×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) שור שקשרו בעליו במוסרהא ונעל בפניו כראוי ויצא והזיק, אם תם הוא, משלם חצי נזק, ואם היה מועד, פטור, שנאמר ״ולא ישמרנו בעליוב״ (שמות כ״א:ל״ו), הא אם שמרו פטור, ושמור הוא זה. ואםג הזיק בדבר שהוא מועד לו מתחילתו, כגון שאכל דברים הראויין לו, או שיבר ברגלו כדרךד הילוכו, פטור מלשלם:
[The following rules apply when] an ox breaks loose and causes damage after its owner had tied it with a rope and locked it [in a corral] in an acceptable manner.⁠1 If it is a tam, he is required to pay only half the damages. If it is mu'ad, he is not liable at all,⁠2 as [implied by Exodus 21:29]: "[If the owners were warned,] and they did not guard him.⁠" [One can infer that] if they did guard, they are not liable. [And in the above instance, the ox] was guarded.⁠3Similarly, if an ox caused damage through an activity for which he is mu'ad at the outset - e.g., it ate a type of food that it usually eats or it broke objects by treading on them - [the owner] is not liable [in the above instance].
1. I.e., with a gate that can withstand an ordinary wind. According to the Shulchan Aruch (Choshen Mishpat 396:1), this halachah is speaking about guarding the animal in an inferior manner as explained in the notes to Chapter 4, Halachah 4. If the animal is guarded in an excellent manner, there is no liability.
2. According to the Rambam, the owner is not liable for even half the damages. Rabbenu Asher and others differ. According to their view, since he did guard the ox to some degree, he is not liable for the full damages. He is, however, liable for half the damages, for there is no reason why the laws governing him should be more lenient than those governing an ordinary ox. See Sefer Me'irat Einayim 396:1.
3. Note the Rambam's Commentary on the Mishnah (Bava Kama, conclusion of Chapter 4), which states that since this ox frequently gores, it is a mitzvah to slaughter it.
א. כך ב1, ת2-1 וכ״ה במשנה פרה ב, ג בכ״י שהוגה מכ״י רבנו. א: במסורה.
ב. בד׳ (גם פ) לית. אך בכתבי⁠־היד ישנו.
ג. ב1, ת2: וכן אם. וכך ד (גם פ).
ד. ד (מ׳ברגלו׳): ברגליו בדרך. ע׳ לעיל א, ב והערה 3 שם.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
שׁוֹר שֶׁקְּשָׁרוֹ בְּעָלָיו בְּמוֹסֵרָה וְנָעַל בְּפָנָיו כָּרָאוּי וְיָצָא וְהִזִּיק. אִם תָּם הוּא מְשַׁלֵּם חֲצִי נֵזֶק. וְאִם הָיָה מוּעָד פָּטוּר שֶׁנֶּאֱמַר (שמות כ״א:ל״ו) וְלֹא יִשְׁמְרֶנּוּ הָא אִם שְׁמָרוֹ פָּטוּר וְשָׁמוּר הוּא זֶה. וְכֵן אִם הִזִּיק בְּדָבָר שֶׁהוּא מוּעָד לוֹ מִתְּחִלָּתוֹ כְּגוֹן שֶׁאָכַל דְּבָרִים הָרְאוּיִים לוֹ אוֹ שָׁבַר בְּרַגְלָיו בְּדֶרֶךְ הִלּוּכוֹ פָּטוּר מִלְּשַׁלֵּם:
שור שקשרו בעליו במוסרה עד פטור מלשלם. פ׳ שור שנגח ד׳ וה׳ (דף מ״ה) ופרק שור שנגח את הפרה:
שור שקשרו בעליו כו׳ – החלוק בין תם למועד במשנה פרק ארבעה וחמשה ופסק כר״י וכרב דס״ל דלא אמרינן צד תמות במקומה עומדת אלא פטור לגמרי.
ומה שכתב: וכן אם הזיק וכו׳ – נתבאר ריש פרק הכונס (בבא קמא נ״ה:). וכראוי הוא דלת שיכולה לעמוד ברוח מצויה כמו שנתבאר שם:
וכן אם הזיק בדבר שהוא מועד לו מתחילתו וכו׳ – פשוט הוא זה דהא בריש הכונס אמרינן דאפילו לר״מ דבמועד דקרן בעי שמירה מעולה בשן ורגל מיעטה התורה בשמירתן וסגי בפחותה כ״ש לר״י דקי״ל כוותיה דאית ליה דאפי׳ במועד דקרן סגיא בפחותה:
ואם היה מועד פטור. ומכל מקום חייב הוא לשוחטו כמו שכתב בפירוש המשניות, דודאי לא גרע מכלב רע וכיוצא שחייב להסיר הנזק.
(הקדמה)
פתיחה לפרק שביעי
פרק זה דן בשלשה נושאים:
א) רמת השמירה הפוטרת את הבעלים מנזקי בהמתו ורמת החיוב.
ב) המכניס שורו לחצר בעל הבית והזיק או הוזק, וחילוק דינו אם הכניס ברשות אם לאו.
ג) כיצד שמין לניזקין.
שור שקשרו בעליו בחבל או נעל בפניו כראוי, אם מועד הוא, בין מועד בקרן ובין מועד מתחילתו, כגון שן ורגל, ויצא והזיק – פטור. אבל תם חייב חצי נזק אע״פ ששמר שמירה כראוי, כי לקרן נדרשת שמירה מעולה יותר. והוא הדין אם היה מועד לקרן ימין ולא לקרן שמאל, ונגח בין בימין בין בשמאל – חייב חצי נזק מגופו, שהרי בגלל היותו תם לקרן אחת דרושה לו שמירת יתר. בהמה שחבלה באדם ולא המיתה אותו – הרי זה כמי שהזיקה ממונו, מה שאין כן אדם המזיק את חבירו דינו חמור בהרבה. (א-ג)
המכניס שורו לחצר בעל הבית שלא ברשות – אם הזיקתהו בהמתו של בעל הבית – פטורה; אבל אם השור הנכנס הזיק לבעל הבית – אם תם הוא חייב חצי נזק, ומועד משלם נזק שלם. הכניס ברשות, ונפל שורו לבור והבאיש את מימיו פטור; ואם קבל עליו בעל הבית לשמור – בעל הבית חייב בנזק השור שנפל לבור. הכניס שורו שלא ברשות, בעל השור חייב בנזקי חצר ובנזקי בעל הבית; אבל אם חפר השור בור בחצר, בעל החצר חייב בנזקי הבור שהרי עליו לסתמו. הזיק בעל הבית את השור בשגגה – פטור; אבל אם הזיקו לדעת – חייב, מפני שיש לו רשות להוציאו אבל להזיקו אין לו רשות. (ד-ז)
שמין לניזקין. שבר כלי – משלם מה שפיחת מערכו ובעל הבית מחזיק את כליו השבור. פחת הנבילה – משעת הנזק עד העמדה בדין – על הניזק, כי המזיק משלם רק לפי ערך הנזק בשעה שהזיק. שבח הנבילה – חולקים אותו הניזק והמזיק. השביח המזיק בשעת העמדה בדין, והוא תם – אם מחמת שפטמו שבח – אינו משתלם ממנו אלא מה שהיה שוה בשעה שהזיק, אבל אם ממילא השביח – משתלם חצי נזק ממנו כולו כשעת העמדה בדין, שהרי גופו של המזיק לא נשתנה, והתם משלם מגופו. על המזיק לטרוח להשיב את הנבילה לבעלים ולהשלים את תשלום הנזק. (ח-יג)
(1-2) שור שקשרו וכו׳ – משנה בבא קמא ד,ט:
קשרו בעליו במוסרה ונעל בפניו כראוי ויצא והזיק, אחד תם ואחד מועד – חייב, דברי ר׳ מאיר. רבי יהודה אומר: תם – חייב, ומועד – פטור, שנאמר: ׳ולא ישמרנו בעליו׳, ושמור הוא זה. ר׳ אליעזר אומר: אין לו שמירה אלא סכין.
פיהמ״ש שם: מוסרה הוא החבל או כיוצא בו שקושרין אותו. והלכה כר׳ יהודה. אבל חייב לשחטו כדי להסיר היזקו.
בבא קמא מה,ב (עם פיר״ח לדף טו,א):
מאי טעמא דר׳ מאיר? קסבר: סתם שוורים לאו בחזקת שימור קיימי (לאו בחזקת שמורין אלא צריכים שומר לשומרם, וכיון שלא שמרם יש מן הדין לשלם מה שהזיק), ואמר רחמנא: תם ניחייב, דניבעי ליה שמירה פחותה, הדר אמר רחמנא: ׳ולא ישמרנו׳ גבי מועד, דנבעי ליה שמירה מעולה, ויליף נגיחה לתם נגיחה למועד (מגזירה שווה דליבעי נמי תם שמירה מעולה – רש״י). ר׳ יהודה סבר: סתם שוורים בחזקת שימור קיימי (כלומר כשמורין הן אינם צריכים שומר לשומרם כי – [הם בני] תרבות, ולא הזהירה התורה לשמור אלא המועד שנאמר בו: ׳ולא ישמרנו בעליו׳), אמר רחמנא: תם נשלם, דניבעי ליה שמירה מעולה (ובדין דלא לישלם כלל, ורחמנא קנסיה, כי היכי דנינטריה לתוריה), הדר אמר רחמנא: ׳ולא ישמרנו׳ גבי מועד, דנעביד ליה שמירה מעולה, הוי ריבוי אחר ריבוי, ואין ריבוי אחר ריבוי אלא למעט, מיעט הכתוב לשמירה מעולה. וכי תימא, נגיחה לתם נגיחה למועד! הא מיעט רחמנא ׳ולא ישמרנו׳ – לזה ולא לאחר. והא מיבעי ליה ללאו! אם כן, נכתוב רחמנא ולא ישמור, מאי ׳ולא ישמרנו׳? לזה ולא לאחר. תניא: ר׳ אליעזר בן יעקב אומר: אחד תם ואחד מועד ששמרו שמירה פחותה – פטור. מאי טעמא? סבר לה כר׳ יהודה דאמר מועד בשמירה פחותה סגי ליה, ויליף נגיחה לתם ונגיחה למועד. אמר רב אדא בר אהבה: לא פטר ר׳ יהודה אלא צד העדאה שבו, אבל צד תמות במקומה עומדת.
אמר רב: מועד לקרן ימין אינו מועד לקרן שמאל. אמרי: אליבא דמאן? אי אליבא דר׳ מאיר, האמר: אחד תם ואחד מועד שמירה מעולה בעי! אי אליבא דרבי יהודה, מאי אריא קרן שמאל? אפילו בימין נמי אית ביה צד תמות ואית ביה צד מועדת! אמרי: לעולם כרבי יהודה, ולא סבירא ליה דרב אדא בר אהבה, והכי קאמר: כי האי גוונא הוא דמשכחת ביה צד תמות ומועדת, אבל מועד לגמרי לא משכחת ביה צד תמות כלל.
המאירי מפרש את המשנה הנ״ל על פי הגמרא כך (שלזינגר עמ׳ 138):
קשרו בעליו במוסרה, והוא חבל של גמי שהוא עשוי לקשור בה צואר הבהמה, ונעל בפניו כראוי עד שיכולה לעמוד ברוח מצויה, ויצא והזיק – אחד תם ואחד מועד חייב, שזו שמירה פחותה היא, עד שיקשור בשלשלת של ברזל שלא יהא יכול לנתקה, או שיהא סוגר עליה עד שהרוח שאינה מצויה לא תהא שולטת עליה לפתוח. ור׳ יהודה אומר: תם חייב ומועד פטור, שהמועד הואיל והכתוב תלה ענינו בחסרון שמירה, שנאמר: ׳ולא ישמרנו בעליו׳, הורה שבשמירה כל שהיא דיו.
ראה לעיל ד,ד ביארתי שלדעת רבינו ״שמירה מעולה״ פירושה שהשומר מפקח על הבהמה כפי הצורך שלא תפרוץ את הדלת, אבל גם שלשלת של ברזל או גדר חזקה אף הם בכלל שמירה מעולה. אמנם לגבי שמירת שור כתב רבינו במפורש: ״שקשרו בעליו במוסרה ונעל בפניו כראוי״ – כלומר שצריך גם לקושרו וגם לנעול בפניו כראוי.
חידושי הרשב״א בבא קמא מה,ב:
קסבר רבי מאיר סתם שוורים לאו בחזקת שימור קיימי: כתב הראב״ד ז״ל: נראה דכמאן דאמר פלגא נזקא ממונא סבירא ליה, ולית הלכתא כותיה. ואינו מחוור בעיני דהא סתם מתניתין ר׳ מאיר, ואם כן בשלהי פרקא קמא (טו,א) דאיפלגו בה רב הונא בריה דרב יהושע ורב פפא, ואקשינן עליה דרב הונא בריה דרב יהושע (הסובר פלגא ניזקא קנסא וסתם שוורים בחזקת שימור קיימי) ממתניתין דהניזק והמזיק בתשלומין, וממתניתין דקתני: מה בין תם למועד, כדאיתא התם – מאי קושיא, דסתם מתניתין ר׳ מאיר היא ור׳ מאיר אית ליה במתניתין דהכא דפלגא נזקא ממונא. ואי נמי לפרוך מיניה התם.
אלא ודאי אין פירוש בחזקת שמור דהכא כחזקת שמור דהתם, דהתם פירושו: סתם שוורים אין חזקתן להזיק ומשתמרים הם מלהזיק, וכאן פירושו: אין צריכין הבעלים אזהרה שישמרו שוורים שלהם דחזקה כל אחד ואחד שומר שורו, ומאן דאמר לאו בחזקת שמור קיימי סובר שצריך המקרא להזהיר הבעלים שישמרו שוורים שלהם שלולי שהזהירן הכתוב שמחויבין בתשלומין לא היו נזהרין בשמירתן. ומכל מקום בין ר׳ יהודה בין ר׳ מאיר סוברים דגופן בחזקת שמור קיימי והלכך פלגא נזקא קנסא.
ראה גם תוספות (ד״ה בחזקת) שמבחינים בפירוש המושגים ״בחזקת שימור״. אבל ראה ר״ח על הגמרא: ״בחזקת שימור קיימי״, שכרך את שני הענינים וכתב: ״כלומר כשמורין הן, אינם צריכים שומר לשומרם כי – [הן בני] תרבות ולא הזהירה התורה לשמור אלא המועד״, הרי שכיון שהם בני תרבות לא הזהירה התורה לשומרם. אבל קנסה התורה את הבעלים בתשלומים גם בתם כדי לעורר את הבעלים להוסיף בשמירת שורם. והיינו כראב״ד שהביא הרשב״א, ונראה שאף רבינו סובר כן, ועל קושיותיו של הרשב״א נראה שהגמרא לא העמידה ״לימא כתנאי״ כיון שהיתה יכולה להציע חילוק כדרך שהציע הרשב״א, אך פשט הלשון הוא כפי שפירש הראב״ד. ועוד קיימא לן ר׳ מאיר ור׳ יהודה הלכה כר׳ יהודה, ועוד שהלכה כרב פפא ״פלגא נזקא קנסא״, ועוד שהגמרא ממשיכה לדון בדעת ר׳ יהודה ומסקנתה כרב הסובר כמותו.
יש להוסיף ביאור בסוגיה. לדעת ר׳ יהודה, אמנם סתם שוורים אינם צריכים שומר לשומרם כי הם בני תרבות. אלא שבכל זאת הואיל ולפעמים קורה שגם שור תם מזיק, רצתה תורה שישמרו גם שור תם שמירה מעולה שלא יזיק, ולפיכך קנסה לחייב חצי נזק. אולם שור מועד, אם כבר נשתנה טבעו והוא משתגע, גם שמירה מעולה לא תועיל לו, שהרי כוחו גדול ורב והוא יכול לנתק את החבל (בבא קמא ט,ב: ״שור דרכיה לנתוקי״), ולפרוץ אפילו דלת העומדת בפני רוח שאינה מצויה; ואם אינו מתפרע מספיקה לו שמירה פחותה. שונה הוא שור תם שבסתם טבעו להיות שקט, אלא שיש אפשרות רחוקה שמא יתפרץ, אשר על כן סובר ר׳ יהודה שדווקא שור תם יש לשומרו שמירה מעולה כי היא תועיל לו. אולם לענין תשלומים הסברה הפוכה. כיון שמעיקר הדין אין לחוש שיגח השור התם, לפיכך קנסתהו תורה לשלם רק חצי נזק ובדרך כלל זה יספיק לעודד את בעליו לשמרו. אבל לשור מועד – שראוי היה לו לשוחטו כמו שכתב בפיהמ״ש הנ״ל: ״אבל חייב לשחטו כדי להסיר היזקו״ כי אין דרך לשמרו היטב, יש לו לשלם נזק שלם אם לא שמרו כלל. אולם אם שמרו כראוי והוא התפרע והזיק, מה היה לו לבעליו לעשות? מעתה ברור שהשיקולים שונים לחיוב שמירה מאשר לחיוב תשלומים.
ונעל בפניו כראוי – כמבואר לעיל ד,א שנעילה בדלת היכולה לעמוד ברוח מצויה היא נעילה כראוי. אלא שבשור צריך גם לקושרו במוסרה. וראה שם הלכה ד ביארתי ששמירה מעולה היא כזאת שהשומר נמצא בקירוב מקום שיכול לבדוק לעתים תכופות אם הדלת עדיין נעולה או החבל עדיין קשור.
וכן אם הזיק בדבר וכו׳בבא קמא נה,ב:
אמר ר׳ מני בר פטיש: מאן תנא מועד דסגי ליה בשמירה פחותה? ר׳ יהודה היא, דתנן: קשרו בעליו במוסירה ונעל לפניו כראוי, ויצא והזיק, אחד תם ואחד מועד – חייב, דברי ר׳ מאיר. ר׳ יהודה אומר: תם – חייב, מועד – פטור, שנאמר: ׳ולא ישמרנו בעליו׳, ושמור הוא זה. ר׳ אליעזר אומר: אין לו שמירה אלא סכין. אפילו תימא ר׳ מאיר, שאני שן ורגל, דהתורה מיעטה בשמירתן, דאמר ר׳ אלעזר: ואמרי לה במתניתא תנא: ארבעה דברים התורה מיעטה בשמירתן, ואלו הן: בור ואש, שן ורגל... שן, דכתיב: ׳ובער בשדה אחר׳, עד דעביד כעין ובער; רגל, דכתיב: ׳ושלח׳, עד דעביד כעין ושלח. ותניא: ׳ושלח׳ – זה הרגל, וכן הוא אומר: ׳משלחי רגל השור והחמור׳, ׳ובער׳ – זה השן, וכן הוא אומר: ׳כאשר יבער הגלל עד תומו׳; טעמא דעביד כעין ושלח ובער, הא לא עביד – לא.
פטור מלשלם – העיר לי ידידי הר״ר אליעזר רייף לירושלמי בבא מציעא ג,ז:
מתי אמרו שומר חנם נשבע ויוצא, בזמן ששימר כדרך השומרין: נעל כראוי, קשר כראוי, נתנן באפונדתו, צררן בסדינו והשליכן לפניו, נתנן בשידה ובתיבה ובמגדל, נגנבו או אבדו – חייב בשבועה ופטור מלשלם. ואם יש עדים שעשה כן – אף משבועה פטור. נעל שלא כראוי, קשר שלא כראוי, הפשילן לאחוריו, נתנן בראש גגו, ונגנבו – חייב לשלם.
וראה לעיל ד,י הערתנו על לשון: ״פטור מלשלם״, אמנם כאן מובא לשון זה בהקשר לדיני שומרים, אולם כבר ציינו על הקשר ההדוק בין הלכות שומרים לדיני שמירת נזקים.
היה מועד לקרן ימין וכו׳ – בהלכה א כתב רבינו שמועד פטור לגמרי אם שמרוהו בעליו שמירה פחותה. והנה בסוף הסוגיא הנ״ל הסיקו כי גם לרב יהודה, שהלכה כמותו, ״צד תמות במקומה עומדת... אבל מועד לגמרי לא משכחת ביה צד תמות כלל״.
רק ״כי האי גוונא״, כלומר במועדת לקרן אחת בלבד ״הוא דמשכחת ביה צד תמות ומועדת״ שהרי העידוהו על הקרן האחת אך לא על הקרן השנית. הואיל ועדיין תם הוא, גם אם נגח בקרן המועדת, לדעת רבינו, משלם חצי נזק כי צד תמות במקומה עומדת.
ברם רש״י ז״ל מפרש אחרת: ״דכי האי גוונא משכחת צד תמות ומועדת בחד תורא, ולענין שמירה, דאם שמרו שמירה פחותה והזיק בקרן ימין פטור לגמרי, ואם בשמאל משלם חצי נזק״. ולכאורה תמוה, איך יתכן לחלק בגוף אחד שעל קרן ימין מספיקה שמירה פחותה ועל שמאל חייבתו תורה שמירה יתירה? הלא לשור זה אין שמירה פחותה מספיקה, ואילו שמרו שמירה המתאימה כי אז לא היה יוצא להזיק אף לא בקרן המועדת!
חצי נזק – אשר להשגת הראב״ד ז״ל, כבר כתב הרב המגיד שאף רבינו סובר שמשלם מגופו כדין תם, ופשוט הוא, ולפיכך לא פרשו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(ב) היה מועד לקרן ימין ואינו מועד לקרן שמאל, ויצא אחר ששמרו כראוי ונגח, בין בקרן ימין בין בקרן שמאלא, משלם חצי נזק:
If the ox has been classified as mu'ad with regard to its right horn, but it is not mu'ad with regard to its left horn, and it got loose after it had been guarded in an acceptable manner, [the owner is required to] pay half the damages.⁠1 [This applies] regardless of whether it gored with its right horn or its left horn.
1. Since the ox is considered to be a tam with regard to one element of goring, the owner is never freed from the obligation to pay the half damages that the owner of an ordinary ox would pay.
א. ד (מ׳בקרן׳): בשמאל. שינוי לשון לגריעותא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטהעודהכל
הָיָה מוּעָד לְקֶרֶן יָמִין וְאֵינוֹ מוּעָד לְקֶרֶן שְׂמֹאל וְיָצָא אַחַר שֶׁשְּׁמָרוֹ כָּרָאוּי וְנָגַח בֵּין בְּקֶרֶן יָמִין בֵּין בִּשְׂמֹאל מְשַׁלֵּם חֲצִי נֵזֶק:
היה מועד לקרן ימין וכו׳ משלם חצי נזק – א״א מגופו כר׳ יהודה.
היה מועד לקרן ימין וכו׳ עד משלם חצי נזק: כתב הראב״ד ז״ל מגופו כר׳ יהודה עכ״ל:
ואני אומר לא ידעתי מה בא לחדש כי מאחר שכתב חצי נזק פשיטא לן דמגופו משלם וכמו שכתב למעלה חצי נזק מגופו ונזק שלם מן העלייה ואי כר׳ יהודה נמי פשיטא דהא בשלהי פרק שור שנגח ד׳ וה׳ אמרה רב ואוקמוה כר׳ יהודה:
היה מועד לקרן ימין וכו׳ – מימרא פרק ארבעה וחמשה (דף מ״ח ע״ב) בשם רב וי״מ שאם הזיק בקרן ימין שהוא מועד שפטור לגמרי ואין כן דעת הרב ז״ל ורבו הפירושים באותה שמועה ופירוש חצי נזק מגופו משתלם וכן כתוב בהשגות א״א מגופו כר״י ע״כ. ופשוט הוא דחצי נזק משום צד תמות הוא ומגופו בדוקא כדין תם בעלמא ולפיכך לא חשש רבינו ז״ל לפרש:
היה מועד לקרן ימין וכו׳ – בס״פ ד׳ וה׳ אמרינן לעולם כר״י ולא ס״ל דרב אדא בר אהבה והא קמ״ל דכי האי גוונא משכחת ביה צד תמות מועדת אבל מועד לגמרי לא וכו׳ ופירש רש״י משכחת צד תמות ומועדת בחד תורא לענין שמירה דאם שמרה שמירה פחותה והזיק בקרן ימין פטור לגמרי ואי בשמאל משלם חצי נזק ע״כ. ורבינו ז״ל שסובר דבין בקרן ימין בין בקרן שמאל משלם חצי נזק נראה דמפרש כך משכחת צד תמות ומועדת כלומר אע״פ שהוא מועד מ״מ יש לו דין תם שמשלם חצי נזק דהרי הוא בפעולתו הוא מועד לענין הקרן הימין ומשלם חצי נזק כיון שאינו מועד לשתיהן אבל שתאמר לר׳ יהודה דמועד לגמרי ששמרו שמירה פחותה דאע״פ שהוא מועד בפעולתו יהיה לו דין תם וישלם חצי נזק הא לא אמרינן:
היה מועד לקרן ימין. עיין השגות ומ״מ ולח״מ. ועיין מה שכתבתי בזה בפ״ד ה״ד שדברי הלח״מ תמוהין דאנן קי״ל כרב אדא וכקושיית המקשה ועיין מה שכתבתי ביישוב ההשגה.
היה מועד לקרן ימין ואינו מועד לקרן שמאל ויצא אחר ששמרו כראוי ונגח בין בקרן ימין בין בשמאל משלם חצי נזק.
השגת הראב״ד: לקרן ימין וכו׳. א״א מגופו כר׳ יהודה.
כתב המ״מ ופשוט דח״נ משום צד תמות ומגופו בדוקא כדין תם בעלמא ולפיכך לא חשש רבינו לפרש, ודברי המ״מ תמוהים דהא בעצמו כתב בהל׳ א׳ וז״ל ופסק כר״י וכרב דלא אמרינן צד תמות במקומה עומדת, ולכאורה היה אפשר לדון בזה מדין תחלתו בפשיעה דאף דכתבו התוס׳ בד׳ כ״ב דלא שייך לומר תחלתו בפשיעה לענין רגל וסופו באונס לענין קרן היינו משום דאפילו פושע גמור לענין קרן לא חייבתו תורה אלא חצי נזק אבל הכא מה דפטרינן לי׳ בקרן ימין הוא משום דלא חשבינן ליה פושע לגבי קרן ימין. אך באמת א״א לומר כן דהא לגבי דין מועד דקרן ימין סגי בשמירה פחותה, ובקרן שמאל לא פשע שתהיה השמירה באופן שהוא פחות משמירה פחותה, אלא דלגבי תם לא סגי בשמירה פחותה, אבל לגבי מועד דסגי בשמירה לא שייך לומר לגבי זה תחלתו בפשיעה דלגבי שמירה פחותה דצריך בשור מועד לא פשע כלל.
והנה הלח״מ כתב וז״ל ורבינו ז״ל שסובר דבין בקרן ימין בין בקרן שמאל משלם חצי נזק נראה דמפרש כך, משכחת צד תמות ומועדת כלומר אעפ״י שהוא מועד מ״מ יש לו דין תם שמשלם חצי נזק, דהרי הוא בפעולתו הוא מועד לענין הקרן ימין ומשלם חצי נזק כיון שאינו מועד לשתיהן, אבל שתאמר לר׳ יהודא דמועד לגמרי ששמרו שמירה פחותה דאעפ״י שהוא מועד בפעולתו יהיה לו דין תם ומשלם חצי נזק זה לא אמרינן, ע״כ דברי הלח״מ ולא ידעתי כוונת דבריו. ומה זה שכתב הרי הוא בפעולתו ומה יישב בזה.
והנראה בדעת הרמב״ם דזה ודאי כדברי הלח״מ דהרמב״ם מפרש כן במימרא דרב דאמר דבכה״ג משכחת צד תמות ומועדת היינו דבכה״ג סבירא לן כר׳ יהודה דשייך לומר צד תמות במקומה עומדת, אכן בהסבר הענין נראה דסובר רב דמה דפטרה התורה גבי מועד בשמירה פחותה מקרא דכתיב ולא ישמרנו אינו רק לענין דין תשלומין אלא דפטרה תורה למועד מכל חיוב שמירה יתירה, ואמרה דסגי למועד בשמירה פחותה ויותר אינם מחוייבים הבעלים כלל, וגבי תם דחייבה תורה בתשלומין אפי׳ כששמרו שמירה פחותה משום דאמרינן ולא ישמרנו לזה ולא לאחר היינו דתם לא סגי ליה בדין שמירה פחותה אלא דמחוייב לשמרו עד שיהיה בגדר אונס אם יצא ויזיק וע״כ דבאמת הוא מחוייב עפ״י דין לשמרו בשמירה מעולה, דלא שייך ח״נ קנסא אם לא היה עליו עפ״י דין חיוב לשמרו בשמירה מעולה, ולכן סובר רב דכיון דעכ״פ הוא חדוש שחדשה תורה דתם מכיון שנעשה מועד הופחתה מהבעלים דין חיוב השמירה, ולכן אמרינן דמועד לא נפטר מחיובי תשלומי תם אלא היכי שנוכל לומר דבאמת נפטר גם מחיובי שמירה של תם וסגי ליה חיובי שמירה של מועד, אבל שור זה שהוא תם לקרן שמאל א״כ הך שור מחוייבין הבעלים לשמרו בחיובי שמירת תם לכן אין סברא לפטרו גם מחיוב תשלומין של תם, ובכה״ג מודו חכמים לר׳ יהודה דצד תמות במקומה עומדת.
ונמצא דאינו כמו גדר תחלתו בפשיעה וסופו באונס דהתם סופו באמת הוא באונס ורק דתחלתו היה בפשיעה אבל הכא סופו נמי הוא כתחלתו שהזיק באופן שמצד תם הוא מחוייב בשמירה יותר מכפי ששמר, ומצד מועד סגי ליה בשמירה זו אבל לא היה בקרן שמאל יותר פשיעה מבקרן ימין אלא דאנו מחייבין אותו מטעם אחר והיינו דכיון דעכ״פ היה מחוייב בשור זה בשמירה מעולה והוא פשע ולא שמר בשמירה זו המחוייבת בתם אמרינן דבכה״ג לא פטרתו תורה, וכמו דר׳ יהודה סובר דלא מסתבר דיפטרנו תורה למועד מחיובי תם, וחכמים סברי דגזה״כ הוא מקרא דולא ישמרנו, וחדוש שחדשה תורה דמועד סגי ליה בשמירה פחותה בזה אמרינן דאין לך בו אלא חדושו ואינו פטור מחיוב תשלומין של תם, אלא היכי דנוכל לומר שלא פשע כלל, אבל בשור זה דעכ״פ היה מחויב לשמרו מצד קרן שמאל והוא פשע ולא שמרו גם אם נגח בקרן ימין לא פטרתו תורה מחיובי קרן תם.
ויש קצת לצרף בכאן שיטת הרמב״ם בפ״ב מהלכות שאלה ופקדון הלכה ח׳ לענין הנך מילי דאיבעיא בגמ׳ אי הוי שאלה בבעלים או לא דפסק דלענין אונסין מספק פטור ולענין פשיעה מספק חייב וכתב המ״מ דאף דפשיעה בבעלים פטור מ״מ כיון דסובר הרמב״ם פשיעה מטעם מזיק ורק בבעלים הוי פטור ומספק אין לפוטרו, וחזינן דאף דלא שייך כאן לומר ודאי חיוב וספק פטור דזה לא שייך אלא היכי שהיה חיוב ואנו רוצין מספק לפטרו, אבל הכא עכ״פ אמרה התורה דבבעלים ליכא חיוב פשיעה, ומ״מ סובר הרמב״ם דגם כאן חייב מספק כיון דעכ״פ הפטור הוא החדוש דבפשוטו יש לחייבו מטעם פשיעה ולא דמי לחיוב אונסין שחייבה תורה לשואל שלא בבעלים ופטרה בבעלים דשם אמרינן דבבעלים לא חייבה ולא הוי בזה גדר פטור. אבל פשיעה כיון דמסברא הוא בגדר מזיק אמרינן דהוא פטור ומספק אין לפטרו. וכעין זה הוא כאן מימרא דרב לשיטת הרמב״ם דסובר דמועד שפטרה תורה בשמירה פחותה הוא ע״כ גדר פטור כיון דתם חייב. ואף דקיי״ל פ״נ קנסא עכ״פ תקנוס התורה גם במועד וע״כ דהוא פטור שפטרה תורה במועד ובגדר חדוש. ובזה סובר רב דלא אמרינן חדוש זה אלא היכי דנוכל לומר דמטעם אותו החדוש לא פשע ולא עשה עולה כלל. אבל היכי דבין כך וכך פשע באותו השור. בזה לא נפטר במועד מחיובי תם וכנ״ל:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטההכל
 
