×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) כל המומין הפוסלים באדם ובבהמה חמישים, וזה הוא פרטן.
There are a sum total of 50 physical blemishes that disqualify both humans and animals. In particular, they are:
משנה תורה דפוסיםמהר״י קורקוסכסף משנהעודהכל
כׇּל הַמּוּמִין הַפּוֹסְלִים בָּאָדָם וּבַבְּהֵמָה חֲמִשִּׁים וְזֶהוּ פְּרָטָן:
כל המומין כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל פ׳ על אלו מומין1 נפגמה אזנו מן הסחוס אבל לא מן העור ופרש״י ז״ל תנוך האזן שקורין טינדרון אבל לא מן העור שהדר בריא ולא הוי מומא והאי עור היינו אליה רכה של אזן עכ״ל. אבל רבינו ז״ל נראה שמפרש דעור הוא מה שסביב הסחוס.⁠2 ופירושו שלא הגיע הפגם אל הסחוס עצמו. ומ״מ לענין הדין נראה דלא פליג רבינו ז״ל על רש״י ז״ל דודאי אליה אינה נקראת סחוס אלא עור או בשר כשאר בשר הוא. אבל רש״י ז״ל אפשר דפליג על רבינו. דעד כאן לא שרי אלא אליה אבל עור שסביב הסחוס אפשר שדינו כסחוס ואעפ״י שאין הדבר מוכרח כן נראה. ודע שמלשון רש״י נראה שמן העור הוי מום עובר דהדרא בריא. ולפי זה מ״ש ולא הוי מומא היינו שאינו מום לגבי בהמה כלומר שאין מום עובר מתירה לישחט. דבבכור מיירי התם. וכן נראה שם בגמ׳ שהקשו אי הכי אפילו מום עובר נמי אלמא תנן אבל לא מן העור ע״כ. נראה דמן העור מיהא הוי.⁠3 דאי לא לא מייתי מידי. וא״כ באדם שפוסל מום עובר כאשר נתבאר אפי׳ מן העור פוסל בו. אבל אין נראה כן דעת רבינו אלא שאינו מום כלל4 וזהו שכתב אבל העור כו׳ אין בו מום. ובמומין שהם פוסלים באדם ולא בבהמה לא מנה מום זה. ולפי״ז צ״ע ליישב מה שאמרו בגמ׳ א״ה כו׳ אלמא תנן כו׳ דמאי מייתי אי בעור אפי׳ מום עובר לא הוי. ואפשר שלא הי׳ גורס רבינו אלמא תנן. כי לפי הנראה דבר מוסכם ופשוט הוא שאין מום עובר מתיר הבכור לישחט ואין צורך לראיה מן המשנה דו״ק ותשכח:
והרר״ד ן׳ זמרא ז״ל כ׳ ואע״ג דלא כתיב בקרא כל הני מרבינן להו מדכתיב כל מום רע ורבויי הוא כדאיתא התם בגמ׳. ומשום דאתו מדרשא פתח בהו תנא ולא פתח בהנך דכתיבו בקרא:
2. כ״כ גם התיו״ט רפ״ו דבכורות וד״ח על הרא״ש שם ותמה על הכ״מ כאן שלא העיר דרש״י והרמב״ם פליגי בזה. ומביא שכ״כ הרמב״ם גם בפה״מ פי״ג נגעים מ״ט דתנוך אוזן הוא גדר האמצעי ולא הבשר המקיף יעו״ש. וע׳ קידושין כ״א ע״ב הא אין רוצעין אלא בגובה של אוזן ופרש״י הוא הסחוס וכ״ה בבכורות ל״ז ע״ב. ובמקנה שם כתב וז״ל ובתו״כ פ׳ מצורע יכול על גובה של אוזן כו׳ הא כיצד זה גדר האמצעי. ופי׳ הקרבן אהרן דגובה של אוזן הוא הבשר החיצון שהוא מקיף עכ״ל. וז״א דהא הכא קרי לסחוס גובה של אוזן. מיהא ברמב״ם כתב הגירסא בגופה של אוזן. אך תמהני דכיון דילפינן אוזן אוזן ממצורע הו״ל למימר אין גז״ש למחצה וצ״ע עכ״ל. ויפלא מאד שלא העיר דמ״ש הק״א בפי׳ התו״כ הוא מ״ש הרמב״ם בפה״מ דנגעים וכאן בהלכות בהמ״ק. גם מה שהקשה כיון דילפינן רציעה אוזן אוזן ממצורע נימא גם ברציעה שיהא בגדר האמצעי דאוזן ולא בגובה, דאין גז״ש למחצה. תמוה מאד שלא העיר דזהו באמת כוונת הרמב״ם בפ״ג מעבדים ה״ט דלא גרס בגובה רק בגופה של אוזן כלומר בגדר האמצעי, וכשיטתו בכל מקום. ועל פרש״י דתנוך הוא כל האוזן חוץ מהאליה בלא״ה קשה מהתו״כ. וע״כ לומר דס״ל דש״ס דידן לא ס״ל כהתו״כ בזה. ושוב ל״ק גם זה דנימא אין גז״ש למחצה, ודו״ק.
3. נראה דחסר כאן תיבות מום עובר.
4. ע׳ בבכורות שם א״ר יודן בריבי היה דורש כשהן רוצעין כו׳ אלא במילת וחכ״א אין ע״ע כהן נרצע כו׳ וא״ת במילת כו׳ האיך עבד כהן נעשה בעל מום כו׳ וקשה למ״ש התוס׳ שם ד״ה כאן דגם במום עובר דנפסל לפי שעה אינו בשב אל משפחתו יעו״ש. וא״כ נקב במילת שהוא האליה הוי עכ״פ מום עובר. א״כ שפיר י״ל דנרצע במילת. ומ״מ אין עבד כהן נרצע וכבר העירו כן בס׳ תהלה למשה ובכתר המלך. וביותר קשה לשון הירושלמי פ״א דקידושין יעוש״ה. אמנם למ״ש המהר״י קורקוס בשיטת הרמב״ם דלא הוי מום כלל א״ש. שו״מ במהריט״א שם בבכורות שהעיר בכ״ז ומביא שם דברי מהר״י קורקוס מכאן.
כל המומין הפוסלין כו׳ וזהו פרטן: חמשה באוזן ואלו הם מי שנפגם סחוס אזנו וכו׳ – בריש פרק על אלו מומין שוחטין את הבכור (בכורות ל״ז) נפגמה אזנו מן החסחוס אבל לא מן העור נסדקה אף על פי שלא חסרה ניקבה מלא כרשינה או שיבשה אי זו היא יבשה כל שתנקב ואינה מוציאה טיפת דם ופירש רש״י סחוס תנוך האוזן וכו׳ אבל לא מן העור דהדרא בריא ולא הוי מומא והאי עור היינו אליה רכה של אזן. פגימה אינה בלא חסרון אבל סדק משמע נמי בלא חסרון ובגמרא וכמה שיעור פגימה כדי שתחגור בה צפורן.
ומה שכתב: מי שהיתה אזנו כפולה לשתים וכו׳ – משנה שם (מ׳:) אזן הגדי שהיתה כפולה אמרו חכמים בזמן שהוא עצם אחד מום ואם אינו עצם אחד אינו מום ופירש רש״י שהיתה כפולה שיש לו שתי אזנים מצד אחד אזן בתוך אזן. בזמן שהיא עצם אחד שאין להם אלא תנוך א׳ שנכפל התנוך העליון לתוכו ונתחבר למטה הרי זה מום ואם אינו עצם אחד שהתנוכים מובדלים למעלה אינו מום וטעמא לא איתפרש לי עכ״ל ורבינו נראה שגורס בהיפך וכתב סמ״ג דהכי גריס בתוספתא והיא הגירסא הנכונה שנימוקה עמה:
משנה תורה דפוסיםמהר״י קורקוסכסף משנההכל
 
(ב) חמישה באוזן, ואלו הן, א׳א מי שנפגם סחוס אזנו כדי שתחגור הציפורן בפגםב. אבל העור המוקף לסחוס האוזן אין בו מום, בין ניקב בין נפגםג בין נסדק.
Five involving the ear: a) one whose ear lobe has been blemished1 to the extent that one's nail would become held back by the blemish.⁠2 There is, however, no concept of a blemish with regard to the skin which surrounds the lobe of the ear, whether it is perforated, marred, or cracked.
1. I.e., its substance has been diminished.
2. I.e., if one would run his nail over the lobe of this person's ear, like one runs his nail over a ritual slaughterer's knife, the progress of his nail would be held back by the blemish. See Rashi, Bechorot 37b.
א. בד׳ לית, וכן כל האותיות הסודרות דלהלן. וחסרון הוא, כי המספור מסייע להבחנה, ר׳ להלן הל׳ ה׳ הערה 10.
ב. כך ת1. א (מ׳הציפורן׳): בציפורן כפגם.
ג. בד׳ לית מ׳בין׳. חיסר פרט חשוב.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחעודהכל
חֲמִשָּׁה בָּאֹזֶן. וְאֵלּוּ הֵן. מִי שֶׁנִּפְגַּם סְחוּס אָזְנוֹ כְּדֵי שֶׁתַּחְגֹּר הַצִּפֹּרֶן בַּפְּגָם. אֲבָל הָעוֹר הַמֻּקָּף לִסְחוּס הָאֹזֶן אֵין בּוֹ מוּם בֵּין נִקַּב בֵּין נִסְדַּק:
מי שנפגם סחוס האזן כו׳. כ׳ הרר״ד ן׳ זמרא ז״ל היינו תנוך האזן ובדל אזן מתרגמינן סחוס דאודנא.⁠1 ועוד האוזן היינו האליה שהיא רכה:
בין נפגם בין נסדק כו׳. כ׳ הרר״ד ן׳ זמרא ז״ל אמרי׳ בגמ׳2 בין בידי אדם בין בידי שמים. וה״ה נקבה או יבשה בין בידי אדם בין בידי שמים:
1. כ״כ התוס׳ שם בבכורות ד״ה מן החסחוס.
2. לפי פרש״י שם ד״ה בידי שמים שנולד עמו יעו״ש. וא״כ גם הרמב״ם כבר הביא זה לעיל פ״ו ה״ג וז״ל כל המומין אחד שהיו בו מתחלת ברייתו ואחד שנולדו בו אח״כ. וע׳ מנ״ח מ׳ ער״ה.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

אבל העור המוקף לסחוס. התוס׳ יו״ט ז״ל בפ״ו דבכורות תמה על מרן הקדוש דהביא פי׳ רש״י על דברי רבינו כנראה שהשוה אותם וזה אינו דלפי׳ רבינו העור הוא המקיף לסחוס ולפי׳ רש״י העור הוא האליה הרכה שבתחתית האזן עיי״ש. ולענ״ד יתורץ במה שיש לדקדק דרבינו לא הזכיר האליה הרכה מה דינה ועכ״פ היה לי להזכירה כיון דבכלל האזן היא לכך נראה דלרבינו הסחוס הוא התנוך דהיינו הגדר האמצעי הכפול לצד פנים באזן והעור היינו המקיף הסחוס כולו ובכללו גם האליה הרכה ונמצא דרש״י ז״ל שוה לרבינו בצד אחד ולכך סתם מרן ז״ל ועם כי בפירוש המשנה פי״ד דנגעים נראה שלהתנוך קורא רבינו הגדר האמצעי שדומה לעצם דמשמע שהסחוס נקרא בשם אחר כאן בחיבורו גילה לנו שהסחוס הוא שם כולל כל האזן חוץ מהעור המקיף וכו׳:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחהכל
 
(ג) ב׳ מי שנסדק סחוס אזנו בכל שהוא, אף על פי שלא חסר. ג׳ מי שניקב סחוס אזנו נקבא ככרשינהב, בין נקב עגול בין נקב ארוך, אם מצטרף לכרשינה הרי זה מום. ד׳ מי שיבשה אזנו כדי שתינקב ולא תוציא דם. ה׳ מי שהיתה אזנו כפולה לשתים, אפילו הגדי שדרך אזנוג להיותןד נוטות וכפולות, ובלבד שיהיו להה שני סחוסין, אבל אם אין לה אלא סחוס אחד, והרי הוא כגוף אחד שנכפל, כשר:
b) one whose ear has cracked to the slightest extent even though its substance has not diminished;
c) one whose [ear] lobe has been perforated, [leaving a hole] the size of a carshinah bean.⁠1 Whether the hole is round or long, if its area is the size of a carshinah bean, it is considered a blemish.
d) one whose ear has dried to the extent that if it was perforated, it would not bleed;
e) one whose ear was double.⁠2 [This applies] even to a goat kid whose ears are often extended and appear double, provided it has two lobes. If, however, it has only one lobe and it appears like one entity that is double-sized, it is acceptable.⁠3
1. A small bean about the size of a lentil (ibid.).
2. I.e., it appears as if he has two ears, one inside the other.
3. Although the Rambam's version of the source for this ruling, Bechorot 6:9 differs from the standard printed text of the Mishnah, the interpretation of both versions is the same.
א. בד׳ לית. וחסרון המורגש הוא.
ב. ת1: ככרשנה. וכ״ה במשנה בכורות ו, א בכ״י רבנו, אולם הנ׳ מנוקדת שם בחיריק.
ג. ד (גם פ, ק): אזניו. אך בכתבי⁠־היד כבפנים, ו׳אוזן׳ כאן שם עצם כללי, השוה להלן הל׳ ז׳ לגבי ׳שפתו׳.
ד. ת1: להיות.
ה. ד: לו. אך לקמן: לה. מוסב על ׳אזנו׳.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחאור שמחעודהכל
מִי שֶׁנִּסְדַּק סְחוּס אָזְנוֹ בְּכׇל שֶׁהוּא אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא חָסֵר. מִי שֶׁנִּקַּב סְחוּס אָזְנוֹ כְּכַרְשִׁינָה בֵּין נֶקֶב עָגֹל בֵּין נֶקֶב אָרֹךְ אִם מִצְטָרֵף לְכַרְשִׁינָה הֲרֵי זֶה מוּם. מִי שֶׁיָּבְשָׁה אָזְנוֹ כְּדֵי שֶׁתִּנָּקֵב וְלֹא תּוֹצִיא דָּם. מִי שֶׁהָיְתָה אָזְנוֹ כְּפוּלָה לִשְׁתַּיִם. אֲפִלּוּ הַגְּדִי שֶׁדֶּרֶךְ אָזְנָיו לִהְיוֹתָן נוֹטוֹת וּכְפוּלוֹת וּבִלְבַד שֶׁיִּהְיוּ לוֹ שְׁנֵי סְחוּסִין. אֲבָל אִם אֵין לָהּ אֶלָּא סְחוּס אֶחָד וַהֲרֵי הוּא כְּגוּף אֶחָד שֶׁנִּכְפַּל כָּשֵׁר:
מי שנסדק סחוס אזנו כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל גז״ש וכתב רש״י ז״ל פגימה אינה בלא חסרון אבל סדק משמע נמי בלא חסרון עכ״ל. ודין נפגם שהוא בחגורת צפורין ונסדק בכל שהוא כן נתבאר שם בגמ׳.⁠1 ודין הנקב גם שם במשנה ובגמ׳. וכרסינה ידוע וכן שמו בערבי כרסנה ואמרו בגמ׳ שהוא יותר מעט מכעדשה. ויש לדקדק בזה דהא כיון דנסדק פוסל בכל שהוא ואפי׳ בלא חסרון, נקב למ״ל, ולמה צריך כמלא כרסינה תיפק לי׳ משום סדק גופיה. ונקב ארוך היינו סדק גופי׳. אם לא שנאמר דנסדק היינו סדק העובר מעבר אל עבר בפלוש ונקב היינו בלא פלוש, מה שאינו נראה מהגמ׳ כאשר אבאר. ועוד קשה כיון דנסדק פוסל בכ״ש למ״ל נפגם והלא נפגם כסדק הוא. ולמה צריך בו חגירת צפורן ואפשר דכיון דהכא משום מום אתינן עלה כל שהוא בעור ומגונה לרואה אותו, נקרא מום. ואם לאו אינו מום. הילכך בנפגם שאין שם סדק יורד בעומק אלא שחסר מעט ודומה לפגימה לא לסדק לכך אינו פוסל בכ״ש שאינו נראה וניכר רק בחגירת צפורן שהוא נראה וגנאי הדבר, ונסדק דהיינו גנאי טפי שאוזנו סדוקה כעין בקוע וגם שהסדק הוא באמצע האזן כי זהו משמעות סדק בכל מקום ובכל שהוא נראה האויר מן הסדק וניכר הסדק ולכך פוסל בכ״ש. ונקב שאין בו חסרון שהחתיכה עומדת שם ומכסה הנקב, א״נ שהוא כתוקע יתד שאין בו חסרון אינו גנאי כסדק ארוך. וצריך ככרשינה. ומ״מ מן הגמ׳ נראה דבמפולש מיירי דבעינן התם אי בעי כרשינה נכנסת ויוצאה. והוא שיעור יותר גדול מכרשינה העומדת בנקב בדוחק. ורבינו כתב סתם משמע דלא בעינן נכנסת ויוצאה וסוגיא דגמ׳ נראה שנפשטה הבעיא דבעינן נכנסת ויוצאה. וכ״כ רש״י ז״ל שם. ואפשר שיש לרבינו דרך אחרת באותה סוגיא ואותה פשיטותא שאפי׳ נאמר שסובר דכיון שרב פפא אמר שם בסוף הסוגיא דמקדח גדול שנינו, משמע דלא נפשטה הבעיא כיון דלא מקדח וחיסומו שנינו מ״מ הי׳ לו לרבינו לכתוב שהוא ספק, אלא היותר נראה שתופס הבעיא כפשוטא. ואפשר שלכך לא תפס רבינו לשון המשנה כי במשנה אמרו מלא כרשינה. ורבינו כתב ככרשינה.⁠2 ואפשר דבלשון מלא כרשינה הוא דאיכא לספוקי דילמא נכנסת ויוצאת קאמר דהיינו שתכנס הכרשינה בו ותצא כי זה נראה פי׳ מלא. אבל לשון ככרשינה סתם פירושו כשיעור כרשינה ואין כאן כניסה ויציאה רק שיעור כרשינה. ולפ״ז נצטרך לומר דלר״פ דסבר מקדח גדול ולא רצה לפרש מקדח וחסומו משמע דלא בעינן לדידיה כרשינה נכנסת ויוצאת שכל מקום שהוזכר שיעור אין לנו להוסיף כניסה ויציאה כי לכך אינו מוסיף חסומו וסמך על דברי ר״פ. ולפ״ז אפשר דאפילו אי ככרשינה ומלא כרשינה כי הדדי ניחא דמסתמא אין לנו להוסיף נכנסת ויוצאה וליכא לספוקי וכר״פ. או אפשר לפרש בהפך דלשון מלא משמע עומדת שתכיל הגומא הכרשינה לבד. ולשון כרשינה משמע נכנסת ויוצאה. והדבר סתם בדברי רבינו וצריך בירור. ומ״מ הראשון נראה יותר בכוונתו. ומ״מ נראה מזה דבמפולש מיירי, ואפשר לדחוק דגם בלא מפולש שייך שתכנס כרשינה באותו נקב ותצא ולאו דוקא שתצא מהעבר האחר. ובהא ניחא טפי, דבעי שיעורא טפי מנפגם ונסדק משום ההוא דנקב ארוך נראה שהדבר מוכרח לומר כן דנקב ארוך היינו סדק כאשר כתבתי. כללא דמילתא בגנאי הדבר תלוי ובכה״ג נראה לחכמים שאין גנאי וכיעור אלא בשיעור זה וכן כלם. ומ״מ צל״ע. ואפשר הי׳ לומר דנקב חוזר ומתרפא כשאינו כשיעור זה, אבל סדק מוסיף והולך. אלא שא״כ אכתי הוי מום עובר. ועוד שעדיין יש להקשות שא״כ כשנסדק אפשר לחתוך יותר עד שיעשהו נקב ויהי׳ כשר אם לא שנאמר דסדק שפוסל היינו שהוא ארוך שיעור שאם יבא לעגלו יהי׳ נקב כשיעור כרשינה, וכל שהוא היינו שאין צריך שיהי׳ הסדק רחב,⁠3 וגם זה דוחק. ומה שכתב נקב ארוך שמצטרף לכרשינה לא נתבאר שם, אבל נראה שלמד אותו ממה שנתבאר פ׳ אלו טריפות4 גבי נקבה הגרגרת שאם נטלה רצועה מצטרפת לכאיסור. וה״ה כאן. ואע״פ שהי׳ אפשר לחלק בין מום לטריפות, ואפשר שבמקום אחר מצאו רבינו:
והרר״ד ן׳ זמרא ז״ל כ׳ מי שנקב סחוס אזנו כו׳. ברייתא שם כמה נקיבת האוזן מלא כרשינה ר׳ יוסי בר יהודה אומר בכעדשה ופסק כת״ק לקולא דכרשינה גדולה מכעדשה מעט ולא ביאר הרב האי כרשינה נכנסת ויוצאת, או עומדת והיא בעיא שם בגמ׳. ומשמע דנפשטה דנכנסת ויוצאה בעינן מדאמרי׳ מקדח וחיסומו שנינו. ואפשר שרבינו סובר דלא נפשטה בעיין מדלא קאמר ת״ש דתנן השדרה והגלגולת וכו׳ אלא הכא. א״ל זו לא שמעתי כיוצא בה שמעתי דתנן השדרה והגולגולת כו׳, כלומר בזו לא שמעתי ולא איפשיט אבל בכיוצא בה שמעתי. ולא ילפי׳ איסורא מטומאה.⁠5 ותו דהך מקדח וחיסומו אליבא דב״ש היא. כ״ז כתבתי להתלמד במקום אחר, אבל קושטא דמילתא דהך תירוצא מקדח וחיסומו לא קאי אלא כרב נחמן דאמר סלע נירונית שנינו כמקדח גדול סלע סתם זוטרא ממקדח סתם. ובהכי סלקא סוגיין ובעיין לא איפשיטא ואזלינן (לחומרה) [לקולא] ואם עבר ועבד אינו לוקה כנ״ל. אבל עדיין יש לדקדק בדברי הרב ז״ל דפחות מכרשינה לא הוי מום אפילו באדם. והוא ז״ל כתב אין עבד כהן נרצע לפי שנעשה בע״מ. וי״ל דס״ל דוקא מרצע וסתם מרצע הוי ככרשינה6 דגרסינן בפ׳ אלו הן המומין ור׳ יוסי ב״ר יהודא כעדשה אין בציר מעדשה לא ורמינהו מרצע אין לי אלא מרצע מנין לרבות הסול והסורה והמחט והמקדח7 ת״ל ולקחת כל דבר הנלקח ביד דברי ר״י בר״י, רבי אומר מרצע מה מרצע מיוחד של מתכת אף כל של מתכת כו׳. ומדמותבינן עלי׳ דר״י בר״י דריבה הסול והסורה והמחט כו׳ ולא מותבינן עלי׳ דת״ק דאמר ככרשינה מחכמים שאומרים אין עבד עברי כהן נרצע לפי שנעשה בע״מ. משמע דסתם מרצע הוי ככרשינה ולפיכך נעשה בע״מ ופסק הלכה כרבי דאמר מה מרצע מיוחד של מתכות כו׳ וזהו שלא הזכיר הרב ז״ל בהלכות עבדים אלא מרצע של מתכת הילכך ת״ק דברייתא דקתני מלא כרשינה נראה דאמר מרצע מיוחד של מתכות הילכך ת״ק דברייתא דקתני מלא כרשינה נראה דאמר מרצע מיוחד של מתכות כחכמים שאמרו אין עבד כהן נרצע והא דאמרינן אין רוצעין אלא בגובה של אוזן כלהו הלכתא נינהו:
בין נקב עגיל כו׳. כ׳ הרר״ד ן׳ זמרא ז״ל לא מצאתיו באותה סוגיא ואפשר שלמדה הרב ז״ל מהא דאמרי׳ גבי גרגרת שנקבה אם נקבה בכאיסור ואם נטלה ממנה רצועה מצטרפות לכאיסור. וכ״כ הוא ז״ל פ״ג מהלכות שחיטה:
ומי שיבשה כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל גז״ש במשנה ופסק רבינו כסתם8 ודלא כר׳ יוסי דאמר דיבשה הוי עד שתהא נפרכת כו׳:
מי שהיתה אזנו כפולה כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל משנה שם9 וכך היא שנויה אזן הגדי שהיתה כפולה אמרו חכמים בזמן שהוא בעצם אחד מום בזמן שאינה בעצם אחד אינה מום. ובברייתא גם שם אזניו כפולות בסחוס אחד הרי זה מום, בשני סחוסים אינו מום. וכתב רש״י ז״ל אוזן הגדי שהיתה כפולה שיש לו שתי אזנים מצד אחד אזן בתוך אזן בזמן שהוא בעצם אחד שאין להם אלא תנוך אחד שנכפל תנוך העליון לתוכו ונתחבר למטה הרי זה מום ואם אינם בעצם אחד שהתנוכים מובדלים למעלה אינו מום. וטעמא לא איתפרש לי ולא דמי לבעל חמש רגלים דהא אזן לתוך אוזן אינו נראה כ״כ עכ״ל. ורבינו ז״ל במשנה כתב עצם אחד הוא גוף אחד וגולם אחד נמי שנטל גולם רך וכפלו ע״כ. ולפי מ״ש רבינו כאן נראה שגרסתו במשנה גם בברייתא היתה בהפך מהגרסא שכתבתי שבזמן שהוא עצם אחד אינו מום, והוא דבר שהשכל מורה עליו דיותר ראוי להיות מום שנים מאחד וכאשר הוקשה לרש״י ז״ל וכ׳ דלא איתפרש ליה טעמא. וכן מצאתיה בתוספתא10 דבכורות פ״ד אזניו מגופפות בחסיסה אחת לא ישחט בשתי חסיסות ישחט. פי׳ דסחוס אחד אינו מום ולכך לא ישחט עליו אבל בשתי סחוחות הוא מום ונשחט עליו במדינה. מוכח בהדיא כגרסת רבינו. ובמשניות מוגהות מצאתי שהגיהו11 כאשר כתבתי והוא הנכון:
והרר״ד ן׳ זמרא ז״ל כ׳ ופרש״י ז״ל וכו׳ ולא דמי לבעלת חמש רגלים דהאי אזן בתוך אזן אין נראה כ״כ עכ״ל. וקושיא זו דחק את רבינו לפרושי אפכא שאם יש לו שני סחוסים הוי מום אבל אם אין לו אלא סחוס אחד והרי הוא כגוף אחד שנכפל כשר. ונ״ל שהי׳ גורס במשנה בזמן שהוא עצם אחר מום ולא הי׳ גורס אחד בדלי״ת אלא אחר12 ברי״ש. והשתא ניחא דדמיא לבעלת חמש רגלים כיון דאית לה שני תנוכין:
2. ע׳ בתוס׳ חדשים ובתוס׳ רע״א על משניות בבכורות רפ״ו שם ובמנ״ח מצוה ער״ה בזה.
