הדינים שבהלכות אלה מקור כולם בסוגיא
פסחים ט,ב – י,ב אלא שרבינו שינה את סדר הופעתם בגמרא. את הדין ״הניח עשר ומצא תשע״, שלא הביא כאן, כבר כתבו לעיל הלכה ז.
היינו מצפים שיכנס בקבוצה אחת כל המקרים בהם צריך לבדוק שנית, ואת כל המקרים בהם אין צריך לבדוק שנית בקבוצה נפרדת. אולם לא כך עשה רבינו, וצריך לחפש את טעם שינוי הסדר בסברה. כדי לעמוד על השינוי בסדר ומשמעותו, נציין כל דין נפרד במספר עברי כפי סדרו של רבינו, ונביא את המקור בגמרא אחריו עם סיפרה המציינת את מקומו בסדר של הסוגיא, עם ליקוטי פירוש רבינו חננאל ז״ל בסוגריים. אע״פ שההבדלים הם קטנים בלבד, מכל מקום העדפתי להביא את הגמרא כפי גירסת כי״מ דק״ס שלשונו של רבינו מתאים לה ביתר דיוק.
א) הניח תשעה צבורין של מצה ואחד שלחמץ, ובא עכבר ונטל, ולא ידענו אם חמץ אם מצה נטל, ונכנס לבית בדוק – צריך לבדוק, שכל קבוע כמחצה על מחצה.
1 תשעה ציבורין של מצה ואחד של חמץ, ואתא עכבר ושקל, ולא ידעינן אי חמץ שקל אי מצה שקל – היינו תשע חנויות. פירש, ואתא עכבר ושקל – היינו סיפא. דתניא: תשע חנויות כולן מוכרות בשר שחוטה ואחת מוכרת בשר נבלה, ולקח מאחת מהן ואינו יודע מאיזה לקח – ספיקו אסור. ובנמצא – הלך אחר הרוב.
כתובות טו,א: אמר רבי זירא, כל קבוע כמחצה על מחצה דמי בין לקולא בין לחומרא.
בגמרא פסחים הנ״ל מוצעים שני מקרים. המקרה השני (פירש, ואתא עכבר ושקל) מופיע אצל רבינו במקום השמיני לפנינו. אבל לשלימות הענין הבאתי פה את כל לשון הגמרא.
הביא רבינו את הטעם המפורש בכתובות: שכל קבוע כמחצה על מחצה, ובגלל כך צריך לבדוק. אולם בסוף הלכה יא, אע״פ ששם מדובר בכל המקרים בספק השקול שהוא מחצה על מחצה, מכל מקום שם פסק: אינו צריך לבדוק פעם שניה שאין כאן קבוע. אתמהה!
ברם מוכח שרבינו בא כאן לעורר את תשומת הלב על מה שמיחד ״קבוע״ ומבדילו משאר ספיקות השקולים. צריך תחלה להסביר למה נידון קבוע כמחצה על מחצה, אע״פ שמדובר בתשעה ציבורין של מצה מול רק אחד של חמץ, או בתשע חנויות מוכרות בשר שחוטה מול רק אחת המוכרת בשר נבלה.
דעת לנבון נקל כי עד שאנו מיישמים את הכלל ״כל דפריש מרובא פריש״, צריך להגדיר תחלה על איזו קבוצה מדובר, ואיך ניתן לוודא שאמנם הפריט הנמצא בא מאותה קבוצה שיש בה רוב מוגדר. למשל, נמצאה חתיכת בשר מושלכת בשוק, האם נאמר, כיון שרוב הבשר בעולם הוא נבלה, לפיכך כל הפורש מן הרוב פורש ונדון שחתיכה זו היא נבלה? אם נדון על כל העולם כולו, ודאי שלא יתכן לעולם לילך אחר רוב של תשע חנויות. אלא שיש כאן הנחה המתקבלת על הדעת שהבשר הנמצא פה בשוק הטבחים, לא הגיע לכאן ממדינת הים, ואפילו לא מעיר אחרת, כי אין בני אדם מביאים בשר ממקום אחר לשוק של טבחים. האמת מוכיחה על עצמה שהבשר הנמצא כאן מושלך בשוק מקורו באחד האיטליזים שבשוק הזה, ונפל מאחד המוליכים בשר מן החנות. כיון שאין ידוע מאיזו חנות בא הבשר הזה, נאמר שהסיכויים הם שווים לכל חנות. מעתה, אם רוב החנויות מוכרות בשר שחוטה, ההסתברות היא גדולה שהבשר הנמצא בא מחנות כשרה. ראה לקמן אות ח) הבאתי לשון רבינו בהלכות מאכלות אסורות ח,יא המוכיח כדברינו.
