(הקדמה)
פתיחה לפרק תשיעי
פרק זה מקביל למאמר השני במאמר העיבור של רבינו והוא ״בידיעת התקופות״. אמנם כאשר היו בית דין קובעים את הלוח על פי הראייה, אז היה חשבון התקופות הכרחי לענין עיבור השנה כמו שנתבאר לעיל בפרק רביעי. אבל היום שאנו עושים על פי החשבון המצוי, הרי כבר נכלל בתוכו סדר השנים המעוברות, שהן שבע בכל מחזור של תשע עשרה שנה כמבואר לעיל (ו,יא), ואין אנו זקוקים לחשב את התקופות לצורך עיבור השנה.
יש רק שני דינים התלויים בידיעת התקופה בזמן הזה:
א. יום השאלה לטל ומטר בחוצה לארץ הוא בששים יום אחרי תקופת תשרי (הלכות תפלה ב,טז);
ב. ״הרואה את החמה ביום תקופת ניסן של תחלת המחזור של שמונה ועשרים שהתקופה בתחלת ליל רביעי... מברך עושה בראשית״ (הלכות
ברכות י,יח). בגלל אלה ראה רבינו להכליל גם במאמר העיבור שלו את חשבון התקופה, וכך עשה גם כאן.
כאן יש גם צורך עקרוני להציע את חשבון התקופה כהכנה לפרקים בהם מציע רבינו איך לחשב את ראיית הלבנה, שזוהי מצוה לבית דין, ומהרה יתקיים בנו מקרא כתוב ׳ואשיבה שפטיך כבראשנה׳
(ישעיהו א,כו) ותתחדש הראייה וגם עיבור השנים על פי חשבון התקופה. חשבון התקופות בנוי על ידיעת מידת שנת החמה. אלא שלענין שאלת גשם וברכת החמה, הקלו חכמים לסמוך על שיעור אורכה של השנה שאינו אלא בקירוב גס, והיא תקופת שמואל, ולפיה אורך שנת החמה הוא שלש מאות חמשה וששים יום ורביע יום (365 ימים 6 שעות). אבל קל להווכח שלא על פי שיעור זה נקבע סדרן של השנים המעוברות במחזור של 19 שנים שבחשבון העיבור, כי התקופות על פי שנת שמואל מתאחרות כל הזמן, והדבר ניכר לעין הרואה. על אחת כמה וכמה שאין לחשב את התקופות על פי שיעורו של שמואל כאשר בית דין מעברין את השנים. לפיכך ראה רבינו להוסיף כאן גם חשבון התקופות על פי שיעור השנה שהוא יותר קרוב, והקדיש לכך את הפרק העשירי לפנינו.
המעגל שבו נראית השמש נעה והיא מקיפה אותו בשנה אחת נקרא המילקה. הקדמונים זיהו רצועה בשמים משני צידי המילקה, וחילקו רצועה זו לשנים עשר חלקים שווים. בכל חלק כזה ציירו ציור הבנוי על הכוכבים המופיעים שם. תמונות הללו נקראות מזלות, והם שנים עשר, כמבואר לקמן יא,ז-ח (ראה תרשים 11-3). השנה מחולקת לארבע תקופות, שבין אחת לזו שאחריה עוברת השמש על שלשה מזלות. נמצאו התקופות הן: בכניסת השמש למזל טלה, והיא תקופת ניסן; ואחריה תקופת תמוז – כניסת השמש למזל סרטן; ואחריה תקופת תשרי – כניסת השמש למזל מאזנים; והאחרונה שהיא תקופת טבת – כניסת השמש למזל גדי.
תקופת ניסן היא הרגע שבו השמש חוזרת למקומה על המילקה שממנו מודדים את הקפתה, מקום זה נקבע בזמן העתיק כראש מזל טלה. היום שבו חלה תקופת ניסן אמור להיות יומו ולילו שווים, וכן בתקופת תשרי; ומאידך, היום שבו חלה תקופת תמוז אמור להיות היום הארוך ביותר בשנה וממילא לילו הוא הלילה הכי קצר בשנה, וכנגדו בתקופת טבת ביום התקופה הלילה הוא הארוך ביותר בשנה. בכך ניתן לבחון אם חשבון התקופות מכוון למציאות. נמצא שארבע תקופות הן, והן מחלקות את השנה לארבעה חלקים שאף הם נקראים תקופות. בהנחה שאורכן שווה, נמצא לפי שיעור השנה של שמואל, משך כל תקופה אחד ותשעים יום ושבע שעות ומחצה (91 יום 7.5 שעה).