3. ע׳ תפארת ישראל רפ״ו דבכורות או״ד דשיעור אורך סדק כחגירת צפורן כמו בנפגמה וכ״ה במנ״ח שם מצוה ער״ה. ובס׳ טל תורה שם בבכורות תמה ע״ז דהא נפגמה הוא בחסרון ונסדקה בלא חסרון ולא יתכן שיהא לשניהם שיעור אחד ומסיק דשיעור סדק כמו נקב שהוא ג״כ בלא חסרון ושיעורו ככרשינה. וכתב דאפ״ל דמזה למד הרמב״ם דינו שחידש דנקב ארוך מצטרף לכרשינה. ונו״כ חתרו אחר מקור ע״ז. ובזה א״ש דלמד זה מסדק דרחב כ״ש רק האורך מצטרף לכרשינה יעו״ש ואפ״ל קצת ראיה לזה ממ״ש הטור יו״ד סי׳ ש״ט וז״ל או שנסדקה סדק הניכר אעפ״י שאינו חסר כלום יעו״ש. ושם מקודם לזה כתב דשיעור מום הניכר ונראה לעינים יותר גדול הוא מחגירת צפורן יעו״ש בב״י ובפרישה. א״כ י״ל דשיעור סדק ככרשינה שהוא יותר מחגירת צפורן. אמנם הרי המהר״י קורקוס כאן כתב ע״ז שהוא דחוק.
4. חולין מ״ה ע״א. וע׳ במנ״ח שם מצוה ער״ה שכוון לזה. ונסתפק עוד אם נקבים הרבה מצטרפין לכרשינה כמו שם בטריפות יעו״ש. וכן כוון לזה באור שמח וחידש שם דהרמב״ם יפרש דזהו באמת כוונת רב הושעיא דבעי מר״ה רבה והאריך שם בזה וכתב דזהו הפי׳ המחוור והם עומק כוונת הרמב״ם יעו״ש. וכבר רמז בקצרה על פי׳ זה בדברי חמודות על הרא״ש שם בפ״ו דבכורות אות ב׳. וא״ש בזה מה דלא הביא הרמב״ם דבעינן כרשינה הנכנסת ויוצאת ע׳ מנ״ח שם שהניח בצע״ג וכתב שלא ראה מי שעמד בזה ובמחכת״ה אישטמיט לי׳ לפי שעה דברי הד״ח.
5. ע׳ עירובין ז׳ ע״א השדרה והגלגולת שחסרו כו׳ ואר״י אמר שמואל וכן לטריפה וע״ע חולין מ״ה ע״א.
6. ע׳ מל״מ פ״ג מעבדים ה״ט ד״ה ונוקב וברי״ט אלגזי שם בבכורות ל״ז ע״ב בשם תוס׳ חיצונית ובשם הריטב״א קידושין כ״א ע״ב ככל דברי הרדב״ז כאן.
7. חסר כאן תיבת והמכתב.
8. ע׳ דברי חמודות שם בבכורות פ״ו אות ג׳ בזה.
10. הסמ״ג הובא בכס״מ כבר הביא תוספתא זו וע״ע דברי חמודות שם אות י׳ בזה.
11. כ״ה גם בתיו״ט שם.
12. הרש״ש במשניות בכורות שם כוון להגיה כן.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

מי שניקב סחוס אזנו כבראשונה. טעות סופר הניכר הוא וצ״ל ככרשינה בין ניקב עגול בין ניקב ארוך ומ״ש
אפילו הגדי נראה דטעות סופר הוא וצ״ל כאזן הגדי:
מי שניקב סחוס אזנו בכרשינה בין [נקב] עגול בין נקב ארוך אם מצטרף לכרשינה הר״ז מום.
כן כתב רבינו בפירוש המשנה מלא כרשינה שיעור גרגר כרשינה ואפילו היה הנקב לאורך או על איזה צורה שיהי׳ שמצטרף ממנו לכרשינה הר״ז מום. ונראה דבגמרא בעא מינה רב הושעיא מרב הונא רבה, כרשינה הנכנסת והיוצאת או כרשינה [העומדת] א״ל זו כו׳ כיו״ב שמעתי דתנן השדרה והגולגלת שחסרו כו׳ כמלא מקדח ובה״א כשינטל מן החי וימות [ויתיב] רב חסדא וקמיבעי ליה כו׳ ואיתמר רב ספרא א״ל כו׳ אישתיק וא״ל רב חסדא שמא מקדח וחיסומו שנינו וא״ל רב תחליפא כו׳ מקדח וחיסומו, ופרש״י כיוצא בו שמעתי מסיפא נפ״ל דקאמר מקדח וחיסומו שנינו דהיינו נכנס ויוצא, וזה כמו שפירש להלן על מקדח וחיסומו דלאחר שנעשה החור מצדדין את המקדח ונוטל מצידי הנקב ומרחיבין הנקב כדי שיכנס ויוצא המקדח בריוח והיינו חיסום שנוטל מה שחיסם וסותם את הנקב ואינו מניח ליכנוס המקדח ברוחב. ופרש״י תמוה. והאמת כי הגמרא כוונה להא דתנן במסכת כלים פי״ג משנה ד׳ המעצד והאיזמל כו׳ והמקדח שנפגמו כו׳ ניטל חיסומן טהורין ופירשו הר״מ והר״ש בשם גאון בחודו של מקדח נותנין ברזל טוב וחוסמין פיהן שיהא חד לחתוך יפה והקצה שידביקו בו הוא יותר חד ונקרא חיסום להיותו עפ״י הברזל ומונע את המקדח מהבקיעה יעו״ש, וזה שאמר מקדח וחיסומו לפי שבלא החיסום הוא אינו ראוי למלאכתו ולכן אינו כלי ופליאה עצומה על רש״י איך לא זכר המשנה הזאת, אמנם לפי מה שמורה שטחיות השמועה דכיוצא בו שמעתי דהוא פשיטות לשאלתו אם כרשינה הוי הנכנסת ויוצאת א״כ אם נפרש דחיסומו כמו בכלים שם אין זו דמיון כלל דתמן בלא החיסום הוא אינו כלי גמור עדיין לכן הוי מקדח וחיסומו ומאי ענין לכאן ולכן פירש״י מה שפירש. [אח״כ ראיתי בפירוש רב האי גאון לסדר טהרות שנדפס מחדש וכתב שם בכלים על משנה זו כדאיתא בברכות וט״ס נפל שם שנראה שכוון לבכורות יעו״ש ושמחתי מאוד]:
אולם כאשר נתבונן בזה נתפלא מאוד, דלפ״ז קא פשיט רב הונא רבה לר׳ הושעיא מעובדא דרב חסדא ורב תחליפא בר אבדימי תלמידו דשמואל, ורב חסדא הוי תלמיד שאין רבו צריך לו לרב הונא (סוף פרק ואלו מציאות) ואף רב תחליפא דהוא תלמיד שמואל רב הונא גדול ממנו, וזה פלא. (נ״ב. עיין רש״י ב״מ דף מ׳ ד״ה וכן אמר רבה יעו״ש.) אמנם רש״י כתב ה״ג ויתיב רב חסדא ואיתמר רב ספרא כו׳ [ולפ״ז היה מזכיר רב הונא את רב ספרא וגם זה פלא] ומזה מורה דלפני רש״י היה הגירסא יתיב רב חסדא והוא ענין בפני עצמו, והסוגיא מביאה דרך אגב לבאר משנה דאהלות כדרך הגמרא בכמה מקומות, אבל א״כ במה הוי כיוצא בה שמעתי דמורה ע״כ דהוי הבעיא של רב הושעיא מרב הונא כדרך שכתב רבינו אם הוי הכרשינה במקום אחד וזה נכנסת ויוצאת או אפילו ארוך אם מצטרף לכרשינה הוי מום וקא פשיט כיוצא בו שמעתי דתנן השדרה והגולגלת שחסרו כמה כו׳ כמלא מקדח, והפירוש דשם תנינן בהדיא ומייתי לה בפרק אלו טריפות (דף מ״ה) ובגולגלות שיש בה נקב אחד ארוך אפילו נקבים הרבה מצרפין למלא מקדח כו׳, וה״נ אעפ״י שכתוב במשנה מלא כרשינה הפירוש אפילו ארוך או על איזה צורה שיהי׳ ולא שיהי׳ הכרשינה כמדתו ממש שיהא נכנס בתוך החלל כרשינה. ולפ״ז נראה דרבינו הוי גריס הנכנסה ויוצאה או כרשינה [המרודדת] וכיו״ב בעי בפרק אלו טריפות (דף מ״ו) כזית מרודד מהו, וזהו פירושו המחוור, ואע״ג דלא מייתי הברייתא סמכי עלה דהוי ידוע להון, ומדמו מום לטריפות דבחי הוה חסרון, וזה עומק כוונת רבינו ודוק בכ״ז:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחאור שמחהכל
 
(ד) שלשה בריס של עין, ואלו הן, א׳ מי שניקב ריס מריסי עיניו בכל שהוא. ב׳ מי שנסדק ריס מריסי עיניו בכל שהוא. ג׳ מי שנפגם ריס עיניוא בכל שהוא. ושלושה מומין אלו בכלל ״חרוץ״ (ויקרא כ״ב:כ״ב) האמור בתורה:
There are three involving the eye-lashes:
a) one whose eye-lids are perforated even to the slightest extent;
b) one whose eye-lids are cracked even to the slightest extent;
c) one whose eye-lids are blemished1 even to the slightest extent.
These three blemishes are included in the term cherutz mentioned in the Torah.⁠2
1. I.e., its substance has been diminished.
2. Leviticus 22:22.
א. ת1: עינו. ד (גם פ, ק): מריסי עיניו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחעודהכל
שְׁלֹשָׁה בְּרִיס שֶׁל עַיִן וְאֵלּוּ הֵן. מִי שֶׁנִּקַּב רִיס מֵרִיסֵי עֵינָיו בְּכׇל שֶׁהוּא. מִי שֶׁנִּסְדַּק רִיס מֵרִיסֵי עֵינָיו בְּכׇל שֶׁהוּא. [מִי שֶׁנִּפְגַּם רִיס מֵרִיסֵי עֵינָיו בְּכׇל שֶׁהוּא]. וּשְׁלֹשָׁה מוּמִין אֵלּוּ בִּכְלַל (ויקרא כ״ב:כ״ב) חָרוּץ הָאָמוּר בַּתּוֹרָה:
שלשה בריס של עין כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל בתו״כ אמרו בפ׳ אמור1 חרוץ היינו ריס של עין שנפגם.⁠2 ופי׳ חרוץ חתוך או כרות כמו כן משפטיך אתה חרצת.⁠3 ובחריצי הברזל:⁠4
והרר״ד ן׳ זמרא ז״ל כ׳ ושלשה מומין אלו בכלל חרוץ האמור בתורה. ושלשתם שנויים במשנה ואמרי׳ בגמ׳5 מאי ריס אמר ר״פ וכו׳ ואפשר שהוא מפרש חרוץ מלשון חריץ דאמרי׳ חריץ ובן חריץ6 שורה ובת שורה7 וכל דבר שנפגם ונעשה במקומו כמין גומא הוי בכלל חרוץ האמור בתורה:
1. פ״ו פרשה ז׳ וכ״כ בפרש״י פ׳ אמור כ״ב כ״ב. וע׳ בבכורות מ״א ע״א דאמרי אביי ורבא דאין חרוץ רק במקום עצם יעו״ש וצ״ב.
2. שם בתו״כ הגירסא ריס של עיניו שניקב שנפגם ושנסדק.
3. מלכים א׳ כ׳ מ׳.
4. שמואל ב׳ י״ב ל״א.
7. פסחים פ״ו ע״א שורא ובר שורא.
שלשה בריס העין וכו׳ – שם (דף לח:) במשנה ובגמרא מאי ריס וכו׳ תורא ברא דעינא ופירש רש״י שורה חיצונה של עין היינו בת עין המכסה את העין ובדברי התוס׳ בפרק מומין אלו (בכורות מ״ג:) בד״ה ושנשרו מבואר יותר שכתבו דהיינו עור המקיף את העין וכתב רבינו בפירוש המשנה ריס עפעף העין:
ג׳ בריס של עין. עיין מ״ש מרן ז״ל שבדברי התוס׳ מבואר יותר וכו׳ ע״כ. נראה לענ״ד דדברי רש״י ז״ל הם דברי רבינו ממ״ש דבת עין המכסה את העין היינו העפעפים שפי׳ רבינו דהוו כמו בית יד לעין:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחהכל
 
(ה) שמונה בעין, ואלו הן, א׳ העיוור, בין באחת מעיניו אוא בשתיהןב. ב׳ מי שאינו רואה בשתי עיניו או באחת מהן, אף על פי שאין נראה בהן שינוי כלל, מחמת שירדו מים קבועין כנגד רואותיוג. ג׳ מי שאינו רואה בעיניו או באחת מהן ראייה ברורה, מחמת שהיה בה סנורים קבועין. ד׳ מי שבעיניוד כמו עינב, אף על פי שהוא רואה. ה׳ מי שיצא בשר יתר בעינו, עד שחיפהה מעט מן השחור שבעיןו. ו׳ מי שנמשך הלובן של עין ונכנס ממנו מעט בשחור, עד שנמצא השחור מעורב בלבןז, וזה הוא ״תבלול״ (ויקרא כ״א:כ׳) האמור בתורה. אבל אם יצא מן השחור לתוך הלבן אינו מום, שאין מומין בלבן. ז׳ מי שהיתה נקודה לבנה בתוך השחור, וזה הוא ״דק״ (ויקרא כ״א:כ׳) האמור בתורה, והוא שתהיה צפה על גבי השחור, אבל אם לא היתה צפה, או שהיתה מושקעתח בשחור, אינו מום. וכן אם היתה נקודה שחורה בתוך הלבן, אפילו צפה, אינו מום, שאין מומין בלבן. ח׳ שתהיהט נקודה שחורה שוקעת בתוך השחור, אף זה נקרא דק, אבל אם היתה צפה, הואיל והיא שחורה בשחורי, אינו מום:
There are eight involving the eye:
a) one who is blind,⁠1 whether in one eye or in both eyes;
b) one who cannot see from both of his eyes or one of them, even though there is no apparent change in them, because he has water continuously descending into his eyes;
c) one who cannot see with both or one of his eyes clearly, because he has continuous nerve deterioration;⁠2
d) one who has a mound like a grape in his eye,⁠3 even though he can still see;
e) one who has cataracts4 in his eyes which cover some of the pupil of the eye;
f) one who has the white of his eyes extended slightly into the pupil until the pupil is interrupted by the white of the eye. This is the meaning of the term tivlul mentioned in the Torah.⁠5 If, however, the pupil is extended and enters the white of the eye, it is not considered a blemish, for there are no blemishes in the white of the eye;
g) one who has a white point in the midst of his pupil. This is the meaning of the term dak mentioned in the Torah.⁠6 [The above applies] provided it appears floating on the pupil. If, however, it is not floating, or if it is submerged in the pupil, it is not a blemish. Similarly, if there was a black mark in the midst of the white, even if it appeared to be floating, it is not considered a blemish, for there are no blemishes in the white. If there was a black mark sunk in the pupil, it is also included in the blemish called dak. If, however, it appears to be floating, since it is black within black, it is not considered as a blemish.
1. As explicitly mentioned in Leviticus 21:18.
2. Our translation is based on Rav Kapach's version of the Rambam's Commentary to the Mishnah (Bechorot 6:3).
3. Due to a retinal infection (ibid.:2).
4. This refers to the term chilazon nachash mentioned in the Mishnah (ibid.).
5. Leviticus 21:20.
6. Due to a retinal infection (ibid.:2).
א. ת1: בין. וכך ד (גם פ, ק).
ב. ד: משתיהן. וקלקול לשון הוא.
ג. ד: ראותיו. אך זה יכול להיקרא ׳רֵאותיו׳, ואילו בכתבי⁠־היד כבפנים, ע׳ קוהלת יב, ג.
ד. ת1: שבעינו. וכך ד (גם פ, ק).
ה. ת1: שחופה.
ו. ת1: של עין. וכך ד (גם פ, ק).
ז. ד: בלובן. אך בהמשך כבפנים.
ח. ד: משוקעת. ע׳ הל׳ כלי המקדש ט, ו הערה 1.
ט. ת1: מי שהיתה. ד (גם פ): היתה. הרי זו דוגמא לטעות שעלול לגרום חסרון המספור, ע׳ לעיל הל׳ ב׳ הערה 11.
