×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) כל אלו שאין אכילתן ראיה, אם הביאו עדים שמכרו להם הבעלים שדה זו או נתנוה להם במתנה, ראייתן ראיה, חוץ מן הגזלן, והבעל בנכסי אשתו. באי זה נכסים אמרו, בנכסי צאן ברזל, או בשדה שייחד לה בכתובתה, ובשדה שכתב לה בכתובתה, ובשדה שנתן לה בשום משלו. אבל בנכסי מלוג יש לו ראיה, כמו שביארנו בהלכות אישות:
If any of the individuals who are not able to establish a claim of ownership by benefiting from a property bring witnesses who testify that the owner sold them this particular field or gave it to them as a present, the testimony is accepted as substantial. There are two exceptions: a robber, and a husband with regard to his wife's property. With regard to which property were the above statements made? With regard to nichsei tzon barzel, a field designated as payment for the money due her by virtue of her ketubah, a field belonging to her and mentioned in her ketubah, or a field that her husband had evaluated in her ketubah as a present for her. With regard to nichsei milog, by contrast, he may bring proof, as stated in Hilchot Ishut.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהיד פשוטהעודהכל
כׇּל אֵלּוּ שֶׁאֵין אֲכִילָתָן רְאָיָה אִם הֵבִיאוּ עֵדִים שֶׁמָּכְרוּ לָהֶם הַבְּעָלִים שָׂדֶה זוֹ אוֹ נְתָנוּהָ לָהֶן בְּמַתָּנָה רְאָיָתָן רְאָיָה. חוּץ מִן הַגַּזְלָן וְהַבַּעַל בְּנִכְסֵי אִשְׁתּוֹ. בְּאֵי זֶה נְכָסִים אָמְרוּ בְּנִכְסֵי צֹאן בַּרְזֶל אוֹ בְּשָׂדֶה שֶׁיִּחֵד לָהּ בִּכְתֻבָּתָהּ וּבְשָׂדֶה שֶׁכָּתַב לָהּ בִּכְתֻבָּתָהּ וּבְשָׂדֶה שֶׁנָּתַן לָהּ בְּשׁוּם מִשֶּׁלּוֹ. אֲבָל בְּנִכְסֵי מְלוֹג יֵשׁ לוֹ רְאָיָה כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ בְּהִלְכוֹת אִישׁוּת:
[א] וכן גורס ר״ח אחת שהכניס לה שום משלו ול״ג שהכניסה לה שום משלה ובקונטרס לא פירש כן ע״ש בתוס׳:
כל אלו שאין אכילתן עד אין לו חזקה. פ׳ חזקת הבתים (דף מ״ז):
כל אלו שאין אכילתן ראיה וכו׳ – שם (דף מ״ז ע״ב) תנא וכולן שהביאו ראיה ראייתן ראיה ומעמידין השדה בידן גזלן שהביא ראיה אין ראייתו ראיה ואין מעמידין השדה בידו. ודין הבעל בנכסי אשתו והפרטין שכתב רבינו שם בסוגית הגמרא ויתבארו בהלכות אישות:
והבעל בנכסי אשתו וכו׳ – קשה שהיה לו ג״כ לומר חוץ מן האשה בנכסי בעלה דאמרינן התם בפ׳ חזקת (דף נ״א:) דבמתנה יש לה ראיה אבל במקח אמרינן דלגלויי זוזי הוא דעבד וכי היכי דגבי בעל כתב חוץ מבעל בנכסי אשתו דבמקצת אין לו ראיה גם כן היה לו לומר ואשה בנכסי בעלה דבמקצת אין לה ראיה והטור ז״ל בסי׳ קמ״ט כתב שניהם ולא ידעתי טעם נכון לרבינו ז״ל:
והבעל בנכסי אשתו. עיין לח״מ. ולא ידעתי מאי קשיא ליה דכיון דמסקנת הש״ס בשטר מתנה הרי כבר מבואר בהל׳ זכיה ומתנה פ״ו ה״ד דיני הנותן מתנה לאשתו עיי״ש וכדמסיק בב״ב דף נ״א דבשטר קנתה אבל הבעל יש לו חזקה בלי שטר וקמ״ל נמי רבותא דמהני עדים לבעל שלא תוכל לומר נחת רוח עשיתי לבעלי ובאשה ליכא רבותא עיין בפירוש המשנה לרבנו.
(הקדמה)
פתיחה לפרק ארבעה עשר
אחרי שבפרק הקודם ביאר אילו אישים אין להם חזקה, מציע בחלק הראשון של פרק זה איך בכל זאת יכולים אלה לזכות בקרקע שהחזיקו בה. בחלק השני מונה אישים שאין מחזיקים בנכסיהם אע״פ שלהם יש חזקה בנכסי אחרים. בחלק האחרון מבאר את העיקרון: כל חזקה שאין עמה טענה – אינה חזקה.
א) כל אלה שאין אכילתם ראייה אם הביאו עדים שמכרו להם הבעלים שדה זו או נתנוה להם – מעמידים אותה בידם, חוץ מן הגזלן והבעל בנכסי אשתו באותם נכסים שאינה יכולה למכור לו. הגזלן אין מועילים לו אפילו עדים, מפני שאנו מניחים שגם אם מכר לו הבעלים עשה כך בגלל הפחד מפני הגזלן. ואפילו הביא הגזלן ראייה שנתן כסף לבעלים וקנה ממנו, מוציאים את השדה ממנו אלא שהבעלים מחזירים לו את הדמים. והוא הדין בן הגזלן ואפילו בן בנו של הגזלן הבאים בטענת אביהם הגזלן. אבל בן האומן ובן האריס ובן האפטרופוס, אע״פ שאין להם חזקה אם באים בטענת אביהם, יש להם ראייה. הגוי, וכן ישראל הבא מחמת הגוי – אין אכילתו ראייה, אלא אם כן הביא שטר. (א-ו)
ב) אין מחזיקין בנכסי קטן. מי שהיתה בידו משכונה של יתומים, ואכלה שני חזקה בחיי אביהם, מתוך שיכול לומר ״לקוחה היא בידי מאביהם״ – נאמן לומר,⁠״חוב יש לי על אביהם״ וגובה אותו מן הפירות שלא בשבועה. בורח מחמת סכנת נפשות – אין מחזיקין בנכסיו. בנכסי אשת איש יש חילוקי דינים אימתי מחזיקין בנכסיה ואימתי לא. (ז-יא)
ג) כל חזקה שאין עמה טענה – אינה חזקה. שלש טענות הן: אתה מכרת לי, אתה נתת לי, ירושה היא לי. אם לא טען טענה ראויה, אין חזקתו מועילה ואם הביא המערער עדים ששדה זו ידועה לו, מוציאין מן המחזיק את השדה וכל הפירות שאכל. לא הביא המערער ראייה שהוא מרא קמא, אין מוציאין מן התפוס. הבא מחמת ירושה, וכן הבא מחמת לוקח ראשון שמכרה לו, צריך להביא ראיה שמורישו או המוכר לו דר בה לכל הפחות יום אחד, בנוסף על עדות שהוא עצמו החזיק בה שלש שנים. (יב-יד)
(1-2) כל אילו שאין אכילתן ראייה...הביאו עדים...ראייתן ראייהבבא בתרא מז,א-ב (על פי פירוש רבנו גרשום בסוגריים):
תנו רבנן: אומן אין לו חזקה, ירד מאומנותו (ושוב מחזיק בה) – יש לו חזקה. אריס אין לו חזקה, ירד מאריסותו – יש לו חזקה. בן שחלק (ראה לעיל פרק יג,ח-ט, מה שביארתי שם), ואשה שנתגרשה – הרי הן כשאר כל אדם (ויש להן חזקה)...אמר רב נחמן, אמר לי הונא, כולן (בין אומן ובין אריס, וכל הני דלעיל) שהביאו ראיה (עדות שקנה אותה קרקע) – ראייתן ראיה (והוי חזקה), ומעמידין שדה בידן. גזלן שהביא ראיה – אין ראייתו ראיה, ואין מעמידין שדה בידו. מאי קא משמע לן? תנינא: לקח מסיקריקון (זהו גזלן שאמרו לו בני אדם מחמת שהוא אנס: ״שא קרקע זו והניחני״) וחזר ולקח מבעל הבית – מקחו בטל (לא קנה הסיקריקון דהא לא נתן מעות, אלא גזלה בחנם. והלוקח ממנו נמי לא קנה, דקרקע אינה נגזלת, ואכתי ברשותא דמריה קמא איתא. ואפילו חזר ולקח מבעל הבית שכתב לו שטר...או במתנה או בשטר מכירה בלא מעות...לא קנה לוקח. דמחמת פחד דסיקריקון הקנה לו ללוקח. וכיון דאין ראיית הלוקח מגזלן ראיה, אפילו כי הדר וזבין מבעל הבית, כל שכן וכל שכן דאין ראיית הגזלן עצמו ראיה, דמחמת פחד כתב לו השטר, ומעולם לא קיבל דמים מן הנגזל דנימא זביניה זביני. – רשב״ם). (ומשני, הך ברייתא איצטריך למיתני...) לאפוקי מדרב, דאמר רב, לא שנו (דמקחו בטל) אלא דאמר ליה (בעל הבית) ״לך חזק וקני״ (משום הכי לא קני, דלא מצי לאחזוקי בה משום דבעל כרחיה קאמר), אבל (אי כתב ליה בעל הבית) בשטר – קנה. קא משמע לן כדשמואל, דאמר, אף בשטר נמי לא קנה, עד שיכתוב אחריות נכסים (דלא מפיק ליה מידיה). ורב ביבי מסיים בה משמיה דרב נחמן (להיכא דחזר ולקח מבעל הבית מקחו בטל), קרקע אין לו (לגזלן), אבל מעות יש לו (מעות שנתן לו הגזלן לנגזל בדמי הקרקע יש לו שיחזירם לו הנגזל, ולא קנסינן ליה לגזלן לאבד מעותיו. – רשב״ם) במה דברים אמורים? שאמרו עדים ״בפנינו מָנָה לו״ (המעות לבעל הבית). אבל אמרו עדים ״בפנינו הודה לו״ (המוכר להסיקריקון, ולא ראו נתינת המעות) – לא (אפילו מעות אין לו), כדרב כהנא. דאמר, אי לאו דאודי ליה (בעל הבית לסיקריקון), הוה ממטי ליה לדידיה ולחמריה לשחוור (למלכות).
כתב רב האי גאון בספר המקח והממכר שער מ (בני ברק תשנ״ד, עמ׳ שסח):
ואלו אחד עשר שחשבנו שאין להם חזקה, אם הביאו עדים שלקחו מן הבעלים – הולכים אחר העדים. אלא גזלן לבדו, שאין מקבלים לו עדות אלא אם מעידים עדים לפנינו שקל לו הדמים, וכגון שאין לבעל הקרקע שטר מודעא בידו. ואם הביא עדים שהודה לו, לא מהני ולא מידי, כדגרסינן: אמר רב נחמן אמר לי הונא, וכלן שהביאו ראיה ראיתן ראיה, ומעמידים שדה בידו. גזלן שהביא ראיה אין ראיתו ראיה, ואין מעמידין שדה בידו. וכבר חלקנו ביניהם כגון דאמרי עדים בפנינו מנה לו, אבל אמרי בפנינו הודה לו – לא. דאי לאו דאודי ליה הוה ממטי ליה ולחמריה לשחוור.
ראה לקמן הלכה ג (ד״ה בן האומן).
שמכרו להם או נתנוה להם במתנה – לפנינו (הלכה יב) מבואר ששלש טענות ישנן להעמיד חזקה: שלקחה או שניתנה לו או שירשה. לא הזכיר כאן אם הביא עדים שירשה, שהרי לא יתכן שהוחזק גזלן על שדה זו אם יש עדים שירשה מאבותיו. ודין בן הגזלן הבא בטענת אביו יבואר לפנינו (הלכה ד). במקרה שהתפוס בא בטענת עצמו, לא יתכן שטענות שניהם תהיינה אמיתיות אלא אם המחזיק טוען שמכרה לו או נתנה לו. לפיכך אין טעם להזכיר את המקרה של טענת ירושה כי ראיה כזאת תמיד מועילה. מאידך, ברור הוא שלא לעולם מועילה ראיה לכל אדם, לא של שטר ואף לא של עדים, כגון שיביא המערער שטר מודעא בידו שאמנם מכר או נתן אבל מסר מודעא שעושה כך בכפייה. אין טעם למנות כאן את כל האפשרויות הללו שהרי כבר נתפרשו במקומם הראוי להם. כדי להבין אילו דוגמאות מקומן כאן, צריך לעמוד על כוונת רבינו בהציעו דינים אלה פה.
הואיל ובפרקים אלה הציג רבינו את דין חזקת שלש שנים שמשמשת כהוכחה לבעלותו של המחזיק, לפיכך יש צורך להסביר שיש דירוג בתקיפותן וסבירותן של ראיות שונות. בדרך כלל, עדותם של עדים בפני בית דין היא הראיה החזקה ביותר ומועילה גם כאשר חזקה אינה קבילה. למטה מעדים הוא השטר, על אף שגם כוחו הוא מכוח העדים שבו, מכל מקום פחות מעמדו הואיל ואין כוחו אלא מדרבנן (כמו שביארתי בהלכות מלוה ולוה יא,א (ד״ה בשטר) ובהלכות גירושין פתיחה לפרק ראשון) ולפעמים נתון השטר לפירושים שונים. תוקפה וסבירותה של חזקת שלש שנים עם טענה היא פחותה משטר בדרך כלל. כדי להוכיח דירוג זה מביא כאן הלכות בהן מבואר היחס בין סוגי הראיות. בדרך כלל עדים הם הראייה החזקה ביותר שהרי כל אילו שאין אכילתן ראייה, אם הביאו עדים שמכרו להם הבעלים שדה זו או נתנוה להם במתנה ראייתן ראייה – עדים דווקא. כדי להוכיח שמשפט זה באמת כללי הוא, ואין צורך לדון בכל מקרה בודד מה סביר ומה לא, צריך לראות אם יש יוצאים מן הכלל ומה טיבם. מאידך, אין יתרונם של עדים מוחלט, כי יש אישים שאותם שיקולים המערערים את סבירותה של חזקה עם טענה, הם הם המערערים גם את קבילותם של עדים. גם באלה צריך להראות שיש כאן כלל ולא רק חריגים בודדים משום סיבות פרטיות אשר בגללן לפעמים יהיה יתרון לעדים ולפעמים לא. אילו אישים משמשים דוגמאות לכך? כאלה אשר אין החזקה מועילה להם עם כל אחת משתי הטענות האפשרויות, בין ״אתה מכרת לי״ ובין ״אתה נתת לי״, וגם עדים אינם מועילים להם, כי הללו מראים בעליל שלגביהם אין שום ראייה מועילה. אבל כאלה שאין יתרון לעדים בנסיבות חריגות בלבד, יתכן שאין זה משקף דירוג בין חזקה לעדים במעמד ראיות אלא יש כאן סיבה פרטית מקומית שאין להקיש ממנה על הכלל.
לפיכך מונה כאן רבינו שני יוצאים מן הכלל בלבד: הגזלן, והבעל בנכסי אשתו חוץ מנכסי מלוג. בשני אלה מוכח שאין יתרון לעדים על חזקה עם טענה וממילא מוכח שאמת המידה הקובעת את קבילותם כראיות היא הסבירות, ובמקום שאין סבירות לטענה בגלל שהעובדות ניתנות לפירוש יותר מסתבר, גם עדים לא יועילו כיון שהם אינם מסוגלים לאשר את הפירוש של הנתבע. אין טעם למנות כאן כל מיני חריגים שאינם תלויים בעיקרון הזה, כמו מי שמסר מודעא לפני שמכר, או כמו אשה בנכסי בעלה שיבואר לפנינו.
והבעל בנכסי אשתובבא בתרא מט,א-נ,א:
ולא לאיש חזקה בנכסי אשתו וכו׳: פשיטא! כיון דאית ליה לפירא – פירא הוא דקאכיל! לא צריכא דכתב לה: דין ודברים אין לי בנכסייך. וכי כתב לה מאי הוי? והתניא: האומר לחבירו, ״דין ודברים אין לי על שדה זו, ואין לי עסק בה, וידי מסולקות ממנה״ – לא אמר כלום! אמרי לה דבי רבי ינאי, מתניתין – בכותב לה ועודה ארוסה. וכדרב כהנא, דאמר רב כהנא, נחלה הבאה לו לאדם ממקום אחר – אדם מתנה עליה שלא יירשנה...הא ראיה יש, תימא, ״נחת רוח עשיתי לבעלי״! מי לא תנן: לקח מן האיש וחזר ולקח מן האשה – מקחו בטל, אלמא אמרה, ״נחת רוח עשיתי לבעלי״, הכא נמי תימא, ״נחת רוח עשיתי לבעלי״! הא איתמר עלה: אמר רבה בר רב הונא, לא נצרכה אלא באותן ג׳ שדות: אחת שכתב לה בכתובתה, ואחת שיחד לה בכתובתה, ואחת (שהכניסה לו שום משלה) [שהכניס לה שום משלו]. למעוטי מאי?...אלא למעוטי נכסי מלוג...היכא דזבינו תרוייהו לעלמא, אי נמי זבנה איהי לדידיה – זבינה זביני.
ראה לעיל יג,ח (ד״ה וכן האיש שאכל) הובאה סוגיא זו בשלימותה והסברתי גם את ההגהה בגירסה, ושם הובא גם פיהמ״ש בבא בתרא ג,ה שבו מפרש רבינו את הסוגיא.
כמו שבארנו בהלכות אישות – כב,טו-יט וראה מה שביארתי שם.
בלחם משנה הקשה מדוע הביא כאן רבינו רק את דינו של הבעל בנכסי אשתו, אך לא הביא את דינה של האשה בנכסי בעלה שאין אכילתה ראייה (לעיל יג,א), ואפילו שטר ואפילו עדים שמכר לה יש ואינם מועילים לה? הרי בהלכות אישות כב,כט פסק:
המוכר קרקע לאשתו – אם היו המעות שלקחה בהן הקרקע מבעלה גלויין וידועין לבעל, קנת והבעל אוכל פירות אותה קרקע; ואם היו מעות טמונים, לא קנת, שהבעל אומר, ״לא מכרתי אלא כדי להראות המעות שטמנה״. ואותן המעות שנראו – ילקח בהן קרקע והבעל אוכל פירות.
ודבריו מבוססים על בבא בתרא נא,א-ב (ליקוט מפירוש רבנו גרשום בסוגריים):
ולא לאשה בנכסי בעלה וכו׳: פשיטא! כיון דאית לה מזוני – מזוני הוא דקא אכלה (ולא משום דמוחזקת היא בה)! לא צריכא דיחד לה ארעא אחריתי למזונה (והחזיקה באחרת, אפילו הכי לא הויא חזקה, דבעל גבי אשתו שתיק). הא (מייתי) ראיה (דזבנה ניהלה) יש (לה חזקה), לימא (הבעל, משום הכי זבינתה ניהלה, כדי) לגלויי זוזי הוא דבעי (דהות מיטמרא מיניה...ולא משום מכירה גמורה, דהא מה שקנתה אשה קנה בעלה)! שמעת מינה: המוכר שדה לאשתו – קנתה, ולא אמרינן לגלויי זוזי הוא דבעי (ואי מייתא ראיה הויא חזקה)! לא, אימא: הא ראיה יש (לה היינו) בשטר מתנה (דאי מייתא ראיה דיהבא לה במתנה ראייתה ראייה)...אמר רב, המוכר שדה לאשתו – קנתה, והבעל אוכל פירות (כנכסי מלוג); במתנה – קנתה, ואין הבעל אוכל פירות (משום דכולה שדה, בין גוף ובין פירות יהיב לה)...אמר רבא, הלכתא: המוכר שדה לאשתו – לא קנתה, והבעל אוכל פירות; במתנה – קנתה, ואין הבעל אוכל פירות. תרתי (קאמר, והלא חדא סתרא לאידך. דאי לא קנתה, אמאי איצטריך למימר הבעל אוכל פירות, אפילו גוף הקרקע נמי שלו הוה)? לא קשיא: כאן במעות טמונין (שמטמנת ממנו), כאן במעות שאין טמונין. דאמר רב יהודה, מעות טמונין – לא קנתה (והכל שלו, משום דלגלויי זוזי הוא דעבד), מעות שאינן טמונין – קנתה (והבעל אוכל פירות).
הרי שאם הבעל טוען ״מכרתי לה רק לגלות אם היו לה מעות טמונים״, לא יועילו לה לא שטר ולא עדים, אבל אם היו המעות גלויים וידועים, כי אז יש יתרון לעדים על פני חזקה, וכן אם נתן לה מתנה מועילים לה שטר או עדים, אף שחזקת שלש שנים אינה ראייה לה. ולמה לא פירש רבינו דין זה כאן?
ברם ראה לעיל (ד״ה שמכרו להם) ביארתי שאין כאן המקום להביא כל מיני פרטי דינים מתי עדים או שטר הם ראייה ומתי לא, אלא מטרתו היא לדרג את כוחן ותוקפן של הראייות השונות, חזקה עם טענה, שטר, ועדים. לשם כך צריך למצוא כללים הקובעים בדרך כלל מתי עדיפים עדים על חזקה עם טענה ומתי לא. כלל כזה ניתן להסיק אם יש או אין יתרון לעדים על חזקה עם שתי הטענות האפשריות, בין ״אתה מכרת לי״ ובין ״אתה נתת לי״. אבל אם לגבי טענת מתנה יש יתרון לעדים והוא הדין גם לגבי טענת מכר אלא אם כן היו נסיבות חריגות שכספה של האשה היה טמון, אין בכך שום הוכחה לחולשתם של עדים בכלל שהרי אין כאן אלא סיבה פרטית מקומית. לפיכך, לא כאן המקום להביא את כל פרטי הדינים הללו, והרי כבר פסקם רבינו במקומם הראוי להם.
כיון שהוחזק גזלן על שדה זו...מוציאין...מידו ואין לו כלום – ראה לעיל יג,יא הביא רבינו שתי פרשנויות לגזלן:
הגזלן כיצד? מי שהוחזק גזלן על שדה זו, או מי שהוחזקו שהן הורגין נפשות על עסקי ממון, אע״פ שאכל שדה זו כמה שנים – לא החזיק, ותחזור שדה לבעלים.
שם פירשתי שחמור יותר הוא הגזלן שהוחזק להרוג נפשות על עסקי ממון ולו אין חזקה בשום מקום ולא רק בשדה זו בלבד, וקל וחומר הוא שגם אם הביא עדים שמכר לו שדה זו ולקח ממנו דמים, והבעלים טוען שלא עשה מפני הפחד – אין לו לגזלן ראייה.
ראה לעיל (הלכה א ד״ה כל אילו) הובאה הסוגיא בבא בתרא מז,ב בה מפורש דין זה ואעתיקה כאן בקיצור:
גזלן שהביא ראיה – אין ראייתו ראיה, ואין מעמידין שדה בידו...תנינא: לקח מסיקריקון וחזר ולקח מבעל הבית – מקחו בטל...כדשמואל, דאמר, אף בשטר נמי לא קנה, עד שיכתוב אחריות נכסים. ורב ביבי מסיים בה משמיה דרב נחמן (להיכא דחזר ולקח מבעל הבית מקחו בטל), קרקע אין לו (לגזלן), אבל מעות יש לו (מעות שנתן לו הגזלן לנגזל בדמי הקרקע יש לו שיחזירם לו הנגזל, ולא קנסינן ליה לגזלן לאבד מעותיו – רשב״ם). במה דברים אמורים? שאמרו עדים ״בפנינו מָנָה לו״ (המעות לבעל הבית). אבל אמרו עדים ״בפנינו הודה לו״ (המוכר להסיקריקון, ולא ראו נתינת המעות) – לא (אפילו מעות אין לו), כדרב כהנא. דאמר, אי לאו דאודי ליה (בעל הבית לסיקריקון), הוה ממטי ליה לדידיה ולחמריה לשחוור (למלכות).
הרי מבואר שבכל מקרה אין לו לגזלן ראייה לזכות בקרקע, ולא יועיל לו שטר ואף לא עדים, והוא מפני שאם אמנם מכר לו וכתב לו שטר אין זאת אלא מפני הפחד. ברם יש מקשים הלא בגמרא מבואר לדעת שמואל שאם כתב לו אחריות, כי אז מוכח שהיתה כאן מכירה מדעת ולפיכך ציווה לסופר לכתוב לו אחריות ולא מפני הפחד עשה, ולמה לא הביא רבינו דין זה? כבר יישב על נכון במרכבת המשנה (על פי התוספות בבא בתרא מז,ב ד״ה אבל) כי שמואל לשיטתו שאמר (בבא מציעא יד,א) בשטרי מקח אין אחריות טעות סופר, וממילא אם כתב אחריות הרי זה מוכיח שגמר בדעתו למכור, אבל להלכה קיימא לן כפי שפסק רבינו בהלכות מכירה יט,ג: ״אפילו מכר קרקע בשטר ולא הזכיר בו אחריות הרי זה חייב באחריותן, שהאחריות שלא הוזכרה טעות סופר היא״. מעתה אין נפקא מינה בין כתב אחריות בין לא כתב, אשר על כן גם אם כתוב בו אחריות אין זה מוכיח שהמוכר ציווה מדעתו במפורש לכתוב אחריות. לפיכך, אין הלכה כשמואל בזה, ואף בשום שטר לא קנה הגזלן.
אולם ראוי לציין לרב האי גאון שהוא מפרש פלוגתתם של רב ושמואל באופן אחר, ורבינו בהשמיטו שטר בא להוציא מרב האי (ספר המקח והממכר שער ל, בני ברק תשנ״ד, עמ׳ שיח):
ולא תעלה על דעתך לומר דמה שאנו צריכים לקבל אחריות – שיהא צריך לפרש בפירוש, אלא אפילו סתם נמי הרי זה כאלו קבל, כיון דקיימא לן כל סתמא כאלו קבל דהא אחריות טעות סופר הוא אלא אם פירש בפירוש: על מנת שאין לך עלי אחריות. ואינו ראוי שיהא שטר זה בלשון מתנה, דמתנה אין לה אחריות כל היכא שהיא סתם כמו שטר מכר. ולכך הוצרכנו שטר מכר, דכל היכא שהוא בלשון מכר ולא פירש על מנת שאין לך עלי אחריות – הוי אחריות עליו...ולכך חלקו רב ושמואל, דרב אמר שטר בעלמא קנה, ושמואל אומר עד שיהא שטר שיש בו אחריות.
והנה רבינו לא הזכיר שטר במפורש, לא שטר שיש בו אחריות ואין צריך לומר שטר שאין בו אחריות, שאינו מועיל לו לגזלן, כיון שאין עדים מועילים לו כל שכן שטר. אולם הרואה יראה שדייק רבינו בלשונו הזהב להשמיענו במתק לשונו דבר זה שאין שום שטר טוב מעדים. האריך רבינו בלשונו וכתב: ״שהביא ראייה שהודה הבעל בפני עדים״, ולמה לא כתב בפשיטות: ״הביא עדים שהודה הבעל בפניהם״? אלא ברור שכוונתו היא לפרש לשון הגמרא שנקטה ״ראיה״ – כלומר, בין אם הביא עדים בין אם הביא שטר שכתוב בו כך, כי המונח ״ראייה״ כולל את שניהם. תדע שכן פירש ר׳ ישמעאל בן חכמון (עמ׳ סו) את דברי רבי ביבי הנ״ל ״אבל מעות יש לו״: ״במה דברים אמורים – כשאמרו עדים או שכתוב בשטר המכר: בפנינו מנה לו הגזלן לבעל השדה כך וכך דמי השדה...⁠״
כמו שביארנו בהלכות גזלה – רבינו כבר ביאר דין גזלן בהלכות גזלה ואבדה ט,יד-טז:
הגוזל שדה, ואחר שגזלה והוחזק גזלן עליה, חזר ולקחה מבעלים הראשונים, וטען הנגזל ואמר, ״אנוס הייתי בשעה שמכרתי לו, ושלא לדעת מכרתי מחמת גזלנותו״ – לא זכה הגזלן, אע״פ שיש לו עדים שלקחה בפניהם, ותחזור השדה לבעליה, ומחזירין לגזלן הדמים שנתן.

