×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
פרק ד
(א) חמישה דברים מעכבין את התפילה אף על פי שהגיע זמנה,⁠א טהרת הידים, וכיסוי הערוה, וטהרת מקום התפילה, ודברים החופזים אותו, וכוונת הלב:
Five things prevent one from praying, even though the time [for prayer] has arrived:
1) the purification of one's hands;
2) the covering of nakedness;
3) the purity of the place of prayer;
4) things that might bother and distract one; and
5) the proper intention of one's heart.
א. בב1 נוסף: ואלו הן (הש׳ להלן ה, א).
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימגדל עוזלחם משנהחדושי ר׳ חיים הלוייד פשוטהעודהכל
(הקדמה)
{מעכבי התפילה}
(א) חֲמִשָּׁה דְּבָרִים מְעַכְּבִין אֶת הַתְּפִלָּה, אַף עַל פִּי שֶׁהִגִּיעַ זְמַנָּהּ: טַהֲרַת הַיָּדַיִם, וְכִסּוּי הָעֶרְוָה, וְטַהֲרַת מְקוֹם הַתְּפִלָּה, וּדְבָרִים הַחוֹפְזִין אוֹתוֹ, וְכַוָּנַת הַלֵּב.
חֲמִשָּׁה דְּבָרִים מְעַכְּבִין אֶת הַתְּפִלָּה אַף עַל פִּי שֶׁהִגִּיעַ זְמַנָּה. טָהֳרַת יָדַיִם. וְכִסּוּי הָעֶרְוָה. וְטָהֳרַת מְקוֹם תְּפִלָּה. וּדְבָרִים הַחוֹפְזִים אוֹתוֹ. וְכַוָּנַת הַלֵּב:
(הקדמה)
פרק ד
(א) [א] חמשה דברים מעכבין את התפלה אע״פ שהגיע זמנה – טהרת הידים, וכיסוי הערוה, וטהרת מקום התפלה, ודברים החופזים אותו, וכוונת הלב:
חמשה דברים כו׳ עד הפרק ואח״כ יתפלל. פרק היה קורא (דף ט״ו):
היה מהלך בדרך והגיע כו׳ עד או בקורה ומתפלל. פרק אלו עוברין (דף מ״ו) ופרק העור והרוטב (דף קכ״ב) סוף גמרא מתניתין דואלו שעורותיהן כבשרן אמרה ר׳ אבהו בשם ר״ל ופירשה ר׳ יוסי בר חנינא:
בד״א לפניו כו׳ עד חוץ מתפלת שחרית. פרק היה קורא (דף ט״ו):
אבל שחרית רוחץ פניו ידיו ורגליו כו׳ עד ומתפלל. פרק במה טומנין:
כתב הראב״ד ז״ל לא ידעתי רגליו למה עכ״ל:
ואני תלמידו מצאתי אותו שנוי בברייתא בשמעתא בתרייתא דפרק במה טומנין דאסיקנא סברי לה כי הא דתניא רוחץ אדם פניו ידיו ורגליו בכל יום בשביל קונהו משום שנאמר כל פעל ה׳ למענהו עד כאן וקי״ל הכי וכד״ן:
חמשה דברים מעכבים את התפלה אע״פ שהגיע זמנה כו׳ – פרק היה קורא (דף ט״ו.) והני מילי לקריאת שמע אבל לתפלה מהדר ועד כמה עד פרסה והני מילי לקמיה אבל לאחריו אפילו מיל וכו׳ ונראה מיל חוזר יותר ממיל אינו חוזר:
ה׳ דברים מעכבין את התפלה אע״פ שהגיע זמנה וכו׳ וכוונת הלב וכו׳ כיצד כל תפלה שאינה בכוונה אינה תפלה ואם התפלל בלא כוונה חוזר ומתפלל בכוונה מצא דעתו משובשת ולבו טרוד אסור לו להתפלל עד שתתישב דעתו עכ״ל. מסתימת לשון הרמב״ם מבואר דדין כוונה הוא על כל התפלה שכל התפלה הכוונה מעכבת בה, וקשה ממה שפסק הרמב״ם בפ״י שם ז״ל מי שהתפלל ולא כיון את לבו יחזור ויתפלל בכוונה ואם כיון את לבו בברכה ראשונה שוב אינו צריך, דמבואר להדיא דהכוונה אינה מעכבת רק בברכה ראשונה, וצ״ע.
ונראה לומר דתרי גווני כוונות יש בתפלה, האחת כוונה של פירוש הדברים, ויסודה הוא דין כוונה, ושנית שיכוון שהוא עומד בתפלה לפני ד׳. כמבואר בדבריו פ״ד שם ז״ל ומה היא הכוונה שיפנה את לבו מכל המחשבות ויראה עצמו כאלו עומד לפני השכינה. ונראה דכוונה זו אינה מדין כוונה רק שהוא מעצם מעשה התפלה, ואם אין לבו פנוי ואינו רואה את עצמו שעומד לפני ד׳ ומתפלל אין זה מעשה תפלה, והרי הוא בכלל מתעסק דאין בו דין מעשה. וע״כ מעכבת כוונה זו בכל התפלה, דבמקום שהיה מתעסק דינו כלא התפלל כלל, וכאלו דלג מלות אלה, והלא ודאי דלענין עצם התפלה כל הי״ט ברכות מעכבין. ורק היכא שמכוון ומכיר מעשיו ויודע שהוא עומד בתפלה אלא שאינו יודע פירוש הדברים שזה דין מסוים רק בתפלה לבד, הוספת דין כוונה. בזה הוא דאיירי הסוגיא דברכות דף ל״ד [ע״א] המתפלל צריך שיכוון לבו בכל הברכות ואם אינו יכול לכוון את לבו בכולם יכוון באחת מהן, אמר ר׳ חייא א״ר ספרא משום חד דבי רבי באבות. ובאמת דגם בדין כוונה תרי דינים יש בזה, חדא דין כוונה שמכוון לעשות המצוה והוי מדין כוונה של כל המצות דקי״ל מצות צריכות כוונה. ובזה אין חילוק בין ברכה ראשונה לשאר התפלה, כיון דהוא דין הנוהג בכל המצות, וכשאר המצות דכל המצוה כולה צריכה כוונה ולא מהני כוונת מקצתה, הכי נמי בתפלה דכוותה כולה צריכה כוונה. וזהו שפסק כן הרמב״ם דהא דבעינן שידע שהוא עומד בתפלה מעכב בכל התפלה כולה. והיינו מתרי טעמי, חדא משום דבלאו הכי הוי מתעסק. ועוד משום דין מצות צריכות כוונה, דתרווייהו מעכבי בכל התפלה כמו בכל המצות. ורק בכוונת פירוש הדברים דהוא דין מסוים רק בתפלה בזה הוא דקי״ל דלא מעכבא רק בברכה ראשונה דאבות וכמבואר בהסוגיא דברכות דף ל״ד.
והנה בפ״ד גבי כוונת שיודע שהוא מתפלל כתב הרמב״ם ז״ל כוונת הלב כיצד כל תפלה שאינה בכוונה אינה תפלה ואם התפלל בלא כוונה חוזר ומתפלל בכוונה, מצא דעתו משובשת ולבו טרוד אסור לו להתפלל עד שתתישב דעתו, ובפ״י שם לא כתב הרמב״ם רק חד גוונא מי שהתפלל ולא כיון לבו יחזור ויתפלל בכוונה, ואינך תרי בבי שימוד דעתו אם יכול לכוון וכן הא דבלא כיון הוי כלא התפלל השמיט. ונראה דדעת הרמב״ם דשני מחלקות הן בתפלה, זאת הכוונה שהוא מכוון ומכיר שהוא עומד בתפלה דזה הוי משום דין מתעסק ומשום דין מצות צריכות כוונה, דזה הדין והעיכוב הלא נוהג בכל התורה ובכל המצות לחוד. וכונת פירוש המלות לחוד. ותרי גווני חיובי המה בתפלה, מחויב הוא לכוון שהוא עומד בתפלה משום דלא שניא תפלה משאר המצות, ומחויב הוא בכוונת פירוש הדברים משום חובת כוונה המסוים רק בתפלה. ושני החיובים אין מעכבין זה את זה, אלא דיוצא מזה ממילא, דאם הוא מתעסק או חסר לו דין כוונה של כל המצות א״כ הרי בטל עיקר המצוה, וממילא דהרי הוא כלא התפלל, ואם אינו יכול לכוון אל יתפלל כיון דאין זה תפלה כלל. אכן בחובת כוונה של פירוש הדברים כיון דהויא מסוימת רק בתפלה ע״כ אמרינן דאע״ג דאינו יכול לקיימה מ״מ שפיר חיילא עליה חובת תפלה שיעשה אותה ככל המצות ואית בה דין תפלה.
ואם שיוכל להיות כן גם בלא טעמא. אבל יש להוסיף עוד, לדעת הרמב״ם דחובת התפלה ומצותה הוא מדין תורה, ואפילו להחולקים על הרמב״ם היינו רק בחיובה אבל קיומה וענינה הוי לכו״ע מדין תורה, וא״כ מתעסק דהוי דין דאורייתא בכל התורה כולה דמתעסק אינו כלום מדין תורה, וכן הא דמצות צריכות כונה דנוהג בכל מצות התורה, הוי ג״כ דין עיכוב שלו מדין תורה ואינה תפלה מדין תורה, ע״כ לא יתפלל, משא״כ דין כונה של פירוש הדברים המסוים רק בתפלה הרי גם בתפלה עצמה אינו רק מתקנת חכמים, וא״כ שפיר נוכל לומר כיון דמדאורייתא מיהא הויא תפלה על כן יתפלל גם בלא יכול לכוון זאת. ואך אם יכול לכוון רק שהתפלל בלא כוונה יחזור ויתפלל משום הך כוונה שחיובה מדבריהם, וע״כ לא הביא הרמב״ם רק שיחזור ויתפלל ולא יותר וכמו שנתבאר.
(הקדמה)
פתיחה לפרק רביעי
תוכן פרק זה סיכמו רבינו בעצמו בהלכה א: חמשה דברים מעכבין את התפילה אע״פ שהגיע זמנה: – א) טהרת הידים, ב) וכיסוי הערוה, ג) וטהרת מקום התפלה, ד) ודברים החופזים אותו, ה) וכוונת הלב.
א) במסגרת טהרת ידים נתבארו שאר דיני נקיות, כגון מי שאין לו מים מה יעשה? כמו כן נתפרש דין רחיצת פניו וידיו ורגליו בשחרית. אף דינם של טמאים שונים מבואר כאן שמספיק להם נטילת ידים לתפילה. עזרא גזר על בעלי קרי להצריכן טבילה עד שיעסקו בתורה, ובזמן מאוחר יותר גזרו כן אף לתפילה. אמנם גזירות הללו בטלו אבל בכמה ארצות נהגו רחיצה לבעלי קרי. (ב–ו)
ב) דיני כיסוי ערוה נתבארו בהרחבה ובפרוטרוט בהלכות קרית שמע פרק שלישי. כאן הוסיף רק שלתפילה צריך לכסות גם את לבו. (ז)
ג) אף דיני טהרת המקום לתפילה רובן נתפרשו בהלכות קרית שמע, ולא הוצרך כאן אלא להראות מקום לשם, ולהוסיף רק פרטים אחדים. המתפלל במקום הצריך בדיקה ולא בדקו, הואיל וחטא מפני שלא בדק, אם מצא צואה במקומו אין תפלתו תפילה וחוזר ומתפלל. כיצד ינהג מי שעומד בתפילה ורואה צואה כנגדו?
בסוף קטע זה מובא דין המשמש מעבר בין ״טהרת המקום״ לדינים העוסקים ב״דברים החופזים אותו״, והוא בענין מקום שיש בו ריח רע שאינו של צואה, וגדולי החכמים לא היו מתפללים במקום כזה אע״פ שהוא טהור, מפני שהריח הרע מטריד את הכוונה. (ח–ט)
ד) בסוג דברים החופזין אותו נכללו כל מיני סיבות בגופו כגון הנצרך לנקבים, וכן המגהק ומפהק ומתעטש וכיו״ב. לפני שעומד להתפלל צריך לבדוק עצמו מכל אלה. כאן מפורש גם כיצד יעשה מי שנזדמנו לו ענינים כאלה אחרי שכבר עמד בתפילה. (י–יד)
ה) כל תפילה שאינה בכוונה אינה תפילה. הגדרת הכוונה. הצורך להמתין לפני התפילה ולאחריה. דין שיכור. ההתכוננות לתפילה כדי לאפשר כוונה נכונה, כלומר שיעסוק בהלכה פסוקה לפני התפילה ליישב דעתו, וכן יסדר תפילותיו אם אינו רגיל בהן כגון תפלות של פרקים (ובימים ההם שלא היו סידורים מצויים). הפרק מסתיים בדין מי שמהלך במקום סכנה ואי אפשר לו לכוון בתפילתו אשר על כן אין לו להתפלל, אבל בגלל הסכנה זקוק הוא לתפלה למקום ב״ה להצילו מן הסכנות האורבות. לזה תקנו לו חכמים תפלה קצרה, ויכול להתפלל אותה כשהוא מהלך. אבל אין יוצא בזה חובת תפלה, וכשיגיע למקום שיכול ליישב דעתו יתפלל כראוי.
אע״פ שרבינו מתאר את חמשת הדברים הנידונים בפרק זה ״מעכבים את התפלה״, אין זאת אומרת שכל ההלכות השנויות כאן אם עבר עליהן אין תפילתו תפילה. למשל, טהרת ידים – מי שאין לו מים מקנח ידיו בצרור וכיו״ב ודיו; מי שלא כיסה את לבו והתפלל יצא; לא בדק מקומו והתפלל כל שלא מצא צואה – יצא; גיהק ופיהק אע״פ שהיה יכול למנוע את זאת אילו בדק עצמו מתחילה אשר על כן מגונה הוא, מכל מקום אם התפלל כך יצא; שתה רביעית יין אל יתפלל, אבל כל שאינו אלא שתוי בלבד אם התפלל תפלתו תפילה.
אמנם בכל סוג ישנם דינים שאינן אלא לכתחילה ובדיעבד יצא, אבל כל סוג מאלה בעיקרו יש בו ענין המעכב את התפילה גם בדיעבד, והשאר אינן אלא סניפים מן השורש הזה.
(א) חמשה דברים וכו׳ – כדרכו בקודש לעשות אזנים לתורה כולל רבינו את הענינים במספר ״שמא ישמיט אחד המעתיקים מן המספר אחת ויאמר האומר לא הזכירה״ (לשון רבינו במאמר תחיית המתים עמ׳ עד). בהמשך הפרק מבוארים כל אחד מחמשת הדברים המעכבין.
אמנם גם רב סעדיה גאון ז״ל בסידורו קבץ ביחד ענינים הללו שמונעים את האדם מלהתפלל וז״ל ״וצריך שנרשום את תנאי התפלה שהם מעכבים״ (עמ׳ כח-לב) אלא שלא כללם במספר. אולם הסדר שלו הוא קצת שונה ואף גם זאת שבין הדברים המעכבים הזכיר דרך אגב גם ענינים שהם רצויים אבל לא מעכבים.
רבינו סדר את הדברים לפי הקשרם ההגיוני. מטהרת הידים לכסוי הערווה שגם זהו ענין של טהרה, ומכאן לטהרת המקום. כל אלה הם טהרה חיצונית, ומהם לטהרת הגוף מבפנים, דהיינו הנצרך לנקביו שזהו מן הדברים החופזים אותו, ומכאן לכוונה הרצויה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימגדל עוזלחם משנהחדושי ר׳ חיים הלוייד פשוטההכל
 
(ב) טהרת ידיםא כיצד, רוחץ ידיו במים עד הפרק, ואחר כך יתפלל. היה מהלך בדרך והגיע זמן תפילה ולא היה לו מים, אם היה בינו ובין המים ארבעת מילין, שהן שמונת אלפים אמה, הולך עד מקום המים ורוחץ, ואחר כך מתפלל. היה בינו ובין המים יתר מכאן, מקנח ידיו בצרור או בעפר או בקורה ומתפלל:
The purification of one's hands - What does this imply? One must wash his hands in water until the joint. [Only] afterwards may he pray.
[The following rules apply when] a person is travelling on the road when the time for prayer arrives: If he has no water, but is within four millin - i.e., 8000 cubits - of a source of water, he should proceed to it, wash his hands, and then pray. If the distance to the water is greater than this, he should clean his hands with pebbles, earth, or a beam, and pray.
א. ב2-1, ת3-1: הידים.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהמעשה רקחצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
טַהֲרַת הַיָּדַיִם כֵּיצַד? רוֹחֵץ יָדָיו בַּמַּיִם עַד הַפֶּרֶק וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל. הָיָה מְהַלֵּךְ בַּדֶּרֶךְ וְהִגִּיעַ זְמַן תְּפִלָּה וְלֹא הָיָה לוֹ מַיִם: אִם הָיָה בֵּינוֹ וּבֵין הַמַּיִם אַרְבַּעַת מִילִין, שֶׁהֵם שְׁמוֹנַת אֲלָפִים אַמָּה - הוֹלֵךְ עַד מְקוֹם הַמַּיִם וְרוֹחֵץ וְאַחַר כָּךְ מִתְפַּלֵּל; הָיָה בֵּינוֹ וּבֵין הַמַּיִם יָתֵר מִכָּאן - מְקַנֵּחַ יָדָיו בִּצְרוֹר אוֹ בְּעָפָר אוֹ בְּקוֹרָה וּמִתְפַּלֵּל.
טָהֳרַת יָדַיִם כֵּיצַד. רוֹחֵץ יָדָיו בְּמַיִם עַד הַפֶּרֶק וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל. הָיָה מְהַלֵּךְ בַּדֶּרֶךְ וְהִגִּיעַ זְמַן תְּפִלָּה וְלֹא הָיָה לוֹ מַיִם. אִם הָיָה בֵּינוֹ וּבֵין הַמַּיִם אַרְבָּעָה מִילִין שֶׁהֵם שְׁמוֹנַת אֲלָפִים אַמָּה הוֹלֵךְ עַד מְקוֹם הַמַּיִם וְרוֹחֵץ וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל. הָיָה בֵּינוֹ וּבֵין הַמַּיִם יוֹתֵר עַל כֵּן מְקַנֵּחַ יָדָיו בִּצְרוֹר אוֹ בְּעָפָר אוֹ בְּקוֹרָה וּמִתְפַּלֵּל:
[ב] טהרת ידים כיצד? רוחץ ידיו במים עד הפרק ואחר כך יתפלל. היה מהלך בדרך והגיע זמן תפלה ולא היה לו מים – אם היה בינו ובין המים ארבעת מילין שהן שמונת אלפים אמה, הולך עד מקום המים ורוחץ ואחר כך מתפלל. היה בינו ובין המים יתר מיכאן – מקנח ידיו בצרור או בעפר או בקורה ומתפלל:
[א] בפרק אלו עוברין ובהעור והרוטב וכן פירש בערוך הא דאמר לתפלה ארבעה מילין כבעמוד אבל רש״י פירש ארבעה מילין צריך לילך כדי שיתפלל בבית הכנסת וכן נראה לר״י כפירש״י ולא כפירוש הערוך שפירש משום נטילה דאי בעידן צלותא האמר פ״ב דברכות לייט אביי אמאן דמהדר אמיא בעידן צלותא ואי שלא בזמן תפלה מאי איריא ארבעה מילין אפי׳ טובא נמי. ויש ספרים שכתב ההיא דלתפלה ארבעה מילין נמי בפרק ב׳ דברכות ונראה לרבינו ששיבוש הוא ואין יכול להיות כי אם באלו עוברין ובהעור והרוטב וכן משמע בערוך וכן בפירש״י דברכות:
[ב] ולראבי״ה נראה דקינוח צרור היינו בשלא הסיח דעתו אך נתלכלכו ידיו בטיט והני מילי בק״ש אבל בתפלה בעי לאהדורי ואין דעת התוספות כן כדפי׳ ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

טהרת הידים כיצד וכו׳ – פרק היה קורא (ברכות דף ט״ו.) א״ל רבינא לרבא חזי מר האי צורבא מרבנן דאתא ממערבא ואמר מי שאין לו מים לרחוץ מקנח ידיו בעפר או בצרור ובקסמית א״ל שפיר קאמר מי כתיב ארחץ במים בנקיון כתיב כל מידי דמנקי דהא לייט רב חסדא אמאן דמהדר אמיא בעידן צלותא וה״מ לקריאת שמע אבל לתפלה מהדר ועד כמה עד פרסה וה״מ לקמיה אבל לאחוריו אפילו מיל אינו חוזר מיל הוא דאינו חוזר הא פחות ממיל חוזר כך היא גירסת רבינו וז״ש אין מחייבין אותו לחזור לאחוריו אלא עד מיל – כלומר עד ולא עד בכלל.
אבל אם עבר מן המים יותר – כלומר יותר מפחות ממיל אינו חייב לחזור:
ומה שכתב: שרוחץ עד הפרק – [עי׳ במשנה פ״ב דידים]. וכתב רבינו פרק שביעי מהלכות ברכות שמברך ענט״י וכתב ה״ר מנוח וכן לקריאת שמע ונראה מדברי רבינו שבכל התפלות צריך ליטול ידיו אעפ״י שאינו יודע להם שום לכלוך כשם שהוא צריך ליטול ידיו לאכול פת ודלא כהר״ן פ׳ ע״פ:
טהרת ידים כיצד וכו׳. במה דברים אמורים לפניו וכו׳. פשטן של דברים דאם היה רחוק יותר ממיל לאחוריו אין מחייבים אותו לחזור אמנם אם היה רחוק מיל בצמצום חייב לחזור ותדע דאם כוונתו דדוקא פחות ממיל חוזר אבל מיל בצמצום אינו חוזר הוה ליה לומר אבל אם עבר מן המים מיל אינו חייב לחזור ואז הוה אשמועינן נמי דעד מיל דכתב ברישא היינו עד ולא עד בכלל ותו דהדין נותן דליהוי דומיא דרישא דכי היכי דעד פרסה דלפניו היינו עד בכלל ויותר ע״כ היינו יותר מפרסה ה״נ יותר שכתב בסיפא הוי דומיא דרישא דליכא בינייהו אלא לענין השיעור זו נראית כוונת רבינו ז״ל בלשונו הקדוש אמנם בפרק מי שמתו דף ט״ו אמרינן א״ל רבינא לרבא חזי מר האי צורבא מרבנן דאתא ממערבא ואמר מי שאין לו מים לרחוץ ידיו מקנח ידיו בצרור או עפר או קסמית א״ל שפיר קאמרת מי כתיב ארחץ במים בניקיון כתיב כל מידי דמנקי רב חסדא לייט אמאן דמהדר אמיא בעידן צלותא וה״מ לק״ש אבל לתפלה מהדר ועד כמה עד פרסה וה״מ לקמיה אבל לאחוריה אפי׳ מיל אינו חוזר מיל הוא דאינו חוזר הא פחות ממיל חוזר ע״כ הרי להדיא דס״ל לש״ס דלא דמי שיעורא דרישא לדסיפא גם בזה דבשיעור מיל גופיה דוקא פחות חוזר אבל מיל אינו חוזר ומרן ז״ל כתב בפשיטות דעד מיל שכתב רבינו היינו עד ולא עד בכלל כדי להשוותו לדברי הש״ס ואחרי המחילה רבתי אין זה במשמע דברי רבינו כדכתיבנא ולולי דמסתפינא הוה אמינא דגירסא אחרת היתה לו לרבינו בדברי הש״ס.
שוב ראיתי בשו״ע או״ח סימן צ״ב שכתב להדיא אבל אם צריך לחזור לאחוריו למקום המים עד מיל חוזר יותר ממיל אינו חוזר הרי דנמשך אחר פשט דברי רבינו ושם בבית יוסף כתב וז״ל וכן פסק הרמב״ם פ״ד מהל׳ תפילה אלא שנראה שהיה גורס בלאחריו יותר ממיל אינו חוזר הא מיל חוזר עכ״ל וששתי כעל כל הון שכוונתי לדעת גדול ז״ל. אלא דאכתי איכא למידק דרבינו ס״ל דהך מימרא דרב חסדא ומימרא דרב חייא בר אבא אמר רבי יוחנן דלעיל דקאמר כל הנפנה ונוטל ידיו ומניח תפילין וקורא קרית שמע ומתפלל מעלה עליו הכתוב כאילו בנה מזבח וכו׳ לאו לקרית שמע ותפילה של שחרית דוקא היא אלא לכל התפילות קאמר תדע שכתב לקמן אבל שחרית רוחץ פניו ידיו ורגליו וכו׳ וצ״ל דהכא ר״י נחית לדין כולל לכל התפילות דבעי נפנה ונטילת ידים וכו׳ ולעולם דבשחרית בעי נמי פניו ורגליו ואי רבינו ס״ל כפי׳ רש״י שכתב דקרית שמע זמנו קבוע ולהכי לא בעי מיהדר אמיא אבל לתפילה דכל היום זמנה הוא צריך למיהדר אמיא ע״כ קשה דקרית שמע של ערבית שאין לה זמן קבוע אמאי לא חייב רבינו למיהדר אמיא ותו דתפילה נמי אית לה זמן קבוע עד ד׳ שעות ותפילת מנחה נמי עד פלג המנחה למר כדאית ליה ועד צאת הכוכבים למר כדאית ליה ולמה רבינו כתב בהיפך בין בתפילה בין בקרית שמע. וי״ל דרבינו ס״ל כמ״ש הרשב״א ז״ל שם דהיינו טעמא דקרית שמע שהיא דאורייתא לא החמירו עליו למיהדר אמיא כמו שהקילו בה לגבי בעל קרי לפי שאין דברי תורה מקבלים טומאה אבל לתפילה החמירו עד פרסה ע״כ ולהכי כתב רבינו דין זה דוקא בתפילה.
עד הפרק וכו׳. נראה שלמדו ז״ל מההיא דפרק כל הבשר דף ק״ו ת״ר נטילת ידים לחולין עד הפרק לקידוש ידים ורגלים במקדש עד הפרק וכו׳ ואמר שמואל עד הפרק בין לחולין בין לתרומה לחומרא ע״כ ועי׳ מ״ש פ״ו דברכות הל׳ ד׳.
היה בינו כו׳. עי׳ ירושלמי פרק ב׳ דחלה הלכה ד׳:
טהרת ידים וכו׳ – ברכות יד, ב: ואמר רבי יוחנן, הרוצה שיקבל עליו עול מלכות שמים שלימה יפנה ויטול ידיו ויניח תפילין ויקרא קרית שמע ויתפלל דכתיב ׳ארחץ בנקיון כפי [ואסבבה את מזבחך ה׳ לשמע בקול תודה] (תהלים כו, ו).
א״ל רבינא לרבא, חזי מר האי צורבא מרבנן דאתא ממערבא ואמר, מי שאין לו מים לרחוץ ידיו מקנח ידיו בעפר ובצרור ובקסמית (= קורה). (הרי״ף ז״ל גורס: בצרור ובעפר ובקסמית, וכן סידרן רבינו.) אמר ליה, שפיר קאמר. מי כתיב ארחץ במים? בנקיון כתיב, כל מידי דמנקי; דהא רב חסדא לייט אמאן דמהדר אמיא בעידן קריאת שמע. (כן הוא בכי״מ וגירסא זו הובאה בתוספות ובהרבה ראשונים, ולפנינו בדפוס ״בעידן צלותא״.) הני מילי לקרית שמע, אבל לתפילה מהדר. ועד כמה? עד פרסה (= ארבעת מילין, כפסחים מו, א). והני מילי לקמיה אבל לאחוריה אפילו מיל אינו חוזר, ושמע מינה מיל הוא דאינו חוזר הא פחות ממיל חוזר.
פסחים מו, א: אמר רבי אבהו אמר רבי שמעון בן לקיש, לגבל ולתפילה ולנטילת ידים – ארבעה מילין. וראה הלכות גדולות הלכות תפלה (ד״י עמ׳ 43) שפירש: לנטילת ידים – כגון דמטא זמן תפלה ואין שם מים ליטול ידיו, אם יודע שיש לפניו מים עד ארבעת מילין ימתין עד שיגיע למים ... אבל יותר מארבעת מילין – יתפלל לאלתר ואל יתבטל מן התפלה וכו׳.
בהלכות ברכות ו, ב פסק: כל הנוטל ידיו בין לאכילה בין לקרית שמע בין לתפלה מברך בתחלה ״אשר קדשנו במצוותיו וצוונו על נטילת ידים״. והשווה לקמן טו, ה גבי דברים המונעים נשיאות כפים שינה וכתב לא ״טהרת ידים״ אלא ״טומאת ידים״. שם נתבאר שלא תקנו נטילה מיוחדת לברכת כהנים ואם נטל ידיו לתפילה הרי זה מספיק אלא אם כן נטמאו ידיו בינתיים. אבל לתפילה כמו לקרית שמע ולסעודה תיקנו נטילה אפילו אינו יודע שום טומאה לידיו.
עד הפרק – ראה בהלכות ברכות ו, ד שם פירשתי שיטת רבינו באורך.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהמעשה רקחצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(ג) במה דברים אמורים, לפניו, אבל אם היה מקום המים לאחריו, אין מחייבין אותו לחזור לאחריו אלא עד מיל, אבל אם עבר מן המים יתר ממיל, אינו חייב לחזור, אלא מקנח ידיו ומתפלל. במה דברים אמורים שאינו מטהר לתפילה אלא ידיו בלבד, בשאר תפילות חוץ מתפילת שחרית, אבל בשחרית רוחץ פניו ידיו ורגליו ואחר כך יתפלל. ואם היה רחוק מן המים, מקנח ידיו בלבד ומתפלל:
When does this apply? [When the water is] ahead of him. However, if the place with water is behind him, we do not obligate him to retrace his steps more than one mil. However, if he has passed further beyond the water, he is not obligated to return. Rather, he should clean his hands and pray.
When do the above statements requiring one to purify merely his hands alone for prayer apply? To the other services, but not for the Morning Prayer. For the Morning Prayer, one should wash his face, hands, and feet, and only afterwards, may he pray. If he is far from water, he may clean his hands only and then pray.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים? לְפָנָיו. אֲבָל אִם הָיָה מְקוֹם הַמַּיִם לְאַחֲרָיו - אֵין מְחַיְּבִין אוֹתוֹ לַחֲזֹר לְאַחֲרָיו אֶלָּא עַד מִיל; אֲבָל אִם עָבַר מִן הַמַּיִם יָתֵר מִמִּיל אֵינוֹ חַיָּב לַחֲזֹר, אֶלָּא מְקַנֵּחַ יָדָיו וּמִתְפַּלֵּל. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים שֶׁאֵינוֹ מְטַהֵר לַתְּפִלָּה אֶלָּא יָדָיו בִּלְבַד? בִּשְׁאָר תְּפִלּוֹת חוּץ מִתְּפִלַּת שַׁחֲרִית. אֲבָל בַּשַּׁחֲרִית - רוֹחֵץ פָּנָיו יָדָיו וְרַגְלָיו וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל; וְאִם הָיָה רָחוֹק מִן הַמַּיִם, מְקַנֵּחַ יָדָיו בִּלְבַד וּמִתְפַּלֵּל.
בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים לְפָנָיו אֲבָל אִם הָיָה מְקוֹם הַמַּיִם לַאֲחוֹרָיו אֵין מְחַיְּבִין אוֹתוֹ לַחֲזֹר לַאֲחוֹרָיו אֶלָּא עַד מִיל. אֲבָל אִם עָבַר מִן הַמַּיִם יוֹתֵר אֵינוֹ חַיָּב לַחֲזֹר אֶלָּא מְקַנֵּחַ יָדָיו וּמִתְפַּלֵּל. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים שֶׁאֵינוֹ מְטַהֵר לִתְפִלָּה אֶלָּא יָדָיו בִּלְבַד, בִּשְׁאָר תְּפִלּוֹת חוּץ מִתְּפִלַּת שַׁחֲרִית. אֲבָל שַׁחֲרִית רוֹחֵץ פָּנָיו יָדָיו וְרַגְלָיו וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל. וְאִם הָיָה רָחוֹק מִן הַמַּיִם מְקַנֵּחַ יָדָיו בִּלְבַד וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל:
[ג] במה דברים אמורים? לפניו. אבל אם היה מקום המים לאחריו – אין מחייבין אותו לחזור לאחריו אלא עד מיל, אבל אם עבר מן המים יתר ממיל – אינו חייב לחזור אלא מקנח ידיו ומתפלל. במה דבר׳ אמו׳ שאינו מטהר לתפלה אלא ידיו בלבד? בשאר תפלות חוץ מתפלת שחרית. אבל בשחרית רוחץ פניו ידיו ורגליו ואחר כך יתפלל, ואם היה רחוק מן המים – מקנח ידיו בלבד ומתפלל:
בד״א לפניו אבל אם היה מקום המים לאחריו אין מחייבין אותו לחזור וכו׳ עד אבל שחרית רוחץ פניו ידיו ורגליו – א״א: לא ידעתי רגליו למה.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

