(הקדמה)
פתיחה לפרק שמונה עשר
פרק זה, שהוא האחרון בהלכות אלה, דן במציאת שטרות. אמנם מצוות השבת אבדה חלה גם על שטרות, אבל שונים הם שטרות משאר אבדות. השטר אין גופו ממון אבל הואיל ובכוחו להוציא ממון, כגון שטרי חוב ושטרי קניין, וכן ליצור מעמד הלכתי כגון גט, לפיכך דין החזרתו כשאבד נתון לדרישות מיוחדות. בשאר אבדות – ״באו שנים, זה נתן סימני האבדה וזה נתן סימניה כמו שנתן האחר – לא יתן לא לזה ולא לזה, אלא תהיה מונחת עד שיודה האחד לחברו...״ (יג,ו). לא כן הדין בשטרות. השטרות יש להם סימנים מובהקים, ובעיקר שמות הלווה והמלווה, או המוכר והלוקח, ועוד הרבה פרטים. אבל כל הפרטים הללו ידועים גם למלווה וגם ללווה, ואפילו אם החייב מודה – לא יחזיר המוצא, שמא כבר פרע את חובו וקנוניא הם עושים כדי לטרוף מן הלקוחות שלא כדין. כמו כן יש חשש שמא כתב ללוות ולא לוה עדיין, ואף בזה עושים קנוניא לטרוף מן הלקוחות.
נמצא ששטר שאבד, אם אין לברר האם נפל מן המלווה או מן הלווה, מעמדו של השטר הזה נתרועע ואין להחזיר שטר כזה אפילו אם שניהם מודים, כי הודאתו של החייב אינה יכולה לברר לנו את האמת הואיל ויש לחוש לקנוניות שונות. כך בשטרות מסוגים שונים ישנן חששות שונים, וכל אלה מפורשים בפרק זה. אולם אם ישנם סימנים אחרים או הוכחות משכנעות המוכיחות למי שייך השטר, כי אז יחזיר לו, והרי השטר בחזקתו. (א-יב)
״כללו שלדבר: כל שטר שחוששין בו לפרעון – לא יחזיר שמא נפרע החוב; ואם היה החייב מודה ואפשר שהודה כדי לעשות קנוניא עד שיפסיד על הלוקח או מקבל המתנה שלקחו אחר זמן השטר כדי שיטרפו מידם שלא כדין – הרי זה לא יחזיר אע״פ ששניהן מודים; וכל שטר שאין בו צד לחשש לא לפרעון ולא לקנוניא – יחזיר לבעליו״. (יג)
בסוף הפרק קובע רבינו כי שטרות שנמצאו ודינם שלא להחזיר, ועבר המוצא והחזיר, הרי אלו בחזקתם וגובים בהם, הואיל ויוצאים מתחת ידי התובע הרי הם בתוקפם. (יד)
(א-ב) המוצא שטר חוב וכו׳ – משנה בבא מציעא א,ו:
מצא שטרי חוב – אם יש בהן אחריות נכסים – לא יחזיר, ואם אין בהן אחריות נכסים – יחזיר, שאין בית דין נפרעין מהם, דברי ר׳ מאיר. וחכמים אומרין: בין כך ובין כך – לא יחזיר, מפני שבית דין נפרעין מהן.
פיהמ״ש שם: חכמים אומרים, אחריות – טעות סופר היא, ולפיכך אין חילוק אצלם בשטר שיש בו אחריות, או שטר סתם שלא נזכר בו אחריות, נפרעין בו מנכסים משועבדין, ולפיכך לא יחזיר. ואפילו הודה זה שעליו אותו השטר, שהוא חייב ושלא פרע ממנו כלום – לא יחזיר, שאנו חוששין שמא עשו קנוניה ביניהם להוציא בו נכסים משועבדים, ויטרוף לקוחות שלא כהוגן. והלכה כחכמים שאומרים, אחריות – טעות סופר היא. אבל אם היה מפורש בשטר – ״על מנת שאין לך עלי אחריות״ – הרי זה יחזיר אם הודה זה שעליו החוב.