כל זה אמור רק אם מעולם לא נודעה החנות אשר ממנה בא הבשר הנמצא, אשר על כן רואים את הסיכויים שווים לכל חנות וחנות, והולכים אחר רוב החנויות. אבל שונה הדבר לחלוטין אם ראינו שלקח מאחת מהן ואינו יודע מאיזה מהן לקח, וממילא לא ניתן לברר אם אותה חנות שלקח ממנה היא מוכרת שחוטה או נבלה. אותה חנות יחידה שלקח ממנה כיון שאינה מזוהה הרי לגבה יש ספק השקול: האם היא מוכרת שחוטה או נבלה? העובדה שישנן עוד הרבה חנויות מוכרות כשר אין לה שום משמעות לגבי חנות זו, וכמו כן אם יש הרבה חנויות אחרות מוכרות בשר נבלה, אין מעובדה זו להסיק שום דבר לגבי החנות המסויימת שאנו ראינו שלקח ממנה. אשר לחנות זו ישנן רק שתי אפשרויות, או שהיא מוכרת שחוטה או שהיא מוכרת נבלה – ושתי אפשרויות הללו שקולות הן. דבר זה פירשו הר״י (
פסחים ט,ב תוד״ה היינו): ״דהכא מיירי כשראינו שלקח מן הקבוע, שנולד הספק במקום הקביעות. אבל אם לא ראינו הוה ליה כפירש, ואזלינן בתר רובא״. זאת אומרת, כאשר נולד הספק במקום הקביעות, בהכרח הרי הוא ספק השקול, ולא שייך כאן ללכת אחר הרוב כיון שברור לנו שהחתיכה הנמצאת לא באה משאר החנויות. כיון שלא באה משאר החנויות הרי הדיון מוגבל אך ורק לאותה חנות שראינו שלקח ממנה, ונמצא שיש כאן ספק השקול.
אולם גם בספק השקול יש להבחין בין שני סוגים שונים. למשל, כאשר מדובר בככר אחד שהוא ספק מצה ספק חמץ, אי אפשר לטעון שמא יש לתלות שהוא מצה. הרי הספק הוא מהותי, ואין כאן שום אפשרות להמלט ממנו. זהו המאפיין של קבוע. אבל יש גם ספק השקול מסוג אחר, כגון המבואר בסמוך (הלכה יא): שני ציבורין, אחד שלחמץ ואחד שלמצה, ושני בתים, אחד בדוק ואחד שאינו בדוק, ובאו שני עכברים, זה נטל חמץ וזה נטל מצה, ואין ידוע לאיזה בית נכנס זה שנטל חמץ. גם במקרה זה הספק הוא שקול על כל בית. אבל כיון שכאן מדובר על שני עכברים ושני בתים, יש מקום לתלות שהחמץ הוכנס לבית שאינו בדוק והמצה לבית הבדוק. אין שום סתירה לתלייה זו. ומוסיף רבינו: ״וכן שני בתים בדוקין וצבור אחד של חמץ ובא עכבר ונטל ואין ידוע לאיזה בית נכנס״. בניגוד לשאר הדינים הפרטיים שמתחיל רבינו בכל אחד: ״או״, בענין זה פתח ״וכן״. למה ״וכן״1? כי גם כאן ישנם שני בתים שעליהם אנו דנים אם לזה נכנס אם לזה, ואע״פ שהסיכויים הם שקולים, מכל מקום כל אחד יכול לטעון ולתלות שאין אצלו חמץ, כמו שיבואר לפנינו. לפיכך מסיים שם רבינו: אינו צריך לבדוק... שאין כאן קבוע.
ב) שני צבורין, אחד שלחמץ ואחד שלמצה, ושני בתים, אחד בדוק ואחד שאינו בדוק, ובאו שני עכברים, זה נטל חמץ וזה נטל מצה, ואין ידוע לאיזה בית נכנס זה שנטל החמץ... אינו צריך לבדוק וכו׳.