במה דברים אמורים? בשהעידו העדים שמנה בפניהם את המעות. אבל אם העידו שבעל הקרקע מכר לגזלן, והודה לו בפניהם שנתן לו דמים כך וכך, והנגזל טוען שלא נתן לו כלום, ומחמת יראה הודה לו – אין לגזלן כלום. אלא מוציאין ממנו השדה בלא דמים, מפני שלא הודה לו אלא מפני הפחד כשטען, הואיל והוחזק גזלן עליה.

אין בעל השדה צריך לעשות מודעא על מכר זה. הואיל והוחזק זה גזלן על שדה זו ואין ראייתו בה ראיה, אינו צריך למסור מודעא. ואין דין גזלן כדין האונס חבירו ותלה אותו עד שימכור לו. שזה האונס, אינו רוצה לגזול, ולא גזלו עדיין כלום. לפיכך, אם לא מסר המוכר האנוס מודעא – ממכרו קיים.
אמנם הרי״ף (בבא בתרא רמז תשכט) סובר שאם יש עדים שמנה לו המעות לא קנה הקרקע ״דוקא בדמסר מודעא אזביני, אבל אי לא מסר מודעא, אע״ג דאניס זביניה זביני. מאי טעמא? סברא היא דאגב אונסיה גמר ומקני״. אולם רבינו פסק כאן סתם כי הוא הולך לשיטתו בהלכות גזלה ואבדה הנ״ל שגם בלא מסר מודעא אין ממכרו ממכר, וראה שם ביאור שיטתו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהיד פשוטההכל
 
(ב) כיצד הגזלן אין לו ראיה, כיון שהוחזק גזלן על שדה זו, אף על פי שהביא ראיה שהודה הבעל בפני עדים שמכר לו שדה זו ולקח דמים, והבעלים אומרים, לא מכרנוא, אלא מפני היראה הודינו לו, מוציאין את השדה מידו ואין לו כלום. ואם העידו העדים שבפניהם מנה לו כך וכך, מוציאין את השדה מיד הגזלן, ומחזירין לו הבעלים את הדמים, כמו שביארנו בהלכות גזילה:
What is meant by saying that a robber cannot substantiate the sale of a property? Once it has been established that a person gained possession of a field through robbery, he cannot substantiate his possession of a field even though he brings proof that, in the presence of witnesses, the owner acknowledged the fact that he sold him this field and received payment for it. For the owner can say: "We never sold the field; we acknowledged [the sale only out of fear.⁠" In such an instance, we expropriate the field from the robber, and he is not given anything.
If witnesses testify that the robber counted out a specific sum of money to the owner, we expropriate the field from the robber and require the owner to return the money, as stated in Hilchot Gezelah.
א. בד׳ נוסף: לך. אך בהמשך ׳לו׳. ובכתבי⁠־היד לית.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהיד פשוטהעודהכל
כֵּיצַד הַגַּזְלָן אֵין לוֹ רְאָיָה. כֵּיוָן שֶׁהֻחְזַק גַּזְלָן עַל שָׂדֶה זוֹ אַף עַל פִּי שֶׁהֵבִיא רְאָיָה שֶׁהוֹדָה הַבַּעַל בִּפְנֵי עֵדִים שֶׁמָּכַר לוֹ שָׂדֶה זוֹ וְלָקַח דָּמִים וְהַבְּעָלִים אוֹמְרִים לֹא מָכַרְנוּ לְךָ אֶלָּא מִפְּנֵי הַיִּרְאָה הוֹדִינוּ לוֹ מוֹצִיאִין אֶת הַשָּׂדֶה מִיָּדוֹ וְאֵין לוֹ כְּלוּם. וְאִם הֵעִידוּ הָעֵדִים שֶׁבִּפְנֵיהֶם מָנָה לוֹ כָּךְ וְכָךְ מוֹצִיאִין אֶת הַשָּׂדֶה מִיַּד הַגַּזְלָן וּמַחְזִירִין לוֹ הַבְּעָלִים אֶת הַדָּמִים כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ בְּהִלְכוֹת גְּזֵלָה:
[ב] היכי דמי גזלן א״ר יוחנן כגון שהוחזק גזלן על שדה זו ורב חסדא אמר כגון של בית פלוני שהורגין על עסקי ממון ופרשב״ם דקי״ל כתרווייהו:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

