אע״פ שכסה וכו׳ – ברייתא
ברכות כד, ב: היתה טליתו של בגד ושל עור ושל שק חגורה על מתניו מותר לקרות קרית שמע אבל לתפילה עד שיכסה את לבו.
וראה הלכות קרית שמע ג, יז.
ואם לא כסה לבו וכו׳ – משנה מגילה ד, ו: קטן קורא בתורה ומתרגם אבל אינו פורש על שמע... פוחח פורש על שמע ומתרגם, אבל אינו קורא בתורה ואינו עובר לפני התיבה וכו׳.
פיהמ״ש שם: ופוחח הוא כגון שנתקרע בגד שעליו מלמעלה עד שנראה בשר כתפיו וחזהו, ותרגום ׳ערום ויחף׳
(ישעיהו כ, ג) פחח ויחף. (בתרגום הישן של פירוש המשנה ז״ל: הוא שיהיה הבגד שעליו נקרע העליון ממנו עד שכתפיו ולבו נראין ערומים וכו׳.)
בגמרא שם כד, ב: בעא מיניה עולא בר רב מאביי, קטן פוחח מהו שיקרא בתורה? אמר ליה, ותיבעי לך ערום. ערום מאי טעמא לא? משום כבוד צבור, הכא נמי משום כבוד צבור.
רש״י ז״ל פירש: קטן פוחח מהו שיקרא בתורה? גדול פוחח הוא דאסור משום לא יראה בך ערות דבר, אבל קטן אינו מוזהר; או דילמא לא פליג מתני׳ בין קטן לגדול.
כבר הקשו על פירוש זה שאם טעם האיסור לפוחח לקרא בתורה הוא משום ערות דבר, איך התירו לו לפרוש על שמע? אמנם המאירי ז״ל כתב: פורש על שמע, שאין בפריסה צבור כל כך שנחוש לכבוד צבור.
לפי המאירי ז״ל נמצא שגם השואל ידע שאין דין ערוה בפוחח, וכל השאלה היתה רק משום כבוד הצבור. אולם לפי זה לכאורה יקשה איך אמר לו אביי ותיבעי לך ערום, הלא פסק רבינו בהלכות קרית שמע ג, טז שאסור לקרות קרית שמע כנגד ערוה של קטן ולא רק משום כבוד צבור?
ברם בפירוש המונח פוחח מצינו מחלוקת. בהלכות גדולות (ד״ב עמ׳ 225) איתא: פי׳ פוחח מאוזר באיזור ואין עליו חלוק, מדקא אמר ליה אביי לעולא בר רב ותבעי לך ערום, מכלל דפוחח לאו ערום ממש הוא. (יתכן שאין זה אלא גליון שאינו בשאר כי״י.) אולם הרי״ף ז״ל
(מגילה שם) כתב וז״ל: פירוש פוחח – מי שבגדיו קרועים וכתפיו וזרועותיו ערומות שנמצא בגדו שעליו כעין אזור תחת אצילי ידיו ולמטה, כגון זה נקרא פוחח. כדכתיב
(ישעיהו כ, ב) ׳ופתחת השק מעל מתניך׳ ומתרגמינן: איזיל ותיסר שקא על חרצך, וכתיב ׳ויעש כן הלוך ערום ויחף ויאמר ה׳ כאשר הלך עבדי ישעיהו ערום ויחף׳ ומתרגמינן: ואמר ה׳ כמה דאזל עבדי ישעיהו פוחח ויחף. הא למדת שהפוחח הוא החוגר חגור על מתניו ומניח כתפיו וזרועותיו פרועות.
ובירושלמי סוף משקין אמרי׳, מת לו מת קורע, מת לו מת אחר מרחיק שלש אצבעות וקורע, שלמו מלפניו מתחיל לאחוריו, שלמו מלמעלה מתחיל מלמטה, שלמו אלו ואלו ר׳ חייא בר אבא דמן יפו אמר, נעשה כפוחח. עכ״ל.
לכאורה הדבר תמוה. תחלה הביא ראיה מן התרגום שפוחח הוא החוגר איזור על מתניו בלבד, זאת אומרת אינו לבוש חלוק לגמרי, וכמו שפירש בה״ג. שוב הביא ראיה מן הירושלמי שמי שנקרע חלוקו קרעים רבים נעשה כפוחח, כפוחח אבל לא פוחח ממש. והרי זה מחזק את הפירוש של בה״ג. עם כל זה דעתו היא שפוחח הוא מי שלבוש חלוק קרוע, אתמהה! ובעקבות הרי״ף ז״ל פירש גם רבינו כך.
