×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) אין המעלה בחוץ חייב עד שיעלה לראש המזבח שיעשה בחוץ, אבל אם העלה על הסלע או על האבן פטור, שאין קרוי קרבן אלא על המזבח, ואף על פי שהוא בחוץ, שנאמר ״ויבן נח מזבח לי״י״ (בראשית ח׳:כ׳). ואינו חייב עד שיעלה לשם, שנאמר ״לעשות אותו לי״י״ (ויקרא י״ז:ט׳), עד שיתכוון לי״יא:
A person who offers a sacrifice outside [the Temple Courtyard] is not liable unless he brings [the sacrificial animal] to the top of the altar that he constructed outside [the Temple]. If, however, he offered it on a stone or a rock, he is exempt, for the term sacrifice applies only when [an animal is offered] on an altar, even if it is outside [the Temple], as [indicated by Genesis 8:20]: "And Noah built an altar.⁠" He is not liable unless he offers the sacrifice to God, as [Leviticus 17:9] states: "...to offer it to God,⁠" i.e., unless his intent is for God.⁠1
1. I.e., if he offers it for the sake of a person without designating him as a deity, but merely as a token of appreciation, he is not liable.
א. ד (גם פ): לשם (אצל ק׳ לית מ׳עד׳, וכתב ששפת יתר הוא). אך בכתבי⁠־היד כבפנים, בהתאם ללשון הכתוב (ואינו שפת יתר, אלא הוא עיקר הלימוד).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחעודהכל
אֵין הַמַּעֲלֶה בַּחוּץ חַיָּב עַד שֶׁיַּעֲלֶה לְרֹאשׁ הַמִּזְבֵּחַ שֶׁיַּעֲשֶׂה בַּחוּץ. אֲבָל אִם הֶעֱלָה עַל הַסֶּלַע אוֹ עַל הָאֶבֶן פָּטוּר. שֶׁאֵין קָרוּי קָרְבָּן אֶלָּא עַל הַמִּזְבֵּחַ וְאַף עַל פִּי שֶׁהוּא בַּחוּץ שֶׁנֶּאֱמַר (בראשית ח׳:כ׳) וַיִּבֶן נֹחַ מִזְבֵּחַ. וְאֵינוֹ חַיָּב עַד שֶׁיַּעֲלֶה לַשֵּׁם שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא י״ז:ט׳) לַעֲשׂוֹת אֹתוֹ לַה׳ עַד שֶׁיִּתְכַּוֵּן לַשֵּׁם:
אין המעלה בחוץ חייב עד שיעלה לראש המזבח וכו׳ – משנה פרק השוחט ומעלה (זבחים ק״ח) ופסק כת״ק:
ואינו חייב עד שיעלה לשם וכו׳ – שם במשנה המעלה להדיוט פטור ובגמ׳ יליף לה מדכתיב ואל פתח אהל מועד לא יביאנו לעשות אותו לה׳:
אין המעלה בחוץ כו׳. גרסינן בפ׳ פרת חטאת (דף קי״ג) קרבן שומע אני אפילו קדשי בדק הבית ת״ל ואל פתח אהל מועד לא הביאו ע״כ. ועיין שם ברש״י שהביא שני פירושים ודחה הפירוש האחד שאמר שהטעם הוא משום דקדשי בדה״ב הם בעלי מומין ועיין שם בתוס׳ ובפ״ו דיומא (דף ס״ג) הובאת ברייתא זו וגם שם רש״י דחה אותו הפירוש ועיין שם בתוס׳ אך בפ״ק דתמורה (דף ו׳) כתב רש״י הפירוש הדחוי ועיין בקרבן אהרן בפ׳ שחוטי חוץ, ולא ראיתי לרבינו שהביא דין זה ולא ידעתי למה. ודע שמדברי התוס׳ פ״ק דע״ז (דף י״ג) ד״ה ונשחטה נראה מדרבנן אסור לשחוט קדשי בדה״ב בחוץ גזירה אטו קדשי מזבח ועיין במ״ש התוס׳ פ״ו דזבחים (דף נ״ט):
אין המעלה בחוץ וכו׳. המל״מ ז״ל דקדק דלא ידע למה לא הביא רבינו הדין השנוי בזבחים דף קי״ג וביומא דף ס״ג קרבן שומע אני אפי׳ קדשי בדק הבית ת״ל ואל פתח אהל מועד לא הביאו וכו׳ ע״כ. ומאי דאפשר דלא ביארו מפני שכבר הוא נלמד מדבריו שהרי לקמן הל׳ ג׳ הביא הדרשא דכל המתקבל בפנים חייבים עליו בחוץ ומינה לקדשי בדק הבית שהרי לא הוק׳ לפנים ומרן ז״ל הביא מהסוגיא דאל פתח אהל מועד גם בפ׳ הקודם הל׳ ו׳ הביא הדרשא דלפני משכן ה׳ כל שאינו ראוי לבא לפני משכן ה׳ אין חייבים עליו:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחהכל
 
(ב) ואינוא חייב אלא על העליית דבר הראוי לאישים או למזבחב, כגון העולה, שנאמר ״אשר יעלה עולהג״ (ויקרא י״ז:ח׳), מה עולה שראויה לאישים, אף כל שראוי לאישים הוא שחייב על העלייתו בחוץ:
One is liable only for offering an entity that is fit for the fire1 and for the altar,⁠2 for example, a burnt offering, as [ibid.:8] states: "who will offer a burnt-offering or a sacrifice.⁠" [One may infer:] Just as a burnt-offering is fit to be offered on the fires, so too, everything that is fit to be offered on the fire is what one is liable for offering outside [the Temple Courtyard].
1. In contrast to an entity which is eaten, as stated in Halachah 4.
2. Excluding sacrifices that are not offered on the altar, as mentioned in Halachah 7.
א. ת1: אינו. וכך ד (גם פ, ק).
ב. ד (מ׳או׳): ולמזבח. אך די באחד מהם, כגון דם דלקמן שראוי למזבח ולא לאישים.
ג. בב8 נוסף: או זבח. וכך ד.
משנה תורה דפוסיםכסף משנהאבן האזלעודהכל
אֵינוֹ חַיָּב אֶלָּא עַל הַעֲלָאַת דָּבָר הָרָאוּי לָאִשִּׁים וְלַמִּזְבֵּחַ כְּגוֹן הָעוֹלָה שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא י״ז:ח׳) אֲשֶׁר יַעֲלֶה עֹלָה אוֹ זָבַח מָה עוֹלָה שֶׁרְאוּיָה לָאִשִּׁים אַף כׇּל שֶׁרָאוּי לָאִשִּׁים הוּא שֶׁחַיָּבִין עַל הַעֲלָאָתוֹ בַּחוּץ:
אינו חייב אלא על העלאת דבר הראוי לאשים ולמזבח וכו׳ – נלמד ממה שיבא בסמוך. ובפרק השוחט ומעלה (זבחים ק״ט) דריש מדכתיב ואל פתח אהל מועד לא יביאנו כל המתקבל בפתח אהל מועד חייבים עליו בחוץ:
אינו חייב אלא על העלאת דבר הראוי לאשים ולמזבח כגון העולה שנאמר אשר יעלה עולה או זבח, מה עולה שראויה לאשים אף כל שראוי לאשים הוא שחייבין על העלאתו בחוץ. מכאן אמרו הזורק את הדם או המקטיר איברי עולה אימורין או קומץ או לבונה או קטרת או מנחת כהנים או מנחת נסכים או המנסך שלושה לוגין יין או מים בחוץ חייב שנאמר לא יביאנו לעשות אותו כל המתקבל מבפנים חייבין עליו בחוץ.
יין או מים בחוץ חייב, כתב הכ״מ ומה שכתב או המנסך ג׳ לוגין יין או מים שם בברייתא ומשמעות הברייתא שנסוך מים זה יהא בחג, וכן פירש״י ורבינו קיצר במובן עכ״ל, והנה אצלנו איתא להדיא בברייתא בחג, ומדברי הכ״מ שלא הי׳ גורס בברייתא בחג וכן ראיתי בדק״ס דבכת״י ליתא בחג, אבל מה שרוצה הכ״מ לפרש גם דברי הרמב״ם דכונתו בחג הוא תימה דאם אינו חייב אלא בחג לא הי׳ סותם הרמב״ם ועוד יותר תימה דהא בהל׳ ד׳ כתב מפורש וכן המנסך יין או מים פחות מג׳ לוגין בחוץ פטור בין בחג בין בשאר ימות השנה.
ונראה בזה דשם בזבחים דף ק״י איתא ת״ר המנסך שלשה לוגין מים (בחג) בחוץ חייב ר״א אומר אם מלאן לשם חג חייב מאי בינייהו אמר רנב״י ביש שיעור למים קא מיפלגי רב פפא אמר בקרבו נסכים במדבר פליגי רבינא אמר בלמדין ניסוך המים מניסוך היין פליגי, ופירש״י דכל האוקימתות הוא רק לענין זה אם קידשו הכלי שרת את המים, אבל לדעת הרמב״ם יש לומר דהנה בניסוך היין הא תנן במנחות דף ק״ד ע״ב דמתנדבים יין, וא״כ אם למדין ניסוך המים מניסוך היין גם מים מתנדבים, ולכן לאו דוקא בחג ובזה פליג ת״ק דברייתא דלא תני בחג, ור״א סבר דדוקא במילאם לשם חג דאז נתקדשו.
אח״כ מצאתי שכבר כתב בקרן אורה בשם אחיו הגאון בעל משכנות יעקב דכל הני אוקימתות דרנב״י ור״פ ורבינא הוא אם יכול לנסך בחג כמה פעמים אלא שלא עמד ליישב בזה דברי הרמב״ם דסובר דאפי׳ שלא בחג חייב ובד״ה שחיטת לילה נשאר בצ״ע בדעת הרמב״ם בזה, אכן בקרן אורה הקשה על פי׳ זה דאיך אפשר ללמוד מדין קרבו נסכים במדבר דיוכל להתנדב מים דמנ״ל ללמוד מזה דיחיד מתנדב מים ועוד דהיכי שייך למילף נדבת מים מנדבת יין היכי אשכחן נדבה בדבר שהוא חובת הזמן, ונראה דמה שהקשה על פי׳ אחיו שמפרש כן הא דפליגי בקרבו נסכים במדבר דבריו נכונים, אבל בהא דאמר רבינא דבלמדין ניסוך המים מניסוך היין פליגי, שפיר נוכל לפרש כמו שכתבנו דבלא קרא דהאזרח דילפינן מיניה במנחות דף ק״ז ע״א דמתנדבין נסכים לא הוי ידעינן דנסכים הוא קרבן של נדבה והיינו אומרים דהוא רק חיוב התורה לנסך יין כשמקריבים קרבן, אבל כיון דילפינן דמתנדבין יין וידעינן מזה דנסכים הוא ג״כ קרבן בפני עצמו, וכיון דסבר ת״ק דלמדין ניסוך המים מניסוך היין א״כ מה איכפת לן דעיקר חוב ניסוך המים לא מצינו אלא בחג, כיון דגלי קרא בניסוך היין דאף דעיקר דין נסכים הם נסכי יין, וא״כ שפיר ילפינן דגם נסכי מים כן, דאף דעיקר דין ניסוך המים הוא חוב בחג מ״מ מתנדב ניסוך המים, וכיון שמתנדב מה נ״מ בין בחג בין שלא בחג כיון דלא משום חוב הוא אלא משום נדבה. ולא מצינו אלא בחטאת ואשם דאין באים נדבה כיון שהם לכפרה. אבל ניסוך מים אף דלחוב אינו בא אלא בחג, כיון דלמדין מניסוך יין שהוא גדר קרבן שפיר בא בנדבה, ולכן שפיר סבר ת״ק דאפי׳ שלא בחג חייב.
ואין להקשות על דברינו דא״כ למה לא תנן דמתנדבים מים כמו דתנן דמתנדבים יין, אבל אין זה קושיא דבמתני׳ תנן עיקר דינא דילפינן מקרא דהאזרח וממילא כיון דלמדין ניסוך המים מניסוך היין גם מים מתנדבים, וכן לא קשה מה שלא כתב זה הרמב״ם דאין דרכו לכתוב מה שלא הוזכר בגמ׳ ונוכל ללמוד זה מהך דינא דחייבים על ניסוך המים בחוץ אפי׳ שלא בחג.
והנה בזה שכתבנו אפשר לבאר גם תחלת הסוגיא דשם אמתני׳ דתנן ר״א אומר אף המנסך מי החג בחג חייב, איתא בגמ׳ א״ר יוחנן משום ר׳ מנחם יודפאה ר״א בשיטת ר״ע רבו אמרה דאמר ניסוך המים דאורייתא דתניא ר״ע אומר ונסכיה בשני ניסוכים הכתוב מדבר אחד ניסוך המים ואחד ניסוך היין. א״ל ר״ל לר״י אי מה להלן שלשת לוגין אף כאן שלשת לוגין והא ר״א מי החג קאמר אי מה להלן בשאר ימות השנה אף כאן בשאר ימות השנה, ור״א בחג קאמר אישתמיטתיה הא דאמר ר׳ אסי עשר נטיעות ערבה וניסוך המים הלכה למשה מסיני, והקשו בתוס׳ דהא ר״ע מודה דאין ניסוך המים אלא בחג וכתבו דר״ת אינו גורס הא דאי מה להלן בשאר ימות השנה אלא אי מה להלן בשאר ימות החג לא, ומדברי רש״י משמע דאינו גורס הא דבשאר ימות השנה אלא הא דאי מה להלן שלשת לוגין, ולפימש״כ נוכל לומר דלר״ע דסבר דילפינן דין ניסוך המים מקרא דונסכיה דבשני ניסוכים הכתוב מדבר. א״כ ודאי הוקשו הניסוכים של יין ושל מים, וכיון דילפינן מקרא דהאזרח דמתנדבים יין ה״נ מתנדבים מים, וזהו דפריך ר״ל דלר״ע צריך להתחייב בחוץ כל השנה הואיל ובאים בנדבה ולכן מייתי הא דר׳ אסי דניסוך המים הלמ״מ וא״כ לא הוקש ניסוך המים לניסוך היין, ולכן אמר ר״א דדוקא בחג ואח״כ על הברייתא דפליגי ת״ק ור״א לפי הגירסא דלא גרסינן בדברי ת״ק בחג ור״א אמר דוקא אם מלאן לשם חג והיינו דאינו חייב אלא בחג וכשמלאן לשם חג, אמר ע״ז רבינא בלמדין ניסוך המים מניסוך היין פליגי, והיינו דאף למה דס״ל דניסוך המים הוי הלמ״מ וליכא היקש, מ״מ סבר ת״ק דלמדין זה מזה במה מצינו וכמש״כ ולכן מיושב דאף דהרמב״ם פסק דניסוך המים בחג הוי הלמ״מ מ״מ שפיר פסק כת״ק דחייבים בחוץ אפי׳ בשאר ימות השנה.
ומה דפסק הרמב״ם דדוקא שלשה לוגין זהו משום דת״ק דברייתא נמי אמר המנסך שלשת לוגין, ואף דלפי״מ דגורס רש״י דר״ל פריך אי מה להלן שלשת לוגין אף כאן שלשה לוגין, והא ר״א מי החג קאמר פירש״י לפי״מ דמתרץ דניסוך המים הלמ״מ הילכך איכא למ״ד בלוג גמירי לה או אין להם שיעור, אבל הרמב״ם הא פסק בפ״י מהל׳ תמידים דניסוך המים הי׳ בג׳ לוגין, לכן שפיר פסק דדוקא בג׳ לוגין חייב.
והנה הקרן אורה בזבחים דף ק״י בד״ה אישתמיטתיה ואח״כ בד״ה המנסך הקשה במה שפסק הרמב״ם דעל פחות מג׳ לוגין פטור, וכן משמע דגם על יותר מג׳ לוגין ג״כ פטור דהא כתב או המנסך שלשה לוגין יין או מים בחוץ חייב, ואף דבפירוש לא כתב פטור אלא בהל׳ ד׳ כתב וכן המנסך יין או מים פחות מג׳ לוגין בחוץ פטור בין בחג בין בשאר ימות השנה הואיל וחסר השיעור הרי אינם ראויים להתקבל בפנים, ועל יותר לא כתב בפירוש דפטור, אבל בפ״ב הל׳ ה׳ כתב אין מוסיפים על השיעורים האלו ואין גורעים מהם ואם גרע או הוסיף כ״ש פסול ואף דשם מיירי ביין מ״מ הא כאן ג״כ כתב יין או מים, והקשה הק״א דהא במעילה דף י״ג במה דתנן המים שבכד לא נהנים ולא מועלים נתנן בצלוחית מועלים בהם, פליגי ר״י ור״ל על נתנם בצלוחית דר״ל אמר אין מועלים אלא בג׳ לוגין ור׳ יוחנן אמר מועלים בכולם, ואמר שם דר״ל סבר יש שיעור למים ומוכח דר׳ יוחנן סבר אין שיעור למים, וכן פירש״י והרמב״ם בפ״ב מהל׳ מעילה הל׳ ט׳ פסק דמועלים בכולם וא״כ סובר דאין שיעור למים, וכיון דאין שיעור למים למה פטור בפחות מג׳ לוגין, ובחדושיו למעילה בהך סוגיא כתב בדעת הרמב״ם דמחלק בין שיעור למעלה ובין שיעור למטה, ולדבריו סובר הרמב״ם דאם נסך יותר מג׳ לוגין במים חייב וכבר כתבתי דזה קשה דהא כתב כאן יין ומים ביחד.
ונראה דהרמב״ם סובר דהא דפליגי ר׳ יוחנן ור״ל אם יש שיעור למים היינו לגבי מעילה דר״ל סבר יש שיעור למים ואם מילא יותר לא נתקדשו כלל, ור׳ יוחנן סבר דאפשר שיתקדשו המים לנסך מהם ג׳ לוגין, וכמו דאמר הגמ׳ במנחות דף ע״ח בתודה ששחטה על שמנים חלות, דאם אמר יקדשו ארבעים מתוך שמנים דקדשו, וכן פסק הרמב״ם בפי״ב מהל׳ פסוה״מ הל׳ ט״ו וכתב שם והמ׳ השניות יפדו ויצאו לחולין, וכן תניא במנחות דף מ״ח בדין שחט שני כבשים על ארבע חלות דהשאר נאכלות בפדיון, וא״כ גם הכא שמילא יותר מים כיון שיודע שאין מנסכין אלא ג׳ לוגין סבר ר׳ יוחנן דהוי כמו שאמר שיקדשו בהמים ג׳ לוגין ומ״מ כולם קדושים לענין זה שצריכים פדיון, ולכן שפיר מועלים בכולם.
אכן צריך לבאר דכיון דיסבור הרמב״ם דאין שיעור למים לענין זה דאפשר שיתקדשו הג׳ לוגין בתוך כל המים, וגם כל המים נתקדשו לענין זה שצריכים פדיון, א״כ לכאורה יהי׳ דין שאר המים כדין קדשים שנפסלו והוי פסולם בקודש דחייבים עליהם בחוץ וכמו לן ויוצא וטמא, אבל באמת כל הני דחשיב בברייתא דחייבים עליהם בחוץ הי׳ עליהם דין משעת שחיטה שיקרבו ורק אח״כ נפסלו ודינם שאם עלו לא ירדו ולכן חייבים עליהם בחוץ, ולפימש״כ לקמן בשיטת הרמב״ם חיובם הוא משום שכבר נעשו לשם והוא ג״כ שכבר נעשה תחלת עבודתם שיקריבו אותם לשם, אבל הכא כיון דעיקר דין ניסוך אינו אלא בג׳ לוגין, ורק דאפשר לקדש ג׳ לוגין מתוך הרבה א״כ שאר לוגין אף דצריך לפדותם, אבל לא נעשו לשם ולא הי׳ בהם תחלת עבודה שיהיו בעצמם ראויים להקרבה ולא היו ראויים לבוא לפתח אהל מועד וא״כ על שאר הלוגין לכאורה אין חייבים עליהם בחוץ, ואף דלפי״ז יקשה עוד יותר דגם בניסך בחוץ בפעם אחת יותר מג׳ לוגין כיון שכתב הרמב״ם בפ״ב מהל׳ מעה״ק דאם הוסיף על ג׳ לוגין או גרע פסול, וא״כ גם ביותר מג׳ לוגין למה יתחייב עליהם בחוץ, וא״כ צ״ע מה שכתב הרמב״ם דאם ניסך פחות מג׳ לוגין בחוץ פטור, ולא כתב ג״כ דאם ניסך יותר מג׳ לוגין פטור, אבל באמת זה לא קשה דאם ניסך יותר מג׳ לוגין כיון דג׳ לוגין שבהם נתקדשו והיו ראויים לנסך אותם בפנים, וא״כ מה שניסך בחוץ כל הד׳ או ה׳ לוגין אין טעם לפטרו כיון דעכ״פ היו ראויים לבוא לפתח אהל מועד לנסך הג׳ לוגין לבדם, ולכן פשוט מה שלא כתב הרמב״ם דאם ניסך יותר מג׳ לוגין בחוץ פטור.
אלא דנוכל להוסיף דאפי׳ אם היו לו הרבה לוגין ונסך מהם ג׳ לוגין בפנים או בחוץ ונסך אח״כ מהם עוד בחוץ, הנה אם היו פחות מג׳ לוגין כבר כתב הרמב״ם שהוא פטור ואם נשארו ג׳ לוגין ונסכם בחוץ כיון שכתבנו דסובר הרמב״ם שהם באין נדבה א״כ שפיר חייבים עליהם בחוץ, ואי דנימא מטעם זה לפטרו כיון שהיותר מג׳ לוגין לא נתקדשו קדושת כלי שרת כדי להקריבם, אבל זה אינו מצריך שהרמב״ם יכתוב דין זה לפטרו כיון דאם יחשוב לקדש הג׳ לוגין שנשארו יוכלו להתקדש כיון שהם באים נדבה, ממילא לא שייך לומר דפטור עליהם כיון שאם קידשם בקדושת כלי שרת חייבים גם עליהם לכן לא כתב הרמב״ם דעל יותר מג׳ לוגין פטור, דבאמת אינו פטור לא אם נסך בפעם אחת יותר מג׳ לוגין, ולא אם נסך בשני פעמים אם הי׳ בכל פעם ג׳ לוגין.
ובמה שכתבתי לר׳ יוחנן דאפשר שיתקדשו מים הרבה לנסך מהם ג׳ לוגין וכמו בתודה ששחטה על שמנים חלות, ולכן אפשר שיתחייב אם נסך אפי׳ יותר מג׳ לוגין בחוץ כיון דג׳ לוגין מהם נתקדשו והי׳ אפשר לנסכם בפנים, זה אינו מיושב אלא לשיטת הרמב״ם, שהתוס׳ במנחות דף ע״ח גבי תודה ששחטה על שמנים חלות כתבו אע״ג דר׳ יוחנן לית ליה ברירה היינו היכי שמתברר לבסוף דלאו כלום עביד, אבל הכא קדשי כל היכי דאיתנהו וכשבא להפריש ד׳ חלות של תרומה צריך להפריש ד׳ חלות מכל מין ומין דאי לאו הכי כיון דאין ברירה דילמא דחולין קא שקיל, וכיון דלדבריהם אינו יכול לברר ולומר אלו הם הארבעים חלות דתודה, א״כ גם הכא כשמקדש בכלי ששה לוגין מים אינו יכול לנסך מהם שלשה לוגין בפנים דדילמא אינם המקודשים, ולנסך כולם בפעם אחת אף דיש לומר דכיון דאין כאן אלא ג׳ לוגין מקודשים לניסוך מהני מ״מ אינו מוכרח דמהני כיון דעיקר דין ניסוך הוא דוקא בג׳ לוגין ולא יותר. ואם הוסיף או גרע פסול, ולומר כאן רואים כאלו הם מים אינו מוכרח כיון דעיקר הניסוך הוא במים, ואולי כיון שהג׳ האחרים ינסך שלא לשם מצוה אין בזה פסול אבל אינו ברור דמהני. אבל להרמב״ם לשיטתו דסובר בפ״ח מהל׳ תמידים ומוספים הל׳ י״ב דהשאר פודם ויוצאים לחולין. ומוכח דיכול לברר א״כ גם הכא יכול לברר המים המקודשים, איברא דקשה דהא קיי״ל דאין ברירה וכבר הקשה זה שם הלח״מ ונשאר בצ״ע ועיי׳ מה שכתב בזה המרכה״מ וכשנגיע לשם יבואר בעז״ה, ועכ״פ כאן הולך הרמב״ם לשיטתו וכמש״כ.
-מלואים והשמטות-
מה שהשבתי לידידי הרב הגאון הנעלה מו״ה מרדכי אילן שליט״א
הנה כתב לי ידידי הערות על ספרי ובתוכם חדושים נעלים אשר מהם באו בספרו המצויין תורת הקודש, אבל אכתוב כאן רק למה שנוגע ישר למש״כ בספרי.
בפי״ט הל׳ ב׳ ג׳ במש״כ הרמב״ם המנסך ג׳ לוגין יין או מים בחוץ חייב וכתב הכ״מ דכונת הרמב״ם על מים הוא בחג וכתבתי דהא בהל׳ ד׳ כתב וכן המנסך יין או מים פחות מג׳ לוגין בחוץ פטור בין בחג בין בשאר ימות השנה, וכתבתי דכיון דלמדין ניסוך המים מניסוך היין, לכן כמו דמתנדבים יין כן מתנדבין מים לכן אפי׳ שלא בחג וכתב ע״ז דהא בפ״ח מהל׳ ביאת מקדש הל׳ ב׳ כתב הרמב״ם אין הזר חייב מיתה אלא על ד׳ עבודות בלבד על הזריקה ועל ההקטרה ועל ניסוך המים בחג ועל ניסוך היין תמיד ומבואר דניסוך המים דוקא בחג, וכתב עוד דיש לציין דלענין חיוב זר שהוא ביומא דכ״ד שלא הוזכר שם בחג כתב בחג, וגבי חיוב בחוץ השמיט בחג, וע״כ דסמך כאן על מה שכבר כתב בהל׳ ביא״מ, והנה דרך זה בודאי לא יתכן בדעת הרמב״ם שישמיט עיקר גדול כאן ויסמוך על מה שכתב במקום אחר לענין דין אחר, אכן בודאי הוא סתירה לדברי אבל פשוט הוא שכיון שסתם כאן הרמב״ם ולא כתב בחג ע״כ דדעתו הוא דכאן חייב גם בשלא בחג.
ונראה דהטעם דאפשר לחייב על מים אפילו שלא בחג הרי כתבתי משום דאפשר להתנדב גם מים, והנה גבי חיוב זר דאינו חייב אלא בד׳ עבודות ילפינן זה מקרא דעבודת מתנה ומקרא דועבדתם, דדוקא עבודת מתנה ולא עבודת סילוק, ולא עבודה שיש אחריה עבודה, ותנאי זה אינו אלא בעבודת זר, אבל בשחיטת חוץ חייב בכל עבודה, ונראה דבעבודת זר כיון דחייבה תורה רק בד׳ עבודות אלו אין בזר חיוב אלא בעבודה המחוייבת, ולכן שייך למעט עבודה שיש אחריה עבודה היינו שעוד לא גמר העבודות שצריך בעבודה זו, אבל אם כל העבודה אינה חיוב אלא נדבה לא שייך לומר עבודה תמה, כיון דלא היתה מחוייבת כלל, ואף דעל זריקה והקטרה ודאי חייב זר אפי׳ בקרבן נדבה זהו דכיון שכבר שחטו הקרבן כבר יש חובה לזרוק הדם ולהקטיר האימורין.
ויש סמך ויסוד גדול לסברא זו דגבי עבודות חוץ תניא בזבחים דף ק״ט המנסך ג׳ לוגין יין או מים, ובלשון זה כתב כאן הרמב״ם, וגבי עבודת זר אמר רב ביומא דף כ״ד ניסוך היין וניסוך המים וכן כתב הרמב״ם ולאו המנסך יין והמנסך מים, והטעם הוא כמו שכתבנו דגבי עבודת זר דצריך עבודה מחוייבת א״א לומר המנסך יין והמנסך מים דהוי משמע דאפי׳ ניסך יין או מים שהתנדבו ג״כ יהי׳ חייב, לכן אמר ניסוך היין וניסוך המים היינו ניסוך המחוייב.
ועכשיו מיושב כמו שכתבנו דלחייב על העלאת חוץ חייב גם על ניסוך של נדבה, ולכן לאו דוקא בחג אבל גבי עבודת זר כיון דאינו חייב אלא בניסוך מחוייב, ולכן ניסוך היין אפשר תמיד בכל קרבן שצריך ניסוך, אבל ניסוך המים דוקא בחג.
עוד כתב במה שכתבתי במה דמשמע מדעת הרמב״ם דעל פחות ועל יתר מג׳ לוגין פטור, ולענין מעילה פסק דחייב אף ביותר מג׳ לוגין, וכתבתי לדמות להא דמנחות דף ע״ח בתודה ששחטה על שמנים חלות, דאם אמר יקדשו ארבעים מתוך שמנים דקדשו, וכן שם מ״ח גבי ב׳ כבשים על ד׳ חלות, והרמב״ם פסק דהשאר יפדו ויצאו לחולין, וכתב על זה דכיון דבנסכים המותר נפדים, א״כ קדושת דמים עליהם, וא״כ אמאי מועלים בכולם דהא מים של נסכים בחג הסוכות כל זמן שלא נתנן בצלוחית אין מועלין בהם, והביא ד׳ רש״י במעילה י״ג אמתני׳ דתנן לא נהנין ולא מועלין, שכתב משום דלא נתקדשו לניסוך המים למעילה עד שיתנו בצלוחית, וכן הוא ברמב״ם פ״ב מהל׳ מעילה, נראה דלא קשה דהתם לא הוזכר שקודם שנתנם בצלוחית נתקדשו קדושת דמים, אבל הכא כיון דגבי חלות צריכים פדיון, וה״נ המים צריכים פדיון למה לא יהי׳ בהן מעילה, והטעם דגבי חלות צריכים פדיון אף דאמר יתקדשו ארבעים מתוך שמנים, זהו משום דע״כ צריכים שיהיו כולם קדושות לפחות קדושת דמים, דבל״ז אין מכניסין חולין בעזרה כמבואר שם בגמ׳ בדף מ״ח שפודן בפנים, וה״נ כאן גבי מים כיון שדעתו ע״כ היה להסיך כל המים אף שהם יותר מג׳ לוגין והי׳ דעתו שיתקדשו ג׳ לוגין בכל המים, ואם השאר יהיו חול א״כ הא אין מכניסין חולין בעזרה, וכן אמר הגמ׳ בב״ב דף פ״א גבי ספק בכורים דמקדיש להו ופריק להו, ולכן שפיר מועלין בכולן ולא דמי למים שהם עוד בכד של זהב קודם שנתנם לצלוחית שלא נתקדשו קדושת דמים, אכן לפי״מ שכתב על מה שהבאתי מדברי הק״א דהרמב״ם מחלק בין פחות מג׳ לוגין ליותר, שכן כתב המאירי בסוכה דף מ״ט בהא דאמר הגמ׳ דאי מייתי לה במקודשת איפסלה בלינה דנפסלים אפי׳ בהיו יותר מג׳ לוגין שאין שיעור למעלה אלא למטה, אפשר דכן באמת דעת הרמב״ם.
משנה תורה דפוסיםכסף משנהאבן האזלהכל
 
(ג) מכאן אמרוא, הזורק את הדם, או המקטיר איברי עולה, או אימורין, או קומץ, או לבונה, או קטורת, או מנחת כהנים, או מנחת נסכים, או המנסך שלשתב לוגין יין, או שלשת לוגיןג מים, בחוץ, חייב, שנאמר ״לא יביאנו לעשות אותו״ (ויקרא י״ז:ט׳), כל המתקבל בפנים חייבין עליו בחוץ:
On this basis, [our Sages] said that individuals [who perform the following services] outside [the Temple Courtyard] are liable: One who throws the blood, offers on the pyre the limbs of a burnt-offering, the parts of an animal offered on the altar,⁠1 a handful [of meal], or frankincense,⁠2 or incense,⁠3 the meal-offering of a priest,⁠4 or the meal-offering within the accompanying offerings5 or one who pours a libation of three lugim6 of wine or of water.⁠7 [This is derived from ibid.:9:] "He did not bring it [to the entrance of the Tent of Meeting] to offer it.⁠" [Implied is that] any [sacrifice] that would be accepted within [the Temple Courtyard] causes one to be liable for [offering] it outside.
1. This applies with regard to all sacrifices, even sacrifices of a lesser order of sanctity. Since these parts are offered on the altar in the Temple, one is liable for offering them outside the Temple (Radbaz).
2. Both the handful of meal taken from the meal-offering and the frankincense from that offering are offered on the altar in their entirety (Chapter 13, Halachah 12).
3. This is offered on the inner altar twice daily (Hilchot K'lei HaMikdash 2:11).
4. Which is offered on the altar in its entirety (Chapter 12, Halachah 9).
5. See Chapter 2, Halachah 1.
6. For a wine libation is never less than three lugim. See the following halachah.
7. The Radbaz and Kesef Mishneh maintain that one is liable for pouring water on an altar only during the holiday of Sukkos, for only then is water offered on the altar in the Temple. The Radbaz does clarify that this is not necessarily apparent from the Rambam's wording. Indeed, on the contrary, from the following halachah, one could infer the opposite.
א. בת1 נוסף: חכמים.
ב. ד: שלשה. אך בגמ׳ זבחים קי: כבפנים.
ג. בד׳ לית מ׳שלשת׳. השמיט את ההדגשה שגם במים צריך שיעור זה, ע׳ בהלכה הבאה ובגמ׳ זבחים שם. [ק׳ כתב שנוסח ד׳ הוא נוסח ראשון, ורבנו תיקנו אחר כך. אך אין לזה יסוד, כי כן הוא בכל כתבי⁠־היד, וד׳ פשוט רצה לקצר].
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזלעודהכל
מִכָּאן אָמְרוּ הַזּוֹרֵק אֶת הַדָּם אוֹ הַמַּקְטִיר אֵיבְרֵי עוֹלָה אוֹ אֵימוּרִין אוֹ קֹמֶץ אוֹ לְבוֹנָה אוֹ קְטֹרֶת אוֹ מִנְחַת כֹּהֲנִים אוֹ מִנְחַת נְסָכִים אוֹ הַמְנַסֵּךְ שְׁלֹשָׁה לוֹגִין יַיִן אוֹ מַיִם בַּחוּץ חַיָּב שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא י״ז:ט׳) לֹא יְבִיאֶנּוּ לַעֲשׂוֹת אֹתוֹ כׇּל הַמִּתְקַבֵּל בִּפְנִים חַיָּבִין עָלָיו בַּחוּץ:
מכאן אמרו הזורק את הדם – בפרק קמא דזבחים (זבחים ד׳:) מה לזביחה וזריקה שכן עבודה וחייבין עליה בחוץ.
ומה שכתב: או המקטיר איברי עולה או אימורין או קומץ או לבונה או קטרת או מנחת כהנים או מנחת נסכים – משנה בפרק השוחט ומעלה (זבחים ק״ט:).
ומ״ש: או המנסך ג׳ לוגין יין או מים בחוץ חייב – שם בברייתא ומשמע הברייתא שנסוך מים זה יהא בחג וכן פירש״י ורבינו קיצר במובן:
שנאמר לא יביאנו לעשות אותו כו׳ – קשה קצת דברייתא לא אמרה שם (דף ק״מ) לרבות אלו [אלא מפסוק] שנאמר ואל פתח אהל מועד לא יביאנו כל הבא אל אהל מועד חייבין עליו בחוץ אבל לא הביאו פסוק זה שם אלא לרבות הדינין שכתב רבינו ז״ל למטה כגון הלן והיוצא והטמא כו׳ וכן רבינו ז״ל למה הביאו מדרשא מלעשות לה׳ אבל רש״י ז״ל לא פירש אלא מלעשות לבד משמע הראויין לעשות ולשון הברייתא נאות יותר לפירוש רש״י ז״ל:
מכאן אמרו הזורק את הדם וכו׳. עיין בכ״מ ומשנה ערוכה היא בפ׳ י״ג דזבחים (דף ק״ו) ובדף ק״ז ביארו מהיכא נפקא לן דזורק בחוץ חייב:
או המנסך ג׳ לוגין יין או מים וכו׳. ברייתא שם דף קי״א ובמתני׳ שם קתני ר׳ אלעזר אומר אף המנסך מי חג וכתב רבינו בפירוש המשנה דאינה הלכה מפני שהוא סבור דהוי דאורייתא ואנו קי״ל דהוי הלכה למשה מסיני וכ״כ הרע״ב ז״ל והקשה התוס׳ יו״ט דלא ידע מאי איכא בין דאורייתא להל״מ דשניהם מפי הגבורה נאמרו עיי״ש. ונראה דקושיא זו נופלת על הגמרא שם דמתחילה אמרו שהיא דאורייתא ושוב אמרו שהוא הל״מ דמזה הוא שכתבו הרמב״ם והרע״ב כן והנה ראיתי להרמ״ז ז״ל שם שתמה על תמיהת התוס׳ יו״ט דהא קי״ל אין מלקין אלא אם כן מתרין ואיך יתרו במה שלא כתוב בתורה אלא שהוא הל״מ וכו׳ ע״כ. ולא הבינותי דבריו דהא ודאי ההתראה שמתרין בו אינה מהל״מ או מדאורייתא אלא מעיקר הפסוק דאל פתח אהל מועד לא הביאו דמיניה ילפינן כל שחוטי חוץ וכ״כ בס׳ בית דוד נר״ו עיין עליו ומנאו רבינו פי״ט דהל׳ סנהדרין בחייבי כריתות שלוקין עליהם ונמצאת תמיהת התוס׳ יו״ט קיימת מצד זה. אכן האמת נראה דכוונת הענין אינו אלא מצד הג׳ לוגין דלפי פשט דברי ר״א משמע דאין להם שיעור כמ״ש בגמרא מדקתני מי חג וזו היא הכוונה באמרם מדאורייתא אך אנו קי״ל שהיא הל״מ בשיעור שלם של ג׳ לוגין דוקא דאולי קבלה היתה בידם דבר זה ונמצאו דברי רבינו שבפירוש המשנה מכוונים למ״ש בחיבורו וכמ״ש התוס׳ יו״ט ז״ל:
או מים בחוץ. עיי׳ בכ״מ ותמהתי עליו שרצה להוציא דברי רבנו מפשטן מכח קושיא ופשוט בכוונת רבנו דה״ה בשאר ימות השנה ועיין בתוס׳ זבחים דף ק״י ע״ב בד״ה אי מה להלן בשאר ימות השנה דלמ״ד קרבו נסכים במדבר חייב בשאר ימות השנה וא״כ בחג דבלשון חכמים לאו דוקא ולענין קושיית התוס׳ משלמים ששחטן קודם שיפתחו דלתות ההיכל לק״מ דאפשר לחלק בין מחוסר זמן דממילא אתי ובין מחוסר מעשה דהגפת הדלתות עיי״ש ועיין בלח״מ ובמ״ש לקמן ה״ט:
או מים בחוץ. כתב הכ״מ ומשמע וכו׳ ורבנו קיצר במובן ואני אומר ודאי כוונת רבנו אפי׳ בשאר ימות השנה דמקרי מתקבל בפנים ובפי׳ המשנה לרבנו דניסוך המים בחג הלמ״מ ולאו דאורייתא ודלא כפי׳ רש״י דהלמ״מ חשיב דאורייתא ועי׳ תוס׳ זבחים דף ק״י ע״ב ד״ה אי.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ב]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזלהכל
 
