×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) אין חותכין דין מן הדינין על פי עד אחד, לא דיני נפשות ולא דיני ממונותא, שנאמר ״לא יקום עד אחד באיש לכל עון ולכל חטאת״ (דברים י״ט:ט״ו). ומפי השמועה למדו שקם הוא לשבועה, כמו שביארנו בהלכות טוען:
A ruling is never delivered in any judgment on the basis of the testimony of one witness, not in cases involving financial law, nor in cases involving capital punishment, as Deuteronomy 19:15 states: "One witness should not stand up against any person with regard to any transgression or any sin.⁠" According to the Oral Tradition, we learned that his testimony is effective with regard to an oath, as stated in Hilchot Toein ViNitan.
א. ד (מ׳נפשות׳): ממונות ולא דיני נפשות. אך זו ואין צריך לומר זו היא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזרדב״זכסף משנהמשנה למלךיד פשוטהעודהכל
אֵין חוֹתְכִין דִּין מִן הַדִּינִין עַל פִּי עֵד אֶחָד לֹא דִּינֵי מָמוֹנוֹת וְלֹא דִּינֵי נְפָשׁוֹת. שֶׁנֶּאֱמַר (דברים י״ט:ט״ו) לֹא יָקוּם עֵד אֶחָד בְּאִישׁ לְכׇל עָוֹן וּלְכׇל חַטָּאת. וּמִפִּי הַשְּׁמוּעָה לָמַדְנוּ שֶׁקָּם הוּא לִשְׁבוּעָה כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ בְּהִלְכוֹת טוֹעֵן:
[א] בספרי תניא לא יקום עד אחד באיש אין לי אלא בדיני ממונות בדיני נפשות מניין ת״ל לכל חטאת בקרבנות מניין ת״ל לכל עון למכות מניין ת״ל בכל חטא לכל ולכל בכל להעלות לכהונה ולהוריד מן הכהונה וכו׳ ר׳ יוסי אומר לעון אינו קם אבל קם הוא לשבועה מכאן למדנו שעד אחד שיודע בחבירו עון דבר שאינו ראוי להשביע לא יעיד עליו ואם העיד לוקה משום דאפיק שום ביש עליה כדאמרינן בפסחים גבי טוביה וזיגוד דנגדיה רבא לזיגוד שהעיד על טוביה פירוש משום לאו דלא יקום מ״מ מלקות זה מדרבנן דמדאורייתא אין מלקות אלא בזמן שהסנהדרין נוהגין דילפינן מכות במסכת סנהדרין מדיני נפשות בג״ש דרשע רשע אבל לאפרושי מאיסורא מעיד כדאשכחן בקדושין פרק האומר גבי ההוא סמיא שהגיד לו שליח שזינתה אשתו ולא גער בו מר שמואל ובפ׳ הניזקין גבי ההוא דאתא לקמיה דרבי אמי אמר ליה אזכרות שכתבתי בס״ת לא כתבתים לשמן ופרק הכותב אמרה ליה בת רב חסדא לרבא ידענא בההיא איתתא דחשידא אשבועתא ולא גער בה ס״ה ופר״ת שעד אחד המסייע למוחזק פוטרו משבועה ועיין בריש הלכות טוען ונטען ע״כ:
(א-ד) אין חותכין דין וכו׳ עד כמו שביארנו במקומו. בסיפרי פרשת שופטים והביאור פרק י״א דהלכות שבועות ופ״א דהלכות טוען ונטען:
וכן מדבריהם בעדות אשה כו׳ עד על פיהם ממון. פ׳ ב׳ דכתובות:
על פי שנים עדים עד כשחטף חפץ מידו. פ״ק דסנהדרין (דף ה׳:):
אין חותכין דין מן הדינים וכו׳. איתא בספרי מבואר מן הכתוב לכל עון ולכל חטאת אינו קם אבל קם לשבועה ובפ׳ שבועת הדיינין מייתינן לה ובכמה דוכתי:
אין חותכין דין מן הדינין וכו׳ – פשוט בהרבה מקומות בגמרא מהם שבועות פרק שבועות הדיינין לא יקום עד אחד באיש (אין לי אלא בדיני נפשות בדיני ממונות מנין ת״ל לכל חטאת):
אין חותכין דין מן הדינים כו׳. (א״ה עיין בדרשות הרב המחבר בדרך מצותיך דף ס״ו ע״ג):
(הקדמה)
פתיחה לפרק חמישי
בפרק זה מתבארות שתי מצוות שנמנו בכותרת להלכות אלה: ג) ״שלא יורה העד בדין זה שהעיד עליו בדיני נפשות״; ד) ״שלא יקום דבר בעדות אחד״. ברם ראה רבינו להקדים את ביאור המצווה האחרונה לפני הראשונה, כי רצה תחילה לקבוע שעדות קבילה אינה אלא עדות של כת עדים, דהיינו לא פחות משניים. אחר כך ניתן לפרש את מעמדו ומגבלותיו של עד אחד שהוא חבר בכת של עדים, אבל אם אינו חבר בכת אין לו מעמד של עד כלל.
אין חותכין שום דין על פי עד אחד, אבל מחייבים שבועה על פי עד אחד כשר. בשני מקומות האמינה תורה עד אחד: בסוטה, שלא תשתה מי המרים; ובעגלה ערופה, שלא תיערף. ומדבריהם האמינו עד אחד בעדות אשה שיעיד לה שמת בעלה. כל מקום שעד אחד מועיל, כמו כן אשה ופסול מעידים, חוץ מעד אחד של שבועה. כל שיש עדים, שניים או יותר, אם כולם נתכוונו להעיד – כולם נחשבים ״עדות אחת״. אבל מי שלא נתכוון להעיד אע״פ שראה כמו כולם – אינו מצטרף לאותה ״עדות אחת״. לפיכך, כאשר באים עדים מרובים לבית דין בקבוצה אחת, שואלים לכל אחד מהם: ״כשראית זה שהרג – להעיד באת או לראות?⁠״, כל מי שאומר, ״לא באתי להעיד עליו אלא לראות מה קורה שם ובתוך המתקהלים שם באתי״ – מפרישים אותו; וכל שאומר, ״להעיד באתי ולכוון את העדות״ – מפרישים אותו לצד שני. הקבוצה של כל אלה שראו ביחד ונתכוונו להעיד, שהם ״עדות אחת״, הם שבית דין פונים אליהם לראשונה, שהרי הם כולם מצהירים שהם טרחו לכוון את העדות. לפיכך, אם נמצא בקבוצה של אלו שנתכוונו להעיד שהם ״עדות אחת״, קרוב או פסול – כל הכת הזאת עדותן בטלה, שהרי החובה על כל אחד המתכוון להעיד לברר עם מי הוא מצטרף שלא ישית ידו עם פסול. ואם הקבוצה הזאת של המתכוונים להעיד כולם כשרים – מקבלים את עדותם של כולם, וגם של מי שלא נתכוון להעיד – אם כשר הוא וראה הדבר וכיוון את עדותו, וחותכים את הדין על פיהם, בין בדיני ממונות בין בדיני נפשות. שטר שהיו עדיו מרובים ונמצא אחד מהם פסול – אם יש שם עדות ברורה שכולם ישבו ביחד לחתום, שהרי נתכוונו כולם להעיד – הרי השטר בטל; ואם לאו – תתקיים העדות בשאר, כי תולים אנו שהכשרים הניחו מקום לגדול לחתום ובא הקרוב או הפסול וחתם שלא מדעתם. (א-ז)
עד שראה עבירה בדיני נפשות – אינו נעשה דיין אלא יעיד בפני בית דין. כל עד שהעיד בדיני נפשות – אינו מורה בדין זה הנידון למיתה, ולא ילמד עליו לא חובה ולא זכות, אלא יעיד את עדותו וישתוק; ואם אמר, ״יש לי ללמד עליו זכות״ – משתקים אותו. אבל בדיני ממונות יש לעד ללמד זכות וחובה; אבל לא ישא ויתן עם הדיינים ואין צריך לומר שלא ייעשה דיין, שאין עד נעשה דיין אפילו בדיני ממונות. כל זה אמור בדבר שצריך עדים מן התורה, ומן התורה צריך דיינים לדון באותו דבר. אבל בשל דבריהם – עד נעשה דיין. למשל, אחד שהביא את הגט, ואמר ״בפני נכתב ובפני נחתם״ – הוא ושניים נותנים לאשה את הגט, ונמצא כאילו נטלתו בבית דין, וכן בקיום שטרות וכיוצא בזה. (ח-ט)
(א) אין חותכין דין וכו׳ – ראה לעיל במניין המצוות, בכותרת להלכות אלו, מצווה ד.
ספרי שופטים פיסקא קפח (פינקלשטיין עמ׳ 228):
׳לא יקום עד אחד באיש׳, אין לי אלא לדיני נפשות, לדיני ממונות מנין? תלמוד לומר: ׳לכל עון׳. לקרבנות מנין? תלמוד לומר: ׳ולכל חטאת׳. למכות מנין? תלמוד לומר: ׳בכל חטא אשר יחטא׳. להעלות לכהונה ולהוריד מן הכהונה מנין? תלמוד לומר: ׳לכל עון ולכל חטאת׳. אין לי אלא לעדות איש, לעדות אשה מנין? תלמוד לומר: ׳לכל עון ולכל חטאת בכל חטא אשר יחטא׳. אם סופנו לרבות אשה, מה תלמוד לומר ׳איש׳? – לעון אינו קם, קם הוא באשה להשיאה, דברי רבי יהודה. רבי יוסי אומר: לעון אינו קם, קם הוא לשבועה. אמר רבי יוסי: קל וחומר הדברים, ומה אם במקום שאין פיו מצטרף עם פי עד אחד למיתה הרי זה נשבע על פי עצמו, מקום שפיו מצטרף עם פי עד אחד לממון אינו דין שיהא נשבע על פי עצמו! לאו, מה לנשבע על פי עצמו שכן משלם על פי עצמו, ישבע על פי עד אחד שכן אין משלם על פי עד אחד? תלמוד לומר: ׳לכל עון׳ – לעון אינו קם, קם הוא לשבועה.
כפי המבואר בהלכה הבאה, רבינו סובר שעדות של עד אחד לאשה שמת בעלה היא מדבריהם, שלא כדעת ר׳ יהודה בספרי, והפסוק נדרש כדעת ר׳ יוסי, כפי שכתב רבינו כאן.
דרשתו של ר׳ יוסי הובאה בגמרא בסתם: ראה כתובות פז,ב; שבועות מ,א.
ומפי השמועה... כמו שביארנו בהלכות טוען – הלכות טוען ונטען א,א:
הטוען את חבירו במטלטלין, והודה במקצתן... וכן אם כפר בכל ואמר, ״לא היו דברים מעולם״, ועד אחד מעיד שהיו – הרי זה נשבע מן התורה. מפי השמועה למדו שכל מקום ששנים מחייבין אותו ממון, אחד מחייבו שבועה. וכן למדו מפי השמועה שעד אחד ׳לכל עון ולכל חטאת׳ אינו קם, אבל קם לשבועה.
ראה שם ביארתי באורך.
השווה תשובות הגאונים שערי צדק, חלק ד שער ה סימן כד (ירושלים תשכ״ו, עמ׳ קסח) המציע סברא למה מחייב עד אחד שבועה:
רב הילאי. וששאלתם: ראובן אמר ליה לשמעון, הב לי הנך דינרי דאית לי לגבך, וכפריה שמעון. ואזל ראובן ואיתי סהיד, וחייבוהי בית דין לשמעון לאשתבועי, דינא הוא דמשביעין ליה שבועה דאורייתא, שנאמר: ׳לא יקום עד אחד באיש לכל עון ולכל חטאת׳ הוא דאינו קם אבל קם הוא לשבועה. ומאי טעמא בעד אחד מחייבינן? משום דידעין כל ישראל דלא נפיק ממונא אלא על פי שנים עדים, וליכא דיהיב זוזי בהלואה או בשותפותא על חד סהדא, עד דמייתי תרי סהדי וטפי, וכד מיתי לקמן חד סהדא, אמרינן האי תרי סהדי אסהיד וחד מנהון אונסא אית ליה, או דאיתיה ברחוק, וממונא בחד סהדא לא מפקינן אלא רמינן עליה שבועה חמורה.
השווה גם שם סימן כה, וראה לעיל ד,ד.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזרדב״זכסף משנהמשנה למלךיד פשוטההכל
 
(ב) בשני מקומות האמינה תורה עד אחד, בשוטהא שלא תשתה מי המרים, ובעגלה ערופה שלא תיערף, כמו שביארנו במקומןב. וכן מדבריהם בעדות אשה, שיעיד לה שמת בעלה.
In two situations, the Torah accepted the testimony of one witness:
a) with regard to a sotah, so that she does not drink the bitter waters; and
b) with regard to a calf whose neck is broken, to prevent its neck from being broken, as we explained.
Similarly, according to Rabbinic Law, we accept the testimony of one witness with regard to testimony concerning a woman, if he testifies regarding her that her husband died.
א. ד: בסוטה. אך רבנו כתב בכתיב המקראי.
ב. בד׳ לית. ואין דרך רבנו לסתום ׳כמו שביארנו׳ כשמדובר במקום רחוק.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזרדב״זכסף משנהיד פשוטהעודהכל
בִּשְׁנֵי מְקוֹמוֹת הֶאֱמִינָה תּוֹרָה עֵד אֶחָד. בְּסוֹטָה שֶׁלֹּא תִּשְׁתֶּה מֵי מָרִים וּבְעֶגְלָה עֲרוּפָה שֶׁלֹּא תֵּעָרֵף כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ. וְכֵן מִדִּבְרֵיהֶן בְּעֵדוּת אִשָּׁה שֶׁיָּעִיד לָהּ שֶׁמֵּת בַּעְלָהּ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

בשני מקומות האמינה תורה וכו׳. בסוטה דכתיב ועד אין בה ובעגלה ערופה דכתיב לא נודע מי הכהו:
ומדבריהם בעדות אשה וכו׳. בכתובות ובכמה דוכתי משום דאתתא דייקא ומינסבא:
בשני מקומות האמינה תורה עד אחד בסוטה וכו׳ – משנה פ׳ מי שקנא לה (סוטה ל״א) אמר עד אחד אני ראיתיה שנטמאת לא היתה שותה:
ובעגלה ערופה וכו׳ – פרק בתרא דסוטה (סוטה מ״ז) עד אומר ראיתי את ההורג ועד אומר לא ראית היו עורפין ואמרינן בגמ׳ דאי לא הוה מכחיש ליה הוה מהימן ומייתי לה מקרא:
וכן מדבריהם בעדות אשה וכו׳ – יבמות פרק האשה שלום (יבמות קי״ז:) משנה עד אחד אומר מת ונשאת ובא אחר ואמר לא מת הרי זו לא תצא ופירש בגמ׳ דה״ק עד אומר מת והתירוה לינשא ובא אחר ואמר לא מת לא תצא מהיתרה הראשון אלמא דע״פ עד אחד מתירין אותה ובהדיא תנן בסוף שהוחזקו להיות משיאין ע״פ עד אחד:
(ב-ה) בשני מקומות האמינה תורה... כמו שביארנו במקומן – ראה הלכות שוטה א,יד והלכות רוצח ט,יא-יב, שם גם נתבאר שאשה ופסול מעידים, וביארתי שם באורך.
הביטוי ״האמינה תורה עד אחד״ מופיע בגמרא בשלושת העניינים שמנה רבינו. לדוגמא נציין:
סוטה ג,א: מפני מה האמינה תורה עד אחד בסוטה? וכו׳.
סוטה מז,ב: והאמר עולא, כל מקום שהאמינה תורה עד אחד הרי כאן שנים... אמר לך עולא, תני: לא היו עורפין.
כתובות כב,ב: עד אחד אומר מת – הימנוהו רבנן כבי תרי וכדעולא, דאמר עולא, כל מקום שהאמינה תורה עד אחד הרי כאן שנים וכו׳.
וכן מדבריהם בעדות אשה וכו׳ – משנה יבמות טז,ו:
... מקובל אני מרבן גמליאל הזקן שמשיאין את האשה על פי עד אחד... מתוך הדברים נזכר רבן גמליאל שנהרגו הרוגים בתל ארזא, והשיא רבן גמליאל הזקן את נשותיהם על פי עד אחד, והוחזקו להיות משיאין עד מפי עד, מפי אשה, ואשה מפי אשה, מפי עבד, מפי שפחה...
פיהמ״ש שם: ... אלא הדין אצלינו משיאין על פי אשה ועל פי קרובים, חוץ מן הנשים המנויות לעיל. ועד מפי עד, מפי אשה, מפי עבד, מפי שפחה, כשר לעדות אשה...
ראה הלכות גירושין יב,טו, ומה שביארתי שם.
הרמ״ך השיג על רבינו מדבריו בסוף הלכות גירושין (יג,כט) שם משמע מדברי רבינו שבעדות העשויה להתברר האמינה תורה עד אחד, או בלשון רבינו: ״לא הקפידה תורה עליו״, וכאן כותב שדין זה הוא ״מדבריהם״. אמנם המתבונן בלשון רבינו שם המובא לפנינו יראה כי רבינו נשמר מקושיא זו.
עוד יש שהקשו שהרי עד אחד נאמן באיסורים, וכן עד אחד נאמן לומר שקידשו את החודש, ועוד, ולמה לא מנאם רבינו כאן?
ברם ראה מה שכתב רבינו בהלכות גירושין יג,כט:
אל יקשה בעיניך שהתירו חכמים הערוה החמורה בעדות אשה, אפילו שפחה, ועד מפי עד, ומפי הכתב, ובלא דרישה וחקירה, כמו שביארנו – שלא הקפידה תורה על עדות שני עדים ושאר משפטי העדות אלא בדבר שאין אתה יכול לעמוד על בוריו אלא מפי העדים ובעדותם, כגון שהעידו שזה הרג את זה או הלוה את זה.

אבל דבר שאפשר לעמוד על בוריו שלא מפי העד הזה, ואין העד יכול להשמט אם אין הדבר אמת, כגון זה שהעיד שמת פלוני – לא הקפידה תורה עליו, שדבר רחוק הוא שיעיד בו העד בשקר. לפיכך, הקלו חכמים בדבר זה, והאמינו בו עד אחד מפי שפחה ומן הכתב ובלא דרישה וחקירה, כדי שלא ישארו בנות ישראל עגונות.
שם ביארתי שישנם נושאים שהתורה קבעה שיתבררו דווקא: א) ״מפי העדים״ – מפיהם ולא מפי כתבם, על פי שנים עדים ולא אחד וכו׳; ב) ״ובעדותם״ – כלומר, שיעידו בפני בית דין ובדרישה וחקירה וכן כל שאר משפטי העדות. ורק על פיהם ועדותם מצווה בית דין לפסוק את הדין להעניש את הרוצח וכיו״ב. אולם בכל שאר דיני תורה, האיסור או החיוב בכל המצוות, כולל המועדים – חלים מעצמם בלי פסיקת בית דין אלא על פי המציאות, וכל שיכול האדם לברר את האמת הרי הוא פועל על פיה. ברם מפני חומר עריות, הצריכו חכמים שאשה שמת בעלה לא תינשא בלי היתר בית דין, אשר על כן היה עולה על הדעת שגם להתירה צריך כל משפטי העדות כמו בדינים הזקוקים לבית דין דווקא; ברם ראו חכמים להקל בכך והעמידו את הדבר על דין תורה להתיר על פי עד אחד בלבד.
ראה שם הסברתי באורך והשלם לכאן, והשווה תשב״ץ ח״א סי׳ פג-פד.
וכל מקום שעד אחד מועיל וכו׳ – ראה הלכות שוטה א,טו; הלכות רוצח ט,יא-יב; הלכות גירושין יב,טו, ושם הבאתי את המקורות. ראה גם הלכות סנהדרין טז,ו (ד״ה בעד אחד יוחזק) ביארתי שם דיוק לשון רבינו כאן ״שעד אחד מועיל״. לא כתב ״שעד אחד עדותו עדות״ אלא ״מועיל״ – כלומר, גם באיסורים שהוא מועיל ליצור חזקה, ואין צריך עדות. והשווה לקמן יא,ז: ״עד אחד נאמן באיסורין״.
ראה הלכות קדוש החודש ג,יד פסק רבינו:
... אפילו תגר משאר העם שבא בדרכו ואמר, ״אני שמעתי מפי בית דין שקדשו את החודש ביום פלוני״ – נאמן, ומתקנין את המועדות על פיו; שדבר זה דבר העשוי להגלות הוא ועד אחד כשר – נאמן עליו.
ראה שם (ד״ה ועד אחד כשר) ביארתי שכוונת ההגבלה לעד כשר היא בגלל המינים שניסו להטעות את החכמים בקביעת המועדות.
חוץ מעד אחד שלשבועה וכו׳כתובות פז,ב (עם פירש״י; כעין זה בשבועות מ,א):
סבר רמי בר חמא למימר שבועה דאורייתא, דכתיב: ׳לא יקום עד אחד באיש לכל עון ולכל חטאת׳ (דברים יט,טו), לכל עון ולכל חטאת הוא דאינו קם אבל קם הוא לשבועה, ואמר מר1: כל מקום שהשנים מחייבין אותו ממון, אחד מחייבו שבועה (על ממון, שאילו היו שנים היה משלם, עכשיו ישבע שהעד מכחש)...
וראה הלכות טוען ונטען א,א; שם ג,ו; שם ד,ט; ומה שביארתי שם.
השווה משפטי שבועות לרב האי גאון, חלק א שער ב (בני ברק תשנ״ד, עמ׳ ז):
השער השני מן המתחייב גזירה [=שבועה חמורה], הנתבע אם יעיד עד אחד שהוא חייב כך וכך, והנתבע אומר לא היו דברים מעולם – חייב גזירה. לפי שאם היו שני עדים מעידים עליו כגון זה היו מוציאין הממון, ואם עד אחד – מחייבו שבועה גזירה, דכתיב: ׳לא יקום עד אחד באיש׳ וגו׳, לכל עון ולכל חטאת הוא דאינו קם אבל קם הוא לשבועה. דאמר מר: כל מקום ששנים מחייבין אותו ממון אחד מחייבו שבועה.