במה דברים אמורים שאינו מטהר וכו׳. אבל שחרית וכו׳ – כתב הראב״ד: לא ידעתי רגליו למה עכ״ל. ונראה מדברי מ״ע דאשתמיטתיה למרן הראב״ד הא דתניא בפרק במה טומנין במסכת שבת (דף נ׳ ע״ב) רוחץ אדם פניו ידיו ורגליו בכל יום שנאמר כל פעל ה׳ למענהו דהיינו לתפלת שחרית. ולי נראה דלא אישתמטתיה האי ברייתא להראב״ד ז״ל אלא שהוא ז״ל מפרש דלא לענין תפלה איתניא האי ברייתא אלא לענין אם מותר לרחוץ פניו ורגליו כדי ליפות את עצמו וכדפירש״י:
אבל שחרית וכו׳. הנה הראב״ד ז״ל השיג על רבינו דלא ידע רגליו למה והרב מגדל עוז כתב דרבינו הוציאו מההיא דפרק במה טומנין דף נ׳ ומרן הקדוש כתב דהראב״ד מפרש דלא לענין תפילה איתניא האי ברייתא אלא לענין אם מותר לרחוץ כדי ליפות עצמו וכדפירש רש״י ע״כ והכי איתא התם א״ר ששת ברדא שרי ופי׳ רש״י ברדא שרי לרחוץ פניו מאי ברדא תלתא אהלא תלתא אסא ותלתא סיגלי וכו׳ אמימר ומר זוטרא ורב אשי הוו יתבי אייתו לקמייהו ברדא אמימר ורב אשי משו מר זוטרא לא משא א״ל לא סבר לה מר להא דאמר רב ששת ברדא שרי א״ל רב מרדכי בר מיניה דמר דאפילו בחול נמי לא סבירא ליה סבר לה כי הא דתניא מגרר אדם גלדי צואה וגדלי מכה שעל בשרו בשביל צערו. אם בשביל ליפות אסור ואינהו כמאן סברוה כי הא דתניא רוחץ אדם פניו ידיו ורגליו בכל יום בשביל קונו משום שנאמר כל פעל ה׳ למענהו ופירש רש״י ליפות אסור משום לא ילבש גבר שמלת אשה בשביל קונהו לכבוד קונהו דכתיב בצלם אלהים עשה וגומר ועוד דהרואה בריות נאות אומר ברוך שככה לו בעולמו. כל פעל ה׳ למענהו הכל ברא לכבודו ע״כ ואין ספק דריהטא דסוגיא מוכחא כדברי הראב״ד ז״ל וכן נראה דעת רש״י ז״ל.
אמנם רבינו מפרש לה לענין תפילה מדיוקא דברייתא דקתני רוחץ אדם פניו ידיו ורגליו בכל יום דאם איתא דלא אתי אלא לאשמועינן דלית ביה משום לא ילבש גבר שמלת אשה בכל יום למה לי ותו מדיליף מקרא דכל פעל ה׳ למענהו דהיינו לכבוד קונהו אין לך כבוד קונהו גדול מעת התפילה וכדאשכחן נמי גבי רבא בר הונא דרמי פוזמקי ומצלי אמר הכון לקראת אלהיך ישראל ורבא שדי גלימי ומצלי כדאיתא פ״ק דשבת דף י׳ ופירש רש״י הכון לקראת אלהיך התנאה לפניו. רמי פוזמקי נותן אנפלאות חשובים ברגליו ע״כ ומאי דמייתו אמימר ורב אשי מהך ברייתא היינו לומר דאם איתא לדמר זוטרא אפילו בשעת התפילה היה זה אסור דלא אתיא אסמכתא דקרא ודחיא לא תעשה שבתורה להדיא אלא מאי אית לך למימר דכיון שמכוין לכבוד קונו שרי הכא נמי לא שנא וכדאמרן בעלמא הכל לשם שמים שרי וכו׳ ועיין להפרי חדש או״ח סי׳ צ״ב שדחה פסקו של רבינו וכתב עליו שאינו מחוור ואחרי המחילה אין בכל דבריו הכרח לדעת רבינו יעו״ש הן אמת בהא מודינא דלענין דינא אחרי רבים כתיב דכיון ששאר הפוסקים זלה״ה לא הזכירו דין זה פשיטא דבתרייהו גררינן והכי נהוג עלמא.
ואם היה רחוק מן המים וכו׳. כבר ביארו ז״ל לעיל ומדחזר וכתבו כאן משמע דמפרש ההיא דרבינא פרק הקורא הנ״ל דקאמר מי שאין לו מים לרחוץ מקנח ידיו וכו׳ דהיינו בין לשל שחרית דבעי פניו ידיו ורגליו כההיא דפרק במה טומנין בין בשאר תפילות דבעי ידיו מיהא ולהכי לא קאמר מי שאין לו מים לרחוץ ידיו אלא לרחוץ סתם כלומר האי כדיניה והאי כדיניה.
שחרית. עיין השגות ומגדל עוז וכ״מ. ועיין שבת דף נ׳ דלשון בשביל קונו משמע כפי׳ רבנו ומשום הכון.
בכסף משנה.
נ״ב בפרק כל הבשר דף ק״ו טובל בהן אבל לא פניו ידיו ורגליו וזה ע״כ לתפלה ועיין רש״י שם.
אבל שחרית כו׳. כן מבואר בחולין דק״ו ע״א והשגות ס״ל כרש״י שם:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ב]

(ג) עד מיל... יתר ממיל – בהלכה ב כתב ״היה בינו ובין המים וכו׳⁠ ⁠⁠״, וכאן שינה וכתב ״עבר מן המים יתר וכו׳⁠ ⁠⁠״. בדרך כלל מרחקים נמדדים ממקום עמידת רגליו, והבדל גדול יש בין מרחק הנמדד קדימה למרחק הנמדד לאחוריו. העומד במקום מסויים יכול להגיע לחפץ המונח לפניו אמה או אמתיים בלי להזיז את רגליו. היה מקום המים לאחוריו והמרחק בין המים לבינו הוא מיל, דהיינו שהוא הלך מיל קדימה, עכשיו כשהוא הופך פניו והולך חזרה אינו צריך ללכת מיל שלם כדי להגיע אל המים. יספיק לו ללכת מעט פחות וכאשר יעמדו רגליו כאמה או כאמתיים לפני המים יושיט ידו ויקח מהם, והיינו שאמרו בגמרא ״אפילו מיל אינו חוזר״. אמנם מאחר שהוא חייב ללכת ברגליו עד מיל, ממילא שהמים הם קצת ממנו והלאה, הרי שכאשר הלך מהם בכיוון ההפוך כבר עבר מהם יתר ממיל.
בשחרית רוחץ פניו ידיו ורגליו – ברייתא שבת נ, ב: רוחץ אדם פניו ידיו ורגליו בכל יום בשביל קונו משום שנאמר ׳כל פעל ה׳ למענהו׳ (משלי טז, ד).
בכי״מ (דק״ס) גורס: רוחץ בהן פניו ידיו ורגליו שנאמר ׳הכון לקראת א-להיך ישראל׳ (עמוס ד, יב) וכו׳. לפי גירסא זו יתכן לפרש שהאמור הוא לפני כל תפילה ותפילה, שהרי פסוק זה דרשוהו לענין תפילה (ברכות כג, א ושבת י, א ועוד, וכן הביאו רבינו לקמן בהלכה ו). ונראה שזה מקביל לדעת רב סעדיה גאון ז״ל המצריך רחיצת רגלים לא רק לתפילת שחרית בלבד, וז״ל בסידורו (עמ׳ כט): לפני כל תפילה מן ההכרח ליטול את הידים, היינו עד פרקי הידים, ואת הרגלים עד הקרסולים מאיזו מלאכת עבודה, אחרי הרחיצה מעשיית הצרכים ורחיצת הפנים, בסדר זה. (אמנם עיין שם בהערת המהדיר 3 שיש גירסא אחרת לפיה מדובר רק בשחרית.)
בדק״ס (שם אות א) מביא גירסא: רוחץ אדם פניו ידיו ורגליו בשבת וכו׳. יתכן שזאת היתה גירסת הראב״ד ז״ל.
אולם בראש סדר רב עמרם גאון ז״ל איתא: כשנעור אדם משנתו רוחץ פניו וידיו ורגליו כהוגן לקיים מה שנאמר ׳הכון לקראת א-להיך ישראל׳.
זאת היא דעת רבינו כי רק לתפילת שחרית צריך ליטול פניו ידיו ורגליו, וכבר ציינתי לעיל שלכל תפילה יש לברך על נטילת ידים.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםראב״דמגדל עוזכסף משנהמעשה רקחמרכבת המשנהאור שמחצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(ד) כל הטמאים רוחצין ידיהן בלבד כטהורין ומתפללין. אף על פי שאפשר להן לטבול ולעלות מטומאתן, אין הטבילה מעכבת. וכבר ביארנו (רמב״ם קריית שמע ד׳:ח׳) שעזרא תיקן שלא יקרא בעל קרי בלבד דברי תורה עד שיטבול. ובית דין שעמדו אחרי כןא התקינו אף לתפילה, שלא יתפלל בעל קרי בלבד עד שיטבול. ולא מפני טומאה וטהרה נגעו בה, אלא כדי שלא יהיו תלמידי חכמים מצויין אצל נשותיהן כתרנוגליןב, ומפני זה תיקנו טבילה לבעל קרי לבדו, והוציאוהו מכלל הטמאים:
All the ritually impure need only wash their hands in order to pray, just like those not in such a state. Even if they are able to immerse themselves [in a mikveh] and ascend from their impure state, this immersion is not required [for prayer].
We have already explained that Ezra decreed that only one who has had a seminal emission is prohibited from Torah study until he has immersed himself. The Rabbinical Court [that existed afterwards] decreed that [this applies] even to prayer, i.e., such a person alone should not pray until he immerses himself.
These decrees were not put into effect because of questions of ritual purity and impurity, but rather to ensure that the Torah scholars would not overindulge in marital intimacy with their wives. Therefore, they instituted ritual immersion only for one who has a seminal emission, thereby excepting him from the other ritually impure.
א. ב1 (מ׳אחרי׳): אחריו.
ב. ב2-1, ת3: כתרנגולין. וכך ד (גם ק; ד במ״ם סופית). ת2-1: כתורנגולין. אך במשנה תרומות יא, ט ועוד בכ״י רבנו מנוקד: תַרנֹגְלין.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
כָּל הַטְּמֵאִין רוֹחֲצִין יְדֵיהֶן בִּלְבַד כַּטְּהוֹרִין, וּמִתְפַּלְּלִין; אַף עַל פִּי שֶׁאֶפְשָׁר לָהֶן לִטְבֹּל וְלַעֲלוֹת מִטֻּמְאָתָן - אֵין הַטְּבִילָה מְעַכֶּבֶת. וּכְבָר בֵּאַרְנוּ (קריית שמע ד,ח) שֶׁעֶזְרָא תִּקֵּן שֶׁלֹּא יִקְרָא בַּעַל קֶרִי בִּלְבַד דִּבְרֵי תּוֹרָה עַד שֶׁיִּטְבֹּל. וּבֵית דִּין שֶׁעָמְדוּ אַחֲרֵי כֵן הִתְקִינוּ אַף לַתְּפִלָּה, שֶׁלֹּא יִתְפַּלֵּל בַּעַל קֶרִי בִּלְבַד עַד שֶׁיִּטְבֹּל. וְלֹא מִפְּנֵי טֻמְאָה וְטַהֲרָה נָגְעוּ בָּהּ, אֶלָּא כְּדֵי שֶׁלֹּא יִהְיוּ תַּלְמִידֵי חֲכָמִים מְצוּיִין אֵצֶל נְשׁוֹתֵיהֶן כַּתַּרְנְגֹלִין. וּמִפְּנֵי זֶה תִּקְּנוּ טְבִילָה לְבַעַל קֶרִי לְבַדּוֹ, וְהוֹצִיאוּהוּ מִכְּלַל הַטְּמֵאִין.
כׇּל הַטְּמֵאִין רוֹחֲצִין יְדֵיהֶן בִּלְבַד כִּטְהוֹרִין וּמִתְפַּלְּלִים. אַף עַל פִּי שֶׁאֶפְשָׁר לָהֶם לִטְבֹּל וְלַעֲלוֹת מִטֻּמְאָתָן אֵין הַטְּבִילָה מְעַכֶּבֶת. וּכְבָר בֵּאַרְנוּ שֶׁעֶזְרָא תִּקֵּן שֶׁלֹּא יִקְרָא בַּעַל קֶרִי בִּלְבַד בְּדִבְרֵי תּוֹרָה עַד שֶׁיִּטְבֹּל. וּבֵית דִּין שֶׁעָמְדוּ אַחַר כֵּן הִתְקִינוּ אַף לִתְפִלָּה שֶׁלֹּא יִתְפַּלֵּל בַּעַל קֶרִי בִּלְבַד עַד שֶׁיִּטְבֹּל. וְלֹא מִפְּנֵי טֻמְאָה וְטָהֳרָה נָגְעוּ בָּהּ אֶלָּא כְּדֵי שֶׁלֹּא יִהְיוּ תַּלְמִידֵי חֲכָמִים מְצוּיִים אֵצֶל נְשׁוֹתֵיהֶן כְּתַרְנְגוֹלִים. וּמִפְּנֵי זֶה תִּקְּנוּ טְבִילָה לְבַעַל קֶרִי לְבַדּוֹ וְהוֹצִיאוּהוּ מִכְּלַל הַטְּמֵאִין:
[ד] כל הטמאים רוחצין ידיהן בלבד כטהורין ומתפללין. אע״פ שאיפשר להן לטבול ולעלות מטומאתן – אין הטבילה מעכבת. וכבר ביארנו (רמב״ם קרית שמע ד׳:ח׳) שעזרא תיקן שלא יקרא בעל קרי בלבד דברי תורה עד שיטבול, ובית דין שעמדו אחרי כן התקינו אף לתפלה – שלא יתפלל בעל קרי בלבד עד שיטבול. ולא מפני טומאה וטהרה נגעו בה אלא כדי שלא יהיו תלמידי חכמים מצויין אצל נשותיהן כתרנגלין; ומפני זה תקנו טבילה לבעל קרי לבדו והוציאוהו מכלל הטמאים:
[ג] והנשים נהגו סילסול בעצמן ופרישות בעת נדתן שאין נכנסות לבית הכנסת ואף כשמתפללות אין עומדות בפני חברותיהן וכן ראיתי בדברי הגאונים בענין לשון ברייתא ואינה בתוספתא שלנו וכשר המנהג כדאמר אבעל קרי שמעתי שמקילין בה ושמעתי שמחמירין בה וכל המחמיר בה מאריכין ימיו ושנותיו וממנה נלמד אשאר עכ״ל ראבי״ה:
[ד] וכן כתב רב האי גאון כיון דבגמרא ליכא הא מילתא נקוט מנהג כל ישראל שכל בעלי קריין אע״פ שאין להם מים אין מתפללין עד שירחצו. ופירש רבינו חננאל נמי נשים נדות וזבות ויולדות מברכות ומתפללות וכדרבינא דאמר נדה קוצה לה חלה וכן להוציא אחרים ידי חובתן מברכין אבל להתפלל כולי עלמא נהגו להחמיר בתשעה קבין ליתן עליהם וכדתנן היה עומד בתפלה וכו׳ ואפילו ר״י בן בתירא לא אמר שפטור אלא לדברי תורה אבל להתפלל לא ובדברי תורה קיימא לן האידנא כר׳ יהודה בן בתירא ואני כל מה שנראה לי כתבתי והמחמיר יאריך ימים ושנים עכ״ל ראבי״ה ורב אלפס כתב גם הוא דברי רב האי ז״ל אבל טבילה כתב שאין צריכין ומהא דתנן בפרק מי שמתו זב שראה קרי ונדה שפלטה שכבת זרע צריכין טבילה וכו׳ הא זב שלא ראה קרי ונדה שלא פלטה שכבת זרע אין צריכין טבילה לדברי הכל ע״כ:
כל הטמאים רוחצין כו׳ עד ואם אינו יכול יפסיק. פ׳ מי שמתו (דף כ״ב):
גדולי החכמים כו׳ עד טהורה. פרק הדר בעירובין (דף ס״ה):
דברים החופזים אותו כו׳ עד חוזר לראש. הכל פרק מי שמתו (דף כ״ג):
כל הטמאין וכו׳ – כבר נתבאר זה בסוף הלכות ק״ש:
ובית דין שעמדו אח״כ וכו׳ – תמיה לי מילתא כיון דעזרא גזר לד״ת אף תפלה בכלל ומה צורך לב״ד שאחריו לגזור לתפלה ועוד היכא איתא גזירה זו דב״ד שאחריהם. ואפשר דה״ק בית דין שאחריהם בטלו תקנת עזרא לד״ת והעמידוה לתפלה בלבד וכן כתב הרי״ף בסברא אחת בפרק מי שמתו. אבל אין לשון רבינו נוחה לזה שכתב וב״ד שעמדו אח״כ התקינו אף לתפלה. ואפשר דעזרא לא גזר אלא לד״ת אבל לא לתפלה משום דרחמי היא ואולי לא ימצא מים ונמצא נמנע מלהתפלל. אלא שאיני יודע היכן מצינו גזירה זו דבית דין שאחריהם:
ולא מפני טומאה וטהרה נגעו בה אלא כדי שלא יהיו ת״ח מצויים אצל נשותיהן כתרנגולים וכו׳ לפיכך היו אומרים בזמן תקנה זו שאפילו זב שראה קרי וכו׳ – משנה בפרק מי שמתו (ברכות דף כ״ו.):
וכבר בטלה גם תקנה זו וכו׳ – שם (דף כ״ב) כי אתא זעירי אמר בטלוה לטבילותא ועל פי מה שכתבתי בסוף הלכות ק״ש:
כל הטמאים וכו׳ – מבואר בסוגיא פרק מי שמתו (דף כ״ב:) ונתבארו הדברים יפה בב״י בטור א״ח:
ובית דין שעמדו אחר כך וכו׳. כתב מרן ז״ל דלא ידע היכן מצינו גזירה זו דבי״ד שאחריהם ע״כ. והפרי חדש או״ח סימן פ״ח כתב וז״ל וכמדומה לי שהוציאו הרב מהא דגרסינן פ׳ מי שמתו דף כ״ב מאן דאמר בטלוה לטבילותא כרבי יהודה בן בתירא כלומר דקאמר ר״י ב״ב אין דברי תורה מקבלים טומאה ודוקא דברי תורה אבל תפילה לא לפי שהיתה תקנה שניה ולא רצו לבטל השני תקנות בפעם אחת ומאן דאמר בטלוה לטבילותא היינו לומר שבטלו גם כן התקנה השניה של תפילה כי הא דרב חסדא לייט אמאן דמיהדר אמיא בעידן צלותא כ״ש לאהדורי אט׳ קבין לתפילה ולהכי בטלוה ודו״ק ע״כ. וכן יש ללמוד ממ״ש רבינו ס״פ מי שמתו ועיין בסוף הלכות קרית שמע ומ״ש שם בס״ד.
בכ״מ ד״ה מנהג וכו׳ בטבילה קודם התקנה. נ״ב טעות סופר הוא וצריך לומר כטבילה בכ״ף.
ובי״ד שעמדו אח״כ. עיין כ״מ והנה לכאורה נראה דעת רבנו דעזרא גזר רק לדברי תורה ובי״ד שלאחריו לק״ש ותפלה. ובפ׳ מרובה מבואר דעזרא גזר לד״ת [והטעם מבואר בברכות דף כ״ב שלא יהיו מצויין תלמידי חכמים אצל נשותיהם כתרנגולים וי״ל משו״ה דוקא לתורה דעונת ת״ח משבת לשבת משא״כ לק״ש ותפלה לא גזר עזרא משום ביטול עונה לטיילין עיין פי״ד מהל׳ אישות ה״א. ובי״ד שלאחריו גזרו אף על עם הארץ משום האי טעמא גופא שלא יהיו מצויים כמ״ש ה״ה. דבזה מתורץ מה שנדחק הרשב״א בחידושיו ברכות אהא דמשני הש״ס ה״ק מה טיבן במ׳ סאה דאין זה תירוץ אהא דפריך דהא רבי יהושע בן לוי סובר דבעל קרי אסור בדברי תורה עיי״ש. ולפי מה שכתבתי י״ל דריב״ל סובר דבעל קרי אסור בד״ת דאורייתא ולא בתפלה וק״ש. ולזה פריך כיון דלד״ת אסור מדאורייתא בדין הוא שיהיה אסור בק״ש ותפלה מדברי סופרים. ושפיר משני ה״ק מה טיבן במ׳ סאה כיון דאין ק״ש ותפלה דאורייתא. ומינה דלדידן טבילת בעל קרי לד״ת תקנת עזרא י״ל דלק״ש ותפלה לא גזר כלל]. מיהו כל זה אינו דודאי ק״ש בכלל ד״ת [וא״כ דבלא זה יש ביטול עונה לטיילין מחמת ק״ש למה לא גזר אף לתפלה]. ותו מדמשני עזרא תיקן טבילה לבריא [ומדלא קאמר עזרא תיקן לד״ת ואתו רבנן והתקינו לק״ש ותפלה]. משמע דתקנת עזרא אפילו לק״ש ותפלה ועיין במעשה רוקח בשם פרי חדש או״ח.
והנכון דרבנו הוציא דבריו מהירושלמי וז״ל א״ר חייא בר ווה כל עצמן לא התקינו טבילה זאת אלא מפני תלמוד שאם אתה אומר לו שהוא מותר אף הוא אומר אני אלך ואעשה צרכי ובא ושונה ומתוך שאתה אומר לו אסור הוא בא ושונה כל צרכו ע״כ. וסובר רבנו דהיינו טעמא דעזרא דזה שייך רק בדברי תורה דכתיב והגית בו יומם ולילה וחוששין לביטול [משא״כ בק״ש ותפלה דלא חש עזרא כלל לשלא יהו מצויים אצל נשותיהן] והבי״ד שלאחריהן גזרו אף לתפלה משום שלא יהיו מצויים אצל נשותיהן ותפס רבנו דרך הירושלמי [ובדפוס וינציה ישן לא גרסינן ת״ח אלא שלא יהיו מצויים]. גם לדרך הבבלי י״ל עזרא לא תיקן טבילת מ׳ סאה לתפלה אפי׳ להוציא אחרים רבים וכדמסיק הש״ס אהא דטבל (רמי בר) [רב] חמא להוציא רבים ולית הלכתא כוותיה וסובר רבנו כפרש״י ותוס׳ הראשון ומדנקיט סתם ולית הלכתא משמע דאפי׳ בבריא המרגיל להוציא אחרים סגי בט׳ קבין וא״כ קשה הלכתא אהלכתא דרבא בסוף הסוגיא דידן אמר הלכתא בריא או חולה המרגיל במ׳ סאה ובריא לאונסו ט׳ קבין וחולה לאונסו פטור. אלא ודאי דרבא איירי מתקנת עזרא לד״ת דעזרא לא תיקן נתינה כלל רק טבילה לד״ת במרגיל ובי״ד שאחריו גזרו נתינה בבריא לאונסו לד״ת וכולה סוגייא קמייתא לד״ת והיינו דאמר ונחזי עזרא האיך תיקן. וסוגייא שנייה מן תנו רבנן בעל קרי איירי לתפלה ולר׳ יהודה ות״ק תקנו טבילה לתפלה כדי שלא יהיו מצויים אצל נשותיהם (ולרמי בר) [ולרב] חמא צריך טבילה להוציא אחרים והיינו דקאמר ולית הלכתא אלא דלתפלה לעולם סגי בט׳ קבין ורבי יהודה בן בתירא ביטל לגמרי וא״צ לא טבילה ולא נתינה לתלמוד תורה ותפלה סגי בנט״י.
וב״ד שעמדו כו׳. עי׳ יבמות דמ״ה ע״ב גבי הך דרבי יב״ל מי לא טבל לקריו ואף דס״ל כאן דדי בט׳ קבין ועי׳ תוס׳ קידושין דס״ב ע״ב ובמה שכתב רבינו ז״ל בהלכות א״ב פרק י״ג הלכה ט׳ ע״ש:
כל הטמאים וכו׳ – ברייתא ברכות כב, א: מכאן אמרו, הזבים והמצורעים ובאין על נדות מותרים לקרות בתורה ובנביאים ובכתובים, לשנות במשנה וגמרא ובהלכות ובאגדות, אבל בעלי קריין אסורים.
זאת היתה התקנה הראשונה לענין דברי תורה לאסור לבעל קרי בלבד. שתקנו אחר כך גם לתפילה יוצא מן המשנה ברכות סוף פרק שלישי: היה עומד בתפילה ונזכר שהוא בעלי קרי לא יפסיק אלא יקצר... זב שראה קרי, ונדה שפלטה שכבת זרע והמשמשת שראתה נדה צריכין טבילה ר׳ יהודה פוטר. כתב הרי״ף ז״ל: מהא מתני׳ שמעינן דזבין וזבות ונדות ויולדות כולהו חייבין בתפילה דדיקי׳ טעמא דזב שראה קרי ונדה שפלטה שכבת זרע הוא דצריכי טבילה, הא זב שלא ראה קרי ונדה שלא פלטה שכבת זרע אין צריכין טבילה לדברי הכל. וכן הלכה.
פיהמ״ש שם: וכל זה בזמן שהיה כל מי שנטמא ביציאת שכבת זרע טובל ואח״כ מתפלל, אבל כיון שנזכר אח״כ בתלמוד בטלוה לטבילותא בטל כל הענין הזה. אבל צריך להתרחץ בלבד לפני התפילה, שכן נהגו כל העולם, אבל זב ונדה אינם צריכין לרחוץ כיון שלא נהגו העם כן. והתבונן בזה היטב שהוא הנכון.
ונראה שנתכוון להוציא מדעת הסוברים שבעל קרי אסור בתפילה גם בזמן הזה. וז״ל רי״ף ז״ל (רמז סו): איכא מאן דאמר האי דאמרי בטלוה לטבילותא בין לדברי תורה בין לתפילה; ואיכא מאן דאמר הני מילי לדברי תורה אבל לתפילה צריך טבילה, ולא טבילה דוקא אלא רחיצה בתשעה קבין. וכתב רבינו האי גאון זצ״ל, כיון דבגמרא ליכא בהא מילתא נקוט מנהג כל ישראל שכל בעלי קריין אע״פ שאין להם מים אין מתפללין עד שירחצו.
בספר האשכול אף הוא מעתיק את דברי רב האי גאון אבל בבירור יתר וז״ל (רצב״א הלכות תפלה וקריאת שמע סי׳ א–ג עמ׳ 1–5): וכתב רב האי גאון ז״ל כיון דבגמרא ליכא בהא מילתא נקוט מנהג כל ישראל שכל בעלי קריין אעפ״י שאין להם מים אין מתפללין עד שיטבלו או עד שירחצו בט׳ קבין. מיהו תקנתא דעזרא בטלוה... ותשעה קבין שאמרנו לטהר בעל קרי דוקא בנתינה ולא בטבילה ... הרואה קרי ביום הכפורים בזמן הזה אי מחוייב טבילה או ברחיצה בעלמא צריך עיונא. יש מי שאומר שאין צריך האידנא רחיצה הרואה קרי ביוה״כ. ואנן לעניות דעתן חזי לן דצריך רחיצה כמו בחול, ואי משום שאסור להושיט אצבעו במים ביוה״כ מצינו היכא דאיכא צד מצוה התירו חכמים... וכל שכן בעל קרי שאינו יכול להתפלל שצריך לרחוץ בט׳ קבין, וכל שכן ביום הכיפורים שצריך טהרה יתרה. כך כתב הרב יהודה ז״ל. ואם כן הוא שמותר לרחוץ בט׳ קבין ולא חיישינן לאיסור רחיצה, הוא הדין שיוכל לטבול טבילה גמורה... ונשאל עוד רבנו האי גאון ז״ל: ודפרישתון שראיתם בדברינו בעל קרי שאין לו מים אל יתפלל, ושאלתם מי שראה קרי בליל שבת או יום טוב היכא עביד, חייב לטהר בצונן אעפ״י שהוא חולה ובא לידי סכנה, או פטור מן התפילה, או יש לו תקנה להחם חמין מערב שבת ויו״ט ומכינם אם יארע לו דבר יערב בהם מים אחרים שיהיו פושרין ויתנם על גופו? הכין חזינא, אם חשש בשבת שמא יסתכן אם רוחץ בצוננים פטור הוא מן התפילה, אפילו דברים חמורים מן התפלה פטור מהם אם בא לידי סכנה, וחמין שהוחמו מערב שבת פשיטא לן שאסור לרחוץ בהם כל גופו. וזכורים אנו כמה שבתות שהיינו אצל מר רב אהרן גאון ז״ל שהיינו מתפללין בביתו והוא יושב מן התפלה עד הערב.
ברם רבינו סובר שאין להתיר רחיצה ביום הכיפורים משום מנהג בלבד. כך פסק בהלכות שביתת עשור ג, ג: מי שראה קרי בזמן הזה ביום הכפורים, אם לח הוא מקנח במפה ודיו, ואם יבש הוא או שנתלכלך רוחץ מקומות המלוכלכין בלבד ומתפלל. ואסור לו לרחוץ כל גופו או לטבול, שאין הטובל בזמן הזה טהור מפני טומאת מת, ואין הרחיצה מקרי לתפלה בזמן הזה אלא מנהג, ואין מנהג לבטל דבר האסור אלא לאסור את המותר, ולא אמרו שהרואה קרי ביום הכפורים טובל אלא כשתקנו טבילה לבעלי קריין וכבר בארנו שבטלה תקנה זו.
עוד פירש דעתו באגרת ששלח לר׳ פנחס בר משולם ז״ל דיין באלכסנדריא (קובץ ליפסיאה סי׳ קמ) ז״ל:
וזה שאמר לך הדיין החסיד ש״צ שכעסתי הרבה על כתבך הראשון אמת אמר. בא אלי כתב מלא סיגי׳ ואני חולה נוטה למות, איך לא אכעוס? כתוב בנוסח זה ככה: קמו כל העם מקצה אל קצה זקניהם וקטניהם ובאו אלי לאמר, אין אנו יכולין לשאת עוד דבריכם שהרי אתם מתירים מה שתרצו ותאסרו מה שתחפצו. הרי היה מסורת מאבותינו הראשונים אשר לפנינו שאין לבר ישראל להתפלל אם הוא בעל קרי עד שירחץ במרחץ או בים ויטהר וינקה את עצמו, ועכשיו התרתם להתפלל ולהכנס בבית הכנסת ולקרות בתורה בלא רחיצה ובלא טהרה. אם כן הוא הדת של ישראל נלך ונודיע לפלילים וכו׳. זה נוסח דבריך אות באות.