במאי עסקינן? אילימא כשחייב מודה, כי יש בהן אחריות נכסים אמאי לא יחזיר? הא מודה! ואי כשאין חייב מודה, כי אין בהן אחריות נכסים אמאי יחזיר? נהי דלא גבי ממשעבדי – מבני חרי מגבא גבי! לעולם כשחייב מודה, והכא היינו טעמא דחיישינן שמא כתב ללוות בניסן, ולא לוה עד תשרי, ואתי למטרף לקוחות שלא כדין. אי הכי, כל שטרי דאתו לקמן ניחוש להו הכי! כל שטרי – לא ריעי, הני – ריעי... אמר לך אביי, מתניתין היינו טעמא דחייש לפרעון ולקנוניא. ולשמואל דאמר לא חיישינן לפרעון ולקנוניא מאי איכא למימר? ... שמואל מוקי למתניתין כשאין חייב מודה... אמר רבי אלעזר: מחלוקת בשאין חייב מודה... ורבי יוחנן אמר: מחלוקת כשחייב מודה, דרבי מאיר סבר שטר שאין בו אחריות נכסים – ממשעבדי הוא דלא גבי, אבל מבני חרי מגבא גבי; ורבנן סברי ממשעבדי נמי גבי. אבל כשאין חייב מודה – דברי הכל לא יחזיר, דחיישינן לפרעון.
תניא כוותיה דרבי יוחנן, ותיובתא דרבי אלעזר בחדא ותיובתא דשמואל בתרתי: מצא שטרי חוב ויש בהם אחריות נכסים, אע״פ ששניהם מודים, לא יחזיר לא לזה ולא לזה. אין בהן אחריות נכסים – בזמן שהלוה מודה יחזיר למלוה, אין הלוה מודה לא יחזיר לא לזה ולא לזה, שהיה רבי מאיר אומר: שטרי [חוב] שיש בהם אחריות נכסים גובה מנכסים משועבדים, ושאין בהם אחריות נכסים גובה מנכסים בני חורין. וחכמים אומרים: אחד זה ואחד זה גובה מנכסים משועבדים... דקתני אע״פ ששניהם מודים לא יחזיר לא לזה ולא לזה – אלמא חיישינן לקנוניא.
פירש ר״ח:
מצא שטרי חוב, אם יש בהן אחריות נכסים לא יחזיר. אוקימנא כשחייב מודה. ואמאי לא יחזיר? דחיישינן שמא כתב ללוות בניסן ולא לוה עד תשרי, וטורף ללקוחות שלא כדין. אי הכי, כל שטרי דעלמא נמי נימא הכי? ודחינן: כל שטרי דעלמא – לא ריעי, הני כיון דנפלי – ריעי.
כתב רבינו ברוך הספרדי (ספר הנר):
ואקשינן: אי הכי כל שטרי דאתו לקמן נמי נימא הכי! ופרקינן: כל שטרי לא ריעי הני ריעי בנפילתן, דאילו אשכח להו מאן דלא בעי לאהדורינהו לא הוה במאי לטרוף.
להלן בגמרא שם טז,ב:
אמר ר׳ אבהו אמר ר׳ יוחנן: המוצא שטר חוב בשוק, אע״פ שכתוב בו הנפק – לא יחזירו לבעלים. לא מיבעיא היכא דלא כתוב בו הנפק דאיכא למימר כתב ללות ולא לוה, אלא אפילו כתוב בו הנפק, ומאי ניהו – דמקוים, לא יחזיר דחיישינן לפרעון.
פירש ר״ח:
אמר ר׳ יוחנן, המוצא שטר חוב בשוק אע״פ דכתיב ביה הנפק פי׳ הנפק – אשרתא דדייני. לא יחזיר – מאי טעמא? חיישינן לפרעון.
כתב הרי״ף (רמז רנח):
טעמייהו דרבנן דאמרי, בין כך ובין כך לא יחזיר, דסבירא להו: אחריות – טעות סופר הוא, ואפילו שטר שאין בו אחריות – גובה מנכסים משועבדים. הלכך, אם אין החייב מודה – לא יחזיר, דחיישינן לפרעון; ואם החייב מודה – לא יחזיר, דחיישינן לקנוניא. וכן הלכתא.
אמר רבא: הלכתא... אחריות טעות סופר הוא, בין בשטרי הלואה בין בשטרי מקח וממכר.