כיצד הגזלן אין לו ראיה וכו׳ – פ״ט מהל׳ גזלה באר רבינו ז״ל דין זה בארוכה ושם כתבתי מה שנחלקו עליו ז״ל:
אע״פ שהביא ראיה שהודה וכו׳ – בפ׳ חזקת (דף מ״ז:) אמרו דרב הונא אתא לאפוקי מדרב דאפי׳ בשטר לא מהני חזקה גבי גזלן אלא כשמואל דבעינן עד שיכתוב בו אחריות וקשה על רבינו ז״ל למה לא הודיענו זה דאפי׳ בשטר לא ראיה גבי גזלן דהכי הלכתא דהלכתא כשמואל בדיני מיהו לזה י״ל דסתם רבינו הדברים ומכח הסתם משמע דאפי׳ בשטר לא מהני אבל מ״מ קשה דהיה לו להודיענו דאי אית ביה אחריות מהני וה״ה ז״ל בפ״ל מהל׳ מכירה גבי לקח מן האיש וחזר ולקח מן האשה דמקחו בטל אבל אם כתב אחריות מקחו קיים תמה שם למה לא ביאר רבינו ז״ל כן ויש לתמוה עליו דא״כ כאן היה לו לתמוה וכמ״ש וי״ל דכאן יש לתרץ דסובר כדכתב הטור ז״ל בסימן קנ״א בשם הר״ר יהודה דאע״ג דגבי סקריקון היכא דכתב אחריות מהני גבי גזלן לא מהני דשאני גבי סיקריקון אם אין בעה״ב משעבד ללוקח נכסיו וכו׳ אבל גזלן שאנס זה גם על האחריות לא קנה ומש״ה לא כתב רבינו ז״ל כאן דמהני כתיבת אחריות. מיהו קשה לסברא זו כיון דאיכא חלוק בין ההיא דסקריקון להא דגזלן אמאי בפ׳ חזקת אמרו דרב הונא אית ליה לאפוקי מדרב דרב אמר דשטר מהני גבי סיקריקון ורב הונא אמר דלא מהני שטר משום דסיקריקון אינו מקפיד אם יעשה שטר ללוקח אבל גזלן שכופהו על כך כי היכי דאנו מחלקים אליבא דשמואל בכתיבת אחריות וי״ל דודאי כתיבת אחריות זה הוא דאינו מקפיד משום דאינו מהני כל כך אבל כתיבת השטר ודאי דמקפיד הסקריקון אם אינו משתעבד ללוקח:
כיצד הגזלן וכו׳. פי׳ דוקא שהוחזק גזלן על שדה זו ועדיין בידו משא״כ אם הוציאו בי״ד מידו או מי שהוחזקו שהורגין נפשות אע״ג שהן גזלנין כמ״ש רבנו פי״ג מהל׳ טוען הי״א מ״מ אם העידו שנתן דמים קנה מדין תלוהו וזבין וכמ״ש פ״ט מהל׳ גזלה הט״ז והי״ד. ועיין לח״מ שנדחק ולדעתי לק״מ דכיון דקי״ל אחריות ט״ס אם כן אין ראיה שמרצונו מכר ממ״ש לו אחריות מדעתו כיון דאפי׳ לא יכתוב הוי ט״ס עפי״ט מה׳ מכירה הלכה ל׳ למה לא יכתוב לו אחריות עיין בתוספות ב״ב דף מ״ז ע״ב בד״ה אבל בשטר.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהיד פשוטההכל
 
(ג) בן האומן ובן העריס ובן האפטרופוס שאכלו שדה זו שני חזקה, אם טענו שהבעלים מכרו להן או נתנו להן, יש להן חזקה, ואם טענו שהיא ירושה להן מאבותיהןא שאכלוה שני חזקה, אין להם חזקה. ואם הביאו עדים שהודו הבעלים לאביהם שמכרוה להם או נתנוהב, מעמידין את השדה בידן:
The following rules apply when the son of a craftsman, the son of a sharecropper, or the son of a guardian benefits from a field for the number of years necessary to establish a claim of ownership. If these individuals claim that the owner sold the property to them, or gave it to them as a present, their claim is established. If, however, they claim that the property is an inheritance that they received from their father, who benefited from it for the number of years necessary to establish a claim of ownership, their claim is not accepted.
If they bring witnesses who testify that the owner acknowledged to their father that he sold it or gave it to him, they are allowed to retain possession of the field.
א. ד: מאביהם. אך זה מטעה לחשוב ש׳שאכלוה׳ שבסמוך מוסב עליהם ולא על אבותיהם.
ב. בת1 נוסף: להם.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהשער המלךיד פשוטהעודהכל
בֶּן הָאֻמָּן וּבֶן הָאָרִיס וְכֵן הָאַפּוֹטְרוֹפּוֹס שֶׁאָכְלוּ שָׂדֶה זוֹ שְׁנֵי חֲזָקָה. אִם טָעֲנוּ שֶׁהַבְּעָלִים מָכְרוּ לָהֶן אוֹ נָתְנוּ לָהֶן יֵשׁ לָהֶן חֲזָקָה. וְאִם טָעֲנוּ שֶׁהִיא יְרֻשָּׁה לָהֶן מֵאֲבִיהֶם שֶׁאֲכָלוּהָ שְׁנֵי חֲזָקָה אֵין לָהֶן חֲזָקָה. וְאִם הֵבִיאוּ עֵדִים שֶׁהוֹדוּ הַבְּעָלִים לַאֲבִיהֶן שֶׁמְּכָרוּהָ לָהֶן אוֹ נְתָנוּהָ מַעֲמִידִין אֶת הַשָּׂדֶה בְּיָדָן:
[ג] וכן גורס רשב״ם כבעמוד וע״ש אבל ר״ת ל״ג דקאמר עדים דאי איכא עדים אפילו אומן ואריס גופייהו היו נאמנין ועוד בן אריס ובן אומן למה צריכין להחזיק בלא החזקה נמי מוקמינן לה בידייהו כיון דאיכא סהדי אלא ה״ג כיון דקאמרי בפנינו הודה כו׳ הכי איכא למימר קושטא קאמרי פי׳ בן אריס ובן אומן יש להן חזקה במגו דאי בעו אמרי מינך זבינתה אבל בן גזלן אי לאו דזבין ליה הוי ממטי ליה ולחמריה לשחוור תוס׳ וכן ס״ה גורס כן עוד כתבו התוס׳ דאיירי דוקא ששהא אחר מות אביו כדלעיל פרק י״ג גבי ירד מאומנותו דאל״כ אין נראה שיהא נאמן במגו דאי בעי אמר לקוחה היא בידי דאי טעין נמי לקחתיו ממך לא היה נאמן ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

בן האומן ובן אריס וכו׳ – שם מימרא וסוגיא נתבארו בהן כל מ״ש רבינו.
ומ״ש: ואם הביאו עדים שהודו הבעלים וכו׳ – הוא כפי גירסת הספרים שגורסין דקא אמרי עדים בפנינו הודה לו והיא גירסת ההלכות והרבה מן המפרשים ז״ל ויש מקשים על גירסא זו דאי בשעדים מעידים כן מאי איריא הבנים אפילו הן שהביאו עדים שהודו להן מעמידין אותה בידם כמו שנתבאר בראש הפרק ומתוך קושיא זו שינו הגירסא וגורסין לא צריכא דקאמרי בפנינו הודה לו כלומר בן האומן והאריס אומרים בפנינו הודה לאבינו ונאמנין בכך מגו דאי בעו אתו בטענת עצמן ויאמרו שבעלים מכרוה או נתנוה להם ולזה הסכים הרשב״א:
בן האומן כו׳ ואם הביאו עדים שהודו הבעלים כו׳ – מימרא דר״י פרק חזקת דמ״ו ואוקמתא דגמ׳ שם ומכאן מוכח דלא טענינן ליתמי אלא מידי דאבוהון קיים הי׳ נאמן בטענה גרידא בלא עדים אבל כל היכא דצריך עדים וראיה לא טענינן ליתמי דאי הוה אבוהון קיים הוה מייתי ראיה דא״כ בן גזלן אמאי אין לו חזקה וכן גבי אומן אמאי מצרכינן עדי הודאה לרשב״ם ז״ל או טענת הודאה לר״י ואמאי לא טענינן ליתמי דאי הוה אבוהון קיים הוי מייתי עדים וראיה וכ״כ התוס׳ שם דף נ״ב ד״ה ומודה והביאו ראיה מדתנן הבא משום ירושה אין צריך טענה:
וראיתי למוהריב״ל ח״ג סימן ל״ג שכתב וז״ל ונראה לי דמאי דאמרינן בכמה דוכתי טענינן ליתמי וללוקח היינו דוקא היכא שהמוריש או המוכר היה נאמן בלא עדים והביא ראיה מההיא דאמרינן בפרק לא יחפור יע״ש ומוהרש״ך ח״ב סימן קפ״ג כתב עליו שדין זה הוא מחודש דיראה דבכל גוונא טענינן ליתמי והרב מגיד מראשית סימן ח׳ תמה עליהם שדבריהם הם תלמוד ערוך גבי ההיא דא׳ מן האחין כו׳ ובספר עזרת נשים בתשובה א׳ למוהר״י כולי ז״ל כתב ליישב לזה דמעולם לא כתבו התוס׳ אלא היכא דליכא חזקה כלל ומש״ה הבא משום ירושה צריך חזקה אבל במקו׳ חזקה דהויא כשטר טענינן ליתמי מאי דלא הוה מצי אבוהון למיטען וכתב דיש סמך לדבר מדתנן הבא מחמת ירושה כו׳ ובשלמא בשדה המוריש ג׳ שנים שפיר טענינן ליתמי כיון דאביו הוי מצי למיטען לקוח הוא בידי אבל היכא דלא דר המוריש כי אם יום א׳ דלא הוה מצי למיטען לקוח הוא בידי היכי טענינן ליורש ואע״ג דהוא החזיק ג׳ שנים מ״מ חזקה שאין עמה טענה היא אלא עכ״ל כיון דס״ס יש חזקה לפנינו טענינן ליה את״ד ולא דק שהרי מסוגיא זו דבן אומן דפסקוה כל הפוסקים להלכה מבואר דאפילו בדאיכא חזקה לא טענינן ליתמי דאי הוה אבוהון קיים הוה מייתי עדים וראיה גם מ״ש דיש סמך מההיא דהבא משום ירושה אין זו סמיכה כלל דהתם הכי טענינן דאי הוה אבוהון קיים והיה מחזיק שני חזקה דאחזיקו בה יתמי הוה טעין לקוח הוא בידי דחזקה שיש עמה טענה היא ופשוט. וליישב דברי מוהריב״ל ז״ל נראה לי דכל עצמו של מוהריב״ל ז״ל לא הוצרך להביא ראיה אלא לענין דלא טענינן ללוקח מאי דלא מצי טעין המוכר דמההיא דבן אומן ההיא דא׳ מן האחין דאמרינן כלום טענינן ליתמי מאי דלא מצי אבוהון למטען אין ראיה דהתם ודאי בירושה דממיל׳ כיון דליכא עדים שלקחם אביהם מן המערער אינו יכול להוריש אותם מספק אלא כל היכא דאיתנהו ברשות מוריש ברשות׳ דמערער איתנהו משא״כ בלוקח הטוען שלקחו מפ׳ טענינן דלמא אותו פ׳ לקחם מן המערער ומש״ה הוצרך להביא ראיה מההיא דפרק לא יחפור דפרכינן אמתני׳ דקתני ואם לקחו אפילו בית רובע הרי זה בחזקתו והא אמר ר״ן אין חזקה לניזקין רב מרי אמר בקוטר׳ רב זביד אמר בבית הכסא והשתא אם איתא להא מאי קו׳ נימא דטעמא דמתניתין משום דטענינן ללוקח דאם היה המוכר קיים היה מייתי ראיה שפייס לכל צדדיו ונימא דבקוטר׳ ובית הכסא נמי דינא הכי הוא אלא ודאי דאפילו בלוקח לא טענינן אם היה המוכר קיים היה מייתי ראיה וכבר ראיתי להרב ב״ח סימן קל״ב סעיף י״ג שכ״כ דיש חילוק בין יורש ללוקח וייחס סברא הלזו לדעת רבינו יע״ש ויש לתמוה עליו דמה יענה לסוגיא דפרק לא יחפור וצ״ע:
בן האומן...בן הגזלן...בן בן הגזלן וכו׳ – בביאור הגמרא שהיא המקור לדין זה ישנם פירושים שונים וחילופי גירסאות. העתקתי את הנוסח כפי שהוא לפנינו בדפוסים והגהתי תיבה אחת על פי פירוש רבינו ברוך הספרדי מובא בספר הנר לר׳ זכריה אגמאתי (עמ׳ קח) וסמנתיה בסוגריים מרובעות כנהוג, ומוכח שרבינו, וגם כנראה הר״ח שיובא לקמן, גרסו כך. שילבתי לתוך הפירוש בהדגשה כמה פיסקאות מלשונו של רבינו בהלכה זו.
אמר רבי יוחנן, אומן אין לו חזקה, בן אומן יש לו חזקה; אריס אין לו חזקה, בן אריס יש לו חזקה; גזלן ובן גזלן אין להן חזקה, בן בנו של גזלן יש לו חזקה. היכי דמי? אי אתו בטענתא דאבוהון (טענו שהיא ירושה להם מאבותיהם שאכלוה שני חזקה), אפילו הנך (בן אומן ובן אריס ובן בנו של גזלן) נמי לא (אין להם חזקה)! אי דלא אתו בטענתא דאבוהון (אלא בטענת עצמם שאומרים, אנו קנינו ממך ואכלנו שנות חזקה) – אפילו בן גזלן נמי! לא צריכא, דקא אמרי עדים, ״בפנינו הודה לו״ (הביאו עדים שהודו הבעלים לאביהם שמכרוה להם או נתנוהמעמידין את השדה בידן). הנך (בן האומן ובן האריס) איכא למימר קושטא קא (אמרי) [אודי] (הודאת הבעלים היתה אמת), האי אע״ג דאודי, נמי לא מהימן (שבגלל פחד הודה, לפיכך בן הגזלן, אע״פ שהביא ראייה שהודו הבעלים לאביואינה ראייה), כדרב כהנא, דאמר רב כהנא, ״אי לאו דאודי ליה, הוה ממטי ליה ולחמריה לשחוור״. אמר רבא, פעמים שאפילו בן בנו של גזלן נמי אין לו חזקה. היכי דמי? כגון דקא אתי בטענתא דאבא דאבוה (בא בטענת אבי אביואין לו חזקה).
השווה רבינו חננאל הובא בספר הנר (עמ׳ קט):
אמר ר׳ יוחנן, אע״פ שהאומן כגון בנאי ושתלא וכיוצא בהן והעריס אין להן חזקה, בניהם יש להם חזקה. והני מילי דאתו בטענתא דנפשיהו, דטעני: אנן זבנינן מינך ואכלנה שני חזקה. אבל אי טעני: דאבונן קנו מינך ואנן ירתין להו – לית להו חזקה.

ואי אית להו להני לאומן ולעריס שהדי דאודי בעל הבית ואמר להו, הוו עלי שהדי דזבינת הא ארעא דילי דהיא בידיהו להא אומן או לעריס – קנו לה לההיא ארעא בהודאתו של בעל הקרקע.

אבל גזלן או בן גזלן בחיי אביו אין לו חזקה מפני שמתירא מן הגזלן. ואע״פ שהודה בפני עדים שמכר שדה זו לגזלן או לבנו של גזלן בחיי האב, לא קנה, כדרב כהנא דאמר, אי לאו דאודי ליה הוה ממטי ליה ולחמריה לשהוון1. פי׳ שהוון – היה מוסרו לעבודת המלך כגון אנגריא.
ברור מדבריו של הר״ח שרבינו מפרש כמותו, אלא שרבינו חילק וכתב את הדין שהודה לאריס לאומן ולאפטרופוס עצמם בהלכה א: ״כל אלו שאין אכילתן ראיה, אם הביאו עדים שמכרו להם הבעלים שדה זו, או נתנוה להן במתנה – ראייתן ראיה״; ואת הדין של הבנים הציע פה.
גם הוסיף רבינו ״אפטרופוס״ על האומן והאריס שהוזכרו בגמרא, והוא על פי המבואר לעיל יג,א.
מעמידין את השדה בידן – דייק בלשונו ולא כתב יש להן חזקה, שהרי לאו מדין חזקה הם זוכים אלא שבגלל העדים מעמידים את השדה בידם.
בן הגזלן וכו׳ – מפני שבבן בן הגזלן יש הבדל מאלו המוזכרים קודם, דן רבינו בבן הגזלן בנפרד.
ראה תשובת גאון (תשובות גאוני מזרח ומערב סימן קנג; מובא בגנזי הגאונים מז,א, עמ׳ רא):
וששאלתם: שמעון שירד לגן ראובן באלימות, בלא רשות בית דין, וכל הענין.