י. ת1: כשחור.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמהר״י קורקוסתשובות רדב״ז על משנה תורהכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנהעודהכל
שְׁמוֹנָה בָּעַיִן וְאֵלּוּ הֵן. הָעִוֵּר בֵּין בְּאֶחָד מֵעֵינָיו בֵּין מִשְּׁתֵּיהֶן. מִי שֶׁאֵינוֹ רוֹאֶה בִּשְׁתֵּי עֵינָיו אוֹ בְּאַחַת מֵהֶן. אַף עַל פִּי שֶׁאֵין נִרְאָה בָּהֶן שִׁנּוּי כְּלָל מֵחֲמַת שֶׁיָּרְדוּ מַיִם קְבוּעִים כְּנֶגֶד רֵאוֹתָיו. מִי שֶׁאֵינוֹ רוֹאֶה בְּעֵינָיו אוֹ בְּאַחַת מֵהֶן רְאִיָּה בְּרוּרָה מֵחֲמַת שֶׁהָיָה בָּהּ סַנְוֵרִים קְבוּעִים. מִי שֶׁבְּעֵינוֹ כְּמוֹ עֵנָב אַף עַל פִּי שֶׁהוּא רוֹאֶה. מִי שֶׁיָּצָא בָּשָׂר יָתֵר בְּעֵינוֹ עַד שֶׁחִפָּה מְעַט מִן הַשָּׁחֹר שֶׁל עַיִן. מִי שֶׁנִּמְשַׁךְ הַלֹּבֶן שֶׁל עַיִן וְנִכְנַס מִמֶּנּוּ מְעַט בַּשָּׁחֹר עַד שֶׁנִּמְצָא הַשָּׁחֹר מְעֹרָב בַּלֹּבֶן וְהוּא (ויקרא כ״א:כ׳) תְּבַלֻּל הָאָמוּר בַּתּוֹרָה. אֲבָל אִם יָצָא מִן הַשָּׁחֹר לְתוֹךְ הַלָּבָן אֵינוֹ מוּם שֶׁאֵין מוּמִין בְּלָבָן. מִי שֶׁהָיְתָה נְקֻדָּה לְבָנָה בְּתוֹךְ הַשָּׁחֹר וְזֶהוּ (ויקרא כ״א:כ׳) דַּק הָאָמוּר בַּתּוֹרָה וְהוּא שֶׁתִּהְיֶה צָפָה עַל גַּבֵּי הַשָּׁחֹר. אֲבָל אִם לֹא הָיְתָה צָפָה אוֹ שֶׁהָיְתָה מְשֻׁקַּעַת בְּשָׁחֹר אֵינוֹ מוּם. וְכֵן אִם הָיְתָה נְקֻדָּה שְׁחֹרָה בְּתוֹךְ הַלֹּבֶן אֲפִלּוּ צָפָה אֵינוֹ מוּם שֶׁאֵין מוּמִים בְּלָבָן. הָיְתָה נְקֻדָּה שְׁחוֹרָה שׁוֹקַעַת בְּתוֹךְ הַשָּׁחֹר אַף זֶה נִקְרָא דַּק. אֲבָל אִם הָיְתָה צָפָה הוֹאִיל וְהִיא שְׁחֹרָה בְּשָׁחֹר אֵינוֹ מוּם:
מי שיצא בשר יתר בעיניו – א״א לא ידעתי אם עשה זה כנגד חלזון האמור במשנה בצד עיניו ואינו נראה כן שאם היה בו בשר יתר הוא יבלת בעינו האמור למטה במשנה וחלזון הוא שורה אדמימות העוברת בשחור.
שמונה בעין כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל בתו״כ1 עורת בין בשני עיניו בין באחת מהן, והובאה פ׳ מומין אלו2 גבי אדם. ובמשנה פ׳ על אלו3 חוורור והמים הקבועים, ועוד יתבאר מתי יקראו קבועים. ומחמת סנורים שכתב רבינו הוא חוורור הנזכר במשנה וכתב רבינו שם4 שיארע זה כשיארע פתאום. ודע שקבועים שאמרו חוזר על חוורור ואל מים. וכ״כ רש״י ז״ל, רש״י ז״ל פי׳ חוורור שיש טפין לבנות בעין:
מי שאינו רואה בשתי עיניו כו׳. כ׳ הרר״ד ן׳ זמרא ז״ל היינו מים הקבועים דתנן במתני׳:
מי שאינו רואה כו׳ מחמת סנורים כו׳. היינו חוורור דתנן במתני׳. והא דהפיך ותני להו לאשמעינן דהקבועים דקתני במתני׳ אתרווייהו קאי. וכ״כ רש״י ז״ל דאתרוייהו קאי. וזהו שכתב ז״ל שהי׳ בה סנורים קבועים:
מי שבעינו כמו עינב כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל גז״ש5 במשנה הרי בעינו דק תבלול חלזון נחש ועינב. איזהו תבלול לבן הפוסק בסירא כו׳ ונכנס בלבן אינו מום שאין מומין בלבן. וכתב רבינו במשנה דק פירושו רושם וכבר נתבאר שכל מה שאירע בלובן לבדו אינו מום. ולפיכך אם הי׳ הרושם הזה6 לבן בשחור העין והיתה גומא בעין שהיא נראית שפלה7 אינו מום. ואם היתה בולטת על שטח העין הרי זה מום, ואם היתה כמין גרגיר שחור בולט בשחור העין זה ג״כ נקרא דק, אבל אינו מום ואם נעשית גומא כ״ש בשחור העין הרי זה מום. וחלזון נחש שני שמות נגררים על ענין אחד והוא שיצמח בעין בשר מותר וימשך עד שחופה קצת מהשחור העין ושמו המפורסם אצל הרופאים טפר״ה ותבלול הוא הערבוב ונגזר מן8 בלל ה׳. והוא שיתערב הלבן עם השחור ויש בו שני דינים. והוא שאם נראה כאלו מן הלובן נכנס שום דבר בשחור הרי זה מום כו׳, ואם צמח בשחור שום דבר במה שנראה לעין ונמשך בלבן אינו מום עכ״ל. והשוה רבינו בנקודה לבנה את השוה למשוקעות וכל שאינה צפה אינה מום דכך נ״ל משוקעת כשאינה משוקעת וכיון דקתני צפה הרי זה מום משמע דוקא משום דצפה ע״ג העין הוא דהוי מום. אבל בנקודה שחורה כיון דצפה אינו מום כ״ש שוה ואין לקרות מום אלא המשוקעת לבד. כך נראה דעת רבינו דו״ק ותשכח. ובהשגות על דין מי שהי׳ בשר יתר כו׳ א״א לא ידעתי כו׳ ורבינו גבי יבלת כתב במשנה יבלת ידוע וכל זמן שתהא יבלת בעין אפי׳ בלובן ויהי׳ בה שיער ה״ז מום לדברי הכל ע״כ. ועוד יתבאר בסמוך כי רבינו סובר כי יבלת הוא הנקראת בלע״ז בירוג״א בכל מקום מהגוף הוא מום ובמשנה תפס אם יש בה שיער וכאן תפס עצם. גם במשנה כתב אפי׳ בלובן וכאן9 פירשה בכל הגוף הכל יתבאר בסמוך. ומ״מ סובר דיבלת לחוד ובשר יתר שהזכיר כאן לחוד. ומה שאין מומין בלבן למדו שם בגמ׳ מדכתיב יצא מחלב עינימו תרבא דעינא איקרי עינימו סתמא לא איקרי. ופירושו יצא לתרבות רעה מחמת חלב עינימו והשומן בלבן הוא. למדנו כי אין נקרא עין סתם הלבן אלא השחור כן ביאר רש״י ז״ל:
והרר״ד ן׳ זמרא ז״ל כ׳ מי שבעינו כמין עינב הוא עינב דתנן במתני׳ דלעיל נקרא בערבי כורו״ז:
מי שיצא בשר יתר בעינו כו׳. כ׳ הרר״ד ן׳ זמרא ז״ל בהשגות א״א לא ידעתי וכו׳ ואני אומר על כרחין כנגד חלזון נחש האמור במשנה אמור זה.⁠10 דאי לא תימא הכי, לא הזכיר רבינו חלזון נחש הנזכר במשנה והזכיר אחת מדעתו מי שיצא בשר יתר בעינו, כדי להשלים מנין השמונה. ואין דרכו ז״ל לעשות כן, אלא ודאי על חלזון נחש הנזכר במשנה אמר זה. ולפי שרבינו ז״ל הי׳ בקי בחולי עיני בני אדם ידע שאין יבלת רגילה לצאת בעין בני אדם, אלא כעין בשר יתר בעין והא דתנן את שיבלת בעיניו איירי בבהמה. ואי אית בה שיער הוי מום קבוע. ואם אין בה שיער הוי מום עובר. והכי תירץ ר״ל הא דאית בה שיער הא דלית בה שיער ומפני שאין מום בלובן העין של אדם. והכא כייל מומי האדם והבהמה הוצרך לומר עד שחפה מעט מהשחור אבל בבהמה איכא מומין בלובן העין והיינו יבלת דתנן במתני׳ אם יש בה שיער הוי מום קבוע ואם אין בו שיער הוי מום עובר. אבל יבלת האמור בתורה היא יבלת שיש בה עצם ובכל מקום שבגוף בין באדם בין בבהמה הוי מום קבוע. ומ״מ מודה אני שאם אירע יבלת בלובן עין האדם אם יש בה שיער הוי מום קבוע. ואם אין בה שיער הוי מום עובר דלא השוה בזרעו של אהרן הוא. וכדי שתבן יפה כוונת הרב ז״ל ופי׳ הסוגיא לדעתו ז״ל, אעתיק לך שאלה שנשאלתי ע״ז ותשובתי עליה.⁠11 וז״ל השאלה. שאלת ממני ידיד נפשי אודיעך דעתי במה שכתב הרב ז״ל בפ״ז מה׳ ביאת מקדש וז״ל בשמונה מומין שבאדם ובבהמה כתב מי שיצא בשר יתר בעיניו עד שחפה מעט מהשחור ע״כ. ומשמע בלובן של עין אינו מום. עוד כתב בסמוך אבל אם יצא מהשחור לתוך הלובן אינו מום שאין מומין בלבן. עוד כתב וכן אם היתה נקודה שחורה בתוך הלבן אפילו צפה אינו מום שאין מומין בלובן משמע מכ״ז דאין מום בלובן העין בבהמה כלל ובפ״ב מאיסורי מזבח כתב במומין המיוחדין בבהמה אם יש בעינה יבלת שיש בה שיער ומשמע הא באדם אינו מום. ובאותו פרק בשמונה המומין העוברים בבהמה מונה יבלת שאין בה שיער, ושאלת ממני ליישב אלו הלשונות עם מה דאתמר בגמ׳ פ׳ על אלו המומין. - תשובה. שתי החלוקות שכתב הרב ז״ל דהיינו מי שבעינו כעין עינב ומי שיצא בשר יתר בעיניו, תרווייהו בכלל עינב דתנן במתני׳ דמה לי שיהיה העינב מן העין בעצמו ומה לי שיהיה בשר שגדל בו עד שחפה מעט מן השחור. א״נ היינו חלזון נחש הנזכר במשנה ולאו היינו יבלת, דיבלת קשה ומגונה ביותר כאשר נבאר לקמן והוא הנקרא ברוגא בלע״ז. ואין דרכה לצאת בעין של אדם כלל. ואם יצא פעמים בלא שיער הוי מום עובר כאשר ביאר הרב ז״ל לקמן בבהמה ואין דרכה אלא בשאר הגוף. אבל העינב ובשר היתר רגילים לבא בעין. עוד כתב מי שנמשך הלובן של העין כו׳ אבל אם יצא מן השחור לתוך הלבן כו׳ פלוגתא דר״מ ור״י ופסק כר׳ יוסי משום דסתם מתני׳ כוותיה כדאמרי׳ מני מתני׳ ר׳ יוסי הוא. ותו דר״מ ור״י הלכה כר״י משום דר׳ יוסי נמוקו עמו. וזהו תבלול האמור בתורה. עוד כתב וכן אם היתה נקודה לבנה בתוך השחור כו׳ הרי זה דק האמור בתורה והוא בתרי גווני או נקודה לבנה או נקודה שחורה אם היא לבנה צפה ע״ג השחור ה״ז מום, אבל אם לא היתה צפה או שהיתה משוקעת בשחור אינו מום. פסק כברייתא דתניא איפכא צף ה״ז מום משוקע אינו מום וטעמא דמסתבר הוא דכיון שהנקודה היא צפה מיד נראה המום וגנאי הוא אבל בזמן שהיא שוקעת או שאינה צפה אין זה נראה אלא ע״י עיון ולפיכך אינו מום שהרי אינו מתגנה בכך. ואע״ג דהאי תירוצא דתרוץ תלמודא לא קאי דפריך והא אין מום בלבן. מ״מ קושטא הוא דבשחור הוי מום וכדתניא איפכא אבל בלבן אינו מום. כתב עוד היתה נקודה שחורה בתוך הלבן אפי׳ צפה אינו מום שאין מומין בלבן. היתה נקודה שחורה כו׳ היינו תירוצא בתרא דאמרי׳ האי בדוק לבן האי בדוק שחור כלומר תרוייהו בשחור העין דק שחור משוקע הוי מום צף אינו מום. דק לבן משוקע אינו מום צף ה״ז מום. וא״ת מ״ש דוק לבן משוקע לא הוי מום. ודוק שחור משוקע הוי מום. הא איפכא מסתברא לפי שהלבן הוא ניכר בשחור אע״פ שהוא שוקע יותר מהשחור בשחור. שוקע נראה כגומא בעין והוי מום. אבל לבן בשחור שוקע אינו נראה כגומא, א״נ שחור בשחור והוא שוקע מבלבל הראות אבל לבן שוקע אינו מבלבל הראות כ״כ ומסקנא דגמ׳ דאין מומין בלבן והכי פריך תלמודא להדיא לקמן נמי כאשר נבאר בע״ה. כתב עוד אם יש בעינה יבלת שיש בה שיער. היינו מתני׳ דלקמן ר״ח בן אנטיגנוס אומר את שיבלת בעינו ומדתניא לה גבי מומין שבבהמה ולא תניין לה לעיל גבי מומין שבאדם מש״ה כתבה הרב ז״ל גבי מומי בהמה ולאו למימרא שאם נולדה באדם יבלת שיש בו שיער בעינו שלא יהי׳ מום דכש״כ הוא אלא לפי שאין דרך לבא כיוצא בזה באדם. וזהו שכתב ז״ל בפ״ב12 ויש מומים אחרים מיוחדים בבהמה ואינם ראוים לבא באדם, משמע אינם ראוים. אבל אם אירע שבאו מום הוא, וכן אם אין בה שיער באדם הוי מום עובר. אלא דאכתי צריך ליישב סוגיית הגמ׳ לפי שיטת הרב ז״ל וגירסתו דהא לעיל מסקינן דאין מום בלבן ובסוגיא דלקמן מסקינן אלא אידי ואידי בלבן ואמר ר״ל ל״ק הא דאית בה שיער והא דלית בה שיער ותו דפריך תלמודא והא אין מום בלבן ומשני אלא אידי ואידי בלבן. והא אמרינן דאין מומין בלבן. ומתוך זה הוצרכו התוס׳ ז״ל למחוק גירסת הספרים וגורסין הא והא בשחור. ורש״י ז״ל דחק לפרושי כדי לקיים גירסת הספרים וכתב אידי ואידי הא דקתני אין שוחטין במקדש ובמדינה בלבן והא נמי דקתני אין מומין בלבן תרוייהו ביבלת במומין שבלבן, אית בה שער מגונה הוא ועלה קתני אין שוחטין לא במקדש, והא דקתני אין מומין בלבן בדלית בה שיער ומתני׳ דמום גמור הוא כדאוקימנא בשחור ובדלית נמי עצם וכו׳. וכ״ז דוחק וצריך למחוק מלת אלא הכתוב בספרים כיון דלא הדרינן משנוייה קמא ואכתי שבקינן למתני׳ בשחור. וכן הוא ז״ל השמיט אלא ותפס אידי ואידי. ותו קשיא דאידי ואידי משמע דקאי נמי אמתני׳. ותו אי מתני׳ ביבלת בשחור העין פשיטא אמאי איצטריך למתניא הרי הוא בכלל עינב או בשר החופה מעט מן השחור וכי אוקימנא הא בשחור הא בלבן. הוי מצי לאקשויי הכי, אלא דעדיפא מינה מקשה והא אין מומין בלבן ובתירוצא דר״ל מתורץ הא נמי כדאפרש בסמוך. והריני מפרש הסוגיא לפי שיטת הרב ז״ל וגירסתו למימרא דיבלת הוא מומא, פי׳ ודאי ידע שפיר המקשה דיבלת כתיבא באורייתא, אלא הכי פריך משמע ממתני׳ דבכל גוונא יבלת הוי מומא לכל הדברים מדקתני לה סתם. ורמינהו ואלו שאין שוחטין כו׳ ופריך ותסברא הא כתיבא יבלת סתם באורייתא ותקשי לך אקרא. אלא ל״ק הא בגופו הא בעינו, הא דקתני אין שוחטין כו׳ בגופו שאין מום גמור. ומתני׳ דמשמע דהוי מום גמור בעינו, ופריך מכדי קרא סתמא מה לי בגופו מה לי בעינו, וכי היכי דבעינו הוי מום גמור, בגופו נמי הוי מום גמור. וקשה הא דאין שוחטין ואי בגופו לא הוי מום גמור בעינו לא הוי מום גמור ואמאי קתני סתם דהוי מום. אלא ל״ק הא דאית בה עצם הא דלית בה עצם. דקרא דאית בה עצם הוי מגונה טפי ובכל מקום הוי מום דקרא סתמא הוא. ומתני׳ דהכא ומתני׳ דאלו שאין שוחטין. בדלית בה עצם בעין הוי מומא טפי בגופא לא הוי מומא. ולית בה עצם פסולה בתמיה תלתול בעלמא הוא. אלא אידי ואידי בעינו ול״ק הא בשחור הא בלבן מתני׳ דהכא דמשמע דהוי מום גמור בשחור שמעכב קצת את הראות. ומתני׳ דאלו שאין שוחטין בלבן דלא הוי מום גמור כגון שאינו מעכב את הראות כלל. ולתרוצא מתניתא קאי ולאו אקרא וכן פרש״י ז״ל דקרא איכא לאוקמי כשיש בה עצם. ופריך והא אין מומין בלבן ואפי׳ במקדש כשר לשחוט. וה״ה דהוי מצי לאקשויי יבלת בשחור פשיטא. אלא האי עדיפא לי׳ ומשני אלא אידי ואידי בלבן. ול״ק הא דאית בה שיער הא דלית בה שיער. חדא דאית בה תלת משני לי׳ לא תוקמא בשחור דא״כ פשיטא אלא אידי אידי בלבן ושאני יבלת דהוי מום מגונה טפי וכי האי הוי מום אפי׳ בלבן. והא דקתני אין מומין כגון דק או תבלול דעלה קתני ר׳ יוסי אין מומין בלבן. אבל יבלת גרוע טפי. ומתניתא ל״ק מתני׳ דאית בה שיער דהוי מום גמור וגרוע טובא ומתני׳ דאין שוחטין בדלית בה שיער דאע״ג דהוי מום בלבן, מ״מ אינו מום גמור לשחט עליו במדינה. כללא דמילתא דהאי שמעתתא לדעת הרב ז״ל יבלת דאית בה עצם בכל מקום שבגוף הוי מום. אין בה עצם אם היא בשחור העין הוי מום גמור אפי׳ באדם דלא גרע מעינב בעין. והא דלא נכתב ג״כ במומי האדם לפי שהם בכלל כדכתיבנא. א״נ מפני שאין רגילים לבא באדם בשחור העין. אבל אם באו מום גמור הוא ואפילו שאין בה שיער. ואם הוא בלובן העין אם יש בה שיער ה״ז מום גמור ואם אין לה שיער הוי מום לענין שאין שוחטין אותו במקדש ולא חשיב לישחט אותו במדינה. ועיין במה שכתבתי ותמצא שעולין דברי הרב ז״ל כדין וכהוגן. שוב ראיתי מ״ש בבית יוסף ע״ז בסי׳ ש״ט ומפני שאין דבריו נכונים לא בענין ולא בשטת הסוגיא ולא בגרסאות לא ראיתי להטריח עליהם הקולמוס ואגב שטפיה לא עיין בה כהוגן. ואתה ידידי שים לבך לדעתי ותראה האמת מזולתו. ע״כ לשון התשובה. ומה שכתב הראב״ד ז״ל שהוא אדמומית העוברת בשחור זה חולי מקרה הוא ומיד מתרפא ואם לא נתרפא הרי הוא בכלל תבלול דמ״ל שחור ומ״ל אדום. וכל המומין שהזכיר רבינו ז״ל בחולי העין ראינו אותם במצרים בעין:
שאין מומין בלבן כו׳. כ׳ הרר״ד ן׳ זמרא ז״ל אבל יבלת מגונה הוא ביותר ולפיכך אם אירע גם באדם הוי מום כאשר כתבתי באותה תשובה:
1. שם פ׳ אמור פ״ו.
3. שם ל״ח ע״ב.
4. בפה״מ שלפנינו הגירסא וידוע זה כשאירע פתאום.
5. שם ל״ח ע״א.
6. בפה״מ שלפנינו הגירסא תבלול לבן בשחור וגירסא זו של מהר״י קורקוס נראה יותר נכונה יעו״ש.
7. לפנינו שם הגירסא הרי זה כשר ואינו מום.
8. בראשית י״א ט׳.
9. בהלכה י׳.
10. כ״ה מפורש בפה״מ להרמב״ם דחלזון נחש הוא בשר יתר בעין.
11. בשו״ת הרדב״ז ח״ה סי׳ ק״ג.
12. מהלכות איסורי מזבח ה״ב. וע״ע שם בלח״מ כמ״ש הרדב״ז.