ועתה ראה גם ראה אם דבריך הם המכעיסין אפילו להלל הזקן או אינן. אמרת שקמו כל העם זקנים וקטנים. ודבר ידוע וברור שלא היו כולם אלא קצת מעמי הארץ השוטים. ועוד שטענת דבריהם ומלאת אותם ועשית אותם כאלו הם דברי חכמים גדולים בעלי מסורת וקבלה מאבותיהם. ועוד שבא מכלל הדברים שהסדרת ותקנת שאסור לקרות בתורה ולהכנס לבית הכנסת אלא אחר רחיצה מקרי. ועוד כתבת באותו הכתב שבקשו ממך לדרוש להם בדבר זה ולהודיע להם חומר הדברים, ודרשת. גם זה הכעיסני, וכי נעשו בדבר זה קלין וחמורים ומה הן חומר הדברים? והלא אין הדבר אלא מנהג בשנער ובמערב בלבד, אבל בכל ערי רומי וצרפת וכל פרובנציא אנשי עריכם מעולם לא נהגו במנהג זה. ומעשים תמיד שיבואו חכמים גדולים ורבנים מעריכם לספרד וכשיראו אותנו רוחצים מקרי שוחקים עלינו ואומרים, למדתם מנקיות הישמעאלים.

ומן הדין היה כששמעת דברי אותן העניים שקמו, שתגער בהם ותורה כהלכה ולא תחפה ותודיע להן שדת משה רבינו שאין דברי תורה מקבלין טומאה, ושבעל קרי מותר להכנס בבית הכנסת ולקרות בספר תורה. אבל להתפלל הדבר תלוי במנהג – כל ישראל שבין הישמעאלים נהגו לרחוץ, וכל ישראל שבין הערלים לא נהגו לרחוץ. ואתם אל תשנו מנהג אבותיכם, ואסור לכם לזוז מן המנהג. כך היה לומר ולהורות ...

וזה העני שאמר עלי שאיני רוחץ מקרי – שקר הוא. מעידין עלי שמים וארץ שמעולם לא עשיתי זאת אלא מחולי, ואיך אשנה מנהגי ומנהג אבותי בלא עילה בלא שום איסור? ומנין ידע הוא בפתיותו אם נראיתי לרחוץ אם לא? ודבריו דברי חלומות לא מעלין ולא מורידין ואין להאריך בדברי זה הקל בודאי, אבל הודעתיך מפני מה כעסתי. עכ״ל.
וכבר ביארנו וכו׳ – בסוף הלכות קריאת שמע, וראה שם מה שביארתי והשלם לכאן.
שעזרא תיקן וכו׳ – בבא קמא פב, א: עשרה תקנות תיקן עזרא... ותיקן טבילה לבעלי קריין. ולהלן שם עמוד ב: דאורייתא הוא לתרומה וקדשים, אתא הוא תיקן אפילו לדברי תורה.
דברי תורה וכו׳ – ירושלמי ברכות ג, ד: א״ר חייא בר ווה, כל עצמן לא התקינו את הטבילה הזאת אלא מפני תלמוד, שאם אתה אומר לו שהוא מותר אף הוא אומר אני אלך ואעשה צרכי... תמן אמרין אפי׳ לשמוע דברי תורה אסור וכו׳.
ובית דין שעמדו אחרי כן התקינו אף לתפלה וכו׳ – זהו שנתפרש במשנה הנ״ל: היה עומד בתפילה ונזכר שהוא בעל קרי לא יפסיק אלא יקצר. הרי שגם לתפילה אסרו בעל קרי עד שיטבול. והלא נתבאר שעזרא תיקן לדברי תורה, ולא התקינו טבילה זאת אלא מפני התלמוד בלבד ולא לתפילה? אלא על כרחך שתקנת המשנה היתה בזמן מאוחר יותר. ולפנינו בירושלמי שבת א, ד מנו הלכות בעל קרי בין שמונה עשר דבר שגזרו בית שמאי ובית הלל. אבל עיין פיהמ״ש שם.
שלא יהיו מצויין אצל נשותיהן תמיד – ירושלמי ברכות ג, ד: א״ר יעקב בר אבין, כל עצמן לא התקינו את הטבילה הזאת אלא שלא יהו ישראל כתרנגולין הללו – משמש מיטתו ועולה ויורד ואוכל.
והשווה בבלי ברכות כב, א: שלא יהו תלמידי חכמים מצויים אצל נשותיהם כתרנגולים.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(ה) לפיכך היו אומרין בזמן תקנה זו, שאפילו זב שראה קרי, ונידה שפלטה שכבת זרע, והמשמשת שראתא נידה, צריכין טבילה לקריית שמע וכן לתפילה מפני הקרי, אף על פי שהן טמאין. וכן הדין נותן, שאין טבילה זו מפני הטהרה, אלא מפני הגזירה, שלא יהיו מצויין אצל נשותיהן תמיד. וכבר בטלה גם תקנה זו של תפילה, לפי שלא פשטה בכל ישראל, ולא היה כוח בציבור לעמוד בה:
Therefore, at the time of this decree, it was said that even a זב who had a seminal emission, a menstruating woman who emitted semen, and a woman who saw traces of menstrual blood after relations, required immersion to recite the Shema and to pray because of the seminal emission, despite [the fact that they remained] ritually impure.
This is reasonable, since this immersion was not a matter of purity, but a result of the decree so that they would not constantly be with their wives.
This decree regarding prayer was also abolished, since it was not universally accepted by the Jewish people, and the community at large was unable to observe it.
א. ב1: שראתה. ד: שראתה דם. אך במשנה ברכות ג, ו בכ״י רבנו כבפנים.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
לְפִיכָךְ הָיוּ אוֹמְרִין בִּזְמַן תַּקָּנָה זוֹ, שֶׁאֲפִלּוּ זָב שֶׁרָאָה קֶרִי וְנִדָּה שֶׁפָּלְטָה שִׁכְבַת זֶרַע וְהַמְּשַׁמֶּשֶׁת שֶׁרָאָת נִדָּה - צְרִיכִין טְבִילָה לִקְרִיַּת שְׁמַע וְכֵן לִתְפִלָּה מִפְּנֵי הַקֶּרִי, אַף עַל פִּי שֶׁהֵן טְמֵאִין. וְכֵן הַדִּין נוֹתֵן; שֶׁאֵין טְבִילָה זוֹ מִפְּנֵי הַטַּהֲרָה, אֶלָּא מִפְּנֵי הַגְּזֵרָה, שֶׁלֹּא יִהְיוּ מְצוּיִין אֵצֶל נְשׁוֹתֵיהֶן תָּמִיד. וּכְבָר בָּטְלָה גַּם תַּקָּנָה זוֹ שֶׁלַּתְּפִלָּה, לְפִי שֶׁלֹּא פָּשְׁטָה בְּכָל יִשְׂרָאֵל, וְלֹא הָיָה כֹּחַ בַּצִּבּוּר לַעֲמֹד בָּהּ.
לְפִיכָךְ הָיוּ אוֹמְרִין בִּזְמַן תַּקָּנָה זוֹ שֶׁאֲפִלּוּ זָב שֶׁרָאָה קֶרִי וְנִדָּה שֶׁפָּלְטָה שִׁכְבַת זֶרַע וּמְשַׁמֶּשֶׁת שֶׁרָאֲתָה דַּם נִדָּה צְרִיכִין טְבִילָה לִקְרִיאַת שְׁמַע וְכֵן לִתְפִלָּה מִפְּנֵי הַקֶּרִי אַף עַל פִּי שֶׁהֵם טְמֵאִין. וְכֵן הַדִּין נוֹתֵן שֶׁאֵין טְבִילָה זוֹ מִפְּנֵי טָהֳרָה אֶלָּא מִפְּנֵי הַגְּזֵרָה שֶׁלֹּא יִהְיוּ מְצוּיִין אֵצֶל נְשׁוֹתֵיהֶן תָּמִיד. וּכְבָר בָּטְלָה גַּם תַּקָּנָה זוֹ שֶׁל תְּפִלָּה לְפִי שֶׁלֹּא פָּשְׁטָה בְּכׇל יִשְׂרָאֵל וְלֹא הָיָה כֹּחַ בַּצִּבּוּר לַעֲמֹד בָּהּ:
[ה] לפיכך היו אומרין בזמן תקנה זו שאפילו זב שראה קרי, ונדה שפלטה שכבת זרע, והמשמשת שראת נדה, צריכין טבילה לקרית שמע וכן לתפלה מפני הקרי, אע״פ שהן טמאין. וכן הדין נותן, שאין טבילה זו מפני הטהרה אלא מפני הגזרה שלא יהיו מצויין אצל נשותיהן תמיד. וכבר בטלה גם תקנה זו שלתפלה, לפי שלא פשטה בכל ישראל ולא היה כח בציבור לעמוד בה:
[ה] בטלוה לטבילותא וכן כתב ר״י אלפס בשם איכא מ״ד ואיכא מ״ד ה״מ לדברי תורה אבל לתפלה צריך טבילה עד כאן:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

לפיכך וכו׳. משנה סוף פרק מי שמתו.
וכבר בטלה וכו׳. גם זה שם כי אתא זעירי אמר בטלוה לטבילותא ועיין למרן ז״ל סוף הלכות קרית שמע.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

(ה) וכבר בטלה גם תקנה זו של תפלה – על ביטול התקנה הראשונה שהיתה לדברי תורה בלבד כבר שמענו בהלכות קרית שמע הנ״ל, ועתה משמיענו שגם התקנה לתפילה בטלה אף היא.
ברכות כב, ב: רב חמא טביל במעלי יומא דפסחא להוציא רבים ידי חובתן. ולית הלכתא כוותיה.
הרי זה מדובר לענין תפילה ולא תורה, כי בתורה לא שייך להוציא אחרים. (וראה בתוספות שם ד״ה ולית.)
תוספתא סוף ידים: אומרים טובלי שחרין, קובלנו עליכם פרושים שאתם מזכירים את השם בשחרית בלא טבילה. אומרים פרושים, קובלנו עליכם טובלי שחרית שאתם מזכירים את השם מן הגוף שיש בו טומאה.
מוכח שהיו פרושים שהזכירו את השם בתפילה בלא טבילה.
שלא פשטה בכל ישראל – ירושלמי יומא ח, א: אתי חמי, ברחיצה הוא אסור בתשמיש המטה לא כל שכן (שהוא אסור ביום הכפורים). תפתר במקום שאין טובלין, או קודם שהתקין עזרא טבילה לבעלי קריין.
אותו מקום שאין טובלין על כרחך שאין טובלין לא לתורה ולא לתפילה.
ולא היה כח בציבור לעמוד בה – ירושלמי ברכות ג, ד: ר׳ אחא בשם תנחום ביר׳ חייא, ביומוי ר׳ יהושע בן לוי ביקשו לעקור את הטבילה הזאת מפני נשי הגליל שהיו נעקרות מפני הצינה.
פירש בעל ספר חרדים: ״שגם הנשים חייבות בטבילה אחר התשמיש, וגם אם פולטות אחר כך.⁠״ לפי פירושו על כרחך המדובר הוא לענין תפילה שהרי אין נשים מצוות ללמוד תורה, ולמה להן לטבול? אבל במשנה הנ״ל מפורש שגם נשים טובלות לתפילה – נדה שפלטה שכבת זרע והמשמשת וכו׳ – והיה קשה להן מפני הצנה שלא היה בהן כח לעמוד בה.
עוד שם: ר׳ יוסי בן יוסי הוה אתי באילפא (= ספינה). חמא חד קטר גרמיה בחבלא מיחות ומסחי (ראה אדם אחד שקשר את עצמו בחבל לרדת לים לטבול). אמר ליה, לא תסכן בנפשך. א״ל ההוא מיכל בעינא (אני רוצה לאכול, ואיני יכול לברך בלא טבילה). א״ל, אכיל. ההוא גברא בעי מישתה (אני רוצה לשתות). א״ל, שתי. כיון דמטון ללמינה אמר ליה, תמן לא שרית לך אלא בגין סכנתא דנפשא, ברם הכא אסור לההוא גברא למיטעם כלום עד שעתא דיסחי (כיון שהגיעו לנמל, אמר לו ר׳ יוסי, שם לא התרתי לך אלא בגלל סכנת נפשות, אבל כאן אסור לך לטעום כלום עד שתטבול).
הרי שהיו מסתכנים בטבילה זו שהיא לברכות ותפילה ולא לדברי תורה.
בטלה... לפי שלא פשטה וכו׳ – כהלכות ממרים ב, ו: הרי שגזרו בית דין גזירה ודימו שרוב הקהל יכולין לעמוד בה, ואחר שגזרוה פקפקו העם בה ולא פשטה ברוב הקהל, הרי זו בטלה ואינן רשאין לכוף את העם ללכת בה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(ו) מנהג פשוט בספרד ובשנערא, שאין בעל קרי מתפלל עד שהוא רוחץ כל בשרו במים, משוםב ״הכון לקראת אלהיך ישראל״ (עמוס ד׳:י״ב). במה דברים אמורים, בבריא, או חולהג שבעל, אבל חולה שראה קרי לאנסו פטור מן הרחיצה, ואין בזה מנהג. וכן זב שראה קרי ונידה שפלטה שכבת זרע אין בהן מנהג, אלא מקנחין עצמן ורוחצין ידיהן ומתפללין:
It is widespread custom in Shin'ar and Spain that one who has had a seminal emission does not pray until he has washed his whole body in water, [based on the command]: "Prepare to meet your God, Israel" (Amos 4:12).
To whom does this refer? To a healthy person or to a sick person who engaged in intimacy, but a sick person who has had an accidental emission is exempt from bathing and there is no such custom regarding this matter. Similarly, there is no such custom regarding a זב who has a seminal emission and a menstruating woman who emits semen. Rather, they should clean themselves, wash their hands, and pray.
א. ב2 (מ׳בספרד׳): בשנער ובספרד. וכך ד. אם זהו ״תיקון״ מכוון הרי שהמתקן רצה לחלוק כבוד לבבל, אבל רבנו מדבר בדורות הסמוכים לזמנו, ואז עלתה ספרד על בבל, ע׳ איגרות רבנו, עמ׳ ש״צ, ובהערות שם. והש׳ להלן יא, ה.
ב. בב2-1 נוסף: שנאמר.
ג. ב1: בחולה. וכך ד.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחאור שמחצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
מִנְהָג פָּשׁוּט בִּסְפָרַד וּבְשִׁנְעָר, שֶׁאֵין בַּעַל קֶרִי מִתְפַּלֵּל עַד שֶׁהוּא רוֹחֵץ כָּל בְּשָׂרוֹ בַּמַּיִם, מִשּׁוּם ״הִכּוֹן לִקְרַאת אֱלֹהֶיךָ יִשְׂרָאֵל״ (עמוס ד,יב). בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים? בְּבָרִיא אוֹ חוֹלֶה שֶׁבָּעַל. אֲבָל חוֹלֶה שֶׁרָאָה קֶרִי לְאָנְסוֹ פָּטוּר מִן הָרְחִיצָה, וְאֵין בָּזֶה מִנְהָג. וְכֵן זָב שֶׁרָאָה קֶרִי וְנִדָּה שֶׁפָּלְטָה שִׁכְבַת זֶרַע - אֵין בָּהֶן מִנְהָג, אֶלָּא מְקַנְּחִין עַצְמָן וְרוֹחֲצִין יְדֵיהֶן וּמִתְפַּלְּלִין.
מִנְהָג פָּשׁוּט בְּשִׁנְעָר וּבִסְפָרַד שֶׁאֵין בַּעַל קֶרִי מִתְפַּלֵּל עַד שֶׁרוֹחֵץ כׇּל בְּשָׂרוֹ בְּמַיִם מִשּׁוּם הִכּוֹן לִקְרַאת אֱלֹהֶיךָ יִשְׂרָאֵל (עמוס ד׳:י״ב). בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים בְּבָרִיא אוֹ בְּחוֹלֶה שֶׁבָּעַל. אֲבָל חוֹלֶה שֶׁרָאָה קֶרִי לְאָנְסוֹ פָּטוּר מִן הָרְחִיצָה וְאֵין בָּזֶה מִנְהָג. וְכֵן זָב שֶׁרָאָה קֶרִי וְנִדָּה שֶׁפָּלְטָה שִׁכְבַת זֶרַע אֵין בָּהֶן מִנְהָג אֶלָּא מְקַנְּחִין עַצְמָן וְרוֹחֲצִין יְדֵיהֶן וּמִתְפַּלְּלִין:
[ו] מנהג פשוט בספרד ובשנער שאין בעל קרי מתפלל עד שהוא רוחץ כל בשרו במים משום הכון לקראת אלהיך ישראל (עמוס ד׳:י״ב). במה דברים אמורים? בבריא או חולה שבעל. אבל חולה שראה קרי לאנסו פטור מן הרחיצה, ואין בזה מנהג. וכן זב שראה קרי, ונדה שפלטה שכבת זרע, אין בהן מנהג אלא מקנחין עצמן ורוחצין ידיהן ומתפללין:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

מנהג פשוט הוא בד״א בבריא או בחולה שבעל וכו׳ – מה שחילק בין בריא לחולה נראה שסמכו בזה על מאי דאסיקנא בפרק מי שמתו (כ״ב ע״ב) אמר רבא הלכתא בריא המרגיל וחולה המרגיל מ׳ סאה ובריא לאונסו תשעה קבין אבל חולה לאונסו פטור מכלום. ופירש״י דמרגיל היינו שממשיך הקרי עליו כלומר שמשמש מטתו ע״כ. וכיון דקי״ל בטלוה לטבילותא וס״ל לבני שנער וספרד דלא בטלוה אלא לד״ת אבל לתפלה נהי דבטלוה לטבילה רחיצה בט׳ קבין מיהא בעי כמ״ש הרי״ף בפרק מי שמתו בשם רבינו האי אם כן בריא בין מרגיל בין בשאינו מרגיל וחולה המרגיל צריכין רחיצה בט׳ קבין אחר התקנה כטבילה קודם התקנה וחולה לאונסו פטור מכלום שבזמן התקנה נמי היה פטור:
וכן זב שראה קרי וכו׳ – וכ״כ רבינו בפירוש המשנה שלא נהגו לטבול עליו:
וכן זב שראה קרי וכו׳ – משמשת וראתה דם לא הזכיר כאן רבינו ז״ל וקצת קשה דהוה ליה לאשמועינן טפי במשמשת וראתה דם דמעיקרא בת טבילה היא כדאמרו בגמרא וכל שכן בשאר ואי אית ביה מנהג היה לו להזכירה למעלה בד״א בבריא או משמשת וראתה דם נדה. ונ״ל דכיון דהם שוים לרבנן זב שראה דם ונדה שפלטה וכו׳ נקט תרתי מינייהו וה״ה לאחריתי דאין בה מנהג:
וכן זב שראה קרי ונדה שפלטה שכבת זרע אין בהן מנהג אלא מקנחין עצמן ורוחצין ידיהן ומתפללין וכו׳ – נראה דהאי דקאמר אין בהם מנהג וכו׳ ר״ל שלא נהגו בכך אבל ודאי אי נהגו לא הוי מנהג בטל דהא מן הדין לרבנן דקי״ל כוותייהו מעיקרא הוה צריך וכיון דאחמור אחר התקנה לא הוי מנהג בטל:
אבל בחולה שראה קרי וכו׳ – שנראה דאפי׳ נהגו לרחוץ הוי מנהג בטל ומפני כך כתב רבינו ז״ל אבל חולה שראה קרי לאונסו פטור מן הרחיצה ואין בזה מנהג וכו׳ שהיה די לומר אבל חולה שראה קרי לאונסו אין בזה מנהג כמ״ש גבי זב ונדה וכו׳ אין בזה מנהג אלא קאמר פטור מן הרחיצה להודיע לנו שכיון שהוא פטור מן הדין אפי׳ קודם התקנה אין בזה מנהג ואע״פ שנהגו הוא מנהג בטל:
במה דברים אמורים בבריא או בחולה שבעל וכו׳. לא ידעתי אמאי השמיט רבינו דין בריא לאונסו האמור נמי בש״ס דף כ״ב ואפשר דמדיוקא שמעינן ליה אי נמי דהיינו מ״ש במה דברים אמורים בבריא דהיינו בקרי סתם שהזכיר לעיל ודו״ק. ודקדק הרב לח״מ דמדכתב רבינו פטור ואין בזה מנהג רצונו לומר דאפילו נהגו לרחוץ הוי מנהג בטל דאם לא כן הוה ליה לומר אין בזה מנהג כמ״ש גבי זב ונדה ע״כ. והקשה עליו הר״ח אבולעפיה נר״ו דביו״ד סימן רי״ד אמרו דברים המותרים ונהגו איסור איכא מאן דאמר אין לו התרה ואיכא מאן דאמר יש לו לכו״ע מיהא מועיל מנהג עיי״ש ע״כ. ואפשר דכוונת הרב לח״מ לומר דמסתמא מה שנהגו כן היינו בחושבם שהוא אסור מעיקר הדין כאשר עינינו הרואות דתמיהא להו מילתא בנדה וזבה ויסברו דה״ה הא ואם כן הוי כמנהג בטעות דקי״ל דלא בעי התרה כדאיתא התם וכמ״ש הפר״ח באו״ח במנהגי איסור סעיף א׳ עיי״ש.
בד״א בבריא כו׳ אבל חולה שראה קרי לאונסו פטור מן הרחיצה.
אמר רבא הלכתא בריא המרגיל וחולה המרגיל מ׳ סאה. ובריא לאונסו ט׳ קבין אבל חולה לאונסו פטור מכלום ולכן במנהג לתפלה פטור מכלום. ונראה טעמא דרבא דמשום דאמר לעיל דפליגי מר סבר חולה המרגיל כבריא, ובעי מ׳ סאה, ומר סבר חולה המרגיל ט׳ קבין וא״כ הוי ספיקא דדינא וגברא בחזקת טומאה קאי ומספיקא לא נטהר מטומאתו אע״ג דהוי ספיקא דרבנן וכדמפרש רבא לר׳ יוסי בעירובין דף ל״ו דהעמד טמא על חזקתו יעו״ש אבל בחולה לאונסו דמספקא לן אם בעי ט׳ קבין או לא הוה ספיקא דרבנן ולקולא לכן פסק דולא כלום וזה פשוט מאד. וא״ש בזה דלא הוי היפוך ממשנה דמקואות פ״ג בע״ק חולה שנפלו עליו ט׳ קבין כמו שתמהו המחברים ודו״ק, ולרב דימי קשה אמאי נקיט חולה הא בבריא ג״כ לאונסו ט׳ קבין, ואולי כר׳ יהודא אתי דפליג על ר׳ מאיר ודו״ק אי לרבותא דאין מצטרפין קאמר והבן. וכן פירשתי הא דאמר הגמרא בדף כ״ה הלכתא צואה כחרס אסורה ומי רגלים כ״ז שמטפיחין, משום דפליגי אמוראי בתרווייהו וצואה אסורה מן התורה לקרות ק״ש כנגדה ולכך לחומרא כספיקא דאורייתא אבל מי רגלים דמה״ת אינו אסור אלא כנגד עמוד ראשון בלבד הוי ספיקא דרבנן ולקולא וכדאמר ר״י בספיקות לעיל ודו״ק.
ואין בזה מנהג כו׳. ר״ל כמה שכתב רבינו ז״ל בהל׳ שחיטה פרק י״א הלכה י״ג במלתא דלא שכיח ליכא מנהג ע״ש ועי׳ מה שכתב רבינו ז״ל לקמן בפ״ג מהל׳ שביתת עשור שאין מנהג להקל ר״ל והוי כמו לתענוג:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

(ו) מנהג פשוט... רוחץ כל בשרו במים – ואין שיעור לכמות המים, שאין רחיצה זו אלא מנהג כמו שנתבאר. מה שנמצא בגמרא שיעור תשעה קבין זה היה חלק מתקנת עזרא כמבואר בברכות כב, ב: אמר אביי, עזרא תיקן לבריא המרגיל מ׳ סאה, ובריא לאונסו ט׳ קבין וכו׳. אבל מאחר שבטלה תקנה זו, אין עוד מקום לשיעור של ט׳ קבין דווקא אלא המנהג הוא לרחוץ כל בשרו יהא השיעור הדרוש כמה שיהא.
משום הכון וכו׳ – השווה לעיל בהלכה ג (ד״ה בשחרית) גירסאות שונות בגמרא שבת נ, ב: רוחץ... שנאמר ׳הכון לקראת א-להיך ישראל׳.
במה דברים אמורים בבריא וכו׳ – ברכות כב, ב: וניחזי עזרא היכי תיקן?... אמר רבא, הלכתא בריא המרגיל (=שבעל) וחולה המרגיל – ארבעים סאה, ובריא לאונסו – תשעה קבין, אבל לחולה לאונסו פטור מכלום.
מאחר שאפילו כשהיתה התקנה בתקפה חולה לאונסו פטור מכלום ולא היה בזה שום מנהג כל שכן עכשיו.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחאור שמחצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(ז) כיסוי הערוה כיצד, אף על פי שכיסה ערותו כדרך שמכסה לקריית שמע, לא יתפלל עד שיכסה את לבו. ואם לא כיסה לבו, או שנאנס ואין לו במה יכסה, הואיל וכיסה ערותו והתפלל, יצא, ולכתחילה לא יעשה:
The proper covering of one's nakedness: What is implied?
Even if one covers his genitalia in the fashion necessary for the recital of the Shema, he may not pray until he covers his heart. If one did not - or was unable to - cover his heart, as long as he covered his nakedness when he prayed, he has fulfilled his obligation. However, a priori, he should not do so.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
כִּסּוּי הָעֶרְוָה כֵּיצַד? אַף עַל פִּי שֶׁכִּסָּה עֶרְוָתוֹ כְּדֶרֶךְ שֶׁמְּכַסֶּה לִקְרִיַּת שְׁמַע, לֹא יִתְפַּלֵּל עַד שֶׁיְּכַסֶּה אֶת לִבּוֹ. וְאִם לֹא כִּסָּה לִבּוֹ, אוֹ שֶׁנֶּאֱנַס וְאֵין לוֹ בַּמֶּה יְכַסֶּה - הוֹאִיל וְכִסָּה עֶרְוָתוֹ וְהִתְפַּלֵּל, יָצָא; וּלְכַתְּחִלָּה לֹא יַעֲשֶׂה.
כִּסּוּי הָעֶרְוָה כֵּיצַד. אַף עַל פִּי שֶׁכִּסָּה עֶרְוָתוֹ כְּדֶרֶךְ שֶׁמְּכַסִּין לִקְרִיאַת שְׁמַע לֹא יִתְפַּלֵּל עַד שֶׁיְּכַסֶּה אֶת לִבּוֹ. וְאִם לֹא כִּסָּה לִבּוֹ אוֹ שֶׁנֶּאֱנַס וְאֵין לוֹ בְּמָה יְכַסֶּה הוֹאִיל וְכִסָּה עֶרְוָתוֹ וְהִתְפַּלֵּל יָצָא. וּלְכַתְּחִלָּה לֹא יַעֲשֶׂה:
[ז] כיסוי הערוה כיצד? אע״פ שכסה ערותו כדרך שמכסה לקרית שמע – לא יתפלל עד שיכסה את לבו. ואם לא כסה לבו או שנאנס ואין לו במה יכסה, הואיל וכסה ערותו והתפלל – יצא; ולכתחלה לא יעשה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