3 שני ציבורין, אחד של מצה ואחד של חמץ, ושני בתים, אחד בדוק ואחד שאינו בדוק, ושני עכברים, אחד שקל חמץ ואחד שקל מצה, ולא ידעינן הי להאי עייל והי להאי עייל – היינו שתי קופות. דתנן: שתי קופות, אחת של חולין ואחת של תרומה, ולפניהם שני סאין, אחד של חולין ואחד של תרומה, ונפלו אלו לתוך אלו – הרי אלו מותרין, שאני אומר, חולין לתוך חולין נפלו ותרומה לתוך תרומה נפלה. (כך בכאן, העכבר שנטל המצה הוא שנכנס בבית הבדוק, ואינו צריך בדיקה אחרת.) אימור דאמרינן שאני אומר – בתרומה דרבנן; בחמץ דאורייתא מי אמרינן? אטו בדיקת חמץ דאורייתא היא? דרבנן היא, דמדאורייתא בביטול בעלמא סגי ליה.
ג) וכן שני בתים בדוקין וצבור אחד שלחמץ, ובא עכבר ונטל, ואין ידוע לאי זה בית נכנס... אינו צריך לבדוק וכו׳.
4 צבור אחד של חמץ ושני בתים בדוקין, ואתא עכבר ושקל, ולא ידעינן אי להאי על אי להאי על – היינו שני שבילין. דתנן: שני שבילין, אחד טמא ואחד טהור, והלך באחד מהן ועשה טהרות, ובא חבירו והלך בשני ועשה טהרות – רבי יהודה אומר, אם נשאלו זה בעצמו וזה בעצמו – טהורין, בבת אחת – טמאין; רבי יוסי אומר, בין כך ובין כך – טמאין. אמר רבא ואיתימא רבי יוחנן, בבת אחת – דברי הכל טמאין; בזה אחר זה – דברי הכל טהורין; לא נחלקו אלא בבא להשאל עליו ועל חבירו – רבי יהודה מדמה ליה לזה אחר זה (ושניהן טהורין), רבי יוסי מדמה לה לבת אחת (ושניהם טמאים).
פסק רבינו בפיהמ״ש טהרות ה,ה: ״הלכה כר׳ יוסי״ (אבל הר״ח גורס אחרת). כן פסק גם בהלכות שאר אבות הטומאות יט,ב: ״שני שבילין, אחד טמא ואחד טהור – הלך באחד מהן ועשה טהרות, ובא חברו והלך בשני ועשה טהרות, אם באו ונשאלו זה אחר זה, מורין לכל אחד מהן בפני עצמו שהוא טהור; באו שניהן כאחת, או שבא אחד ושאל עליו ועל חברו ואמר, שנים היינו ובשני השבילים הלכנו ושתי טהרות עשינו – הרי שניהן טמאין, וטהרות שעשו ישרפו... שודאי אחת מן הטהרות טמאה״.
בשני שבילין יתכן שלא נודע שהלכו שנים כל עוד לא סיפרו זה לזה או לבית דין ששניהם הלכו כל אחד באחד השבילין. לפיכך, אם שואלים זה אחר זה, יש אפשרות שכל אחד אינו יודע מהשני, ולא ירגיש סתירה גלויה כשמורים לו שהוא טהור. אבל בנידון שלנו, בהכרח הרואה ראה את כל המתרחש – כלומר, את העכבר הנוטל את החמץ ונכנס לבית, אלא שלא הבחין לאיזה בית נכנס. מעתה אפילו שואל בעל הבית האחד רק עבור עצמו, הוא יודע שאותה הוראה תהיה גם לחבירו, וקרוב הדבר להיות כמו שתי הוראות סותרות. ברם אפילו נאמר שכיון שהוא שואל עבור עצמו בלבד הדין הוא להקל, מכל מקום דברי רבינו נראים תמוהים, שהרי כאן לא הבחין בין באו להשאל בבת אחת לבין שאלו זה אחר זה, ונראה כאילו בכל מקרה שני הבתים אינם זקוקים לבדיקה חוזרת, והרי זה לא כרבי יוסי ואפילו לא כרבי יהודה!