ועד אחד יש מקום מחייבו שבועה, זה שאמרנו, ויש מקום שהוא נאמן, בעגונה, כגון שהעיד עד אחד בלבד על מיתת בעלה נאמן ותנשא אשתו. ויש שאינו נאמן ואע״פ שמודים בעלי הדין, כגון עד אחד שמעיד בקידושי אשה כמו שאמר (קידושין סה,ב): המקדש בעד אחד אין חוששין לקידושיו, ואפילו שניהן מודים. ויש שבעת שמכחישו מי שמעיד עליו אינו נאמן, כגון עד אחד שמעיד על אשה שזינתה והיא מכחישתו, שאינה אסורה לבעלה. וכן אם יעיד על איש שנואף אינו בר דין מפי עד אחד, כמו שאמרו (שם סו,א): והילכתא אין דבר בערוה פחות משני עדים. וכן עד אחד המעיד על אדם אחד ומכחישו אינו נאמן עליו. ויש מקום שהוא נאמן ומחייבו קרבן אם אינו מכחישו מי שמעיד עליו, כגון אדם שאמר לחבירו, אכלת חלב, ושותק – חייב קרבן, כמו שאמרו (שם סה,ב): אמר לו עד אחד, אכלת חלב, והלה שותק – חייב קרבן. וכן עד אחד נאמן בטומאה אם שותק מי שמעיד עליו, כמו שאמרו (שם): אמר לו עד אחד, נטמאו טהרותיך, והלה שותק – טהרותיו טמאות. וכן עד אחד נאמן לחייבו גזירה כאשר ביארנו.
על פי שני עדים... במה דברים אמורים וכו׳ – משנה מכות א,ז-ח:
על פי שנים עדים או על פי שלשה עדים יומת המת2, אם מתקיימת העדות בשנים למה פרט הכתוב בשלשה? אלא להקיש שלשה לשנים3...
מה השנים נמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטלה4, אף השלשה נמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטלה. מנין אפילו מאה? תלמוד לומר: ׳עדים׳. אמר ר׳ יוסי, במה דברים אמורים? בדיני נפשות, אבל בדיני ממונות תתקיים העדות בשאר. ר׳ אומר: אחד דיני ממונות ואחד דיני נפשות בזמן שהתרו בהן, אבל בזמן שלא התרו בהן, מה יעשו שני אחים שראו כאחת שהרג את הנפש.
פיהמ״ש שם: ענין דברי רבי שאם בא קרוב ולא בא להעיד על אותו אדם אלא בא לראות מעשיו, ולא ידע אם יש שם קרוב לו רואה מה שהוא רואה הוא או לאו, הרי תתקיים העדות בשנים כשרים מכלל הרואים, ואין משגיחין על השאר. והלכה כרבי.
איתמר, אמר רב יהודה אמר שמואל: הלכה כר׳ יוסי, ורב נחמן אומר: הלכה כרבי.
כתב רבינו חננאל: וקיימא לן כרבי דאמר רב נחמן הלכתא כרבי, ועוד דהא רבא מפרש לטעמיה...
רי״ף מכות רמז אלף סב:
איתמר: אמר רב יהודה אמר שמואל הלכה כר׳ יוסי, ורב נחמן אמר הלכה כרבי. והלכתא כרבי, דקיימא לן הלכתא כרב נחמן בדיני, כדאיתא בכתובות (יג,א).
הטעם שבגללו נפסלה כל הכת כאשר נמצא אחד מהם פסול מבואר בשו״ת הרי״ף סימן רכז (רז״וו לייטר עמ׳ 126):
שאלה: צוואה שנתאחרה בכתיבתה ואחד מן העדים חשוד על השבועה.

תשובה: איחור כתיבה אינה מבטלה, אבל העד האחד בטלה עדותו באותו חשד, ובטלה הצוואה לפי שהיא בעד אחד. ואם אותן העדים נזדמן להם שהעידו בשעה אחד, הרי אפילו העד השני בטל, כדכתיב: ׳אל תשת ידך עם רשע להיות עד חמס׳. ואמר רבי יוסי, אם מתקיימת העדות בשנים למה פרט הכתוב שלשה? אלא מקיש שלשה לשנים, מה שנים אם נמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטילה, אף שלשה אם נמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטילה.
כשחבל בו או כשחטף חפץ מידו – ראה הלכות גזילה א,ג: ״כגון שחטף מטלטלין מידו״ ולהלן שם ג,טז: ״החוטף משכון מיד הלווה״. נראה שרבינו נקט בדוגמאות אלה כיוון שאלה הם מקרים שמושכים את תשומת לבם של כל הנוכחים באותו מקום, וכך מתקבצים רואים שלא באו להעיד אלא ״לראות מה הדבר״ בכלל העם.
וכיצד בודקין הדבר וכו׳מכות ו,א על המשנה הנ״ל:
היכי אמרינן להו? אמר רבא, הכי אמרינן להו: למיחזי אתיתו או לאסהודי אתיתו? אי אמרי לאסהודי אתו – נמצא אחד מהן קרוב או פסול, עדותן בטלה. אי אמרי למיחזי אתו – מה יעשו שני אחין שראו באחד שהרג את הנפש?
פירש רבינו חננאל:
ודאמר רבי במשנתנו, בזמן שהתרו בהן, אמר רבא היכי אמרינן להו, כלומר, (אין) [איזו] דרך זו התראה ששנה במשנתנו. ואמר, אמרינן להו למיחזי אתיתו שמא שמעתם צעקה ורצתם לראות מה היא, ולא לעדות נקבצתם, ונזדמן לכם וראיתם שזה הרג את זה, או נזדמן לכם וראיתם שזה הלוה לזה כך וכך ממון, אם כן ראיתם – מה יעשו שני אחין שראו באחד שהרג את הנפש, תיבטל העדות בכך?! והן לא באו להעיד אלא לראות בלבד. ועמד הדבר כי אין העדות מתבטלת אלא אם אומרים להעיד נתכוונו ונתקבצו לכך, ונמצא אחד מאלו שנתוועדו לעדות קרוב או פסול.

ויש מי שמפרש כי בזמן ההגדה אומרים להן לראות באתם (אין) [או] להגיד העדות באתם. ויש על זה הפירוש פירכא, ולא חפצנו להאריך. אמנם הדבר שקיבלנו מרבותינו הוא שפירשנו.
רבינו נקט כפירושו של רבינו חננאל שהבירור מוסב על זמן ראיית העדות ולא על זמן ההגדה בבית דין. הביטוי ״בכלל העם״, או לפי גירסת כי״א ״בגלל העם״, שהוסיף רבינו, רומז לתיאור שכתב רבינו חננאל: ״שמא שמעתם צעקה ורצתם לראות מה היא״.
כשיבואו לבית דין עדים מרובין כת אחת וכו׳ – נחלקו האחרונים בהבנת פסקו זה של רבינו, אשר על כן ננסה תחילה להבין פשוטם של דבריו. תחילה פתח בכמעט ציטוט ישיר מן הגמרא: ״מה השנים אם נמצא אחד מהן קרוב או פסול בטלה העדות, אף השלשה, והוא הדין למאה״. האם בכל מקרה שבאו הרבה עדים כולם נפסלים בגלל אחד קרוב או פסול? לפיכך, הוכרח מיד להסביר שכלל זה שפתח בו אינו מוחלט אלא: ״במה דברים אמורים? בזמן שנתכוונו כולן להעיד״. כלומר, הכלל הזה שייך רק בכת שכולם נתכוונו להעיד. שוב הוזקק לבאר ״כיצד בודקין הדבר?⁠״, והוא מסביר שאם מגיעה כת גדולה לבית דין מחלקים אותם לשתי כיתות: (א) אלה שבאו לראות בעת המעשה בלא כוונה להעיד – מפרישים אותם לבד בכת נפרדת; (ב) ״וכל מי שאמר, לא הייתי עומד אלא להעיד ולכווין העדות – מפרישין אותו״ בכת נפרדת לעצמם. וממשיך להסביר על פי הכלל שפתח בו: ״אם נמצא באלו שנתכוונו להעיד קרוב או פסול – עדות כולן בטילה״. ברור שהכוונה היא שכל אותה כת (ב) שנתכוונו להעיד נפסלת אם יש בתוכה קרוב או פסול. ומה אודות כל השאר? לפיכך ממשיך הוא להסביר שדין זה הוא מיוחד דווקא לאותה כת (ב) שנתכוונו להעיד: ״במה דברים אמורים? בשהיה בהן קרוב או פסול״ – כלומר דווקא כאשר באלו שנתכוונו להעיד היה קרוב או פסול – כת זו נפסלת כולה. ״אבל אם היו כולן כשרים״ – דהיינו אם הכת (ב) שנתכוונו להעיד כולם כשרים, כי אז לא שייך כלל הדין שאם נמצא אחד מהן קרוב או פסול בטלה העדות, אלא אף כל הכשר בכת (א) אע״פ שלא נתכוון להעיד, ״הואיל וראה הדבר וכיוון עדותו... חותכין הדין על פיו״. נמצא שכולם כשרים הם חוץ מן הפסול לבדו. ראה חסדי דוד על תוספתא מכות א,ו (ירושלים תשנ״ד, עמ׳ תרנא).
מעתה עצם הדין מוסבר הוא. מי שבא לראות את המעשה במחשבה תחילה שאחר כך ילך לבית דין להעיד, ולכן עמד שם ״לכווין העדות״, ואין צריך לומר בעד לעבירה שהוא גם התרה בנאשם – היה לו לדעת שאינו יכול להעיד לבדו, והיה לו להתוודע לאחרים שאף הם באו בכוונה להעיד ולברר האם ראוי להתחבר אליהם כי שמא פסולים הם, והרי אין לך ״כיוון העדות״ גדול מזה! אם בכל זאת השתתף עם פסולים, לא רק בעת ראיית המעשה אלא גם בא עמהם ביחד ״כת אחת״ לבית דין – הלא על זה נפסק (רמב״ם עדות י,א): ״⁠ ⁠׳אל תשת ידך עם רשע להיות עד חמס׳ (שמות כג,א)... ואפילו עד כשר שידע בחבירו שהוא רשע... אסור לו להעיד עמו אף על פי שהיא עדות אמת, מפני שהוא מצטרף עמו״. על כך ראוי הוא לפוסלו. לפיכך בכת (ב) שהם מצהירים שעמדו להעיד והם גובשו ככת אחת בעת המעשה – הדין הוא שאם נמצא אחד מהם פסול, כל הכת נפסלת. מה שאין כן מי שבשעת מעשה לא חשב על כך שילך להעיד, אלא אחר כך הבין שיש מצווה להעיד – אין לבוא עליו בטענה למה לא בדק מי ומי ראו שם בעת מעשה. אמנם צריך לברר שהוא ״ראה את הדבר וכיוון עדותו״ ובמעשה עבירה צריך הוא גם להעיד שהיתה התראה. אבל ברור שאלה שבאו לראות בלבד בכלל העם מעולם לא גובשו לכת של עדות, וממילא גם אם נמצא ביניהם פסול אין זה משנה לגבי האחרים.
בעצם כל זה מבואר כבר ברי״ף (מכות פרק ראשון רמז אלף סב):
היכי אמרינן להו? אמר רבא הכי אמרינן להו: למיחזי אתיתו או לאסהודי אתיתו? אי אמרי, לאסהודי אתינן – נמצא אחד קרוב או פסול עדותן בטלה; ואי אמרי: למיחזי אתינן – מה יעשו שני אחים שראו באחד שהרג את הנפש? ... והלכתא כר׳... וחזינן לגאון דקאמר: הני מילי בעדות על פה, אבל שטר שיש בו שלשה עדים ושנים מהן קרובין זה לזה: אם לא נודע בעדות ברורה שישבו שלשתן להעיד וכתבו עדותן זה בפני זה, דהוי כמאן דאמרי למיסהד אתינן – לא מבטלינן ליה לשטרא מספק אלא תתקיים העדות בשאר דאמרינן דילמא חד שביק רווחא למאן דקשיש מיניה, ובא זה הקרוב וחתם שם שלא מדעת חבירו.
וראה בחידושי הרמב״ן מכות ו,א המצטט תשובת הרי״ף להכשיר בשטר ומביא סיוע לדבריו מן התוספתא, ומסביר את טעם החילוק:
גמרינן מינה שכשאנו פוסלין בנמצא אחד מהם קרוב או פסול – היינו טעמא משום שנטפלו לפסולים. הילכך אם היו שוגגין, או המלוה טעה, ולא נצטרפו לדעת הכשרים בהכשירן – נחלקה מהן עדותן. וזהו לדעתו של רבינו ז״ל שתלה הדבר בדעת העדים כדאמרן: למיחזי אתיתון או לאסהודי? ...
אחד המתכווין להעיד ואחד שלא נתכוון להעיד וכו׳ – כתב בחסדי דוד הנ״ל: ״דפשיטא דכל דמעיד שראה הענין על מתכונתו נאמן ומקבלין עדותו אע״ג דבשעה שראה לא היה בדעתו להעיד כלל. וזה פשוט וזיל קרי בי רב, דאם לא כן בטלה פרשת שבועת העדות, דהיכי קאמר להו: ״שבועה מה שראיתם שתבואו ותעידוני״; ואם לא באו עוברין על ׳אם לא יגיד׳ וכו׳ – הא מעיקרא כשראו לא היו יודעים שזה יזמין אותם להעיד, ואם כן היאך יעידו, והיאך עוברין אם לא יגידו? אלא ודאי ליתא, וזה דבר פשוט״.
הואיל וראה הדבר וכוון עדותו – קודם לכן כתב רבינו לגבי עד שהתכוון להעיד: ״להעיד באתי ולכוון העדות״, משמע שמי שבא רק על מנת לראות אינו מכוון העדות בהכרח, דהיינו אין הוא מתכוון לדקדק בפרטי המאורע. עם זאת, ייתכן שגם זה הבא על מנת לראות יתן לבו לפרטים ואז גם הוא יוכל לבוא ולהעיד.
1. במקבילה בשבועות לפנינו: ״ותניא: כל מקום...⁠״, אבל ברי״ף שם וכן במובאות מן הגאונים להלן כבגמרא בכתובות: ״אמר מר״.
2. ישנם שני פסוקים דומים: דברים יז,ו – ׳על פי שנים עדים או שלשה עדים יומת המת׳ וזהו הפסוק שהובא במשנה (בשינוי קל, והגר״א הגיה כפסוק השני); דברים יט,טו – ׳על פי שני עדים או על פי שלשה עדים יקום דבר׳ – ומסתבר שזהו הפסוק שהביא רבינו בהלכה.
3. דילגתי על המשמעויות האחרות של ההיקש, בעניין הזמה, שאינן מענייננו כאן. כפי שכתב רבינו בפיהמ״ש שם (ז) אין מחלוקת בין התנאים השנויים שם, וכל המשמעויות שניתנו להיקש זה נכונות להלכה.
4. נחלקו הראשונים שם אם משפט זה הוא המשך דברי ר׳ עקיבא או לא. לפי חלוקת המשניות של רבינו קטע זה הוא התחלה של משנה חדשה, ומשמע שאין זה המשך דברי ר׳ עקיבא. מכל מקום בפיהמ״ש במשנה ז פסק רבינו כר׳ עקיבא, כך שאין לזה השלכה להלכה. וראה לעיל ב,ג, ד״ה היו העדים, ולקמן כ,ג הערה 8.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזרדב״זכסף משנהיד פשוטההכל
 
(ג) וכל מקום שעד אחד מועיל, אשה ופסולא כן מעידין, חוץ מעד אחד של שבועה, שאין מחייבין שבועה אלא בעדות עד כשר הראוי להצטרף עם אחדב ויתחייב זה הנשבע על פיו ממון:
״על פי שניג עדים או על פי שלשה עדים״ (דברים י״ט:ט״ו), לעשות שלשה כשנים, מה השנים אם נמצא אחד מהן קרוב או פסול בטלה העדות, אף השלשה, והוא הדין למאה, אם נמצא אחד מהן קרוב או פסול בטלה העדות, בין בדיני נפשות בין בדיני ממונותד:
Whenever the testimony of one witness is effective, a woman and a person disqualified as a witness may also testify. There is, however, an exception: a witness who requires that an oath be taken. We do not require that an oath be taken except on the basis of testimony that is acceptable and fit to be joined with the testimony of another person to obligate the person taking the oath to make financial restitution.
Deuteronomy 19:15 states: "On the basis of the testimony of two witnesses or on the basis of the testimony of three witnesses...,⁠" establishing an equation between three witnesses and two witnesses. Just as when there are two witnesses, if one of them is discovered to be a relative or unfit to deliver testimony, the entire testimony is nullified; so, too, if there are three - or even 100 - witnesses and one of them is discovered to be a relative or unfit to deliver testimony, the entire testimony is nullified. This applies both in matters involving financial law and in cases involving capital punishment.
א. בד׳ נוסף: כמו.
ב. ת2-1: אחר. וכך ד (גם פ, ק).
ג. ת1: שנים. וכך ד (גם פ). אך אין פסוק כזה, כי בפסוק המתחיל ״על פי שנים עדים״ (דברים יז, ו) אין ׳על פי׳ אחרי ׳או׳. ובת1 אכן יש סימן למחיקה מעל ׳על פי׳. ולפנינו במשנה מכות א, ז מופיע הפסוק ״על פי שנים״ כצורתו [אך במהד׳ ק׳ שם כמו בת1 כאן], אולם כ״י רבנו אין לנו שם, ובהגהות הגר״א (מכות ה:) הגיה במשנה כבפנים. ולעיל בהל׳ א׳, וקודם לכן ד, ז, הביא רבנו את תחילת הפסוק שבפנים, ומסתבר שהמשיך בו.
ד. ד (מ׳נפשות׳): ממונות בין בדיני נפשות. אך הרבותא היא בדיני ממונות, ע׳ משנה מכות א, ח, ולא זו אף זו קתני.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזרדב״זכסף משנהיד פשוטהעודהכל
וְכׇל מָקוֹם שֶׁעֵד אֶחָד מוֹעִיל אִשָּׁה וּפָסוּל כְּמוֹ כֵן מְעִידִים. חוּץ מֵעֵד אֶחָד שֶׁל שְׁבוּעָה שֶׁאֵין מְחַיְּבִין שְׁבוּעָה אֶלָּא בְּעֵדוּת כָּשֵׁר הָרָאוּי לְהִצְטָרֵף עִם אַחֵר וְיִתְחַיֵּב זֶה הַנִּשְׁבָּע מָמוֹן עַל פִּיו. עַל פִּי שְׁנַיִם עֵדִים אוֹ עַל פִּי שְׁלֹשָׁה עֵדִים לַעֲשׂוֹת שְׁלֹשָׁה כִּשְׁנַיִם מַה שְּׁנַיִם נִמְצָא אֶחָד מֵהֶן קָרוֹב אוֹ פָּסוּל בָּטֵל הָעֵדוּת אַף שְׁלֹשָׁה וְהוּא הַדִּין לְמֵאָה. נִמְצָא אֶחָד מֵהֶן קָרוֹב אוֹ פָּסוּל בְּטֵלָה הָעֵדוּת בֵּין בְּדִינֵי מָמוֹנוֹת בֵּין בְּדִינֵי נְפָשׁוֹת:
[ב] דלא כרב יהודה אמר שמואל הלכה כר״י דאמר בד״א בדיני נפשות אבל בדיני ממונות תתקיים עדותן בשאר אלא כר״נ דאמר הלכה כרבי וכן נראה לבעל ס״ה אע״פ שמואל רבו של ר״נ דבפרק קמא דסנהדרין מעמיד רבינא דהוא בתרא ר״מ כר״י ורבנן כרבי וכן פסק ר״י משום דקי״ל כר״נ בדיני וכתב דאין עדותן פסולה אלא כשנתכוונו כולם להעיד כבעמוד וגם שיבוא אח״כ ויעידו כולן בב״ד וע״ש בתוס׳ יש נוחלין בשמעתין דשלשה שנכנסו לבקר את החולה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