ונראה שפירושם נובע מן הסוגיא כאן. כשאמר אביי ״ותיבעי לך ערום״ ברור שאין כוונתו לערום ממש שהרי הוא אסור משום ערוה ולא רק משום כבוד צבור בלבד. אלא ברור שערום הוא כמו שאמר הכתוב על ישעיה ופירש התרגום שחגר לו שק על מתניו, וזה נקרא ״ערום״. אמנם בארמית ערום כזה נקרא פוחח, אבל בלשון חכמים יש הבדל בין פוחח לערום כמוכח מדברי אביי. על כרחך איפוא שפוחח הוא דומה לערום הלובש רק איזור בלבד, וצריך לומר שהוא – הפוחח – באמת לבוש גם חלוק אלא שחלוקו נקרע עד שנתגלו כתפיו ולבו, וכמבואר בירושלמי גבי תכפו לו אבליו.
והנה לעולם אין דרכן של בני אדם להתהלך בחוץ בלי חלוק אלא בחגורה בלבד, שאין זה מדרך כבוד. לפיכך היה הילוכו של ישעיהו הנביא ׳אות ומופת׳, כי הכל נסתכלו בו בהנהגתו המוזרה, והרי הכתוב מכנה אדם הלבוש איזור בלבד ״ערום״. אמנם זה אמור רק בגדולים, אבל קטנים יוצאים כך בלי חלוק ורק מתניהם חגורות כדי לכסות ערוותן. ברם גם גדולים אם לובשים חלוק אפילו קרוע, אינם מתביישים לצאת בו. הלובש חלוק קרוע הוא שקראוהו חכמים ״פוחח״, והרבה פוחחים מתהלכים בשוק. אף שנה לנו התנא שפוחח פורס על שמע כיון שאין שם קהל גדול ואין לחוש לכבוד הצבור יותר מאשר להתהלך ברחוב. אבל לא יקרא בתורה ולא יעבור לפני התיבה, כי אז יש קהל רב ולכבודם צריך להתלבש בבגד המכסה את בשרו.
מעתה יש לפרש סוגייתנו כך. עולא בר רב נסתפק. מאחר שגדול המתבייש לצאת בחגורה בלבד – דהיינו ״ערום״ – מכסה חרפתו בחלוק קרוע, וזה מספיק לו להתהלך בחוץ אף על פי שכתפיו ולבו מגולה, הרי שחלוק קרוע יש בו משום כבוד כלשהו. מעתה קטן שאינו מתבייש לצאת לשוק ״ערום״, דהיינו בחגורה בלבד, שמא לגבי דידיה אם ילבש אפילו חלוק קרוע ייחשב לכבוד מספיק גם לקרוא בתורה? או דלמא כיון שגדול פוחח אינו קורא בתורה משום כבוד הצבור, וצריך דווקא בגד המכסה את לבו, הוא הדין קטן? פשט לו אביי שיש הבדל בין הסרת בושה לכבוד. הן נכון שמי שלובש אפילו חלוק קרוע אינו מתבייש עוד לצאת לשוק, אבל אין זה נחשב כבגד מכובד. להופיע בפני עם רב לקרוא בתורה או לעבור לפני התיבה צריך דווקא בגד מכובד וכזה אינו אלא אם מכסה את לבו. זהו שאמר אביי, ותיבעי לך ״ערום״, דהיינו החוגר חגורה בלי חלוק? אלא ״ערום״ מאי טעמא לא, משום כבוד צבור. פירוש: אף שקטן ״ערום״ אין בו משום בושה כי קטן מתהלך בשוק גם כך, מכל מקום זה פשוט שכבוד הצבור דורש בגד מכובד. ממילא הכא נמי משום כבוד הצבור צריך דווקא בגד מכובד שהוא מכסה את בשרו, אבל פוחח לא.
מאחר שהוצרך התנא להשמיענו שפוחח, דהיינו מי שלבו מגולה ובשרו נראה מבעד הקרעים שבחלוקו, לא יעבור לפני התיבה, שמענו שהמתפלל כך ביחידות בדיעבד יצא ידי חובתו, שהרי אילו היה הדין שבלי כיסוי הלב לא יצא ידי חובתו אין צריך לומר שאינו מוציא אחרים.
ואשר למי שנאנס אם אין ראיה יש זכר לדבר מן הכתוב ׳כאשר הלך עבדי ישעיהו ערום ויחף שלש שנים׳
(ישעיהו כ, ג). מאחר שעשה כן על פי הדיבור אין לך נאנס גדול מזה. אמנם כל אותן שלש שנים האם יש להעלות על הדעת שלא התפלל כלל, והרי תפילה מצוה מן התורה? ועוד שנקרא דווקא אז ׳עבדי ישעיהו׳ ועבודה זו תפילה. (אולם ראה מורה ב, מו: ״כך אני אומר, באמרו, כאשר הלך עבדי ישעיהו ערום ויחף – לא היה זה אלא במראות א-להים״. ברם גם אם כך עדיין זכר לדבר.)