שאלת ממני ידיד נפשי אודיעך דעתי במה שכתב הרב וז״ל בשמונה מומין שבאדם ובבהמה כתב: מי שיצא בשר יתר בעיניו עד שחפה מעט מהשחור – משמע בלובן של עין אינו מום. עוד כתב בסמוך אבל אם יצא מן השחור לתוך הלבן אינו מום שאין מום בלבן עוד כתב וכן אם היתה נקודה שחורה בתוך הלבן אפילו צפה אינו מום שאין מום בלבן משמע מכל הני דאין מום בלובן העין בבהמה ובפ״ב של איסורי מזבח כתב במומין המיוחדין בבהמה אם יש בעינה יבלת שיש בה שער ע״כ. ומשמע הא באדם אינו מום ובאותו פרק בשמונה המומין העוברים בבהמה מונה יבלת שאין בה שיער. ושאלת ממני ליישב אלו הלשונות עם מה דאתמר בגמרא פרק על אלו מומין.
תשובה: שתי החלוקות שכתב הרב ז״ל דהיינו מי שבעינו כעין עינב ומי שיצא בשר יתר בעיניו תרווייהו בכלל עינב דתנן במתניתין דמה לי שיהיה העינב מן העין בעצמו ומה לי שיהיה בשר שגדל בו עד שחפה מעט מן השחור א״נ היינו חלזון נחש הנזכר במשנה ולאו היינו יבלת דיבלת קשה ומגונה ביותר כאשר נבאר לקמן והוא הנקרא ברוג״א בלעז ואין דרכה לצאת בעין של אדם כלל ואם יצא לפעמים בלא שער הוי מום עובר כאשר ביאר הרב לקמן בבהמה ואין דרכה אלא בשאר הגוף אבל העינב והבשר היתר רגילין לבוא בעין.
עוד כתב: מי שנמשך הלובן של העין וכו׳ אבל אם יצא מן השחור לתוך הלבן וכו׳ – פלוגתא דר׳ מאיר ור׳ יוסי משום דסתם מתני׳ כוותיה כדאמרינן מני מתניתין ר׳ יוסי היא. ותו דר׳ מאיר ור׳ יוסי הלכה כר׳ יוסי דנמוקו עמו וזהו תבלול האמור בתורה.
עוד כתב: וכן אם היתה נקודה לבנה בתוך השחור וכו׳ הרי זה דק האמור – והיא בתרי גווני או נקודה לבנה או נקודה שחורה אם היא לבנה צפה ע״ג השחור הרי זה מום אבל אם לא היתה צפה או שהיתה משוקעת בשחור אינו מום פסק כברייתא דתניא איפכא צף הרי זה מום משוקע אינו מום וטעמא דמסתבר הוא דכיון שהנקודה היא [אינה] צפה אין זה נראה אלא ע״י עיון ולפיכך אינו מום שהרי אינו מתגנה בכך. ואע״ג דהאי תירוצא דתריץ תלמודא לא קאי דפריך והא אין מום בלבן מ״מ קושטא הוא דבשחור הוי מום וכדתניא איפכא אבל בלבן אינו מום.
כתב עוד: היתה נקודה שחורה בתוך הלבן אפילו צפה אינו מום שאין מומין בלבן היתה נקודה שחורה וכו׳ – היינו תירוצא בתרא דאמרינן הא בדוק לבן הא בדוק שחור כלומר תרווייהו בשחור העין דק שחור משוקע הוי מום צף אינו מום דק לבן משוקע אינו מום צף הרי זה מום וא״ת מאי שנא דוקא לבן משוקע לא הוי מום ודוק שחור משוקע הוי מום והא איפכא מסתברא לפי שהלבן הוא ניכר בשחור אע״פ שהוא שוקע יותר מהשחור, בשחור שוקע נראה כגומא בעין והוי מום אבל לבן בשחור שוקע אינו נראה (כגומרו) [כגומא]. א״נ שחור בשחור והוא שוקע מבלבל הראות אבל לבן שוקע אינו מבלבל הראות כל כך ומסקנא דגמרא בהאי סוגיא דאין מומין בלבן והכי פריך תלמודא להדיא לקמן נמי כאשר נבאר בעזר ה׳.
כתב עוד אם יש בעיניה יבלת שיש בה שיער היינו מתני׳ דלקמן ר׳ חנינא בן אנטגנוס אומר את שיבלת בעיניו ומדתנינן לה גבי מומין שבבהמה ולא תנינן לה לעיל גבי מומין שבאדם משום הכי כתבה הרב גבי מומי בהמה ולאו למימרא שאם נולד באדם יבלת שיש בו שער בעינו שלא יהיה מום דכל שכן הוא אלא לפי שאין דרך לבא כיוצא בזה באדם וזו שכתב ז״ל בפרק שני ויש מומין אחרים מיוחדים בבהמה ואינם ראויים לבא באדם משמע אינם ראויים אבל אם אירע שבאו מום הוא וכן אם אין בה שיער באדם הוי מום עובר.
אלא דאכתי צריך ליישב סוגית הגמרא לפי שיטת הרב וגירסתו דהא לעיל מסקינן דאין מום בלבן ובסוגיא דלקמן מסקינן אלא אידי ואידי בלבן ואמר ריש לקיש לא קשיא הא דאית ביה שיער הא דלית ביה שיער. ותו דפריך תלמודא והא אין מום בלבן ומשני אלא אידי ואידי בלבן והא אמרינן דאין מומין בלבן ומתוך זה הוצרכו התוס׳ למחוק הגירסא וגורסין הא והא בשחור. ורש״י ז״ל דחק לפרושי כדי לקיים גרסת הספרים וכתב אידי ואידי הא דקתני אין שוחטין במקדש ובמדינה בלבן והא נמי דקתני אין מומין בלבן תרווייהו ביבלת במומין שבלבן אית בה שיער מגונה הוא ועלה קתני אין שוחטין לא במקדש והא דקתני אין מומין בלבן בדלית בה שיער ומתני׳ דמום גמור הוא כדאוקימנא בשחור ובדלית (נמי) [ביה] עצם וכו׳ וכל זה דוחק דצריך למחוק אלא הכתוב בספרים כיון דלא הדרינן משנויא קמא ואכתי שבקינן למתני׳ בשחור וכן הוא ז״ל השמיט אלא ותפס אידי ואידי. ותו קשה דאידי ואידי משמע דקאי נמי אמתניתין. ותו אי מתני׳ ביבלת בשחור העין פשיטא אמאי אצטריך למנייא הרי היא בכלל עינב או בשר החופה מעט מן השחור וכי אוקימנא הא בשחור הא בלבן הוה מצי לאקשויי הכי אלא דעדיפא מינה מקשה והא אין מומין בלבן ובתירוציה דריש לקיש מתורץ הא נמי כדאפרש בסמוך.
והריני מפרש הסוגיא לפי שיטת הרב וגירסתו למימרא דיבלת הוי מומא פי׳ ודאי ידע שפיר המקשה דיבלת כתיבא באורייתא אלא הכי פריך משמע ממתניתין דבכל גוונא יבלת הוי מומא לכל הדברים מדקתני לה סתם ורמינהו ואלו שאין שוחטין וכו׳ ופריך ותסברא הא כתיבא יבלת סתם באורייתא ותקשה לך אקרא אלא לא קשיא הא בגופו הא בעינו הא דקתני אין שוחטין וכו׳ בגופו שאינו מום גמור ומתניתין דמשמע דהוי מום גמור בעינו ופריך מכדי קרא סתמא מה לי בגופו ומה לי בעינו וכי היכי דבעינו הוי מום גמור בגופו נמי הוי מום גמור וקשה הא דאין שוחטין. ואי בגופו לא הוי מום גמור בעינו לא הוי מום גמור ואמאי קתני סתם דהוי מום. אלא לא קשיא הא דאית בה עצם הא דלית בה עצם דקרא דאית בה עצם הוי מגונה טפי ובכל מקום הוי מום דקרא סתמא הוא ומתני׳ דהכא ומתני׳ דאלו שאין שוחטין בדלית בה עצם בעין הוי מומא טפי בגופא לא הוי מומא ולית בה עצם פסולה בתמיה תלתול בעלמא הוא אלא אידי ואידי בעינו ולא קשיא הא בשחור הא בלבן מתני׳ דהכא דמשמע דהוי מום גמור בשחור שמעכב קצת את הראות ומתני׳ דאין שוחטין בלבן דלא הוי מום גמור כיון שאינו מעכב את הראות כלל ולתרוצי מתנייתא קאי ולאו אקרא וכן פרש״י דקרא איכא לאוקמיה בשיש בה עצם ופריך והא אין מומין בלבן ואפילו במקדש כשר לשחוט וה״ה דהוה מצי לאקשויי יבלת בשחור אלא [האי] עדיפא ליה ומשני אלא אידי ואידי בלבן ולא קשיא הא דאית בה שיער הא דלית בה שיער חדא דאית בה תלת משני ליה לא תוקמא בשחור דא״כ פשיטא אלא אידי ואידי בלבן ושאני יבלת דהוי מום מגונה טפי וכי האי הוי מום אפילו בלבן והא דקתני אין מומין כגון דק או תבלול דעלה קתני ר׳ יוסי אין מומין בלבן אבל יבלת גריע טפי ומתנייתא לא קשו מתני׳ דאית בה שיער דהוי מום גמור וגריע טובא ומתניתין דאין שוחטין בדלית בה שיער דאע״ג דהוי מום בלבן מ״מ אינו מום גמור לשחוט עליו במדינה.
כללא דשמעתא לדעת הרב ז״ל יבלת דאית בה עצם בכל מקום שבגוף הוי מום אין בה עצם אם היא בשחור העין הוי מום גמור אפילו באדם דלא גרע מעינב בעין והא דלא נכתב ג״כ במומי האדם לפי שהם בכלל כדכתיבנא א״נ מפני שאין רגילין לבא באדם בשחור העין אבל אם באו מום גמור הוא ואפילו שאין בה שער. ואם היא בלובן העין אם יש בה שיער הרי זה מום גמור ואם אין לה שיער הוי מום לענין שאין שוחטין אותו במקדש ולא חשיב לשחוט אותו במדינה ועיין במה שכתבתי ותמצא שעולין דברי הרב ז״ל כדין וכהוגן. שוב ראיתי מה שכתוב בבית יוסף על זה בסימן ש״ט ומפני שאין דבריו נכונים לא בענין ולא בשיטת הסוגיא ולא בגרסאות לא ראיתי להטריח עליהם הקולמוס ואגב שטפיה לא עיין בה כהוגן. ואתה ידידי שים לבך לדעתי ותראה האמת מזולתו.
שמונה בעין וכו׳ – בפרק מומין אלו (בכורות מ״ד) תנו רבנן עיור בין סומא בשתי עיניו בין באחת מעיניו ובמשנה פ׳ על אלו מומין (בכורות ל״ח:) היה בעינו דק תבלול חלזון נחש עינב איזהו תבלול לבן הפוסק בסירא ונכנס בשחור שחור נכנס בלבן אינו מום [שאין מומין בלבן] חורוור והמים הקבועים ופירש רש״י סירא שורה שבעין סביב לשחור וכו׳ ואם חוט של לבן יוצא מן הלבן ופוסק אותה שורה ונכנס בשחור הוי מום. שחור ונכנס בלבן אם חוט יוצא מהשחור ופוסק בסירא ונכנס בלבן אינו מום שאין מומין בלבן דלאו עין הוא אלא שומן העין ומפרש בגמרא דחלזון היינו נחש וכתב רבינו בפירוש המשנה דהיינו שיצמח בעין בשר מותר וימשך עד שחופה קצת משחור העין ושמו בערבי טפרא. ומה שהקשה הראב״ד וכתב מי שיצא בשר יתר בעיניו א״א לא ידעתי אם עשה זה כנגד חלזון וכו׳. יש לומר שהדבר ברור שיבלת בעיניו השנוי שם היינו שיש בעיניו יבלת שקורין בירוג״ה ואינו ענין לטפרא.
ומה שכתב רבינו: מי שאינו רואה בשתי עיניו וכו׳ עד מחמת שהיו בה סנורים קבועים – היינו חורוור והמים הקבועים.
ומה שכתב: מי שהיתה נקודה לבנה בתוך השחור וכו׳ עד אבל אם היתה צפה הואיל והיא שחורה בשחור אינו מום – שם בגמרא:
מי שיצא בשר יתר וכו׳. עיין להרדב״ז שנדפס מחדש דף נ״א סי׳ ק״ג שביאר דברי רבינו אך נראה שלא ראה דבריו שבפירוש המשנה כמ״ש מרן ז״ל ועיין מ״ש רפ״ב דאיסורי מזבח:
מי שיצא בשר יתר בעינו. עיין השגות. והכ״מ חילק דבשר יתר בעינו דהיינו נחש חלזון היינו טפרא שהוא כעין צפורן שיוצא וחופף מעט מן השחור שבעין. ויבלת בעיניו דנקיט ר׳ חנינא דף מ׳ ע״ב היינו (ויריג״א) [בירוג״ה] שקורין בלשון אשכנז ווארצי״ל דהיינו מה שקורין בלשון אשכנז בילו״ס. והדברים תמוהים דמה לי שהחיפוי מדבר הדומה לצפורן או מדבר הדומה לשומא סוף סוף יבלת הוא. ובאמת הכ״מ לא דק דרבנו לשיטתו דמפרש פ״ב מהל׳ איסורי מזבח הך יבלת שבעינו דנקיט ר״ח (סגן הכהנים) [בן אנטיגנוס] שהוא יבלת שבלובן העין שיש בו שער והוא מן המומין המיוחדין בבהמה וכמו שכתבתי פ״ב מהל׳ איסורי מזבח המשך הסוגיא לדרך רבנו עיי״ש ודוק.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמהר״י קורקוסתשובות רדב״ז על משנה תורהכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנההכל
 
(ו) שלשה בחוטם, ואלו הן, א׳ מי שניקב חטמו, אפילו מצד אחד. ב׳ מי שנסדק חטמוא. ג׳ מי שנפגם חטמו:
There are three involving the nose:
a) One whose nose is perforated, even from only one side;⁠1
b) one whose nose is split;
c) one whose nose is blemished.
1. If, however, the cartilage between the nostrils is perforated and it is not visible externally, it is not considered as a blemish [the Rambam's Commentary to the Mishnah (Bechorot 6:4)].
א. כך ת1. בא׳ לית, אך בהמשך שוב ׳חטמו׳. וכן בהלכה הבאה לגבי ׳שפתו׳.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנהעודהכל
שְׁלֹשָׁה בַּחֹטֶם. וְאֵלּוּ הֵן. מִי שֶׁנִּקַּב חָטְמוֹ אֲפִלּוּ מִצַּד אֶחָד. מִי שֶׁנִּסְדַּק חָטְמוֹ. מִי שֶׁנִּפְגַּם חָטְמוֹ:
שלשה בחוטם כו׳. כ׳ הרר״ד ן׳ זמרא ז״ל במשנה1 חוטמו שניקב ושנפגם ושנסדק. ת״ר ניקבו חוטמין זה לתוך זה מבחוץ ה״ז מום, מבפנים אינו מום. ורבינו כתב אפילו מצד אחד2 וכ״ש משני צדדין. וכתב רש״י ז״ל עלה דברייתא שהנקב נראה מבחוץ שניקבו מחיצות החיצוניות של חוטם אבל מבפנים שניקב מחיצה החולקת את החוטם אינו מום שבמקום סתר הוא. ע״כ. וכ״נ3 דעת הרב ז״ל. ואם היתה גירסתם כגרסת הספרים שלנו דקתני נקבו חוטמין זה לתוך זה, איני יודע להלום אותה דהא בניקבו זה לתוך זה מחלק בין חוץ לפנים. וזה ברור אפי׳ בתחלת העיון. אלא ודאי לא הוי גרסי בה זה לתוך זה. ולפי גרסת הספרים שלנו יש לפרש שאם ניקבו זה לתוך זה מצד חיצון של המחיצה המובדלת בין שני החוטמין כיון שהוא בגלוי הוי מום. ואם הנקב הוא לצד פנים כיון שהוא בסתר אינו מום וכ״ש אם נקבו החוטמין, וגם הם ז״ל מודים בדין כיון שהנקב נראה ונגלה מבחוץ:
2. ע׳ מ״ש הכס״מ בזה.
3. צע״ג דהרמב״ם בפה״מ לא פי׳ כפרש״י רק פי׳ שם כמ״ש הרדב״ז כאן אח״כ. והוא לפי גירסא שלנו. וז״ל שם וכן אם ניקב הבשר המפסיק האף לשני נקבים כו׳ אם היה לו בחלק הנראה ע״פ האדמה הרי הוא מום. ואם היה תחת העור ר״ל לצד העליון מהאף אינו מום יעו״ש וא״כ הרמב״ם שפיר גרס כגירסא שלנו זה לתוך זה. וזהו כוונת הרמב״ם בפ״ב מאס״מ ה״ב וז״ל אם ניקב העור שבין שני חוטמין במקום הנראה יעו״ש. ושם מיירי במומין המיוחדים בבהמה. ומה שלא הביא זה כאן במומין שהם גם באדם, כתב בס׳ הר המוריה די״ל דבאדם בשר המפסיק הוא הכל בפנים. וע״ע מ״ש כס״מ כאן. ובזה א״ש. - שו״מ בס׳ חזון נחום פ״ו דבכורות מ״ד שהביא מכת״י מהר״י קורקוס פ״ב מאס״מ וז״ל לפי פי׳ מום זה בבהמה ואינו באדם כי באדם מחיצה אמצעית מכוסה ואינה גבאית הילכך ל״ש לממנייה באדם. או אפשר דבאדם לא הוי מום. כי דרך לנקוף האף להניח בו נזם.
שלשה בחוטם וכו׳ – שם במשנה (דף ל״ט) ותניא שם בגמ׳ ניקבו חוטמין זה לתוך זה מבחוץ ה״ז מום מבפנים אינו מום והשמיטו רבינו מפני שהוא סובר שמום זה מהמיוחדים בבהמה ואינם ראויים להיות באדם כמ״ש בפ״ב מהלכות איסורי מזבח ואיני יודע למה אינם ראויים להיות באדם:
שלשה בחוטם וכו׳. עיין מ״ש מרן ז״ל דרבינו השמיט מבפנים אינו מום וכו׳ ולא ידע למה אינם ראויים להיות באדם ע״כ. ולענ״ד מראה ממ״ש הרע״ב ז״ל ההך מתני׳ דטעמא הוי משום דאנן ילפינן מכלל ופרט וכלל דמומין שבגלוי בעינן ע״כ. ואיתא התם בראש הפרק גם שם דף מ׳ פריך תלמודא אינו ניכר מי הוי מומא וכו׳ וכיון שכן אף אם יתכן באדם אינו מום:
שלשה בחוטם וכו׳. בכ״מ תמה על רבנו דמנ״ל דניקבו חוטמין זה לתוך זה אינו ראוי להיות באדם. ועיין פ״ב מהל׳ איסורי מזבח ה״ב שכתב רבנו אם ניקב העור שבין ב׳ חוטמיה במקום הנראה וכתב שם הכ״מ בתוספתא ניקבו חוטמיו זה לתוך זה מבפנים לא ישחוט מבחוץ ישחוט פירוש כשניקבו בפנים אינו מום ולא ישחט במדינה וכשניקבו בחוץ ה״ז מום וישחט במדינה וכה״ג תניא בברייתא מס׳ בכורות ניקבו חוטמיו זה לתוך זה מבחוץ ה״ז מום מבפנים אינו מום ע״כ. ורש״י פירש מבחוץ ה״ז מום שניקבו מחיצות החיצונות של החוטם ואין לשון הברייתא סובל זה דפתח בניקבו חוטמיו זה לתוך זה דמשמע דאיירי במחיצה פנימית המבדלת בין החוטמין ועל כרחך פירוש מבחוץ במקום שהמחיצה פנימית בולטת לצד חוץ חלל החוטם (אלא דרש״י מפרש לה אף באדם דאין המחיצה פנימית שבין החוטמין יוצאת חוץ לחלל החוטם לזה הוכרח לפרש שניקבו מחיצות החיצונות אבל רבנו מפרש דבבהמה איירי שהמחיצה הפנימית בולטת) ומשו״ה לא נקיט דין מום דניקבו חוטמין באדם דכיון דלא הוה מום אלא במקום הנראה לא שייך באדם:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנההכל
 
(ז) שישה בפה, ואלו הן, א׳ מי שניקבה שפתו, ואפילו אחת מהן. ב׳ מי שנפגמה שפתו. ג׳ מי שנסדקה שפתו, והוא שתיסדקא מזר שלה עד שתיחלק לשני ראשים. ד׳ מי שעצם לחיו התחתון עודף על העליוןב. ה׳ מי שפיו בלוםג מחמת גופו וברייתו, אבל אם נבלם מחמת הרוח אינו מום. ו׳ מי שניטל רוב המדבר של לשונו:
There are six involving the mouth:
a) One whose lip is perforated; this applies even if only one is perforated;
b) one whose lip is blemished;
c) one whose lip is cracked, provided the surface of the lip is split into two sides;
d) one whose lower jawbone extends even the slightest measure further than his upper jawbone;
e) one whose mouth is swollen congenitally, as part of the structure of his body. If, however, it is swollen because of the wind,⁠1 it is not considered a blemish;
f) one from whom the majority of the free portion of the tongue2 was removed.
1. Because the swelling comes from an external factor.
2. Our translation is taken from Rashi's commentary (Bechorot 40a).
א. ד: שנסדק. שינוי לשון שלא לצורך.
ב. בת1 נוסף: כל שהוא. ותוקן ל: בכל שהוא. וכך ד (גם ק). וצ״ב מה מקור ההוספה.