על פי שנים וכו׳. בפ״ק דסנהדרין ומנין שאפי׳ מאה ת״ל עדים:
בין בדיני ממונות וכו׳. שם פלוגתא דתנאי ופסק כרבי דאמר אחד ד״מ ואחד ד״נ ואימתי בזמן שהתרו בהם אבל בזמן שלא התרו בהם מה יעשו שני אחים ואחד שראו באחד שהרג את הנפש וכן אמר רב נחמן הלכה כרבי וקי״ל כרב נחמן בדיני:
ומ״ש: וכל מקום שעד אחד מועיל אשה ופסול כמו כן מעידים – בסוף יבמות (דף קכ״ב) תנן שהוחזקו להיות משיאים ע״פ ע״א ע״פ עבד או ע״פ שפחה ובפרק בתרא דסוטה (סוטה מ״ז) תנן אשה אומרת ראיתי את ההורג ואשה אומרת לא ראית היו עורפין והא אוקמוה דאילו לא הוות מכחשא לה לא היו עורפין:
חוץ מעד אחד של שבועה וכו׳ – איני יודע מהיכן הוציא רבינו דין זה אם לא מדאמרינן לכל עון ולכל חטאת אינו קם אבל קם הוא לשבועה משמע דבראוי לעדות עון וחטאת בצירוף אחר עסקינן:
ע״פ שנים עדים וכו׳ עד או כשחטף חפץ מידו – משנה פ״ק דמכות (דף ה:) קרובה ללשון רבינו:
ומ״ש: בין בדיני ממונות בין בדיני נפשות – באותה משנה סובר רבי כך ור׳ יוסי פליג עליה ופסק שמואל כר׳ יוסי ור״נ כרבי וידוע דהלכתא כוותיה בדיני ואע״ג דשמואל רביה הוה מ״מ הלכה כר״נ דהא רבינא דהוא בתרא מוקי בפ״ק דסנהדרין (דף ט׳:) ר״מ כרבי יוסי ורבנן כרבי אלמא הלכה כרבי ס״ל:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ב]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזרדב״זכסף משנהיד פשוטההכל
 
(ד) במה דברים אמורים, בזמן שנתכוונו כולן להעיד, אבל אם לא נתכוונו כולן להעיד, מה יעשו שני אחים בכלל העם, וראוא כשהרג זה את זה, או כשחבל בו, או כשחטף חפץ מידו:
When does the above apply? When all of the potential witnesses had the intent of delivering testimony. If, however, they did not all intend to deliver testimony, the testimony will not be nullified. What should two brothers do when they are together with other people and they and the others see a person murder a colleague, injure him, or grab an article from his hand?
א. בד׳ נוסף: העם. תוספת לשם הסבר.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזאור שמחיד פשוטהעודהכל
בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים בִּזְמַן שֶׁנִּתְכַּוְּנוּ כֻּלָּם לְהָעִיד. אֲבָל אִם לֹא נִתְכַּוְּנוּ כֻּלָּם לְהָעִיד מַה יַּעֲשׂוּ שְׁנֵי אַחִים בִּכְלַל הָעָם וְרָאוּ הָעָם כְּשֶׁהָרַג זֶה אֶת זֶה אוֹ כְּשֶׁחָבַל בּוֹ אוֹ כְּשֶׁחָטַף חֵפֶץ מִיָּדוֹ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

במשל״מ ד״ה כתב הרא״ש כו׳ וכעת צ״ע כו׳ עיין שם:
נ״ב ועיין ש״ך סימן מ״ה ס״ק כ״ד וסימן נ״א סק״ו עיין שם והבן:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ב]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזאור שמחיד פשוטההכל
 
(ה) וכיצד בודקין הדבר, כשיבואו לבית דין עדים מרובין כת אחת, אומריןא להם, כשראיתם זה שהרג או חבל, להעיד באתם או לראות, כל מי שאמר, לא באתיב להעיד עליו אלא לראות מה הדבר, ובכלל העם באתי, מפרישין אותו, וכל מי שאמר, לא הייתי עומד אלא להעידג ולכוון העדות, מפרישין אותו, אם נמצא באלו שנתכוונו להעיד קרוב או פסול, עדות כולן בטילה:
במה דברים אמורים, בשהיה בהן קרוב או פסול, אבל אם היו כולן כשרים, אחד המתכוון להעיד ואחד שלא נתכוון להעיד, הואיל וראה הדבר וכוון עדותו, והיתה שם התראה, חותכין הדין על פיו, בין בדיני ממונות בין בדיני נפשות:
How do we investigate the matter? When many witnesses come to the court as a single group, we ask them: "When you saw this person kill or injure was your intent to serve as a witness or merely to observe?⁠" All those who say that their intent was not to serve as a witness, but they came merely to observe the matter as part of people at large are set aside. And all those who say: "I stood and took notice solely for the purpose of serving as a witness and being precise in my testimony,⁠" are set aside. If a relative or an unacceptable witness is found among those who intended to deliver testimony, the entire testimony is nullified.
When does the above apply? When a relative or an unacceptable witness was present. If, however, they are all acceptable to serve as witnesses, their testimony is taken into account whether they intended to serve as witnesses or not. Since they observed the matter, related the particulars of the testimony, and a warning was given the transgressor, the matter is adjudicated on this basis. This applies both in matters involving financial law and in cases involving capital punishment.
א. ד: אומר. אך בית הדין הם האומרים.
ב. בד׳ לית. וחסרון המורגש הוא.
ג. ת1, ת3 (מ׳לא׳): להעיד באתי. וכך תוקן בת2.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזרדב״זכסף משנהלחם משנהמשנה למלךיד פשוטהעודהכל
וְכֵיצַד בּוֹדְקִין אֶת הַדָּבָר. כְּשֶׁיָּבוֹאוּ לְבֵית דִּין עֵדִים מְרֻבִּין. כַּת אַחַת אוֹמֵר לָהֶם כְּשֶׁרְאִיתֶם זֶה שֶׁהָרַג אוֹ חָבַל לְהָעִיד בָּאתֶם אוֹ לִרְאוֹת. כׇּל מִי שֶׁאוֹמֵר לֹא לְהָעִיד עָלָיו אֶלָּא לִרְאוֹת מָה הַדָּבָר וּבִכְלַל הָעָם בָּאתִי מַפְרִישִׁין אוֹתוֹ. וְכׇל מִי שֶׁאוֹמֵר לֹא הָיִיתִי עוֹמֵד אֶלָּא לְהָעִיד וּלְכַוֵּן הָעֵדוּת מַפְרִישִׁין אוֹתוֹ. אִם נִמְצָא בְּאֵלּוּ שֶׁנִּתְכַּוְּנוּ לְהָעִיד קָרוֹב אוֹ פָּסוּל עֵדוּת כֻּלָּם בְּטֵלָה. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים כְּשֶׁהָיָה בָּהֶן קָרוֹב אוֹ פָּסוּל. אֲבָל אִם כֻּלָּם כְּשֵׁרִים אֶחָד שֶׁנִּתְכַּוֵּן לְהָעִיד אוֹ שֶׁלֹּא נִתְכַּוֵּן לְהָעִיד הוֹאִיל וְרָאָה הַדָּבָר וְכִוֵּן עֵדוּתוֹ וְהָיָה שָׁם הַתְרָאָה חוֹתְכִין הַדִּין עַל פִּיו. בֵּין בְּדִינֵי מָמוֹנוֹת בֵּין בְּדִינֵי נְפָשׁוֹת:
[ג] בס״ה הביא על זה הא דאמרינן הכא בגמרא והוא שהעידו כל אחד בתוך כדי דבור של חבירו רבינו המחבר לא הביאו אלא אהא דאין ניזומין ועד שיזומו כולן כדלקמן פ״ב וכן משמע התם להדיא דלא קאי אלא אהא שהרי מיד בגמרא השייכא עליה מביא דברי רבא ואח״כ מסומנת משנה שאחריה ואח״כ מביא בגמרא השייכא על נמצא אחד קרוב או פסול:
וכיצד בודקין את הדבר כו׳ עד בין בדיני ממונות בין בדיני נפשות. פ״ק דמכות (דף ה׳ ו׳):
וכיצד בודקין וכו׳. פ״ק דמכות איתא עלה דמתני׳ ע״פ שנים עדים היכי אמרינן להו אמר רבא הכי אמרינן להו למיחזי אתיתו או לאסהודי אתיתו אי אמרי לאסהודי אתינא נמצא אחד מהם קרוב או פסול עדותן בטילה אי אמרי לאסהודי אתינא מה יעשו שני אחים שראו באחד שהרג את הנפש והך שאלה לא שייכא אלא גבי ד״מ אבל גבי ד״נ הא תנן בזמן שהתרו בהם אלא פריך אד״מ אבל התשובה היא כוללת כדקאמר מה יעשו שני אחין שראו באחד שהרג את הנפש והיינו שכלל רבינו וכתב וראו כשהרג זה את זה או כשחבל בו או כשחטף חפץ מידו:
וכיצד בודקין את הדבר וכו׳ – שם (דף ו׳) היכי אמרינן להו פירוש לקרוב ופסול למבדקינהו אם מתחלה לעדות נתכוונו למיחזי אתיתו או לאסהודי אתיתו אי אמרי לאסהודי אתו נמצא אחד מהם קרוב או פסול עדותן בטלה אי אמרי למחזי אתו מה יעשו שני אחים שראו באחד שהרג את הנפש ודעת רבינו לפרשה כפשטה דהיינו דאמרינן להו מתחלה כשראיתם העדות נתכוונתם להעיד או לראות הדבר וכפירש״י ורשב״ם.
ומ״ש: במה דברים אמורים – ופה יש חסרון לשון בספר הדפוס וכ״כ בספר מוגה אם נמצא באלו שנתכוונו להעיד קרוב או פסול עדותן כולה בטלה בד״א כשהיה בהן קרוב או פסול אבל אם כולם כשרים אחד שנתכוון להעיד או שלא נתכוון להעיד וראה הדבר וכיון עדותו והיה שם התראה חותכין הדין על פיו בין בדיני ממונות בין בדיני נפשות, וכן דעת הרא״ש בתשובה:
עדות כולם בטלה וכו׳ – נראה דאפי׳ אותם שאמרו לראות שחותכין הדין על פיהם אף על פי שלא נתכוונו להעיד וכדכתב רבינו לקמיה כיון שנמצא אחד פסול כמי שנתכוונו להעיד נתבטל ג״כ עדות מי שנתכוונו לראות ולהכי כתב רבינו עדות כולם בטלה כלומר אפילו אותם שנתכוונו לראות עדותן בטלה כיון דבאותם שנתכוונו להעיד שהם עיקר הדבר נמצא בהם קרוב או פסול:
נמצא אחד מהם קרוב או פסול בטלה העדות כו׳. היכא דנמצא אחד מהם פסול מחמת שנוגע בעדות תתקיים העדות בשאר כ״כ הריב״ש סימן קס״ח וקצ״ה ועיין במ״ש הרב בעל המפה בסי׳ ל״ו ס״א מהריט״ץ סי׳ רי״ח. ועיין בבעה״ת שער נ״א ח״ד סימן ט׳ שכתב הפך דברי הריב״ש ז״ל. ודין זה הוא תמוה בעיני דהיכא דנפסל משום נוגע בדבר לא אמרינן עדותן בטלה וכדמוכח סוגיא דמכות דאמרינן במקיימי דבר הכתוב מדבר. שוב ראיתי להרא״ש כלל ג׳ סימן י״ג שכתב כדברי בעה״ת דבפיסול ממון נמי אמרינן נמצא אחד מהם פסול עדותם בטלה ודבריהם נפלאו ממני וזכורני שכמה מרבוותא מסכימים לסברא זו של הריב״ש והדבר צריך הכרע וצ״ע. (א״ה עיין לקמן פרק י״ד מהלכות אלו הלכה ז׳). נסתפקתי במי שאינו פסול לכל העולם אלא לאיש אחד וכגון ההיא דאמרינן בס״פ נערה נפקא מינה לאורועי סהדי והעיד זה העד עם עדים אחרים אי אמרינן בזה כל העדות בטלה ועיין בתשובת המבי״ט ח״א סימן א׳ ודוק:
ויש להסתפק במי שנטל שכר להעיד ונצטרף עם אחרים אי אמרינן דעדות כולם בטלה או לא. ולכאורה נראה דעדות כולם בטלה ולא דמי לפסול דנוגע בעדות דקי״ל דאין עדות השאר בטלה משום דנוטל שכר להעיד לאו משום נוגע בעדות מיפסיל אלא קנסא דרבנן משום דעבר על מה אני בחנם וכמ״ש הר״ן בס״פ האיש מקדש וכמו שהאריך מהרח״ש בקונטריסו (דף ד׳) יע״ש. שוב ראיתי להריטב״א בחדושיו ספ״ב דקדושין שכתב גבי נוטל שכר להעיד ואפשר שאין עדות כשרים נפסלת מפני צירופם ע״כ:
כתב הרא״ש בתשובה כלל ס׳ סימן ג׳ וז״ל שטר הצוואה הוא בטל מאחר שאחד מן העדים החתומים בו הוא קרוב נתבטל השטר וכמאן דליתיה דמי ואין דנין על פי השטר כלל אבל העד שאינו קרוב אם הוא זכור לעדותו יבא לפני ב״ד ויעיד וכו׳. ודברים תמוהים הם דכיון שחתם הכשר עם הקרוב ונתבטל השטר גם עדותם נתבטל לגמרי ואין הכשר ראוי להעיד אח״כ כלל כי כן הוא הדין בנמצא אחד מהם קרוב או פסול עדותם בטלה ונפסלו כולם לגמרי באותה עדות והיאך כתב הרב שיבא הכשר ויעיד אח״כ בפני עצמו בב״ד אחר. ואי ס״ל להרב דשטר צוואה אינו בדין נמצא אחד מהם קרוב עדותם בטלה ולא אמרינן בזה עדים החתומים על השטר כמי שנחקרה עדותם בב״ד דמי שלא כתב אלא לזכרון בעלמא ואין לו דין שטר, עדיין קשה לשונו במ״ש ואין דנין ע״פ השטר דמשמע דאי לאו עדות הקרוב דין שטר היה לו וכעת צ״ע. שוב דקדקתי ומצאתי שהטור כתב כן בפשיטות ונראה שטעמם דאמרינן רווחא שבק הכשר וחתם הפסול ולא נצטרף הכשר ולכך יכול להעיד על פה אלא שהשטר פסול דהוי מזוייף מתוכו ועוד דיבאו להכשיר בעלמא קרוב ופסול והדברים עתיקים ודו״ק:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ב]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזרדב״זכסף משנהלחם משנהמשנה למלךיד פשוטההכל
 