כיסוי הערוה וכו׳ – ברייתא פרק מי שמתו (דף כ״ד. כ״ה:) היתה טלית של בגד ושל שק חגורה לו על מתניו קורא ק״ש ולתפלה עד שיכסה את לבו וסובר רבינו דהיינו לכתחלה אבל בדיעבד יצא:
כיסוי הערוה כיצד וכו׳ – פרק מי שמתו (דף כ״ד: כ״ה.) איתא היתה טלית של בגד של עור ושל שק חגורה על מתניו מותר לקרות קריאת שמע אבל לתפלה עד שיכסה את לבו וכו׳ ומשמע ליה לרבינו דה״ק אבל לתפלה אינו מותר לכתחלה כמו בק״ש עד שיכסה את לבו אבל בדיעבד יצא דלא מחמרינן כולי האי בתפלה:
כיסוי הערוה כיצד וכו׳. פרק מי שמתו דף כ״ד אמר רב הונא היתה טליתו חגורה לו על מתניו מותר לקרות קרית שמע תניא נמי הכי היתה טליתו של בגד ושל עור ושל שק חגורה על מתניו מותר לקרות ק״ש אבל לתפילה עד שיכסה לבו ע״כ. וכתב מרן דס״ל לרבינו דהיינו לכתחילה אבל בדיעבד יצא ע״כ. וקצת קשה דמנ״ל הא דגבי קרית שמע אם לא כסה ערותו לא יצא וכן בתפילה כמ״ש כאן ובכיסוי הלב יצא ובגמרא משמע דשוים הם. וי״ל עם מ״ש רש״י שם וז״ל אבל לתפילה צריך הוא להראות את עצמו כעומד לפני המלך ולעמוד באימה אבל קרית שמע אינו מדבר לפני המלך ע״כ הרי דקרית שמע דבעי כיסוי ערוה לאו היינו משום אימה אלא מקרא דכתיב ולא יראה בך ערות דבר וגילוי הערוה מצד עצמה אסור ומשום הכי אף בדיעבד לא יצא אמנם כסוי הלב אינו אלא משום אימה ובדיעבד מסתברא דיצא דלא גרע מלא כיון כלל כגון בזמנינו לפעמים דפשיטא דיצא ואין לך העדר אימה גדולה מזו ואפ״ה יצא.
אע״פ שכסה וכו׳ – ברייתא ברכות כד, ב: היתה טליתו של בגד ושל עור ושל שק חגורה על מתניו מותר לקרות קרית שמע אבל לתפילה עד שיכסה את לבו.
וראה הלכות קרית שמע ג, יז.
ואם לא כסה לבו וכו׳ – משנה מגילה ד, ו: קטן קורא בתורה ומתרגם אבל אינו פורש על שמע... פוחח פורש על שמע ומתרגם, אבל אינו קורא בתורה ואינו עובר לפני התיבה וכו׳.
פיהמ״ש שם: ופוחח הוא כגון שנתקרע בגד שעליו מלמעלה עד שנראה בשר כתפיו וחזהו, ותרגום ׳ערום ויחף׳ (ישעיהו כ, ג) פחח ויחף. (בתרגום הישן של פירוש המשנה ז״ל: הוא שיהיה הבגד שעליו נקרע העליון ממנו עד שכתפיו ולבו נראין ערומים וכו׳.)
בגמרא שם כד, ב: בעא מיניה עולא בר רב מאביי, קטן פוחח מהו שיקרא בתורה? אמר ליה, ותיבעי לך ערום. ערום מאי טעמא לא? משום כבוד צבור, הכא נמי משום כבוד צבור.
רש״י ז״ל פירש: קטן פוחח מהו שיקרא בתורה? גדול פוחח הוא דאסור משום לא יראה בך ערות דבר, אבל קטן אינו מוזהר; או דילמא לא פליג מתני׳ בין קטן לגדול.
כבר הקשו על פירוש זה שאם טעם האיסור לפוחח לקרא בתורה הוא משום ערות דבר, איך התירו לו לפרוש על שמע? אמנם המאירי ז״ל כתב: פורש על שמע, שאין בפריסה צבור כל כך שנחוש לכבוד צבור.
לפי המאירי ז״ל נמצא שגם השואל ידע שאין דין ערוה בפוחח, וכל השאלה היתה רק משום כבוד הצבור. אולם לפי זה לכאורה יקשה איך אמר לו אביי ותיבעי לך ערום, הלא פסק רבינו בהלכות קרית שמע ג, טז שאסור לקרות קרית שמע כנגד ערוה של קטן ולא רק משום כבוד צבור?
ברם בפירוש המונח פוחח מצינו מחלוקת. בהלכות גדולות (ד״ב עמ׳ 225) איתא: פי׳ פוחח מאוזר באיזור ואין עליו חלוק, מדקא אמר ליה אביי לעולא בר רב ותבעי לך ערום, מכלל דפוחח לאו ערום ממש הוא. (יתכן שאין זה אלא גליון שאינו בשאר כי״י.) אולם הרי״ף ז״ל (מגילה שם) כתב וז״ל: פירוש פוחח – מי שבגדיו קרועים וכתפיו וזרועותיו ערומות שנמצא בגדו שעליו כעין אזור תחת אצילי ידיו ולמטה, כגון זה נקרא פוחח. כדכתיב (ישעיהו כ, ב) ׳ופתחת השק מעל מתניך׳ ומתרגמינן: איזיל ותיסר שקא על חרצך, וכתיב ׳ויעש כן הלוך ערום ויחף ויאמר ה׳ כאשר הלך עבדי ישעיהו ערום ויחף׳ ומתרגמינן: ואמר ה׳ כמה דאזל עבדי ישעיהו פוחח ויחף. הא למדת שהפוחח הוא החוגר חגור על מתניו ומניח כתפיו וזרועותיו פרועות.
ובירושלמי סוף משקין אמרי׳, מת לו מת קורע, מת לו מת אחר מרחיק שלש אצבעות וקורע, שלמו מלפניו מתחיל לאחוריו, שלמו מלמעלה מתחיל מלמטה, שלמו אלו ואלו ר׳ חייא בר אבא דמן יפו אמר, נעשה כפוחח. עכ״ל.
לכאורה הדבר תמוה. תחלה הביא ראיה מן התרגום שפוחח הוא החוגר איזור על מתניו בלבד, זאת אומרת אינו לבוש חלוק לגמרי, וכמו שפירש בה״ג. שוב הביא ראיה מן הירושלמי שמי שנקרע חלוקו קרעים רבים נעשה כפוחח, כפוחח אבל לא פוחח ממש. והרי זה מחזק את הפירוש של בה״ג. עם כל זה דעתו היא שפוחח הוא מי שלבוש חלוק קרוע, אתמהה! ובעקבות הרי״ף ז״ל פירש גם רבינו כך.
ונראה שפירושם נובע מן הסוגיא כאן. כשאמר אביי ״ותיבעי לך ערום״ ברור שאין כוונתו לערום ממש שהרי הוא אסור משום ערוה ולא רק משום כבוד צבור בלבד. אלא ברור שערום הוא כמו שאמר הכתוב על ישעיה ופירש התרגום שחגר לו שק על מתניו, וזה נקרא ״ערום״. אמנם בארמית ערום כזה נקרא פוחח, אבל בלשון חכמים יש הבדל בין פוחח לערום כמוכח מדברי אביי. על כרחך איפוא שפוחח הוא דומה לערום הלובש רק איזור בלבד, וצריך לומר שהוא – הפוחח – באמת לבוש גם חלוק אלא שחלוקו נקרע עד שנתגלו כתפיו ולבו, וכמבואר בירושלמי גבי תכפו לו אבליו.
והנה לעולם אין דרכן של בני אדם להתהלך בחוץ בלי חלוק אלא בחגורה בלבד, שאין זה מדרך כבוד. לפיכך היה הילוכו של ישעיהו הנביא ׳אות ומופת׳, כי הכל נסתכלו בו בהנהגתו המוזרה, והרי הכתוב מכנה אדם הלבוש איזור בלבד ״ערום״. אמנם זה אמור רק בגדולים, אבל קטנים יוצאים כך בלי חלוק ורק מתניהם חגורות כדי לכסות ערוותן. ברם גם גדולים אם לובשים חלוק אפילו קרוע, אינם מתביישים לצאת בו. הלובש חלוק קרוע הוא שקראוהו חכמים ״פוחח״, והרבה פוחחים מתהלכים בשוק. אף שנה לנו התנא שפוחח פורס על שמע כיון שאין שם קהל גדול ואין לחוש לכבוד הצבור יותר מאשר להתהלך ברחוב. אבל לא יקרא בתורה ולא יעבור לפני התיבה, כי אז יש קהל רב ולכבודם צריך להתלבש בבגד המכסה את בשרו.
מעתה יש לפרש סוגייתנו כך. עולא בר רב נסתפק. מאחר שגדול המתבייש לצאת בחגורה בלבד – דהיינו ״ערום״ – מכסה חרפתו בחלוק קרוע, וזה מספיק לו להתהלך בחוץ אף על פי שכתפיו ולבו מגולה, הרי שחלוק קרוע יש בו משום כבוד כלשהו. מעתה קטן שאינו מתבייש לצאת לשוק ״ערום״, דהיינו בחגורה בלבד, שמא לגבי דידיה אם ילבש אפילו חלוק קרוע ייחשב לכבוד מספיק גם לקרוא בתורה? או דלמא כיון שגדול פוחח אינו קורא בתורה משום כבוד הצבור, וצריך דווקא בגד המכסה את לבו, הוא הדין קטן? פשט לו אביי שיש הבדל בין הסרת בושה לכבוד. הן נכון שמי שלובש אפילו חלוק קרוע אינו מתבייש עוד לצאת לשוק, אבל אין זה נחשב כבגד מכובד. להופיע בפני עם רב לקרוא בתורה או לעבור לפני התיבה צריך דווקא בגד מכובד וכזה אינו אלא אם מכסה את לבו. זהו שאמר אביי, ותיבעי לך ״ערום״, דהיינו החוגר חגורה בלי חלוק? אלא ״ערום״ מאי טעמא לא, משום כבוד צבור. פירוש: אף שקטן ״ערום״ אין בו משום בושה כי קטן מתהלך בשוק גם כך, מכל מקום זה פשוט שכבוד הצבור דורש בגד מכובד. ממילא הכא נמי משום כבוד הצבור צריך דווקא בגד מכובד שהוא מכסה את בשרו, אבל פוחח לא.
מאחר שהוצרך התנא להשמיענו שפוחח, דהיינו מי שלבו מגולה ובשרו נראה מבעד הקרעים שבחלוקו, לא יעבור לפני התיבה, שמענו שהמתפלל כך ביחידות בדיעבד יצא ידי חובתו, שהרי אילו היה הדין שבלי כיסוי הלב לא יצא ידי חובתו אין צריך לומר שאינו מוציא אחרים.
ואשר למי שנאנס אם אין ראיה יש זכר לדבר מן הכתוב ׳כאשר הלך עבדי ישעיהו ערום ויחף שלש שנים׳ (ישעיהו כ, ג). מאחר שעשה כן על פי הדיבור אין לך נאנס גדול מזה. אמנם כל אותן שלש שנים האם יש להעלות על הדעת שלא התפלל כלל, והרי תפילה מצוה מן התורה? ועוד שנקרא דווקא אז ׳עבדי ישעיהו׳ ועבודה זו תפילה. (אולם ראה מורה ב, מו: ״כך אני אומר, באמרו, כאשר הלך עבדי ישעיהו ערום ויחף – לא היה זה אלא במראות א-להים״. ברם גם אם כך עדיין זכר לדבר.)
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(ח) טהרת מקום התפילה כיצד, לא יתפלל במקום הטינופת, ולא במרחץ, ולא בבית הכיסא, ולא באשפה אוא במקום שאינו בחזקת טהרה עד שיבדקנו. כללו של דבר, כל מקום שאין קורין בו קריית שמע, אין מתפללין בו. וכשם שמרחיקין מצואה ומי רגלים וריח רע ומן המת ומראיית הערוה לקריית שמע, כך מרחיקין לתפילה:
The purity of the place of prayer: What is implied?
One should not pray in a place of filth, a bathhouse, a latrine or garbage heap. [Similarly, one should not pray] in a place that is not presumed to be clean until he checks it.
The general rule is that one should not pray in any place in which one would not recite the Shema. [Thus,] just as one separates oneself from excreta, urine, a foul odor, a corpse and the sight of nakedness for Kri'at Shema, so too, he should separate himself for Shemoneh Esreh.
א. ב1, ת1, ת3: ולא. וכך ד (גם ק). וכך היה גם בא׳, ותוקן, מן⁠־הסתם על פי כ״י רבנו. מהנוסח שלפני התיקון אפשר להבין שבאשפה אסור תמיד (במיוחד אם שמים פסיק אחר ׳באשפה׳, כמו אצל ק׳), ואין זה נכון, ע׳ הל׳ קריית שמע ג, טו.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
טַהֲרַת מְקוֹם הַתְּפִלָּה כֵּיצַד? לֹא יִתְפַּלֵּל בִּמְקוֹם הַטִּנֹּפֶת וְלֹא בַּמֶּרְחָץ וְלֹא בְּבֵית הַכִּסֵּא וְלֹא בָּאַשְׁפָּה אוֹ בְּמָקוֹם שֶׁאֵינוֹ בְּחֶזְקַת טַהֲרָה עַד שֶׁיִּבְדְּקֶנּוּ. כְּלָלוֹ שֶׁלַּדָּבָר: כָּל מָקוֹם שֶׁאֵין קוֹרִין בּוֹ קְרִיַּת שְׁמַע - אֵין מִתְפַּלְּלִין בּוֹ. וּכְשֵׁם שֶׁמַּרְחִיקִין מִצּוֹאָה וּמֵי רַגְלַיִם וְרֵיחַ רַע וּמִן הַמֵּת וּמֵרְאִיַּת הָעֶרְוָה לִקְרִיַּת שְׁמַע, כָּךְ מַרְחִיקִין לַתְּפִלָּה.
טָהֳרַת מְקוֹם הַתְּפִלָּה כֵּיצַד. לֹא יִתְפַּלֵּל בִּמְקוֹם הַטִּנֹּפֶת וְלֹא בַּמֶּרְחָץ וְלֹא בְּבֵית הַכִּסֵּא וְלֹא בָּאַשְׁפָּה וְלֹא בְּמָקוֹם שֶׁאֵינוֹ בְּחֶזְקַת טָהֳרָה עַד שֶׁיִּבְדְּקֶנּוּ. כְּלָלוֹ שֶׁל דָּבָר כׇּל מָקוֹם שֶׁאֵין קוֹרִין בּוֹ קְרִיאַת שְׁמַע אֵין מִתְפַּלְּלִין בּוֹ. וּכְשֵׁם שֶׁמַּרְחִיקִין מִצּוֹאָה וּמִמֵּי רַגְלַיִם וְרֵיחַ רַע וּמִן הַמֵּת וּמֵרְאִיַּת הָעֶרְוָה לִקְרִיאַת שְׁמַע כָּךְ מַרְחִיקִין לִתְפִלָּה:
[ח] טהרת מקום התפלה כיצד? לא יתפלל במקום הטנופת, ולא במרחץ, ולא בבית הכסא, ולא באשפה או במקום שאינו בחזקת טהרה עד שיבדקנו. כללו שלדבר – כל מקום שאין קורין בו קרית שמע אין מתפללין בו; וכשם שמרחיקין מצואה ומי רגלים וריח רע, ומן המת, ומראית הערוה, לקרית שמע – כך מרחיקין לתפלה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

טהרת מקום התפלה כיצד לא יתפלל וכו׳ – כבר נתבאר בהלכות ק״ש איסור ק״ש בכל המקומות הללו וה״ה לתפלה:
טהרת מקום התפלה וכו׳ – הוציא זה רבינו ז״ל ממה שאמרו פרק מי שמתו (דף כ״ו.) על ענין הרחקה מן הצואה א״ר הונא לא שנו וכו׳ שם וכן לתפלה:
כללו של דבר וכו׳. וכמו שכתב זלה״ה פ״ג דקרית שמע.
טהרת מקום התפלה – עקרי דינים הללו נתפרשו בהלכות קרית שמע ג, ב–יט, וזהו שמסיים כאן כללו של דבר וכו׳.
במקום הטנופת – פירוש: ״הוא המקום שיש בו צואה או מי רגלים״ (לשון רבינו הלכות קרית שמע ג, ד).
באשפה – ״חזקת אשפה שהיא מקום הטנופת״ (שם שם, טו).
במקום שאינו בחזקת טהרה עד שיבדקנוברכות כב, ב: היה מתפלל ומצא צואה במקומו... אמר רבא, הואיל וחטא אע״פ שהתפלל, תפלתו תועבה.
במה חטא? משמע שחטאו הוא בזה שלא בדק מקומו תחילה. יש מן הראשונים המפרשים שטעון בדיקה ״דווקא במקום שהיה יכול להסתפק ולתלות שיש שם צואה״ (תוד״ה והא).
אולם דעת רבינו היא שרק אם יש שם חזקת טהרה אינו טעון בדיקה. איזהו מקום המוחזק בטהרה? כגון בית דירה שהרי מכבדין שם ואין מניחין שם צואה. אבל מקום שאין בו חזקת טהרה צריך לבדוק, ואם לא בדק – חטא הוא בידו.
נראה שדין זה יוצא מן הירושלמי ברכות ג, ה: תני מרחיקין מריח רע ארבע אמות... הדא דאמר לאחריו, אבל לפניו עד מקום שעיניו רואות אותו. כהדא ר׳ לייא וחבריא הוו יתבין קומי פונדקיא ברמשא. אמרין, מהו מימר מיליא דאורייתא? אמר לן, מכיון דאילו הוה ביממא הוינן חמיין מה קומינן, ברם כדון אסור. (אמר להם, אילו היה ביום היינו רואים מה יש לפנינו, אולם עכשיו שהוא לילה אסור.)
הנה הרחוב אשר לפני הפונדק אינו מקום המוחזק בטינופת, ועוד לא ראינו בו שום דבר מכוער שהרי לילה הוא שאין לראות כלום. אבל כמובן שגם אינו מקום מוחזק בטהרה, ובגלל כך אסר להם לומר דברי תורה שם עד היום שיוכלו לראות ויבחינו שהמקום טהור. ברם לכאורה זה תמוה שיצטרך לבדוק עד מקום שעיניו רואות! אמנם כבר פירש לנו הרשב״א ז״ל (בחידושיו לברכות כב, ב ד״ה המתפלל) שישנן שני מיני בדיקות. האחת במלא עיניו שהרי נצטוינו ׳לא יראה בך׳, לפיכך אם הסתכל במלא עיניו ולא נראתה לו שום ריעותא כבר נתקיים ׳לא יראה בך׳. אבל במקומו ממש שנאמר ׳והיה מחנך קדוש׳ טעון בדיקה לברר שהוא קדוש ודאי. מאחר שכל זה הוא מן התורה מחמירין בספקו, ואם לא בדק במקומו או אם לא הסתכל בראייה בעלמא מלוא עיניו – אסור להתפלל שם. (ראה בהלכה הסמוכה הבאתי דבריו בלשונו.)
סידר רבינו את המקומות מן הכבד אל הקל. תחלה מנה מקום הטינופת ממש כגון בית הכסא. שם אין בדיקה מועילה לגמרי. ואפילו בית הכסא שאין בו צואה אסור להתפלל בו (כהלכות קרית שמע ג, ב). אחר כך מנה אשפה, וכבר למדנו שחזקת אשפה שהיא מקום הטנופת (שם שם, טו), ועמה מנה מקום שאינו בחזקת טהרה שהוא קל ביותר שהרי גם בחזקת טינופת אינו. מכל מקום שני האחרונים, דהיינו אשפה ומקום שאינו בחזקת טהרה, שניהם ניתנים לטהר על ידי בדיקה. אולם בהלכות קרית שמע (ג, טו) נתבאר שיש הבדל ביניהם שמקום שאינו לא בחזקת טהרה ולא בחזקת טינופת הבדיקה מועילה לעשותו מוחזק בטהרה ואם יסתפק לו בעת תפילתו שמא נולדה שם ריעותא סומך על חזקת טהרה ואינו חושש. לא כן דינה של אשפה, שאין הבדיקה יכולה אלא להתיר לו להתפלל שם בשעת הדחק אבל אם יתעורר ספק חדש צריך בדיקה חדשה אפילו באמצע התפילה.
וראה עוד מה שביארתי באורך בהלכות קרית שמע שם.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(ט) התפלל ומצא צואה במקומו, הואיל וחטא, מפני שלא בדק עד שלא התפלל, חוזר ומתפלל במקום טהור. היה עומד בתפילה וראהא צואה כנגדו, אם יכול להלך לפניו כדי שיזרקנה לאחריו ארבע אמות, יהלך, ואם לאו, יסלקנה לצדדין. ואם אינו יכול, יפסיק. גדולי החכמים לא היו מתפללין בבית שיש בו שיכר, ולא בבית שיש בו מורייס בעת עיפושוב, מפני שריחו רע, אף על פי שהמקום טהור:
[The following rules apply] when one finds excreta in his place [of prayer.] Since he transgressed by not checking the place before he began to pray, he must pray again in a clean place.
[The following rules apply] when one finds excreta while he is in the midst of prayer: If he can walk forwards such that [the feces] will be left four cubits behind him, he should do so. If not, he should move to the side. If he is unable [to do the latter], he should stop praying.
The great Sages would refrain from praying in a house in which there was beer or brine at the time of its foaming because of the foul odor, even though it was a clean place.
א. ד: ומצא. אך בגמ׳ ברכות כב: כבפנים (ואינו דומה לרישא, שם מדובר בגמר תפילתו).
ב. ב1: שעפשו. ולפי זה מוסב גם על שיכר.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
הִתְפַּלֵּל וּמָצָא צוֹאָה בִּמְקוֹמוֹ - הוֹאִיל וְחָטָא, מִפְּנֵי שֶׁלֹּא בָּדַק עַד שֶׁלֹּא הִתְפַּלֵּל, חוֹזֵר וּמִתְפַּלֵּל בְּמָקוֹם טָהוֹר. הָיָה עוֹמֵד בִּתְפִלָּה וְרָאָה צוֹאָה כְּנֶגְדּוֹ: אִם יָכוֹל לְהַלֵּךְ לְפָנָיו כְּדֵי שֶׁיִּזְרְקֶנָּה לְאַחֲרָיו אַרְבַּע אַמּוֹת - יְהַלֵּךְ; וְאִם לָאו - יְסַלְּקֶנָּה לַצְּדָדִין; וְאִם אֵינוֹ יָכוֹל - יַפְסִיק. גְּדוֹלֵי הַחֲכָמִים לֹא הָיוּ מִתְפַּלְּלִין בְּבַיִת שֶׁיֵּשׁ בּוֹ שֵׁכָר וְלֹא בְּבַיִת שֶׁיֵּשׁ בּוֹ מֻרְיָס בְּעֵת עִפּוּשׁוֹ, מִפְּנֵי שֶׁרֵיחוֹ רַע, אַף עַל פִּי שֶׁהַמָּקוֹם טָהוֹר.
הַמִּתְפַּלֵּל וּמָצָא צוֹאָה בִּמְקוֹמוֹ הוֹאִיל וְחָטָא מִפְּנֵי שֶׁלֹּא בָּדַק עַד שֶׁלֹּא הִתְפַּלֵּל חוֹזֵר וּמִתְפַּלֵּל בְּמָקוֹם טָהוֹר. הָיָה עוֹמֵד בִּתְפִלָּה וּמָצָא צוֹאָה כְּנֶגְדּוֹ אִם יָכוֹל לְהַלֵּךְ לְפָנָיו כְּדֵי שֶׁיִּזְרְקֶנָּה לְאַחֲרָיו אַרְבַּע אַמּוֹת יְהַלֵּךְ וְאִם לָאו יְסַלְּקֶנָּה לַצְּדָדִין. וְאִם אֵינוֹ יָכוֹל יַפְסִיק. גְּדוֹלֵי הַחֲכָמִים לֹא הָיוּ מִתְפַּלְּלִים בְּבַיִת שֶׁיֵּשׁ בּוֹ שֵׁכָר וְלֹא בְּבַיִת שֶׁיֵּשׁ בּוֹ מוּרְיָיס בְּעֵת עִפּוּשׁוֹ מִפְּנֵי שֶׁרֵיחוֹ רַע אַף עַל פִּי שֶׁהַמָּקוֹם טָהוֹר:
[ט] התפלל ומצא צואה במקומו – הואיל וחטא מפני שלא בדק עד שלא התפלל – חוזר ומתפלל במקום טהור. היה עומד בתפלה וראה צואה כנגדו – אם יכול להלך לפניו כדי שיזרקנה לאחריו ארבע אמות – יהלך, ואם לאו – יסלקנה לצדדין, ואם אינו יכול – יפסיק. גדולי החכמים לא היו מתפללין בבית שיש בו שכר ולא בבית שיש בו מורייס בעת עיפושו, מפני שריחו רע אע״פ שהמקום טהור:
[ו] כרבא דפסיק כן ודלא כרב דאמר תפלתו תפלה וטעמא משום זבח רשעים תועבה ופר״י דהיינו דוקא במקום שהיה לו להעלות על דעתו שיש שם צואה אבל במקום שלא היה לו להעלות על דעתו ולהסתפק בכך לא מתקרי זבח רשעים ותפלתו תפלה ואין צריך לחזור:
[ז] שמואל לא הוי מצלי בביתא דאית בה שיכרא רב פפא לא הוה מצלי בביתא דאית בה הרסנא:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

המתפלל ומצא צואה וכו׳ – מימרא דרבא פרק מי שמתו (ברכות כ״ב:) וכתבו התוס׳ בשם ר״י דדוקא במקום שהיה יכול להסתפק ולתלות שיש שם צואה וכן כתב ה״ר יונה והרא״ש ז״ל:
היה עומד בתפלה ומצא וכו׳ – ברייתא שם היה עומד בתפלה וראה צואה כנגדו מהלך לפניו עד שיזרקנה לאחריו ארבע אמות והתניא לצדדין לא קשיא הא דאפשר הא דלא אפשר. ופירש ה״ר יונה הא דאפשר פי׳ אם מתפלל כנגד המזרח וראה צואה כנגדו ויכול ללכת כנגד המזרח מהלך לפניו כדי שיזרקנה לאחריו אבל אם א״א לו ללכת כנגד המזרח כגון שמתיירא שיפסיקוהו עוברי דרכים או שמא יראה צואה אחרת וכנגד המערב אינו רוצה לחזור פניו ילך כנגד הצדדין עד שיתרחק ממנה ד׳ אמות. ופירש״י והתניא לצדדין אין צריך להלך עד שתהא לאחוריו. דאפשר לילך לפניו ילך לפניו עד שתהא לאחוריו לא אפשר כגון שיש נהר לפניו מסלק לצדדין:
גדולי החכמים וכו׳ – עירובין פרק הדר (עירובין ס״ה.) שמואל לא מצלי בביתא דאית ביה שיכרא ר״פ לא מצלי בביתא דאית ביה הרסנא:
המתפלל ומצא צואה וכו׳ – שם פרק מי שמתו (דף כ״ב:) היה מתפלל ומצא צואה במקומו וכו׳ אמר רבא וכו׳ ואמרו שם אלא אמר רבא הואיל וחטא אע״פ שהתפלל תפלתו תועבה. וכתבו התוס׳ (שם ד״ה והא) פר״י ודוקא במקום שהי׳ יכול להסתפק ולתלות שיש שם צואה ע״כ וכן דעת רבינו ז״ל שכתב הואיל וחטא מפני שלא בדק וכו׳:
גדולי החכמים וכו׳ – פרק הדר (עירובין דף ס״ה):
המתפלל וכו׳. שם דף כ״ב היה מתפלל ומצא צואה כנגדו אע״פ שחטא תפילתו תפילה מתקיף לה רבא והא זבח רשעים תועבה אלא אמר רבא הואיל וחטא אע״פ שהתפלל תפילתו תועבה וכתבו התוספות בשם ר״י דדוקא במקום שהיה יכול להסתפק ולתלות שיש שם צואה ע״כ. ודבר זה נראה שהוא מוכרח מדקאמר אע״פ שחטא וכו׳ הואיל וחטא וכו׳ דאם הוא בבית שאין להסתפק בו וכמ״ש רבינו פ״ג הל׳ ט״ו למה יקרא חוטא כיון דחז״ל לא חייבוהו לבדוק דלא חייבו אלא במקום שיש להסתפק כגון באשפה וכמ״ש רבינו שם.
היה עומד בתפילה וכו׳. שם היה עומד בתפילה וראה צואה כנגדו מהלך לפניו עד שיזרקנה לאחריו ארבע אמות והתניא לצדדין לא קשיא הא דאפשר הא דלא אפשר ופי׳ רש״י לא אפשר כגון שיש נהר לפניו מסתלק לצדדין ע״כ משמע דא״א לו בשום פנים לילך לפניו ואז הותר לסלקה לצדדין אבל לאיזה חשש אחר כל שאינו אונס כעין זה שהוא ודאי לא הותר אמנם רבינו יונה הביאו מרן ז״ל פירש אבל אם א״א לו ללכת כגון שמתיירא שיפסיקוהו עוברי דרכים או שמא יראה צואה אחרת וכו׳ ילך כנגד הצדדין וכו׳ ע״כ ומבואר הדבר שהוא מקיל יותר מפי׳ רש״י ז״ל ופשט הסוגיא נראה יותר כפי׳ רש״י וגם דברי רבינו נראין כן שהרי כתב אם יכול להלך לפניו וכו׳ ואם לאו וכו׳ משמע דבעי למימר אם אינו יכול ודו״ק.ומ״ש רבינו
ואם אינו יכול יפסיק. אף שלא הוזכר בגמ׳ שם דבר פשוט הוא וראויים הדברים למי שאמרן.
גדולי החכמים וכו׳. כתב מרן ז״ל מההיא דפרק הדר דף ס״ה שמואל לא מצלי בביתא דאית ביה שכרא רב פפא לא מצלי בביתא דאית ביה הרסנא ע״כ ושם פי׳ רש״י דאית ביה שכרא ריח השכר משכרתו דאית ביה הרסנא משום ריחא ע״כ ומדברי רבינו שכתב מפני שריחו רע ולא כתב מפני שריחם רע משמע שמפרש כפירוש רש״י דאין הטעם בשכר משום ריח רע אלא מפני שמשכר אמנם בהרסנא נראה שאינו מפרש כפי׳ רש״י שהרי הצריך דוקא בעת עיפושו ולרש״י משמע בכל זמן ואפשר דגם כוונת רש״י כדברי רבינו כיון שאין הטעם אלא משום ריח רע.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

(ט) התפלל ומצא צואה במקומו וכו׳ – ברכות כב, ב: תניא אידך, היה עומד בתפילה וראה צואה כנגדו, מהלך לפניו עד שיזרקנה לאחוריו ד׳ אמות. והתניא לצדדין? לא קשיא, הא דאפשר הא דלא אפשר. היה מתפלל ומצא צואה במקומו... אמר רבא, הואיל וחטא אע״פ שהתפלל תפלתו תועבה.
כתב הרשב״א ז״ל (בחידושיו שם ד״ה התפלל): המתפלל ורואה צואה כנגדו מהלך לפניו כדי שיזרקנה לאחריו ד׳ אמות. מסתברא שאינו חוזר לראש אלא למקום שפסק, ואם התפלל תפלתו תפילה. ודייקינא לה מדקתני מהלך לפניו כדי שיזרקנה לאחריו ולא קאמר תפלתו תועבה כדאמר בסמוך בנמצאת צואה במקומו. ובודאי יש הפרש בין ראה צואה כנגדו ובין נמצאת במקומו, דבמקומו כיון דבעינן ׳מחנך קדוש׳ היה לו לבדוק, אבל כנגדו דליכא אלא משום ׳לא יראה בך׳ וזה לא ראה אותה כשהתחיל – לא פשע בכלום, שלא הטריחוהו לבדוק במלא עיניו, ואי משום ׳לא יראה בך׳ זה לא ראה עד עתה. עכ״ל.
חוזר ומתפלל – התוספות שם (ד״ה אע״פ) הביאו שתי דעות. א) תפילתו תועבה והרי זה מעות לא יוכל לתקון. ב) ר״י פירש דיחזור ויתפלל. וראה בפירוש רבינו חננאל ז״ל (אוצה״ג עמ׳ 244): דקיי״ל כרבא דהואיל והיה לו לעיין אי מקום טהור הוא ולא עיין, תפילתו תועבה וצריך לחזור ולהתפלל.
וכן לקמן בהלכה י גבי הנצרך לנקביו ובהלכה יז גבי שיכור אמרו ״תפלתו תועבה״, ומאחר שכן לא יצא ידי חובתו ועל כרחו חוזר ומתפלל. וראה גם לפנינו בהלכה יג שביארתי באורך.
גדולי החכמים וכו׳ – עירובין סה, א: שמואל לא מצלי בביתא דאית ביה שיכרא. רב פפא לא מצלי בביתא דאית ביה הרסנא.
רש״י ז״ל מפרש: דאית ביה שיכרא – ריח השכר משכרתו. דאית ביה הרסנא – משום ריחא. ודעת רבינו היא ששניהם משום ריח רע אע״פ שאין כאן צואה. וכתב המאירי ז״ל בטעמו של דבר שהריח הרע מטריד את הכוונה. לפי זה נמצא דין זה סידרו רבינו כאן מפני שהוא משמש מעבר מענין טהרת המקום לדין דברים החופזים אותו.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(י) דברים החופזין אותו כיצד, שאם היה צריך לנקביו, לאא יתפלל. וכל הצריך לנקביו והתפלל, תפילתו תועבה, וחוזר ומתפלל אחר שיעשה צרכיו. ואם יכול להעמיד עצמו כדי פרסה, תפילתו תפילה. ואף על פי כן לכתחילה לא יתפלל עד שיבדוק עצמו יפה יפה, ויפקודב נקביו, ויסיר כחו ונעוג וכל דבר הטורדו, ואחר כך יתפלל:
Things that might bother and distract him: What is implied?
One who must relieve himself should not pray. Whenever anyone who must relieve himself prays, his prayer is an abomination and he must pray again after he relieves himself.
If a person can restrain himself for the length of time that it takes to walk a parsah, his prayer is considered prayer.
Nevertheless, a priori, one should not pray until he has checked himself very well, checked his intestines, rid himself of phlegm and mucus and any [other] bothersome thing. [Only] afterwards should he pray.
א. ב1: אל. וכ״ה לפנינו בברייתא בברכות כג.
ב. ב1: ויבדוק. וכך ד. אך אין טעם לכפול ׳ויבדוק׳.
ג. ב2 (מ׳כחו׳): כוחו ונועו. ת1, ת3: כוחו ונעו. ובמשנה נידה ז, א בכ״י שהוגה מכ״י רבנו צורת הנפרד היא: נועי. ד (גם ק): כיחו וניעו. וכ״ה לפנינו בגמ׳ נידה נה: ועוד. ב1: רוקו וניעו.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
דְּבָרִים הַחוֹפְזִין אוֹתוֹ כֵּיצַד? שֶׁאִם הָיָה צָרִיךְ לִנְקָבָיו - לֹא יִתְפַּלֵּל. וְכָל הַצָּרִיךְ לִנְקָבָיו וְהִתְפַּלֵּל - תְּפִלָּתוֹ תּוֹעֵבָה, וְחוֹזֵר וּמִתְפַּלֵּל אַחַר שֶׁיַּעֲשֶׂה צְרָכָיו. וְאִם יָכוֹל לְהַעֲמִיד עַצְמוֹ כְּדֵי פַּרְסָה - תְּפִלָּתוֹ תְּפִלָּה; וְאַף עַל פִּי כֵן, לְכַתְּחִלָּה לֹא יִתְפַּלֵּל עַד שֶׁיִּבְדֹּק עַצְמוֹ יָפֶה יָפֶה, וְיִפְקֹד נְקָבָיו וְיָסִיר כֵּחוֹ וְנֵעוֹ וְכָל דָּבָר הַטּוֹרְדוֹ, וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל.
דְּבָרִים הַחוֹפְזִים אוֹתוֹ כֵּיצַד. אִם הָיָה צָרִיךְ לִנְקָבָיו לֹא יִתְפַּלֵּל. וְכׇל הַצָּרִיךְ לִנְקָבָיו וְהִתְפַּלֵּל תְּפִלָּתוֹ תּוֹעֵבָה וְחוֹזֵר וּמִתְפַּלֵּל אַחַר שֶׁיַּעֲשֶׂה צְרָכָיו. וְאִם יָכוֹל לְהַעֲמִיד עַצְמוֹ כְּדֵי פַּרְסָה תְּפִלָּתוֹ תְּפִלָּה. וְאַף עַל פִּי כֵן לְכַתְּחִלָּה לֹא יִתְפַּלֵּל עַד שֶׁיִּבְדֹּק עַצְמוֹ יָפֶה יָפֶה וְיִבְדֹק נְקָבָיו וְיָסִיר כִּיחוֹ וְנִיעוֹ וְכׇל הַדָּבָר הַטּוֹרְדוֹ וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל:
[י] דברים החופזין אותו כיצד? שאם היה צריך לנקביו לא יתפלל. וכל הצריך לנקביו והתפלל – תפלתו תועבה, וחוזר ומתפלל אחר שיעשה צרכיו, ואם יכול להעמיד עצמו כדי פרסה – תפלתו תפלה. ואף על פי כן לכתחלה לא יתפלל עד שיבדוק עצמו יפה יפה, ויפקוד נקביו, ויסיר כחו ונעו וכל דבר הטורדו, ואחר כך יתפלל:
[ח] כתב רבינו שמחה דה״ה שאסור להוציא אפילו שאר דברי תורה מפיו כל זמן שגופו משוקץ מחמת שיהוי נקביו ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