היכי כתבינן? אמר רב נחמן: דכתבי הכי: שטרא דנן דלא למיגבי ביה לא ממשעבדי ולא מבני חרי, אלא כי היכי דתיקום ארעא בידיה דלוקח. אמר רפרם: זאת אומרת, אחריות טעות סופר הוא; טעמא דכתב ליה הכי, הא לא כתב ליה הכי – גבי.
אמר רבי אסי אמר רבי יוחנן: המוצא שטר חוב בשוק וכתוב בו הנפק, וכתוב בו זמנו בו ביום – יחזירו לבעלים: אי משום כתב ללות ולא לוה – הא כתוב בו הנפק, אי משום פרעון – לפריעה בת יומא לא חיישינן. אמר ליה רבי זירא לרבי אסי: מי אמר רבי יוחנן הכי? הא את הוא דאמרת משמיה דרבי יוחנן: שטר שלוה בו ופרעו – אינו חוזר ולוה בו, שכבר נמחל שיעבודו. אימת? אילימא למחר וליומא חרא – מאי אריא שכבר נמחל שעבודו? תיפוק ליה דהוה ליה מוקדם, ותנן: שטרי חוב המוקדמין – פסולין. אלא לאו – ביומיה, אלמא פרעי אינשי ביומיה! אמר ליה: מי קא אמינא דלא פרעי כלל? דלא שכיחי אינשי דפרעי ביומיה קא אמינא.
רב כהנא אמר: כשחייב מודה. אי הכי מאי למימרא? מהו דתימא: האי מפרע פרעיה, והאי דקא אמר לא פרעתיה – משום דקבעי מהדר למזפא ביה זמנא אחריתי, ולפשיטי דספרא חייש, קא משמע לן, דאם כן מלוה גופיה לא שבק, סבר, שמעי בי רבנן ומפסדי לי. מאי שנא מהא, דתנן: מצא שטר חוב, אם יש בהן אחריות נכסים – לא יחזיר, ואוקימנא כשחייב מודה, ומשום שמא כתב ללות בניסן ולא לוה עד תשרי, ואתי למטרף לקוחות מניסן ועד תשרי שלא כדין. ולא אמרינן דאם כן מלוה גופיה לא שביק, דאמר ליה, כתוב שטרא אחרינא בתשרי דדלמא שמעי רבנן ומפסדי לי! אמרי: התם משום דאית ליה רווחא, דקא טריף לקוחות מניסן ועד תשרי – מינח ניחא ליה, ולא אמר ולא מידי. הכא, כיון דלית ליה רווחא, דסוף סוף שטרא האידנא כתיב, מאי איכא, דקטריף לקוחות – בשטר שנמחל שיעבודו לא שביק.
פירש ר״ח:
אמר רבי יוחנן, המוצא שטר חוב שזמנו בו ביום וכתוב בו הנפק – יחזירו לבעלים, דאי משום [כתב] ללוות ולא לוה, הא כתוב בו הנפק, אי משום פרעון, כיון דרוביה דעלמא לא פרעיה ביומיה, אלא מיעוטא הוא דפרעיה ביומיה, למיעוטא לא חיישינן. ותוב מלוה גופיה לא שביק, אמר, דילמא שמעי רבנן דהאי שטרא שלוה בו, פרעו הוא וכבר נמחל שעבודו ומפסדו לי, הלכך לא חיישינן, דהכא לית ליה רווחא, אבל היכא דאית ליה רווחא – חיישינן.
הרי״ף (רמז רע) העתיק את מאמרו של רב אסי אמר ר׳ יוחנן על פי העמדתו של רב כהנא ״כשחייב מודה״:
א״ר אסי א״ר יוחנן, המוצא שטר חוב בשוק וכתוב בו הנפק וכתוב בו זמנו בו ביום – יחזירו לבעלים, והני מילי כשחייב מודה. דהא ליכא למיחש – דאי משום כתב ללוות ולא לוה, הא כתוב ביה הנפק; ואי משום פרעון דדלמא פרעיה למלוה והאי דקאמר ״לא פרעתיה״ דקא בעי למהדר למיזף ביה האידנא וחייש משום פשיטי דספרא, ואישתכח דקא טריף בשטר שנמחל שיעבודו, הא נמי ליכא למיחש, דכיון דלית ליה למלוה רווחא בהא מלתא דזמניה בו ביום הוא, לא שביק, דאמר ״שמעי בי רבנן ומפסדי לי״.