(ד) אבל הזורק שירי הדם בחוץ, אפילו שירי דמין הפנימיןא, פטור, שזריקת שירי הדם שירי מצוה הן, ואינן מעכבין. וכן המנסך מים או ייןב פחות משלשה לוגין בחוץ, פטור, בין בשאר ימי השנה בין בחגג, הואיל וחסר השיעור הרי אינן ראויין להתקבל בפנים:
וכן המעלה מבשר חטאת, מבשר אשם, מבשר שלמים, בין של יחיד בין של ציבור, משירי מנחות, משתי הלחם, מלחם הפנים, בחוץ, פטור, שכל אלו ראויין לאכילה, לא לאישים:
If, however, one throws the remainder of the blood [of a sacrificial animal] - even the remainder of the blood [from a sin-offering whose blood was offered] inside [the Sanctuary],⁠1 he is exempt. [The rationale is that] throwing the blood on the altar is the remaining aspect of the mitzvah and is not an absolute necessity.⁠2
Similarly, one who pours a libation of less than three lugim of wine or water outside [the Temple Courtyard] is exempt, whether during Sukkot3 or throughout the year. Since the required measure is lacking,⁠4 they are not fit to be accepted within [the Temple]. Similarly, one who offers from the meat of a sin-offering, that of a guilt-offering, or that of a peace-offering whether of an individual or of the community or from the remainder of the meal-offerings, the two breads [offered on Shavuot], or the showbread outside [the Temple Courtyard] is exempt. [The rationale is that] all of these are fit to be eaten, not for the fires [of the altar].
1. This refers to the sin-offerings that were burnt. See Chapter 5, Halachah 11.
2. I.e., the fundamental aspect of pouring the blood is the sprinkling of the blood on the altar - or in the Temple Building - each sacrifice according to its laws. Pouring out the remainder of the blood on the base of the altar is not of fundamental importance and the sacrifices are acceptable even if it is not performed. Hence, it is not considered as an act of significance for which one is liable.
3. When the water libation is offered. See the notes to the previous halachah.
4. For three lugim is the smallest wine libation offered (see Chapter 17, Halachot 12, 15). Similarly, the water libation offered on Sukkot is three lugim (Hilchot Temidim UMusafim 10:7).
א. ב8, ת1: הפנימיין. ד (גם ק): הפנימיים. אך במשנה ברכות ג, ב ועוד בכ״י רבנו כבפנים.
ב. ד (גם ק) [מ׳מים׳]: יין או מים. אך בכתבי⁠־היד כבפנים. פתח במאי דסליק מיניה בהלכה הקודמת.
ג. ד (מ׳בשאר׳): בחג בין בשאר ימות השנה. אך יותר חידוש יש בחג.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהעודהכל
אֲבָל הַזּוֹרֵק שְׁיָרֵי הַדָּם בַּחוּץ אֲפִלּוּ שְׁיָרֵי דָּמִים הַפְּנִימִים פָּטוּר. שֶׁזְּרִיקַת שְׁיָרֵי הַדָּם שְׁיָרֵי מִצְוָה הֵם וְאֵינָן מְעַכְּבִין. וְכֵן הַמְנַסֵּךְ יַיִן אוֹ מַיִם פָּחוֹת מִשְּׁלֹשָׁה לוֹגִין בַּחוּץ פָּטוּר בֵּין בֶּחָג בֵּין בִּשְׁאָר יְמוֹת הַשָּׁנָה. הוֹאִיל וְחָסֵר הַשִּׁעוּר הֲרֵי אֵינָן רְאוּיִין לְהִתְקַבֵּל בִּפְנִים. וְכֵן הַמַּעֲלֶה מִבְּשַׂר חַטָּאת מִבְּשַׂר אָשָׁם מִבְּשַׂר שְׁלָמִים בֵּין שֶׁל יָחִיד בֵּין שֶׁל צִבּוּר מִשְּׁיָרֵי מְנָחוֹת מִשְּׁתֵי הַלֶּחֶם מִלֶּחֶם הַפָּנִים בַּחוּץ פָּטוּר. שֶׁכׇּל אֵלּוּ רְאוּיִין לַאֲכִילָה לֹא לָאִשִּׁים:
אבל הזורק שירי הדם בחוץ וכו׳ – שם (דף ק״י:) במשנה רבי נחמיה אומר שירי הדם שהקריבן בחוץ חייב משמע דת״ק פטר ואמרינן בגמ׳ (דף קי״א) השתא דאמר רב אדא וכו׳ מחלוקת (אי שירים מעכבי) בשירים הפנימים אבל בשירים החיצונים דברי הכל לא מעכבי כי קאמר רבי נחמיה בשירים הפנימים וא״כ לת״ק דר׳ נחמיה אפי׳ שירים הפנימים שהקריבן בחוץ פטור. ועוד דבפ׳ איזהו מקומן (זבחים נ״ב) מסיק רב פפא דכ״ע בין ר״א בין ר׳ ישמעאל שירים אין מעכבין ומהדר התם לאשכוחי תנא דסבר שירים מעכבין.
ומה שכתב: וכן המנסך יין או מים פחות משלשה לוגין בחוץ פטור וכו׳ – נלמד מברייתא שכתבתי בסמוך.
ומ״ש: וכן המעלה מבשר חטאת מבשר אשם וכו׳ פטור – משנה בפ׳ בתרא דזבחים (זבחים קי״ב:):
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנההכל
 
(ה) המעלה את הבהמה כולה בחוץ, חייב, מפני האימורין, ואף על פי שלא הפרישן אין בשר הזבח חוצץ, וכאלו הקטיר האימורין בפני עצמן. אבל המעלה מנחה שלא נקמצה, פטור, שאין הקומץ ברור ומובדל. קמצה, וחזר קומצה לתוכה, והקריב כולה בחוץ, חייב:
One who offers an entire animal outside [the Temple Courtyard] is liable, because of the portions offered on the altar. Even though they have not been separated, the meat of the sacrifice is not considered as an intervening substance1 and it is as if he offered those portions on the pyre alone. In contrast, if one offers a meal-offering from which a handful [of meal] has not been separated, he is exempt. [Even though he would have been liable for the handful], the handful is not a distinct and discrete entity. If he separated [the handful] and then it was mixed back into it and he then offered the entire [measure] outside the Temple Courtyard, he is liable.
1. In his Commentary to the Mishnah (Zevachim 13:5), the Rambam explains that the rationale is that we follow the principles that two entities that are the same substance are never considered as intervening substances.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחאור שמחעודהכל
הַמַּעֲלֶה אֶת הַבְּהֵמָה כֻּלָּהּ בַּחוּץ חַיָּב מִפְּנֵי הָאֵימוּרִין. וְאַף עַל פִּי שֶׁלֹּא הִפְרִישָׁן אֵין בְּשַׂר הַזֶּבַח חוֹצֵץ. וּכְאִלּוּ הִקְטִיר הָאֵימוּרִים בִּפְנֵי עַצְמָן. אֲבָל הַמַּעֲלֶה מִנְחָה שֶׁלֹּא נִקְמְצָה פָּטוּר. שֶׁאֵין הַקֹּמֶץ בָּרוּר וּמֻבְדָּל. קְמָצָהּ וְחָזַר קֻמְצָהּ לְתוֹכָהּ וְהִקְרִיב כֻּלָּהּ בַּחוּץ חַיָּב:
המעלה את הבהמה כולה בחוץ חייב וכו׳ – משנה פרק השוחט ומעלה (זבחים ק״ט:) המקריב קדשים ואימוריהם בחוץ חייב ובגמרא (דף ק״י) אמאי והא איכא חציצה ופירש רש״י שהבשר שאינו ראוי להקטרה חוצץ בין אימורים למערכה ודכוותה בפנים לאו העלאה היא דרחמנא אמר על העצים אשר על האש אמר שמואל בשהפכן וכו׳ רב אמר מין במינו אינו חוצץ ופסק כרב דהלכתא כוותיה לגבי שמואל באיסורי ואף על גב דרבי יוחנן אמר אפילו שלא הפכן הא מני רבי שמעון היא ולא חיישי ליה דהא משום דמוקי למתניתין כיחידאה וקרוב הדבר שאף הוא לא אמרה אלא לומר דאפשר לאוקומי מתניתין הכי ולא לומר שתהא הלכה כיחידאה:
ומה שכתב: אבל המעלה מנחה שלא נקמצה פטור וכו׳ קמצה וחזר קומצה לתוכה וכו׳ – משנה וגמרא שם:
המעלה את הבהמה וכו׳ אין בשר הזבח חוצץ. הם דברי רב שם דף ק״י מין במינו אינו חוצץ וכתבו התוס׳ שם והא דאמרינן לעיל גבי רגל חבירו פסל אין דרך שירות בכך ע״כ. ולא ידעתי מהו דהתם דף כ״ד אמרו וצריכא דאי אשמועינן בהמה דלאו מינא דאדם הוא אבל חבירו דאדם הוא אימא לא צריכא הרי דאין הטעם אלא משום חציצה דאי משום דאין דרך שירות בכך מאי בעי צריכותא ורבינו פ״ה דביאת מקדש הל׳ י״ז פסק להדיא דע״ג רגלי חבירו הוי משום חציצה כדברי הגמרא ולפ״ז צ״ל דזה הכלל אינו אלא בגופו של דבר ולא בזולתו לענין קדשים ועיין לרבינו במ״ש [בהל׳ פסולי המוקדשין] פ״א הל׳ כ״א שכתב כן במזרק בתוך מזרק דמין במינו אינו חוצץ ועיין מ״ש [שם]:
המעלה את הבהמה כולה בחוץ חייב מפני האימורין כו׳ וכאילו הקטיר האימורים בפני עצמן.
עיין כס״מ, ושם בסוגיא (דף ק״י) נאמרה הקטרה בקומץ ונאמרה הקטרה בשיריים כו׳ ולפלא על ההיקש, דכללא דאין עולין מבטלין זה א״ז ובשירים נאמר לא תקטירו נקיש להדדי, אמנם מחוור לפום שיטת רבינו דסובר דמקטיר שאור ודבש דוקא לשם ריח ניחוח לקי היינו לשם קרבן ואם הקריב דבר שהוא מן השיריים הואיל והוא קרוי קרבן עם תערובות שאור ודבש לקי אפילו הקריב לשם עצים, וכללא דמילתא דבעי שיקריבם עם קרבן או לשם קרבן ואם הקריב עם דבר שממנו לאישים הוי כמקריבם עם קרבן, והרי חזינן דהנך שיריים לא מבטלי לשאור ודבש והקטרתן חשיבא כאילו הקריבן עם הקרבן ורחמנא חשבינהו להשיריים כמו קרבן שיתחייב בהקטרת שאור ודבש עמהן כאילו הקטירן עם קרבן אלמא דמיחשבי כעולין ולא מבטל לקומץ כמו עולין דלא מבטלי זה את זה, והסוגיא מכריח כפירוש רבינו ודוק:
ולפ״ז א״ש מה דתניא בתוספתא מנחות פ״ו המעלה כזית משתי הלחם בעבודה או בחוץ הרי זה חייב שנאמר קרבן ראשית כו׳ ואיתא נמי בתוספתא דמכות פ״ה. והנראה דבשתי הלחם איכא חדא משום כל שממנו לאישים בבל תקטירו וחדא משום שאור שהוא בא חמץ, ומפני שהוא שאור אינו חייב רק אם נתנו לשם קרבן אבל לשם עצים פטור ומפני שהוא דבר שממנו בא לאישים חייב אפילו אם נתנו לשם עצים, לכן אמר בין שהעלהו במקום האיברים והאימורים דברים הנקטרים בין שהעלהו בחוץ למקום העבודה היינו חוץ למערכה לשם עצים שהאיברים על העצים חייב, והגם דכל דבר שבא ממנו לאישים אינו חייב רק אם מקטירו עם שאור ודבש וכמו דתנא שם בתוספתא המעלה מבשר חטאת כו׳ משאור ודבש כו׳ וכפי שיטת רבינו, זהו בשאר דברים אבל בשתי הלחם שהן עצמן חמץ גם אם מקריבן לחודייהו לשם עצים שהן כאילו הקריבן עם תערובות שאור שאז חייב אפילו לשם עצים שהן בעצמן נקראים קרבן ראשית, וזהו ביאור נכון לשיטת רבינו הברורה, וזהו עיקר חידוש בשתי הלחם דלא בעי שיהא עמו תערובות שאור ודבש כיון שהוא עצמו בא ממנו לאישים והוא עצמו חמץ הרי הוי כאילו הקריב דבר שקרב ממנו לאישים עם תערובות שאור דאף לשם עצים חייב ומותר לחמי תודה לא חשיב דבר שממנו בא לאישים משום דלא איקרי מנחה ושתי הלחם איקרי מנחה כדאמרו במנחות (דף מ״ו) ומש״ה צריך למעטינהו משמן ולבונה (בדף נ״ט) וכמוש״כ תוס׳ שם, והא דחשיב תוספתא שם שתי הלחם בכל דבר שממנו לאישים בשאור ודבש אע״ג דפרישית דהוי כאילו הקריבן עם הקרבן ואינו צריך שיהא עמהן שאור נקטינהו דמצטרפי לכזית מכל הבא מהן לאישים דכולהו מצטרפי לזית, וברור:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחאור שמחהכל
 
(ו) היוצק, והבולל, והפותת, והמולח, והמניף, והמגיש, והמסדר את השולחן, והמטיב את הנרות, והקומץ, והמקבל דמים, בחוץ, פטור, לפי שכל אחד מאלו אינו גמר עבודה, ונאמר ״אשר יעלהא״ (ויקרא י״ז:ח׳), מה העלייה שהיא גמר עבודה, אף כל שהוא גמר עבודה חייבין עליו:
One who pours oil [over a meal-offering], mixes the meal and oil, breaks up the wafers, salts them, waves them, approaches an altar with them, arranges a table for showbread, cleans the lamps of a candelabra, separates a handful [of meal], or receives the blood [of a sacrificial animal] outside [the Temple Courtyard] is exempt. [The rationale is that] all of these are not activities that complete the offering [of the sacrifice] and [the prooftext] says: "Who will offer a burnt-offering or a sacrifice.⁠" [One may infer:] Just as offering [these sacrifices] is the final stage of the service [involved with them], so too, one is liable only for activities that are the final stage of sacrificial service.
א. בב8 נוסף: עולה. ובד׳: עולה או זבח.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחעודהכל
הַיּוֹצֵק וְהַבּוֹלֵל וְהַפּוֹתֵת וְהַמּוֹלֵחַ וְהַמֵּנִיף וְהַמַּגִּישׁ וְהַמְסַדֵּר אֶת הַשֻּׁלְחָן וְהַמֵּטִיב אֶת הַנֵּרוֹת וְהַקּוֹמֵץ וְהַמְקַבֵּל דָּמִים בַּחוּץ פָּטוּר. לְפִי שֶׁכׇּל אֶחָד מֵאֵלּוּ אֵינוֹ גְּמַר עֲבוֹדָה וְנֶאֱמַר (ויקרא י״ז:ח׳) אֲשֶׁר יַעֲלֶה עֹלָה אוֹ זָבַח. מַה הַעֲלָאָה שֶׁהִיא גְּמַר עֲבוֹדָה אַף כׇּל שֶׁהוּא גְּמַר עֲבוֹדָה חַיָּבִין עָלָיו:
היוצק והבולל והפותת וכו׳ – משנה וברייתא בפ׳ בתרא דזבחים (זבחים קי״ב):
היוצק וכו׳ והקומץ. הקשה התוס׳ יו״ט דלמה לא מנה קומץ בהדי הינך דשייכי במנחה והרמ״ז ז״ל כתב דתניא גבי קבלת דמים דהוי דומיא דידיה דמקבלה ואילך ומקמיצה ואילך מצות כהונה עיי״ש. ועדיין קשה דליתני הקומץ והמקבל קודם המסדר וכן הקשה בס׳ בית דוד נר״ו ומאי דאפשר עוד דלא תני לה בהדי הנך מפני שיש מהם שאינן לעיכובא כמ״ש רבינו פי״ג הל׳ י״א דקומץ חמיר מכולהו כמ״ש רבינו שם ולכך סידר (כאן חסר וחבל על דאבדין):
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחהכל
 
(ז) פרה אדומה ששרפה חוץ ממקום שריפתה, וכן שעיר המשתלח שהקריבו בחוץ אחר שהתודה עליו, פטור, שנאמר ״ואל פתח אהל מועד לא יביאנו״ (ויקרא י״ז:ט׳), כל שאינו ראוי לבוא אל פתח אהל מועד אין חייבין עליו:
אבל קדשים פסולים שהיה פסולן במקדשא, אם העלה מהן בחוץ, חייב. כיצד, כגון הלן, והיוצא, והטמא, ושנפסל במחשבת העובד, שכולן נשרפין, כמו שיתבאר בהלכות פסולי קדשיםב, אם עבר והעלה מהן בחוץ, חייב, שנאמר ״לעשות אותו לי״י״ (ויקרא י״ז:ט׳), כל הנעשה לי״י חייבין עליו, ואלו נעשוג לי״יד:
When one burns a red heifer outside the place where it is required to be burnt1 or if one offers, outside [the Temple Courtyard], the goat that is sent [to Azazel]⁠2 after the confession was recited over it,⁠3 he is exempt. [The rationale is that the prooftext] says: "He did not bring it to the entrance of the Tent of Meeting.⁠" [One may infer:] One is not liable for any sacrifice which is not fit to be brought to the entrance to the Tent of Meeting.⁠4
In contrast, one is liable for offering [outside the Temple Courtyard] sacrificial animals that were disqualified, if they were disqualified in the Temple. What is implied? [Sacrificial meat or blood] that remained overnight [without being offered], they were taken out [of the Temple Courtyard], they became impure, or they were disqualified because of the intent of the person sacrificing them, all are required to be burnt5 as will be explained in Hilchot Pesulei HaMukkdashim.⁠6 If a person transgressed and offered [such entities] as sacrifices outside [the Temple Courtyard], he is liable. [This is derived from the prooftext]: "...to offer it to God.⁠" One is liable for any [entity] that is are fit to be offered to God and these are fit to be offered to God.⁠7
1. The red heifer should be slaughtered on the Mount of Olives, as stated in Hilchot Parah Adumah 3:1-2.
2. As stated in Hilchot Avodat Yom HaKippurim 3:7, the goat sent to Azazel was pushed off a mountain cliff in the desert outside of Jerusalem.
3. See Chapter 18, Halachah 11.
4. I.e., the Temple. This excludes offerings like the above which, though they are consecrated, are not offered in the Temple.
5. Radbaz notes that Zevachim 109a mentions sacrifices disqualified for other reasons. He explains that the Rambam does not mention them here, because here he is speaking in general terms. They are detailed in Hilchot Pesulei HaMukdashim where he discusses the particulars pertaining to these laws.
6. See Hilchot Pesulei HaMukdashim, ch. 19, which mentions the obligation to burn sacrifices that were disqualified for all these reasons.
7. As explained in Hilchot Pesulei HaMukdashim, ch. 3, if sacrificial meat or blood was brought to the top of the altar after being disqualified for these reasons, it should be offered on the altar's pyre.
א. ב8, ת1: בקודש. ד (מ׳פסולן׳): פיסולן בקודש. אך במשנה זבחים יג, ד בכ״י רבנו: פסולן בקודש. ואולי שינה כאן ל׳במקדש׳ לשם הבהרה.
ב. כך היה גם בת1, ותוקן בין השיטין ל: המוקדשים. ד (גם פ, ק): המוקדשין. ושמא בשעת כתיבת הלכה זו חשב רבנו לקרוא להלכות דלהלן ׳הלכות פסולי קדשים׳, ואחר כך החליף ל׳המוקדשין׳, ולא תיקן כאן.
ג. כך ת1. א: נעשה. ובדוחק רב יש לקיימו, במובן: ואלו בכלל נעשה לי״י.
ד. ד (גם פ): לשם. ע׳ לעיל הערה 1.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחעודהכל
פָּרָה אֲדֻמָּה שֶׁשְּׂרָפָהּ חוּץ מִמְּקוֹם שְׂרֵפָתָהּ. וְכֵן שָׂעִיר הַמִּשְׁתַּלֵּחַ שֶׁהִקְרִיבוֹ בַּחוּץ אַחַר שֶׁהִתְוַדָּה עָלָיו פָּטוּר. שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא י״ז:ט׳) וְאֶל פֶּתַח אֹהֶל מוֹעֵד לֹא יְבִיאֶנּוּ כׇּל שֶׁאֵינוֹ רָאוּי לָבוֹא אֶל פֶּתַח אֹהֶל מוֹעֵד אֵין חַיָּבִין עָלָיו. אֲבָל קָדָשִׁים פְּסוּלִין שֶׁהָיָה פִּסּוּלָן בַּקֹּדֶשׁ אִם הֶעֱלָה מֵהֶן בַּחוּץ חַיָּב. כֵּיצַד. כְּגוֹן הַלָּן וְהַיּוֹצֵא וְהַטָּמֵא וְשֶׁנִּפְסַל בְּמַחְשֶׁבֶת הָעוֹבֵד שֶׁכֻּלָּן נִשְׂרָפִין כְּמוֹ שֶׁיִּתְבָּאֵר בְּהִלְכוֹת פְּסוּלֵי הַמֻּקְדָּשִׁין. אִם עָבַר וְהֶעֱלָה מֵהֶם בַּחוּץ חַיָּב שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא י״ז:ט׳) לַעֲשׂוֹת אֹתוֹ לַה׳ כׇּל הַנַּעֲשֶׂה לַה׳ חַיָּבִין עָלָיו וְאֵלּוּ נַעֲשׂוּ לַשֵּׁם:
פרה אדומה ששרפה חוץ ממקום שריפתה וכו׳ – משנה שם:
ומ״ש: אחר שהתודה עליו – נתבאר בפ׳ זה:
אבל קדשים פסולין שהיה פיסולן בקדש וכו׳ – משנה בפ׳ השוחט ומעלה:
וכן שעיר המשתלח וכו׳. עיין מה שכתבתי פי״ח הל׳ י״א:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחהכל
 