(ג) בהמה שחבלה באדם, בין בכוונה בין שלא בכוונה, אם תמה היא, משלם חצי נזק מגופה, ואם מועדתא, משלם נזק שלם. ופטור מן השבת ומן הבושת ומן הצער ומן הריפוי, שארבעה דברים אלו לא חייבה תורה בהןב אלא לאדםג שחבל בחבירו, אבל בהמתו שחבלה בחבירוד הרי זה כמי שהזיקה ממונו, שאינו חייב אלאה נזק בלבד:
לפיכך שורו שבייש, פטור, ואם בייש הוא בעצמו, חייב, כמו שיתבאר. ושורו שחבל באביו או באמו, או שהדליק גדיש חבירו בשבת, חייב בנזקיוו, ואילו היה הוא בעצמו העושה זה, היהז פטור מלשלם, כמו שיתבאר:
[The following rules apply when] an animal injures a human being, whether intentionally or unintentionally. If the animal is a tam, half the damages must be paid from the body of the animal. If it is mu'ad, [the owner] must pay the entire amount of the damages.⁠1 He is, however, not liable for compensation for unemployment, embarrassment, pain and medical expenses. For the Torah required redress for these matters only when one person injured a colleague.⁠2 When, by contrast, it is an animal which caused the injury, it is as if [the animal] damaged the person's property, and [the owner] is liable for only half of the damages. For this reason, if a person's ox causes [another individual] embarrassment, he is not liable. If, however, he causes that embarrassment himself, he is liable, as will be explained.⁠3If a person's ox injures his father or mother, or it sets fire to a person's grain heap on the Sabbath, [the owner] is liable, although if the person performed these same actions himself, he would not be liable.⁠4
1. Although these principles are stated in the Torah explicitly with regard only to damage done to another animal, Bava Kama 33a explains how an equation to human injury is derived.
2. For Leviticus 24:19, the source for the laws applying to human injury, states: When a man will cause a blemish to a colleague.... Implied is that these laws apply only when the injury is caused by another man.
3. Hilchot Chovel UMazik 1:1,9.
4. A human being is not liable in these instances. The rationale is that he is liable for capital punishment for injuring his parents or desecrating the Sabbath. Whenever a person incurs both liability for capital punishment and monetary restitution with the performance of a single deed, he is freed of responsibility for the monetary claim. See Hilchot Chovel UMazik 4:5,7.
א. בד׳ נוסף: היא. אך בכתבי⁠־היד לית.
ב. ד (מ׳תורה׳): בהן תורה. שינוי לשון שלא לצורך.
ג. ב1: באדם. וכך ד. ת1: אדם.
ד. ד (מ׳בהמתו׳): בהמה שחבלה באדם (פ: בהמתו שחבלה באדם). עושה בשל רבנו כבתוך שלו.
ה. בד׳ נוסף: חצי. אך אין המדובר דוקא בתם.
ו. ד: בנזקין. שינוי לשון לגריעותא.
ז. בב1, ת2 לית. וכך ד.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
בְּהֵמָה שֶׁחָבְלָה בְּאָדָם בֵּין בְּכַוָּנָה בֵּין שֶׁלֹּא בְּכַוָּנָה. אִם תַּמָּה הִיא מְשַׁלֵּם חֲצִי נֵזֶק מִגּוּפָהּ וְאִם מוּעֶדֶת הִיא מְשַׁלֵּם נֵזֶק שָׁלֵם. וּפָטוּר מִן הַשֶּׁבֶת וּמִן הַבֹּשֶׁת וּמִן הַצַּעַר וּמִן הָרִפּוּי. שֶׁאַרְבָּעָה דְּבָרִים אֵלּוּ לֹא חִיְּבָה בָּהֶן תּוֹרָה אֶלָּא בְּאָדָם שֶׁחָבַל בַּחֲבֵרוֹ אֲבָל בְּהֵמָה שֶׁחָבְלָה בָּאָדָם הֲרֵי זֶה כְּמִי שֶׁהִזִּיקָה מָמוֹנוֹ שֶׁאֵינוֹ חַיָּב אֶלָּא חֲצִי נֵזֶק בִּלְבַד. לְפִיכָךְ שׁוֹרוֹ שֶׁבִּיֵּשׁ פָּטוּר וְאִם בִּיֵּשׁ הוּא בְּעַצְמוֹ חַיָּב כְּמוֹ שֶׁיִּתְבָּאֵר. וְשׁוֹרוֹ שֶׁחָבַל בְּאָבִיו אוֹ בְּאִמּוֹ אוֹ שֶׁהִדְלִיק גְּדִישׁ חֲבֵרוֹ בְּשַׁבָּת חַיָּב בִּנְזָקִין וְאִלּוּ הָיָה הוּא בְּעַצְמוֹ הָעוֹשֶׂה זֶה פָּטוּר מִלְּשַׁלֵּם כְּמוֹ שֶׁיִּתְבָּאֵר:
בהמה שחבלה כו׳ עד משלם נזק שלם. פרק המניח (דף ל״ה):
ופטור מן השבת כו׳ עד כמו שיתבאר. פרק החובל ופרק המניח והביאור פ״א דהל׳ חובל ומזיק:
ושורו שחבל באביו כו׳ עד כמו שיתבאר. פרק המניח והביאור פ״ד דהל׳ חובל ומזיק:
בהמה שחבלה באדם וכו׳ – נתבאר ס״פ כיצד הרגל (בבא קמא כ״ו) שהשור פטור מד׳ דברים.
ומ״ש: לפיכך שורו שבייש וכו׳ ושורו שחבל באביו וכו׳ – משניות פ׳ המניח (בבא קמא ל״ד:):
בהמה שחבלה באדם וכו׳ – כתב הרב המגיד נתבאר סוף פרק כיצד הרגל שהשור פטור מארבעה דברים. ואני אומר שמשנה שלימה היא בפרק החובל (בבא קמא פ״ז):
שארבעה דברים אלו וכו׳. משנה מבוארת היא בפרק החובל, זה חומר באדם מבשור וכו׳, וכמו שכתב הרב כסף משנה ז״ל. והקרוב אלי דמה שכתב הרב המגיד ז״ל, נתבאר סוף פרק כיצד הרגל וכו׳, טעות סופר הוא, או שגרת הקולמוס הוא, שהרי אין שם דבר זה עיי״ש.
בהמה שחבלה וכו׳ – משנה בבא קמא ג,י:
יש חייב על מעשה שורו ופטור על מעשה עצמו, חייב על מעשה עצמו ופטור על מעשה שורו. שורו שבייש פטור, והוא שבייש חייב. שורו שסמא את עין עבדו והפיל את שנו פטור, והוא שסמא את עין עבדו והפיל את שנו חייב. שורו שחבל באביו ובאמו חייב, והוא שחבל באביו ובאמו פטור. שורו שהדליק את הגדיש בשבת חייב, והוא שהדליק את הגדיש בשבת פטור, מפני שהוא נידון בנפשו.
פיהמ״ש שם: לקמן (פרק ח משנה א) יתבאר לך שהמבייש ואפילו היה אדם אינו חייב דמי בושת עד שיהא מתכוון, כל שכן אם ביישה בהמתו שהוא פטור. וכבר ידעת שכלל הוא אצלינו: אין אדם מת ומשלם... ורצה באמרו: הוא שסימא את עין עבדו והפיל את שנו חייב, כלומר יציאת העבד לחרות כמו שמתבאר בכתוב, וזו היא החובה שנתחייב.
משנה בבא קמא ח,ב: זה חומר באדם מבשור, וחומר שוב באדם מבשור, שהאדם משלם את הנזק ומשלם דמי ולדות, ושור אינו משלם אלא הנזק, ופטור מדמי ולדות.
פיהמ״ש שם: אמרו: זה חומר באדם מבשור, סומך על הכלל שכבר נתבאר בפרק שלישי דמסכתא זו: שורו שבייש פטור. וכן כבר ביארנו בפרק החמישי (משנה ד) שהשור פטור מדמי ולדות.
משנה בבא קמא ג,ח:
... אדם במועד ומועד באדם – משלם במותר נזק שלם. אדם בתם ותם באדם, אדם בתם – משלם במותר נזק שלם, ותם באדם – משלם במותר חצי נזק; ר׳ עקיבה אומר, אף תם שחבל באדם – משלם במותר נזק שלם.
פיהמ״ש שם: שמין במותר, הוא ששמין כמה חייב זה על מה שהזיק וכמה חייב גם השני על מה שהזיק, אם היו שני הנזקים שווין הרי יצאו הנזקים זה כנגד זה, ואם הותיר נזק והיה התשלום הראוי לאחד מהם יותר מן התשלום הראוי לשני, משלם זה שהוסיף נזקו כדי התוספת, ואין צורך בזה משל לפי שהוא פשוט. ומה שאמר ה׳: ׳או בן יגח או בת יגח כמשפט הזה יעשה לו׳ – נחלק ר׳ עקיבה וחכמים בפסוק זה: חכמים אומרים, כמשפט שור בשור כך משפט שור באדם, כלומר שחייב התם חצי נזק והמועד נזק שלם, וכבר קדם לנו שהכל מודים שאדם מועד לעולם, ור׳ עקיבה אומר, כמשפט הזה שהוא שור המועד שבו נאמר פסוק זה כך יהיה לעולם דין שור שחבל באדם, בין שהיה מועד או תם. ואין הלכה כר׳ עקיבה.
בבא קמא לג,א (עם פיר״ח):
תנו רבנן: ׳[או בן יגח או בת יגח1] כמשפט הזה יעשה לו׳ (שמות כא,לא) – כמשפט שור בשור כך משפט שור באדם (פרשה זו תחילתה: ׳וכי יגח שור את איש׳ ומפרש בתם, ׳ואם שור נגח הוא מתמול׳ מפרש במועד, בתם הוא אומר: ׳ובעל השור נקי׳, ובמועד כתיב: ׳וגם בעליו יומת אם כופר יושת עליו׳ הנה במיתה פירש דין התם, ודין המועד לנזקין לא פירש. כשחזר וכתב: ׳או בן יגח או בת יגח׳ למאי אתא? לדברי הכל לנזיקין הוא דאתא; תנא קמא סבר, ׳כמשפט הזה יעשה לו׳ – כמשפט נזקי שור בשור), מה שור בשור – תם משלם חצי נזק ומועד נזק שלם, אף שור באדם – תם משלם חצי נזק ומועד נזק שלם; ר׳ עקיבא אומר (אם כן הוה ליה לקרא לומר כמשפט יעשה לו, מאי טעמא כתב ׳הזה׳): כמשפט הזה – כתחתון ולא כעליון (לפי שבתחילת הפרשה תורת התם, והוא נקרא עליון, ואחריו כתיב: ׳ואם שור נגח הוא׳ – המועד, והוא נקרא תחתון, שזה אחרי זה כתיב, ודייק ר׳ עקיבה: ׳הזה׳ – הסמוך לו); יכול משלם מן העלייה (נדין אותו בכל דבר כמועד)? תלמוד לומר: ׳יעשה לו׳, מגופו משלם, ואינו משלם מן העלייה. ורבנן, ׳הזה׳ למה לי? לפוטרו מארבעה דברים. ורבי עקיבא, לפוטרו מארבעה דברים מנא ליה? נפקא ליה מ׳איש כי יתן מום בעמיתו׳ (ויקרא כד,יט) איש בעמיתו, ולא שור בעמיתו. ורבנן? אי מההיא הוה אמינא צער לחודיה (דהכין כתיב מום, ומום צער לחודיה משמע), אבל ריפוי ושבת – אימא ליתן ליה, קא משמע לן.
ר״ח: והלכתא כרבנן, דגרסינן בתחילת פרק קמא (ה,א): תבריה ר׳ עקיבה לגזזיה.
אי סבר ליה כר׳ עקיבא, ליתני תרי גווני שור, ליתני שור דאזיק שור, וליתני שור דאזיק אדם, דתנן: ר׳ עקיבא אומר: אף תם שחבל באדם משלם במותר נזק שלם. הא תבריה ר׳ עקיבא לגזיזיה, דתניא: ר׳ עקיבא אומר: יכול אף תם שחבל באדם ישלם מן העלייה? תלמוד לומר: ׳יעשה לו׳, מגופו משלם, ואינו משלם מן העלייה.
כמפורש בר״ח כיון שר׳ עקיבא חזר בו הלכה כחכמים (השווה תוספות ה,א ד״ה הא).
בין בכונה בין שלא בכונה – מכילתא דרבי ישמעאל משפטים, מסכתא דנזיקין פרשה י (הורוביץ-רבין עמ׳ 281): ... עשה שאינו מתכוין כמתכוין בנזוקיו.
ברייתא בבא קמא מד,ב (והשווה תוספתא ד,ו):
יש חייב במיתה ובכופר, ויש חייב בכופר ופטור ממיתה, ויש חייב במיתה ופטור מן הכופר, ויש פטור מזה ומזה. הא כיצד? מועד בכוונה חייב במיתה ובכופר, מועד שלא בכוונה חייב בכופר ופטור ממיתה, תם בכוונה חייב במיתה ופטור מכופר, תם שלא בכוונה פטור מזה ומזה. והנזקין שלא בכוונה – ר׳ יהודה מחייב ור׳ שמעון פוטר.
מאי טעמא דרבי יהודה? יליף מכופרו; מה כופרו שלא בכוונה חייב, אף הנזקין נמי שלא בכוונה חייב. ורבי שמעון יליף מקטליה דשור... ור׳ יהודה נמי נילף מקטליה! דנין תשלומין מתשלומין, ואין דנין תשלומין ממיתה...
פסק רבינו כרבי יהודה, ״דאמר רבי אבא אמר רבי יוחנן: רבי יהודה ורבי שמעון – הלכה כרבי יהודה״ (עירובין מו,ב). וראה לקמן יא,ו.
לאדם שחבל בחברו... בהמתו שחבלה בחבירו וכו׳ – השווה הלכות חובל ומזיק ד,י: ״החובל בעבד כנעני שלו – פטור״. לפיכך, דייק רבינו כאן לכתוב: ״ארבעה דברים אלו לא חייבה תורה בהן אלא לאדם שחבל בחברו״ – בחברו דווקא ולא בעבדו; ובמקביל: ״אבל בהמתו שחבלה בחבירו... שאינו חייב אלא נזק בלבד״. מאידך, ״המפיל שן עבדו ואחר כך סימא עינו – יוצא בשינו ואינו נותן לו דמי עינו״ (שם ד,יא), ואין צריך לומר שורו שסימא את עין עבדו והפיל את שנו פטור. לפיכך, לא העתיק רבינו את הפיסקה במשנתנו הנ״ל: ״שורו שסמא את עין עבדו והפיל את שנו פטור, והוא שסמא את עין עבדו והפיל את שנו חייב״, שהרי אין כך הדין בפשטות.
לפיכך שורו שבייש וכו׳ – כלומר, הואיל ולא חייבה תורה ארבעה דברים אלא באדם שחבל בחבירו ולא בבהמה, והרי אחד מארבעה דברים הוא ביוש, ״לפיכך שורו שבייש פטור״. הואיל והתנא במשנתנו הזכיר במפורש רק ״שורו שבייש״, רצה רבינו למנוע שלא נטעה לחשוב שעל ביוש בלבד פטור השור שעל זה יש איזה לימוד מיוחד, והרי בסוגיא מבואר שבאמת פטור מכל ארבעה דברים, ונקט התנא ביוש כדוגמא בלבד. על כן ראה רבינו להסביר את העיקרון תחילה שלא חייבה תורה ארבעה דברים אלא באדם המזיק, ושוב הביא את הדוגמא המפורשת במשנה.
ואם בייש... כמו שיתבאר – הלכות חובל ומזיק א,א ולהלן שם הלכה י.
ושורו שחבל... או שהדליק... חייב ואלו היה הוא בעצמו... פטור... כמו שיתבאר – הלכות חובל ומזיק ד,ז: ״המכה אביו ואמו... עשה בהן חבורה, או שחבל בחבירו בשבת, אפילו היה שוגג פטור מן התשלומין, מפני שהוא עון מיתת בית דין״.
1. כגירסת הר״ח.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(ד) המכניס שורו לחצר בעל הבית שלא ברשות, ונגחו שורו של בעל הבית, או נשכו כלבו, פטור. ואם נגח הוא שורוא של בעל הבית, אם היה תם, משלם חצי נזק, ומועדב משלם נזק שלם, כדין הנוגח ברשות הרבים:
[The following rules apply when] a person brings his ox into a courtyard belonging to another person without his permission. If the [uninvited ox] was gored by an ox belonging to the owner or bitten by the owner's dog, the owner is not liable. If the [uninvited ox] gored an ox belonging to the owner [of the courtyard], [the owner of the uninvited ox is liable.] If [his ox] is tam, [its owner] must pay half the damages. If it is mu'ad, he must pay the entire damages, as if it had gored [the other ox] in the public domain.⁠1
1. The words as if it had gored in the public domain refer to the fact that the owner of an ox that is tam pays for only half the damages. One might draw a comparison to the damage caused by eating or treading, in which instance the owner of the ox is not held liable for damage caused in the public domain, but he is liable for the entire amount of damages caused in the domain of the owner of the produce. To counter this hypothesis, the Rambam emphasizes that with regard to goring, one is liable as in the public domain, but not more.
א. ד: שור. שינוי לשון לגריעותא.
ב. ד: ואם היה מועד. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטהעודהכל
הַמַּכְנִיס שׁוֹרוֹ לַחֲצַר בַּעַל הַבַּיִת שֶׁלֹּא בִּרְשׁוּת וּנְגָחוֹ שׁוֹרוֹ שֶׁל בַּעַל הַבַּיִת אוֹ נְשָׁכוֹ כַּלְבּוֹ פָּטוּר. וְאִם נָגַח הוּא שׁוֹר שֶׁל בַּעַל הַבַּיִת. אִם הָיָה תָּם מְשַׁלֵּם חֲצִי נֵזֶק וְאִם הָיָה מוּעָד מְשַׁלֵּם נֵזֶק שָׁלֵם כְּדִין הַנּוֹגֵחַ בִּרְשׁוּת הָרַבִּים:
המכניס שור לחצר וכו׳ עד כדין הנוגח בר״ה. פרק שור שנגח את הפרה (דף מ״ז ומ״ח):
המכניס שורו לחצר בעל הבית וכו׳ – משנה פרק הפרה (בבא קמא מ״ז).
ומה שכתב: אם היה תם משלם חצי נזק – פסק כחכמים ודלא כרבי טרפון דאמר קרן שבחצר הניזק נזק שלם ומחלוקתן פרק כיצד (בבא קמא כ״ד:):
עד שנציע את המקורות, יש לעמוד על כמה דיוקים בהלכות אלה, ומתוכם יתבאר המבנה שלהן, כדי שנוכל להבין את התוכן שלהן. בהלכה ד מדובר על ״המכניס שורו לחצר בעל הבית שלא ברשות״. מעתה ״אם נגח הוא שורו של בעל הבית״ הרי זה ברשות הניזק, ולמה מסיים רבינו את הלכה זו כך: ״כדין הנוגח ברשות הרבים״? מה עניין רשות הרבים לכאן? מאידך, בסוף הלכה ה פוסק: ״ואם קבל עליו בעל הבית לשמור הרי הוא חייב בנזק השור שנפל לבור״. מהי הרבותא בבור? כיון שקבל עליו לשמור, לכאורה הלא חייב הוא על כל נזקי גופו של השור שנכנס, ולמה ייחד רבינו דבריו דוקא על בור?
ברם הרואה יראה שרבינו מציע כאן את כל אבות הנזיקין האפשריים שהשור הנכנס יזיק לבעל הבית, ובמקביל כל האפשרויות שממונו של בעל הבית יזיק לשור הנכנס. שלשה סוגי נזיקין באים בחשבון: א) קרן, ב) שן ורגל, ג) בור. השור הנכנס יכול להזיק לבעל הבית בכל שלשת הסוגים הללו, ורבינו מונה אותם אחד לאחד:
קרן: ״נגח הוא שורו של בעל הבית״.
שן ורגל: ״הבאיש את מימיו... מיד״.
בור: ״נעשה השור תקלה כבור״.
מאידך, הנזקים שיוזק בהם השור הנכנס על ידי ממונו של בעל הבית הם משני סוגים בלבד:
קרן: ״נגחו שורו של בעל הבית או נשכו כלבו״.
בור: ״... בנזק השור שנפל לבור״.
לא יתכן ששור הנכנס יוזק בשן ורגל, ואם קרה שבהמתו של בעל הבית נשכה או בעטה לשור הנכנס הרי זה קרן ולא שן ורגל.
הבדל גדול ישנו בין נזקי קרן לבין שאר סוגי נזק, כמבואר לפנינו. על נזקי קרן משלם לא רק ברשות הניזק אלא גם במקום שיש לו רשות ללכת שם, דהיינו ברשות הרבים – כלומר, בין אם השור נכנס שלא ברשות בין שנכנס ברשות ונגח את שורו של בעל הבית – ״תם משלם חצי נזק ומועד משלם נזק שלם, כדין הנוגח ברשות הרבים״. משמיענו רבינו בפיסקה זו שבכך שווה דינו של הנכנס שלא ברשות לנכנס ברשות. ולא עוד אלא אפילו ״קבל עליו בעל הבית לשמור״ את השור הנכנס, הואיל ואין השומר מתחייב על אונסין, אפילו אם נגח שורו את השור הנכנס, אינו מתחייב לשלם יותר מחצי נזק. כיון שחצי נזק של קרן הוא קנס (לעיל ב,ז), נמצא שקרן חשוב אונס ואין השומר חייב על כך.
מסקנה העולה היא שקבלת שמירה מוסיפה אחריות על בעל הבית יותר מאשר נתינת רשות רק לגבי נזקי בור בלבד. זהו שמדגיש רבינו בפיסקה בסוף הלכה ה.
עתה נציע את המקורות. הרקע להלכה ד הוא במשנה בבא קמא ב,ה:
שור המזיק ברשות הניזק, כיצד? נגח, נגף, נשך, רבץ, בעט, ברשות הרבים – משלם חצי נזק. ברשות הניזק – ר׳ טרפון אומר: משלם נזק שלם, וחכמים אומרים: חצי נזק.
ראה את הביאור באורך לעיל א,ז.
המכניס שורו וכו׳ – משנה בבא קמא ה,ג:
הכניס שורו לחצר בעל הבית שלא ברשות, נגחו שורו של בעל הבית, או שנשכו כלבו של בעל הבית, פטור; נגח הוא לשורו של בעל הבית, חייב. נפל לבור והבאיש את מימיו, חייב. היה אביו או בנו בתוכו, משלם את הכופר. אם הכניס ברשות, בעל החצר חייב. ר׳ אומר: בכולם עד שיקבל עליו בעל הבית לשמור.
פיהמ״ש שם: כל זה אם היה אותו השור מועד לפול על בני אדם בבורות ולפיכך חייב בכופר, ובתנאי שהפיל את עצמו לשם בגלל מאכל שראה בבור ולפיכך אינו חייב מיתה. והלכה כר׳ שאומר אין בעל הבית חייב כלום עד שיקבל עליו אחריות הנזקים, אבל אם הרשה לו להניחו בחצר אינו חייב כלום. וכן גם בעל השור אינו חייב כלום, לפי שברשות הכניס.
עד שנציע את הגמרא על המשנה, יש לשים לב לפירושו של רבינו למציעתא של המשנה המדברת על חיוב כופר. אף שדין זה אין רבינו מביאו כאן, עולה מפיהמ״ש שישנן שתי אפשרויות שונות בנפילת שור לבור: א) השור הלך לתומו ונתקל ונפל לבור והבאיש את מימיו, ויבואר לקמן שזהו תולדת רגל, ולא ראה רבינו צורך לפרש דבר זה בפיהמ״ש; ב) השור הפיל את עצמו לבור על בני אדם הנמצאים שם. התנהגות כזאת היא תולדה של קרן, ואם שנה ושילש בה נעשה מועד, ורבינו מדגיש שהשור הפיל את עצמו.
עתה נעיין בגמרא שם מח,ב:
תנו רבנן: ״כנוס שורך ושמרו״ – הזיק חייב, הוזק פטור; ״כנוס שורך ואני אשמרנו״ – הוזק חייב, הזיק פטור. הא גופא קשיא, אמרת ״כנוס שורך ושמרו״ – הזיק חייב, הוזק פטור. טעמא דאמר ליה ״שמרו״ דחייב בעל השור ופטור בעל חצר, הא סתמא חייב בעל חצר ופטור בעל השור, דבסתמא מקבל עליה נטירותא. אימא סיפא: ״כנוס שורך ואני אשמרנו״ – הוזק חייב, הזיק פטור. טעמא דאמר ליה ״אני אשמרנו״ הוא דמחייב בעל החצר ופטור בעל השור, הא סתמא חייב בעל השור ופטור בעל חצר, דבסתמא לא מקבל עליה נטירותא; אתאן לרבי דאמר עד שיקבל עליה בעל הבית נטירותא – רישא רבנן וסיפא רבי! ... רב פפא אמר: כולה רבי היא, וסבר לה כר׳ טרפון דאמר, קרן בחצר הניזק נזק שלם משלם. הלכך, אמר ליה ״שמרו״ לא מקני ליה מקום בחצר והויא ליה קרן בחצר הניזק, וקרן בחצר הניזק משלם נזק שלם (לפיכך, נגח שור הנכנס לשורו של בעל הבית, משלם המכניס נזק שלם); לא אמר ליה ״שמרו״ – אקנויי אקני ליה מקום בחצר והויא ליה חצר השותפין, וקרן בחצר השותפין אינו משלם אלא חצי נזק (והיינו ״הזיק פטור״ מנזק שלם, אבל חייב חצי נזק).
ראה חידושי הראב״ד (אטלס, עמ׳ קלד) שפירש:
אימא סיפא וכו׳ טעמא דאמר ליה אני אשמרנו, הא סתמא חייב בעל השור ופטור בעל חצר – הא דיוקא בנזקי שן ורגל בלחוד היא, אבל בנזקי קרן שניהם חייבין דחצר השותפין היא.
ברם, גם אם אמר לו ״אני אשמרנו״ ודאי שאינו יותר משומר חנם, והרי לדעת רבינו שומר חנם אין שמירתו שמירה מעולה (לעיל ד,ד) ופטור הוא אם הוזק הפקדון בקרן שהרי אונס הוא, והוא הדין אם הזיק השור המופקד בקרן. מעתה בין אמר לו אשמרנו ובין לא אמר לו אשמרנו, הקנהו מקום בחצירו ונעשה חצר השותפים ומשלמים חצי נזק.
מעתה לפי העמדתו של רב פפא ברישא אם לא אמר לו ״שמרו״ בעל השור הנכנס פטור מנזק שלם אבל חייב חצי נזק. ברם גם בסיפא, בין נתן לו רשות להכנס בלבד ולא קבל עליו שמירה כלל, ובין אמר לו ״אשמרנו״, הרי הקנהו מקום בחצר והרי היא חצר השותפים וכל אחד מן השותפים שהזיק בקרן את שורו של השותף השני משלם חצי נזק.
פסק רבינו כרב פפא שהוא בתרא. הואיל והלכה היא כחכמים החולקים על ר׳ טרפון נמצא שלעולם אין תם משלם אלא חצי נזק בלבד. מעתה בין נכנס שלא ברשות ונגח את שורו של בעל הבית, דהיינו קרן ברשות הניזק, אינו חייב בעל השור אלא חצי נזק בלבד, ובין אם נכנס ברשות, שנעשה כחצר השותפים, משלם חצי נזק. יתר על כן, גם אם אמר ״אני אשמרנו״ הרי זה מקנה לו מקום בחצירו ונמצא חצר השותפים, ואינו משלם אלא חצי נזק. הואיל ובמשנה המצוטטת לעיל מדובר על ״רשות הרבים״, לפיכך העדיף רבינו לכתוב ״כדין הנוגח ברשות הרבים״ במקום ״חצר השותפין״ שאמר רב פפא.
נפל לבור וכו׳בבא קמא מח,ב:
נפל לבור והבאיש מימיו חייב. אמר רבא: לא שנו אלא שהבאיש בשעת נפילה, אבל לאחר נפילה – פטור. מאי טעמא? הוי שור בור, ומים כלים, ולא מצינו בור שחייב בו את הכלים. הניחא לשמואל דאמר, כל תקלה בור הוא; אלא לרב דאמר, עד דמפקר ליה – מאי איכא למימר? אלא אי איתמר הכי איתמר: אמר רבא. לא שנו אלא שהבאיש מגופו, אבל הבאיש מריחו (= סרחון של נבלתו הבא לאחר זמן) – פטור; מאי טעמא? גרמא בעלמא הוא, וגרמא בעלמא לא מיחייב.
פסק רבינו כשמואל ״דקיימא לן דכל היכא דפליגי רב ושמואל, הילכתא כרב באיסורי וכשמואל בדיני״ (בכורות מט,ב). כתב הרמב״ן בקונטרס דינא דגרמי (ר״מ הרשלר, ירושלים תש״ל, עמ׳ קלג):
נפל לבור והבאיש את מימיו מריחו... ומה שהשמיטה רבינו הגדול ז״ל (= הרי״ף) משום דההוא לישנא לרב איתמר, אבל לשמואל דאמר כל תקלה בור הוא, בין מגופו בין מריחו אינו חייב, משום דהוה להו מים וכלים, ולא מצינו בור שחייב בו את הכלים. ולא משכחת לה דמחייב אלא שהבאיש בשעת נפילה – לא איפשר, ולישנא קמא הוה ליה למיכתב. אלא משום דכבר פסקא כדשמואל לא חש לה, דמילתא דלא שכיחא היא. וכן נראה מדברי רבינו חננאל ז״ל דאית לההוא דינא.
כתב רבינו: ״חייב בנזקי המים״, וראה שלא כתב כמה משלם, אולם ״חייב״ סתם משמע נזק שלם, ונראה שחייב מדין רגל ברשות הניזק, שהרי הלך לתומו ונפל לתוך המים מתוך הילוכו.
הוסיף רבינו באמצע פיסקה על פי המשנה הנ״ל: ״אם הכניס ברשות, בעל החצר חייב״, אלא שלהלכה שהיא כרבי אין בעל החצר חייב אלא אם כן קבל עליו לשמור. לפיכך, ניסח רבינו כך: ״ואם הכניס ברשות, בעל השור פטור״, ובכך השמיענו שהפטור הזה הוא רק על נזקי שן ורגל כמו הבאיש את מימיו, שהרי בכך פתח בנפל לבור והבאיש את מימיו מחמת נפילה. כיון שהכניס ברשות הרי זה כחצר השותפים, כמבואר בגמרא שהובאה לעיל (ד״ה המכניס), וכל אחד פטור מנזקי השני.
אבל רשות לבד אינה מועילה לפטור על נגיחה, כפי שכבר כתב בסוף הלכה ד, כי ברשות דינו ״כדין הנוגח ברשות הרבים״. ולא עוד אלא אפילו קיבל עליו בעל החצר לשמור, אין זה אלא חצר השותפים, ואם נגח שור של אחד את שורו של השני – חייב כדין קרן (כלעיל א,ח).
נעשה השור תקלה כבור וכו׳ – כמו שיתבאר לקמן יג,ב: ״וכל המניח תקלה הרי זה תולדת בור... ואם הוזקו בה כלים – פטור״.
קבל עליו בעל הבית לשמור וכו׳ – על אילו נזקים מדובר פה שקבל בעל הבית לשמור? על נזקים שמזיק בעל הבית עצמו מדובר להלן (הלכה ז), וממילא מדובר פה על ממונו של בעל הבית שהזיק לשור הנכנס. כבר ראינו שנזק כזה אפשרי רק משני סוגים בלבד, קרן ובור. דייק רבינו להשמיענו דין מיוחד בבור, שבעל הבית חייב ״בנזק השור שנפל לבור״ דווקא אם ״קבל עליו בעל הבית לשמור״, מה שאין כן אם רק נתן לו רשות להכנס. אבל אם נגח שורו של בעל הבית את השור הנכנס ברשות, אפילו לא קבל עליו לשמור, בעל החצר חייב שהרי זה לא גרוע מרשות הרבים שיש לשניהם רשות; וכן גם להפך, אם נגח השור הנכנס את שורו של בעל הבית – חייב. עוד זאת, גם אם קבל בעל החצר לשמור, אם נגח שור תם של בעל חצר את השור הנכנס, אין בעל החצר חייב לשלם אלא חצי נזק בלבד, ואינו מתחייב מטעם שומר על כל הנזק של השור שהופקד אצלו, הואיל וקרן הוא אונס ואין שומר חנם חייב על האונסים, כמבואר לעיל (ד,ד).
מסביר הרשב״א בחידושיו (מז,א):
הא דקתני במתניתין דהכניס שורו שלא ברשות נגח הוא לשורו של בעל הבית – חייב, מסתברא לי דלאו למימרא שאם הכניסו ברשות ונגח שורו לשורו של בעל הבית שיהא פטור, דלא גרע מחצר השותפין, אי נמי מרשות הרבים, שהקרן חייבת שם ואע״פ שיש רשות לזה ולזה. והיינו נמי דלא קתני בה: ואם הכניס ברשות – בעל החצר חייב ובעל השור פטור, אלא משום דסירכא דהנך בבי תנא נמי הכי בהאי בבא. אבל בתוספות (מז,ב ד״ה אימא) פירשו שעכשיו סובר לרבי כשמכניס שורו ברשות הרי הוא כאלו התנה בהדיא שלא יהא אחד מהן חייב בנזקו, ואפילו נגח שור של זה לזה. וכל שכן לרבנן, דכל ברשות סתמא קבל עליו בעל החצר שמירתו (ראה גם מח,ב תוד״ה טעמא).
וראה לעיל ג,יד.
אמנם הראב״ד הבין בדברי רבינו שהפיסקה: ״ואם הכניס ברשות בעל השור פטור״ מתייחסת לעיל (הלכה ד) שמדובר בה על נגיחה, והנלפע״ד כתבתי.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטההכל
 