דברים החופזים אותו וכו׳ – פרק מי שמתו ברכות [כ״ג.] ת״ר היה צריך לנקביו אל יתפלל ואם התפלל תפלתו תועבה אמר רב זביד ואי תימא רב יהודה לא שנו אלא שאינו יכול לשהות עצמו אבל אם יכול לשהות עצמו תפלתו תפלה זו היא גירסת רבינו ודלא כהרי״ף דגריס מותר ועד כמה אמר רב ששת עד פרסה ומדתניא בסיפא תפלתו תפלה לומר שיצא י״ח ממילא דכי תני תפלתו תועבה היינו שצריך לחזור ולהתפלל:
ואף על פי כן לכתחלה לא יתפלל וכו׳ – שם תניא אידך הנצרך לנקביו אל יתפלל משום הכון לקראת אלהיך ישראל וכתיב שמור רגליך כאשר תלך אל בית האלהים:
וכתב ה״ר מנוח כיחו הוא רוק עב שאין יכול לצאת אלא ע״י כח. ניעו הוא רוק המוכן לצאת שכבר נע ממקומו. וכן כתבו התוספות בריש ב״ק (דף ג׳:) ד״ה כיחו וניעו:
דברים החופזים אותו וכו׳ – בפרק מי שמתו (דף כ״ג) ברייתא הנצרך לנקביו אל יתפלל ואם התפלל תפלתו תועבה ואמרו שם לא שנו אלא כשאין יכול לשהות בעצמו אבל אם יכול לשהות בעצמו תפלתו תפלה, ומשמע ליה לרבינו ז״ל מדקאמר תפלתו תפלה משמע לכתחילה אין מתפלל:
דברים החופזים אותו וכו׳. שם דף כ״ג ת״ר היה צריך לנקביו אל יתפלל ואם התפלל תפלתו תועבה א״ר זביד ואיתימא רב יהודה לא שנו אלא שאינו יכול לשהות עצמו אבל אם יכול לשהות עצמו תפילתו תפילה ע״כ. והרי״ף ז״ל גריס מותר וכתב מרן ז״ל ומדתני בסיפא תפילתו תפילה לומר שיצא י״ח ממילא דכי תני תפילתו תועבה היינו שצריך לחזור ולהתפלל ע״כ הקשה ע״ז הר״ח אבולעפיה נר״ו וז״ל וליתא דגם מאן דגריס מותר אית ליה הך דינא אלא דדייק ממ״ש תפילתו תועבה דצריך לחזור כמ״ש גבי שיכור תפילתו תועבה וצריך לחזור ופסקו רבינו לקמן ע״כ ואפשר דמרן רצה להכריח כן לגירסת רבינו שהוא הכרח יותר עצמי דתפילתו תועבה אינו כ״כ הכרח שהרי מצינו בפ״ק דשבת דף י׳ רבא חזיה לרב המנונא דקא מאריך בצלותיה אמר מניחין חיי עולם ועוסקים בחיי שעה והוא סבר זמן תפלה לחוד וזמן תורה לחוד רבי ירמיה הוה יתיב קמיה דרבי זירא והוו עסקי בשמעתא נגה לצלויי והוה קמסרהב רבי ירמיה קרי עליה ר׳ זירא מסיר אזנו משמוע תורה גם תפילתו תועבה ע״כ הרי דבקרא גופיה דכתיב תפילתו תועבה מסתברא טפי דיצא דזמן תפילה לחוד ומצינו עוד בפ׳ מי שמתו המשמיע קולו בתפילתו הרי זה מקטני אמנה המגביה קולו בתפילתו הרי זה מנביאי השקר ע״כ והתם ודאי דבדיעבד יצא. ומעתה ההיא דשיכור י״ל דשאני שיכור שאין דעתו עליו כלל והכי דייקי דברי רבינו להדיא לקמן הלכה י״ז עיי״ש.
ואף על פי כן וכו׳. עיין מה שכתבתי ריש פרק ג׳ דקרית שמע בס״ד.
שאם היה צריך לנקביו וכו׳ – ברכות כג, א: תנו רבנן, הנצרך לנקביו אל יתפלל, ואם התפלל תפילתו תועבה. אמר רב זביד, לא שנו אלא שאינו יכול לשהות בעצמו, אבל אם יכול לשהות בעצמו תפלתו תפילה. ועד כמה? אמר רב ששת, עד פרסה.
איכא דמתני לה אמתניתא, במה דברים אמורים? כשאין יכול לעמוד על עצמו, אבל אם יכול לעמוד על עצמו תפלתו תפילה. ועד כמה? אמר רב זביד, עד פרסה.
אמר רבי שמואל בר נחמני אמר רבי יונתן, הנצרך לנקביו הרי זה לא יתפלל משום שנאמר ׳הכון לקראת א-להיך ישראל׳ (עמוס ד, יב). ואמר רבי שמואל בר נחמני אמר רבי יונתן, מאי דכתיב ׳שמור רגליך כאשר תלך אל בית הא-להים׳ (קהלת ד, יז)? ... רב אשי ואיתימא רב חנינא בר פפא אמר, שמור נקביך בשעה שאתה עומד בתפילה לפני.
מתוך שאמרו שאם יכול לשהות בעצמו תפלתו תפילה והאיסור להתפלל אינו אלא משום ׳הכון׳ מוכח שאין יסוד דין זה משום חסרון טהרה אלא משום שהרגשת נקבים מטרידה את הכוונה.
והנה הרי״ף ז״ל גורס: ״אבל יכול לעמוד על עצמו מותר״, והיינו אפילו לכתחילה. כך הוא גם בסידור רב סעדיה גאון ז״ל (עמ׳ כט). ושמא אף הם מפרשים ״מותר״ שאין בה איסור ואינה תועבה, אבל לכתחילה לא יתפלל אם אפשר לו ליפנות.
״שמור נקביך״ שאמר רב אשי משמע שיבדוק עצמו יפה יפה ויפקוד נקביו.
וחוזר ומתפלל הואיל ותפילתו תועבה לא יצא ידי חובתו ומחוייב עדיין להתפלל. וראה לקמן בהלכה יג.
ויסיר כחו ונעו וכו׳ – כתב בספר המנוחה: ״דכי אמרינן היה צריך לנקביו לא יתפלל – כלהו נקבים במשמע.⁠״ זאת אומרת, אף נקבי הפה והאף. ברם דין זה יוצא גם מן המקורות להלכה הסמוכה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(יא) מי שגיהק ופיהק ונתעטש בתפילתו, אם לרצונו, הרי זה מגונה, ואם בדק גופו קודם שיתפלל, ובאו לאנסו, אין בכך כלום. נזדמן לו רוק בתפילתו, מבליעו בטליתו או בבגדו. ואם היה מצטער מכך, זורקו בידו לאחוריו, כדי שלא יצטער בתפילה ונמצא טרוד. יצא ממנו רוח מלמטה כשהוא עומד בתפילה שלא לדעתו, שותקא עד שתכלה הרוח, וחוזר לתפילתו:
[The following rules apply to] one who burps, yawns, or sneezes during prayer: Should a person do so voluntarily, it is deprecating. [However,] if the person checked himself before he prayed and did so against his will, it is of no consequence.
If saliva comes up during prayer, one should cause it to be absorbed into his tallit or clothes. If he is bothered by this, he may throw it behind him with his hand in order that he not be bothered during his prayer and be distracted.
If one passes gas unwittingly during prayer, he should wait until the gas subsides and return to his prayer.
א. ת3: ממתין. ד: שוהה. אך לשון ׳שותק׳ יותר ברורה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
מִי שֶׁגִּהֵק וּפִהֵק וְנִתְעַטֵּשׁ בִּתְפִלָּתוֹ: אִם לִרְצוֹנוֹ - הֲרֵי זֶה מְגֻנֶּה; וְאִם בָּדַק גּוּפוֹ קֹדֶם שֶׁיִּתְפַּלֵּל, וּבָאוּ לְאָנְסוֹ - אֵין בְּכָךְ כְּלוּם. נִזְדַּמֵּן לוֹ רֹק בִּתְפִלָּתוֹ - מַבְלִיעוֹ בְּטַלִּיתוֹ אוֹ בְּבִגְדוֹ. וְאִם הָיָה מִצְטַעֵר מִכָּךְ - זוֹרְקוֹ בְּיָדוֹ לַאֲחוֹרָיו, כְּדֵי שֶׁלֹּא יִצְטַעֵר בַּתְּפִלָּה וְנִמְצָא טָרוּד. יָצָא מִמֶּנּוּ רוּחַ מִלְּמַטָּה כְּשֶׁהוּא עוֹמֵד בַּתְּפִלָּה שֶׁלֹּא לְדַעְתּוֹ - שׁוֹתֵק עַד שֶׁתִּכְלֶה הָרוּחַ, וְחוֹזֵר לִתְפִלָּתוֹ.
מִי שֶׁגִּהֵק וּפִהֵק וְנִתְעַטֵּשׁ בִּתְפִלָּתוֹ אִם לִרְצוֹנוֹ הֲרֵי זֶה מְגֻנֶּה. וְאִם בָּדַק גּוּפוֹ קֹדֶם שֶׁיִּתְפַּלֵּל וּבָא לְאָנְסוֹ אֵין בְּכָךְ כְּלוּם. נִזְדַּמֵּן לוֹ רֹק בִּתְפִלָּתוֹ מַבְלִיעוֹ בְּטַלִּיתוֹ אוֹ בְּבִגְדוֹ. וְאִם הָיָה מִצְטַעֵר בְּכָךְ זוֹרְקוֹ בְּיָדוֹ לַאֲחוֹרָיו כְּדֵי שֶׁלֹּא יִצְטַעֵר בַּתְּפִלָּה וְנִמְצָא טָרוּד. יָצָא מִמֶּנּוּ רוּחַ מִלְּמַטָּה כְּשֶׁהוּא עוֹמֵד בִּתְפִלָּה שֶׁלֹּא לְדַעְתּוֹ שׁוֹהֶה עַד שֶׁתִּכְלֶה הָרוּחַ וְחוֹזֵר לִתְפִלָּתוֹ:
[יא] מי שגיהק ופיהק ונתעטש בתפלתו – אם לרצונו הרי זה מגונה; ואם בדק גופו קודם שיתפלל ובאו לאנסו – אין בכך כלום. ניזדמן לו רוק בתפלתו – מבליעו בטליתו או בבגדו; ואם היה מצטער מכך – זורקו בידו לאחוריו כדי שלא יצטער בתפלה ונמצא טרוד. יצא ממנו רוח מלמטה כשהוא עומד בתפלה שלא לדעתו – שותק עד שתכלה הרוח וחוזר לתפלתו:
[ט] אמר ר׳ חנינא אני ראיתי את רבי שגיהק ופיהק והתעטש בתפלתו ורק וממשמש בבגדו אבל לא היה מתעטף. פרש״י להעביר כינה שעוקצתו ולא נתעטף תרי מילי נינהו ורבינו חננאל פירש דחדא מילתא היא שתיקן בגדו שלא יפול מעל ראשו אבל אם היה נופל מעל ראשו לא היה מתעטף שהיה חושבו הפסק ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

מי שגיהק ופיהק וכו׳ – פרק מי שמתו (ברכות כ״ד.) א״ר חנניא אני ראיתי את רבי שגיהק ופיהק ונתעטש מיתיבי המגהק ומפהק בתפלתו הרי זה מגסי הרוח ל״ק כאן לאונסו כאן לרצונו:
וכתב ה״ר מנוח גיהק גו הקים כלומר שהקים ופשט גופו למעלה פיהק פה הקים שפותח פיו הרבה. ורש״י פי׳ פיהוק הוא הרוח היוצא דרך הפה בקול כמנהג הזוללים:
נזדמן לו רוק וכו׳ – שם ע״ב אמר רב יהודה היה עומד בתפלה ונזדמן לו רוק מבליעו בטליתו ואמרינן בתר הכי דרבינא נזדמן לו רוק ופתקיה לאחוריה משום דאנינא דעתיה:
וכתב ה״ר מנוח דרבינו מפרש פתקיה זריקה ביד כמו פתקיה ת׳ פרסי אבל לא בפיו משום קלות ראש. ומשמע בירושלמי דדוקא מחמת האונס הוא דמותר ומשמע בירושלמי אם טיילו בו אסור פירוש דמטייל מדעתו שלא באונס:
יצא ממנו רוח וכו׳ עד ורמה במיתתנו – שם וסובר רבינו דמסתמא חוזר למקומו הראשון ולא ישאר במקומו האחרון ואפשר שזאת היתה כוונת בה״ג שכתב חוזר לתפלתו ומתפלל:
מי שגיהק ופיהק ונתעטש בתפלתו אם לרצונו הרי זה מגונה וכו׳ – האי עיטוש שכתב רבינו ז״ל נראה שהוא עיטוש מלמעלה דלהאי קרי עיטוש מדכתב בתר הכי יצא ממנו רוח מלמטה משמע דלא קרי עיטוש מלמטה ונראה ודאי דלא גריס רבינו בגמרא בפרק מי שמתו (דף כד:) מגהק ומפהק לא קשיא כאן לאונסו וכו׳ מתעטש אמתעטש נמי לא קשיא כאן מלמעלה כאן מלמטה כגירסת רש״י ז״ל שכתב ה״ג אלא עיטוש אעיטוש וכו׳ משום דמשמע ליה דעיטוש לעולם לא הוי אלא לאונסו אבל גירסת רבינו ז״ל היא בשלמא מגהק ומפהק ומתעטש לא קשיא כאן לאונסו כאן לרצונו אלא רק ארק קשיא ולפי זה אידי ואידי בעיטוש מלמעלה ולהכי חילק בעיטוש בין לאונסו בין לרצונו דאם היה גורס כגי׳ רש״י ז״ל אין חילוק במתעטש בין אונסו לרצונו וכו׳ וכי תימא כל עיטוש הוי לאונסו מ״מ קרי לרצונו כיון שלא בדק עצמו קודם ולזה כתב רבינו ז״ל ואם בדק גופו קודם שיתפלל וכו׳ אבל רש״י ז״ל לא קרי לרצונו מפני שלא בדק ולאונסו מפני הבדיקה דמשמע ליה דבגיהוק ופיהוק ועיטוש לא שייך בדיקה קודם אלא קרי לרצונו מפני שיוכל באותה העת לסובלו ושלא לעשותו ולאונסו שאינו יכול לסובלו. ולכל הפירושים קשה מאי דאמרו בגמ׳ אלא רק ארק קשיא דלפירוש רש״י ז״ל גם ברק איכא לחלק בין לרצונו ולאונסו שכשיכול לסבול הרקיקה מקרי לרצונו ואם אינו יכול לסבול מקרי לאונסו כמו שכתב הטור ז״ל בא״ח בסי׳ פ״ז ואסור לו לרוק אם אפשר ואם אי אפשר לו שלא לרוק וכו׳ משמע דיש לחלק ברקיקה בין אפשר דהיינו לרצונו ללא אפשר דהיינו לאונסו וגם לפי׳ רבינו ז״ל קשה דגם ברקיקה יש לחלק בין לאונסו ולרצונו שהיה לו לבדוק עצמו קודם ולהסיר כל דבר הטורדו שהוא הרקיקה בפיו והיה לו לרוק. מיהו לפי׳ רבינו י״ל דברקיקה אינו מועיל בדיקה ודאי דאפילו אם יסיר קודם תפלה מיד הוא בא לו רקיקה אחרת אע״פ שמ״מ יש לחלק לענין הרוק שהיתה בפיו קודם שהתחיל להתפלל דאז נקרא לרצונו מאחר שלא הסירו ולענין הרוק שבא לו אח״כ נקרא לאונסו מ״מ כיון דאינו מועיל בדיקה לענין הרוק הבא כמו בגיהוק ופיהוק ועיטוש להכי לא שני ליה הגמ׳ כדשני ליה התם אבל לפי׳ רש״י ז״ל למ״ש הטור קשה וצ״ע. וענין ממשמש בבגדו שהזכירו שם לא הזכיר רבינו ולא ידעתיו:
יצא ממנו רוח – שם ר׳ אבא משתמיט מיניה דרב יהודה וכו׳ אמר איזיל ואשמע אשכחיה לתנא וכו׳ איכא דאמרי היה עומד וכו׳:
מי שגיהק ופיהק ונתעטש בתפלתו אם לרצונו הרי זה מגונה וכו׳. פרק מי שמתו דף כ״ד בשלמא מגהק ומפהק לא קשיא כאן לאונסו כאן לרצונו אלא מתעטש אמתעטש קשיא מתעטש אמתעטש נמי לא קשיא כאן מלמעלה כאן מלמטה דאמר רבי זירא וכו׳ המתעטש בתפילתו סימן יפה לו וכו׳ ופי׳ רש״י אלא עיטוש אעיטוש קשיא דאין עיטוש אלא לאונסו ע״כ. ולפ״ז קשה לרבינו שכתב עיטוש לרצון דמהש״ס משמע דכולהו הוו לאונס וכמ״ש רש״י ז״ל והוא מוכרח דאם לא כן הו״ל לשנויי כאן לאונסו כאן לרצונו כמו גבי גיהק ופיהק והנראה בזה דרבינו כתב כן לפי שמשמעות הגמרא בהכרח לומר דמיירי בעיטוש לאונס תדע דאמרו המתעטש בתפילתו סימן רע לו וכן נמי אמרינן בתירוצא התם המתעטש בתפילתו סימן יפה לו כשם שעושים לו נחת רוח מלמטה כך עושים לו נחת רוח מלמעלה ואם הוא לרצונו איך שייך לומר סימן יפה וסימן רע אלא ודאי דהש״ס איירי באונס דוקא וכן הכריח גם כן הר״ח אבולעפיה נר״ו אם כן איפה רבינו כיון בזה דכיון דבעיטוש לאונסו הוא סימן יפה מינה דברצונו אין ראוי לעשות כן והרי זה מגונה (וכגון ע״י איזה סם או עשב דק שנוהגים לנשוף כדי להתעטש דאל״כ א״א להביא עצמו לידי עיטוש בלא שום דבר) דפשיטא דלא אריך למעבד כי האי בעידן צלותא ואם בדק עצמו מקודם כלומר שאז הוי לאונסו גמור אין בכך כלום. והרב לח״מ כתב דאפשר דרבינו היה גורס גם עיטוש עיי״ש. והקשה ז״ל עוד אמאי השמיט רבינו דין ממשמש בבגדיו אבל לא מתעטף האמור בש״ס ע״כ ותו קשיא לי אמאי לא הזכיר במפהק לאונסו שמניח ידו על פיו כמ״ש שם ולזה אפשר שרבינו היה גורס כגירסת הרי״ף שהביא הרא״ש שם ואינו מניח ידו על סנטרו והיינו לומר שלא יניח ידיו על חלציו בשעת התפילה דהרי זה מגסי הרוח וכבר פסקו רבינו לקמן פ״ה וכן כתב מרן שם יעו״ש.
נזדמן לו רוק בתפילתו מבליעו בטליתו או בבגדו ואם היה מצטער בכך זורקו בידו לאחוריו. וקשה דכיון שהוא איסטניס כל כך שאינו יכול לסבול שיהא הרוק מובלע בכסותו אם כן איך אפשר שיסבול לזרוק הרוק בידו וי״ל דשאני בידו דברגע כמימריה זורקו אבל שיהא הרוק מובלע תמיד עד שיבש על בגדיו אנינא דעתיה טפי והרב ב״י סימן צ״ז תירץ דאפשר דזורקו בידו לא שיגע ידו ברוק אלא על ידי סודר וכו׳ יעו״ש.
יצא ממנו רוח מלמטה וכו׳ שלא לדעתו. ברייתא שם וכאן רמז רבינו המתעטש מלמטה סימן רע לו וכלומר דלא אריך למעבד הכי ודו״ק.
מי שגיהק. עיין לח״מ. והנכון לדרך רבנו דלא מפרש כפרש״י דפריך עיטוש אעיטוש קשיא דעיטוש לעולם לאונסו. די״ל גם בעיטוש יש מעצור לרוחו אלא דהוקשה לו כיון דאמרן שסימן רע הוא לו וניכר שהוא מכוער אין סברא שיארע לרבנו הקדוש אפילו לאונסו ולזה משני דאדרבה עיטוש מלמעלה לאונסו סימן יפה לו [אלא דלרצונו הוא מגונה] והא דמסיק הש״ס אלא רק ארק קשיא היינו משום דברק לא משכחת לאונסו דהא יכול לבולעו ובברייתא דהוי כרק לפני המלך ולזה משני דמבליעו בכסותו ומשו״ה לא חילק רבנו ברוק בין אונס לרצון ואפשר להעמיס דהיינו הא דאמרן וממשמש בבגדו שהיה ממשמש ברוק עד שנבלע בבגדו [ובני הרב המאה״ג מ׳ חיים שיחי׳ אמר דדין ממשמש בבגדו הוא מ״ש רבינו לקמן פ״ה ה״ה ומתקן מלבושיו] והוא דחוק. אע״ג דהסיום יש לפרש לדרך רבנו ענין העיטוף כדלקמן פ״ה ה״ה ולשון המימרא ממשמש בבגדו אבל לא היה מתעטף משמע דמישך שייכי אהדדי עיין מ״ש רבינו פ״ג מהל׳ ציצית הי״א דכפי הנראה זהו ענין עטוף בשעת תפלה שהזכיר רבנו פ״ה ה״ה שמתכסה בטלית גדול בשעת תפלה. ועיין בתוס׳ והרי״ף כתב ואסור להתעטף ולהניח ידו על סנטרו כשהוא עומד בתפלה נראה דגריס אבל לא היה מתעטף ומניח ידו על סנטרו. וכ״כ הערוך ערך סנטר ומפרש על סנטרו על צדו. ועיין מ״ש רבינו פ״ה ה״ד ולא יניח ידו על חלציו ולפ״ז ה״ק שלא היה מעטף ידיו סביב גופו עד שיניח ידיו על צדו וזה נכון בכוונת רבנו עיין מה שכתבתי פ״ה מהל׳ תפלה ה״ד.
ואם היה מצטער כו׳. עי׳ בירושלמי כאן דמחלק בין שמאל לימין ור״ל כהך דיומא דנ״ג ע״ב ע״ש:
מי שגיהק ופיהק וכו׳ – ברכות כד, א: ואמר ר׳ חנינא, אני ראיתי את רבי שגיהק ופיהק ונתעטש ורק וממשמש בבגדו... מיתיבי ... מגהק ומפהק הרי זה מגסי הרוח. המתעטש בתפילתו סימן רע לו. ויש אומרים, ניכר שהוא מכוער. הרק בתפילתו כאילו רק בפני המלך. בשלמא מגהק ומפהק לא קשיא, כאן לאונסו כאן לרצונו. אלא מתעטש אמתעטש קשיא. מתעטש אמתעטש נמי לא קשיא, כאן מלמעלה כאן מלמטה... (כדי למנוע טעות ואי-הבנה ייחד רבינו את המונח ״מתעטש״ למוציא רוח מלמעלה – מפיו ומאפו.)
אלא רק ארק קשיא. רק ארק נמי לא קשיא, אפשר כדרב יהודה. דאמר רב יהודה, היה עומד בתפילה ונזדמן לו רוק מבליעו בטליתו. ואם טלית נאה היא, מבליעו באפרקסותו (=בגדו). רבינא הוה קאי אחורי דרב אשי, נזדמן לו רוק, פתקיה (=זרקו) לאחוריה. אמר ליה, לא סבר לה מר להא דרב יהודה מבליעו באפרקסותו? אמר ליה, אנא אנינא דעתאי.
מפרש רבינו ״לרצונו״ שהיה אפשר לו לבדוק את עצמו לפני שיעמוד להתפלל, והיינו שכתב בהלכה הקודמת ״ויסיר כחו ונעו וכו׳⁠ ⁠⁠״.
יצא ממנו רוח וכו׳ – ברכות כד, ב: רבי אבא ... אשכחיה לתנא דקתני קמיה דרב יהודה, היה עומד בתפילה ונתעטש (= יצא ממנו רוח מלמטה) ממתין עד שיכלה הרוח וחוזר ומתפלל. איכא דאמרי, היה עומד בתפילה ובקש להתעטש מרחיק לאחריו ארבע אמות ומתעטש וממתין עד שיכלה הרוח וחוזר (ומתפלל1) ואומר, רבון העולמים2 יצרתנו נקבים נקבים חללים חללים3 גלוי וידוע לפניך חרפתנו וכלימתנו בחיינו חרפה וכלימה ואחריתנו רימה ותולעה. ומתחיל ממקום שפסק.
הרא״ש ז״ל (פרק ג סי׳ מא) גורס בסוף התפילה ״חרפה וכלימה בחיינו רמה ותולעה במותנו״, וגם ברי״ף בדפוס איתא במותנו במקום אחריתנו.
1. ראה דק״ס אות ט שתיבה זו ליתא בכ״י ובכמה ראשונים ונראה שהיא מיותרת שהרי בסוף מסיים ״ומתחיל ממקום שפסק״. (ועיין ברא״ש שציינתי בפנים.)
2. כן הוא בתוספות ובראשונים, אבל לפנינו בדפוס איתא רבש״ע.
3. כך הוא בכי״מ ועוד (דק״ס) חללים בלא וא״ו, אבל לפנינו בדפוס איתא חלולים. והשווה ברכות ס, ב ולקמן ז, ה וטור או״ח סימן ו.
מכאן עד סוף התפילה העתקתי כנוסח כי״מ, וכן הוא בסידור רב עמרם גאון ז״ל (ח״א סי׳ מה עמ׳ כט). אבל לפנינו בדפוס בשינויים.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(יב) ביקש להוציא רוח מלמטה, ונצטער הרבה ואינו יכול להעמיד עצמו, מהלך לאחריו ארבע אמות, וממתין עד שתכלה הרוח, ואומר, ריבוןא העולמים, יצרתנו נקבים נקבים וחללים חלליםב, גלוי וידוע לפניך חרפתנו וכלימתנו, חרפה וכלימה בחיינו ותולעה ורימהג במותנוד, וחוזר למקומו ומתפלל:
One who desires to pass gas from below and is bothered exceedingly, to the extent that he cannot restrain himself, should walk back four cubits, [expel the gas], and then wait until the gas subsides. He should say:
Master of all the world, You created us with many orifices and ducts. Our shame and disgrace is apparent and known before You. Shame and disgrace during our life, worm-eaten and decaying in our death.
He then returns to his place and prays.
א. בד׳ נוסף: כל. אך ברי״ף ברכות טו: כבפנים.
ב. ב2 (מ׳וחללים׳): וחלולים חלולים. ד: חלולים חלולים. וכ״ה לפנינו בגמ׳ ברכות כד:, אך בכ״י מינכן ועוד: חללים חללים.
ג. ב2-1, ת1, ת3 (מ׳ותולעה׳): רימה ותולעה. וכ״ה לפנינו בגמ׳ שם, אך ברי״ף שם: תולעה ורימה. ובקטעי⁠־גניזה כבפנים.
ד. ד: במיתתנו. אך ברי״ף שם כבפנים.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
בִּקֵּשׁ לְהוֹצִיא רוּחַ מִלְּמַטָּה וְנִצְטַעֵר הַרְבֵּה וְאֵינוֹ יָכוֹל לְהַעֲמִיד עַצְמוֹ - מְהַלֵּךְ לַאֲחוֹרָיו אַרְבַּע אַמּוֹת וּמַמְתִּין עַד שֶׁתִּכְלֶה הָרוּחַ, וְאוֹמֵר ״רִבּוֹן הָעוֹלָמִים, יְצַרְתָּנוּ נְקָבִים נְקָבִים וַחֲלָלִים חֲלָלִים. גָּלוּי וְיָדוּעַ לְפָנֶיךָ חֶרְפָּתֵנוּ וּכְלִמָּתֵנוּ, חֶרְפָּה וּכְלִמָּה בְּחַיֵּינוּ וְתוֹלֵעָה וְרִמָּה בְּמוֹתֵנוּ״, וְחוֹזֵר לִמְקוֹמוֹ וּמִתְפַּלֵּל.
בִּקֵּשׁ לְהוֹצִיא רוּחַ מִלְּמַטָּה וְנִצְטַעֵר הַרְבֵּה וְאֵינוֹ יָכוֹל לְהַעֲמִיד עַצְמוֹ מְהַלֵּךְ לְאַחֲרָיו אַרְבַּע אַמּוֹת וּמַמְתִּין עַד שֶׁתִּכְלֶה הָרוּחַ. וְאוֹמֵר רִבּוֹן כׇּל הָעוֹלָמִים יְצַרְתָּנוּ נְקָבִים נְקָבִים חֲלוּלִים חֲלוּלִים גָּלוּי וְיָדוּעַ לְפָנֶיךָ חֶרְפָּתֵנוּ וּכְלִמָּתֵנוּ חֶרְפָּה וּכְלִמָּה בְּחַיֵּינוּ תּוֹלֵעָה וְרִמָּה בְּמִיתָתֵנוּ וְחוֹזֵר לִמְקוֹמוֹ וּמִתְפַּלֵּל:
[יב] בקש להוציא רוח מלמטה ונצטער הרבה ואינו יכול להעמיד עצמו – מהלך לאחריו ארבע [אמות], וממתין עד שתכלה הרוח, ואומר ״רבון העולמים יצרתנו נקבים נקבים וחללים חללים. גלוי וידוע לפניך חרפתינו וכלמתינו – חרפה וכלמה בחיינו, ותולעה ורמה במותנו״. וחוזר למקומו ומתפלל:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יא]

בקש להוציא וכו׳. שם היה עומד בתפילה ונתעטש ממתין עד שיכלה הרוח איכא דאמרי היה עומד בתפילה ובקש להתעטש מרחיק לאחוריו ארבע אמות ומתעטש וממתין עד שתכלה הרוח וחוזר ומתפלל ואומר רבונו של עולם וכו׳ ומתחיל ממקום שפסק ופירש רש״י ואומר בתוך התפילה דהא מופסקת ועומדת כבר על ידי הרוח לפיכך יכול להפסיק נמי ולומר באמצע ע״כ. והתוספות כתבו שם ואומר רבון העולמים מיד באמצע תפילתו ואחר כך מתחיל למקום שפסק ע״כ נראה מדבריהם ז״ל דחוזר למקום שפסק ומסיים תפילתו משם ואילך ואין צריך לחזור כל התפילה אלא ממקום שפסק ומשמע נמי דיש לו לחזור למקומו הראשון שנתרחק ממנו בשביל ריח העיטוש ותרוייהו סבירא ליה לרבינו גם כן שהרי כאן כתב וחוזר למקומו ומתפלל דהיינו למקום שנתרחק ממנו ולעיל כתב וחוזר לתפילתו דהיינו למקום שפסק בשביל הרוח ומשם ואילך הולך ומתפלל ונראה דהיינו דוקא בשלא שהא כדי לגמור את כולה אבל אם שהה כדי לגמור את כולה פשיטא שחוזר לראש וכמ״ש לקמיה ועיין להרב ב״י או״ח סי׳ ק״ג.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יא]

משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(יג) היה עומד בתפילה ונטפו מי רגליו על ברכיו, ממתין עד שיכלהא המים, וחוזר למקום שפסק. ואם שהה כדי לגמור את כלב התפילה, חוזר לראש:
When urine flows on a person's legs during Shemoneh Esreh, he should wait until the flow ceases, and return to the place at which he stopped. If he waited the time necessary to complete his Shemoneh Esreh, he should return to the beginning.
א. ב2: שיכלו. וכך ד. אך לשון יחיד מוסברת או משום שפעלי מצב באים בלשון יחיד, ע׳ מנין המצוות שבהקדמת החיבור מ״ע י״ח הערה 1, או בהשפעת הערבית שבה ׳מים׳ לשון יחיד.
ב. בד׳ לית, אך הפסיד הדגשה חשובה, כי קיימא לן מרישא לסיפא ולא מהיכא דקאי לסיפא, ע׳ מגילה יח:
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
הָיָה עוֹמֵד בַּתְּפִלָּה וְנָטְפוּ מֵי רַגְלָיו עַל בִּרְכָּיו - מַמְתִּין עַד שֶׁיִּכְלֶה הַמַּיִם וְחוֹזֵר לַמָּקוֹם שֶׁפָּסַק. וְאִם שָׁהָה כְּדֵי לִגְמֹר אֶת כָּל הַתְּפִלָּה - חוֹזֵר לָרֹאשׁ.
הָיָה עוֹמֵד בִּתְפִלָּה וְנָטְפוּ מֵי רַגְלָיו עַל בִּרְכָּיו מַמְתִּין עַד שֶׁיִּכְלוּ הַמַּיִם וְחוֹזֵר לַמָּקוֹם שֶׁפָּסַק. וְאִם שָׁהָה כְּדֵי לִגְמֹר אֶת הַתְּפִלָּה חוֹזֵר לָרֹאשׁ:
[יג] היה עומד בתפלה ונטפו מי רגליו על ברכיו – ממתין עד שיכלהא המים וחוזר למקום שפסק, ואם שהה כדי לגמור את כל התפלה חוזר לראש:
א. כן בכ״י אוקספורד.
[י] רב חסדא ורב המנונא חד אומר חוזר לראש וחד אומר למקום שפסק דכ״ע אם שהה כדי לגמור את כולה חוזר לראש וכן פר״ח ויתר רבותינו דבשל סופרים הלך אחר המיקל וכשחוזר להתפלל צריך להרחיק מן המי רגלים ארבע אמות ואותן המים וניצוצות שעל ברכיו ורגליו שא״א לקנחם צריך לכסות בבגדים אשר לא נתזו המים עליהם כדמשמע בפרק אמר להם הממונה ובתוספתא ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ד]

היה עומד בתפלה וכו׳ עד שיכלו המים – ברייתא (שם כ״ב:) ואפליגו התם אמוראי להיכן חוזר וכתב הרי״ף ז״ל בשם רבינו האי גאון ז״ל דהלכה כמ״ד למקום שפסק ואם שהה כדי לגמור את כולה חוזר לראש:
היה עומד בתפלה וכו׳ – בברייתא שם (דף כ״ב ב׳) והטעם שפסק כאן בתפלה שהה כדי לגמור את כולה חוזר ובק״ש פסק אינו חוזר הלך אחר שיטת רבו הרי״ף ז״ל ועיין בב״י סי׳ ס״ה:
היה עומד בתפילה וכו׳. ברייתא שם וקצת קשה דאמאי לא חייבו גם בזו לומר רבון כל העולמים כמו שתיקנו במי שיצא ממנו רוח מלמטה ותירץ רבינו יונה וז״ל וי״ל דלא דמי דהתם כשמים שותתים על ברכיו איגלאי מלתא למפרע דפושע הוא מעיקרא דנצרך היה לנקביו מתחילה ולא בדק וברכה זו תקנוה לאונס דמשום הכי אמרינן בה גלוי וידוע לפניך חרפתינו וכלמתינו להודיע שאנוס היה ואין היכולת בידו ולפיכך בדבר שהוא בידו והוא פושע בנפשו אינו יכול לאומרו אבל הכא שהוא אנוס שזה אונס מצוי ואין אדם יכול ליזהר ממנו התקינו לאומרה עכ״ל. ועוד נראה לענ״ד דביצא ממנו רוח כבר יש לו להפסיק על ידי שיש לו להתרחק ממקומו ולכך חייבו אותו להפסיק בהתנצלות זה מה שאין כן במים שותתין שאין כאן ריח ולא אסרה תורה אלא כנגד העמוד כיון שאין לו להפסיק בריחוק מקום לא רצו שיפסיק בזה והכי דייקי דברי רש״י ז״ל שכתב שם ואומר בתוך התפלה דהא מופסקת ועומדת כבר ע״י הרוח וכו׳ ע״כ ועל כרחין מצד הפסק ההרחקה קאמר דחייבו אותו להתרחק ארבע אמות ממקום שהוא מתפלל דאילו מצד השהיה עצמה מחמת הריח זה לא נקרא הפסקה גמורה תדע דביצא ממנו רוח מלמטה לא חייבו חז״ל לומר התנצלות זה וכמ״ש רבינו לעיל ומזה קשה לדברי רבינו יונה ז״ל שכתבנו אף דבאמת אין נראה שהבין כן מרן ז״ל עיין עליו.
היה עומד בתפלה וכו׳ – ברכות כב, ב: תנו רבנן, היה עומד בתפילה ומים שותתין על ברכיו פוסק עד שיכלו המים וחוזר ומתפלל. להיכן חוזר? רב חסדא ורב המנונא, חד אמר חוזר לראש, וחד אמר למקום שפסק ... אמר רב אשי... דכולי עלמא אם שהה כדי לגמור את כולה חוזר לראש, והכא בדלא שהה קמיפלגי, דמר סבר גברא דחויא הוא ואין ראוי ואין תפלתו תפלה, ומר סבר גברא חזיא הוא ותפלתו תפלה.
רבינו מפרש ״מים שותתין״ בברייתא שאינן אלא ״נוטפין״, והוא מפני שאיו המדובר כאן במשתין מים כרגיל, אלא במי שנתקלקלו לו איברי השתן ולפעמים נוטפין טיפות מי רגלים על ברכיו לאונסו. אבל אין כאן עמוד של מים ואין בהן כדי להיותן מכונסין. וראה בה״ג הלכות תפילה (ד״י עמ׳ 40): ומאן דאחדתיה אישתא צמירתא וכד קאים לצלויי נטפין מימי רגלים דיליה היכי ליעבד? אמרי, אם אפשר ליה לצלויי בתר דפסקין מי רגלים דיליה ומשי ידיה ומצלי שפיר דאמי, אי לא איפשר ליה ואניס הוא לצלויי שפיר דמי ולא ליבטל מתפלה, דלא ניתנה תורה למלאכי השרת. ולא משפעין מי רגלים טפי מנדה וזבה דקא שפעין דמא ואף על פי כן מצלין.
הרי״ף ז״ל (רמז סט): וכתב רבינו האי גאון ז״ל דהלכתא כמאן דאמר למקום שפסק, ואם שהה כדי לגמור את כולה חוזר לראש. (ועיין בהשגות הראב״ד ז״ל על בעל המאור שם שחולק.)
ורבינו חננאל ז״ל כתב: דקיי״ל דחוזר למקום שפסק. חדא, תפלה מדרבנן היא ובדרבנן הלך אחר המיקל. ועוד, דמסתברא דהשתא הוא דאידחי ולא דחוי מעיקרא הוא, דבמאי אדחיי? אי בהרגשת מי רגלים, קיי״ל כמה דיכיל לעמוד על עצמו לא מדחי. (אוצה״ג עמ׳ 24.)
בתוד״ה ממתין מסביר הטעם וז״ל: אפילו אם יש בהן (במי רגלים) טופח על מנת להטפיח מותרין כיון דמדאורייתא אינן אסורין אלא כנגד העמוד בלבד, ורבנן הוא דגזור, וכיון שעומד כבר בתפילתו לא אטרחוהו רבנן לחזור בתפלה.
והרשב״א ז״ל בחידושיו מוסיף ביאור: וטעמא דמילתא משום דבצואה בעינן ׳מחנך קדוש׳ אבל מי רגלים אינו אסור דאורייתא אלא כנגד עמוד ומדכתיב ׳לא יראה בך ערות דבר׳ וכדאיתא לקמן, והלכך אם לא התחיל מרחיק מדרבנן, אבל בעומד בתפילה לא. ועוד נראה שאפילו בא לפסוק ולהרחיק אסור.
אולם לכאורה טעון ביאור, הלא מי שמים נוטפין על ברכיו והוא לבוש בגדיו אין כאן לא גילוי ולא עמוד, נמצא שמדאורייתא אין כאן גם לא יראה בך ערות דבר. ואם נאמר שגם מדרבנן לא הצריכו להרחיק ממי רגלים כאלה שאינם מסריחים, אם כן למה פוסק תפילתו עד שיכלו המים?
ונראה שזאת משמיענו רבינו בהביאו דין זה כאן בין הדברים החופזין אותו, כי כל זמן שהמים שותתין אין לך דבר הטורדו יותר מזה.
מסוגיא זה יוצא שאמרם ״תפילתו תפילה״ פירושו יצא ידי חובתו, אבל אם אין תפילתו תפילה חוזר לראש, ואין צריך לומר אם תפילתו תועבה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(יד) וכן המשתין מים, שוהה כדי הילוך ארבע אמות, ואחר כך מתפלל. ומי שהתפללא, שוהה כדי הילוך ארבע אמות, ואחר כך משתין, כדי שיפסוק דברי תפילה מפיו:
Similarly, one who urinates should wait the length of time it takes to walk four cubits, and then pray. After one has prayed, he should wait this length of time before urinating, in order to make a distinction following the words of prayer.
א. ד (מ׳ומי׳): ומשהתפלל. שיבוש מגוחך, כי אין המדובר באותו אדם.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
וְכֵן הַמַּשְׁתִּין מַיִם, שׁוֹהֶה כְּדֵי הִלּוּךְ אַרְבַּע אַמּוֹת וְאַחַר כָּךְ מִתְפַּלֵּל. וּמִי שֶׁהִתְפַּלֵּל, שׁוֹהֶה כְּדֵי הִלּוּךְ אַרְבַּע אַמּוֹת וְאַחַר כָּךְ מַשְׁתִּין, כְּדֵי שֶׁיִּפְסֹק דִּבְרֵי תְּפִלָּה מִפִּיו.
וְכֵן הַמַּשְׁתִּין מַיִם שׁוֹהֶה כְּדֵי הִלּוּךְ ד׳ אַמּוֹת וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל. וּמִשֶּׁהִתְפַּלֵּל שׁוֹהֶה אַחַר תְּפִלָּתוֹ כְּדֵי הִלּוּךְ אַרְבַּע אַמּוֹת וְאַחַר כָּךְ מַשְׁתִּין כְּדֵי שֶׁיִּפְסֹק דִּבְרֵי הַתְּפִלָּה מִפִּיו:
[יד] וכן המשתין מים – שוהה כדי הילוך ארבע אמות ואחר כך מתפלל. ומי שהתפלל – שוהה כדי הילוך ארבע אמות ואחר כך משתין, כדי שיפסוק דברי תפלה מפיו:
וכן המשתין מים וכו׳ עד מפיו. פרק בני העיר (דף כ״ו):
כוונת הלב כיצד וכו׳ עד בכוונה. פרק אין עומדים (דף ל״א):
מצא דעתו משובשת עד ואח״כ יתפלל. פרק תפלת השחר ובעירובין פרק הדר (דף ס״ה):
כיצד היא הכוונה וכו׳ עד ובתחנונים. פרק אין עומדין (דף ל״א):
ולא יעשה וכו׳ עד והולך לו. פרק תפלת השחר:
לפיכך צריך לישב כו׳ עד משכרותו. פרק אין עומדין (דף ל״ב):
שתוי אל יתפלל וכו׳ עד יינו מעליו. פרק הדר (דף ס״ד):
וכן המשתין וכו׳ – תני תנא קמיה דרב נחמן בר יצחק במגילה פרק בני העיר (מגילה כ״ו:).
ומ״ש רבינו: כדי שיפסוק דברי התפלה מפיו – הוא פירוש מה שאמרו שם כל ד׳ אמות תפלתו סדורה בפיו ורחושי מרחשן שפוותיה:
וכן המשתין וכו׳ – במגילה פ׳ בני העיר (דף כ״ו:):
וכן המשתין וכו׳. במגילה דף כ״ז תני תנא קמיה דרב נחמן המתפלל מרחיק ארבע אמות ומשתין והמשתין מרחיק ד׳ אמות ומתפלל ומסיק דלאו דוקא הרחקה אלא רוצה לומר שישהא כדי הילוך ד׳ אמות ופריך בשלמא משתין ישהא כדי הילוך ד׳ אמות משום ניצוצות אלא מתפלל ישהא כדי הילוך ד׳ אמות למה לי ומתרץ רב אשי שכל ד׳ אמות תפילתו סדורה בפיו ורחושי מרחשן שפוותיה ופי׳ רש״י משום ניצוצות שלא יטנפו בגדיו בניצוצות שבאמתו ע״כ נראה שכוונתו שבגמר הקילוח יוצאים איזה טיפין והיינו הניצוצות דקאמר ומ״ש ז״ל שלא יטנפו בגדיו הכוונה שאם ילך להתפלל תכף שגמר ההשתנה יטנפו בגדיו מחמת אותם הטיפות כן נראה פשט דבריו ז״ל ובאמת דתיבת ניצוצות בעלמא לא מוכח הכי אלא שהיא דבר הניתז מגזרת ניצוץ וכדאיתא בפרק כל היד דף י״ג רבי אליעזר אומר כל האוחז באמה ומשתין כאילו מביא מבול לעולם אמרו לו לר״א והלא ניצוצות מנתזין על רגליו ונראה ככרות שפכה וכו׳ ובפרק אמר להם הממונה דף כ״ט אמתניתין דכל המטיל מים טעון קידוש ידים ורגלים פריך בשלמא רגלים משום ניצוצות אלא ידים מ״ט א״ר אבא זאת אומרת מצוה לשפשף ופי׳ רש״י מצוה לשפשף בידו ניצוצות של מי רגלים הניתזין על רגליו שלא יצא בהם חוץ ונראה ככרות שפכה וכו׳ ע״כ.
גם בפ׳ כיצד מברכין דף מ׳ אמר רבא בר שמואל משום רבי חייא אין מי רגלים כלים אלא בישיבה א״ל רב כהנא ובעפר תיחוח אפילו בעמידה ואי ליכא עפר תיחוח יעמוד במקום גבוה וישתין במקום מדרון ופי׳ רש״י אין מי רגלים כלים מן הגוף אלא בישיבה לפי שכשהקילוח קרוב לפיסוק הוא דואג שלא יפלו ניצוצות על רגליו ומפסיק בעפר תיחוח ליכא ניצוצות ע״כ ועל כרחין היינו ניצוצות המנתזין על רגליו אחר נפילתן בארץ דמשום הכי אמרו דבמשתין בעפר תיחוח ליכא ניצוצות לפי שהם נבלעים תכף וגם במקום גבוה ומדרון אין מציאות שינתזו על רגליו אלא דרש״י ז״ל הוכרח לפרש דהני ניצוצות דסוגין דמגילה אינם כמו ניצוצות דעלמא משום דחז״ל לא חילקו בדבר ואם איתא הוה להו לפרש דהיינו דוקא במשתין במקום שוה וקרקע קשה כנ״ל אבל אם משתין בעפר תיחוח או במקום גבוה ומדרון דאין כאן ניצוצות לא ותו דאם איתא הרי אמרו מצוה לשפשף ואין צורך לשום המתנה אחרת אלא ודאי שהם הטיפין היוצאים מן האמה בגמר ההשתנה לעולם זה נראה לענ״ד בכוונת רש״י ז״ל. וזה נראה ג״כ טעמו של רבינו שהשמיט הטעם של ניצוצות משום דמלתא דפשיטא היא ופסיק רישיה דלעולם איתנהו מכ״ש דגם בגמ׳ לא הוצרכו לזה אלא כדי לידע טעם המתפלל שצריך הוא להשהות וכו׳ אבל במשתין כדי להתפלל מילתא דפשיטא היא ולכך רבינו הזכיר טעם רחושי מרחשן שפוותיה בחלוקה שניה והשמיט טעם ניצוצות בחלוקה ראשונה ודו״ק.
וכן המשתין מים וכו׳ – מגילה כז, ב: תני תנא קמיה דרב נחמן, המתפלל מרחיק ארבע אמות ומשתין, והמשתין מרחיק ארבע אמות ומתפלל. אמר ליה, בשלמא המשתין מרחיק ארבע אמות ומתפלל, תנינא – כמה ירחיק מהן ומן הצואה? ארבע אמות. אלא המתפלל מרחיק ארבע אמות ומשתין, למה לי? אי הכי קדשתינהו לכולהו שבילי דנהרדעא (שאין לך ארבע אמות בהן שלא התפללו בהן עוברי דרכים. – רש״י). תני ישהה (כדי הילוך ארבע אמות). בשלמא משתין ישהה כדי הילוך ארבע אמות משום ניצוצות, אלא מתפלל ישהה כדי הילוך ארבע אמות למה לי? אמר רב אשי, שכל ארבע אמות תפילתו סדורה בפיו ורחושי מרחשן שפוותיה.
הרי שהטעם הוא משום שמטריד כוונתו, והיינו שפתח רבינו הלכה זו ״וכן״.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(טו) כוונת הלב כיצד, כל תפילה שאינה בכוונה אינה תפילה, ואם התפלל בלא כוונה, חוזר ומתפלל בכוונה. מצא דעתו משובשת ולבו טרוד, אסור לו להתפלל עד שתתישב דעתו. לפיכך הבא מן הדרך והוא עיף או מצר, אסור לו להתפלל עד שתתישב דעתו. אמרו חכמים, שלשה ימים עד שינוח ותתקרר דעתו, ואחר כך יתפלל:
Proper intention: What is implied?
Any prayer that is not [recited] with proper intention is not prayer. If one prays without proper intention, he must repeat his prayers with proper intention.
One who is in a confused or troubled state may not pray until he composes himself. Therefore, one who comes in from a journey and is tired or irritated is forbidden to pray until he composes himself. Our Sages taught that one should wait three days until he is rested and his mind is settled, and then he may pray.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
כַּוָּנַת הַלֵּב כֵּיצַד? כָּל תְּפִלָּה שֶׁאֵינָהּ בְּכַוָּנָה - אֵינָהּ תְּפִלָּה; וְאִם הִתְפַּלֵּל בְּלֹא כַּוָּנָה - חוֹזֵר וּמִתְפַּלֵּל בְּכַוָּנָה. מָצָא דַּעְתּוֹ מְשֻׁבֶּשֶׁת וְלִבּוֹ טָרוּד - אָסוּר לוֹ לְהִתְפַּלֵּל עַד שֶׁתִּתְיַשֵּׁב דַּעְתּוֹ. לְפִיכָךְ, הַבָּא מִן הַדֶּרֶךְ וְהוּא עָיֵף אוֹ מֵצֵר - אָסוּר לוֹ לְהִתְפַּלֵּל עַד שֶׁתִּתְיַשֵּׁב דַּעְתּוֹ; אָמְרוּ חֲכָמִים: שְׁלשָׁה יָמִים עַד שֶׁיָּנוּחַ וְתִתְקָרֵר דַּעְתּוֹ, וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל.
כַּוָּנַת הַלֵּב כֵּיצַד. כׇּל תְּפִלָּה שֶׁאֵינָהּ בְּכַוָּנָה אֵינָהּ תְּפִלָּה. וְאִם הִתְפַּלֵּל בְּלֹא כַּוָּנָה חוֹזֵר וּמִתְפַּלֵּל בְּכַוָּנָה. מָצָא דַּעְתּוֹ מְשֻׁבֶּשֶׁת וְלִבּוֹ טָרוּד אָסוּר לוֹ לְהִתְפַּלֵּל עַד שֶׁתִּתְיַשֵּׁב דַּעְתּוֹ. לְפִיכָךְ הַבָּא מִן הַדֶּרֶךְ וְהוּא עָיֵף אוֹ מֵצֵר אָסוּר לוֹ לְהִתְפַּלֵּל עַד שֶׁתִּתְיַשֵּׁב דַּעְתּוֹ. אָמְרוּ חֲכָמִים יִשְׁהֶה שְׁלֹשָׁה יָמִים עַד שֶׁיָּנוּחַ וְתִתְקָרֵר דַּעְתּוֹ וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל:
[טו] כוונת הלב כיצד? כל תפלה שאינה בכוונה אינה תפלה. ואם התפלל בלא כוונה חוזר ומתפלל בכוונה. מצא דעתו משובשת ולבו טרוד – אסור לו להתפלל עד שתתישב דעתו. לפיכך הבא מן הדרך והוא עיף או מצר – אסור לו להתפלל עד שתתישב דעתו. אמ׳ חכמים – שלשה ימים עד שינוח ותתקרר דעתו, [ואחר כך יתפלל]:
[כ] כתבו התוס׳ דבכל הני שמעתתא אין אנו נזהרין בזמן הזה דבלא״ה אין אנו מכוונים כל כך בתפלה מיהו בשכור שתפלתו תועבה צריך ליזהר כדלקמן בעמוד ע״כ:
* [לשון הטור צריך להתפלל אפילו אם עבר זמן התפלה דחשיב כשוגג א״ח סימן נ״ט]:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יד]

כוונת הלב כיצד וכו׳. ואם התפלל כו׳ – סוף פרק תפלת השחר (ברכות ל׳:) א״ר יוחנן אני ראיתי את רבי ינאי דצלי והדר צלי כלומר ולמה לי שתי תפלות אלא אחת של שחרית ואחת של מוספין ולאפוקי ממ״ד התם אין תפלת המוספין אלא בצבור א״ל ר׳ ירמיה לרבי זירא ודילמא מעיקרא לא כוין דעתיה והשתא כוין דעתיה ומדאמר ליה הכי למד רבינו שאם התפלל בלא כוונה חוזר ומתפלל בכוונה וכ״כ הרא״ש ז״ל:
לפיכך הבא מן הדרך וכו׳ – עירובין פ׳ הדר (עירובין ס״ה.) א״ר אלעזר הבא בדרך אל יתפלל ג׳ ימים ומפרש רבינו דהיינו בא מן הדרך ואפשר שכך היתה גירסתו בגמרא וגם בדבריו ז״ל נכלל שהבא בדרך לא יתפלל מדנקט או מיצר וס״ל דטעמא מפני שהוא עיף או מיצר אבל אם דעתו מכוונת יתפלל ולמדנו כן מדאמרינן התם אבוה דשמואל כי אתי באורחא לא מצלי תלתא יומי ואם איתא דכל אדם אסורים מאי רבותא דאבוה דשמואל אלא ודאי דאבוה דשמואל היה מזיק לו הדרך ולהכי לא מצלי עד תלתא יומי אבל אם לא היה מצטער היה צריך להתפלל מיד:
מצא דעתו וכו׳ – פרק הדר (עירובין שם) אמר רב חייא בר אשי אמר רב כל שאין דעתו מיושבת עליו אל יתפלל:
כוונת הלב כיצד – בס״פ תפלת השחר (דף ל׳:) משמע הכי דאמר שם ודילמא מעיקרא לא כוין דעתיה ולבסוף כוין דעתיה כלומר ומש״ה חזר והתפלל. וענין הכוונה משמע בסוף פ׳ אין עומדין (דף ל״ד:) דלעיכובא לא בעי שכן אמרו שם ואם יכול לכוין וכו׳ יכוין באחת מהם ולא ידעתי למה לא הזכירו רבינו ז״ל:
מצא דעתו וכו׳ לפיכך הבא מן הדרך וכו׳ – כל זה נתבאר בעירובין פרק הדר (דף ס״ה:):
ואם התפלל בלא כוונה וכו׳. כתב מרן ז״ל סוף פ׳ תפלת השחר דף ל׳ אמר ר׳ יוחנן אני ראיתי את ר׳ ינאי דצלי והדר צלי כלומר ולמה לי שתי תפילות אלא אחת של שחרית ואחת של מוספין וכו׳ א״ל ר׳ ירמיה ודילמא מעיקרא לא כיון דעתיה והשתא כיון דעתיה ומדאמר ליה הכי למד רבינו שאם התפלל בלא כוונה חוזר ומתפלל בכוונה וכ״כ הרא״ש ז״ל ע״כ. ואיכא למידק בהך סוגיא דהיכי פריך ר׳ ירמיה ודילמא מעיקרא לא כיון דעתיה דמי חשיד ר׳ ינאי שלא לכוין בתפילתו ותו דאמרינן פ׳ אין עומדין אמר ליה רב פפא לאביי ודילמא מעיקרא לא כיון דעתיה ולבסוף כיון דעתיה א״ל חברותא כלפי שמיא מי איתא אי לא כיון דעתיה מעיקרא מחינן ליה במרזפתא דנפחא עד דמכוין דעתיה ופי׳ רש״י חברותא כלפי שמיא מנהג שנוהג אדם בחבירו ינהג אצל המקום ולא יזהר בתפילתו וכו׳ ע״כ. והנה הדבר מבואר מעצמו שיש חילוק בין קרית שמע לתפילה דקרית שמע נוסחו קצר מהתפילה שהיא ארוכה ושם בגמרא קאי לאומר שמע שמע דמשתקין אותו ויש להקפיד בדבר דלמה לא כיון בקבלת עול מלכות שמים ובנוסח שהוא קצר משא״כ תפלת י״ח שהיא ארוכה ובנקל יארע לאדם העדר הכוונה ואפילו בגדולי ישראל מצינו שהעידו על עצמן דבר זה כדאיתא בירושלמי פרק היה קורא אמר רבי חייא רבה אנא מן יומאי לא כוונית אלא חד זמן בעי מכוונא והרהרית בלבי מאן עליל קומי מלכא קדמא ארקבסא או ריש גלותא שמואל אמר אנא מנית אפרוחיא רבי בון בר חייא אמר אנא מנית דמוסיא א״ר מתני אנא מחזיק טיבו לרישאי דכד הוה מטי מודים הוא כרע מגרמיה ע״כ (ועיין להרב בעל שתי ידות בביאור דברים אלו) הרי לך עדיות מכמה אמוראים שהיו אומרים כן ואם כן איך יתכן בעולם לומר אם לא כיון מחינן ליה וכו׳ ולכך שפיר הקשה רבי ירמיה דדילמא רבי ינאי מעיקרא לא כיון דעתיה וכו׳ ע״פ הנ״ל גם אפשר לומר דהתם בקרית שמע שהוא דאורייתא וחמיר משא״כ בתפלה שהיא מדרבנן ועיין למרן ז״ל פ״ו הל׳ י׳.
והגם דרש״י ז״ל כתב לשון תפילה בההיא דפריך תלמודא חברותא כלפי שמיא וכו׳ נראה פשוט דלאו דוקא קאמר אלא ר״ל קרית שמע וכתב ז״ל ולא יזהר בתפילתו משום דדרך העולם והדין נמי נותן להתפלל הקרית שמע ואחריו תכף התפילה של י״ח ונכלל גם הקרית שמע בתפילה מכ״ש שגם בקרית שמע הוא מדבר לפני מלכו של עולם ב״ה ודאי ובמגלה דף כ״ה השמיט תיבת תפילתו עיי״ש. עוד אפשר לומר דהתם שאני שיש בדבר קפידא גדולה לכפול הדברים דמחזי כשתי רשויות ולכך משתקין אותו ואמטו להכי קאמר תלמודא חברותא כלפי שמיא מי איכא וכו׳ משא״כ כאן דחוזר כל התפילה מפני שלא נתכוון כראוי דאין כאן קפידא דהרי קי״ל הלואי שיתפלל אדם כל היום כולו ולפי זה אתי שפיר פירוש רש״י גם אם נפרש כוונתו לענין תפילה מכח מודים מודים דאיכא התם אכן לענין הלכה קי״ל בסוף פרק אין עומדין המתפלל צריך שיכוין את לבו בכולן ואם אינו יכול לכוין בכולן יכוין את לבו באחת ואמר רב ספרא באבות ופסקו כרב ספרא כל הפוסקים ז״ל וגם רבינו הביאו בריש פרק י׳ עיי״ש מעתה מ״ש כאן ואם התפלל בלא כוונה חוזר ומתפלל בכוונה כוונתו ז״ל שלא נתכוון אפי׳ באבות דאם נתכוון באבות פשיטא דיצא ואין צריך לחזור ולהתפלל כמבואר וכלשון זה כתב רבינו שם בפ״י יעו״ש.
לפיכך הבא מן הדרך וכו׳. פרק הדר דף ס״ה וכתב מרן ז״ל דאפשר שגירסת רבינו היתה הבא מן הדרך ולא הבא בדרך כגירסתינו ע״כ ומהפסוק שהביא שם ר׳ אליעזר מוכיח דכוונתו לבא מן הדרך שהרי עזרא היה בא מן הדרך וחנה בנהר ההוא אף שיש לדחות כיון שמשם נסעו שוב לבא לירושלים לא מקרי בא מן הדרך אלא דאם נאמר דגירסת רבינו היא הבא מן הדרך ע״כ דהכא קרי ליה בא מן הדרך כיון שחנה שם וקבץ את ישראל ודו״ק.
כוונת הלב. עיין לח״מ שכתב ולא ידעתי למה לא הזכירו רבנו ואשתמיטתיה מ״ש רבינו פ״י מהל׳ תפלה ה״א.
כוונת הלב כו׳. ר״ל רק ברכה אחת כמש״כ תוס׳ כאן דל״ד ע״ב ועי׳ מש״כ רבינו לקמן פ״י הל׳ א׳:
כל תפלה שאינה בכוונה אינה תפלה – גם בקרית שמע למדנו שהכוונה מעכבת אולם שם אין זה אלא בפסוק ראשון בלבד (הלכות קרית שמע ב, א). שם נתבאר שמן התורה יוצא את חובתו אפילו בפסוק ראשון בלבד, אבל אם קורא יותר נמצא מקיים קרית שמע מן התורה בכל מה שמוסיף. (ראה מה שכתבתי במבוא להלכות קרית שמע.)
הוא הדין בתפילה, שהרי מן התורה אין קבע לתפלה (א, א), אבל כל שמוסיף להתפלל מקיים בזה מצות התורה. אמנם חכמים הרחיבו את תחולת המצוה וגם הגבילו אותה. מצד אחד הוסיפו מניין תפילות ומספר ברכות וכו׳ (א, ה; ז, י).
מאידך התנו שאין להתפלל נדבה אלא אם כן מחדש בה דבר (א, ט), וממילא שאם אינו מחדש, המוסיף תפילה (בצורתה הקבועה) שלא נתחייב בה הרי בירך כמה ברכות שאינן צריכות. (ראה גם י, ו.)
מה דינה של התפילה המורחבת לענין כוונה? אף אם תפילה בלא כוונה אינה תפילה יתכן שאין זה מעכב בכל התפילה כולה. יתכן שאף שחייבוהו להתפלל שמונה עשרה ברכות, מכל מקום בדיעבד אם חסרה הכוונה בכמה מהם, לא חייבוהו לחזור ולהתפלל שהרי מן התורה כבר יצא ידי חובתו.
שאלה כזו עצמה יש לשאול לגבי מניין התפילות. אם לא כיוון בשלשתן – שחרית, מנחה, וערבית – אין כאן תפילה כלל. אבל יתכן שאם כוון באחת מהן בלבד הלא כבר יצא ידי חובתו מן התורה, ושמא לא חייבוהו לחזור ולהתפלל את שאר התפילות שהיו בלא כוונה.
תשובה על שאלה אחרונה זו היא הניתנת כאן. ״כל תפילה שאינה בכוונה אינה תפילה ... וחוזר ומתפלל בכוונה.⁠״ פירוש: החיוב לחזור ולהתפלל הוא בכל אחת מן התפילות. לא כיוון בשחרית חוזר ומתפלל, לא כיוון במנחה חוזר ומתפלל אע״פ שכבר התפלל שחרית בכוונה.
השאלה הראשונה – האם בדיעבד מספיקה כוונה בחלק מן התפילה, דהיינו בברכה אחת בלבד? – נידונה לקמן בראש פרק עשירי.
ואם התפלל בלא כוונה חוזר וכו׳ – ברכות ל, ב: אמר רבי יוחנן, אני ראיתי את רבי ינאי דצלי והדר צלי. א״ל רבי ירמיה לרבי זירא, ודילמא מעיקרא לא כוון דעתיה ולבסוף כוון דעתיה וכו׳. ר׳ חייא בר אבא צלי והדר צלי. אמר ליה רבי זירא, מאי טעמא עבד מר הכי? אילימא משום דלא כוון מר דעתיה, והאמר ר״א, לעולם ימוד אדם את עצמו אם יכול לכוין את לבו יתפלל ואם לאו אל יתפלל.⁠1 אלא וכו׳.
הרי מוכח שאם התפלל בלא כוונה חוזר ומתפלל בכוונה, וכדרכנו שמענו שהתפילה שהתפלל בלא כוונה אינה תפילה שהרי לא יצא בה ידי חובתו.
מצא דעתו משובשת וכו׳ – עירובין סה, א: אמר רב חייא בר אשי אמר רב, כל שאין דעתו מיושבת עליו אל יתפלל, משום שנאמר בצר אל יורה. (ועיין רש״י שם, אולם באוצה״ג (הפירושים סי׳ פו עמ׳ 99) בשם רב האי גאון ז״ל: בספרי דוקאני כתוב... דאמר מר בצר אל יורה.)
בלשון ״מצא דעתו כו׳⁠ ⁠⁠״ נראה שרמז רבינו למימרא של רבי אלעזר (ברכות ל, ב הנ״ל) ״לעולם ימוד אדם את עצמו אם יכול לכוין את לבו יתפלל ואם לאו אל יתפלל.
הבא מן הדרך וכו׳ – עירובין סה, א: אמר ר׳ אלעזר, הבא מן הדרך אל יתפלל שלשה ימים שנאמר ׳ואקבצם אל הנהר הבא אל אהוא ונחנה שם ימים שלשה ואבינה בעם וגו׳⁠ ⁠׳ (עזרא ח, טו). אבוה דשמואל כי אתי באורחא לא מצלא תלתא יומי.
נראה שהראיה היא מהמשך הפרשה (שם פסוק כא והלאה): ׳ואקרא שם צום על הנהר אהוא להתענות לפני א-להינו ולבקש ממנו... ונצומה ונבקשה מא-להינו על זאת ויעתר לנו׳. הרי מפורש שתחלה חנו שם שלשת ימים לנוח מטורח הדרך ואחר כך התפללו.
מצר אסור לו להתפלל וכו׳ – ירושלמי ברכות ה, א: ר׳ ירמיה בשם ר׳ אבא, הבא מן הדרך אסור להתפלל, ומה טעם? ׳לכן שמעי נא זאת עניה ושכרת ולא מיין׳ (ישעיהו נא, כא). רבי זריקן ר׳ יוחנן בשם ר״א בנו של רבי יוסי הגלילי, המיצר אסור להתפלל. לא מסתברא אלא מן הדין קריין – ׳לכן שמעי נא זאת עניה ושכרת ולא מיין׳.
1. בדק״ס מביא גירסת כ״י פריז: מ״ט עביד מר הכי? אי משום דמעיקרא לא כוין מר דעתיה והשתא כוין דעתיה, לא איבעי למר לצלויי, דתניא ר׳ אליעזר אומר, לעולם ימוד אדם את עצמו וכו׳.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנהצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(טז) כיצד היא הכוונה, שיפנה לבו מכל המחשבות, ויראה עצמו כאילו הוא עומד לפני השכינה. לפיכך צריך לישב מעט קודם התפילה, כדי לכוון את לבו, ואחר כך יתפלל בנחת ותחנוניםא. ולא יעשה תפילתו כמי שהיה נושאב משוי, משליכו והולך לו. לפיכך צריך לישב מעט אחר התפילה, ואחר כך ייפטר. חסידים הראשונים היו שוהין שעהג קודם התפילה, ושעהד אחר התפילה, ומאריכין בתפילה שעה:
What is meant by [proper] intention?
One should clear his mind from all thoughts and envision himself as standing before the Divine Presence. Therefore, one must sit a short while before praying in order to focus his attention and then pray in a pleasant and supplicatory fashion.
One should not pray as one carrying a burden who throws it off and walks away. Therefore, one must sit a short while after praying, and then withdraw.
The pious ones of the previous generations would wait an hour before praying and an hour after praying. They would [also] extend their prayers for an hour.
א. ב2-1: ובתחנונים. וכך ד (גם ק). אך מצינו במקרא: ״בתף ומחול״ (תהלים ק״נ:ד׳), וכיו״ב.
ב. ב1, ת1 (מ׳שהיה׳): שהוא נושא. ב2: שנושא.
ג. בב2-1, ת1, ת3 נוסף: אחת. וכך ד. וכך היה גם בא׳, ותוקן, מן⁠־הסתם על פי כ״י רבנו. וע׳ בהערה הבאה.
ד. בב2-1, ת1, ת3 נוסף: אחת. וכך ד. וכאן לא היה בא׳ ׳אחת׳, ע׳ בהערה הקודמת. ובב1 הוגה ׳אחת׳ גם לקמן בסוף ההלכה, וכ״ה לפנינו בברייתא ברכות לב: ג׳ פעמים ׳אחת׳, אך רבנו ויתר על שלשתן.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחאור שמחצפנת פענחיד פשוטהעודהכל
כֵּיצַד הִיא הַכַּוָּנָה? שֶׁיְּפַנֶּה לִבּוֹ מִכָּל הַמַּחֲשָׁבוֹת, וְיִרְאֶה עַצְמוֹ כְּאִלּוּ הוּא עוֹמֵד לִפְנֵי הַשְּׁכִינָה; לְפִיכָךְ צָרִיךְ לֵישֵׁב מְעַט קֹדֶם הַתְּפִלָּה כְּדֵי לְכַוֵּן אֶת לִבּוֹ, וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל בְּנַחַת וְתַחֲנוּנִים. וְלֹא יַעֲשֶׂה תְּפִלָּתוֹ כְּמִי שֶׁהָיָה נוֹשֵׂא מַשּׂוֹי, מַשְׁלִיכוֹ וְהוֹלֵךְ לוֹ; לְפִיכָךְ צָרִיךְ לֵישֵׁב מְעַט אַחַר הַתְּפִלָּה וְאַחַר כָּךְ יִפָּטֵר. חֲסִידִים הָרִאשׁוֹנִים הָיוּ שׁוֹהִין שָׁעָה קֹדֶם הַתְּפִלָּה וְשָׁעָה אַחַר הַתְּפִלָּה, וּמַאֲרִיכִין בַּתְּפִלָּה שָׁעָה.
כֵּיצַד הִיא הַכַּוָּנָה. שֶׁיְּפַנֶּה אֶת לִבּוֹ מִכׇּל הַמַּחֲשָׁבוֹת וְיִרְאֶה עַצְמוֹ כְּאִלּוּ הוּא עוֹמֵד לִפְנֵי הַשְּׁכִינָה. לְפִיכָךְ צָרִיךְ לֵישֵׁב מְעַט קֹדֶם הַתְּפִלָּה כְּדֵי לְכַוֵּן אֶת לִבּוֹ וְאַחַר כָּךְ יִתְפַּלֵּל בְּנַחַת וּבְתַחֲנוּנִים וְלֹא יַעֲשֶׂה תְּפִלָּתוֹ כְּמִי שֶׁהָיָה נוֹשֵׂא מַשּׂאוֹי וּמַשְׁלִיכוֹ וְהוֹלֵךְ לוֹ. לְפִיכָךְ צָרִיךְ לֵישֵׁב מְעַט אַחַר הַתְּפִלָּה וְאַחַר כָּךְ יִפָּטֵר. חֲסִידִים הָרִאשׁוֹנִים הָיוּ שׁוֹהִין שָׁעָה אַחַת קֹדֶם תְּפִלָּה וְשָׁעָה אַחַת לְאַחַר תְּפִלָּה וּמַאֲרִיכִין בִּתְפִלָּה שָׁעָה:
[יו] כיצד היא הכוונה? שיפנה לבו מכל המחשבות ויראה עצמו כאילו הוא עומד לפני השכינה. לפיכך צריך לישב מעט קודם התפלה כדי לכוון את לבו, ואחר כך יתפלל בנחת ותחנונים. ולא יעשה תפלתו כמי שהיה נושא משוי – משליכו והולך לו; לפיכך צריך לישב מעט אחר התפלה ואחר כך יפטר. חסידים הראשונים היו שוהין שעה (אחת) קודם התפלה ושעה אחר התפלה ומאריכין בתפלה שעה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יד]

