התנה עליה וכו׳ – משנה גיטין ז,ז: ״הרי זה גיטך כל זמן שאעבור מכנגד פניך שלשים יום״ – היה הולך ובא, הולך ובא, הואיל ולא נתיחד עמה, הרי זה גט.
פיהמ״ש שם: ואמרו היה הולך ובא הולך ובא, רוצה לומר שהוא גט כשר ואינו גט ישן, ואינה מתגרשת כלל עד שיעלם מן המדינה שלשים יום רצופים.
מקורו מן הגמרא שם עו,ב שמקשה איך ניתן לומר ״הרי זה גט״: והא לא עבר? על כך באים שני תירוצים (כגירסת הרי״ף ז״ל):
אמר רב הונא, מאי ״פניך״? תשמיש (והרי שנינו: לא נתיחד עמה). ואמאי קרי ליה ״פניך״? לישנא מעליא נקט.
ורבי יוחנן אמר, לעולם ״פניך״ ממש. מי קתני הרי זה גט ומגורשת? ״הרי זה גט״ קתני – דלא הוי גט ישן, ולכי מלו תלתין יומי הוי גיטא. תניא כוותיה דר׳ יוחנן, הרי זה גיטך כל זמן שאעבור מנגד פניך שלשים יום, והיה הולך ובא הולך ובא, הואיל ולא נתייחד עמה, הרי זה גט; ולגט ישן אין חוששין, שהרי לא נתייחד עמה.
וליחוש שמא פייס? אמר רבה בר רב הונא, הכי אמר אבא מרי משמיה דרב, באומר ״נאמנת עלי לומר שלא פייס״.
איכא דמתני לה אמתניתין: מעכשיו אם לא באתי מכאן ועד י״ב חדש, ומת בתוך י״ב חדש, הרי זה גט. וליחוש שמא בא? אמר רבה בר רב הונא, הכי אמר אבא מרי משמיה דרב, באומר, ״נאמנת עלי לומר שלא באתי״. מאן דמתני לה אמתניתין כל שכן אברייתא. מאן דמתני לה אברייתא, אבל אמתניתין – לא, אם לא באתי קאמר, והא לא אתא. (הדגשתי את השינויים בגירסת הרי״ף ז״ל. ראה מאירי ז״ל על אתר (מהדורת שלזינגר עמ׳ 284 שמברר גירסא זו לדעת רבינו.)
כבר נתבאר לעיל (ו,כו) שהמבטל את הגט בלא ידיעת אשתו מכין אותו מכת מרדות מפני שגורם להיות ממזרים. אולם סתם בני אדם אינן מוחזקין ברשעים לעשות דבר כזה. לפיכך המגרש על תנאי, ובידה לקיים התנאי, אם נשאת לא תצא; אף על פי שעד שלא נתקיים התנאי יש לבעל לבטל הגט (ח,א), אין לחוש שמא ביטלו כי אין הבעל חשוד להכשילה. כל זה אמור אפילו בסתם תנאי, אבל בתנאי שהוא לעשות רצונה של האשה ולטובתה, קל וחומר שאין הבעל חשוד להכשילה שהרי אנו רואים שהוא דואג לה ורוצה בטובתה. כגון, היוצא למרחקים לשם מסחר, והוא נותן גט לאשתו על תנאי שאם ישהה שם שלשים יום יהיה גט – הרי כוונתו היא שאשתו לא תתעגן, ובכך הוא יוצר לעצמו תמריץ לחזור בהקדם האפשרי. תנאי כזה שמטיל עליו חובה יתירה מוכיח שהוא רוצה בתקנת אשתו. לפיכך בודאי אין לחוש שהוא יבטל את הגט להכשילה.
אולם דווקא בגלל ששוררת אהבה ביניהם, אם הבעל הולך ובא בתוך הזמן הקצוב, יש לחוש שבא אליה בדברי פיוסים והסביר לה שלפעמים צריך הוא לשהות בנכר זמן רב אבל כל זה הוא לטובתה גם כן שיוכל להרוויח ולכלכל אותה בכבוד גדול, והיא מצידה מחלה לו התנאי ואינה מקפדת עוד שיקצר נסיעותיו. הואיל והגיעו להסכמה כזאת, יתכן שהבעל ביטל את הגט בפניה בלי שום פקפוק, שהרי לפי הנראה במצב כזה אין לחוש לשום קלקול. ודא עקא, שאם אחר כך ישתנו היחסים ביניהם, והיא תוציא את הגט ותנשא בו, נמצאו בניה ממזרים שהרי הגט הזה בטל מכבר. לפיכך חוששין שמא פייס אותה, ואין מכשירין גט כזה. אולם אם התנה ואמר, ״הרי היא נאמנת עלי לומר שלא פייסתי אותה״, שוב אין לחוש עוד, שהרי מדבריו אלה מוכח שהוא מודע לאפשרות של תקלה, וממילא אם אדם ישר הוא יזהר כראוי. ואם רשע הוא הרוצה לקלקלה, ימנע מכך הואיל ויודע הוא שאחרי שהאמינה לא יועיל ערעורו.