ג. ד: נבלם. אך בלשון זו משתמש רבנו בסמוך למקרה שקרה אחר שנולד, ואילו כאן הוא בלום מעיקרו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחעודהכל
שִׁשָּׁה בַּפֶּה. וְאֵלּוּ הֵן. מִי שֶׁנִּקַּב שְׂפָתוֹ אֲפִלּוּ אַחַת מֵהֶן. מִי שֶׁנִּפְגְּמָה שְׂפָתוֹ. מִי שֶׁנִּסְדְּקָה שְׂפָתוֹ וְהוּא שֶׁנִּסְדַּק מַזַּר שֶׁלָּהּ עַד שֶׁתֵּחָלֵק לִשְׁנֵי רָאשִׁים. מִי שֶׁעֶצֶם לֶחְיוֹ הַתַּחְתּוֹן עוֹדֵף עַל הָעֶלְיוֹן כׇּל שֶׁהוּא. מִי שֶׁפִּיו נִבְלַם מֵחֲמַת גּוּפוֹ וּבְרִיָּתוֹ. אֲבָל אִם נִבְלַם מֵחֲמַת הָרוּחַ אֵינוֹ מוּם. מִי שֶׁנִּטַּל רֹב הַמְדַבֵּר שֶׁל לְשׁוֹנוֹ:
והוא שנסדק מזר שלה כו׳. כ׳ הרר״ד ן׳ זמרא ז״ל זה כתב על מה שאמר רב פפא תורא ברא דשיפתיה, שאם נסדק מבפנים והזר החיצון קיים אינו מום שהרי לא נחלק לשני ראשים:
מי שעצם לחיו כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל גז״ש במשנה1 ומעשה שהלחי התחתון עודף על העליון ושאל ר״ג לחכמים ואמרו ה״ז מום ובגמ׳ הקשו והא גבי אדם הוא דתנן הכי ומשום שאינו שוה בזרע אהרן. אבל גבי בהמה לא. ותרצו הא דאית בה עצם הא דלית בה עצם. פי׳ כשהעודף הוא הלחי בעצמו בין באדם בין בבהמה הוא מום. אבל כשאינו עודף אלא השפה לבד לא עצם הלחי באדם הרי זה מום ובבהמה אינו מום:
והרר״ד ן׳ זמרא ז״ל כ׳ משנה שם מעשה כו׳ ומוקי לה רב פפא בדאית בה עצם הוי מום באדם ובבהמה אבל לית בה עצם היינו שפתו עודפת והוי מום באדם ולא בבהמה. אבל עצם לחי העליון עודף על התחתון לא הוי מום בבהמה2 דהיינו פיו דומה לשל חזיר דפליגי ר׳ ורבנן דאמרי עלה דהך מתני׳ דמעשה שהלחי התחתון עודף על העליון כו׳ מאן תנא דקתני ומעשה, משום דתנן ופיו דומה לשל חזיר ופליגי רבנן עליה דר׳. וקאמרי כ״פ עלי׳ דרבי בשפתו העליונה עודפת על התחתונה. אבל אם התחתונה עודפת על העליונה ה״ז מום ומעשה נמי כו׳. ומסתברא דע״כ לא פליגי רבנן עלי׳ דר׳ אלא בבהמה, אבל באדם מודים הם דהוי מום בין שיש בו עצם בין שאין בו עצם והרי הוא בכלל שפתו העליונה עודפת על התחתונה השנוי גבי מומין המיוחדים באדם.⁠3 ואע״ג שכתב רש״י ז״ל ומעשה4 באדם כהן ועלה מייתינן פלוגתא דר׳ ורבנן לאו למימרא דפלוגתייהו באדם אלא משום דתנן ומעשה שהלחי התחתון עודף על העליון ומשמע שיש בו עצם ולפיכך כתב ומעשה גבי אדם כהן דאע״ג דפלוגתייהו בבהמה שייך שפיר למימר עלה ומעשה כו׳ ופשוט הוא:
מי שפיו בלום כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל גז״ש5 בברייתא פיו בלום ורגליו מבולמות מחמת הרוח אינו מום מחמת העצם ה״ז מום. וי״ג מחמת הריוח אינו מום. ופרש״י ז״ל בלום קצר מבולמות קצרות מחמת הריוח שאין לו ריוח כ״כ בפה ולא בעצם ולא בבשר השפתים אינו מום ואם מחמת העצם שהשפתים פתוחות יפה, אבל הלחיים אדוקות זו בזו שאינו יכול לפותחן כשאוכל או צועק מרחיבות השפתים והעצם נראה כנוד, ה״ז מום. וכן ברגלים שאם רגליו קצרות מחמת הריוח של מידה אחת העצם והבשר של כפות הרגלים שלא היו רחבות כ״כ אינו מום. ואם מחמת העצם שהעצם קצר והבשר מרחיב מלמטה ויוצא, ה״ז מום. וגרסת מפני הרוח לפירוש זה כתב שאינו יכול לישבה. עוד כתב פי׳ אחר דבלום היינו נפוח ואם אותו נפח מחמת הרוח שנכנס6 בהם הדר בריא ואינו מום. ואם מחמת העצם שעבה ביותר ה״ז מום. ומ״מ כתב רש״י ז״ל שבתוספתא דבכורות שנינו אם מחמת הרוח אינו מום ואם מחמת עצמו ה״ז מום. ונראה שעל גרסא זו של התוספ׳ סמך רבינו כי פי׳ מחמת עצמו בסבת גופו וברייתו שכך הי׳ מעצמו מתחלת ברייתו בלי סבה מקרית. אבל אם נבלם מחמת רוח שנפח בו ובלום פיו א״נ שנכנס בו רוח ומחמת כך נבלם אינו מום. ופי׳ בלום לדעת רבינו7 אפשר שסובר דהיינו קצר שאינו יכול לפתחו כפי׳ ראשון של רש״י ז״ל. וכ״כ בתוס׳ שכן הוא פי׳ בלום בכ״מ סתום. וכן הבולם פיו בשעת מריבה8 וטובא דכוותא אלא שלגבי רגליו מבולמות לא יתיישב פי׳ זה בלשון רבינו וכאשר יתבאר בע״ה:
והרר״ד ן׳ זמרא ז״ל כ׳ כך שנינו בתוספ׳ מחמת הרוח אינו מום מחמת עצמו הרי זה מום. והיינו נמי הא דתניא הבא מחמת העצם ה״ז מום כלומר מחמת עצם ברייתו. ודלא כפרש״י ז״ל שכתב מחמת העצם שעבה ביותר. ומשמע לפי פי׳ שאם נבלם מחמת בשר דלא הוי מום. וקשה דא״כ ליפלג וליתני בדידיה. אם מחמת הבשר אין זה מום וכ״ש מחמת הרוח. אלא ודאי בין מחמת עצם בין מחמת בשר אם הוא מעצם ברייתו הוי מום. מחמת הרוח לא הוי מום:
מי שנוטל רוב המדבר כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל גז״ש במשנה, ופי׳ מדבר שבלשונו היינו מי שאינו דבוק למלקוחיו. ואם ניטל הרוב מאותו המדבר הוי מום. לאפוקי ממאן דבעי התם שניטל רוב כל הלשון. ותפס רבינו סתם משנה וכב״ד של אחריהם שאמרו כן:
והרר״ד ן׳ זמרא ז״ל כ׳ משנה שם ופרש״י ז״ל היינו קצת הלשון שאינו דבוק במלקוחיו וק״ל דהכי הוי לי׳ למיתני ושנטל רוב הלשון. ותו דתנא אמר רוב והוא אמר קצת. ויש לפרש לפי שעיקר הדיבור תלוי בסוף הלשון ואם נטל רוב המדבר ר״ל רוב אותו שהדיבור תלוי בו דהיינו רוב סוף הלשון. ואפשר שלזה נתכוון רש״י ז״ל דבזמן דקצת הלשון אינו דבוק במלקוחיים אין לו כח להוציא כל הדיבור והיינו שנטל רוב המדבר שבלשונו.⁠9 ואע״ג דאין דיבור לבהמה, כל שכנגדו ניטל רוב הדיבור באדם הוי מום בבהמה:
1. שם מ׳ ע״א.
2. צ״ע דהא בפ״ב מאס״מ ה״ב במומין המיוחדים בבהמה כתב הרמב״ם ופיה דומה לשל חזיר כו׳ יעו״ש. ובדברי חמודות שם בבכורות פ״ו אות ט׳ ובב״ח יו״ד סי׳ ש״ט שכתבו כהרדב״ז. וע׳ בס׳ הר המוריה שם פ״ב מאס״מ אות ז׳ וכ״ג מ״ש בזה. יעו״ש היטב.
3. כ״מ ברמב״ם לקמן פ״ח ה״ח.
4. לפנינו בפרש״י תיבה זו ״ומעשה״ הוא המשך לדיבור הקודם ברש״י שם. ושוב אח״כ מתחיל הדיבור גבי אדם כהן והוא דיבור בפני עצמו סובב על לשון הגמ׳ שם גבי אדם כו׳ ואין לו שייכות כלל עם דיבור הקודם וז״פ וברור. וכ״ה על הגליון בגמ׳ שם וצע״ג.
6. הגירסא בפרש״י שלפנינו אם מחמת הרוח שנפח דיצא כו׳.
7. ע׳ כס״מ ובב״י בטור יו״ד סי׳ ש״ט ובמהר״י קורקוס לקמן ה״ט בזה.
9. כ״ה בפרש״י קידושין כ״ה ע״א.
ששה בפה ואלו הן מי שניקבה שפתו וכו׳ מי שנסדקה שפתו וכו׳ – שם במשנה שפמו שניקבה [שנפגמה] שנסדקה ובגמרא אמר רב פפא תורא ברא דשיפתיה.
ומ״ש: מי שעצם לחיו התחתון עודף על העליון – שם במשנה מעשה שהלחי התחתון עודף על העליון ושאל ר״ג לחכמים ואמרו הרי זה מום ובגמרא והא גבי אדם הוא דתנן וכו׳ איש ששוה בזרע אהרן אבל גבי בהמה לא ותירצו הא דאית בה עצם הא דלית בה עצם פי׳ כשהעודף הוא בלחי בעצמו בין באדם בין בבהמה הוא מום אבל כשאין עודף אלא השפה בלבד לא עצם הלחי באדם הוי מום ובבהמה אינו מום.
ומ״ש: מי שפיו נבלם מחמת גופו וברייתו וכו׳ – שם ת״ר פיו בלום ורגליו מבולמות מחמת הרוח אינו מום מחמת העצם ה״ז מום ופירש״י בלום נפוח וכו׳ ובתוספתא אם מחמת הרוח אינו מום ואם מחמת עצמו הרי זה מום פי׳ מחמת עצמו מחמת גופו וברייתו כלומר שהיה כך מעצמו מתחלת ברייתו.
ומ״ש: ושניטל רוב המדבר של לשונו – שם במשנה (בכורות דף מ׳) גבי מומין שמנה אילא ביבנה ואף על פי ששנינו שם שזה אחד מהמומים שאמרו לו חכמים לא שמענו את אלו הא מסיים התם במשנה שבית דין של אחריהם אמרו הרי זה מום וקי״ל כוותייהו משום דבתראי נינהו ועוד שהסכימו לדברי אילא שהיה בקי מאד ועוד שהחכמים שלא הודו לו לא נחלקו עמו ממש אלא אמרו לא שמענו את אלו ואין לא שמענו ראיה:
מי שעצם לחיו וכו׳. מרן ז״ל הביא הסוגייא דמסיק רב פפא הא דאית בה עצם הא דלית בה עצם פי׳ דכשהעודף הוא בלחי עצמו בין באדם בין בבהמה הוא מום אבל כשאינו עודף אלא השפה בלבד לא עצם הלחי באדם הוי מום בבהמה אינו מום עכ״ל. והקושי מבואר דאי בלית בה עצם באדם מיהא הוי מום למה כתב רבינו מי שעצם הלחי עודף דמשמע דאם אין עצם הלחי עודף אף אם השפה עודפת לא הוי מום ותו קשה (דהרב״ס) [דהרב ב״ח] יו״ד סי׳ ש״ט תמה על רבינו דמדהזכיר עצם משמע דפסק כרבנן ודלא כר׳ אילה ותו דבפירוש המשנה פסק כר׳ אילא שהסכימו עמו בי״ד של אחריהם עיי״ש ואיך לא נרגש דאי כרבנן איך פסק דניטל רוב המדבר של לשונו הא לרבנן לא הוי מום ותו דמרן גופיה כתב לקמיה דהיינו כרבי אילא ובי״ד של אחריהם והרב לחם חמודות אות ט׳ כתב דבהא דלחי התחתון פסק כרבנן משום דהכי סתם לן רבינו הקדוש משא״כ באינך תרתי דהיינו עינו עגול ושניטל רוב המדבר פסק כרבי אילה עיי״ש גם הרב לחם יהודה ז״ל הניח הדבר בצ״ע. ותמהתי על הרבנים האלה ז״ל איך נעלם מעיניהם דברי רבינו בפרק הבא הל׳ ח׳ שפסק לההיא מתני׳ דשפתו העליונה עודפת על התחתונה או התחתונה עודפת על העליונה אפשר לפי זה דברי רבינו שרירין וקיימין דבפלוגתא דר׳ אילא וחכמים פסק כר׳ אילא בכלהו דבפיו דומה לשל חזיר וכן בעינו עגול פסק פ״ב דאיסורי מזבח דהוי מום ובניטל רוב המדבר דשייך ג״כ באדם פסק כאן כוותיה דהוי מום וכמ״ש מרן הקדוש ז״ל ודברי רב פפא דמחלק בין יש בה עצם לאין בה עצם פסק ג״כ כאן כוותיה משום דעיקר קושיית הש״ס היא בעצם התחתון עודף דקאמר תלמודא דחכמים מודו לר׳ אילא ועלה פריך ממתני׳ דבאדם דוקא ראוי שיהיה מום ומתרץ ר״פ וכו׳ ולכך כתב רבינו כאן דבעצם התחתון עודף הוי מום דאילו בעליון דהוי פלוגתא דר׳ אילא וחכמים כבר הזכירו באיסורי מזבח ואותה משנה דשפתו העליונה עודפת וכו׳ כבר ביארה לקמן כנזכר וכיון שכן לא זכיתי להבין מה ראו על ככה הרבנים הנ״ל ודברי מרן ז״ל:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחהכל
 
(ח) שנים עשר באיברי הזרע, ואלו הן, א׳ מי שנמעך הגיד שלו. ב׳ או נכתת. ג׳ או ניתק. ד׳ או נכרת. ה׳ מי שנמעכו הביצים שלו, או אחת מהן. ו׳ או נכתתו, או אחת מהן. ז׳ או ניתקו, או אחת מהן. ח׳ או נכרתו, או אחת מהן. ט׳ מי שאין לו אלא ביצה אחת, אף על פי שיש לו שני כיסין. י׳ מי ששניא ביציו בכיס אחד. י״א הטומטום. י״ב האנדרגינס:
There are twelve involving the reproductive organs:
a-d) one whose member is crushed,⁠1 mashed, severed, or cut off;
e-h) one whose testicles - or testicle - is crushed, mashed, severed, or cut off;
i) one who has only one testicle even though he has two sacs;⁠2
j) one whose two testicles are in one sac;
k) a person whose sexual organ is covered by flesh and his gender cannot be determined;
j) a hermaphrodite.⁠3
1. This is the meaning of the term miruach eshef in Leviticus 21:20.
2. This refers to the inner sacs within the larger scrotum.
3. More details regarding the individuals in the latter two categories are found in Hilchot Ishut 2:25-26; Hilchot Nizirut 2:11; et al. See also Hilchot Issurei Mizbeiach 3:3.