תשובה: כך נראה לי, שאם יש ליורשי ראובן ששמעון ירד באלמות לגן אביהם ולא הורידוהו בית דין של אותו מקום, אלא הוא ירד בו לעצמו שלא כדין, ומחתה עליו אלמנתו תדיר עד שגלו בני המדינה, ואף באותו מקום שגלו לשם מיחו יורשי ראובן על שמעון בעסק הגן עד שמת שמעון, אע״פ שיש ליורש עדים שהגן בחזקת מורישיו היה עד שמת, דין הוא שיסתלקו יורשי שמעון מן הגן וירדו בו יורשי ראובן. שכיון שיש ליורשי ראובן עדים שבגזלנות ירד שמעון באותו גן, אע״פ שהחזיק בו כמה שנים ואפילו [לא]⁠2 מיחו עליו יורשי ראובן, לא היה חזקתו שהחזיק באותו גן ולא חזקת יורשיו אחריו – חזקה. דאמרינן גזלן ובן גזלן אין להן חזקה. כל שכן שמיחו עליו תמיד, שאפילו לא ירד בו שמעון באלמות, כיון שמיחו עליו לא היה בחזקתו ממש. דקיימא לן: חזקה שיש עליה מחאה אינה חזקה. כל שכן הכא דאיכא תרתי: גזלנותא ומחאה. ומכל מקום הגן בחזקת יורשי ראובן, ובלבד שישבעו בו שבועת יורשים, שלא נתברר אצלם מכתב שמצאו בין כתביו של ראובן שחייב אביהם ממון זה לשמעון. וכשישבעו בענין הזה ירדו בגן אביהם. ויש להם ליטול מיורשי שמעון בפירות שאכל מגן זה כל זמן שאכלו, דקיימא לן (בבא בתרא לג,ב): הדרא ארעא והדרי פירי.
1. לפנינו: לשחוור.
2. וכבר העיר המהדיר בתשובות הגאונים (הוצאת מילער דף לח,ב הערה ד) שצ״ל ואפילו ״לא״ מיחו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהשער המלךיד פשוטההכל
 
(ד) בן הגזלן, אף על פי שהביא ראיה שהודו הבעלים לאביוא, אינה ראיה, כמו שביארנו. אבל בן בן הגזלן, אפילו בא בטענת אביו, יש לו חזקה. בא בטענת אבי אביו, אין לו חזקה:
Although the son of a robber brings proof that the owner acknowledged to their father that he sold a property to him, it is of no consequence, as explained above. When, however, a robber's grandson claims that he - or even his father - acquired a property, he can establish a claim of ownership. If, however, his claim is based on his grandfather's acquisition, he cannot establish a claim of ownership.
א. בד׳ נוסף: שמכר. אך אם הוסיף לשם הבהרה היה לו להוסיף גם ׳לו׳.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטהעודהכל
בֶּן הַגַּזְלָן אַף עַל פִּי שֶׁהֵבִיא רְאָיָה שֶׁהוֹדוּ הַבְּעָלִים לְאָבִיו שֶׁמָּכַר אֵינָהּ רְאָיָה כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ. אֲבָל בֶּן בֶּן הַגַּזְלָן אֲפִלּוּ בָּא בְּטַעֲנַת אָבִיו יֵשׁ לוֹ חֲזָקָה בָּא בְּטַעֲנַת אֲבִי אָבִיו אֵין לוֹ חֲזָקָה:
[ד] פעמים שבן בן גזלן אין לו חזקה ותימה לר״י אמאי אין לו חזקה הא טוענין ליורש ודילמא אי הוה אביו קיים דהיינו בן הגזלן הוה טעין אנא הדר זבינתה מינך ונראה לר״י דגרסינן פעמים שבן גזלן יש לו חזקה כגון דאתא בטענה דאבא דאבוה דהוא אבי הגזלן וקמ״ל דאע״פ שהיתה ביד מי שאין לו חזקה דהיינו אביו הגזלן מ״מ יש לו חזקה כיון שאמר שהיתה של אבי אביו ויש ליישב גירסא ראשונה דבן בן גזלן אין לו חזקה וה״פ כגון דקאתי בטענה דאבא דאבוה ואמר שאמר לו אביו דהיינו בן הגזלן שהניח לו אביו דאי איתא דהדר זבנה מיניה הוה א״ל אנא זבנתיה א״נ נראה לר״י דלא טענינן ליורש כה״ג דמילתא דלא שכיחא היא כי ההיא דאמרינן בסוף המוכר את הבית דלא טענינן ליתמי נאנסו משום דהוי מילתא דלא שכיחא וכן משמע מההיא דאמר בן אריס בן אומן יש לו חזקה כגון דאמרינן בפנינו הודה כו׳ משמע הא לאו הכי אין להן חזקה כיון דמעיקרא בתורת אריסות ואומנות אתא לידיה אכן לרשב״ם נראה כגירסא זאת שפעמים שבן גזלן יש לו חזקה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

בן הגזלן וכו׳ – פירוש אם טען בן גזלן שהבעלים נתנוה או מכרוה לו אף הוא יש לו חזקה כמבואר בגמ׳ שם ואין דינו חלוק מן השאר אלא כשבא בטענת אביו ובהודאתו לפי שאין ראיית הגזלן ראיה וזה מבואר שם והוא כוונת רבינו:
אבל בן בן הגזלן וכו׳ – שם בן בנו של גזלן יש לו חזקה אמר רבא פעמים שבן בנו אין לו חזקה וכגון דאתי בטענתא דאבא דאבוה. וזה גרסת הספרים וההלכות:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ג]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטההכל
 
(ה) הגוי, אפילו אכלה כמה שנים, אין אכילתו ראיה, ואם לא הביא שטר תחזור השדה לבעלים בלא שםא שבועה, שלא תיקנו שבועת הסת אלא לישראל. וישראל הבא מחמת הגוי הרי הוא כגוי, ואיןב אכילתו ראיה:
Even though a gentile benefited from a property for several years, he cannot establish a claim of ownership on this basis. If he does not bring a deed of sale, we require that the field be returned to its owner. An oath is not required, for a sh'vu'at hesset was ordained only when the plaintiff was Jewish.
When a Jew claims a property on the basis of the claim of a gentile, he is governed by the same laws as the gentile, and the fact that he benefited from the property is not significant.
א. ד (גם פ, ק): שום. אך בכתבי⁠־היד כבפנים, ו׳שום׳ הוא שם בארמית.
ב. ד (גם פ): שאין. שינוי לשון שלא לצורך.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאור שמחיד פשוטהעודהכל
הָעַכּוּ״ם אֲפִלּוּ אֲכָלָהּ כַּמָּה שָׁנִים אֵין אֲכִילָתוֹ רְאָיָה. וְאִם לֹא הֵבִיא שְׁטָר תַּחְזֹר הַשָּׂדֶה לַבְּעָלִים בְּלֹא שׁוּם שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא תִּקְּנוּ שְׁבוּעַת הֶסֵּת אֶלָּא לְיִשְׂרָאֵל וְיִשְׂרָאֵל הַבָּא מֵחֲמַת הָעַכּוּ״ם הֲרֵי הוּא כְּעַכּוּ״ם שֶׁאֵין אֲכִילָתוֹ רְאָיָה:
הגוי אפילו אכלה כמה וכו׳ שלא תקנו שבועת היסת אלא לישראל הבא מחמת הגוי וכו׳ – א״א: יש כאן שבוש ואומר אני שאם מכרה לישראל שישבע שבועת היסת אע״פ שבא מחמת גוי.
[ה] עיין בסי׳ ע׳ ע״כ:
העכו״ם אפילו אכלה כמה שנים וכו׳ עד אין אכילתו ראיה: כתב הראב״ד ז״ל יש כאן שבוש וכו׳:
ואני אומר עיקר זאת ההלכה רווחת היא פרק חזקת הבתים וראינו בה כמה פירושים לגאונים ולמפרשים ראשונים ואחרונים במחלוקת זה וכיוצא בו בענינים רבים אבל אין בהן שבוש חלילה אלא אלו ואלו דברי אלהים חיים והרוצה לשבשם יביא ראיה כנגדם:
העכו״ם אפילו אכלה כולה כמה שנים וכו׳ – שם מבואר שהעכו״ם אין לו חזקה אלא בשטר. וכתב רבינו תחזור השדה לבעלים בלא שום שבועה שלא תקנו שבועת היסת אלא לישראל, ודברים ברורים הם שאין טענת העכו״ם טענה להשביע עליה ולא מצינו בגמ׳ בשום מקום היסת ע״י עכו״ם ולא שבועה אחרת וזה ברור:
וישראל הבא מחמת העכו״ם הרי הוא כעכו״ם שאין וכו׳ – שם א״ר יהודה אמר רב ישראל הבא מחמת העכו״ם הרי הוא כעכו״ם מה עכו״ם אין לו חזקה אלא בשטר אף ישראל הבא מחמת עכו״ם אין לו חזקה אלא בשטר ע״כ. ונראה מדברי רבינו שאף בזו אין הבעלים נשבעין היסת שהרי דימה אותו לדין העכו״ם. וכתב בהשגות א״א יש כאן שבוש ואומר אני וכו׳. ואני אומר שדברי רבינו אמת ואין כאן שבוש שכבר נתבאר פ׳ ראשון שאין נשבעין היסת על טענת שמא וטענת ישראל אשדה זו טענת שמא היא שאינו ידוע דבר אלא מחמת מה שאמר לו העכו״ם. ונראה שהר״א ז״ל הולך לשיטתו שכתב פרק ראשון שהטוען כך אמר לי אבא שהיא טענת ברי וכבר כתבתי פרק ראשון שאין דבריו נכונים בזה ומ״מ אפילו לפי מ״ש שם בדין זה נראה ברור כדעת רבינו לפי שאין טוען זה אלא מפי העכו״ם אשר פיהם דבר שוא ואיך נחשוב זה בטענת ברי כל שהוא בא מחמת עכו״ם וזה נראה לי ברור:
וישראל הבא מחמת עכו״ם וכו׳ – השיג עליו הר״א ז״ל דאם מכרה לישראל אחר ישבע היסת וכו׳. קשה וכי עדיף הישראל מגברא דאתי מחמתיה וכי ה״ג פריך בפרק חזקת מי איכא מידי דאילו האי עכו״ם אמר לא מהימן ואילו אמר ישראל תחת העכו״ם מהימן. וי״ל דשבועת היסת תקנה היא שתקנו רבנן והיכא שגורם היזק לישראל תקנוה אבל היכא דאינו גורם לא תקנוה ואוקמוה אדין תורה ולכך בעכו״ם אוקמוה אדין תורה אבל כשידע ישראל אע״פ שבא מחמת העכו״ם שייך שפיר תקנה. זה נראה לי טעמו ז״ל:
העכו״ם אפי׳ אכלה כמה שנים וכו׳. עיין השגות ודבריו תמוהין ואע״ג שהלח״מ הסביר קצת דעתו אכתי אין כאן טענת ברי עיין פ״א מהל׳ טוען ה״ז וכ״ש דאין ברי מפי עכו״ם וכמ״ש המ״מ.
ומ״ש רבנו שלא תיקנו היסת אלא לישראל עיין שער אפרים שאלה ע״ט אם באיסור בכור חייב היסת ע״פ עכו״ם.
העו״ג אפילו אכלה כמה שנים וכו׳:
בהשגות ואומר אני שאם מכרה לישראל שישבע היסת כו׳. נראה דאף לישראל הבא מן העו״ג לא תקנו חכמים שהבעלים הנוטל ממנו ישבע היסת, דכמו דלא עביד תקנתא לעו״ג כן לא תקנו לישראל הבא מן העו״ג, וכמו שאמרו פרק הגוזל עצים דף צ״ו בשבח אם נוטל גזלן דתקנתא לעו״ג ניקום ונעביד, דאם זבנה לישראל הבא מן העו״ג הרי הוא כעו״ג, ואינו צריך לשבע היסת, וכוונת הראב״ד ע״פ מש״כ דכל נוטל נשבע בנק״ח היכי דהאי ידע והאי לא ידע, זה שידע משתבע ונוטל, ולכן בדברים העשוין להשאיל ולהשכיר אין מוציאין אלא בנק״ח כמש״כ לעיל פרק ט׳ הלכה ה׳, וכן כאן בקרקע נשבע היסת דלו יהא דהוי רק טענת ספק מה שטוען עפ״י העו״ג, בעה״ב צריך לשבע היסת וליטול דכל נוטל נשבע, ואזיל גם בשיטתו לקמן הלכה ט׳ בהשגות דגם בקרקע נשבע ונוטל היכי דלא ידע כמו יורש יעוין שם ודוק:
הגוי אפילו אכלה כמה שנים אין אכילתו ראיה – כמבואר לעיל יג,ב וכתב רבינו ״כמה שנים״ להוציא מדינא דמלכותא המבואר בבא בתרא נה,א: ״ארישן דפרסאי עד ארבעים שנין״, ופירש רבינו חננאל (הובא בספר הנר עמ׳ קכה):
הילכתא דינא דמלכותא דינא, ודינא דמלכותא שאין הפרסיים קונין קרקע בחזקה בלא שטר – עד ארבעים שנה, שהחזקה שלהם ארבעים שנה. וכל ישראל דזבין מן פרסאה ארעא, דאכיל לה בלא שטר בידיה דזבנה ממארי ארעא, קמי דשלימו ליה ארבעין שנין שני חזקה שלהם, אתא מרי ארעא ומפיק לה מהאי דזבנה מפרסאה.
היה עולה על הדעת שאם אכלה הגוי, ואין צריך לומר אם אכלה ישראל הבא מחמת הגוי, ארבעים שנה, עלתה לו חזקה. לפיכך, משמיענו רבינו שאין הדין כך בדינינו, ״וישראל הבא מחמת הגוי...אין אכילתו ראייה״ אפילו אכלה כמה שנים.
לא הביא שטר...וישראל הבא מחמת הגוי וכו׳בבא בתרא לה,ב:
אמר רב יהודה אמר רב, ישראל הבא מחמת עכו״ם – הרי הוא כעכו״ם, מה עכו״ם אין לו חזקה אלא בשטר, אף ישראל הבא מחמת עכו״ם – אין לו חזקה אלא בשטר. אמר רבא, ואי אמר ישראל, ״לדידי אמר לי עכו״ם דמינך זבנה״ – מהימן. מי איכא מידי דאילו עכו״ם אמר – לא מהימן, ואילו אמר ישראל משמיה דעכו״ם – מהימן? אלא אמר רבא, אי אמר ישראל, ״קמי דידי זבנה עכו״ם מינך, וזבנה ניהלי״ – מהימן, מיגו דאי בעי אמר ליה, ״אנא זבינתה מינך״.
פירש ר״ח (שיטת הקדמונים, רמ״י בלוי, עמ׳ מב):
אמר רב יהודה אמר רב, ישראל הבא מחמת גוי הרי הוא כגוי כול׳. פירוש: שדה ידועה לישראל ביד גוי, והגוי טוען שקנאה מישראל, ואזל ישראל וקנאה מההוא גוי, אע״ג דאכלה ההוא גוי, ובתריה דגוי ההוא ישראל דזבנה מיניה, טפי משני חזקה – לא הוי חזקה, אלא אתי מארי דארעא ומפיק לה להא ארעא מידיה דישראל, וישראל ליזיל ליתבע לגוי דזבן מיניה, דאיהו הוא דאפסיד נפשיה דלא הוה ליה למיזבן ארעא דישראל מגוי עד דיימא ליה, ״הב לי שטרא דזביני דזבנת מישראל״, דדין חזקה לית ליה לגוי, ולכל מאן דאתי מחמתיה דגוי לית ליה חזקה נמי. ואי טעין ישראל ואמר יהב לי ההוא גוי שטר זביני דזבנה מינך, ואיזדהרי ביה, וכיון דעברי שני חזקה תו לא איזדהרי ביה ואירכס לי, מהימן. דדמי למאן דאמר ליה, קמאי דידי זבנה ההוא גוי מינך.
שלא תקנו שבועת הסת אלא לישראל – תוספתא שבועות ה,י: ״ואילו שמשביעין אותן, ואין נשבעין להן: חרש, שוטה, וקטן, והגוי, וההקדש״.
האור שמח (על אתר) הביא מקבילה מבבא קמא צו,א בענין תקנת השבים שעשו לגזלן שהשביח שקנה את השבח, אבל לא עשו תקנה לגוי:
בעי רבא: השביח עובד כוכבים, מהו? אמר ליה רב אחא מדפתי לרבינא, תקנתא לעובד כוכבים ניקו ונעבוד? אמר ליה, לא צריכא, כגון דזבניה לישראל. סוף סוף הבא מחמת עובד כוכבים הרי הוא כעובד כוכבים! לא צריכא, כגון דגזל ישראל וזבנה ניהליה והשביחה עובד כוכבים, והדר עובד כוכבים וזבנה לישראל, מאי? מי אמרינן, כיון דמעיקרא ישראל והדר ישראל – עבדי רבנן תקנתא, או דלמא כיון דאיכא עובד כוכבים באמצע – לא עבדו ליה רבנן תקנתא? תיקו.
וישראל הבא מחמת הגוי הרי הוא כגוי ואין אכילתו ראייה – דייק רבינו בלשונו, כי לכאורה אחרי שכתב ״וישראל הבא מחמת הגוי הרי הוא כגוי״, מה יש להוסיף עוד? אלא ברור שהוסיף ״שאין אכילתו ראייה״ להשמיענו כי דווקא לענין זה הרי הוא כגוי, אבל ודאי אין לומר שלא תקנו לו שיישבע המערער שבועת הסת.
אמנם הראב״ד נראה שהבין בדברי רבינו שאין נשבעים הסת לישראל הבא מחמת הגוי, אבל שמא היתה לפניו גירסה מקוטעת בדברי רבינו.
הרי זה נאמן וישבע הסת על כך – הדגיש רבינו ״הרי זה נאמן, וישבע היסת״ בניגוד לסתם הבא מכח גוי שאינו טוען ״בפני לקחה הגוי שמכרה לי מזה ישראל המערער עלי״ שאז אין אכילתו ראיה ואינו נאמן.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמרכבת המשנהאור שמחיד פשוטההכל
 