(ו) שטר שהיו עדיו מרובין ונמצא אחד מהןא פסול, או שהיו בהן שנים קרובין זה לזה, והרי אין העדים קיימין כדי לשאול אותן, אם יש שם עדות ברורה שכולם ישבו לחתום, שהרי נתכוונו כולם להעיד, הרי זה בטל, ואם לאו, תתקיים העדות בשאר:
ולמה מקיימין העדות בשאר, שהרי אפשר שחתמו הכשרים והניחו מקום לגדול לחתום, ובא זה הקרוב או הפסול וחתם שלא מדעתם.
The following laws apply when there is a legal document with many witnesses and one of them is discovered to be a relative or unacceptable or two of them are related to each other and the witnesses are not alive so that they could be asked whether they intended to sign as witnesses or not. If there is definitive testimony that they all sat down with the intent of signing - i.e., they intended to give testimony - the document is unacceptable. If not, the testimony may be maintained on the basis of the other witnesses.
Why may the testimony be maintained on the basis of the other witnesses? Because it is possible that the acceptable witnesses signed and left a place for a person of stature to sign and the relative or the unacceptable witness signed without them knowing.
א. בד׳ נוסף: קרוב או. אך קל וחומר הוא משני עדים קרובים שבסמוך.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזרדב״זכסף משנהלחם משנהחדושי ר׳ חיים הלוייד פשוטהעודהכל
שְׁטָר שֶׁהָיוּ עֵדָיו מְרֻבִּין וְנִמְצָא אֶחָד מֵהֶן קָרוֹב אוֹ פָּסוּל אוֹ שֶׁהָיוּ בָּהֶם שְׁנַיִם קְרוֹבִים זֶה לָזֶה. וַהֲרֵי אֵין הָעֵדִים קַיָּמִין כְּדֵי לִשְׁאֹל אוֹתָן. אִם יֵשׁ שָׁם עֵדוּת בְּרוּרָה שֶׁכֻּלָּם יָשְׁבוּ לַחְתֹּם שֶׁהֲרֵי נִתְכַּוְּנוּ לְהָעִיד הֲרֵי זֶה בָּטֵל. וְאִם לָאו תִּתְקַיֵּם הָעֵדוּת בַּשְּׁאָר. וְלָמָּה מְקַיְּמִין הָעֵדוּת בַּשְּׁאָר שֶׁהֲרֵי אֶפְשָׁר שֶׁחָתְמוּ הַכְּשֵׁרִים וְהִנִּיחוּ מָקוֹם לַגָּדוֹל לַחְתֹּם וּבָא זֶה הַקָּרוֹב אוֹ הַפָּסוּל וְחָתַם שֶׁלֹּא מִדַּעְתָּם:
(ו-ז) שטר שהיו עדיו מרובין כו׳ עד הרי זה השטר כשר. כן כתב ר״י אלפס ז״ל בהלכות פ״ק דמכות:
שטר שהיו עדיו וכו׳. כן כתב הריא״ף פ״ק דמכות בשם גאון וכ״כ ר״ח. וא״ת היכי מפקינן ממונא מספיקא ולא זו בלבד אלא דטריף משעבדי בהאי שטרא. וי״ל דהא דאמר רבי אחד ד״מ ואחד ד״נ חומרא בעלמא דמן התורה תתקיים העדות בשאר וכיון דהוי ספיקא במלתא דרבנן אזלינן לקולא ומקיימינן ליה לשטרא:
שטר שהיו עדיו מרובים וכו׳ – דעת רבינו בזה כדעת הרי״ף בשם גאון פ״ק דמכות (דף ו׳) ופרק ב׳ דגיטין (גיטין י״ח:) אמרינן חתום בתחילה פי׳ בשנים הראשונים קרוב או פסול אמרי לה כשר דתנאי הוא ואמרי לה פסול משום דאתי לאחלופי בקיום שטרות דעלמא ופסק רבינו בפ׳ תשיעי מהל׳ גירושין כלישנא בתרא דפסול ונתן ז״ל שם טעם למה בשטרות פסול ובגיטין היה כשר אילולי שגזרו משום שאר שטרות משום דבגיטין עיקר הדבר בהם עדי מסירה שאפילו חתום בעדים צריך ליתנו לה בפני עדים וכיון דאיכא עדי מסירה לא נחוש לעדי חתימה אבל השטרות אע״פ שכשרים בעדי מסירה מכל מקום אין כ״כ עיקר בהם עדי מסירה כמו בגיטין והא דתניא בבתרא ריש פ׳ גט פשוט (בבא בתרא קס״ב:) היו ארבעה או חמשה חתומים על השטר ונמצאו שנים הראשונים קרובים או פסולים תתקיים העדות בשאר מפרשה רבינו כשאין שם עדים שישבו כלם לחתום וההיא דגיטין בשיש עדים שישבו כלם לחתום וסובר רבינו דשנים ראשונים לרבותא נקטיה אע״פ שנראה יותר שהם עיקר העדות וכל שכן אם נמצאו אמצעים או אחרונים קרובים או פסולים דתתקיים העדות בשאר. ואם תאמר כיון דלא פסלינן בגיטין משום שאר שטרות אלא כשהפסול חתום בתחלה משמע דבאמצע או בסוף כשר בין בגיטין בין בשאר שטרות ואם כן כך היה לו לרבינו לכתוב שטר שהיו עדיו מרובין ונמצא אחד משנים הראשונים קרוב או פסול יש לומר דלעולם בשטרות בין בתחלה בין באמצע בין בסוף פסולים אם ישבו כולם לחתום אבל בגיטין כיון דמשום גזירה דשטרות הוא דוקא כשחתומים בתחלה פסלינן להו משום דאתו לאחלופי שנראה שהם היו עיקר החתימה אבל כשהם באמצע או בסוף מימר אמרי שנים הראשונים חתמו לשם עדים והשאר למלויי בעלמא ולא אתו לאיחלופי ואע״ג דקי״ל עדים החתומים על השטר כמי שנחקרה עדותן בב״ד דמי ואם כתב ידם יוצא ממקום אחר אינן נאמנין לומר אנוסים היינו הכא אם היו קיימים היו נאמנים לומר אם כולם ישבו לחתום אם לאו משום דאתרע שטרא שחתומים בו קרובים או פסולים:
שטר שהיו עדיו מרובים וכו׳ – נראה מדברי רבינו דמפרש הברייתא דפרק גט פשוט שנים הראשונים דלרבותא נקט הראשונים וכמו שהיה מפרש ר״ת קודם שחזר בו וכדכתבו התוספות פרק ב׳ דגיטין (דף י״ח:) ור״י הקשה לו דאם כן אמאי מקיימין את השטר בין העדים החתומים למטה או למעלה או באמצע ומש״ה חזר ר״ת וקושיא זאת איתא על רבינו והרמב״ן ז״ל בחידושיו פרק גט פשוט הביאו הריב״ש בסימן תמ״ו כתב לתרץ קושיא זו וז״ל ואין לחוש שמא יקיימו אותו מאותן העדים שלמטה דכיון שהם קרובים או פסולים מיגליא מילתא ולא אתי למסמך עלייהו וקשה לי על תירוץ זה הא דאמרינן בס״פ הזורק גבי גט מקושר אמר ר׳ יוחנן לא הוכשרו בו אלא עד אחד קרוב בלבד אבל תרי לא דילמא אתו לקיומי בתרי קרובים וחד כשר כו׳ וכיון דקרובים ידיעי היכי אתו לקיומי בהו ואמאי ידיע טפי בפשוט ממקושר. ומ״ש הרכ״מ דמוקי רבינו ההיא דגיטין דהיכא דחתים ארישא אמרי לה פסול דאיירי כשישבו לחתום קשה דמה צריך לכך כיון דרבינו מפרש בפרק תשיעי מהלכות גירושין דמה שאמרו בגמרא אתי לאחלופי בשאר שטרות דר״ל היכא דאמר כולכם בשאר שטרות דהתם ליכא תנאי ובודאי דכולהו משום עדים הוו א״כ ראוי ודאי שאם נמצא אחד מהם פסול או קרוב עדותם בטלה אפילו לא ישבו לחתום יחד כיון דהזמין לכולם לעדים. ודע שכתב הטור סימן ל״ו בשם הרי״ף ז״ל דאפי׳ העידו בב״ד יחד אם אין הרחוק יודע בקורבתו של חבירו דעד הרחוק כשר והרא״ש ז״ל בפסקיו דקדק מלשון הגמ׳ בהפך בפ״ק דמכות דמדקאמר דלא נפסל הכשר כשחתם עם הפסול משום דדילמא רווחא שבק משמע אבל אם העידו ביחד נתבטל עדות הכשר וקשה לי על דבריו דאם כן לשון הגאון שכתב הרי״ף ז״ל הוא כדברי לשון הגמ׳ ואדדייק מלשון הגמ׳ הוה ליה למידק מלשון הגאון שהביא הרי״ף עצמו דמשמע דסבר הכי והיה לו להקשות להרי״ף מיניה וביה אלא ודאי שאין דקדוקו דקדוק דהגמ׳ לא קאמר אלא אפי׳ שנאמר שידע בפיסולו מ״מ דילמא לא חתם עמו אלא רווחא שבק ליה וכן נפרש לשון הגאון:
שטר שהיו עדיו מרובין ונמצא אחד מהם קרוב או פסול או שהיו בהם שנים קרובים זה לזה והרי אין העדים קיימים כדי לשאול אותן אם יש שם עדות ברורה שכולם ישבו לחתום שהרי נתכוונו להעיד ה״ז בטל ואם לאו תתקיים העדות בשאר, ולמה מקיימין העדות בשאר שהרי אפשר שחתמו הכשרים והניחו מקום לגדול לחתום ובא זה הקרוב או הפסול וחתם שלא מדעתם עכ״ל. והנה קשה, מה מועיל לנו זה שאפשר להיות שחתמו זה שלא בפני זה, אבל הרי אפשר להיות ג״כ שחתמו זה בפני זה, דאז הוי נמצא אחד מהן קרוב או פסול דבטלה עדות השאר והשטר בטל, ואיך מקיימינן השטר מספיקא. וצ״ל דאמרינן על זה עדים החתומים על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בבית דין, וחזקה דאין העדים חותמין על השטר אלא א״כ נעשה בכשרות, והוי ככל פסולין דעלמא דאנוסין ופסולי עדות וקטנים דמבואר בכתובות דף י״ח [ע״ב] דדינו של שטר הוא דהעדים החתומין בו נכלל בעדותן שנעשה בכשרות, והכי נמי העדים מעידים דליכא בהאי שטרא הפסול של נמצא אחד מהם קרוב או פסול. וכן מבואר להדיא בתוס׳ גיטין דף י״ח [ע״ב] ובתוס׳ ב״ב דף קס״ב [ע״ב] שכתבו דתלינן דלמילוי חתמו, ושוב הקשו על זה דאיך תלינן דלמילוי חתמו נישיילינהו וכמבואר במכות דף ו׳ [ע״א] דשיילינן להו אי למחזי אתיתו או לאסהודי אתיתו, ותירץ ר״ת דשאני שטר דעדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בבית דין, והיינו כמו שכתבנו. אלא דלפי זה הרי קשה דברי הרמב״ם דפסק דאם עדי השטר בעצמן אומרים או שיש שם עדות ברורה שכולן ישבו לחתום ה״ז בטל, והלא מבואר בכתובות דף י״ח דאין נאמנים לפוסלו, ומשום דכיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד, וכן איתא בדף י״ט שם דגם שנים אחרים הבאין לפסול את השטר חשיבי תרי ותרי לגבי עדי השטר, וא״כ הכא אם אך נימא דנחקרה עדותן בבית דין דלית בהו פסולא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול, א״כ אמאי מהימני הם בעצמם או סהדי אחריני לומר שישבו כולן כאחת לחתום, אלא ודאי דהרמב״ם סובר דעל זה דאין בהן קרוב או פסול לא אמרינן הך דינא דעדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בבית דין, ולפי זה הדרא הקושיא לדוכתה הא דבסתמא מכשרינן השטר משום שיכול להיות שחתמו זה שלא בפני זה, והרי אכתי ספיקא הוי ואיך מקיימינן השטר מספיקא, וצ״ע.
ובעיקר דברי הרמב״ם, דגם בשטר איתא להך דינא דנמצא אחד מהם קרוב או פסול עדות כולם בטלה, צ״ע, דהלא הך דינא הוא רק כשנצטרפו יחד הכשרים והפסול בחדא הגדה ובחדא קבלת עדות, דהיינו בבית דין אחד, וא״כ הרי לא שייך זאת אלא בעדות בעל פה, דאית בה דין קבלת עדות בבית דין, ושייך בהו צירופא דחדא הגדה וחדא קבלת עדות, משא״כ בשטר דלית ביה דין קבלת עדות בבית דין, וכל יסוד דינו הוא מה דעדים החתומים על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בבית דין, וא״כ הא נמצא דכל עד בפני עצמו בחתימתו נעשית עדותו כמו שנחקרה בבית דין, אבל צירופא דחדא הגדה הרי לית בהו, כיון דאין כאן דין ב״ד המצרפן, והרי זה כמו שהעידו בשתי בתי דינין, דלית בהו צירופא, והרי הן נחשבין כשתי הגדות נפרדות, וא״כ איך שייך בשטר הך דינא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול עדות כולן בטלה, וצ״ע.
ונראה לומר, דהנה יסוד ההילכתא של שטרות, שהשטר מועיל ושהוא כעדות, הא עיקרה הוא דין הגדת עדות, וזהו עצמו של שטר מה שהוא לפנינו עדות חקורה, דהלא ההילכתא של שטרות היא דעדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בבית דין, דכל זה לא שייך אלא לענין דין הגדת עדות וקבלת עדות בבית דין, והיינו דזהו כל דינו של שטר מה שהוא לפנינו עדות שנחקרה ונתקבלה כבר, אכן לענין עצם דין עדות, דהיינו גוף העדים של ראיית המעשה, לזה לא שייך כלל ההילכתא של שטרות, ודין עדותם בזה כדין כל עדיות שבתורה, ופשוט דעצם העדות נעשית בשעת ראיית המעשה האמורה בשטר זה. אלא דנראה דגם עשיית השטר עצמו ג״כ חשיבא מעשה, ובשעה שהעדים חותמין הויין אינהו גופייהו עדי ראיה של מעשה זה של עשיית השטר, והשטר הוא הגדת העדים של מעשה זה. ויסוד לזה, מהא דפריך הגמ׳ בסנהדרין דף ל״ב [ע״ב] על שט״ח המאוחרין אמאי כשרים והא בעינן דרישה וחקירה, הרי דזמנו של שטר הנכתב כראוי חשוב דרישה וחקירה לענין קיום העדות שבשטר, וקשה דהרי כל דרישה וחקירה פירושה זמן המעשה ולא זמן העדות, וא״כ מאי מהניא הא דנכתב בו זמן כתיבת השטר, והא אכתי זמן העדות הוא דהוי ולא זמן המעשה, והיה צריך להיות בדין דרישה וחקירה שיהא נכתב זמן המעשה, כגון בשטרי הלואה יהא נכתב זמן ההלואה וכדומה, אלא ודאי דעיקר המעשה שעליו תסוב ותתקיים העדות שבשטר זה הוא עשיית השטר, ולהכי הוא דהוי זמן עשיית השטר במקום דרישה וחקירה של עשיית המעשה, וכל שטר הבא לפנינו הוא עצמו במקום קבלת העדות בבית דין, וראיית המעשה ועיקר העדות הויא בעת חתימתן, שאז הם דנעשים עדי ראיית מעשה שטר זה.
אשר לפי זה נראה, דאם באנו לדון בדין צירוף עדי שטר דינם חלוק, דאם נדון על עצם הגדת העדות האמורה בשטר זה, דהוא זה מההילכתא דעדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בבית דין, בזה אמרינן, כיון דכל עד בפני עצמו הגדתו הויא כמו שנחקרה בבית דין, על כן הוי דינם כמו שהעידו בשתי בתי דינין, ואין אחד שייך לחברו בדין הגדתו, מה שאין כן אם באנו לדון על העדים עצמן בעיקר עדותן, בזה שהן עצמן עדי שטר זה, עדי מעשה השטר ועדי ראיית מעשה זה, בזה שפיר מצטרפין יחד כדין כל עדיות דעלמא, דכולהו כת אחת של עדות הם לעשיית השטר ולראיית מעשה זה. אשר לפי זה ניחא הא דפסק הרמב״ם דאם ישבו כולן כאחת לחתום על השטר והיה אחד מהם קרוב או פסול בטלה עדות כולן, וכבר הקשינו על זה דהא הויין שתי עדיות בשתי ב״ד דלא מצטרפי יחד ולית בהו דין נמצא אחד מהם קרוב או פסול, אכן מעתה הרי ניחא, דהרי הך דינא דנמצא אחד מהם קרוב או פסול שייך בין בהגדה בין בראיה, וכדתנן במכות דף ו׳ דאם נתכוונו להעיד בטלה עדות כולן, ופסק כן הרמב״ם בפ״ה שם, וכיון שישבו כולן כאחת והוו כת אחת בעצם העדות ובראיית המעשה, שפיר בטלה עדות כולן מדין נמצא אחד מהם קרוב או פסול בשעת ראיה. ובאמת שכן הוא מבואר מתוך דברי הרמב״ם עצמן שכתב ז״ל אם יש שם עדות ברורה שכולן ישבו לחתום שהרי נתכוונו להעיד ה״ז בטל, וצ״ע דלמה לנו להך טעמא דנתכוונו להעיד, והרי חתימתן היא עדות והגדת עדות, א״כ למה לנו שם כוונה להעיד, אלא ודאי דעיקר הפסול של נמצא אחד מהם קרוב או פסול שבשטר הוא רק משום עצם עדותן וראיית המעשה, ולא משום הגדתן שבשטר, ועל כן צריכינן בהו לטעמא דנתכוונו להעיד, כדין נמצא אחד מהן קרוב או פסול בשעת ראיה, והיינו כמו שכתבנו.
אכן אכתי צ״ע על דברינו, דנראה דכל עדים החתומין על השטר, מכיון דחלות הדין שטר הוא ע״י כל חתימה בפני עצמו, א״כ ממילא דכל אחד עיקר מה שנעשה עד הוא על חלות הדין שטר דאתי מכח חתימת עצמו, אבל על חלות דין שטר שמכח יתר עדים החתומין בו על זה לא הוי עד כלל, ונמצא דכל עדי שטר עדות המעשה וראיית המעשה שלהן מיוחדות וחלוקות הן, דכל עד הוי דין ראיית עדותו רק על זה הדין שטר שנעשה בחתימתו, ולפי זה הלא נסתר מה שכתבנו דדיינינן בשטר הך דינא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול עדות כולן בטלה על עצם העדים בעת חתימתם, משום דחשיבא אז ראיית עדות של כולם יחד, ומעתה הרי נסתר זאת, כיון דראיית כל אחד מהעדים הויא על מעשה בפני עצמו, ולית כאן כלל הך פסולא דקרוב או פסול של שעת ראיה, ודלא כמו שכתבנו.
אכן נראה, דאם באנו לדון בעיקר דין עדותן, שהן עדים שיהא נעשה על ידם שטר שיהא בו דין קנין ושעבוד וכדומה, בזה הרי הן עדות אחת על מעשה אחת, וכולהו כת אחת של עדות הם, ורק דאח״כ בעשיית השטר בחתימתן הוא דנחלקין ממילא לשתי מעשיות ע״י ההילכתא דשטרות הנאמר בדין חתימת עדים. ואשר על כן, נהי דעיקרו של שטר ועשייתו הוא חתימת העדים, אבל מ״מ דין עדות שבשטר זה הרי לאו בחתימה תליא מילתא, כ״א בהעדים גופייהו, במה שהן עצמן דין עדים בהן, בזה הוא שהשטר נעשה ומתקיים על ידם, וזהו עיקר המעשה שמעידין עליו, ועשיית השטר ממילא הוא דקאתי, דבזה שהן הן העדים ממילא שחתימתן מועלת לאשוויי׳ שטרא, וא״כ כיון דבעצמן של עדים ועיקר עדותן הן כת אחת על מעשה אחד, על כן שפיר חייל עלייהו דין נמצא אחד מהם קרוב או פסול של שעת ראויה. ונראה דגם בחתימתן ג״כ דינן מתחלק, דבדין שטר חשוב מעשה בפ״ע בחתימתו, אבל לענין דין עדות ודין ראיית העדות שיש בשעת חתימתן חשיבא ראיה אחת של עדות, דהואיל ועיקר העדים כת אחת הן, א״כ ממילא דגם החתימות שיש בהן דין חלוקת שטר מ״מ ראי׳ אחת של עדות היא. ויסוד לכל זה, מהא דאיתא בסנהדרין דף ל׳ דתניא לעולם אין עדותן מצטרפת עד שיראו שניהם כאחד ריב״ק אומר אפילו בזה אחר זה, ואין עדותן מתקיימת בב״ד עד שיעידו שניהם כאחד, ר״נ אומר שומעין דבריו של זה היום וכשיבא חבירו למחר שומעין את דבריו, וקשה לפי זה מכל שטרות דעלמא, דכל עד בפ״ע הוי כמו שנחקרה עדותו בב״ד, והוי כמו שהעידו בשתי בתי דינין, והויא עדות מיוחדת בהגדה, דאין עדותן מתקיימת לרבנן דר״נ, וכדאיתא בב״ב דף קס״ה דשני עדים שהעידו בשתי ב״ד בפ״ע תליא בפלוגתא דר״נ ורבנן, וכן לענין דין ראיית חתימתן דהיא בכלל ראיית המעשה הא הויא ג״כ עדותן חלוקה ומיוחדת, כיון דכל אחד ראייתו מיוחדת על חתימתו לבד, דלא מצטרפי לרבנן דריב״ק דס״ל דאין עדותן מצטרפת עד שיראו שניהם כאחד, וא״כ איך מצינו שטרות לרבנן. ובע״כ צ״ל דשטרות שאני, דכך היא ההלכתא של שטרות שתתקיים ותצטרף עדותן. או דנימא כמו שהערני אחד קצת, לפמש״כ למעלה בדברי הרמב״ם בפ״ג מהל׳ עדות עיי״ש דבשטרות ליתנייהו לכולהו דיני דהגדת עדות וקבלת עדות, ממילא לית בהו גם הך דינא דמיוחדת. אבל הרי כל זה לא שייך רק לענין דין מיוחדת של הגדת עדות, דבזה שפיר מועיל השטר, וזהו עיקר ההילכתא שהשטר הוא במקום הגדת עדים וקבלתם, ועדים החתומין בו נעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד כהלכתה, משא״כ לענין דין עצם העדים וראיית המעשה והעדות, דזה לא שייך כלל לההילכתא דשטרות, ועדי שטר שוין בזה בדינם לשאר עדיות, וא״כ אם נימא דגם לענין ראיית המעשה הויין עדות מיוחדת, הא אכתי קשה לרבנן דריב״ק דאיך מצינו שטרות בעולם, והלא אין עדותם מצטרפת עד שיראו שניהם כאחד. אלא ודאי כמש״כ, דרק בהלכות שטרות הוא דהויא ראיית חתימתן ראי׳ מיוחדת, אבל לענין דין עדות שבה, וכן לענין דין עצם העדים וראייתן אין בהן דין מיוחדת כלל, כי אם דהויין כת אחת ועדות אחת, ושפיר מצטרפי עדי שטר גם לרבנן דריב״ק. וכן הוא להדיא בב״ב דף קס״ה שם דלרבנן דריב״ק אין עדי השטר מצטרפין כשחתמו זה שלא בפני זה, וזהו להדיא כמש״כ, דבישבו כולן לחתום כאחת הויא עדות אחת, בין לענין עצם העדים ובין לענין ראיית עדותם. אשר לפ״ז מתבארים היטב דברי הרמב״ם כמש״כ, דזה שכתב דדין נמצא אחד מהם קרוב או פסול עדות כולם בטלה נוהג גם בשטר, הוא משום דין קרוב או פסול של שעת ראי׳, ולא משום פסול הגדה, ולהכי הוא דתלאה בטעמא דנתכוונו להעיד, דהוא מדיני ראיית העדות, וכש״נ.
ונראה להוכיח עוד כדברינו. דהנה קשה עוד על הא דנוהג דין נמצא אחד מהן קרוב או פסול בשטרות, לפי מה דאיתא במכות דף ו׳ אמר רבא והוא שהעידו כולם בתוך כדי דיבור, ר״ל דאז נחשבין כולן עדות אחת, ומשום דכל בתכ״ד הרי יכול העד הראשון לחזור בו ולומר שקר העדתי, ועל כן עדיין לא נשלמה עדותו לגמרי, והויין כולהו כחדא עדות. והרי נראה, דחלוק בזה עדות בע״פ מעדות שבשטר, דבעדות בע״פ אם אמרו העדים תכ״ד מעדותן עדות שקר העדנו, אף אם יתברר אח״כ שהעדות הראשונה היתה אמת וחזרתן היתה שקר, מ״מ עדותן הראשונה מיהא בטלה, ואע״ג דחזרתן אין בה ממש כיון דהיתה בשקר, אבל מ״מ מאחר דבעינן שיעידו עדותן לפני ב״ד ושב״ד יקבלו עדותן, ועל כן כיון דתכ״ד חזרו לפני ב״ד וקי״ל דתכ״ד כדיבור דמי, א״כ נהי דחזרתן היתה בשקר, אבל לפני ב״ד מיהא לא העידו עדות זו האמתית, כיון דחזרו ובטלו דבריהם לפני ב״ד בתכ״ד, ונמצא דלא היתה כאן הגדה לפני ב״ד כלל, והויא עדות שלא נתקבלה בב״ד עדיין, משא״כ בשטר, אם העד שחתם חזר בו בתכ״ד ואמר עדות שקר העדתי, אם יתברר אח״כ שעדות חתימתו היתה אמת וחזרתו היתה שקר, השטר קיים למפרע, ולא שייך לומר דהא מיהא חזר בו מהגדתו, כיון דעדות שבשטר הרי אין בה דין הגדה לאחרים, ואין בה דין קבלת עדות בב״ד, ורק דעדותו מתקיימת ונחקרה מעצמה, ועל כן כיון דעדות חתימתו היא האמתית הרי היא חקורה וקיימת, וחזרתו כיון שהיא דברים של שקר אינה מועלת לבטל העדות, ומה שחוזר בו בתכ״ד לא איכפת לן כיון דהיא חזרה של שקר.
ולפ״ז צ״ע, איך שייך בשטר הך דינא דנמצא אחד מהם קרוב או פסול עדות כולן בטלה, והרי בדין עדות כולן בטלה הא בעינן שיעידו כל העדים כל אחד מהן בתכ״ד של חברו, וא״כ הרי לא שייך זאת אלא בעדות בע״פ, דיכול לחזור ולבטל עדותו בתכ״ד, ועל כן מועיל התכ״ד לצרפן לעדות אחת, משא״כ בשטר, דאף בתכ״ד ג״כ אינו יכול לבטל עדותו, וא״כ הא כבר נגמרה עדותו אף קודם כדי דיבור, וא״כ לעולם דינו כלאחר כדי דיבור, דקי״ל דעדות השאר קיימת, וה״נ בשטרות לעולם דכוותה, וצ״ע. ואפילו אם נימא, דגם בשטר מועלת חזרתו תכ״ד שאמר עדות שקר העדתי לענין זה שלא נאמין לעדותו שבשטר כל זמן שלא יתברר שעדותו שבשטר היא האמתית, אבל הרי זה לא יועיל רק לענין שיוכלו העדים להטעותנו שלא יתברר לפנינו שחתימתן קיימת, אבל באמת הרי עדותן שבכתב קיימת ולא חזרתן, ולענין הך דינא שתכ״ד עושה עדות כולן עדות אחת ומצרפן, הלא בעינן שיוכלו לחזור ולבטל עדותן באמת, אבל מה שיכולין לחזור ולהטעותנו, זה אינו מועיל כלל לצרפן לעדות אחת, וכיון דבאמת אין יכולין לחזור מעדותן, שוב הדר דינם כלאחר כדי דיבור, דלא בטלה עדות כולן.
והאומנם דיש לדון ולומר, דהא דתכ״ד משוי לכולהו עדות אחת, לא הוי טעמא משום דהראשונים יכולין עוד לחזור בהן, אלא דזה הוי דין בפ״ע דכל תכ״ד כדיבור דמי ומקרי שהעידו כולן כאחת, וזהו דמשוי לכולהו חדא עדות, משא״כ לאחר כדי דיבור נחלקה העדתן והוויין הגדות מיוחדות, ועל כן לא בטלה עדות כולן, וכדאשכחן בנפשות דבעינן שיגידו כאחת, ומשום דבלא״ה הויא הגדה מיוחדת, וכמבואר הך טעמא אליבא דת״ק דח״נ יעו״ש, וה״נ לענין נמצא אחד מהן קרוב או פסול, עיקר הדין של תכ״ד הוא ג״כ משום מיוחדת, אבל לא משום חזרה כלל. אבל נראה, דכיון דנשלמה עדות חתימתן לענין זה מיהא דאין יכולין לחזור בהן, ושוב לאו בדידהו תליא מילתא, א״כ שוב לא שייך כלל הך דינא דתכ״ד, כיון דהוא אינו שייך עוד לעדותו שכבר חתם, וא״כ פקע מעדותו זאת כל דין תכ״ד לגמרי, ושוב דינו כלאחר כדי דיבור, וקשה דאיך אמרינן דעדות כולן בטלה, כיון דהוי כהעידו לאחר כדי דיבור, דמבואר בהסוגיא שהבאנו דלא בטלה עדות כולן. והניחא לדעת הרמב״ם בפ״כ מהל׳ עדות הל״ג שפסק דגם בהעידו לאחר כדי דיבור ג״כ אמרינן דבטלה עדות כולן, א״כ שפיר ניחא גם הכא הא דבטלה עדות כולן, אבל לדעת הראב״ד דס״ל שם דלא בטלה עדות כולן רק כשהעידו בתכ״ד, א״כ הדרא קושיתנו דאיך שייך כלל דין נמצא אחד מהן קרוב או פסול בשטרות, כיון דלית בהו דין תכ״ד. אלא ודאי כמש״כ למעלה, דהא דאם ישבו כולן לחתום עדות כולן בטלה והשטר בטל, הוא משום דין נמצא אחד מהן קרוב או פסול של שעת ראי׳, ולא משום פסול הגדה, וממילא דלא שייך הכא דין תכ״ד כלל, ושפיר נוהג גם בשטרות, וכש״נ.
