×
Mikraot Gedolot Tutorial
רמב״ם
פירוש
הערותNotes
E/ע
רמב״ם איסורי ביאה ב׳רמב״ם
;?!
אָ
(א) אשת אביו, ואשת בנו, ואשת אחיו, ואשת אחי אביו, ארבעתן ערוה עליו לעולם, בין מן האירוסין בין מן הנישואין, בין בחיי בעליהן בין אחר מיתת בעליהן, חוץ מאשת אחיו שלא הניח בן, בין שנתגרשו בין שנתאלמנוא. ואם בא על אחת מהן בחיי בעלה, חייב שתים, משום שאר בשר ומשום אשת איש, שהרי שניב האיסורין באין כאחתג: (ב) לפיכך הבא על אמו שהיא אשת אביו, חייב שתים, בין בחיי אביו בין לאחר מיתת אביו, אחת משום אמו ואחת משום אשת אביו:
אחד אחיו מאביו או אחיו מאמו, בין מן הנישואין בין מזנות, אשתו ערוהד עליו. אבל אשת אחי אביו מן האם הרי היא שניה, כמו שביארנו. ואחד אחותו מאביו או מאמו, בין מן הנישואין בין מזנות, כגון שזינתה אמו או אביו עם אחרים והיתה לו אחות מזנות, הרי זו ערוה עליו, שנאמר ״מולדת בית או מולדת חוץ״ (ויקרא י״ח:ט׳):
(ג) בת אשת אביו שהיא אחותו היא הערוהה עליו, שנאמר ״ערות בת אשת אביך מולדת אביך״ (ויקרא י״ח:י״א). אבל אם נשא אביו אשה, והיתהו לה בת מאיש אחר, הריז הבת מותרת לו, שאין זו מולדת אביו. והלא משום אחותו חייב עליה, ולמה נאמר ״בת אשת אביך״, לחייב עליה אף משוםח זה: (ד) לפיכך הבא על אחותו שהיא בת נשואת אביו, חייב שתים, אחת משום ״ערות אחותך״ (ויקרא י״ח:ט׳) ואחת משום ״ערות בת אשת אביך״. אבל אם אנס אביו אשה או פיתה אותה והוליד ממנה בת, ובא עליה, אינו חייב אלא משום אחותו בלבד, שאין בת האנוסה בת אשת אביו: (ה) אחות אמו, בין אחותה מאביה בין אחותה מאמה, בין מן הנישואין בין שהיתה אחותהט מזנות, הרי זו ערוה עליו משום אחות אם. וכן אחות אב, בין מן האם בין מן האב, בין מן הנישואין בין מזנות, הרי זו ערוה עליו משום אחות אב: (ו) הבא על אשה דרך זנות והוליד ממנה בת, אותה הבת ערוה עליו משום בתו, ואף על פי שלא נאמר בתורה ערות בתך לא תגלה. מאחר שאסר בת הבת, שתק מן הבת, ואיסורה מן התורה, ואינו מדברי סופרים. לפיכך הבא על בתו מנשואתו, חייב שתים, משום בתו ומשום ערות אשה ובתה: (ז) כיון שקידש אדם אשה, נאסרו עליו מקרובותיה שש נשים, וכל אחת מהן ערוה עליו לעולם, בין כנס בין גירש, בין בחיי אשתו בין לאחר מותה, ואלו הן, אמה, ואם אמה, ואם אביה, ובתה, ובת בתה, ובת בנה. ואם בא על אחת מהן בחיי אשתו, שניהן נשרפין. (ח) בא עליהי לאחר מיתת אשתו, הרי אלו בכרת, ואין בהן מיתת בית דין, שנאמר ״באש ישרפו אותו ואתהן״ (ויקרא כ׳:י״ד), בזמן ששתיהן קיימות, שהן אשתו וזו שבא עליה, הרי הוא והערוה נשרפין, ובזמן שאין שתיהן קיימות אין שם שריפה: (ט) וכן, אחות אשתו ערוה עליו עד שתמות אשתו, בין אחותה