הרב המגיד הביא כאן קטע מתשובת הרי״ף ז״ל (אשכנזי סי׳ לב; וכן בידנוביץ סי׳ יד):
ואומר התלמוד, כיון שהיה הולך ובא, אע״פ שלא נתייחד, ניחוש שמא פייס. כלומר, שמא פייסה בדברים ומחלה לו התנאי. ואמרינן, בשאמר לה ״נאמנת עלי לומר שלא פייסתי״. וזה שאמרת, למה לא חששנו זה החשש בשאר תנאים כגון, על מנת שתתני לי מאתים זוז? ודאי בכאן יש שאם התנאי עליו הוא, שמא פייס אותה ומחלה לו התנאי, ובטל הגט, ונמצאת אשת איש, ונפיק מיניה חורבא. אבל אם התנה הוא עליה שתתן לו מאתים זוז או תשמש את אביו – אם פייסה אותו ומחל לה התנאי הרי זה גט קיים ונעשית מגורשת; מאי איכפת לן בהכי דניחוש לה, ומאי חורבא דנפיק ביה? הלכך ליכא למיחש.
נראה שיש כאן אי-דיוק בתרגום מערבית. לפי הגירסא שלנו השאלה היא על תנאי בנוסח ״על מנת שתתני וכו׳ ״, וזה אי אפשר שהרי הרי״ף ז״ל פוסק ״שכל האומר על מנת כאומר מעכשיו דמי״ (רמז תקלט), וכך כתב גם בתשובה הקודמת (סי׳ לא); ובתחלת התשובה שאנו עסוקים בה (סי׳ לב) כתב: ״אמר לה מעכשיו ומסרו לה – אינו יכול לבטלו״. ברם יתכן שצריך לתרגם ״על תנאי שתתני וכו׳ ״.
אולם יש מן הראשונים הסוברים שגם ב״על מנת״ ניתן לבטל התנאי, כגון הרמב״ן ז״ל הובאו דבריו במגיד משנה כאן. וראה גם תוספתא כפשוטה עמ׳ 874 (לגיטין פ״ה עמ׳ 265 שורה 31-30) שציין הרבה מקורות.
וכן... לאחר שנים עשר חודש והיה עמה במדינה חוששין וכו׳ – שהרי נתבאר שכל שהיה הולך ובא חוששין לשמא פייס. כלומר כל שהיה עמה במדינה יש לחוש.
הוסיף רבינו דין זה, הואיל ועסוק הוא בביאור ההשוואה בין המגרש לאחר זמן להמגרש על תנאי. שניהם בכוחם לבטל את הגט לפני שהגיע הזמן שנקבע, אף על פי שכבר נמסר הגט ליד האשה. ברם שניהם אינם חשודים לעשות זאת להכשיל נשותיהן. אולם במקום שיש סיכוי סביר שיפייסנה שתסכים לביטול הגט, יש לחוש שמא ביטלו, עד שיאמר, ״נאמנת עלי שלא פייסתי״, כמו שנתבאר. בלא מחילת האשה אין לחוש שהבעל יבטל את הגט, מאחר שטובתה הוא מחפש. ברם הראב״ד ז״ל חולק על סברה זו.
הלכה זו נראה שמקורה הוא בתשובת רב האי גאון ז״ל (אוצה״ג גיטין התשובות סי׳ שצ; עמ׳ 166) הבאתיה לקמן בהלכה כה (ד״ה נתייחד עמה) וכאן אעתיק רק הצריך לנו:
ולא נצרכו רבותינו לשאת ולתת אלא בעסק מי שמסר גט לאשתו ואמר לה ״הרי זה גיטך אם לא באתי מכאן ועד שנים עשר חדש״, שאין בידו ביטול הגט וגירושיה תלויין עד אותו היום... ואפילו לא נתיחד עמה חוששין שמא פייס במקום דלא הימנה וכו׳.
וכן כל התנאים שהן תלויין כרצונה וכו׳ – אמנם בגמרא לא הוזכרו כי אם תנאים התולים בזמן או במיתה, שבהם ברור שכל כוונתו היא לעשות רצונה של אשתו שלא תעגן או שלא תפול לפני יבם; אולם הוא הטעם והוא הדין לכל תנאי שהוא כרצונה. כך מפורש בתשובת הרי״ף ז״ל המובאת לעיל ״שאם התנאי עליו הוא״ יש לחוש ״שמא פייס אותה ומחלה לו התנאי, ובטל הגט״. רבינו מסביר איזה תנאי הוא ״עליו״ – זה שהוא כרצונה.