עכ״פ נתבאר, דהא דדיינינן בשטר דין נמצא אחד מהן קרוב או פסול לבטל עדות כולן, הוא רק על העדים עצמן בעת חתימתן, אבל על עצם הגדתן האמורה בשטר זה לא שייך כלל לדון בזה דין נמצא אחד מהם קרוב או פסול לבטל עדות השאר, ולפי״ז הרי ניחא הא דפסק הרמב״ם דבאין עדות ברורה שכולם ישבו לחתום השטר כשר, משום שאפשר להיות שחתמו זה שלא בפני זה, והקשינו ע״ז דאכתי ספיקא הוי, ומעתה הרי ניחא, דבאמת השטר עצמו כמו שהוא לפנינו הא לית בי׳ שום פסולא והרי הוא בכשרותו, כיון דעיקרו הוא הגדת העדים וקבלתן, ובזה הא הוי דינן כשתי עדיות שהעידו בשתי בתי דינין דעדות הכשרים קיימת, וזה לא מצינו בשום מקום שנחדש על עדות כשרה הך חששא דילמא הי׳ בשעת ראי׳ קרוב או פסול, ועל כן הרי הוא בכשרותו. וניחא נמי הא דפסק הרמב״ם דנאמנין לומר שישבו כולן לחתום, ולפסול את השטר בזה, כיון דבאמת ס״ל להרמב״ם דעל הך פסולא דנמצא אחד מהן קאו״פ לא אמרינן כלל דהוי כמו שנחקרה עדותן בב״ד, ומ״מ בסתמא כשר משום דבלא״ה ליכא חששא כלל, וכמש״כ.
והנה בטעמו של הרמב״ם דס״ל דלא אמרינן על הך פסולא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול הך דינא דעדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד, מבואר בב״י סי׳ מ״ה דהוא משום דהשטר עצמו כמו שהוא לפנינו הרי הוא עם הריעותא מעדות הקאו״פ שבו. וי״ל עוד, דכל עד החתום בשטר אינו כחקור רק על עצמו, ולא על העדים האחרים החתומין עמו, ועל כן אין בעדותן רק שחתימתן כשרה מצד עצמן, ולא מפסולא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול דהוא פסול הנעשה מחתימת השני. אכן כל זה הרי לא שייך אלא אם נימא דהפסול דנמצא אחד מהן קרוב או פסול שבשטר הוא פסול הגדה, והפסול נעשה ע״י חתימתן, ועל כן אמרינן דכיון דעל חתימת השני אין זה מעיד כלום, ממילא דאין בעדותו לגבי השני אם הוא קרוב או פסול, אבל לפמש״כ דהך דנמצא אחד מהם קרוב או פסול שבשטר הוא פסול בעיקר ראיית עדותם, א״כ הא נמצא דשוב הגדת כל אחד בחתימתו פסולה היא מעיקרא, כיון דכבר הם פסולים ועומדים, וממילא דבזה דנעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד דהגדתם כשרה מצד עצמם, איכללא בזה גם הא שלא הי׳ בהן פסולא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול בראייתם, דאז ג״כ הלא הגדתם פסולה מצד עצמם, ומדפסק הרמב״ם דלא אמרינן בזה הך דעדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותם בב״ד, ש״מ דפסולו הוא פסול הגדה ולא פסול ראי׳, ודלא כדברינו. ולפי טעמו של הב״י ג״כ צ״ע, אם אך נימא דהוא פסול ראי׳, אם זה חשיב ריעותא בהשטר, כיון דהשטר לא הוי רק גורם לחוש דילמא ישבו כולן כאחת ונפסלו אז בשעת ראי׳, אבל בעצם חתימת העדים הרי ליכא שום ריעותא, כיון דעדיות מחולקות הן, וא״כ אמאי לא נימא גם בזה עדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד.
אכן נראה, דבאמת גם זה שהן עצמן הויין עדים בעדות זו שבשטר, הכל בחתימתן הוא דהויא זאת, דבזה הוא דנעשו עדי השטר, וזהו כל יסוד עדותן, ובלעדי חתימתן ודין עדותן שעל השטר לית בהו שום דין עדות כלל, ואך דבחתימתן גופה מחלקינן ואמרינן, דבהלכות עדות במה שהן עצמן נעשין עדים על הך מעשה בזה כולהו כת אחת של עדים הם, וכולהו אחדא מילתא קמסהדי, דשטר זה שחתומין עליו הוי חד מעשה לגבי דין עדותן, משא״כ לגבי דין הגדלת עדות שיש בהשטר, בזה חתימת כל אחד חשובה הגדת עדות מחולקת, וגם דין שטר בפ״ע, כיון דכל אחד בפ״ע הויא עדותו כמו שנחקרה בב״ד גם בלא חברו, וכש״נ. ועכ״פ הא מיהא ודאי, דכל יסוד עדותן וראיית עדותן הכל הוא בחתימתן, ובזה שהן עדי השטר זהו כל דין עדות שלהן, וגם הא דבישבו כולן לחתום כאחת חיילא בהו פסולא דקאו״פ של עדות ראי׳, ג״כ בחתימתן הוא דנעשה זאת, דהנך כולהו שישבו לחתום אם אחד מהם לא חתם פקע מיני׳ דין עדות לגמרי, ואינו לא עד ראי׳ ולא עד הגדה, וכן אם חתמו כל אחד בשטר בפ״ע, לפי מה דקי״ל הודאה אחר הודאה מצטרפין ועדותן מועלת, מ״מ נראה ודאי דלגבי דין נמצא אחד מהם קרוב או פסול אינן מצטרפין, ומשום דכיון דהשטרות חלוקין על כן הויין עדות מחולקת גם בעצם דין עדות שלהן, ואך בזה שהן חתומין כולן ביחד על שטר אחד בזה הוא דנעשו כת אחת, ומשום דלגבי עצם דין עדותן וראיית עדותן הוי הך שטרא חד מעשה, כיון דחד שטר הוא, ולפ״ז הרי מיושב היטב הא דלא אמרינן עדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד להפקיע מיני׳ הך פסולא דנמצא אחד מהם קרוב או פסול, דכיון דחתימת האחד אינה מעידה על חתימת השני, וכל עד עדותו חקורה רק על חתימתו לבד, א״כ הרי ממילא דכל הריעותות הבאין ע״י חתימת השני אין בזה דין עדות שנחקרה בב״ד מאחד על חבירו, וממילא דלא שייך הך דינא דנעשה כמו שנחקרה עדותן לדין נמצא אחד מהן קרוב או פסול, כיון דהפסול של קרוב או פסול הוא בא מעצם מעשה חתימת השני. וגם טעמו של הב״י ג״כ מיושב היטב, דכיון דהא מיהא דבחתימתן הוא דנעשה בהן פסולא דקאו״פ, א״כ מיחשבא זאת ריעותא בשטר עצמו, ועל כן אע״ג דבסתמא לא חיישינן דילמא ישבו כולן כאחת לחתום, מ״מ היכא דעדים מעידין ע״ז שפיר נאמנים, ואינן מוכחשים מחמת עדי השטר, כיון דהריעותא היא מעצם חתימתן. וכבר הבאנו דבדברי הרמב״ם מבואר להדיא דפסול נמצא אחד מהן קרוב או פסול שבשטר הוא פסול ראי׳ ולא פסול הגדה, מדתלאו בדין נתכוונו להעיד, וא״כ בע״כ מוכרחים הדברים כמש״כ.
והנה כבר הבאנו מהתוס׳ שכתבו בגיטין דף י״ח וז״ל אמאי תלינן בשאר שטרות שחתמו למילוי לישיילינהו כי היכי דשיילינן התם למחזי אתיתו כו׳ ואומר ר״ת דשאני שטר דעדים החתומין נעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד עכ״ל, הרי להדיא דאי לא הוה חשיב כנחקרה עדותן בב״ד לא הוה מכשרינן שטרא, מספיקא דהך חששא דנמצא אחד מהם קרוב או פסול, וזהו להדיא דלא כמו שכתבנו בדעת הרמב״ם. ולכאורה נראה מוכרח מזה, דהתוס׳ ס״ל דבשטר שחתמו בו קרוב או פסול אית ביה גם הך פסולא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול של שעת הגדה, וא״כ הא נמצא דהשטר כמו שהוא לפנינו הרי הוא בפסולו, ולהכי הוא דלא מכשרינן ליה מספיקא, אם לא משום טעמא דנעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד שנעשה בכשרות. וי״ל דהתוס׳ והרמב״ם בזה לטעמייהו אזלי, דהנה דעת התוס׳ בב״ב דף קס״ה דשטר הבא בעד אחד לא הוי שטר כלל, ושני שטרות הבאין לפנינו ובכל אחד חתום בו עד אחד לא מצטרפי, משום דלא אשכחן בשום מקום שטר בעד אחד שיועיל, עיי״ש בדבריהם, הרי דס״ל להתוס׳ דעד אחד בשטר לאו כלום הוא, ואף תורת עד אחד אין בו להצטרף עם עוד עד אחד. ולפי זה הא נמצא, דהא דעדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד, דוקא בשני העדים ביחד הוא דחייל בהו הך דינא. ולפי זה שפיר ס״ל להתוס׳ דאית בשטר גם הך פסולא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול של הגדה, ואין זה דומה כלל להעידו בשתי ב״ד, דכיון דרק משניהן ביחד הוא דנעשה עדותן חקורה, א״כ הרי הוא כב״ד אחד, דמצטרפי גם לענין הך פסולא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול, משא״כ לדעת הרמב״ם שפסק בפי״ד מהל׳ מלוה ולוה ובפ״ד מהל׳ טוען ונטען דעד אחד בשטר מועיל לחיוב שבועה ולדין מתוך שאינו יכול לישבע משלם, הרי דס״ל דשטר הבא בעד אחד הוי שטר, ונמצא דכל עד שבשטר הויא עדותו כנחקרה בב״ד גם בלא חברו, וממילא דהויין כהעידו בשתי ב״ד, דלא מצטרפי לענין פסול דקרוב או פסול של הגדה, ורק פסולא דקרוב או פסול של שעת ראיה הוא דאית בהו, ומיושב היטב דעת הרמב״ם כמו שכתבנו.
אכן נראה, דאפילו אם נימא דעד אחד בשטר אינו מועיל כלל אף לחיוב שבועה, מ״מ אין זה משום דלא חייל על עדותו כל הך דינא דנעשה כמו שנחקרה בב״ד, אלא דעיקר הדין הוא, דאף דהויא עדותו כמו שנחקרה בב״ד, מ״מ עדותו לא מועלת משום דהוי רק עד אחד, דכך היא ההלכה של שטרות שהם דוקא בשנים עדים, והוי ככל הדברים הצריכין שני עדים, ודין עדותו בזה כדין עד אחד בעל פה במקום שצריך שני עדים, דעדותו חקורה וקיימת, ורק דאינה מועלת. וכן הוא מוכרח מהא דאיתא בב״ב דף קס״ה שם דעד אחד בכתב ועד אחד בעל פה מצטרפין, דזהו להדיא דגם שטר בעד אחד הוי שטר, ולהנך דס״ל דשטר הבא בעד אחד לאו כלום הוא, הרי פירשו התוס׳ שם דהא דעד אחד בכתב ועד אחד בעל פה מצטרפין היינו עד חתימה ועד מסירה, דתרווייהו אשטרא קמסהדי, אבל מ״מ הרי אם נימא דעיקר הדין דנעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד לא חייל רק בעדות של שנים דוקא, ועד אחד בשטר לא הויא עדותו כנחקרה בב״ד כלל, א״כ מאי מהניא ליה מה דאיכא גם עד מסירה, והלא העד מסירה מועיל רק לעיקר דין השטר וקיומו, אבל לחלות דין שיש בשטר של עדי חתימה, שהוא דין הגדת עדות מדין דנעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד, הלא אין עדי מסירה שייכים כלל לזה, וכל עיקר דין עדי מסירה שהשטר מתקיים על ידם הוא דין ראיית עדות, וא״כ איך שייך לומר שישלים העד מסירה דין שנים עדים דצריכינן לענין דינא דנעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד, כיון דאינו מענינה של הגדת עדות הכלולה בעדי חתימה. וגם דבעיקר דין השטר חלוקין הן בדינן עדי חתימה ועדי מסירה זה מזה, דעדי חתימה הן הן עצמו של שטר, משא״כ עדי מסירה דינן רק שמועילין לקיום דין שטר, אבל לא דהן בכלל עצמו של שטר, וא״כ הלא בודאי קשה דאיך מועיל צירופו של העד מסירה להעד החתום בשטר שיהא בו דין עדי חתימה של שטר, אלא ודאי דגם עד אחד בשטר חייל ביה דין שטר דנעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד, ודין עד אחד ביה, ורק דעד אחד אינו מועיל לעדות זו, ועל כן שפיר מצטרף הוא לעד מסירה להדין שנים עדים דבעינן לקיום דין שטר. ולפי זה הרי שוב נמצא, דבכל עדים החתומין בשטר, כל עד בפני עצמו הויא עדותו כמו שנחקרה בב״ד אף בלעדי חבירו, ושוב חזר דינם כמו שנחקר כל אחד בב״ד מיוחד, דלא שייך בהו הדין דנמצא אחד מהן קרוב או פסול עדות כולן בטלה. ועל כן נראה, דגם לדעת התוס׳ הא דנוהג פסול דנמצא אחד מהן קרוב או פסול בשטרות הוא רק משום פסול ראיית עדות, ולא משום פסול הגדה, ורק דהתוס׳ ס״ל דבכל זאת מ״מ כיון דחתום בהשטר גם קרוב או פסול לא מקיימינן שטרא מספיקא, וחיישינן דלמא היה הקרוב או פסול עם הכשרים במעמד אחד בשעת החתימה, שאז היא ראיית העדות, אם לא משום טעמא דעדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד שנעשה בהכשר גם מפסולא דקרוב או פסול, ולהכי הוא דמקיימינן שטרא.
וביסוד הך מילתא שכתבנו דעדים החתומין על השטר כל אחד הוי כחקור רק על עצמו ולא על העדים האחרים החתומים עמו, הנה זה נסתר מהסוגיא דכתובות דף י״ט [ע״א] דשנים שהיו חתומין על השטר ומתו ובאו שנים ואמרו כתב ידם הוא זה אבל אנוסין היו קטנים היו פסולי עדות היו דאם כתב ידם יוצא ממקום אחר חשיבי תרי ותרי לגבי עדי השטר, ומשום דעדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד, ואם נימא דכל אחד אינו מעיד רק על עצמו לבד, א״כ הא אין כאן תרי ותרי, כי אם דהוי תרי בחד, דהרי כל עד החתום בשטר הוא רק חד סהדא שמעיד על כשרותו, והוא מה שמעיד על עצמו שאינו קרוב או פסול, ועל פסולו הא איכא עדות של שנים משני אלה המעידין עליו שהוא קרוב או פסול, וקשה היאך חשבינן להו לתרי ותרי, כיון דבעיקר הכחשתן שעל כל עד בפני עצמו הויין תרי לגבי חד, דעדות השנים קיימת ועדות האחד בטלה, וכמבואר בב״ק דף ע״ג יעו״ש. אלא ודאי דכל עדים החתומין על השטר נכלל בעדותן שהשטר כשר גם מצד יתר העדים החתומין בו, וגם על זה הוי כמו שנחקרה עדותן בב״ד, ועל כן שפיר הוי דינא דבבאו שנים אחרים לפוסלו הוו תרי ותרי, כיון דגם בשטר יש כאן עדות של שנים המעידין יחד על כשרותו והכשר העדות שבו. ולפי זה הרי שוב הדר דינא, דכל עדים החתומין על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בבית דין דהרי הוא בכשרותו גם בפני הך פסולא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול, ונסתר זה הטעם שכתבנו דכיון דהפסול בא מחבירו ולא מחמת עצמו ע״כ אין בזה דין חזקת שטר דעדותו נחקרה שהוא בכשרותו, ולפי המבואר הרי אי אפשר לומר כן, דהרי חזינן דעל כל מעשה השטר וגם על הכשרו שבא מחמת חבירו העד שני ג״כ אמרינן דהרי הוא כמו שנחקרה עדותו בב״ד, והרי הוא בכשרותו, ונחקרה זאת מכל העדים יחדיו, וממילא הרי נכלל בזה דלית ביה גם הך פסולא דנמצא מהן קרוב או פסול, וצ״ע דברי הרמב״ם שפסק דאם יש עדות ברורה שכולן ישבו לחתום השטר בטל בודאי, ואמאי לא חשבינן להו כתרי ותרי. אלא ודאי דהכא שאני משום דכיון דהא ודאי דחתומין בו גם פסולין, והרי הוא לפנינו בפסולא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול, ורק דאנו באין להכשירו על ידי שנחלק העדות ולעשותן עדות מיוחדת לומר שחתמו זה שלא בפני זה על כן לית בהו הך דינא דנחקרה עדותן בב״ד, וזהו להדיא כמו שכתב הב״י.
והנה לפני המבואר הרי יש מקום לומר, דשפיר שייך בשטר גם דין נמצא אחד מהן קרוב או פסול של הגדה, דנראה דהא דכל אחד בעדותו מעיד גם על חברו שהוא כשר, הוא משום דכל העדים החתומים חד סהדותא נינהו בהגדתן, אשר על כן נהי דבעצם ההילכתא דשטרות דעדותן כמו שנחקרה בב״ד אין אחד שייך לחבירו כלל, אבל מ״מ מאחר דגם זה נכלל בהגדתן דכולהו אתו להיות חדא עדות וחדא הגדה, א״כ ממילא מועיל זאת למיחל עלייהו דין נמצא אחד מהם קרוב או פסול לבטל העדות כולה. אכן מלבד דאין זה מוכרע, י״ל עוד, דנהי דהא ודאי דכל אחד מעיד גם על חבירו, ומשום דכמו שמעיד על כל מעשה השטר כמו כן הוא מעיד על חתימת השני, דהוא זה ג״כ מעצם השטר, ועל כן לענין הכחשה שפיר הויין תרי ותרי, אבל לענין דין נמצא אחד מהם קרוב או פסול הכל תלוי בדין צירוף עדותן, וזה לא מצינו דהגדתן מצטרפת למהוי חדא הגדה. ובדעת הרמב״ם הרי כבר הבאנו דהפסול של נמצא אחד מהן קרוב או פסול שבשטר הוא משום פסול ראיה, וכדתלי לה בדין נתכוונו להעיד, ומיושבים היטב דברינו למעלה כמו שכתבנו.
ובעיקר הסוגיא דכתובות שהבאנו, דשנים החתומין על השטר ובאו שנים אחרים ואמרו אנוסין היו קטנים היו פסולי עדות היו דאם כתב ידם יוצא ממקום אחר חשיבי תרי ותרי עדים המעידין ועדי השטר, צ״ע לפי מה דקי״ל דעדי השטר חותמין זה שלא בפני זה, וא״כ הא יכול להיות שחתמו זה שלא בפני זה, דאז הלא ודאי דאין בעדותו של האחד כלל לגבי השני אם הוא קרוב או פסול אם לא, כיון שאינו יודע מהשני כלל, ואז ודאי דהוי כמו דאסהידו ביה תרי בחד ותרי בחד, דמבואר בב״ק דף ע״ג [ע״א] דהשנים האחרונים נאמנים לפוסלם, ואיך אמרינן דחשיבי תרי ותרי, וצ״ע. ואמנם כן דבאנוסים היו ניחא, דהרי הא דבטלה העדות אם היו אנוסים, הלא זהו רק משום דעצם המעשה לא היתה כמו שאמרו, אבל אם אך המעשה אמת הלא עדותן כשרה ומתקיימת גם בעדים אנוסים, וא״כ הרי עיקר ההכחשה היא בעצם המעשה אם הוא כמו שאמרו אם לא, ועל זה הא הויין באמת תרי ותרי. אמנם ברמב״ם פ״ז מהל׳ עדות מבואר להדיא דגם בקטנים היו פסולי עדות היו הויין תרי ותרי, וכפשטא דברייתא דאם כתב ידם יוצא ממקום אחר אין נאמנים, דקאי אכולהו בבי, ובזה שוב קשה דהא הויין תרי בחד ותרי בחד, וצ״ע.
(ו-ז) שטר שהיו עדיו מרובין וכו׳בבא בתרא קסב,ב:
דתניא... היו ארבעה וחמשה עדים חתומין על השטר, ונמצא אחד מהן קרוב או פסול – תתקיים עדות בשאר.
ר״י מיגאש על אתר (רמ״ש שפירא, ירושלים תשס״ב, עמ׳ שמו):
היו ארבעה וחמשה חתומין על השטר ונמצא אחד מהן קרוב או פסול תתקיים עדות בשאר. וההיא דתנן במכות: מה שנים נמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטלה אף שלשה וכו׳ דוקא בידוע דנתכוונו להעיד או לחתום כאחד הוא, אבל אם אין ידוע שנתכוונו שניהם לחתום או להעיד כאחד השטר כשר ותתקיים עדות בשאר, שאם הפסול לבסוף יש לנו לומר שהוסיף חתימתו שלא מדעת הכשרים, ואי בתחלה חתם יש לומר הנך כשרים רווחא שבקו למאן דקשיש מינייהו (כגיטין י,ב), ואתא האי פסול וחתים ביה. אי1 נמי חד מהני כשרים שבק רווחא למחתם, וכד אתא חבריה לא קביל למחתם קמיה וחתם בתרא ושבק לההוא רווחא כדאיתא, ואתא האי פסול וחתם ביה.
יש לעמוד על כך שהסברו הנ״ל מתייחס לפסול דווקא, ומדובר במקרה שהוא חתם בעצמו שלא מדעת האחרים ואף לא מדעת בעלי הדין. שמא רצה אותו פסול להרוויח שיחשיבוהו ככשר כשיראו חתימתו על השטר. כמו כן ייתכן שקרוב של אחד העדים רצה שדווקא הוא יופיע על השטר להראות חשיבותו לעומת קרובו. אבל קרוב של בעלי הדין – למה לו לחתום על שטר זה? הרואה יראה שרבינו דייק בלשונו ודיבר דווקא על ״שנים קרובין זה לזה״, ואף הוא מסביר כי הטעם הוא ״ובא זה הקרוב או הפסול וחתם שלא מדעתם״.
מצאנו התייחסות שונה של הר״י מיגאש גם לשאלת קרוב – שו״ת הר״י מיגאש סי׳ קסה (חסידה עמ׳ קנג):
מה שאמרנו בגט פשוט היו ארבעה וחמשה עדים חתומים על השטר ונמצא אחד מהן קרוב או פסול תתקיים העדות בשאר. דבר זה אינו אלא כשחתם קרוב בראש לפי שאנו אומרים משום כבוד חתם. אבל אם חתם באמצע, קרוב פסול דהלכה רווחת היא: נמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטלה אף שלשה כו׳.
יש מקרים שקרובי בעלי הדין יראו בכך משום כבוד לחתום על שטר, בייחוד בשטר נדוניא או תנאים לחתונה. ראה תוספות בבא בתרא קסב,ב (ד״ה נמצא; וכן הוא גם בגיטין יח,ב תוד״ה אמרי):
... ורב יהודאי פסק על שטר שיש בו חמשה עדים או יותר ונמצא אחד מהן קרוב או פסול – בתחילה כשר כדאמרינן לכבוד חתמו, אבל אי חתימי בסוף פסול. ואין נראה לרבינו תם וכו׳. והקשה לו ר״י... וחזר בו ר״ת ואין מכשיר כי אם בתחלה ולא בסוף מפני שקיום השטר בסוף, כדפסיק רב יהודאי...
כך הוא לפנינו בהלכות גדולות הלכות עדות (ד״י כרך ג עמ׳ 28):
... קא אמרינן בגט פשוט: היו ארבעה או חמשה עדים חתומין על השטר ונמצא אחד מהן קרוב או פסול – תתקיים העדות בשאר; הני מילי כי כשר כגון דחתים קרוב ברישא, דאיגלאי מילתא דכבוד הוא דעביד ליה ולאו לעדות אחתמיה, אבל אם חתם קרוב באמצע או בסוף – פסול אותו השטר, דהא סבירא לן כרב נחמן דאמר הלכה כרבי... כי היכי דפסילי לדיני נפשות פסילי נמי לדיני ממונות. ותאני בתוספתא2: שטר שחתמו עליו חמשה עדים ונמצאו שלשה הראשונים קרובים או פסולין – תתקיים עדות בשאר עדים.
כאן מדובר על טעם שונה להכשיר חתימת קרוב, וזה כולל בודאי גם קרוב לבעלי הדין, אלא שלפי טעם זה רק אם החתומים הראשונים הם קרובים יש להכשיר את השטר על פי העדים האחרונים. למיעוט ידיעתי לא מצאתי שרבינו מתייחס במפורש למקרה כזה, אבל שמא יש לומר בגדר השערה שזאת היא כוונת הפיסקה שהוסיפה רבינו בסוף ההלכה, שהיא לכאורה מיותרת: ״אף על פי שהעד שחתם בתחלה בשטר הוא הפסול הרי השטר כשר״. הרי כבר ביאר: ״אפשר שחתמו הכשרים והניחו מקום לגדול לחתום...⁠״, והרי זה ודאי כולל גם המקום הראשון! וכאן לא חילק בין הראשונים לאחרונים כמו בהלכות גירושין ט,כז. למה צריך לחזור עוד פעם על דינו של החותם בתחילה? ברם שמא כוונתו להרחיב את הדין שכבר נתפרש שהוא מפני שלא חתמו ביחד והפסול נכנס למקום שאינו שלו; ועתה מוסיף שלגבי המקום הראשון יש להכשיר קרוב בכל מקרה כי מן הסתם החתימוהו לכבדו ולא לשם עדות כלל, ואפילו אם מדובר בפסול אחר הרי השטר כשר מפני שמן הסתם הניחו מקום לגדול והוא חתם בלא ידיעתם כמו שנתבאר.
יש גם אפשרות שלישית להכשיר שטר שבו חתמו פסולים מטעם אחר:
כתב רבינו חננאל מכות ו,א:
... ודייקא מתניתין בעדות ממון עדות על פה, דומיא דעדות נפשות, אבל עדות בשטר לא מיפרשא הכא כל עיקר. וקיימא לן בעדות בשטר תתקיים העדות בשאר, וכדחזקיה דאמר בגמרא דגט פשוט (בבא בתרא קסב,ב): מילאהו בקרובים כשר. וכבר פירשנוהו במקומו [לא נמצא לפנינו].
דין זה פסקו רבינו בהלכות מלוה ולווה כז,ד:
היו העדים מרוחקין מן הכתב יתר על שני הַשִּׁטִּין והיה בכל הריוח שבין הכתב והעדים מלא בעדים פסולים או קרובים – הרי זה כשר, שהרי אינו יכול להזדייף.
ראה שם ביארתי באורך. ברור ששם מדובר דווקא שהקרובים והפסולים הם למעלה בריווח שבין הכתב והעדים הכשרים, ונמצאו העדים הכשרים דווקא למטה.
ניסוחו של רבינו הוא בעקבות הרי״ף (מכות רמז אלף סב):
וחזינן לגאון דקאמר, הני מילי בעדות על פה, אבל שטר שיש בו שלשה עדים ושנים מהן קרובין זה לזה, אם לא נודע בעדות ברורה שישבו שלשתן להעיד וכתבו עדותן זה בפני זה דהוי כמאן דאמרי למיסהד אתינן, לא מבטלינן ליה לשטרא מספק, אלא תתקיים העדות בשאר, דאמרינן דילמא חד שביק רווחא למאן דקשיש מיניה ובא זה הקרוב וחתם שם שלא מדעת חבירו.