(ה) נפל לבור שבחצר זהא והבאיש את מימיו, אם הבאישב מיד בשעת נפילה, חייב בנזקי המים, ואם אחר זמן, פטור, שהרי נעשה השור תקלה כבור, והמים הרי הן ככלים, ולא מצאנו בור שחייב בהג עלד הכלים, כמו שיתבארה. ואם הכניס ברשות, בעל השור פטור. ואם קיבל עליו בעל הבית לשמור, הרי הוא חייב בנזק השור שנפל לבור:
[In the above situation, the following rules apply if the uninvited ox] falls into a cistern in this courtyard and spoils its water. If it spoiled the water immediately upon falling within,⁠1 [the owner of the ox] is liable for the loss caused by the ruining of the water. If [the water] was not spoiled until afterwards,⁠2 [the owner] is not liable. [The rationale is that] the ox is considered to be an obstruction in the cistern, and the water is considered to be a utensil. And one is never liable for damage to utensils caused by an obstruction.⁠3 If [the owner of the ox received] permission to bring in his ox, the owner of the ox is not liable for any damage the ox caused.⁠4 If the owner of the courtyard accepted responsibility for the ox,⁠5 he is liable for the damages it suffers from falling into the cistern.
1. E.g., the ox was covered with filth at the time it fell into the cistern.
2. E.g., the ox spoiled it with its wastes.
3. See Chapter 13, Halachah 1.
4. The Ra'avad questions the Rambam's ruling, maintaining that, as stated in Chapter 1, Halachot 8-9, when an ox causes damage in a courtyard belonging jointly to its owner and another person, the owner of the ox is liable for the damage it causes. Why then, asks the Ra'avad, is the owner of the ox not liable in this situation? The Shulchan Aruch (Choshen Mishpat 398:5), however, quotes the Rambam's ruling.
5. As mentioned in the notes on Chapter 3, Halachot 13-15, the Tur differs with Rambam and maintains that granting the owner of the ox permission to bring his ox into the courtyard is equivalent to accepting responsibility for any damage to it caused by the owner or his property. With regard to damages caused by others, however, the owner of the courtyard is not liable unless he accepts responsibility. The Shulchan Aruch (loc. cit.) quotes the Rambam's wording, while the Ramah follows the perspective of the Tur.
א. ב1, ת2-1: זו. וכך ד (גם פ, ק). ולנוסח הפנים מוסב על בעל הבית.
ב. בד׳ נוסף: את מימיו. ואין בכך צורך.
ג. ד (גם פ, ק): בו. אך בכתבי⁠־היד כבפנים (אולי בהשפעת באר-ביר).
ד. ד: את. שינוי לשון לגריעותא.
ה. בד׳ לית מ׳כמו׳. והוא להלן יג, א.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטהעודהכל
נָפַל לְבוֹר שֶׁבְּחָצֵר זוֹ וְהִבְאִישׁ אֶת מֵימָיו. אִם הִבְאִישׁ אֶת מֵימָיו מִיָּד בִּשְׁעַת נְפִילָה חַיָּב בְּנִזְקֵי הַמַּיִם. וְאִם אַחַר זְמַן פָּטוּר. שֶׁהֲרֵי נַעֲשָׂה הַשּׁוֹר תַּקָּלָה כְּבוֹר וְהַמַּיִם הֲרֵי הֵן כְּכֵלִים וְלֹא מָצִינוּ בּוֹר שֶׁחִיֵּב בּוֹ אֶת הַכֵּלִים. וְאִם הִכְנִיס בִּרְשׁוּת בַּעַל הַשּׁוֹר פָּטוּר. וְאִם קִבֵּל עָלָיו בַּעַל הַבַּיִת לִשְׁמֹר הֲרֵי הוּא חַיָּב בְּנֵזֶק הַשּׁוֹר שֶׁנָּפַל לַבּוֹר:
נפל לבור שבחצר וכו׳א – א״א זה לא ידעתי למה פטור אלא בנגיחה ולא בהבאשת מימיו, שהרי חצר השותפים היא; ולא עוד אלא דלגבי מי הבור חצר הניזק היא, שהרי יש רשות לבעל החצר בחצר לשוורים ולפירות, ולזה אינו אלא לשוורים.
א. כך בכל כהי״י, אבל אם על כך מוסבים דברי הראב״ד אין להבין את טעוניו בהשגתו, לפיכך כבר הציעו בעל מגדל עוז והרב המגיד ועוד, שההשגה מוסבת על הפיסקה: ״ואם הכניס ברשות בעל השור פטור״.
נפל לבור כו׳ והמים הרי הן ככלים עד כמו שיתבאר: כתב הראב״ד ז״ל לא ידעתי למה פטור וכו׳:
ואני אומר אטו דידיה הוא או מנפשיה אמרה מתניתין היא פרק שור שנגח את הפרה דרבא אמרה דתנן התם (דף מ״ז:) נפל לבור והבאיש את מימיו חייב וגרסינן עלה בגמרא (דף מ״ח:) אמר רבא לא שנו אלא שהבאיש בשעת נפילה אבל לאחר נפילה פטור מ״ט הוי שור בור ומים כלים ולא מצינו בור שחייב בו את הכלים ושיילינן הניחא לשמואל דאמר כל תקלה בור הוא אלא לרב דאמר עד דמפקיר ליה מאי איכא למימר ומסיק אלא וכו׳ אמר רבא לא שנו אלא שהבאיש מגופו אבל הבאיש מריחו פטור מ״ט גרמא בעלמא הוא וגרמא בעלמא פטור ע״כ. וקי״ל הלכה כרבא דהוא בתרא ועוד דהא ליכא מאן דפליג עליה וקי״ל הלכתא כשמואל בדיני וכ״ש בהא דהא אפילו רב מודה בה ולא קא שאיל תלמודא אליביה אלא לאוקומה כדברי הכל וכ״כ מורי הרשב״א ז״ל שהבאיש בשעת נפילה כלומר שהיה מלוכלך ואי נמי שעכרן ברפש עם נפילתו הניחא לשמואל כו׳ ואע״ג דקי״ל כשמואל אפ״ה מבעיא לן אי כשמואל בלחוד אמרה או ככ״ע ואמרי ליה ככולי עלמא אמרה וכשהבאיש מגופו אבל מריחו אפילו רב דמחייב משום ממונו פטור דאינה אלא גרמא בנזקין ע״כ. ומה שהקשה הראב״ד חצר השותפין הוא י״ל דהכניס שורו לחצר בעל הבית קתני ולכך נזהר ר״מ ז״ל שכתב לאותה חצר ובשלא ברשות נמי מיירי והכי משמע כולה סוגיין הכא ופרק המניח דקא מייתי לה וגם סדור דבריו של ר״מ ז״ל כך הוא שהרי לאח״כ כתב ואם הכניס ברשות כו׳ כדכתיבנא בס״ד מעתה תמה על עצמך במה נעשית חצר השותפין הרי לא השאילו לו לכלום ושלא ברשותו הכניסו ולא קיבל עליו לשמור וממילא ניחא מה ששאל למה פטור כי התלמוד נותן טעמו לרבא ולמתני׳ ולשמואל. ואחרי שובי נחמתי ע״כ אמרתי הרבה ראה לבו של הראב״ד ז״ל חכמה ודעת לכן אמר לבי כי השומע לא הבין או הסופר מלשון ההשגות בספור דברי ר״מ ז״ל שהיה לו לכתוב כל הפיסקא לגמרי וז״ל בסמוך ואם הכניס ברשות בעל השור פטור עכ״ל. ועל פטור זה הקשה ראב״ד ז״ל מפלפולי מה שהעתקתי והן קושיות אמתיות נראות לעיני כל משכיל ומ״מ כי מעיינת בהן שפיר בשמעתא דמן ריש פירקא וע״כ משכחת להו לרבנן קמאי בעלי התוס׳ ז״ל והבאים אחריהם נ״ע דאקשוה ופירקוה וגם בירושלמי דאנן פסקינן הלכה כרבי דקאמר בכולן פטור עד שיקבל עליו לשמור וס״ל כי כשהכניס שורו ברשות ולא קיבל עליו אחריות הנה הוא כאילו התנה להדיא שלא יהא אחד מהן חייב בנזק חבירו ואח״כ נגח שור של זה לזה ומהאי טעמא ניחא ליה בכולה שמעתין שורו של בעל הבית כי נגח לשור המכניס דאל״כ אמאי פטור ליחייב מידי דהוה אחצר השותפין דחייב בעל הקרן לכ״ע דהא לא מצי למימר ליה תורך ברשותי מאי בעי כיון שהכניס ברשות דנהי דבסתמא לא קביל עליה נטירותא לרבי מ״מ לא מצי למימר ליה הכי ועוד אני רואה סתם התלמוד דקאמר בשמעתין להדיא וה״מ דלא ידע ביה אבל אי ידע ביה חייב והוא הלכה פסוקה וגם ר״מ ז״ל פסק בסמוך תוך הפרק והוא הנכון ומה שייעד ר״מ ז״ל לבאר הוא בפי״ג לפנינו:
נפל לבור שבחצר זו והבאיש את מימיו וכו׳ – משנה פ׳ הפרה (בבא קמא מ״ז:) והחילוק בין שעת נפילה לאחר נפילה מפורש שם בגמ׳ (מ״ח:) אליבא דשמואל דהלכתא כוותיה בדיני.
ומ״ש: ואם הכניס ברשות בעל השור פטור – לא נזכר במשנה כלל אלא בלשון זה ואם הכניס ברשות בעל החצר חייב רבי אומר בכולן אינו חייב עד שיקבל עליו (בעל הבית) לשמור ויש אומרים דברשות כל אחד חייב בנזקי חבירו דהוי להו כחצר של שותפין כיון שהזיקו זה את זה בידים. ובהשגות א״א זה לא ידעתי למה פטור וכו׳ ולזה אינו מיוחד אלא לשוורים ע״כ. ולא ידעתי טעם לחילוק זה שחילק הר״א ז״ל בין נגיחה להבאשת המים דאי כחצר השותפין חשיב לה אף אנגיחה ליחייב דהא קרן ודאי בחצר השותפין מחייבת. ואולי שהוא ט״ס בהשגות וראוי להיות למה פטור לא בנגיחה ולא בהבאשת מימיו וכבר נתבאר זה פ׳ ראשון. ברם נראין דברי התוס׳ והם כדברי רבינו שכתבו שכך סובר רבי שכשמכניס שורו ברשות הרי הוא כאילו הם מתנים בפירוש שיפטר כל אחד בנגיחת שורו ובשאר נזקין וכן עיקר.
ומ״ש רבינו: ואם קבל – הוא כדברי רבי וכשמואל שפסק כן:
נפל לבור והבאיש מימיו וכו׳ – דעת הראב״ד ז״ל בהשגות דלרבי היכא דאמר לו כנוס בסתמא הוי כחצר השותפין ואם הוזקו זה בזה ממילא ודאי שהם פטורים אבל אם הזיקו זה את זה בידים חייבים דלא נתנו רשות זה לזה להזיק בידים אלא כשהוזקו זה בזה ממילא דניזק איהו דאפסיד אנפשיה ופטורין וכן כתב לעיל בסוף פ״ג גבי הקדר שהכניס קדרותיו וכו׳ כתב שם אף על גב דהלכה כרבי אפילו הכי כיון דברשות וכו׳ כיון דאתזק ממילא איהו ניהו דאזיק אנפשיה וכו׳ ולהכי השיג כאן על רבינו ז״ל דהך היזקא דהכא הוי בידים דהיינו נגיחה והבאשת המים וא״כ אמאי פטור. והרב המגיד ז״ל הליץ בעד רבינו ז״ל שדעתו כדעת התוספות ז״ל דהוי כאילו מתנה בפירוש שיפטר כל אחד בנגיחת שורו ותימה הוא זה דבגמרא משמע בהדיא כדברי הראב״ד ז״ל גבי ברייתא דכנוס שורך ושמרו הזיק חייב הוזק פטור וכו׳ שהקשו רישא לסיפא ואסיק רב פפא ואוקמה במסקנא כרבי דמאי דנקט שמרו הוי כדי לחייבו נזק שלם כר״ט אבל לחייבו חצי נזק כתם אפילו בלא שמרו נמי הזיק חייב הוזק פטור משמע דאפי׳ נתן לו רשות מ״מ כשהזיק בידים חייב אפילו לרבי דכ״ע מודו בהא דאי לא אמאי לא תירצו בגמרא כולה מתניתין כרבי ומאי דנקט ברישא ושמרו משום דאי לאו הכי אפילו דהזיק פטור אבל השתא קאמר ושמרו הזיק חייב אלא ודאי היכא דהכניס ברשות לרבי לא מהני אלא לפוטרו היזק דממילא אבל לא היזקא דבידים ומ״ש ה״ה בשם התוס׳ אינו כן אלא כתבו כמ״ש והכריחו הדבר מכח הסוגיא שהבאתי וז״ל שכתבו בפ׳ שור שנגח את הפרה (דף מ״ז) בדיבור המתחיל אימא וא״ת בבא דהכניס שורו היכי מ״ל נגח וכו׳ אבל כשנגח שורו לשורו של בעל הבית אפילו לרבי דלא מקבל עליה נטירותא אמאי פטור ברשות לא יהא אלא חצר השותפין ובחצר השותפין חייב. וי״ל דעכשיו סובר דלרבי כשמכניס שורו ברשות הרי הוא כאילו מפרש בהדיא שיפטר כל אחד ואחד בנגיחת שורו ובכל הנזקין ולפי האמת לרבי אם הכניס שורו ברשות הזיק חייב הוזק פטור כדאמרינן לקמן גבי כנוס שורך ואשמרנו ע״כ. א״כ נמצאו דברי התוס׳ ז״ל כמ״ש ודברי רבינו ז״ל והרב המגיד צריכים עיון:
אם הבאיש את מימיו וכו׳. עיין מה שהשיג הראב״ד, ומה שתירץ הרב המגיד ז״ל, ועיין להרב לחם משנה שנתקשה בדבריהם והרואה יראה.
נפל לבור וכו׳. עיין השגות ומ״מ ולח״מ [ועיי׳ מה שכתבתי ב]⁠פ״ג הי״ד ביישוב השגה זו וסתירת הלח״מ. ועיין מה שכתבתי בפ״י מהל׳ חובל ה״ג.
עיין מה שכתבתי בביאור שיטת הרמב״ם והראב״ד בפ״ג הלכה י״ד.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטההכל
 
(ו) הכניס שורו לחצר בעל הבית שלא ברשות, והזיק את בעל הבית, או שהוזק בו בעל הבית, או שחפר בחצר בורות שיחין ומערות, בעל השור חייב בנזקי חצר, ובעל חצר חייב בנזקי הבור, שהרי היהא עליו לסתמו:
[The following rules also apply when] a person brings his ox into a courtyard belonging to another person without his permission. If the [uninvited ox] injures the owner of the courtyard, the owner of the courtyard suffers injury [because of the ox], or [the ox] digs pits or trenches, or burrows in the courtyard, the owner of the ox is liable for the damage to the courtyard [or to the owner]. [If another person] is injured because of these pits,⁠1 the owner of the courtyard is liable, for it is his responsibility to fill them up.
1. The Maggid Mishneh and Sefer Me'irat Einayim 398:2 state that the owner of the courtyard is generally not liable for the injury another person suffered because of these pits, since he can always claim: Who gave you permission to enter my property? Only when the owner gives up ownership of his property or gives others the right to enter is he liable.
א. בט׳, ב1, ת2 לית. וכך ד (גם פ).
משנה תורה דפוסיםמשנה תורה טיוטהמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
הִכְנִיס שׁוֹרוֹ לַחֲצַר בַּעַל הַבַּיִת שֶׁלֹּא בִּרְשׁוּת וְהִזִּיק אֶת בַּעַל הַבַּיִת. אוֹ שֶׁהֻזַּק בּוֹ בַּעַל הַבַּיִת. אוֹ שֶׁחָפַר בֶּחָצֵר בּוֹרוֹת שִׁיחִין וּמְעָרוֹת. בַּעַל הַשּׁוֹר חַיָּב בְּנִזְקֵי חָצֵר וּבַעַל חָצֵר חַיָּב בְּנִזְקֵי הַבּוֹר שֶׁהֲרֵי עָלָיו לְסָתְמוֹ:
_1
1. _
הכניס שורו לחצר עד אין לו רשות. פ׳ שור שנגח את הפרה (דף מ״ח):
הכניס שורו לחצר בעל הבית וכו׳ – מימרות מפורשות שם (דף ס״ח:).
ומה שכתב: בעל חצר חייב בנזקי הבור – הוא בשהפקיר שורו לאחר מכאן כדין כל בור האמור בכל מקום וזה פשוט ולזה סתם רבינו ז״ל:
שהרי עליו לסתמו וכו׳. הדבר מבואר דבחופר ברשותו בעינן שיפקיר רשותו ולא בורו כדי להתחייב בנזיקין, וכמו שפסק רבינו לקמן פרק י״ב דין ב׳ עיי״ש, ובדברי הרב המגיד ז״ל נפל טעות סופר עיין עליו.
הכניס שורו וכו׳בבא קמא מח,א (עם פיר״ח מתוך ספר הנר):
אמר רבא: הכניס שורו לחצר בעל הבית שלא ברשות, וחפר (השור) בה (ברגליו) בורות שיחין ומערות – בעל השור חייב בנזקי חצר, ובעל חצר חייב בנזקי הבור. אף על גב דאמר מר: ׳כי יכרה איש בור׳ (שמות כא,לג) – ולא שור בור, הכא כיון דאית ליה להאיך למלוייה ולא קא מלייה, כמאן דכרייה דמי. ואמר רבא: הכניס שורו לחצר בעל הבית שלא ברשות, והזיק את בעל הבית או בעל הבית הוזק בו – חייב... ואמר רבא, נכנס לחצר בעל הבית שלא ברשות, והזיק את בעל הבית או בעל הבית הוזק בו – חייב, הזיקו בעל הבית – פטור. אמר רב פפא (ולית לן למימר דרב פפא פליג עליה, אלא מפרש הוא): לא אמרן אלא דלא הוה ידע ביה, אבל הוה ידע ביה, הזיקו בעל הבית – חייב; מאי טעמא? משום דאמר ליה: נהי דאית לך רשותא לאפוקי, לאזוקי לית לך רשותא (והני שמועתא דרבה הילכתא נינהו, דלית מאן דפליג עליה).
יש לעמוד על כך שרבינו חננאל מסביר שהשור חפר בורות ברגליו, והיינו דרך הילוכו כגון ששקעו רגליו בבוץ ונעשו בורות. נמצא שבעל השור חייב לשלם לבעל החצר נזקי חצירו נזק שלם כדין רגל ברשות הניזק. המאירי (שלזינגר עמ׳ 150) מפרש חפירת הבור כך: ״מי שהכניס שורו בחצר חברו שלא ברשות והיה שם בור סתום כראוי, ודחף בה את השור עד שגלהו, בעל השור חייב בנזקי בעל החצר״. גם זה מוכח שדינו רגל שבהליכתו דחף את המכסה וגילה את הבור, וחייב נזק שלם ברשות הניזק.
ובעל החצר חייב וכו׳ – וכן פסק לקמן יב,ג: ״אחד החופר או שנחפר הבור מאיליו או שחתרתו בהמה או חייה, הואיל והוא חייב למלאתו או לכסותו ולא עשה, הרי זה חייב בנזקיו״.
הזיקו שלא לדעת... ואם הזיקו בדעת – כלומר, אם הזיק בלי ידיעה ובלי רצון פטור, אבל אם ידע חייב. והשווה לקמן הלכות חובל ומזיק ו,א-ג: ״המזיק ממון חברו חייב לשלם בין שהיה שוגג בין שהיה אנוס הרי הוא כמזיד... במה דברים אמורים? ברשות הניזק, אבל ברשות המזיק אינו חייב לשלם, אלא אם כן הזיק בזדון אבל בשגגה או באונס פטור...⁠״.
השווה הלכות שבת טז,כב: ״... ומחיצה הנעשית בשבת... ואם נעשית בשגגה... והוא שתעשה שלא לדעת אבל אם נתכוון אדם... אע״פ שעשה אותה העושה בשגגה...⁠״, וכן שם הלכה כג: ״מותר לעשות מחיצה שלבני אדם בשבת, שיעמיד זה בצד זה, ובלבד שלא ידעו אלו העומדים שבשביל לעשותן מחיצה העמדו, ולא יעמיד אותן אדם שהוא רוצה להשתמש במחיצה זו, אלא יעמיד אותן אחר שלא לדעתו״. – הרי שמשמעות ״שלא לדעתו״ היא ללא ידיעתו ושלא לרצונו. את דברי הגמרא עירובין מא,ב: ״יצא לדעת אין לו אלא ארבע אמות״ ביאר בפירוש המשנה עירובין ד,א: ״ואם יצא אדם חוץ לתחום ברצונו אין לו אלא ארבע אמות״. וכן פסק בהלכות שבת כז,יג: ״יצא חוץ לתחום לדעת... אין לו אלא ארבע אמות״.
הרואה יראה שבדרך כלל נוקט רבינו בלשון ״שלא לדעת״ כפי לשון המקור ממנו נלמד הדין1 וכבר ציינו כמה פעמים על דרכו זו2. וכאן נקט בלשון זה כעין לשון הגמרא ״דלא הוה ידע ביה״.
וראה באורנו הלכות חובל ומזיק א, טז-יז, והשלם לכאן3.
מפני שיש לו רשות וכו׳ – וכעין זה כתב בהלכות חובל ומזיק א,טז:
המזיק את חברו בכוונה בכל מקום חייב בחמשה דברים, ואפילו נכנס לרשות חברו שלא ברשות והזיקו בעל הבית חייב, (שאע״פ) שיש4 לו רשות להוציאו, ואין לו רשות להזיקו, אבל אם הוזק זה הנכנס בבעל הבית הרי בעל הבית פטור, ואם הוזק בו בעל הבית חייב מפני שנכנס שלא ברשות.
1. ראה: הלכות שבת טז,כב; כז, יג-יד; שופר ד,טז; אישות ג,יג-יד; כב,ה; איסורי ביאה א,ט; בכורות ב,טו; כלים טו,ג; נזקי ממון ג,יב; רוצח ח,י; זכיה ומתנה ו,כג; סנהדרין כ,ג.
2. ראה: ספרי עיונים במשנתו של הרמב״ם, ירושלים תשנ״ט, עמ׳ י; הלכות קדוש החדש א,א; מבוא להלכות שכירות במנין המצוות ד״ה דין שכיר ושומר שכר.
3. בחלק מכי״י ומן הדפוסים גרסו: ״למה נכנסת שלא ברשות שלא ידעתי עד ששגגתי בך״, אבל שני כי״י שלנו וכן בכי״י התימניים, ובטיוטה שבעצם כי״ק (ראה בראש הכרך) אינם גורסים: ״שלא ידעתי״, אלא רק: ״למה נכנסת שלא ברשות עד ששגגתי״. אמנם ראה בצילום הטיוטה, שמתחילה כתב רבינו: ״אם לא הזיקו לדעת פטור״, ושוב מחק את התיבה ״לא״ וכתב ״שלא דעת״. בכך דייק להשמיענו שפטור משום שהנזק לא היה ברצונו בגלל שלא ידע. ושמא ואולי בשלב מאוחר יותר הוסיף הוא או סופרים אחרים את התיבות ״שלא ידעתי״, כדי להבהיר יותר את הדבר.
4. בכי״צ הנוסח הוא: ״שאע״פי שיש... ואין״. מאידך, בשריד מכ״י וינה הגירסה היא: ״שאע״פ שיש לו רשות להוציאו אין לו רשות להזיקו״. וראה מהדורת פרנקל, מדור שינויי נוסחאות, שציינו שבכי״י הנוסח הוא: ״שאע״פ שיש... אין״, אבל בדפוסים גרסו: ״שיש לו... ואין״. ונראה שבכה״י שלנו נשתרבבה האות וא״ו בטעות או התיבה שאע״פי, אגב הנוסח האחר. אמנם ראה במהדורת הר״י קאפח גם כנוסח הדפוסים! וראה מהדורת פרנקל, מדור שינויי נוסחאות, שלא העירו שנוסח כי״י התימנים שונה מנוסח שאר כי״י.
משנה תורה דפוסיםמשנה תורה טיוטהמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(ז) הזיק בעל הבית את השור, אם הזיקו שלא לדעת, פטור, שהרי אומרא לו, למה נכנסתהב שלא ברשותג עד ששגגתי בך, ואם הזיקו לדעת, חייב נזק שלם, מפני שיש לו רשות להוציאו מרשותו, אבל להזיקו אין לו רשות:
[The following rules apply if] the owner of the courtyard damaged the ox: If he caused the damage unknowingly, he is not liable. For he can tell [the owner of the ox], "Why did you bring [your ox] in without permission. I was not aware of it until I [damaged it] unknowingly.⁠"1 If he caused the damage knowingly, he is liable for the full extent of the damage. He has the right to take the [intruding animal] out of his property; he does not have the right to damage it.
1. This phrase has attracted the attention of the commentaries, for it implies that if the owner of the courtyard knew that the animal had entered his property, he would be liable even when he caused the damage accidentally. From Hilchot Chovel UMazik 1:16, 6:3, however, it appears that he would not be liable in such an instance. See Migdal Oz, Lechem Mishneh.
א. ד: אומרין. אך מוסב על בעל הבית.
ב. ט, ב1: נכנסת. וכך ד (גם פ, ק).
ג. בד׳ (גם פ) נוסף: שלא ידעתי. אך בכתבי⁠־היד לית.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטהעודהכל
הִזִּיק בַּעַל הַבַּיִת אֶת הַשּׁוֹר. אִם הִזִּיקוֹ שֶׁלֹּא לְדַעַת פָּטוּר. שֶׁהֲרֵי אוֹמְרִין לוֹ לָמָּה נִכְנַסְתָּ שֶׁלֹּא בִּרְשׁוּת. שֶׁלֹּא יָדַעְתִּי עַד שֶׁשָּׁגַגְתִּי בְּךָ. וְאִם הִזִּיקוֹ לְדַעַת חַיָּב נֵזֶק שָׁלֵם. מִפְּנֵי שֶׁיֵּשׁ לוֹ רְשׁוּת לְהוֹצִיאוֹ מֵרְשׁוּתוֹ אֲבָל לְהַזִּיקוֹ אֵין לוֹ רְשׁוּת:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

אם הזיקו שלא לדעת פטור וכו׳ – כפי מ״ש ה״ה ז״ל פ״א ובפ״ו מהל׳ חובל ומזיק משמע דהאי שלא לדעת הוי פירושו שלא בכונה מפני שהוא כתב בפ״א ובפ״ו ורבינו מפרש מאי דאמר בגמרא לא אמרן אלא דלא הוה ידע ביה ר״ל דהזיק שלא בכוונה וקרי לא ידע לשלא בכוונה וידע להזיק בכוונה כמבואר שם א״כ דין זה אשר הוא הדין האמור בגמרא פירש כן. אלא שסוף לשונו אינו מורה כן שכתב למה נכנסת שלא ברשות שלא ידעתי עד ששגגתי בה משמע שאין הדבר תלוי אלא בידיעתו שנכנס שם אם ידע שנכנס שם אע״פ ששגג בו והזיק שלא בכוונה חייב וכדברי רש״י ז״ל ואין זה פירוש דברי רבינו ז״ל לפי מ״ש שם ה״ה ז״ל וצ״ע:
שלא ידעתי עד ששגגתי בך וכו׳. קשה קצת דמדכתב שלא ידעתי עד ששגגתי בך, משמע, דאם ידע בכניסתו אף אם [ששגג] היה חייב, וזה היפך מה שפסק פרק א׳ דחובל ומזיק דין ט״ז, דהמזיק בכוונה אף שנכנס שלא ברשות חייב, וכן כתב שם פרק ו׳ דין ג׳, ופירש שם הרב המגיד ז״ל, דרבינו מפרש דלא היה יודע ביה שאמרו בגמרא, דהיינו שלא נתכוון להזיקו, ודלא כהראב״ד שנמשך אחר פירוש רש״י ז״ל, וכן הקשה הרב לחם משנה ז״ל [והניח] בצ״ע, ולענ״ד יש לומר דמה שכתב שלא ידעתי עד ששגגתי, הכוונה דאילו ידעתי הייתי נזהר ולא הייתי מזיק בכוונה, והן הן סוף דבריו שכתב ואם הזיקו לדעת וכו׳.
אם הזיקו. עיין מ״מ ולח״מ, ועיין מה שכתבתי בפ״ג הי״ד ופ״ו מהל׳ חובל ה״ג.
הזיק בעל הבית את השור אם הזיקו שלא לדעת פטור שהרי אומרין לו למה נכנסת שלא ברשות שלא ידעתי עד ששגגתי בך, ואם הזיקו לדעת חייב נזק שלם מפני שיש לו רשות להוציאו מרשותו אבל להזיקו אין לו רשות.
אם הזיקו שלא לדעת. עיין בלח״מ שהקשה דלפי״מ שכ׳ המ״מ פ״א ופ״ו מה׳ חובל ומזיק בדעת הרמב״ם האי שלא לדעת הוי פירושו שלא בכונה ולא שלא ידע שהיה שם דאפי׳ ידע שהיה שם אם היה שלא בכונה פטור משום דשניהם ברשות פטורים אם לא הזיק בכונה, רק מסוף לשונו של הרמב״ם שכ׳ למה נכנסת שלא ברשות עד שלא ידעתי ששגגתי בך, משמע שאין הדבר תלוי אלא בידיעתו ואם ידע שנכנס והזיק שלא בכונה חייב כדעת רש״י ואין זה שיטת הרמב״ם וסיים בוצ״ע. ונראה דהנה בדין היה בעל חבית ראשון ובעל קורה אחרון דחייב כתב הרמב״ם דזה כמו ששברו בידו בכונה, ומוכח דאף שהיו שניהם ברשות דאינו חייב אלא בהזיקו בכונה, מ״מ פושע גמור והזיק בידים חשיב כאילו הזיקו בכונה, ולא פטר הרמב״ם בשניהם ברשות אלא בשוגג או באונס באופן דחייב אדם המזיק דהינו כעין אבדה כמש״כ התוס׳ בריש המניח, אבל פושע גמור והזיק בידים חייב. וא״כ שפיר דהכא קמ״ל דאפי׳ היה באופן שאם היה יודע שהוא שם היה פשיעה גמורה כמו בבעל חבית ראשון ובעל קורה אחרון, ואפי׳ אם יהיה באופן שיהיה עליו לחשוב שאפשר נכנס שלא ברשות מ״מ לא יתחייב. כיון שלא היה רשאי ליכנס אומר לו למה נכנסת שלא ברשות ולא נחשב פשיעה כלל:
-השמטות ומלואים-
לעיל כתבתי דמש״כ הרמב״ם בדין היה בעל חביות ראשון ובעל קורה אחרון דחייב וכ׳ דזהו כמו ששברו בידו בכונה, ומוכח דאף שהיו שניהם ברשות דאינו חייב אלא בהזיקו בכונה מ״מ פושע גמור והזיק בידים חשיב כאילו הזיקו בכונה, ולא פטר הרמב״ם בשניהם ברשות אלא בשוגג או באונס דחייב אדם המזיק, אבל פושע והזיק בידים חייב ע״כ. ובזה נראה דאפשר ליישב דברי התוס׳ בב״ק דף ו׳ שהקשה הרב הגרמ״ב נר״י דאיך כתבו דאם המגלגל בר דעה הוי כמו בכונה דהא עכ״פ אין כאן כונה גמורה ובודאי לענין בושת פטור, והתוס׳ כתבו שם לפי דבריהם דמה דאמר לענין ד׳ דברים היינו לבד בושת ומוכח דשלא בכונה היינו אפי׳ בפשיעה, אבל באמת צ״ל דמה שכתבו גבי שור ואדם שדחפו לבור דהיינו שלא בכונה היינו בשלא היה בפשיעה גמורה אלא כעין אבדה אבל פשיעה גמורה לא יתחייב בעל הבור לפי שיטתם.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

משנה תורה דפוסיםמגדל עוזלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטההכל
 