על פי חכמי העיבור, חשבון התקופות מתחיל מתקופת ניסן בשנה ראשונה של יצירה, והיא קדמה למולד ניסן שבעה ימים ותשע שעות ושש מאות ושנים וארבעים חלקים (7 יום 9 שעה 642 חלק). כיון שנקודת ההתחלה ידועה, ואורכה של כל תקופה ידוע, הרי שניתן לחשב באיזה יום בשבוע ובאיזו שעה ביום תחול כל תקופה (הלכה ג).
(1-3) שנת החמה וכו׳ –
עירובין נו,א: אמר שמואל, אין תקופת ניסן נופלת אלא בארבעה רבעי היום: או בתחילת היום (12 שעות) או בתחלת הלילה (0 שעות) או בחצי היום (18 שעות) או בחצי הלילה (6 שעות); ואין תקופת תמוז נופלת אלא או באחת ומחצה או בשבע ומחצה, בין ביום (13.5 או 19.5) ובין בלילה (1.5 או 7.5); ואין תקופת תשרי נופלת אלא או בשלש שעות או בתשע שעות בין ביום (15 או 21) ובין בלילה (3 או 9); ואין תקופת טבת נופלת אלא או בארבע ומחצה או בעשר ומחצה, בין ביום (16.5 או 22.5) ובין בלילה (4.5 או 10.5). ואין בין תקופה לתקופה אלא תשעים ואחד יום ושבע שעות ומחצה (91 יום 7.5 שעה).
הואיל ובין תקופה לתקופה 91 יום 7.5 שעה, נמצא בשנה שלמה 365 יום 6 שעה. זה הוא אורכה של שנת החמה לפי שמואל.
ויש מהן שאומר שהיא פחות מרביע יום – השווה ר׳ אברהם בר׳ חייא הנשיא בספר חשבון מהלכות הכוכבים (שער ח):
ואנו סומכים במספר ימי שנת החמה לדעת בטלמיוס ראש חכמי האצטגנינים, מפני שדעתו ברב דבריו הולך על דעת רבותינו ז״ל, וסומך בחשבון ימי שנת החמה על דברי רב אדא בר אהבה, שעליהם נבנה סוד העבור.
ובספר העיבור מאמר ג שער א כתב:
...שנת החמה הוא הזמן אשר החמה מתחילה בגופה להתגלגל ולהלך על רקיעה מנקודה אחת ממנו עד שהיא גומרת כל רקיעה וחוזרת אל הנקודה בעצמה אשר התחילה ממנו להתגלגל. זה הוא גדר השנה... והזמן הזה יש בין חכמי האומות מחלוקת גדול...
ולהלן שם (שער ב):
ואנו קוראין לארבעת חלקי השנה תקופות, מפני שהזמן בכל תקופה מהן גומר את ענין אחד ממדת הלילה והיום, בחסרונן או יתרונן, ומתחיל בענין אחר... התקופה האחת כשהיום והלילה שוים, והיום מתחיל להוסיף על הלילה, והחמה בעת ההיא בראש טלה... והתקופה הזאת היא תקופת ניסן מפני שהיא ברוב השנים נופלת בחדש ניסן.
התקופה השנית, כשהחמה חלה בראש סרטן, יהיה היום בסוף ארכו והלילה בסוף קצורה, וכן הצל בחצי היום הוא באחריתו קצר... ומנקודת ראש סרטן ולהלן היום מתקצר והלילה מתגדלת ומאריכה... וכן הצל בחצי היום פושט ומאריך... והתקופה הזאת היא תקופת תמוז מפני שהיא ברוב השנים נופלת בחדש תמוז.
התקופה השלישית, כשהחמה באה מפאת צפון לחול בגוף גלגל השוה ובראש מזל מאזנים, והיום והלילה שוים כאחת כאשר היו בראש טלה, אלא שהיום מתמעט והולך והלילה אוחזת ממנו ומוסיפה... והצל בחצי היום מוסיף בו והולך. והתקופה הזאת היא תקופת תשרי מפני שהיא ברוב השנים נופלת בתשרי.