לולא מסתפינא הייתי אומר שרבינו עצמו רמז לנו בסדר הדינים בהלכה יא איך להבין דין זה. ראינו שרבינו מסביר את טעמו של רבי יוסי הוא מפני ״שודאי אחת מן הטהרות טמאה״. לפיכך, אם האחד יטען, לא השביל שאני הלכתי בו הוא הטמא אלא האחר – טענה זו אי אפשר להעמידה, כיון שגם השני טוען כך, וברור שטענה אחת היא שקר, שהרי אחד השבילין ודאי טמא. אבל כיון שלא ניתן לברר באיזה שביל הלך כל אחד, לפיכך מחזיקין את שתי הטענות כשקר.
נעיין במקרה שלנו: ״בא עכבר ונטל ואין ידוע לאיזה בית נכנס״. כבר כתבתי לעיל שבמקרה שלנו בהכרח מדובר באופן שאדם אחד ראה את כל המתרחש, והוא יודע שהעכבר נכנס לאחד הבתים אלא שאין ידוע לאיזה בית נכנס. הדמיון בין מקרה זה לשני שבילין הוא בכך שודאי לבית אחד נכנס. אולם אם כל אחד יטען, לא בבית שלי יש חמץ – לכאורה זה שונה משני שבילין, כי במקרה שלנו הדבר יכול להתברר בבדיקה, ואם ימצא החמץ בבית אחד הוא הוא הבית שאליו נכנס העכבר. ברור הוא שאם ניתן לברר, כי אז ודאי צריך לבדוק ולברר. אולם זה אינו, שהרי הדין הבא שמביא רבינו הוא: ״או שידע שנכנס לאחד מהן ונכנס אחריו ובדק ולא מצא כלום... אין צריך לבדוק פעם שנייה״ – כלומר, גם אם נבדק ולא נמצא, עדיין ניתן להחזיק בטענה שלאותו בית נכנס העכבר, שהרי גם אם ידענו בבירור שנכנס לבית זה, העובדה שלא מצאנו כלום יכולה להתפרש בדרכים שונות, כגון שאכלו וכיו״ב. מעתה אם שניהם טוענים, לא בבית שלי יש חמץ – אין כאן שום הכרח להחזיק שבין שתי הטענות אחת היא ודאי שקר, כי שתיהן יכולות להיות אמת. והרי זה עדיף משני שבילין ״אם באו ונשאלו זה אחר זה – מורין לכל אחד בפני עצמו שהוא טהור״.
כבר ציינתי לעיל, שבכך שפתח רבינו דין זה בתיבת ״וכן״ רמז לנו שגם במקרה זה יסוד ההיתר הוא ״שאני אומר״ – כלומר, כל אחד יכול לתלות בחבירו, כמו בנידון הקודם. והטעם לכך מבואר בדין הסמוך לפנינו.
מעתה זכינו גם להבין למה אחרי הדין שלנו דילג רבינו על הדין מספר 5 בגמרא ופנה למספר 6, כי בכך מבוארת פסיקתו במקרה שלנו.
ד) או שידע שנכנס לאחד מהן, ונכנס אחריו ובדק ולא מצא כלום... אינו צריך לבדוק וכו׳.
6 על ובדק ולא אשכח – פלוגתא דרבי מאיר ורבנן. דתנן: רבי מאיר אומר, כל דבר שבחזקת טומאה לעולם הוא בטומאתו עד שתיודע לך טומאה היכן היא; וחכמים אומרים, בודק עד שמגיע לסלע או לבתולה (פי׳ ארץ בתולה).
פסק ר״ח: הלכה כחכמים.
ה) או שבדק ומצא ככר – בכל אלו אינו צריך לבדוק וכו׳.
על ובדק ואשכח – פלוגתא דרבי ורבן שמעון בן גמליאל. דתניא: שדה שאבד בה קבר – הנכנס לתוכה טמא. נמצא בה קבר – הנכנס לתוכה טהור, שאני אומר קבר שאבד הוא קבר שנמצא; דברי רבי. רבן שמעון בן גמליאל אומר, תיבדק כל השדה.
ראה לקמן אות ז למה פסק רבינו כרבי.
אינו צריך לבדוק פעם שנייה – כלומר, אם ידע שנכנס לאחד מהן הרי ברור שחייב לבדוק עכשיו אע״פ שהבית היה בדוק מכבר; היינו שכתב: ונכנס אחריו ובדק. אולם היה עולה על דעתנו שמא אם מצא ככר, יש לו לתלות שזהו הככר שנאבד, ואינו צריך להמשיך עוד לבדוק עד שייבדק כל הבית כולו. לפיכך מדגיש רבינו: פעם שנייה אינו צריך לבדוק, אבל אותה בדיקה שהוא עסוק בה צריך לסיים עד הסוף, אע״פ שכבר מצא ככר.