(ח) שמין לנזקין. כיצד, הרי ששיבר כלי של חבירו, בין הוא בין בהמתו, אין אומרין למזיק קח אתה את הכלי השבור ושלם לזה דמי כליוא, אלא אומדין כמה פחת הכלי מדמיו, ונותן לו כל הפחת אם היהב המזיק מועד, או חצי הפחת אם היה תם, שנאמר ״והמת יהיה לו״ (שמות כ״א:ל״ו), לניזק:
פחת הנבילה עלג הניזק, ושבח הנבילה חולקין אותו המזיק והניזק.
We evaluate the amount of damages caused. What is implied? If either a person or his ox broke a utensil belonging to a colleague, we do not tell the person who caused the damage, "Take the broken utensil and pay its worth to its owner.⁠"1 Instead, we evaluate the loss caused to the utensil. This amount is paid by the person who caused the damage. [If the damage was caused by his ox, and the ox] was mu'ad, he is liable for the full amount of the damages. If it is tam, he is liable for half the damages.[This is implied by Exodus 21:36]: "And the carcass will be his" - i.e., it belongs to the one whose property was damaged. If the carcass loses value, the person whose property was damaged suffers the loss. If its value rises, the increase is divided between the person who caused the damage and the person whose property was damaged.
1. Note the contrast to Hilchot Geneivah 1:15. See Sefer Me'irat Einayim 403:1.
א. ד: הכלי. שינוי לשון לגריעותא.
ב. בד׳ לית. וחסרון המורגש הוא.
ג. ד: של. אך הפחת אינו ממון.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאור שמחאבן האזליד פשוטהעודהכל
שָׁמִין לִנְזָקִין. כֵּיצַד. הֲרֵי שֶׁשָּׁבַר כְּלִי שֶׁל חֲבֵרוֹ בֵּין הוּא בֵּין בְּהֶמְתּוֹ אֵין אוֹמְרִין לַמַּזִּיק קַח אַתָּה הַכְּלִי הַשָּׁבוּר וְשַׁלֵּם לָזֶה דְּמֵי הַכְּלִי אֶלָּא אוֹמְדִין כַּמָּה פָּחַת הַכְּלִי מִדָּמָיו וְנוֹתֵן לוֹ כׇּל הַפְּחָת אִם הַמַּזִּיק מוּעָד אוֹ חֲצִי הַפְּחָת אִם הָיָה תָּם שֶׁנֶּאֱמַר (שמות כ״א:ל״ד) וְהַמֵּת יִהְיֶה לּוֹ לַנִּזָּק. פְּחַת הַנְּבֵלָה עַל הַנִּזָּק. וְשֶׁבַח הַנְּבֵלָה חוֹלְקִין אוֹתוֹ הַנִּזָּק וְהַמַּזִּיק:
שמין לנזקין עד לניזק. פ״ק דנזיקין (דף י׳ וי״א):
שמין לנזקין כיצד וכו׳ – מימרא מפורשת פ״ג (דף י״א):
פחת נבלה של הניזק וכו׳ – משנה (דף ל״ד.) ומבואר בגמרא פ״ק (דף י׳:).
ומ״ש: שבח נבילה חולקין – הוא מחלוקת ר״מ ור׳ יהודה שם בפ׳ המניח ופסק כר׳ יהודה:
ושבח הנבלה חולקים – בגמרא (דף ל״ד) שור שוה חמש סלעים שנגח שור שוה חמש סלעים והנבלה יפה שלשים זוז שקיל נמי מזיק בשבחא ואומר שלם ישלם הבעלים משלמים ואינם נוטלים כלומר אין לומר שירויח וכתבו הטור ז״ל בסי׳ ת״ג בח״מ ולא ידעתי למה לא הזכירו רבינו ז״ל:
ושבח הנבלה חולקין. עיין לח״מ. והמעיין בסוגיא כולה ריהטא לפי מה דס״ד דר׳ יהודה ס״ל וחצו את כספו כמשמעו אבל לבתר דמסיק דמוכרח דגם ר״י מפרש פחת שפחתו מיתה מחציו בחי, א״צ שום קרא שלם ישלם למעט שאין הבעלים נוטלין שהרי אם שור הניזק שוה ה׳ סלעים והנבלה שלשים זוז אין כאן פחת שפיחתו מיתה. והרי לשון רבנו מבואר דחצי נזק היינו חצי פחת שפחתו מיתה ושפירוש וגם את המת יחצון שבח המת כדלקמן ה״ט ומהיכי תיתי ישתכר המזיק דלא עלה כן על דעת הש״ס אלא לפי מה דסלקא דעתיה דפי׳ וחצו את כספו וגם את המת יחצון שחולקין החי והמת וזה פשוט.
שמין לנזיקין כיצד כו׳ שנאמר והמת יהיה לו לניזק פחת נבלה [על] הניזק כו׳:
הנה רבינו סתים, ובשו״ע כתב ודוקא שנודע לניזק בשעת מיתה אבל אם לא נודע לו הפחת על המזיק עד שיודע לניזק, וטעמו כמוש״כ בתוס׳ דמשום הכי בכיחש המזיק מחמת מכה דמשלם כשעת העמדה בדין משום דכיון דהניזק הוא חי יש לו להמתין עד שיתרפא אבל בהומת הלא היה לו למוכרו וזה שייך דוקא בנודע לניזק בשעת מיתה:
אמנם נראה לנו בזה דבור חלוק מזה, והוא על פי מה דמרגלא בפומי הא דאמר רבא שור פסולי המוקדשין שנפל לבור ומת פטור משום דאין המת שלו יעויין לקמן פרק י״ג הלכה י״ז ובהשגות, דאמאי סתים הא משכחת למה דקיי״ל דולדות קדשים במעי אמן הן קדושים ואם בהמת קדשים הולידה דרך דופן הלא היוצא דופן קדוש קדושת הגוף ובעי מום לפדות עליו, וכי נפל בו מום ונפדה הרי אם נפל לבור ומת מותר באכילה אם היה בן פקועה דהלא שחיטת אמו התירתו באכילה, ולשיטת רבינו בפרק ד׳ דתמורה אינו צריך מום, דמה דהוי יוצא דופן הוי מום ניכר ונפדה עליו כמו שמבואר בפ״ק דמנחות (דף ו׳) מה להנך שמומן ניכר ויעוין רש״י שם, ובכל זה לשיטת רבינו קדושת הגוף נחתא עלייהו במעי אמן וכי נפדים אסורים אחר כך בגיזה ועבודה, והיכי דמעיקרא היו ראוים לאדם תו אין פודין אותן אם נטרפו אח״כ, או אם מתו אח״ז אין מאכילין אותן לכלבים ויעוין במה שבארתי שם באורך, א״כ בכה״ג שנולד דרך דופן הלא מותר באכילה כי נפל לבור והוי המתה שלו ויתחייב על נזקי בורו:
אך זה בדותא, דבחייו הלא אינו ראוי לעבודה ולגיזה רק עומד להשחט, וא״כ מחיותו לא אפסדיה מידי דהא הוא מותר באכילה ע״י שחיטת אמו, ונמצא דמחיותו לא נפסד מידי בנפלו לבור, רק מה דנתקלקל ע״י הבלא דבור הבשר ונתרסקו איבריו ואינם ראוים לאכילה, א״כ לא הוי הפסד לבעלי חיים כלל רק כמו בשר שחוטה שנפלה לבור ונתקלקלה, א״כ הוי כלים דפטרה תורה בבור דכל מידי דלאו בעלי חיים פטור בבור וכמו מים בהלכה ה׳, ופשוט:
ולפ״ז הא דשקיל וטרי דלתחייב בפחת שפחתה הנבלה אע״ג דנבלה שנפלה לבור ונפחתה פטור דהוי כלים, אך הואיל ונפל בעודו בחייו לבור מתחיל חיובו דבעל הבור מעת שהיה השור בחיים על כל מה שנפחת אפילו הפחת בא לאחר מיתה, כן הוי אמינא לולא דגלתה רחמנא והמת יהיה לו, אבל כיון דגלי רחמנא בנזקי גופו ונזקי שורו דפחת נבלה לניזק כשנודע לו לניזק בשעת מיתה, נמצא רואין אנו כוונת התורה דהניזק היה לו לטפל בנבלה ולמוכרה תיכף קודם שתסרח, א״כ החיוב כשלא נודע לניזק בשעת מיתה באה אז כשכבר הומת ואינו יודע א״כ אז הרי כבר אינו חי והוי כאלו נפל השתא לבור ונפחת מדמיו דפטור מטעם דפטור על הכלים בבור, כן נראה לדעתי. ויתכן לומר דהא דשקיל וטרי בדף נ״ג ע״ב מאי חזית דהאי והמת יהיה לו כו׳ איפוך אנא והמת יהיה לו דבור לבעלים מטפלין בנבלה, היינו לפום ס״ד דקרא בעי למטפלין בנבלה, אבל למאי דמסיק להלכה דאפילו סובין כו׳ דקרא אזיל לפחת נבלה ודאי מסתברא למדרשיה הך דשור, דאילו הך דבור פטור מסברא דהוי כמו כלים ולא צריך קרא ודוק היטב:
שמין לנזקין, כיצד הרי ששבר כלי של חבירו בין הוא בין בהמתו אין אומרים למזיק קח אתה הכלי השבור ושלם לזה דמי הכלי. אלא אומדין כמה פחת הכלי מדמיו ונותן לו כל הפחת אם המזיק מועד, או חצי הפחת אם היה תם. שנאמר והמת יהיה לו לניזק פחת הנבלה של ניזק ושבח הנבלה חולקין אותו הניזק והמזיק. כיצד שור שוה מאתים שנגחוהו ומת והרי הנבלה שוה בשעת מיתה מאה ובשעת העמדה בדין פחתה והרי שוה שמונים אין המזיק משלם אלא מאה. אם היה מועד ואם היה תם משלם לו חמשים מגופו.
כתב הרמ״א בסי׳ ת״ג סעיף ב׳ ודוקא שנודע לניזק בשעת מיתה אבל אם לא נודע לו הפחת על המזיק עד שיודע לניזק. וי״א דה״ה אם הוזלה טור ס״ח ויש חולקין דבזולא אע״ג דלא נודע לו הוי של ניזק. עכ״ל. וכ׳ הגר״א בביאורו וז״ל ודוקא שנודע לניזק הרא״ש שם, דהטעם ע״כ משום פשיעותא דניזק דהא בשבחא חולקים ואינו מוכרח וכו׳ ע״ש בדבריו וכן כתב היש״ש דמפשטות דבריו של הרמב״ם משמע דאינו מחלק ובכל גווני הפחת לניזק.
והנראה לי בביאור המחלוקת שבין הרמב״ם והרא״ש דהנה התוס׳ הקשו על הא דאמרינן פחת נבילה דניזק מהא דאמרינן כחש כשעת העמדה בדין משום דאמר לו קרנא דתורך קבירא בי׳ ותי׳ בתוס׳ דהכא מכיון שמתה מיד היה לו למוכרה אבל הכא יש לו להמתין עד שתתרפא. והנה קשה על דברי התוס׳ ממה שכתבו דף ל״ג דלא שייך רפוי בבהמה דמכיון שמשלם לו היזק כמו ששוה למכור א״כ יכול למכור ויכול לקנות שור אחר וא״כ אמאי כתב התוס׳ דאינו צריך למכור ויש לו להמתין עד שיתרפא. והנה מכבר אמרתי דהכא גבי קרנא דתורך קבירא בי׳ לא שייך לומר דהיה לו למוכרו דאם היה מוכרו והלוקח נתן לו מקח לפי מה ששוה עתה היה אונאה וטעות להלוקח. ול״ש בזה היה לו למוכרו ואפי׳ לעכו״ם אין שייך לומר שהיה לו להטעות. דבאמת מכיון דקרנא דתורא קבירא בי׳ הוא עתיד להתקלקל מחמת המכה. אך באמת מד׳ התוס׳ לא משמע כן אלא דבאמת אין צריך למוכרו ויש לו להמתין עד שתתרפא, ועוד דלפי״ז איך יהיה אם השור עומד לשחיטה דג״כ בודאי אין נ״מ, ואם כחש מחמת מכה משלם אף שהיה יכול למוכרו.
ולכן נראה דבאמת לא אמרינן שהיה לו למוכרו ומשו״ה אמרינן קרנא דתורא קבירא בי׳ והיינו כי ההיזק שעשה הזיק יותר ויותר אף שהיה יכול למוכרו ולא היה יותר היזק, אבל לא היה צריך למוכרו והיה לו רשות להמתין עד שיתרפא שכן דרך להמתין אך כ״ז הוא עד העמדה בדין דשעת שומת הנזקין הוא עד שעת העמדה בדין. וראיה דהא אמרינן כחש מחמת מכה כשעת העמדה בדין. ומאי פסקת כשעת העמדה אמאי לא נמתין אפשר יכחש עוד יותר. אלא משום דבאמת אינו חייב יותר מבשעת העמדה בדין, דעכשיו ששמין הנזק ומשלם לו המותר אמרינן ליה הרי שילם לך עד דמי השור ששוה עכשיו ותוכל למוכרו וליקח אחר כמו שכתבו התוס׳ כאן. ואף שבודאי יש לו רשות להשהותו שמא יתרפא זה לא איכפת לן כלל. כיון שמ״מ כבר שמו הנזק עד דמי השור והיה יכול למכרו והיה לו שור שלם. אבל כ״ז הוא אחר העמדה בדין אבל קודם העמדה בדין אם כחש מחמת מכה חייב דכל זה הוא נכלל בשומת הנזק דהזיקו שור שהוכחש והוכחש יותר ויותר עד שהוא כמו שאנו רואין עכשיו דאין אנו שמין כלל הנזק כמו שהיה בשעת הנגיחה לבד אלא דאנו שמין הנזק כמו שנתהוה עכשיו. ואי דיהיה לו טענה אמאי לא מכרת אותו ולא היה לך היזק ונמצא שגרמת בזה כתבו התוס׳ דאינו צריך למכור דיש לו להמתין עד שיתרפא. אבל בפחת נבלה אינו משלם משום דהיה יכול למוכרו. והיינו דבאמת גם כאן היה לנו לשום ההיזק עד כמו ששוה עכשיו שהמית שור שנתקלקל אח״כ והכל הוא בשביל המיתה. ורק דהפטור הוא משום דהיה לו למוכרו דאין לו על מה להשהות נבילה שלא יתרפא לכן פטור -
איברא דקשה דאמאי אמרינן דבשביל דהיה לו למוכרו לכן פטור המזיק דהא אמרינן בסוף כיצד הרגל עבדו כגופו שורו כממונו, ואם הניח גחלת על לב שורו אף שהבעלים עומדים אצלו חייב המניח ולא אמרינן דהבעלים היו צריכים לסלק. ואולי נחלק בין אדם המזיק לשור המזיק דכיון דחיוב של שור המזיק הוא רק משום פשיעת הבעלים לכן אם הניזק פשע שהיה יכול לסלק ההיזק פטור המזיק בשביל פשיעתו, אבל בהניח גחלת שהוא אדם המזיק בזה לא נפטר בשביל פשיעת הניזק דאינו צריך לסלק כיון שהמזיק הזיק בידים.
אך כל זה היא שיטת התוס׳ בתירוצם על קושייתם מהא דקרנא דתורך קבירא ביה, אכן לשיטת הרמב״ם י״ל דלא קשה כלל קושית התוס׳ דלא דמי קרנא דתורך לנבילה דהתם עיקר הכחש עושה גם עתה חולי המכה והמכה היא כמו חולי שמכחיש את השור יותר ויותר. ונבילה אינו כן דהמיתה עשתה אותה לנבילה לא יותר, ורק שדרך הנבילה להשתנות אבל עיקר מעשה ההיזק הוא רק שעשתה אותה לנבלה ואף שהוא דבר העשוי להשתנות בכ״ז שמין כמה שוה בעת ההיזק. אח״כ ראיתי דכן כתב הראב״ד בש״מ בדף י׳. ולפי״ז נוכל לומר דהרמב״ם והראב״ד אינם סוברים סברת התוס׳ דפטור המזיק בכחש נבלה הוא משום דהניזק היה יכול למוכרו וכפי הסבר הרא״ש דהוא משום פשיעת הניזק, וכמו שהקשינו מהניח גחלת על לב שורו. איברא דהרמב״ם אינו מפרש שם דאיירי שהבעלים עומדים אצלו ורק תוס׳ והראב״ד מפרשים כן, רק אפשר דבדין אינו חולק גם הרמב״ם על סברת התוס׳ והראב״ד עיי״ש.
והנה לפי״מ שבארנו לקמן הרמב״ם והרא״ש אזלי לטעמייהו דהרא״ש ס״ל דבעצם מחויב הניזק להעלות השור מהבור ולמכרו. והא דאמרינן דטורח נבלה דמזיק היינו דמזיק ישלם מה שיעלה דמי ההעלאה. ולכן שפיר לפי דבריו עיקר החילוק הכא מן הא דקרנא דתורא קבירא ביה משום דהתם אינו מחוייב למוכרו והכא מחוייב למוכרו. אבל לשיטת הרמב״ם בארנו לקמן בהלכה י״ג דאינו מחוייב הניזק להעלותו מן הבור, וסובר דהתורה חייבה להמזיק להעלות השור מן הבור ואז יושם פחת הנבלה. וא״כ א״א לומר דמש״ה פחת נבלה על הניזק שהיה צריך להעלותה ולמכרה וע״כ דלדעת הרמב״ם זהו דין בפ״ע שלא חייבה תורה את המזיק אלא בפחת שפחתה מיתה ורק שמחוייב להעלות הנבלה וליתנה לניזק ואז שמין פחת שפחתה מיתה. ועיין לקמן שבארנו בארוכה:
שמין לניזקין וכו׳בבא קמא יא,א: אמר שמואל: אין שמין לא לגנב ולא לגזלן אלא לנזקין, ואני אומר: אף לשואל, ואבא מודה לי.
בהמשך הגמרא שם דנו האם שמין גם לשואל ואגב זה הובא מקרה:
תא שמע: דההוא גברא דשאיל נרגא מחבריה, תברה, אתא לקמיה דרב, אמר ליה: זיל שלים ליה נרגא מעליא. שמע מינה: אין שמין. אדרבה, מדאמרי ליה רב כהנא ורב אסי לרב: דינא הכי? ושתיק – שמע מינה: שמין.
כתב ר״ח:
כגון שגנב ראובן משמעון כלי או גזל ושברו, או בעלי חיים ומתו או נשברו, אין שמין השבר וממלא הדמים שהיה שוה מקודם שבירתו, אלא משלם לו כלי כעין הכלי שגנב או גזל.
נמצא שדווקא לגנבה וגזלה אין שמין, אבל לנזקין שמין.
תוספתא בבא קמא ג,ב:
כלל אמרו בנזקין: הרג את שורו וקרע את כסותו וקיצץ נטיעותיו, לא יאמר: טול את הנבלה ותן לי את הפרה, טול אתה קרעים ותן לי את הטלית, טול את הקצצין ותן לי את הנטיעות, אלא שמין אותן כמה הן יפין עד שלא הוזקו וכמה הן יפין משהוזקו, לפי כך הן משלמין.
משנה בבא קמא א,ב: ... חבתי בתשלומי נזקו...
בבא קמא י,ב (עם פיר״ח):
חבתי בנזקו לא קתני אלא בתשלומי נזקו (דייקינן ממתניתין שאינו חייב בכל הנזק אלא בתשלומו), תנינא להא דתנו רבנן: תשלומי נזק – מלמד שהבעלים מטפלין בנבילה. מנא הני מילי? אמר ר׳ אמי: דאמר קרא: ׳[ו]⁠מכה נפש בהמה ישלמנה׳ (ויקרא כד,יח), אל תקרי ישלמנה אלא ישלימנה. רב כהנא אמר: מהכא: ׳אם טרֹף יטרף יביאהו עד הטרפה לא ישלם׳ (שמות כב,יב), עד טרפה ישלם, טרפה עצמה לא ישלם. חזקיה אמר: מהכא: ׳והמת יהיה לו׳ (שמות כא,לו) – לניזק. וכן תנא דבי חזקיה: ׳והמת יהיה לו׳ – לניזק; אתה אומר לניזק, או אינו אלא למזיק? אמרת? לא כך היה. מאי לא כך היה? אמר אביי: אי סלקא דעתיך נבילה דמזיק הויא, ליכתוב רחמנא ׳שור תחת השור׳ ולישתוק; ׳והמת יהיה לו׳ למה לי? שמע מינה, לניזק. וצריכא, דאי כתב רחמנא ׳מכה בהמה ישלמנה׳, משום דלא שכיחא, אבל טרפה דשכיחא – אימא לא, צריכא; ואי אשמועינן טרפה, משום דממילא, אבל מכה בהמה דבידים – אימא לא; ואי אשמועינן הני תרתי, הא משום דלא שכיחא והא משום דממילא, אבל ׳והמת יהיה לו׳ דשכיחא ובידים – אימא לא; ואי אשמועינן ׳המת יהיה לו׳, משום דממונא קא מזיק, אבל הכא דבגופא מזיק – אימא לא, צריכא. אמר ליה רב כהנא לרב: אלא טעמא דכתב רחמנא ׳והמת יהיה לו׳, הא לאו הכי, הוה אמינא נבילה דמזיק הויא? השתא אי אית ליה לדידיה כמה טריפות יהיב ליה, דאמר מר: ׳ישיב׳ (שמות כא,לד) – לרבות שוה כסף ואפילו סובין, דידיה מבעיא? לא נצרכא, אלא לפחת נבילה. לימא, פחת נבילה תנאי היא! דתניא: ׳אם טרֹף יטרף יביאהו עד׳ – יביא עדים שנטרפה באונס ופטור; אבא שאול אומר: יביא (עדודה)[עדורה]⁠1 (נבילה) לבית דין (לשומה לניזק בתשלומין); מאי לאו בהא קמיפלגי, דמר סבר: פחת נבילה דניזק הוי, ומר סבר: דמזיק הוי! (ונדחית האי סברא ואוקמוה –) לא, דכולי עלמא דניזק, והכא בטורח נבילה קמיפלגי; והתניא (בניחותא – רש״י), אחרים אומרים: מניין שעל בעל הבור להעלות שור מבורו? תלמוד לומר: ׳כסף ישיב לבעליו והמת׳ (וקיימא הא דאחרים כאבא שאול).
שאילתות פרשת אמור (העמק שאלה סי׳ קיא; מירסקי סי׳ קכח):
וכי משלם לא משלם אלא מאי דאזיק אבל תיברא דמנא גופיה מקביל ליה מריה במאי דשווי. דתנו רבנן: תשלומי נזק מלמד שהבעלים מיטפלין בנבילה. מנא הני מילי? אמר רבי אמי: דאמר קרא: ׳מכה בהמה ישלמנה׳ אל תיקרי ישלמנה אלא ישלימנה. רב כהנא אמר: מהכא: ׳אם טרוף יטרף יביאהו עד הטרפה׳ – טרפה עצמה לא ישלם. חזקיה אמר, ׳והמת יהיה לו׳ – לניזק. אמר ליה רב כהנא לרבא: הא למה לי קרא ׳ישיב׳ לרבות שוה כסף, כל דאית ליה פרע ליה. אמר ליה: לא נצרכה אלא לפחת נבילה, דאי איפחת מעידנא (דאיתקא) [דהוזקה] ועד דאיזדבן ברשותא דמרה קיימא. וטורח נבילה תנאי היא.
הרי מפורש בגמרא, והוא פשוטו של מקרא, שהפסוק: ׳והמת יהיה לו׳ הוא המדבר בנזקי ממון, ובהמשך הסוגיה דנים האמוראים על פי הלימוד מפסוק זה, ומסיקים שהוא נצרך ללמד שפחת נבילה על הניזק. לפיכך אותו הביא רבינו.
השביחה הנבלה וכו׳ – משנה בבא קמא ג,ט:
שור שוה מנה שנגח לשור שוה מאתים ואין הנבלה יפה כלום, נוטל את השור. שור שוה מאתים שנגח לשור שוה מאתים ואין הנבלה יפה כלום, אמר ר׳ מאיר: על זה נאמר: ׳ומכרו את השור החי וחצו את כספו׳ (שמות כא,לה). אמר לו ר׳ יהודה, וכן הלכה, קיימתה ׳ומכרו את השור החי וחצו את כספו׳ ולא קיימת ׳וגם את המת יחצון׳, ואיזה, זה שור שוה מאתים שנגח לשור שוה מאתים והנבלה יפה חמשים זוז, זה נוטל חצי החי וחצי המת, וזה נוטל חצי החי וחצי המת.
פיהמ״ש שם: מחלוקת ר׳ מאיר ור׳ יהודה הוא בשבח נבלה, לפי שהכלל אצלינו שבח נבלה לבעליה כלומר לניזק, ושמין אותה לו בשיוויה, והוא אמרו יתעלה: ׳והמת יהיה לו׳ (שמות כא,לד), ומשלם לו עליה חצי נזק אם היה תם או נזק שלם אם היה מועד, לפי שאמרו יתעלה: ׳וחצו את כספו׳ הכוונה בו שיתחייב חצי ההפסד בלבד והוא ענין אמרם (לד,ב): פחת שפחתתו מיתה חולקין, וזהו הנראה בעיון. ואמרו יתעלה: ׳ומכרו את השור החי׳ רוצה לומר שתם משלם חצי נזק מגופו כמו שקדם לנו, ואין בכל הכללים האלו מחלוקת. אבל נחלקו ר׳ מאיר ור׳ יהודה אם היתה הנבלה שוה בשעת מיתתה דרך משל דינר, ונתיקרו דמיה והרי היא שוה קודם שיגיעו לבית דין שני דינרים, ר׳ יהודה אומר, ׳וגם את המת יחצון׳ עושה עמו חשבון בדינר ומחצה ומשלים לו תשלום חצי נזק לפי שהדינר שהוסיפה חולקין אותו. ור׳ מאיר אומר אינו מחשב לו אלא דינר בלבד מה שהיתה שוה בשעת מיתתה, שנאמר: ׳והמת יהיה לו׳, רוצה לומר כל מה שהוסיף המת בדמים לניזק. וכן אם לא היתה הנבלה שוה כלום בשעת מיתה ואחר כך נעשת שוה דמים, ר׳ מאיר אומר, לא יחשב לו אותן הדמים אלא ישלם לו חצי נזק, והוא אמרו: על זה נאמר: ׳ומכרו את השור החי׳. ור׳ יהודה אומר: מחשב לו חצי שיווי הנבלה לפי שכל דמיה שבח הוא, שהרי לא היתה שוה כלום בשעת מיתתה, והוא מה שאמר ר׳ יהודה בהקשותו עליו: קיימתה ׳ומכרו את השור החי׳ ולא קיימתה ׳וגם את המת יחצון׳. והלכה כר׳ יהודה.
להלן נציע את הגמרא הקשורה למחלוקת שבמשנה ודנה במחלוקת המופיעה בברייתא. בתחילה מובאת בגמרא דעת רבא המציע להעמיד את המחלוקת במשנה בפחת נבלה, אולם לאחר משא ומתן נדחית הצעה זו ומובאת דעת ר׳ יוחנן המעמיד את המחלוקת בשבח נבלה. וכפי שכתב הר״ח: ״ונדחו דברי רבא, ופירק ר׳ יוחנן פחת נבילה דברי הכל דניזק הוי ושבח נבילה איכא בינייהו״.
בבא קמא לד,א (עם פיר״ח וגירסתו):
תנו רבנן: שור שוה מאתים שנגח שור שוה מאתים, והנבילה יפה חמשים זוז – זה נוטל חצי החי וחצי המת, וזה נוטל חצי החי וחצי המת, וזהו שור האמור בתורה, דברי רבי יהודה. רבי מאיר אומר: אין זהו שור האמור בתורה, אלא שור שוה מאתים שנגח לשור שוה מאתים, ואין הנבילה יפה כלום, על זה נאמר: ׳ומכרו את השור החי וחצו את כספו׳, אלא מה אני מקיים ׳וגם את המת יחצון׳? פחת שפחתו מיתה מחצין בחי (פי׳ אם נגח שור שוה ש׳ שור שוה ר׳, והנבילה יפה ק׳ – רואין השור עכשיו: בחייו היה שוה ר׳, המיתו פחת מדמיו ק׳ זוז ושוה נבילה ק׳ זוז, מחצין ק׳ זוז שהן פחיתת השור המת, חציים משלם המזיק מגופו של חי וחציים מפסיד הניזק). (ואקשינן:) מכדי בין ר׳ מאיר בין רבי יהודה (שור שוה ר׳ שנגח שור שוה ר׳ והנבילה יפה נ׳ זוז, לר׳ יהודה חולקין זה וזה, זה נוטל חצי החי וחצי המת וזה נוטל חצי החי וחצי המת (= 125), ולר׳ מאיר נוטל חצי פחת שפחתתו מיתה והוא ע״ה כספים והנבילה בנ׳ זוז הרי קכ״ה זוז), האי מאה ועשרים וחמשה שקיל, והאי מאה ועשרים וחמשה שקיל, מאי בינייהו? אמר רבא: פחת נבילה איכא בינייהו (פי׳ כגון שהיתה שוה הנבילה בשעת מיתה נ׳ כספים ועכשיו שוה כ׳ – ר׳ מאיר סבר הנבילה לניזק, לא חייבה תורה אלא חצי שפחתתו המיתה והוא ע״ה כספים. ור׳ יהודה סבר, זה וזה חולקין והפסד הנבילה על שניהן)... אלא אמר ר׳ יוחנן: שבח נבילה איכא בינייהו, דמר (ר׳ מאיר) סבר: דניזק הוי, ומר (ר׳ יהודה) סבר: פלגא; והיינו דקא קשיא ליה לר׳ יהודה, השתא דאמרת: חס רחמנא עילויה דמזיק דשקיל בשבחא (ולא שקיל בפחיתא), יכול שור שוה חמש סלעים שנגח שור שוה מנה והנבילה יפה חמשים זוז, זה נוטל חצי החי וחצי המת וזה נוטל חצי החי וחצי המת? אמרת? היכן מצינו מזיק נשכר שזה נשכר? ואומר: ׳שלם ישלם׳, בעלים משלמין ואין בעלים נוטלין. מאי ואומר? וכי תימא, הני מילי היכא דאיכא פסידא לניזק, אבל היכא דליכא פסידא לניזק, כגון שור שוה חמש סלעים (שהן כ׳ זוז) שנגח שור שוה חמש סלעים (ושיבחה הנבילה –) הנבילה יפה שלשים זוז, שקיל נמי מזיק בשבחא (דשקיל האי כ״ה זוז והאי כ״ה זוז, נמצא דמזיק נוטל דמי שורו ותוספת ה׳ זוז)?! (לפיכך) ואומר: ׳שלם ישלם׳, בעלים משלמין ואין בעלים נוטלין.
[2אמר ליה רב אחא בר תחליפא לרבא: לדידך דאמרת דלמא כי חס רחמנא עליה דמזיק דשקיל בשבחא, היכא דלית ליה פסידא לניזק, אבל היכא דאית ליה פסידא לניזק – לא; מדגלי רחמנא גבי מועד ׳שלם ישלם׳ תשלומי מעליא, מכלל דתם אע״ג דמפסיד ניזק תשלומי הוו. אימא אם משלם לו חד זוזא תשלומי הוו, וחולק עמו במת ובחי, ואע״פ שזה מפסיד יהיה זה נשכר! אמר ליה, לר׳ יהודה פחת שפחתתו מיתה מחצין בחי – כלומר, המזיק משלם ההיזק, ואם אין שם ההיזק אין למזיק כלום].
אמר ליה רב אחא בר תחליפא לרבא, (לדידך דאמרת לר׳ יהודה פחת שפחתתו מיתה פלגי) אם כן, מצינו לרבי יהודה תם משלם יותר מחצי נזק, (כגון שור שוה ר׳ שנגח שור שוה ר׳ והנבילה יפה נ׳ זוז, נמצא חצי נזק ע״ה. פחתה הנבילה ואינה שוה עכשיו אלא ל׳ זוז, לר׳ יהודה דאמר פלגי חייב המזיק לשלם לניזק פ״ה זוז נמצא משלם יתר על חצי נזק י׳ זוז) והתורה אמרה: ׳ומכרו את השור החי וחצו את כספו׳! (ופריק: כל כי האי גונא) אית ליה לר׳ יהודה: פחת שפחתה מיתה מחצין בחי.
[לישנא אחרינא: אם כן שחולק הניזק והמזיק השור החי והמת, פעמים שישוה השור החי ש׳ והמת היה שוה ר׳, והנבילה יפה נ׳ זוז – הניזק נוטל מן החי ק״נ ומן הנבילה כ״ה הכל קע״ה, והנזק לא היה אלא ק״נ זוז! שהנבילה היתה שוה נ׳ זוז, עכשיו נמצא תם משלם יתר מחצי נזק! ופרקינן: אית ליה לר׳ יהודה: פחת שפחתתו מיתה מחצין בחי.]
מנא ליה? מ׳וגם את המת יחצון׳. והא אפקיה ר׳ יהודה לזה נוטל חצי החי וחצי המת, וזה נוטל חצי החי וחצי המת! אם כן, נכתוב קרא ואת המת, מאי וגם? שמע מינה תרתי.
המאירי האריך לדון בשיטות השונות וסיכם (שלזינגר (עמ׳ 109):
... ואף גדולי המחברים קצרו בה ולא נתברר בדבריהם כל הצריך. ואפשר שאין גורסין בסוגיא זו ״ואימא חד זוזא״, ומפרשים בענין זה שכל שיש שם שבח כמה שיהיה משלם זה קימעא ונפטר. ומכל מקום אין שיטת הסוגיא מוכחת כן.
ולולא דבריו ז״ל הייתי אומר כי יתכן שרבינו אמנם לא גרס ״ואימא חד זוזא״, אבל בכל אופן לא חש למקרה שתשביח הנבלה כל כך עד שלא נשאר שום נזק כלל ואין צריך לומר עד שהשבח הוא יותר מן הנזק, שהרי מציאות כזאת היא לכאורה בלתי אפשרית; וכי יעלה על הדעת שיקנו נבילות בדמים יותר מן החיים?
ברם זאת ניתן לכאורה ללמוד מן הר״ח שכתב: ״כי חס רחמנא עליה דמזיק דשקיל בשבחא, היכא דלית ליה פסידא לניזק... מדגלי רחמנא גבי מועד: ׳שלם ישלם׳ תשלומי מעליא״ – כלומר, גם במועד חסה תורה על המזיק וזיכתה אותו בחלק מן השבח. מעתה מובן פסקו של רבינו כי ״שבח נבלה חולקין אותו המזיק והניזק״ בין בתם ובין במועד, ולפיכך, ״השביחה הנבלה... הרי המזיק משלם לו תשעים אם היה מועד״.
ואם היה תם וכו׳ – כלומר, לדעת רבינו החישוב הוא כך: מנכים משווי הנזק בשעת הנזק את שווי חצי השבח שהשביחה הנבלה משעת הנזק ועד שעת עמידה בדין. ובדוגמא שהביא רבינו החישוב הוא כך:
ערך השור החי=200, ערך הנבלה בשעת מיתה=100,
נמצא ערך הנזק: 100=200-100,
שבח נבלה עד העמדה בדין=20, חצי שבח=10,
לפיכך שומת התשלומים היא: 90=100-10.
נמצא: מועד משלם תשעים, תם משלם חצי נזק = ארבעים וחמש. וראה שכך כתב בפיהמ״ש לעיל: ״... אם היתה הנבלה שוה בשעת מיתתה דרך משל דינר, ונתיקרו דמיה והרי היא שוה קודם שיגיעו לבית דין שני דינרים, ר׳ יהודה אומר, ׳וגם את המת יחצון׳ – עושה עמו חשבון בדינר ומחצה, ומשלים לו תשלום חצי נזק, לפי שהדינר שהוסיפה חולקין אותו״.
יש מקשים, מדוע השמיט רבינו את האמור בגמרא: ״בעלים משלמין ואין בעלים נוטלין״? ברם נראה שכוונת הגמרא היא שדבר זה כל כך פשוט שאין להעלות על הדעת אפשרות שהבעלים נוטלים. ממילא אחרי שנתבארה שיטת ר׳ יהודה להלכה, פשוט הוא ולא יעלה על הדעת שיהא המזיק מרוויח ואין צריך לאומרו. בכך מובן שבשני המקרים, שפחתה הנבילה ושהשביחה, לא הזכיר רבינו כמה היה שווה השור המזיק, וכתב רק כמה צריך לשלם המזיק ואם הוא תם משלם מגופו בלבד, אבל תמיד הוא משלם ואין אפשרות שיהא נוטל.
1. כך גרס ר״ח, וראה תוספות (יא,א ד״ה יביא ארורה) שיש גורסים: ארורה. וראה ערוך ערך עד (2) שגורס שתי מילים כך: ״יביא עד עורה לבית דין״. ובערוך השלם שם עוד גירסאות וביאורים.
2. ראה ר״ח על אתר שגורס כאן לשון אחר של רב אחא בר תחליפא וכן הובא בשיטה מקובצת ובבעל המאור, וראה דק״ס שהובא גם בגליון כ״י המבורג.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאור שמחאבן האזליד פשוטההכל
 