לפיכך צריך לישב מעט וכו׳ – כלומר אף על גב דא״א לשהות שעה אחת כחסידים הראשונים מ״מ צריך לישב מעט:
ואחר כך יתפלל בנחת ובתחנונים וכו׳ – משנה פרק תפלת השחר (ברכות כ״ח:) רבי אליעזר אומר העושה תפלתו קבע אין תפלתו תחנונים ובגמרא (דף כ״ט:) מאי קבע א״ר יעקב בר אידי אמר רבי אושעיא כל שתפלתו דומה עליו כמשאוי ורבנן אמרי כל שאינו אומרה בלשון תחנונים. ורבינו כתב דתרווייהו בעי שתהיה בנחת ובתחנונים ושלא תראה עליו כמשאוי דע״כ לא פליגי ר׳ הושעיא ורבנן אלא בפירוש עושה תפלתו קבע דאר״א אבל כולהו מודו דלכתחלה תרווייהו בעינן:
חסידים הראשונים וכו׳ – ברייתא פרק אין עומדין (ברכות ל״ב:):
לפיכך צריך לישב מעט וכו׳ – שם בפ׳ תפלת השחר משנה (דף כ״ח:) ר׳ אליעזר אומר העושה תפלתו קבע אין תפלתו תחנונים כו׳ ופירשו בגמ׳ (דף כ״ט:) מאי קבע א״ר יעקב בר אידי א״ר אושעיא כל שדומה עליו כמשוי ורבנן אמרי כל שאינו אומרה בלשון תחנונים ופסק רבינו ז״ל כתרווייהו וזהו שאומר ואח״כ יתפלל בנחת ובתחנונים דהיינו כרבנן ולא יעשה תפלתו כמשוי דהיינו כר׳ אושעיא. ועוד אמרו שם רבה ורב יוסף דאמרי תרווייהו כל שאינו יכול לחדש וכו׳ ולא פסק רבינו הכי משום דאמרו שם א״ר זירא אנא יכילנא לחדושי בה מילתא ומסתפינא דילמא מטרידנא:
חסידים הראשונים וכו׳ – ריש פ׳ אין עומדין (דף ל״ב:) ולדידן צריך לשהות מעט כמ״ש רבינו ז״ל דכיון שהם היו שוהים שעה אחת די לנו שנלמוד מהם לזמן מועט:
כיצד היא הכוונה וכו׳. כתב הכנסת הגדולה או״ח סי׳ צ״ג וז״ל אותם העומדים בבית התפלה ומראים עצמם כעייפים ואינם יכולים לעמוד עליהם הכתוב אומר ולא אותי קראת יעקב כי יגעת בי ישראל כל יומא לא לעי ובעידן צלותא לעי כל היום עומד בשוק לפני הפקיד או לפני לייצנות אחר ואינו עייף ובשעת התפילה אינו יכול לעמוד ע״כ. ומדברי קדשו זלה״ה תלמוד לעניינים אחרים דלא יהא מורא שמים אלא כמורא של בשר ודם ובזוהר הקדוש הפליג הרבה בעונש הסח בבתי כנסיות כלל ועיקר יעויין עליו ועיין בענין זה להרב בעל ס׳ החרדים פ״א סעיף י״ט ושם הביא ששני חכמים מקובלים גדולים בדורו פסקו הדיבור בבית הכנסת לגמרי רק בדברי תורה ויראת ה׳ עיי״ש ואשריו למי שיזכה למידה זו.
ואחר כך יתפלל בנחת וכו׳. משנה פרק תפילת השחר דף כ״ח רבי אליעזר אומר העושה תפילתו קבע אין תפילתו תחנונים וכרבנן בגמרא שם ועיין למרן ז״ל.
חסידים הראשונים וכו׳. משנה ריש פרק אין עומדין ובגמרא מנא הני מילי אמר רבי יהושע בן לוי אמר קרא אשרי יושבי ביתך ושעה אחת אחר תפילתו דכתיב אך צדיקים יודו לשמך ישבו ישרים את פניך ופי׳ רש״י יושבי ביתך והדר יהללוך סלה. יודו לשמך והדר ישבו ישרים את פניך ע״כ. ומדכתב רבינו ומאריכים בתפילה שעה אחת משמע דשעה גמורה דוקא קאמר וכמשמעות הגמרא שם דקאמר וכי מאחר ששוהים תשע שעות ביום בתפלה תורתן היאך משתמרת ומלאכתן היאך נעשית וכו׳. וכתב המגן אברהם או״ח סימן צ״ג דלשאר העם די בשעה מועטת וכו׳ ע״כ. ופשוט.
ויראה עצמו כאלו עומד לפני השכינה.
נ״ב סנהדרין דף כ״ב ולקמן פ״ה הלכה י״א וקבעו שיפטר כו׳.
כאילו הוא כו׳. עי׳ סנהדרין דכ״ב ע״א, ועי׳ רש״י יומא דנ״ג ע״ב, ועי׳ בירושלמי פ״ב דברכות הלכה ג׳ גבי מניחם כנגד לבו:
כיצד היא הכוונה – אחר שכבר נסתלקו כל הדברים החיצוניים החופזים אותו שהם שוללים קיום התפילה, ונתקררה דעתו מן הדאגות המטרידות אותו, צריך עתה להכין את המחשבה לתפילה. הכנה זו יש בה שוב שתי בחינות. תחילה צריך לפנות לבו מכל המחשבות כולן – אפילו מחשבות של דברי תורה, ושוב צריך לדמות בדעתו שהוא עומד לפני השכינה.
שיפנה לבו – ברייתא ברכות לא, א (כגירסת הרי״ף ז״ל, וכן הוא בתוספתא ג, ד ובראשונים (עיין דק״ס ותוספתא כפשוטה): תנו רבנן, המתפלל צריך שיכוין את לבו. אבא שאול אומר, סימן לדבר ׳תכין לבם תקשיב אזנך׳ (תהלים י, יז).
ראה בתלמידי רבינו יונה ז״ל על הרי״ף (רמז קיא ד״ה כדי, ורמז קיג ד״ה המתפלל) שהם מפרשים: ״כלומר צריך שיכון לבו לאמירת המלות שידע מה הוא אומר״. והיינו שיפנה לבו מכל המחשבות ותהא דעתו מיושבת לכוין לאמירת המלות.
בתוספתא כפשוטה ציין למדרש תנחומא ריש חיי שרה: ילמדנו רבינו, היה רוכב על חמור והגיע עונת תפלה כיצד יעשה? כך שנו רבותינו, היה רוכב על החמור והגיע זמן תפלה ירד. ואם אינו יכול לירד שאין דעתו מיושבת עליו מפני המעות שהן על גבי חמורו, או שהוא מתיירא מפני הגוים ומפני הלסטים יהא מתפלל כשהוא רוכב. א״ר יוחנן, זאת אומרת המתפלל צריך שתהא דעתו מיושבת עליו ויתפלל לפני הקב״ה. אבא שאול אומר, אם כיון אדם את דעתו בתפלה יהא מובטח שתפלתו נשמעת שנאמר ׳תכין לבם תקשיב אזנך׳. ואין לך אדם שכיון לבו ודעתו לתפלה כאברהם אבינו שאמר לפני הקב״ה ׳חללה לך מעשת כדבר הזה׳ (בראשית יח, כה).
הרי מבואר שצריך לסלק כל המחשבות המטרידות ״שתהא דעתו מיושבת עליו״, ועוד למדנו מאברהם אבינו שראה את עצמו עומד לפני השכינה ודבר אל הקב״ה כדבר איש אל רעהו פנים אל פנים. נמצא שנוסף על פנוי הלב מכל המחשבות צריך גם כוונה חיובית והיא –
ויראה עצמו כאילו הוא עומד לפני השכינהסנהדרין כב, א: אמר רב חנה בר ביזנא אר״ש חסידא, המתפלל צריך שיראה עצמו כאילו שכינה כנגדו שנאמר ׳שויתי ה׳ לנגדי תמיד׳ (תהלים טז, ח).
צריך לישב מעט קודם התפלה... אחר התפלה וכו׳ – ירושלמי ברכות ה, א: אריב״ל, זה שהוא עומד ומתפלל צריך לישב שתי ישיבות, אחת עד שלא יתפלל ואחת משיתפלל. עד שלא יתפלל ׳אשרי יושבי ביתך׳ (תהלים פד, ה), ואחת משיתפלל ׳אך צדיקים יודו לשמך ישבו ישרים את פניך׳ (תהלים קמ, יד).
יתפלל בנחת ותחנונים וכו׳ – משנה אבות ב, טז: וכשאתה מתפלל אל תעש תפלתך קבע אלא תחנונים לפני המקום ברוך הוא שנאמר ׳כי חנון ורחום הוא׳ (יואל ב, יג).
פיהמ״ש שם: ענין קבע שתכבד התפלה עליו ויחשוב אותה כמי שכפו עליו מלאכה לעשותה ולהנפש ממנה.
משנה ברכות ד, ד: ר׳ אליעזר אומר, העושה תפלתו קבע אין תפלתו תחנונים.
פיהמ״ש שם: כוונתו כאן באמרו קבע שעושה תפלתו כמי שמתעסק בעבודה המוטלת עליו כדי שיתפטר ממנה ויפרוק מעליו עול.
בגמרא שם כט, ב: מאי קבע? א״ר יעקב בר אידי אמר רבי אושעיא, כל שתפלתו דומה עליו כמשוי. ורבנן אמרי כל מי שאינו אומרה בלשון תחנונים. רבה ורב יוסף דאמרי תרווייהו, כל שאינו יכול לחדש בה דבר. א״ר זירא, אנא יכילנא לחדושי בה מילתא ומסתפינא דלמא מטרידנא. אביי בר אבין ור׳ חנינא בר אבין דאמרי תרווייהו, כל שאין מתפלל עם דמדומי חמה... לייטי עלה במערבא אמאן דמצלי עם דמדומי חמה. מאי טעמא? דלמא מיטרפא ליה שעתא.
רבנו חננאל ז״ל (אוצה״ג עמ׳ 38 וראה גם תוד״ה כל) פירש: אוקמוהו רבנן מאי קבע כל שאינו אומרה בלשון תחנונים, וקיי״ל כוותייהו, ואע״ג דדמיא עליו כמשאוי אם התפילה בלשון תחנונים יצא כדכתיב ׳ואתחנן אל ה׳⁠ ⁠׳. הא דרבה ורב יוסף דאמרי תרווייהו כל שאינו יכול לחדש בה דבר ליתא, דהא אפילו ר׳ זירא דגברא רבה הוא הוה מסתפי לחדותי מלתא בצלותיה דלמא אתי לידי טירדא כל שכן זולתו, והא דאמרי איסי1 ור׳ חנינא בני אבין כל מי שיעשה תפלתו קבע להתפלל קודם דמדומי חמה אין תפלתו תחנונים... הא לייטי עלה במערבא, הילכך להקדים כמעט עדיף.
אולם הרי״ף ז״ל העתיק גם את המימרא של ר׳ יעקב בר אידי כל שתפלתו דומה עליו כמשוי, וגם של רבנן כל מי שאינו אומרה בלשון תחנונים.
אמנם עד שאנו ניגשים להבין טעמו ונימוקו, יש לעמוד על כך ששתי המשניות הנ״ל אינן אומרות דבר אחד. ר׳ אליעזר אומר, העושה תפלתו קבע אין תפלתו תחנונים, זאת אומרת שקבע שולל אפשרות היותה תחנונים. אבל עדיין לא שמענו שצריכה להיות תחנונים. יתכן שגם תפלת קבע כשרה. מאידך רבי שמעון אומר, אל תעש תפלתך קבע אלא תחנונים. הוא דורש שהתפלה תהיה דווקא תחנונים. יתכן שלא יעשנה קבע וגם תחנונים לא תהיה. על כן זקוקים אנו לשתי הגדרות, מה זה קבע? ומה זה תחנונים? יתכן שישנן כמה וכמה תכונות שמונעות מן התפילה שתהיה תחנונים, ועם כל זה רק אחת מהן נקראת קבע, והשאר אף שגם הם מניעות הן נקרא להם שם אחר. אף יתכן שאחד יקרא דבר מסויים המונע תחנונים בשם קבע, ואחר יקרא שם זה למניעה אחרת ושניהם מודים כי שתי המניעות שוללות תכונת תחנונים.
מעתה ברור הוא שהמדבר בלשון גסה ותובענית אין זה תחנונים. זוהי סברתם של רבנן האומרים כל מי שאינו אומרה בלשון תחנונים זהו קבע, ועל זה שנה לנו התנא העושה תפלתו קבע אין תפלתו תחנונים. מאידך אפילו אם המלים שהוא אומר הן לשונות של תחנונים, הלא אם יאמר אותן כמי שרוצה להפטר מהם ויפרוק מעליו עול כאילו כופין אותו לומר דברים, ואין פיו ולבו שווין, הלא גם זה אינו תחנונים. סברתו של רבי אושעיא היא שזהו הנקרא קבע, כלומר משוי, ועל זה אמר התנא העושה תפלתו קבע אין תפלתו תחנונים. מר אמר חדא ומר אמר חדא ולא פליגי שזה כמו זה מונע היות התפלה תחנונים, ולא נחלקו אלא איזה מהן נקרא ״קבע״. אולם עוד מודים הן שאפילו אין שם שני החסרונות הללו, עדיין יתכן שלא הגיע למעלת תחנונים. קל לתאר לנו מצב שאדם אומר לשונות של תחנונים ואינם כמשוי עליו אלא שאין כאן כוונה להתחנן כלל. יתכן אפילו שאומר דברים כאלה להתלוצץ והרי זה הפך של תחנונים, וכמו שמצינו שאמר רבשקה ׳אמרו נא אל חזקיהו... ועתה התערב נא וגו׳⁠ ⁠׳ (מלכים ב יח, יט-כג).
ונראה שדעת הרי״ף ז״ל היא שהלכה גם כרבי אושעיא וגם כרבנן כי שניהם מצביעים על דברים השוללים אפשרות של תחנונים. אמנם למעשה יש הבדל בין שתי הלכות אלה. ודאי שמי שאינו אומרה בלשון תחנונים חיסרון הוא. אולם עכשו שתקנו לנו חכמים נוסח התפילה בשלימות וכולו לשון תחנונים מיוסד על המקראות ולשונם של נביאים וחסידים, הרי מי שמתפלל במטבע התפילה הזאת בכל אופן אין שם חסרון לשון תחנונים. לפיכך למעשה יש רק ענין אחד הנקרא קבע והוא כל שתפלתו דומה עליו כמשוי. לפיכך הביא רבינו בפירוש המשנה וגם כאן רק ענין זה של קבע.
מאידך אין זה מספיק שלא יעשנה קבע. על כן מקדים רבינו ״יתפלל בנחת ותחנונים״ כמבואר במשנה אבות הנ״ל. אולם כדי שלא נטעה לפרש ״תחנונים״ אך ורק לשון תחנונים כדעת רבנן שמפרשים כך המונח ״קבע״, הוסיף רבינו על לשון התנא ״בנחת ותחנונים״ כדי להורות שמדובר כאן באופן הדבור והכוונה ולא על התיבות שאומר, שהרי התיבות הן מסודרות מכבר והעיקר שיהא ממש מתחנן ולא רק אומר מלים של תחנונים.
חסידים הראשונים וכו׳ – משנה ברכות ה, א: חסידים הראשונים היו שוהין שעה אחת ומתפללים כדי שיכונו את לבם למקום.
פיהמ״ש שם: וענין שוהין – ממתינים, כלומר שהיו ממתינים לפני התפלה שעה ובה מפסיקים השיחה והמחשבות, ואז מתחילים להתפלל.
ברכות לב, ב: תנו רבנן, חסידים הראשונים היו שוהין שעה אחת ומתפללין שעה אחת וחוזרין ושוהין שעה אחת.
1. יש גורסין כך, אבל לפנינו בדפוס ״אביי״.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחאור שמחצפנת פענחיד פשוטההכל
 
(יז) שיכור אל יתפלל, מפני שאין לו כוונה, ואם התפלל תפילתו תועבה, לפיכך חוזר ומתפלל כשיתרונןא משכרותו. שתוי אל יתפלל, ואם התפלל תפילתו תפילה. אי זה הוא שיכור, זה שאינו יכול לדבר בפניב המלך, ושתוי, שיכול לדבר בפני המלך ואינו משתבש, אף על פי כן, הואיל ושתה רביעית יין, לא יתפלל עד שיסיר יינו מעליו:
A person who is drunk should not pray, because he cannot have proper intention. If he does pray, his prayer is an abomination. Therefore, he must pray again when he is clear of his drunkenness. One who is slightly inebriated should not pray, [but] if he prays, his prayer is prayer.
When is a person considered as drunk? When he is unable to speak before a king. [In contrast,] a person who is slightly inebriated is able to speak before a king without becoming confused. Nevertheless, since he drank a revi'it of wine, he should not pray until his wine has passed from him.
א. ד: כשיתרוקן. לא הבין את לשון רבנו, ע׳ תהילים עח, סה ורש״י שם.
ב. ב2: לפני. וכן בסמוך. וכך ד. וכ״ה לפנינו בגמ׳ עירובין סד., אך ברי״ף שם כבפנים.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
שִׁכּוֹר אַל יִתְפַּלֵּל, מִפְּנֵי שֶׁאֵין לוֹ כַּוָּנָה; וְאִם הִתְפַּלֵּל, תְּפִלָּתוֹ תּוֹעֵבָה, לְפִיכָךְ חוֹזֵר וּמִתְפַּלֵּל כְּשֶׁיִּתְרוֹנֵן מִשִּׁכְרוּתוֹ. שָׁתוּי אַל יִתְפַּלֵּל; וְאִם הִתְפַּלֵּל, תְּפִלָּתוֹ תְּפִלָּה. אֵי זֶה הוּא שִׁכּוֹר וְאֵי זֶה הוּא שָׁתוּי? שִׁכּוֹר - זֶה שֶׁאֵינוֹ יָכוֹל לְדַבֵּר בִּפְנֵי הַמֶּלֶךְ; וְשָׁתוּי - זֶה שֶׁיָּכוֹל לְדַבֵּר בִּפְנֵי הַמֶּלֶךְ וְאֵינוֹ מִשְׁתַּבֵּשׁ; אַף עַל פִּי כֵן - הוֹאִיל וְשָׁתָה רְבִיעִית יַיִן, לֹא יִתְפַּלֵּל, עַד שֶׁיָּסִיר יֵינוֹ מֵעָלָיו.
שִׁכּוֹר אַל יִתְפַּלֵּל מִפְּנֵי שֶׁאֵין לוֹ כַּוָּנָה. וְאִם הִתְפַּלֵּל תְּפִלָּתוֹ תּוֹעֵבָה. לְפִיכָךְ חוֹזֵר וּמִתְפַּלֵּל כְּשֶׁיִּתְרוֹקֵן מִשִּׁכְרוּתוֹ. שָׁתוּי אַל יִתְפַּלֵּל וְאִם הִתְפַּלֵּל תְּפִלָּתוֹ תְּפִלָּה. אֵי זֶה שִׁכּוֹר זֶה שֶׁאֵינוֹ יָכוֹל לְדַבֵּר לִפְנֵי הַמֶּלֶךְ. שָׁתוּי יָכוֹל לְדַבֵּר בִּפְנֵי הַמֶּלֶךְ וְאֵינוֹ מִשְׁתַּבֵּשׁ. אַף עַל פִּי כֵן הוֹאִיל וְשָׁתָה רְבִיעִית יַיִן לֹא יִתְפַּלֵּל עַד שֶׁיָּסִיר יֵינוֹ מֵעָלָיו:
[יז] שכור – אל יתפלל מפני שאין לו כוונה, ואם התפלל תפלתו תועבה. לפיכך חוזר ומתפלל כשיתרונן משכרותו. שתוי – אל יתפלל, ואם התפלל תפילתו [תפילה]. אי זה הוא שכור, זה שאינו יכול לדבר בפני המלך. ושתוי – שיכול לדבר בפני המלך ואינו משתבש. אע״פ כן, הואיל ושתה רביעית יין, לא יתפלל עד שיסיר יינו מעליו:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יד]

