×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) אין המעלה בחוץ חייב עד שיעלה לראש המזבח שיעשה בחוץ, אבל אם העלה על הסלע או על האבן פטור, שאין קרוי קרבן אלא על המזבח, ואף על פי שהוא בחוץ, שנאמר ״ויבן נח מזבח לי״י״ (בראשית ח׳:כ׳). ואינו חייב עד שיעלה לשם, שנאמר ״לעשות אותו לי״י״ (ויקרא י״ז:ט׳), עד שיתכוון לי״יא:
A person who offers a sacrifice outside [the Temple Courtyard] is not liable unless he brings [the sacrificial animal] to the top of the altar that he constructed outside [the Temple]. If, however, he offered it on a stone or a rock, he is exempt, for the term sacrifice applies only when [an animal is offered] on an altar, even if it is outside [the Temple], as [indicated by Genesis 8:20]: "And Noah built an altar.⁠" He is not liable unless he offers the sacrifice to God, as [Leviticus 17:9] states: "...to offer it to God,⁠" i.e., unless his intent is for God.⁠1
1. I.e., if he offers it for the sake of a person without designating him as a deity, but merely as a token of appreciation, he is not liable.
א. ד (גם פ): לשם (אצל ק׳ לית מ׳עד׳, וכתב ששפת יתר הוא). אך בכתבי⁠־היד כבפנים, בהתאם ללשון הכתוב (ואינו שפת יתר, אלא הוא עיקר הלימוד).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחעודהכל
אֵין הַמַּעֲלֶה בַּחוּץ חַיָּב עַד שֶׁיַּעֲלֶה לְרֹאשׁ הַמִּזְבֵּחַ שֶׁיַּעֲשֶׂה בַּחוּץ. אֲבָל אִם הֶעֱלָה עַל הַסֶּלַע אוֹ עַל הָאֶבֶן פָּטוּר. שֶׁאֵין קָרוּי קָרְבָּן אֶלָּא עַל הַמִּזְבֵּחַ וְאַף עַל פִּי שֶׁהוּא בַּחוּץ שֶׁנֶּאֱמַר (בראשית ח׳:כ׳) וַיִּבֶן נֹחַ מִזְבֵּחַ. וְאֵינוֹ חַיָּב עַד שֶׁיַּעֲלֶה לַשֵּׁם שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא י״ז:ט׳) לַעֲשׂוֹת אֹתוֹ לַה׳ עַד שֶׁיִּתְכַּוֵּן לַשֵּׁם:
אין המעלה בחוץ חייב עד שיעלה לראש המזבח וכו׳ – משנה פרק השוחט ומעלה (זבחים ק״ח) ופסק כת״ק:
ואינו חייב עד שיעלה לשם וכו׳ – שם במשנה המעלה להדיוט פטור ובגמ׳ יליף לה מדכתיב ואל פתח אהל מועד לא יביאנו לעשות אותו לה׳:
אין המעלה בחוץ כו׳. גרסינן בפ׳ פרת חטאת (דף קי״ג) קרבן שומע אני אפילו קדשי בדק הבית ת״ל ואל פתח אהל מועד לא הביאו ע״כ. ועיין שם ברש״י שהביא שני פירושים ודחה הפירוש האחד שאמר שהטעם הוא משום דקדשי בדה״ב הם בעלי מומין ועיין שם בתוס׳ ובפ״ו דיומא (דף ס״ג) הובאת ברייתא זו וגם שם רש״י דחה אותו הפירוש ועיין שם בתוס׳ אך בפ״ק דתמורה (דף ו׳) כתב רש״י הפירוש הדחוי ועיין בקרבן אהרן בפ׳ שחוטי חוץ, ולא ראיתי לרבינו שהביא דין זה ולא ידעתי למה. ודע שמדברי התוס׳ פ״ק דע״ז (דף י״ג) ד״ה ונשחטה נראה מדרבנן אסור לשחוט קדשי בדה״ב בחוץ גזירה אטו קדשי מזבח ועיין במ״ש התוס׳ פ״ו דזבחים (דף נ״ט):
אין המעלה בחוץ וכו׳. המל״מ ז״ל דקדק דלא ידע למה לא הביא רבינו הדין השנוי בזבחים דף קי״ג וביומא דף ס״ג קרבן שומע אני אפי׳ קדשי בדק הבית ת״ל ואל פתח אהל מועד לא הביאו וכו׳ ע״כ. ומאי דאפשר דלא ביארו מפני שכבר הוא נלמד מדבריו שהרי לקמן הל׳ ג׳ הביא הדרשא דכל המתקבל בפנים חייבים עליו בחוץ ומינה לקדשי בדק הבית שהרי לא הוק׳ לפנים ומרן ז״ל הביא מהסוגיא דאל פתח אהל מועד גם בפ׳ הקודם הל׳ ו׳ הביא הדרשא דלפני משכן ה׳ כל שאינו ראוי לבא לפני משכן ה׳ אין חייבים עליו:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחהכל
 
(ב) ואינוא חייב אלא על העליית דבר הראוי לאישים או למזבחב, כגון העולה, שנאמר ״אשר יעלה עולהג״ (ויקרא י״ז:ח׳), מה עולה שראויה לאישים, אף כל שראוי לאישים הוא שחייב על העלייתו בחוץ:
One is liable only for offering an entity that is fit for the fire1 and for the altar,⁠2 for example, a burnt offering, as [ibid.:8] states: "who will offer a burnt-offering or a sacrifice.⁠" [One may infer:] Just as a burnt-offering is fit to be offered on the fires, so too, everything that is fit to be offered on the fire is what one is liable for offering outside [the Temple Courtyard].
1. In contrast to an entity which is eaten, as stated in Halachah 4.
2. Excluding sacrifices that are not offered on the altar, as mentioned in Halachah 7.
א. ת1: אינו. וכך ד (גם פ, ק).
ב. ד (מ׳או׳): ולמזבח. אך די באחד מהם, כגון דם דלקמן שראוי למזבח ולא לאישים.
ג. בב8 נוסף: או זבח. וכך ד.
משנה תורה דפוסיםכסף משנהאבן האזלעודהכל
אֵינוֹ חַיָּב אֶלָּא עַל הַעֲלָאַת דָּבָר הָרָאוּי לָאִשִּׁים וְלַמִּזְבֵּחַ כְּגוֹן הָעוֹלָה שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא י״ז:ח׳) אֲשֶׁר יַעֲלֶה עֹלָה אוֹ זָבַח מָה עוֹלָה שֶׁרְאוּיָה לָאִשִּׁים אַף כׇּל שֶׁרָאוּי לָאִשִּׁים הוּא שֶׁחַיָּבִין עַל הַעֲלָאָתוֹ בַּחוּץ:
אינו חייב אלא על העלאת דבר הראוי לאשים ולמזבח וכו׳ – נלמד ממה שיבא בסמוך. ובפרק השוחט ומעלה (זבחים ק״ט) דריש מדכתיב ואל פתח אהל מועד לא יביאנו כל המתקבל בפתח אהל מועד חייבים עליו בחוץ:
אינו חייב אלא על העלאת דבר הראוי לאשים ולמזבח כגון העולה שנאמר אשר יעלה עולה או זבח, מה עולה שראויה לאשים אף כל שראוי לאשים הוא שחייבין על העלאתו בחוץ. מכאן אמרו הזורק את הדם או המקטיר איברי עולה אימורין או קומץ או לבונה או קטרת או מנחת כהנים או מנחת נסכים או המנסך שלושה לוגין יין או מים בחוץ חייב שנאמר לא יביאנו לעשות אותו כל המתקבל מבפנים חייבין עליו בחוץ.
יין או מים בחוץ חייב, כתב הכ״מ ומה שכתב או המנסך ג׳ לוגין יין או מים שם בברייתא ומשמעות הברייתא שנסוך מים זה יהא בחג, וכן פירש״י ורבינו קיצר במובן עכ״ל, והנה אצלנו איתא להדיא בברייתא בחג, ומדברי הכ״מ שלא הי׳ גורס בברייתא בחג וכן ראיתי בדק״ס דבכת״י ליתא בחג, אבל מה שרוצה הכ״מ לפרש גם דברי הרמב״ם דכונתו בחג הוא תימה דאם אינו חייב אלא בחג לא הי׳ סותם הרמב״ם ועוד יותר תימה דהא בהל׳ ד׳ כתב מפורש וכן המנסך יין או מים פחות מג׳ לוגין בחוץ פטור בין בחג בין בשאר ימות השנה.
ונראה בזה דשם בזבחים דף ק״י איתא ת״ר המנסך שלשה לוגין מים (בחג) בחוץ חייב ר״א אומר אם מלאן לשם חג חייב מאי בינייהו אמר רנב״י ביש שיעור למים קא מיפלגי רב פפא אמר בקרבו נסכים במדבר פליגי רבינא אמר בלמדין ניסוך המים מניסוך היין פליגי, ופירש״י דכל האוקימתות הוא רק לענין זה אם קידשו הכלי שרת את המים, אבל לדעת הרמב״ם יש לומר דהנה בניסוך היין הא תנן במנחות דף ק״ד ע״ב דמתנדבים יין, וא״כ אם למדין ניסוך המים מניסוך היין גם מים מתנדבים, ולכן לאו דוקא בחג ובזה פליג ת״ק דברייתא דלא תני בחג, ור״א סבר דדוקא במילאם לשם חג דאז נתקדשו.
אח״כ מצאתי שכבר כתב בקרן אורה בשם אחיו הגאון בעל משכנות יעקב דכל הני אוקימתות דרנב״י ור״פ ורבינא הוא אם יכול לנסך בחג כמה פעמים אלא שלא עמד ליישב בזה דברי הרמב״ם דסובר דאפי׳ שלא בחג חייב ובד״ה שחיטת לילה נשאר בצ״ע בדעת הרמב״ם בזה, אכן בקרן אורה הקשה על פי׳ זה דאיך אפשר ללמוד מדין קרבו נסכים במדבר דיוכל להתנדב מים דמנ״ל ללמוד מזה דיחיד מתנדב מים ועוד דהיכי שייך למילף נדבת מים מנדבת יין היכי אשכחן נדבה בדבר שהוא חובת הזמן, ונראה דמה שהקשה על פי׳ אחיו שמפרש כן הא דפליגי בקרבו נסכים במדבר דבריו נכונים, אבל בהא דאמר רבינא דבלמדין ניסוך המים מניסוך היין פליגי, שפיר נוכל לפרש כמו שכתבנו דבלא קרא דהאזרח דילפינן מיניה במנחות דף ק״ז ע״א דמתנדבין נסכים לא הוי ידעינן דנסכים הוא קרבן של נדבה והיינו אומרים דהוא רק חיוב התורה לנסך יין כשמקריבים קרבן, אבל כיון דילפינן דמתנדבין יין וידעינן מזה דנסכים הוא ג״כ קרבן בפני עצמו, וכיון דסבר ת״ק דלמדין ניסוך המים מניסוך היין א״כ מה איכפת לן דעיקר חוב ניסוך המים לא מצינו אלא בחג, כיון דגלי קרא בניסוך היין דאף דעיקר דין נסכים הם נסכי יין, וא״כ שפיר ילפינן דגם נסכי מים כן, דאף דעיקר דין ניסוך המים הוא חוב בחג מ״מ מתנדב ניסוך המים, וכיון שמתנדב מה נ״מ בין בחג בין שלא בחג כיון דלא משום חוב הוא אלא משום נדבה. ולא מצינו אלא בחטאת ואשם דאין באים נדבה כיון שהם לכפרה. אבל ניסוך מים אף דלחוב אינו בא אלא בחג, כיון דלמדין מניסוך יין שהוא גדר קרבן שפיר בא בנדבה, ולכן שפיר סבר ת״ק דאפי׳ שלא בחג חייב.
ואין להקשות על דברינו דא״כ למה לא תנן דמתנדבים מים כמו דתנן דמתנדבים יין, אבל אין זה קושיא דבמתני׳ תנן עיקר דינא דילפינן מקרא דהאזרח וממילא כיון דלמדין ניסוך המים מניסוך היין גם מים מתנדבים, וכן לא קשה מה שלא כתב זה הרמב״ם דאין דרכו לכתוב מה שלא הוזכר בגמ׳ ונוכל ללמוד זה מהך דינא דחייבים על ניסוך המים בחוץ אפי׳ שלא בחג.