(ט) כיצד, שור שוה מאתים שנגחוהו ומת, והרי הנבילה שוה בשעת מיתה מאה, ובשעת עמידהא בדין פחתה, והרי היא שוה שמונים, אין המזיק משלם לוב אלא מאהג, ואם היה תם משלם לו חמישים מגופו:
What is implied? When an ox that is worth 200 [zuz] is gored and dies - its carcass was worth 100 [zuz] at the time of its death,⁠1 but at the time of the trial, it decreased in value and was worth only 80. [In such an instance,] the person whose [ox] caused the damage is required to pay only 100 [zuz],⁠2 if [the ox] was mu'ad. If it was a tam, the owner is required to pay only 50 [zuz] from the body of the ox.
1. The Tur maintains that the time that is significant is not the time of the animal's death, but the time when its owner is notified regarding its death. Until that time, the one who caused the damage is responsible for the loss. The Ramah (Choshen Mishpat 403:2) mentions this view.
2. And not 120.
א. ט: עמדה. ד: העמדה. וכן כ״פ לקמן. וכ״ה לפנינו בגמ׳ בבא קמא לד., אך בכתבי⁠־היד כאן כבפנים.
ב. בד׳ (גם פ, ק) לית. אך לקמן ישנו.
ג. בד׳ (גם פ) נוסף: אם היה מועד. אך בכתבי⁠־היד לית.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזאבן האזליד פשוטהעודהכל
כֵּיצַד. שׁוֹר שָׁוֵה מָאתַיִם שֶׁנְּגָחוּהוּ וּמֵת וַהֲרֵי הַנְּבֵלָה שָׁוָה בִּשְׁעַת מִיתָה מֵאָה וּבִשְׁעַת הַעֲמָדָה בַּדִּין פָּחֲתָה וַהֲרֵי שָׁוָה שְׁמוֹנִים. אֵין הַמַּזִּיק מְשַׁלֵּם אֶלָּא מֵאָה אִם הָיָה מוּעָד. וְאִם הָיָה תָּם מְשַׁלֵּם לוֹ חֲמִשִּׁים מִגּוּפוֹ:
פחת הנבלה על הניזק כו׳ עד כשעת העמדה בדין. הכל פ׳ המניח (דף ל״ד):
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

משנה תורה דפוסיםמגדל עוזאבן האזליד פשוטההכל
 
(י) השביחה הנבילה, והרי היא שוה בשעת עמידה בדין מאה ועשרים, הרי המזיק משלם לו תשעים אם היה מועד, ואם היה תם משלם חמישה וארבעים מגופו, וזה הוא שנאמר ״וגם את המת יחצון״ (שמות כ״א:ל״ה), שבח המתא יחצון:
If the value of the carcass increased, and it is worth 120 [zuz] at the time of the trial, the one who caused the damage must pay 901 if the ox was mu'ad, and 45 from the body of the ox if it was a tam. [This is implied by Exodus 21:35]: "And they shall also divide the dead [ox]" - i.e., they shall divide the profit from the dead ox.⁠2
1. I.e., the 100 zuz that the owner of the ox lost, minus 10 zuz, which is the share of the profit given to the person who caused the damage.
2. The Tur and the Ramah (Choshen Mishpat 403:2) emphasize that although the person who caused the damage is given a share in the value of the dead ox, this applies only with regard to the loss. If the price of meat rises to the extent that the meat of the ox is worth more than the ox was worth when it was alive, the one who caused the damages is not given a share of the profits.
א. כך ט, ב1, ת2-1. א: הנבילה.
משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמעשה רקחאבן האזליד פשוטהעודהכל
הִשְׁבִּיחָה הַנְּבֵלָה וַהֲרֵי הִיא שָׁוָה בִּשְׁעַת הַעֲמָדָה בַּדִּין מֵאָה וְעֶשְׂרִים. הֲרֵי הַמַּזִּיק מְשַׁלֵּם לוֹ תִּשְׁעִים אִם הָיָה מוּעָד. וְאִם הָיָה תָּם מְשַׁלֵּם אַרְבָּעִים וַחֲמִשָּׁה מִגּוּפוֹ וְזֶהוּ שֶׁנֶּאֱמַר (שמות כ״א:ל״ה) וְגַם אֶת הַמֵּת יֶחֱצוּן [שֶׁבַח הַמֵּת יֶחֱצוּן]:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ט]

שבח המת יחצון וכו׳. בדפוס מגדל עוז נמחק.
השביחה הנבלה והרי היא שוה בשעת העמב״ד ק״כ הרי המזיק משלם לו [תשעים] אם היה מועד ואם היה תם משלם מ״ה מגופו וזהו שנאמר וגם את המת יחצון.
בטור סימן ת״ג כ׳ ע״ז הפרישה וז״ל, דלעולם השבח נשבח כפי ערך הדמים שהיה שוה תחלה וכו׳ ולכך במועד דנעשה שותף בחצי דמי הבהמה דמעיקרא, משו״ה נוטל ג״כ חצי השבח, ובתם דאינו נעשה שותף כי אם ברביעית דמי הבהמה דמעיקרא, אינו נוטל בשבח אלא הרביעית עכ״ל וכן כתב בסמ״ע בחו״מ, ומדבריו מוכח דסובר דמשו״ה נוטל במועד חצי השבח משום שנעשה שותף על חצי דמי השור, והיינו כפי הציור שכתב הרמב״ם כשנגח שור שוה מאתים והנבלה שוה מאה זוז דנמצא במועד משלם חצי דמי השור ולכן נעשה שותף על חצי השבח שהושבחה הנבלה בשביל שנעשה שותף על חצי השור, וא״כ לפי דבריו אם נגח שור שוה מאתים והנבלה שוה מאה וחמשים אז במועד אינו נוטל אלא רביעית השבח ובתם שמינית, וקשה טובא דהא דינא דשבח נבלה הוא כר׳ יהודה ואמר להדיא במתני׳ דקרא מיירי בשור שוה מאתים שנגח שור שוה מאתים והנבלה יפה חמשים זוז, א״כ במועד משלם מאה וחמשים ונעשה שותף על שלשה רבעים, ועוד קשה דהא עיקר קרא דוגם את המת יחצון מיירי בתם ובתם קאי שם כולה סוגיא ובזה אמרינן מעיקרא דיש למזיק חלק בנבלה לענין פחת נבלה ופריך א״כ מצינו תם חמור ממועד ומסיק אלא לענין שבח נבלה א״כ הכל מיירי בתם, ומנין להרמב״ם לומר דכי מסיק דהוא על שבח נבלה דבשבח נבלה חולקים היינו במועד.
אכן באמת הביאור פשוט דהרמב״ם אינו מחלק כלל בין תם למועד ואינו סובר כלל דבמועד נוטל חצי השבח ובתם רביעית השבח אלא דבאמת הא אינו נוטל המזיק בשבח כלל דהא לא קנה הנבלה אלא דמה שהושבחה הנבלה מנכין חצי השבח משיעור ההיזק שהיה בשעת מיתה וזה שוה בין במועד בין בתם, דאם היתה הנבלה שוה בשעת מיתה מאה ואח״כ הושבחה והיא שוה ק״כ מנכין עשרה שהוא חצי השבח משיעור ההיזק שהיה בשעת מיתה וממילא נשאר ההיזק תשעים לשלם כולו במועד וחציו בתם והוא פשוט, ואח״כ מצאתי שכתב כן ביש״ש ושמפורש כן בפיהמ״ש להרמב״ם ז״ל ע״ש.
והנה בזה נוכל ליישב קושיית הלח״מ שהקשה בהל׳ ח׳ למה לא הביא הרמב״ם ז״ל הא דאיתא בגמ׳ דאם השביחה הנבלה יותר מכדי הנזק דהבעלים משלמים ולא נוטלים, והטור כתב זה והרמב״ם השמיטו, אכן לדברינו מבואר בפשיטות כיון דבאמת פירושא דשבח נבלה אינו דהמזיק נוטל בשבח הנבלה דאי הוי הכי א״כ כיון דהך דינא בתם כתוב היה לנו לומר דעל התם לשלם רק ארבעים דהא חיוב הח״נ שלו אינו אלא חמשים וכיון שיטול כנגד זה חצי השבח שהוא עשרה לא נשאר לו לשלם אלא מ׳ וע״כ דהוא כמש״כ דאינו נוטל משבח הנבלה, אלא התורה אמרה דמנכין חצי השבח מההיזק, א״כ לא צריך לומר דאינו נוטל שבח היכי שאין עליו לשלם כלום, ובגמ׳ דרש רק דלא נטעה לומר דבאמת השיג המזיק זכות בהנבלה ונוטל בשבח, אבל באמת לא דרשינן כן ואינו נוטל בשבח אלא מנכין, וא״כ שפיר דכיון דכתב הרמב״ם דמשלם מ״ה לא צריך לו לכתוב דאינו נוטל ריוח:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

משנה תורה דפוסיםמגדל עוזמעשה רקחאבן האזליד פשוטההכל
 
(יא) שור שוה מאתים שנגח שור שוה מאתים והפחיתו חמישים, ובשעת עמידה בדין השביח הניזק והרי הוא שוה ארבע מאותא, ולולא זה החבלב שהפחיתו היה שוה שמונה מאות, בין שפיטמו בין ששבח מאיליוג, אינו נותן לוד אלא כשעת הנזק. כחש מחמת המכה בשעת עמידה בדין, והרי הפחת שוה מאה, נותן לו כשעת עמידה בדין:
[The amount that the person whose ox caused the damage must pay is subject to change in some, but not in all, circumstances. To illustrate:] An ox that was worth 200 [zuz] gored another ox worth 200 [zuz], causing it to depreciate 50 [zuz]. At the time of the trial, its value increased and it was worth 400 zuz. If, however, it had not been gored, it would have been worth 800 [zuz]. Whether its value increased because it was fattened or because of market fluctuations,⁠1 the damages are evaluated according to the loss at the time the damage took place.⁠2 If the ox became weak because of the injury it received and the damages amounted to 100 zuz at the time of the trial, the damages are evaluated according to the loss at the time of the trial.⁠3
1. I.e., the price of cattle increased.
2. I.e., 50 zuz if the ox was mu'ad. With regard to the larger sum, the matter is considered one of grama, an indirect cause of damage. Therefore, the owner of the ox is not liable (Sefer Me'irat Einayim 404:2).
3. Tosafot, Bava Kama 10b draws a distinction between this instance and Halachah 8, which states that the increased loss to the carcass is suffered by its owner. The rationale for this distinction is that once the ox died, its owner should have sold it immediately. In this instance, since the ox was still alive, its owner thought that it would recover and that the loss would be less.
א. בד׳ נוסף: זוז. ואין בכך צורך.
ב. ד (גם פ) [מ׳ולולא׳]: ואלולא (פ: ואלולי) הנגיחה. לא הבין את לשון ׳החבל׳ ו״תיקן״.
ג. כך ב1. א: מאליו. כנ״ל ב, י הערה 13.
ד. ד (מ׳אינו׳): אין נותן. שינוי לשון לגריעותא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהאבן האזליד פשוטהעודהכל
שׁוֹר שָׁוֶה מָאתַיִם שֶׁנָּגַח שׁוֹר שָׁוֶה מָאתַיִם וְהִפְחִיתוֹ חֲמִשִּׁים וּבִשְׁעַת הַעֲמָדָה בַּדִּין הִשְׁבִּיחַ הַנִּזָּק וַהֲרֵי הוּא שָׁוֶה אַרְבַּע מֵאוֹת זוּז וְאִלּוּלֵא הַנְּגִיחָה שֶׁהִפְחִיתוֹ הָיָה שָׁוֶה שְׁמוֹנֶה מֵאוֹת. בֵּין שֶׁפִּטְּמוֹ בֵּין שֶׁשִּׁבֵּחַ מֵאֵלָיו אֵין נוֹתֵן אֶלָּא כִּשְׁעַת הַנֵּזֶק. כִּחֵשׁ מֵחֲמַת הַמַּכָּה בִּשְׁעַת הַעֲמָדָה בַּדִּין וַהֲרֵי הַפְּחָת שָׁוֶה מֵאָה נוֹתֵן לוֹ כִּשְׁעַת הַעֲמָדָה בַּדִּין:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ט]

שור שוה מאתים וכו׳ – ברייתא שם ופסק כר״ע:
אין נותן לו אלא כשעת הנזק וכו׳ – מלשון זה נראה שהוא מפרש כפירוש שני של רש״י ז״ל דהודיענו הברייתא דאם הניזק תובע מאתים חציין של ארבע מאות חצי נזק שהפסידו אינו נותן לו אלא כ״ה כשעת הנזק ולהכי כתב רבינו ז״ל אינו נותן לו דאילו ללישנא קמא דרש״י ז״ל הניזק אינו רוצה לתת כלום משום דא״ל מאי אפסדתיך וקמ״ל ברייתא דנותן לו כשעת הנזק. ולפי פירוש זה לא שייך לומר האי לישנא דכתב רבינו ז״ל אין נותן לו אלא כשעת הנזק דמהיכא תיסק אדעתין לתת לו יותר אדרבה הוצרך להשמיענו שלא נאמר שלא יתן לו כלום אלא ודאי מפרש כפירוש בתרא ופשוט הוא:
שור שוה מאתים שנגח שור שוה מאתים והפחיתו חמשים ובשעת העמב״ד השביח הניזק והרי הוא שוה ארבע מאות זוז, ואלולא הנגיחה שהפחיתו היה שוה שמונה מאות בין שפטמו בין ששבח מאליו אינו נותן אלא כשעת הנזק, כחש מחמת המכה בשעת העמב״ד והרי הפחת שוה מאה נותן לו כשעת העמדה בדין.
עיין לח״מ שכתב דהרמב״ם מפרש כפי׳ ב׳ שברש״י דקיי״ל דאינו יכול לתבעו מה שאלמלא הזיקו היה משביח יותר, והנה רש״י הקשה על פי׳ ב׳ דא״כ מאי פריך אח״כ אי כשפטמו צריכא למימר דהא ודאי איצטריך לאשמעינן דלא נימא דאי לא אזיק הוי קאי בהאי פיטום על ח׳ מאות זוז והתוס׳ הקשו עוד דמאי רבותא ופשיטא דאם נגח שור קטן לא ישלם דמי שור גדול, והנה על קושיית התוס׳ נראה דלא קשה כלל דהא לקמן דף נ״ח ע״ב גבי אכלה חזיז סבר ר׳ יוסי הגלילי דנדון במשוייר שבו והיינו דרואין בכמה נתגדלו הערוגות שלא נאכלו וכן ישלם בעל הבהמה בעד הערוגה הנאכלת, וכן באכלה סמדר סבר ר׳ יהושע דרואין אותן כאילו הן ענבים עומדות ליבצר, אלא דאנן קיי״ל כחכמים דרואין אותה כמה היתה יפה וכמה היא יפה, אלא דיש לעיין לר׳ יוסי הגלילי ור״י אי יפלגו בהא ואולי דיש לחלק דהתם ודאי היה עומד ליגדל ואינו עומד כלל לקוצרה שחת או לאכול סמדר, אבל הכא מצוי דשוחטין גם עגלים קטנים ובינונים, וא״כ אפילו עומד להתגדל לרדיא מ״מ אינו מוכרח ואין הולכין בממון אחר הרוב, ויש לומר דלא שייך להא דמוכר שור לחבירו ואפי׳ רב מודה הכא דהתם הוי ספק על מה מכר לו, אבל הכא אפי׳ ידעינן השתא דעומד להתגדל לרדיא נמי פטור משום דעכ״פ אינו מוכרח ואינו ודאי גמור ואין לחייב המזיק בשביל זה, עכ״פ כיון דאיכא מ״ד דנידון במשוייר שבו אין כאן קושיא פשיטא ומה דפריך הגמ׳ אי כשפטמו פשיטא דהקשו רש״י ותוס׳ לפי׳ ב׳ ג״כ יש ליישב דכיון שכתבנו דכל ההו״א הוי משום דינא דנדון במשוייר שלו למאן דאית ליה הכי א״כ אפשר לומר פשוט דעכ״פ לא הוי כן אלא דומיא דאכלה חזיז או סמדר דממילא יגדלו והוא דבר ודאי בעיקר דבר הניזק, אבל היכי דממילא לא יגדל אלא כשיפטם אותו יותר מכפי דרך מזונותיו זהו בודאי דבר שהוא בא אח״כ, ומה שמנעהו מלהרויח בזה הוא כמו נועל חנותו של חבירו, ודוקא דבר שהוא בעצם כן שודאי יגדל יש הו״א דיש עכשיו לחשוב כמו שיהיה הנזק אח״כ בשביל שהוא עומד לזה, אבל מה דפטמו ודאי הוי מניעת הריוח ופטור מלשלם.
והנה בהך דינא דנדון במשוייר שבו יש לחקור הא דחולקין חכמים על ריה״ג ולא סברי נידון במשוייר שבו אם הוא מטעם דלא סברי הך דינא שצריך המזיק לשלם מה שהזיקו במה שהיה ראוי להיות ואינו צריך לשלם אלא עבור מה שהזיקו בפועל מה שהיה שוה עכשיו, ומה דשמין ע״ג שדה אחר אף דהחזיז לא היה שוה עכשיו אלא מעט והלוקח בודאי יחשוב מה שהיתה ראויה לעשות, היינו משום דאנו רואין כאילו הזיק את עצם הקרקע, וכיון דהקרקע לפני ההיזק היתה שוה יותר ועכשיו שוה פחות כך הוא משלם, או דנימא דבאמת יש דין לשלם לו במה שהזיקו במה שהיה ראוי לעשות דכיון שהיה עומד לכך זה בעצמו היזק שבשביל ההיזק לא השביח, ומה דפליגי חכמים היינו משום דכיון ששמין כמה היתה יפה הכל בכלל דכיון דמשלם לו החילוק בין מה שהיתה שוה ובין מה שהיא שוה הרי יכול לקנות שדה עם חזיז ואין לו היזק.
והנה למעלה בהלכה ח׳ כתבנו דמה דמשלם מה שהכחיש הניזק עד שעת העמב״ד משום דעד העמב״ד יש לו רשות להשהותו ואחר העמב״ד מכיון שמשלם לו יכול למכרו וליקח אחר, וא״כ כאן בהלכה שלפנינו לענין שור שניזק מכיון שהושבח עד העמב״ד אמאי לא נימא שישלם לו מה שהיה ראוי לישבח אלמלא הזיקו, ולכאורה מוכח מכאן כאופן הראשון דאין דין כלל לשלם מה שהזיקו שלא הושבח משום דשבח זה לא היה בעולם, ולכן לא דמי למה שמשלם מה שהוכחש אח״כ דהתם הלא הוזק מה שהיה לו אבל עבור מה שהיה ראוי לישבח אין דין היזק כלל.
ונראה עפ״י מה דפסק הרמב״ם בפ״ח מה׳ מלוה הלכה ה׳ אסור לקנות פרי הפרדס קודם שיגמר ויתבשל מפני שזה שמכר בזול עתה בעשר הוא פרי ששוה כ׳ כשיגמר נמצאת התוס׳ בשביל ההקפה, אבל אם קנה עגל בזול והיה אצל הבעלים עד שיגדל, ה״ז מותר שהרי אם מת או כחש ברשות הלוקח הוא והכחש והמיתה מצויין תמיד ע״כ הרי מצינו דיש חילוק בין גדולי קרקע ובע״ח דגבי גדולי קרקע הוי דין רבית אם משלם כפי שויין של עכשיו, ולענין בע״ח ליכא דין רבית דכיון דאפשר דימותו או יכחשו א״כ אין בהם עכשיו שיווי של אח״כ, וא״כ שפיר נוכל לומר דגבי בע״ח ודאי לא שייך לומר דהזיקו מה שהיה ראוי ליגדל דכיון שהיה אפשר שימות או יכחש אין בו כלל דין שיווי מה שהיה עומד ליגדל, ולכן אף דנימא לשיטת רש״י דכל דין דשמין כמה היתה יפה וכמה היא יפה הוא בצירוף עם דינא דנדון במשוייר שבו משום דהזיקו דבר דעומד ליגדל אין זה אלא בגדולי קרקע דהא חזינן דיש בה עכשיו שיווי של אח״כ, אבל בע״ח דמצוי בהם כחש או מיתה אין בהם כלל דין לשום מה שיהי׳ אח״כ, ולכן שפיר דאינו צריך לשלם אפי׳ עבור מה שיגדל קודם העמדה בדין.
והנה הקשה הסמ״ע אמאי משלם כשעת הנזק אמאי לא יטול המזיק חצי השבח להשלים עד שיעור הנזק ולא ישלם כלום, ותי׳ הסמ״ע דיוקר אינו מצוי ויכול המזיק לומר גם מזלי גרם, אבל הכא מה שנתגדל הוא בטבע ודרך שיתגדל ולפי דבריו הכא גבי שור אם הוקר נוטל המזיק חצי שבח, אבל באמת סברתו דמזלי גרם לא מסתבר דהא אי לאו גזה״כ בודאי לא היה נוטל בשבח הנבלה, וכיון דהוא גזה״כ מה שייך לצרף הא דמזלו גרם, ונראה דהנה עיקר סברת הגזה״כ הוא דשיימינן ההיזק מחצה כפי הנזק ומחצה כפי העמדה בדין דהא אין לו בשבח היותר מהנזק כלום, וכמש״כ למעלה דכל דין שבח נבלה הוא לגרע סכום הנזק, רק דלפי״ז יקשה הא תינח אם הוקרה הנבלה והשור אם היה חי לא היה מתייקר, אבל היכי דהשור אם היה חי היה ג״כ מתייקר אמאי יטול חצי שבח דהא לא שייך לומר דשיימינן כשעת העמב״ד, ובפשוטו משמע דאין חילוק, ואפי׳ אם התייקרו גם שוורים חיים מ״מ נוטל חצי שבח וההיזק אין שמין אלא כפי הנזק, ונראה דהטעם הוא משום דשור חי ונבלה הם שני מינים ואינו שייך יוקר זה המין, ליוקר זה המין וכיון שיתכן שתתייקר הנבלה ושור חי לא יתייקר, לכן כיון דזה פשוט דשומת ההיזק א״צ לחשוב אלא בשעת הנזק דהא אינו חייב אלא על שעת ההיזק, לכן שפיר הקילה התורה לחשוב לו חצי יוקר הנבלה כיון דעכ״פ בשעת התביעה אין לו כ״כ היזק כיון שנתייקרה הנבלה. ואף שגם השור אם היה חי היה מתייקר זהו מילתא אחריתא דאינו שייך ליוקר הנבלה ואנו חושבין יוקר הנבלה מה שנתייקרה בפועל, אבל מה שהיה מתייקר השור החי זה אין אנו חושבין להיזק דעכ״פ יוקר הנבלה נגרם ע״י המיתה ואלמלא המיתה לא היה הנבלה ושייך המזיק בגרם השבח.
אבל כ״ז הוא בנבלה משום דיוקר הנבלה ויוקר החי הוא שני מינים ואינם שייכים זה לזה, ולכן נוכל לחשוב עבור המזיק שנתייקרה הנבלה משום שהנבלה נעשה ע״י מיתת השור, אבל אם הזיק את השור ולא הרגו ורק פחת מדמיו שהיה שוה שני מאות ועכשיו שוה מאה וחמשים ועד העמב״ד הוקר ועמד על שלשה מאות, הא זהו ממש אותו היוקר שהיה מתייקר השור קודם שניזק, ואינו יכול המזיק לומר שבשביל שנעשה בעל מום הוקר הא למה זה דומה לשק מלא תבואה שבאה הבהמה ואכלה חצי השק ועד העמב״ד הוקר מה שנשאר הא ודאי לא שייך שיתבע המזיק חצי השבח משום דזה אינו מן ההיזק, וה״נ כשנשאר חצי השור והוקר הוי כמו חצי השק, כיון דהיוקר הוא אותו המין שהיה על כל השור, ואה״נ דיתכן דגם בחצי השור יהיה שייך שבח נבלה, כגון שמקודם היה השור לרדיא ועכשיו השור לשחיטה והוקר לשחיטה דאז יוכל המזיק לטעון דהופחת ההיזק, אבל זה דוקא אם לרדיא לא נתייקר, אבל אם נתייקר גם לרדיא א״כ זהו בכלל יוקר על שוורים ולא שייך להמזיק חצי השבח כיון דהיוקר אינו בשביל ההיזק ועכ״פ היכי דהושבח השור בגדלותו דזה ודאי אינו בשביל הנגיחה לא שייך שיהיה זכות להמזיק בחצי השבח:
שור שווה מאתים וכו׳בבא קמא לד,א (עם פיר״ח):
תנו רבנן: שור שוה מאתים שנגח שור שוה מאתים וחבל בו בחמשים זוז (ולא תבעו הבעלים), ושבח ועמד על ארבע מאות זוז, שאלמלא (לא) הזיקו היה עומד על שמנה מאות זוז – נותן כשעת הנזק, כחש – כשעת העמדה בדין; שבח מזיק – נותן לו כשעת הנזק, כחש – כשעת העמדה בדין (כחש המזיק, כגון שהיה ק׳ והיתה החבלה שוה ק״ק, ועתה בשעת העמדה בדין שוה המזיק נ׳ – אין יכול הניזק לומר לו: תן לי ק׳ שכך היה שוה שורך בשעה שהזיק. אלא אומר לו: קח השור כמות שהוא. כר׳ עקיבא דאמר הוחלט השור. וכן הדין). אמר מר: שבח מזיק – נותן כשעת הנזק. מני? ר׳ ישמעאל היא דאמר, בעל חוב הוא וזוזי הוא דמסיק ליה. אימא סיפא: כחש – כשעת העמדה בדין, אתאן לר׳ עקיבא, דאמר, שותפי נינהו; רישא רבי ישמעאל וסיפא ר׳ עקיבא? לא, כולה ר׳ עקיבא היא, והכא במאי עסקינן – כשפיטמו (המזיק לתוריה. פי׳ שור שוה נ׳ שנגח שור שוה ג׳ מאות וחבל בו בר׳ – דינו ליטול השור בנזקו, שאינו משתלם אלא מגופו ומשתלם נ׳ זוז ומפסיד ק״נ זוז. עמד המזיק ופיטם את שורו והשביחו ושוה ק׳ זוז, אין לו לניזק לומר: אטול השור כמות שהוא כי הוא עתה כשיעור הנזק, דיכול למימר ליה מזיק: אנא מפטימנא ואת שקיל! ודוקא כשפיטמו המזיק, אבל שבח ממילא – לא, אלא שקיל ניזק משבחה שיעור ניזקיה). אי כשפיטמו, אימא רישא: שבח [הניזק] ועמד על ד׳ מאות זוז – נותן לו כשעת הנזק – אי כשפיטמו, צריכא למימר? אמר רב פפא: רישא משכחת לה בין דפטמה פטומי בין דשבחא ממילא, ואצטריך לאשמועינן דהיכא דשבחא ממילא נותן לו כשעת הנזק, סיפא לא משכחת לה אלא כשפטמו. כחש – כשעת העמדה בדין. כחש מחמת מאי? אילימא דכחשא מחמת מלאכה, לימא ליה: את מכחשת ואנא יהיבנא? אמר רב אשי: דכחש מחמת מכה, דאמר ליה: קרנא דתורך קבירא ביה.
כתב רבינו: ״אינו נותן לו אלא כשעת הנזק״. כלומר, אע״פ שהניזק טוען שאלמלא החבלה היה משביח שורו לכדי שמונה מאות, ולכן צריך לפצותו בחצי נזק ממה שהיה יכול להשביח = 200, אין הניזק נותן לו ״אלא כשעת הנזק״. וכן פירש הר״ח:
שור שוה מאתים שנגח שור שוה מאתים וחבל בו בחמשים זוז: ולא תבעו הבעלים ושבח מעצמו, וכל שכן אם פיטמו דאמר ליה המזיק, ״אנת מפטם ליה לתורך ואנא יהיבנא לך?⁠״ אינו נותן לו אלא משעת הנזק. ואפילו שבח ועמד על ארבע מאות זוז ולולי הנגיחה היה שוה עתה שמונה מאות זוז, נותן לו כשעת הנזק חצי ההיזק והוא עשרים וחמש כספים.
וכן פירש רש״י (ד״ה שאלמלא) בלישנא אחרינא, אמנם על לישנא זו הקשה רש״י (ד״ה ואי כשפיטמו): ״... וקשיא לי, הא ודאי איצטריך לאשמועינן דאישתכח דאפסדיה, דאי לא אזיק הוה קאי השתא בהאי פיטומא דפטמיה על תמני מאה״.
לשון רבינו ״אינו נותן לו אלא״ – כן הוא לשון התוספתא בבא קמא ג,ה: ״... אין נותן לו אלא בשעת נזקו...⁠״ וכן מובא בר״ח לעיל, ואפשר שכך היתה גירסתם גם בגמרא.
ואם מחמת עצמו השביח וכו׳ – ראה לקמן ח,ו מבואר שרבינו סובר שלר׳ עקיבא יוחלט השור הוא משעת העמדה בדין ולא משעת נגיחה, לפיכך כתב כאן: ״משתלם חצי נזק ממנו כולו כשעת עמדה בדין״. כלומר, אמנם אין הניזק שותף בשבח שהשביח עד העמדה בדין, אלא גובה רק כפי נזקו, ואינו נוטל חלק בשבח; אולם אם בשעת הנזק היה שווה פחות מחצי נזק והושבח מחמת עצמו עד שעת ההעמדה בדין, אז גובה הניזק את כל חצי נזק המגיע לו, שהרי יש לו ממה לגבות כי זהו גוף המזיק שהזיקו.
אבל אם פיטמו המזיק אינו גובה מהשבח, שזה אינו בכלל הגוף שהזיקו לגבות ממנו. וכן משמע מדברי הר״ח: ״אבל שבח ממילא לא, אלא שקיל ניזק משבחיה שיעור נזקיה״. ובמקרה של כחש השור – כתב הר״ח: ״כחש המזיק כגון שהיה ק׳ והיתה החבלה שוה ק״ק ועתה בשעת העמדה בדין שוה המזיק נ׳, אינו יכול הניזק לומר לו תן לי ק׳ שכך היה שוה שורך בשעה שהזיק, אלא אומר לו קח השור כמות שהוא כר׳ עקיבא דאמר הוחלט השור, וכן הדין״. וכן שיטת רבינו. ברם, רבינו לא הביא דין זה, שהרי זה כלול במה שפסק לקמן ט,ח וכפי המבואר שם שאם אבד השור פטור המזיק לגמרי.
השווה ירושלמי בבא קמא ג,ט: אמר ר׳ לא: כיני מתנית׳: השביח המזיק – אם עד שלא עמד בדין השביח, אין לו אלא כשעת נזקו; הכחיש, אין לו אלא כשעת עמדתו בבית דין.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהאבן האזליד פשוטההכל
 
(יב) השביח המזיק בשעת עמידה בדין, אם מחמת שפיטמו שבח, אינו משתלם ממנו אלא מה שהיה שוה בשעה שהזיק, ואם מחמת עצמו השביח, משתלם חצי הנזק ממנוא כשעת עמידה בדין:
[The following rules apply if] the value of the ox that caused the damage increased at the time of the trial.⁠1 If its value increased because the owner fattened it, only its value at the time it caused the damage is considered to be on lien for payment.⁠2 If its value increased because of market fluctuations, half of the damages may be collected from its value at the time of the trial.⁠3
1. This increase is significant, because the owner of the ox that was damaged can collect the payment (half of the damage) for the damages, only from the body of the ox that caused the damage. Thus, if the damage to an ox was 200 zuz, and the ox that caused the damage was worth only 80 zuz, the fact that its value increased to 100 zuz could affect the amount the owner of the damaged ox receives.
2. I.e., in the above instance, the payment would be only 80 zuz. The rationale is that the owner of the ox who caused the damage will say: Did I fatten my ox so that you will take the profit?The Tur and the Ramah (Choshen Mishpat 404:2) differ and maintain that if the increase in the value of the ox exceeds the cost of fattening it, the cost of fattening it is deducted from its value, and the person whose ox was damaged receives half of the difference.
3. I.e., in the above instance, the payment would be 100 zuz. The rationale is that since the body of the ox that caused the damage is on lien for the damages, and now that body is worth 100 zuz, the entire amount may be expropriated. Note the Or Sameach, who emphasizes that although the payment is taken from the body of the ox that caused the damages, the lien is not established until the time of the trial. Thus, if the owner of the ox that caused the damage consecrates it, it is consecrated, and the owner of the damaged ox receives no payment at all.
א. בת2 נוסף: כולו. וכך (בכתיב חסר) ד (גם פ).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחאור שמחאבן האזליד פשוטהעודהכל
הִשְׁבִּיחַ הַמַּזִּיק בִּשְׁעַת הַעֲמָדָה בַּדִּין. אִם מֵחֲמַת שֶׁפִּטְּמוֹ שִׁבֵּחַ אֵינוֹ מִשְׁתַּלֵּם מִמֶּנּוּ אֶלָּא מַה שֶּׁהָיָה שָׁוֶה בְּשָׁעָה שֶׁהִזִּיק. וְאִם מֵחֲמַת עַצְמוֹ הִשְׁבִּיחַ מִשְׁתַּלֵּם חֲצִי נֵזֶק מִמֶּנּוּ כֻּלּוֹ כִּשְׁעַת הַעֲמָדָה בַּדִּין:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ט]