מאמה בין אחותה מאביה, בין מן הנישואין בין מזנות, הרי זו ערוה עליו: (י) עבר ונאף עם אחת משבע נשים אלו, בין בשגגה בין בזדוןיא, אף על פי שהוא והנואפת במיתת בית דין או בכרת, לא נאסרה אשתו עליו, חוץ מאחות ארוסתו, שהיא אוסרת אשתו עליו, כמו שביארנו בהלכות גירושין: (יא) הבועל אשה דרך זנות, לא נאסרו עליו קרובותיה, שהן השבע נשים שאמרנו. אבל חכמים אסרו על מי שנאף עם אשה לישא אחת מן השבע נשים קרובותיה כל זמן שהזונה קיימת, מפני שהזונה באה לקרובותיה לבקר אותן, והוא מתייחד עמה וליבו גס בה, ויבוא לידי עבירה שיבעול הערוה. ולא עוד אלא אפילו נטען על אשה הרי זה לא ישא אחת מקרובותיה, עד שתמות זו שנטען עליה. ואם כנס הקרובה שזנה עם קרובתהיב, לא יוציא: (יב) מי שנטען על ערוה, או שיצא לויג שם רע עמה, לא ידור עמה במבוייד, ולא ייראה באותה השכונה. ומעשה באחד שהיו מרננין אחריו עם חמותו, והיכו אותו חכמים מכת מרדות, מפני שעבר עלטו ביתה: (יג) הבא על אשה ובתה דרך זנות, או על אשה ואחותה, וכיוצא בהן, הרי זה כמי שבא על שתי נשים נכריות, שאין נעשיתטז ערוה זו עם זו אלא בנישואין, לא בזנות. וכן,⁠יז אנס אביו או בנו או אחיו או אחי אביו אשה, או פיתה אותה, הרי זו מותרת לו וישאנה, שלא נאמר אלא ״אשת״ (ויקרא יח ח-טז), ואין כאן אישות: (יד) אביו או בנו שנשא אשה, הרי זה מותר לישא בתה או אמה, כמו שביארנו. ומותר לאדם לישא אשת בן אחיו. ונושא אדם אשה ובת אחותה או בת אחיה כאחת. ומצות חכמים שישא אדם בת אחותו, והוא הדין לבת אחיו, שנאמר ״ומבשרך לא תתעלם״ (ישעיהו נ״ח:ז׳):רמב"ם מדויק, מהדורת הרב יצחק שילת (ירושלים, תשפ"א) עם תיקונים, כל הזכויות על המהדורה הדיגיטלית שמורות לעל־התורה. למבוא למהדורה לחצו כאן.
הערות
א ת2: שלא נתגרשו. וכך ד, אך הכניס את ׳בין שנתגרשו בין שלא נתגרשו׳ אחרי ׳הנישואין׳, ואינו כן בכתבי⁠־היד.
ב ד: שניהן. וקלקול לשון הוא.
ג ד: כאחד. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ד כך ת2. בא׳ נכפלה בטעות מלת ׳ערוה׳.
ה ת2: ערוה. ד (מ׳היא׳): מאביו הרי היא ערוה. שינוי לשון שלא לצורך.
ו ד: ויש. אף זה שינוי לשון שלא לצורך.
ז ד: אותה. החליט ״לשפר״ את לשון רבנו.
ח ת2: משם.
ט בד׳ (גם פ) לית מ׳שהיתה׳. אך בכתבי⁠־היד ישנו.
י ד: עליהן. שינוי לשון לגריעותא.
יא ד (מ׳בשגגה׳): בין בזדון בין בשגגה. אף זה שינוי לשון לגריעותא.
יב ד (גם פ, ק): קרובותיה. אך מדובר בקרובה אחת.
יג ת2: עליו.
יד בת2 נוסף: אחד. וכך ד (גם פ, ק).
טו בת2 נוסף: פתח. וכך ד (גם פ, ק).
טז ד (גם פ, ק): נעשות. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
יז בת2 נוסף: אם. וכך ד (גם פ, ק).