ו) הניח החמץ בזוית זו ומצאו בזוית אחרת... צריך לבדוק.
10 הניח בזוית זו ומצא בזוית אחרת – פלוגתא דרבן שמעון בן גמליאל ורבנן. דתניא... והכי קתני: קרדום שאבד בבית – הבית טמא, שאני אומר אדם טמא נכנס לשם ונטלו; או שהניחו בזוית זו ומצאו בזוית אחרת – הבית טמא, שאני אומר אדם טמא נכנס לשם ונטלו מזוית זו והניחו בזוית אחרת. רבן שמעון בן גמליאל אומר, הבית טהור, שאני אומר השאילו לאחר ושכח או שנטלו מזוית זו והניח בזוית זו ושכח.
פסק רבינו חננאל ז״ל: ״וקיימא לן כרבנן דאמרי, הבית טמא שאני אומר, אדם טמא נכנס לבית ונטלו מזוית זו והניחו בזוית אחרת״. ראה לעיל (הלכה ז) שכך פסק גם בשאילתות, וכך פסק רבינו בהלכות מטמאי משכב ומושב יב,טז. לעניננו המסקנה היא שאין לסמוך על כך שהוא עצמו העביר את הככר מזוית לזוית ושכח. ממילא צריך לבדוק2.
ז) או שהניח תשע חלות ומצא עשר... צריך לבדוק.
8 הניח תשע ומצא עשר – פלוגתא דרבי ורבנן. דתניא: הניח מנה ומצא מאתים – חולין ומעשר מעורבין זה בזה (כלומר, המנה שהניח היה מעשר שני, ובא אחר והוסיף עליו מנה אחר של חולין); דברי רבי. וחכמים אומרים, הכל חולין (כלומר, אותו המנה של מעשר ניטל, ואלו – אדם אחר הניחם וכולן חולין הם).
9 הניח עשר ומצא תשע – היינו סיפא, דתניא: הניח מאתים ומצא מנה – מנה מונח ומנה מוטל (כלומר, אדם בא ונטל חצים, והמנה הנמצא מעשר שני הוא); דברי רבי. וחכמים אומרים, הכל חולין (כלומר, אותם המאתים של מעשר שני נלקחו, וזה המנה – אחר הניחו, וחולין הן).
כבר ציינתי שרבינו פסק לעיל (הלכה ז): ״...הניח עשר חלות ומצא תשע הרי זה חושש וצריך לבדוק פעם שניה שהרי גררה חלדה או עכבר בודאי״. הרי פירש שהחשש הוא על אחת שנגררה בודאי, והיינו כרבי, אבל חכמים חוששים שכל העשר שהניח נגררו, וצריך לחפש את כולן. ברם לכאורה קשה על הגמרא: לדעת חכמים, אפילו ימצא עשר, נחוש שמא הללו אחרות הן, ואותן שנגררו עדיין לא נמצאו! אלא ברור שהגמרא תפשה להלכה שאם בדק ומצא – תולים אנו שזו שאבדה היא שנמצאה, (ולא עוד, אפילו לא מצא, תולים אנו שנאכלה, כלעיל אות ד). כך מוכיח בעל המאור שהגמרא תפשה שהלכה כרבי במחלוקתו עם רבן שמעון בן גמליאל (לעיל ה-7), וכן גם במחלוקתו עם חכמים כאן.
ח) או שהיו תשעה צבורין מצה ואחד חמץ ופרש ככר מהן, ואין ידוע אם חמץ אם מצה, ובא עכבר ונטל הככר שפרש ונכנס לבית בדוק – בכל אלו צריך לבדוק.
2 תשעה ציבורין של מצה ואחד של חמץ... פירש ואתא עכבר ושקל היינו סיפא. דתניא: תשע חנויות כולן מוכרות בשר שחוטה ואחת מוכרת בשר נבלה, ולקח מאחת מהן ואינו יודע מאיזה מהן לקח – ספיקו אסור; ובנמצא – הלך אחר הרוב.