(ח) כל דבר שחייבין על העלייתו בחוץ, כיון שהעלה ממנו כזית בחוץ, חייב, בין שהעלה בפנים תחילה ושייר ממנו כזית והעלהו בחוץ, בין שהניח הכל בפנים ולקח ממנו כזית והעלהו בחוץ. אבל אם חסר אותו דבר הקרב כל שהוא בפנים, והעלה שאריתו בחוץ, פטור:
Whenever there is a substance for which one is liable for offering it outside [the Temple Courtyard], he is liable for offering an olive-sized portion of it outside.⁠1 [This applies] whether he offered [a portion of the entity] inside [the Temple Courtyard] first, left over an olive-sized portion and then offered it outside or left the entire entity inside and took an olive-sized portion and offered it outside. If, however, [the size of] the sacrificial entity was decreased in the slightest way2 inside the Temple Courtyard and then the remainder was offered outside, he is exempt.
1. Any lesser amount is not considered significant. See Hilchot Pesulei HaMukdashim 14:10.
2. I.e., a portion of it was lost or burnt.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאבן האזלעודהכל
כׇּל דָּבָר שֶׁחַיָּבִין עַל הַעֲלָאָתוֹ בַּחוּץ כֵּיוָן שֶׁהֶעֱלָה מִמֶּנּוּ כְּזַיִת בַּחוּץ חַיָּב. בֵּין שֶׁהֶעֱלָה בִּפְנִים תְּחִלָּה וְשִׁיֵּר מִמֶּנּוּ כְּזַיִת וְהֶעֱלָהוּ בַּחוּץ. בֵּין שֶׁהִנִּיחַ הַכֹּל בִּפְנִים וְלָקַח מִמֶּנּוּ כְּזַיִת וְהֶעֱלָהוּ בַּחוּץ. אֲבָל אִם חִסֵּר אוֹתוֹ דָּבָר הַקָּרֵב כׇּל שֶׁהוּא בִּפְנִים וְהֶעֱלָה שְׁאֵרִיתוֹ בַּחוּץ פָּטוּר:
כל דבר שחייבין על העלאתו בחוץ וכו׳ כיצד הקומץ או לבונה והאימורין וכו׳ ואינו חייב על החסר – משנה וברייתא שם (דף ק״ט:):
ומ״ש: הוציאו שלם וחסר בחוץ והעלה ה״ז ספק – שם (דף ק״י) בעיא דלא איפשיטא:
כל דבר שחייבין על העלאתו בחוץ כיון שהעלה ממנו כזית בחוץ חייב בין שהעלה בפנים תחלה ושייר ממנו כזית והעלהו בחוץ בין שהניח הכל בפנים ולקח ממנו כזית והעלהו בחוץ, אבל אם חסר אותו דבר הקרב כל שהוא בפנים והעלה שאריתו בחוץ פטור.
כיצד הקומץ או הלבונה והאימורין והעולה ומנחה הנשרפת והנסכין שחסרו מקצתם בפנים והקריב שאריתן בחוץ פטור שהרי נאמר לעשות אותו, על השלם הוא חייב ואינו חייב על החסר, הוציאו שלם וחסר בחוץ והעלהו הרי זה ספק לפיכך אינו לוקה.
העלה אבר שאין בו כזית בשר והיה העצם משלימו חייב, מפני שהוא מחובר היה מלח משלימו לכזית הרי זה ספק לפיכך אינו לוקה ועולה ואימוריה מצטרפין לכזית.
העלה וחזר והעלה חייב על כל אבר ואבר זרק הדם והעלה האיברים חייב שתים שהרי חלק הכתוב בין מעלה לעושה שהרי נאמר אשר יעלה עולה ונאמר לעשות אותו, העלה אבר חסר פטור שנאמר לעשות אותו על השלם הוא חייב.
השגת הראב״ד כיצד הקומץ וכו׳ עד שהוציאו שלם עד העלה וחזר והעלה וכו׳ עד בין מעלה לעושה, א״א הספרים שלנו אינם משוים לזו הגירסא ובודאי היא משובשת, אבל הגירסא שלנו אף לדברי ר׳ עקיבא חייב שתים להכי פלגינהו רחמנא שם תעלה ושם תעשה, אבל שחט וזרק לדברי הכל אינו חייב אלא אחת דכתיב שם תעשה כלל כל העשיות.
העלה אבר חסר, א״א לא האיר דבריו שהרי שנינו המעלה כזית מעולה ומאימוריה בחוץ חייב אלמא לא קפדינן אאבר שלם וכי איתמרא שמעתא במוקטרי פנים שיחסרו בהקטרתם והוציאם והקטירם בחוץ דהלכה כר׳ יוסי דפטור.
הכ״מ והלח״מ האריכו לבאר שיטת הרמב״ם, והמל״מ האריך הרבה לבאר הסוגיא לדעת רש״י ותוס׳ ולדעת הרמב״ם ומ״מ יש כאן עוד הרבה להשלים דבריהם, והנה בזבחים דף ק״ז איתא דר״ע יליף לזורק בחוץ דחייב מאו זבח ור׳ ישמעאל מדם שפך, ואו זבח דריש רי״ש לחלק ור״ע לחלק נפק״ל מלא יביאנו. ורי״ש דריש מלא יביאנו על השלם הוא חייב ואינו חייב על החסר, ור״ע נפק״ל מלעשות אותו ורי״ש חד למוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ, וחד למוקטרי חוץ שחסרו והעלו בחוץ, ור״ע מוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ חייב, ובדק״ח ע״א תנן העלה וחזר והעלה וחזר והעלה חייב על כל עלייה דברי ר״ש ר׳ יוסי אומר אינו חייב אלא אחת, ובגמ׳ אמר ר״ל מחלוקת בד׳ וה׳ איברים וכו׳, אבל אבר אחד ד״ה אינו חייב אלא אחת, ור׳ יוחנן אמר מחלוקת באבר אחד דמר סבר מוקטרי פנים שחסרו והעלה בחוץ חייב, ומר סבר פטור, אבל בד׳ וה׳ אברים ד״ה חייב על כל אבר ואבר, ופליגא דעולא דאמר עולא הכל מודים במוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ שחייב לא נחלקו אלא במוקטרי בחוץ שחסרו והעלה בחוץ דמר סבר פטור ומר סבר חייב, איכא דאמרי אמר עולא הכל מודים במוקטרי חוץ שחסרו והעלו בחוץ שהוא פטור לא נחלקו אלא במוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ דמ״ס פטור ומ״ס חייב, ופליגי דאבוה דשמואל אלישנא קמא דעולא דאמר אבוה דשמואל כמאן מהדרינן פוקעים לגבי מזבח דלא כר׳ יוסי.
והנה כפי המבואר מדברי הכ״מ דהרמב״ם פסק כר׳ יוסי אליבא דר׳ יוחנן דאמר מחלוקת באבר אחד דמר סבר מוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ חייב ומר סבר פטור, והקשה הלח״מ דבגמ׳ שם אמר אבוה דשמואל כמאן מהדרינן פוקעים לגבי מזבח דלא כר׳ יוסי. וכיון דהרמב״ם פסק כר׳ יוסי איך פסק בפ״ו דמהדרינן פוקעין, עוד הקשה דבמתני׳ דתנן וכולם שחסרו כ״ש והקריבם בחוץ פטור פרש״י דלא קאי אלבונה כיון דלא נפסלה בחסרון אלא אקומץ וכן ודאי לא קאי אעולה והרמב״ם כלל גם עולה ולבונה ומשום קרא דלעשות אותו, וקשה דזהו לר׳ ישמעאל בדף ק״ז דמוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ פטור אבל ר״ע סובר שם דחייב ואמאי פסק דלא כר״ע דהלכה כר״ע מחבירו, עוד הקשה דבמה דאמרו בגמ׳ דלר׳ ישמעאל צריכי תרי קראי חד למוקטרי חוץ וחד למוקטרי פנים, והקשו בתוס׳ ותיפוק ליה מואליהם או מגז״ש דהבאה הבאה ותירצו דכיון דמהדרינן פוקעים אין ללמוד פנים מחוץ. וממילא קשה מה אמר אבוה דשמואל כמאן מהדרינן פוקעים דלא כר׳ יוסי למה לא נימא דר׳ יוסי דריש נמי תרי קראי כר׳ ישמעאל ומשום זה צריך תרי קראי כיון דמהדרינן פוקעים, וכתב הלח״מ דמשום זה פסק הרמב״ם דלא כאבוה דשמואל דלדידיה ע״כ ר׳ ישמעאל נמי לא דריש תרי קראי ולא צריך תרי קראי משום דסבר דלא מהדרינן פוקעים. וכן סבר ר׳ יוסי לאבוה דשמואל, אבל הסוגיא דדף ק״ז דאמר דלר׳ ישמעאל צריך תרי קראי ע״כ לא סברה כן אלא דגם לרי״ש מהדרינן פוקעים, ורק משום דאיכא תרי קראי חד למוקטרי חוץ וחד למוקטרי פנים, ומה דפסק הרמב״ם כר׳ ישמעאל ולא כר״ע משום דמתני׳ בדף ק״ט ע״ב דתנן וכולם שחסרו כ״ש והקריבם בחוץ פטור פשטה דמשמע דקאי גם אעולה ולבונה לא אתי כר״ע, עכ״ד, ולדעתי קשה לומר דסתמא דמתני׳ דדף ק״ט אינו כר״ע אלא כר׳ ישמעאל והו״ל להגמ׳ לומר דמתני׳ דלא כר״ע, כיון דבסתמא הלכה כר״ע לגבי ר׳ ישמעאל. וגם טעמו הב׳ שכתב שפסק דלא כר״ע משום דר׳ יוסי סבר כמותו והלכה כר׳ יוסי לגבי ר״ש ג״כ אינו מוכרח דכנגד זה הלכה כר״ע לגבי רי״ש.
והנה הלח״מ בעצמו הקשה על תירוצו דכיון דלפי״ז פסק הרמב״ם כר׳ ישמעאל ולא כר״ע למה כתב בטעמא דזרק והעלה חייב שתים שהרי חלק הכתוב בין מעלה לעושה וטעם זה אמר אביי אליבא דר״ע. אבל לר׳ ישמעאל בלאו הך טעמא חייב שתים כדאמר שם כיון שהם שני שמות דזריקה נלמד מדם שפך דכתיב גבי שוחט. וכתב בזה שרצה רבינו ליתן טעם דאפי׳ ר״ע יודה בו וכן דרכו של רבינו שמביא הראיות והטעמים הפשוטים אף שהם דלא כהלכתא, ותירוצו אינו מתקבל דזה ודאי מצוי שמביא הרמב״ם דרשא שהיא יותר פשוטה אף שבגמ׳ דרשו מפסוק אחר. אבל כאן הוא להיפוך דאם סובר כרי״ש דעיקר חיוב זורק נלמד מדם שפך א״כ הוא פשוט דזריקה והעלאה הם שני שמות ובודאי חייב שתים ואינו צריך לדרוש מקרא דלעשות אותו דבודאי אינו מפשטיה דקרא דהא כתיב אשר יעלה עולה או זבח ואל פתח אוהל מועד לא יביאנו לעשות אותו. וא״כ פשטיה דקרא הוא על חדא עבירה, אלא דמדכתיב לעשות דרשינן דקאי אשחיטה וזריקה, ובאמת דרשינן גם מלעשות העלאה דהא דרשינן לעשות אותו על השלם הוא חייב כמו שכתב הרמב״ם בהלכה זו, וא״כ אינו מיושב בתירוצו מה דהוצרך ללמוד על זרק והעלה דחייב שתים מזה שחלק הכתוב בין מעלה לעושה. אח״כ ראיתי שהמל״מ בפי״ח הלכה ד׳ כתב דלא כהלח״מ מדברי הרמב״ם כאן בהל׳ ג׳ שכתב מכאן אמרו הזורק את הדם וכו׳ ומוכח דילפינן זורק מקרא דהעלאה. וממילא קשה דכיון דהרמב״ם פוסק כר״ע דזריקה ילפינן מקרא דהעלאה א״כ ע״כ לר״ע לית ליה אלא חד קרא למוקטרי חוץ שחסרו דפטור. וממילא מוקטרי פנים שחסרו והעלם בחוץ חייב, וקשה דאיך פסק הרמב״ם כר׳ יוסי דפטור.
עוד יש כאן תימה דאיך סבר ר׳ יוסי דאם העלה מוקטרי פנים מאבר אחד בשתי פעמים בחוץ דאינו חייב אלא אחת משום דבפעם ב׳ כבר חסרו בהקטרתם דהא בדף ק״י בעי חסרון דחוץ שמיה חסרון או לא. וכתב הרמב״ם בהל׳ ב׳ הוציאו שלם וחסר בחוץ והעלהו הרי זה ספק לפיכך אינו לוקה. וכן כתב בהל׳ א׳ אבל אם חסר הדבר כל שהוא בפנים. וא״כ אמאי אמר ר׳ יוסי דפטור בודאי והו״ל להגמ׳ למיפשט מדר׳ יוסי דפטור. וראיתי אח״כ להמל״מ כאן שכתב דהא בעיא דגמ׳ בחסרון בחוץ אינו למ״ד מוקטרי פנים שחסרו והעלם פטור. ומזה תמה על הרמב״ם שכתב ספק דחסרון בחוץ אחר שכתב דין דמקריב מנחה חסרה בחוץ פטור משום דכתיב אותו. וכתב ע״ז ולא הבינותי דמאחר שהטעם הוא משום דכתיב אותו איך יתכן שאם חסר בחוץ שיתחייב. וסיים והדבר צריך תלמוד. והנה מה שהחליט דלמ״ד מוקטרי פנים שחסרו פטור א״א שיהי׳ ספק בחסרו בחוץ זה אינו מוכרח וכמו שנבאר לפנינו. אבל דברי ר׳ יוסי שפטר במוקטרי פנים שהעלה וחזר והעלה קשה וכנ״ל. איברא דיש לומר דהעלה וחזר והעלה הוא כשהוציא מקצת והעלה וחזר והוציא מקצת והעלה ונמצא דהמקצת הב׳ חסרו כשהם בפנים. אבל אם כן הו״ל לגמ׳ למיבעי כאן בהא דר׳ יוסי ולפרש כן דדוקא בכה״ג פטר ר׳ יוסי ולא בהוציא כולו.
ונראה דהך לישנא דמוקטרי פנים שחסרו והעלה בחוץ דפליגי ר׳ ישמעאל ור׳ עקיבא בדף ק״ז ומה דאמר ר׳ יוחנן דפליגי בזה ר׳ שמעון ור׳ יוסי אף שהלשון אחד אין הענין אחד. ויסוד זה כתב כתב הכנה״ג בסי׳ קל״ד המובא בסוף ברכות בכללי התלמוד שמצינו לשון אחד בגמ׳ על כונות מתחלפות מדברי הר״נ בהלכות ברפ״ב דקדושין גבי לחוב ע״מ לזכות. ולכן כמו שכתב הראב״ד דהא דר׳ יוסי הוא במוקטרי פנים שיחסרו בהקטרתם והוציאם והקטירם בחוץ. באופן זה נוכל לומר להרמב״ם להיפוך דיש נ״מ בין אם חסרו בהקטרתם ובין אם חסרו חסרון אחר. דאם חסרו בהקטרתם הוי כמו אם העלה בפנים תחלה ושייר ממנו כזית והעלהו בחוץ שכתב הרמב״ם בהל׳ ח׳ דחייב ולא נתמעט מקרא דלעשות אותו. דבזה שייך לעשות אותו דהא היה חיוב להקטירו כולו ואם הקטיר מקצתו בפנים ומקצתו בחוץ הרי בזה שהקטיר מקצתו בחוץ עבר על לא יביאנו לעשות אותו. אבל אם חסר קודם שהקטיר הרי לא הי׳ אפשר להתקיים קרא דלעשות אותו. ולכן ר׳ ישמעאל פוטר אפי׳ בחסרו מחמת הקטרתם ובזה לא קיי״ל כמותו אלא כר׳ עקיבא דחייב. אבל בחסרו קודם הקרבה קיי״ל כר׳ יוסי דפטר. ולכן כשהעלה מקצת האבר בחוץ ואח״כ העלה עוד מקצתו בחוץ לא דמי להעלה מקצתו בפנים דבזה שפיר נוכל לחייב דעל הך אבר הי׳ חיוב להקטירו כולו בפנים. אבל אם הקטיר מקצתו בחוץ אם באנו לחייבו שתי פעמים הרי בפעם הב׳ לא נוכל לומר שהי׳ חיוב להעלותו כולו דהא עכשיו אינו אלא מקצתו. ואם באנו לצרף שתי ההעלאות הרי אין בזה אלא חיוב אחד. ולכן שפיר סבר ר׳ יוסי דהעלה מאבר אחד בשתי פעמים אינו חייב אלא אחת דהכל העלאה אחת.
ונמצא דר׳ יוסי לא סבר כר׳ ישמעאל אלא כר״ע וקיי״ל הכי דהלכה כר״ע מחבירו. רק דבהך מוקטרי פנים שחסרו דר׳ יוסי. גם ר״ע סבר דפטור. ואף דא״כ יקשה דמה מתרץ הגמ׳ בדף ק״ז דר״ע לא צריך תרי קראי משום דסבר מוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ חייב. דהא אכתי מיבעי ליה גם קרא דלא יביאנו למוקטרי פנים שחסרו דר׳ יוסי. דגם ר״ע סבר דפטור. אך זה יש ליישב בפשיטות דדוקא במוקטרי פנים שחסרו מחמת הקטרתם דמסתבר דצריך להיות חייב ולא נמעט מקרא דלעשות אותו. וכמו שבארנו כיון דבזה שהקטיר מקצתו הנשאר עבר על לא יביאנו לעשות אותו להקטירו כולו. בזה צריך קרא לפטרו אבל במוקטרי פנים שחסרו דר׳ יוסי שחסר קודם הקטרתו. דבשעת העלאתו בחוץ לא הי׳ אפשר לקיים לעשות אותו שלם א״כ אין חילוק בין מוקטרי פנים שחסרו למוקטרי חוץ שחסרו ותרווייהו נפקי מחד קרא. לכן מייתר לר״ע קרא דלא יביאנו לחלק. ומיושב מה דכתב הרמב״ם בטעמא דחייב שתים בזרק והעלה טעמא דר״ע משום דסובר כר״ע וכנ״ל.
ובמה דקשה מהא דבעי הגמ׳ מחסרון בחוץ נראה דיש לומר דלא מיבעי בגמ׳ בחסר בחוץ אלא לחייב פעם אחת. וכדאמר בגמ׳ טעמא דכיון דחייבה תורה בהוציא מפנים לחוץ והעלה וכשהוציאו הוי כחסר וחייבה תורה ומשום דהתורה חייבה על כל המעשה שלא הקריב בפנים והוציאו לחוץ והעלהו. לכן גם בחסר באמצע לא נפטר. וקרא דלעשות אותו דממעט חסר הוא דוקא בחסר קודם התחלת העבירה. אבל כשהוציא והעלה שתי פעמים הא משום תחלת המעשה לא נוכל לחייבו שתי חטאות. ולא נוכל לומר דכולה מעשה חדא. וע״כ שאנו צריכים לחלק העבירות ולחייבו על שהעלה בפעם הב׳ בחוץ, ועל זה כבר לא נוכל לחייבו משום לעשות אותו כשהוא שלם כיון דבשעה שהעלה פעם ב׳ הי׳ חסר.
ועכשיו נראה דנוכל ליישב הא דאבוה דשמואל דזה ודאי דבפלוגתא דר׳ ישמעאל ור״ע לא נוכל לומר דר׳ יוסי סבר כר׳ ישמעאל ולא כר״ע שהי׳ רבו כדאמר הגמ׳ בפסחים דף י״ח וגם הלכה כר״ע. וכיון דלא אמר הגמ׳ בהדיא דר׳ יוסי פליג על ר׳ עקיבא ודאי דבין ר״ש בין ר׳ יוסי שהיו שניהם תלמידי ר׳ עקיבא סברי כר״ע רק דאבוה דשמואל לא סבר לחלק להלכה בין השני מוקטרי פנים שחסרו. וכיון דבהך פלוגתא דדף ק״ז לא תניא בהדיא דר״ע סבר דמוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ חייב, לכן סבר אבוה דשמואל דטעמא דר׳ יוסי דסבר דלא מהדרינן פוקעים וממילא אין לחלק בין מוקטרי פנים שחסרו בהקטרתם ובין חסרו קודם העלאתם כיון דגם כשחסרו בהקטרתם כבר ליכא מצוה לאהדורי פוקעים. וא״כ גם זה יש למעט מלעשות אותו כשהוא שלם, ולכן סבר אבוה דשמואל אליבא דר׳ יוסי דגם ר״ע דדריש מלא יביאנו לחלק, ולא צריך ליה לא יביאנו למוקטרי פנים הוא משום דסבר דלא מהדרינן פוקעים. וממילא אין לחלק בין מוקטרי פנים ובין מוקטרי חוץ וכמש״כ התוס׳, ור׳ ישמעאל סבר דמהדרינן פוקעים ולכן צריך לדידיה תרי קראי. וכיון דסתמא דסוגיא דדף פ״ג מפורש להדיא דבין לר״ג בין לר׳ יהושע מהדרינן פוקעים לכן אמר סתמא דגמ׳ בדף ק״ז בטעמא דר״ע דלא צריך ליה לקרא דלא יביאנו דהוא משום דסבר דמוקטרי פנים שחסרו והעלן בחוץ חייב. ולכן ע״כ אנו צריכים לומר דמוקטרי פנים דר׳ יוסי אינו בחסרו בהקטרתם אלא בחסרו מתחלה. ובזה סבר ר׳ יוסי דפטור וכן ר״ע נמי יסבור הכי ומשום דלזה לא צריך לתרי קראי. וממילא שפיר אף דמהדרינן פוקעים הלכה כר׳ יוסי.
והנה לפי״מ שבארנו נוכל לבאר מה שהשיג הראב״ד בהשגה הב׳ על מה שכתב הרמב״ם העלה אבר חסר פטור וכתב הראב״ד לא האיר דבריו שהרי שנינו המעלה כזית מעולה ומאימוריה בחוץ חייב, וכתב בזה הכ״מ וז״ל יש לומר שאין זו ראיה דכיון דלר׳ יוסי אם העלה וחזר והעלה אבר אחד אינו חייב אלא אחת, והיינו אפי׳ יש בו כמה זיתים ממילא משמע דהא דתנן העלה כזית מעולה ומאימוריה בחוץ חייב, שאותו זית הוא אבר א״נ כשהוא ממקום שאינו אבר כגון שהוא בשר או חלב עכ״ל, ונראה שזה דוחק להעמיד סתמא דמתני׳ דהמעלה כזית מן העולה ומן האימורים דדוקא שהי׳ אבר שלם דהו״ל להגמ׳ לפרש כן ובפרט לפירש״י במתני׳ דמן העולה ומן האימורים דהי׳ משניהם כזית זה ודאי קשה דכל האבר הי׳ פחות מכזית אלא דמשמע דהרמב״ם אינו מפרש כן.
ובעיקר מה שכתב הכ״מ דכיון דלר׳ יוסי אם העלה וחזר והעלה אינו חייב אלא אחת והיינו אפי׳ יש בו כמה זיתים ממילא משמע דהא דתנן העלה כזית מעולה ומאימוריה שאותו כזית הוא אבר, באמת לא מוכח כלל דהעלה אבר חסר הוא ודאי כשהוא חסר במציאות שהחסרון כבר איננו. אבל מה שחלק האבר לשנים והעלה כזית ממנו ודאי חייב וכמש״כ הרמב״ם בהל׳ ח׳ כל דבר שחייבים על העלאתו בחוץ כיון שהעלה ממנו כזית בחוץ חייב בין שהעלה וכו׳ בין שהניח הכל בפנים וכו׳ אבל אם חסר וכו׳ וזהו במעלה איברי פנים, וכן יהי׳ הדין במעלה איברי חוץ דאם העלה חצי אבר ודאי חייב דהא ר׳ יוסי אמר דאינו חייב אלא אחת בהעלה וחזר והעלה, ואמר ר׳ יוחנן דהוא בחד אבר, ואולי הכ״מ יפרש בהעלה אבר שלם וחסר בהקטרתו אבל אינו מוכרח. וע״כ מה שכתב הרמב״ם העלה אבר חסר זהו כשהנחסר כבר איננו וא״כ לא קשה כלל ממתני׳ דהמעלה כזית מעולה ומאימוריה.
אלא דקשה דלמה הוצרך כאן הרמב״ם לכפול הך דינא דאבר חסר דהא כבר כתב בהל׳ ח׳ דאם חסר אותו הדבר בפנים פטור ואם חסר בחוץ הא כתב דהוי ספק, ואולי זהו טעמא של הראב״ד בהשגתו שמפרש דברי הרמב״ם במה שכתב העלה אבר חסר דאינו שחסר במציאות דזה כבר כתב מקודם ומפרש דבריו דחסר בהעלאתו אף שישנו במציאות, ולזה השיג מהמעלה כזית מעולה ומאימוריה והיה אפשר לומר דהוצרך לזה משום דכתב דהעלה וחזר והעלה חייב על כל אבר ואבר. וכבר כתבנו דלא נוכל לצרף העלאה א׳ לב׳ דא״כ א״א לחייבו שתים. וע״כ דחסרון אברים לא הוי חסר כיון שהעלה אבר שלם ולזה כתב דאבר חסר פטור. ומ״מ אינו מיושב דעכ״פ הוא כפלות כיון שכבר כתב זה, ועוד שכפל גם הדרשא דלעשות אותו על השלם הוא חייב.
ונראה לחדש דהרמב״ם סובר דכיון דאבעיא דגמ׳ בדין חסרון בחוץ היא על מתני׳ דדף ק״ט דהקומץ והלבונה ומנחת כהנים ומנחת כהן משיח דעל זה תנן וכולם שחסרו וע״ז בעי בחסרון בחוץ והמחלוקת דר״ש ור׳ יוסי בהעלה וחזר והעלה הוא קודם במתני׳ דדף ק״ח דמוקים ר׳ יוחנן באבר אחד והעלה וחזר והעלה בפשיטו הוא גם בחסרו מבחוץ. ואף דאפשר לאוקמי כשהוציא מבפנים והעלה ואח״כ הוציא עוד חצי והעלה וזה הוי חסרון מבפנים דהא על החלק שבפנים אנו דנים והוא נעשה חסר מ״מ קשה דלמה לא בעי כאן הגמ׳ ואוקמה הכי, ולכן סובר הרמב״ם דבאבר אחד גם בחסרון בחוץ ודאי פטור וליכא ספיקא בזה ולכן בהל׳ ח׳ וט׳ שכתב דינא דמתני׳ דדף ק״ט כתב דאם הוציא שלם וחסרו בחוץ הוי ספק, אבל באבר חסר אפי׳ בחסרו בחוץ לא קרינן בזה לעשות אותו כיון דבשעה שהקריב הוא חסר והחילוק בזה הוא דבעולה ובאימורים אם חסר הוי הפטור משום חסרון בהקרבן, ולזה בעי דאם הוציא וחסרו בחוץ לא נתמעט מלעשות אותו דהא הי׳ עליו חיוב להקריבו בפנים וזהו לעשות אותו, אבל באבר אחד שחסר כיון דאמרינן דלעשות אותו קאי על האבר בזה אנו מפרשים דלעשות אותו קאי על אשר יעלה, דדוקא אם מעלה אבר שלם חייב, ולכן אף דבשעה שהוציא לא הי׳ חסר והי׳ ראוי להקריבו בפנים, וקרינן ביה ואל פתח אוהל מועד לא הביאו לעשות אותו, מ״מ אם הוא אבר חסר פטור דאמרינן דאשר יעלה קאי על אבר שלם.
ונמצא לפי דברינו בשיטת הרמב״ם דתרי מיעוטי ממעטינן מלעשות אותו אחד בדין הקרבן שהקרבן יהי׳ שלם, ובזה מפרשינן דהוא דוקא בדין ואל פתח אהל מועד לא הביאו, ומשום דתנן להדיא דהמעלה כזית חייב, ולכן בעי הגמ׳ בחסרו בחוץ, וב׳ בדין ההעלאה ובאבר חסר דאם האבר הוא חסר נתמעט מלעשות אותו בעיקר חיוב ההעלאה. ולכן אפי׳ חסרו בחוץ להך צד דהאבעיא דבחסרו בחוץ דקרבן לא נפטר דקרינן בי׳ ואל פתח אהל מועד לא הביאו לעשות אותו, מ״מ באבר חסר פטור דבזה צריך גם אשר יעלה שלם דבזה קאי האותו גם על אשר יעלה.
אכן לפי דברינו נמצא דלהך צד דגם בחסרו בחוץ פטור אין נ״מ מחסרון באבר לחסרון בקרבן. וכל החילוק לא יהי׳ אלא להך צד דהאבעיא דחסרו בחוץ חייב, וא״כ לא נוכל למצוא בזה מקור לחלוק זה לא במתני׳ ולא בברייתא, ואם הוא רק סברת גמ׳ הו״ל לגמ׳ לפרושי זה, אלא דבאמת נוכל לומר דחלוק זה מוכרח גם לבד האבעיא דחסרו מבחוץ, דהרמב״ם הא כתב בהל׳ ט׳ הקומץ והלבונה והאימורים והעולה וכו׳ שחסרו מקצתם בפנים והקריב שאריתם בחוץ פטור, ובודאי מפרש כן הרמב״ם דמתני׳ דתנן וכולם שחסרו וכו׳ דלא קאי רק על מתני׳ דהקומץ והלבונה אלא גם על מתני׳ הקודמת המעלה כזית מן העולה ומן האימורין וקשה דהא לר׳ יוחנן לא פליגי ר״ש ור׳ יוסי אלא באבר אחד שחסר, אבל בד׳ וה׳ אברים דברי הכל חייב בהעלה וחזר והעלה, וא״כ איך תנן בסתמא גם עולה בהדי כל הני שחסרו כל שהוא והקריבם בחוץ פטור דהא בעולה איכא הרבה אברים, ולר׳ יוחנן דוקא בחסר מן האבר פטור וכן קשה זה בדברי הרמב״ם.
לכן מוכרח מזה שהם באמת שני דינים דין חסרון בהקרבן ודין חסרון בהאבר דאם יש חסרון בהקרבן גם בעולה שיש הרבה אברים פטור בהעלה עולה חסרה בחוץ דלא קרינן בזה ואל פתח אהל מועד לא הביאו לעשות אותו, אלא דזה אינו אלא בחסר בהעולה מצד עצמה, אבל בהעלה וחזר והעלה אין בזה פטור מדין לעשות אותו לומר שלא הי׳ ראוי להביאו שלם לפתח אהל מועד, דהא הי׳ קרבן שלם מקודם, ואף שכתבתי למעלה דגם בהעלה וחזר והעלה לא נוכל לחייבו שני חטאות כיון דבפעם הב׳ לא הי׳ ראוי לעשות אותו בפנים כשהוא שלם, ואם נבוא לצרף מה שהי׳ ראוי קודם העלאה ראשונה הא לא נוכל לחייבו שני חטאות, אבל באמת אין זה מוכרח דנוכל לומר דעיקר החטאת שאנו מחייבים אותו הוא בעד ההעלאה רק שאמרה תורה ואל פתח אהל מועד לא הביאו לעשות אותו שלם בפנים. וכיון שהי׳ ראוי לעשות אותו שלם בפנים שפיר נוכל לחייבו על כל העלאה שחיוב כרת וקרבן הוא בשביל אשר יעלה. וכיון שעבר שני פעמים והעלה חייב שני חטאות, ולכן אם העלה ד׳ וה׳ אברים חייב על כולם, רק באבר אחד שהעלה מקצתו וחזר והעלה בזה אמרינן דלעשות אותו הוי מיעוטא גם באשר יעלה דאין כאן העלאה על השלם כיון דאינו אבר שלם. ואף דאם האבר הוא שלם והעלה ממנו כזית חייב זהו משום דעכ״פ האבר הוא שלם והעלה ממנו מקצתו, אבל אם האבר אינו שלם לא קרינן בזה אשר יעלה וגו׳ לעשות אותו.
עוד נוכל להוכיח דדרשינן לעשות אותו על ההעלאה מדדרשינן בדף ק״ט יכול המעלה פחות מכזית וכו׳ יהא חייב ת״ל לעשות על השלם הוא חייב ובזה ליכא חסרון משום ואל פתח אהל מועד לא יביאנו דהא יכול להביאו כולו וע״כ דדרשינן על אשר יעלה, ובזה נוכל לבאר טעמא דר׳ ישמעאל דפטר אפי׳ מוקטרי פנים שחסרו בהקטרתן כמש״כ דלא מסתבר דלא קרינן בזה ואל פתח אהל מועד לא יביאנו לעשות אותו דהא הי׳ חובה לגמור ולעשות אותו שלם, אך לדברינו מיושב דר׳ ישמעאל סובר דגם בחסרון בהקרבן דרשינן לעשות אותו על אשר יעלה.
ונמצא דאנו מוכרחים לחלק בין חסרון בהקרבן ובין חסרון בהאבר גם לבד האבעיא דחסרו בחוץ, והוא מוכרח במתני׳ לפי״מ שמפרש הרמב״ם דהא דתנן וכולם אם חסרו כל שהוא קאי גם על העולה דאם חסרה כל שהוא פטור, ומ״מ מחייבינן בהעלה וחזר והעלה בד׳ וה׳ אברים, וכן ממה שהוכחנו ממה שנתמעט פחות מכזית ולעשות אותו, וא״כ כבר מיושב מה דקבע הגמ׳ האבעיא דחסרון מבחוץ אמתני׳ דוכולן שחסרו ולא קודם בפלוגתא דר״ש ור׳ יוסי וכנ״ל.
עכשיו נבוא לבאר השגת הראב״ד הראשונה ודעת הרמב״ם בזה והנה זה פשוט כדברי הכ״מ דהראב״ד הי׳ לו גירסא ברמב״ם שחט וזרק חייב שתים, ולזה כתב דזה א״א דלא שייך בזה הטעם שהרי חלק הכתוב בין מעלה לעושה. אלא דמ״מ קשה בד׳ הרמב״ם מה שלא כתב דשחט וזרק אינו חייב אלא אחת כדאמר אביי דאפי׳ לר״ע אינו חייב אלא אחת דאמר קרא שם תעשה הכתוב עשאן לכולם עבודה אחת, והלח״מ כתב דכיון שכלל כולם בלעשות אותו ממילא משמע דאינו חייב אלא אחת, ואינו מיושב דכיון שהוכחנו דהרמב״ם פסק כר״ע דזריקה נלמד מהעלאה א״כ בפשוטו צריך להתחייב על שוחט וזורק שתים, ומצאתי שכבר הקשה כן המל״מ בפי״ח, עוד קשה מה שלא כתב דשוחט וזורק והעלה אינו חייב אלא שתים, והמל״מ שם כתב דזה לא קשה דפשוט הוא ובאמת אינו מיושב דאם הי׳ חייב בשחט וזרק שתים הי׳ צריך שיתחייב בשוחט וזרק ומעלה שלש, דשוחט וזורק הם ב׳ כריתות וחייב שתים, וזורק ומעלה ג״כ חייב שתים משום שחלק הכתוב בין מעלה לעושה, וא״כ בשוחט וזורק ומעלה יתחייב שלש, ואולי כונת המל״מ במה שכתב דפשוט הוא היינו אם הי׳ כותב הרמב״ם דשוחט וזורק אינו חייב אלא אחת, אבל כיון שלא כתב כן גם זה קשה.
והנראה בדעת הרמב״ם דבאמת קשה לאביי דהא במתני׳ דריש כריתות תנן שלשים וששה כריתות ואמר ר׳ יוחנן שאם עשאן כולם בהעלם אחת חייב על כל אחת ואחת, ולפי״מ דאמר אביי הא אינו חייב על כל הל״ו כריתות חטאת על כל אחת ואחת, ואף דכנגד זה חייב בזרק והעלה ב׳ חטאות אף שהם משום כרת אחת משום שחלק הכתוב בין מעלה לעושה, אבל עכ״פ על הל״ו כריתות אינו חייב על כל אחת ואחת, ולכן ע״כ צ״ל לאביי דכמו דחולק על ר׳ אבהו כן חולק על ר׳ יוחנן ואינו סובר דחייבים על הל״ו כריתות על כל אחת ואחת, ולכן סובר הרמב״ם להלכה דכיון דסתמא דגמ׳ דריש כריתות מייתי הא דר׳ יוחנן ושו״ט שם בסוגיא בהא דר׳ יוחנן, ומוכח דסתמא דגמ׳ סברה כר׳ יוחנן דחייב בכל הל״ו כריתות והוא דלא כאביי, ולפי״ז נוכל לומר שפיר דהרמב״ם לא פסק בהך דינא כאביי ושחט וזרק באמת חייב שתים כיון שהם שני שמות וממילא שחט וזרק והעלה חייב שלש, ואף דזרק והעלה הוא משם אחד מכרת דהעלאה, מ״מ כיון דפלגינהו רחמנא חייב על זריקה בפ״ע, ושחיטה וזריקה הא הוי שני שמות.
איברא דאם נימא דהרמב״ם פוסק דבאמת חייב על שחיטה וזריקה והעלאה ג׳ חטאות א״כ קשה קושיא דרב ביבי על המעלה מוקטרי חוץ ומוקטרי פנים דליתני ל״ז וה״נ קשה בדעת הרמב״ם אם נימא דחייב ג׳ חטאות בשוחט וזורק ומעלה דליתני ל״ז, והנה הלח״מ בפ״א מהל׳ שגגות הקשה על הרמב״ם למה לא מנה המעלה והמעלה וכתב ע״ז המל״מ בפי״ח בסוף דבריו שלא ראה שהזכיר הרמב״ם דין המעלה והמעלה דחייב שתים ולדעתו באמת אינו חייב אלא אחת אע״ג דמגז״ש או מהיקש ילפינן להו, וא״כ יהי׳ קשה ביותר כיון דנימא דבזה לא קיי״ל כרב ביבי ובמעלה איברי חוץ ופנים אינו חייב אלא אחת דאם היינו סוברים בזה כרב ביבי לא הי׳ קשה כ״כ כיון דע״כ יש תירוץ לקושיא דרב ביבי כן נתרץ גם בזה.
ונראה דדוקא במעלה ומעלה איכא קושיא דרב ביבי לסברתו כיון דמן הדין צריך להיות פטור במוקטרי חוץ כדסבר ריה״ג רק דאיכא גז״ש או היקש א״כ הוא חיוב מיוחד במוקטרי חוץ, ולכן הוי כמו שהוסיפה התורה חיוב כרת במוקטרי חוץ, אבל בזורק ומעלה כיון דמעיקר הדין הוי על זורק ומעלה כרת וחטאת אחת דמחד לאו וכרת נתרבה זורק מדין מעלה, ורק דילפינן מזה שחלק הכתוב בין מעלה לעושה דחייב שתים, ונוכל לומר דזה אינו שני חיובי כרת אלא דאחשבה התורה למעלה וזורק לחייב על כל א׳ בפ״ע והוי בזה כמו גופין מחלקין.
ונראה דיש להביא ראיה לזה דבדין מלאכות דשבת הא יש חילוק דזדון מלאכות ושגגת שבת אינו חייב אלא אחת וכן בעבודות עכו״ם דזדון עבודות ושגגת עכו״ם אינו חייב אלא אחת, ודוקא בשגג במלאכות דשבת ובעבודות דעכו״ם חייב על כולם, ולכן שפיר שהוצרך שם הגמ׳ לתרץ מה דלא מני אלא מחלל שבת ועובד עכו״ם דאיירי בזדון מלאכות ושגגת שבת, ובעכו״ם בזדון עבודות ושגגת עכו״ם, ורב ביבי משני דשם שבת ושם עכו״ם קתני, אבל כאן בדין זורק ומעלה דחייב שתים לא מצינו שאם הי׳ שוגג בחוץ וזדון בזרק ומעלה כגון שהי׳ סבור דגם בהר הבית מותר להקריב שלא יתחייב בזורק ומעלה אלא אחת, וטעמא דאין דין חילוק החטאות משום דדין זורק ודין מעלה הוי שני חיובי חטאות וכריתות מיוחדות, אלא שחלקן הכתוב לענין חיובי חטאות וזהו בגדר גופין מחלקין בעריות, דלא מצינו שאם לא ידע מאיסור נדה שלא יתחייב על חמש נדות אלא אחת, וכן מוכרח מדין נבעלה להרבה בהמות בפ״ה מהל׳ שגגות הל׳ ד׳ דהשוגג ע״כ הוא בהאיסור.
איברא דקשה מתינוק שנשבה לבין העכו״ם בשבת דף ס״ח ע״ב דחייב על הדם אחת ועל החלב אחת ומשמע דגם בבעל עריות אינו חייב אלא אחת על כל עבירה, וכן כתב הרמב״ם בפ״ב מהל׳ שגגות דחייב להביא חטאת על כל עבירה, ומשמע דלא אמרינן בזה גופין מחלקים, וכן כתבו שם התוס׳ להדיא בד״ה וחייב על הדם דקמ״ל אפי׳ לר׳ יהושע דאמר תמחויין מחלקים אינו חייב אלא אחת, אלא דע״כ אנו צריכים לחלק שארי שגגות מתינוק שנשבה דהא בשארי שגגות מהני גופים מחלקים לחייב על כל א׳ אף שהוא בהעלם אחד, אלא שלא נתברר לי עוד טעמו של דבר במה דלא אמרינן בתינוק שנשבה גופים מחלקים.
ומבואר דאפי׳ לרב ביבי דפריך ליתני המעלה והמעלה, אבל זורק ומעלה אף דחייב על כל אחת לא שייך דליתני ל״ז כריתות כיון שאין זה דין כרת מיוחד אלא בגדר גופים מחלקים ולא דמי למלאכות דשבת ועבודות דעכו״ם דשם דוקא בשגג במלאכות ועבודות חייב על כל או״א ומוכח דהם שני גדרי חטאות ושני גדרי כרת, ולכן שפיר פריך דליתני מ׳ חסר אחת דשבת, אבל גבי זורק ומעלה לא שייך דליתני ל״ז כריתות וכנ״ל.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאבן האזלהכל
 
(ט) כיצד, הקומץ או הלבונה, והאימורין, והעולה, ומנחהא הנשרפת, והנסכים, שחסרו מקצתן בפנים והקריב שאריתן בחוץ, פטור, שהרי נאמר ״לעשות אותו״ (ויקרא י״ז:ט׳), על השלם הוא חייב ואינו חייב על החסר. הוציאו שלם וחסר בחוץ והעלהו, הרי זה ספק, לפיכך אינו לוקה:
What is implied? If a portion of the handful [of meal offered on the altar], the frankincense, the portions of a sacrifice offered on the altar, a burnt-offering, a meal offering that is burnt,⁠1 and the wine libations was decreased within [the Temple Courtyard] and the remainder was offered outside [the Temple Courtyard], he is exempt. [This is derived from the prooftext which states:] "to offer it.⁠" [Implied is that] he is liable for a complete entity, but he is not liable if it is lacking.⁠2 If one removed [the sacrificial entity] from the Temple Courtyard while it was complete, its [size] was decreased outside [the Temple Courtyard] and then he offered it [there], there is an unresolved question [whether he is liable]. Therefore [a transgressor] is not given lashes.
1. This refers to a meal offering brought by a male priest, the meal offering of the High Priest, and the meal component of the accompanying offerings (Zevachim 13:4).
2. For the prooftext states "it,⁠" and this implies that the entity must be complete.
א. כך ת1. א: ומנחת.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזלעודהכל
כֵּיצַד. הַקֹּמֶץ אוֹ הַלְּבוֹנָה וְהָאֵימוּרִין וְהָעוֹלָה וּמִנְחָה הַנִּשְׂרֶפֶת וְהַנְּסָכִין שֶׁחָסְרוּ מִקְצָתָם בִּפְנִים וְהִקְרִיב שְׁאֵרִיתָן בַּחוּץ פָּטוּר. שֶׁהֲרֵי נֶאֱמַר (ויקרא י״ז:ט׳) לַעֲשׂוֹת אוֹתוֹ עַל הַשָּׁלֵם הוּא חַיָּב וְאֵינוֹ חַיָּב עַל הֶחָסֵר. הוֹצִיאוֹ שָׁלֵם וְחָסַר בַּחוּץ וְהֶעֱלָהוּ הֲרֵי זֶה סָפֵק לְפִיכָךְ אֵינוֹ לוֹקֶה:
כיצד הקומץ וכו׳ עד שהוציאו שלם עד העלה וחזר והעלה וכו׳ עד בין מעלה לעושה – א״א הספרים שלנו אינם משוים לזו הגירסא ובודאי היא משובשת אבל הגירסא שלנו אף לדברי ר׳ עקיבא חייב שתים להכי פלגינהו רחמנא שם תעלה ושם תעשה אבל שחט וזרק לדברי הכל אינו חייב אלא אחת דכתיב שם תעשה כלל כל העשיות.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