א. ד (גם ק): שתי. וכ״ה במשנה בכורות ו, ו בכ״י רבנו. ולפעמים יש בלשון רבנו חילוף זכר ונקבה במספרים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהעודהכל
שְׁנֵים עָשָׂר בְּאֵיבְרֵי הַזֶּרַע וְאֵלּוּ הֵן. מִי שֶׁנִּמְעַךְ הַגִּיד שֶׁלּוֹ. אוֹ נִכְתַּת. אוֹ נִתַּק. אוֹ נִכְרַת. מִי שֶׁנִּמְעֲכוּ הַבֵּיצִים שֶׁלּוֹ אוֹ אַחַת מֵהֶן. אוֹ נִכְתְּתוּ אוֹ אַחַת מֵהֶן. אוֹ נִתְּקוּ אוֹ אַחַת מֵהֶן. אוֹ נִכְרְתוּ אוֹ אַחַת מֵהֶן. מִי שֶׁאֵין לוֹ אֶלָּא בֵּיצָה אַחַת אַף עַל פִּי שֶׁיֵּשׁ לוֹ שְׁנֵי כִּיסִין. מִי שֶׁשְּׁתֵּי בֵּיצָיו בְּכִיס אֶחָד. הַטֻּמְטוּם. הָאַנְדְּרוֹגִינוּס:
י״ב באברי הזרע כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל ברייתא בפ׳ הנזכר1 גם הובאה פ״ק דקידושין2 ומעוך וכתות ונתוק וכרות כלם בבצים. בבצים ולא בגיד. פי׳ בתמיה דכ״ש שהגיד יותר נראה מהבצים, אימא אף בבצים דברי ר״י ראב״י אומר כלם בגיד ר׳ יוסי אומר מעוך וכתות אף בבצים. נתוק וכרות בגיד אין בבצים לא, ע״כ. ופי׳ מעוך שנתמעך וכתות שכתתו אותו באבן עד שנימוח. נתוק היינו שניתק ביד לגמרי ועדיין תלויים בכיס.⁠3 וכרות בסכין ועדיין תלויים בכיס. ומעורין קצת דכרות בציר מנתוק. וביארו שם בגמ׳ דבהא קמפלגי דר׳ יהודא סבר דבכל גוונא הוי מומא ונקראין מומין שבגלוי מעוך וכתות לפי שנכווצים ונתוק וכרות כיון שהם תלויים ונחבטות בכיס נראים הם מבחוץ. ור׳ אליעזר סבר שאינם נקראים מום שבגלוי אלא בגיד שנראה. לא בבצים. ור׳ יוסי סבר מעוך וכתות הוי מומא דהא ליתנהו. נתוק וכרות לא הוי מומא דהא איתנהו ע״כ. ורבינו פסק כר׳ יהודה דבכל גוונא הוי מום. וקשה הא קי״ל ר׳ יהודה ור׳ יוסי הלכה כר׳ יוסי. ותו דגבי עבד כתב בפ״ה4 מהלכות עבדים שהמסרס עבדו בבצים לא יצא לחירות מפני שאינם מום שבגלוי ומ״ש הכא דחשיב לי׳ מום שבגלוי. וגבי עבד לא חשיב מום שבגלוי.⁠5 ותו קשיא נמי גבי לשון שגבי עבד בפ׳ הנזכר פסק שאינו מום שבגלוי וכאן פסק שהוא מום שבגלוי, ופסקא דהכא הוא דקשיא דאלו מה שפסק גבי עבד בבצים ובלשון שאינם מום שבגלוי הדין עמו. כי הוא דעת רבנן כאשר מבואר שם פ״ק דקידושין שהביאו משנה דכ״ד ראשי אברים כו׳ ותני עלה עבד יוצא בהם לחירות כו׳ ר׳ אומר אף הסירוס. בן עזאי אומר אף הלשון. פי׳ דאלו לת״ק אינו נקרא מום שבגלוי אלא ראש הגיד ור׳ חולק ומוסיף אף סירוס דבצים ובן עזאי מוסיף אף הלשון וכת״ק נקטינן דלא מנה אלא גיד שהוא גלוי לגמרי. נמצא דפסקא דעבד ניחא שפיר אלא פסקא דהכא קשיא דהא בגמ׳ מוכח דליכא לפלוגי בינייהו כי שם הקשו ור׳ לשון לא, והתניא פי׳ גבי מומי בכור ושנטל רוב לשונו רבי אומר רוב המדבר שבלשונו דמשמע דלרבי לשון הוי מום שבגלוי ומטעם קושיא זו העלו דרבי אף הסירוס וכ״ש הלשון קאמר. ואם איתא דאיכא לפלוגי בין עבד לבכור כפסק רבינו מה ק״ל לימא דר׳ לענין בכור חשיב לי׳ מום שבגלוי. ולגבי עבד לא חשיב לי׳ מום שבגלוי ולא יצטרך לדחוק דבן עזאי את״ק קאי. ולא קאי אדר׳ ומשנה לא זזה ממקומה כאשר נדחקו שם דוק ותשכח. וגם גבי סירוס בצים מוכח דליכא לפלוגי שהרי שם תלוי מחלוקת ר׳ ות״ק בפלוגתא דהנהו תנאי דברייתא דתניא ומעוך וכתות וכו׳ ר׳ יהודה אומר כו׳ ר״א אומר כו׳ ר״י אומר וכו׳ וכיון דבגמ׳ תלוי מחלוקת זה בזה איך רבינו פסק כאן גבי לשון כרבי דרוב המדבר הוי מום ושם גבי עבד פסק כרבנן דלא הוי מום וגבי בצים פסק כר׳ יהודה דכלהו הוי מום, שסתם דבריו דאתו כר׳ ושם פסק כת״ק דפליג אדר׳ ואתיא כר״א. ונראה לתרץ שרבינו כאן בדין הלשון סמך אסתם מתני׳ דבכורות שמנו לשון בכלל המומין שכן אמרו שם ועוד ג׳ מנה איילא לפני חכמים ואחד מהם הוא הלשון. ואמרו לו לא שמענו אלא אלו וב״ד של אחריהם אמרו ה״ז מום. וכיון שאיילא מנאן וב״ד של אחריהם העלו כך כן ראוי לתפוס ולפסוק. וגבי עבד כיון דת״ק פליג אר׳ כת״ק ראוי לפסוק וכאשר נתבאר. וכי מקשה לר׳ מההוא דבכורות אה״נ דהוי מצי לפלוגי בנייהו6 אלא כיון דסבר רבי דסירוס בצים הוי מום גלוי הדעת מכריע דכ״ש הלשון. אלא דלאלומי פרכיה ולסיועי להאי סברה פריך מההיא דבכורות. ועוד דאה״נ הוי מפליג בינייהו אכתי קשיא אחריתא עלה דההיא מההוא דהזאה דסבר רבי דהוי לשון גילוי וכאשר הקשו שם וכיון שעל כרחינו צריכים לתרץ דברי רבי לא רצה לחלק בין מום בכור לעבד דלא מתרצא מילתיה דר׳ בהכי. ומעתה כיון דגבי לשון הכרענו שיש לחלק ביניהם דלא תקשי סתם משנה דבכורות את״ק דעבד, יש לתרץ גם גבי סירוס דבצים שפסק רבינו כאן כר׳ יהודה משום דכ״ע ר׳ קאי כוותיה דכיון דגבי עבד חשיב לי׳ מום וכ״ש הכא וכיון דר׳ יהודה ור׳ בחד שטתא שייכי, הוי להו דברים דרבים לגבי יחיד. ועוד דהלכה כר׳ מחבירו דת״ק דפליג עלי׳ בההוא תוספתא היינו ר׳ אליעזר דאידך ברייתא. וגבי עבד דוקא נקטינן כוותיה כיון ששנו אותו בלשון סתם. ואפשר עוד שי״ל דע״כ לא פליג עליה ת״ק אלא בעבד אבל גבי מומי אדם או בכור אפשר דלא פליג ת״ק ומודה דהוי מום כמו שנתבאר גבי לשון דמתני׳ דבכורות חשיב לי׳ מום. ות״ק לא חשיב לי׳ מום גבי עבד. וסירוס דבצים דכוותיה גם רש״י ז״ל כן כתב בפי׳ החומש7 דבין בגיד בין בבצים הוי מום כר׳ יהודה. ואע״פ שאמרו שם כתנאי אפשר דה״ק מאן דסבר גבי אדם ובכור דלא הוי מום שבגלוי דהיינו ר״א ודאי דכ״ש דסבר הכי גבי עבד. וא״כ ע״כ ר״א כת״ק אתי. אבל מאן דסבר גבי עבד דלא הוי מום דהיינו ת״ק אינו מוכרח שיסבור כר׳ אליעזר גבי אדם ובהמה. ור׳ דסבר גבי עבד דהוי מום גלוי ודאי דסבר כר׳ יהודה. אבל ר׳ יהודה אינו מוכרח שיסבור כר׳. וכתנאי לאו דוקא שיהי׳ זה תלוי בזה לגמרי דהא לא קאמר והני תנאי כהני תנאי אלא כתנאי כלומר אי הוי מום גלוי אי לא הוי פלוגתא דתנאי. אבל לא שיהי׳ זה תלוי בזה וזה בזה, ולפי זה שכתבתי גלוי דמצרכינן גבי עבד אינו כגלוי דמצרכינן גבי אדם ובכור דגבי אדם ובכור אין צריך שיהי׳ גלוי לגמרי כמו גבי עבד אלא גלוי היינו לאפוקי כשהוא בחלל הגוף. וכ״כ רבינו למעלה8 אין פוסל אלא מומין שבגלוי אבל מומין שבחלל הגוף וכו׳ וכן בגמ׳ בתחלת הסוגיא לא הקשו אלא מחטיו הפנימיות משמע דלא אימעוט ממומין שבגלוי. אלא דומיא דחטיו הפנימיות דהוי בסתר לגמרי דוק ותשכח. ואפשר שכל מום רע הוי ריבויא טפי מלחפשי ישלחנו דגבי עבד. וכל מרבה אפי׳ אינו גלוי לגמרי או יש איזה ריבוי לחילוק זה. א״נ אפשר דפסח דדרשינן מיני׳ הכא כעין הפרט אינו גלוי לגמרי9 דאינו נראה אלא בעת שמהלך ולא עדיף מלשון שנראה כשמדבר משא״כ בשן דהוי גלוי טפי מלשון שהוא יותר לפנים. ומדלא כתב קרא לשון וכתב שן שנראה יותר ש״מ דלשון לא הוי מום גלוי וה״ה לבצים דדמי לגלוי דלשון. ודמו תרוייהו לפסח. והם יותר מכוסים משן. ואדם להקריב וכן בהמה ליפסל ובכור לישחט כי הדדי נינהו. ואפשר עוד דבהני משום מחוסר אבר הוא דאתינן להו שכיון שנחתכו הבצים כמאן דליתנהו דמי. ובחסרון דודאי דע״כ לא ממעטינן אלא חסרון שבחלל הגוף, אבל חסרון שבגוף מבחוץ אפי׳ מכוסה הוי חסרון ולכך פסולין בכל גוונא. דהא פסלינן נמי בשאין לו אלא ביצה אחת, אלא שאני רואה שבגמ׳ רצו להעמיד מחלוקתם בזה משום חסרון אבר ואדחי האי אוקמתא. ואמרו ותסברא ר׳ יוסי מה קסבר כו׳ ומוקי פלוגתייהו כאשר כתבתי למעלה. וגם בזה אפשר לתרץ שאעפ״י שדחו אותה אוקמתא משום דקשיא עלה. ר׳ יוסי מה קסבר. מ״מ אפשר דמפלגינן בין זה לעבד. דהכא חסרון אבר לא בעינן שיהי׳ בגלוי לגמרי, אלא שלא יהי׳ בחלל הגוף אף אם אינו בגלוי פוסל דומיא דביצה אחת. ומום הוא דבעי גלוי. אבל לגבי עבד אפי׳ בחסרון אבר בעינן גלוי דומיא דפרט דידיה היינו שן יפיל דהיינו חסרון10 ומיניה ילפינן מומין שבגלוי. משא״כ כאן דכלהו פרטי ליכא חסרון פסח או עור עורת או שבור שבר רגל או שבר יד כלהו אין בהם חסרון ולכך בעינן גלוי. אבל בחסרון אפשר דלא בעינן גלוי אלא שלא יהא בחלל שאינו נראה כלל. עוד אפשר לתרץ בדרך אחרת דהתם מעיקרא בעי לאוקמי פלוגתייהו בחסרון מבפנים אי הוי חסרון ולא דמי למום. או לא הוי חסרון כמו מום. ור׳ יהודה הוי סבר דשמיה חסרון ודחו ותסברא ר׳ יוסי מאי סבר. אי סבר שמיה חסרון אפי׳ נתוק וכרות נמי כו׳ והעלו דקא מפלגי במום שבגלוי וכאשר כתבתי. ואיכא למידק ומאי קושיא לימא דר׳ יוסי סבר דמעוך וכתות נקרא חסרון ונתוק וכרות אינו נקרא חסרון וכאשר אמרו גם באוקמתא שהעמידו דהא איתנהו והא ליתנהו הוי חסרון. וא״כ אמאי חזר מאוקמתא דפליגי בחסרון מבפנים, אלא נראה לומר דדחויי הוא דמדחי לי׳ דכיון דר׳ יוסי ע״כ בעיקר הדבר אי הוי חסרון או לא פליגי אפשר נמי שגם ר׳ יהודה ור׳ אלעזר בעיקר הדבר חולקין. דאי תרוייהו מודים דמקרי חסרון. דברי ר׳ יוסי אי אפשר לפרש אותם גם על הקדמה זו. וכיון שכן אפשר שרבינו מפרש דר׳ יוסי גם בחסרון בעי גלוי לגמרי. ולכך בנתוק וכרות סבר דלא הוי גלוי ולא פסול ור׳ יהודה סבר דבחסרון לא בעינן גלוי לגמרי והכי נקטינן דעד כאן לא נתמעטה אלא כוליא אחת דהוי בסתר לגמרי ויליף לה מקרא. ומשום דמעיקרא רצו להשוות זה לכוליא הוא שדחה כן. אבל למסקנה כוליא לחוד דהוי בחלל ובסתר לגמרי. אבל בצים אינם כן ולעולם משום חסרון ולא תקשי ומ״מ שני בצים בכיס אחד אין שם חסרון אבר. ואעפ״י כן הוא מום. ולכן נראה כדרך הראשון שלא נתמעטה כאן אלא מומין שבחלל הגוף לאפוקי ניטל הטחול. א״נ חיטיו הפנימיות וכאשר נתבאר בגמרא:
מי שאין לו אלא ביצה אחת כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל גז״ש11 במשנה ופירושה בגמ׳ כדברי רבינו. ור״ע אמר שם שבודקים אותו ע״י מיעך. וכבר כ״כ רבינו בפ״ג מהלכות בכורות. והוא דעת הרא״ש ז״ל12 והרמב״ן ז״ל חולק. ושם יתבאר. וצריך לדעת כי גם האדם יש לו שני כיסין13 ואעפ״י שנראין כיס אחד יש דופן מפסיק באמצע וניכר זה למסתכל בכיס. והרי חמשין מומין אלו שבאדם ושבבהמה הם כאשר הזכיר בתחלת הפרק. וע״כ צ״ל כאשר כתבתי. ודין הטומטום והאנדרוגינוס נתבאר שם במשנה וברייתא בסוף הפרק:
והרר״ד ן׳ זמרא ז״ל כ׳ ומנה הרב ז״ל י״ב באברי הזרע ולא מנה מי שאין לו בצים כלל או שאין לו אלא ביצה אחת בכיס אחד היינו מי שאין לו אלא ביצה אחת בשני כסין דמה לי בכיס אחד ומה לי בשני כסין ומי שאין לו בצים כלל. ת״ל משום דאין לו שנים ומכ״ש דבעל ביצה אחת שכן מונה ז״ל מי שנמעכו הבצים שלו או אחת מהן:
טומטום כו׳. כ׳ הרר״ד ן׳ זמרא ז״ל הכי אמר ר״ש במתני׳14 אין לך מום גדול מזה וכ״כ ז״ל בהלכות איסורי מזבח15 הטומטום והאנדרוגינוס אעפ״י שאין לך מום גדול מזה הרי הן פסולין לקרבן מדרך אחרת לפי שהם ספק זכר ספק נקבה הרי הם כמין אחר ע״כ. ומה״ט אמרו חכמים שאינו בכור אלא נגזז ונעבד דבריה בפני עצמה הוא. ואינה בכלל זכר. ומינה נמי דאינה בכלל זכרי כהונה:
2. כ״ה ע״א.
3. כן פרש״י שם בבכורות, אבל לעיל ל״ג ע״ב ושבת קי״א ע״א ובמנחות נ״ו ע״ב פי׳ דנותק היינו שאינם עוד בכיס ותוס׳ שם ד״ה להביא חלקו עליו. וע״ע בכס״מ פ״ה מעבדים ה״ד שכתב דדעת הרמב״ם נראה דגם באינם עוד בכיס לא הוי מום גלוי יעוש״ה.
4. ה״ד.
5. כן הקשו גם בשו״ת הרדב״ז ח״ה סי׳ פ״ט יעוש״ה. ובלח״מ שם בפ״ה מעבדים הניח זה בצ״ע. וע״ע במקנה הקשה כן מעצמו יעו״ש מש״כ בזה.
6. ע׳ במקנה שם בקידושין שהוכיח דאין דין בכור שוה לעבד דהא בבכור נפגמה אזנו או שפתו ומומין הרבה, בעין הוין מומין. ובעבד לא הוין מומין יעו״ש היטב מ״ש בזה. אמנם התוס׳ רי״ד שם בקידושין כ״כ בשם התוס׳ בכורות שאינם לפנינו דהטעם דבבכור הריבויא בלשון כל מום רע, אבל בעבד לא כתיב כה״ג בריבויא, והוא כמ״ש המהר״י קורקוס כאן להלאה. דכל מום רע ריבויא טפי מלחפשי ישלחנו גבי עבד. אכן בתוס׳ רי״ד שם האריך לחלוק על התוס׳ והוכיח דכל מה דהוי מום בבכור כמו נפגם ונסדק באוזנו ושפתו ומומי העין, גם בעבד בכולם יוצא לחירות דשוים הם בדיניהם יעו״ש.
7. פ׳ אמור כ״ב כ״ד.
8. פ״ו מבהמ״ק ה״ז.
9. ע׳ תוס׳ בכורות שם ל״ז ע״א ד״ה מה ובקידושין שם כ״ה ע״א ד״ה רבי וכ״ה ברשב״א שם ביתר ביאר דגבי עבד דיוצא בשן שמעינן דלא בעינן גלוי לגמרי. אבל בבכור בעינן גלוי לגמרי כמו פסח ועור דהוי גלוי לגמרי יעו״ש היטב וצ״ע. וע״ע בתוס׳ רי״ד הנ״ל.
10. ע׳ תוס׳ קידושין כ״ד ע״ב ד״ה סמויה. דמשמע דהפלת שן לא הוי מחוסר אבר וברשב״א ומהרש״א תמהו ע״ז. וכתב הפנ״י דשן לא הוי אבר. והרש״ש כתב דלא הוי מחוסר אבר בהפלת שן. דדרכו ליפול מחמת זקנה וגם לא נברא עמו יעו״ש ובהגהות חשק שלמה ובס׳ טל תורה בזה.
12. ע׳ בטור יו״ד סי׳ ש״ט שמביא שיטת הרמב״ן וסיים ולזה הסכים א״א הרא״ש ז״ל יעו״ש ובב״י וב״ח שם, וצע״ג.
13. וכ״כ התיו״ט ובמעדני יו״ט דמ״ש רש״י דכל בהמה יש לכל ביצה כיס לאו דוקא בהמה אמנם מלשון התוס׳ שם מ״ג ע״א ד״ה הא משמע דאדם אין לו ב׳ כיסין, שו״מ בריט״א שם בבכורות העיר בה ומביא דברי מהר״י קורקוס מכאן.
14. שם מ״א ע״א.
15. פ״ג ה״ג וע׳ לח״מ שם.
שנים עשר באיברי הזרע וכו׳ – מקרא מפורש ומעוך וכתות ונתוק וכרות ואיפליגו בפרק על אלו מומין (בכורות דף ל״ט:) אי הוי דוקא בגיד או אי הוי בביצים דרבי יהודה אמר כולהו אף בביצים ורבי אליעזר בן יעקב סבר כולהו בגיד דוקא ורבי יוסי סבר מעוך וכתות אף בביצים נתוק וכרות בגיד דוקא ופסק רבינו דלא כרבי אליעזר בן יעקב משום דרבי יהודה ורבי יוסי פליגי עליה ובפלוגתא דרבי יהודה ורבי יוסי פסק כרבי יהודה משום דמסתבר טעמיה דמעוך וכתות ונתוק בחדא מחתא מחתינהו הכא לית לן לפלוגי בינייהו:
מי שאין לו אלא ביצה אחת וכו׳ – שם (דף מ׳) ורבי עקיבא אומר שם שבודקין אותו על ידי מיעוך וכתבו רבינו בפרק שלישי מהלכות בכורות:
ומ״ש: הטומטום והאנדרוגינוס – ג״ז שם (דף מ״א):
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנההכל
 
(ט) שישה בידים וברגליםא, ואלו הן, א׳ הפיסח. ב׳ מי שנשמטה יריכו, והואב ״שרוע״ (ויקרא כ״א:י״ח) האמור בתורה. ג׳ מי שאחת מיריכותיו גבוהה מחברתה. ד׳ מי שנשבר עצם ידו, והוא שיהיה ניכר. ה׳ מי שנשבר עצם רגלו, והוא שיהיה ניכר, אף על פי שאינו ניכר כשעומד, אם ניכר כשיהלך הרי זה מום. ו׳ מי שרגליו מבולמות מחמת עצמן וברייתן, אבל אם היו מבולמות מחמת הרוח אינו מום:
There are six involving the hands and the feet:
a) one who limps;⁠1 b) one whose hip has been displaced. This is the meaning of the term serua used by the Torah;⁠2
c) one who has one hip attached at a higher place than the other;
d) one whose arm-bone is broken,⁠3 provided it is apparent;
e) one whose leg-bone is broken,⁠4 provided it is apparent. Even if it is not apparent when he stands, if it is apparent when he walks, it is a blemish;
f) one whose legs are swollen congenitally, as part of the structure of his body. If, however, they are swollen because of the wind, it is not considered a blemish.
1. As explicitly mentioned in Leviticus 21:18.
2. Leviticus 21:18; 22:23. The Rambam's interpretation is based on the Sifra. Rashi in his commentary to the Torah explains the term differently.
3. As explicitly mentioned in Leviticus 21:19.
4. As explicitly mentioned in Leviticus 21:19.
א. ת1 (מ׳בידים׳): ברגלים ובידים.
ב. ד (מ׳מי׳): ומי שנשמטה יריכו הוא. אך זה מטעה לחשוב שגם פיסח בכלל ״שרוע״.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחעודהכל
שִׁשָּׁה בַּיָּדַיִם וּבָרַגְלַיִם וְאֵלּוּ הֵן. הַפִּסֵּחַ. וּמִי שֶׁנִּשְׁמְטָה יְרֵכוֹ הוּא (ויקרא כ״א:י״ח) (ויקרא כ״ב:כ״ג) שָׂרוּעַ הָאָמוּר בַּתּוֹרָה. מִי שֶׁאַחַת מִיַּרְכוֹתָיו גְּבוֹהָה מֵחֲבֶרְתָּהּ. מִי שֶׁנִּשְׁבַּר עֶצֶם יָדוֹ וְהוּא שֶׁיִּהְיֶה נִכָּר. מִי שֶׁנִּשְׁבַּר עֶצֶם רַגְלוֹ וְהוּא שֶׁיִּהְיֶה נִכָּר. אַף עַל פִּי שֶׁאֵינוֹ נִכָּר כְּשֶׁעוֹמֵד אִם נִכָּר כְּשֶׁיְּהַלֵּךְ הֲרֵי זֶה מוּם. מִי שֶׁרַגְלָיו מְבֻלָּמוֹת מֵחֲמַת עַצְמָן וּבְרִיָּתָן. אֲבָל אִם הָיוּ מְבֻלָּמוֹת מֵחֲמַת הָרוּחַ אֵינוֹ מוּם:
ששה בידים כו׳. כ׳ הרר״ד ן׳ זמרא ז״ל וא״ת למה לא מנה הרב ז״ל מי שרגלו קלוטה שהוא שנוייא במתני׳1 בכלל מומי אדם ובהמה. וי״ל דלגבי אדם מנה2 מי שפרסותיו רחבות כשל אווז אעפ״י שאינו קלוטה וקלוטה3 בכלל וגבי מומי בהמה מנה4 הקלוטה נמצא קלוטה מום באדם ובבהמה כי מתני׳:
מי שנשבר עצם ידו כו׳. כ׳ הרר״ד ן׳ זמרא ז״ל משנה שם ואמרי׳ עלה אינו ניכר מי הוי מומא אמר רב פפא אינו ניכר מחמת עצמו אבל ניכר מחמת מלאכתו ולהכי נקרא מחמת מלאכה לכלול גם שבר היד שאם ניכר בשעה שעושה מלאכה בידו הוי מום. ולפיכך הוצרך רבינו לפרש איזוהי מלאכת הרגל אם ניכר כשהוא מהלך אבל מלאכת הידים לא הוצרך לפרש כי ניכר הוא.⁠5 זה למדתי מדברי רש״י ז״ל שכתב אבל ניכר הוא מחמת שצולע והולך. והילוך הרגל זהו מלאכתו ע״כ:
ומהר״י קורקוס ז״ל כ׳ ואפשר דאעפ״י שאינו ניכר הנזכר במתני׳ ארגל קאי דאילו יד ניכר מחמת עצמו הוא דמחמת מלאכתו אינו נראה:
מי שרגליו מבולמות כו׳. כ׳ מהר״י קורקוס ז״ל אם פירוש מבולמות קצרות לא יתיישב כאן אם מחמת עצמו ואם מחמת הרוח כאשר נתבאר. אלא בדוחק גדול לכן נראה שפי׳ רבינו דמבולמות היינו נפוחות וכן גבי פיו דמסתמא תרוייהו בחדא גונא מתפרשין:
והרר״ד ן׳ זמרא ז״ל כ׳ כבר כתבתי למעלה בזה. וקמבעי לי ידיו מבולמות מחמת עצמן מאי.⁠6 ומדלא תנינן לה בשום מקום וגם רבינו לא הזכירה משמע דלא הוי מום. ולא ידעתי לזה טעם דאדרבא בידים הוי טפי מום מרגלים שהוא נגלה ונראה יותר. ולפיכך אני אומר דתני רגלים לרבותא דאפי׳ רגלים מבולמות הוי מום וכ״ש ידיו. ורבינו תפס לו לשון הברייתא כדרכו בכל מקום. תדע שהי׳ צריך הרב ז״ל לבאר או אחת מהם שהדבר ברור שאם הי׳ אחת מרגליו בלום מחמת עצמו וברייתו דהוי מום, אלא העתיק לשון הברייתא ותנא רבותא קמ״ל אעפ״י ששתי רגליו שוות הוי מום. כ״ש היכא דחד בלום וחד אינו בלום דאיכא תרתי כנ״ל דידים מבולמות הוי מום או אחת מהן וכן ברגלים:
2. לקמן פ״ח הי״ג.
3. ע׳ שם מ״ג ע״א קלוט וחוטין דליתנהו באדם כו׳ וצ״ע.
4. בפ״ב מאס״מ ה״ה.
5. ע׳ כ״מ שכתב דנראה דהרמב״ם לא מפרש כפרש״י. ומה דתנן אעפ״י שאינו ניכר, קאי רק על עצם רגל, אבל עצם ידו בעינן ניכר יעו״ש.
6. צ״ע שלא העיר מלשון הטור שם יו״ד סי׳ ש״ט וז״ל פרסות ידיו צרות כו׳. והב״י שם תמה באמת ע״ז מה ששינה מלשון המשנה וכתוב ידיו תחת רגליו יעו״ש ובדברי חמודות שם פ״ו דבכורות אות י״א בזה.