הלכה זו עוררה תמיהות רבות, ועל אף שכמעט בכל כתבי היד הנוסח הוא כמו אצלנו, כבר בתקופה קדומה היו שהעבירו כל הפיסקה הזאת להלכה יא, וממילא נשתנה הדין שהרי שם מסיים ״בכל אלו אינו צריך לבדוק וכו׳ ״. ואף מרן בכסף משנה הסכים לגירסא זו מפני לחץ הקושיא, כי מפורש בברייתא: ״בנמצא – הלך אחר הרוב״. אולם לכאורה לפי ״תיקון״ זה כל הדין הוא מיותר, שהרי אפילו לאכול את הנמצא מותר במקרה כזה, ואין צריך לומר שאין צריך לבדוק אחריו. ברם ״תיקון״ זה לא נתקבל על דעת הכל, ולפיכך יש שהניחו את הפיסקה במקומה, אבל הגיהו במקום ״תשעה ציבורין של מצה ואחד של חמץ״ והפכו לגרוס: ״תשעה ציבורין של חמץ ואחד של מצה״, ואף הרב המגיד הסכים להגהה זו בגלל לחץ הקושיא. אבל גם בגירסא המוגהת אין שום חידוש שהרי פשוט הוא שהולכין אחר הרוב. והעיקר – אין זה מתאים לגירסא שבגמרא, כי לפי זה ישנם שני מקרים, הראשון – תשע ציבורין של מצה ואחד של חמץ; והשני – תשע ציבורין של חמץ ואחד של מצה. המקרה השני שונה לחלוטין מן הראשון, וכולו חסר מן הספר!
אף שאיני כדאי, מכל מקום לא אמנע מלנסות להבין דברי רבינו כפי שהם. והנה כבר הראשונים עמדו על תוספת לשון בדברי רבינו. הרואה יראה שהוסיף פה על לשון הגמרא את התיבות המודגשות: ״ופירש
ככר מהן, ואין ידוע אם חמץ אם מצה, ובא עכבר ונטל
הככר שפרש ונכנס לבית בדוק״. גם בהלכות מאכלות אסורות ח,יא הוסיף רבינו על לשון הגמרא. כך כתב שם: ״עשר חניות, תשע מוכרות בשר שחוטה ואחת מוכרת בשר נבלה, ולקח בשר מאחת מהן ואין ידוע ממי לקח – הרי זה אסור. אבל בשר הנמצא
מושלך בשוק – הלך אחר הרוב;
אם היו רוב המוכרין גוים אסור, ואם היו רוב המוכרים ישראל מותר״. התיבות המודגשות הינן תוספת פירוש של רבינו על לשון הברייתא; הפיסקה הנוספת הראשונה היא לשון רבינו עצמו, והפיסקה הנוספת האחרונה היא על פי לשון הסוגיא
בחולין צה,א (ממשנה מכשירין ב,ט). ברם כבר תמה על הדיוקים רבינו מנוח ז״ל שהרי כל עוד לא הוסבר מה רצה רבינו להשמיענו בכך, הקושיות במקומן עומדות.
כבר הערתי כמה פעמים שבכל מקום שרבינו מוסיף דברי הסבר משלו, אפילו נראים דבריו תמוהים, אין זאת אלא משום שיש קושיא בגמרא שרבינו בא ליישבה3. ואמנם לפענ״ד גם כאן הוא כך. הרואה יראה שיש אי-התאמה בין הרישא לסיפא של הברייתא. ברישא שנינו: ״תשע חנויות כולן מוכרות בשר שחוטה ואחת מוכרת בשר נבלה, ולקח מאחת מהן וכו׳ ״ – הרי ברור שהבשר שבידו בא מאחת מעשר החנויות הללו, ולא משום מקום אחר. אבל בסיפא אמרו: ״ובנמצא – הלך אחר הרוב״, אבל מניין לנו שהבשר הנמצא בא מאותן חנויות, שמא מעלמא בא? והרי רוב הבשר בעולם בודאי נבלה הוא, ואיך ניתן להגדיר את הרוב שהוא דוקא אותן תשע חנויות המוכרות בשר כשר? לפיכך, ראה רבינו צורך להסביר שבכל מקרה צריך לדון לפי הנסיבות. לפיכך מסביר שמדובר בבשר הנמצא מושלך בשוק, והרי לא יעלה על הדעת שהבאים לשוק של טבחים מביאים אתם בשר ממרחקים. ברור איפוא שהבשר הזה הנמצא מקורו באותו שוק. עכשיו צריך לברר באותו שוק מי הם רוב המוכרים. על כן מוסיף רבינו: אם היו רוב המוכרין גוים – אסור; ואם היו רוב המוכרים ישראל – מותר.