כיצד הקומץ כו׳ – נראה דרבינו ז״ל פסק כר׳ יוסי דאמר בפ׳ השוחט (דף ק״ח:) אינו חייב אלא אחת וכר׳ יוחנן דאמר דבארבעה וחמשה איברים מודה ר׳ יוסי וכמו שכתב הבכ״מ והדין עמו דהלכה כר״י לגבי ר״ש ור״ש גרסינן ולא ר׳ ישמעאל תדע לך דלכ״ע ת״ק דר״י אית ליה דמוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ חייב ובריש פירקין אמרינן דלר׳ ישמעאל פטור א״כ ודאי דר״ש גרסינן במתני׳ והלכה כר״י לגבי ר״ש כדאמרינן בפ׳ מי שהוציאוהו וקשה דשם אמרו כמאן מהדרינן פוקעין על גבי המזבח דלא כר״י כלומר דלר׳ יוסי מוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ פטורין וא״כ כיון דלאו בני הקטרה נינהו היכא דחסרו לא הוה לן למהדר פוקעין על גבי המזבח וא״כ רבינו דפסק כר״י כאן איך פסק לעיל בפ״ו דמהדרינן פוקעין שכתב שם איברים שפקעו מעל המזבח אם יש בהן ממש וכו׳. ועוד קשה דרש״י ז״ל פירש גבי מתני׳ דוכולן שחסרו כל שהו והקריבו בחוץ פטור פירש״י ז״ל הטעם משום דנפסלו בחסרון כל שהוא ולא קאי אלבונה דאי לבונה אם חסרה כל שהוא לא נפסלה וכן ודאי לא קאי אעולה ורבינו נתן טעם פיטור לכולן מקרא דאותו על השלם הוא חייב ואינו חייב על החסר ואין צריך טעם זה אלא לעולה ולבונה אבל לכולהו אחריני תיפוק משום שאינו מתקבל בפנים מיהו אין זו קושיא דרצה לתת טעם שוה לכולם אבל קשה מנא ליה הך דרשא דאותו על השלם וכו׳ ולא דריש הך דרשא דאותו למוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ אלא ר׳ ישמעאל בפרק השוחט והמעלה אבל ר״ע דריש ליה למוקטרי חוץ שהעלו בחוץ ואמאי פסק דלא כר״ע דהלכתא כוותיה מחבירו. ועוד אני תמיה שם בפשטא דשמעתא דאמרינן דלר׳ ישמעאל צריכי תרי קראי חד למוקטרי פנים וחד למוקטרי חוץ והקשו בתוס׳ ז״ל ותיפוק ליה מואליהם או מג״ש דהבאה הבאה ותירצו ס״ד אמינא כיון דבפנים מהדרינן פוקעין וחשיבא הקטרה לא נילף ממוקטרי חוץ וחייב קמ״ל א״כ היכי אמרינן גבי פלוגתא דר״י ור״ש כמאן מהדרינן פוקעין דלא כר״י נימא דאפי׳ כר״י אתי ואע״ג דמהדרינן פוקעין מוקטרי פנים שחסרו פטורי מקרא דאותו ואדרבא להא איצטריך דלא נימא מוקטרי פנים ליחייב כיון דמהדרינן פוקעין כדכתבו התוס׳ ז״ל. ונראה לי דהך קושיא כדכתיבנא בפשטא דשמעתא הוא טעמו של רבינו ז״ל דפסק כר׳ יוסי ומהדרינן פוקעין דס״ל דלא פליגי הדינים אהדדי דגלי קרא אותו כדכתיבנא ומ״ד מהדרינן פוקעין דלא כר׳ יוסי לא דריש תרי קראי חד למוקטרי חוץ וחד למוקטרי פנים אלא חד למוקטרי חוץ לבד ולא ילפינן פנים מחוץ משום דמהדרינן פוקעין ולדידיה ר׳ ישמעאל דפליג אר״ע לית ליה תרי קראי חד למוקטרי פנים וחד למוקטרי חוץ אלא חד קרא לחוץ וילפינן פנים מבחוץ מואליהם או מג״ש דהבאה הבאה ולא מהדרינן פוקעין וסוגיא דבר״פ השוחט והמעלה דלא כוותיה ופסק כסוגיא דריש פ׳ השוחט והמעלה וכדכתבינן ופסק כר׳ ישמעאל משום דס״ל דמתני׳ דוכולן שחסרו כל שהו וכו׳ לא אתי כר״ע וכדפירש״י ז״ל דטעמא משום דאינו מתקבל בפנים שהוצרך לדחוק דלא קאי אלבונה ואי קאי מיירי שחסרה משיעור הכשרה וכן נראה מדברי התוס׳ ז״ל שם שכתבו גבי כמאן מהדרינן פוקעין דטעמא דמתני׳ משום דנפסלו מחמת כן אבל רבינו ז״ל לא רצה לדחוק עצמו בכך ופירש דמתניתין כרבי ישמעאל אתיא וקאי אלבונה נמי ואעולה וטעמא דפיטור הוי מקרא דאותו על השלם הוא חייב ואינו חייב על החסר ודלא כר״ע דאית ליה דמוקטרי פנים חייב ולא דריש קרא דאותו להכי ומשום הכי פסק רבינו ז״ל כר׳ ישמעאל ודלא כר״ע ועוד פסק דלא כר׳ עקיבא משום דר׳ יוסי אית ליה כר׳ ישמעאל והלכתא כוותיה לגבי ר״ש כך נראה לי לפרש דברי רבינו ז״ל אלא שקשה לי דגבי זרק הדם והעלה האיברים חייב שתים נתן טעם שהרי חלק הכתוב בין מעלה לעושה וטעם זה אין צריך לומר אלא לר״ע כדאמרינן בגמרא והכי איתא בפרק השוחט והמעלה (דף ק״ז:) אמר ר׳ אבהו שחט וזרק לדברי ר׳ ישמעאל חייב אחת לדברי ר״ע חייב שתים אביי אמר אפילו לר״ע אינו חייב אלא אחת דאמר קרא שם תעשה עשאן הכתוב לכולן עבודה אחת זרק והעלה לר׳ ישמעאל חייב שתים לדברי ר״ע אינו חייב אלא אחת אביי אמר אפילו לר״ע חייב שתים להכי פלגינהו קרא שם תעלה ושם תעשה שחט וזרק (והעלה) לדברי הכל חייב שתים ע״כ הרי משמע הטעם שכתב רבינו ז״ל גבי זרק והעלה הוי הטעם שנתן לר״ע משמע דפסק כר״ע. אלא שיש לומר בזה דרצה רבינו ז״ל לתת טעם דאפי׳ ר״ע יודה בו אע״ג דלית הלכתא כוותיה וכן דרכו של רבינו ז״ל בראיות ובטעמים שמביא הראיות והטעמים פשוטים אע״פ שהם דלא כהלכתא:
ומנחה הנשרפין. בדפוס מגדל עוז ומנחה הנשרפת. ומרן ז״ל הזכיר דברי הראב״ד ז״ל בפסקא הבאה עיין עליו:
כיצד הקומץ. עיין בלח״מ באריכות שהעלה דרבנו פסק כר׳ ישמעאל ונדחק בדברי רבנו לקמן שכתב טעמא דחילק הכתוב בין מעלה לעושה דאתאן לר׳ עקיבא. ותו דלעיל ה״ג משמע דהזורק בחוץ להדיוט פטור ושנים שזרקו חייבים מדכתבו גבי דיני מעלה שבפרקין ולא כתבו בפי״ח וכבר הרגיש בזה המשנה למלך עיין מ״ש באריכות לקמן הי״א. ונ״ל דרבנו פסק דלא כר״י ודלא כר״ע אלא כסתם ספרא דלקמן דף ק״ט ע״א תנו רבנן אשר יעלה עולה או זבח וכו׳ מנין לרבות פסולין כגון הלן וכו׳ ת״ל לעשות ולפי המסקנא דמלעשות משמע אפי׳ פסולין ילפינן כשרים בק״ו בקומץ ולבונה וניסוך יין ומים ומשמע לרבנו דה״ה לדם כמשמעות לשון רבנו לעיל ה״ג ובהכי ניחא מה שהקשה שם הלח״מ למה מפיק רבנו הנך מלעשות עיי״ש ולפ״ז אייתר קרא דדם יחשב וגם קרא דאו זבח ומוקמינן או זבח לחלק ולא יביאנו ולעשות אותו חד למוקטרי פנים וחד למוקטרי חוץ ודם יחשב לרבות שחיטת עוף ואו אשר ישחט למעט המולק וזה הדבר לג״ש ושפיר פסק רבנו כר׳ יוסי אע״ג דמהדרינן פוקעין כיון דמיותר לא יביאנו ולעשות אותו דאדרבה להכי איצטריך קרא יתירא ולא ילפינן מואליהם תאמר כמ״ש התוס׳ לעיל בד״ה חד למוקטרי פנים דף ק״ז ע״א וכמ״ש הלח״מ והמשנה למלך. ובהכי ניחא קושיית התוס׳ דף קט״ו ע״ב ד״ה מה העלאה וכו׳ ובדף ק״ז ע״ב בד״ה להכי כתביה קרא שהניחו בתימה ולפמ״ש מאן דמפיק זורק מלעשות וקרא דלעשות אינו מיותר דאיצטריך לשאר פסולין ליכא למעט מקבל מדאיצטריך ואיצטריך קרא דאשר יעלה כמ״ש רבנו לעיל ה״ו. ולפמ״ש דאתיא זורק מלעשות שפיר כתבו רבנו בפרקין גבי דיני העלאה ואיצטריך לקמן הי״א למה שחילק הכתוב בין מעלה לעושה ותו לא מידי ועיין במשנה למלך לקמן הי״א באריכות:
כיצד הקומץ. עי׳ השגות ואין כאן מקומו אלא בפרקין הי״א ועי׳ מה שכתבתי שם.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזלהכל
 
(י) העלה אבר שאין בו כזית בשר, והיה העצם משלימו לכזית, חייב, מפני שהוא מחובר. היה מלח משלימו לכזית, הרי זה ספק, לפיכך אינו לוקה. ועולה ואימוריה מצטרפין לכזית:
If, [outside the Temple Courtyard,] one offered a limb that did not have an olive-sized portion of meat on it, but the bone itself caused it to reach the olive-sized measure, he is liable, because the meat is connected to the bone. If salt caused [the sacrificial entity] to reach the olive-sized measure, there is an unresolved question [whether he is liable].⁠1 Therefore [a transgressor] is not given lashes. A burnt-offering and the portions of the innards of a burnt-offering2 that are offered on the altar, can be combined to complete an olive-sized portion [to cause one to be liable].⁠3
1. Note a similar ruling in Hilchot Pesulei HaMukdashim 3:10.
2. We have translated the text according to its straightforward meaning. Nevertheless, the Radbaz states that this ruling applies, not only to a burnt-offering and its own innards, but even one that is combined with the innards of another sacrifice. Thus he maintains that one is liable for combining the meat of a burnt-offering, not only with the innards of a burnt-offering, but also with the innards of a peace-offering.
3. For they are part of the same type of offering and are both offered on the altar in their entirety.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאבן האזלעודהכל
הֶעֱלָה אֵיבָר שֶׁאֵין בּוֹ כְּזַיִת בָּשָׂר וְהָיָה הָעֶצֶם מַשְׁלִימוֹ לִכְזַיִת חַיָּב. מִפְּנֵי שֶׁהוּא מְחֻבָּר. הָיָה מֶלַח מַשְׁלִימוֹ לִכְזַיִת הֲרֵי זֶה סָפֵק לְפִיכָךְ אֵינוֹ לוֹקֶה. וְעוֹלָה וְאֵימוּרֶיהָ מִצְטָרְפִין לִכְזַיִת:
העלה אבר שאין בו כזית בשר והיה העצם משלימו לכזית חייב – שם (דף ק״ז) פלוגתא דר״י ור״ל ופסק כר״י.
ומ״ש: היה מלח משלימו לכזית וכו׳ – שם (דף ק״ח) בעיא דלא איפשיטא.
ומ״ש: ועולה ואימוריה מצטרפין לכזית – משנה שם (דף ק״ט) המעלה כזית מן העולה ומן האימורים בחוץ חייב:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהאבן האזלהכל
 