ירושלמי (מכות א,ז): כתב כל נכסיו לשני בני אדם והעדים כשרים לזה ופסולין לזה, ר׳ יוחנן אמר: פסול, ור׳ שמעון בן לקיש אמר: כשר. אמר (רשב״א) [ר׳ אלעזר] מתניתא מסייעא ליה לר׳ יוחנן: מה שנים נמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטלה, אף שלשה נמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטלה. ומנין אפילו מאה, תלמוד לומר: ׳עדים׳.

והיכא דליכא בשטרא אלא תרי, וחד מינייהו פסול, אי נמי תרי קרובין להדדי, אפילו מסרה ניהליה באפי סהדי אחריני דכשירי, לא מהני מידי, דהוה ליה מזוייף מתוכו, כדגרסינן בפרק אחד דיני ממונות (כח,ב) בענין ההיא מתנתא דהוה חתימי עלה תרי גיסי, ואמר ליה רב יוסף, זיל אייתי סהדי דמסריה ניהלך באנפי סהדי, ואמר ליה אביי, והא מודה ר׳ אלעזר במזוייף מתוכו שהוא פסול, ואמר ליה רב יוסף לההוא, זיל לא שבקי לי דאוקמה בידך.
כדאי להביא דברי רבינו ישמעאל בן חכמון (חידושי בבא בתרא קסב,ב) בביאור סברת הכשרת השטר בהסתמך על שאר העדים:
... ובאו אילו הפסולים וחתמו בו מעצמם, שכגון זה השטר כשר הוא, שלא אמרנו בשנמצא אחד מן העדים קרוב או פסול בטלה עדות אלא בשנתכוונו להעיד כאחד או לחתום כאחד, שנמצאת העדות בטלה מעיקרה. אבל אם אין ידוע שנתכוונו להעיד – השטר כשר הוא ותתקיים העדות בשאר שהם העדים הכשרים.
כלומר, גם בעדות שבעל פה, דווקא כשידוע שהעדים הכשרים נתכוונו להעיד יחד עם הפסולים – העדות בטלה, אשר על כן שואלים את העדים הבאים לבית דין, ״כשראיתם זה שהרג או חבל – להעיד באתם או לראות?⁠״ (רמב״ם עדות ה, ה). אבל אם אין הדבר ניתן לברר, כגון עדות בשטר, למה נחשוד בעדים הכשרים שנשתתפו עם פסולים? הלא תיקנו חכמים שעדים החתומים על השטר נעשה כמי שנחקרה עדותם בבית דין!
סברא זו מופיעה גם בתשובות הגאונים (הרכבי) סימן מב:
וששאלתם: כתובה שנמצא עליה שלשה עדים שנים מהן מוחזקין בבית דין וידועים וכול׳.

כך ראינו: כי כתובה זו כשרה, ואפילו נמצא הרבה שמעידין על חתם ידי הקרוב הזה אין בזאת פגם על הכתובה, אלא אם כן אמרו שני עדים כשרין כי בפנינו חתם הקרוב הזה עם השנים החתומים מדעתן וגם הם חתמו מדעת, וכיון שאחריהם הוא חותם אין נפגמין בזאת, אלא העדות מתקיימת בכשרים, ועיקר הדבר הזה כי העדים הבאין להעד על פה ועמהן קרוב או פסול, אם בא הפסול עם הכשרין ואמרו כולן יחדו כי להעד באנו, ונמצאו הכשרין מתכוונין להיות הפסול עמהן, נפסלין. אבל אם אמרו הכשרין, אנו באנו להעד ואין זה מנוי מכיתנו, או שבאו לבדם ובא הוא לבדו, אע״פ שאמר באתי להעד, אין הכשרין נפסלין, כי עיקר משנתנו לענין או שלשה עדים כך היא: ר׳ עקיבא אומר, לא בא שלישי וכול׳. ואמרינן עלה, היכי אמרינן להו, אמר רבא, הכי אמרינן להו, למיחזא אתיתו או לאשהודי אתיתו וכול׳. אבל השטר היוצא ויש בו חתם קרוב או פסול ולא נודע היאך חתמו עידיו, אינו נפסל, שמא לא היה בכואנה [=בכוונה], כמה שנאמר בשאלה זו, ואם הקרוב חתום בסוף, אומרין שמא בלא דעת העדים הכשרין, ואף אם בראש הוא חותם, אומרין שמא רוחא שבק למאן דקשיש מיניה, לפיכך תתקיים העדות בשאר. וכן אנו מוציאין [=מוצאין] כשאמרו, אמר רב עמרם לפי שאין למידין משיטה אחרונה, אמרינן, אמר ליה רב נחמן לרב עמרם מנא לך הא וכול׳ עד מסייעא ליה לחזקיה דאמר חזקיה מילאהו בקרובים כשר. הרי נתברר כי כתובה זו כשרה ואין בה פגם.
תשובות הגאונים (הרכבי) סימן רלו:
ושאלת הא דתנן, מה שנים ונמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטלה אף שלשה ונמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטלה, הילכתא כר׳ יוסי דמוקי לה בדיני נפשות, דאמר רב יהודא אמר שמואל כואתיה, או הילכתא כרבי דפסק רב נחמן כואתיה? ואו הילכתא כרבי, הני מילי בעדות על פה, אבל בעדות בשטר היכא דאיכא שנים כשרים רצופין בין בתחלה ובין באמצע ובין בסוף, או דילמא לא שנא?

הכין חזינא: דהילכתא כרב נחמן דפסק כך, דהוא מסקנא דשמעתא, וקימא לן הלכה כרב נחמן בדיני כל היכא דאמר. ועוד, דהא רבינא בתרא קא מוקים לה לדרבי כחכמים, דאמרי⁠(נן) מוציא שם רע בעשרים ושלשה.

והא דרבי בין בכתב בין בעל פה. על פה היכי דאמי? דאו אתו שהדי על פה דאית בהון כשרים ואית בהון פסולין, אמרינן להו, אנתון למאי אתיתון. ואו חזינן דכשרים באים עם פסולין בכואנה [=בכוונה] להעד, מיפסלא עדות כולה. ואו אמרי כשרין באנו להעד, ואמרו פסולין באנו לראות, עדותן קיימת, דאמור רבנן, היכי אמרינן להו, אמר רבא, הכי אמרינן להו, למיחזא אתיתו או לאשהודי אתיתו. או אמרין לאשהודי אתינן, נמצא אחד מהן קרוב או פסול עדותן בטלה. ואו אמרין למיחזא אתינן, מה יעשו שני אחים שראו באחד שהרג את הנפש. ועיקר הא מילתא כר׳ עקיבא, דאמר בא שלישי להחמיר עליו אלא לעשות דינו כיוצא באלו, אם כן ענש הכתוב לניטפל לעוברי עבירה כעוברי עבירה, על אחת כמה וכמה שישלם שכר לניטפל לעושי מצוה כעושה מצוה. לפיכך בזמן שיודע לנו כי הכשרים ניטפלו לפסול בכוונה, הרי עדותן בטלה כמוהו. אבל אם העידו כשרים כדרכן, ובא פסול וניטפל להן שלא בכוונתן שלכשרים, הוא עומד בפסלותו והן בחזקת כשרותן, והעדות מתקיימת בהן, בין בעינין עיקר עדות בין בעינין העדה בבית דין. ולפי זאת אמר רבי מה יעשו שני אחים שראו באחד שהרג זה את הנפש ולא התרו בו. לומר, שאם נועדו להתרות בו כשרים ופסול, כל העדות בטלה. וכן אם נועדו להעד עליו כשרים ופסול, או שנועדו להעד בבית דין כשרים ופסול, בטלה עדותן.