והנה בזה שכתבנו אפשר לבאר גם תחלת הסוגיא דשם אמתני׳ דתנן ר״א אומר אף המנסך מי החג בחג חייב, איתא בגמ׳ א״ר יוחנן משום ר׳ מנחם יודפאה ר״א בשיטת ר״ע רבו אמרה דאמר ניסוך המים דאורייתא דתניא ר״ע אומר ונסכיה בשני ניסוכים הכתוב מדבר אחד ניסוך המים ואחד ניסוך היין. א״ל ר״ל לר״י אי מה להלן שלשת לוגין אף כאן שלשת לוגין והא ר״א מי החג קאמר אי מה להלן בשאר ימות השנה אף כאן בשאר ימות השנה, ור״א בחג קאמר אישתמיטתיה הא דאמר ר׳ אסי עשר נטיעות ערבה וניסוך המים הלכה למשה מסיני, והקשו בתוס׳ דהא ר״ע מודה דאין ניסוך המים אלא בחג וכתבו דר״ת אינו גורס הא דאי מה להלן בשאר ימות השנה אלא אי מה להלן בשאר ימות החג לא, ומדברי רש״י משמע דאינו גורס הא דבשאר ימות השנה אלא הא דאי מה להלן שלשת לוגין, ולפימש״כ נוכל לומר דלר״ע דסבר דילפינן דין ניסוך המים מקרא דונסכיה דבשני ניסוכים הכתוב מדבר. א״כ ודאי הוקשו הניסוכים של יין ושל מים, וכיון דילפינן מקרא דהאזרח דמתנדבים יין ה״נ מתנדבים מים, וזהו דפריך ר״ל דלר״ע צריך להתחייב בחוץ כל השנה הואיל ובאים בנדבה ולכן מייתי הא דר׳ אסי דניסוך המים הלמ״מ וא״כ לא הוקש ניסוך המים לניסוך היין, ולכן אמר ר״א דדוקא בחג ואח״כ על הברייתא דפליגי ת״ק ור״א לפי הגירסא דלא גרסינן בדברי ת״ק בחג ור״א אמר דוקא אם מלאן לשם חג והיינו דאינו חייב אלא בחג וכשמלאן לשם חג, אמר ע״ז רבינא בלמדין ניסוך המים מניסוך היין פליגי, והיינו דאף למה דס״ל דניסוך המים הוי הלמ״מ וליכא היקש, מ״מ סבר ת״ק דלמדין זה מזה במה מצינו וכמש״כ ולכן מיושב דאף דהרמב״ם פסק דניסוך המים בחג הוי הלמ״מ מ״מ שפיר פסק כת״ק דחייבים בחוץ אפי׳ בשאר ימות השנה.
ומה דפסק הרמב״ם דדוקא שלשה לוגין זהו משום דת״ק דברייתא נמי אמר המנסך שלשת לוגין, ואף דלפי״מ דגורס רש״י דר״ל פריך אי מה להלן שלשת לוגין אף כאן שלשה לוגין, והא ר״א מי החג קאמר פירש״י לפי״מ דמתרץ דניסוך המים הלמ״מ הילכך איכא למ״ד בלוג גמירי לה או אין להם שיעור, אבל הרמב״ם הא פסק בפ״י מהל׳ תמידים דניסוך המים הי׳ בג׳ לוגין, לכן שפיר פסק דדוקא בג׳ לוגין חייב.
והנה הקרן אורה בזבחים דף ק״י בד״ה אישתמיטתיה ואח״כ בד״ה המנסך הקשה במה שפסק הרמב״ם דעל פחות מג׳ לוגין פטור, וכן משמע דגם על יותר מג׳ לוגין ג״כ פטור דהא כתב או המנסך שלשה לוגין יין או מים בחוץ חייב, ואף דבפירוש לא כתב פטור אלא בהל׳ ד׳ כתב וכן המנסך יין או מים פחות מג׳ לוגין בחוץ פטור בין בחג בין בשאר ימות השנה הואיל וחסר השיעור הרי אינם ראויים להתקבל בפנים, ועל יותר לא כתב בפירוש דפטור, אבל בפ״ב הל׳ ה׳ כתב אין מוסיפים על השיעורים האלו ואין גורעים מהם ואם גרע או הוסיף כ״ש פסול ואף דשם מיירי ביין מ״מ הא כאן ג״כ כתב יין או מים, והקשה הק״א דהא במעילה דף י״ג במה דתנן המים שבכד לא נהנים ולא מועלים נתנן בצלוחית מועלים בהם, פליגי ר״י ור״ל על נתנם בצלוחית דר״ל אמר אין מועלים אלא בג׳ לוגין ור׳ יוחנן אמר מועלים בכולם, ואמר שם דר״ל סבר יש שיעור למים ומוכח דר׳ יוחנן סבר אין שיעור למים, וכן פירש״י והרמב״ם בפ״ב מהל׳ מעילה הל׳ ט׳ פסק דמועלים בכולם וא״כ סובר דאין שיעור למים, וכיון דאין שיעור למים למה פטור בפחות מג׳ לוגין, ובחדושיו למעילה בהך סוגיא כתב בדעת הרמב״ם דמחלק בין שיעור למעלה ובין שיעור למטה, ולדבריו סובר הרמב״ם דאם נסך יותר מג׳ לוגין במים חייב וכבר כתבתי דזה קשה דהא כתב כאן יין ומים ביחד.
ונראה דהרמב״ם סובר דהא דפליגי ר׳ יוחנן ור״ל אם יש שיעור למים היינו לגבי מעילה דר״ל סבר יש שיעור למים ואם מילא יותר לא נתקדשו כלל, ור׳ יוחנן סבר דאפשר שיתקדשו המים לנסך מהם ג׳ לוגין, וכמו דאמר הגמ׳ במנחות דף ע״ח בתודה ששחטה על שמנים חלות, דאם אמר יקדשו ארבעים מתוך שמנים דקדשו, וכן פסק הרמב״ם בפי״ב מהל׳ פסוה״מ הל׳ ט״ו וכתב שם והמ׳ השניות יפדו ויצאו לחולין, וכן תניא במנחות דף מ״ח בדין שחט שני כבשים על ארבע חלות דהשאר נאכלות בפדיון, וא״כ גם הכא שמילא יותר מים כיון שיודע שאין מנסכין אלא ג׳ לוגין סבר ר׳ יוחנן דהוי כמו שאמר שיקדשו בהמים ג׳ לוגין ומ״מ כולם קדושים לענין זה שצריכים פדיון, ולכן שפיר מועלים בכולם.
אכן צריך לבאר דכיון דיסבור הרמב״ם דאין שיעור למים לענין זה דאפשר שיתקדשו הג׳ לוגין בתוך כל המים, וגם כל המים נתקדשו לענין זה שצריכים פדיון, א״כ לכאורה יהי׳ דין שאר המים כדין קדשים שנפסלו והוי פסולם בקודש דחייבים עליהם בחוץ וכמו לן ויוצא וטמא, אבל באמת כל הני דחשיב בברייתא דחייבים עליהם בחוץ הי׳ עליהם דין משעת שחיטה שיקרבו ורק אח״כ נפסלו ודינם שאם עלו לא ירדו ולכן חייבים עליהם בחוץ, ולפימש״כ לקמן בשיטת הרמב״ם חיובם הוא משום שכבר נעשו לשם והוא ג״כ שכבר נעשה תחלת עבודתם שיקריבו אותם לשם, אבל הכא כיון דעיקר דין ניסוך אינו אלא בג׳ לוגין, ורק דאפשר לקדש ג׳ לוגין מתוך הרבה א״כ שאר לוגין אף דצריך לפדותם, אבל לא נעשו לשם ולא הי׳ בהם תחלת עבודה שיהיו בעצמם ראויים להקרבה ולא היו ראויים לבוא לפתח אהל מועד וא״כ על שאר הלוגין לכאורה אין חייבים עליהם בחוץ, ואף דלפי״ז יקשה עוד יותר דגם בניסך בחוץ בפעם אחת יותר מג׳ לוגין כיון שכתב הרמב״ם בפ״ב מהל׳ מעה״ק דאם הוסיף על ג׳ לוגין או גרע פסול, וא״כ גם ביותר מג׳ לוגין למה יתחייב עליהם בחוץ, וא״כ צ״ע מה שכתב הרמב״ם דאם ניסך פחות מג׳ לוגין בחוץ פטור, ולא כתב ג״כ דאם ניסך יותר מג׳ לוגין פטור, אבל באמת זה לא קשה דאם ניסך יותר מג׳ לוגין כיון דג׳ לוגין שבהם נתקדשו והיו ראויים לנסך אותם בפנים, וא״כ מה שניסך בחוץ כל הד׳ או ה׳ לוגין אין טעם לפטרו כיון דעכ״פ היו ראויים לבוא לפתח אהל מועד לנסך הג׳ לוגין לבדם, ולכן פשוט מה שלא כתב הרמב״ם דאם ניסך יותר מג׳ לוגין בחוץ פטור.
אלא דנוכל להוסיף דאפי׳ אם היו לו הרבה לוגין ונסך מהם ג׳ לוגין בפנים או בחוץ ונסך אח״כ מהם עוד בחוץ, הנה אם היו פחות מג׳ לוגין כבר כתב הרמב״ם שהוא פטור ואם נשארו ג׳ לוגין ונסכם בחוץ כיון שכתבנו דסובר הרמב״ם שהם באין נדבה א״כ שפיר חייבים עליהם בחוץ, ואי דנימא מטעם זה לפטרו כיון שהיותר מג׳ לוגין לא נתקדשו קדושת כלי שרת כדי להקריבם, אבל זה אינו מצריך שהרמב״ם יכתוב דין זה לפטרו כיון דאם יחשוב לקדש הג׳ לוגין שנשארו יוכלו להתקדש כיון שהם באים נדבה, ממילא לא שייך לומר דפטור עליהם כיון שאם קידשם בקדושת כלי שרת חייבים גם עליהם לכן לא כתב הרמב״ם דעל יותר מג׳ לוגין פטור, דבאמת אינו פטור לא אם נסך בפעם אחת יותר מג׳ לוגין, ולא אם נסך בשני פעמים אם הי׳ בכל פעם ג׳ לוגין.
ובמה שכתבתי לר׳ יוחנן דאפשר שיתקדשו מים הרבה לנסך מהם ג׳ לוגין וכמו בתודה ששחטה על שמנים חלות, ולכן אפשר שיתחייב אם נסך אפי׳ יותר מג׳ לוגין בחוץ כיון דג׳ לוגין מהם נתקדשו והי׳ אפשר לנסכם בפנים, זה אינו מיושב אלא לשיטת הרמב״ם, שהתוס׳ במנחות דף ע״ח גבי תודה ששחטה על שמנים חלות כתבו אע״ג דר׳ יוחנן לית ליה ברירה היינו היכי שמתברר לבסוף דלאו כלום עביד, אבל הכא קדשי כל היכי דאיתנהו וכשבא להפריש ד׳ חלות של תרומה צריך להפריש ד׳ חלות מכל מין ומין דאי לאו הכי כיון דאין ברירה דילמא דחולין קא שקיל, וכיון דלדבריהם אינו יכול לברר ולומר אלו הם הארבעים חלות דתודה, א״כ גם הכא כשמקדש בכלי ששה לוגין מים אינו יכול לנסך מהם שלשה לוגין בפנים דדילמא אינם המקודשים, ולנסך כולם בפעם אחת אף דיש לומר דכיון דאין כאן אלא ג׳ לוגין מקודשים לניסוך מהני מ״מ אינו מוכרח דמהני כיון דעיקר דין ניסוך הוא דוקא בג׳ לוגין ולא יותר. ואם הוסיף או גרע פסול, ולומר כאן רואים כאלו הם מים אינו מוכרח כיון דעיקר הניסוך הוא במים, ואולי כיון שהג׳ האחרים ינסך שלא לשם מצוה אין בזה פסול אבל אינו ברור דמהני. אבל להרמב״ם לשיטתו דסובר בפ״ח מהל׳ תמידים ומוספים הל׳ י״ב דהשאר פודם ויוצאים לחולין. ומוכח דיכול לברר א״כ גם הכא יכול לברר המים המקודשים, איברא דקשה דהא קיי״ל דאין ברירה וכבר הקשה זה שם הלח״מ ונשאר בצ״ע ועיי׳ מה שכתב בזה המרכה״מ וכשנגיע לשם יבואר בעז״ה, ועכ״פ כאן הולך הרמב״ם לשיטתו וכמש״כ.
-מלואים והשמטות-
מה שהשבתי לידידי הרב הגאון הנעלה מו״ה מרדכי אילן שליט״א
הנה כתב לי ידידי הערות על ספרי ובתוכם חדושים נעלים אשר מהם באו בספרו המצויין תורת הקודש, אבל אכתוב כאן רק למה שנוגע ישר למש״כ בספרי.
בפי״ט הל׳ ב׳ ג׳ במש״כ הרמב״ם המנסך ג׳ לוגין יין או מים בחוץ חייב וכתב הכ״מ דכונת הרמב״ם על מים הוא בחג וכתבתי דהא בהל׳ ד׳ כתב וכן המנסך יין או מים פחות מג׳ לוגין בחוץ פטור בין בחג בין בשאר ימות השנה, וכתבתי דכיון דלמדין ניסוך המים מניסוך היין, לכן כמו דמתנדבים יין כן מתנדבין מים לכן אפי׳ שלא בחג וכתב ע״ז דהא בפ״ח מהל׳ ביאת מקדש הל׳ ב׳ כתב הרמב״ם אין הזר חייב מיתה אלא על ד׳ עבודות בלבד על הזריקה ועל ההקטרה ועל ניסוך המים בחג ועל ניסוך היין תמיד ומבואר דניסוך המים דוקא בחג, וכתב עוד דיש לציין דלענין חיוב זר שהוא ביומא דכ״ד שלא הוזכר שם בחג כתב בחג, וגבי חיוב בחוץ השמיט בחג, וע״כ דסמך כאן על מה שכבר כתב בהל׳ ביא״מ, והנה דרך זה בודאי לא יתכן בדעת הרמב״ם שישמיט עיקר גדול כאן ויסמוך על מה שכתב במקום אחר לענין דין אחר, אכן בודאי הוא סתירה לדברי אבל פשוט הוא שכיון שסתם כאן הרמב״ם ולא כתב בחג ע״כ דדעתו הוא דכאן חייב גם בשלא בחג.