ברם כל זה אמור דוקא בבשר, שהסברא נותנת שהבשר הנמצא מושלך בשוק מקורו באותו שוק עצמו. אבל אם ישנם תשעה ציבורין של מצה ואחד של חמץ בשוק או בחצר או באיזה מקום שהוא, ונמצאה פת, בין קרובה ובין רחוקה מאותם הציבורים, שאין להכיר אם חמץ היא אם מצה – מי יערוב לנו שפת זו באה מאחד הציבורים? אדרבה, כיון שדרכם של בני אדם להוליך אתם פת, וכן חיות מעבירות פת ממקום למקום, ודאי שיש להעלות על הדעת שפת זו באה מעלמא. איך ניתן לקשור את דינה של פת זו לאותם הציבורים? לפיכך, מפרש לנו רבינו שגם במקרה זה על כרחך מדובר במקרה ״שהיו תשעה צבורין מצה ואחד חמץ, ופירש אחד מהן״ דוקא – כלומר, אנו ראינו שהפת פירשה מן הציבורים הללו ולא באה משום מקום אחר, אלא שלא הספקנו להבחין מה טיבה ״ואין ידוע אם חמץ אם מצה״. וכל עוד אנו רואים את המתרחש שם, ״בא עכבר ונטל הככר שפרש ונכנס לבית בדוק״ – כלומר, אותה ככר שראינוה שפירשה, היא שהכניסה העכבר לבית בדוק. נמצא שבאמת מקרה זה הוא בדיוק דומה לרישא של הברייתא, שהספק הוא על הככר שראינוה שפירשה מן הציבורים, ולפיכך יש כאן קבוע ואין ללכת אחר הרוב. החידוש הוא, שאף על פי שבאמצע נחה הככר בחצר, ולגבי אדם המגיע עתה לשוק, וכן לגבי העכבר, הרי זה ״נמצא״, מכל מקום כיון שידוע לנו שמן הקבוע בא מתחלה, גם כאשר נטלו העכבר ממקום אחר עדיין נשאר בדינו שכל הקבוע כמחצה על מחצה. למדנו שאין ללכת אחר הרוב בנמצא אלא אם כן באמת אין מי שראה מהיכן בא הבשר שנמצא. רק זה נקרא ״נמצא״, שמצד אחד ברור שלא בא מעלמא, ומצד שני הסיכויים שווים לכל אחת החנויות שבשוק.
מעתה מובן גם טעמו של סדר הלכות אלה בהלכה יב שכל אחת יש בה חידוש על קודמתה בדרך לא זו אף זו. תחלה הביא מקרה שיש לחוש שבא חמץ מעלמא: ״הניח החמץ בזוית זו ומצאו בזוית אחרת״, וביאר כי החשש הוא דומה למקרה: ״או שהניח תשע חלות ונמצא עשר״, והרי ברור שכאן נתוסף חמץ ממקום אחר, ולפיכך צריך לבדוק שוב. ברם, יש גם מקרה שברור לנו שלא באה פת מן החוץ, והיינו המקרה של ״תשעה ציבורין מצה ואחד חמץ ופרש ככר מהן״ – מהן דוקא ולא מעלמא, ואף בזה צריך לבדוק. לבסוף מביא מקרה שלא רק שלא בא חמץ מעלמא אלא אפילו אותו חמץ שידענו בו – יש ספק אם הכניסו העכבר לבית הבדוק: ״שבא עכבר ונטל החמץ, וספק נכנס לבית זה או לא נכנס״, ואף בזה צריך לבדוק.
ט) או שבא עכבר ונטל החמץ, וספק נכנס לבית זה או לא נכנס... צריך לבדוק.
5 ספק על ספק לא על – היינו בקעה. דתנן: בקעה בימות הגשמים וטומאה בשדה פלונית, ואמר אחד, נכנסתי למקום הלז ואיני יודע אם נכנסתי לשדה זו אם לא נכנסתי – רבי אליעזר מטהר, וחכמים מטמאין, שהיה רבי אליעזר אומר, ספק ביאה טהור, ספק מגע טומאה טמא (והלכה כחכמים שמטמאין. כן בכאן צריך לבדוק).