(יא) העלה וחזר והעלה, חייב על כל אבר ואבר. זרק והעלהא, חייב שתים, שהרי חלק הכתוב בין מעלה לעושה, שהרי נאמר ״אשר יעלה עולה״ (ויקרא י״ז:ח׳), ונאמר ״לעשות אותו״ (ויקרא י״ז:ט׳). העלה אבר חסר, פטור, שנאמר ״לעשות אותו״, על השלם הוא חייב.
If one offered [a portion of a sacrifice outside the Temple Courtyard] and then offered another portion of it, he is liable for every individual limb.⁠1 If he sprinkled its blood [outside the Temple Courtyard] and then offered its limbs, he is liable twice. For the Torah made a distinction between [offering blood and offering limbs as indicated by the two prooftexts] "Who will offer a burnt-offering" and "to offer it.⁠"2
If one offered a limb that was lacking [in substance], he is exempt,⁠3 as [one can infer from the prooftext] "to offer it.⁠" [This indicates] that one is liable [only] for a complete [limb].
1. Provided he was notified of the transgression between the offering of each particular limb (Radbaz, based on Hilchot Shegagot 6:2).
2. The fact that the Torah uses two prooftexts implies that two different prohibitions are involved. The prooftext "to offer it" refers to both the prohibitions against slaughter and against sprinkling the blood and the prooftext "who will offer it" refers to the prohibition against offering the limbs on the altar (Radbaz and Kesef Mishneh, thus resolving the questions raised by the Ra'avad).
3. The Ra'avad objects to this ruling, noting that the previous halachah stated that a person is liable if the combination of a portion of a limb and the portions of the innards offered on the altar equal an olive-sized portion. This indicates that a limb need not be whole. The Kesef Mishneh and others, however, justify the Rambam's ruling.
א. ד (גם פ): הדם והעלה האיברים. אך בגמ׳ זבחים קז: כבפנים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזלעודהכל
הֶעֱלָה וְחָזַר וְהֶעֱלָה חַיָּב עַל כׇּל אֵיבָר וְאֵיבָר. זָרַק הַדָּם וְהֶעֱלָה הָאֵיבָרִים חַיָּב שְׁתַּיִם. שֶׁהֲרֵי חָלַק הַכָּתוּב בֵּין מַעֲלֶה לְעוֹשֶׂה. שֶׁהֲרֵי נֶאֱמַר (ויקרא י״ז:ח׳) אֲשֶׁר יַעֲלֶה עֹלָה וְנֶאֱמַר (ויקרא י״ז:ט׳) לַעֲשׂוֹת אוֹתוֹ. הֶעֱלָה אֵיבָר חָסֵר פָּטוּר שֶׁנֶּאֱמַר לַעֲשׂוֹת אֹתוֹ עַל הַשָּׁלֵם הוּא חַיָּב:
העלה אבר חסר – א״א לא האיר דבריו שהרי שנינו המעלה כזית מעולה ומאמוריה בחוץ חייב אלמא לא קפדינן אאבר שלם וכי איתמרא שמעתא במקוטרי פנים שיחסרו בהקטרתן והוציאן והקטירן בחוץ דהלכה כר׳ יוסי דפטור.
העלה וחזר והעלה חייב על כל אבר ואבר – משנה שם (דף ק״ח) העלה וחזר והעלה חייב על כל עליה (ועליה) דברי ר״ש ר׳ יוסי אומר אינו חייב אלא אחת ובגמרא אמר ר״ל מחלוקת בארבעה וחמשה איברים וכו׳ אבל אבר אחד דברי הכל אינו חייב אלא אחת ור׳ יוחנן אמר מחלוקת באבר אחד וכו׳ אבל בארבעה וחמשה איברים ד״ה חייב על כל אבר ואבר ופסק כר׳ יוסי אליבא דר׳ יוחנן וז״ש בסמוך העלה אבר חסר פטור. ומ״ש שם הראב״ד לא האיר דבריו שהרי שנינו המעלה כזית מעולה ומאימורים בחוץ חייב אלמא לא קפדינן אאבר שלם, יש לומר שאין זו ראיה דכיון דלרבי יוסי אם העלה וחזר והעלה אבר אחד אינו חייב אלא אחת והיינו אפילו יש בו כמה זיתים ממילא משמע דהא דתנן העלה כזית מעולה ומאימוריה בחוץ חייב שאותו זית הוא אבר אי נמי כשהוא ממקום שאינו אבר כגון שהוא בשר או חלב. ומ״ש וכי איתמרא שמעתא במוקטרי פנים שיחסרו בהקטרתן והוציאן והקטירן בחוץ דהלכה כרבי יוסי דפטור עכ״ל. ואין פשט המשנה מורה כדבריו דקתני העלה וחזר והעלה משמע דכל העליות בחוץ הן:
זרק הדם והעלה האיברים חייב שתים וכו׳ – כך היא הגירסא הנכונה והדין שם (דף ק״ז) זורק מקצת דמים בחוץ מנ״ל (דחייב) מדתניא דם יחשב לרבות הזורק דברי רבי ישמעאל ר״ע אומר או זבח לרבות הזורק ובגמ׳ שם א״ר אבהו שחט וזרק לדברי ר׳ ישמעאל חייב אחת לדברי ר״ע חייב שתים וכו׳ אביי אמר אפילו לר׳ ישמעאל חייב שתים להכי פלגינהו קרא שם תעלה ושם תעשה שחט וזרק והעלה לדברי הכל חייב שתים ופי׳ רש״י לרבי ישמעאל נפקא ליה זריקה מדם שפך בעונש של שחיטה. אינו חייב אלא אחת דחד כרת וחד לאו הוא לר״ע נפקא ליה מאו זבח דכתיב גבי העלאה חייב שתים משום דשמות מוחלקין. שם תעשה ושם תעלה הזכיר העליה לבדה והשאר כללן בעשיה אחת למימרא דלא מחייב אכולהו אלא חדא. פלגינהו קרא הוציא העלאה מכלל שאר עשיות למימר דמיחייב עלה באפי נפשה ואשארה באפי נפשייהו. שחט וזרק והעלה לד״ה בין לרבי ישמעאל בין לר״ע חייב שתים לרבי ישמעאל [כיון דכולהו בהעלה] מיחייב אהעלאה חדא דאית ליה קרא בהדיא ואשחיטה וזריקה חדא דמחד קרא נפקי ולר״ע אשחיטה מיחייב חדא ואהעלאה וזריקה חדא עכ״ל. ומדברי רבינו נראה שהוא מפרש דכי אמר אביי להכי פלגינהו קרא לר״מ נמי הוה האי טעמא ולפיכך כתב שהרי חילק הכתוב בין מעלה לעושה ולפ״ז כי אמרינן בשחט וזרק והעלה חייב שתים לר״ע נמי אהעלאה חייב אחת ועל שחיטה וזריקה אחת ובכך עלו דברי רבינו כהוגן אלא שיש בו קצת קיצור שה״ל לכתוב שאם שחט וזרק והעלה אינו חייב אלא שתים. וי״ל דמשמע ליה דהא לא איצטריך לאשמועינן דמדכלל כולן בלעשות אותו ממילא משמע דלא מחייב אכולהו אלא חדא ומאי דאיצטריך לאשמועינן היינו שאם העלה וזרק חייב נמי אהעלאה מפני שהוציא הכתוב העלאה מכלל שאר עשיות וממילא משמע דה״ה לשוחט וזרק והעלה אינו חייב אלא שתים:
כתב הראב״ד: כיצד הקומץ וכו׳ א״א הספרים שלנו אינם משוים לזו הגירסא וכו׳. והנך רואה שגירסת רש״י כגירסת רבינו ונראה מסוף דברי הראב״ד שהיה גורס בדברי רבינו שחט וזרק חייב שתים וכתב שהוא גירסא משובשת שאינו חייב אלא אחת ולא אמר שחייב שתים אלא במעלה ושוחט או זורק משום דפלגינהו קרא ואין ספק שטעות סופר היה בספרו והנוסחא הנכונה כמו שכתבתי. ומ״מ מה שכתב בדברי הראב״ד אף לדברי ר״ע חייב שתים איני יכול ליישבו דא״כ צריך לומר דלרבי אבהו לרבי ישמעאל חייב שתים ולרבי עקיבא אינו חייב אלא אחת והם דברים הפוכים כמו שנתבאר. והר״י קורקוס ז״ל כתב שמתוך דברי רש״י נראה לי דגריס אביי אמר אפילו לר״ע אינו חייב אלא אחת:
העלה אבר חסר פטור שנאמר וכו׳ – נתבאר בסמוך:
זרק הדם וכו׳ – הנוסחא בספרים דידן בגמרא היא כמו שהבאתי והיא גירסת רבינו ז״ל והוא פשוט אבל הבכ״מ הביא הגירסא בגמרא משונה שכתב א״ר אבהו שחט וזרק לדברי ר׳ ישמעאל חייב אחת לדברי ר״ע חייב שתים אביי אמר אפי׳ לר׳ ישמעאל חייב שתים להכי פלגינהו קרא שם תעלה ושם תעשה ולפ״ז הוצרך לדחוק מאד ולומר דטעמא הוי אפילו לרבי עקיבא ואינו כן דודאי לר״ע לא איצטריך הך טעמא דשחיטה וזריקה תרי שמות הוו דזריקה מאו דכתיב גבי העלאה נפיק ליה ועוד מה מקום לגירסא זו דקאמר פלגינהו קרא שם תעלה ושם תעשה הא מאי דחילק הכתוב הוי העלאה לחוד ועשיה לחוד ובזרק והעלה שפיר שייך הך טעמא אבל בשחט וזרק אין מקום לזה הטעם דהכל הוי עשיה ועוד אם הוא גורס בדברי רבינו ז״ל זרק הדם והעלה האברים חייב שתים ולא גריס שחט וזרק דהוא כתב למטה שהוא שבוש אם כן מאי האי דקאמר דסובר רבינו ז״ל דהטעם ההוא הוי אפילו לר״ע הא הך טעמא לפי גירסתו לא הוי אלא לשחט וזרק ולא לזרק והעלה אלא ודאי דכגירסא דכתיבנא עיקר והיא גירסת הר״א ז״ל. ומ״ש הר״א ז״ל אף לדברי ר״ע חייב שתים להכי פלגינהו רחמנא כו׳ לא קאי אלא אזרק והעלה כגירסתנו בגמ׳ ומיושב הוא ואין מקום לתמיהת הבכ״מ שתמה עליו ומה שתמה הר״א על רבינו הוא מפני שהיה לו נוסחא משבשת בגמרא דשחט וזרק חייב שתים ואם כן נמצא לפי האמת דרבינו ז״ל ורש״י ז״ל והר״א ז״ל גירסא אחת להם וניחא הכל:
העלה וחזר והעלה וכו׳. תנן בפ׳ י״ג דזבחים (דף ק״ח) העלה חזר והעלה וחזר והעלה חייב על כל עליה ועליה דברי ר״ש ר׳ יוסי אומר אינו חייב אלא אחת ע״כ. ובגמרא אמרו מחלוקת בד׳ וה׳ איברים דמ״ס כי כתיב לעשות אותו על השלם הוא חייב ואינו חייב על החסר אכל בהמה כתיב ומ״ס אכל אבר ואבר כתיב אבל אבר אחד דברי הכל אינו חייב אלא אחת ע״כ. פירוש דרבי יוסי סבר דלעולם אינו חייב עד שיעלה כל הבהמה ומ״ס אם העלה ד׳ או ה׳ איברים בזה אחר זה אינו חייב כי אם אחת דכולה חדא העלאה היא דכי כתיב אותו על כל הבהמה כתיב ור״ש ס״ל דכי כתיב אותו על כל אבר ואבר כתיב ומש״ה אם העלה ד׳ או ה׳ איברים בזה אחר זה חייב על כל עליה ועליה אבל אם העלה אבר אחד בשתי פעמים לכ״ע אינו חייב אלא אחת והוקשה לרש״י דהיכי קאמר דלכ״ע אינו חייב אלא א׳ הא לר׳ יוסי אפילו אחת אינו חייב כיון שלא הקריב כי אם אבר אחד ואפילו הקריבו שלם האבר אינו חייב לר׳ יוסי משום דכי כתיב אותו אכולה בהמה כתיב וכתב דמיירי שכבר הקריב שאר האיברים ונשאר אבר א׳ והקריבו לחצאין דלר״ע אינו חייב כי אם אחת דלר׳ יוסי חייב אחת לפי שבהקרבה זו נשלמה ההעלאה ולר״ש ג״כ חייב אחת בשביל מה שהקריב קודם אך בשביל מה שהקריב לחצאין אינו חייב כלל משום דלאו העלאה היא דהא אותו כתיב שלם ולא חסר א״כ משכחת לה שפקע חצי אבר ממה שהקריב בחוץ וחזר והחזירו דלכ״ע אינו חייב כי אם אחת בשביל מה שהקריב קודם שפקע. ור׳ יוחנן אמר מחלוקת באבר אחד דמ״ס מוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ חייב ומ״ס פטור אבל בד׳ וה׳ איברים דברי הכל חייב על כל אבר ואבר ע״כ. ופירוש דר׳ יוחנן סבר דלכ״ע כי כתיב אותו אכל אבר ואבר כתיב אלא דבהא פליגי היכא דשחט בפנים ולקח אבר אחד שהקריבו בחוץ לחצאין דר״ש ס״ל דחייב ב׳ משום דס״ל דכי כתיב אותו לומר דבעינן שיקריב אבר שלם היינו דוקא במוקטרי חוץ כלומר שחוטי חוץ אבל במוקטרי פנים חייב אף על חצי אבר דהא מהדרינן פוקעין למזבח דהוה ליה חסר ור׳ יוסי ס״ל דאף במוקטרי פנים בעינן אבר שלם משום דתרי מיעוטי כתיבי אותו ולא יביאנו דמשמע שלם ולא חסר חד למוקטרי פנים וחד למוקטרי חוץ והיא סברת ר׳ ישמעאל בדף ק״ו ומש״ה ס״ל שאם העלה אבר אחד לחצאין שאינו חייב כי אם אחת לפי שכולה חדא העלאה היא אבל בד׳ וה׳ אברים ד״ה חייב על כל אבר ואבר משום דאבר אחד חשיב שלם ואמרינן התם ופליגא דעולא דאמר עולא הכל מודים במוקטרי פנים שחזרו שהוא חייב לא נחלקו אלא במוקטרי חוץ שחסרו והעלו בחוץ דמ״ס פטור ומ״ס חייב ע״כ. פירוש דעולא סבר דהמחלוקת הוא באבר אחד שהקריבו לחצאין אך ס״ל לעולא דאליבא דכ״ע אם אבר זה שהקריבו לחצאין אם היה מוקטרי פנים לכ״ע חייב על כל עליה ועליה משום דמוקטרי פנים שחסרו והעלם בחוץ חייב וא״כ כל העלאה והעלאה חשיבא וחייב על כל אחת ואחת ומה שנחלקו ר״ש ור״י הוא במוקטרי חוץ כלומר שזה האבר שהקריבו לחצאין היה מוקטרי חוץ ור״ש ס״ל דכי היכי דמוקטרי פנים שחסרו חייב הכי נמי מוקטרי חוץ שחסרו ומש״ה חייב על כל עליה ועליה משום דכל חדא חשיבא העלאה בפני עצמה ור׳ יוסי סובר שדמיון זה אינו דדוקא מוקטרי פנים שחסרו חייב משום דמהדרינן פוקעים אבל מוקטרי חוץ שחסרו פטור ומש״ה אם הקריב אבר אחד לחצאין אינו חייב כי אם אחת לפי שכולה חדא הקטרה היא ועל העלאת חצי אבר לא היה מתחייב אם לא היה מעלה החצי אבר האחר. וא״ת לר״ש דאית ליה דגם מוקטרי חוץ שחסרו חייב א״כ אותו למאי אתא פירש רש״י דס״ל דכי כתיב אותו למעוטי פחות מכזית דלא חשיב הקטרה, ויש לבאר לר״ש דאית ליה דאותו איצטריך למעט פחות מכזית ולדידיה מיירי במוקטרי חוץ במוקטרי פנים מה יהיה דינו. ולכאורה נראה דבמוקטרי פנים אף בפחות מכזית חייב ואין זה מן התימה שיהא חייב על פחות מכזית דכיון דע״כ איצטריך קרא למעט פחות מכזית אלמא דאי לאו קרא היה חייב על פחות מכזית א״כ למאן דלא דריש יביאנו ולית ליה מעוטא גבי מוקטרי פנים יתחייב אף על פחות מכזית ועוד דכיון דכל עדיפות שיש למוקטרי פנים הוא משום דמהדרינן פוקעין ופוקעין אלו דמהדרינן הם אפילו פחות מכזית אין זה מן התימה אם יתחייב במוקטרי פנים על פחות מכזית. וליכא למימר דכיון דלמדנו קרא דבעינן כזית במוקטרי חוץ ה״ה במוקטרי פנים לפי שלא מצינו לשום תנא שימעט מוקטרי פנים ומוקטרי חוץ מחד קרא וכל זה הוא מבואר בדף ק״ז דלר׳ ישמעאל איצטריכו תרי מיעוטי ור״ע דלית ליה כי אם חד מעוטא אינו ממעט כי אם מוקטרי חוץ. ואפשר היה לומר דדוקא למ״ד דאותו אתא למעט פחות מאבר שלם או כולה בהמה למ״ד וא״כ כיון דגזרת הכתוב הוא א״כ היכא דליכא אלא חד מיעוטא לא מוקמינן ליה אלא אמוקטרי חוץ ולא יליף מוקטרי פנים מיניה אבל למאן דאית ליה דאותו אתא למעט פחות מכזית אין הפרש בזה בין מוקטרי פנים למוקטרי חוץ. אך כד מעיינינן שפיר נראה דהא ליתא דא״כ אמאי איצטריכו בדף ק״ז לומר דר״ע אית ליה דמוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ דחייב אימא דאית ליה דאותו אתא למעט פחות מכזית ומש״ה לא איצטריכו תרי קראי אלא ודאי דכל היכא דליכא כי אם חד מעוטא לא מוקמינן ליה אלא במוקטרי חוץ. ומדברי רש״י שם יש להוכיח כן שכתב ואינו חייב על החסר לקמן פליגי בה איכא למ״ד על אבר חסר ואיכא למ״ד בהמה חסרה ואיכא למ״ד הקטרה חסרה כגון פחות מכזית ע״כ. נראה דבכל שלש חלוקות הללו שייכא פלוגתא דר׳ ישמעאל ור״ע ולפי זה ר״ש ור׳ יוסי כולהו לית להו אלא חד מיעוטא ומוקמי ליה במוקטרי חוץ אלא דבהא פליגי דר״ש סבר דמעוטא דאותו הוא למעט פחות מכזית ומש״ה אית ליה דאם הקריב אבר אחד לחצאין אף שהוא מוקטרי חוץ חייב על כל עליה ועליה ור׳ יוסי אית ליה דכי כתיב אותו הוא למעט אבר חסר מש״ה אם הקריב אבר אחד לחצאין אינו חייב כי אם אחת. ודע שממחלוקת זו דנחלקו במוקטרי חוץ אם חייב על אבר חסר נמשך עוד מחלוקת אחר במוקטרי פנים אם הקטיר פחות מכזית דלמאן דאית ליה דמוקטרי חוץ חייב אף על אבר חסר וכי איצטריך אותו הוא למעט פחות מכזית א״כ מוקטרי פנים חייב אף על פחות מכזית אך למ״ד דאותו איצטריך למעט אבר חסר אף שמעוט זה אינו אלא במוקטרי חוץ מ״מ במוקטרי פנים דנהי דחייב אף על אבר חסר מ״מ כזית מיהא בעינן. ולפי זה מ״ש עולא הכל מודים במוקטרי פנים שחסרו דחייב חסרון זה אינו שוה לכל דלר״ש הוא אפי׳ אם הקטיר פחות מכזית ולר׳ יוסי הוא אם הקטיר כזית אף שהוא אבר חסר והכי פירושו דעולא סובר דהמחלוקת הוא באבר אחד שהקטירו לחצאין ועל זה אמר שאם הוא מוקטרי פנים לכ״ע חייב שתים בין למר ובין למר כיון דאיכא כזית בכל העלאה והעלאה לא נחלקו אלא במוקטרי חוץ וכדכתיבנא:
ודע שמחלוקת זו שנחלקו ר״ל ור׳ יוחנן ועולא בכונת מחלוקת ר״ש ור׳ יוסי הוא משום דר״ל ס״ל דר״ש ור׳ יוסי לא נחלקו במה שנחלקו ר׳ ישמעאל ור״ע דהא במתני׳ סתמא איתנייא ולא ביארו אי מיירי במוקטרי פנים או חוץ מש״ה אמר דמחלוקת זה לא שייכא לההיא אלא דכ״ע מצו סברי או כר׳ ישמעאל או כר״ע אלא דהכא נחלקו במעוט אם הכונה הוא על כל הבהמה או על כל אבר ואבר לסברת ר׳ ישמעאל מתני׳ איירי בין במוקטרי פנים ובין במוקטרי חוץ ולסברת ר״ע מתני׳ איירי דוקא במוקטרי חוץ. ור׳ יוחנן לא נתקררה דעתו בדברי ר״ל הללו משום דס״ל דליכא מ״ד דכי כתיב אותו אכולא בהמה כתיב ואפושי פלוגתא לא מפשינן ומש״ה אמר דמתני׳ במוקטרי פנים ופליגי ר״ש ור׳ יוסי במה שנחלקו ר׳ ישמעאל ור״ע ור״ש ס״ל כר״ע ומש״ה חייב על כל העלאה והעלאה ור׳ יוסי ס״ל כר׳ ישמעאל ומש״ה אמר דאינו חייב כי אם אחת. אך בסברת עולא דאמר דהכל מודים במוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ דחייב כלומר דכולהו כר״ע דלא דרש יביאנו כי אם מעוטא דאותו אלא דחד אמר דמעוטא דאותו הוא למעט פחות מכזית ואידך ס״ל שהוא למעט אבר חסר לא ידעתי מי דחקו לומר דמתני׳ ר״ע היא ולא ר׳ ישמעאל ולא הוה ליה למימר אלא כדברי ר״ל מחלוקת באבר אחד דמ״ס כי כתיב אותו למעט פחות מכזית הוא ומש״ה חייב על כל העלאה והעלאה ומ״ס כי כתיב אותו למעט אבר חסר אתא ומש״ה אינו חייב כי אם אחת ומתני׳ אליבא דר׳ ישמעאל מיירי אף במוקטרי פנים ולר״ע לא מיירי כי אם במוקטרי חוץ אבל לומר דלא מיירי כי אם במוקטרי חוץ לא ידעתי מי הביאו לזה:
תו אמרינן התם איכא דאמרי אמר עולא הכל מודים במוקטרי חוץ שחסרו והעלו בחוץ שהוא פטור לא נחלקו אלא במוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ דמ״ס פטור ומ״ס חייב ע״כ. והנה כפי האיכא דאמרי סברת עולא היא סברת ר׳ יוחנן דלא נחלקו ר״ש ור׳ יוסי בפירוש מעוט דאותו מה שיעור מיעט אלא נחלקו במחלוקת ר׳ ישמעאל ור״ע. אך ההפרש שיש בין ר׳ יוחנן לסברת עולא הלזו היא דר׳ יוחנן ביאר דלכ״ע מעוט דאותו הוא למעט אבר חסר אך עולא לא הכניס עצמו בזה אלא מעוט דאותו יהיה מה שיהיה מחלוקתם הוא במוקטרי פנים אם יש להם דין מוקטרי חוץ או לא. תו אמרינן התם ופליגא דאבוה דשמואל אלישנא קמא דעולא דאמר אבוה דשמואל כמאן מהדרינן פוקעין לגבי מזבח כמאן דלא כר׳ יוסי ע״כ, כלומר דאבוה דשמואל ס״ל דמחלוקת ר״ש ור׳ יוסי הוא במוקטרי פנים ור׳ יוסי אית ליה דמוקטרי פנים שחסרו והעלו בחוץ דפטור דומיא דמוקטרי חוץ ולזה אמר דכמאן מהדרינן פוקעין דלא כר׳ יוסי דאם איתא דמהדרינן פוקעין כיון דבפנים בני הקטרה נינהו אע״ג שחסרו א״כ היה לנו לחייב בחוץ מוקטרי פנים אע״ג שחסרו. והנה סברת אבוה דשמואל היא כר׳ יוחנן וכלישנא בתרא דעולא דמחלוקת זו דר״ש ור׳ יוסי הויא מחלוקת ר׳ ישמעאל ור״ע ולא נתבאר בדברי אבוה דשמואל מה היא סברתו במעוט אותו איזה שיעור ממעט. וא״ת אמאי לא קאמר כמאן דלא כר׳ ישמעאל. וי״ל דאבוה דשמואל מילתא אגב אורחא רצה ללמדנו דלא נימא דמחלוקת זו דר״ש כר׳ יוסי הוא כסברת ר״ל או כסברת לישנא קמא דעולא דכפי שני הדברים הללו מצי סבר ר׳ יוסי דמהדרינן פוקעין אך אבוה דשמואל ס״ל דטעמיה דר׳ יוסי הוא משום דסבר כר׳ ישמעאל ולהורות על זה אמר כמאן מהדרינן פוקעין דלא כר׳ יוסי. אך מה שאני תמיה בסברת אבוה דשמואל הלזו דמהיכן הכריח דר׳ יוסי לית ליה דמהדרינן פוקעין דאי משום דאית ליה דמוקטרי פנים שחסרו פטור שאני הכא דבפירוש מיעט הכתוב דכתיבי תרי מיעוטי יביאנו ואותו וע״כ חד אתא למוקטרי חוץ וחד למוקטרי פנים וכיון דגזרת הכתוב היא היכי ילפינן מינה דלית ליה דמהדרינן פוקעין. והדבר המגדיל התימה הם דברי התוס׳ בדף ק״ז ד״ה חד שכתבו עלה דההיא דר׳ ישמעאל דאיצטריכו תרי קראי חד למוקטרי פנים וחד למוקטרי חוץ הכא לא שייך למילף מואליהם תאמר או הבאה הבאה משום דבפנים טעמא הוא משום דמהדרינן פוקעין וחביב הקטרתן ולא שייך למילף למוקטרי חוץ ע״כ, הרי לך דבר מבואר דאף ר׳ ישמעאל אית ליה דמהדרינן פוקעין ואהני האי טעמא כי היכי דלא נילף מואליהם או מג״ש ומש״ה איצטריך מעוטא למוקטרי פנים וא״כ היכי קאמר אבוה דשמואל דר׳ יוסי לית ליה דמהדרינן פוקעין והדבר אצלי צריך תלמוד:
ודע שכל מה שכתבנו הוא לסברת רש״י אך התוס׳ ז״ל רוח אחרת אתם בסוגיא הלזו שכתבו דר״ל דאמר דמ״ס כי כתיב אותו על השלם הוא חייב ולא על החסר אכולה בהמה כתיב לאו למימרא דבעינן שיקריב כל הבהמה כדי שיתחייב אלא הכונה היא דבעינן שתהיה כל הבהמה שלמה בשעה שמקריב בחוץ כדי שיתחייב ומש״ה אית ליה לר׳ יוסי שאם העלה כמה איברים זה אחר זה אינו חייב אלא אחת אקמא מיחייב דאיתיה לכולה בהמה ואאחריני פטור שכבר חסרה דמה שהעלה הרי הוא כנאבד ומ״ס אכל אבר ואבר כלומר דדוקא האבר בעינן שיהיה שלם בשעת הקרבה ומש״ה חייב על כל אבר ואבר אבל אבר אחד שהעלה לחצאין לכ״ע לא מיחייב אלא א׳ ומיחייב אזית קמא כלומר דלכ״ע כל היכא דכל הבהמה שלמה והקריב כזית ממנה בחוץ חייב, אך אם לא היתה שלימה לר׳ יוסי אינו חייב אם הקריב בחוץ ממה שנשאר ומש״ה אמר דאם הקריב ארבעה או חמשה זה אחר זה אינו חייב כי אם אחת והוא על האבר הא׳ אבל על האחרים אינו חייב לפי שהיא חסרה ור״ש סובר דלא בעינן שתהיה כל הבהמה שלמה אלא כל שהאבר שלם מתחייב על כזית שהקריב ממנו ומש״ה אם הקריב ארבעה או חמשה איברים בזה אחר זה מתחייב על כל אבר ואבר אבל אם הקריב אבר א׳ לחצאין לכ״ע אינו חייב כי אם אחת והוא על החצי הראשון דאילו על החצי השני פטור לפי שכבר חסר האבר וכל שהאבר חסר לכ״ע פטור והא דאמרי׳ דאם הקריב אבר אחד לחצאין דחייב אחת לר״י הוא דוקא היכא דכל הבהמה שלמה ולר״ש אף שנאבדה שאר הבהמה וכמבואר ור׳ יוחנן אית ליה דלכ״ע לא קפדינן שיהיה שלם אלא האבר וכל שהאבר שלם חייב אם הקריב כזית בפנים אלא דר״ש סבר שדין זה לא נאמר כי אם במוקטרי חוץ אבל במוקטרי פנים לא בעינן שיהיה האבר שלם ומש״ה אם הקריב אבר אחד לחצאין חייב ב׳ ור׳ יוסי אית ליה דגם במוקטרי פנים בעינן שיהיה האבר שלם ומש״ה אמר דאם העלה אבר אחד לחצאין דאינו חייב כי אם אחת והיינו על החצי הראשון אבל על החצי השני פטור לפי שהאבר חסר:
וראיתי לתוס׳ שכתבו דטעמא דמאן דפטר הוא דסבר דר׳ ישמעאל דלעיל וקסבר דלא מהדרינן פוקעין, אך רש״י לא כתב אלא דמאן דפטר נפקא ליה מלא יביאנו. והנראה שהתוס׳ הוכרחו לומר דמאן דפטר ס״ל דלא מהדרינן פוקעין ליישב סוף הסוגיא דקאמר אבוה דשמואל כמאן מהדרינן פוקעין דלא כר׳ יוסי. והנראה אצלי בדעת התוס׳ הוא דס״ל דסוגיא זו חולקת עם הסוגיא דדף ק״ז דאילו בדף ק״ז אמרינן דטעמא דר׳ ישמעאל הוא משום דדרש יביאנו ור״ע לא דרש יביאנו להאי דרשא אך סוגיא דהכא ס״ל דבין ר״ש ובין ר׳ יוסי כולהו לא דרשי יביאנו לדרשא זו אלא דר״ש ס״ל דמהדרינן פוקעין ומש״ה אית ליה דמוקטרי פנים שחסרו חייב משום דלא ילפינן להו ממוקטרי חוץ ור׳ יוסי סבר דלא מהדרינן פוקעין וא״כ מוקטרי פנים ומוקטרי חוץ שוים הם ובחד מעוטא סגי למעט תרוייהו וכפי הנחה זו הוקשה לתוס׳ וכתבו וא״ת מ״ט לא מיחייב אכזית שני נהי דלא מהדרינן פוקעין מ״מ אם מחתך אבר אחד לכמה זיתים חייב להעלות את כולן א״כ הקטרה היא ואמאי לא מיחייב עלה בחוץ כלומר דאי אמרת בשלמא דטעמא דמאן דפטר הוא משום דדרש יביאנו תו ליכא קושיא כלל משום דגזרת הכתוב היא דאף במוקטרי פנים בעי שלם אך לפי מ״ש דלכ״ע לא דרשי יביאנו וטעמא דמאן דפטר הוא משום דכיון דלא מהדרינן פוקעין א״כ מוקטרי פנים וחוץ שוים הם ובחד מעוטא סגי למעט תרוייהו א״כ קשה דנהי דלא מהדרינן פוקעין מ״מ עדיין יש לחלק ביניהם ולתת טעם שיתחייב במוקטרי פנים אף על החסר משום דאם מחתך אבר אחד כו׳, ותירצו דהא אם מחתך אבר אחד לכמה זיתים דחייב להעלות את כולן אינו סיבה ליחייב מוקטרי פנים שחסרו משום דמאי דמיחייב להקטיר הכל לאו משום דתיהוי חשובה הקטרה בחצי אבר אלא משום דכולא חדא הקטרה היא וכיון שהתחיל גומר אבל אי מהדרינן פוקעין שחסר האבר שנקטר השאר מזה יש ללמוד דחשיבא הקטרה בחצי אבר ע״כ. והנה החלוק הוא מבואר. ובמאי דקאמר עולא דמחלוקת ר״ש ור׳ יוסי הוא במוקטרי חוץ דס״ל לר״ש דאף מוקטרי חוץ שחסרו חייב הסכימו התוס׳ לסברת רש״י דלר״ש הא דכתיב אותו הוא למעט פחות מכזית אתא שאינה הקטרה שלמה והקשו וא״ת מאי טעמא בעי קרא למעט פחות מכזית היכן מצינו שחייבה תורה בחצי שיעור וחצי זית חצי שיעור הוא דלא מצינו הקטרה שיתחייב בפחות מכזית לא לענין מחשבה ושום דבר אלא דוקא גבי שאור ודבש דחייב בפחות מכזית למאן דאית ליה מכח קראי. וי״ל דשמא כיון דמהדרינן פוקעין פחות מכזית הוה אמינא דמיחייב בחוץ אי לאו דכתיב אותו:
והנה מהסוגיא הלזו מוכח דטעם זה דמהדרינן פוקעין לא מהני אלא ליחייב במוקטרי פנים אבל ליחייב במוקטרי חוץ לא. ומדברי התוס׳ נראה דהא דמהדרינן פוקעין מהני אף למוקטרי חוץ דהא אליבא דעולא במוקטרי חוץ עסקינן. והנראה דדוקא היכא דכתיב אותו למעט או אבר חסר למ״ד או בהמה חסרה למ״ד והוא גזרת הכתוב אז הוא דאמרינן שדין זה הוא דוקא במוקטרי חוץ אבל במוקטרי פנים לא משום דמהדרינן פוקעין אבל היכא דקרא לא מיעט שום דבר מחודש ואדרבא קשיא לן למאי איצטריך קרא למעט מוקטרי חוץ פחות מכזית כיון דלא אשכחן בשום דוכתא שתהא הקטרה בפחות מכזית חשובה הקטרה לזה אפשר לומר דכיון דבחד דוכתא אשכחן דחשיבא הקטרה אף שהוא במוקטרי פנים סד״א דאף במוקטרי חוץ קמ״ל קרא דלא:
ודע שאף שכתבתי לעיל דלפי סברא זו דעולא דאותו איצטריך למעט פחות מכזית למאן דלא דרש יביאנו מוקטרי פנים חייב עליהם אף על פחות מכזית מ״מ חוזרני בי ונראה דלכ״ע ליכא חיובא בפחות מכזית אף במוקטרי פנים והטעם דכיון דלא אשכחן בשום דוכתא הקטרה בפחות מכזית אלא משום דסד״א כיון דמהדרינן פוקעין בפחות מכזית אף הכא תהיה חשובה הקטרה בפחות מכזית קמ״ל קרא שדין זה הוא בכל הקטרות דבעלמא דלא חשיבי הקטרה בפחות מכזית וא״כ אין לחלק בדין זה בין מוקטרי פנים למוקטרי חוץ אלא בשניהם אינו חייב בפחות מכזית:
ודע דבדף ק״ט תנן המעלה כזית מן העולה ומן האמורין בחוץ חייב ע״כ. והנה כפי פירוש רש״י אליבא דר״ל האי מתני׳ לא ר׳ שמעון היא ולא ר׳ יוסי דהא לכ״ע לפחות בעינן שיקטיר אבר שלם ואולי נאמר דמתני׳ איירי דוקא במוקטרי פנים ואליבא דר״ל פלוגתא דר״ש ור׳ יוסי הוא דוקא במוקטרי חוץ ולפי זה מתני׳ דהמעלה כזית היא דברי הכל א״כ איפשר לומר דאף דנימא דמחלוקת ר״ש ור׳ יוסי הוא אף במוקטרי פנים איפשר לומר דמתני׳ איירי בשכבר הקריב כל השאר בפנים על גבי המזבח ונשאר הימנו כזית והקריבו בחוץ דבזה מודים ר״ש ור׳ יוסי דעל אותו כזית חייב. אך כד מעיינינן נראה שתירוץ זה ליתיה דהא באידך מתני׳ תנן הקומץ והלבונה וכו׳ ר״א פוטר עד שיקריב את כולן ופי׳ שם רש״י מדלא פליג ר״א ארישא גבי עולה משמע דגבי עולה מודה ר״א וכו׳ משמע דס״ל דמתני׳ דהמעלה כזית בחוץ מיירי אף שלא הקטיר כי אם כזית בחוץ והשאר קיים דאי מיירי בשהקריב בפנים ושייר מהן כזית פשיטא והלא אף בקומץ ולבונה בכי האי גוונא מודה ר״א דעל כזית חייב ועוד מגופה דמתני׳ דהקומץ והלבונה דקתני שאם הקריב מהן כזית חייב יש להקשות דמתני׳ מני לא ר״ש ולא ר׳ יוסי וא״כ אין לנו לומר אליבא דר״ל אלא דר״ש ור׳ יוסי לא נחלקו אלא במוקטרי חוץ אבל מוקטרי פנים חייב אף על כזית והיינו מתני׳ דהמעלה כזית מן העולה ובאידך מתני׳ דהקומץ נחלקו בדין אחר דת״ק סבר דכי היכי דגבי עולה כיון שהיא מוקטרי פנים חייב על כזית הכי נמי בקומץ והלבונה ור״ל ס״ל דשאני קומץ ולבונה דכיון דאם חסר ממנה פסולה מה שאין כן בעולה ומש״ה בעינן בקומץ שיקריב את כולו אף שהיא מוקטרי פנים ומאי דתנן בסיפא דמתני׳ דהקומץ וכולן שחסרו כל שהוא והקריבו בחוץ פטור טעמא הוא משום פסול ובהא פליגי ת״ק עם ר״א דת״ק סבר דוקא כשחסר כ״ש קודם שיקריב בחוץ אז פטור משום דמה שהקריב בחוץ הוא דבר פסול אך כל זמן שהמנחה קיימת אף אם לא הקטיר כי אם כזית חייב ור״א סובר דמאחר שהמנחה נפסלת בחסרון בעינן שיקריב את כולה אבל לעולם דכולהו ס״ל דמעוטא דעל השלם ולא על החסר לא הוי במוקטרי פנים. אך מה שאני תמיה הוא לפי שראיתי לרש״י במתני׳ דהקומץ שכתב דקסבר כי כתיב אותו על השלם הוא חייב ולא על החסר אשיעור הקטרה כתיב והיינו כזית ור״א נמי דריש ליה אשיעור הקטרה כו׳ כנראה דס״ל דהני תרי מתני׳ דהמעלה ודהקומץ דמיירי במוקטרי פנים תרוייהו אית להו דאיכא מעוטא גבי מוקטרי פנים אלא דס״ל דהמעוט הוא על שיעור הקטרה והיינו כזית וא״כ איך יתכן במשנה אחת יביא רבי מחלוקת ר״ש ור׳ יוסי בשיעור ההקטרה כדי שיתחייב ולכ״ע אבר חסר פטור ובסמוך למשנה זו יביא עוד שתי משניות אחרות דאתו דלא כמאן. ועוד יש לתמוה דמי דחקו לר״ל לומר אבל באבר אחד דברי הכל אינו חייב אלא אחת כנראה שהוא דבר פשוט דליכא מאן דמיחייב אאבר חסר והלא משניות סתומות שנינו דמיחייב על כזית באופן שדברי רש״י הללו לפום ריהטא הם מתמיהין בעיני:
אך כפי פירוש התוס׳ הכל מתיישב היטב שהם כתבו דבין לר״ש ובין לר׳ יוסי שיעור הקטרה הוא בכזית אלא שנחלקו אי בעינן בשעת ההקטרה שתהיה כל הבהמה שלמה או באבר אחד שלם סגי וא״כ מתני׳ דהמעלה כזית מן העולה ומן האמורין דחייב דברי הכל היא ובשיעור כמה יהיה מן העולה בשעת הקרבה בזה לא איירי הך מתני׳ לפי שכבר נשנה דין זה במשנה הקודמת ובמתני׳ דהקומץ נמי נשנה מחלוקת ר״א ות״ק אם דין המנחה שוה לעולה או לא ואח״כ שנה וכולן שחסרו כל שהוא והקריבן בחוץ פטור וקאי על הדברים השנויים באותה משנה שהוא דבר מוסכם מהכל דכל שחסר כל שהוא מן המנחה כבר נפסלה ושוב אם הקריבה בחוץ פטור אבל בחסרון דעולה לא מיירי משום דחסרון דעולה הוא מחלוקת ר״ש ור׳ יוסי דלר״ש כל שהאבר שלם חייב ולר׳ יוסי בחסרון כל שהוא דומיא דמנחה פטור המקריב אותה בחוץ ולפי אוקימתא דר׳ יוחנן כפי פירש״י צ״ל דהנהו תרי משניות דהמעלה כזית ודהקומץ אתו כר״ש משום דכפי פירוש רש״י לכ״ע אותו על אבר שלם כתיב דבעינן שיקריב כל האבר אלא דבמוקטרי פנים נחלקו ר״ש ור׳ יוסי דר״ש סבר דלא בעינן שיקריב כל האבר במוקטרי פנים אלא בכזית בלבד מתחייב ולר׳ יוסי אף במוקטרי פנים בעינן שיקריב כל האבר ולפי זה הנהו תרי מתני׳ דקאמרי דבמוקטרי פנים בכזית מתחייב אתו כר״ש דוקא וגם בזה קצת דוחק דסתם לן תנא כר״ש נגד ר׳ יוסי דהלכתא כותיה ומ״מ אין זה מהתימה שהרי בדף ק״י אמרינן דר׳ יוחנן אמר על סתם מתני׳ הא מני ר״ש היא. אך כפי פירוש התוס׳ הנהו תרי מתני׳ דברי הכל הם דהתם לא מיירי אלא בשיעור מה שמקריב ולמדנו התנא דבכזית מתחייב אך כמה שיעור יהיה מן הבהמה בשעת הקרבה בזה לא איירי הנהו תרי מתני׳ אך דין זה נתבאר במשנה אחרת שהיא מחלוקת ר״ש ור׳ יוסי. הנה נא הואלתי לבאר הסוגיא כפי פירש״י והתוס׳ והרואה יראה כמה יש מהדוחק בדברי רש״י אך כפי פירוש התוס׳ הכל מתיישב היטב:
ולענין הלכה הנה בדין מוקטרי פנים שחסרו נחלקו ר׳ ישמעאל ור״ע ולפי הכלל קי״ל כר״ע דהלכה כמותו מחבירו ולפי זה מוקטרי פנים שחסרו חייב עליהם אך כפי אוקימתא דר׳ יוחנן דפשיטא דקי״ל כוותיה דהא הלכתא כותיה לגבי ר״ל ותו דאבוה דשמואל ולישנא בתרא דעולא קיימי כוותיה וא״כ ר״ש ס״ל דמוקטרי פנים שחסרו חייב כר״ע ור׳ יוסי אית ליה דפטור כר׳ ישמעאל וא״כ יש לנו לפסוק כר׳ יוסי לגבי ר״ש ולא ידעתי היכי לידיינוה דייני להאי דינא. ומיהו לפי מה שכתבתי לעיל דסוגיא (דף ק״ז) חולקת עם הסוגיא דדף ק״ח אפשר לומר דלפי סוגיא דדף ק״ח אף ר״ע יודה דמוקטרי פנים שחסרו שיהא חייב דדוקא כפי הסוגיא דקאמר דטעמא דר׳ ישמעאל הוא משום דכתיב יביאנו א״כ ע״כ דר״ע דדרש יביאנו לדרשא אחריתי ס״ל דמוקטרי פנים שחסרו חייב אך כפי אידך סוגיא דמאן דפטר טעמיה הוא משום דגמר לה ממוקטרי חוץ א״כ אף אם ר״ע יאמר דיביאנו איצטריך לדרשא אחריתי מצי סבר דמוקטרי פנים שחסרו פטור משום דגמר להו ממוקטרי חוץ ולא מצינו לר״ע שאמר בפירוש דמוקטרי פנים שחסרו שיהא חייב דדוקא לר׳ ישמעאל מצינו סברתו מפורשת בברייתא. ולפ״ז נראה דיש לפסוק הלכה כר׳ יוסי מאחר דאפשר דר״ע יסבור כוותיה אלא שכל זה עדיין לא הונח לי לפי דמסוגיא זו מוכח דטעמיה דר׳ יוסי הוא משום דלא מהדרינן פוקעין ואילו בפ׳ המזבח מקדש סתם לנו תנא דמהדרינן פוקעין וא״כ הוו תרי סתמי דסתרן אהדדי ולקמן נאריך עוד בזה בעז״ה. ודע שלפי פירוש רש״י נראה דקי״ל כר״ש מכמה טעמי חדא דסברת ר״ש היא סברת ר״ע דלא דרש יביאנו ותו דהא קי״ל דמהדרינן פוקעין וכדסתם לנו רבי ותו דהנהו תרי מתני׳ דהמעלה כזית מן העולה ומתני׳ דהקומץ אתו כותיה וכדכתיבנא לעיל:
מעתה אבוא לבאר דברי רבינו, כתב בדין ח׳ כל דבר שחייבין על העלאתו בחוץ כיון שהעלה ממנו כזית בחוץ חייב כו׳ אבל אם חסר אותו הדבר כל שהוא בפנים והעלה שאריתו בחוץ פטור כיצד הקומץ והלבונה והאמורין והעולה ומנחה הנשרפת והנסכין שחסרו מקצתם בפנים והקריב שאריתן בחוץ פטור ע״כ. עוד כתב הלכה י״א העלה וחזר והעלה חייב על כל אבר ואבר וכו׳ העלה אבר חסר פטור שנאמר לעשות אותו על השלם הוא חייב ע״כ, והנראה אצלי בכוונת רבינו הוא דס״ל דמוקטרי פנים שחסרו פטור עליהם ובפלוגתא דר״ש ור׳ יוסי ס״ל דהלכתא כר׳ יוסי ופסק כאוקימתא דר׳ יוחנן דאמר מחלוקת באבר אחד וכמ״ש מרן וס״ל כפירוש התוס׳ דלכ״ע בכזית מתחייב אך צריך שאותו הדבר שמקריב הימנו כזית יהיה שלם. והנה בתחלה כתב שכל דבר שחייבין על העלאתו בחוץ כיון שהעלה ממנו כזית בחוץ חייב בין שהעלה בפנים תחלה ושייר ממנו כזית והעלה בחוץ בין שהניח הכל בפנים ולוקח ממנו כזית והעלהו בחוץ אבל אם חסר אותו הדבר כל שהוא בפנים והעלה שאריתו בחוץ פטור כיצד הקומץ או הלבונה והאימורין והעולה כו׳ שחסרו מקצתן בפנים והקריב שאריתן בחוץ פטור כו׳ ע״כ. ואף שכלל בדין אחד הקומץ עם העולה לאו למימר שדין העולה שוה לדין הקומץ שאם חסר כל שהוא מן העולה והקריב שאריתו בחוץ שיהיה פטור שהרי לר׳ יוחנן כל שהקריב אבר א׳ מן העולה אף שחסר השאר חייב ומש״ה אמר דלכ״ע כל שהקריב ד׳ או ה׳ איברים חייב על כל אבר ואבר וכן פסק רבינו בהלכה י״א ועוד כתב בסוף דבריו העלה אבר חסר פטור משמע דוקא משום שהוא אבר חסר הא אם היה אבר שלם אף שחסר כל שאר הבהמה חייב, אלא שהכונה היא במה שכלל העולה עם המנחה לומר שגם בעולה אם חסר ממנה מהשיעור שלה כל שהוא פטור ואח״כ פי׳ ששיעור העולה הוא אבר שלם ואם הקריב מהאבר כזית חייב אך אם חסר מהאבר כל שהוא והקריב שאריתו בחוץ פטור, ועוד אפשר לומר שכל שהקריב מן הבשר שאינו מן האבר כל שחסר מהבהמה כל שהוא פטור דדוקא כשהקריב מן האבר כזית ושאר האבר קיים חייב לפי דקרינן ביה שהקריב מהשלם אך אם הקריב מהבשר שאינו מהאבר אז בעינן שתהיה כל הבהמה שלמה. ומ״ש שאם חסר מן העולה כל שהוא שפטור מיירי בשהקריב מהבשר שאינו אבר ואח״כ כתב דין האבר שכל שהוא שלם חייב עליו אף שחסר שאר הבהמה ומש״ה חייב אם הקריב ד׳ או ה׳ איברים על כל אבר ואבר. ומ״ש העלה אבר חסר פטור אין הכונה דבעינן שיקריב כל האבר שהרי כתב בתחלת דבריו דבכזית מתחייב אלא הכונה היא שזה האבר נאבד כל שהוא הימנו והקריב שאריתו ומש״ה אמר דפטור לפי שהקריב מדבר שהוא חסר ואינו שלם וזהו שכתב רבינו העלה אבר חסר ולא כתב העלה מקצת מהאבר, והראב״ד כפי הנראה לא השגיח היטב בדברי רבינו והבין שמ״ש העלה אבר חסר דפטור הוא משום דבעינן שיקריב כל האבר ולזה השיג עליו וכתב לא האירו דבריו שהרי שנינו המעלה כזית מהעולה ומאימוריה בחוץ חייב אלמא לא קפדינן אאבר שלם וכי איתמרא שמעתא במוקטרי פנים שחסרו והוציאן והקטירן בחוץ דהלכה כר׳ יוסי דפטור ע״כ. ומ״ש בדברי הראב״ד שחסרו בהקטרתן נראה לי שהוא ט״ס דהא פשיטא שכל חסרון שהוא בסיבת שהקטיר אותו במזבח לא שמיה חסרון וכדתנן וכולן שהקריב מהם בפנים ושייר מהן כזית והקריבו בחוץ חייב, הנראה אצלי הוא שעיקר הנוסחא היא שחסרו קודם הקטרתן. והנה לפי מה שכתבנו דברי רבינו הן הן דברי הראב״ד והכל הוא שפה אחת ודברים אחדים:
וראיתי למרן ז״ל שכתב ומ״ש הראב״ד לא האירו דבריו שהרי שנינו וכו׳ יש לומר שאין זו ראיה דכיון דלר׳ יוסי אם העלה וחזר והעלה אבר אחד אינו חייב אלא אחת והיינו אפילו יש בו כמה זיתים ממילא משמע דהא דתנן העלה כזית מעולה ומאמורים כזית בחוץ חייב כשאותו זית הוא אבר א״נ כשהוא ממקום שאינו אבר כגון שהוא בשר או חלב ע״כ. ולא ידעתי מי הכניסו בדוחק זה דהא מתני׳ דהמעלה כזית לא מיירי כי אם בשיעור הקרבה שיתחייב עליה בחוץ וקאמר דבכזית מתחייב אך אי בעינן שתהיה כל הבהמה שלמה בשעת ההקרבה או שיהיה האבר שלם בזה לא איירי מתני׳ ודין זה הוא במשנה אחרת הוא מחלוקת ר״ש ור׳ יוסי וכמו שכתבנו לעיל. והנראה הוא דמרן ס״ל כפירוש רש״י דבעינן לר׳ יוחנן אליבא דר׳ יוסי שיקריב כל האבר בחוץ כדי שיתחייב ומש״ה נדחק במתני׳ דקתני דהמעלה כזית חייב ואוקמה בשאותו זית הוא אבר שלם או שאותו זית אינו אבר כי אם בשר או חלב אך כפי מה שכתבנו דרבינו ס״ל כפירוש התוס׳ מתני׳ דהמעלה כזית אתייא כפשטה וכמו שכתבנו לעיל. עוד ראיתי למרן שכתב ומ״ש וכי איתמרא כו׳ אין פשט המשנה מורה כדבריו דקתני העלה וחזר והעלה משמע דכל העליות בחוץ הן ע״כ, ודבריו נעלמו ממני ולא ידעתי מה הבין בדברי הראב״ד דודאי אליבא דר׳ יוחנן מתני׳ דהעלה וחזר והעלה היא במוקטרי פנים ואם הבין שהראב״ד מוקי למתני׳ שהקטיר מהעולה על המזבח וחזר והוציאן לחוץ והקריבם ולזה הוא דפטר ר׳ יוסי משום חסרון, מלבד שאין השגתו על הראב״ד השגה שהרי אף הראב״ד מודה דמאי דתנן העלה וחזר והעלה שכל העליות הם בחוץ אלא שקודם הקריב קצת בפנים עוד אני תמיה דאיך חשדו להראב״ד שיאמר דמה שהקריב בפנים יקרא חסרון לפטור אם הקריב שאריתו בחוץ מאחר דמשנה שלמה שנינו וכלן שחסרו מהן בפנים והקריב שאריתן בחוץ חייב ואף ר׳ אליעזר מודה בזה וכמבואר, סוף דבר דברי מרן צריכין אצלי תלמוד וכונת רבינו היא כמו שכתבתי:
ודע שעדיין יש לדקדק בדברי רבינו דפסק כר׳ יוסי שהרי אבוה דשמואל ס״ל דטעמיה דר״י הוא משום דלא מהדרינן פוקעין ואילו רבינו פסק בפ״ו מהלכות אלו דמהדרינן פוקעין ואילו הכא פסק כר׳ יוסי ולכאורה נראה דהוו תרתי דסתרן אהדדי. והנראה הוא דרבינו ס״ל דסברא זו דאבוה דשמואל ליתא דדוחק הוא לומר דכל אותן הדרשות דאמרינן בפ׳ המזבח מקדש להוכיח דמהדרינן פוקעין דלהוו דלא כר׳ יוסי וכמו שתמהו התוס׳ בדף ק״ט אלא דטעמיה דר׳ יוסי הוא דאף דמהדרינן פוקעין בחד מעוטא דאותו ילפינן למוקטרי פנים ולמוקטרי חוץ או דאית ליה דבג״ש דהבאה הבאה או מואליהם תאמר ילפינן נמי למוקטרי פנים א״נ דס״ל דאיכא תרי מעוטי וכדאמרינן בדף ק״ז אליבא דר׳ ישמעאל וסוגיא זו דאבוה דשמואל חולקת עם אותה סוגיא וכמו שכתבנו לעיל ומה שקשה לזה ממ״ש רבינו גבי זרק והעלה דחייב ב׳ שהרי חלק כו׳ דמשמע דפסק כר״ע כבר כתבנו בזה לעיל (א״ה תמצאנו לעיל פ׳ ח״י דין ד׳):
ודע שראיתי לרבינו בפירוש המשנה שכתב ונאמר עוד במעלה בחוץ לעשות אותו לה׳ על כן אמר ר״ש שזה הענין נופל על כל אבר ואבר ולפיכך אם העלה בחוץ חייב על כל אבר ואבר ור׳ יוסי אומר שהוא נופל על הקרבן כולו וכו׳. והנה דברים אלו הם כפי אוקימתא דר״ל אך בחיבורו חזר בו וכתב כאוקימתא דר׳ יוחנן. וראיתי להרב בעל תי״ט שהביא דברי רבינו הללו דבפירוש המשנה בגירסא אחרת ולא יכולתי ליישבה שלפי גירסתו אין הפרש בין דברי ר״ש לדברי ר׳ יוסי, ודע שראיתי לרש״י שכתב עלה דמתני׳ דוכלן שחסרו כל שהוא והקריבו בחוץ פטור דהאי וכולן לאו אלבונה קאי דהא מיפלג פליגי בה במנחות פ״ק בלבונה שחסרה דלר׳ יהודה כשרה אפילו עמדה על קורט אחד ולר״ש בשני קרטין ואי בלבונה נמי קאי מיירי שחסרה משיעור הכשרה למר כדאית ליה ולמר כדאית ליה ע״כ. והנראה דרש״י ס״ל דהני תרי מתני׳ דהמעלה כזית מהעולה ומתני׳ דהקומץ ס״ל דהא דבעינן שלם הוא דוקא במוקטרי חוץ אבל במוקטרי פנים חייב אף על החסר וכמו שכתבנו לעיל וס״ל דטעמא דר׳ אליעזר דבעי שיקריב את כולו לאו משום חסרון כי אם משום פסול ומש״ה אמר דמאי דתנן וכולן שחסרו כו׳ לאו אלבונה קאי דכיון שאינה נפסלת בחסרון כל שהוא חייב עליה בחוץ אף שהיא חסרה דבמוקטרי פנים לא בעינן שלם. אך עם מה שכתבנו לדעת התוס׳ ורבינו אין צורך לכל זה דלעולם אף במוקטרי פנים בעינן שיהיה שלם בשעה שמקריב ממנו כזית בחוץ ומש״ה קתני וכולן שחסרו כל שהוא בפנים והקריבו בחוץ פטור וטעמא הוא משום דכתיב אותו על השלם הוא חייב ואינו חייב על החסר וקאי נמי על הלבונה ואף שאינה נפסלת בחסרון. וראיתי לתוס׳ בדף ק״ח ד״ה כמאן שכתבו דהא דמחייבינן מוקטרי פנים שחסרו והקריבן בחוץ היינו דוקא כגון אימורין או איברי עולה שחסרו דלא מיפסלי בהכי אבל מנחה שחסרה וקטרת ולבונה שחסרו דמפסלי מחמת חסרון פסול כדתנן וכולן שחסרו כל שהוא והקריבן בחוץ פטור וגבי עולה קתני המעלה וכו׳ ומשמע בגמרא דבניתותרו מיירי וכו׳ ע״כ. ודבריהם תמוהים הם בעיני דדוקא ברייתא דקתני מצטרפין לכזית להעלותן בחוץ וליחייב עליהם משום פגול ונותר מוקמינן לה בשניתותרו משום דקשיא לן גבי נותר מאי איירי עולה אפי׳ שלמים נמי וכדתנן כל הנותרים מצטרפין ומש״ה מוקמינן לה בשניתותרו אבל מתני׳ דלא איירי כי אם בדין העלאה בחוץ בדין קתני מן העולה דעולה ואמוריה אין שלמים ואמוריהן לא משום דבשר שלמים לאו בר הקטרה הוא ולא קרינן ביה אל פתח אהל מועד לא יביאנו וא״כ אין הכרח לאוקומי מתני׳ בשניתותרו אלא מתני׳ איירי כפשטה בששאר הבהמה היא שלמה ומתני׳ דוכולן שחסרו דפטור ס״ל דמוקטרי פנים שחסרו פטור ומטעם חסרון נגעו בה ולא משום פסול ולעולם דלמ״ד דחסרון אינו מעלה ומוריד במוקטרי פנים מנחה שחסרה בפנים חייב עליה בחוץ ואף שהיא פסולה כיון שאם עלתה לא תרד. ומיהו נראה שהדין שכתבו התוספות דין אמת הוא דאף למ״ד דמוקטרי פנים שחסרו חייב במנחה שחסרה מודה דפטור אך לא מההכרח שכתבו התוספות אלא ממאי דתנן במתני׳ דהקומץ דרבי אליעזר פוטר עד שיקריב את כולן ולפי הנראה ר״א לא פליג במתני׳ דהמעלה כזית מהעולה והטעם משום דס״ל דשאני עולה דלא מיפסלא בחסרון מש״ה כל שהקריב ממנה כזית חייב כיון דשאר הבהמה או האבר קיים אבל במנחה שנפסלת בחסרון דל מהכא טעמא דאותו ת״ל דפטור לפי שאינו ראוי לבוא אל פתח אהל מועד וכל שאינו מתקבל בפנים אם הקריבו בחוץ פטור וא״כ אף למי שיחלוק בסברא זו דר״א משום דבשעה שמקריב מהמנחה מה שמקריב ממנה בחוץ הוא כשר מ״מ כל היכא דחסרה קודם שיקריב בחוץ מודה דפטור לפי שנפסלה המנחה. ולפ״ז אף למ״ד דמוקטרי פנים שחסרו דחייב יודה במנחה שחסרה דפטור לפי שהיא פסולה בחסרון. ומיהו עדיין אפשר לדחות כל זה ולומר דטעמיה דת״ק דפליג עם ר׳ אליעזר הוא משום דס״ל דאף דמנחה נפסלת בחסרון מ״מ אם הקריב ממנה כזית בחוץ חייב כיון שהיא שלמה ואף שהיא פסולה קרינן בה ואל פתח אהל מועד לא הביאו כיון שאם עלתה לא תרד ור״א ס״ל דכיון דלכתחלה לא תעלה בעינן שיקריב כולה כדי שיתחייב עליה בחוץ ומאי דתנן וכולן שחסרו בפנים דפטור לאו משום פסול נגעו בה אלא משום חסרון וכתיב אותו על השלם ומינה דלמאן דלא בעי שלם במוקטרי פנים אם חסרה המנחה בפנים והקריב ממנה בחוץ חייב כיון שאם עלתה לא תרד וכסברת ת״ק. אך ממקום אחר נראה לי שהדין דין אמת לפי שאני סבור דהני תרי מתני׳ דהמעלה כזית מהעולה ומתני׳ דהקומץ דברי הכל היא. והנה רבינו בתחלה הביא מחלוקת ר״ש ור׳ יוסי אם במוקטרי פנים בעינן שלם או לא כפי אוקימתא דר׳ יוחנן דהלכתא כותיה ואח״כ חזר ושנה דהמעלה כזית מהעולה דחייב ודין זה הוא מוסכם מהכל אלא דלמר הוא אף דשנאבד השאר ולמר בשלא נאבד אך במה שאמר דבהקרבת כזית מתחייב הכל מודים בזה ואח״כ הביא דין הקומץ והמנחה דבכזית נמי מתחייב דומיא דעולה וגם בזה מודים ר״ש ור׳ יוסי אלא שר״א נחלק במנחה מטעם פסול ואח״כ חזר ושנה דכולן אם חסרו בפנים והקריבן בחוץ דפטור ונראה שגם דין זה הוא מוסכם מהכל משום דאף למ״ד דבמוקטרי פנים לא בעינן שלם מ״מ מודה במנחה שחסרה דפטור משום דנפסלה בחסרון וזהו שלא שנה דין זה גבי עולה משום דבעולה למ״ד דמוקטרי פנים לא בעינן שלם אף אם לא נשאר מן העולה כי אם כזית והקריבו בחוץ חייב ומש״ה לא הביא דין זה דחסרון כי אם גבי מנחה שהוא מוסכם מהכל ומיהו לדידן דקיי״ל דאף במוקטרי פנים בעינן שלם טעמא דפטור המקריב מנחה שחסרה בפנים הוא משום דכתיב אותו וזהו שרבינו כשהביא דין זה דמנחה שחסרה דפטור נתן הטעם משום דכתיב לעשות אותו על השלם הוא חייב ואינו חייב על החסר:
ודע דבדף ק״י עלה דמתני׳ דוכולן שחסרו אמרינן בגמרא איבעיא להו חסרון דחוץ שמיה חסרון או לא שמיה חסרון מי אמרינן כיון דנפקא איפסלי להו מה לי חסר מה לי יתר או דילמא יוצא דאיתיה בעיניה אין דליתיה בעיניה לא ולא איפשיטא. והנראה אצלי הוא דספק זה הוא משום דס״ל סתמא דתלמודא דטעמא דמתני׳ דוכולן שחסרו בפנים משום פסול נגעו בה וכמו שכתבנו לעיל דבבא זו היא מוסכמת מהכל אף למאן דאית ליה דבמוקטרי פנים לא בעינן שלם אפ״ה מנחה שחסרה והקריבה בחוץ פטור לפי שהיא פסולה. ולפי הנחה זו נסתפקו בחסרון דחוץ דכיון דגזרת הכתוב היא דיוצא אף שנפסל אפי׳ הכי חייב א״כ אם חסר בחוץ נמי יהיה חייב דמה לי חד פסולא מה לי תרי פסולי אך למ״ד שגם במוקטרי פנים בעינן שיהיה שלם וא״כ מנחה שחסרה פטור מטעם חסר נראה דאין מקום לבעיא זו דכיון דגזרת הכתוב הוא שיהיה שלם איך יתכן דבשביל שהחסרון הוא בחוץ שיתחייב דהיכן מצינו שדבר חסר יתחייב עליו ומיוצא דחייב קרא ליכא שום ראיה לחייב על חסרון דחוץ. אך ראיתי לרבינו שאחר שכתב דהמקריב מנחה חסרה דפטור משום דכתיב אותו דבעינן שלם כתב הוציאו שלם וחסר בחוץ והעלהו הרי זה ספק ואינו לוקה ע״כ. ולא הבינותי דין זה דמאחר שהטעם הוא משום דכתיב אותו איך יתכן שאם חסר בחוץ שיתחייב, והדבר צריך אצלי תלמוד:
ודע דרבינו לא כתב בפירוש דין מוקטרי חוץ שחסרו ומהסוגיא דדף ק״ז וק״ח מוכח דבמוקטרי חוץ לכ״ע בעינן שלם ולא נחלק בו אדם ומאי דאיבעיא לן אי חסרון דחוץ הוי חסרון הוא דווקא במוקטרי פנים אלא שהחסרון היה בחוץ אבל במוקטרי חוץ שנחסרו לכ״ע פטור משום דכתיב אותו. ונראה לומר דכיון דמהסוגיא מוכח דאף מאן דפליג במוקטרי פנים מ״מ מודה במוקטרי חוץ שאם חסרו דפטור א״כ כיון שלמדנו רבינו דאף במוקטרי פנים בעינן שיהיה שלם מכ״ש נלמד דבמוקטרי חוץ בעינן שיהיה שלם, ומיהו עדיין לבי מהסס בזה דכל כי האי מילתא היה לו לרבינו לומר אותו בפירוש. עוד יש לדקדק במ״ש רבינו העלה וחזר והעלה חייב על כל אבר ואבר זרק הדם והעלה האיברים חייב שתים ע״כ. והנה כתב שני דינים אילו בסתם כאילו בחד גוונא מיירי ואני תמיה בזה שהדין הא׳ דהעלה וחזר והעלה דחייב שתים הוא דוקא בב׳ העלמות דאילו בהעלם אחד פשיטא דאינו חייב כי אם אחת ואפי׳ אם העלה שתי עולות בזה אחר זה בהעלם אחד אינו חייב כי אם אחת שהרי כתב רבינו בפ״ו מהל׳ שגגות דין ב׳ דהשוחט חמשה זבחים בחוץ בהעלם אחד אינו חייב אלא חטאת אחת ופשיטא דהוא הדין למעלה ה׳ זבחים בהעלם אחד דאינו חייב כי אם אחת והדין השני דזרק והעלה הוא בהעלם אחד ואפי׳ הכי חייב שתים לפי שהכתוב חלקן והרי זה כאילו עבר על ל״ו כריתות שבתורה בהעלם אחד דקי״ל דחייב על כל כרת וכרת. והדבר הוא פשוט דמאי דשקלינן וטרינן בגמרא בזרק והעלה אם חייב שתים או אחת הוא כשזרק והעלה בהעלם א׳ דאילו בשני העלמות פשיטא דחייב שתים ולא היה צריך הכתוב לאמרו ואין צורך לראיה בזה וא״כ היה לו לרבינו לבאר כל זה ולא לכתוב הדינים בסתם וצ״ע:
ומ״ש רבינו כל דבר שחייבין על העלאתו בחוץ כיון שהעלה ממנו כזית בחוץ חייב כלל בדין זה כל הפרטים שהזכיר בדין ג׳ חוץ מהמים והיין ששיעורם הוא ג׳ לוגין. ודע דבפרק השוחט והמעלה (דף ק״ט) תנן דאם הקטיר בחוץ כזית חייב ור״א פוטר ובגמרא אמרי׳ ת״ר הקטיר כזית בחוץ חייב חצי פרס בפנים פטור וקס״ד מאי פטור פטור דזר כלומר דזר שהקטיר חצי פרס פטור והקשו דאמאי פטור הא הקטרה היא בחוץ ותירצו אמר רב מאי פטור פטור ציבור דציבור שהקטירו כזית יצאו ידי חובתן משום דכזית הוה הקטרה. תו אמרינן התם דבהא מודה ר׳ אליעזר ואע״ג דאית ליה דאם הקטיר כזית בחוץ דפטור מ״מ מודה דציבור שהקטירו כזית חייב ועל זה תמה ר׳ זירא דאמאי מודה ר״א בציבור דכיון דלדידיה בחוץ פטור אלמא לאו הקטרה היא וא״כ ציבור נמי לא יצאו ידי חובתם ותירץ רבה דבהקטרה דהיכל כ״ע לא פליגי דכזית הוי הקטרה בין ליחייב בחוץ ובין לפטור ציבור לפי שלא נאמר שיעור בהקטרה דהיכל שהיא של כל יום ויום וברייתא כולה רישא וסיפא ד״ה היא ובהקטרה דהיכל מיירי וכי פליגי במתני׳ בהקטרה דיוה״כ דלפני ולפנים שנאמר בה שיעור דמלא חפניו דוקא ובבת אחת דר״א סבר מלא חפניו דוקא ומש״ה בחוץ לא מתחייב כי אם אשלימה ות״ק סבר דמלא חפניו לאו דוקא ומש״ה חייב בחוץ על כזית ע״כ. ואני תמיה בזה דלמאי איצטריך רש״י למימר דמ״ד מלא חפניו דדוקא הוא בבת אחת דהא ר״א דאית ליה דאם הקטיר כזית בחוץ דפטור אף שיאמר דאם הקטיר מלא חפניו שני פעמים דכשר מ״מ לגבי חוץ ס״ל דאם הקטיר כזית דפטור דומיא דהקומץ וליכא למימר דגבי קומץ נמי ס״ל לר״א דאם הקטיר קומצה פעמים דפסולה דהא משנה סתמית היא בפ׳ הקומץ רבה (דף כ״ו) הקטיר קומצה פעמים כשרה וליכא מאן דפליג עלה. ועוד שמדברי רש״י בפירוש המשנה נראה דר״א מודה דאם הקטיר הקומץ פעמים דמהני אלא דטעמא דר״א הוא דכיון שכולן מתירין הם כל זמן שלא קרבו כולם לא הויא הקטרה דומיא דקומץ ולבונה ושני בזיכין דתנן בדף ק״י דר״א פוטר עד שיקריב את כולם ולא ראיתי בשום מקום מי שיאמר שאם הקריב שני הבזיכין בזה אחר זה דלא מהני ואביי הקשה לרבה דאיך יתכן לומר דמלא חפניו לאו דוקא והא כתיבא חוקה בהקטרה דפנים כתיב וחוקה עכובה הוא אלא אמר אביי דלעולם לכ״ע מלא חפניו דוקא וכי פליגי במתני׳ הוא בהקטרה דפנים וטעמייהו דרבנן דמחייבים על כל כזית דפנים בחוץ הוא משום דילפי פנים מחוץ וכי היכי דחוץ דהיינו הקטרה דהיכל מתחייב בכזית לכ״ע משום דלא נאמר בו שיעור ה״נ בהקטרה דפנים חייב בכזית ור״א ס״ל ילפינן פנים מחוץ ומש״ה אינו מיחייב עד שיקריב מלא חפניו בחוץ וברייתא כולא רישא וסיפא דברי הכל היא ומיירי בהקטרה דהיכל שלא נאמר בה שיעור ומש״ה אם הקטיר כזית חייב וציבור נמי שהקריבו כזית יצאו ידי חובתם. ורבא הקשה לדברי אביי הללו דאיך יתכן לומר דרבנן ילפינן פנים מחוץ השתא חוץ מחוץ לא ילפי רבנן דתניא יכול המעלה פחות מכזית קומץ וכו׳ והמנסך פחות מג׳ לוגין יין או מג׳ לוגין מים יהא חייב ת״ל לעשות אותו על השלם חייב ואינו חייב על החסר והא פחות מג׳ לוגין דאית בהו כמה זיתים ולא ילפי רבנן חוץ מחוץ חוץ מבפנים מיבעיא אלא אמר רבא כגון דקבעינהו שני חצאי פרס במנא מ״ס קביעות מנא מילתא היא ומ״ס לאו מילתא היא כלומר דרבא ס״ל דמתני׳ ובברייתא מיירי בהקטרה דהיכל אלא דברייתא מיירי בדלא קבע במנא וד״ה היא ומשום הכי אם הקטיר בחוץ כזית חייב וציבור נמי שהקריבו כזית יצאו ידי חובתם אך מתני׳ איירי דקבע לשני חצאי פרס במנא דר״א סבר דקביעות מנא מילתא היא ומש״ה אינו חייב עד שיקטיר הכל בחוץ ורבנן סברי דקביעות מנא לאו כלום היא ומש״ה מחייבים אף אם לא הקטיר בחוץ כי אם כזית אבל בהקטרה דפנים אף רבנן מודו שאינו מתחייב בחוץ עד שיקטיר כל השיעור דהיינו מלא חפניו ואם קבעו ציבור במנא והקטירו כזית נראה דלר״א לא יצאו ידי חובתם לפי דמתחלת הסוגיא מוכח דכל דלא הוי הקטרה להתחייב עליה בחוץ לא יצאו הציבור ידי חובתם ולענין זר המקטיר כזית אם הקטיר מקטורת של פנים לכ״ע פטור ואם הקטיר מקטורת של היכל לכ״ע חייב אך אם הקטיר מקטורת של היכל כזית לאחר שקבע פרס במנא באנו למחלוקת ר״א ורבנן לרבנן חייב ולר״א פטור ורב אשי אמר ניסוך מהקטרה לא ילפי רבנן אע״ג דחוץ מחוץ הקטרה מהקטרה ילפי אע״ג דחוץ מפנים ע״כ. והכונה בא להחזיק תירוצו של אביי דמתני׳ איירי בהקטרה דפנים וטעמייהו דרבנן הוא משום דילפי פנים מחוץ אלא שהקשה לו רבא דהא רבנן לא ילפי אפי׳ חוץ מחוץ לזה בא רב אשי ואמר דמאי דלא ילפי רבנן חוץ מחוץ הוא משום דאינם שוים דחד הוי ניסוך וחד הקטרה וניסוך מהקטרה לא ילפי אף דהוי חוץ מחוץ אבל גבי קטורת דהיכל היא הקטרה אף שהוא חוץ מפנים ילפי הקטרה מהקטרה:
והנה כפי סברת רבי אשי הלזו גבי ציבור פשיטא דאם הקטירו בהיכל כזית דנפטרו אך בהקטרה דפנים פשיטא דלא נפטרו דלא שייך למילף פנים מחוץ לפטור הציבור ופשיטא שאם חסר כל שהוא ממלא חפניו דלא יצאו ידי חובתם דהא חקה כתיב ביה ולענין זר המקטיר אם הקטיר בהיכל פשיטא דבכזית מתחייב. אך אם הקטיר בפנים אני מסתפק לדעת רב אשי מי אמרינן כי היכי דילפינן פנים מחוץ ליחייב בחוץ אף על כזית הכי נמי ילפינן פנים מחוץ לחייב את הזר המקטיר בפנים כזית או דילמא היכא דאיתמר איתמר היכא דלא איתמר לא איתמר ודוקא גבי חיובא דחוץ ילפינן פנים מחוץ אבל בחיובא דזר לא ילפינן פנים מחוץ. עוד אני מסתפק בזר שהקטיר כזית מן הקומץ אם חייב דומיא דחיובא דחוץ או דילמא יש לחלק ביניהם דגבי זר בעינן כדי שיתחייב עבודה שלמה וכל שלא הקטיר כל הקומץ לא הוי עבודה שלמה. והנה לענין ספק זה נראה שיש להוכיח דגם בזר אם הקטיר כזית מן הקומץ חייב שהרי בתחלת הסוגיא עלה דברייתא דאם הקטיר כזית בפנים פטור וקס״ד מאי פטור פטור זר קא מתמה תלמודא אמאי הקטרה היא ופירש״י אמאי פטור הא הקטרה היא דהא האי תנא מחייב עלה בחוץ ע״כ. הרי דס״ל לסתמא דתלמודא דכל היכא דחשיבא הקטרה לחייבו בחוץ חייב עליה הזר ולפי זה גבי קומץ נמי כיון דבכזית חייב עליה בחוץ זר נמי חייב בכזית. ומיהו עדיין יש לדחות כל זה משום דמהסוגיא נראה דבקטורת אם יש לה שיעור אינו מתחייב עליה בחוץ ומש״ה הוה ס״ל לרבה דטעמייהו דרבנן דמחייבי בחוץ בכזית הוא משום דס״ל דמלא חפניו לאו דוקא ואביי אמר דטעמייהו דרבנן הוא משום דילפי פנים מחוץ ורבא הוצרך לומר דלרבנן קביעות מנא לאו כלום היא משמע הא לאו הכי לא הוו מחייבי רבנן בכזית ויש לתמוה דאמאי איצטריכו להני טעמי הרי קומץ דאליבא דכ״ע הוא דוקא ואם חסר ממנו כ״ש אינו מועיל כלל ואפ״ה מחייבי רבנן בכזית וכיון שהשאר קיים וא״כ נימא דטעמא דרבנן הוא דאף דרחמנא מלא חפניו דוקא קאמר מ״מ חייב על כזית כיון שהשאר קיים מידי דהוה אקומץ וכבר תמהו התוס׳ בקושיא זו ותירצו דע״כ לא מחייבי רבנן בקומץ אלא משום דחשיב להתפסל ע״מ להקטיר כזית מקומצה לאחר זמנו הילכך חשיבא נמי הקטרה לחייבו אכזית ממנו בחוץ אבל קטרת לא אשכחן דחשיב הקטרה בכזית דלא שייך בה פגול הילכך הא דמחייבי רבנן בקטרת בכזית ע״כ הוא משום דמלא חפניו לאו דוקא או משום דקביעות מנא לאו כלום היא ע״כ. ולפי זה כשהקשו בגמרא אמאי הקטרה היא הכונה דכיון דחייב עליה בחוץ בכזית ע״כ טעמא הוא משום דכזית חשיבא הקטרה שלמה דאי לא לא היה חייב על כזית בחוץ משום דלא דמי לקומץ וכיון דהוי הקטרה שלמה זר אמאי פטור עליה הרי עשה עבודה שלמה אבל קומץ אף שחייב על כזית ממנה בחוץ אין ללמוד מזה שיתחייב הזר נמי בכזית כיון שאינה עבודה שלמה. ועוד יש להוכיח דברי התוס׳ הללו דבתר דאמרינן מאי פטור פטור ציבור אמרינן אמר רבי זירא אי קשיא לי הא קשיא לי הא דאמר רב עלה בהא אפילו ר״א מודה דהא ר״א לאו הקטרה היא קאמר ע״כ משמע דאי לאו דברי רב הוה ניחא ליה הברייתא. ויש לתמוה דהיכי ניחא ליה וכי בשביל שחייב על כזית בחוץ נאמר דצבור נמי נפטרו בכזית וכי קומץ דמיחייב בכזית וכן שני בזיכין דחייב על אחד מהם בחוץ נאמר דגם הציבור נפטרו באחד מהם זו לא אמרה אדם מעולם אלא ודאי דהכוונה דאי לאו דברי רב הוה ניחא ליה משום דהוה ס״ל דהאי תנא דקאמר דהמקטיר כזית מהקטרת בחוץ דחייב ע״כ ס״ל דכזית חשיבא הקטרה שלמה דאי לא שיעור זה דכזית מנא ליה בקטורת ומש״ה הוה ניחא ליה מאי דתני סיפא דציבור פטור דכיון דחשיבא הקטרה שלמה מש״ה פטורים הציבור אך לרב דאמר דר״א מודה בציבור פטורים לזה הוקשה דאמאי והלא ע״כ ר״א פליג עם רבנן וס״ל דלא חשיבא הקטרה בכזית וא״כ אם הקטירו הציבור כזית לא נפטרו. ולענין הספק האחר שנסתפקנו בזר שהקטיר קטורת בפנים אי מתחייב בכזית משום דילפינן פנים מחוץ דומיא דהעלאת חוץ או לא נראה שיש להוכיח דכשם דבהעלאות חוץ ילפינן פנים מחוץ ה״נ לגבי חיובא דזר דאי לא תימא הכי מאי דוחקייהו לומר דמאי דתניא חצי פרס בפנים דפטור דפטור ציבור קאמר אימא דפטור זר קאמר ומיירי בהקטרת פנים ובחוץ חייב משום דילפי פנים מחוץ וזר פטור משום דלגבי זר לא גמרינן פנים מחוץ וכי תימא דמאי דאמרינן דפטור ציבור קאמר הוא לפי הס״ד אך לפי המסקנא דטעמייהו דרבנן הוא משום דילפי פנים מחוץ הכי נמי דפטור דקתני פטור דזר קאמר הא ליתא דהא רב דקאמר בהא אפילו ר״א מודה ע״כ לפי המסקנא קאי וכל האי שקלא וטריא הוא ליישב דברי רב דקאמר דבהא אפילו ר״א מודה ומדקאמר בהא אפילו ר״א מודה מוכח בהדיא דפטור ציבור קאמר דאי פטור זר לא שייך לומר דר״א מודה דהא פשיטא דלר״א הזר פטור מידי דהוה דפטר בחוץ ולפי הנראה דרב דקאמר דפטור ציבור קתני ואפילו ר״א מודה משום הכרח זה הוא דברייתא קשיתיה דקתני בפנים פטור ואי בקטורת פנים האי פטור אין לו מובן כלל בין אם נאמר דקאי אציבור בין אם נאמר דקאי אזר משום דגבי זר נמי ילפינן פנים מחוץ אלא ודאי דמיירי בהקטרה דהיכל והפטור הוא פטור דציבור ולהורות על כל זה אמר דבהא אפילו ר״א מודה לומר דמיירי בהקטרה דבכזית הויא הקטרה שלמה באופן שלמדנו מזה דגם גבי חיובא דזר ילפינן פנים מחוץ:
שוב ראיתי דהכרח זה אינו משום דטעמא דמוקמי לברייתא בהקטרה דהיכל הוא משום דלישנא דחצי פרס בפנים אינו צודק כ״א בהקטרה דהיכל שהיה מקטיר בכל יום מנה פרס בשחרית ופרס בין הערבים אבל בהקטרת פנים לא שייך לשון זה דחצי פרס לפי ששיעורו הוא מלא חפניו וכיון דע״כ בהקטרה דהיכל מיירי מתני׳ מש״ה אמר דפטור ציבור קתני משום דבהקטרה דהיכל פשיטא דזר חייב בכזית כיון שאין לו שיעור מן התורה ולעולם דלפי המסקנא גם בהקטרת פנים פטור הזר אם הקטיר כזית משום דלא ילפינן פנים מחוץ לגבי חיובא דזר:
ודע דרבינו לא חלק כלל בין קטרת פנים לקטרת חוץ והנראה מדבריו דבשניהם מתחייב בכזית וכמו שכתבנו בתחלת דברינו והטעם הוא משום דפסק כאוקימתא דרב אשי דבתרא הוא. אך בפ״ט מה׳ ביאת מקדש הלכה ד׳ כתב וכן אם הקטיר קטרת על מזבח הזהב משיקטיר כזית חייב אבל המקטיר קטרת ביום הכפורים בקדש הקדשים אינו חייב מיתה עליה עד שיקטיר מלא חפניו השיעור המפורש בתורה ע״כ. הרי הדבר מפורש דס״ל דגבי חיובא דזר לא ילפינן פנים מחוץ. ומרן ז״ל הביא על דברי רבינו הללו סוגיא זו וכתב בסוף דבריו וצ״ע נראה שהוקשה לו דכי היכי דילפינן פנים מחוץ לגבי חיובא דחוץ הכי נמי היה לנו ללמוד לגבי חיובא דזר וליחייב אף בהקטרת פנים בכזית ומש״ה הצריך הדבר עיון:
וראיתי בירושלמי פ״ד דיומא הלכה ה׳ תניא הקטיר כזית בחוץ חייב פחות מכזית בפנים פטור ר׳ זעירא בשם רב ירמיה נפטרו הציבור ידי חובתן ר׳ יוסי בר ר׳ בון בשם רבי ירמיה מן מן דתני הקטיר כזית בחוץ חייב מינה את שמע פחות מכזית בפנים פטור ע״כ. ולא יכולתי להלום גירסא זו דקאמר פחות מכזית בפנים דנפטרו הציבור דכיון דלא חשיבא הקטרה אמאי נפטרו וכן דברי ר׳ יוסי לפי גירסא זו הם תמוהים ואי לאו דמסתפינא אמינא דטעות נפל בספרים והגירסא היא כזית בפנים פטור כלומר דנפטרו הציבור כלומר דלא נימא דכל שלא הקטיר פרס לא נפטרו הציבור קמ״ל דשיעור דפרס אינו מעכב ואם הקטירו כזית יצאו ידי חובתם והיא הברייתא השנויה בתלמוד דידן שכתבנו בתחלת דברינו ומאי דקאמר ר׳ יוסי מן מה דתני כו׳ בא ללמדנו דשני דינים אלו תלויים הם זה בזה דהיינו חיוב חוץ ופטור ציבור ולאפוקי מסברת רב שכתבנו לעיל דקאמר על ברייתא זו דפטור ציבור בהא אפי׳ ר׳ אלעזר מודה ודו״ק. ומ״ש מרן בשם הר״י קורקוס שמתוך דברי רש״י כו׳. עיין בפ״ד דסנהדרין (דף ל״ד):
זרק הדם והעלה האיברים וכו׳. בדפוס מגדל עוז זרק והעלה חייב שתים ובעיקר הדין עיין להרב לח״מ והמל״מ ז״ל שהעמיק הרחיב בביאור דינים אלו ע״פ שיטת רש״י והתוס׳ ורבינו ולשיטת כולם דברי רבינו נכונים בטעמם. ומ״ש בספרי רבינו
העלה אבר חסר וכו׳ בנוסח אחר כתב יד קדמון נמחק כל זה:
העלה וחזר והעלה. הראב״ד השיג ב׳ השגות והנה בביאור השגתו ראשונה א״א הספרים שלנו וכו׳, לא יצאו ידי חובת ביאור כל נושאי כלי רבנו ודברי הראב״ד כדברי הספר החתום (והנה הכ״מ ולח״מ הסכימו דהראב״ד היה לו גירסא בדברי רבנו שחט וזרק חייב שתים. ולשון הלח״ם ומה שתמה הראב״ד על רבנו מפני שהיה לו נוסח משובש בגמ׳ דשחט וזרק חייב שתיים הוא ט״ס וצריך להגיה מפני שהיה לו נוסחא משובשת בלשון רבנו דשחט וזרק חייב שתיים) והנכון במובן מדמרשים הראב״ד כיצד הקומץ וכו׳ עד הוציאו שלם העלה וחזר והעלה וכו׳ עד בין מעלה לעושה ואחר כך משיג א״א הספרים וכו׳ משמע דכוונתו להקשות מדברי רבנו דידיה אדידיה דכיון דכתב רבנו בהל׳ ט׳ כיצד הקומץ וכו׳ שנא׳ לעשות אותו על השלם הוא חייב ולא על החסר אלמא דפסק כר׳ ישמעאל דדריש הכי בזבחים דף ק״ז ע״א דמפיק זורק מדם יחשב ואייתר או זבח לחלק ואייתר לא יביאנו למוקטרי חוץ שחסרו ודריש מלעשות אותו למעט מוקטרי פנים שחסרו, דאי כר״ע דדריש או זבח לרבות הזורק איצטריך לא יביאנו לחלק ולא דריש מלעשות אותו אלא למעט מוקטרי חוץ שחסרו אבל מוקטרי פנים שחסרו מסיק הש״ס דבאמת לר״ע חייב וזהו שמרשים הראב״ד כיצד הקומץ וכו׳ עד הוציאו שלם דמזה מוכח כר׳ ישמעאל, והוקשה לו מ״ש רבנו כאן זרק והעלה חייב שתים שהרי חילק הכתוב בין מעלה לעושה דאתאן כר״ע אליבא דאביי דלרבי ישמעאל בלא זה מחייב שתים דמפיק זריקה מדם יחשב דכתיב גבי שחיטה (דהיינו קושיית הלח״מ ולא נוח לו תירוץ הלח״מ דניחא ליה לרבנו לתת טעם דאף ר״ע יודה בה, שזה דחוק) והנה לא הוקשה להראב״ד למה פסק רבנו כר׳ ישמעאל ודלא כר״ע דהא הלכה כר״ע מחברו כמו שהקשה הלח״מ, דאין זה קושיא דסתם מתני׳ דזבחים דף ק״ט ע״ב דוכולן שחסרו כל שהוא והקריבו בחוץ פטור אתיא כרבי ישמעאל, אלא דמקשה לרבנו מדידיה אדידיה.
ומה שאחז הראב״ד בלשונו א״א הספרים וכו׳, היינו דהראב״ד ודאי גריס בזבחים דף ק״ז ע״ב כגירסא דידן א״ר אבהו שחט וזרק וכו׳ אביי אמר אפי׳ לר״ע אינו חייב אלא אחת וכו׳ זרק והעלה וכו׳ אביי אמר אפי׳ לר״ע חייב שתים וכמבואר מלשון הראב״ד אלא דהראב״ד ראה הגירסא ההפוכה שהביא הכ״מ אביי אמר אפי׳ לרבי ישמעאל חייב שתים וכסבור הראב״ד שבהכרח רבנו היתה לו גירסא זו דשפיר פסק כר״י ואפ״ה שפיר כתב אליבא דר״י שהרי חילק הכתוב בין מעלה לעושה דהיה מקום לומר דרבנו גריס זרק והעלה א״ר אבוה לר״י חייב אחת ולר״ע חייב שתים אביי אמר אפי׳ לר״י חייב שתים להכי פלגינהו וכו׳, ולזה כתב הראב״ד דבהכרח גירסא זו משובשת וכמ״ש המל״מ פי״ח מהל׳ מעשה הקרבנות ה״ד ועיקר הגירסא להיפך. והיינו נמי דסיים הראב״ד אבל שחט וזרק וכו׳ להורות דגירסת הספרים כמ״ש הכ״מ משובשת וחסר בבא אביי אמר אפי׳ לר״ע אינו חייב אלא אחת. גם כוונתו להשיג דלמה השמיט רבנו דין שחט וזרק ואדרבה מפשטות לשונו בפרקין ה״ב וה״ג משמע דרבנו מפיק זורק מקרא דלעשות דכתיב בהעלאה וא״כ השוחט והזורק חייב שתים כמו השוחט ומעלה והוא היפך מסקנת אביי דאפי׳ לר״ע אינו חייב אלא אחת וכ״ש דלא אתיא כר׳ ישמעאל וזה ברור בכוונת השגה קמייתא.
ואולם לפי מה שכתבתי בפרקין ה״ט דרבנו פסק דלא כר״י ודלא כר״ע אלא כברייתא דתורת כהנים, דף ק״ט ע״א בזבחים מיושבת השגת הראב״ד וגם מיושב קושיית הלח״מ דכיון דזורק ילפינן מלעשות כנ״ל בפרקין ה״ב וה״ג הוצרך רבנו לטעם שחילק הכתוב בין מעלה לעושה. ולענין שחט וזרק אפשר דסובר רבנו כאביי אליבא דר״ע דאינו חייב אלא אחת. ואפשר דוקא לר״ע דמפיק מאו זבח הנזכר גבי עונש העלאה הוא דמפקינן אזהרה מקרא דשם תעשה דדרשה מתיבת או אינו רק ריבוי לכרת משא״כ לתנא דתורת כהנים דמפיק מקרא לא יביאנו לעשות חשיב פשטא דקרא וילפינן אזהרה גמורה דומיא דמעלה ומודה אביי דלתנא דתורת כהנים שוחט וזורק חשוב כשוחט ומעלה. ואפשר דרבנו מספקא ליה אליבא דתנא דתורת כהנים ומשו״ה השמיט דין שחט וזרק. ואפשר דסמך רבנו דדוקא זרק והעלה חייב שתיים משא״כ שוחט וזורק אינו חייב אלא אחת והבוחר יבחר.
והשגה השניה על מ״ש רבנו העלה אבר חסר פטור א״א לא האיר דבריו וכו׳, עי׳ כ״מ ודבריו תמוהים כמ״ש המל״מ והעיקר דמ״ש רבנו העלה אבר חסר היינו שנשרף ונאבד מקצתו כדמסיק המל״מ משא״כ כל שהאבר קיים אע״ג שהעלה רק מקצתו חייב היכא דאיכא בהעלאה כזית ודלא כמו שהבין הראב״ד בכוונת רבנו. ומה שהקשה המל״מ על מ״ש רבנו בה״ט הוציאו שלם וחסר בחוץ הר״ז ספק והניח בצ״ע בד״ה ודע דבדף ק״י וכו׳, לדעתי אין דבריו מוכרחין די״ל דבעיא שבש״ס דאפשר לא פטרה תורה אבר חסר אלא א״כ נחסר בפנים דבשם חסרון איכא פסול בפנים כשחסרה אחר קבלה קודם זריקה עי׳ פ״א מהל׳ פסוה״מ הכ״ט אע״ג שנשחטה בפנים דהו״ל מוקטרי פנים אבל מוקטרי פנים שיצאו ואח״כ חסרו שוב לא מהני בהו חסרון, תדע דהא במוקטרי חוץ שחסרו לכו״ע פטור אע״ג דפסול ועומד ובהכרח אין זה דמשום פסול נגע ביה דבפירוש ריבה קרא לחייב מוקטרי חוץ ומ״מ דרשינן שלם ולא חסר אלא דמספקא לש״ס דאפשר לא מיעטה תורה חסר אלא במוקטרי פנים שחסרו בפנים ומוקטרי חוץ שחסרו בחוץ משא״כ מוקטרי פנים שיצאו ואחר כך חסרו בחוץ לא מיעטה תורה דכיון שנשתנה ביציאה שוב לא מקרי מוקטרי פנים שחסרו.
ומ״ש המל״מ בד״ה ודע שרבנו וכו׳ הדבר פשוט דהשמיט רבנו מוקטרי חוץ שחסרו דנלמד בק״ו ממוקטרי פנים וכן למדנו דין מוקטרי חוץ שחסרו ממ״ש רבנו בפרקין ה״ד וכן המנסך יין וכו׳.
ומ״ש המל״מ עוד יש לדקדק במ״ש רבנו וכו׳ והניח בצ״ע, אין כאן מקום עיון דודאי דווקא נקיט רבנו פ״ו מהל׳ שגגות ה״ב דהשוחט בחוץ חמישה זבחים בהעלם אחד אינו חייב אלא אחת משא״כ במעלה חמישה זבחים אפי׳ בהעלם אחד ודאי חייב חמש והרי מפורש בזבחים דף ק״ז ע״א ור׳ ישמעאל האי או זבח מיבעי ליה לחלק ור״ע מפיק לחלק מלא יביאנו. ורבנו מפרש לחלק דלא כפי׳ רש״י דלא תימא עד דמסיק עולה ושלמים אלא דחייב על עולה בפני עצמה ועל זבח בפני עצמו אע״ג שהעלה אותן בהעלם אחד, וא״כ לדידן דקי״ל כר׳ יוסי אליבא דרבי יוחנן בד׳ וה׳ אברים, מהני לחלק דחייב על כל אבר ואבר אע״ג שהעלה חמישה אברים בהעלם אחד, תדע דאי ס״ד דאיירי בחמש העלמות א״כ לריש לקיש דס״ל זבחים דף ק״ח ע״ב מחלוקת בחמישה אברים אטו גרע חמישה אברים מהעלה חמישה זיתים בחמש העלמות דלכו״ע חייב חמש. בשלמא לדרך התוס׳ ד״ה אכל בהמה ניחא דכיון שהעלה אבר הראשון חשיב חסר ופטור אאינך משא״כ לדרך המל״מ דחסרון שע״י הקטרה לא חשיב חסרון אלא א״כ נשרף ונאבד וכמ״ש לעיל בפירוש מ״ש רבנו העלה אבר חסר דווקא נשרף ונאבד וכמ״ש המל״מ סוף ד״ה אך כפי פי׳ התוס׳ דא״כ בהכרח מפרש רבנו חסרון בחוץ דומיא דחסרון בפנים בנאבד מכלל דלר״ל פליגי בהעלם אחד וה״ה לר׳ יוחנן ושאני העלאה משחיטה דכתיב או לחלק ודכוותיה בסמוך הי״ב שנים שהעלו חייבין אע״ג ששנים ששחטו פטורין.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דכסף משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזלהכל
 