ונראה דהטעם דאפשר לחייב על מים אפילו שלא בחג הרי כתבתי משום דאפשר להתנדב גם מים, והנה גבי חיוב זר דאינו חייב אלא בד׳ עבודות ילפינן זה מקרא דעבודת מתנה ומקרא דועבדתם, דדוקא עבודת מתנה ולא עבודת סילוק, ולא עבודה שיש אחריה עבודה, ותנאי זה אינו אלא בעבודת זר, אבל בשחיטת חוץ חייב בכל עבודה, ונראה דבעבודת זר כיון דחייבה תורה רק בד׳ עבודות אלו אין בזר חיוב אלא בעבודה המחוייבת, ולכן שייך למעט עבודה שיש אחריה עבודה היינו שעוד לא גמר העבודות שצריך בעבודה זו, אבל אם כל העבודה אינה חיוב אלא נדבה לא שייך לומר עבודה תמה, כיון דלא היתה מחוייבת כלל, ואף דעל זריקה והקטרה ודאי חייב זר אפי׳ בקרבן נדבה זהו דכיון שכבר שחטו הקרבן כבר יש חובה לזרוק הדם ולהקטיר האימורין.
ויש סמך ויסוד גדול לסברא זו דגבי עבודות חוץ תניא בזבחים דף ק״ט המנסך ג׳ לוגין יין או מים, ובלשון זה כתב כאן הרמב״ם, וגבי עבודת זר אמר רב ביומא דף כ״ד ניסוך היין וניסוך המים וכן כתב הרמב״ם ולאו המנסך יין והמנסך מים, והטעם הוא כמו שכתבנו דגבי עבודת זר דצריך עבודה מחוייבת א״א לומר המנסך יין והמנסך מים דהוי משמע דאפי׳ ניסך יין או מים שהתנדבו ג״כ יהי׳ חייב, לכן אמר ניסוך היין וניסוך המים היינו ניסוך המחוייב.
ועכשיו מיושב כמו שכתבנו דלחייב על העלאת חוץ חייב גם על ניסוך של נדבה, ולכן לאו דוקא בחג אבל גבי עבודת זר כיון דאינו חייב אלא בניסוך מחוייב, ולכן ניסוך היין אפשר תמיד בכל קרבן שצריך ניסוך, אבל ניסוך המים דוקא בחג.
עוד כתב במה שכתבתי במה דמשמע מדעת הרמב״ם דעל פחות ועל יתר מג׳ לוגין פטור, ולענין מעילה פסק דחייב אף ביותר מג׳ לוגין, וכתבתי לדמות להא דמנחות דף ע״ח בתודה ששחטה על שמנים חלות, דאם אמר יקדשו ארבעים מתוך שמנים דקדשו, וכן שם מ״ח גבי ב׳ כבשים על ד׳ חלות, והרמב״ם פסק דהשאר יפדו ויצאו לחולין, וכתב על זה דכיון דבנסכים המותר נפדים, א״כ קדושת דמים עליהם, וא״כ אמאי מועלים בכולם דהא מים של נסכים בחג הסוכות כל זמן שלא נתנן בצלוחית אין מועלין בהם, והביא ד׳ רש״י במעילה י״ג אמתני׳ דתנן לא נהנין ולא מועלין, שכתב משום דלא נתקדשו לניסוך המים למעילה עד שיתנו בצלוחית, וכן הוא ברמב״ם פ״ב מהל׳ מעילה, נראה דלא קשה דהתם לא הוזכר שקודם שנתנם בצלוחית נתקדשו קדושת דמים, אבל הכא כיון דגבי חלות צריכים פדיון, וה״נ המים צריכים פדיון למה לא יהי׳ בהן מעילה, והטעם דגבי חלות צריכים פדיון אף דאמר יתקדשו ארבעים מתוך שמנים, זהו משום דע״כ צריכים שיהיו כולם קדושות לפחות קדושת דמים, דבל״ז אין מכניסין חולין בעזרה כמבואר שם בגמ׳ בדף מ״ח שפודן בפנים, וה״נ כאן גבי מים כיון שדעתו ע״כ היה להסיך כל המים אף שהם יותר מג׳ לוגין והי׳ דעתו שיתקדשו ג׳ לוגין בכל המים, ואם השאר יהיו חול א״כ הא אין מכניסין חולין בעזרה, וכן אמר הגמ׳ בב״ב דף פ״א גבי ספק בכורים דמקדיש להו ופריק להו, ולכן שפיר מועלין בכולן ולא דמי למים שהם עוד בכד של זהב קודם שנתנם לצלוחית שלא נתקדשו קדושת דמים, אכן לפי״מ שכתב על מה שהבאתי מדברי הק״א דהרמב״ם מחלק בין פחות מג׳ לוגין ליותר, שכן כתב המאירי בסוכה דף מ״ט בהא דאמר הגמ׳ דאי מייתי לה במקודשת איפסלה בלינה דנפסלים אפי׳ בהיו יותר מג׳ לוגין שאין שיעור למעלה אלא למטה, אפשר דכן באמת דעת הרמב״ם.
משנה תורה דפוסיםכסף משנהאבן האזלהכל
 
(ג) מכאן אמרוא, הזורק את הדם, או המקטיר איברי עולה, או אימורין, או קומץ, או לבונה, או קטורת, או מנחת כהנים, או מנחת נסכים, או המנסך שלשתב לוגין יין, או שלשת לוגיןג מים, בחוץ, חייב, שנאמר ״לא יביאנו לעשות אותו״ (ויקרא י״ז:ט׳), כל המתקבל בפנים חייבין עליו בחוץ:
On this basis, [our Sages] said that individuals [who perform the following services] outside [the Temple Courtyard] are liable: One who throws the blood, offers on the pyre the limbs of a burnt-offering, the parts of an animal offered on the altar,⁠1 a handful [of meal], or frankincense,⁠2 or incense,⁠3 the meal-offering of a priest,⁠4 or the meal-offering within the accompanying offerings5 or one who pours a libation of three lugim6 of wine or of water.⁠7 [This is derived from ibid.:9:] "He did not bring it [to the entrance of the Tent of Meeting] to offer it.⁠" [Implied is that] any [sacrifice] that would be accepted within [the Temple Courtyard] causes one to be liable for [offering] it outside.
1. This applies with regard to all sacrifices, even sacrifices of a lesser order of sanctity. Since these parts are offered on the altar in the Temple, one is liable for offering them outside the Temple (Radbaz).
2. Both the handful of meal taken from the meal-offering and the frankincense from that offering are offered on the altar in their entirety (Chapter 13, Halachah 12).
3. This is offered on the inner altar twice daily (Hilchot K'lei HaMikdash 2:11).
4. Which is offered on the altar in its entirety (Chapter 12, Halachah 9).
5. See Chapter 2, Halachah 1.
6. For a wine libation is never less than three lugim. See the following halachah.
7. The Radbaz and Kesef Mishneh maintain that one is liable for pouring water on an altar only during the holiday of Sukkos, for only then is water offered on the altar in the Temple. The Radbaz does clarify that this is not necessarily apparent from the Rambam's wording. Indeed, on the contrary, from the following halachah, one could infer the opposite.
א. בת1 נוסף: חכמים.
ב. ד: שלשה. אך בגמ׳ זבחים קי: כבפנים.
ג. בד׳ לית מ׳שלשת׳. השמיט את ההדגשה שגם במים צריך שיעור זה, ע׳ בהלכה הבאה ובגמ׳ זבחים שם. [ק׳ כתב שנוסח ד׳ הוא נוסח ראשון, ורבנו תיקנו אחר כך. אך אין לזה יסוד, כי כן הוא בכל כתבי⁠־היד, וד׳ פשוט רצה לקצר].
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזלעודהכל
מִכָּאן אָמְרוּ הַזּוֹרֵק אֶת הַדָּם אוֹ הַמַּקְטִיר אֵיבְרֵי עוֹלָה אוֹ אֵימוּרִין אוֹ קֹמֶץ אוֹ לְבוֹנָה אוֹ קְטֹרֶת אוֹ מִנְחַת כֹּהֲנִים אוֹ מִנְחַת נְסָכִים אוֹ הַמְנַסֵּךְ שְׁלֹשָׁה לוֹגִין יַיִן אוֹ מַיִם בַּחוּץ חַיָּב שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא י״ז:ט׳) לֹא יְבִיאֶנּוּ לַעֲשׂוֹת אֹתוֹ כׇּל הַמִּתְקַבֵּל בִּפְנִים חַיָּבִין עָלָיו בַּחוּץ:
מכאן אמרו הזורק את הדם – בפרק קמא דזבחים (זבחים ד׳:) מה לזביחה וזריקה שכן עבודה וחייבין עליה בחוץ.
ומה שכתב: או המקטיר איברי עולה או אימורין או קומץ או לבונה או קטרת או מנחת כהנים או מנחת נסכים – משנה בפרק השוחט ומעלה (זבחים ק״ט:).
ומ״ש: או המנסך ג׳ לוגין יין או מים בחוץ חייב – שם בברייתא ומשמע הברייתא שנסוך מים זה יהא בחג וכן פירש״י ורבינו קיצר במובן:
שנאמר לא יביאנו לעשות אותו כו׳ – קשה קצת דברייתא לא אמרה שם (דף ק״מ) לרבות אלו [אלא מפסוק] שנאמר ואל פתח אהל מועד לא יביאנו כל הבא אל אהל מועד חייבין עליו בחוץ אבל לא הביאו פסוק זה שם אלא לרבות הדינין שכתב רבינו ז״ל למטה כגון הלן והיוצא והטמא כו׳ וכן רבינו ז״ל למה הביאו מדרשא מלעשות לה׳ אבל רש״י ז״ל לא פירש אלא מלעשות לבד משמע הראויין לעשות ולשון הברייתא נאות יותר לפירוש רש״י ז״ל:
מכאן אמרו הזורק את הדם וכו׳. עיין בכ״מ ומשנה ערוכה היא בפ׳ י״ג דזבחים (דף ק״ו) ובדף ק״ז ביארו מהיכא נפקא לן דזורק בחוץ חייב:
או המנסך ג׳ לוגין יין או מים וכו׳. ברייתא שם דף קי״א ובמתני׳ שם קתני ר׳ אלעזר אומר אף המנסך מי חג וכתב רבינו בפירוש המשנה דאינה הלכה מפני שהוא סבור דהוי דאורייתא ואנו קי״ל דהוי הלכה למשה מסיני וכ״כ הרע״ב ז״ל והקשה התוס׳ יו״ט דלא ידע מאי איכא בין דאורייתא להל״מ דשניהם מפי הגבורה נאמרו עיי״ש. ונראה דקושיא זו נופלת על הגמרא שם דמתחילה אמרו שהיא דאורייתא ושוב אמרו שהוא הל״מ דמזה הוא שכתבו הרמב״ם והרע״ב כן והנה ראיתי להרמ״ז ז״ל שם שתמה על תמיהת התוס׳ יו״ט דהא קי״ל אין מלקין אלא אם כן מתרין ואיך יתרו במה שלא כתוב בתורה אלא שהוא הל״מ וכו׳ ע״כ. ולא הבינותי דבריו דהא ודאי ההתראה שמתרין בו אינה מהל״מ או מדאורייתא אלא מעיקר הפסוק דאל פתח אהל מועד לא הביאו דמיניה ילפינן כל שחוטי חוץ וכ״כ בס׳ בית דוד נר״ו עיין עליו ומנאו רבינו פי״ט דהל׳ סנהדרין בחייבי כריתות שלוקין עליהם ונמצאת תמיהת התוס׳ יו״ט קיימת מצד זה. אכן האמת נראה דכוונת הענין אינו אלא מצד הג׳ לוגין דלפי פשט דברי ר״א משמע דאין להם שיעור כמ״ש בגמרא מדקתני מי חג וזו היא הכוונה באמרם מדאורייתא אך אנו קי״ל שהיא הל״מ בשיעור שלם של ג׳ לוגין דוקא דאולי קבלה היתה בידם דבר זה ונמצאו דברי רבינו שבפירוש המשנה מכוונים למ״ש בחיבורו וכמ״ש התוס׳ יו״ט ז״ל:
או מים בחוץ. עיי׳ בכ״מ ותמהתי עליו שרצה להוציא דברי רבנו מפשטן מכח קושיא ופשוט בכוונת רבנו דה״ה בשאר ימות השנה ועיין בתוס׳ זבחים דף ק״י ע״ב בד״ה אי מה להלן בשאר ימות השנה דלמ״ד קרבו נסכים במדבר חייב בשאר ימות השנה וא״כ בחג דבלשון חכמים לאו דוקא ולענין קושיית התוס׳ משלמים ששחטן קודם שיפתחו דלתות ההיכל לק״מ דאפשר לחלק בין מחוסר זמן דממילא אתי ובין מחוסר מעשה דהגפת הדלתות עיי״ש ועיין בלח״מ ובמ״ש לקמן ה״ט:
או מים בחוץ. כתב הכ״מ ומשמע וכו׳ ורבנו קיצר במובן ואני אומר ודאי כוונת רבנו אפי׳ בשאר ימות השנה דמקרי מתקבל בפנים ובפי׳ המשנה לרבנו דניסוך המים בחג הלמ״מ ולאו דאורייתא ודלא כפי׳ רש״י דהלמ״מ חשיב דאורייתא ועי׳ תוס׳ זבחים דף ק״י ע״ב ד״ה אי.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ב]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזלהכל
 
(ד) אבל הזורק שירי הדם בחוץ, אפילו שירי דמין הפנימיןא, פטור, שזריקת שירי הדם שירי מצוה הן, ואינן מעכבין. וכן המנסך מים או ייןב פחות משלשה לוגין בחוץ, פטור, בין בשאר ימי השנה בין בחגג, הואיל וחסר השיעור הרי אינן ראויין להתקבל בפנים:
וכן המעלה מבשר חטאת, מבשר אשם, מבשר שלמים, בין של יחיד בין של ציבור, משירי מנחות, משתי הלחם, מלחם הפנים, בחוץ, פטור, שכל אלו ראויין לאכילה, לא לאישים:
If, however, one throws the remainder of the blood [of a sacrificial animal] - even the remainder of the blood [from a sin-offering whose blood was offered] inside [the Sanctuary],⁠1 he is exempt. [The rationale is that] throwing the blood on the altar is the remaining aspect of the mitzvah and is not an absolute necessity.⁠2
Similarly, one who pours a libation of less than three lugim of wine or water outside [the Temple Courtyard] is exempt, whether during Sukkot3 or throughout the year. Since the required measure is lacking,⁠4 they are not fit to be accepted within [the Temple]. Similarly, one who offers from the meat of a sin-offering, that of a guilt-offering, or that of a peace-offering whether of an individual or of the community or from the remainder of the meal-offerings, the two breads [offered on Shavuot], or the showbread outside [the Temple Courtyard] is exempt. [The rationale is that] all of these are fit to be eaten, not for the fires [of the altar].