ועל הדרך הזו דין השטרות ודאי כמה שאתה אומר, שאם לא נמצאו שנים כשרין רצופין הרי עדות בטלה, שהרי כשר ופסול נועדו. אבל אם נמצא בתחלה שנים כשרין חתומין ואחריהם קרובין ופסולין, אינן פוסלין את השטר בזמן שיכולין אנו לומר אפשר כי אחר שחתמו כשרים באו פסולין וחתמו שלא מדעת הראשונים. אבל אם יודע לנו בעדות נכונה כי כולן נועדו בכוונה – השטר בטל. וכן אם מצאנו פסולין בשיטה ראשונה ומחצה אחרי סיום הכתב, ויש לומר שמא הרחיקו העדים הכשרין את עדותן שיטה ומחצה מן הכתב, כמאן דשאביק רווחא למאן דקשיש מיניה, ובאו אלו הפסולין וחתמו באותו המקום המרווח שלא מדעתן שלכשרים. ובשני הדברים האלו אנו אומרים, אמר רב עמרם, אין למדין משיטה אחרונה, אמר ליה רב נחמן לרב עמרם, מנא לך הא, אמר ליה, דתניא הרחיק את העדים שתי שיטין מן הכתב פסול שטה אחת כשר, מאי שנא שני שיטין דפסול דילמא מזייף וכתיב, שיטה אחת נמי דילמא מזייף, אלא לאו שמע מינה אין למדין משיטה אחרונה, שמע מינה. איבעיא להו, הרחיק את העדים שיטה ומחצה, מהו? ומהדרינן, תא שמע דתניא, הרחיק את העדים שתי שיטין ומחצה מן הכתב, פסול. פחות מיכן, כשר. היו ארבעה וחמשה עדים חתומין עליו ונמצא אחד מהן קרוב או פסול, תתקיים העדות בשאר. מסיעא ליה לחזקיה דאמר חזקיה מילאהו וכול׳. ואל תתמה, שהרי אויר פוסל בשלשה סכך פסול פוסל בארבע. מדקא שיכן ליה רבנן להא דנמצא אחד מהן קרוב או פסול כהרחיק את העדים מן הכתב שאין למדין משיטה אחרונה, ובמילאהו בקרובין דהוא בתר דחתמין כשרים, שמע מינה דוקא תתקיים עדות בשאר, או בשיטה ראשונה דבתר שטר שאין למדין או לבסוף דמילוי בעלמא הוא.
תשובות הגאונים (קורונל) סימן קב:
וששאלתם: הא דאמרי רבנן בגט פשוט, הרחיק את העדים שני שטים מן הכתב פסול. פחות מכאן, כשר. היו חתומין ארבעה או חמשה עדים ונמצא אחד מהם קרוב או פסול, מתקיימת העדות בשאר. אבל חתום באמצע נפסלה העדות כלה. ואמר חזקיהו, מילאהו כלו בקרובים כשר, וכי אמר חזקיהו כך על שני שיטים שבין הכתב לעדים, ותני בתוספתא, שטר שחתמו עליו חמשה עדים ונמצא מהם שלשה הראשונים קרובים או פסולים, תתקיים השטר. ומן הגאונים שאמר צריכין השני עדים הכשרים שיהיו רצופים, ולא יפסיק ביניהם קרוב או פסול, ואם לאו בטל השטר והוא כחרש הנשבר. ומהם מי שאמר, בין כך ובין כך תתקיים העדות בשאר, ונקיי הדעת בירושלים לא היו חותמין על השטר עד שהיו יודעים מי חותם עמהם.
תשובות הגאונים שערי צדק חלק ד שער ז סימן ז (ירושלים תשכ״ו, עמ׳ קפח):
וששאלתם: ראובן מרדה עליו אשתו ובקשה להתגרש, וכשהוציאה כתובתה לגבות בה נדונייתא נמצא כתוב בה שהכניסה לו ארבעים זהובים. כיון ששמע ראובן כך התחיל צווח ואומר, לא היו דברים מעולם. וכשבאו לבית דין לבדוק בעדים החתומים, מצאו קרוב שלה חתום בתוך (הדעים)[העדים] החתומים למטה ולמעלה. התתקיים העדות בשאר או לא?

הכין חזינא: כי בזמן שיצא שטר סתם ולא ידענו איך חתמו עדיו, ונמצא מהן כשרים ומהן פסולים, הרי זה כשר וגובים בו, כי יש לנו לומר שמא הכשרים חתמו לבדם והניחו ריוח ובאו הפסולים וחתמו באותו הריוח והשטר כשר, דאמר חזקיה (בבא בתרא קסב,ב): מלאהו בקרובים כשר, ותנו רבנן: היו חמשה עדים חתומים עליו ונמצא שלשה ראשונים קרובים או פסולים תתקיים עדות בשאר דאמרינן רוחא שבק למאן דקשיש מיניה ואתא האי חתום. אבל אם נטפלו הכשרים לפסולים בכונה וחתמו עמהן ונועדו יחדיו להעיד, עדותם כולה בטילה.
השווה הלכות גירושין ט,כז ושם ביארתי.
1. מכאן עד סוף הקטע מתוך תשובות חכמי פרובינצא.
2. תוספתא דומה יש בגיטין ז,יא. בתוספתא כפשוטה שם (כרך הביאור, עמ׳ 908) הביא באורך את הגרסאות השונות לתוספתא זו. בירושלמי גיטין א,ה היא הובאה כלשונה אולם בבבלי שינו, ובמקום ״שלשה הראשונים״ נכתב ״אחד מהן״. אמנם גם בבבלי ישנו כ״י אחד שגורס בדומה ללשון התוספתא, וכן הביאו הרשב״ם, התוספות (בבא בתרא הנ״ל) והרשב״א (גיטין יח,ב) שכך גרס ר״ח. אמנם לפנינו עדותו של בה״ג שבבבלי לפניו לא היה כבתוספתא! אגב, הש״ך (חושן משפט סי׳ מה ס״ק כג) העיר שהרי״ף בבבא בתרא (רמז תתקכט) גרס כר״ח, והעדיף דבריו שם על פני דבריו המפורשים לכאורה במכות שהבאנו לעיל (לולי דבריו אפשר היה ללמוד מהרי״ף שהתוספתא באה להשמיע רבותא).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזרדב״זכסף משנהלחם משנהחדושי ר׳ חיים הלוייד פשוטההכל
 
(ז) אף על פי שהעד שחתם בתחילהא בשטר הוא הפסול, הרי השטר כשר:
Even though an unacceptable witness is the first whose signature appears on the legal document, the document is acceptable.
א. ת3-1: תחילה. ד (מ׳שחתם׳): שחתום מתחילה. וקלקול לשון הוא.
משנה תורה דפוסיםהגהות מיימוניותמגדל עוזיד פשוטהעודהכל
אַף עַל פִּי שֶׁהָעֵד שֶׁחָתוּם מִתְּחִלָּה בַּשְּׁטָר הוּא הַפָּסוּל הֲרֵי הַשְּׁטָר כָּשֵׁר:
[ד] היו ארבעה וחמשה עדים חתומין על השטר ונמצאו ב׳ הראשונים קרובים או פסולים תתקיים העדות בשאר ובפ״ב דגיטין מוכיח דלענין גיטין אינו כן מפני שעדי הגט אין חותמין זה בלא זה ואימור שהראשונים נחתמין לעיקר עדות ס״ה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

משנה תורה דפוסיםהגהות מיימוניותמגדל עוזיד פשוטההכל
 
(ח) כל עד שהעיד בדיני נפשות, אינו מורה בדין זה הנהרג, ולא ילמד עליו לא זכות ולא חובה. ואם אמר, יש לי ללמד עליו זכות, משתקין אותו, שנאמר ״ועד אחד לא יענה בנפש למות״ (במדבר ל״ה:ל׳), בין לזכות בין לחובה, ומה הוא זה שנאמר ״למות״, כלומר, עד שהעיד בנפש למות, לא יענה דבר, אלא יעיד וישתוק:
אבל בדיני ממונות יש לעד ללמדא זכות וחובהב, אבל לא יימנה מןג הדיינין ולא ייעשה דיין, שאין עד נעשה דיין אפילו בדיני ממונות.
Whenever a witness delivers testimony in a case involving capital punishment, he may not rule as a judge with regard to this murder. He may not offer an opinion in favor of the accused's acquittal or conviction. If he states: "I have a rationale that should lead to his acquittal, he is silenced, as implied by Numbers 35:30: "One witness shall not make a statement with regard to a case involving capital punishment,⁠" i.e., his words are not accepted neither for acquittal, nor for conviction.
What is the intent of the phrase "involving capital punishment"? That once a witness testifies with regard to capital punishment, he should make no further statements. He should deliver his testimony and be silent. With regard to cases involving financial matters, he may, however, offer an opinion leading to the defendant being released from financial liability or held liable. He may not, however, be counted among the judges or serve as a judge. For a witness may not serve as a judge. This applies even in cases involving financial matters.
א. בד׳ נוסף: עליו. ואין לזה טעם, כי בדיני ממונות יש שני בעלי דין.
ב. ד: או חובה. וברור שזאת הכוונה.
ג. ד: עם. אך בכתבי⁠־היד כבפנים, כמו: לא ייחשב מן הדיינים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזרדב״זכסף משנהמרכבת המשנהיד פשוטהעודהכל
כׇּל עֵד שֶׁהֵעִיד בְּדִינֵי נְפָשׁוֹת אֵינוֹ מוֹרֶה בְּדִין זֶה הַנֶּהֱרָג וְלֹא יְלַמֵּד עָלָיו לֹא זְכוּת וְלֹא חוֹבָה. וְאִם אָמַר יֵשׁ לִי לְלַמֵּד עָלָיו זְכוּת מְשַׁתְּקִין אוֹתוֹ שֶׁנֶּאֱמַר (במדבר ל״ה:ל׳) וְעֵד אֶחָד לֹא יַעֲנֶה בְנֶפֶשׁ לָמוּת. בֵּין לִזְכוּת בֵּין לְחוֹבָה. וּמַהוּ זֶה שֶׁנֶּאֱמַר לָמוּת כְּלוֹמַר עֵד שֶׁהֵעִיד בְּנֶפֶשׁ לָמוּת לֹא יַעֲנֶה דָּבָר אֶלָּא יָעִיד וְיִשְׁתֹּק. אֲבָל בְּדִינֵי מָמוֹנוֹת יֵשׁ לוֹ לְלַמֵּד עָלָיו זְכוּת אוֹ חוֹבָה. אֲבָל לֹא יִמָּנֶה עִם הַדַּיָּנִים וְלֹא יֵעָשֶׂה דַּיָּן שֶׁאֵין עֵד נַעֲשֶׂה דַּיָּן אֲפִלּוּ בְּדִינֵי מָמוֹנוֹת:
[ה] עי׳ בהל׳ סנהדרין פ״ב:
[ו] וכתבו התוס׳ דנראה דהיינו דוקא בעד שצריך להעיד בפיו דהא טעמא דאין עד נעשה דיין הוא משום דבעינן עדות שאתה יכול להזימה וכיון שהעדים בעצמן דנין לא ידונו לקבל הזמה על עדותן ומהאי טעמא אמרינן בירושלמי שקרובי הדיין פסולין להעיד כדלקמן פרק י״ד בהג״ה או כפירוש רשב״ם משום דבעינן שיעידו העדים בפני הדיינים כדאיתא פרק שבועת העדות ולא שיהו הם עצמם דיינים וטעמים האלו אין ענינם אלא בעד המעיד בפיו אבל מי שנתכוין להעיד וראה ואין צריך להעיד נעשה דיין לד״ה דליכא הני טעמי וכן כתב בס״ה ומתוך הטעמים האלה פר״י דליתא להא דפירש רבינו שמואל גבי שלשה שנכנסו לבקר את החולה דדוקא נכנסו לבקר ועיין לעיל בהלכות סנהדרין פ״ט:
(ח-ט) כל עד שהעיד כו׳ עד שאין עד נעשה דיין. בסנהדרין פ׳ אחד דיני ממונות:
ואפילו בדיני ממונות כו׳ עד סוף הפרק. פ״ב דכתובות (דף כ״א) ופ״ק דסנהדרין:
כל עד שהעיד וכו׳. כבר נתבאר זה למעלה:
אבל בד״מ וכו׳. הכי מסקינן בסנהדרין דאין עד נעשה דיין בדבר שהוא מן התורה אבל במלתא דרבנן עד נעשה דיין והכי אמרינן בתר הכי התם הנח לעדות החדש שהיא מן התורה קיום שטרות דרבנן ומהאי טעמא עד ודיין מצטרפין וכדכתיבנא לעיל:
כל עד שהעיד בדיני נפשות וכו׳ – פרק היו בודקין תנן אמר אחד מן העדים יש לי ללמד עליו זכות וכו׳ משתקין אותו ובפרק אחד דיני ממונות (סנהדרין ל״ג:) דרשי ליה מועד אחד לא יענה בנפש למות ומשמע לרבינו ששיעור הכתוב כך הוא ועד המעיד למות לא יענה בנפש ואפשר דבשום מקום דרשו ליה הכי ואף על גב דשיעור הכתוב כך הוא סוף סוף אייתר למות דמועד לא יענה בנפש שמעינן דבדיני נפשות איירי דוקא ולמות אייתר לכדתניא התם מנין לאחד מן התלמידים שאמר יש לי ללמד עליו זכות שומעין לו ואם אמר יש לי ללמד עליו חובה אין שומעין לו:
שאין עד נעשה דיין אפילו בדיני ממונות – בבא קמא פרק החובל (דף צ׳ ע״ב) אמרינן ההוא גברא דתקע לחבריה אתא לקמיה דרבי יהודה נשיאה אמר ליה הא אנא הא רבי יוסי הגלילי זיל הב ליה מנה צורי ושיילינן התם מאי הא אנא הא רבי יוסי הגלילי אילימא הא אנא דחזיתיך הא רבי יוסי הגלילי דאמר מנה צורי וכו׳ למימרא דעד נעשה דיין והתניא סנהדרין שראו אחד שהרג את הנפש מקצתם נעשים עדים ומקצתם נעשים דיינים דברי רבי טרפון רבי עקיבא אומר כלם עדים הם ואין עד נעשה דיין עד כאן לא קאמר רבי טרפון אלא דמקצתם נעשים עדים ומקצתם נעשים דיינים אבל עד נעשה דיין פירוש לדון על פי ראייתו לא קאמר כי תניא ההיא כגון שראהו בלילה פירש״י ולמחרת כשבאים לדין אין דנין אלא על פי שמועה לפיכך צריך למקצתו להעיד ואם אין שם אלא שלשה צריך להושיב אחרים ולהעיד בפניהם אבל ראו ביום עושין על פי הראיה לרבי טרפון מיד ורבי יהודה נשיאה כרבי טרפון סבירא ליה ואיבעית אימא הכי קאמר ליה הא אנא דסבירא לי כרבי יוסי הגלילי דאמר מנה צורי הא סהדי דמסהדי בך זיל הב ליה ומכיון שהביאו ראיה מפלוגתא דרבי טרפון ורבי עקיבא לההוא גברא דהוה חייב מנה צורי שמע מינה דלא שאני לן בין דיני נפשות לדיני ממונות דבכולהו אין עד נעשה דיין פירוש עד שהעיד כבר אבל אם לא העיד מעידין בפניו ודן אפילו בדיני נפשות וכרבי טרפון ופוסק רבינו כרבי טרפון אי משום דכי אמרינן הלכה כרבי עקיבא מחבירו אבל לא מרבו ורבי טרפון רבו היה וכמאן דאמר הכי בהכותב ועוד דלחד תירוצא רבי יהודה נשיאה כרבי טרפון סבירא ליה וכיון דקיימא לן כרבי טרפון לא תיקשי לן מההיא דבפרק שני דמכות שכתבו המפרשים דההיא רבי עקיבא אמרה אבל אנן דקיימא לן כרבי טרפון אפילו בדיני נפשות עד שראה ולא העיד דן וכמו שכתבתי והראיה שרבינו סובר דדוקא אם העיד אינו דן אבל אם לא העיד דן שכתב בתחלת הבבא כל דיין שהעיד בדיני נפשות וכו׳ אבל לא ימנה וכו׳ משמע דוקא העיד אבל לא העיד לא:
כל עד שהעיד וכו׳. עי׳ כ״מ ולח״מ ונראה דמשו״ה לא פסק רבנו כר״ע משום דר״ע לשיטתו דמקיש שלשה לשנים ואנן לא קי״ל כר״ע אלא כרבי וכמ״ש בפ״ב מהל׳ עדות ה״ג וכדבפרקין ה״ה משו״ה אותן שלא באו להעיד לא מקרי עד ונעשה דיין והבן.
(ח-ט) כל עד שהעיד בדיני נפשות וכו׳ – ראה לעיל במניין המצוות בכותרת להלכות אלו, מצווה ג, הובא ספר המצוות ל״ת רצא:
האזהרה שהוזהר העד שלא לדבר בדין אותו שהוא מעיד עליו, ואפילו היה חכם או יודע הרי זה לא יהא עד ודיין ויורה, אלא יעיד במה שראה וישתוק... והוא אמרו יתעלה: ׳ועד אחד לא יענה בנפש למות׳ (במדבר לה,ל)... ובגמר סנהדרין אמרו: ׳ועד אחד לא יענה בנפש׳ – בין לזכות בין לחובה. ובארו שטעם הדבר משום דמחזי כנוגע בעדותו.
אינו מורה בדין זה הנהרג – כך כתב במניין הקצר בכותרת להלכות אלה: ״שלא יורה העד בדין זה שהעיד עליו בדיני נפשות״. למדנו בהלכות סנהדרין יא,י: ״תלמיד שהיה חכם ומבין, והיה מחוסר קבלה הרי רבו מוסר לו הקבלה שהוא צריך לה בדין זה, והוא דן עמו בדיני נפשות״. עוד למדנו שם י,ח שתלמיד, ואפילו הנאשם עצמו, האומר שיש לו ללמד זכות בדיני נפשות ויש ממש בדבריו – משתפים אותו במשא ומתן כדי שיבהיר את טעמו ונימוקו; ושם ביארתי (ד״ה אפילו אמר הנידון עצמו... ועולה למניין) שזהו שאמרו שהוא ״נמנה עמהם״. כאן משמיענו רבינו שאם העד היה חכם אסור לו להורות לאחד הדיינים בדין זה, ואין צריך לומר שלא יימנה מן הדיינים ולא ייעשה דיין.
ולא ילמד עליו לא זכות ולא חובה וכו׳ – משנה סנהדרין ה,ד:
אמר אחד מן העדים, יש לי ללמד עליו זכות, או אחד מן התלמידים, יש לי ללמד עליו חובה – משתקין אותו.
פיהמ״ש שם: ... ואין שומעין מן העד שום דבר בין לזכות בין לחובה, שנאמר: ׳ועד [...] לא יענה׳.
סנהדרין לג,ב – לד,א:
דיני ממונות הכל כו׳ [מלמדין זכות וחובה ודיני נפשות הכל מלמדין זכות ואין הכל מלמדין חובה]. הכל – ואפילו עדים? נימא מתניתין רבי יוסי ברבי יהודה היא ולא רבנן, דתניא: ׳ועד אחד לא יענה בנפש׳ – בין לזכות בין לחובה. רבי יוסי ברבי יהודה אומר: עונה לזכות, ואין עונה לחובה. אמר רב פפא: באחד מן התלמידים, ודברי הכל. מאי טעמא דרבי יוסי בר יהודה? דאמר קרא: ׳עד אחד לא יענה בנפש למות׳ – למות הוא דאינו עונה, אבל לזכות עונה. ורבנן? אמר ריש לקיש: משום דמיחזי כנוגע בעדותו. ורבנן, האי ׳למות׳ מאי דרשי ביה? מוקמי ליה באחד מן התלמידים, כדתניא: אמר אחד מן העדים, יש לי ללמד עליו זכות, מניין שאין שומעין לו? תלמוד לומר: ׳עד אחד לא יענה׳. מניין לאחד מן התלמידים שאמר, יש לי ללמד עליו חובה, מניין שאין שומעין לו? תלמוד לומר: ׳אחד לא יענה בנפש למות׳.
כבר נתבאר בכתוב: ׳לא יקום עד אחד באיש לכל עון ולכל חטאת׳, וזאת היא אזהרה שלא לדון לא בדיני נפשות ולא בדיני ממונות על פי עד אחד בלבד. והנה כתבה תורה עוד: ׳כל מכה נפש לפי עדים ירצח את הרֹצֵחַ ועד אחד לא יענה בנפש למות׳. הרי הרישא של הפסוק קובעת שוב שדיני נפשות יש לפסוק רק על פי ׳עדים׳ ומיעוט רבים שניים. מעתה מה באה הסיפא להשמיענו? לפיכך ראה רבינו לפרש כך: ועד אחד בנפש למות – כלומר, עד שהעיד בדיני נפשות, דהיינו ׳בנפש למות׳ – לא יענה שום דבר אלא ישתוק. נמצא זו היא עיקר כוונת הכתוב על פי פשוטו של מקרא.
ירושלמי סנהדרין ד,ו כפי נוסחת הרי״ף (סנהדרין רמז אלף כב):
ירושלמי: תני, העד אינו מלמד לא זכות ולא חובה. מנין? שנאמר: ׳ועד אחד לא יענה בנפש למות׳. ומנין אפילו אחד? שנאמר: ׳אחד לא יענה׳. ומנין הוא בעצמו לא יענה? שנאמר: ׳לא יענה בנפש למות׳.
ואם אמר יש לי ללמד עליו זכות משתקין אותו – כלומר, מלבד האיסור שיש על העד, גם על בית הדין מוטלת חובה לשתקו אם רוצה לדבר.
אבל בדיני ממונות וכו׳ראש השנה כה,ב – כו,א על המשנה בעניין ראיית הירח החדש: ״ראוהו שלשה והן בית דין – יעמדו שנים ויושיבו מחבריהם אצל היחיד ויעידו בפניהם״:
... למימרא דעד נעשה דיין [שהרי כולם ראו]? לימא מתניתין דלא כרבי עקיבא, דתניא: סנהדרין שראו אחד שהרג את הנפש מקצתן נעשו עדים ומקצתן נעשו דיינין, דברי רבי טרפון. רבי עקיבא אומר: כולן נעשים עדים, ואין עד נעשה דיין! אפילו תימא רבי עקיבא, עד כאן לא קאמר רבי עקיבא התם אלא בדיני נפשות, דרחמנא אמר: ׳ושפטו העדה׳ ׳והצילו העדה׳, וכיון דחזיוהו דקטל נפשא לא מצו חזו ליה זכותא, אבל הכא אפילו רבי עקיבא מודה.
... לכדתניא: רבי עקיבא אומר, מנין לסנהדרין שראו אחד שהרג את הנפש שאין ממיתין אותו עד שיעמוד בבית דין אחר? תלמוד לומר: ׳עד עמדו לפני העדה למשפט׳ (במדבר לה,יב) – עד שיעמוד בבית דין אחר.
רבי טרפון סובר ״מקצתן נעשו עדים ומקצתן נעשו דיינין״ – לדעתו עד שראה יכול להיות דיין לדון באותו דבר שהוא ראה, אבל לא יתכן שאותם הנעשים דיינים גם יעידו. וכן, ״מקצתן נעשו עדים״ – כלומר, הם נעשים עדים בלבד אבל לא יתכן שהם גם יעידו וגם ידונו. זאת אומרת, רבי טרפון פוסל לדיינות ״עד שהעיד בדיני נפשות״ אבל לא עד שראה ולא העיד בבית דין. הגמרא מסיקה כי רבי עקיבא סבור שאף עד שראה אינו יכול להיות דיין בדיני נפשות, אבל בקידוש החודש אפילו לרבי עקיבא גם עד שראה יכול להיות דיין, וכל שכן לרבי טרפון.
בדיני המבייש את חבירו למדנו בבבא קמא צ,ב על המשנה: ״התוקע לחבירו – נותן לו סלע; רבי יהודה אומר משום ר׳ יוסי הגלילי, מנה״:
... תא שמע: דההוא גברא דתקע ליה לחבריה, אתא לקמיה דר׳ יהודה נשיאה, אמר ליה: הא אנא הא ר׳ יוסי הגלילי, הב ליה מנה צורי... מאי הא אנא הא רבי יוסי הגלילי? אילימא הכי קאמר ליה: הא אנא דחזיתך (אני עד שראיתי אותך תוקע לו), והא ר׳ יוסי הגלילי דאמר מנה צורי, זיל הב ליה מנה צורי – למימרא דעד נעשה דיין? והתניא: סנהדרין שראו אחד שהרג את הנפש, מקצתן נעשו עדים ומקצתן נעשו דיינין, דברי רבי טרפון. ר׳ עקיבא אומר: כולם עדים הם, ואין עד נעשה דיין – עד כאן לא קאמר ר׳ טרפון אלא דמקצתן נעשו עדים ומקצתן נעשו דיינין, אבל עד נעשה דיין לא קאמר! כי תניא ההיא כגון שראו בלילה, דלא למעבד דינא נינהו (ולמחרת כשבאין לדון אין דנין אלא על פי שמועה, לפיכך צריך למקצתן להעיד. ואם אין שם אלא שלשה צריך להושיב אחרים ולהעיד בפניהם. אבל ראו ביום – עושין על פי הראייה לרבי טרפון מיד. ורבי יהודה נשיאה כרבי טרפון סבירא ליה – רש״י).
רבינו פסק דין זה כתנא קמא בהלכות חובל ומזיק ג,ט וכתב שהוא קנס. ביאר מרן בכסף משנה כאן כי כיון שהגמרא מקשה מן הברייתא בה מדובר על ״אחד שהרג את הנפש״ מוכח שאותה מחלוקת בין רבי טרפון ורבי עקיבא קיימת גם לגבי קנס ושאר ממונות ולא רק בדיני נפשות. כיון שהעמידו שרבי יהודה נשיאה סבר כרבי טרפון, לפיכך יש לפסוק כמותו. זהו שפסק רבינו ״שאין עד נעשה דיין אפילו בדיני ממונות״, אבל אפילו בדיני נפשות אין זה אמור אלא בעד שהעיד ולא בעד שראה בלבד.
ברם אחבמכ״ת מסקנה זו קשה להולמה. ראשית, אין זו מסקנת הגמרא הסופית. הסוגיא בבא קמא הנ״ל ממשיכה:
איבעית אימא הכי קאמר ליה: הא אנא דסבירא לי כרבי יוסי הגלילי דאמר מנה צורי, והא סהדי דמסהדי בך. זיל הב ליה מנה צורי.
כידוע, שיטת הגאונים הרי״ף ורבינו היא לפסוק בדרך כלל כלשון אחרון (ראה ר״ן על הרי״ף (עבודה זרה ב,א מדפי הרי״ף) בשם הרי״ץ גיאת). לפיכך, ייתכן שהעמדת הגמרא בלשון ראשון אינה הכרחית, והרי ללשון אחרון מדובר שהיו שני עדים אחרים. עוד זאת, התוספות (בבא קמא שם ד״ה כגון) חולקים על פירוש רש״י בלשון ראשון שר׳ יהודה נשיאה פסק כרבי טרפון וז״ל:
פירש בקונטרס: ורבי יהודה נשיאה כרבי טרפון סבירא ליה. ובחנם פירש כן, דאפילו כרבי עקיבא ניחא דלא גמר מדיני נפשות כדפירשתי לעיל.
וראה שם בגיליון העתק מחילופי גירסאות: ״והתלמוד מוכרח לאוקמי כשראוה בלילה כדי ליתוקם לר׳ יהודה נשיאה גם כר׳ טרפון, ולרבי טרפון אין חילוק בין דיני ממונות לדיני נפשות״.
נמצא שלדעת התוספות אין כאן הוכחה שהלכה כרבי טרפון, אלא בין לרבי טרפון ובין לרבי עקיבא בדיני ממונות עד שראה בלבד יכול להיות דיין, מה שאין כן עד שהעיד – הוא אינו יכול להיות דיין.
כתב בספר המצוות לא תעשה רצב כדברי ר׳ עקיבא בברייתא במכות:
האזהרה שהוזהרנו מלהרוג את החוטא בעת שנראהו שכבר עשה את העברה שהוא חייב עליה מיתה קודם שיבוא לבית דין... ואפילו היה בית דין הגדול אשר ראוהו הרג – נעשים כולם עדים יגידו עדותם לפני בית דין אחר, והבית דין האחר ימיתוהו.
העולה מדברינו הוא שרבינו פוסק כרבי עקיבא, והוא לפי הכלל (עירובין מו,ב): ״הלכה כרבי עקיבא מחבירו״. רבי עקיבא סובר1 כי עד שהעיד אינו נעשה דיין אף בדיני ממונות, אולם יכול הוא להיעשות דיין בעדויות מדרבנן. לעומת זאת עד הרואה שאינו מעיד יכול להיעשות דיין בדיני ממונות וגם בעדות החודש (ראה הלכות קדוש החודש ב,ט). בדיני נפשות אינו נעשה דיין כלל ועיקר אף אם רק ראה, כדברי ר׳ עקיבא שהתייחס רק לדיני נפשות כפי שנתבאר בברייתא במכות הנ״ל.
ראה כיצד סידר רבינו את ההלכות בפרק זה. למדנו לעיל (הלכה ה) שכל שראה עדות יכול להעיד אף אם לא נתכוון להעיד. אמנם עדיין יש לחלק בין הרואה בכוונה לראות לבין הרואה בכוונה להעיד, וחילוק כזה נעשה כאשר נמצא בין העדים קרוב או פסול. גם בדין ״אין עד נעשה דיין״ ניתן לראות שעד הרואה עדיין אינו עד לכל דבר ועניין, שכן בכוחו להיעשות דיין בדיני ממונות. אמנם בדיני נפשות אף עד הרואה הרי הוא עד ואינו נעשה דיין.
ראה הלכות רוצח ב,ט ומה שביארתי שם. וראה גם תשובות רבינו אברהם בן הרמב״ם פריימן-גויטיין, ירושלים תרצ״ח) סי׳ קב וסי׳ קד.
במה דברים אמורים וכו׳כתובות כא,ב (עם פירש״י):
אמר רב ספרא אמר רבי אבא אמר רב יצחק בר שמואל בר מרתא אמר רב הונא, ואמרי ליה אמר רב הונא אמר רב: שלשה שישבו (בבית דין) לקיים את השטר (ובלא העדאת עדים שיעידו על כתב ידן לפי שהדיינין עצמן מכירין אותה), שנים מכירין חתימות ידי עדים ואחד אינו מכיר, עד שלא חתמו (השנים על ההנפק) – מעידין בפניו (לפני השלישי שזהו כתב ידן של חתומים) וחותם (עמהן על מה שכותבין אשרנוהי וקיימנוהי לשטרא דנן במותב תלתא דאשתמודענא דחתימת ידא דסהדי היא), משחתמו – אין מעידין בפניו וחותם... שמע מינה עד נעשה דיין (שהרי השנים העידו על החתימות)...
יתיב ר׳ אבא וקאמר לה להא שמעתא דעד נעשה דיין. איתיביה רב ספרא לרבי אבא: ראוהו שלשה (בעדות החדש קאי) והן בית דין (מסנהדרין המקדשין את החדש) יעמדו שנים (להיות עדים) ויושיבו מחבריהם אצל היחיד, ויעידו בפניהם ויאמרו, מקודש החדש מקודש, שאין היחיד נאמן על ידי עצמו (לקדש החדש ביחידי); ואי סלקא דעתך דעד נעשה דיין, למה לי כולי האי? ליתבו בדוכתייהו (אחר שהעידו בפניו) וליקדשי! אמר ליה: אף לדידי קשיא לי ושאילתיה לרב יצחק בר שמואל בר מרתא, ורב יצחק לרב הונא, ורב הונא לחייא בר רב, וחייא בר רב לרב, ואמר להו: הנח לעדות החדש דאורייתא, וקיום שטרות דרבנן.
העולה מסוגיה זו שיש הפרש בין קידוש החודש לקיום שטרות דרבנן, שבקידוש החודש עד הרואה נעשה דיין אולם עד המעיד אינו נעשה דיין, אולם בקיום שטרות שהוא מדרבנן, אף עד המעיד נעשה דיין. זה שכתב רבינו: ״בדבר שצריך עדים מן התורה וצריך דיינין לדון באותו הדבר מן התורה״, להוציא עדות החודש וקיום שטרות וכיו״ב, שהראשון אינו צריך עדים כיוון שאם יראו ביום הרי יכולים לקדש מיד, והשני אינו אלא מדרבנן.
וראה הלכות סנהדרין ג,ו ומה שביארתי שם.
כיצד אחד שהביא את הגט וכו׳גיטין ה,ב (עם פירש״י):
איתמר: בפני כמה נותנו לה (השליח)? רבי יוחנן ור׳ חנינא, חד אמר: בפני שנים, וחד אמר: בפני שלשה. תסתיים, דר׳ יוחנן הוא דאמר בפני שנים, דרבין בר רב חסדא אייתי גיטא לקמיה דר׳ יוחנן, ואמר ליה: זיל הב לה באפי תרי ואימא להו בפני נכתב ובפני נחתם, תסתיים. לימא בהא קמיפלגי... והכא בשליח נעשה עד ועד נעשה דיין קמיפלגי (כלומר, אי אמרינן כי היכי דשליח נעשה עד – עד נעשה דיין), מאן דאמר בפני שנים, קסבר שליח נעשה עד ועד נעשה דיין (הלכך מצטרף בהדייהו והוו תלתא), ומאן דאמר בפני שלשה, קסבר שליח נעשה עד ואין עד נעשה דיין. (ה״ג2:) והא קיימא לן בדרבנן דעד נעשה דיין (כגון גבי קיום שטרות... בכתובות (כא,ב))! אלא... תניא כוותיה דרבי יוחנן: המביא גט ממדינת הים, ונתנו לה ולא אמר לה בפני נכתב ובפני נחתם – יוציא, והולד ממזר, דברי רבי מאיר. וחכמים אומרים: אין הולד ממזר, כיצד יעשה? יטלנו הימנה, ויחזור ויתננו לה בפני שנים ויאמר, בפני נכתב ובפני נחתם.
וכן כל כיוצא בזה – כגון קיום שטרות שהוא מדבריהם כמבואר בגמרא בכתובות הנ״ל, ופסקו לקמן ז,ו.
השווה תשובות הגאונים שערי צדק, חלק ד שער ז סימן מז (ירושלים תשכ״ו, עמ׳ רה):
רב סעדיה גאון זצוק״ל. ולענין שלשה שישבו לקיים השטר (כתובות כא,ב), אנו מקשין עליה (ראש השנה כה,ב – כו,א) ראוהו שלשה והם בית דין כו׳ לומר שאין עד נעשה דיין, ובמקומה אנו גומרין בה לומר שעד נעשה דיין.
1. כעין זה כתבו התוספות כתובות כא,ב ד״ה הנח וכן בבבא בתרא קיד,א ד״ה ואין עד.
2. כך גרס רש״י. בה״ג גרס (הלכות גיטין, ד״י עמ׳ 160; ראה הערת המהדיר שם 14 שרש״י בא לדחות גירסה זו, ושם ביאר את הנפקותא): ״והא קיימא לן אין עד נעשה דיין, הני מילי בדאוריתא אבל בדרבנן עד נעשה דיין, הא ודאי קיימא לן בדרבנן עד נעשה דיין״. נראה שהמשפט האחרון ״הא ודאי...⁠״ הוא מבה״ג עצמו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזרדב״זכסף משנהמרכבת המשנהיד פשוטההכל
 