התקופה הרביעית, כשהחמה חלה בראש גדי והלילה מגעת לסוף ארכה והיום לסוף קצורו, וכן הצל בחצי היום ארוך עד סוף מדת ארכו בחצי היום בכל מקום בפאת צפון... ומראש גדי ואילך היום מתגדל ומאריך... והלילה מתקצרה... והתקופה הזאת היא תקופת טבת מפני שהיא ברוב השנים נופלת בטבת.
ומדת התקופות האלה אינה על מנהג אחד... מדת ארבע תקופות אלו אינן נראות שוות בגלגל המזלות... כגון אם אתה אוחז מדת הקיץ והחום יהיו קפ״ז יום וישארו מדת החורף והקור קע״ח ורביע... ומדת החום ארוכה ממדת הקור... ורז״ל צוו עלינו למנות זמני השנה הארוכים ארוכים והקצרים קצרים, וקבעו לנו זכרון הטל מראשית הפסח עד אחרית הסכות, וביניהם לעולם קפ״ה יום, והחדשים האלה הם רוב ימי הקיץ והקציר והחום אשר ימי כל אחד מהם ארוך מימי תמורתו. וקבעו לנו זכרון הגשם מאחרית הסכות עד הפסח, וביניהם בשנה פשוטה קס״ט יום ובמעוברת קצ״ט יום, ואם אתה מחלק המעוברות על שנות המחזור יבוא לכל שנה ושנה ק״פ יום, והם פחות מימי הטל חמשה ימים... ובכאן הראונו רז״ל שאין זמן מזמני השנה וחלקיה שוים זה עם זה.
ולחשבון התקופה לא עשו כן, אבל... מסרו לנו חשבון התקופות על מהלך החמה השוה כדי להקל עלינו דרך החשבון. ונתנו בימי השנה שתי מסורות. האחת... שנת החמה שס״ה ורביע יום שלם – זו היא תקופת שמואל; והשנית, לדעת החוקרים והמדקדקים האומרים, מדת שנת החמה שס״ה יום ופחות מרביע יום, וזו היא תקופת ר׳ אדא בר אהבה.
ולהלן שם (שער ד):
מדת שנת החמה לדברי ר׳ אדא בר אהבה, כאשר אדם מבין מטעמו, וכאשר ראינו מפורש בברייתא הקרואה על שמו, היא שס״ה יום וה׳ שעות ותתקצ״ז חלקים ומ״ח רגעים... מע״ו רגעים בכל חלק (365 יום 5 שעה 997 חלק 48 רגע).
כמו שאמרנו – ראה לעיל ו,י.
תקופת ניסן היא השעה – ראה לעיל בפתיחה לפרק.
ותקופת ניסן היתה בשנה ראשונה שליצירה וכו׳ – השווה ספר העיבור לר׳ אברהם בר׳ חייא הנשיא (מאמר ג שער ז):
כבר נודע שדעת החכמים הסכימה שהעולם נברא בתקופת ניסן ומולד ניסן זה היה בליל רביעי ט׳ שעות תרמ״ב חלקים, ואנו מונין ראש השנה מתשרי... שהיה לפני ניסן זה... ומפני זה פחתו ממולד ניסן זה ב׳ ד׳ תל״ח, שהוא סימן ששה חדשים במולדות, ועלה בידם ה׳ שעות ר״ד חלקים מליל שני, והיה להם מולד תשרי אשר לפני ניסן ב׳ ה׳ ר״ד.
לעיל ו,ח הבאתי מתשובת רב האי גאון, המצוטטת בראב״ח שם, וכאן נוסיף ציטוט משם:
שמו ללומדים מעמד (= נקודת התחלה; עיקר) קודם לכאן שהוא תשרי שלהם אשר מונים ממנו – תשרי שלפני ניסן זה. וכן תמצא מולדו אלו היה ליל ב׳ ה׳ שעות ר״ד חלקים (2 5 204), ומשם בתוספת ב׳ ד׳ תל״ח (2 4 438); [שארית ששה חדשים] הרי מולד ניסן ליל רביעי ט׳ שעות תרמ״ב חלקים (4 9 642)... ודבר זה מעמד לתלמידים נעשה אבל סדר עולם אין למדים ממנו.
כיון שתקופת ניסן הראשונה יש להניח שהיתה בתחילת ליל רביעי כדלקמן הלכה ד, שבו נתלו המאורות, נמצא שיש להקדים את תקופת ניסן למולד ניסן בשבעה ימים ותשע שעות ושש מאות ושנים וארבעים חלקים.