1. This refers to the sin-offerings that were burnt. See Chapter 5, Halachah 11.
2. I.e., the fundamental aspect of pouring the blood is the sprinkling of the blood on the altar - or in the Temple Building - each sacrifice according to its laws. Pouring out the remainder of the blood on the base of the altar is not of fundamental importance and the sacrifices are acceptable even if it is not performed. Hence, it is not considered as an act of significance for which one is liable.
3. When the water libation is offered. See the notes to the previous halachah.
4. For three lugim is the smallest wine libation offered (see Chapter 17, Halachot 12, 15). Similarly, the water libation offered on Sukkot is three lugim (Hilchot Temidim UMusafim 10:7).
א. ב8, ת1: הפנימיין. ד (גם ק): הפנימיים. אך במשנה ברכות ג, ב ועוד בכ״י רבנו כבפנים.
ב. ד (גם ק) [מ׳מים׳]: יין או מים. אך בכתבי⁠־היד כבפנים. פתח במאי דסליק מיניה בהלכה הקודמת.
ג. ד (מ׳בשאר׳): בחג בין בשאר ימות השנה. אך יותר חידוש יש בחג.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהעודהכל
אֲבָל הַזּוֹרֵק שְׁיָרֵי הַדָּם בַּחוּץ אֲפִלּוּ שְׁיָרֵי דָּמִים הַפְּנִימִים פָּטוּר. שֶׁזְּרִיקַת שְׁיָרֵי הַדָּם שְׁיָרֵי מִצְוָה הֵם וְאֵינָן מְעַכְּבִין. וְכֵן הַמְנַסֵּךְ יַיִן אוֹ מַיִם פָּחוֹת מִשְּׁלֹשָׁה לוֹגִין בַּחוּץ פָּטוּר בֵּין בֶּחָג בֵּין בִּשְׁאָר יְמוֹת הַשָּׁנָה. הוֹאִיל וְחָסֵר הַשִּׁעוּר הֲרֵי אֵינָן רְאוּיִין לְהִתְקַבֵּל בִּפְנִים. וְכֵן הַמַּעֲלֶה מִבְּשַׂר חַטָּאת מִבְּשַׂר אָשָׁם מִבְּשַׂר שְׁלָמִים בֵּין שֶׁל יָחִיד בֵּין שֶׁל צִבּוּר מִשְּׁיָרֵי מְנָחוֹת מִשְּׁתֵי הַלֶּחֶם מִלֶּחֶם הַפָּנִים בַּחוּץ פָּטוּר. שֶׁכׇּל אֵלּוּ רְאוּיִין לַאֲכִילָה לֹא לָאִשִּׁים:
אבל הזורק שירי הדם בחוץ וכו׳ – שם (דף ק״י:) במשנה רבי נחמיה אומר שירי הדם שהקריבן בחוץ חייב משמע דת״ק פטר ואמרינן בגמ׳ (דף קי״א) השתא דאמר רב אדא וכו׳ מחלוקת (אי שירים מעכבי) בשירים הפנימים אבל בשירים החיצונים דברי הכל לא מעכבי כי קאמר רבי נחמיה בשירים הפנימים וא״כ לת״ק דר׳ נחמיה אפי׳ שירים הפנימים שהקריבן בחוץ פטור. ועוד דבפ׳ איזהו מקומן (זבחים נ״ב) מסיק רב פפא דכ״ע בין ר״א בין ר׳ ישמעאל שירים אין מעכבין ומהדר התם לאשכוחי תנא דסבר שירים מעכבין.
ומה שכתב: וכן המנסך יין או מים פחות משלשה לוגין בחוץ פטור וכו׳ – נלמד מברייתא שכתבתי בסמוך.
ומ״ש: וכן המעלה מבשר חטאת מבשר אשם וכו׳ פטור – משנה בפ׳ בתרא דזבחים (זבחים קי״ב:):
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנההכל
 
(ה) המעלה את הבהמה כולה בחוץ, חייב, מפני האימורין, ואף על פי שלא הפרישן אין בשר הזבח חוצץ, וכאלו הקטיר האימורין בפני עצמן. אבל המעלה מנחה שלא נקמצה, פטור, שאין הקומץ ברור ומובדל. קמצה, וחזר קומצה לתוכה, והקריב כולה בחוץ, חייב:
One who offers an entire animal outside [the Temple Courtyard] is liable, because of the portions offered on the altar. Even though they have not been separated, the meat of the sacrifice is not considered as an intervening substance1 and it is as if he offered those portions on the pyre alone. In contrast, if one offers a meal-offering from which a handful [of meal] has not been separated, he is exempt. [Even though he would have been liable for the handful], the handful is not a distinct and discrete entity. If he separated [the handful] and then it was mixed back into it and he then offered the entire [measure] outside the Temple Courtyard, he is liable.
1. In his Commentary to the Mishnah (Zevachim 13:5), the Rambam explains that the rationale is that we follow the principles that two entities that are the same substance are never considered as intervening substances.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחאור שמחעודהכל
הַמַּעֲלֶה אֶת הַבְּהֵמָה כֻּלָּהּ בַּחוּץ חַיָּב מִפְּנֵי הָאֵימוּרִין. וְאַף עַל פִּי שֶׁלֹּא הִפְרִישָׁן אֵין בְּשַׂר הַזֶּבַח חוֹצֵץ. וּכְאִלּוּ הִקְטִיר הָאֵימוּרִים בִּפְנֵי עַצְמָן. אֲבָל הַמַּעֲלֶה מִנְחָה שֶׁלֹּא נִקְמְצָה פָּטוּר. שֶׁאֵין הַקֹּמֶץ בָּרוּר וּמֻבְדָּל. קְמָצָהּ וְחָזַר קֻמְצָהּ לְתוֹכָהּ וְהִקְרִיב כֻּלָּהּ בַּחוּץ חַיָּב:
המעלה את הבהמה כולה בחוץ חייב וכו׳ – משנה פרק השוחט ומעלה (זבחים ק״ט:) המקריב קדשים ואימוריהם בחוץ חייב ובגמרא (דף ק״י) אמאי והא איכא חציצה ופירש רש״י שהבשר שאינו ראוי להקטרה חוצץ בין אימורים למערכה ודכוותה בפנים לאו העלאה היא דרחמנא אמר על העצים אשר על האש אמר שמואל בשהפכן וכו׳ רב אמר מין במינו אינו חוצץ ופסק כרב דהלכתא כוותיה לגבי שמואל באיסורי ואף על גב דרבי יוחנן אמר אפילו שלא הפכן הא מני רבי שמעון היא ולא חיישי ליה דהא משום דמוקי למתניתין כיחידאה וקרוב הדבר שאף הוא לא אמרה אלא לומר דאפשר לאוקומי מתניתין הכי ולא לומר שתהא הלכה כיחידאה:
ומה שכתב: אבל המעלה מנחה שלא נקמצה פטור וכו׳ קמצה וחזר קומצה לתוכה וכו׳ – משנה וגמרא שם:
המעלה את הבהמה וכו׳ אין בשר הזבח חוצץ. הם דברי רב שם דף ק״י מין במינו אינו חוצץ וכתבו התוס׳ שם והא דאמרינן לעיל גבי רגל חבירו פסל אין דרך שירות בכך ע״כ. ולא ידעתי מהו דהתם דף כ״ד אמרו וצריכא דאי אשמועינן בהמה דלאו מינא דאדם הוא אבל חבירו דאדם הוא אימא לא צריכא הרי דאין הטעם אלא משום חציצה דאי משום דאין דרך שירות בכך מאי בעי צריכותא ורבינו פ״ה דביאת מקדש הל׳ י״ז פסק להדיא דע״ג רגלי חבירו הוי משום חציצה כדברי הגמרא ולפ״ז צ״ל דזה הכלל אינו אלא בגופו של דבר ולא בזולתו לענין קדשים ועיין לרבינו במ״ש [בהל׳ פסולי המוקדשין] פ״א הל׳ כ״א שכתב כן במזרק בתוך מזרק דמין במינו אינו חוצץ ועיין מ״ש [שם]:
המעלה את הבהמה כולה בחוץ חייב מפני האימורין כו׳ וכאילו הקטיר האימורים בפני עצמן.
עיין כס״מ, ושם בסוגיא (דף ק״י) נאמרה הקטרה בקומץ ונאמרה הקטרה בשיריים כו׳ ולפלא על ההיקש, דכללא דאין עולין מבטלין זה א״ז ובשירים נאמר לא תקטירו נקיש להדדי, אמנם מחוור לפום שיטת רבינו דסובר דמקטיר שאור ודבש דוקא לשם ריח ניחוח לקי היינו לשם קרבן ואם הקריב דבר שהוא מן השיריים הואיל והוא קרוי קרבן עם תערובות שאור ודבש לקי אפילו הקריב לשם עצים, וכללא דמילתא דבעי שיקריבם עם קרבן או לשם קרבן ואם הקריב עם דבר שממנו לאישים הוי כמקריבם עם קרבן, והרי חזינן דהנך שיריים לא מבטלי לשאור ודבש והקטרתן חשיבא כאילו הקריבן עם הקרבן ורחמנא חשבינהו להשיריים כמו קרבן שיתחייב בהקטרת שאור ודבש עמהן כאילו הקטירן עם קרבן אלמא דמיחשבי כעולין ולא מבטל לקומץ כמו עולין דלא מבטלי זה את זה, והסוגיא מכריח כפירוש רבינו ודוק:
ולפ״ז א״ש מה דתניא בתוספתא מנחות פ״ו המעלה כזית משתי הלחם בעבודה או בחוץ הרי זה חייב שנאמר קרבן ראשית כו׳ ואיתא נמי בתוספתא דמכות פ״ה. והנראה דבשתי הלחם איכא חדא משום כל שממנו לאישים בבל תקטירו וחדא משום שאור שהוא בא חמץ, ומפני שהוא שאור אינו חייב רק אם נתנו לשם קרבן אבל לשם עצים פטור ומפני שהוא דבר שממנו בא לאישים חייב אפילו אם נתנו לשם עצים, לכן אמר בין שהעלהו במקום האיברים והאימורים דברים הנקטרים בין שהעלהו בחוץ למקום העבודה היינו חוץ למערכה לשם עצים שהאיברים על העצים חייב, והגם דכל דבר שבא ממנו לאישים אינו חייב רק אם מקטירו עם שאור ודבש וכמו דתנא שם בתוספתא המעלה מבשר חטאת כו׳ משאור ודבש כו׳ וכפי שיטת רבינו, זהו בשאר דברים אבל בשתי הלחם שהן עצמן חמץ גם אם מקריבן לחודייהו לשם עצים שהן כאילו הקריבן עם תערובות שאור שאז חייב אפילו לשם עצים שהן בעצמן נקראים קרבן ראשית, וזהו ביאור נכון לשיטת רבינו הברורה, וזהו עיקר חידוש בשתי הלחם דלא בעי שיהא עמו תערובות שאור ודבש כיון שהוא עצמו בא ממנו לאישים והוא עצמו חמץ הרי הוי כאילו הקריב דבר שקרב ממנו לאישים עם תערובות שאור דאף לשם עצים חייב ומותר לחמי תודה לא חשיב דבר שממנו בא לאישים משום דלא איקרי מנחה ושתי הלחם איקרי מנחה כדאמרו במנחות (דף מ״ו) ומש״ה צריך למעטינהו משמן ולבונה (בדף נ״ט) וכמוש״כ תוס׳ שם, והא דחשיב תוספתא שם שתי הלחם בכל דבר שממנו לאישים בשאור ודבש אע״ג דפרישית דהוי כאילו הקריבן עם הקרבן ואינו צריך שיהא עמהן שאור נקטינהו דמצטרפי לכזית מכל הבא מהן לאישים דכולהו מצטרפי לזית, וברור:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחאור שמחהכל
 
(ו) היוצק, והבולל, והפותת, והמולח, והמניף, והמגיש, והמסדר את השולחן, והמטיב את הנרות, והקומץ, והמקבל דמים, בחוץ, פטור, לפי שכל אחד מאלו אינו גמר עבודה, ונאמר ״אשר יעלהא״ (ויקרא י״ז:ח׳), מה העלייה שהיא גמר עבודה, אף כל שהוא גמר עבודה חייבין עליו:
One who pours oil [over a meal-offering], mixes the meal and oil, breaks up the wafers, salts them, waves them, approaches an altar with them, arranges a table for showbread, cleans the lamps of a candelabra, separates a handful [of meal], or receives the blood [of a sacrificial animal] outside [the Temple Courtyard] is exempt. [The rationale is that] all of these are not activities that complete the offering [of the sacrifice] and [the prooftext] says: "Who will offer a burnt-offering or a sacrifice.⁠" [One may infer:] Just as offering [these sacrifices] is the final stage of the service [involved with them], so too, one is liable only for activities that are the final stage of sacrificial service.