ומה שכתב: השביח המזיק כו׳ – גם זה שם:
משתלם חצי נזק ממנו כלו וכו׳. בדפוס מגדל עוז אין שם תיבת כלו. ונוסחא מדויקת היא.
השביח המזיק כו׳ ואם מחמת עצמו השביח מש⁠[ת]⁠לם חצי נזק ממנו כולו כשעת העמדה בדין:
להבין שיטת רבינו אעתיק פה מש״כ בחידושי לגמרא זה יותר משלשים שנה וז״ל. בשיטת רבינו יעוין בקצות סימן ת״ז ולאחיו הרב בספר תרומת הכרי, ורק בזה נדחקו לשיטת רבינו דקודם העמדה בדין לא זכי בהשור דקנס הוא ואם הקדישו ניזק אינו קדוש קודם העמדה בדין ואם מכרו המזיק מכור לרדיא, אך צריך להבין בהשביח ממילא אמאי נוטל השבח לפי ערך המעות שיש לו בשור הא אין לו בשור כלל קודם העמדה בדין, לכן נראה לי דלאחר העיון בלשון רבינו חזינא דמפרש דלא כפירוש רבוותא, דבאמת לא הוה השבח שלו רק למשל, שור שוה עשרים שנגח שור שוה מנה וחבלו בחמשים זוז, דחייב לשלם חצי נזק היינו כ״ה זוז, ואין לו רק עשרים לשלם מגופו, דאם הושבח ממילא ועמד המזיק על שלשים זוז, נוטל חמשה ועשרים זוז כחיוב התשלומין ולח אמרינן דאין זה מגופו דשור אחר הוא, כיון שהראשון הושבח, אבל פטמו אמרינן דגופא אחרינא הוא ואין זה מגופו [וכמו שור פסולי המוקדשין דאינו משלם מבשרו נגד אימורין לולי הסברא אילו בשר לא אזיקו], ובהושבח ממילא, ממ״נ אי החיוב קודם העמדה בדין שלו הוא דאשבח, ואם החיוב לאחר העמדה בדין הרי יש כאן ממה לשלם והבן, וזה לשון רבינו, השביח המזיק בשעת העמדה בדין אם מחמת שפטמו שבח אינו משתלם ממנו אלא מה שהיה שוה בשעה שהזיק [פירוש ולא כל דמי נזקו] ואם מחמת עצמו השביח משתלם ממנו חצי נזק כולו בשעת העמדה בדין, [פירוש דוקא החצי נזק ואינו נוטל בשבחא כלום], ומצאתי כן בשיטה בשם ר״ח ז״ל עמד המזיק ופיטם שורו והשביחו ושוה מאה זוז אין לו לניזק לומר אטול השור כמו שהוא כו׳ ודוקא בשפטמו המזיק אבל שבח דממילא לא, אלא שקיל נזקא משבחיה שעור נזקא עיי״ש, ומפורש כמוש״כ בס״ד בשיטת רבינו וחדאי נפשאי. ולשיטה זו מסולק דברי התוספות וקושייתם בד״ה הב״ע כגון שפטמו:
והנה הירושלמי מייתי הברייתא באופן אחר, שור שוה ר׳ שנגח כו׳ ועמד על ארבע מאות זוז שאילו לא נגח היה יפה שמונה מאות זוז, אם עד שלא עמד בדין השביח, אין לו אלא כשעת נזקו [וכזה כתב רבינו אינו נותן לו אלא כשעת הנזק וכפירוש ב׳ מרש״י ודוק] הכחיש אין לו אלא כשעת העמדתו בדין, וקס״ד דכיחש מחמת מלאכה וקשיא לימא את מכחשת ואנא משלמנא, ובכיחש ממילא פשיטא דמשלם לשיטת ירושלמי דפחת נבלה דמזיק וכמו דאמר בפ״ק ישלם פחתא דילה יעו״ש, לכן קאמר דכצ״ל דעל המזיק קאי עיי״ש:
ודע דבכיחש ממילא לשיטת רש״י ותוספות. הפירוש, דמה שהוכחשה ברשות שניהן שהמה שותפין, ואם נגח שור שוה מאתים לשור שוה מאתים וחבל בו מאה דמשלם חמשים רביע השור, ואם כחש ועמד על מנה אין לו רק כ״ה דהכחש לשניהן, וניחזי לר׳ ישמעאל דזוזי דמסיק ביה, אף דאם נאבד סבר דאין לו ממה להשתלם, הכא יש לו ממה להשתלם בודאי לר״י משלם חמשים, [ואינו דומה להך דשור פסולי המוקדשין בשר ואימורין] וכן כתבו תוספות לעיל ד״ה הקדישו ניזק, אולם לשיטת רבינו בכיחש המזיק משתלם חמשים, דעד שלא עמד בדין לא הוחלט דינו, וע״כ דכיחש דקאמר הוא באינו שוה כמו שהזיק, שהחיוב היה מאה והמזיק אינו שוה רק חמשים, וכן הוא בפירוש ר״ח בשיטה יעו״ש, ולפ״ז ע״כ סבר לר׳ ישמעאל דאף אם נאבד השור חייב, דזוזי דמסיק ביה גברא וצריך לשלם והשור כאפותיקי סתם. וכמו שכתב המאירי הובא בשיטה בסוף פרקא, דגדולי הרבנים פרשו, שלדעת רי״ש בע״ח הוא כו׳ כלומר שלא נאמר מגופו אלא להפקיע את דינו ממה שח״נ שוה יותר מגופו, ולמדנו מדבריהן ששעבוד השור אינו אלא כאפותיקי סתם עיי״ש. ומה שהקשו תוספות משחטו מה שעשה עשוי לק״מ, דלרבי עקיבא קאי לשיטת רבינו, וזה טעם רבינו שלא הביא כלל הך דכיחש מזיק בחיבורו דזה פשיטא ועדיפא מיניה כתב רבינו דאם אבד אינו גובה ופטור הבעלים לקמן בפרק ט׳ הלכה ח׳, ודוק בכ״ז:
השביח המזיק בשעת העמדה בדין, אם מחמת שפטמו שבח אינו משתלם ממנו אלא מה שהיה שוה בשעה שהזיק ואם מחמת עצמו השביח משתלם חצי נזק ממנו כולו כשעת העמדה בדין.
בגמ׳ ת״ר שור שוה מאתים שנגח לשור שוה מאתים וחבל בו בחמשים זוז ושבח ועמד וכו׳ שבח מזיק נותן לו כשעת הנזק ופירש״י שבח מזיק ועמד על ד׳ מאות זוז נותן לו כ״ה כשעת הנזק ואינו יכול ניזק לומר תן לי חלק שמינית שבו שזכיתי בו משעת הנזק וברשותי השביח, כחש בשעת העמב״ד ונותן לו חלק שמיני שבו שברשותו כחש, אמר מר שבח מזיק נותן לו כשעת הנזק מני ר׳ ישמעאל דאמר ב״ח הוא וזוזי הוא דמסיק ליה אימא סיפא כחש בשעת העמב״ד אתאן לר״ע דאמר שותפי נינהו, כולה ר״ע והב״ע בשפיטמו ומבואר דאם שבח נוטל הניזק הריוח לבד חובו כיון דקיי״ל כר״ע ודידי הושבח, וכן בכחש אינו נוטל אלא כפי חשבון שעלה על חלקו בשעת הנזק ושלו הוכחש וכן פסק הטור, אבל הרמב״ם לא פסק כן ובשבח פסק רק דמשתלם חצי נזק ממנו כולו כשעת העמדה בדין, ומוכח דאינו נוטל אלא עד שיעור חצי נזק אבל אינו נוטל בריוח כלום, וזהו שלא כפי המבואר להדיא בגמ׳ דנוטל ריוח, וכן השמיט לגמרי דין כחש מזיק דנוטל כשעת הנזק, וכבר ביארו זה הגאונים מוהריט״ל ז״ל והגרא״מ ז״ל בס׳ מלבושי יו״ט בחלק חו״מ אות ז׳ ח׳ ט׳ דהוא משום דהרמב״ם אינו סובר יוחלט קודם העמב״ד ומפרש בגמ׳ כפי׳ הר״ח ז״ל דמפרש כן להדיא, וז״ל ודוקא כשפיטמו המזיק אבל שבח ממילא לא, אלא שקיל ניזק משבחא שיעור נזקיה, ובכחש ג״כ אינו מפרש הר״ח דלר״ע מפסיד לפי חשבון קודם העמב״ד, אלא דלר׳ ישמעאל משלם המזיק מביתו אם כיחש כפי שהי׳ שוה בשעת נגיחה דז״ל כחש כגון שהי׳ שוה ק׳ וכו׳ אין יכול הניזק לומר תן לי ק׳ שכך הי׳ שוה שורך בשעה שהזיק אלא אומר לו קח השור כמות שהוא כר״ע דאמר הוחלט השור.
והנה יסוד דבריהם מבואר בקצוה״ח סי׳ ת״ז על מה שכתב הרמב״ם בפ׳ ח׳ הל׳ ו׳ דמכרו מזיק אעפ״י שמכור חוזר וגובהו שהקשה היש״ש דלדידן דקיי״ל כר׳ עקיבא הא אינו מכור כלל, וביאר הקצוה״ח דשיטת הרמב״ם דהברייתא דמכרו מכור לרדיא קאי אליבא דר״ע ולא כשיטת התוס׳ דאי כר׳ ישמעאל אפי׳ עמד בדין מכור כ״ז שלא הגבו אותו ב״ד ואי הגבו אותו ב״ד ונעשה שלו פשיטא ובמועד נמי הכי, ותוס׳ ע״כ יסברו דבהעמב״ד יוחלט השור אפי׳ לר׳ ישמעאל וצ״ע עכ״ד הקצוה״ח.
והנה לומר דלר׳ ישמעאל נעשה דין יוחלט מהעמב״ד לא משמע כן בגמ׳ דהא אמרינן דלר׳ ישמעאל ומכרו את השור החי לב״ד קא מזהר רחמנא ולא למזיק וניזק ואם נימא דאחר העמב״ד גם לר׳ ישמעאל יוחלט, א״כ שפיר אפשר גם לר׳ ישמעאל לומר למזיק וניזק אזהר רחמנא דהא תיכף בגמר הדין נעשה השור של המזיק והניזק ואין מקום לומר דומכרו הוא גם לפני העמב״ד דמהיכי תיתי לומר כן הא קנס אינו זוכה עד שעת העמב״ד וא״כ אפי׳ נימא דבתם הואיל דהוא מגופו זוכה למפרע כמש״כ התוס׳ אבל עכ״פ דין ומכרו בפועל הוי אחר העמב״ד.
ונראה דכיון דאמרינן דלר׳ ישמעאל הוי דין השור כמו שעשאו אפותיקי, וכתבו התוס׳ בב״מ דף ט״ו דבאפותיקי מכיון שהגיע הזמן נעשה של הבע״ח לענין שבח, וקודם שהגיע הזמן אינו מוכח שם מד׳ התוס׳ שכתבו וי״ל שמכרה קודם שהגיע הזמן וכו׳ ע״ש, ויש לומר דכונתם דרק המכירה הי׳ קודם שהגיע הזמן אבל עכשיו אנו דנין ע״ד השבח שלאחר הגעת הזמן דלא מסתבר דקודם הזמן יהיה דינו כמו שלו, וכן מוכח בדבריהם ע״ש, א״כ מיושב שפיר שיטת התוס׳ דלענין דין שבח כבר נחשב כמו שהוא שלו משעת העמב״ד דהוי כמו אחר הגעת הזמן, אבל מ״מ צריך ע״ז דין ב״ד ולא שייך על זה למזיק וניזק קמזהר רחמנא דגם באפותיקי צריך דין גביה דהא הלוה יכול לסלקו בדמים כמבואר בח״מ סי׳ קי״ז דאף דלענין שבח הוא שלו היינו משום דאלים דין שעבוד דאם יגבה אח״כ הוי שלו למפרע.
איברא דהתוס׳ בדף ל״ג כתבו דאפי׳ לאביי דאמר למפרע הוא גובה מ״מ אינו נוטל הניזק שבח יש לומר דכונתם קודם שעמד בדין דאפי׳ לאביי דאמר למפרע הוא גובה מ״מ אינו שלו לענין שבח אבל לאחר העמב״ד אפי׳ לר׳ ישמעאל הוי כמו אפותיקי לאחר שהגיע זמנו דהשבח שלו לשיטת התוס׳, ואולי אפשר לומר דנ״מ בין הושבח ביד המזיק להושבח ביד הלוקח, אך עכ״פ הכא בברייתא דמכרו מכור לענין שבח שביד הלוקח עסקינן, וניחא עכשיו דלשיטת התוס׳ אם עמד בדין אפי׳ לר׳ ישמעאל אינו מכור לרדיא דשייך להניזק כל השבח דלענין שבח כמו שלו, וכן מדוייק לשון רש״י שכתב בסיפא דמשעמד בדין מכרו אינו מכור דמשועבד גופו למזיק ושלו הוא, ואף דאולי יש לחלק משבח לרדיא אבל אינו מוכרח, ושפיר יש לומר דכיון דאם הושבח שייך להניזק השבח ה״נ אם השביח ברדיא שייך להניזק.
וכל זה לשיטת התוס׳ אבל לשיטת הרמב״ם בפ׳ כ״א מה׳ מלוה הל׳ ו׳ וכפי״מ שנבאר בעה״י שם דגם באפותיקי אינו נוטל שבח אלא לגבות חובו וא״כ לשיטתו א״א לומר דלר׳ ישמעאל השבח שלו דאם נימא דהוי ממש כמו יוחלט א״כ הוא כמו לר׳ עקיבא דלמזיק וניזק קא מזהיר רחמנא ולכן ע״כ דמכרו מכור היינו לר״ע דלר״ע נמי לא אמרינן יוחלט קודם העמב״ד, ורק משעמד בדין אינו מכור, ונמצא לפי״ז דהרמב״ם לא יוכל לסבור דשבח מזיק יהיה נוטל שבח יותר מדמי הנזק כיון דעד העמב״ד לא אמרינן יוחלט ומטעמא דאפותיקי אינו נוטל לשיטתו בשבח אלא כדי לגבות חובו וכנ״ל, ולכן פסק דאינו נוטל אלא כשיעור הנזק, וכן כחש המזיק לא יפסיד משיעור נזקו וכנ״ל.
והנה שיטת הר״ח והרמב״ם צריך ביאור דא״כ מה אמר בגמ׳ אמר מר שבח מזיק נותן כשעת הנזק מני ר׳ ישמעאל היא דאמר ב״ח הוא וזוזי הוא דמסיק ביה דמה ניחא לגמ׳ אי מתוקמא כר׳ ישמעאל דאמאי לא יגבה שיעור נזקו משבח שהשביח השור אפי׳ לר׳ ישמעאל דהא בע״ח גובה גם משבח שהשביח לוקח וכ״ש משבח שהשביח הניזק ואף דמה דגובה בע״ח משבח שהשביח לוקח היינו דוקא משום שכך כותב לו מוכר ללוקח ונחשב כאילו השביח מוכר דהוא החייב ומשבח שלו ודאי שפיר גובין כמו משאר נכסים שקונה אחר ההלואה משא״כ הכא בשבח השור דאם נחשוב השבח לדבר אחר א״כ השבח לא נשתעבד לגבות מגופו שהשבח לא היה בשעת ההיזק ואין גובין ממנו כמו שאין גובין משאר נכסים יותר ממה שהיה שוה השור, מ״מ לא ניחא כלל דמה דצריך להא דשכך כותב לו מוכר ללוקח זהו רק לשבח שהשביח לוקח מחמת הוצאה. אבל שבחא דממילא גובה אפי׳ במתנה דליכא טעמא דשכך כותב לו, כמבואר שם ברי״ף ורמב״ם וטעמא הוא משום דאומר לו שעבודי הושבח ובשבח מחמת הוצאה ג״כ יש מחלוקת בשבח היותר על ההוצאה. ויבואר אח״כ אבל עכ״פ שבחא דממילא גובה בע״ח, וא״כ מה ניחא לגמ׳ אי אתיא כר׳ ישמעאל. ועוד דמה נ״מ בזה בין ר׳ ישמעאל לר״ע כיון דלר״ע ג״כ לא אמרינן הוחלט קודם העמב״ד.
ונראה דהביאור הוא כן. דלר׳ ישמעאל מכיון דאמרינן ב״ח הוא וזוזי הוא דמסיק ביה, ואם נאבד השור אחר הנזק צריך המזיק לשלם מביתו. וא״כ כל הדין מגופו שאמרה תורה הוא לקבוע שיעור התשלומין דאינו חייב לשלם אלא כמה ששוה השור ואם השור בעין גובה מהשור ולא משאר נכסים. אבל אם אינו בעין גובה גם משאר נכסים. וכיון דשיעור מגופו הוא לקבוע שיעור תשלומי הנזק. א״כ יותר מכפי מה ששוה השור בשעת הנזק אינו מגיע להניזק כלל וא״כ אין שייך להקשות מבע״ח דגובה משבחא דממילא. דהתם הלא מגיע לו מהלוה שעור ארעא ושבחא אבל הכא אינו מגיע לו יותר כלל.
וכל זה לר׳ ישמעאל דאמרינן דמה דאמר קרא ומכרו את השור החי זהו לב״ד מזהר רחמנא. אבל לר״ע דס״ל יוחלט השור ולניזק ומזיק מזהר רחמנא אף דלא אמרינן יוחלט קודם העמב״ד היינו משום דקודם העמב״ד לא נעשה אכתי דין לומר יוחלט, אבל עכ״פ אין אנו צריכין כלל לומר דהתורה קצבה שיעור תשלומי הנזק לפי שויו של השור, אלא דהתורה אמרה שמנכסים אחרים של המזיק אין גובין רק מן השור. אבל לעולם שדין תשלומי הנזק הוא על כל פחת ההיזק. ועל כל הנזק אמרה תורה שבשעת העמב״ד כבר הוחלט שור המזיק לניזק כפי שיעור פחת ההיזק בשור שהוזק ולניזק ומזיק מזהר רחמנא. וא״כ שפיר דלר״ע אין אנו דנין כלל על שויו של שור המזיק בשעת הנזק.
ולכאורה יש להקשות דילמא לר׳ ישמעאל נמי מה שקצבה תורה שיעור תשלומי הנזק הוא לא כמו ששוה בשעת הנזק אלא כמו ששוה בשעת העמב״ד, ואף דהגמ׳ בודאי לא סבר כן דהא אמר דלר׳ ישמעאל אם כיחש המזיק עד העמב״ד משלם המזיק מביתו, אבל גם זה קשה דמנלן הכי בין בשבח בין בכחש, ויש לומר דסבר הגמ׳ דכיון דלר׳ ישמעאל דין מגופו שאמרה תורה הוא רק ליתן קצבה לשיעור התשלומין דהא סבר יושם השור בב״ד ואם נאבד משלם מביתו, וא״כ מסתבר דשיעור התשלומין אינו כפי שויו של השור בשעת העמב״ד אלא בשעת הנזק דאותה שעה היא היא המחייבתו למזיק בתשלומי נזקין.
והנה לפי״מ שבארנו תלוי דין שבח דאמרינן דלר׳ ישמעאל אינו גובה בדין כחש דאמרינן דמשלם מביתו, אבל באמת אינו מוכרח ואנו יכולין להסביר דין שבח לר׳ ישמעאל אפי׳ אם לא היינו אומרים דלר׳ ישמעאל אם כחש שור המזיק או נאבד משלם מביתו, ונאמר דסבר הגמ׳ דשומת תשלומי הנזק כיון דלר׳ ישמעאל הוא לפי שויו של השור המזיק ולפי שיעור זה נעשה דמי הנזק חוב על המזיק שיכול לסלקו בזוזי ורק דמ״מ אין גובין מנכסים אחרים דהקילה תורה שאין משלם אלא מגופו, אבל כיון שקצבת שיעור התשלומין הוא לפי שויו של השור לכן מסתבר דקצבה זו נעשית בשעת הנזק, אבל לר״ע לא אמרינן דנעשה קצבה ושיעור התשלומין אלא דאמרה תורה דעל שיעור כל פחת הנזק נעשה דין יוחלט בשעת העמב״ד וכנ״ל.
ומה שכתבנו זה הוא משום דאילולי דברי הר״ח ז״ל אינו מוכרח לפרש בגמ׳ דכחש כשעת העמב״ד דאמר ע״ז מני ר״ע היא דהיינו דלר׳ ישמעאל משלם המזיק מביתו. דנוכל לפרש באופן אחר דאמר שפיר מני ר״ע היא היינו דהברייתא דאמרה כיחש כשעת העמב״ד אשמעינן באמת להיפוך מפירש״י והיינו דלא נימא דאזלינן בתר שעת הנזק, ואם בשעת הנזק היה מגיע להניזק חצי השור כגון שור שוה מאתים שנגח לשור שוה מאתים ואין הנבלה יפה כלום, אז נימא דאם הוכחש אחר הנזק אין להניזק אלא חצי השור ועל זה אמר כיחש כשעת העמב״ד דאין אנו הולכין אחר שעת הנזק אלא אחר שעת העמב״ד, ואף שעכשיו הוא שוה רק מאה וחמשים יש לו מאה זוזי. ועל זה אמר שפיר מני ר״ע היא דעכ״פ זה הא קתני בברייתא דאחר שעת העמב״ד ולא אח״כ ואם הוכחש אחר העמב״ד אין להניזק אלא כפי שיעור שהיה לו בשעת העמב״ד, וכל זה לר״ע דסבר יוחלט השור, אבל לר׳ ישמעאל דסבר יושם השור וצריכים ב״ד לעשות גוביינא. וא״כ כל זמן שלא גבו השור והקנו אותו לניזק בתורת פרעון אפי׳ אחר העמב״ד אם הוכחש אינו מפסיד הניזק כלום. ובפי׳ זה היינו מרויחין בפשטות דברי הברייתא דבאמת לפי׳ הר״ח הוא דחוק כיון דמיירי בשור שוה מאתים שנגח לשור שוה מאתים וחבל בו בנ׳ זוז וחצי הנזק הוא כ״ה ולא מסתבר דכחש המזיק היינו ששור המזיק שהיה שוה מאתים אינו שוה עכשיו כ״ה והוא דחוק הרבה, ופירש״י מיושב שפיר דכחש המזיק מקצת אמרינן דנוטל כשעת העמב״ד ומפסיד חלק שמינית מהכחש, ולכן לשיטת הר״ח והרמב״ם דלא אמרינן יוחלט קודם העמב״ד, וא״א לפרש כפירש״י מרווח יותר לפרש כמו שכתבנו. דבאמת לא הוכחש אלא חלק מהשור ואשמעינן דנוטל הניזק כשעת העמב״ד ואינו מפסיד בשביל הכחש ומ״מ הוא דוקא לר״ע משום דלר׳ ישמעאל גם מהכחש שאחר העמב״ד עד הגוביינא אינו מפסיד וכנ״ל. ונרויח בזה שאין אנו צריכין לחידושו של הר״ח ז״ל דלר׳ ישמעאל משלם מביתו אם כחש המזיק או נאבד.
איברא דשיטת רש״י ג״כ הכי בדף ל״ו ע״א בהא דאמר ש״מ שני שוורים תמים שהזיקו רצה מזה גובה רצה מזה גובה ופי׳ רש״י ואם אבד האחד קם חברו תחתיו ומשתלם ממנו ומסיק דר״ע היא וטעמא דאיתנהו לתרווייהו וכו׳ ופירש״י אבל לר׳ ישמעאל כיון דאמר בע״ח הוא וזוזי הוא דמסיק ביה אבד האחד לא איבד את זכותו, והקשו בתוס׳ דהא לעיל אמרינן שחטו מה שעשה עשוי ופירשו בתוס׳ דלר״ע הוי חידוש אבל לר׳ ישמעאל לא הוי חידוש. ובמה דאמר מעיקרא ש״מ שני שוורים תמים הקשו בתוס׳ על פירש״י דלא הוי ליה למימר ש״מ אלא מסיפא הו״ל למיפרך דקתני אחד גדול ואחד קטן המע״ה א״כ כשאבד אחד מהן לא משתלם מאותו שנשאר, ודבריהם בזה תמוהין דהא ודאי אין ספק דאינו חולק ר׳ ישמעאל על זה הדין דתם משלם מגופו, ואם כן אם ספק הוא שמא קטן הזיק איך ישתלם מן הגדול דמי קטן, וכל הספק כאן הוא רק דנימא דכיון דנתחייב המזיק לשלם כפי דמי שור המזיק, לכן גם כשאבד לא פקע חיובו, אך קושייתם משחטו מה שעשה עשוי הוא קושיא חזקה דלשיטת הר״ח והרמב״ם נוכל להעמיד הך ברייתא כר״ע כיון דלר״ע נמי לא אמרינן יוחלט קודם העמדה בדין ושפיר מכרו מכור לרדיא, אבל רש״י דסובר להדיא כאן בברייתא גבי כחש ושבח מזיק דאמרינן יוחלט קודם העמב״ד, וכן משמע לכאורה בדף ל״ג ע״ב בברייתא דתני רב תחליפא קמי׳ דר׳ אבהו מכרו אינו מכור דפריך מכרו מאן אילימא מזיק מכרו אינו מכור מני ר״ע היא ופי׳ רש״י מכרו אינו מכור קס״ד אפי׳ לרדיא, ומוכח דסובר רש״י דלר״ע אינו מכור לרדיא, אכן אולי אפשר להעמיד שם אחר העמב״ד, אבל עכ״פ כאן מוכח להדיא דסובר דאמרינן יוחלט קודם העמב״ד, וא״כ ע״כ ברייתא בתרייתא בדף ל״ג דקתני מכרו מכור ע״כ דאתיא כר׳ ישמעאל וכן פי׳ הרשב״א שם דהך ברייתא כר׳ ישמעאל, וא״כ מדקתני שחטו מה שעשה עשוי ע״כ דאין המזיק צריך לשלם מביתו.
אכן כבר כתבנו למעלה בפ״ד הלכה ט׳ דיש לחלק לדעת רש״י בין קודם העמב״ד לאחר העמב״ד דמה שכתב בדף ל״ו דאם אבד האחד לא איבד את זכותו איירי אחר העמב״ד דכבר נתחייב המזיק לשלם אם לא יתן להניזק את המזיק ואז שפיר יש סברא דכמו דיכול לסלקו בזוזי כן גם הוא נתחייב בדמי ההיזק גם אם יאבד השור, וגבי שחטו מה שעשה עשוי הא מיירי קודם העמדה בדין.
ובמה שהקשיתי למעלה על דברי התוס׳ שהקשו על רש״י דלא הול״ל ש״מ אלא הו״ל למיפרך מסיפא דאחד גדול ואחד קטן, ודבריהם תמוהים דשם ודאי ליכא הו״א דיגבה גדול, אכן שבתי וראיתי דהתוס׳ מפרשים בכונת רש״י דא״א לומר דהא דאמר ש״מ הוא משום דנימא דלר׳ ישמעאל אם אבד שור המזיק לא הפסיד הניזק וישלם המזיק מביתו, דא״כ לא הו״ל לגמ׳ לומר שני שוורים שהזיקו רצה מזה גובה רצה מזה גובה, ופירש״י דאם אבד האחד גובה מהשני דהא לפי״ז אם אבד שור המזיק גובה תמיד משאר נכסים, וא״כ למה נקט שני שוורים שהזיקו, ולכן מפרשים התוס׳ בכונת רש״י דדוקא בשני שוורים שאחד מהן הזיק אמר דש״מ רצה מזה גובה, והיינו דכשאבד אחד גובה מספק מהשני ובטעמא דמילתא דאיך הוי סבר לומר כן אפשר לומר עפ״י מה דפסק הרמב״ם בפ׳ ב׳ מה׳ שאלה ופקדון הל׳ ח׳ דפשיעה בבעלים דמספק חייב השומר וכתב המ״מ דסובר הרמב״ם דכיון דמעיקר הדין צריך להיות חייב, ורק דהתורה פטרה בבעלים אפי׳ בפשיעה ולכן בספק בבעלים חייב, ולכן אפשר דגם בכה״ג למ״ד פלגא נזקא ממונא דמעיקר הדין הי׳ צריך להיות חייב נזק שלם, ורק דחס רחמנא עליו ופטרתו בחצי נזק מגופו, ולכן היכי דהוי ספק אם נאבד השור או לא אינו פטור מספק, ואף דיש לפקפק בזה דאפשר יש לחלק מספק בדין לספק במציאות, ועוד אפשר אינו דומה פשיעה בבעלים לחצי נזק אפי׳ אי פלגא נזקא ממונא מ״מ עכ״פ יש מקום לדון בזה, וכיון דבמתני׳ קתני שניהם חייבים ומפרש מעיקרא דכל אחד חייב ע״כ הוכיח דמספק גובין מכל אחד דא״א לומר דאתיא כר׳ ישמעאל ומשלם מביתו אם נאבד דא״כ לא שייך לומר שניהם חייבים, וזה הוא ש״מ שני שוורים תמים וכו׳ משום שזהו באמת חידוש דמספק יוכל הניזק לגבות מכל אחד.
ולכן למסקנא דמשני ר״ע הוא ומפרש רש״י אבל לר׳ ישמעאל כשאבד האחד לא איבד את זכותו אין כונת רש״י דוקא היכי דיש ספק מי נגח דלהלכה דקיי״ל פ״נ קנסא אין סברא כלל לחייב מספק אלא משום דכשנאבד שור המזיק צריך לשלם מביתו לר׳ ישמעאל ומשום זה הקשו בתוס׳ משחטו דלא מיירי בספק ובדעת רש״י כבר כתבנו לחלק בין קודם העמב״ד לאחר העמב״ד.
ובזה מבואר מה דבגמ׳ אמר מקודם ש״מ וכו׳, ומשני ר״ע הוא ודוקא דאיתנהו לתרווייהו, וקשה דאמאי לא תירץ לו לפי מה דהוי סבר מעיקרא דרצה מזה גובה ורק לומר דר׳ ישמעאל היא, וגם מה אמר ש״מ וכו׳ דמשמע דזהו חדוש גדול דהא אה״נ דלר׳ ישמעאל כן הדין, אכן לדברינו מבואר דבאמת מתחלה הוי סבר דדוקא בשביל שאחד משניהם הזיק וע״ז אמר ש״מ שמספק גובין והיינו דוקא אי פלגא נזקא ממונא אפשר לומר כן וגם זה אינו מבורר, ולכן אמר ש״מ שזהו בודאי חדוש גדול שמספק גובין, וע״ז מתרץ דהפי׳ במתני׳ הוא דמספק אינו גובה וכ״ז לר״ע אבל לר׳ ישמעאל גובה אפי׳ משאר נכסים, ועכשיו מיושב דהתוס׳ הקשו שפיר דאם נימא דמספק גובין א״כ גם באחד גדול ואחד קטן גובה מהגדול.
ובדעת רש״י יש לומר דדוקא בשני שוורים שמקודם שנאבד היה ודאי חיוב, אז סבר הגמ׳ דאפשר לומר דאם נאבד אחד יגבה השני מספק ובגדר ספק פטור דמספק לא יפטור את עצמו, אבל באחד גדול ואחד קטן דעל דמי הגדול לא נתחייב מעולם בודאי לכן אינו גובה מספק בדמי גדול, ולא נדמה זה להא דפשיעה בספק בבעלים או דרש״י גם שם לא יסבור כדעת הרמב״ם, ובדברינו מבואר מה דהתוס׳ קבעו שתי הקושיות על שני מקומות הקושיא דאחד גדול ואחד קטן קבעו מקודם על מה דאמר ש״מ שני שוורים תמים, והקושיא משחטו כתבו במסקנא על מה דמפרש רש״י דלר׳ ישמעאל אם נאבד משלם מביתו, משום דבאמת הם שני ענינים וכל קושיא במקומה ואינם שייכים זה לזה דמקודם הוכיחו דמספק אינו גובה ואח״כ הוכיחו דאינו משלם מביתו.
אח״כ ראיתי שהתורת חיים נחית למה שכתבתי וגם הפנ״י ציין לעיין בו ומשמע שמסכים לדבריו אבל באופן אחר, שהוא מפרש דבאמת רש״י אינו סובר דלר׳ ישמעאל אם נאבד משלם מביתו ומה שכתב רש״י דלר׳ ישמעאל אם אבד האחד לא איבד את זכותו היינו משום דהוי בגדר ספק פטור וספק פרעון שאינו יכול לפטור את עצמו מחובו, דמה שאם נאבד השור אינו גובה הוא גדר פטור ואינו פוטר את עצמו מספק, ולדעתי לומר כן בדעת רש״י באמת הוא דבר קשה דמה שכתבתי הוא רק ליישב ההו״א דגמ׳ דאמר שני שוורים תמים וכו׳ דהוכיח זה ממתני׳ להדיא דמספק גובין ע״כ אנו יכולין לומר כן אבל לומר כן באמת לא מסתבר הדבר, חדא דלמ״ד פ״נ קנסא איזה פטור יש כאן הא המזיק אינו מחוייב כלל לשלם מביתו, וכל הדין שיש להניזק הוא לגבות מגופו, וא״כ למה קורא לזה פטור אם נאבד השור, ועוד דבספק פרעון היכי דשניהם אינם יודעין הוא משנה מפורשת בגיטין דף ע״ח דאם זרק לו חובו מחצה על מחצה יחלוקו וכתב הרשב״א דטעמא הוא משום דהוי ספק פרעון ושניהם אינם יודעין, וא״כ ה״נ אמאי יגבה הניזק בודאי כל השור היה צריך להיות יחלוקו, ואף דיש לחלק דשם הוי ספק שמא כבר פרעו ויש אצל המלוה פרעון של הלוה, ואם יפרע פעם שני׳ יהי׳ אצלו כסף של הלוה, ולכן כיון שהמלוה בעצמו אינו יודע אינו יכול לגבות כולו ויחלוקו והכא ליכא ספק על פרעון אלא על פטור, מ״מ אינו מוכרח לחלק דהכא נמי אם אין חייב לו עכשיו הוי גזל מה שנוטל אצלו, ובכ״ז אמרינן דמוקמינן אחזקת חיוב וע״כ דמגיטין מוכח דלגבות כולו בספק פרעון צריך שהתובע יטעון ברי, ולכן אף שגם אנכי כתבתי באופן זה לפי דברי רש״י הוא רק בתורת הו״א ובגדר קושיא ש״מ שני שוורים תמים וכו׳, אבל שיהיה כן באמת זה אי אפשר לדעתי, בפרט דבאמת אינו גדר פטור כלל וכמש״כ, וגם התוס׳ ע״כ נחתו לסברא זו בדבור הקודם במה שהקשו על רש״י בהא דאמר ש״מ שני שוורים תמים דכונת רש״י דמטעם ספק יגבה וכמש״כ, ומ״מ במסקנא החליטו התוס׳ דכונת רש״י הוא דאם אבד משלם מביתו וכן האמת כדבריהם כמו שבארנו, ובקושיית התוס׳ משחטו מה שעשה עשוי כבר כתבנו לחלק בין קודם העמדה בדין לאחר העמדה בדין וכמו שנתבאר למעלה.
והנה נתבאר למעלה שיטת הר״ח דלרי״ש אם כיחש משלם מביתו דהא פי׳ כחש בשעת העמב״ד היינו דאינו משלם מביתו, וכתב דזהו אליבא דר״ע, אך באמת הר״ח סותר משנתו דגבי שחטו מה שעשה עשוי כתב וז״ל פי׳ חי הוא שוה מנה שחטו הוא שוה מנה פחות סלע ותנינן אינו חייב לשלם לרי״ש דאמר שורו של מזיק הוא והוא משועבד לניזק, והוא סותר שיטתו גבי כחש כשעת העמב״ד בתרתי. בין במה דמוכח להדיא שם דלרי״ש גובה משאר נכסים בין במה דמוכח שם דגם לר״ע לא אמרינן יוחלט קודם העמב״ד דהא כתב גבי שבח דשקיל ניזק משבחיה שיעור נזקו. ומוכח דאינו נוטל יותר מכדי נזקו וכמו שכן הוא דעת הרמב״ם לפנינו ומוכח דלר״ע נמי לא אמרינן יוחלט קודם העמב״ד ומשום זה סובר הרמב״ם דברייתא דשחטו מה שעשה עשוי הוא אליבא דר״ע דהא פסק כן להלכה בפ״ח הלכה ז׳. וכבר הקשה זה בס׳ מלבושי יו״ט והביא דברי הרמב״ן במלחמות ריש פ׳ שו״ש שהשיג על הבעה״מ דסובר דלרי״ש גובה משאר נכסים מהברייתא דשחטו וכ׳ דע״כ הוא כרי״ש. דלר״ע לא הוי מזיק שעבודו אלא מזיק ממונו וכתב שכן כ׳ הר״ח ז״ל והוא באמת פלא גדול.
והנה הביא בשם נכדו הרב הגאון ר׳ בצלאל ז״ל לתרץ דאף דנימא דמשלם מביתו לרי״ש היינו דוקא אם כחש או נאבד אבל הוזל כיון דהמזיק לפנינו אינו משלם מביתו דאינו משתלם אלא מגופו. ולכן בשחטו כיון דאמרינן זיקא בעלמא הוא דשקלי מינך הוי כמו הוזל. ואף דבאמת מדמי הגמ׳ שחטו לחפר בורות שיחין ומערות היינו רק לענין זה דהוי היזק ניכר, אבל מ״מ לענין שישלם המזיק מביתו לא הוי כמו כחש אלא כמו הוזל. אכן לדעתי אין הדבר נכון בסברא דאף דבגמ׳ אמר מהו דתימא אמר זיקא בעלמא וכו׳ זהו רק מהו דתימא אבל לא דנסבור להלכה דכחש חשיב שחסר חלק מזיק ושחטו הוי כמו שלא חסר אלא כמו הוזל. וגם עיקר חידושו דאף דנימא דמשלם מביתו היינו דוקא אם חסר ולא בהוזל אינו מוכרח כלל דמה נ״מ. דאי כפשוטו דאינו משתלם אלא מגופו א״כ אפי׳ חסר המזיק אינו משלם מביתו, וע״כ דנימא לשיטה זו דמה דאמרינן דאינו משתלם אלא מגופו היינו דלא נתחייב אלא בכדי שויו של השור או בשעת נגיחה כפי דמוכח לפיר״ח או בשעת העמב״ד כמו דמוכח לפירש״י לפימש״כ. ועכ״פ אין נ״מ בזה בין הופחת שור המזיק או הוזל.
ולכן נראה לי דהנה בפ״ד הלכה ט׳ כתבתי דלרי״ש הא דגובין בשור תם שמסרו לשומר מגוף השור ע״כ היינו משום דבשור תם לא הי׳ רשות להבעלים לפטור את עצמם מחיובם במסירתם לשומר. משום דאם נפטרו הבעלים אין סברא מה דגובין מגוף השור דדוקא לר״ע אפשר לומר הסברא דהאי תורא דאזקן מיניה משתלימנא משום דסבר יוחלט. ע״ש שהארכנו בזה. אך כ״ז הוא לענין חיובם של הבעלים שלא נפקע דמשום הכי גובין מגוף השור אבל בחיובו של השומר יש לדון בזה ולמעלה כתבנו בדעת הרמב״ם דלרי״ש כל החיוב לגבי הניזק הוא על הבעלים והשומר מחויב לבעלים. אבל בדעת הר״ח נוכל לומר דאף דלגבי לגבות מגופו לא פקע החיוב מהבעלים משום דלא יוכלו להפקיע זכותו של הניזק. מ״מ לענין דין לשלם מביתו בזה נעשה החיוב על השומר כמו במועד. וא״כ נוכל ליישב דברי הר״ח דברייתא שפיר אשמעינן דשחטו מה שעשה עשוי דפטור לשלם פחת שחיטה ואין להקשות דהא עכ״פ חייב לשלם מביתו בשביל היזק הנגיחה דהא איכא נ״מ אם הזיק השור בבית שומר ואח״כ שחטו אותו הבעלים.
אולם בדבר הסתירה השניה בדברי ר״ח ז״ל דבהא דשבח וכחש מזיק סובר דגם לר״ע לא אמרינן יוחלט קודם העמב״ד ובהא דשחטו מה שעשה עשוי כתב דאתיא דוקא כר׳ ישמעאל והרמב״ן פירש להדיא בדבריו דלר״ע לא הוי מזיק שעבודו אלא מזיק ממונו היטב אשר דבר הרב ר׳ בצלאל ז״ל הנ״ל דהר״ח יסבור כמש״כ התוס׳ בגיטין דף מ׳ ע״ב דהיכי דאינו יכול לסלקו בזוזי למפרע הוא גובה, ולכן לר״ע כיון דאית ליה יוחלט ורק דקודם העמב״ד אינו חלוט דקנס אינו זוכה עד העמב״ד מ״מ גם קודם אינו יכול לסלקו בזוזי ולכן אמרינן למפרע הוא גובה. ולכן אם שחטו אפי׳ קודם העמב״ד חייב לשלם דלא הוי מזיק שעבודו אלא מזיק ממונו. והרמב״ם דפסק להלכה הא דשחטו אינו משלם פחת שחיטה יסבור דבקנס לא אמרינן למפרע הוא גובה, ואף דאינו יכול לסלקו בזוזי כיון דקודם העמב״ד אכתי גברא לאו בר חיובא הוא.