E/ע
הערותNotes
(ב) עוד שאלת ממני: לפיכך הבא על אמו שהיא אשת אביו חייב שתים בין בחיי אביו בין לאחר מיתת אביו אחת משום אמו ואחת משום אשת אביו – וקשיא לך אמאי לא מחייב נמי משום אשת איש. תשובה: תנן פרק ד׳ מיתות הבא על אמו חייב עליה משום אם ומשום אשת אב ר׳ יהודה אומר אינו חייב עליה אלא משום אם בלבד הבא על אשת אב חייב עליה משום אשת אב ומשום אשת איש בין בחיי אביו בין לאחר מיתת אביו ע״כ. במשנה. והתוס׳ הקשו קושייתך ותירצו דאיירי אחר מיתת האב ולפ״ז פשיטא דבחיי האב מחייב תלת משום אמו ומשום אשת אביו ומשום אשת איש והא דקתני סיפא בין בחיי אביו בין לאחר מיתת אביו ע״כ. אחיובא דאשת אביו קאי דמרבינן ליה בגמרא אפילו לאחר מיתה אבל אחר מיתת אביו פשיטא דלא מיחייב משום אשת איש. וא״ת בשלמא במתני׳ איכא לפרושי דאיירי אחר מיתת אביו אבל דברי רבינו [קשה] שכתב בין בחיי אביו בין לאחר מיתת אביו ומשמע דבכל גוונא לא מחייב אלא תרתי וכי תימא ה״נ ליתא דהא קתני סיפא דחייב משום אשת אביו ומשום אשת איש וכ״כ רבינו בעצמו בהלכות שגגות ואין לחלק בין היכא שהיא אמו להיכא שאינה אמו דאין לזה טעם וכ״ש הוא דבשלמא לר׳ יהודה דדריש ערות אביך היא על אשת אביו אתה מחייבו ואין אתה מחייבו משום אשת איש אבל רבנן אית להו דמחייב נמי על אשת איש והאי ערות אביך היא דרשי ליה לחייבו אפילו לאחר מיתת אביו. וי״ל דרבינו לא כתב בלשון שלילה אין חייב אלא שתים וכל כוונתו ז״ל לאפוקי מדר׳ יהודה שאמר שאינו חייב אלא משום אמו קמ״ל דחייב נמי משום אשת אב אפילו אחר מיתת אביו אבל אין ה״נ דבחיי אביו חייב נמי משום אשת איש והא דקאמר בין בחיי אביו בין לאחר מיתת אביו אחיוב אשת אב קאי דוק ותשכח. (ו) שאלת ממני על שהשיג הראב״ד ז״ל על רבינו שכתב: הבא על בתו מנשואתו חייב שתים משום בתו ומשום בת אשתו – וכתב הראב״ד אלו השתים לקוברו בין רשעים חמורים ע״כ. והקשה עליו המגיד לא הבנתי דבריו שהרי זו מן הנשרפין (הוא) [היא] וכבר נתבאר פרק נגמר הדין שקבר אחד היה לנסקלין ולנשרפין א״כ אפילו לא היה חייב אלא אחת היה נקבר בקבר זה ומה הוסיף כשיש שם שתים ע״כ. ואיך נעלם זה מדברי הראב״ד ז״ל. תשובה: ודאי לא נעלם זה מעיני הראב״ד ז״ל דמשנה שלימה היא פרק נגמר הדין ולא היו קוברין אותו בקברות אבותיו אלא שתי קברות היו מתוקנים לבי״ד אחת לנהרגין ולנחנקין ואחת לנסקלין ולנשרפין ואקשינן בגמרא וליתקין ארבע קברות ומשנינן שתי קברות גמרא גמירי לה ולא היתה כוונת הראב״ד ז״ל אלא משום דתנן נתעכל הבשר מלקטין את העצמות קוברין אותם במקומם ואם עבר עבירה שהיה מתחייב עליה תרתי ממיתין אותו בקלה וקוברין אותו בקברות שתקנו להם בי״ד ואפילו נתעכל הבשר לא היו מלקטין את העצמות אלא מניחין אותם קבורים בין רשעים גמורים אי נמי דהא דקאמר אלו השתים לאו דוקא אלא דומיא דאלו השתים וכגון הבא על בתו והיא אשת איש נדון בחנק ונקבר בקבורת הנסקלים והנשרפים.בסיוע פרויקט פרידברג לפרסום הגניזה, מפעל משותף של חברת פרידברג לכתבי יד יהודיים (FJMS) ופרויקט פרידברג לפרסום הגניזה (FGP), לע"נ ר' פרץ ב"ר מרדכי יהודה פרידברג ז"ל, נלב"ע י"ד כסלו תשס"ג לפ"ק, תנצב"ה. הונצח ע"י בנו וכלתו, דוב וגיטל חיה פרידברג, טורונטו
הערות
E/ע
הערותNotes
הערות
Rambam
Peirush

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144