א. בב8 נוסף: עולה. ובד׳: עולה או זבח.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחעודהכל
הַיּוֹצֵק וְהַבּוֹלֵל וְהַפּוֹתֵת וְהַמּוֹלֵחַ וְהַמֵּנִיף וְהַמַּגִּישׁ וְהַמְסַדֵּר אֶת הַשֻּׁלְחָן וְהַמֵּטִיב אֶת הַנֵּרוֹת וְהַקּוֹמֵץ וְהַמְקַבֵּל דָּמִים בַּחוּץ פָּטוּר. לְפִי שֶׁכׇּל אֶחָד מֵאֵלּוּ אֵינוֹ גְּמַר עֲבוֹדָה וְנֶאֱמַר (ויקרא י״ז:ח׳) אֲשֶׁר יַעֲלֶה עֹלָה אוֹ זָבַח. מַה הַעֲלָאָה שֶׁהִיא גְּמַר עֲבוֹדָה אַף כׇּל שֶׁהוּא גְּמַר עֲבוֹדָה חַיָּבִין עָלָיו:
היוצק והבולל והפותת וכו׳ – משנה וברייתא בפ׳ בתרא דזבחים (זבחים קי״ב):
היוצק וכו׳ והקומץ. הקשה התוס׳ יו״ט דלמה לא מנה קומץ בהדי הינך דשייכי במנחה והרמ״ז ז״ל כתב דתניא גבי קבלת דמים דהוי דומיא דידיה דמקבלה ואילך ומקמיצה ואילך מצות כהונה עיי״ש. ועדיין קשה דליתני הקומץ והמקבל קודם המסדר וכן הקשה בס׳ בית דוד נר״ו ומאי דאפשר עוד דלא תני לה בהדי הנך מפני שיש מהם שאינן לעיכובא כמ״ש רבינו פי״ג הל׳ י״א דקומץ חמיר מכולהו כמ״ש רבינו שם ולכך סידר (כאן חסר וחבל על דאבדין):
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחהכל
 
(ז) פרה אדומה ששרפה חוץ ממקום שריפתה, וכן שעיר המשתלח שהקריבו בחוץ אחר שהתודה עליו, פטור, שנאמר ״ואל פתח אהל מועד לא יביאנו״ (ויקרא י״ז:ט׳), כל שאינו ראוי לבוא אל פתח אהל מועד אין חייבין עליו:
אבל קדשים פסולים שהיה פסולן במקדשא, אם העלה מהן בחוץ, חייב. כיצד, כגון הלן, והיוצא, והטמא, ושנפסל במחשבת העובד, שכולן נשרפין, כמו שיתבאר בהלכות פסולי קדשיםב, אם עבר והעלה מהן בחוץ, חייב, שנאמר ״לעשות אותו לי״י״ (ויקרא י״ז:ט׳), כל הנעשה לי״י חייבין עליו, ואלו נעשוג לי״יד:
When one burns a red heifer outside the place where it is required to be burnt1 or if one offers, outside [the Temple Courtyard], the goat that is sent [to Azazel]⁠2 after the confession was recited over it,⁠3 he is exempt. [The rationale is that the prooftext] says: "He did not bring it to the entrance of the Tent of Meeting.⁠" [One may infer:] One is not liable for any sacrifice which is not fit to be brought to the entrance to the Tent of Meeting.⁠4
In contrast, one is liable for offering [outside the Temple Courtyard] sacrificial animals that were disqualified, if they were disqualified in the Temple. What is implied? [Sacrificial meat or blood] that remained overnight [without being offered], they were taken out [of the Temple Courtyard], they became impure, or they were disqualified because of the intent of the person sacrificing them, all are required to be burnt5 as will be explained in Hilchot Pesulei HaMukkdashim.⁠6 If a person transgressed and offered [such entities] as sacrifices outside [the Temple Courtyard], he is liable. [This is derived from the prooftext]: "...to offer it to God.⁠" One is liable for any [entity] that is are fit to be offered to God and these are fit to be offered to God.⁠7
1. The red heifer should be slaughtered on the Mount of Olives, as stated in Hilchot Parah Adumah 3:1-2.
2. As stated in Hilchot Avodat Yom HaKippurim 3:7, the goat sent to Azazel was pushed off a mountain cliff in the desert outside of Jerusalem.
3. See Chapter 18, Halachah 11.
4. I.e., the Temple. This excludes offerings like the above which, though they are consecrated, are not offered in the Temple.
5. Radbaz notes that Zevachim 109a mentions sacrifices disqualified for other reasons. He explains that the Rambam does not mention them here, because here he is speaking in general terms. They are detailed in Hilchot Pesulei HaMukdashim where he discusses the particulars pertaining to these laws.
6. See Hilchot Pesulei HaMukdashim, ch. 19, which mentions the obligation to burn sacrifices that were disqualified for all these reasons.
7. As explained in Hilchot Pesulei HaMukdashim, ch. 3, if sacrificial meat or blood was brought to the top of the altar after being disqualified for these reasons, it should be offered on the altar's pyre.
א. ב8, ת1: בקודש. ד (מ׳פסולן׳): פיסולן בקודש. אך במשנה זבחים יג, ד בכ״י רבנו: פסולן בקודש. ואולי שינה כאן ל׳במקדש׳ לשם הבהרה.
ב. כך היה גם בת1, ותוקן בין השיטין ל: המוקדשים. ד (גם פ, ק): המוקדשין. ושמא בשעת כתיבת הלכה זו חשב רבנו לקרוא להלכות דלהלן ׳הלכות פסולי קדשים׳, ואחר כך החליף ל׳המוקדשין׳, ולא תיקן כאן.
ג. כך ת1. א: נעשה. ובדוחק רב יש לקיימו, במובן: ואלו בכלל נעשה לי״י.
ד. ד (גם פ): לשם. ע׳ לעיל הערה 1.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחעודהכל
פָּרָה אֲדֻמָּה שֶׁשְּׂרָפָהּ חוּץ מִמְּקוֹם שְׂרֵפָתָהּ. וְכֵן שָׂעִיר הַמִּשְׁתַּלֵּחַ שֶׁהִקְרִיבוֹ בַּחוּץ אַחַר שֶׁהִתְוַדָּה עָלָיו פָּטוּר. שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא י״ז:ט׳) וְאֶל פֶּתַח אֹהֶל מוֹעֵד לֹא יְבִיאֶנּוּ כׇּל שֶׁאֵינוֹ רָאוּי לָבוֹא אֶל פֶּתַח אֹהֶל מוֹעֵד אֵין חַיָּבִין עָלָיו. אֲבָל קָדָשִׁים פְּסוּלִין שֶׁהָיָה פִּסּוּלָן בַּקֹּדֶשׁ אִם הֶעֱלָה מֵהֶן בַּחוּץ חַיָּב. כֵּיצַד. כְּגוֹן הַלָּן וְהַיּוֹצֵא וְהַטָּמֵא וְשֶׁנִּפְסַל בְּמַחְשֶׁבֶת הָעוֹבֵד שֶׁכֻּלָּן נִשְׂרָפִין כְּמוֹ שֶׁיִּתְבָּאֵר בְּהִלְכוֹת פְּסוּלֵי הַמֻּקְדָּשִׁין. אִם עָבַר וְהֶעֱלָה מֵהֶם בַּחוּץ חַיָּב שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא י״ז:ט׳) לַעֲשׂוֹת אֹתוֹ לַה׳ כׇּל הַנַּעֲשֶׂה לַה׳ חַיָּבִין עָלָיו וְאֵלּוּ נַעֲשׂוּ לַשֵּׁם:
פרה אדומה ששרפה חוץ ממקום שריפתה וכו׳ – משנה שם:
ומ״ש: אחר שהתודה עליו – נתבאר בפ׳ זה:
אבל קדשים פסולין שהיה פיסולן בקדש וכו׳ – משנה בפ׳ השוחט ומעלה:
וכן שעיר המשתלח וכו׳. עיין מה שכתבתי פי״ח הל׳ י״א:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחהכל
 
(ח) כל דבר שחייבין על העלייתו בחוץ, כיון שהעלה ממנו כזית בחוץ, חייב, בין שהעלה בפנים תחילה ושייר ממנו כזית והעלהו בחוץ, בין שהניח הכל בפנים ולקח ממנו כזית והעלהו בחוץ. אבל אם חסר אותו דבר הקרב כל שהוא בפנים, והעלה שאריתו בחוץ, פטור:
Whenever there is a substance for which one is liable for offering it outside [the Temple Courtyard], he is liable for offering an olive-sized portion of it outside.⁠1 [This applies] whether he offered [a portion of the entity] inside [the Temple Courtyard] first, left over an olive-sized portion and then offered it outside or left the entire entity inside and took an olive-sized portion and offered it outside. If, however, [the size of] the sacrificial entity was decreased in the slightest way2 inside the Temple Courtyard and then the remainder was offered outside, he is exempt.
1. Any lesser amount is not considered significant. See Hilchot Pesulei HaMukdashim 14:10.
2. I.e., a portion of it was lost or burnt.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאבן האזלעודהכל
כׇּל דָּבָר שֶׁחַיָּבִין עַל הַעֲלָאָתוֹ בַּחוּץ כֵּיוָן שֶׁהֶעֱלָה מִמֶּנּוּ כְּזַיִת בַּחוּץ חַיָּב. בֵּין שֶׁהֶעֱלָה בִּפְנִים תְּחִלָּה וְשִׁיֵּר מִמֶּנּוּ כְּזַיִת וְהֶעֱלָהוּ בַּחוּץ. בֵּין שֶׁהִנִּיחַ הַכֹּל בִּפְנִים וְלָקַח מִמֶּנּוּ כְּזַיִת וְהֶעֱלָהוּ בַּחוּץ. אֲבָל אִם חִסֵּר אוֹתוֹ דָּבָר הַקָּרֵב כׇּל שֶׁהוּא בִּפְנִים וְהֶעֱלָה שְׁאֵרִיתוֹ בַּחוּץ פָּטוּר:
כל דבר שחייבין על העלאתו בחוץ וכו׳ כיצד הקומץ או לבונה והאימורין וכו׳ ואינו חייב על החסר – משנה וברייתא שם (דף ק״ט:):
ומ״ש: הוציאו שלם וחסר בחוץ והעלה ה״ז ספק – שם (דף ק״י) בעיא דלא איפשיטא:
כל דבר שחייבין על העלאתו בחוץ כיון שהעלה ממנו כזית בחוץ חייב בין שהעלה בפנים תחלה ושייר ממנו כזית והעלהו בחוץ בין שהניח הכל בפנים ולקח ממנו כזית והעלהו בחוץ, אבל אם חסר אותו דבר הקרב כל שהוא בפנים והעלה שאריתו בחוץ פטור.
כיצד הקומץ או הלבונה והאימורין והעולה ומנחה הנשרפת והנסכין שחסרו מקצתם בפנים והקריב שאריתן בחוץ פטור שהרי נאמר לעשות אותו, על השלם הוא חייב ואינו חייב על החסר, הוציאו שלם וחסר בחוץ והעלהו הרי זה ספק לפיכך אינו לוקה.
העלה אבר שאין בו כזית בשר והיה העצם משלימו חייב, מפני שהוא מחובר היה מלח משלימו לכזית הרי זה ספק לפיכך אינו לוקה ועולה ואימוריה מצטרפין לכזית.