והנה קצר במקום שצריך להאריך שכתב דהר״ח סובר כשיטת התוס׳ בגיטין ולא ביאר הדברים, דבאמת שיטת התוס׳ אינה כמו שרוצה בזה לבאר דעת הר״ח. דהתוס׳ מפרשים דמשום הכי אמרינן הקדשו מוקדש משום דר׳ אבהו ולא אמרינן דקדוש לגמרי דהקדש מפקיע מידי שעבוד, ובב״ק כתבו דמיירי בבעל מום דהוי קדושת דמים. ובגיטין כתבו דלרי״ש נמי אינו יכול לסלקו בזוזי. וכיון דאינו יכול לסלקו גם רבא מודה דלמפרע הוא גובה ולכן לא אמרינן בזה הקדש מפקיע מידי שעבוד. וא״כ אנו רואין דאף דאית להו לרי״ש למפרע הוא גובה מ״מ אמרינן דשחטו פטור מפחת שחיטה משום דהוי מזיק שעבודו. אלמא דאף דלמפרע הוא גובה מ״מ מי שהזיק קודם שגבה הוי בזה דין מזיק שעבודו. וא״כ איך נבוא ליישב בד׳ התוס׳ שיטת הר״ח ולומר דמשום הכי סובר הר״ח דשחטו פטור מפחת שחיטה דוקא לרי״ש ולא לר״ע אף דהר״ח סובר דלר״ע נמי לא אמרינן יוחלט קודם העמב״ד משום דהר״ח יסבור דלרי״ש יכול לסלקו ולר״ע אינו יכול לסלקו. וכיון דאינו יכול לסלקו. אמרינן למפרע הוא גובה וכיון דלמפרע הוא גובה לא הוי מזיק שעבודו אלא מזיק ממונו, דהא מדברי התוס׳ מוכח להיפוך דאף דאית להו דלרי״ש אינו יכול לסלקו ואמרינן למפרע הוא גובה ומשום הכי לא אמרינן הקדש מפקיע מידי שעבוד ומ״מ שחטו הוי מזיק שעבודו:
וצריך לומר לפי״ז דהר״ח יסבור סברא זו דלמפרע הוא גובה ויחלוק על שיטת התוס׳ דסוברים דמ״מ מקרי מזיק שעבודו ויסבור דלא מקרי מזיק שעבודו אלא מזיק ממונו. וצריך להסביר עוד לפי״ז מה דאמרינן דלענין כחש ושבח אינו זוכה גם לדברי הר״ח זכיה גמורה שיהיה השבח שלו אפי׳ היותר על דמי הנזק וכן שיפסיד בכחש השור לפי חלקו, ואמרינן דקודם העמב״ד אכתי אין השור שלו. ולענין שחטו נאמר המזיק צריך לשלם דהוי כמו שכבר גבה. וצריך לומר דלא דמי דין שומת הגוביינא לדין אם מי שהוא הזיק את דבר המשועבד. דלענין שומת הגוביינא ודאי שמין כבשעת גוביינא דאף דאמרינן למפרע הוא גובה היינו דמה שיגבה אח״כ הוי כמו שגבה למפרע. אבל אופן הגוביינא הוא כמה ששוה בשעת גוביינא וכמו דאין לו להגובה הזיק ורויח ביוקרא וזולא ה״נ אין לו הזיק וריוח בכחש ושבח, ומ״מ אם אחרים הזיקו או אפי׳ הבעלים בעצמם חייבים לשלם דלענין זה אמרינן למפרע הוא גובה. ולפי״ז א״צ לומר דהרמב״ם סובר דלא אמרינן למפרע הוא גובה דיכול לסבור כדעת התוס׳ וכנ״ל. ורק שנכון לומר כן דלא נסבור בקנס למפרע הוא גובה.
ובאופן אחר יש לומר דבמה שהוא בגדר שעבוד גם הר״ח יסבור כשיטת התוס׳ דלא מהני הא דלמפרע הוא גובה דלא יהיה בזה דין דמזיק שעבודו. ומה דסובר הר״ח דלר״ע שחטו חייב לשלם אף דלענין כחש ושבח סובר דלא אמרינן יוחלט קודם העמב״ד משום דסובר דאף דלא אמרינן יוחלט למפרע ולא נעשה דין בשעת נגיחה כמה מגיע להניזק בשור המזיק ואיזה חלק יש לו בו דזה מתברר דוקא בשעת העמב״ד וכפי שויו של שור המזיק בשעת העמב״ד בין לענין יוקרא וזולא בין לענין כחש ושבח, מ״מ כיון דבשעת נגיחה נעשה דין שעם העמב״ד יהי׳ חלק שור המזיק המגיע לשיעור הנזק של הניזק בלא שום קנינים זה כבר זכות בעצם שור הניזק משעת נגיחה ולא דמי לשעבוד דכשיגבה צריך הוא לעשות קנין לגבות חובו, ולכן זכות זה יש לו דין ממון שאפי׳ מ״ד מזיק שעבודו של חבירו פטור בזה מודה דחייב, ובזה מיושבים דברי הר״ח דאף בכחש ושבח סובר דאינו זוכה משעת היזק, מ״מ בשחטו סובר שפיר דחייב לשלם לר״ע, אבל הרמב״ם בודאי חולק בזה על הר״ח וסובר דכיון דקודם העמב״ד לא אמרינן יוחלט שפיר פטור מלשלם אם שחטו, ולא עוד אלא שהרמב״ם סובר דקודם העמב״ד עוד גרע משעבוד דגבי שעבוד פסק המזיק שעבודו של חבירו חייב, וכבר הקשה שם הלח״מ בזה ע״ש.
והנה נתברר לנו ארבעה שיטות בהך דינא דשיטת רש״י ותוס׳, וכן הוא שיטת הטור דלר״ע דקיי״ל הכי דיוחלט השור נעשה מוחלט למפרע משעת הנזק ויש לו חלק בשבח אפי׳ יותר משיעור נזקו ומפסיד בכחש לפי חלקו, ולדעת רי״ש מחולקים רש״י ותוס׳ דרש״י סובר דלרי״ש צריך המזיק לשלם מביתו אם כיחש או נאבד אחר העמב״ד והתוס׳ סוברים דלעולם אינו משתלם אלא מגופו ושיטת ר״ח והרמב״ם דאפי׳ לר״ע לא אמרינן יוחלט עד אחר העמב״ד ולכן אינו נוטל חלק בשבח ואינו מפסיד בכחש ורק דגובה משבח כל שיעור הנזק, ולרי״ש סובר הר״ח ג״כ דצריך המזיק לשלם מביתו אם כחש שור המזיק, אלא דסובר עוד יותר דאפי׳ כחש קודם העמב״ד משלם המזיק מביתו לפי חשבון שהיה שוה השור המזיק בשעת נגיחה, ובדעת הרמב״ם כתבנו למעלה דאפשר לפרש הסוגיא בלא חידושו של הר״ח ז״ל, ולענין שחטו המזיק קודם העמב״ד חולקים הר״ח והרמב״ם דהר״ח סובר דאפי׳ אי מזיק שעבודו של חבירו פטור מ״מ לר״ע דאמרינן יוחלט אפי׳ קודם העמב״ד עדיף משעבוד וצריך לשלם, והרמב״ם סובר להיפוך דאפי׳ לדידן דאית לן מזיק שעבודו של חבירו חייב, קודם העמב״ד בקנס פטור.
ומה דהשמיט הרמב״ם דין דכחש מזיק כשעת העמב״ד וכפי׳ הר״ח או כמש״כ, הוא משום דבהלכה ט׳ כשהזכיר דין מגופו לא כתב שור שוה מאתים שנגח לשור שוה מאתים כדאיתא בגמ׳, וכתב שור שוה מאתים שנגחוהו וכו׳, ולא הזכיר שויו של שור המזיק וע״ז כתב ואם היה תם משלם לו חמשים מגופו, הרי שכתב להדיא דבשעת העמב״ד משלם חמשים מגופו אף אם הוא שויו של כל שור המזיק ואין אנו צריכין לדעת כמה היה שוה בשעת הנזק, ואי להשמיענו דכחש לאחר העמב״ד הכחש של המזיק גם זה אינו צריך כיון דאשמעינן דינא דברייתא הקודמת בפ״ח הלכה ח׳ דאחר העמב״ד מכרו אינו מכור אפי׳ לרדיא והיינו משום דכבר נעשה שלו, א״כ פשיטא דהוכחש הוכחש לו, ואי לאשמעינן דהוכחש ואינו שוה כבשעת הנזק אין המזיק משלם מביתו, אף זה כבר השמיענו בפ״ח הלכה ז׳ דשחטו גובה מבשרו ומוכח דאינו משלם המזיק אף מה שהזיק בעצמו כש״כ מה שהוכחש ממילא, והברייתא שפיר תני דינא דכחש לאשמעינן כל הני שכתבנו אבל הרמב״ם לא הוצרך לאשמיענו שכבר השמיענו כל דין במקומו.
והנה הרמב״ם פסק דבפטמו אינו גובה הניזק על הנזק משבח כלום, ובתוס׳ כתבו דאם שבח יותר על ההוצאה נוטל הניזק את השבח, ומבואר הדבר בחו״מ סי׳ ת״ד ס״ב דהמחבר הביא דעת הרמב״ם והרמ״א הביא דעת הטור דהוא דעת התוס׳ והרשב״א בחדושיו הביא דעת הראב״ד דלא שקיל ניזק בשבח פטום, משום דלא דמי לשותפין דאם שותף אחד מפטם שקיל השני בשבח דשותפי אדעתא דשותפות קא מפטמי ותרווייהו סמכי אהדדי אבל הכא לאו שותפות גמור הוא ואיאושי מיאש ניזק מההיא פטמא ומזיק נמי לאו אדעתא דשותפות קא מפטם לי׳ עכ״ד הראב״ד, והרשב״א סיים וצריכא עיונא, ודברי הראב״ד אינם ברורים דמה שחלק בין שותפין לניזק ומזיק אינו מספיק כלל דאטו רק בשותפין הוי דינא דהמפטם נוטל היציאה, הא גם במפטם שור חברו שלא מדעתו נמי צריך להיות הכי כמו ביורד לשדה חברו שלא ברשות דאם עשוי׳ ליטע שמין לו כאריס, ואם אינה עשוי׳ ליטע אם השבח יותר על ההוצאה נוטל ההוצאה וא״כ מה איפכת לן דהמזיק לא פטם אדעתא דניזק, ומה שכתב דהניזק גופו איאושי מיאש אינו מובן כלל דאמאי יתייאש ואי משום שלא חשב שהמזיק יפטם אותו, כל מפטם בהמת חברו לא חשבו הבעלים שאחרים יפטמו, והנה מה שהקשיתי דהא הך דינא אינו דוקא בשותפין אלא בכל מפטם בהמת חברו ושהוכחתי מכל יורד לשדה חברו, לכאורה יש לדחות דהתם בקרקע דאינה נגזלת, אבל במפטם בהמת חברו אף דאם לא נחת אדעתא דגזלנותא אלא אדעתא לפטם וליטול שכר מהבעלים אף שעשה שלא מדעת הבעלים, בכה״ג ודאי לא דמי להא דמזיק וניזק ודמי למש״כ הראב״ד לשותף אבל אם נחת אדעתא דגזלנותא שייך באמת השבח לגזלן, דהא קיי״ל שבח גזלה דגזלן הוי, ושיטת הרא״ש והטור דשבח שעל גבי גזלה דגזלן הוי אפי׳ בלא יאוש וכן שיטת הראב״ד בפ״ב מה׳ גזלה, אלא דבאמת זהו רק בגזלן ומפני תקנת השבים או מפני דין שינוי, אבל בלא דין שינוי ותקנת השבים הי׳ בודאי דין דיורד לתוך שדה חבירו, וכן מבואר ברשב״א בהגוזל עצים דף כ״ד וז״ל שבח מפני תקנת השבים, לא שבח דפטמה גזלן קאמר דאלו כן מדינא נוטל בלא תקנת השבים דאמר לי׳ אנא מפטמנא ואת שקלת וכו׳ אלא שבח שהשביחה ממילא וכו׳ וא״נ שפטמה ונוטל שבח היתר על ההוצאה וכל זה מפני תקנת השבים למ״ד שינוי במקומו עומד עכ״ל. ומוכח להדיא דגם בפטמו גזלן הוי שייך לנגזל השבח היתר על ההוצאה אי לאו שינוי או תקנת השבים, וא״כ הכא במזיק וניזק דלא שייך לא שינוי ולא תקנת השבים מן הדין שייך השבח היתר על ההוצאה לניזק וכשיטת התוס׳ והטור. וגם בלא זה אפי׳ אם בגזלן היה קונה השבח משום דין דכאשר גזל עכ״פ במזיק לא שייך שיקנה מדין כאשר גזל דהא אינו גזלן וכמו דצריך לשלם עבור הרדיא כמו שכתב הטור ועיין בקצוה״ח סי׳ ת״ז סק״ד.
והנה הרמב״ם בפ״ב מה׳ גזלה הלכ׳ ב׳ פסק דשבח שע״ג גזלה הוי דגזלן דוקא לאחר יאוש מפני תקנת השבים, ומחלק בין הושבחה מאליו או בשביל שפטמה דאי הושבחה מאליו הוי שבח דגזלן דוקא לאחר יאוש אבל אם שבח מחמת שפטמו הגזלן הוי שבח דגזלן אפי׳ קודם יאוש, ונמצא דבעיקר דינא חילק הרמב״ם שם כמו כאן לענין מזיק וניזק בין שבח ממילא ובין שבח מחמת שפטמו. אלא דצריך לבאר טעמא דהכא ודהתם. אמאי לא יהי׳ השבח היתר על ההוצאה גבי גזלה לבעלים ולגבי היזק לניזק. והנה מצינו עוד שני מקומות דחלק הרמב״ם בין שבח ממילא ובין שבח מחמת הוצאה והוא בפכ״א מה׳ מלוה ולוה הל׳ א׳ לענין דין בע״ח גובה את השבח דאם הושבח ביד הלוקח שבח ממילא טורף המלוה כל השבח ואם הושבח מחמת הוצאה גובה המלוה חצי השבח, וחצי השבח ללוקח. ובחו״מ בסי׳ קט״ו כ׳ הטור שהרא״ש לא חילק בזה ובכל שבח נוטל הלוקח חצי שבח. וכן כ׳ הב״י שהרמב״ן והרשב״א ושאר ראשונים חולקין על הרמב״ם בזה. ועיין בש״ך שם ס״ק ה׳ דביאר שיטתו של הרמב״ם משום דהא דגובה הבע״ח רק חצי שבח הוא משום דכל עיקר דגובה הבע״ח שבח הוא משום דהוי דאיקני והיינו דהלוה שעבד לו השבח שישביח הלוקח ולכן גם הלוקח נוטל חצי השבח דבדאוקני ולוה ולוה וקנה חולקין המוקדם עם המאוחר וזה מבואר בגמ׳ בב״ב דף קנ״ז. וזה דוקא היכי דצריך לדין דאקני אבל שבח דממילא הוי דקנה ולא דאקני כדאמרינן בב״ב פ׳ יש נוחלין גבי בכור דאין נוטל פי שנים בשבח ששבחו מחמת הוצאה משום דהוי ראוי ובשבחא דממילא שקיל דהוי מוחזק וכ׳ הש״ך וז״ל ואין להתעקש ולומר דמ״מ הוי דאקנה דלא נהירא כלל לומר הכי וכו׳ ע״ש בדבריו. ועם כל הביאור לא באר לנו הש״ך עיקר הסברא במה דהוי דקנה וכן במה דהוי מוחזק. ואם נימא דבשבחא דממילא נוטל הבע״ח השבח לא משום דין דאקני אלא משום דין ארעאי אשבח היינו שהקרקע שיש לי עלי׳ שעבוד נתגדלה ולכן אגבה מכולה. א״כ גם בשבחא דמחמת הוצאה אמאי אינו גובה משבח היותר על ההוצאה דהא בזה אפי׳ בגזלן שייך השבח היותר על ההוצאה לנגזל כיון דקרקע אינה נגזלת. ובפרט דהכא בבע״ח וכן בבכור ליכא טעמא דגזלן ואפי׳ במטלטלין אמאי אינם נוטלים בשבח היותר על ההוצאה. ועוד יותר צריך ביאור דברי הגמ׳ שם גבי בכור דאמר כי פליגי בחפירה והוי שובלי שלפופי והוי תמרי דמר סבר שבחא דממילא ומר סבר אשתני. וצריך ביאור דמה שייך שינוי לכאן אטו הפשוטים גזלו מהבכור. עוד יותר פי׳ להדיא הרשב״א בדף קכ״ו בהא דאמר אבל דרכום דטעמא משום דקנאים בשינוי כדתנן הגוזל עצים ועשאן כלים משלם כשעת הגזלה ודבר זה תמוה מאוד דמה שייך דין זה לגזלן.
והנראה בזה עפ״י מה דנבאר עיקר דינא דשינוי. והנה בתמורה אמרינן והרי גזלה דרחמנא אמר לא תגזול ותנן הגוזל עצים ועשאן כלים משלם כשעת הגזלה ומשני שאני גזלה דכתיב והשיב את הגזלה אם כעין שגזל יחזיר ואם לאו דמים בעלמא בעי שלומי ובסוף הסוגיא אמרינן דאביי ורבא בשינוי קונה פליגי ופירש״י דלמ״ד אי עביד מהני קונה בשינוי בלא טעמא דאשר גזל והיינו מהא דילפינן בב״ק מהן ולא שינוייהם. וצריך ביאור היכי ידעינן בלא קרא דאשר גזל מהן ולא שינוייהם דשינוי קונה, ועוד צריך ביאור הא דהגמ׳ תולה שינוי באי עביד לא מהני וכבר הקשה הנתה״מ בסי׳ שס״א דהא שינוי מהני גם בשינוי דממילא והיכי דמהני ממילא לא שייך אי עביד לא מהני כמש״כ התוס׳ בתמורה שם לגבי צורם אוזן בכור. והנתה״מ תי׳ דמיירי לענין שינוי החוזר לברייתו דבזה צריך דוקא שינוי דבידים. וזה קשה דמשמע דפריך שם אדינא דאורייתא דאי מדרבנן משום תקנת השבים לא שייך להקשות מאי עביד לא מהני. ואי קאי לפי מה שכ׳ התוס׳ בב״ק דשינוי החוזר לברייתו מהני לרבה מדאורייתא. והא דאמר בריש הגוזל עצים דשינוי החוזר הוא מדרבנן הוא אליבא דר׳ יוחנן דדריש אשר גזל מ״מ. א״כ הוא דלא כהסוגיא דתמורה דשם איתא דלמ״ד אי עביד מהני לא צריך לקרא דאשר גזל ורק למ״ד אי עביד לא מהני ילפינן מקרא דאשר גזל. ויהיה צריך לומר דר׳ יוחנן ורבה ורב חסדא כולהו ס״ל אי עביד לא מהני. וקשה קצת להכניס כל הנך אמוראי בפלוגתא דאביי ורבא ומצאתי שהקצוה״ח במשובב נתיבות בסי׳ ל״ד כ׳ ג״כ דא״א דיהי׳ על השינוי דין אעל״מ כיון דשינוי דממילא נמי מהני אלא דהיינו לענין דין הגזלה דאם הגזלה לא הי׳ מועיל לא הי׳ מהני מה שנשתנה שיקנה בשביל זה הגזלן את הדבר שנשתנה וביאור הדבר נראה דלא כמו שרוצה לומר בעונג יו״ט דאי לאו קרא דוהשיב את הגזלה הי׳ קונה הגזלה ולכן מהני שינוי דנפטר מהשבה וממילא הוא שלו דזה לא ניתן ליאמר דמהיכי תיתי יקנה הגזלן דבר שאינו שלו ומהיכי תיתי נאמר כאן אי עביד מהני דהא לוקח שרוצה לקנות ממוכר צריך דעת מקנה. ולא שייך כלל להוכיח דאי לא מהני אמאי לקי אפי׳ אם הי׳ לוקה על גזל דעכ״פ הלא גזל ממון חברו. ועדיף מזה ידוע דברי היראים דאפי׳ למ״ד גזל עכו״ם מותר מ״מ אינו שלו. אלא מה דנאמר אי עביד מהני או לא מהני לענין גזלה היינו דמהני הגזלה שיהי׳ החפץ ברשות הגזלן והיינו דבגזלה מוציא החפץ מרשות הבעלים וגם מכניסה לרשותו. ולהדיא אמרינן אמרינן זה לפי שאינו שלו וזה לפי שאינו ברשותו ומוכח דלגבי הגזלן לא הוי אלא שאינו שלו ולא שאינו ברשותו והיינו משום דמהני הגזלה שתהי׳ ברשותו. ולכן כיון דילפינן מהן ולא שינוייהם דדבר שנשתנה אינו אותו הדבר שהי׳ מקודם. ולכן כשנשתנה ברשות הגזלן נעשה של הגזלן דברשותו נשתנה. וזהו טעמא דכתבו התוס׳ בב״ק בדף ס״ט דאפשר דאפי׳ אין הגזלה ברשות הגזלן קונה ביאוש. והיינו משום דבהגזלה נעשה ברשות הגזלן ואפי׳ אינה עומדת בחצרו כיון שנתייאשו הבעלים ופקע דין בעלים נעשה ממילא של הגזלן אף שאינה עומדת בחצרו כיון דהוא ברשותו.
וכמו שנתבאר דטעמא דשינוי הוא משום דמה שנשתנה ברשות הגזלן שייך לגזלן ה״נ בדין שבח מחלק הרמב״ם בין שבחא דממילא לשבח דבידים והיינו כמו דחזינן דתוקף עבדו של חברו ועשה בו מלאכה אם עבדים נגזלים אינו נותן שכר, וכן בתוקף ספינתו אם נחת אדעתא דגזלנותא, וחזינן דאף דהגזלה בדין שלו הוא של הבעלים מ״מ אינו נותן הגזלן שכר שמוש, ואף דלכאורה לא שייך כאן דינא דאשר גזל דהא לא נשתנה הגזלה ורק שנשתמש בו ואמאי לא ישלם לבעלים, ומוכח דכיון דהגזלה אף שהוא של הבעלים אבל אינה עומדת ברשות הבעלים ולכן מה שנשתמש בה הגזלן ועשה שבח בידים אינו שייך לבעלים וה״נ לענין שבח דבידים שהשביח בגוף הגזלה דאף דשבח דממילא כיון שלא נשתנה שייך לבעלים אם לא משום תקנת השבים, ולדעת הרמב״ם זהו דוקא אחר יאוש, זהו דוקא בשבח דממילא, אבל שבח דבידים שהשביח הגזלן מהני למנין זה מה שהוא ברשותו דלא יהי׳ שייך השבח לבעלים שהוא שלהן אלא לגזלן כיון שהוא ברשותו.
ועכשיו נראה דזהו החלוק בבכור כיון דאשכחן דיש לבכור קודם חלוקה, ואמרינן דמתנה קרי׳ רחמנא מה מתנה עד דמטיא לידי׳ אף חלק בכורה עד דמטיא לידי׳ וע״כ דהא דאמרינן יש לו לבכור קודם חלוקה היינו דיש לו דין ליטול החלק בכורה ויכול למכור זה הזכות לאחרים, אבל מ״מ כל זמן שלא לקח החלק בכורה אינו עומד ברשותו דאין לו אלא זכות ליקח אותו אבל אכתי לא קאי ברשותו, ולכן לענין שבח דממילא שייך להבכור דכמו שנוטל החלק בכורה כן נוטל מה שהושבח דמה שהי׳ לו זכות ליקח זה גופא הושבח ושלו הושבח אבל בשבח שהשביחו היורשים מחמת הוצאה כיון דחזינן גבי גזלן דכיון דעומד ברשותו השבח שהשביח מחמת הוצאה דפטום שייך לגזלן אפי׳ השבח היותר על ההוצאה ה״נ גבי בכור כיון דהנכסים עומדים ברשות היורשים לכן שבחא דמחמת הוצאה שייך ליורשים וה״נ דינא דבע״ח ולוקח דהדין שיש להבע״ח לגבות הקרקע מועיל לענין זה שיגבה הבע״ח גם מן השבח. דאותה הקרקע שיש עלי׳ שעבוד היא השביחה ואף דאינו כמו שהוא של הבע״ח לענין דנימא דהשבח יהי׳ שלו אפי׳ יותר מכדי חובו משום דמכאן ולהבא הוא גובה ואינו שלו ממש, אבל מ״מ זה הדין שיש לו לגבות מהקרקע בעד חובו זה הדין גופו הוא גם על השבח שהשביחה ממילא, אבל השבח שהשביח הלוקח מחמת הוצאה כיון דעכ״פ השדה אינה עומדת ברשות הבע״ח אלא ברשות הלוקח לכן זה לא שייך מעיקר דינא דשעבוד לבע״ח כלל, ומה שגובה הבע״ח גם משבח שהושבח מחמת הוצאה הוא רק משום שכך כותב לו מוכר ללוקח והוי כמו שהשביח הלוקח על דעת זה שיגבה הבע״ח גם משבח זה, ולכן כיון דמעיקר דין שעבוד אינו גובה משום דזהו מילתא אחריתא ורק משום שעל אופן זה השביח הלוקח לכן הוי כמו דאקני קנה ומכר דמשתעבד להבע״ח ולהלוקח בשוה משום שגם הלוקח הוא בע״ח שיש לו שעבוד אחריות.
אלא דמ״מ מצינו חילוק בין דינא דבע״ח לדינא דבכור דגבי בכור אמרינן בגמ׳ דדוקא דיקלא ואלים ארעא ואסקא שרטון נוטל הבכור אבל חפירה והוי שובלי שלפופי והוי תמרי אינו נוטל, וגבי בע״ח נוטל הבע״ח אפי׳ מפירות שגדלו לגמרי ברשות הלוקח ואפי׳ פירות שאין צריכין לקרקע סובר הרמב״ם דגובה בע״ח כמו שפסק בפ׳ כ״א מהל׳ מלוה ולוה הל׳ ב׳ וז״ל, כל הפירות שאכל הלוקח אינן נטרפין ממנו אבל הפירות המחוברין לקרקע אעפ״י שאינן צריכין לקרקע כענבים שהגיעו להבצר הרי בע״ח גובה מהן כמו שגובה מן השבח עכ״ל, ומשמע מדבריו דאי הוי שבחא דממילא דגובה בלא דאקני וגובה הכל כמו כל שבחא דממילא, ומזה אני תמה מאוד על הש״ך בסי׳ קט״ו שמדמה לגמרי דין בכור לדין בע״ח לענין שבח ומשום זה רוצה להגיה בדברי הרמב״ם דמה שכתב הרמב״ם וכן בשו״ע ועלו בה אילנות דצריך לומר ועבו בה אילנות, משום דגבי בכור לא אמרינן דשקיל אלא דיקלא ואלים אבל לא אילן חדש, ודבריו תמוהים דהא גבי פירות חלוקין דין בע״ח ודין בכור וא״כ ה״נ לענין עלו בה אילנות דהוי כמו שנעשו פירות, ולפלא על התומים דשקיל וטרי בדברי הש״ך ולא השיג על דבריו מדין פירות, והיינו דהא דבכור אינו נוטל בשלפופי והוי תמרי לא שייך לדין שבח דבע״ח אף דאנו מחלקין בבע״ח בין שבחא דממילא לשבח דבידים. דבבכור איכא קרא דבכל אשר ימצא לו דשייך לבכור דוקא מה שמצוי, ולכן אף דעפ״י דין הי׳ שייך לבכור אפי׳ שבח דשלפופי והוי תמרי ואפי׳ פירות שלא היו בשעת מיתה כלל כמו דגובה הבע״ח כיון דיש לבכור קודם חלוקה ושדה שלו גדלה פירות ומ״מ להכי מיעטה התורה מבכל אשר ימצא לו דבשעת חלוקה יטול הבכור דוקא ממה שהי׳ מצוי בשעת מיתה ולפי״ז אין דמיון כלל הא דבע״ח להא דבכור. אלא דמ״מ בזה יש לומר כדברי הש״ך דיש לדמות דין בכור לדין בע״ח לענין הנ״מ בין שבחא דממילא לשבחא דבידים, דכיון דעכ״פ חזינן בבכור דממעטינן מבכל אשר ימצא לו מ״מ אמרינן דשבחא דממילא כיון דקרקע של הבכור השביחה לא נתמעט מבכל אשר ימצא לו, ומ״מ אמרינן דשבחא דבידים לא הוי של הבכור ואפשר דבזה נאמר דמהני הך סברא דמהני בבע״ח משום דכיון דמי שהוא ברשותו עשה השבח בידים שייך לו השבח, דהא לענין אי נקרא אשר ימצא הי׳ אפשר לומר דאין נ״מ בין שבחא דממילא בין שבחא דבידים דלא דמי לפירות שגדלו דאמרינן אישתני ואין זה אשר ימצא אבל שבח שהושבח עצם הקרקע לענין אם אפשר למקרי אשר ימצא דנימא ארעאי אשבח הי׳ אפשר לומר דאין נ״מ משבחא דממילא לשבחא דבידים, ולכן נוכל לומר דלענין זה הוא חד דינא כמו שבחא דבידים שהשביח לוקח לגבי בע״ח דאמרינן דדוקא בשבחא דממילא אמרינן ארעאי אשבח ולא בשבחא דבידים.
והנה התומים הוכיח כדעת הש״ך דנ״מ לענין בע״ח מדיקלא ואלים לשלפופי והוי תמרי, מהא דאמר בפ׳ יש בכור בהא דאמרינן וכולן אין נוטלין בשבח ואמר בגמ׳ לאתויי שבחא דממילא שלפופי והוי תמרי, ומוכח דדיקלא ואלים גובה גם אשה בכתובתה ואם נימא דגבי בע״ח יש לזה דין שבחא דממילא א״כ למה חילקו חכמים בין דיקלא ואלים ובין שלפופי והוי תמרי לענין אשה בכתובתה וע״כ דשלפופי והוי תמרי גם בע״ח אינו גובה אלא משום דאקני וכתובה תיקנו חכמים דאינו גובה משבח שהשביח לוקח אפי׳ היכי דכתב הבעל דאקני, וזהו קושיא על שיטת הרמב״ם דסובר דגובה בע״ח אפי׳ פירות ולפלא שלא הרגיש התומים בזה, אכן באמת פסק הרמב״ם בפט״ז מה׳ אישות הלכה ה׳ וז״ל ואינה גובה משבח ששבחו נכסים לאחר מיתת הבעל ולא חילק שום חילוק בין שבחא דבידים לשבחא דממילא, וכן בשבחא דממילא גופה בין דיקלא ואלים או שלפופי והוי תמרי ומוכח דבכל שבח אין גובין אפי׳ דיקלא ואלים, ולשיטתו נצטרך לומר דהא דאמר בגמ׳ לאתויי שלפופי והוי תמרי היינו משום דהתם במתני׳ קתני נמי בכור אבל באמת לא דמו זה לזה ואף דמתני׳ נקט כל הני דאין גובין משבח מ״מ לא דמו דבכור דוקא בשלפופי והוי תמרי אינו נוטל ואשה בכתובתה גם בדיקלא ואלים אינה נוטלת, אלא דלכאורה יקשה לן כיון דעכ״פ אמרינן גבי בכור דשלפופי והוי תמרי אישתני וא״כ הוי בגדר שינוי וכמו דלמד הרמב״ם גבי דרכום מהגוזל עצים ועשאן כלים דמשלם כשעת הגזלה, וכמו שהסברנו דאף דלא הוי כאן גזלן מ״מ מהני שינוי משום דאכתי עומד ברשות היורשין וא״כ גבי בע״ח נמי כיון שהסברנו דדמי להנך משום דהקרקע עומד ברשות הלוה והבע״ח יש לו רק שעבוד ואמאי לא יועיל שינוי דשלפופי והוי תמרי, אך באמת מיושב שפיר דהרמב״ם לשיטתו דסובר נמי גבי גזלן דגוזל פרה ונתעברה אצלו וילדה דלא הוי שינוי ודוקא אחר יאוש קונה הגזלן משום תקנת השבים אבל קודם יאוש לא קנה כמו שפסק להדיא בפ״ב מה׳ גזלה הלכה ז׳, וא״כ שפיר מיושב דכמו דסובר דפרה שנתעברה וילדה לא הוי שינוי והולד לנגזל ה״נ לענין בע״ח ולענין פירות שגדלו בשדה אפי׳ שלא היו פירות כלל מ״מ לא הוי שינוי ובפרט שלפופי והוי תמרי דלא הוי שינוי, ודוקא לענין בכור דכתיב בכל אשר ימצא לו בעינן דוקא שלא יהי׳ שום שינוי ושיהי׳ ממש מה שהניח אביהם ולכן רק שבח שלא נשתנה הוי בכלל אשר ימצא, אבל חפירה והוי שובלי שלפופי והוי תמרי דאשתני לא הוי בכלל בכל אשר ימצא לו.
ובזה מבואר מה דפסק הרמב״ם גבי בע״ח דדוקא פירות מחוברין גובה הבע״ח ולא פירות תלושין והוא מדברי הרי״ף וכ׳ הש״ך בסי׳ קט״ו סק׳ י״ז דטעמא משום דהוי מטלטלין ולא משתעבדי לבע״ח, והקשה התומים דא״כ אם כתב לו הלוה שעבוד מטלטלין אג״ק יגבה גם מפירות תלושין, וכ׳ התומים דטעמא משום דכיון דכל טעמא דגובה הוא משום שכך כותב לו וא״כ בפירות התלושין שאין עליהם שם שבח אלא שם פירות ופיריהון לא כתב לו כמו שכ׳ התוס׳ בב״מ דף ט״ו, וגם טעם התומים לכאורה אינו מיושב חדא דא״כ היכי דכתב לו מוכר ללוקח פירי וכדאמרינן שם אמליך וכתוב שופרא שבחא לפירי א״כ יגבה הבע״ח נמי מפירי ואף דאמרינן שם אי בבע״ח בע״ח מי אית לי׳ פירי אלא בלוקח מגזלן מ״מ קשה דעכ״פ עכשיו כשכתב לו פירי הלא יגבה הלוקח גם בעד הפירי שיגבה ממנו הבע״ח וא״כ למה לא יגבה הבע״ח פירי, ועוד דעשינו בזה הסבה מסובב והמסובב סבה דשבח גובה הבע״ח בשביל שכותב לו מוכר ללוקח ופירי אין גובה בשביל שאינו כותב לו וכשכותב לו פירי מקשה בגמ׳ בע״ח מי אית לי׳ פירי נימא דאדרבה כשכותב לו מוכר ללוקח פירי יגבה בשביל זה הבע״ח מפירי אכן בזה יש לומר דאף דעיקר הדין כן הוא דשבחא דבידים שגובה הבע״ח הוא בשביל שכך כותב לו, אפשר לומר דכיון דשבחא דממילא גובה הבע״ח וצריך לכתוב המוכר ללוקח לא חילקו וכותב לו כל מיני שבח, אבל בפירות לא שייך לומר כן אבל לפי״מ שכתבתי למעלה דמשמע מלשון הרמב״ם דפירות המחוברין לקרקע יש להם דין שבח לכל דבר וכשגדלו ממילא בקרקע דהיינו שהשדה היתה זרועה אצל המוכר ונשתעבדה לבע״ח ואח״כ גדלה אצל הלוקח הו״ל שבחא דממילא וגובה כל הפירות ולא חצי משום דלא הוי דאקני, וא״כ אין אנו צריכין כאן לטעמא דשכך כותב לו, וא״כ יקשה אמאי אינו גובה מפירות התלושין, אכן לפי מה שכתבתי מיושב הדבר בפשיטות דכיון דמה דגובה הבע״ח מפירות המחוברין אף דלפי מה שכתבנו לא הי׳ צריך לגבות מדבר שנשתנה, ורק דהרמב״ם סובר דפירות לא מיקרי שינוי כמו דסובר הרמב״ם דולד לא מיקרי שינוי גבי גזלן, וא״כ כ״ז הוא בפירות מחוברין אבל פירות תלושין אפשר לומר דמיקרי שינוי, וכיון דאינו נכלל בגדר שכך כותב לו לכן אינו גובה מפירות תלושין אכן לכאורה הוא גמ׳ מפורשת להיפוך בב״ק דף צ״ו אמר ר״פ האי מאי דגזל דיקלא וקטלי׳ אע״ג דשדי׳ מארעא לארעא דידי׳ לא קני מאן טעמא מעיקרא דיקלא מיקרי והשתא נמי דיקלא מיקרי וכ׳ בתוס׳ אע״ג דגזל בהמה וקטלה קני התם הוי שינוי דמינכר טפי ומוכח להדיא דקציצת דקל מן המחובר לא הוי שינוי וכן כתבו התוס׳ בסוכה דף ל׳ בד״ה שינוי וז״ל ומה שנקצץ מן המחובר לא חשיב שינוי מעשה כיון דלא נשתנה שמו בכך דמעיקרא אסא והשתא אסא כדאשכחן בב״ק האי דגזל דיקלא מחברי׳ וקטלי׳ וכו׳ ואע״ג דפסק לחיותא גרע מכחשא דלא הדר או מבהמה והזקינה דחשיב שינוי וכו׳, אכן תמה אני מאוד על ד׳ התוס׳ דלמה הוצרכו לזה ומנין להם להוכיח מכאן דקציצה מן המחובר לא חשיב שינוי דהא פשיט דדין שינוי לא מהני אלא אחר הגזילה וכיון דקרקע אינה נגזלת א״כ קודם שקצץ הדקל אכתי ליכא גזלה כלל וא״כ מה שייך שינוי לכאן. ואף דא״כ אינו מובן כלל מה דאמר רב פפא מעיקרא דיקלא מיקרי והשתא דיקלא מיקרי. ע״כ אנו צריכין לומר דעיקר החדוש הוא הא דשדי׳ מארעא לארעא דידי׳ דהו״א דמה שהוציאו ממקומו הוי שינוי דכשהוא מונח אפי׳ קצוץ בין הדקלים מיקרי דקל וכשהוא מונח לבדו מיקרי עץ בעלמא. לכן אשמעינן דאין בזה שום שינוי דהשתא נמי דיקלא מיקרי אבל הקציצה בודאי לא שייך לקרות שינוי דהא קודם הקציצה אכתי לא הי׳ גזלה. וכן נמי בסוכה שם גבי גזיזת האסא לא שייך לדון מטעם שינוי דהא קאמר התם להדיא דקרקע אינה נגזלת. וא״כ איזה שינוי שייך על גזיזת האסא. ועיקר חידושא דרב פפא הוא באמת מה דמסיים דיקלא ועביד גובי לא קלי וכו׳, עכ״פ לדעת הרמב״ם נוכל שפיר לומר דתלישת הפירות הוי שינוי ואף דגיזה לא הוי שינוי לא דמי דכיון דקיי״ל כל המחובר לקרקע ה״ה כקרקע. א״כ בפירות שנתלשו שפיר הוי שינוי דנעשין מקרקע להיות מטלטלין וזהו בודאי שינוי. אבל גיזת הצמר לא נעשה שינוי בזה, וא״כ לענין דינא דפירות תלושין דלוקח כיון דהקרקע עומדת ברשותו שפיר נוכל לומר דכיון שנתלשו נשתנו וזכה בהן הלוקח דקיימא ברשותי׳ ואין להבע״ח לגבות מהן.
ועכשיו מבואר שפיר הא דאינו גובה הניזק משבח השור היכי שפטמו המזיק אפי׳ משבח היותר על ההוצאה דכיון דכבר כתבנו דהרמב״ם אינו סובר יוחלט השור קודם העמדה. בדין ומשבח שהשביח מעצמו ג״כ אינו נוטל יותר על כדי נזקן דלא אמרינן שכבר נעשה השור שלו. ורק דאמרינן דגובה מהשבח עד כדי נזקו. וא״כ הוי ממש דינא דבע״ח דאינו גובה משבחא דבידים אלא משום דאקני וגבי ניזק לא שייך זה לכן אינו גובה משבח דפטמו. ונמצא דלענין חילוק משבחא דממילא לשבחא דבידים מצינו חילוק לשיטת הרמב״ם בד׳ מקומות בגזלן ובבכור ובבע״ח ובניזק והכל מהטעם שבארנו:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יא]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחאור שמחאבן האזליד פשוטההכל
 