ששה בידים וברגלים ואלו הם הפסח – מבואר בתורה.
ומ״ש: ומי שנשמטה ירכו וכו׳ – גם זה שם (דף מ׳) בעל חמש רגלים או שאין לו אלא ג׳ וכו׳ השחול והכסול אי זהו שחול שנשמטה יריכו וכסול שאחת מיריכותיו גבוהה.
ומ״ש: מי שנשבר עצם ידו וכו׳ – משנה שם נשבר עצם ידו או עצם רגלו אף ע״פ שאינו ניכר ובגמרא אינו ניכר מי קא הוי מומא אמר רב פפא אינו ניכר מחמת עצמו אבל ניכר מחמת מלאכה ופירש״י מחמת עצמו שאין השבר נראה אבל ניכר הוא מחמת שצולע והילוך הרגל זו היא מלאכתו עכ״ל. ונראה דביד נמי אע״פ שאין השבר נראה אם כשעושה מלאכה ניכר הוי מום ולא נקט רש״י רגל אלא משום שאין עושין בו מלאכה והוצרך לפרש דהילוכו זו היא מלאכתו ומדברי רבינו נראה דאע״פ שאינו ניכר דקתני לא קאי אלא לעצם רגלו אבל עצם ידו בעינן שיהא ניכר.
ומ״ש: ומי שרגליו מבולמות – שם בברייתא (דף מ׳:) גבי פיו בלום וכתבתיה בפרק זה:
ומי שנשמטה ירכו והוא שרוע האמור בתורה. ברייתא דף מ׳ תנא שרוע שנשתרבב לו ירכו ופי׳ רש״י שאחד מירכותיו גדולה מחברתה ע״כ וכדבריו מוכח שם דף ג׳ אמנם רבינו נמשך אחר התורת כהנים דקתני בפרשת אמור שרוע שנשמטה ירכו ע״כ ולכך לא כלל בו מי שאחת מירכותיו גבוהה מחברתה דלפי׳ רש״י הוא שרוע האמור בתורה ואין להקשות על רבינו כיון שהדין אמת ובס׳ לחם יהודה ז״ל הביא סיוע לדברי רבינו מדברי הרא״ם ז״ל וגם הוא לא ראה התו״כ שמשם הוציאו רבינו:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחהכל
 
(י) ארבעה ראויין להיות בכל הגוף, ואלו הן, א׳ מי שיש בו גרב יבש כל שהוא, וזה הוא ה״גרב״ (ויקרא כ״א:כ׳) האמור בתורה. ב׳ מי שיש בו יבולתא שיש בה עצם, וזה הואב ״יבלתג״ (ויקרא כ״ב:כ״ב) האמורה בתורה. ג׳ מי שיש בו חזזית המצרית כל שהיא, והיא חזזית קשה וכעורה, וזו היא ״ילפת״ (ויקרא כ״א:כ׳) האמורה בתורה.
There are four [types of blemishes] that may occur in any place in the body. They are:
a) one who has a dry skin eruption of even the slightest size. This is the meaning of the term gerev mentioned in the Torah;⁠1
1. Leviticus 21:20; 22:22; Leviticus 21:20.
א. ת1: יבלת. וכך ד. אך במשנה בכורות ו, י ועוד בכ״י רבנו כבפנים.
ב. ת1 (מ׳וזה׳): וזו היא.
ג. כך ת1, כבכתוב. א: יבולת. ע׳ בהערה הקודמת, אך לשון תורה לעצמה ולשון חכמים לעצמן.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנהעודהכל
אַרְבָּעָה רְאוּיִין לִהְיוֹת בְּכׇל הַגּוּף וְאֵלּוּ הֵן. מִי שֶׁיֵּשׁ בּוֹ גָּרָב יָבֵשׁ כׇּל שֶׁהוּא וְזֶהוּ הַגָּרָב (ויקרא כ״א:כ׳, כ״ב:כ״ב) הָאָמוּר בַּתּוֹרָה. מִי שֶׁיֵּשׁ בּוֹ יַבֶּלֶת שֶׁיֵּשׁ בָּהּ עֶצֶם וְזֶה הוּא (ויקרא כ״ב:כ״ב) יַבֶּלֶת הָאֲמוּרָה בַּתּוֹרָה. מִי שֶׁיֵּשׁ בּוֹ חֲזָזִית מִצְרִית כׇּל שֶׁהִיא וְהִיא חֲזָזִית קָשָׁה וּכְעוּרָה וְזוֹ הוּא (ויקרא כ״א:כ׳) (ויקרא כ״ב:כ״ב) יַלֶּפֶת הָאֲמוּרָה בַּתּוֹרָה:
ארבעה ראויים כו׳. מהר״י קורקוס ז״ל שם1 משנה וכו׳ ואסיקו בגמ׳ דג׳ מיני שחין הוי דקרא, כלומר דגבי מומין יבש מבפנים ומבחוץ, דמתני׳ לח מבפנים ומבחוץ. דמצרים לח מבפנים ויבש מבחוץ, דכתיב שחין פורח. ורש״י ז״ל נראה שגורס לח בחוץ ויבש מבפנים וכתב וכיון דיבש מבפנים לא מיתסי ואי הוי בבכור הוי נמי מום גמור. דמתני׳ לח מבחוץ ומבפנים. פורח היינו האי שנראה למעלה דבר הבולט הוי פורח. וכתב אבעבועות לשון נובע דמשמע מבחוץ הי׳ לח עכ״ל. ובודאי מ״ש רבינו יבש צריך לפרשו שאפי׳ אינו יבש אלא מבפנים במשמע כיון דלא מיתסי ולכך סתם רבינו דבריו.⁠2 והוצרכו בגמ׳ לומר דשלשה מיני שחין הם האחד הוא השנוי בברייתא שאמרו גרב זו חרס וזהו ובחרס הנזכר לגבי קללות. וע״כ ביבש מבחוץ ומבפנים הוא, דגרב דכתיב בהדיא יבש מבפנים לבד הוא. ותרוייהו אינם מתרפאים דכתיב אשר לא תוכל להרפא. וע״כ לא זהו השנוי במשנה שאינו מום, דכיון שאינו מתרפא למה לא יהי׳ מום. אלא דמתני׳ לח מבחוץ ומבפנים מוכח ע״כ דיבש מבפנים לבד הוי מומא. דאי לא לימא דהיינו שחין דמתני׳ ובשני מינים סגי, אלא ודאי כאשר כתבתי. וכך צריך לפרש בדברי רבינו:
והרר״ד ן׳ זמרא ז״ל כ׳ שם במשנה בעל גרב ובעל יבלת ובעל חזזית ומוקמינן בגמ׳ דגרב דכתיב בקרא היינו גרב יבש וילפת היינו חזזית המצרית ויבלת היינו יבלת שיש לה עצם וכלם מום קבוע בין באדם בין בבהמה:
מי שיש בו יבלת כו׳. כתב מהר״י קורקוס ז״ל3 גז״ש ר״ח בן אנטיגנוס אומר את שיבלת בעינו וכו׳ ובגמ׳ למימרא דיבלת הוי מומא. ורמינהו אלו שאין שוחטין עליהם כו׳ ובעל יבלת ותסברא והא כתיב יבלת באורייתא. אלא ל״ק הא בגופו הא בעינו. והא קרא סתמא כתיב אלא ל״ק הא דאית בה עצם. הא דלית בה עצם. דקרא דאית בה עצם דמתני׳ דלית בה עצם. בעינו הוי מומא בגופו לא הוי מומא ואי לית בה עצם בגופו פסולה. פי׳ בתמיה והא תלתול בעלמא הוא ובעלי תלתולים פסולים באדם וכשרים בבהמה. אלא אידי ואידי בעינו ול״ק הא בשחור הא בלבן. והא אין מומין בלבן אלא אידי ואידי בשחור ול״ק הא דאית בה שיער הא דלית בה שיער. כך היא גרסת התוס׳. אבל רש״י ז״ל גורס אידי ואידי בלבן. וכתב ז״ל אלא אידי ואידי אמתני׳ קאי ולא אקרא. והא אין מומין בלבן ואפי׳ במקדש כשר לישחט. אידי ואידי הא דקתני אין שוחטין במקדש ובמדינה בלבן. והא קתני אין מומין בלבן תרוייהו ביבלת במומין שבלבן אית בה שיער מגונה הוא ועלה קתני אין שוחטין במקדש ולא במדינה והא דקתני אין מומין בלבן בדלית בה שיער. ומתני׳ דמום גמור הוא כדאוקימנא בשחור ובדלית בה עצם. וקרא בדאית בה עצם. דאי מתני׳ דהכא בדאית בה עצם אמאי נקיט בעינו עכ״ל. נמצא העולה מסוגיא זו לדעת רש״י ז״ל דבאית בה עצם פוסל בכל הגוף. וזה כבר כתבו רבינו כאן. ובשאין בה עצם בגוף כשר דהוי כתלתלים ופוסל באדם. אבל בבהמה פוסל בעין לבד ובשחור דוקא ואפי׳ בלא שיער. ואם הוא בלבן ויש בה שיער מום גמור לא הוי לישחט עליו במדינה. ומיהו מום הוי לענין שאין שוחטין אותו במקדש משום דמגונה ושייך בי׳ הקריבהו נא לפחתיך והיינו4 מתני׳ דאין מומין בלבן ושטה זו דחוקה היא והדוחקים אשר בה גלוים. ורבינו לא חלק כאן אלא בין יש בה עצם לאין בה עצם ובגופו נקטה לבד. ובפ״ב מהלכות איסורי מזבח כתב גבי מומין אם יש בלובן עינו יבלת שיש בה שיער. עוד כתב באותו פרק יש שם ארבעה חוליים אחרים אם נמצא אחד מהם בבהמה אין מקרבין אותה לפי שאינה מן המובחר והכתוב אמר מבחר נדריך. מי שבלובן עינו יבלת שאין בה שיער ע״כ. וראיתי מי שכתב5 שדעת רבינו שדוקא בלבן פוסל אבל בשחור אינו כלום אפי׳ לפסול ואפי׳ יש בה שיער. ודבר זה אין השכל סובלו דיציבא בארעא וגיורא בשמי שמיא שהמשנה אמרה אין מומין בלבן אלא בשחור. ונאמר אנחנו ביבלת בהפך שבשחור אין מומין כלל. ובלובן יש מומין וגם נדחק לפי זה ואמר שרבינו גורס והא אין מומין בשחור וזה לא נמצא בשום מקום. שיקשה ממה שלא נשנה בשום מקום. אלא אדרבא נשנה בהפך. ולתקן זה כתב שאפשר דברייתא היא בשום מקום גבי יבלת. ואין הדבר מתורץ בכך שיקשה להדיא והא אין מומין כו׳. ואף אם נסבול כ״ז הי׳ לו לומר והתניא וכו׳ ויבא ברייתא כאשר היא שנוייה ביבלת. כיון שהמשנה אמרה בהפך והעיקר חסר מן הספר. ואלו הם דברים שאין הדעת סובלתן מכמה אנפי. והנה רבינו כתב במשנה יבלת ידוע וכל זמן שתהיה יבלת אפי׳ בלובן העין ויהיה בו שיער הרי זה מום ע״כ. הרי שסובר דיותר מגונה בשחור מבלבן וכדעת שאר המפרשים וכפשטא דסוגיא. ואיך נאמר שכאן סבר בהפך וכ״ש דא״כ הוא היה לו לכתוב דבשחור לא הוי מום. וכיון שלא כתב כן איך נתלה ברבינו בוקי סרוקי הפך מדעת המפרשים, ושיבלת הפך משאר מומין, אלא נראה שמה שכתב רבינו בלובן אפילו בלובן קאמר וכדבריו במשנה וכ״ש בשחור ונמצא פסקן של דברים לדעת רבינו דביש בה עצם פוסל בכל מקום. והיא הכתובה בכתוב דסתמא כתיב, אין בה עצם הרי היא כתלתלים ואם היא בעין ויש בה שיער היינו דר״ח בן אנטיגנוס דהוי מום גמור לגבי בהמה ואפילו בלבן אבל לא לאדם, שהרי בכלל המומין שאין ראוים להיות באדם מנאן רבינו וכאשר יתבאר, אין בה שיער אין שוחטין לא במקדש ולא במדינה ואפילו בלבן מפני שאינו מובחר. והיינו מתני׳ דאלו שאין שוחטין וכו׳. ומעתה צריכים אנו לפרש הסוגיא לדעת רבינו ולברר איך יצא לרבינו דינים אלו מסוגיא ומסקנא זו. וה״פ קרא דאית בה עצם ופסולה בכ״מ בין באדם בין בבהמה, מתני׳ דלית בה עצם ובעינו הוי מומא והיינו דר״ח בן אנטיגנוס בגופו אינו מום גמור והיינו מתני׳ דואלו אין שוחטין לא במקדש כו׳ ופריך דאפילו לפסול אין לקרותו מום שאינו פוסל כשהוא בגוף אלא באדם לא בבהמה אלא אידי ואידי בעינו פי׳ בין מתני׳ דר״ח בן אנטיגנוס בין מתני׳ דואלו שאין שוחטין כו׳. ומתני׳ דר״ח בשחור וההיא דאין שוחטין בלבן דבשחור הוי מום גמור ובלבן פסול ואינו מתיר הבכור, אבל בגוף אם אין שם עצם אינו פוסל אלא באדם דלא גרע מתלתול. ופריך תו והא אין מומין בלבן כלומר אין לך לחלק בין שחור ללבן חלוק זה דהא אין מומין בלבן תנן, ואם אתה מיקל בלבן ומגרע אותו מן השחור מפני שהוא לבן ואינו נקרא עין כאשר נתבאר6 דעין לא איקרי ראוי לך להקל בו ולגרע אותו לגמרי ולומר שלא יפסול כמו שאר הגוף, ואם יבלת לפי שהוא גנאי הרבה נראה לך להחמיר בלבן ולהשוותו לשחור ולומר שיש בלבן מום יבלת ראוי לך להשוותו לגמרי גם לישחט עליו אבל לחלק לבן מן השחור במקצת ולהשוותו במקצת מנין לך או יהיה כשחור או יהיה כשאר הגוף, ומשני כן הוא האמת, שאין לחלק לבן מן השחור במקצת ולהשוותו במקצת דהא אין מומין בלבן אמרו ולא מצינו בשום מקום אחר שיחמירו במקצת ויקילו במקצת, אלא יבלת שוה בה הלבן לשחור לגמרי דכשיש בה שיעור הוי מום גמור בין בלבן בין בשחור ואינו דומה לשאר מומין שאינם בלבן דיבלת מגינה ביותר, ואם אין בה שיער אין שוחטין עליו כו׳ בין בלבן בין בשחור וכאשר נתבאר דמגונה הוא, והא לא הוי קשיא לי׳, אלא שהיה מחלק לבן משחור במקצת, אבל כי משוה להו לק״מ כי פשוט הוא שיש לחלק בין יבלת לשאר מומין שאמרו בהם אין מומין בלבן, ואפשר שזהו שיטת הרא״ש ז״ל שלא חלק גם הוא7 בין שחור ללבן. ומ״מ נראה דוחק שנאמר דשחור אם אין בו שיער שלא יהיה מום לכך נראה שאפשר לפרש עוד לדעת רבינו דלבן דנקט גבי אסורי מזבח בדוקא נקטיה משום דשחור בין יש בו שיער בין אין בו שיער הוי מום, והיינו מי שבעינו כמו עינב שנתבאר למעלה דיבלת כמו עינב הוא, א״נ דהויא בכלל בשר יתר בעיניו עד שחפה מעט מן השחור דהא נמי אם חופה מעט מן השחור דכוותה היא. וכאשר כתב הר״א ז״ל למעלה דבשר יתר היינו יבלת, אלא שלדעת רבינו אינה זו של המשנה, דהא תרווייהו בלבן מוקמינן להו ומתני׳ בשיש בה שיער, וחלזון דהיינו דכשהיבלת בשחור אפילו אין בה שיער, ולפי זה בגמרא לא גרס והא אין מומין בלבן, אלא גריס ואי בעית אימא הא והא בלבן, א״כ היינו חלזון נחש אלא אידי ואידי וכו׳. א״נ אפשר דא״נ גריס והא אין מומין בלבן, ה״ק והא אין מומין בלבן, וא״כ ע״כ כי תנן חלזון נחש דהיינו יבלת בשחור הוא. וא״כ מה בא להוסיף ר״ח בן אנטיגנוס, דבשלמא אי לא תני ההיא מתני׳ גופא אין מומין בלבן הוי מפרשינן ההיא בלבן וביש בה שיער ודר״ח בשחור בלי שיער דשקולים הם ודאלו שאין שוחטין בלבן בלי שיער, אבל השתא דתני בההיא מתני׳ גופא שחור ונכנס בלבן אינו מום, והטעם לפי שאין מומין בלבן, ע״כ מוכח שכל אותה משנה בשחור מיירי, ואי האי נמי בשחור מה בא לחדש ר״ח היינו הך, ומשני השתא שפיר אלא אידי ואידי בלבן כו׳ וההוא בשחור כדמשמע פשטא דההיא מתני׳ דתני בה שחור ונכנס בלבן אינו מום, ואי חלזון נחש דתני בהדה מיירי בלבן וביש בה שיער איבעי לי׳ לפרושי כאשר כתבתי והכא מיירי בלבן וחדא ביש בה שיער וכו׳. נמצא לפי שיטה זו דלבן שכתב רבינו שם משום דבמומין דשייכי8 באדם ולא בבהמה מיירי התם וכאשר יתבאר, אבל בשחור אפילו באדם הוי מום והוי בכלל עינב או בכלל בשר יתר בעיניו ונכנס בשחור, ובהא לא שני לן בין שיש בה שיער לאין בה שיער, ובלבן ויש בה שיער בבהמה הוי מום לא באדם, ועוד יתבאר זה. ואם אין בה שיער והוא בלבן אין להקריבו שאינו מן המובחר, אבל מום לא הוי שאין מומין בלבן, אלא ביש בה שיער דמגונה טובא והיינו להיות מום גמור. עוד אפשר לפרש בדרך אחרת דכי פריך והא אין מומין בלבן חדא דאית בה תרתי פריך לי׳ ומתני׳ דאוקימתא בלבן קשה שאין מומין בלבן, ואפילו תתרץ דבכי האי יש מומין לפי שמגונה הרבה קשה דר״ח דאוקימתא בשחור. דפשיטא טובא דאפילו דברים שאינם מום כלל בלבן, הם מום בשחור, כ״ש יבלת של רוב גנותה היא מום אפילו בלבן דודאי בשחור איתא ולא גרע מנקודה לבנה שנתבאר דהוי מום בשחור אפילו שאינו מום כלל בלבן, ולהכי איצטריך לנדויי מאוקמתא דהא בשחור, ומוקי תרוייהו בלבן כלומר דודאי כיון שמגונה כ״כ אפילו בלבן ישנה לפסול מיהא ודר״ח ודאי דאי בשחור קשיא טובא לפי זה, אלא מיירי בלבן נמי, והא ביש בה שיער והא באין שיער, אלא שלפי שיטה זו עיקר הקושיא חסרה מן הספר דקושיא דפריך והא אין מומין בלבן, לא מידי פריך ולאו עלה סמוך לנדויי מאוקימתא. ועוד דוחקים אחרים בשיטה זו. לכך היותר נראה ליישב הסוגיא גם לשון רבינו וביאור דבריו בהלכות איסורי מזבח היא בשיטה האחרת שכתבתי כך נ״ל:
1. שם מ״א ע״א.
2. ע׳ היטב בלח״מ פ״ב מאס״מ ה״ז.
3. דברי רבינו הובאו בס׳ חזון נחום פ״ו דבכורות מ״ו.
4. הלשון והיינו אינו מדויק וברור דצ״ל ומתני׳ דאין מומין בלבן מיירי באין בה שיער. שוב מצאתי בחזון נחום שם שהעתיק דברי מהר״י קורקוס מכת״י שהיה בידו. וז״ל והיינו מתני׳ דואלו שאין שוחטין כו׳ ואם הי׳ בלבן ואין בה שיער אינו כלום וכמאן דליתיה דמי והיינו מתני׳ דאין מומין בלבן. ובכת״י שלנו חסר זה ע״י טעות המעתיק.
5. כוונתו על הב״י טיו״ד סי׳ ש״ט וע״ע בכ״מ ולח״מ פ״ב מאס״מ ה״ב בזה.
6. שם בבכורות ל״ח ע״ב תרבא דעינא איקרי.
7. כ״ה גם בב״י שם בטיו״ד סי׳ ש״ט ודברי חמודות שם בבכורות אות ט״ז.
8. אפשר דט״ס וצ״ל דשייכו בבהמה ולא באדם.
ארבעה ראויים להיות בכל הגוף וכו׳ – שם (דף מ״א) במשנה ואלו שאין שוחטין עליהם לא במקדש ולא במדינה וכו׳ בעל גרב ובעל יבלת ובעל חזזית ובגמרא [וגרב לא ופירש״י] וגרב לא [הוי מום גמור] והכתיב גרב באורייתא גבי עורת או שבור וכו׳ וחזזית לא הוי מום והא כתיב ילפת באורייתא [גבי מומין] ותניא [גרב זה החרס ילפת] זו חזזית המצרית וכו׳ בשלמא חזזית אחזזית לא קשיא כאן בחזזית מצרית כאן בחזזית דעלמא אלא גרב אגרב קשיא גרב אגרב נמי ל״ק הא בלח הא ביבש לח מיתסי יבש לא מיתסי ולא מיתסי והכתיב יככה ה׳ בשחין מצרים ובגרב ובחרס ומדכתיב ובחרס הרי גרב לח אמור וקאמר אשר לא תוכל להרפא אלא תלתא [גרב] הוי דקרא [גבי מומין] יבש בין מבפנים בין מבחוץ. דמתני׳ לח מבחוץ ומבפנים. דמצרים לח מבפנים ויבש מבחוץ. הרי דחזזית המצרית וגרב יבש מבפנים ומבחוץ וכן לח מבפנים ויבש מבחוץ הוו מומין קבועים ולח מבפנים ומבחוץ הוי מום שאינו קבוע ואם כן צריך לומר דגרב יבש שכתב כאן רבינו היינו אפילו לח מבפנים ויבש מבחוץ.