העלה וחזר והעלה חייב על כל אבר ואבר זרק הדם והעלה האיברים חייב שתים שהרי חלק הכתוב בין מעלה לעושה שהרי נאמר אשר יעלה עולה ונאמר לעשות אותו, העלה אבר חסר פטור שנאמר לעשות אותו על השלם הוא חייב.
השגת הראב״ד כיצד הקומץ וכו׳ עד שהוציאו שלם עד העלה וחזר והעלה וכו׳ עד בין מעלה לעושה, א״א הספרים שלנו אינם משוים לזו הגירסא ובודאי היא משובשת, אבל הגירסא שלנו אף לדברי ר׳ עקיבא חייב שתים להכי פלגינהו רחמנא שם תעלה ושם תעשה, אבל שחט וזרק לדברי הכל אינו חייב אלא אחת דכתיב שם תעשה כלל כל העשיות.
העלה אבר חסר, א״א לא האיר דבריו שהרי שנינו המעלה כזית מעולה ומאימוריה בחוץ חייב אלמא לא קפדינן אאבר שלם וכי איתמרא שמעתא במוקטרי פנים שיחסרו בהקטרתם והוציאם והקטירם בחוץ דהלכה כר׳ יוסי דפטור.
הכ״מ והלח״מ האריכו לבאר שיטת הרמב״ם, והמל״מ האריך הרבה לבאר הסוגיא לדעת רש״י ותוס׳ ולדעת הרמב״ם ומ״מ יש כאן עוד הרבה להשלים דבריהם, והנה בזבחים דף ק״ז איתא דר״ע יליף לזורק בחוץ דחייב מאו זבח ור׳ ישמעאל מדם שפך, ואו זבח דריש רי״ש לחלק ור״ע לחלק נפק״ל מלא יביאנו. ורי״ש דריש מלא יביאנו על השלם הוא חייב ואינו חייב על החסר, ור״ע נפק״ל מלעשות אותו ורי״ש חד למוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ, וחד למוקטרי חוץ שחסרו והעלו בחוץ, ור״ע מוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ חייב, ובדק״ח ע״א תנן העלה וחזר והעלה וחזר והעלה חייב על כל עלייה דברי ר״ש ר׳ יוסי אומר אינו חייב אלא אחת, ובגמ׳ אמר ר״ל מחלוקת בד׳ וה׳ איברים וכו׳, אבל אבר אחד ד״ה אינו חייב אלא אחת, ור׳ יוחנן אמר מחלוקת באבר אחד דמר סבר מוקטרי פנים שחסרו והעלה בחוץ חייב, ומר סבר פטור, אבל בד׳ וה׳ אברים ד״ה חייב על כל אבר ואבר, ופליגא דעולא דאמר עולא הכל מודים במוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ שחייב לא נחלקו אלא במוקטרי בחוץ שחסרו והעלה בחוץ דמר סבר פטור ומר סבר חייב, איכא דאמרי אמר עולא הכל מודים במוקטרי חוץ שחסרו והעלו בחוץ שהוא פטור לא נחלקו אלא במוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ דמ״ס פטור ומ״ס חייב, ופליגי דאבוה דשמואל אלישנא קמא דעולא דאמר אבוה דשמואל כמאן מהדרינן פוקעים לגבי מזבח דלא כר׳ יוסי.
והנה כפי המבואר מדברי הכ״מ דהרמב״ם פסק כר׳ יוסי אליבא דר׳ יוחנן דאמר מחלוקת באבר אחד דמר סבר מוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ חייב ומר סבר פטור, והקשה הלח״מ דבגמ׳ שם אמר אבוה דשמואל כמאן מהדרינן פוקעים לגבי מזבח דלא כר׳ יוסי. וכיון דהרמב״ם פסק כר׳ יוסי איך פסק בפ״ו דמהדרינן פוקעין, עוד הקשה דבמתני׳ דתנן וכולם שחסרו כ״ש והקריבם בחוץ פטור פרש״י דלא קאי אלבונה כיון דלא נפסלה בחסרון אלא אקומץ וכן ודאי לא קאי אעולה והרמב״ם כלל גם עולה ולבונה ומשום קרא דלעשות אותו, וקשה דזהו לר׳ ישמעאל בדף ק״ז דמוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ פטור אבל ר״ע סובר שם דחייב ואמאי פסק דלא כר״ע דהלכה כר״ע מחבירו, עוד הקשה דבמה דאמרו בגמ׳ דלר׳ ישמעאל צריכי תרי קראי חד למוקטרי חוץ וחד למוקטרי פנים, והקשו בתוס׳ ותיפוק ליה מואליהם או מגז״ש דהבאה הבאה ותירצו דכיון דמהדרינן פוקעים אין ללמוד פנים מחוץ. וממילא קשה מה אמר אבוה דשמואל כמאן מהדרינן פוקעים דלא כר׳ יוסי למה לא נימא דר׳ יוסי דריש נמי תרי קראי כר׳ ישמעאל ומשום זה צריך תרי קראי כיון דמהדרינן פוקעים, וכתב הלח״מ דמשום זה פסק הרמב״ם דלא כאבוה דשמואל דלדידיה ע״כ ר׳ ישמעאל נמי לא דריש תרי קראי ולא צריך תרי קראי משום דסבר דלא מהדרינן פוקעים. וכן סבר ר׳ יוסי לאבוה דשמואל, אבל הסוגיא דדף ק״ז דאמר דלר׳ ישמעאל צריך תרי קראי ע״כ לא סברה כן אלא דגם לרי״ש מהדרינן פוקעים, ורק משום דאיכא תרי קראי חד למוקטרי חוץ וחד למוקטרי פנים, ומה דפסק הרמב״ם כר׳ ישמעאל ולא כר״ע משום דמתני׳ בדף ק״ט ע״ב דתנן וכולם שחסרו כ״ש והקריבם בחוץ פטור פשטה דמשמע דקאי גם אעולה ולבונה לא אתי כר״ע, עכ״ד, ולדעתי קשה לומר דסתמא דמתני׳ דדף ק״ט אינו כר״ע אלא כר׳ ישמעאל והו״ל להגמ׳ לומר דמתני׳ דלא כר״ע, כיון דבסתמא הלכה כר״ע לגבי ר׳ ישמעאל. וגם טעמו הב׳ שכתב שפסק דלא כר״ע משום דר׳ יוסי סבר כמותו והלכה כר׳ יוסי לגבי ר״ש ג״כ אינו מוכרח דכנגד זה הלכה כר״ע לגבי רי״ש.
והנה הלח״מ בעצמו הקשה על תירוצו דכיון דלפי״ז פסק הרמב״ם כר׳ ישמעאל ולא כר״ע למה כתב בטעמא דזרק והעלה חייב שתים שהרי חלק הכתוב בין מעלה לעושה וטעם זה אמר אביי אליבא דר״ע. אבל לר׳ ישמעאל בלאו הך טעמא חייב שתים כדאמר שם כיון שהם שני שמות דזריקה נלמד מדם שפך דכתיב גבי שוחט. וכתב בזה שרצה רבינו ליתן טעם דאפי׳ ר״ע יודה בו וכן דרכו של רבינו שמביא הראיות והטעמים הפשוטים אף שהם דלא כהלכתא, ותירוצו אינו מתקבל דזה ודאי מצוי שמביא הרמב״ם דרשא שהיא יותר פשוטה אף שבגמ׳ דרשו מפסוק אחר. אבל כאן הוא להיפוך דאם סובר כרי״ש דעיקר חיוב זורק נלמד מדם שפך א״כ הוא פשוט דזריקה והעלאה הם שני שמות ובודאי חייב שתים ואינו צריך לדרוש מקרא דלעשות אותו דבודאי אינו מפשטיה דקרא דהא כתיב אשר יעלה עולה או זבח ואל פתח אוהל מועד לא יביאנו לעשות אותו. וא״כ פשטיה דקרא הוא על חדא עבירה, אלא דמדכתיב לעשות דרשינן דקאי אשחיטה וזריקה, ובאמת דרשינן גם מלעשות העלאה דהא דרשינן לעשות אותו על השלם הוא חייב כמו שכתב הרמב״ם בהלכה זו, וא״כ אינו מיושב בתירוצו מה דהוצרך ללמוד על זרק והעלה דחייב שתים מזה שחלק הכתוב בין מעלה לעושה. אח״כ ראיתי שהמל״מ בפי״ח הלכה ד׳ כתב דלא כהלח״מ מדברי הרמב״ם כאן בהל׳ ג׳ שכתב מכאן אמרו הזורק את הדם וכו׳ ומוכח דילפינן זורק מקרא דהעלאה. וממילא קשה דכיון דהרמב״ם פוסק כר״ע דזריקה ילפינן מקרא דהעלאה א״כ ע״כ לר״ע לית ליה אלא חד קרא למוקטרי חוץ שחסרו דפטור. וממילא מוקטרי פנים שחסרו והעלם בחוץ חייב, וקשה דאיך פסק הרמב״ם כר׳ יוסי דפטור.
עוד יש כאן תימה דאיך סבר ר׳ יוסי דאם העלה מוקטרי פנים מאבר אחד בשתי פעמים בחוץ דאינו חייב אלא אחת משום דבפעם ב׳ כבר חסרו בהקטרתם דהא בדף ק״י בעי חסרון דחוץ שמיה חסרון או לא. וכתב הרמב״ם בהל׳ ב׳ הוציאו שלם וחסר בחוץ והעלהו הרי זה ספק לפיכך אינו לוקה. וכן כתב בהל׳ א׳ אבל אם חסר הדבר כל שהוא בפנים. וא״כ אמאי אמר ר׳ יוסי דפטור בודאי והו״ל להגמ׳ למיפשט מדר׳ יוסי דפטור. וראיתי אח״כ להמל״מ כאן שכתב דהא בעיא דגמ׳ בחסרון בחוץ אינו למ״ד מוקטרי פנים שחסרו והעלם פטור. ומזה תמה על הרמב״ם שכתב ספק דחסרון בחוץ אחר שכתב דין דמקריב מנחה חסרה בחוץ פטור משום דכתיב אותו. וכתב ע״ז ולא הבינותי דמאחר שהטעם הוא משום דכתיב אותו איך יתכן שאם חסר בחוץ שיתחייב. וסיים והדבר צריך תלמוד. והנה מה שהחליט דלמ״ד מוקטרי פנים שחסרו פטור א״א שיהי׳ ספק בחסרו בחוץ זה אינו מוכרח וכמו שנבאר לפנינו. אבל דברי ר׳ יוסי שפטר במוקטרי פנים שהעלה וחזר והעלה קשה וכנ״ל. איברא דיש לומר דהעלה וחזר והעלה הוא כשהוציא מקצת והעלה וחזר והוציא מקצת והעלה ונמצא דהמקצת הב׳ חסרו כשהם בפנים. אבל אם כן הו״ל לגמ׳ למיבעי כאן בהא דר׳ יוסי ולפרש כן דדוקא בכה״ג פטר ר׳ יוסי ולא בהוציא כולו.
ונראה דהך לישנא דמוקטרי פנים שחסרו והעלה בחוץ דפליגי ר׳ ישמעאל ור׳ עקיבא בדף ק״ז ומה דאמר ר׳ יוחנן דפליגי בזה ר׳ שמעון ור׳ יוסי אף שהלשון אחד אין הענין אחד. ויסוד זה כתב כתב הכנה״ג בסי׳ קל״ד המובא בסוף ברכות בכללי התלמוד שמצינו לשון אחד בגמ׳ על כונות מתחלפות מדברי הר״נ בהלכות ברפ״ב דקדושין גבי לחוב ע״מ לזכות. ולכן כמו שכתב הראב״ד דהא דר׳ יוסי הוא במוקטרי פנים שיחסרו בהקטרתם והוציאם והקטירם בחוץ. באופן זה נוכל לומר להרמב״ם להיפוך דיש נ״מ בין אם חסרו בהקטרתם ובין אם חסרו חסרון אחר. דאם חסרו בהקטרתם הוי כמו אם העלה בפנים תחלה ושייר ממנו כזית והעלהו בחוץ שכתב הרמב״ם בהל׳ ח׳ דחייב ולא נתמעט מקרא דלעשות אותו. דבזה שייך לעשות אותו דהא היה חיוב להקטירו כולו ואם הקטיר מקצתו בפנים ומקצתו בחוץ הרי בזה שהקטיר מקצתו בחוץ עבר על לא יביאנו לעשות אותו. אבל אם חסר קודם שהקטיר הרי לא הי׳ אפשר להתקיים קרא דלעשות אותו. ולכן ר׳ ישמעאל פוטר אפי׳ בחסרו מחמת הקטרתם ובזה לא קיי״ל כמותו אלא כר׳ עקיבא דחייב. אבל בחסרו קודם הקרבה קיי״ל כר׳ יוסי דפטר. ולכן כשהעלה מקצת האבר בחוץ ואח״כ העלה עוד מקצתו בחוץ לא דמי להעלה מקצתו בפנים דבזה שפיר נוכל לחייב דעל הך אבר הי׳ חיוב להקטירו כולו בפנים. אבל אם הקטיר מקצתו בחוץ אם באנו לחייבו שתי פעמים הרי בפעם הב׳ לא נוכל לומר שהי׳ חיוב להעלותו כולו דהא עכשיו אינו אלא מקצתו. ואם באנו לצרף שתי ההעלאות הרי אין בזה אלא חיוב אחד. ולכן שפיר סבר ר׳ יוסי דהעלה מאבר אחד בשתי פעמים אינו חייב אלא אחת דהכל העלאה אחת.