(יב) א שנים שאחזו באבר והעלוהו בחוץ, חייבין, שנאמר ״איש איש אשר יעלה עולה או זבחב״ (ויקרא י״ז:ח׳), אפילו איש ואיש שהעלוהוג חייבין:
When two people slaughter [a sacrificial animal outside the Temple Courtyard], they are exempt.⁠1 If two people hold a limb [from a sacrificial animal] and offer it outside the Temple Courtyard], they are liable. [The rationale is that the prooftext states] "Every man2 who will offer a burnt-offering.⁠" Implied is that even two people who offer [a sacrifice] are liable.
1. This law has already been stated in Chapter 18, Halachah 16. Indeed, there are some who considered its inclusion here as a scribal error.
2. The original Hebrew repeats the word ish meaning man, implying that even two men can be held liable for the same activity.
א. בד׳ נוסף כאן: שנים ששחטו פטורים. אך אין זה מקומו, וכבר נאמר לעיל יח, טז.
ב. בת1 לית מ׳או׳. וכך ד (גם פ, ק).
ג. ב8, ת1: שהעלו. וכך ד (גם פ).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחעודהכל
שְׁנַיִם שֶׁשָּׁחֲטוּ פְּטוּרִים. שְׁנַיִם שֶׁאָחֲזוּ בְּאֵיבָר וְהֶעֱלוּהוּ בַּחוּץ חַיָּבִין. שֶׁנֶּאֱמַר (ויקרא י״ז:ח׳) אִישׁ אִישׁ (ויקרא י״ז:ח׳) אֲשֶׁר יַעֲלֶה עֹלָה אֲפִלּוּ אִישׁ וְאִישׁ שֶׁהֶעֱלוּ חַיָּבִין:
שנים שאחזו באבר והעלוהו בחוץ חייבים וכו׳ – משנה שם:
שנים ששחטו פטורים. בדפוס מגדל עוז אין שם חלוקא זו גם מרן ז״ל לא הזכירה וכך הוא האמת שכבר הזכירו רבינו בפי״ח הל׳ ט״ז:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמעשה רקחהכל
 