ומה שכתב: וזהו הגרב האמור בתורה – אע״ג דבגמרא אמרו דקרא יבש מבפנים ומבחוץ דמצרית לח מבפנים ויבש מבחוץ לאו למימרא דמצרית לאו היינו דקרא דגבי מומין דלא אתא אלא לפרושי מאי ניהו דמצרית ומ״מ כיון דמום קבוע הוא דכתיב אשר לא תוכל להרפא בכלל גרב דקרא דגבי מומין הוא.
ומה שכתב: מי שיש בו יבלת שיש בה עצם וזהו יבלת – שם בגמרא (דף מ׳:).
ומה שכתב: מי שיש בו חזזית מצרית – שם (דף מ״א) במשנה ובגמרא:
מי שיש בו גרב יבש וכו׳. כ״כ בפירוש המשנה וצ״ל שכן היתה גירסתו עיין להתוס׳ יו״ט ז״ל אי נמי דלא חש לבאר דכיון דבעינן שיהיו מומין מבחוץ וכמ״ש אח״ז ופ״ו הל׳ ז׳ פשיטא ודאי דיבש מבחוץ קאמר:
גרב יבש. עי׳ כ״מ דכתב ושנה ושילש דמצרים לח בפנים ויבש מבחוץ וט״ס הוא דגירסא שלפנינו דמצרים יבש מבפנים ולח מבחוץ וכן ג״כ הגירסא בב״ק דף פ׳ ע״ב דא״ר יהושע בן לוי שחין מצרים לח בחוץ ויבש בפנים, ועי מ״ש רבנו פ״ב מהל׳ תענית הי״ג חיכוך לח הוא כשחין פורח אבל חכוך יבש צועקין עליו בלבד. וריהטא דסוגיא דב״ק דחיכוך לח גרע מיבש דבלח מתריעין, ובבכורות דף מ״א דמתני׳ לח מבחוץ ומבפנים הוי מום עובר עי׳ פ״ב מהלכות איסורי מזבח ה״ז והיינו דכל שהוא לח בחוץ ובפנים או לח בפנים ויבש בחוץ הוי מום עובר ולענין תענית אפילו צעקה לא דכל שלח בפנים אינו חיכוך כלל אלא א״כ יבש בפנים אז אם הוא לח בחוץ היינו שחין מצרים מום קבוע וגם פורח חולי המתדבק לזה מתריעין עליו אבל יבש בפנים ובחוץ אע״ג שהוא מום קבוע אין מתריעין אלא צועקין, שאינו חולי המתדבק וזהו גרב דקרא ממומין הקבועין. וזהו שכתב רבנו גרב יבש כל שהוא ר״ל בין שיבש בפנים לבד או אף בחוץ, אבל לקמן פ״ב מהל׳ איסורי מזבח כתב רבנו גרב לח דהיינו שאיננו יבש בפנים וזה ברור. והמשך הש״ס דהאיך אמרת לח מיתסי דהכתיב יככה ה׳ בשחין מצרים ומפרש קרא בגרב ובחרס וכיון דחרס יבש מכלל דגרב לח וכתיב אשר לא תוכל להרפא ולזה מסיק דתלתא הוי ודמצרים יבש בפנים ולח בחוץ. ומ״ש התוס׳ ויש לתמוה וכו׳, ניחא כמ״ש דהכתוב קורא דרך כולל שחין מצרים בין גרב ובין חרס ושניהם אין יכולין להרפא ודלא כמו שנסתבך בזה הלח״מ פ״ב מהל׳ איסורי מזבח ה״ז. ובאמת חזזית מצרית אינו כלל חיכוך שחין אלא ילפת קשה וכעורה וכל שאינה מצרית הוי מום עובר, ולא ידעתי מה קשיא ליה אטו משום דנקרא מצרית יהיה שחין מצרים, ולדעתי רבנו מפרש מצרית שהיא שחורה וזהו שכתב רבנו וכעורה. אי נמי דפירוש מצרית שהיא מצירה ומצערה וזהו שכתב רבנו קשה, ואין זה כלל שחין דחיכוך אלא חולי צרפת בר מינן ובחנם נסתבך הלח״מ שם.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנההכל
 
(יא) ד׳ כל עצם שבגלוי שנחרץ בו חרץא הרי זה מום, והוא בכלל ״חרוץ״ (ויקרא כ״ב:כ״ב) האמור בתורה. ואין הצלעיםב בכלל עצמות שבגלוי:
d) Whenever there is a groove made in any bone that is apparent,⁠1 it is considered a blemish. It is included in the category charutz mentioned in the Torah.⁠2 The ribs are not considered as bones that are apparent.
1. E.g., an arm or a leg (Bechorot 40b).
2. Leviticus 22:22.
א. ד: חריץ. אך רבנו השתמש גם בצורה שבפנים, ע׳ הל׳ תפילין ג, יא והערה 8 שם.
ב. ד: הצלעות. אך מצינו במקרא גם ׳צלעים׳, מלכים א׳ ו, לד.
משנה תורה דפוסיםמהר״י קורקוסכסף משנהעודהכל
כׇּל עֶצֶם שֶׁבְּגָלוּי שֶׁנֶּחְרַץ בּוֹ חָרִיץ הֲרֵי זֶה מוּם וְהוּא בִּכְלַל (ויקרא כ״ב:כ״ב) חָרוּץ הָאֲמוּרָה בַּתּוֹרָה. וְאֵין הַצְּלָעוֹת בִּכְלַל עֲצָמוֹת שֶׁבְּגָלוּי:
כל עצם שבגלוי כו׳. כתב מהר״ד ן׳ זמרא ז״ל במשנה שם1 ושנפגם עצם ידו ועצם רגלו וכתב רש״י ז״ל לעיל איירי בשנשבר העצם משמע דהכא איירי בשלא נשבר העצם אלא שנפגם ונחרץ בו חריץ. ואמרינן בגמרא2 אמר אביי אמר קרא או חרוץ או שבור חרוץ דומיא דשבור מה שבור במקום העצם אף חרוץ במקום העצם ואמרינן התם דאין חרוץ בבשר3 ומה יד ורגל דאמרינן במתני׳ עצמות שבגלוי אף חרוץ בגלוי ולפיכך אין הצלעות בכלל4 כאשר כתב רבינו:
2. שם מ״א ע״א.
3. משמע מדבריו דהרמב״ם ס״ל כאביי ורבא דאין חרוץ בבשר. וצ״ע דהא לעיל ה״ד כתב הרמב״ם שלשה בריס העין כו׳ ושלשה מומין אלו בכלל חרוץ האמור בתורה, וכתב המהר״י קורקוס שם דהרמב״ם סמך על התורת כהנים פ׳ אמור דמבואר שם כן יעו״ש. הרי דס״ל דחרוץ הוא גם בבשר. ומצאתי בס׳ צפנת פענח ה׳ מתנות עניים מ״ז ע״ב שכתב די״ל הטעם דאין חרוץ בבשר רק בעצם. משום דבשר גזעו מחליף ועצם אינו מחליף. כש״ס נדה נ״ה ע״א. וגם עור לאיכא דאמרי שם אין גזעו מחליף. לכך שייך חרוץ בעור. וזהו כוונת התוס׳ חולין כ״ח ע״ב סוד״ה אתא יעוש״ה. ושפיר כתב הרמב״ם דריס של עין הוא משום חרוץ. וא״ש.
4. הכס״מ הביא מקור לדברי הרמב״ם דאין הצלעות בכלל מתוספתא ותו״כ יעו״ש.
כל עצם שבגלוי שנחרץ בו חריץ וכו׳ – במשנה שם (דף מ׳ ע״ב) שנפגם עצם ידו או עצם רגלו ופירש״י נפגם שניכר המום.
ומ״ש: ואין הצלעות בכלל עצמות שבגלוי – בתוספ׳ פ״ד נשתברו רוב צלעותיו או שהיה בו מום מבפנים אינו מום שנאמר עור ופסח מה עור ופסח המיוחדים מום שבגלוי ואינו חוזר ומשמע לרבינו דמדסמכיה למום מבפנים מההוא טעמא הוא דלא הוי מום והכי דריש לה בתורת כהנים בהדיא יכול שאני מרבה שבר צלע תלמוד לומר שבר יד או שבר רגל מה אלו מיוחדים שמומן בגלוי ואין חוזרין יצא שבר צלע שמומו בגלוי:
משנה תורה דפוסיםמהר״י קורקוסכסף משנההכל
 
(יב) ועוד יש שם שלשה מומין אחריןא, ואלו הן, א׳ הזקן שהגיע להיות רותת ורועד כשהוא עומד. ב׳ החולה שהואב רועד מפני חליו וכשלון כוחו. אבל הטריפה כשר באדם ופסול בבהמה, וכן יוצא דופן כשר באדם ופסול בבהמה.
There are also three other types of blemishes:⁠1
a) an elderly man who has reached the stage that he quivers and trembles when he stands;
b) a person who is sick and trembles because of his illness and the weakening of his strength.
A treifah2 is acceptable among humans, but is disqualified among animals.⁠3 Similarly, one born through Caesarian section is acceptable among humans, but is disqualified among animals.⁠4
1. The laws pertaining to animals with these three blemishes are slightly different than those pertaining to animals with other blemishes. See Hilchot Issurei Mizbeiach 2:6.
2. A man or an animal that has a physical infirmity that will cause him to die within twelve months. See Chapter 6, Halachah 7.
3. See Hilchot Issurei Mizbeiach 3:1.
4. See ibid.:4.
א. ת1: אחרים. וכך ד (גם פ).
ב. ד: כשהוא. אך מדובר במצבו הכללי ולא במצבו הרגעי.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחאור שמחעודהכל
וְעוֹד יֵשׁ שָׁם שְׁלֹשָׁה מוּמִין אֲחֵרִים וְאֵלּוּ הֵן. הַזָּקֵן שֶׁהִגִּיעַ לִהְיוֹת רוֹתֵת וְרוֹעֵד כְּשֶׁהוּא עוֹמֵד. הַחוֹלֶה כְּשֶׁהוּא רוֹעֵד מִפְּנֵי חָלְיוֹ וְכִשְׁלוֹן כֹּחוֹ. אֲבָל הַטְּרֵפָה כָּשֵׁר בָּאָדָם וּפָסוּל בִּבְהֵמָה. וְכֵן יוֹצֵא דֹּפֶן כָּשֵׁר בָּאָדָם וּפָסוּל בִּבְהֵמָה:
ועוד יש שם כו׳. כתב מוהרר״י קורקוס ז״ל גז״ש1 דרשו מן הצאן בכבשים או בעזים להוציא זקן וחולה ומזוהם, ופ״ק דחולין2 נתבאר שכהן אינו פוסל אלא עד שיזקין ופירשו שם דהיינו עד שירתת,⁠3 ובכתובות פ׳ המדיר4 נתבאר דמזוהם אפשר לעבורי בקיוהא דחמרא וריח הפה אפשר דנקיט פלפלא בפומי׳ ועביד עבודה וכתב רש״י ז״ל בקיוהא דחמרא עד שיעבוד עבודה, וטריפה ויוצא דופן נתבאר סו״פ מומין5 במשנה:
ומהר״ד ן׳ זמרא ז״ל כתב במשנה שם6 הזקן והחולה והמזוהם ואמרינן בגמרא מה״מ דת״ר מן הצאן מן הכבשים ומן העזים שלשה מיעוטים למיעוטא זקן חולה ומזוהם. והתם מצרכינן להו ואמרינן ריש פ׳ מומין אלו7 דילפי׳ אדם מבהמה ובהמה מאדם בג״ש דתניא באדם לא נאמר יבלת בבהמה לא נאמר דק תבלול, מנין ליתן את האמור של זה בזה ואת האמור של זה בזה ת״ל גרב גרב ילפת ילפת לג״ש, מפני דאי לא מפני, איכא למיפרך אדם מבהמה לא יליף שכן היא עצמה קרבה לגבי מזבח, בהמה מאדם לא ילפא שכן נתרבה במצות לאיי אפנויי מפני וכו׳ ולא ילפי מהדדי אלא לענין מומין הרגילים לבא בשניהם אבל הרגילים לבא בבהמה ולא באדם או לענין המומין הפסולים באדם משום שאינו שוה בזרעו של אהרן לא ילפי מהדדי, והשתא נמצאו מומין מיוחדים באדם ומומין מיוחדים בבהמה ומומין משותפין לשניהם, ואיכא למידק דתנא מני לזקן חולה ומזוהם בהדי הנך שאין שוחטין עליהם לא במקדש ולא במדינה והרב מני להו בהדי מומין גמורין, וי״ל דלא השוה שלשה אלו אלא לענין שאין מקרבין אותם וכן כהן אינו קרב אל המזבח,⁠8 אבל אין שוחטין עליהם את הבכור, וכ״כ בהדיא בפ״ב מאיסורי מזבח חוץ מזקן חולה ומזוהם שאעפ״י שאינו כשר לקרבן אינו נפדה אלא יהי׳ קיים וירעה עד שיולד בו מום אחר קבוע עכ״ל רבינו:
הטרפה כו׳. כתב מהר״ד ן׳ זמרא ז״ל הטרפה כשר באדם ופסול בבהמה. וכן רובע ונרבע דתניא מן הבהמה להוציא רובע ונרבע, מן הבקר להוציא את הנעבד, מן הצאן להוציא את המוקצה ומן הצאן להוציא את הנוגח. וכן יוצא דופן כשר באדם ופסול בבהמה דכתיב כי יולד פרט ליוצא דופן, הטרפה פסול בבהמה. להדיוט אסור לגבוה מבעיא. וכשר באדם דהוי מום שבסתר וילפינן מהנך דכתיבי בקרא דהוי מומין שבגלוי ויוצא דופן גזה״כ בבהמה שהוא פסול אבל אינו בעל מום ולא ילפינן מהדדי אלא לענין מומין לא לענין שכל שהוא אסור בזה יהי׳ אסור בזה, ורובע ונרבע ונעבד ושהרג את הנפש אינם מום ולא משכחת להו באדם, דאי ע״פ עצמו אין אדם משים עצמו רשע, ואי ע״פ עדים והתראה בר קטלא הוא, ואי ע״פ ע״א, אינו קם אלא לשבועת ממון כדכתיב לא יקום עד אחד באיש לכל עון ולכל חטאת, ואמרינן לכל עון ולכל חטאת אינו קם, אבל קם הוא לשבועה, וכן אם הרג בשגגה בר גלות הוא, ואם בעדים בלא התראה פעם ראשונה9 אעפ״י שאין בו מום הדבר ברור שהוא אסור לעבוד דכהן שהרג את הנפש אפילו בשוגג אינו נושא כפיו וכש״כ לעבוד10 שהוא אסור וכבר הארכתי בזה למעלה:
1. שם בבכורות מ״א ע״א.
2. כ״ד ע״א.
3. נראה מדבריו דגם זקן בבהמה השיעור הוא עד שיזקין. ולא דתליא בשנים וכ״כ המל״מ פ״ב מאס״מ ה״ו יעוש״ה ומצאתי בשטמ״ק כתובות ע״ה נראה שנסתפק בזה בשם רש״י שם מהד״ק. וע׳ בתוס׳ זבחים נ״ט ע״ב ד״ה הא, דמשמע דס״ל דתליא בשנים וע״ע בטו״א ר״ה י׳ ע״א.
4. ע״ה ע״א.
6. שם מ״א ע״א.
7. מ״ג ע״א.
8. ע׳ ירושלמי פסחים פ״ז ה״ז עובד שייפיתה כחו בזקן ובחולה כו׳ יעו״ש ובפ״מ וק״ע שם דמבואר דכהן חולה כשר להקריב. וע״ע תוס׳ ב״ק ק״י ע״א ד״ה הכי.
9. צ״ע דהא אמרי׳ בסנהדרין פ״א ע״ב דהורג בעדים בלא התראה מכניסין אותו לכיפה וכ״כ הרמב״ם פ״ד מרוצח ה״ח. וא״כ גם בזה בר קטלא הוא כמ״ש הרדב״ז גבי מזיד. - כן לא זכיתי להבין כוונתו מה שדייק פעם ראשונה.
10. כ״כ גם התיו״ט פ״ז דבכורות מ״ז אמנם הקשה בעצמו א״כ אמאי לא תני במתני׳ וגם הרמב״ם לא הביא דפסולין באדם. וע״ע במל״מ לקמן פ״ט מבהמ״ק הט״ו שתמה על התיו״ט ממ״ש התוס׳ יבמות ז׳ ע״א דרק לנשיאת כפים פסול אבל אינו פסול לעבודה יעו״ש ובתוס׳ רע״א וביד שאול במשניות שם.
ועוד יש שם שלשה מומין וכו׳ והמזוהם – שם (דף מ״א) במשנה זקן וחולה ומזוהם ובספ״ק דחולין (דף כ״ד) ת״ר משיביא שתי שערות עד שיזקין כשר לעבודה וכו׳ עד שיזקין עד כמה א״ר אלעזר א״ר חנינא עד שירתת ופירש״י ידיו ורגליו רותתין מאין כח.
ומ״ש: אבל הטריפה כשר באדם ופסול בבהמה וכן יוצא דופן וכו׳ – משנה בסוף פרק מומין אלו (בכורות מ״ה:):
אבל הטריפה וכו׳. וכ״כ פ״ו הל׳ ז׳ עיי״ש:
הזקן שהגיע להיות רותת ורועד כו׳.
נ״ב אבל זקן לבד כשר אף לכה״ג, משנה פ״ג דיומא ולקמן פ״ב מעבודת יוהכ״פ הזכיר רבינו חולה והוא כ״ז שאינו רותת יעו״ש:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחאור שמחהכל
 
(יג) ג׳ המזוהם. וכהן שהוא מזוהם בזיעתו רוחץ ושף כל גופו בבושם ועובד. היה ריח פיו רע, נותן בפיו פלפל או זנגביל וכיוצא בהן ועובד. ואם עבד בזיהום זיעתו או בזיהום פיו הרי זהא חילל עבודתו כשאר בעלי אלו המומין כולן:
c) One who is foul-smelling. A priest who has a foul-smelling odor because of sweat may wash and rub perfume on his flesh and serve. If he has a foul odor emanating from his mouth, he may put pepper, ginger, or the like in his mouth and serve. If, however, he serves while his body is foul-smelling due to sweat or he had bad breath, he desecrates his service like one who has any of the other blemishes.
א. בד׳ (גם ק) לית. אך לשון רבנו כבפנים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחעודהכל
הַמְזֹהָם וְכֹהֵן שֶׁהוּא מְזֹהָם בְּזֵעָתוֹ רוֹחֵץ וְשָׁף כׇּל גּוּפוֹ בְּבֹשֶׂם וְעוֹבֵד. הָיָה רֵיחַ פִּיו רַע נוֹתֵן בְּפִיו פִּלְפֵּל אוֹ זַנְגְּבִיל וְכַיּוֹצֵא בָּהֶן וְעוֹבֵד. וְאִם עָבַד בְּזִהוּם זֵעָתוֹ אוֹ בְּזִהוּם פִּיו הֲרֵי חִלֵּל עֲבוֹדָתוֹ כִּשְׁאָר אֵלּוּ הַבַּעֲלֵי מוּמִין כֻּלָּם:
המזוהם כו׳. כתב מהר״ד ן׳ זמרא ז״ל טעם הדבר לפי שאין המזוהם מום מצד עצמו אלא מצד הריח, ואם נסתלק הריח נסתלק המום כמו החולה שנתרפא, ואעפ״י שעתיד לחזור הרי באותו שעה כשר הוא, והכי איתא בפ׳ המדיר בכתובות1 מזוהם אפשר לעבורי בקיוהא דחמרא, ריח הפה אפשר דנקיט פלפלא בפומיה ועביד עבודה, וראיתי לרבינו שלא סדר המומין כאשר הם במשנה. וטעמו ז״ל להועיל לזכירה. ולפיכך סידר אותם לפי תבונתו הגדולה והרחבה מראשו ועד רגלו והתחיל באזנים כאשר פתח התנא והטעם כי סחוס האזן למעלה מן העין, אח״כ סידר הראוים לבא בכל הגוף, ואח״כ זכר הזקן והחולה והמזוהם שאינם מום נגלה. וסדר זה נכון וברור אפילו בתחילת העיון, וכל אלו החמשים מומין שוין באדם ובבהמה לכהנים ולקדשים ולבכור, חוץ מזקן חולה ומזוהם שאין שוחטין עליו את הבכור כדכתיבנא לעיל. ודע כי נכתבו מומין בכהנים ובקדשים ובבכור, ורבא עביד להו צריכותא בריש מומין אלו:
1. ע״ה ע״א
המזוהם – כבר כתבתי בסמוך דבמתני׳ מיתני גבי מומי בהמה.
ומ״ש: וכהן שהוא מזוהם בזיעתו רוחץ ושף כל גופו בבושם ועובד היה ריח פיו רע נותן בפיו פלפל או זנגביל וכיוצא בהן ועובד – בס״פ המדיר (כתובות ע״ה).
ומ״ש: ואם עבד בזיהום זיעתו או בזיהום פיו הרי זה חילל עבודתו – כן משמע מדחשיב להו מומין בפרק ב׳ מאיסורי מזבח מנה רבינו המומין המיוחדים בבהמה:
המזוהם וכהן. בדפוס מגדל עוז המזוהם כהן בלא וי״ו וגירסתינו נראית עיקר והכי מוכח מדברי מרן ז״ל:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמהר״י קורקוסכסף משנהמעשה רקחהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144