ונמצא דר׳ יוסי לא סבר כר׳ ישמעאל אלא כר״ע וקיי״ל הכי דהלכה כר״ע מחבירו. רק דבהך מוקטרי פנים שחסרו דר׳ יוסי. גם ר״ע סבר דפטור. ואף דא״כ יקשה דמה מתרץ הגמ׳ בדף ק״ז דר״ע לא צריך תרי קראי משום דסבר מוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ חייב. דהא אכתי מיבעי ליה גם קרא דלא יביאנו למוקטרי פנים שחסרו דר׳ יוסי. דגם ר״ע סבר דפטור. אך זה יש ליישב בפשיטות דדוקא במוקטרי פנים שחסרו מחמת הקטרתם דמסתבר דצריך להיות חייב ולא נמעט מקרא דלעשות אותו. וכמו שבארנו כיון דבזה שהקטיר מקצתו הנשאר עבר על לא יביאנו לעשות אותו להקטירו כולו. בזה צריך קרא לפטרו אבל במוקטרי פנים שחסרו דר׳ יוסי שחסר קודם הקטרתו. דבשעת העלאתו בחוץ לא הי׳ אפשר לקיים לעשות אותו שלם א״כ אין חילוק בין מוקטרי פנים שחסרו למוקטרי חוץ שחסרו ותרווייהו נפקי מחד קרא. לכן מייתר לר״ע קרא דלא יביאנו לחלק. ומיושב מה דכתב הרמב״ם בטעמא דחייב שתים בזרק והעלה טעמא דר״ע משום דסובר כר״ע וכנ״ל.
ובמה דקשה מהא דבעי הגמ׳ מחסרון בחוץ נראה דיש לומר דלא מיבעי בגמ׳ בחסר בחוץ אלא לחייב פעם אחת. וכדאמר בגמ׳ טעמא דכיון דחייבה תורה בהוציא מפנים לחוץ והעלה וכשהוציאו הוי כחסר וחייבה תורה ומשום דהתורה חייבה על כל המעשה שלא הקריב בפנים והוציאו לחוץ והעלהו. לכן גם בחסר באמצע לא נפטר. וקרא דלעשות אותו דממעט חסר הוא דוקא בחסר קודם התחלת העבירה. אבל כשהוציא והעלה שתי פעמים הא משום תחלת המעשה לא נוכל לחייבו שתי חטאות. ולא נוכל לומר דכולה מעשה חדא. וע״כ שאנו צריכים לחלק העבירות ולחייבו על שהעלה בפעם הב׳ בחוץ, ועל זה כבר לא נוכל לחייבו משום לעשות אותו כשהוא שלם כיון דבשעה שהעלה פעם ב׳ הי׳ חסר.
ועכשיו נראה דנוכל ליישב הא דאבוה דשמואל דזה ודאי דבפלוגתא דר׳ ישמעאל ור״ע לא נוכל לומר דר׳ יוסי סבר כר׳ ישמעאל ולא כר״ע שהי׳ רבו כדאמר הגמ׳ בפסחים דף י״ח וגם הלכה כר״ע. וכיון דלא אמר הגמ׳ בהדיא דר׳ יוסי פליג על ר׳ עקיבא ודאי דבין ר״ש בין ר׳ יוסי שהיו שניהם תלמידי ר׳ עקיבא סברי כר״ע רק דאבוה דשמואל לא סבר לחלק להלכה בין השני מוקטרי פנים שחסרו. וכיון דבהך פלוגתא דדף ק״ז לא תניא בהדיא דר״ע סבר דמוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ חייב, לכן סבר אבוה דשמואל דטעמא דר׳ יוסי דסבר דלא מהדרינן פוקעים וממילא אין לחלק בין מוקטרי פנים שחסרו בהקטרתם ובין חסרו קודם העלאתם כיון דגם כשחסרו בהקטרתם כבר ליכא מצוה לאהדורי פוקעים. וא״כ גם זה יש למעט מלעשות אותו כשהוא שלם, ולכן סבר אבוה דשמואל אליבא דר׳ יוסי דגם ר״ע דדריש מלא יביאנו לחלק, ולא צריך ליה לא יביאנו למוקטרי פנים הוא משום דסבר דלא מהדרינן פוקעים. וממילא אין לחלק בין מוקטרי פנים ובין מוקטרי חוץ וכמש״כ התוס׳, ור׳ ישמעאל סבר דמהדרינן פוקעים ולכן צריך לדידיה תרי קראי. וכיון דסתמא דסוגיא דדף פ״ג מפורש להדיא דבין לר״ג בין לר׳ יהושע מהדרינן פוקעים לכן אמר סתמא דגמ׳ בדף ק״ז בטעמא דר״ע דלא צריך ליה לקרא דלא יביאנו דהוא משום דסבר דמוקטרי פנים שחסרו והעלן בחוץ חייב. ולכן ע״כ אנו צריכים לומר דמוקטרי פנים דר׳ יוסי אינו בחסרו בהקטרתם אלא בחסרו מתחלה. ובזה סבר ר׳ יוסי דפטור וכן ר״ע נמי יסבור הכי ומשום דלזה לא צריך לתרי קראי. וממילא שפיר אף דמהדרינן פוקעים הלכה כר׳ יוסי.
והנה לפי״מ שבארנו נוכל לבאר מה שהשיג הראב״ד בהשגה הב׳ על מה שכתב הרמב״ם העלה אבר חסר פטור וכתב הראב״ד לא האיר דבריו שהרי שנינו המעלה כזית מעולה ומאימוריה בחוץ חייב, וכתב בזה הכ״מ וז״ל יש לומר שאין זו ראיה דכיון דלר׳ יוסי אם העלה וחזר והעלה אבר אחד אינו חייב אלא אחת, והיינו אפי׳ יש בו כמה זיתים ממילא משמע דהא דתנן העלה כזית מעולה ומאימוריה בחוץ חייב, שאותו זית הוא אבר א״נ כשהוא ממקום שאינו אבר כגון שהוא בשר או חלב עכ״ל, ונראה שזה דוחק להעמיד סתמא דמתני׳ דהמעלה כזית מן העולה ומן האימורים דדוקא שהי׳ אבר שלם דהו״ל להגמ׳ לפרש כן ובפרט לפירש״י במתני׳ דמן העולה ומן האימורים דהי׳ משניהם כזית זה ודאי קשה דכל האבר הי׳ פחות מכזית אלא דמשמע דהרמב״ם אינו מפרש כן.
ובעיקר מה שכתב הכ״מ דכיון דלר׳ יוסי אם העלה וחזר והעלה אינו חייב אלא אחת והיינו אפי׳ יש בו כמה זיתים ממילא משמע דהא דתנן העלה כזית מעולה ומאימוריה שאותו כזית הוא אבר, באמת לא מוכח כלל דהעלה אבר חסר הוא ודאי כשהוא חסר במציאות שהחסרון כבר איננו. אבל מה שחלק האבר לשנים והעלה כזית ממנו ודאי חייב וכמש״כ הרמב״ם בהל׳ ח׳ כל דבר שחייבים על העלאתו בחוץ כיון שהעלה ממנו כזית בחוץ חייב בין שהעלה וכו׳ בין שהניח הכל בפנים וכו׳ אבל אם חסר וכו׳ וזהו במעלה איברי פנים, וכן יהי׳ הדין במעלה איברי חוץ דאם העלה חצי אבר ודאי חייב דהא ר׳ יוסי אמר דאינו חייב אלא אחת בהעלה וחזר והעלה, ואמר ר׳ יוחנן דהוא בחד אבר, ואולי הכ״מ יפרש בהעלה אבר שלם וחסר בהקטרתו אבל אינו מוכרח. וע״כ מה שכתב הרמב״ם העלה אבר חסר זהו כשהנחסר כבר איננו וא״כ לא קשה כלל ממתני׳ דהמעלה כזית מעולה ומאימוריה.
אלא דקשה דלמה הוצרך כאן הרמב״ם לכפול הך דינא דאבר חסר דהא כבר כתב בהל׳ ח׳ דאם חסר אותו הדבר בפנים פטור ואם חסר בחוץ הא כתב דהוי ספק, ואולי זהו טעמא של הראב״ד בהשגתו שמפרש דברי הרמב״ם במה שכתב העלה אבר חסר דאינו שחסר במציאות דזה כבר כתב מקודם ומפרש דבריו דחסר בהעלאתו אף שישנו במציאות, ולזה השיג מהמעלה כזית מעולה ומאימוריה והיה אפשר לומר דהוצרך לזה משום דכתב דהעלה וחזר והעלה חייב על כל אבר ואבר. וכבר כתבנו דלא נוכל לצרף העלאה א׳ לב׳ דא״כ א״א לחייבו שתים. וע״כ דחסרון אברים לא הוי חסר כיון שהעלה אבר שלם ולזה כתב דאבר חסר פטור. ומ״מ אינו מיושב דעכ״פ הוא כפלות כיון שכבר כתב זה, ועוד שכפל גם הדרשא דלעשות אותו על השלם הוא חייב.
ונראה לחדש דהרמב״ם סובר דכיון דאבעיא דגמ׳ בדין חסרון בחוץ היא על מתני׳ דדף ק״ט דהקומץ והלבונה ומנחת כהנים ומנחת כהן משיח דעל זה תנן וכולם שחסרו וע״ז בעי בחסרון בחוץ והמחלוקת דר״ש ור׳ יוסי בהעלה וחזר והעלה הוא קודם במתני׳ דדף ק״ח דמוקים ר׳ יוחנן באבר אחד והעלה וחזר והעלה בפשיטו הוא גם בחסרו מבחוץ. ואף דאפשר לאוקמי כשהוציא מבפנים והעלה ואח״כ הוציא עוד חצי והעלה וזה הוי חסרון מבפנים דהא על החלק שבפנים אנו דנים והוא נעשה חסר מ״מ קשה דלמה לא בעי כאן הגמ׳ ואוקמה הכי, ולכן סובר הרמב״ם דבאבר אחד גם בחסרון בחוץ ודאי פטור וליכא ספיקא בזה ולכן בהל׳ ח׳ וט׳ שכתב דינא דמתני׳ דדף ק״ט כתב דאם הוציא שלם וחסרו בחוץ הוי ספק, אבל באבר חסר אפי׳ בחסרו בחוץ לא קרינן בזה לעשות אותו כיון דבשעה שהקריב הוא חסר והחילוק בזה הוא דבעולה ובאימורים אם חסר הוי הפטור משום חסרון בהקרבן, ולזה בעי דאם הוציא וחסרו בחוץ לא נתמעט מלעשות אותו דהא הי׳ עליו חיוב להקריבו בפנים וזהו לעשות אותו, אבל באבר אחד שחסר כיון דאמרינן דלעשות אותו קאי על האבר בזה אנו מפרשים דלעשות אותו קאי על אשר יעלה, דדוקא אם מעלה אבר שלם חייב, ולכן אף דבשעה שהוציא לא הי׳ חסר והי׳ ראוי להקריבו בפנים, וקרינן ביה ואל פתח אוהל מועד לא הביאו לעשות אותו, מ״מ אם הוא אבר חסר פטור דאמרינן דאשר יעלה קאי על אבר שלם.
ונמצא לפי דברינו בשיטת הרמב״ם דתרי מיעוטי ממעטינן מלעשות אותו אחד בדין הקרבן שהקרבן יהי׳ שלם, ובזה מפרשינן דהוא דוקא בדין ואל פתח אהל מועד לא הביאו, ומשום דתנן להדיא דהמעלה כזית חייב, ולכן בעי הגמ׳ בחסרו בחוץ, וב׳ בדין ההעלאה ובאבר חסר דאם האבר הוא חסר נתמעט מלעשות אותו בעיקר חיוב ההעלאה. ולכן אפי׳ חסרו בחוץ להך צד דהאבעיא דבחסרו בחוץ דקרבן לא נפטר דקרינן בי׳ ואל פתח אהל מועד לא הביאו לעשות אותו, מ״מ באבר חסר פטור דבזה צריך גם אשר יעלה שלם דבזה קאי האותו גם על אשר יעלה.