(יג) הזורק מקצת מתנות בחוץ, חייב. המקבל דם חטאת בכוס אחד, נתן ממנו בחוץ וחזר ונתן בפנים, חייב על הניתן בחוץ, שהרי כולו ראוי לקרב בפנים. ואם נתן ממנו בפנים וחזר ונתן בחוץ, פטור, מפני שהן שירים. אבל אם קיבל בשתיא כוסות, בין שנתן שניהן בחוץ, או אחד בחוץ ואחד בפנים, או אחד בפנים ואחד בחוץ, הרי זה חייב:
If a person makes several of the required sprinklings [of blood] outside [their appropriate place], he is liable.⁠1 A person who receives the blood of a sin-offering2 in one cup and applies it to an altar outside [the Temple Courtyard] and then applies it to the altar inside [the Temple Courtyard],⁠3 he is liable for the portion applied outside [the Temple Courtyard]. [The rationale is that] the entire amount was fit to be offered inside.⁠4
If he applied it to [the altar] inside and then applied it outside, he is exempt, for [the blood he used] was merely remnants.⁠5 If, however, he received the blood in two cups, he is liable whether he applied both of them outside [the Temple Courtyard], [the first] outside and the other inside, or [the first] inside and the other outside.⁠6
1. Even though he did not complete the required service associated with the sacrifice, as long as he sprinkled the blood on an altar once, he is liable.
2. The Rambam is quoting the wording of the mishnah (Zevachim 13:6). Nevertheless, according to his understanding, this law applies to the blood of other sacrifices as well.
3. He is liable even if he does not apply the blood to the altar inside. The Rambam mentions the application of the blood inside only to emphasize that offering the blood properly does not remove the liability that was already established.
4. Hence if he offers any of it outside first, he is liable. The fact that he does not offer the entire amount outside is not significant. As long as a portion is offered outside, he is liable.
5. I.e., the offering was completed through the application of the blood to the altar inside. Although the remainder of the blood should also have been dashed on the altar, that is not an absolute requirement. Hence one is not liable for offering such blood outside the Temple Courtyard.
6. The Ra'avad takes issue with the Rambam regarding the latter point, explaining that Zevachim 112a states that one is exempt in the latter instance. Since the blood was first offered inside, the sacrifice is acceptable and the fact that later blood was also offered outside is not of consequence. The Radbaz explains that, according to the Rambam, that rationale applies when the blood was offered inside according to all of its specifications. In this instance, however, the Rambam is speaking about a situation where the applications of the blood to the Temple altar were not completed. Hence, the blood in the second cup is still significant.
א. ד (גם ק): בשני. וכ״ה במשנה זבחים יג, ח בכ״י רבנו. ולכאורה כצ״ל, שהרי בסמוך ׳שניהן׳, אך במספרים יש אצל רבנו חילוף לשון זכר ונקבה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחחדושי ר׳ חיים הלויאבן האזלעודהכל
הַזּוֹרֵק מִקְצָת מַתָּנוֹת בַּחוּץ חַיָּב. הַמְקַבֵּל דַּם חַטָּאת בְּכוֹס אֶחָד נָתַן מִמֶּנּוּ בַּחוּץ וְחָזַר וְנָתַן בִּפְנִים חַיָּב עַל הֲנָיָתָן בַּחוּץ. שֶׁהֲרֵי כֻּלּוֹ רָאוּי לִקָּרֵב בִּפְנִים. וְאִם נָתַן מִמֶּנּוּ בִּפְנִים וְחָזַר וְנָתַן בַּחוּץ פָּטוּר מִפְּנֵי שֶׁהֵן שְׁיָרִים. אֲבָל אִם קִבֵּל בִּשְׁנֵי כּוֹסוֹת. בֵּין שֶׁנָּתַן שְׁנֵיהֶן בַּחוּץ. אוֹ אֶחָד בַּחוּץ וְאֶחָד בִּפְנִים. אוֹ אֶחָד בִּפְנִים וְאֶחָד בַּחוּץ. הֲרֵי זֶה חַיָּב:
הזורק מקצת וכו׳ עד או אחד בפנים – א״א זה אינו כלום דאחד בפנים ואחד בחוץ בין למ״ד עושה את חבירו דחוי בין למאן דאמר עושה אותו שירים שני לא חזי בפנים.
הזורק מקצת מתנות בחוץ חייב – משנה שם (דף ק״י):
המקבל דם חטאת בכוס אחד וכו׳ – משנה שם (דף קי״א:) חטאת שקבל דמה בכוס אחד נתן בחוץ וחזר ונתן בפנים בפנים וחזר ונתן בחוץ חייב שכולו ראוי (לבא) בפנים קבל בב׳ כוסות נתן שניהם בפנים פטור שניהם בחוץ חייב אחד בפנים ואחד בחוץ פטור אחד בחוץ ואחד בפנים חייב על החיצון והפנימי מכפר. ובגמ׳ (דף קי״ב) בפנים ונתן בחוץ שירים נינהו הא מני ר׳ נחמיה היא וכו׳. אי ר׳ נחמיה אימא סיפא קבל דמה בשני כוסות וכו׳ אחד בפנים ואחד בחוץ פטור והאמר רבי נחמיה שיירי הדם שהקריבן בחוץ חייב סיפא אתאן לת״ק דר״א בר״ש דאמר כוס עושה דיחוי לחבירו. ופלוגתא דראב״ש ות״ק בפרק כל הפסולין (זבחים ל״ד) ושם מתבאר דלדברי שניהם אין השני ראוי ואם כן אינו חייב עליו בחוץ. ויש לתמוה על רבינו שכתב אחד בפנים ואחד בחוץ חייב וכבר השיגו הראב״ד וכתב הזורק מקצת וכו׳ עד או אחד בפנים א״א זה אינו כלום דאחד בפנים ואחד בחוץ בין למ״ד עושה את חבירו דחוי בין למ״ד עושה אותו שירים שני לא חזי בפנים עכ״ל וצ״ע. והר״י קורקוס ז״ל כתב וז״ל ונראה שרבינו סומך על מ״ש שם למה הדבר דומה למפריש חטאתו ואבדה והפריש אחרת תחתיה ואח״כ נמצאת הראשונה והרי שתיהן עומדות שחט שתיהן בחוץ חייב אחד בפנים ואחד בחוץ פטור אחד בחוץ ואחד בפנים חייב וכו׳ ושאלו בגמרא דמה למדנו מדמיון זה ותירצו הא קא משמע לן הא מני רבי היא אבודה בשעת הפרשה מתה וה״ק טעמא דאבדה הא הפריש שתי חטאות לאחריות חדא מינייהו מעיקרא (בטלה) [עולה] היא וכו׳ פירוש ולא אמרינן בכי הא שאם הקריב אחד בפנים ואחד בחוץ פטור אלא חייב בכל גוונא. וסובר רבינו שהכוונה לומר שגם גבי כוסות דמי לשתיהן לאחריות כי מתחלה לאחריות עומדות וזהו למה״ד כלומר מה שאני פוטר בכוסות היכא דאחד בפנים ואחד בחוץ היינו למאן דסבר דיחוי דדמי לאבודה אבל אם הפריש לאחריות חייב והוא הדין בכוסות דלא אמרינן דיחוי אלא דמי לאחריות אי נמי אפילו אם הוא דיחוי אחר שהקריב אחד בפנים מתחלה לא היה דחוי וחייב. ומ״מ דחוק הוא פירוש זה ואולי גירסא אחרת היתה לו וצ״ע עכ״ל:
מפני שהם שירים. וכמו שנתבאר לעיל בפרק זה הל׳ ד׳:
או אחד בפנים ואחד בחוץ הרי זה חייב. עיין בהשגות ובכ״מ נדחק. ולפענ״ד נראה ליישב דלקמן דף קי״ד פריך והא נמי תיפוק ליה מואל פתח אהל מועד בשלמא רובע ונרבע דאקדשינהו והדר רבעו וכו׳ עיי״ש בפרש״י דמבואר בסוגיא זו דמואל פתח יש לרבות את שהיה ראוי בשום זמן לבא אל פתח אע״ג דהשתא נדחה ומשו״ה איצטריך קרא יתירא למעט רובע ונרבע ולפ״ז בנדון דידן דהכוס השני היתה ראויה לזריקה טרם שנתן מהראשון אף על גב דכוס עושה חברו דיחוי חייבין על השני בחוץ. אמנם בזבחים פ״ד דף ל״ט ע״א איתא מפורש בברייתא שדמים הטעונים יסוד חייבים עליו בחוץ ודמים הנשפכים לאמה אין חייבים עליו בחוץ ומוקי לה התם כר׳ נחמיה ובהכרח פליג אברייתא דלקמן וס״ל דבעינן שיהיה ראוי לבא בחוץ בשעת זריקה בחוץ וממעטינן מואל פתח נדחה אע״ג שהיה נראה בשום זמן הילכך סוגיא דידן אליבא דר׳ נחמיה דחייב בשירים ופטור גבי דחויין. משא״כ לדידן דקיי״ל כברייתא דלקמן דף קי״ד וכסתמא דריש פרק פרת חטאת נמצא הכל להיפך דשירים שנעשה מצותן פטור אבל דחויין קרינן ביה ואל פתח אהל מועד הואיל שהיו ראויין בשום זמן וחייב ותו לא מידי (ועיין מ״ש לעיל פי״ח הי״א דלפמ״ש כאן צריך לומר דמואל פתח אהל מועד לא יביאנו דהעלאה נמי היינו מרבים רובע ונרבע בתר דאקדשינהו אע״ג דכתיב לא יביאנו לשון עתיד ולא כתיב הביאו לשון עבר משום דהיינו למדים העלאה מזריקה בג״ש והבן זה):
הזורק מקצת מתנות בחוץ חייב.
נ״ב אף מדמים הפנימים במתנה ראשונה ובשלש מתנות האחרונות חייב אף בחטאת החיצונה ודוק:
הזורק מקצת מתנות בחוץ חייב, המקבל דם חטאת בכוס אחד נתן ממנו בחוץ וחזר ונתן בפנים חייב על הניתן בחוץ שהרי כולו ראוי ליקרב בפנים, ואם נתן ממנו בפנים וחזר ונתן בחוץ פטור מפני שהן שירים, אבל אם קבל בשני כוסות בין שנתן שניהן בחוץ או אחד בחוץ ואחד בפנים או אחד בפנים ואחד בחוץ הרי זה חייב עכ״ל. ובהשגות ז״ל א״א זה אינו כלום דאחד בפנים ואחד בחוץ בין למ״ד עושה את חבירו דחוי ובין למ״ד עושה אותו שירים שני לא חזי בפנים עכ״ל. ועיין בזבחים דף קי״א ע״ב דתנן שם חטאת שקבל דמה בכוס אחד נתן וכו׳ בפנים וחזר ונתן בחוץ חייב וכו׳ קבל דמה בשתי כוסות נתן וכו׳ אחד בפנים ואחד בחוץ פטור, ושם בסוגיא דרישא דכוס אחד רבי נחמיה היא דאמר שירי הדם שהקריבן בחוץ חייב, וסיפא דבשתי כוסות פטור אתיא לתנא קמא דרבי אלעזר ברבי שמעון דאמר כוס עושה את חבירו דיחוי, הרי להדיא כדעת הראב״ד דבדיחוי לכו״ע פטור על זריקתו בחוץ, וצ״ע דברי הרמב״ם.
והנראה לומר בדעת הרמב״ם, דהך נפקא מינה יש בין שירים ובין דחויין, דבשירים הא איכא דין שירים שחלה עליהן, והזריקה היא שעושה אותן לשירים, דהרי יש עליהן דין שפיכה ליסוד, מה שמתחלה לא היו ראויין ליסוד, ורק הזריקה היא שהכשירתן ליסוד, אכן בדחויין אין שום דין חל עליהן, אלא מכיון שנעשה כל דין הדם שבקרבן מבלעדן ממילא נעשין דחויין, אבל אין בהם שום חלות דין דנימא דהזריקה רמיא עליהו דין זה. ונפקא מינה בזה, דהנה קי״ל בפ׳ בית שמאי דכל הזבחים שנתן מהם מתנה אחת כיפר והשאר אינן אלא למצוה, ולפי זה נראה דהיכא דנתן מתנה אחת נהי דעדיין רמיא עלייהו מצות זריקה משאר מתנות, מ״מ חייל על הדם שם שירים ג״כ, ואית בהו גם דין שפיכה ליסוד ג״כ, ומשום דכיון דשלמה זריקה המעכבת חיילא עלייהו שם שירים ג״כ, אכן כל זה הוא בשירים דהוי חלות דין ושם על הדם, וע״כ שפיר חייל הך דינא גם קודם שנתן שאר המתנות, משא״כ בדין דחוי, דעיקר טעמא הוא משום דכבר שלמה עבודת הקרבן ונשארו בלא דבר ממילא נעשין דחויין, א״כ כל זמן שיש עדיין חובת זריקה עוד לא נדחו, ואין עליהן שום דין דחוי בשום צד. והנה בזבחים דף ל״ח ע״ב שם אמר ר״י שלש מתנות שבחטאות וכו׳ והמעלה מהן בחוץ חייב, והיינו משום דעדיין ראויין הן לפנים, ולפי מה שנתבאר דבהדם הנשאר לאחר מתנה הראשונה חייל עלייהו שני הדינים, דין שירים ודין זריקה, אפשר דמאחר דחייל על גוף הדם דין שירים, ואיכא עלייהו חלות דין שפיכה ליסוד, ממילא אינו חייב על זריקתן בחוץ, דחלות שם שירים שבהדם זהו גופא מפקיע מהם חיוב חוץ, והא דקאמר הגמ׳ דהמתנות האחרונות הן כתחלתן וחייב על זריקתן בחוץ, הוא דוקא בשני כוסות או בדם שבצואר דלית בהו דין שירים, ומעשה הזריקה לא חלה עליהן, ורק דין דחויין הוא דאית בהו, במה דנדחין ממילא, בזה הוא דאמרינן דכיון דיש עדיין עליהן חובת ודין מתנות האחרונות ע״כ חייב על זריקתן בחוץ.
ולפי זה הרי מתישבים היטב דברי הרמב״ם, דהרמב״ם קאי על מה שהקדים מתחלה דהזורק מקצת מתנות בחוץ חייב, ובזה הוא דמחלק שפיר, דבשני כוסות דהויין דחויין, וע״כ כל זמן שלא נשלמו כל המתנות כולן עוד לא נדחו, וחייב על זריקתן בחוץ, משא״כ בכוס אחד, דחייל על גוף הדם שם שירים ודין שפיכה ליסוד, ע״כ פטור על מתנות האחרונות בחוץ, וכמו שנתבאר. ולפי זה הרי לא קשה מהסוגיא דזבחים לדעת הרמב״ם, דשם הא מיירי בגמר כל המתנות בפנים, ופשיטא דפטור בשני כוסות, כיון דהויין דחויין ואין בהם עוד דין זריקה כלל. ועיין ברמב״ם פ״ב מהל׳ פסולי המוקדשים שפסק בסתמא דחייב על יתר המתנות בחוץ, ולא הזכיר לפטור בכוס אחד, ונראה דזהו משום דשם פסק עיקר הדין דמתנות האחרונות יש בהן דין זריקה להתחייב עליהן בחוץ, משא״כ הכא דמיירי בדין הדם, בזה הוא שחילק דהדם שבכוס אחד פטור על זריקתו בחוץ, משום דין שירים שבו.
והנה בזבחים דף ל״ב [ע״א] תנן נתנו ע״ג הכבש וכו׳ אם יש דם הנפש יחזור הכשר ויקבל, משום דפסול אינו עושה דחוי, וכן במעילה דף ה׳ [ע״ב] מבואר דכל הפסולין חוץ מטמא שזרקו יחזור הכשר ויקבל דאין פסול עושה שירים, ובטמא גופיה אם אך נתנו גם במחשבת פסול או שלא במקומו, אף למ״ד דכמקומו דמי, מבואר בזבחים דף כ״ו [ע״ב] דאינו עושה שירים, וכן הוא ברמב״ם פי״ד מהל׳ פסולי המוקדשים ה״ב עיי״ש, ובזבחים דף ל״ד [ע״ב] מבואר עוד דגם כוס פסול דינו כזריקת פסול ואינו עושה שירים, ועיין ברמב״ם פי״ד מה׳ פסולי המוקדשים שם דמבואר דדחוי הוא דאינן עושין אבל דם שבכוס זה מיהא פסול, ובעל כרחך הוא משום דס״ל לחלק, דנהי דאינן עושין דחוי, אבל מ״מ עושין שירים, ולפי זה הרי משכחינן גוונא דבכוס אחד פטור בנתן בפנים וחזר ונתן בחוץ ובשני כוסות חייב, והוא בזריקת פסולים, דדם שבכוס זה אידחי מזריקה, ופטורין על זריקתו בחוץ, ושבכוס השני חייבין עליו, כיון דאין בו דין שירים א״כ הרי הוא כדם שבצואר דיחזור הכשר ויקבלנו, וכן בכוס פסול, דג״כ דינו כמו זריקת פסולין, דהכוס השני הכשר אינו דחוי, ובכוס אחד גם הכשר נדחה משום שירים, ומשכחת בכוס אחד מקצתו כשר ומקצתו פסול, כגון שנתקבל בכוס אחד ואח״כ נתחלק בשני כוסות, ויצא האחד, דלענין דין שירים דינו ככוס אחד, כיון דנתקבל בכלי אחד, דהכל הולך אחר הקבלה והקידוש, ולפי זה אולי יש לדחוק בדעת הרמב״ם דכוונתו על הנך גווני שהזכרנו, דהקרבן עוד יש בו דין זריקה, ורק דבכוס אחד מיהא מיפטר, משום דנדחה מזריקה כיון דהוי שירים, ודינו דישפך לאמה.
הזורק מקצת מתנות בחוץ חייב, המקבל דם חטאת בכוס אחד נתן ממנו בחוץ וחזר ונתן בפנים חייב על הניתן בחוץ שהרי כולו ראוי ליקרב בפנים. ואם נתן ממנו בפנים וחזר ונתן בחוץ פטור מפני שהן שיריים, אבל אם קבל בשני כוסות בין שנתן שניהם בחוץ או אחד בחוץ ואחד בפנים, או אחד בפנים ואחד בחוץ הרי זה חייב.
השגת הראב״ד הזורק מקצת וכו׳ עד או אחד בפנים, א״א זה אינו כלום דאחד בפנים ואחד בחוץ בין למ״ד עושה את חבירו דחוי, בין למ״ד עושה אותו שיריים לא חזי בפנים.
הכ״מ כתב בשם הר״י קורקוס לבאר דעת הרמב״ם לפי״מ דאמר בגמ׳ על הא דתנן קבל דמה בשני כוסות נתן שניהם וכו׳ א׳ בפנים וא׳ בחוץ פטור, א׳ בחוץ וא׳ בפנים חייב על החיצון, והפנימי מכפר, למה הדבר דומה למפריש חטאת ואבדה והפריש אחרת תחתיה ואח״כ נמצאת הראשונה והרי שתיהם עומדות שחט שתיהם בפנים פטור שתיהם בחוץ חייב, א׳ בפנים וא׳ בחוץ פטור, א׳ בחוץ וא׳ בפנים חייב על החיצונה והפנימית מכפרת, ואמר הגמ׳ למה״ד ל״ל הא מני רבי היא דאמר אבודה בשעת הפרשה מתה, והכי קאמר טעמא דאבדה הא הפריש שני חטאות לאחריות חדא מינייהו מעיקרא עולה היא, פירוש ולא אמרינן בכי הא שאם הקריב אחד בפנים ואחד בחוץ פטור אלא חייב בכל גווני, וסובר רבינו שהכונה לומר שגם גבי כוסות דמי לשתיהן לאחריות כי מתחלה לאחריות עומדות, וזהו למה״ד כלומר מה שאני פוטר בכוסות היכי דא׳ בפנים וא׳ בחוץ היינו למאן דסבר דיחוי דדמי לאבודה, אבל אם הפריש לאחריות חייב וה״ה בכוסות דלא אמרינן דיחוי אלא דמי לאחריות אי נמי אפילו אם הוא דיחוי אחר שהקריב אחד בפנים מתחלה לא הי׳ דיחוי וחייב. ומ״מ דחוק הוא פי׳ זה ואולי גירסא אחרת הי׳ לו וצ״ע עכ״ל הכ״מ.
והקשה החק נתן דהא בגמ׳ פריך ארישא בפנים וחזר ונתן בחוץ חייב אמאי שיריים נינהו ומשני הא מני ר׳ נחמיה דאמר שירי הדם שהקריבם בחוץ חייב אי ר׳ נחמיה אימא סיפא קבל דמה בשני כוסות אחד בפנים וא׳ בחוץ פטור סיפא אתאן לת״ק דראבר״ש דאמר כוס עושה דיחוי לחבירו ומאן תנא דפליג עליה דראבר״ש ר׳ נחמיה הוא, ופירש״י דפליג עליה וסבר דכוס עושה את חבירו דיחוי ומשום הכי סבר הכא בשני כוסות דא׳ בפנים וא׳ בחוץ פטור אף דבכוס אחד חייב, ומוכח להדיא דגם לר׳ נחמיה דמחייב בשירי הדם מ״מ בשני כוסות פטור משום דכוס עושה דיחוי לחבירו, ומש״כ הכ״מ דשני כוסות לא אמרינן דחוי אלא דמי לאחריות כתב החק נתן דהא ליתא דהא פסק הרמב״ם בפ״ב מהל׳ פסוה״מ הל׳ כ״א דהוי דחוי, גם מה שכתב ודמי לאחריות הא נמי ליתא שהרי אמרינן גבי שני חטאות דטעמא דחדא מינייהו מעיקרא עולה היא, וזה לא שייך בשני כוסות דהשני ישפך לאמה, גם לא יישב הכ״מ איך מתיישבת מתני׳ דתנן פטור וסיים החק נתן וצ״ע רב עכ״ד.
והנראה בדעת הרמב״ם ומקודם נבאר עיקר סברתו דאף דלכאורה לפי״מ דקיי״ל דלא כר׳ נחמיה ושירי הדם שהקריבם בחוץ פטור א״כ כ״ש היכי דהוי דחוי ודאי פטור, אבל יש לומר להיפוך דהא קיי״ל דכל הפסולין שהי׳ פסולן בקודש כמו לן ויוצא וטמא חייבים עליהם בחוץ, וא״כ אמאי שירי הדם שהקריבן בחוץ פטור, אלא דבאמת לא דמי דשיריים אין בהם דין פסול ולא היו מעולם עומדים שיקריבו אותם על המזבח, אלא שישפכו אותם ליסוד וזהו עיקר דינם ולא קרינן בדם זה ואל פתח אהל מועד לא יביאנו לעשות אותו, שאין שפיכת שיריים מכלל העשיות כדאיתא בזבחים דף ד׳ ע״ב דאמר כללא קמא מרבה עשיות ותו לא כללא בתרא כל לד׳ ואפי׳ שפיכת שיריים, איברא דראייתי מופרכת דהא אמר שם ואפי׳ שפיכת שיריים והקטרת אימורין, ועל הקטרת אימורין הא חייבים בחוץ, וזהו עיקר קרא דאשר יעלה עולה, ולכאורה באמת קשה דאיך אמר שם דהקטרת אימורין אינו בכלל עשיות, דהא כתיב לעשות אותו על הקטרה, אלא דבאמת לא קשה דלגבי עיקר הקרבן לא נחשב הקטרת אימורין בכלל עשיות, ולכן התם דמיירי בקרא דואת האיל יעשה זבח שלמים דהוא עשיות בעיקר הקרבן, בזה אמר שפיר דהקטרת אימורין אינו בכלל עשיות שאינם מעכבים את הכפרה ואינו מד׳ עבודות, אבל בקרא דשחוטי חוץ דכתיב אשר יעלה עולה בזה שפיר כתיב על הקטרה לעשות אותו, וממילא יהיו דברינו נכונים דשפיכת שיריים אינם לא בכלל זריקה ולא בכלל הקטרה ולא קרינן בזה לעשות אותו.
ונמצא דבכוס אחד שהנשאר יש בו דין שיריים שפיר קיי״ל דפטור עליהם בחוץ, אבל כשקבל בשני כוסות דאם זרק מכוס אחד שנעשה השני דחוי שאין בו דין מסויים ומצות שפיכה לאמה, אלא דנשפך לאמה כדין קדשים פסולים, ולכן אנו דנין בכוס זה כמו בקדשים פסולין דהא מקודם בשעת שחיטה וקבלה הי׳ ראוי גם דם זה לזריקה, ולכן צריך שיתחייבו עליו אם זרקו בחוץ.
והנה במה דתנן בדף ק״ט אחד קדשים כשרים ואחד קדשים פסולים שהי׳ פסולם בקודש והקריבו בחוץ חייב, תניא בברייתא שם מנין לרבות פסולים ת״ל לא יביאנו לעשות כל המתקבל בפתח אוהל מועד חייבין עליו בחוץ ופירש״י ת״ל לעשות משמע הראויים לעשות אפי׳ אינו ראוי לבוא מחוץ לפנים והני נמי כיון דאם עלו לא ירדו, וכהן נזקק להפך בהם בצינורא או להעלותם מראש המזבח למערכה ראויים לעשות קרינן ביה, א״כ לפי״ד רש״י לא שייך לומר דיהי׳ חייב על קדשים פסולים בחוץ אלא בהעלאת אברים פסולים דדינם שאם עלו לא ירדו, אבל בזריקת דם דחוי דלא שייך לומר בזה אם עלו לא ירדו דהא ר׳ יהושע סובר בדף פ״ג דדוקא כל הראוי לאישים אם עלה לא ירד, וכן פסק הרמב״ם בפ״ג מהל׳ פסוה״מ הל׳ ג׳ ובמתני׳ תנן להדיא אין בין דברי ר״ג לדברי ר׳ יהושע אלא הדם והנסכים שר״ג אומר לא ירדו ור׳ יהושע אומר ירדו, ואף דגבי כלי שרת פסק הרמב״ם שם בהל׳ י״ט דכלי שרת מקדשים דם הפסול ליקרב, ושם באותה הל׳ כתב כשם שהמזבח מקדש את הראוי לו כך הכבש וכלי השרת מקדשים את הראוי להם, ע״כ אנו צריכים לומר דהרמב״ם מחלק בין מזבח ובין כלי שרת דאף דהמזבח אינו מקדש אלא הראוי לאשים, וכן כבש דדינו כמזבח אבל כלי שרת דכתיב כל הנוגע בהם יקדש מקדשים דם ליקרב דזהו ראוי להם, ובזה ליכא דרשא דדוקא ראוי לאשים דזה ילפינן רק במזבח דילפינן מעולה, וכיון דבדם ליכא דין אם עלה לא ירד א״כ בדם דחוי אין טעם שיתחייבו עליו בחוץ, ואף שהדם הוא בכלי שרת זה אינו דא״כ איך אמרינן דהוי דחוי הא פסק הרמב״ם דכלי שרת מקדשין דם הפסול ליקרב אלא דאין מקדשין כלי שרת אלא כשנתנוהו לכלי שרת לקדשו כשהוא פסול, אבל אם נתנוהו כשהוא כשר ונפסל בכלי שרת בודאי אין כלי שרת מקדשים אותו. וא״כ לפירש״י דמה דחייבים על פסולים בחוץ הוא משום דאם עלה לא ירד לפי״ז על זריקת דמים פסולים בחוץ א״צ להתחייב.
אכן הרמב״ם בהל׳ ז׳ כתב אבל קדשים פסולים שהי׳ פסולן בקודש אם העלה מהם בחוץ חייב וכו׳ שנאמר לעשות אותו לד׳ כל הנעשה לד׳ חייבים עליו ואלו נעשה לד׳, ומבואר דאינו מפרש כפירש״י דקרינן בהם לעשות אותו משום דאם עלו לא ירדו וכהן נזקק להפך בהם בצנורא, אלא משום שכבר נעשו לד׳ והיינו שהי׳ בהם תחלת עשיה דהיינו שחיטה וקבלה, ולכאורה אין לחשוב קבלה דהא על קבלה אין חייבים בחוץ, אבל באמת לא שייך זה לזה דמה דאין חייבים על קבלה זהו משום דילפינן מהעלאה שהיא גמר עבודה, אבל מ״מ בכלל נעשו לד׳ גם קבלה בכלל שהיא מד׳ עבודות, איברא דהדרשה צריכה באור דהא כתיב ואל פתח אהל מועד לא יביאנו לעשות אותו וכתיב לעשות על העשיה שהי׳ צריך לעשות, ואיך מרבינן מזה קדשים פסולים משום שכבר נעשו לד׳ וצריך לומר דמפרש דכמו דמה שיש עליו חיוב לעשותו לד׳ חייבים אם העלוהו בחוץ כ״ש קדשים שכבר נעשו לד׳, ואף דאין מזהירים מן הדין ואיך נחייב מלקות וכרת ממה מצינו או מק״ו, אך באמת לא קשה דבעיקר קרא הא כתיב סתם אשר יעלה עולה או זבח, אלא דכתיב אחרי כן ואל פתח אהל מועד לא יביאנו לגלות דדוקא על המתקבל באהל מועד חייבים עליו בחוץ, ובזה אמרינן דכ״ש אלו שכבר נעשו לד׳ ונתקבלו באהל מועד דודאי חייבים עליהם בחוץ והם בכלל אשר יעלה.
עכ״פ לדברי הרמב״ם גם דם פסול חייבים עליו בחוץ כמו על כל הפסולים ולכן נוכל שפיר לחלק בין דם שהוא שיריים לדם דחוי שנשפך לאמה דאף דלדברי הרמב״ם עיקר טעמא דחייבים על דם פסול משום שנעשו ולא משום שעתידים שיעשו לד׳ וא״כ גם בשיריים ג״כ הי׳ בהם שחיטה וקבלה, מ״מ כיון דמפורש בגמ׳ דלת״ק דר׳ נחמיה שירי הדם שהקריבם בחוץ פטור, ע״כ עלינו לומר דמה דמרבינן פסולים משום שנעשו לד׳ היינו שנעשו לעשות בהם עבודות הקרבן לד׳, אבל שפיכת שיריים כיון שאינה מעבודות הקרבן הדם שעומד על שפיכת שיריים לא נקרא שנעשו לד׳, וזה דוקא בדם שהוא שיריים אבל דם שהוא דחוי שאין בו מצוה מיוחדת לשפכו לאמה רק נשפך בדין דם פסול זה כבר נכלל בהרבוי מלעשות שמתחלה הי׳ עומד לעשות בו זריקה, ואף דלכאורה איזה נ״מ בין דם בכוס אחד שהנשאר הוא שיריים שאין חייבים עליו בחוץ שאנו אומרים דהוי כמו שהוברר שזה הנשאר לא הי׳ עומד שיזרקו אותו על המזבח, ובין דם בשתי כוסות שג״כ בשעת קבלה לא הי׳ עומד שיזרקו משתי הכוסות, וע״כ אחד ישאר דחוי וא״כ גם כוס זה הוברר שלא הי׳ עומד שיקיימו בו מצות זריקה, מ״מ נוכל לחלק דדין שפיכת שירים ליסוד כיון דזהו דין מדיני הקרבן אמרינן דמתחילה לשם זה נעשה השחיטה והקבלה, ואף דאתאן לדין ברירה נוכל לומר דכיון שאנו דנים לדין שהוא עכשיו הוי כמו ברירה בלהבא דיש ברירה, אבל דם שהוא דחוי הא אין זה דין בהקרבן שצריך לימצא בו דם כזה, ואף שקבל בשתי כוסות הי׳ יכול לזרוק משתיהם, ורק שעכשיו זרק מאחד ועשה את השני דחוי בזה דיינינן כמו בכל מיני פסולים שאם הקריבו בחוץ חייב.
ועכשיו עלינו לבאר הסוגיא לדעת הרמב״ם דבפשוטו לפי גירסתנו דבריו הם נגד המשנה דתנן בשתי כוסות אחד בפנים ואחד בחוץ פטור, וגם נגד הגמ׳ דארישא על כוס אחד דתנן אחד בפנים ואחד בחוץ חייב, פריך שירים נינהו, ומשני הא מני ר׳ נחמיה דאמר שירי הדם שהקריבם בחוץ חייב, ופריך אימא סיפא קבל דמה בשני כוסות אחד בפנים וא׳ בחוץ פטור והאמר ר׳ נחמי׳ שירי הדם שהקריבם בחוץ חייב, סיפא אתאן לת״ק דראבר״ש דאמר כוס עושה דיחוי לחבירו, ומאן תנא דפליג עלי׳ דראבר״ש ר׳ נחמי׳ הוא ופירש״י דר׳ נחמי׳ סבר דדחוי הוא הכוס הב׳ ומשום הכי פטור עליו בחוץ, ומפורש בגמ׳ דלא כהרמב״ם אבל בדקדוקי סופרים איתא דבכל הדפוסים ישנים במקום שכתוב אצלינו סיפא אתאן לת״ק איתא שם סיפא אתאן לר״א בר״ש, והגיה הבה״ז כלפנינו ומובן דלפי״ז א״א לגרוס דאמר כוס עושה דחוי לחבירו דהא ר״א בר״ש סובר דכוס שני הוי שירים וע״כ דצריך לגרוס שירים ולפי״ז עוד אינו מובן תי׳ הגמ׳ דהא גם מעיקרא סבר דהוי שירים, אך בודאי צריך לגרוס גם לפי גירסתם סוף דברי הגמ׳ כפי גירסת רש״י ומאן תנא דפליג עליה דר״א בר״ש ר׳ נחמיה הוא, ומבואר לפי גירסא זו דסיפא דמתני׳ היא ר״א בר״ש דאמר כוס עושה חבירו שירים ואינו סובר כר׳ נחמיה דשירי הדם שהקריבם בחוץ חייב ומשום הכי תנן בסיפא דשני כוסות אחד בפנים ואחד בחוץ פטור, וקשה דלמה לן כל זה ולמה לא אמר הגמ׳ בפשיטות דר׳ נחמי׳ סבר כת״ק דר״א בר״ש דאינו עושה שיריים אלא דחוי ומשום הכי פטור כמו שהוא גירסתנו, ובאמת גם גירסתנו קשה הס״ד דמאי פריך אימא סיפא דמהיכי תיתי נאמר דר׳ נחמי׳ סבר כר״אבר״ש דשיריים הוא ולהקשות אמאי פטור ולמה לא נימא בפשיטות דר׳ נחמי׳ סבר כת״ק דדחוי הוא, וגם אינו מיושב הלשון מאן תנא דפליג עליה דר״אבר״ש ר׳ נחמי׳ הוא, דמנ״ל דר׳ נחמי׳ הוא, הא ת״ק פליג על ר״א בר״ש ובסתמא הוא רבנן ור׳ נחמיה סבר כרבנן.
אכן לפי גירסת הדפוסים ישנים מבואר דהוא להיפוך דאם הי׳ הכוס השני דחוי ודאי הי׳ חייב כדין פסולים שחייבים עליהם בחוץ, וע״כ דמדתנן בסיפא אחד בפנים ואחד בחוץ פטור ע״כ דלא סבר דהוי דחוי אלא שיריים וכר״אבר״ש, ומשום הכי פריך בפשיטות אי ר׳ נחמיה אמאי פטור, וע״ז משני סיפא אתאן לר״א בר״ש ומאן תנא דפליג עליה דר״א בר״ש ר׳ נחמיה הוא והיינו דר׳ נחמיה סבר דהוי דחוי, וכיון דתנן פטור ע״כ דסיפא לאו ר׳ נחמיה הוא וממילא גם בזה לא סבר תנא דסיפא כר׳ נחמיה, ושירי הדם שהקריבם בחוץ פטור, ולכן שפיר תנן דבשני כוסות פטור כיון דסבר דהוי שיריים, ומבואר מה דאמר ומאן תנא דפליג עליה דר״א בר״ש ר׳ נחמיה הוא שהקשינו דמנ״ל זה אימא דהוא בכלל רבנן דפליגי על ר׳ נחמיה, אך לפי״ז מבואר דהגמ׳ רוצה לבאר מה דסתם התנא בסתם רישא כר׳ נחמיה וסיפא דלא כר׳ נחמיה, וחלק בין כוס אחד לשני כוסות והוי מצי למיתני הפלוגתא בכוס אחד, וביאר הגמ׳ דכיון דעיקר תנא דפליג על ר״א בר״ש הוא ר׳ נחמיה וסובר דהוי דחוי וא״כ בשני כוסות ודאי חייב אפי׳ למאן דפליג על ר׳ נחמיה בשירי הדם, ולכן תנן סיפא בשני כוסות דהוא כר״א בר״ש וממילא אינו כר׳ נחמיה בשני הדינים, ולפי גירסא זו מבואר להדיא כשיטת הרמב״ם דאי הוי דחוי חייבים עליו בחוץ, ומתני׳ ר״א בר״ש היא וכיון דהרמב״ם פסק כת״ק דהוי דחוי שפיר פסק בשני כוסות דאחד בפנים ואחד בחוץ חייב.
אכן יש סתירה לכל מה שכתבנו ליישב דעת הרמב״ם משום דדם דחוי דינו כמו פסולים שפסול בקודש דחייבים עליהם בחוץ מברייתא מפורשת בזבחים דף ל״ט דתניא דמים הטעונים יסוד טעונים כיבוס ומחשבה מועלת בהם והמעלה מהם בחוץ חייב, ודמים הנשפכים לאמה אין טעונים כיבוס ואין מחשבה מועלת בהם והמעלה מהם בחוץ פטור, ופירש״י ודמים הנשפכים לאמה שנפסלו ושופכים אותם לסילון שבעזרה ומוקי שם הברייתא כר׳ נחמיה ומפורש דדמים שנפסלו אין חייבים עליהם בחוץ, וזה מבואר לפירש״י דטעמא דחייבים על פסולים בחוץ הוא משום דאם עלו לא ירדו, ונאמר דבדם אם עלו ירדו וכמש״כ, אבל לפימש״כ לדעת הרמב״ם דגם על דם פסול חייבים בחוץ נסתר זה מהך ברייתא, אלא דבאמת הרמב״ם לא הביא הך ברייתא להלכה דדמים הנשפכים לאמה אין חייבים עליהם בחוץ, והוא באמת תימה, וחשבתי לומר דע״פ גירסת הדפוסים ישנים הא מוכח בגמ׳ דדם דחוי חייבים עליו בחוץ אף דנשפך לאמה, אבל אין זה מיושב דעל הגמ׳ גופא קשה דאיך דחה הגמ׳ הך ברייתא שלא מצינו ע״ז חולק, ואף דהברייתא אזיל אליבא דר׳ נחמיה ולא קיי״ל כוותיה זהו בדמים הטעונים יסוד, אבל בסיפא בדמים הנשפכים לאמה דקתני המעלה מהם בחוץ פטור לא מצינו חולק, וממילא שוב קשה שיטת הרמב״ם שפסק שחייבים על דם שהוא דחוי בחוץ.
והנראה בזה דהנה איכא פלוגתא דר׳ ישמעאל ור׳ עקיבא בדף ק״ז מנין דחייבים על זורק בחוץ דר׳ ישמעאל יליף מדם יחשב לרבות הזורק, ור״ע אמר או זבח לרבות הזורק, ומשום זה אמר ר׳ אבהו דלר׳ ישמעאל שחט וזרק חייב אחת ולר״ע חייב שתים, ומה דמרבינן דחייבים על פסולים הוא מקרא דכתיב גבי העלאה אשר יעלה עולה או זבח ואל פתח אהל מועד לא יביאנו לעשות אותו, וגבי שחיטה בודאי לא שייך לרבות דחייבים על פסולים שאין פסולם בקדש, ממילא יש לומר דסבר הגמ׳ דלר׳ ישמעאל דיליף זורק משוחט כמו דבשוחט אין חייבים על פסולים כן גם בזורק אף דשייך בזורק פסולם בקודש, מ״מ לא נוכל לרבות בזורק יותר מבשוחט, וכיון דבשוחט לא שייך לרבות פסולים גם בזורק לא נתרבה פסולים, ואף דשוחט וזורק ילפינן לאזהרה מהעלאה מג״ש דשם שם או מהיקש, אבל בשוחט הא לא שייך לרבות פסולים לכן גם בזורק לא נתרבה, אבל לר״ע דיליף זורק מקרא דאו זבח דכתיב גבי העלאה ודאי נתרבה גם זורק דחייבים על פסולים כמו בהעלאה, ולכן סבר הגמ׳ דהך ברייתא דקתני דדמים הנשפכים לאמה המעלה מהם בחוץ פטור, ע״כ סברה כר׳ ישמעאל, אבל להלכה דקיי״ל כר״ע דזורק ילפינן ממעלה ודאי חייבים על דם פסול כשזרקם בחוץ, ומשום הכי מבואר בהסוגיא דשני כוסות דעל דם דחוי ודאי חייבים בחוץ, וזהו טעמו של הרמב״ם שהשמיט הך ברייתא לפי שאינה להלכה משום דמבואר בהסוגיות דעל דם דחוי חייבים בחוץ.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחחדושי ר׳ חיים הלויאבן האזלהכל
 