והשווה חידושי רבנו קרשקש ז״ל (גיטין יח,א ד״ה אבל בא״ד): ״בידה למחול על התנאי כזה שהוא להנאתה״. ברם לדעת רבינו גם אם מחלה, רק הבעל בלבד בכוחו לבטל את הגט. אלא שאם מחלה לו, יש לחוש שהוא ביטל את הגט אלא אם כן אמר ״נאמנת עלי״.
במתגרשת מן הנישואין שלבו גס בה וכו׳ –
גיטין כט,ב: ... וניחוש שמא פייס?... אמר רבא, אם אמרו בנשואה, יאמרו בארוסה?
ראה ערוך ערך גס(2): ״לבו גס בה – ופירושו: לבו קרוב לה״. כלומר, בנשואה, מתוך קירבתו לה, מרהיב עוז בנפשו לשדלה שתמחול על התנאי שהוא להנאתה. אבל ארוסה, הואיל ועדיין אין לבו קרוב לה, לא יבקש ממנה למחול כי הוא מפחד שמא על ידי כך תמאס בו לגמרי.
הרי זה גטיך מעכשו וכו׳ – משנה גטין ז,ח: ״הרי זה גטיך אם לא באתי מכאן ועד שנים עשר חדש״ – מת בתוך שנים עשר חדש, אינו גט. ״מעכשיו אם לא באתי מכאן ועד שנים עשר חדש״, ומת בתוך שנים עשר חדש – הרי זה גט.
פיהמ״ש שם: אבל אינה מותרת לכל אדם בלא חליצה עד שישלמו שנים עשר חדש.
לעיל (ד״ה התנה) הבאתי מגיטין עו,ב מאן דמתני לה אברייתא סובר שאין חוששין שמא בא – ״אם לא באתי קאמר, והא לא אתא״. אבל ללישנא אחרינא חוששין אלא אם כן אמר ״נאמנת עלי לומר שלא באתי״; כך דעתו של הראב״ד ז״ל. הר״ן ז״ל (על הרי״ף רמז תקמב ד״ה ואיכא) עומד על כך שהרי״ף הביא את שני הלשונות, ״ונראה שהוא פוסק כלישנא בתרא... וכן דעת ר״ח ז״ל והראב״ד ז״ל בהשגות. אבל הרמב״ם ז״ל כתב... אין חוששין שמא בא בסתר. וטעמו ז״ל, לפי שהוא סובר דהאי חשש דשמא פייס ובא מדרבנן בעלמא נינהו, שכך כתב בפרק זה ומפני חשש זה יהיה הגט פסול, וכבר ביאר ז״ל בפרק עשירי שכל מקום שהוא מזכיר פסול אין פיסולו אלא מדברי סופרים בלבד, ולפיכך הוא פוסק בלשונות הללו להקל״.
העיר לי ידידי הרופא החכם הר״ר נפתלי ניוברגר הי״ו שכאשר הגמרא מסבירה את הנפקא מינה בין הלשונות, היא מתחילה מלישנא בתרא: ״מאן דמתני לה אמתניתין – כל שכן אברייתא״, וממשיכה לסיים בלישנא קמא: ״ומאן דמתני לה אברייתא, אבל אמתני׳ לא – אם לא באתי קאמר, והא לא אתא״. נמצא שהסיום הוא בלישנא קמא, ולפיכך הלכה כמותו.
להלן שם בגמרא עו,ב: ותיבעי ליה מתניתין, מעכשיו אם לא באתי מכאן ועד י״ב חדש, ומת בתוך י״ב חדש – הרי זה גט. לאלתר הוי דהא לא אתי, או דלמא לאחר י״ב חדש דהא איקיים ליה תנאיה?
הרי״ף ז״ל מסיים עלה: ״ולא איפשיטא. ולחומרא עבדינן, ולא פטרינן לה בלא חליצה ולא שרינן לה לעלמא אלא לאחר י״ב חדש לכי מקיים תנאיה״.
כתב המאירי ז״ל (לדף עד,ע; מהדורת שלזינגר עמ׳ 275): ״אע״פ שהגט גט, לא תנשא במקום יבם עד שיעברו שנים עשר חדש, אע״פ שנתברר שלא יבא... שבזו מכל מקום הוא מקפיד שלא להיות גט אלא לאחר שנים עשר חדש... ומקפיד על הזמן״. ונראה שרבינו השמיענו דבר זה בכתבו דין זה כאן בסוף קבוצת הלכות שכולן עוסקות במגרש לאחר זמן קבוע (כלשונו בהלכה א, וכן בהלכה ז). מאידך הואיל ובהלכה זו מדובר על מיתה, משמשת היא מעבר לקבוצה הבאה הדנה במגרש מחשש שימות.