(ו) טען זה הישראליא הבא מחמת הגוי ואמר, בפני לקחה הגוי שמכרה לי מזה ישראלב המערער עלי, הרי זה נאמן, ויישבע הסת על כך. מתוך שיכול לומרג לקחתיה ממך והרי אכלתיה שני חזקה, יכול לומר מפלוני לקחתיה שבפני לקחה ממך:
If the Jew who acquired the property from the gentile claimed: "In my presence, the gentile who sold me the land acquired this land from the Jew who is disputing my claim,⁠" his claim is accepted, provided that he supports it with a sh'vu 'at hesset. The rationale is that since the claimant could have asserted: "I acquired it from you and I benefited from it for the number of years necessary to establish a claim of ownership,⁠" we accept his word when he asserts: "I acquired it from so-and-so who, in my presence, acquired it from you.⁠"
א. ד: הישראל. אך דומה שלא מצינו ׳ישראל׳ עם ה״א הידיעה.
ב. ת2: ישראלי. ד (גם פ): הישראל.
ג. בת2-1 נוסף: אני. וכך ד (גם פ, ק).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטהעודהכל
טָעַן זֶה הַיִּשְׂרָאֵל הַבָּא מֵחֲמַת הָעַכּוּ״ם וְאָמַר בְּפָנַי לְקָחָהּ הָעַכּוּ״ם שֶׁמָּכַר לִי מִזֶּה הַיִּשְׂרָאֵל הַמְעַרְעֵר עָלַי הֲרֵי זֶה נֶאֱמָן וְיִשָּׁבַע הֶסֵּת עַל כָּךְ מִתּוֹךְ שֶׁיָּכוֹל לוֹמַר אֲנִי לְקַחְתִּיהָ מִמְּךָ וַהֲרֵי אֲכַלְתִּיהָ שְׁנֵי חֲזָקָה יָכוֹל לוֹמַר מִפְּלוֹנִי לְקַחְתִּיהָ שֶׁבְּפָנַי לְקָחָהּ מִמְּךָ:
[ו] עיטור וכתב ר״ח אי טעין ואמר יהיב לי ההוא עכו״ם שטרא דזבנה מינך ואזדהרי ביה תלת שנין ואירכס מהימן דכמאן דאמר קמאי דידי זבניה דמי הילכך ישראל דזבין ארעא מעכו״ם איבעי ליה למחויי דילמא טעין הכי ומפרש הרי הוא כעכו״ם דקאמר בכל דוכתא כאילו אותו העכו״ם בא מישראל דתניא פ׳ הגוזל בתרא ישראל ועכו״ם שבאו לפניך אם אתה יכול לזכותו בדין ישראל זכהו בדין עכו״ם זכהו ואם לאו באין עליו בעקיפין וש״מ ישראל שיש לו חלון בחצר עכו״ם ובא ישראל וקנה החצר מן העכו״ם אע״פ שבדיני העכו״ם היה יכול לסותמו כיון דישראל עם ישראל הוא וישראל הבא מחמת עכו״ם הרי הוא כאילו אותו העכו״ם בא מישראל שמזכין אותו בדין ישראל ואין לו לעכו״ם לסותמו כך ישראל הבא מכחו אין לו לסותמו דכי אתא לידיה אותו חלון בהיתר אתא לידיה דקי״ל גזל העכו״ם שרי ואפילו לרבי עקיבא דוקא גזל ממש אבל הפקעת הלואתו כיון דליכא חילול השם שרי וכל שכן דדינא דאין לסתום לאו גזל הוא ואין לו להאפיל ואיתמר נמי משם רב שרירא גאון שאפילו הלך ישראל והתפיס בעכו״ם עד שבנה כנגד החלון בע״כ יכול למחות אפילו לאחר כמה שנים ושלא כדין עשה ואפילו א״צ לאויר החלונות יכול לעכב עד שיפייסנו בממון ואם מסר מודעא ואחר כך נתן לו ממון אין במודעא שלו כלום וכל מה שנתן לו בהיתר נתן לו ומעשה בא לידינו ופסקנו כך ע״כ לשון העיטור ועיין בסי׳ ע׳:
טען זה הישראל עד שבפני לקחה ממך. פרק חזקת הבתים:
טען זה הישראל וכו׳ – שם אי אמר האי ישראל קמאי דידי זבנה מינך מהימן מגו דאי בעי אמר ליה מינך זבינתה וכתב רבינו וישבע היסת על כך והוא כפי שיטתו שאע״פ שהחזיק הוא נשבע וכבר כתבתי פ׳ אחד עשר שיש אומרין שאין לאחר חזקה כלום ואינו צריך לישבע וכתבו המפרשים ז״ל דהוא הדין אם אמר ישראל לדידי יהב עכו״ם שטרא דזביני דזבנה ניהליה ישראל והכרתי חתימתן של עדים או שהיה השטר מקויים והכרתי הקיום ונזהרתי בשטר שלש שנים ואחר כך נאבד נאמן מדין מגו ודבר ברור הוא:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ה]

משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטההכל
 
(ז) אין מחזיקין בנכסי הקטן אפילו הגדיל. כיצד, אכלה בפניו כשהוא קטן שנה אחת, ושתים אחר שהגדיל, וטעןא, אתה מכרתה או נתתהב לי, אין זה כלום, עד שיאכל אותהג שלש שנים רצופות אחר שהגדיל:
A claim of ownership cannot be established with regard to property inherited by a minor, even when the minor later attains majority. What is implied? A person benefited from property inherited by a minor for one year in the minor's presence before the minor attained majority, and for two years after he attained majority. Although he claims: "You sold it to me" or "You gave it to me,⁠" his claim is not accepted unless he benefits from the property for three consecutive years after he attains majority.
א. בב1 נוסף: ואמר.
ב. ד (גם פ) [מ׳מכרתה׳]: מכרת לי אתה נתת. שינוי לשון לגריעותא.
ג. בד׳ לית. וחסרון המורגש הוא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמרכבת המשנהאור שמחיד פשוטהעודהכל
אֵין מַחֲזִיקִין בְּנִכְסֵי קָטָן וַאֲפִלּוּ הִגְדִּיל. כֵּיצַד. אֲכָלָהּ בְּפָנָיו כְּשֶׁהוּא קָטָן שָׁנָה אַחַת וּשְׁתַּיִם אַחַר שֶׁהִגְדִּיל וְטָעַן אַתָּה מָכַרְתָּ לִי אַתָּה נָתַתָּ לִי אֵין זֶה כְּלוּם עַד שֶׁיֹּאכַל שָׁלֹשׁ שָׁנִים רְצוּפוֹת אַחַר שֶׁהִגְדִּיל:
אין מחזיקין בנכסי קטן ואפילו הגדיל. כיצד? אכלה בפניו כשהוא קטן שנה אחת ושתים אחר שהגדיל וטען אתה מכרת לי או נתת לי אין זה כלום עד שיאכל אותה שלש שנים רצופות אחר שהגדיל – א״א: אינו כן אלא אפילו אכלה שלש שנים אחר שהגדיל אינה חזקה, וכן נראה מן הגמרא.
[ז] וכן כתב בס״ה ורש״י פירש בפ׳ המפקיד ובכתובות פרק ב׳ דאפילו אכל שלש שנים אחר שהגדיל אין לו חזקה מאחר שתחלת ירידתו היה בקטנות כי לא ידע שהיא של אביו ע״כ ועיין לעיל פי״ב וסימן ג׳:
אין מחזיקים בנכסי קטן וכו׳ עד אחר שהגדיל: כתב הראב״ד ז״ל אינו כן וכו׳:
ואני אומר לשון הגמרא פרק חזקת הבתים והמפרשים נחלקו בו מחלוקת ישנה מימי קדם קדמתה וגם רבותינו בעלי התוספות ז״ל נחלקו בה ויש לכולם פנים בהלכה:
אין מחזיקין בנכסי קטן וכו׳ – עיקר דין זה פרק המפקיד (בבא מציעא ל״ט) דאמר רב הונא אין מורידין קרוב לנכסי קטן ואמר רבא ש״מ מדרב הונא אין מחזיקין בנכסי קטן אפילו הגדיל והובאה בהל׳ בכתובות פ׳ האשה שנתארמלה (כתובות י״ז) ונחלקו המפרשים ז״ל בפירושה הרב אבן מיגש ז״ל פירש אפילו הגדיל אפי׳ שלמה החזקה אחר שהגדיל אבל אם החזיק שלש שנים משהגדיל נאמן ויש מפרשים שאף אם החזיק שלש שנים אחר שהגדיל אין חזקתו חזקה כיון שהתחיל בעודו קטן וזה דעת הר״א ז״ל בהשגות ולזה הסכימו הרמב״ן והרשב״א ז״ל ואין לאחד מן הפירושין הכרח גמור בגמרא:
אין מחזיקין בנכסי קטן וכו׳ – הר״א ז״ל השיג על רבינו ז״ל דאפי׳ אכלה שלש שנים אחר שהגדיל אינה חזקה וכן נראה מן הגמ׳ ע״כ. והריב״ש ז״ל בסימן שע״א ביאר איך נראה כן מן הגמרא שכתב שם וז״ל מדאמרינן אין מורידין קרוב לנכסי קטן הא אחר מורידין ולא חיישינן שמא יחזיק בנכסיהם וישתכח הדבר שב״ד הורידוהו מההיא גופא שמעינן דאין מחזיקין אפילו כמה שנים אחר שהגדיל שאם לא כן היאך מורידין אחר דלאו קרוב הא איכא למיחש שמא יחזיק בהם שלש שנים אחר שיגדיל וכו׳ ע״כ. ויש לדחות זה דהקטן אחר שהגדיל דייק ושואל בנכסי אביו וכשיגידו לו נכסי אביו אין מניח לו שלש שנים אחר שהגדיל דשנה אחת או שתים אחר שהגדיל מניח לו מפני שנראה לו שעדיין לא החזיק אבל שלש שנים אחר שהגדיל אינו מניח לו להחזיק ומערער עליו וכיון דהניחו שלש שנים אחר שהגדיל ודאי שהדין עם המחזיק ומפני דחייה זאת כתב ה״ה ז״ל שאין לאחד מן הפירושים הכרח גמור כלומר אע״פ שהוא הכרח האי הכרח דכתב הריב״ש ז״ל אינו גמור דיש לו דחיה שכתבנו:
אין מחזיקין בנכסי קטן כו׳. דברי רבינו ז״ל צריכין ביאור דלפי דבריו שטוען לקטן אתה מכרת לי למה לו לתלות הטעם משום דאין מחזיקין בנכסי קטן אפילו דהוי דינא דמחזיקין כיון דע״כ אי אפשר למחזיק לטעון כשהיית קטן אין בדבריו כלום דקטן לאו בר מכירה הוא למכור קרקע עד שיגדיל נמצא שלא החזיק אלא שתי שנים משהגדיל ואין חזקה פחות משלש שנים. ואפשר ליישב דכיון שזה החזיק שתי שנים כשגדל מצי לטעון שקנה כשגדל ויצטרף שנה של קטנות כיון שלא מיחה. ויש סמך לזה ממ״ש לעיל בפי״ב אכלה האב שנה והבן שתים כו׳ וכתב ה״ה פירוש הבן בין קטן בין גדול ואע״פ שהוא סבור דאין חזקת הקטן כלום בדין זה שהתחיל האב להחזיק הרי זו חזקה והתם כיון שהתחיל מהני וכאן לא מהני כיון שהתחיל בקטנות אין מחזיקין בנכסי קטן. זהו מה שנראה לי ליישב דברי רבינו ז״ל ודו״ק:
אין מחזיקין בנכסי קטן עיין בהשגות והרוצה לעמוד על יסוד המחלוקת בזה עיין בכתובות דף י״ז ע״ב בשיטה מקובצת ובחידושי הרא״ה דדעת הגאונים כדעת הראב״ד ומפרשים דאיירי באומר לקחתיה מאבותיך או שאומר מבי״ד לקחתיה לצורך כרגא ומזוני דכיון דקטן לא ידע במילי דאבוה לא מהני חזקת ג׳ שנים אפי׳ החזיק ג׳ שנים משהגדיל דאל״כ אכתי קשה בפ׳ המפקיד דף ל״ט האיך מורידין נכרי לנכסי קטן שמא יחזיק ג״ש משיגדיל וקטן לא ידע במילי דאבוה ולא ימחה בו וזהו שכתב הראב״ד וכן נראה מן הגמ׳. אבל הר״י בן מיגאש חולק דא״כ הוי מצי הש״ס כתובות דף י״ז לאוקים בדידיה באומר לחברו שדה זו שלך היתה ונכנסתי בה בהיותך קטן ואחר כך שהגדלת לקחתיה ממך נאמן אלא ודאי דחזקת ג״ש בגדלות מהני. ועיין ב״ח חו״מ סי׳ קמ״ט דמפרש דברי רבנו באומר לקחתיה ממך דאז לכו״ע מהני חזקת ג״ש בגדלות והדברים עתיקים.
אין מחזיקין בנכסי קטן כו׳ וטען אתה מכרת לי כו׳:
אין לפרש כוונת דברי רבינו, דסד״א דאחרי דכבר עברו שתי שנים בעת שהיה קטן תו הוי ליה למחויי כיון שהגדיל, ועל כרחין דקנה ממנו כשהגדיל, זה אינו ה״א כלל לפום סברת רבינו לקמן פרק ט״ו הלכה י׳ שמצריכין אותו להביא ראיה שבעת שקנה ממנו טרם שהחל להחזיק היה עמו במדינה כש״כ כאן שהיה קטן שמקחו וממכרו אינו כלום פשיטא דלא הוי חזקה, ואי דטעין דקנה כשהגדיל פשיטא דהוי ליה לאיזדהורי בשטרא דעד תלת שנין מיזדהר אינש בשטריה ואמאי לא איזדהר, ולכן ע״כ צ״ל בכוונת רבינו דאף אם איכא אפוטרופוס ואיהו טעין שאפוטרופוס מכר לו השדה של הקטן ג״כ לא הוי חזקה, ובזה פליגי הפוסקים סימן קמ״ט סעיף כ״ד, וברור דדעת רבינו כן הוא ודוק:
והנה מדברי רבינו לקמן פרק ח׳ מנחלות הבנתי הא דאמר רב הונא בפרק המפקיד אין מורידין קרוב לנכסי קטן כו׳ דכולהו מיירי כשהן שבויין או נטושין או רטושין דבזה שייך לשון מורידין, דאם להעמיד אפוטרופוס הוי שייך טפי לישנא דמעמידין ולא לשון מורידין, ולכן אמר ש״מ מדרב הונא אין מחזיקין בנכסי קטן כו׳ דמשאר דוכתי אין ראיה דאימא כשהיתומים כאן מעמידין ב״ד אפוטרופוס ולא חיישי שיחזיקו, ועוד דהקטן לכשיגדיל יתבען לב״ד, אבל מדאמר רב הונא לשון אין מורידין קטן לנכסי שבוי כו׳ ולא קרוב, מוכח דאחרינא דלאו קרוב מורידין לנכסי קטן שהוא שבוי או יצא לדעת ושמעו בו שמת, אף ע״ג דאיכא למיחש שמא יחזיק בנכסיו ואחר זה ישתכח הדבר שהורידהו ב״ד וכמו בקרוב דחייש שמא ישתכח שב״ד הורידוהו ואם יבוא הקטן וימחה מאן ישמע ליה, וצ״ל דאין מחזיקין בנכסי קטן, ומוכח מזה דרבינו סבר דאם לא הוי קטן רק נכסי רטושין מגדול או שבוי ובאופן דאינו ירא למחות מחזיקין בנכסיו ולא כדעת הנך רבוותא שבשו״ע סימן קמ״ג סתם כדעתם בלשון יש אומרים יעו״ש ודוק:
אין מחזיקין בנכסי הקטן וכו׳ – כלעיל יג,ב (ד״ה וכן חרש שוטה וקטן) וראה גם הלכות נחלות פרק ח.
מקורו של דין זה בבא מציעא לט,ב: אמר רבא...אין מחזיקין בנכסי קטן, ואפילו הגדיל.
כך מובא בתשובה של רב האי בטור חושן משפט (סי׳ קצט, כג):
והיכא שירד לנכסי קטן והיה בידי המחזיק שני חזקה לאחר שהגדיל – כתב ה״ר יהודה ברצלוני: בהא איכא פלוגתא דרבוותא: איכא מאן דאמר דהוי חזקה ואיכא מאן דאמר דלא הוי חזקה...ורב האי חילק בדבר בתשובה וכתב:

אם החזיק בנכסי קטן, אפילו אם החזיק בו כמה שנים אחרי שהגדיל אינה חזקה, והוא שבא המחזיק מכח טענתו הראשונה שהחזיק עליו כשהוא קטן, וטוען לו שמחל לו בשתיקתו. אבל היכא שיכול לומר לו ולישבע: ״חזרתי ולקחתי ממך אחר שגדלת, והחזקתי אחר כך שני חזקה״ – הוי חזקה וישבע שעשה כך...אבל אם אינו יכול לבוא מחמת זו הטענה, כגון שידוע לכל שמחמת טענה ראשונה הוא בא, אי נמי שניהם בחיים המחזיק והקטן שגדל אחר כך, וזה טוענו, ״קטן הייתי כשבא קרקע זו לרשותך״, וזה טוענו, ״אתה ידעת ומחלת״ ואינו טוען ״חזרתי ולקחתי ממך לאחר שגדלת״ – אינו יכול לישבע על כך, ובהא אמרינן: אין מחזיקין בנכסי קטן אפילו כשהגדיל. ע״כ.
כדעת רב האי גאון סובר רבינו, שהרי הדגיש שטוען המחזיק ״אתה מכרת לי״ וטענה זו תתכן רק אחרי שהגדיל הקטן. כך הסביר המאירי ז״ל את שתי הדעות (בה״ב בבא מציעא, סופר, עמ׳ 143-144):
קטן אין חזקה בנכסיו. רוצה לומר שכל שיורד לנכסיו והחזיק בהם שלש שנים, אין זה טענה שהקטן אינו בר מחאה. וכן אם אכלה שתי שנים בחיי האב, ושנים רבות בקטנותו של זה, וטוען שאביו מכרה לו – אין כאן טענה. וכן כל שהתחיל להחזיק בקטנותו של זה בתחלת שנה ראשונה, אפילו אכלה סוף שנה ראשונה, וכל שתי השנים הנשארות משהגדיל, וטען שאביו מכרה לו – אינה טענה. וזהו שאמרו ״אפילו הגדיל״, רוצה לומר: אפילו השלימן משהגדיל. ואין לפרשו בשטען שהוא מכרה לו, שהרי אין מכירת הקטן כלום, כמו שיתבאר במקומו. ונמצא שאין טענה, עד שיחזיק שלש שנים בחיי האב, או שלש שנים אחר שיגדיל הקטן. וכן הדין בשבוי, ובורח מחמת סכנת נפשות, שאין מחזיקין בנכסיהם. וגדולי המפרשים (=הראב״ד) כתבו שאף אם אכלה שלש שנים משהגדיל, הואיל וירד בקטנותו – אין כאן טענה. ולא יראה כן. וגדולי המחברים (=רבינו) כתבו כדעת ראשון.
אחר שהגדיל – השווה הלכות מכירה כט,יג-יז:
...בקרקע שירש מאבותיו או משאר מורישיו, אין ממכרו ממכר עד שיהיה בן עשרים שנה...

מתנתו כשהוא פחות מבן עשרים...הרי זו קיימת...

פחות מבן עשרים שמכר קרקע אביו, חוזר ומוציא מיד הלוקח בין קודם עשרים בין אחר עשרים...

כדין הזה הורו רבותי. ואני אומר שאפילו קטן שמכר קרקע מנכסי אביו וכשנעשה בן עשרים לא מחה – אינו יכול להחזיר...
כאן לא ירד לכל החילוקים האלה, וכתב סתם ״אחר שהגדיל״ ומוסב על טענת ״אתה מכרתה לי״ או ״נתת לי״, וסמך על מה שמבואר בהלכות מכירה שם כל אחד כדינו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמרכבת המשנהאור שמחיד פשוטההכל
 