(יד) הקומץ והלבונה של מנחה שהקריב אחד מהן בחוץ, או הקריב האחד בפנים והשני בחוץ, חייב. וכן שני בזיכי לבונה של לחם הפנים שהקריב אחד מהן בחוץ, או אחד בפנים והשני בחוץ, חייב:
When one offered a handful [of meal] or the frankincense from the meal offering1 outside [the Temple Courtyard], or offered one inside and the other outside, he is liable. Similarly, with regard to the two bowls of frankincense from the showbread,⁠2 if one offered [the first] outside the [Temple Courtyard]⁠3 or [the first] inside and the second outside, he is liable.
1. See Chapter 13, Halachot 12-13, which describe the offering of the meal-offering.
2. See Hilchot Temidim UMusafim 5:2 for a description of the offering of the showbread.
3. Even though the offering is not complete until both bowls of frankincense are offered (ibid.:3), one is liable for offering even one of them outside.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהעודהכל
הַקֹּמֶץ וְהַלְּבוֹנָה שֶׁל מִנְחָה שֶׁהִקְרִיב אֶחָד מֵהֶן בַּחוּץ אוֹ הִקְרִיב הָאֶחָד בִּפְנִים וְהַשֵּׁנִי בַּחוּץ חַיָּב. וְכֵן שְׁנֵי בְּזִיכֵי לְבוֹנָה שֶׁל לֶחֶם הַפָּנִים שֶׁהִקְרִיב אֶחָד מֵהֶן בַּחוּץ אוֹ אֶחָד בִּפְנִים וְהַשֵּׁנִי בַּחוּץ חַיָּב:
הקומץ והלבונה של מנחה וכו׳ וכן שני בזיכי לבונה וכו׳ שהקריב אחד מהם בחוץ וכו׳ – משנה בפרק השוחט והמעלה (זבחים ק״י.) ופסק כת״ק:
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנההכל
 
(טו) מי ששחט קדשים בזמן הזה והעלהא חוץ לעזרה, חייב, מפני שהוא ראוי לקרב בפנים, שהרי מותר להקריב אף על פי שאין שם בית, קדושהב ראשונה קידשה לשעתה וקידשה לעתיד לבוא, כמו שביארנוג:
If a person slaughtered consecrated animals in the present era and offered them outside the Temple Courtyard, he is liable, because [the sacrifices] are fit to be offered inside. For it is permitted to offer sacrifices even though the Temple is not built, because [when the Temple was] consecrated originally, it was consecrated for the immediate time and for all future time.⁠1
1. See Hilchot Beit HaBechirah 6:15-16 for an explanation of these concepts. See also ibid. 2:4 which states that as long as the altar is built in its appropriate place sacrifices may be offered even though the Temple is destroyed. Based on Zevachim 59a, the Radbaz states that even if the altar is not built, sacrifices can be offered on its site. Indeed, he writes that it is only because the gentiles do not allow us that we do not offer communal sacrifices in the present age. (Communal sacrifices may be offered while ritually impure.)
Based on this rationale, after the conquest of Jerusalem in 5727 (1967), the Lubavitcher Rebbe advised his chassidim to leave the holy city on the day before Pesach. The rationale is that the Paschal sacrifice may also be brought while ritually impure. Now anyone who is close to Jerusalem on the day before Pesach and does not bring a Paschal sacrifice is liable for karet. Although many factors are involved and the Rebbe did not advise his followers to actually bring a sacrifice, he felt it necessary that precautions be taken so that they would not be held liable for not bringing the offering. This situation persisted for several years until the Rebbe felt that the Jewish control of the Temple Mount was weakened to the point that it would be impossible to bring an offering.
א. ד: והעלם. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ב. ב8: שקדושה. וכך היה גם בת1, ותוקן כבפנים. ד: מפני שקדושה.
ג. בד׳ השמיט מ׳כמו׳.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםתשובות ר׳ אברהם בן הרמב״ם על משנה תורהכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחאבן האזלעודהכל
מִי שֶׁשָּׁחַט קָדָשִׁים בַּזְּמַן הַזֶּה וְהֶעֱלָם חוּץ לַעֲזָרָה חַיָּב. מִפְּנֵי שֶׁהוּא רָאוּי לִקָּרֵב בִּפְנִים. שֶׁהֲרֵי מֻתָּר לְהַקְרִיב אַף עַל פִּי שֶׁאֵין בַּיִת מִפְּנֵי שֶׁקְּדֻשָּׁה רִאשׁוֹנָה קָדְשָׁה לִשְׁעָתָהּ וְקָדְשָׁה לֶעָתִיד לָבוֹא:
שאלה ילמדנו רבנו מה ענין הקרבנות הקרבים חוץ למקדש כמו שקרה. יורנו אדוננו ושכרו כפול.
תשובה: לא אסרה התורה להקריב בכל מקום כמו שנאמר (דברים י״ב י״ג) השמר לך פן תעלה עולותיך בכל מקום אשר תראה אלא בזמן שהמקדש יהיה על מכונו כמו שנאמר (שם ה׳) כי אם אל המקום אשר יבחר יי׳ ואחרי שנבנה המקדש נאסר דבר זה לעולם וגם בזמן החרבן וכתב אברהם ביר׳ משה זצו״ל.
מי ששחט קדשים בזמן הזה והעלם חוץ לעזרה – שם (זבחים ק״י:) פלוגתא דרבי יוחנן וריש לקיש ופסק כר״י:
מי ששחט קדשים בזמן הזה וכו׳. עיין במ״ש התוס׳ בפ״ו דיומא (דף ס״ג) ד״ה שלמים ובפ״ו דזבחים (דף נ״ט) ד״ה עד. ועיין במ״ש הראב״ד לעיל ספ״ו מה׳ בית הבחירה. ויש לדקדק דלמה נקט דין זה בשוחט ומעלה באחד מהם לבד חייב. ואפשר לומר דהאי והעלה הכוונה היא או העלה. אלא שראיתי שבדין ט״ז כתב השוחט כו׳ וכן המעלה הרי שהזכיר השתי חלוקות בפירוש וא״כ ה״נ הול״ל מי ששחט וכן מי שהעלה חייב אשר ע״כ נ״ל דכולה חדא מילתא היא ודו״ק:
מי ששחט קדשים בזמן הזה והעלה חוץ לעזרה חייב. דקדק המל״מ ז״ל דלמה נקט דין זה בשוחט ומעלה באחד מהם לבד חייב עיי״ש ואחרי המחילה אין כאן דקדוק דמדפלגינהו רבינו ש״מ דבאיזה מהם קאמר דאל״כ לימא מי ששחט קדשים והעלה בזה״ז ומבואר זה מדברי רבינו בהל׳ ט״ז בשוחט קדשי עכו״ם ובעיקר דין קדושה ראשונה עיין מ״ש ספ״ו דבית הבחירה דלדעת רבינו אף בזה״ז אם יתכן מזבח בנוי כדינו אף שאין בית יכולין להקריב עליו הקרבנות:
מי ששחט קדשים בזמן הזה והעלם חוץ לעזרה חייב מפני שהוא ראוי להקריב בפנים שהרי מותר להקריב אע״פ שאין בית מפני שקדושה ראשונה קדשה לשעתה וקדשה לעתיד לבוא.
מי ששחט וכו׳ המל״מ כתב וז״ל ויש לדקדק דלמה נקט דין זה בשוחט ומעלה באחד מהם לבד חייב, ואפשר לומר דהאי והעלה הכונה או העלה, אלא שראיתי שבדין ט״ז כתב השוחט כו׳ וכן המעלה הרי שהזכיר השתי חלוקות בפירוש, וא״כ הול״ל מי ששחט וכן מי שהעלה אשר ע״כ נ״ל דכולה חדא מילתא ודו״ק עכ״ל, וכונת המל״מ דדוקא שחט והעלה אבל לא ביאר דלמה אינו חייב בשחט לבד, והנה מקודם ציין המל״מ לדברי התוס׳ בזבחים דף נ״ט, ושם הקשו התוס׳ דאמאי מחייב ר׳ יוחנן במעלה בזמן הזה בחוץ משום דקדושה ראשונה קידשה לעתיד לבוא הא ליכא מזבח ומזבח שנפגם כל הקדשים פסולים ואינו ראוי לפתח אהל מועד, ותירצו דר׳ יוחנן מיירי במעלה קטרת, ועוד תירצו דמיירי כשבנה המזבח במקומו, והנה קושייתם ודאי הוא משום דע״כ שחט קודם ונפסלו בשחיטה דאם היו שחוטים כשהי׳ מזבח ונהרס המזבח אף שנפסלו הקדשים הא תנן בדף ק״ט דקדשים פסולים שהיו פסולם בקודש חייבים עליהם בחוץ, אלא דכונתם דכיון שבשעת שחיטה נפסלו לא הי׳ פסולן בקודש.
והנה כתי׳ א׳ אינו סובר הרמב״ם דכתב מי ששחט וצריך לומר כתי׳ ב׳ אבל גם זה קשה דמלבד דהוא דוחק גדול אבל אם הי׳ אומר כן ר׳ יוחנן לא הי׳ קשה כ״כ מה שסתם הרמב״ם כלשון הגמ׳, אבל ר׳ יוחנן לא אמר אלא המעלה ואפשר לאוקמי בקטרת, והרמב״ם הוסיף מי ששחט וקשה דכל זמן דליכא מזבח אינם ראויים לפתח אהל מועד, והתוס׳ הקשו משלמים ששחטם קודם פתיחת דלתות ההיכל דפטור עליהם בחוץ, והרמב״ם פסק כן בפי״ח הל׳ י״ב וא״כ קשה טובא מאי נ״מ כל זמן דליכא מזבח משלמים ששחטם קודם פתיחת דלתות ההיכל.
והנה הרמב״ם פ״ג מהל׳ פסוה״מ הל׳ כ״ב כתב מזבח שנפגם נפסלו כל הקדשים שהיו שם שחוטים במקדש שעדיין לא נזרק דמם, שהרי אין שם מזבח לזרוק עליו, ונאמר וזבחת עליו את עולותיך ואת שלמיך כלומר תזבח והוא עומד בתקונו לא פגום, והנה הוסיף הרמב״ם על דברי הגמ׳ דאמר וכי עליו אתה זובח אלא כשהוא שלם ולא כשהוא חסר, והרמב״ם הוסיף ליתן טעם שהרי אין שם מזבח לזרוק עליו, והוא כדברי רש״י שכתב שם והאי עליו בגינו ובשבילו קאמר, ונמצא דהפסול הוא משום זריקה, דבשעת שחיטה אין מקום לזריקה, איברא דקשה דלמה לן קרא תיפוק ליה דהוו דחויין אלא דיש לומר דאם נשחטו כשהמזבח פגום הא הוי דיחוי מעיקרא ולא הוי דיחוי, ולר׳ יוחנן דסבר הוי דיחוי הא כתבו שם התוס׳ דהכא דבידו לתקן ר׳ יוחנן מודה דלא הוי דיחוי, אמנם דלשון הרמב״ם קשה שכתב כל הקדשים שהיו שם שחוטים ומשמע שנפגם כשהיו שחוטים ובזה הא לא צריך קרא דהוי נראה ונדחה, והגמ׳ אמר שנשחטו, ואין לומר דבלאו קרא היינו אומרים דמהני בידו לתקן אפי׳ במחוסר מעשה, דמוכח שם דהוי דיחוי כשנפגם המזבח דהא פליגי רב ור׳ יוחנן בבע״ח שהיו כשנפגם המזבח אם נדחו או לא, ומוכח דהא דכתבו התוס׳ טעמא דבידו לתקן אינו אלא בדיחוי מעיקרא, וצריך לומר דהרמב״ם כלל בדבריו במה שכתב שהיו שם שחוטים, בין שנשחטו כשהי׳ המזבח פגום בין שנפגם כשהיו שחוטים, וקרא דוזבחת צריך על נשחטו כשהי׳ פגום דהוי דיחוי מעיקרא.
עכ״פ מבואר בדברי הרמב״ם דהפסול הוא משום שבאותה שעה אינם ראויים לזריקה ונמצא לפי״ז דבעיקר השחיטה אין כאן פסול, ומ״מ ודאי אינם ראויים לבוא לפתח אהל מועד לשחיטה, דהא אמר הכתוב וזבחת עליו אלא דנ״מ אם באנו לדון בדין אם העלה אח״כ בחוץ מה ששחט בחוץ כשאין מזבח, דהנה בדין העלאת פסולים דחייב עליהם בחוץ תניא בדף ק״ט כגון הלן והיוצא והטמא, וכן כתב הרמב״ם בהל׳ ז׳ קדשים פסולים שהי׳ פסולם בקודש כיצד הלן וכו׳ ובפי״ח הל׳ י״ב בארתי דחלוקים רש״י והרמב״ם בפי׳ הדרשא דלעשות דרש״י מפרש משום שאם עלו לא ירדו, והרמב״ם מפרש משום שכבר נעשו לשם, ובהל׳ י״ז שם כתב השוחט בחוץ בלילה חייב הואיל והשחיטה בלילה כשרה בחוץ, והראב״ד השיג דדוקא בשחט בלילה והעלה ביום, ושם כתבתי בבאור דברי הראב״ד, ובמש״כ הרמב״ם הואיל והשחיטה בלילה כשרה בחוץ והיינו בחולין דקשה מה טעם הוא דהא אין חייבים בחוץ על פסולים אלא כשהי׳ פסולם בקודש, ולכאורה כונתו משום דלילה אין מחוסר זמן וכמש״כ התוס׳ שם, אך כבר בארתי שם דלהלכה קיי״ל לילה מחוסר זמן, וכתבתי בדעת הרמב״ם דדוקא מחוסר זמן בגופו או בבעלים שאין הקרבן ראוי או קודם פתיחת דלתות ההיכל שמחוסר מעשה.
ולפי״ז בשוחט ומעלה בזה״ז שאין מזבח זה פשוט דעל השחיטה אפי׳ לדעת הרמב״ם דחייב על שחיטת לילה מ״מ בזה פטור על השחיטה דהא דמי לשלמים ששחטם בחוץ קודם פתיחת דלתות ההיכל דפטור משום דמחוסר מעשה, כדאמר רבינא ביומא דס״ג, וכן כתב הרמב״ם בפי״ח הל׳ י״ב אבל אם יש לחייבו אם העלה בחוץ זה ששחט בחוץ. נראה דתליא בזה דאם היינו אומרים דהוא פסול בעיקר השחיטה ודאי מסתבר דגם משום העלאה אין לחייבו כיון דבשעת שחיטה לא הי׳ ראוי לבוא לפנים ומחוסר מעשה ולפירש״י דתליא באם עלו לא ירדו כששחטם בלא מזבח ודאי אם עלו ירדו דהתוס׳ בזבחים כתבו על שלמים ששחטן קודם פתיחת דלתות ההיכל דצריך להיות אם עלו ירדו. רק לפירש״י דדוקא בשלמים ולא בשאר קרבנות כתבו דצריך להיות לא ירדו משום דאית ליה הכשירא בשאר קרבנות ונסתפקו דאפשר הוי כמו שחטם בדרום דלר׳ יהודה ירדו אף דאית ליה הכשירא. ועכ״פ כשאין מזבח דאין לו הכשר במקום אחר ודאי ירדו. אלא אפי׳ לדעת הרמב״ם דלא תליא באם עלו לא ירדו אלא באם נעשה לד׳ מסתבר ג״כ דאינו חייב על העלאתם בחוץ דלא מיקרי נעשה לד׳ כיון דעיקר השחיטה בפסול.
אכן לפימש״כ בדעת הרמב״ם דאין הפסול בשחיטה אלא משום חסרון אפשרות זריקה נוכל לומר דהוי כמו פסולם בקודש כיון שהשחיטה בעצמה כשרה ונעשה לשם קרבן. איברא דלדעת רש״י כיון דאמר רב פפא בר״פ המזבח מקדש דקמצין שלא קדשו בכלי אם עלו ירדו א״כ כשנשחט בלא מזבח אפי׳ אם נימא דהפסול אינו בעיקר השחיטה עכ״פ הוי כמו שלא נתקדש הדם בכלי שרת כיון שאינו ראוי לזריקה. וכן כתבו התוס׳ בדף ס״ח ע״ב דפסולו בקודש היינו שנשחט ונתקדש בקדושת כלי. ואפי׳ לפי״מ שכתבו שם בהגה מהר״ר ברוך דגם נשפך הדם מן הצואר אם עלו לא ירדו וטעמם משום דסכין מקדש לדם. מ״מ יש לחלק דבזה עכ״פ בשעת שחיטה הי׳ הדם ראוי להתקדש לזריקה. אבל כשאין מזבח שאין הדם ראוי להתקדש לזריקה בודאי אם עלו ירדו וזהו טעמם של התוס׳ שהקשו שם משלמים ששחטו קודם פתיחת דלתות ההיכל. על הא דר׳ יוחנן דהמעלה בחוץ בזה״ז והקשו משחיטה להעלאה והוכרחו לתרץ או דהוא במעלה קטרת או כשבנה מזבח במקומו. אבל כל זה לדעת רש״י דתליא באם עלו לא ירדו. אבל לדעת הרמב״ם דתליא באם נעשו לד׳ נוכל לומר דכיון שהשחיטה מצד עצמה כשרה כבר נעשו לד׳. ומה שיש חסרון מצד אפשרות זריקה זה נתרבה כמו כל הפסולין שפסולן בקודש וגם זה פסולו בקודש.
והנה בדף ס״ח בהא דתנן מלק בשמאל או בלילה אינו מטמא בבית הבליעה וכו׳ זה הכלל כל שפסולו בקודש אינו מטמא בבית הבליעה וכו׳ כתבו התוס׳ דלכאורה כולה מתני׳ ר״ש דאמר שכל שפסולו בקודש אם עלה לא ירד. אבל לר׳ יהודה מטמא בבית הבליעה כיון דסבר דשחיטת לילה אם עלה ירד. אח״כ כתבו דמודה ר׳ יהודה בעוף דאם עלה לא ירד. אבל הרמב״ם פסק כר׳ יהודה דאם שחט בלילה אם עלו ירדו ומ״מ פסק בפ״ז מהל׳ פסוה״מ דמלק בלילה אינו מטמא בבית הבליעה אלמא דהוי פסולן בקודש, וטעמו דהפסול אינו בעיקר הקרבן אלא בזמן רק דכתבנו לחלק מדין לילה לדין שחט כשאין מזבח דמחוסר מעשה מ״מ שפיר נוכל לומר דכיון דהפסול אינו בעיקר השחיטה הוי פסולן בקודש.
ומבואר עכשיו מה שהוסיף הרמב״ם גבי נפגם המזבח וכתב שהרי אין שם מזבח לזרוק עליו לומר שהפסול אינו בשחיטה ונתבאר בדבריו למה המעלה בחוץ בזה״ז חייב דאם הי׳ הפסול בשחיטה לא הי׳ פסולו בקודש והי׳ פטור גם על העלאת חוץ ואינו סובר להעמיד במעלה קטרת או כשבנה מזבח כמו שתירצו התוס׳ דזה דוחק. ולכן כתב מפורש כאן מי ששחט קדשים בזמן הזה והעלם חוץ לעזרה. וכמו שמפרש המל״מ דאינו חייב על שניהם אלא על ההעלאה.
אלא שאנו צריכים לבאר לדעת הראב״ד לפי״מ שסובר בשוחט בחוץ בלילה דאם העלה בלילה פטור ודוקא אם העלה אח״כ ביום חייב. וכמו שכתבתי בטעמו דאינו חייב על ההעלאה אלא כשאם הי׳ שוחט באותו זמן הי׳ חייב גם על השחיטה ובאופן זה נתרבו מוקטרי חוץ. וא״כ בשוחט ומעלה בזה״ז הא בשעת ההעלאה לא הי׳ חייב על שחיטה. אלא דאפשר נוכל לומר גם לדעת הראב״ד דדוקא בשוחט בלילה דהוי פסול בעצם השחיטה. לכן אם כשהעלה לא הי׳ אפשר להתחייב על השחיטה אינו חייב גם על ההעלאה. אבל בשוחט כשאין מזבח לדעת הרמב״ם דהפסול הוא משום חסרון אפשרות זריקה. בזה אף דעל השחיטה אין לחייבו משום דאינו ראוי לפתח אהל מועד. אבל אח״כ כשהעלה כיון שנאמר דזה נקרא פסולם בקודש שכבר נתרבו לחייבם על העלאה לכן שפיר גם לדעת הראב״ד חייב שוחט ומעלה בזה״ז משום מעלה בחוץ.
-מלואים והשמטות-
מה שהשבתי לידידי הרב הגאון הנעלה מו״ה מרדכי אילן שליט״א
הנה כתב לי ידידי הערות על ספרי ובתוכם חדושים נעלים אשר מהם באו בספרו המצויין תורת הקודש, אבל אכתוב כאן רק למה שנוגע ישר למש״כ בספרי.
בפי״ט הל׳ ט״ו כתבתי בדעת הרמב״ם דאף דמלק בלילה אם עלה ירד מ״מ אינה מטמאה בבה״ב, כתב בזה מהא דתניא בזבחים דף ס״ט דמליקה מטהרת מידי נבלה משום דמתרת האיסור, בזה י״ל דברייתא אשמעינן בעיקר דין מליקה דלא נימא דלגבי טומאת בה״ב היא נבלה ממש, אבל מלק בלילה דהפסול הוא מדיני קדשים, והחסרון בזמן אינו מטמא בבה״ב, ואח״כ כתב בעצמו כן, אלא דאצ״ל כמו שכתב שנקרא שמתרת האיסור.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםתשובות ר׳ אברהם בן הרמב״ם על משנה תורהכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחאבן האזלהכל
 
(טז) השוחט קדשי גויים בחוץ, חייב, וכן המעלה אותן בחוץ. והגויים מותרין להקריב עולות לשם בכל מקום, והוא שיקריבו בבמה שיבנו. ואסור לסייען ולעשות שליחותן, שהרי נאסר עלינו להקריב בחוץ, ומותר להורות להם וללמדם היאך יקריבו לשם האל ברוך הוא:
[A Jew] who slaughters sacrificial animals belonging to a gentile outside [the Temple Courtyard] is liable.⁠1 Similarly, one who offers them outside [the Temple Courtyard is liable].
Gentiles are permitted to offer burnt offerings to God in all places,⁠2 provided they sacrifice them on a raised structure that they build.⁠3 It is forbidden to help them [offer these sacrifices] or act as agents for them, for we are forbidden to sacrifice outside [the Temple Courtyard]. It is permitted to instruct them and teach them how to sacrifice to the Almighty, blessed be He.
1. For slaughtering these animals outside the Temple Courtyard. As the Rambam proceeds to explain, this is speaking about a situation where the gentile desires to offer the sacrifice to God.
2. Zevachim 116b notes that the passage prohibiting the slaughter of sacrificial animals outside the Temple Courtyard begins: "Speak to the children of Israel,⁠" implying that the prohibition applies only to them.
3. This license applies in the present era as well.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחאור שמחאבן האזלעודהכל
הַשּׁוֹחֵט קָדְשֵׁי נָכְרִים בַּחוּץ חַיָּב. וְכֵן הַמַּעֲלֶה אוֹתָן בַּחוּץ. וְהַנָּכְרִים מֻתָּרִין לְהַקְרִיב עוֹלוֹת לַשֵּׁם בְּכׇל מָקוֹם. וְהוּא שֶׁיַּקְרִיבוּ בְּבָמָה שֶׁיִּבְנוּ. וְאָסוּר לְסַיְּעָן וְלַעֲשׂוֹת שְׁלִיחוּתָן שֶׁהֲרֵי נֶאֱסַר עָלֵינוּ לְהַקְרִיב בַּחוּץ. וּמֻתָּר לְהוֹרוֹת לָהֶם וּלְלַמְּדָם הֵיאַךְ יַקְרִיבוּ לְשֵׁם הָאֵל בָּרוּךְ הוּא:
השוחט קדשי נכרים בחוץ חייב – במשנה פ׳ ב״ש (זבחים מ״ה) פלוגתא דר״ש ור׳ יוסי ופסק כר׳ יוסי.
ומה שכתב: וכן המעלן בחוץ – פשוט הוא דדין מעלה שוה לדין שוחט:
והנכרים מותרים להקריב עולות לשם בכל מקום וכו׳ – בסוף זבחים (דף קט״ז):
סליק הלכות מעשה הקרבנות בס״ד
והנכרים מותרים להקריב כו׳. זה שהותר לנכרים להקריב עולות בכל מקום מותר להקריב בהמה חיה ועוף תמימין ובעלי מומין טהורים ולא טמאים וכן מחוסר אבר אסור לבני נח להקריב. כן מתבאר פ״ד דע״ז (דף נ״א) ובפ׳ בתרא דזבחים (דף קט״ו) ועיין במ״ש התוס׳ בפ״ק דע״ז (דף ה׳) ד״ה מני (א״ה עיין במ״ש הרב בפ״י מה׳ מלכים הלכה ז׳ ע״ד התוס׳ הללו) ובפ״ק דחולין (דף כ״ב) ד״ה והביא יע״ש. ומ״ש רבינו ואסור לסייען. הוא בירושלמי פ״ק דמגילה הלכה י״ג יע״ש:
והכותים מותרים וכו׳. מקרא מלא הוא ויבן נח מזבח לה׳ ויקח מכל הבהמה הטהורה ומכל העוף הטהור וכו׳ ולא נאסר להם אלא הטמא ועיין לרבינו פ״י דמלכים הל׳ ז׳. השי״ת יזכנו לבנין הבית הקיים ולהקריב בו כל הקרבנות כאשר ציונו ב״ה לעד:
במשל״מ. ומש״כ רבינו אסור לסייען כו׳:
נ״ב הוא תמוה הלא הוא גמרא ערוכה זבחים (דף קט״ז) עיי״ש, וכן לעיל במשל״מ תוך ד״ה תו אמרינן והדבר צריך אצלי תלמוד, נ״ב יעוין לח״מ בזה:
השוחט קדשי נכרים בחוץ חייב והנכרים מותרים להקריב עולה לשם בכל מקום והוא שיקריבו בבמה שיבנו. ואסור לסייען ולעשות שליחותן שהרי נאסר עלינו להקריב בחוץ. ומותר להורות להם וללמדם היאך יקריבו לשם האל ברוך הוא.
ואסור לסייען התוס׳ בזבחים דף קט״ז בד״ה ואסור לסייען הקשו לר׳ יוסי דאמר קדשי עכו״ם השוחטן בחוץ חייב לא הו״ל למיתני לשון אסור. ותירצו דקתני אסור לפי שיש כמה עבודות דלא מיחייב עלייהו בחוץ דאסור לסייען דגזרינן אטו עבודה דבת חיובא. וקשה לי על תירוצם דכיון דקדשי עכו״ם חייבים עליהם בחוץ והוי כמו קדשי ישראל. א״כ בקדשי ישראל הו״ל לאשמעינן זה, ועוד דמתני׳ היא בריש פרת חטאת היוצק והפותת והבולל והמולח וכו׳ פטור, והיכי דתנן פטור משמע דפטור אבל אסור, ועיינתי ביד מלאכי אות תקכ״ו וראיתי שאינו פשוט והביא מדברי המרדכי ר״פ כל שעה דדוקא בפטורי שבת. אבל בשאר איסורין פטור ומותר. אבל הביא מד׳ הראב״ד בהשגות פ״א מהל׳ ביאת מקדש הל׳ ה׳ דסובר דגם בשאר איסורין פטור אבל אסור. ומדברי הכ״מ שם מוכח שג״כ סובר כן. עוד הביא כן מעוד מקומות מד׳ הכ״מ וגם מד׳ המ״מ ושכן כתב גם הפר״ח, אך אפי׳ אם בשאר איסורים פטור ומותר הו״ל לאשמעינן זה בקדשי ישראל וכנ״ל.
וראיתי להקרן אורה שכתב על ד׳ התוס׳ ולא הבנתי תמיהתם דע״כ לא אמר ר״י השוחטן בחוץ חייב אלא אם הקדיש העכו״ם להקריב במקדש. אבל אם הקדיש להקריב בבמה והישראל עושה שליחותו ודאי נראה דליכא כרת דלאו קדשי המקדש הם ואינו מחוייב להביאו פתח אהל מועד וזה ברור עכ״ל. ואנכי לא אבין דבריו ומה שברור לו מסתפקנא טובא דאם כונתן בשביל שהעכו״ם אין עליו חיוב להביאו פתח אהל מועד. ולדבריו דוקא אם נדר בפירוש ע״מ להקריבו במקדש. ונאמר שאם נדר כן מחוייב להביאו למקדש מדין שנתרבה עכו״ם מאיש איש שנודרים ונודבים נדבות כישראל א״כ לא משכחת הך דינא שיהיו העכו״ם מותרים להקריב בבמה והישראל יהיו חייבים על קדשי נכרים בחוץ. ומדברי הרמב״ם כאן מוכח דהוא חד דינא שישראלים חייבים והנכרים מותרים. וכן במתני׳ תנן סתמא קדשי עכו״ם, ומוכח שהעכו״ם הקדישו בסתם. ומ״מ הישראל חייב. ואם כונת הקרן אורה דוקא אם נדר העכו״ם בפירוש להקריב בבמה. דאז אין הישראל חייב ויעמיד הא דאמר ר׳ אסי אסור לסייען ולעשות שליחותם כשנדר העכו״ם ע״מ להקריב בבמה. הנה חדא הא ר׳ אסי אמר זה בסתמא ולבד זה כיון דכבר לא נוכל לומר דמה שישראל חייב הוא משום דהעכו״ם מחוייב להקריבו פתח אהל מועד דאם הקדיש עולה בסתם בודאי מותר להקריבו בבמה. וע״כ דבלא טעם זה כיון שהישראל מקריב צריך הוא להקריבו במקדש. א״כ אפי׳ אם הקדיש העכו״ם להקריבו בבמה. מ״מ כיון דמרבינן לר׳ יוסי דחייב על קדשי עכו״ם כשהקריבם בחוץ א״כ כמו דבקדשי ישראל כשהקדיש עולה להקריבה בבית חוניו אם הקריבה בחוץ חייב כרת כדאיתא במנחות דף ק״ט, ובד׳ הרמב״ם פי״ד הל׳ ז׳, כן ה״נ בקדשי עכו״ם כיון דלא תליא בדינו של העכו״ם באיזה מקום להקריב.
והנראה בבאור הך דינא דאסור לסייען עפ״מ שאמרתי ליישב קושיית השאגת ארי׳ על הרא״ש בדיני ר״ה סי׳ ק״ד במה שכתב הרא״ש בפ״ב דר״ה בשם בעל העיטור גבי נשים מסתברא שאין אחר תוקע להם אלא הם בעצמם, וראבי״ה כתב כיון דנשים סומכות רשות ועבדי סמיכה בהקפת ידייהו אע״ג דדמי קצת לעבודה בקדשים ה״ה לתקיעה שהיא חכמה ואינה מלאכה מותר לתקוע להם אפי׳ מי שיצא כבר, וכתב ע״ז הש״א וז״ל ואני תמה על ראיה זו הא למ״ד נשים סומכות רשות אין מעכבים נמי את הנשים מלתקוע כמו שסומכות רשות אע״ג דתקיעה שלא לצורך מצוה אסורה מדרבנן ואפ״ה ס״ל לבעה״ע שאין אחר תוקע להם אע״ג דנשים סומכות רשות משמע ליה דהיינו דודאי הם בעצמם מותרים לתקוע, וא״כ מאי ראיה היא מנשים סומכות רשות דעבדי סמיכה הם בעצמם הא גבי ת״ש נמי שרי לתקוע בעצמם דומיא דסמיכה שהם עצמן סומכות עכ״ד.
ונראה ליישב דעת הראבי״ה והרא״ש שהם סוברים דדין עבודה בקדשים אין האיסור דוקא על העובד אלא דגם לגרום ולסייע לעבודה בקדשים אפי׳ היכי שהעובד בעצמו יש לו היתר מאיזה טעם אבל הגורם והמסייע יש עליו איסור של עבודה בקדשים, ומצאתי יסוד לזה בדברי המאירי במועד קטן דף י״ב דתניא אין מרביעין בהמה בחולו של מועד כיוצא בו אין מרביעין בבכור ולא בפסוה״מ תניא אידך אין מרביעין בהמה בחוש״מ ר׳ יהודה אומר חמורה שתבעה מרביעין עליה זכר כדי שלא תצטנן ושאר כל הבהמה מכניסים אותם לבקרות, וכתב בזה המאירי אחר שהביא הברייתא דבחוש״מ מכניסים אותם לבית הבקרות ואם נזדוגו יזדוגו, כתב על זה ולעולם אין מרביעים בבכור שהרי אסור הוא בגיזה ועבודה. ומדבריו שכתב ולעולם מוכח שבא להוציא דלא דמי לחוש״מ שמכניסים אותם לבית הבקרות דשם דוקא עבודה בידים אסור והאיסור הוא על עבודתו וגרמא לאו עבודה. אבל בבכור ופסוה״מ האיסור הוא במה שהבכור יעבוד. ולכן אסור גם לגרום עבודה.
ובזה מיושב דברי הראבי״ה דגבי נשים סומכות רשות הא יש בזה סיוע מצד הכהן שנותן הקרבן להאשה לסמוך עליו דמתחלה כשמביא בעל הקרבן קרבנו ונותנו לכהן ואח״כ כשמגיע זמן השחיטה הקרבן הוא ברשות הכהן ונותנו להבעלים לסמוך עליו, וכמו שכתב הרמב״ם בפ״ג הל׳ י״ד, וכיצד סומך אם הי׳ הקרבן קודש קדשים מעמידו בצפון ופניו למערב והסומך עומד במזרח ופניו למערב ולשון מעמידו הוא ודאי על הכהן ואף שאין דבר זה מעכב וכשר אם יסמוך הישראל בעצמו קודם שיתנו לכהן ושחיטה בזר כשרה, אבל לא מצינו שאמרו חז״ל דבנשים סומכות אסור לכהן לסייע וליתן להם הקרבן לסמיכה אחר שהוא ביד הכהן, ואם היינו אומרים שרק להנשים מותר לעבור על זה דדמי לעבודה בקדשים לא הי׳ הכהן רשאי לגרום שיעשו עבודה, ולכן שפיר הוכיח הראבי״ה דגם לתקוע מותר לאחר כיון דמדמי בגמ׳ זה לזה.
ועכשיו מבואר הא דאסור לסייען ולעשות שליחותם דאין זה בעיקר העבודות, אלא דאסור לסייען להושיט להם הסכין ולקרב להם את הבהמה לשחיטה או ליתן להם הבשר להקרבה דדין שחיטת חוץ והעלאת חוץ אינו כמו עבודה בשבת דודאי מותר לישראל ליתן סכין לעכו״ם שישחוט לצרכי עצמו משום דשם המלאכה של עושה המלאכה אסור, וכיון שהעכו״ם מותר לעשות מלאכה בשבת מותר לישראל לסייעו, אבל בשחיטת והעלאת חוץ אנו מצווין על עיקר הקרבת חוץ והוי כמו עבודה בקדשים דאסור אפי׳ לגרום שיהי׳ הקרבת חוץ אפי׳ ע״י עכו״ם שהוא מותר בזה, וצריך לומר דלעשות שליחותם הוא ג״כ בכה״ג, והחילוק הוא דלסייען הוא בשעת עבודה ולעשות שליחותם הוא כשיעבוד אח״כ, וזהו דחידשו בגמ׳ וכן הרמב״ם דלהורות להם איך יקריבו מותר, וטעמא הוא משום דאין זה שום מעשה בעצם ההקרבה אלא מלמדם הדינים, וזה לא נקרא מסייעם בהקרבה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםכסף משנהמשנה למלךמעשה רקחאור שמחאבן האזלהכל
 
(סיום) בריך רחמנא דסייען
משנה תורה דפוסים
סְלִיקוּ לְהוּ הִלְכוֹת מַעֲשֵׂה הַקָרְבָּנוֹת בְּסַ״ד
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144