(ט) במה דברים אמורים, בדבר שצריך עדים מן התורה, וצריך דיינין לדון באותו הדבר מן התורה, אבל בשל דבריהן עד נעשה דיין:
כיצד, אחד שהביא את הגט, ואמר, בפני נכתב ובפני נחתם, הוא ושנים נותנין אותו לה, ונמצא כאילו נטלתוא בביתב דין. וכן כל כיוצא בזה:
When does the above apply? With regard to matters that, according to Scriptural Law, require testimony and adjudication by judges. In matters of Rabbinic Law, by contrast, a witness may serve as a judge.
What is implied? A person brought a bill of divorce and stated: "It was written and signed in my presence.⁠" He and two other individuals may serve as a court and give the woman the bill of divorce. It is as if she received it in a court. Similar laws apply in all analogous situations.
א. ד: נטלוהו. אך הם הנותנים ולא הנוטלים.
ב. ד: מבית. אך הכוונה: בפני בית דין.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהיד פשוטהעודהכל
בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים בְּדָבָר שֶׁצָּרִיךְ עֵדִים מִן הַתּוֹרָה וְצָרִיךְ דַּיָּנִים לָדוּן בְּאוֹתוֹ הַדָּבָר מִן הַתּוֹרָה. אֲבָל בְּשֶׁל דִּבְרֵיהֶם עֵד נַעֲשֶׂה דַּיָּן. כֵּיצַד. אֶחָד שֶׁהֵבִיא הַגֵּט וְאָמַר בְּפָנַי נִכְתַּב וּבְפָנַי נֶחְתַּם. הוּא וּשְׁנַיִם נוֹתְנִין אוֹתוֹ לָהּ וְנִמְצָא כְּאִלּוּ נְטָלוּהוּ מִבֵּית דִּין. וְכֵן כׇּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה:
[ז] וכן פר״י כדמוכח בפרק קמא דגיטין ובפ״ב דכתובות רבי עקיבא דאמר בפרק החובל כולן עדים ואפי׳ הרואה אינו נעשה דיין דוקא קאמר לענין דיני נפשות כדמוכח פרק ראוהו ב״ד וטעמא כדאמרינן פרק ב׳ דמכות אמר ר׳ עקיבא מניין לסנהדרין שראו באחד שהרג את הנפש שאין ממיתין אותו עד שיעידו בבית דין אחר כו׳ ומהתם לא גמרינן לשאר דיני דשאני דיני נפשות דרחמנא אמר ושפטו העדה והצילו העדה וכיון דחזו דקטל תו לא חזו זכותיה תוס׳ פ׳ יש נוחלין ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

במה דברים אמורים בדבר שצריך עדים מן התורה וכו׳ – פרק שני דכתובות (כתובות כ״א:) עד נעשה דיין בדרבנן ובפ״ק דגיטין (דף ה׳:) בפני כמה נותנו רבי יוחנן אמר בפני שנים דסבר שליח נעשה עד ועד נעשה דיין:
בד״א בדבר שצריך עדים מן התורה וכו׳ – נראה מדברי רבינו כמ״ש הרכ״מ דלא שני ליה כלל בין בדיני ממונות לדיני נפשות דבכולהו עד המעיד אינו נעשה דיין אבל עד הרואה נעשה דיין אבל קשה דאי רבינו פסק כר׳ טרפון א״כ לתירוצא בתרא דואי בעית אימא דאמרינן בפרק החובל (דף צ׳:) ר׳ טרפון איירי בראוהו ביום ומ״מ בעי שיהו מקצתם עדים ומקצתם דיינים ואינם יכולים לעשות מעשה ע״פ ראייתם בלא עדות ואמאי הא באחד דיני ממונות (דף ל״ד:) אמרינן דשלשה שנכנסו לבקר את החולה רצו כותבין רצו עושין דין כו׳ וכתבו רבינו בפרק ג׳ מהלכות סנהדרין וא״כ בדיני נפשות נמי אמאי לא עבדי דין בראייתם לבד ודוחק לומר דרבינו אינו פוסק כלישנא בתרא דהוא מסקנא. וי״ל דסובר רבינו דלעולם הגדה בעינן ובדיני ממונות ראה דבעינן הגדה ומה שצוה בפניהם החולה חשיב הגדה כמ״ש שם בפרק ג׳ מהלכות סנהדרין הרב״י בשם הריטב״א ולכך בעינן בדיני נפשות שיהיו מקצתם עדים. ומ״מ קשה על הרכ״מ מ״ש דפסק רבינו כר׳ טרפון משום דאית ליה דהלכה כר׳ עקיבא מחבירו ולא מרבו ור׳ טרפון רבו דאי אפשר לומר כן דמאן דאית ליה הכי פסק בההיא דהכותב (דף פד:) כר׳ טרפון ורבינו פסק בפי״א מהלכות מלוה בההיא כר׳ עקיבא שכתב שם בד״א בזמן שנפרעין מן הלוה והיינו כר׳ עקיבא דאמר נותנו ליורשין. עוד קשה לי מההיא דפרק אלו הן הגולין (דף י״ב.) דאמרינן התם דרוצח שיצא חוץ לתחום ומצאו גואל הדם והרגו דר׳ יוסי ור׳ עקיבא אית להו דאינו נהרג עליו ורבי אליעזר אית ליה דנהרג עליו ודריש ליה מקרא דעד עמדו למשפט ואמרינן התם דר׳ יוסי ור׳ עקיבא דרשי ליה להאי קרא לההיא דר׳ עקיבא דסנהדרין שראו באחד שהרג את הנפש שאין ממיתין דכיון דרבי פוסק בהל׳ רוצח ושמירת נפש פרק חמישי כר׳ עקיבא ודלא כר׳ אליעזר א״כ ודאי דהיה לו לפסוק כאן בההיא כר׳ עקיבא ולמה דחאה משום דר׳ עקיבא אמרה וכדכתב הרכ״מ הא מוכרח הוא לפסוק כן לפי מה שפסק בהלכות רוצח ונ״ל לומר דר׳ טרפון דריש ליה ההוא קרא דאין הורגין את הנפש בלא עדות אלא מקצתם עדים ומקצתם דיינים ור׳ עקיבא אין לו כל כך הכרח מההוא קרא אלא הסברא דאמרינן בריש פרק ראוהו בית דין אליבא דר׳ עקיבא דתו לא חזו ליה זכותא מסייע ליה עם קרא וצריכי קרא וסברא והשתא ניחא מה שהקשו התוס׳ בריש פרק ראוהו בית דין דהיכי יהיב טעמא משום דלא חזו ליה זכותא דהא בפרק אלו הן הגולין דרשינן ליה זה מקרא דלדעת רבינו תרוייהו צריכי וכדכתיבנא ורבינו פסק כר׳ טרפון ודריש בההוא קרא לומר דצריך שיעמדו למשפט כלומר שיעידו מקצת הסנהדרין ומקצתם יהיו דיינין ומ״מ הקושיא האחרת שהקשיתי צ״ע:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהיד פשוטההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144