אכן לפי דברינו נמצא דלהך צד דגם בחסרו בחוץ פטור אין נ״מ מחסרון באבר לחסרון בקרבן. וכל החילוק לא יהי׳ אלא להך צד דהאבעיא דחסרו בחוץ חייב, וא״כ לא נוכל למצוא בזה מקור לחלוק זה לא במתני׳ ולא בברייתא, ואם הוא רק סברת גמ׳ הו״ל לגמ׳ לפרושי זה, אלא דבאמת נוכל לומר דחלוק זה מוכרח גם לבד האבעיא דחסרו מבחוץ, דהרמב״ם הא כתב בהל׳ ט׳ הקומץ והלבונה והאימורים והעולה וכו׳ שחסרו מקצתם בפנים והקריב שאריתם בחוץ פטור, ובודאי מפרש כן הרמב״ם דמתני׳ דתנן וכולם שחסרו וכו׳ דלא קאי רק על מתני׳ דהקומץ והלבונה אלא גם על מתני׳ הקודמת המעלה כזית מן העולה ומן האימורין וקשה דהא לר׳ יוחנן לא פליגי ר״ש ור׳ יוסי אלא באבר אחד שחסר, אבל בד׳ וה׳ אברים דברי הכל חייב בהעלה וחזר והעלה, וא״כ איך תנן בסתמא גם עולה בהדי כל הני שחסרו כל שהוא והקריבם בחוץ פטור דהא בעולה איכא הרבה אברים, ולר׳ יוחנן דוקא בחסר מן האבר פטור וכן קשה זה בדברי הרמב״ם.
לכן מוכרח מזה שהם באמת שני דינים דין חסרון בהקרבן ודין חסרון בהאבר דאם יש חסרון בהקרבן גם בעולה שיש הרבה אברים פטור בהעלה עולה חסרה בחוץ דלא קרינן בזה ואל פתח אהל מועד לא הביאו לעשות אותו, אלא דזה אינו אלא בחסר בהעולה מצד עצמה, אבל בהעלה וחזר והעלה אין בזה פטור מדין לעשות אותו לומר שלא הי׳ ראוי להביאו שלם לפתח אהל מועד, דהא הי׳ קרבן שלם מקודם, ואף שכתבתי למעלה דגם בהעלה וחזר והעלה לא נוכל לחייבו שני חטאות כיון דבפעם הב׳ לא הי׳ ראוי לעשות אותו בפנים כשהוא שלם, ואם נבוא לצרף מה שהי׳ ראוי קודם העלאה ראשונה הא לא נוכל לחייבו שני חטאות, אבל באמת אין זה מוכרח דנוכל לומר דעיקר החטאת שאנו מחייבים אותו הוא בעד ההעלאה רק שאמרה תורה ואל פתח אהל מועד לא הביאו לעשות אותו שלם בפנים. וכיון שהי׳ ראוי לעשות אותו שלם בפנים שפיר נוכל לחייבו על כל העלאה שחיוב כרת וקרבן הוא בשביל אשר יעלה. וכיון שעבר שני פעמים והעלה חייב שני חטאות, ולכן אם העלה ד׳ וה׳ אברים חייב על כולם, רק באבר אחד שהעלה מקצתו וחזר והעלה בזה אמרינן דלעשות אותו הוי מיעוטא גם באשר יעלה דאין כאן העלאה על השלם כיון דאינו אבר שלם. ואף דאם האבר הוא שלם והעלה ממנו כזית חייב זהו משום דעכ״פ האבר הוא שלם והעלה ממנו מקצתו, אבל אם האבר אינו שלם לא קרינן בזה אשר יעלה וגו׳ לעשות אותו.
עוד נוכל להוכיח דדרשינן לעשות אותו על ההעלאה מדדרשינן בדף ק״ט יכול המעלה פחות מכזית וכו׳ יהא חייב ת״ל לעשות על השלם הוא חייב ובזה ליכא חסרון משום ואל פתח אהל מועד לא יביאנו דהא יכול להביאו כולו וע״כ דדרשינן על אשר יעלה, ובזה נוכל לבאר טעמא דר׳ ישמעאל דפטר אפי׳ מוקטרי פנים שחסרו בהקטרתן כמש״כ דלא מסתבר דלא קרינן בזה ואל פתח אהל מועד לא יביאנו לעשות אותו דהא הי׳ חובה לגמור ולעשות אותו שלם, אך לדברינו מיושב דר׳ ישמעאל סובר דגם בחסרון בהקרבן דרשינן לעשות אותו על אשר יעלה.
ונמצא דאנו מוכרחים לחלק בין חסרון בהקרבן ובין חסרון בהאבר גם לבד האבעיא דחסרו בחוץ, והוא מוכרח במתני׳ לפי״מ שמפרש הרמב״ם דהא דתנן וכולם אם חסרו כל שהוא קאי גם על העולה דאם חסרה כל שהוא פטור, ומ״מ מחייבינן בהעלה וחזר והעלה בד׳ וה׳ אברים, וכן ממה שהוכחנו ממה שנתמעט פחות מכזית ולעשות אותו, וא״כ כבר מיושב מה דקבע הגמ׳ האבעיא דחסרון מבחוץ אמתני׳ דוכולן שחסרו ולא קודם בפלוגתא דר״ש ור׳ יוסי וכנ״ל.
עכשיו נבוא לבאר השגת הראב״ד הראשונה ודעת הרמב״ם בזה והנה זה פשוט כדברי הכ״מ דהראב״ד הי׳ לו גירסא ברמב״ם שחט וזרק חייב שתים, ולזה כתב דזה א״א דלא שייך בזה הטעם שהרי חלק הכתוב בין מעלה לעושה. אלא דמ״מ קשה בד׳ הרמב״ם מה שלא כתב דשחט וזרק אינו חייב אלא אחת כדאמר אביי דאפי׳ לר״ע אינו חייב אלא אחת דאמר קרא שם תעשה הכתוב עשאן לכולם עבודה אחת, והלח״מ כתב דכיון שכלל כולם בלעשות אותו ממילא משמע דאינו חייב אלא אחת, ואינו מיושב דכיון שהוכחנו דהרמב״ם פסק כר״ע דזריקה נלמד מהעלאה א״כ בפשוטו צריך להתחייב על שוחט וזורק שתים, ומצאתי שכבר הקשה כן המל״מ בפי״ח, עוד קשה מה שלא כתב דשוחט וזורק והעלה אינו חייב אלא שתים, והמל״מ שם כתב דזה לא קשה דפשוט הוא ובאמת אינו מיושב דאם הי׳ חייב בשחט וזרק שתים הי׳ צריך שיתחייב בשוחט וזרק ומעלה שלש, דשוחט וזורק הם ב׳ כריתות וחייב שתים, וזורק ומעלה ג״כ חייב שתים משום שחלק הכתוב בין מעלה לעושה, וא״כ בשוחט וזורק ומעלה יתחייב שלש, ואולי כונת המל״מ במה שכתב דפשוט הוא היינו אם הי׳ כותב הרמב״ם דשוחט וזורק אינו חייב אלא אחת, אבל כיון שלא כתב כן גם זה קשה.
והנראה בדעת הרמב״ם דבאמת קשה לאביי דהא במתני׳ דריש כריתות תנן שלשים וששה כריתות ואמר ר׳ יוחנן שאם עשאן כולם בהעלם אחת חייב על כל אחת ואחת, ולפי״מ דאמר אביי הא אינו חייב על כל הל״ו כריתות חטאת על כל אחת ואחת, ואף דכנגד זה חייב בזרק והעלה ב׳ חטאות אף שהם משום כרת אחת משום שחלק הכתוב בין מעלה לעושה, אבל עכ״פ על הל״ו כריתות אינו חייב על כל אחת ואחת, ולכן ע״כ צ״ל לאביי דכמו דחולק על ר׳ אבהו כן חולק על ר׳ יוחנן ואינו סובר דחייבים על הל״ו כריתות על כל אחת ואחת, ולכן סובר הרמב״ם להלכה דכיון דסתמא דגמ׳ דריש כריתות מייתי הא דר׳ יוחנן ושו״ט שם בסוגיא בהא דר׳ יוחנן, ומוכח דסתמא דגמ׳ סברה כר׳ יוחנן דחייב בכל הל״ו כריתות והוא דלא כאביי, ולפי״ז נוכל לומר שפיר דהרמב״ם לא פסק בהך דינא כאביי ושחט וזרק באמת חייב שתים כיון שהם שני שמות וממילא שחט וזרק והעלה חייב שלש, ואף דזרק והעלה הוא משם אחד מכרת דהעלאה, מ״מ כיון דפלגינהו רחמנא חייב על זריקה בפ״ע, ושחיטה וזריקה הא הוי שני שמות.
איברא דאם נימא דהרמב״ם פוסק דבאמת חייב על שחיטה וזריקה והעלאה ג׳ חטאות א״כ קשה קושיא דרב ביבי על המעלה מוקטרי חוץ ומוקטרי פנים דליתני ל״ז וה״נ קשה בדעת הרמב״ם אם נימא דחייב ג׳ חטאות בשוחט וזורק ומעלה דליתני ל״ז, והנה הלח״מ בפ״א מהל׳ שגגות הקשה על הרמב״ם למה לא מנה המעלה והמעלה וכתב ע״ז המל״מ בפי״ח בסוף דבריו שלא ראה שהזכיר הרמב״ם דין המעלה והמעלה דחייב שתים ולדעתו באמת אינו חייב אלא אחת אע״ג דמגז״ש או מהיקש ילפינן להו, וא״כ יהי׳ קשה ביותר כיון דנימא דבזה לא קיי״ל כרב ביבי ובמעלה איברי חוץ ופנים אינו חייב אלא אחת דאם היינו סוברים בזה כרב ביבי לא הי׳ קשה כ״כ כיון דע״כ יש תירוץ לקושיא דרב ביבי כן נתרץ גם בזה.
ונראה דדוקא במעלה ומעלה איכא קושיא דרב ביבי לסברתו כיון דמן הדין צריך להיות פטור במוקטרי חוץ כדסבר ריה״ג רק דאיכא גז״ש או היקש א״כ הוא חיוב מיוחד במוקטרי חוץ, ולכן הוי כמו שהוסיפה התורה חיוב כרת במוקטרי חוץ, אבל בזורק ומעלה כיון דמעיקר הדין הוי על זורק ומעלה כרת וחטאת אחת דמחד לאו וכרת נתרבה זורק מדין מעלה, ורק דילפינן מזה שחלק הכתוב בין מעלה לעושה דחייב שתים, ונוכל לומר דזה אינו שני חיובי כרת אלא דאחשבה התורה למעלה וזורק לחייב על כל א׳ בפ״ע והוי בזה כמו גופין מחלקין.
ונראה דיש להביא ראיה לזה דבדין מלאכות דשבת הא יש חילוק דזדון מלאכות ושגגת שבת אינו חייב אלא אחת וכן בעבודות עכו״ם דזדון עבודות ושגגת עכו״ם אינו חייב אלא אחת, ודוקא בשגג במלאכות דשבת ובעבודות דעכו״ם חייב על כולם, ולכן שפיר שהוצרך שם הגמ׳ לתרץ מה דלא מני אלא מחלל שבת ועובד עכו״ם דאיירי בזדון מלאכות ושגגת שבת, ובעכו״ם בזדון עבודות ושגגת עכו״ם, ורב ביבי משני דשם שבת ושם עכו״ם קתני, אבל כאן בדין זורק ומעלה דחייב שתים לא מצינו שאם הי׳ שוגג בחוץ וזדון בזרק ומעלה כגון שהי׳ סבור דגם בהר הבית מותר להקריב שלא יתחייב בזורק ומעלה אלא אחת, וטעמא דאין דין חילוק החטאות משום דדין זורק ודין מעלה הוי שני חיובי חטאות וכריתות מיוחדות, אלא שחלקן הכתוב לענין חיובי חטאות וזהו בגדר גופין מחלקין בעריות, דלא מצינו שאם לא ידע מאיסור נדה שלא יתחייב על חמש נדות אלא אחת, וכן מוכרח מדין נבעלה להרבה בהמות בפ״ה מהל׳ שגגות הל׳ ד׳ דהשוגג ע״כ הוא בהאיסור.
איברא דקשה מתינוק שנשבה לבין העכו״ם בשבת דף ס״ח ע״ב דחייב על הדם אחת ועל החלב אחת ומשמע דגם בבעל עריות אינו חייב אלא אחת על כל עבירה, וכן כתב הרמב״ם בפ״ב מהל׳ שגגות דחייב להביא חטאת על כל עבירה, ומשמע דלא אמרינן בזה גופין מחלקים, וכן כתבו שם התוס׳ להדיא בד״ה וחייב על הדם דקמ״ל אפי׳ לר׳ יהושע דאמר תמחויין מחלקים אינו חייב אלא אחת, אלא דע״כ אנו צריכים לחלק שארי שגגות מתינוק שנשבה דהא בשארי שגגות מהני גופים מחלקים לחייב על כל א׳ אף שהוא בהעלם אחד, אלא שלא נתברר לי עוד טעמו של דבר במה דלא אמרינן בתינוק שנשבה גופים מחלקים.
ומבואר דאפי׳ לרב ביבי דפריך ליתני המעלה והמעלה, אבל זורק ומעלה אף דחייב על כל אחת לא שייך דליתני ל״ז כריתות כיון שאין זה דין כרת מיוחד אלא בגדר גופים מחלקים ולא דמי למלאכות דשבת ועבודות דעכו״ם דשם דוקא בשגג במלאכות ועבודות חייב על כל או״א ומוכח דהם שני גדרי חטאות ושני גדרי כרת, ולכן שפיר פריך דליתני מ׳ חסר אחת דשבת, אבל גבי זורק ומעלה לא שייך דליתני ל״ז כריתות וכנ״ל.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאבן האזלהכל

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144