(יג) על המזיק לטרוח בנבילה עד שממציא אותה לניזק. כיצד, כגון שנפל השור לבור ומת, מעלה את הנבילה מן הבור ונותנה לניזק, ואחר כך שמין לו פחת הנבילה, שנאמר ״כסף ישיב לבעליו והמתא״ (שמות כ״א:ל״ד), מלמד שהוא חייב להשיב הנבילה והפחת שפחתה מן החי לניזק, ואם היה תם חצי הפחת, כמו שביארנו:
It is the responsibility of the person who caused the damage to make the effort to bring the carcass of the ox that was damaged to the person [whose ox] was damaged. What is implied? An ox fell into a cistern and died. [The owner of the cistern] must raise the carcass [of the ox]⁠1 from the cistern and give it to its owner. Then we evaluate the extent of the loss.[This is derived from Exodus 21:34]: "He shall give monetary recompense to the owners, and the carcass will be [the owners'].⁠" This teaches that he is obligated to return the carcass and the decrease in the value of the ox [from the time]⁠2 when it was alive, to its owner. If [the ox that caused the damage was a tam], [its owner is required to pay only] half the damages, as explained above.⁠3
1. The Tur (Choshen Mishpat 403) writes that although the responsibility to raise the ox is that of the owner of the cistern, if the owner of the ox becomes aware that his ox fell into the cistern, he must raise it and then bill the owner of the cistern for his costs. Sefer Me'irat Einayim 403:8 quotes this ruling.
2. It is as if the verse reads He shall give monetary recompense and the carcass to the owners (Bava Kama 10b).
3. Halachah 8.
א. כך ט׳, ב1. בא׳ נוסף: יהיה לו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהאבן האזליד פשוטהעודהכל
עַל הַמַּזִּיק לִטְרֹחַ בַּנְּבֵלָה עַד שֶׁמַּמְצִיא אוֹתָהּ לַנִּזָּק. כֵּיצַד. כְּגוֹן שֶׁנָּפַל הַשּׁוֹר לַבּוֹר וּמֵת מַעֲלֶה הַנְּבֵלָה מִן הַבּוֹר וְנוֹתְנָהּ לַנִּזָּק וְאַחַר כָּךְ שָׁמִין לוֹ פְּחַת נְבֵלָה שֶׁנֶּאֱמַר (שמות כ״א:ל״ד) כֶּסֶף יָשִׁיב לִבְעָלָיו וְהַמֵּת יִהְיֶה לּוֹ. מְלַמֵּד שֶׁהוּא חַיָּב לְהָשִׁיב אֶת הַנְּבֵלָה וְאֶת הַפְּחָת שֶׁפָּחֲתָה מִן הַחַי לַנִּזָּק. וְאִם הָיָה תָּם חֲצִי הַפְּחָת. כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ:
על המזיק לטרוח בנבלה כו׳ עד סוף הפרק. פ״ק דנזיקין שם והביאור תוך זה הפרק:
על המזיק לטרוח בנבלה וכו׳ – מחלוקת תנאים בברייתא בגמרא (דף י״א) בפרק קמא ופסק כאבא שאול וכאחרים וכן עיקר:
על המזיק לטרוח בנבלה עד שממציא אותה לניזק כיצד כגון שנפל השור לבור ומת מעלה הנבלה מן הבור ונותנה לניזק ואח״כ שמין לו פחת נבלה שנאמר כסף ישיב לבעליו והמת יהיה לו מלמד שהוא חייב להשיב את הנבלה ואת הפחת שפחתה מן החי לניזק, ואם היה תם חצי הפחת כמו שבארנו.
הסמ״ע סי׳ ת״ג סק׳ ח׳ על מש״כ המחבר דברי רבינו על המזיק לטרוח וכו׳ כ׳ על זה וז״ל כבר כתבתי דעל הניזק להעלותו מן הבור כשנודע לו שנפלה שם ונוטל דמי ההוצאה מן המזיק ואם לא עשה כן ונפסד השור בהבור דהוא פסידא דניזק, וכ״כ הטור בהדיא וכ׳ הב״י שהוא הסכמת הפוסקים, וכאן למדונו דאם לא ירצה המזיק להעלותו ולא ליתן לו הוצאה להעלותו דצריך ליתן דמים של כל חציו דהפחת ואם הוא מועד צריך לשלם דמי כל הפחת וכו׳ ע״ש.
והנה דברי הסמ״ע אינם מובנים דלפי דעתו שרצה להשוות השיטות דהרמב״ם יסבור כהרא״ש דמה דאמרינן טורח נבלה על המזיק הוא רק הוצאות ההעלאה אבל עצם ההעלאה צריך הניזק להעלותה תיכף משנודע לו, ומשום הכי פחת נבלה של ניזק משום שהוא פשע במה שלא העלה ולא מכר אותה, וא״כ מה שייך לומר דאם לא ירצה המזיק ליתן ההוצאות אז צריך לשלם בעד כל השור החי, דמה תלוי בזה שלא ירצה כיון שמחוייב ליתן ההוצאות ועוד דאיך נאמר שאם לא ירצה ליתן ההוצאות צריך לשלם בעד השור החי דהא בודאי דמי השור החי יתירים, דאם הוצאות ההעלאה יתירים מדמי הנבלה או בשוה א״כ פשיטא שלא שייך חיוב הוצאות ההעלאה דנמצא דאין הנבלה שוה כלום, ואין לומר דכונת הרא״ש הוא דהניזק מחוייב להעלות הנבלה מן הבור, אבל בתנאי שהמזיק יתן לו הוצאות ההעלאה ואינו מחוייב להוציא הוצאות משלו וזהו שתלה הרמב״ם דין פחת נבלה בדין ההעלאה, דזה לא ניתן לומר דא״כ בטל כל דין פחת נבלה דניזק, דבפשוטו הוא משעת מיתה עד שעת העמדה בדין דבשעת העמב״ד הלא נגמר כל השומא ומשלם לו כל הנזק, וא״כ מתי יתן לו המזיק הוצאות דנאמר דמאז הוי פחת נבלה דניזק, הלא קודם העמדה בדין וקודם שהביא עדים אינו מחוייב לשלם ההוצאות דהא שור פקח ביום פטור ומנין לבעל הבור לדעת אם נפל ביום או בלילה, וגם בלא זה אי אפשר לומר דדין פחת נבלה תלוי אם נתן המזיק מקודם הוצאות להעלותו דכה״ג הוי לרא״ש וטור לפרושי, ומה שכתב הרא״ש ושכר העלאה יפרע המזיק עיקר דינא קאמר וזהו בשעת העמב״ד, אבל הניזק צריך להעלותו תיכף משנודע לו ולהוציא משלו, ובודאי הוא גם כונת הטור דכתב בדין פחת נבלה דאם נפחתה משעה שנודע לו הפחת לניזק ולא הזכיר כלל אם נתן לו המזיק הוצאות או לא.
והנה כתבתי בהלכה ח-ט דהרמב״ם בודאי אינו מחלק ומפשטות לשונו מוכח דמשעת מיתה פחת נבלה דניזק ולא משעה שנודע לו, וראיתי עכשיו דהגר״א ז״ל כתב כן בסעיף ג׳ ס״ק ט׳ במה שכתב המחבר מלשון הרמב״ם ואת הפחת שפחתה מן החי לניזק כתב ע״ז וז״ל מן החי ר״ל משעת מיתה דלא כמ״ש בהג״ה בס״ב, ולשון הגמ׳ ל״ד א׳ פחת שפחתה כו׳ פחת נבלה א״ב עכ״ל וכונתו ברורה דהיינו דלא כדעת הרא״ש והטור דפחת נבלה הוא משעה שנודע לניזק, וזהו שהביא מלשון פחת שפחתה מיתה מחצין בחי דאינו משלם המזיק אלא פחת מיתה, וכן פחת נבלה איכא בינייהו דהיינו כל פחת הנבלה משעה שנתנבלה, וא״כ פשוט דלשיטת הרמב״ם אין שום חילוק בדין פחת נבלה ואין נ״מ אם נתן הוצאות או לא נתן דלעולם פחת נבלה דניזק.
וראיתי בלבוש שכתב בס״ג וז״ל אעפ״י שהניזק מטפל בנבלה מ״מ על המזיק לטרוח בנבלה שממציא אותה לניזק כיצד כגון שנפל השור לבור ומת מעלה המזיק הנבלה מן הבור ואח״כ שמין לו פחת הנבלה מה שהוא שוה למעלה על הבור שנאמר כסף ישיב לבעליו והמת כלומר שישיב וישלם לניזק הכסף מה שנפחתה הבהמה מחמת שמתה בנפילתה לבור וגם המת ישיבנו לו ואז יהיה שלו לניזק מה שיפחת משם ואילך כמ״ש עכ״ל, והנה דעתו לפרש בפשיטות דדין פחת נבלה מתחיל אחר ההעלאה וזה אי אפשר דבפשוטו דין פחת נבלה הוא משעת מיתה וכמש״כ הגר״א ז״ל, והוא סותר בעצמו את דבריו דקודם לכן כתב שישיב וישלם מה שנפחתה הבהמה מחמת שמתה בנפילתה לבור והוא כדברי הגמ׳ פחת שפחתה מיתה מחצין בחי, ואח״כ סיים ואז יהיה שלו לניזק מה שיפחת משם ואילך - ועוד אינו מובן דרכו של הלבוש שכנראה רצה לעשות פשרה בין שני הדינים דבס״ב כתב כדברי הרא״ש וז״ל ופחיתת דמים משעת מיתה עד שעת העמדה בדין פסידא דניזק וטעמא משום שהיה לו ליטפל בה מיד שמתה ולא היה לו להשהותה עד שתפסד לפיכך דוקא שנודע לו לניזק בשעת מיתה וכו׳ עכ״ל, א״כ כתב להדיא דפחת נבלה דניזק משעת מיתה רק שהוסיף משעה שנודע לו, וכאן בס״ג כתב דפחת נבלה מתחיל משעה שהעלה המזיק הנבלה מן הבור, וכנראה שדעתו דבס״ב דמיירי בנגיחת שור דהנבלה לפנינו ולכן פחת נבלה דניזק תיכף משעה שנודע, אבל כאן בנפל שור לבור אין פחת הנבילה על הניזק אלא משעת העלאה זהו ברור דעת הלבוש למעיין בדבריו, אבל זהו הכרעה שלישית דמה שכתב הרא״ש דפחת נבלה דניזק משעה שנודע לו הא כתב זה על נפל שור לבור וז״ל בסי׳ י״א ופחת נבלה על הניזק משעה שנודע לו, ומשנודע לו היה מוטל עליו להשתדל להעלותו מן הבור, וא״כ דברי הלבוש שרוצה לחלק דבבור מוטל על המזיק עיקר ההעלאה ודין פחת נבלה דוקא הוא משעה שנודע לו בשור שהזיק שור הכרעה שלישית דלא כרא״ש ולא כהרמב״ם.
ולכן הפשוט בדעת הרמב״ם דסובר דדין טורח דמזיק הוא כפשוטו שהמזיק צריך להעלותו מן הבור, ולא שהמזיק יתן רק שכר העלאה כדעת הרא״ש. ומה שכתב ואח״כ שמין לו פחת נבלה אין הכוונה כדברי הלבוש דקודם ההעלאה פחת נבלה דמזיק דזה אי אפשר כמו שכתבנו, אלא דכונתו דמה דאנו אומרים דחייבה התורה להמזיק עצם ההעלאה, וצריך ביאור דבמה יכופו ב״ד את המזיק בעצם ההעלאה בשלמא על דמי ההעלאה שייך דאם אינו נותן יורדין לנכסיו, אבל עצם הטירחא במה יכופו אותו ב״ד, וע״ז ביאר דמה דאנו למדים מקרא דכתיב כסף ישיב לבעליו והמת היינו דמחוייב לשלם פחת שפחתה מיתה וגם המת, דאם אינו משיב את המת אין שמין לו פחת שפחתה מיתה, אלא צריך לשלם בעד כל השור החי, ובזה הוא שכופין אותו ב״ד בעצם ההעלאה דאם יעלה הנבלה מן הבור אז אינו משלם אלא פחת שפחתה מיתה לבד, וכל פחת שאחר מיתה הוא דניזק, זהו הבאור הנכון בדעת הרמב״ם.
אכן יקשה לשיטת הרמב״ם דא״כ מאי פריך כי טרח בדנפשיה קא טרח דהא נ״מ דמחויב בעיקר טורח ההעלאה, ואולי דרוצה הגמ׳ ליישב דיהיה נ״מ גם בדמים, אכן יש לומר דמעיקרא באמת הוי סבר דכל דין טורח נבלה הוא על הדמים, ולכן מקשה אי בבירא שויא זוזא ואגודא שויא ארבעה כי טרח בדנפשיה קא טרח ומשני דאגודא שויא נמי זוזא כמו בבור ועכשיו כבר לא נוכל לומר דעיקר הדין הוא על דמים דכיון שהניזק יוכל למכרו גם שם ואין לו היזק למה יצטרך המזיק ליתן לו דמי ההעלאה. וע״כ דזהו בגדר השבה דמחוייב המזיק להשיב להניזק הנבלה יחד עם דמי פחת ההיזק כמו דדרשינן מקרא כסף ישיב לבעליו והמת. וכח ב״ד בזה לכוף להמזיק להשיב הנבלה הוא ע״כ בזה כמש״כ הרמב״ם דעיקר דין שומת הפחת הוא לאחר שישיב הנבלה וממילא דאם לא ישיב כלל אז מחוייב בכל דמי השור וכמש״כ, וכמו דאשכחן כה״ג בגזלן דאם ישיב הגזילה נפטר אף שהוזלה או כחשה כחשא דהדרא, ואם אינו משיב הגזלה מחוייב בכל דמי שויה, ואף דמזיק אין דינו כגזלן ואינו מחוייב אלא בהשלמת ההיזק היינו אם ישיב הנבלה, ונמצא דמתירוץ הגמ׳ נדע דינו של הרמב״ם דעיקר דין ההעלאה הוא על המזיק ולא דמי ההעלאה.
והנה בשיטה מקובצת כ׳ בשם הרא״ש ז״ל וז״ל הקשה הר״מ אמאי לא משני כגון דבשעת מיתה שויא בבירא ד׳ ואגודא שויא טפי ונפחתה עד שעת העמב״ד דבבירא לא שויא אלא זוזא ואגודא ד׳ והשתא לאו בדנפשיה טרח דפחת על הניזק עכ״ל, ונשאר בקושיא ונראה דאפשר לומר דבהא תליא דאם אינו מחוייב המזיק על עצם ההעלאה ורק דהתורה חדשה לנו דחייב בדמי ההעלאה מטעם היזק, וא״כ הקשה הרא״ש שפיר דכיון דאינו חייב בעצם ההעלאה משום דאמרינן הרי יש לו להניזק נבלתו בבור, וא״כ צריך לשום כמו ששוה אז בהיותו בבור דהא דחייבה התורה אותו בדמי ההעלאה הוא דבר בפ״ע משום דהוא היזק שני שמונח נבלתו בבור. אבל אי נימא דהוא מחוייב בעצם דין ההעלאה, והיינו דעיקר ההשבה הוא כשמשיב הנבלה להמזיק, ומ״מ שמין כמה שהיה שוה בשעת מיתה משום דעיקר ההיזק אינו אלא פחת שפחתה מיתה, ומ״מ כ״ז שלא ישיב הנבלה אין שמין פחת נבלה, וא״כ כשבאין לשום ההיזק ע״כ צריך לשום כמו ששוה אחר ההעלאה דהא על קודם ההעלאה אין דין שומא כלל, וא״כ אין מקום לקושיית הרא״ש דפחת שפחתה מיתה ע״כ שמין כמו שהיא שוה אגודא, אכן כפימש״כ למעלה דלפי ההו״א הוי ס״ד דדין העלאה אינו אלא על הדמים, א״כ ישאר קושיית הרא״ש במקומו.
ונראה ליישב בדרך אחר דקושיית הרא״ש אינה אלא משום דס״ל דאין לממון אלא מקומו ושעתו, ואם אנו שמין הנבלה כשעת מיתה אין שמין אלא כמו שהיתה שם, ולכן מקשה הרא״ש דאם לא היה צריך לעלות השור מהבור הלא היה שיווי הנבלה ד׳ ומה שנפחתה הא פחת נבלה הוא דניזק ועכשיו שמצריכין אותו להעלות מן הבור סובר הרא״ש דג״כ לא יחשבו יותר מארבעה דהא לא היתה הנבלה מקודם שוה יותר מארבעה דהא לא היתה כלל אגודא וא״כ אינו מרויח המזיק בהוצאת העלאה שישומו הנבלה יותר וכל הפסד העלאה עליו, אבל כ״ז לשיטת הרא״ש דסובר כן בב״מ דף צ״ט גבי הני שקולאי דאין שמין כמו ששוה חביות ביום השוק, אבל הרמב״ם בפ״ג מה׳ שכירות סובר דאפי׳ שברו בשאר הימים משלמים כמו ששוה ביום השוק והיינו משום דאינו עומד להמכר עד יום השוק. וא״כ ה״נ כיון שאינו עומד לישאר שם בבור ועומדת להעלות מן הבור צריך לשום מתחלה כמו שהיא שוה למעלה אגודא. ורק דצריך לנכות דמי הוצאות ההעלאה, ושפיר פריך בגמ׳ בדנפשיה קא טרח. והנה מצאתי שהרמב״ן בפירושו על התורה בפ׳ והמת יהיה לו כ׳ וז״ל אבל הענין לומר כי הנבלה של ניזק היא וממונו תחשב. לפיכך אם פחתו דמיה אח״כ או שנגנבה אין על המזיק לשלם אלא דמי המיתה עכ״ל. הרי שסובר דאפי׳ נגנבה אינו משלם אלא דמי פחת היתה ודלא כמש״כ בדעת הרמב״ם, והוא כמש״כ בדעת הרא״ש, ורק דחידוש הרא״ש דהוא משעה שנודע לניזק משמע דהרמב״ן אינו סובר כן. ונמצא דג׳ שיטות בדבר:
{הערת המערכת: ראה בסוף הלכות נזקי ממון הוספה חשובה עם תשובת רבינו ז״ל למכתב ששלח לו חתן אחותו - הרה״ג ר׳ אליעזר מנחם מן שך ז״ל על הלכות בפרק הבא.}
על המזיק וכו׳בבא קמא י,ב (עם פירש״י):
לימא, פחת נבילה תנאי היא! דתניא: ׳אם טרֹף יטרף יביאהו עד׳ (שמות כב,יב) – יביא עדים שנטרפה באונס ופטור, אבא שאול אומר: יביא עדורה1 (נבילה) לבית דין; מאי לאו בהא קמיפלגי, דמר סבר: פחת נבילה דניזק הוי, ומר סבר: דמזיק הוי! לא, דכולי עלמא דניזק, והכא בטורח נבילה קמיפלגי (להביאה ממקום שמתה שם למקום שהיתה שם, אבא שאול סבר על המזיק הוא); והתניא (בניחותא), אחרים אומרים: מניין שעל בעל הבור להעלות שור מבורו? תלמוד לומר: ׳כסף ישיב לבעליו והמת׳ (משמע שאף המת ישיב לבעליו). אמר ליה אביי לרבא: האי טורח נבילה היכי דמי? אילימא דבבירא שויא זוזא ואגודא (שפת הבור) שויא ארבע, כי טרח בדנפשיה טרח (וריוח דנפשיה קא עביד דשיים ליה לניזק בדמי יתירי ולמה לי קרא ד׳והמת׳)! אמר ליה: לא צריכא, דבבירא שויא זוזא ואגודא נמי שויא זוזא. ומי איכא כהאי גוונא? אין, דהא אמרי אינשי: כשורא (קורה) במתא בזוזא, כשורא בדברא (בשדה, ואע״ג מחוסר הבאה לעיר נמכר בזוז) בזוזא.
כתב ר״ח: וקיימא הא דאחרים כאבא שאול.
1. כך גרס הר״ח, וראה לעיל הלכה ח הערה 7.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהאבן האזליד פשוטההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144