(ח) מי שהחזיק בנכסי קטן שנים רבות, וטען ואמר, משכונה הם בידי ויש לי חובא עליהם כך וכך, הואיל ואילו רצה אמר לקוחין הם בידי, נאמן, שהרי אינה מוחזקת שהיאב לאביו של זה, והרי זה גובה משכרהג מה שטען ותחזור ליתומים:
אבל אם יצא עליה קול שהיא של יתומים, אינו נאמן, שהרי אין מחזיקין בנכסי הקטן, ותחזור השדה וכל הפירות שאכל ליתומים, עד שיגדלוד ויעשה עמהן דין:
The following rules apply when a person maintains possession of property belonging to a minor for many years and claims: "I am maintaining possession of it as security, and I am owed this-and-this on its account.⁠" Since if he had desired, he could have said: "I purchased it,⁠" his word is accepted, for it has not been established that the property belonged to this person's father. Hence, the person in possession may collect what he claims from the property' s increase in value. The property itself is then returned to the orphans.
If, however, the property is reputed to belong to the orphans, the claim of the person in possession is not accepted. The rationale is that a claim of ownership cannot be established over property belonging to a minor. Instead, the field and all the produce that the person used must be returned to the orphans. When they come of age, the plaintiff will lodge a claim against them. 6
א. ד: חובה. אך חוב לחוד וחובה לחוד.
ב. ד: שהיה. וקלקול לשון הוא.
ג. ד: משבחה. שינוי לשון שלא לצורך. וע׳ ׳לחם משנה׳ שבדפוס שלפניו היה: בשבועה. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ד. ב1, ת1: שיגדילו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםתשובות הרמב״ם הקשורות למשנה תורהראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטהעודהכל
מִי שֶׁהֶחְזִיק בְּנִכְסֵי קָטָן שָׁנִים רַבּוֹת וְטָעַן וְאָמַר מַשְׁכּוֹנָה הֵן בְּיָדִי וְיֵשׁ לִי חוֹבָה עֲלֵיהֶן כָּךְ וְכָךְ. הוֹאִיל וְאִלּוּ רָצָה אָמַר לְקוּחִים הֵן בְּיָדִי נֶאֱמָן שֶׁהֲרֵי אֵינָהּ מֻחְזֶקֶת שֶׁהָיָה לְאָבִיו שֶׁל זֶה וַהֲרֵי זֶה גּוֹבֶה מִשִּׁבְחָהּ מַה שֶּׁטָּעַן וְתַחְזֹר לַיְתוֹמִים. אֲבָל אִם יָצָא עָלֶיהָ קוֹל שֶׁהִיא שֶׁל יְתוֹמִים אֵינוֹ נֶאֱמָן שֶׁהֲרֵי אֵין מַחֲזִיקִין בְּנִכְסֵי קָטָן וְתַחְזֹר הַשָּׂדֶה וְכׇל הַפֵּרוֹת שֶׁאָכַל לַיְתוֹמִים עַד שֶׁיִּגְדְּלוּ וְיַעֲשֶׂה עִמָּהֶן דִּין:
מי שהחזיק בנכסי קטן שנים רבות וטען ואמר, משכונה הן בידי מאביו ויש לי עליהן חוב כך וכך, הואיל ואילו רצה אמר, לקוחים הן בידי – נאמן, שהרי אינה מוחזקת שהיא לאביו של זה, הרי זה גובה מה שטען ותחזור ליתומים – א״א: נראה מדבריו דמעשה דרבה בר שרשום מוקים לה בשאינה ידועה שהיתה של אביהם, ואם כן למה ליה למימר, מגו דאי בעי אמר לקוחה היא בידי, לימא מגו דאי בעי אמר, דידי היא. ועוד משום קלא מבטלינן מגו וחזקה דממונא, ואיהו הוה מוחזק ואבוהון דיתמי לא הוה ליה חזקה?! אלא ודאי בחזקת אבוהון הות. מיהו כיון דאכלה שני חזקה בחיי אבוהון בלא מחאה, איכא מגו, דאי לאו קלא הוה מהימן במגו, והשתא דאיכא קלא, לא אמרינן מגו ומוקמינן ארעא בחזקת אבהתא. והאי דינא דקושטא.
[ח] מעובדא דרבה בר שרשום דאמר מגו דאי בעי אמר לקוחין הן בידי מהימן ופירש בקונטרס מהימן בלא שבועה דאין נשבעין על הקרקעות ואמר ר״י דאין להקשות ממה שדקדק רב האיי מההיא דהכותב דנשבעין על הקרקעות שבועת היסת כדלעיל פ״ה דהיינו היכא דטעין טענת ברי אבל הכא היתומים אין ברי להן שאין לקוחה בידם ובס״ה כתב לשון רבינו המחבר דגובה בשבועה וא״ת א״כ מאי אהני ליה המגו ותירץ בא״א יש לדחות דאהני ליה שיכול לתפוס הקרקע מיד ולגבות את שלו אע״פ שהן קטנים דכי איסתלק המגו הוצרך להמתין עד דגדלי יתומים ועיין בסי׳ ע״א:
[ט] פירוש עד שיהיו בני י״ג והא דאמרינן פרק מי שמת למכור בנכסי אביו עד שיהיה בן עשרים הני מילי לצורך הוצאתו אבל לפרוע חוב אביו מוכרים ב״ד מי״ג ואילך רשב״ם להלכות מכירה פרק כ״ט:
מי שהחזיק בנכסי יתומים שנים רבות כו׳ עד ותחזור ליתומים: כתב הראב״ד ז״ל דמעשה דרבה בר שרשום וכו׳:
ואני אומר גם בדקדוק זה נחלקו רבותינו בעלי התוס׳ ז״ל פ׳ חזקת הבתים ורשב״ם ז״ל ויש לכלם פנים בהלכה מ״מ לא עלה על דעת ר״מ ז״ל זה שטוען עליו דא״כ אתמהה היכי נפק עליה קלא דאכיל ארעא דיתמי אלא פירשה כפירוש רבותינו ז״ל שלא היתה מוחזקת לאביו בשעת מיתתו ואע״פ שלא אכלה קודם מותו שלש שנים מ״מ הטעם לפי שכבר אכלה המחזיק בלא מחאה אחר מיתתו שלש שנים והם הם הדברים שכתב ר״מ ז״ל בסמוך כמו שאברר בעזרת האל והם ברורים בעיני שאם אתה אומר ג״כ שבחזקת אביהם היתה כשמת כמ״ש הראב״ד ז״ל מאי מגו איכא הרי אין מחזיקין בנכסי קטן ועוד אתמהה בקדמיתא היכי נפק קלא כו׳ והוא שכתב ר״מ בסמוך אבל אם יצא עליה קול שהיא של יתומים אינו נאמן שהרי אין מחזיקין בנכסי קטן ותחזור השדה בכל הפירות שאכל ליתומים עד שיגדילו ויעשה עמהם דין עכ״ל, כדאמר ליה אביי דהא נפק עליה קלא והוא נכון:
מי שהחזיק בנכסי קטן שנים רבות וטען וכו׳ – מעשה פרק חזקת (בבא בתרא ל״ב:) רבה בר שרשום נפק עליה קלא דקא אכל ארעא דיתמי וכו׳. ודברי רבינו בפירושה כדברי רבו אבן מיגש ז״ל וכל החלוקים שהזכיר רבינו הם כדברי רבו ז״ל. וראיתי בהשגות בזה אריכות דברים ואיני צריך להשיב על דבריו אלא במ״ש וכי משום קלא מבטלין מגו וחזקה דממונא דאיהו הוה מוחזק ואבוהון דיתמי לא הויא ליה חזקה ויש לי לתרץ דכיון דהאי לא אחזיק בחיי אבוהון שלש שנים ונפק קלא דאיתחזק בבי דינא (דיתמי נינהו) משום קלא כי האי מבטלין חזקה דאחזיק בפני קטן דהא לאו חזקה היא ואין נאמן מדין מגו דאי בעי אמר לא היתה מעולם של אביהן דודאי אם יחקר הענין ימצא בבירור שהיתה של אביהם כיון דנפק קלא זה דעת רבינו ורבו. עוד הקשה הר״א ז״ל בהשגות במה שכתב רבינו בשאכלה שני חזקה בחיי אביה שהוא גובה בלא שבועה מדין מגו ממה שהסכימו הגאונים ז״ל ונתבאר בדברי רבינו בהרבה מקומות ומהם פרק שמיני שהטוען על המשכון שהוא נאמן עד כדי דמיו שאינו נוטל אלא בנקיטת חפץ אף כאן אם בא לגבות לכתחלה צריך הוא לישבע ויש לי לתרץ שחלוק יש בין משכון מטלטלין לקרקע שהרי דבר תורה אין נשבעין על הקרקעות ושבועת היסת אין כאן לפי שאין כאן טענת ברי הפך מדברי זה המחזיק ואין נשבעין היסת על טענת שמא כנ״ל לדעת רבינו:
אבל אם יצא עליה קול שהיא של יתומים אינו נאמן וכו׳ – כתב הטור בסימן קמ״ט שכן כתב רבינו האיי ופירש הרב רבינו יונה דבריהם שאם יצא הקול בחיי האב קודם שהחזיק בו שלש שנים שהיתה משכונא בידו לשנים ידועות וכל השנים ההם אחרי מות אביהם לא הוי חזקה שאין מחאה גדולה מזו והיה לו ליזהר בשטרו כיון שיצא הקול שבמשכונה באה לידו שמפני הקול לא הוזקק אביהם למחות אבל אם החזיק בה שלש שנים בחיי האב קודם שיצא הקול הוי חזקה ומקבלים עדי החזקה אפילו בפני הקטן וכן היא מסקנת אדוני אבי הרא״ש ז״ל:
מי שהחזיק וכו׳ והרי זה גובה בשבועה מה שטען וכו׳ – תימה הוא זה שכתב שגובה בשבועה שהרי למטה כתב וגובהו שלא בשבועה מתוך שיכול לומר שלי הן ומוכרח הוא בגמרא דנאמן שלא בשבועה. וכי תימא מ״ש מטוען על המשכון כבר תירץ ה״ה ז״ל דשאני קרקע ואם כן איך כתב כאן שגובה בשבועה. ומצאתי ספר אחר שכתוב שם וגובה משבחה מה שטען כלומר דגובה משבחה אשר יש בקרקע מה שהוא טוען אמרתי דאולי מה שכתוב במקצת נסחאות בדברי רבינו גובה בשבועה הוא ט״ס. אבל ראיתי לבעל ההגהות שכתב שבס״ה כתב גובה בשבועה כלשון רבינו והאריך ליישב דעתו וא״כ נראה שנסחא אמיתית זו בדברי רבינו ז״ל וצ״ע:
מי שהחזיק בנכסי קטן. עיין השגה שבכאן ושבפרקין ה״ט ולשון הר״י בן מיגאש רבא בר שרשום וכו׳ לא אכלה ג׳ שנים בחיי אביהן דא״כ היה יכול לטעון לקוחה היא בידו אלא דאכלה ג״ש אחר מיתת אביהן דמשו״ה לא מהני חזקה דאין מחזיקין בנכסי קטן הואיל ויצא קול ואילו לא יצא קול שפיר היה נאמן (כשמחזיק בנכסי קטן) על החוב במיגו דאי בעי אמר דידי הוא דנאמן לומר לקוחין במיגו דדידי הוי והפה שאסר הוא הפה שהתיר ע״כ, ובזה נתבארו דברי רבנו דכאן ה״ח איירי באכלה ג״ש אחר מיתת אביהן דמשו״ה יש חילוק בין איכא קול או לא (ומ״ש רבנו והרי זה גובה משבחה וכו׳ עיין הגהות מיימוני דגריס בשבועה וכן הוא בדפוס וינציה ישן ובלח״מ תמה וכן הגיה הסמ״ע סי׳ קמ״ט משבחה ואולם הש״ך יפה תירץ שם לקיים נוסחא הישנה דכיון שהחזיק אחר מיתת האב אינו נאמן לומר לקוחין אלא במיגו דדידי הוי ואז היתומים יכולין להשביעו היסת בטענת ברי דאינהו ידעי שהן של אביהן משו״ה צריך היסת ודפח״ח) ולקמן ה״ט דהחזיק ג״ש בחיי אביהן הו״ל נאמן בלי שבועה דאין כאן היסת שאין היורשים טוענין ברי וכמו שתירץ המ״מ השגת הראב״ד דלקמן ה״ט ומשו״ה אפי׳ יצא קול לית לן בה לדרך רבנו. ואולם הראב״ד מוקי דרבא בר שרשום החזיק בחיי אביהן דאל״כ למה נקיט הש״ס מיגו דלקוחה הו״ל להש״ס לומר מיגו דידי הוי נאמן על החוב. ולדרך רבנו מיגו דידי הוי מיגו דהעזה דשכיחי עדים שהיה של אביהן וקס״ד דרבא דמ״מ נאמן על החוב במיגו דלקוח שאין יכולין להכחיש שום עדים אע״ג שיעידו שהיה של אביהן ולזה חידש אביי דאף לקוח לא מצית אמרת דאין מחזיקין בנכסי יתומים קטנים ושפיר קול כי האי שעומד להתברר מבטל החזקה וכמ״ש המ״מ ועיין בסמ״ע וש״ך וב״ח סי׳ קמ״ט.
מי שהחזיק בנכסי קטן שנים רבות וטען ואמר משכונא הן בידי ויש לי חובה עליהן כך וכך, הואיל ואילו רצה אמר לקוחין הן בידי נאמן, שהרי אינה מוחזקת שהיה לאביו של זה, וה״ז גובה משבחה מה שטען ותחזור ליתומים, אבל אם יצא עליה קול שהיא של יתומים אינו נאמן שהרי אין מחזיקין בנכסי קטן, ותחזור השדה וכל הפירות שאכל ליתומים עד שיגדלו ויעשה עמהם דין.
השגת הראב״ד מי שהחזיק בנכסי קטן וכו׳ עד ותחזור ליתומים, נראה מדבריו דמעשה דרבה בר שרשום מוקי לה בשאינה ידועה שהיתה של אביהן, וא״כ למה ליה למימר מיגו דאי בעי אמר לקוחה היא בידי, לימא דאי בעי אמר דידי הוא, ועוד משום קלא מבטלין מיגו וחזקה דממונא ואיהו הוה מוחזק, ואבוהון דיתמי לא הוה מוחזק, אלא ודאי בחזקת אבוהין הוה, מיהו כיון דאכלה שני חזקה בחיי אבוהון בלא מחאה איכא מיגו ואי לאו קלא הוה מהימן במיגו, והשתא דאיכא קלא לא אמרינן ומוקמי ארעא בחזקת אבהתא והאי דינא דקושטא, עכ״ל.
המ״מ הביא דברי הראב״ד, וכתב רק על מה שכתב ועוד משום קלא מבטלין מיגו, אבל על תחילת השגתו שכתב דאי בשאינה ידועה שהיתה של אביהן למה ליה למימר מיגו דאי בעי אמר לקוחה היא בידי לימא דאי בעי אמר דידי הוא, על זה לא כתב המ״מ כלום, ובאמת השגתו בזה צריכה ישוב, ונראה לפימש״כ בפ׳ י״א מהל׳ שכירות הל׳ ו׳ בד״ה ונראה על מה שהקשו התוס׳ בהא דנסכא דר׳ אבא ואיכא ע״א שחטף דאמרינן משואי״ל, והקשו התוס׳ דליהמניה בטענת דידי חטפי בשבועה במיגו דהוי אמר לא חטפי, וכתבתי בזה ע״פ מה שכתב המ״מ בפ״א מהל׳ מלוה הל׳ ד׳ במה שכתב הרמב״ם טען הלוה שמטלטלין אלו שבידי אינם שלי אלא פקדון הם בידי או שכורין או שאולין אין שומעין לו, אלא יביא ראיה או יגבה מהן בעל חובו, וכתב על זה המ״מ ויש לתמוה מה טעם לא יהי׳ נאמן מתוך שיכול לתתם במתנה או למכרן, וכתב על זה והרמב״ן אומר כמסתפק שאחר שתבעוהו בחובו אינו נאמן לומר במה בידו שהוא של אחרים דחזקה כל מה שבידו הוא שלו ומיגו במקום חזקה כזו לא אמרינן, לפי שאדם עשוי לעשות קנוניא להפקיע ממון חבירו עכ״ל, וקשה דא״כ אמאי נאמן בליכא ע״א שחטף לומר אין חטפי ודידי חטפי הא המיגו הוא נגד חזקה שכל מה שביד אדם הוא שלו, וצ״ל דהפה שאסר הוא הפה שהתיר אלים ממיגו ומהני אפי׳ נגד חזקה שכל שביד אדם הוא שלו, ולכן מיושב דהיכא דאיכא ע״א אין אנו צריכין להודאתו שחטף, דכ״ז שלא נשבע כנגד העד הרי הוא כשנים וליכא אלא מיגו, ומיגו לא מהני במקום חזקה, שכל מה שביד אדם הוא שלו, ואחר שהדפסתי דברים אלו מצאתי שכן כתב הגר״א בהגהותיו על הרמב״ם של הלכה זו שכתב בטעמו של הרמב״ם שכתב שאינו נאמן הלוה לומר פקדון הם בידי אפי׳ היכי שיש לו מיגו שהוא נלמד מנסכא דר׳ אבא היכי דאיכא ע״א דאינו נאמן במיגו, וב״ה שכיוונתי לדבריו.
ובזה בארתי דין מודה בשטר שכתבו דאיכא מ״ד דאין צריך לקיימו והקשו בתוס׳ בכתובות דף כ׳ להך מ״ד מ״ט אינו נאמן לטעון פרוע במיגו דמזוייף, ותירצו דשמא ירא הלוה לומר מזוייף שמא יכחישוהו, ועוד כתבו מפירש״י דד״ת עדים החתומים על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד, ורבנן הוא דאצרכו קיום, וכי אצרכו היכי דטעין מזוייף, אבל היכי דטעין פרוע לא אצרכו קיום, ותירוץ רש״י אינו מובן דמה מהני סברא זו עכ״פ איכא מיגו דאי בעי הוי טעין מזוייף ואז היו מצריכין קיום, ואמרתי בזה דשני התירוצים צריכין זה לזה, דתי׳ הראשון שירא הלוה לומר מזוייף שמא יכחישוהו לא מהני אלא על מיגו דהוי משום הוכחה וראיה, אבל לסברת הפה שאסר הוא הפה שהתיר לא מהני זה, דעכ״פ כיון שהוא האוסר הוא המתיר, וכל עיקר שהשטר הוא אמת לא ידענו אלא מפיו והוא אומר פרעתי. לכן פירש״י דמעיקר הדין שטר אינו צריך קיום, ורבנן הוא דאצרכו ודוקא היכי דטעין מזוייף, אבל היכי דטעין פרוע ליכא חסרון קיום, ולא הוי הפה שאסר, ומשום טעמא דמיגו הא כתבו התוס׳ שירא לומר מזוייף.
ועכשיו נוכל ליישב השגת הראב״ד שהקשה דאם אין אנו יודעים שהנכסים של אביהן, א״כ למה ליה לומר מיגו דאי בעי אמר לקוחה היא בידי לימא מיגו דאי בעי אמר דידי הוא, אבל לפי״מ שבארנו יש לומר דמה דנאמן לומר לקוחה במיגו דאי בעי אמר שלי הוא, זהו גדר הפה שאסר, אבל אם הוא טוען משכנתא הוא הרי הוא לעשות חוב, וזה א״א ע״י הפה שאסר דלעשות חוב זהו ענין אחר ולא שייך למה שיכפור לו הקרקע, ואנו צריכין לבוא כאן רק מטעם מיגו, ובזה נוכל לומר כמש״כ התוס׳ דמיגו דאי אמר מזוייף לא הוי מיגו שירא לומר מזוייף פן יקיימוהו ה״נ אינו רוצה לכפור עצם שייכות הנכסים לאביהם דשמא יתברר שהנכסים של אביהם, ולכן דוקא בטענת לקוחה שהוא על הנכסים שייך לבוא מדין הפה שאסר, ואין חסרון במה שירא לכפור עיקר הנכסים וכמש״כ גבי שטר, אבל לעשות חוב אינו יכול מדין הפה שאסר וצריך דוקא מיגו, ובזה ליכא מיגו, ולכן צריך דוקא מיגו דאי בעי אמר לקוחה היא, והיינו דלקוחה נאמן בהפה שאסר שיכול לומר שמעיקרא שלו היא, ועכשיו נאמן בטענת משכנתא היא במיגו דלקוחה.
אכן זה כתבתי ע״פ ד׳ רש״י ותוס׳ גבי שטר למ״ד א״צ לקיימו ולהלכה הא קיי״ל צריך לקיימו, ובהל׳ מלוה ולוה פרק י״ד הל׳ י״ד בארתי ברחבה טעם שיטת מ״ד צריך לקיימו, ובארתי שם דין שנים אדוקים בשטר, ומבואר שם דבאמת צריך ביאור מה פליגי רבי ורשב״ג גבי שנים אדוקים בשטר, בשטר שאבד במודה בשטר שכתבו, דזו הפלוגתא שייך בכל שטר, ובארתי דבכל שטר איכא בין טעמא דמיגו בין טעמא דהפה שאסר, אבל גבי שנים אדוקים בשטר ליכא טעמא דמיגו משום דבכל שטר אם יטעון מזוייף לא יזכה בזה שיהי׳ צריך התובע לקרוע השטר, דהא יטעון השטר אמת ואני מחזיק השטר עד שאמצא עדי קיום אבל בשנים אדוקין בשטר כיון שהלוה מחזיק השטר וטוען פרעתי הא אין אנו יכולין ליקח ממנו השטר וליתנו להמלוה דהא גם הלוה מוחזק, וא״כ צריך לקרוע השטר וליתן חצי להלוה אף שיופסד כל השטר, וא״כ אין זה מיגו בעד הלוה לטעון מזוייף, דאם יטעון מזוייף ודאי יתנו כל השטר להמלוה עד שימצא עדי קיום, ובזה מבואר מה דבכל מקום לא אמר הגמ׳ טעמא דמ״ד צריך לקיימו וכאן גבי שנים אדוקים בשטר אמר הגמ׳ טעמא דמאן קא משוי להאי שטרא לוה הא אמר דפרוע, והיינו דכאן ליכא טעמא דמיגו, לכן אמר דעכ״פ איכא טעמא דהפה שאסר, עכ״פ לפי״ז מוכח דבכל שטר איכא נמי טעמא דמיגו למ״ד צריך לקיימו, ואינו סובר כסברת התוס׳ דירא לומר מזוייף פן יקיימוהו, א״כ הא לא נוכל ליישב דעת הרמב״ם ע״פ סברת התוס׳.
אולם יש לומר עוד בטעם מחלוקת מ״ד מודה בשטר שכתבו צריך לקיימו, ומ״ד א״צ לקיימו לפי״מ שכתבתי דמ״ד צריך לקיימו אינו סובר כסברת רש״י דלא אצריך קיום אלא אם טוען מזוייף, אבל אם טוען פרוע לא אצריך קיום, דיש להסביר זה עוד יותר דזה תלוי בעיקר דין תקנת קיום אם מה שהצריכו חכמים קיום הוא דוקא אם הנתבע טוען על השטר מזוייף, וכמו שכתב רש״י ולפי זה אם הנתבע טוען שאינו יודע ואינו זוכר אם הוציא שטר כזה דהא הוא אינו חתום בהשטר רק העדים, והוא טוען שאינו זוכר אם הוציא שטר זה, לפי פירש״י נאמן שבטוען שמא לא הצריכו חכמים קיום, או שחכמים הצריכו קיום בכל אופן ואם אינו מודה בפירוש בהשטר שהוא אמת צריך קיום, ולפי זה אם גם בטוען איני יודע צריך קיום יש לומר דגם בטוען פרוע צריך קיום והוי הפה שאסר, כיון דבלא הודאתו שהשטר אמת לא היו גובין בהשטר אפי׳ אם לא היה טוען מזוייף אלא איני יודע, ומבואר עכשיו טעם המחלוקת בין מ״ד צריך לקיימו ובין מ״ד א״צ לקיימו, דמ״ד א״צ לקיימו סובר כמו שפירש״י דדוקא בטוען מזוייף הצריכו קיום, אבל באומר איני יודע לא צריך קיום, ולכן בטוען פרוע ג״כ א״צ קיום, אבל מ״ד צריך לקיימו סובר דדוקא אם מודה הנתבע בפירוש בהשטר שהוא אמת גובין, אבל אם אינו מודה וטוען אינו יודע ג״כ אין גובין, ולכן שפיר הוי הפה שאסר אפי׳ בטוען פרוע, ומבואר מה דאמר הגמ׳ בב״מ בהך סוגיא דשנים אדוקין בשטר בטעמא דמ״ד צריך לקיימו מ״ט חספא בעלמא הוא מאן קא משוי להאי שטרא לוה הא קאמר דפרעיה, והיינו דמעיקרא הוא חספא ואינו צריך שיטעון מזוייף, דאפי׳ אם טוען איני יודע ג״כ אין גובין בו, לכן גם בטוען פרוע הוי הפה שאסר.
ולפי״ז נוכל לומר דגם לענין מיגו תלוי בזה דסברת התוס׳ שכתבו דירא הלוה לומר מזוייף פן יקיימוהו זה שייך אם צריך לומר מזוייף ויוחזק כפרן, אבל אם גם כשטוען אינו זוכר אם צויתי לכתוב שטר זה ג״כ אין המלוה גובה הא יש לו מיגו שהי׳ יכול לומר איני יודע, ולכן למאן דסבר צריך לקיימו משום דסבר חספא בעלמא הוא, לבד מה דאיכא הפה שאסר איכא נמי מיגו, ולכן בכל מקום לא הוצרך הגמ׳ לומר חספא בעלמא הוא ואף דלפי סברתנו גם לסברת מיגו צריך לטעמא דחספא בעלמא, אך זה לא קשה כיון דעיקר הסברא דשמא ירא הלוה לומר מזוייף אינו מפורש בגמ׳, אבל לומר הפה שאסר הוא הפה שהתיר, כיון דזה שכתב רש״י בטעמא דמ״ד א״צ לקיימו משום דדבר תורה עדים החתומים על השטר נעשה כמו שנחקרה עדותן בב״ד מפורש בגמ׳ וכאן אנו צריכים להפה שאסר, לכן מפרש הגמ׳ טעמא דמ״ד צריך לקיימו דסובר דעכשיו דתיקנו חכמים קיום הוי בלא קיום כמו חספא בעלמא, ולכן כשמודה בשטר שכתבו הוי הפה שאסר.
איברא דמה שכתבתי דשייך מיגו במודה בשטר שכתבו אף לפי ד׳ התוס׳ דהיכא דירא שמא יקיימוהו אינו מיגו דזה דוקא היכי דצריך לטעון מזוייף ויוחזק שקרן, אבל אם באומר איני יודע אם השטר אמת ג״כ אין גובין בו, שפיר איכא מיגו שהי׳ יכול לומר איני יודע, יסוד זה נסתר מדברי הש״ך בכללי מיגו שהביא מדברי הד״מ והסמ״ע שכתבו דמיגו דאיני יודע לא הוי מיגו, וכתבו זה מדברי הר״נ בפ׳ כל הנשבעין ומדברי התוס׳ בב״מ דף צ״ז, אך עיינתי בדברי הר״נ ובד׳ התוס׳ וראיתי דלשיטת הרמב״ם אין הוכחה לזה, דהר״ן חולק שם על דברי הר״י מיגש דסובר דמיגו לאיפטורי משבועה לא אמרינן, ומשום זה כשהקשה על זה דאמר הגמ׳ דכשתבעו ליתומים מנה חוב של אביהם ואמרו חמשין אית לך וחמשין לית לך חייבין שבועה, ואם אמרו וחמשין לא ידענא פטורין, ואמאי אין נאמנים באמרו וחמשין לית לך במיגו דהוי אמרו לא ידענא, ומזה הוכיח דמיגו דאינו יודע לא הוי מיגו, וכן הוכיחו זה מהא דאמר הגמ׳ בפ׳ הבית והעליה על מתני׳ דאם הי׳ אחד מכיר מקצת אבניו נוטלן, דהלה טוען איני יודע ובמקצת מודה, והא יש לו מיגו שהיה אומר בכולן איני יודע, דאין כאן העזה דאינו מחויב להכיר אבניו, וע״כ דמיגו דאיני יודע לא הוי מיגו, אבל כל זה אם אמרינן מיגו לאיפטורי משבועה, אבל לשיטת הרמב״ם דסובר כהר״י מיגש דלא אמרינן מיגו לאיפטורי משבועה אין הוכחה לזה, וממילא לשיטתו שפיר נוכל לומר כדברינו דלדידן דאית לן מודה בשטר שכתבו צריך לקיימו שייך מיגו אפי׳ לפי סברת התוס׳ דהיכי שירא שיתברר שלא כדבריו לא הוי מיגו ודוקא היכי דיכול לטעון אינו יודע וכמו שנתבאר.
ועכשיו שפיר נוכל לומר כמו שכתבנו דע״כ צריך לומר מיגו דאי בעי אמר לקוחה היא, משום דלומר מיגו דאי בעי אמר דידי הוא, בזה ע״כ צריך לטעון דידי הוא דלא שייך מיגו שיאמר איני יודע, דזה לא שייך אלא על שט״ח שתיקנו חכמים דצריך ודאי קיום למ״ד צריך לקיימו, אבל בקרקע לא שייך שיש לו מיגו דאי בעי אמר איני יודע, דבטענת איני יודע ודאי לא יזכה בהקרקע בתורת ודאי ואין זה מיגו, דיותר טוב לו לטעון משכנתא דשמא יתברר שהיתה של אביהם, ולכן אמר הגמ׳ וכן כתב הרמב״ם מיגו דאי בעינא אמינא לקוחה היא בידי, דבזה יוכל לזכות בהפה שאסר שיכול לומר שלי היא.
מי שהחזיק בנכסי קטן שנים רבות...נאמןבבא בתרא לב,ב (עם ליקוט מפירוש ר״י בן חכמון):
רבא בר שרשום נפק עליה קלא דקא אכיל ארעא דיתמי. (אתא לקמיה דאביי) אמר ליה אביי, אימא לי איזי גופא דעובדא היכי הוה (כלומר, אמור לי עכשיו עיקר הדבר היאך היה)? אמר ליה, ארעא (ההיא ארעא דנפק עלה קלא, וקא אכלינא לה, והיא דיתמי) במשכונתא הוה נקיטנא מאבוהון דיתמי, והוה לי זוזי אחריני גביה, ואכלתה שני משכנתא (ושלימו להו שני דמשכנתא), אמינא אי מהדרנא לה ארעא ליתמי ואמינא דאית לי זוזי אחריני גבי דאבוכון (ואע״ג דמפיקנא לשטרא דידי ומקיים), אמור רבנן הבא ליפרע מנכסי יתומים לא יפרע אלא בשבועה. אלא אכבשיה לשטר משכנתא ואוכלה שיעור זוזי (ומהדרנא לה ליתמי), דמיגו דאי בעינא אמינא לקוחה היא בידי (מאבוהון דיתמי) מהימננא (דהא אכלנא לה שני חזקה באפי יתמי), כי אמינא דאית לי זוזי גבייכו (ונקיטנא להאי ארעא עד דאכילנא שיעור זוזי) מהימננא. אמר ליה (אביי), לקוחה בידי לא מצית אמרת, דהא איכא עלה קלא דארעא דיתמי היא (וידיעה היא לאבוהון בסהדי, וכי האי גונא לא מהניא לך תפיסה ולא מידי); אלא זיל אהדרה ניהלייהו, וכי גדלי יתמי אשתעי דינא בהדייהו.
רבינו פירק את הסיפור לחלקיו כדי להסיק את כל ההשלכות ההלכתיות.
שנים רבות – יש לעמוד על דיוק לשונו הזהב: לעיל הלכה ה וכן לקמן הלכה י כתב: ״אפילו אכלה...כמה שנים״, וראה מה שביארתי שם, אבל בניגוד לניסוח שם כתב כאן: ״שנים רבות״. ברור שכאן מספיקות שלש שנים שהם שני חזקה, ומובן מאיליו שהוא הדין אם החזיק יותר ולא צריך להגביל את הדין לשלש שנים דווקא. לפיכך השתמש רבינו בביטוי ״שנים רבות״ שפירושו על פי ספרא פ׳ מצרע (ויקרא טו,כה) על הכתוב ׳ימים רבים׳: ״רבים – שלשה. יכול רבים עשרה? אמר ימים ואמר רבים, מה ימים מיעוט ימים שנים, אף רבים מיעוט רבים שלשה״. מעתה ״שנים רבות״ פירושו משלש שנים ומעלה.
והשווה לקמן טו,ז: ״שאדם קורא לשנים רבות שני חזקה״.
שהרי אינה מוחזקת שהיה לאביו שלזה – פירושו זה של רבינו הוא כפירוש רבו הר״י מיגאש במעשה דרבא בר שרשום בחידושיו שם:
...פירוש: אבא בר שרשו לא אכלה בחיי אבוהון דיתמי שני חזקה, דאילו אכלה בחיי אבוהון דיתמי שני חזקה הוה יכיל למיטען לקוחה היא בידי, אלא האי דאכלה שני חזקה לאחר דמית אבוהון הוא דאכלה, ומשום הכי כי איכא עלה קלא דארעא דיתמי היא – לא קיימא עלייהו חזקה, דהא אין מחזיקין בנכסי קטן, דכיון דהוה ידע דקטן לאו בר מחאה הוא איבעי ליה לאזדהורי בשטריה. והיינו דקאמר ליה: ״לקוחה היא בידי – לא מצית אמרת״, דהא נפק עלה קלא דארעא דיתמי הוא וחזקה לא קיימא לך עלה, דהא לא אחזיקת בחיי אבוהון, אלא לבתר דמית אבוהון הוא דאחזקת בה – ואין מחזיקין בנכסי קטן; הילכך זיל אהדרה לארעא ליתמי, ולכי גדלי אשתעי דינא בהדייהו, אבל השתא לית לך לאשתעי דינא בהדייהו דהא אמרי׳ (ערכין כב,א): אין נזקקין לנכסי יתומים, אלא אם כן היתה ריבית אוכלת בהן. והא דקאמר ליה: ״לקוחה היא בידי, לא מצית אמרת – דהא נפק עלה קלא דארעא דיתמי הוא״, משום דאי לא נפיק עלה קלא דארעא דיתמי הוא, אלא רבא בר שרשו הוא דקא מודי דיתמי הוא, לא הוה אמרינן בכי הא: ״לקוחה היא בידי – לא מצית אמרת״, דכי אמרינן אין מחזיקין בנכסי קטן – הני מילי היכא דידיעא דהאי ארעא דאבוהון דיתמי הוא, וקא טעין איהו דזבנה, אבל היכא דלא ידיעא דארעא דיתמי היא, אלא איהו הוא דקא מודה דארעא דאבוהון הוא וקא טעין דזבנתה מיניה, אמרינן בהו מיגו דאי בעי אמר ״דהאי ארעא דידי הוא ולא דאבוהון דיתמי הוה מעולם״ – מהימן, כי אמר נמי השתא ״דהאי ארעא דאבוהון דיתמי הוה וזבנתה מיניה״ – מהימן, ואע״ג דלא אכלה שני חזקה בחיי אבוהון משום דהפה שאסר הוא הפה שהתיר.
אכלה...בחיי אביהן...נאמן לומר חוב...וגובהו שלא בשבועה וכו׳ – זה מפורש במעשה דרבא בר שרשום הנ״ל שהסביר שלכך העדיף לכבוש תחת ידו את שטר המשכונה ולאכול פירות כשיעור חובו, מפני שאילו החזיר את השדה ותבע את חובו, ״אמור רבנן: הבא ליפרע מנכסי יתומים לא יפרע אלא בשבועה״. כלומר, הוא עשה מה שעשה כדי שלא להתחייב שבועה; ״אלא אכבשיה לשטר משכנתא ואוכלה שיעור זוזי, דמיגו דאי בעינא אמינא לקוחה היא בידי – מהימננא, כי אמינא אית לי זוזי גבייכו – מהימננא״. כל זה אמר בלשון עתיד – ״אני אֹכַל כשיעור חובי״ – כלומר, על ידי הסתרת שטר המשכונה אוכל לגבות שיעור חובי בגלל נאמנות במיגו, וכך פירש ר״י מיגאש: ״אנקוט לה להאי משכנתא עד דאכילנא שיעור זוזאי״. ועל כך לא חלק עליו אביי, אלא שאביי אמר לו שכל זה היה נכון אילו לא היתה השדה מוחזקת לאביהם, אבל הואיל וידוע כי של אביהם היתה שדה זו – אינו נאמן. מעתה מוכח שאילו היה באמת נאמן, כי אז היה פטור משבועה. לא כמו שמפרש הראב״ד שרצה לפטור עצמו משבועה אחר אכילה, שהרי פסק לו אביי, ״זיל אהדרה ניהלייהו, וכי גדלי יתמי אשתעי דינא בהדייהו״ = לך החזר אותה, הקרקע, להם, וכאשר יגדילו תעשה עמהם דין. הרי שאמר לו להחזיר את הקרקע בלבד, ואילו כבר אכל הפירות כנגד החוב היה צריך להחזיר אותה ואת הפירות.
הראב״ד מקשה בשתים על רבינו:
א) בשאינה ידועה שהיתה של אביהם, למה לי למימר מיגו דאי בעי אמר ״לקוחה היא בידי״, לימא דאי בעי אמר ״דידי היא״! ונראה שרבינו ודאי אינו חולק בזה שיכול היה לומר ״שלי היא ולא היתה של אביהם מעולם״ וכמו שכתב הר״י מיגאש. ברם רצה רבינו להשמיע רבותא שאפילו הודה ואמר ״לקוחה היא בידי מאביהם״ גם כן נאמן משום שהפה שאסר הוא שהתיר. ממילא יש לו גם מיגו לטעון ״משכונה היא בידי ויש לי חובה עליה כך וכך״.
ב) היתכן שמשום קול בעלמא מבטלים מגו וחזקת ממון? ברם רבינו דייק בלשונו. יש לעמוד על ההנגדה ״אינה מוחזקת שהיה לאביו של זה״ לעומת ״יצא עליה קול שהיא של יתומים״. זאת אומרת, אין המדובר כאן בקול הברה (כגיטין פט,א), אלא בקול שעל פיו מוחזקת השדה שהיתה של אביו, דהיינו שידועה השדה בציבור שהיא של אביו. והשתמש רבינו במונח ״קול״ כדרכו בקודש להביא את לשון המקור בגמרא. השווה הלכות אישות ט,כב: ״האשה שיצא עליה קול שהיא מקודשת לפלוני, הרי זו בחזקת מקודשת אע״פ שאין שם ראיה ברורה. וכל קול שלא הוחזק בבית דין – אין חוששין לו. וכיצד הוא הקול שתוחזק זו בו שהיא מקודשת? כגון שבאו שנים והעידו שראו הנרות דולקים, ומטות מצעות, ובני אדם נכנסין ויוצאין, ונשים שמחות לה ואומרות, נתקדשה פלונית היום״. ונראה שעל פי זה פירש כאן הר״י בן חכמון: ״וידיעה היא לאבוהון בסהדי״. ובגמרא מבואר שאמר לו אביי לרבא בר שרשום בבית דין: ״איכא עליה קלא דארעא דיתמי היא״ – הרי שהקול הזה הוחזק בבית דין. כמו שעל פי הקול מוחזקת האשה לאשת איש וחיוב מיתה, כך הקול הזה שעל פיו מוחזקת השדה ליתומים.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםתשובות הרמב״ם הקשורות למשנה תורהראב״דהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמרכבת המשנהאבן האזליד פשוטההכל
 