שכור אל יתפלל וכו׳ – פרק הדר מימרא דרבה בר הונא (עירובין ס״ד.):
איזהו שכור וכו׳ – מימרא [שם ס״ד.] ומ״ש דברביעית מיקרי שתוי הכי משמע התם [ע״ב] בההוא פירקא:
שכור אל יתפלל וכו׳ – זה מבואר בעירובין פרק הדר (דף ס״ד.) ומ״ש: אע״פ כן הואיל ושתה רביעית יין וכו׳ – שם אמר רב יהודה אמר שמואל שתה רביעית יין אל יורה והוזכרה בתוס׳ גירסא אחרת שהיא אל יתפלל ונראה שזו גירסתו של רבינו ז״ל:
שיכור אל יתפלל וכו׳. פרק הדר דף ס״ד. ומ״ש רבינו
ואע״פ כן הואיל ושתה רביעית יין לא יתפלל. שם בגמרא נאמר לענין הוראה ורבינו נראה שהיה גורס לענין תפילה וכ״כ ז״ל ומדסתם רבינו משמע דבכל מין יין קאמר דאם שתה רביעית אל יתפלל וכתירוץ א׳ שם במעשה דרבן גמליאל וכן הסכימו האחרונים ז״ל עיין עליהם והכי מוכח נמי מההיא דפרק ג׳ דכריתות אין לי אלא כדי לשכר וכמה כדי שכר רביעית וכו׳ ועיין למרן ז״ל פ״א דביאת מקדש ונראה נמי דיש להחמיר בדבר מדאשכחן בגמרא (שיכור שדימו) [שדימו שיכור] המתפלל לעובד ע״ז.
שכור אל יתפלל וכו׳ – עירובין סד, א: אמר רב יהודה אמר שמואל, שתה רביעית יין אל יתפלל. (כך גורס הרי״ף ז״ל, וראה תוד״ה שתה)... אמר רבה בר הונא, שתוי אל יתפלל ואם התפלל תפלתו תפלה. שיכור אל יתפלל, ואם התפלל תפלתו תועבה. היכי דמי שתוי, והיכי דמי שיכור?... שתוי כל שיכול לדבר לפני המלך; שיכור – כל שאינו יכול לדבר לפני המלך.
מפני שאין לו כוונה – השווה אוצה״ג עירובין (התשובות סי׳ קכו, עמ׳ 51) מפרקי בן באבוי ז״ל: ואם בעבודה השותה עבודתו פסולה שנאמר ׳כי יין ושכר אל תשת אתה׳ (ויקרא י, ט) קל וחומר לתפלה. ומה עבודה שהיא אינה צריכה כוונה אמרה תורה השותה רביעית יין אל יעבוד עבודה, תפלה שצריכה כוונת הלב ככתוב ׳עבדו את ה׳ ביראה׳ (תהלים ב, יא) על אחת כמה וכמה.
כשיתרונן משכרותו – על פי הכתוב ׳כגבור מתרונן מיינו׳ (תהלים עח, סה) ובתרגום שם: היך גברא דמתפקח מן חמרא.
וראה לעיל הלכה ט ד״ה חוזר.
ואינו משתבש – – אבל שיכור משתבש, וראה מגילה ז, ב: מיחייב אינש לבסומי עד דלא ידע וכו׳ הרי שהשיכור משתבש.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(יח) וכן, אין עומדין להתפלל לא מתוך שחוק ולא מתוך קלות ראש ולא מתוך שיחה ולא מתוך מריבה ולא מתוך כעס, אלא מתוך דברי תורה. ולא מתוך דין הלכהא, אף על פי שהן דברי תורה, כדי שלא יהא לבו טרוד בהלכה, אלא מתוך דברי תורה שאין בהן עיון, כגון הלכות פסוקות:
Similarly, one should not stand to pray in the midst of laughter or irreverent behavior, nor in the midst of a conversation, argument or anger, but rather in the midst of words of Torah.
[However, one should not stand to pray] in the midst of a judgment or a [difficult] halachic issue, even though these are words of Torah, lest one's mind be distracted by the halachah in question. Rather, [one should pray] in the midst of words of Torah that do not require deep concentration, e.g., laws that have already been accepted.
א. ד: והלכה. אך החטיא את הענין, כי הכוונה לדין של הלכה, כלומר להיקש ועיון הלכתי (כמו: ״והלא דין הוא״, ״ואם לדין יש תשובה״), ולא להלכה פסוקה, כבסמוך.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
וְכֵן אֵין עוֹמְדִין לְהִתְפַּלֵּל לֹא מִתּוֹךְ שְׂחוֹק וְלֹא מִתּוֹךְ קַלּוּת רֹאשׁ וְלֹא מִתּוֹךְ שִׂיחָה וְלֹא מִתּוֹךְ מְרִיבָה וְלֹא מִתּוֹךְ כַּעַס, אֶלָּא מִתּוֹךְ דִּבְרֵי תּוֹרָה; וְלֹא מִתּוֹךְ דִּין הֲלָכָה, אַף עַל פִּי שֶׁהֵם דִּבְרֵי תּוֹרָה, כְּדֵי שֶׁלֹּא יְהֵא לִבּוֹ טָרוּד בַּהֲלָכָה; אֶלָּא מִתּוֹךְ דִּבְרֵי תּוֹרָה שֶׁאֵין בָּהֶן עִיּוּן, כְּגוֹן הֲלָכוֹת פְּסוּקוֹת.
וְכֵן אֵין עוֹמְדִין לְהִתְפַּלֵּל לֹא מִתּוֹךְ שְׂחוֹק וְלֹא מִתּוֹךְ קַלּוּת רֹאשׁ וְלֹא מִתּוֹךְ שִׂיחָה וְלֹא מִתּוֹךְ מְרִיבָה וְלֹא מִתּוֹךְ כַּעַס אֶלָּא מִתּוֹךְ דִּבְרֵי תּוֹרָה. וְלֹא מִתּוֹךְ דִּין וַהֲלָכָה אַף עַל פִּי שֶׁהֵם דִּבְרֵי תּוֹרָה כְּדֵי שֶׁלֹּא יְהֵא לִבּוֹ טָרוּד בַּהֲלָכָה. אֶלָּא מִתּוֹךְ דִּבְרֵי תּוֹרָה שֶׁאֵין בָּהּ עִיּוּן כְּגוֹן הֲלָכוֹת פְּסוּקוֹת:
[יח] וכן אין עומדין להתפלל לא מתוך שחוק, ולא מתוך קלות ראש, ולא מתוך שיחה, ולא מתוך מריבה, ולא מתוך כעס, אלא מתוך דברי תורה; ולא מתוך דין הלכה, אע״פ שהן דברי תורה, כדי שלא יהיה לבו טרוד בהלכה, אלא מתוך דברי תורה שאין בהן עיון, כגון הלכות פסוקות:
וכן אין עומדין וכו׳ עד כגון הלכות פסוקות. אין עומדין שם (דף ל״ה):
תפלות הפרקים וכו׳ עד כדי שלא יכשל בה. סוף ר״ה:
היה מהלך עד סוף הפרק. פרק תפלת השחר (דף כ״ט):
וכן אין עומדין וכו׳ עד הלכות פסוקות – ברייתות ריש פרק אין עומדין (ברכות ל״א.):
וכן אין עומדין וכו׳ – משנה ר״פ אין עומדין ושם ברייתא (ל״א:) אין עומדין לא מתוך דין ולא מתוך הלכה אלא מתוך הלכה פסוקה:
וכן אין עומדים להתפלל וכו׳. ריש פרק אין עומדין משנה וברייתות ורבינו השמיט דין עצבות ועצלות כנראה שלא היו בגירסתו ז״ל וכן הרא״ש והרב ב״י ז״ל נראה שלא גורסים כן וכן מצאתי בירושלמי להך ברייתא גופא ולית בה עצלות ועצבות ומ״מ מסתברא שראוי ליזהר דמדי גנאי לא יצאנו ובעינן שמחה דוקא ומכ״ש שידוע שהעצבות מביא לידי כעס בקל. ומ״ש רבינו
מתוך דברי תורה הוא מהברייתא ראשונה השנוייה שם וגם האחרת דקתני מתוך שמחה של מצוה לא פליגא ההך תדע דקתני וכן ומה גם דפקודי ה׳ ישרים משמחי לב.
וכן אין עומדין וכו׳ – ברכות לא, א: תנו רבנן, אין עומדין להתפלל לא מתוך עצבות ולא מתוך עצלות ולא מתוך שחוק ולא מתוך שיחה ולא מתוך קלות ראש ולא מתוך דברים בטלים אלא מתוך שמחה של מצוה. וכן לא יפטר אדם מחבירו לא מתוך שיחה וכו׳ אלא מתוך דבר הלכה, שכן מצינו בנביאים הראשונים שסיימו דבריהם בדברי שבח ותנחומים.
בדק״ס מביא בשם כמה ראשונים שאינם גורסים הפיסקה ״לא מתוך עצבות ולא מתוך עצלות׳, וגם בירושלמי ברכות ריש פרק חמישי ליתא אלא גורס שם כך: תני, לא יעמוד אדם ויתפלל לא מתוך שיחה ולא מתוך שחוק ולא מתוך קלות ראש ולא מתוך דברים בטלים אלא מתוך דבר של תורה. וכן אל יפטר אדם מחבירו לא מתוך שיחה וכו׳ אלא מתוך דבר של תורה, שכן מצינו בנביאים הראשונים וכו׳.
הרואה יראה כי הנוסחא שלפנינו בבבלי קצת קשה. שני הענינים – אין עומדים להתפלל מחד, ואל יפטר אדם מחבירו מאידך – הוזכרו כדי להשוותן והיינו שאמרו ״וכן״. אולם לפנינו הגירסא היא כך שעל הראשון מסיים ״אלא מתוך שמחה של מצוה״ (וי״ג ״שמחה של תורה״ – דק״ס), ועל השני מסיים ״אלא מתוך דבר הלכה״, והרי אינן שווין! אולם בירושלמי הנ״ל (וכן בתוספתא ג, כא) הסיום שווה בשניהם – ״מתוך דבר של תורה״ (בתוספתא: ״דבר של חכמה״). ונראה שלפני רבינו היתה הגירסא בבבלי מעין זו שבירושלמי.
שוב איתא שם (ברכות לא, א כגירסת הרי״ף ז״ל): תנו רבנן, אין עומדין להתפלל מתוך דין הלכה1 אלא מתוך הלכה פסוקה... רבנן עבדי כמתניתין (דהיינו: אין עומדין להתפלל אלא מתוך כובד ראש). רב אשי עביד כברייתא.
אוצה״ג (פירושים סי׳ קלה עמ׳ 43) בשם רב האי גאון ז״ל: וברייתא מוספא על כובד ראש.
נראה שהברייתות מתבארות אחת על ידי השניה. מה שאמרו ״מתוך דבר של תורה״ היינו דווקא ״הלכה פסוקה״. נמצא ששתיהן לדבר אחד נתכוונו, והוא להוסיף על המשנה (ריש פרק ה) ששנינו: אין עומדין להתפלל אלא מתוך כובד ראש, כי לכתחילה רצוי שיעמוד לא רק מתוך כובד ראש סתם אלא מתוך כובד ראש של הלכה פסוקה, ואין לך כובד ראש גדול מזה. וכבר נהגו כל ישראל לפני תפילת שחרית לקרוא בסדר הקרבנות ולשנות באיזהו מקומן ולדרוש בר׳ ישמעאל, וכן בשאר תפילות מקדימין לפניהן בעניני תורה שהן הלכה פסוקה.
ולא מתוך מריבה – מקרא מלא דבר הכתוב ׳הן לריב ומצה תצומו ולהכות באגרוף רשע לא תצומו כיום להשמיע במרום קולכם׳ (ישעיהו נח, ד).
ולא מתוך כעסעירובין סה, א: רבי חנינא ביומא דרתח לא מצלי. אמר, בצר אל יורה.
כדי שלא יהיה לבו טרוד בהלכה וכו׳ – וכבר נתבאר שמחשבות המטרידות אותו מונעות את הכוונה. לפיכך צריך לעמוד לתפילה מתוך דברי תורה המיישבין דעתו. אולם אחרי שנתיישבה דעתו ועומד להתפלל צריך לפנות מלבו כל המחשבות כולן, ולהתרכז אך ורק לצייר בדעתו כאילו הוא עומד לפני השכינה.
1. כך הוא ברי״ף, אבל לפנינו בגמרא בדפוס ״לא מתוך דין ולא מתוך דבר הלכה״.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(יט) תפילות של פרקים, כגון תפילת מוסף ראש חודש ותפילתא המועדות, צריך להסדיר תפילתו ואחר כך עומד ומתפלל, כדי שלא ייכשל בה:
היה מהלך במקום סכנה, במקוםב גדודי חיהג וליסטים, והגיע זמן התפילה, מתפלל ברכה אחת, והיא זוד, צרכי עמך ישראל מרובין ודעתן קצרה, יהי רצון מלפניך י״י אלהינו שתתן לכל אחד ואחד כדי פרנסתו, ולכל גויה וגויה די מחסורהה, והטוב בעיניך עשה, ברוך אתה י״י שומע תפילה. ומתפלל אותהו כשהוא מהלך, ואם יכול לעמוד עומד. וכשהוא מגיע ליישוב ותתקרר דעתו, חוזר ומתפלל תפילה כתקנהז, תשע עשרה ברכות:
Before reciting occasional prayers, e.g., the Musaf Prayer of Rosh Chodesh or the prayers of the festivals, one must review his prayers lest he make mistakes in them.
A person walking in a dangerous place, e.g., a place frequented by wild animals or bandits, when the time of the Amidah arrives, should recite [only] a single blessing:
The needs of Your people, Israel, are great and their knowledge is limited. May it be Your will, O God, our Lord, that You will provide each and every one with a sufficient livelihood, and give to each individual all that he lacks. And that which is good in Your eyes, You should do. Blessed are You, God, the One who hears prayer.
He may recite it as he walks on the road. [However,] if he is able to stop [to recite it], he should. When he arrives at a settlement and his mind is composed, he should recite a proper Amidah of 19 blessings.
א. ב1: ותפילות.
ב. ד: כגון מקום. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ג. ב1: חיות. וכך ד (גם ק). אך במשנה בבא מציעא ז, ח בכ״י רבנו כבפנים.
ד. ב2-1, ת1, ת3 (מ׳והיא׳): וזו היא. וכך ד (גם ק).
ה. ב1: חסרונה. אך בפיהמ״ש ברכות ד, ד בכ״י רבנו כבפנים.
ו. בד׳ נוסף: בדרך. ושפת יתר היא, שהרי מדובר במי שמהלך.
ז. ד: כתקנתה. אך פירוש נוסח הפנים: כצורתה הרגילה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחאור שמחאבן האזליד פשוטהעודהכל
תְּפִלּוֹת שֶׁלִּפְרָקִים, כְּגוֹן תְּפִלַּת מוּסַף רֹאשׁ חֹדֶשׁ וּתְפִלַּת הַמּוֹעֲדוֹת - צָרִיךְ לְהַסְדִּיר תְּפִלָּתוֹ וְאַחַר כָּךְ עוֹמֵד וּמִתְפַּלֵּל, כְּדֵי שֶׁלֹּא יִכָּשֵׁל בָּהּ.
הָיָה מְהַלֵּךְ בִּמְקוֹם סַכָּנָה, בִּמְקוֹם גְּדוּדֵי חַיָּה וְלִסְטִים, וְהִגִּיעַ זְמַן הַתְּפִלָּה - מִתְפַּלֵּל בְּרָכָה אַחַת, וְהִיא זוֹ: ״צָרְכֵי עַמְּךָ יִשְׂרָאֵל מְרֻבִּין וְדַעְתָּם קְצָרָה. יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ יי אֱלֹהֵינוּ, שֶׁתִּתֵּן לְכָל אֶחָד וְאֶחָד כְּדֵי פַּרְנָסָתוֹ, וּלְכָל גְּוִיָּה וּגְוִיָּה דֵּי מַחֲסוֹרָהּ, וְהַטּוֹב בְּעֵינֶיךָ עֲשֵׂה. בָּרוּךְ אַתָּה יי, שׁוֹמֵעַ תְּפִלָּה״. וּמִתְפַּלֵּל אוֹתָהּ כְּשֶׁהוּא מְהַלֵּךְ; וְאִם יָכוֹל לַעֲמֹד - עוֹמֵד. וּכְשֶׁהוּא מַגִּיעַ לַיִּשּׁוּב וְתִתְקָרֵר דַּעְתּוֹ - חוֹזֵר וּמִתְפַּלֵּל תְּפִלָּה כְּתִקְנָהּ, תְּשַׁע עֶשְׂרֵה בְּרָכוֹת.
תְּפִלּוֹת הַפְּרָקִים כְּגוֹן תְּפִלַּת מוּסָף רֹאשׁ חֹדֶשׁ וּתְפִלַּת מוֹעֲדוֹת צָרִיךְ לְהַסְדִּיר תְּפִלָּתוֹ וְאַחַר כָּךְ עוֹמֵד וּמִתְפַּלֵּל כְּדֵי שֶׁלֹּא יִכָּשֵׁל בָּהּ. הָיָה מְהַלֵּךְ בִּמְקוֹם סַכָּנָה כְּגוֹן מְקוֹם גְּדוּדֵי חַיּוֹת וְלִסְטִים וְהִגִּיעַ זְמַן תְּפִלָּה מִתְפַּלֵּל בְּרָכָה אַחַת. וְזוֹ הִיא. צָרְכֵי עַמְּךָ יִשְׂרָאֵל מְרֻבִּים וְדַעְתָּם קְצָרָה. יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ ה׳ אֱלֹהֵינוּ שֶׁתִּתֵּן לְכׇל אֶחָד וְאֶחָד כְּדֵי פַּרְנָסָתוֹ וּלְכׇל גְּוִיָּה וּגְוִיָּה דֵּי מַחְסוֹרָהּ וְהַטּוֹב בְּעֵינֶיךָ עֲשֵׂה בָּרוּךְ אַתָּה יְיָ שׁוֹמֵעַ תְּפִלָּה. וּמִתְפַּלֵּל אוֹתָהּ בַּדֶּרֶךְ כְּשֶׁהוּא מְהַלֵּךְ, וְאִם יָכוֹל לַעֲמֹד עוֹמֵד. וּכְשֶׁהוּא מַגִּיעַ לְיִשּׁוּב וְתִתְקָרֵר דַּעְתּוֹ חוֹזֵר וּמִתְפַּלֵּל תְּפִלָּה כְּתַקָּנָתָהּ תְּשַׁע עֶשְׂרֵה בְּרָכוֹת:
[יט] תפלות שלפרקים, כגון תפלת מוסף ראש חדש ותפלת המועדות – צריך להסדיר תפלתו ואחר כך עומד ומתפלל, כדי שלא יכשל בה:
[כ] היה מהלך במקום סכנה, במקום גדודי חיה וליסטים, והגיע זמן התפלה – מתפלל ברכה אחת, והיא זו: ״צרכי עמך ישראל מרובין ודעתן קצרה. יהי רצון מלפניך י״י אלהינו שתתן לכל אחד ואחד כדי פרנסתו ולכל גויה וגויה די מחסורה. והטוב בעיניך עשה. ברוך אתה י״י שומע תפלה״. ומתפלל אותה כשהוא מהלך, ואם יכול לעמוד – עומד. וכשהוא מגיע לישוב ותתקרר דעתו – חוזר ומתפלל תפלה כתקנה תשע עשרה ברכות:
[ל] אמר רב הונא הלכה כאחרים ודלא כדר׳ אליעזר ודלא כר׳ יוסי דאמרי בע״א ע״ש ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יח]

תפלות הפרקים וכו׳ – בסוף ר״ה (דף ל״ה.) א״ר אלעזר לעולם יסדר אדם תפלתו ואח״כ יתפלל ומפרש התם הגמרא דהיינו דוקא תפלה שהיא משלשים יום לשלשים יום וסובר רבינו דהיינו ביום שלשים ליום שהתפלל בו:
כתב הטור אחר שהביא דברי רבינו: וא״א ז״ל כתב של פרקים הוא משלשים יום ואילך ולפי זה ר״ח אין צריך. ולי נראה שמ״ש שהרא״ש חולק עם רבינו אינו מוכרח דהא איכא לפרושי דמשלשים יום ואילך דקאמר היינו כשחוזר להתפלל ביום תשלום שלשים וזהו מר״ח לר״ח:
וכתב ה״ר מנוח ודוקא כשקורא ע״פ אבל בשכתובה לפניו לא וצ״ע עכ״ל. ונראה דאפילו בשכתובה לפניו צריך להסדיר כדי שתהא שגורה בפיו בזריזות:
היה מהלך במקום סכנה וכו׳ – פרק תפלת השחר (ברכות כ״ט:) ת״ר המהלך במקום גדודי חיות ולסטים מתפלל תפלה קצרה ואפליגו התם תנאי אי זו היא תפלה קצרה ואמר רב הונא הלכה כאחרים שאומרים שהיא צרכי עמך מרובים ודעתם קצרה כלומר ואינם יודעים לפרש צורכיהם. והטוב בעיניך עשה פי׳ ה״ר מנוח לא תתן לנו הטוב בעינינו שאולי לא יהיה תכליתו טוב אלא הטוב בעיניך שהוא הטוב הגמור:
ומתפלל אותה בדרך וכו׳ – שם (ברכות ל.) מאי איכא בין הביננו לתפלה קצרה הביננו בעי לצלויי תלת קמייתא ותלת בתרייתא וכי מטי לביתיה לא בעי למיהדר לצלויי. תפלה קצרה לא בעי לצלויי לא תלת קמייתא ולא תלת בתרייתא וכי מטי לביתיה בעי למיהדר לצלויי. והלכתא הביננו מעומד תפלה קצרה בין מעומד בין מהלך. וכתב רבינו ואם יכול לעמוד עומד מדאמרינן התם רב חסדא ורב ששת הוו אזלי באורחא קם רב חסדא וקא מצלי וקם נמי רב ששת ואמר מהיות טוב אל תקרא רע והאי צלותא תפלה קצרה היא דאילו הביננו לאו מהיות טוב נפקא דמדינא צריך לעמוד:
תפלות הפרקים כגון תפלת מוסף ראש חדש וכו׳ – מ״ש רבינו שצריך להסדיר תפלתו יצא לו ממ״ש בראש השנה בסוף מכילתין (דף ל״ה:) שאני רב יהודה כיון דמתלתין יומין לתלתין יומין מצלי כפרקים דמי. ועיין בב״י טא״ח סימן ק׳:
היה מהלך במקום סכנה וכו׳ – בפ׳ תפלת השחר (דף כ״ט:) תנו רבנן המהלך במקום גדודי חיות ולסטים מתפלל תפלה קצרה וכו׳:
ומתפלל אותה וכו׳ – שם (דף ל׳) מאי איכא בין הביננו לתפלה קצרה:
תפילות הפרקים וכו׳. סוף מסכת ר״ה. וכתב מרן בשם הרב מנוח דוקא בקורא על פה אבל בשכתובה לפניו לא וצ״ע ע״כ כתב השיורי כנסת הגדולה או״ח סימן ק׳ וז״ל אבל בספר המפה כתב שנוהגים כדברי הרב מנוח ז״ל ונראה שעל זה סומכים העולם שלא להסדיר תפילתם כל עיקר אפילו של חנוכה ופורים וט׳ באב ושל מועדות ושל ר״ה ויוה״כ שסומכים על הסידור שבידם אבל הב״ח כתב שאינו נכון שעל דברי הרב מנוח כתב רבינו המחבר ז״ל שאפילו כתובות לפניו צריך להסדיר והרב מנוח גופיה כתב וצ״ע ועוד ק״ל דנהי דטעם זה יספיק לתפילת ר״ה ויוה״כ שהכל תופסים מחזורים בידם אבל של מועדות ראש חודש חנוכה ופורים שרובא דרובא אומרים אותם על פה ואינם מסדרים אותם על מה סמכו עכ״ל. וכתב על זה הפרי חדש ז״ל וז״ל ונוהגים להתפלל תפלה ראשונה מתוך הסידור ואחר כך אינם מקפידים שהרי סידרו התפלה ראשונה ע״כ.
היה מהלך במקום סכנה וכו׳. ברכות דף כ״ט ת״ר המהלך במקום גדודי חיה וליסטין מתפלל תפילה קצרה איזו היא תפילה קצרה וכו׳ כדברי רבינו וכיון רבינו לכתוב ברכה אחת לפי שתפילת הביננו שתקנו למי שאינו יכול לכוין היא מעין שמונה עשרה כמ״ש פ״ב אמנם כאן שהוא במקום סכנה לא חייבוהו אפילו הביננו ותקנו לו ברכה אחת קצרה לבד.
ואם יכול לעמוד עומד וכו׳. מ״ש בגמרא דקאמר רב ששת אוקמן נמי לדידי מהיות טוב אל תיקרי רע דף ל׳ הקשה הר״ח אבולעפיה נר״ו וא״ת והא אמרינן אי אמר המוציא אשמועינן טעמא והלכתא וי״ל דמשום שהיה בפני רב חסדא חלק לו כבוד אי נמי הכא הלכתא שמעינן מהיות טוב טעמא לא שמעינן משא״כ בהמוציא שמעינן טעמא והלכתא ע״כ ואפשר עוד דהתם (דף ל״ח) שאני שרבי זירא פתח תחילה ובירך והוא היה עיקר המעשה ובו היה תלוי ומה גם שבזה יבחן אדם כאמור שם משא״כ הכא דרב חסדא קם תחילה והוא הורה הדין ורב ששת כדי לעשות יותר טוב עשה כן משום דאין ללמוד ממנו ואין זה דומה להתם כלל ודו״ק.
וכשהוא מגיע לישוב ותתקרר דעתו חוזר ומתפלל תפלה כתקנתה.
קיצר רבינו: ובפירוש המשנה וכשמגיע לישוב ונשאר זמן שאפשר בו למלאות חסרון התפלה יתפלל אותה כראוי, דייק הא אם שהה בדרך עד שעבר זמן התפלה הגם דבשכח ולא התפלל חוזר ומתפלל כאן שכבר התפלל תפלה קצרה במקום שהיה אנוס אינו צריך לחזור ולהתפלל אם כבר עבר זמן התפלה רק להשלים אינו חוזר ומתפלל, כיון דליכא שכר תפלה בזמנה וכן משמע דברי הרמ״ה בסימן ק״י סעיף ג׳ וזה כלל רבינו בלשון כתקנתה. שזה על התפלה בזמנה כמו שדייק לעיל פ״ג הלכה א׳ מצוה מדבריהם להתפלל אותה בזמנה כמו שתקנו לנו חכמינו כו׳ ודו״ק היטב.
היה מהלך במקום סכנה כגון מקום גדודי חיות ולסטים והגיע זמן תפלה מתפלל ברכה אחת, וזו היא, צרכי עמך ישראל מרובים ודעתם קצרה יהי רצון כו׳ שתתן לכל אחד ואחד כדי פרנסתו לכל גויה וגויה די מחסורה והטוב בעיניך עשה ברוך אתה ה׳ שומע תפלה, ומתפלל אותה בדרך כשהוא מהלך ואם יכול לעמוד עומד וכשהוא מגיע לישוב ותתקרר דעתו חוזר ומתפלל תפלה כתקנתה תשעה עשר ברכות.
כתב הכ״מ ומש״כ רבינו ואם יכול לעמוד עומד הוא מדאמרינן בברכות דף ל״ו ע״א רב חסדא ורב ששת הוו אזלי באורחא קם רב חסדא וקא מצלי וקם נמי רב ששת ואמר מהיות טוב אל תקרא רע, והאי צלותא תפלה קצרה היא דאילו הביננו לאו מהיות טוב נפקא דמדינא צריך לעמוד עכ״ל.
והנה בתוס׳ שם פירשו דר״ח ור״ש איירי לענין תפלת הדרך ולא לענין תפלה קצרה וכן מפורש ברי״ף שם, וצ״ע במקור ד׳ הרמב״ם, ובאמת השמיט דין תפלת הדרך לגמרי, ונראה דהרמב״ם סובר דאליהו ורב חסדא דמפרש דבריו פליגי על כל הני תנאי דאמרי דדוקא בהולך במקום סכנה צריך להתפלל ואליהו סובר דכל יוצא לדרך צריך להתפלל, ואף דאפשר בפשיטות לומר דלא פליגי דענין תפלת הדרך הוא על הולכי דרכים ובלא הגיע זמן תפלה, ותפלה קצרה הוא כשהגיע זמן תפלה ועל כלל ישראל, מ״מ סובר הרמב״ם דאם איתא דמתפלל תפלת הדרך גם להנהו תנאי למה לי להתפלל עתה תפלה קצרה דהא בלא מהלך במקום סכנה אם אינו מיישב דעתו אסור לו להתפלל כמש״כ בהל׳ ט״ו, וגם לא תקנו בזה תפלה קצרה, וע״כ דתקנוה רק מפני סכנת דרכים וא״כ אם כבר התפלל תפלת הדרך למה חוזר ומתפלל תפלה קצרה, וע״כ דתנאי דאית להו דמתפלל תפלה קצרה לית להו דין תפלת הדרך כלל, ותפילת הדרך הוא הוספה דלאו דוקא במקום סכנה ובזמן תפלה אלא כל היוצא לדרך, וממילא אותו המחלוקת דפליגי רב חסדא ורב ששת אם עומד או מהלך דפליגי בתפלת הדרך שייך נמי בתפלה קצרה כיון שהוא במקום תפלה קצרה.
תפלות של פרקים וכו׳ – ראש השנה לה, א: אמר ר׳ אלעזר, לעולם יסדיר אדם תפלתו ואחר כך יתפלל. אמר רבי אבא, מסתברא מילתיה דר׳ אלעזר בברכות של ראש השנה ושל יום הכפורים ושל פרקים, אבל דכל השנה לא. איני? והא רב יהודה מסדר צלותיה ומצלי. שאני רב יהודה, כיון דמתלתין יומין לתלתין יומין הוה מצלי כפרקים דמי.
מאחר שנתבאר שיעור ״לפרקים״ הוא משלשים יום לשלשים יום למדנו שגם תפלת מוסף ראש חדש צריך להסדיר, וכל שכן תפלת המועדות. והוסיף רבינו כדרכו בקודש להסביר הטעם למה צריך להסדיר תפלתו, והוא כדי שלא יכשל בה, ויוכל להתכוון בה כראוי. שאם לא תהא תפלתו סדורה שמא באמצע יצטרך להפליג במחשבתו כדי לזכור מה עליו לומר ותאבד הכוונה.
היה מהלך במקום סכנה וכו׳ – משנה ברכות ד, ד: ר׳ יהושע אומר, המהלך במקום סכנה מתפלל תפלה קצרה ואומר, הושע ה׳ את עמך את שארית ישראל. כל פרשת העיבור יהיו צרכיהם לפניך. ברוך אתה ה׳ שומע תפלה.
פיהמ״ש שם: ואין הלכה כר׳ יהושע. ונוסח התפלה הנאמרת בשעת הסכנה או כשאין הדעת מיושבת כך היא: ״צרכי עמך ישראל1 מרובין ודעתן קצרה. יהי רצון מלפניך ה׳ א-להינו שתתן לכל אחד ואחד כדי פרנסתו, ולכל גויה וגויה די מחסורה, והטוב בעיניך עשה. ברוך אתה ה׳ שומע תפלה.⁠״ ויש לו לאמרה כשהוא מהלך או רכוב או איך שיהיה, ואין בה השתחויה. וכשיגיע לישוב ונשאר זמן שאפשר להשלים אותה תפלה חייב להתפלל כראוי.
מקורו בברייתא ברכות כט, ב ״המהלך במקום גדודי חיה ולסטים מתפלל תפלה קצרה. ואיזה היא תפלה קצרה?⁠״ וישנה שם מחלוקת תנאים בנוסחתה, והגמרא מסיימת: ״אמר רב הונא, הלכה כאחרים״. הנוסח של אחרים לפנינו בדפוס הוא כמו של רבינו בחסרון הפיסקה ״והטוב בעיניך עשה״, וכבר הוסיפה הגר״א ז״ל שם על פי הרי״ף ז״ל ורבינו והרא״ש ז״ל. וראה בדק״ס שכך היא הגירסא בבית נתן, והשווה גם תוספתא ברכות ג, ד.
להלן שם ל, א: מאי איכא בין הביננו לתפלה קצרה? הביננו בעי לצלויי ג׳ קמייתא וג׳ בתרייתא, וכי מטי לביתיה לא בעי למהדר לצלויי. בתפלה קצרה לא בעי לצלויי לא ג׳ קמייתא ולא ג׳ בתרייתא, וכי מטי לביתיה בעי למהדר לצלויי. והלכתא, הביננו מעומד, תפילה קצרה בין מעומד בין מהלך.
וראה מה שביארתי לעיל א, ג ד״ה בכל שכל שאינה מעומד אין בה דין תפלה לצאת בה ידי חובתו.
ודעתן קצרה – ואינן יודעין לפרש צרכיהם. (רש״י ברכות כט, ב.)
והטוב בעיניך עשה – עשה אתה להם. ודוגמא זו מצינו בספר שופטים (י, טו) ׳ויאמרו בני ישראל חטאנו עשה אתה לנו ככל הטוב בעיניך אך הצילנו וגו׳.׳ (רש״י ברכות שם.)
בספר המנוחה (והביאו מרן בכסף משנה) ז״ל: והטוב בעיניך עשה – כלומר שלא תתן לנו מה שטוב בעינינו כי אם הטוב בעיניך, שהטוב בעינינו אולי תכליתו אינו טוב, אבל הטוב בעיניך הוא הטוב הגמור ועליו אנו מבקשים רחמים.
בהגהות מהר״צ חיות ז״ל (ברכות שם) ציין לתנחומא תרומה (ט) שמפרש את תפילת שלמה (מלכים א ח, לט): ׳ונתת לאיש ככל דרכיו אשר תדע את לבבו כי אתה ידעת לבדך את לבב כל בני האדם׳. אם הוא תובע בנים ואתה יודע שיהיו מכעיסין לפניך אל תתן לו. וכן אם תבע נכסים ואתה יודע שעתיד לבעט בהן אל תתן לו... ואתה צופה מראש מה יהיה בסוף ׳כי אתה ה׳ כאשר חפצת עשית׳ (יונה א, יד). (ובתוספתא כפשוטה לעמוד 13 שורה 30 ציין עוד מקורות.)
ואם יכול לעמוד עומדברכות ל, א: רב חסדא ורב ששת הוו קאזלי באורחא. קם (=עמד) רב חסדא וקא מצלי. אמר ליה רב ששת (מאור עינים היה) לשמעיה, מאי קא עביד רב חסדא? אמר ליה, קאי ומצלי (עומד ומתפלל). אמר ליה, אוקמן נמי לדידי ואצלי (העמידני גם אני ואתפלל) מהיות טוב אל תקרא רע (הואיל ואני יכול להתפלל מעומד שהרי חבורתי עומדת לא אקרא רע להתפלל מהלך ואע״פ שמותר. – רש״י).
נחלקו הראשונים באיזו תפילה מדובר שם (תוד״ה והיכי, וראה מרן בכסף משנה), אולם לכל הדעות מוכח מכאן שאפילו תפילה שמותר להתפלל אותה מהלך – כלומר אין בה דין עמידה – מוטב שיעמוד אם יכול. (וראה עוד מה שכתבתי בפירוש סוגיא זו לדעת רבינו בהלכות ברכות י, כג.)
ותתקרר דעתו – כמבואר לעיל בהלכה טו.
1. במהדורת ר״י קאפח שליט״א נשמטה בטעות הדפוס תיבת ״ישראל״, אבל ישנה בכתב ידו של רבינו בפירוש המשנה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהוגה מספרימקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזכסף משנהלחם משנהמעשה רקחאור שמחאבן האזליד פשוטההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144