בעל המאור שם חולק:
רב כהנא אמר בשחייב מודה. פי׳ הלכך לטעמיה דרב כהנא אע״ג דלא כתוב בו הנפק ליכא למיחש לשמא כתב ללות ולא לוה. ולרב כהנא לא אמר רבי יוחנן ״וכתוב בו הנפק״. והרי״ף ז״ל מפרש לה בשכתוב בו הנפק ואין נראין דבריו.
ברם הרואה יראה שהרי״ף כבר הקדים את קושייתו של בעל המאור. גם לרב כהנא החשש שמא כתב ללוות ולא לוה אינו מתבטל כשחייב מודה, שהרי יתכן שהלווה מודה מפני שהוא מכר קרקעות ועכשיו רוצה לעשות קנוניא לטרוף מן הלקוחות שלא כדין. רק אם יש בו הנפק אין חשש שמא כתב ללוות ולא לוה. אולם מאידך, למה אין לחוש לפרעון? שמא כבר הסכים עם המלווה לעשות קנוניא להשתמש עוד פעם בשטר זה בעתיד מפני שרוצה לחסוך פשיטי דספרא! אמנם זה אינו, כי בשעה שהסכים על כך עם המלווה וודאי לא צפו שהשטר יאבד מן הלווה ויימצא בו ביום, ולכן גם המלווה הסכים לקנוניא זו שהרי אמור היה להרוויח. אולם עכשיו שנמצא השטר בו ביום, החשש הזה מתבטל בגלל שהמלווה יחזור בו מהסכמתו להלוות לו עכשיו עוד פעם על אותו שטר שהרי לא ירוויח מזה כלום. לפיכך, אם הלווה מודה והמלווה תובע את השטר מחזירים לו, כי עכשיו שאין לו רווח ודאי לא ירצה להשתמש בשטר שנמחל שיעבודו.
להשלמת הענין, נביא את פירוש המאירי (בית הבחירה בבא מציעא; שלזינגר עמ׳ 41-40):
אמר המאירי: מצא שטרי חוב: אם יש שם אחריות נכסים – לא יחזיר, מפני שבית דין נפרעין מהם אף מן הלקוחות; אין שם אחריות נכסים – יחזיר, שהרי אין בית דין נפרעין מהם, רוצה לומר מן הלקוחות. וחכמים אומרים, בין כך ובין כך – לא יחזיר, שכל שאין שם אחריות – טעות סופר הוא, והרי הוא כמי שיש שם אחריות, והלכה כחכמים.
זהו ביאור המשנה, ולא נתברר בה אם בשחייב מודה, אם בשאין חייב מודה, ומתוך כך לא נתברר פסק ענין זה. ודברים שנכנסו בגמרא לביאור ענין פסק זה, עם שאר דברים שנתגלגלו בה, אלו הן:
מאחר שפסקנו: אחריות – טעות סופר הוא, ושטר שאין בו אחריות אף הוא גובה מן המשועבדים, כל שמצא שטר חוב, בין שיש בו שיעבוד נכסים, בין שאין בו שיעבוד נכסים – לא יחזיר, ולא סוף דבר בשאין חייב מודה, שהרי יש לחוש לפרעון, אלא אפילו חייב מודה, שמכל מקום יש לחוש לפרעון, וזה שהוא מודה, אינו אלא שעושה עמו קנוניא על הלקוחות. הא כל שאין לחוש לקנוניא, כגון שנכתב בו ביום או שנכתב בפירוש בשטר שלא יהו נכסיו משועבדים לאותו חוב, אם אין חייב מודה – לא יחזיר, שיש לחוש לפרעון או לכתב ללוות ולא לוה או למה שיטעון הלווה, כגון שיאמר, ״מזוייף הוא ולא כתבתיו מעולם״, או ״פרעתיו״ או ״כתבתיו ולא לויתי״, או איזו טענה. ואם חייב מודה – יחזיר, שהרי אין לחוש לכלום.