(ט) אכלה שני חזקה בחיי אביהן, מתוך שיכול לומר לקוחה היא בידי מאביהן, נאמן לומר חוב יש לי על אביהן ואגבהא אותו מן הפירות. וגובהו שלא בשבועה, מתוך שיכול לומר שלי היא:
Different rules apply if the person in possession benefited from the field for the time necessary to establish a claim of ownership during the lifetime of the orphans' father. Since he could have claimed that he is the owner because he purchased it from their father, we accept his word when he claims that a debt is owed him by their father. He collects the debt from the produce of the field. Since he could say that the produce belongs to him, he is not required to take an oath concerning it.
א. ד: וגובה. אך זהו המשך טענתו.
משנה תורה דפוסיםראב״דמגדל עוזלחם משנהמרכבת המשנהיד פשוטהעודהכל
אֲכָלָהּ שְׁנֵי חֲזָקָה בְּחַיֵּי אֲבִיהֶן מִתּוֹךְ שֶׁיָּכוֹל לוֹמַר לְקוּחָה הִיא בְּיָדִי מֵאֲבִיהֶן נֶאֱמָן לוֹמַר חוֹב יֵשׁ לִי עַל אֲבִיהֶן. וְגוֹבֶה אוֹתוֹ מִן הַפֵּרוֹת וְגוֹבֵהוּ שֶׁלֹּא בִּשְׁבוּעָה מִתּוֹךְ שֶׁיָּכוֹל לוֹמַר שֶׁלִּי הֵן:
אכלה שני חזקה בחיי אביהן, מתוך שיכול לומר, לקוחה היא בידי מאביהן נאמן לומר, חוב יש לי על אביהן ואגבה אותו מן הפירות, וגובהו שלא בשבועה מתוך שיכול לומר, שלי הוא – א״א: נראה מדבריו אפילו יצא עליה קול שהיא של יתומים. וזו היא טעות גדולה, דהיא היא. ועוד אני אומר, שלא יועיל לו שום מיגו לגבות לכתחלה בלא שבועה, מידי דהוה אנשבע על המשכון שאמרו הגאונים, שהוא נשבע ונוטל. ורבה בר שרשום דקא בעי למיפטר נפשיה משבועה, אחר אכילה קאמר, בין תבין.
(סיום) סליקו הלכות טוען ונטען
אכלה שני חזקה בחיי אביהם כו׳ עד מתוך שיכול לומר שלי היא: כתב הראב״ד ז״ל נראה מדבריו אפילו יצא עליו קול וכו׳:
ואני אומר תמה אני גם על אלו הלשונות שהוא מפרש דברי ר״מ ז״ל ודעתו לפי רצונו ומקשה והלא עיניך רואות כמה בירר דבריו ז״ל בסמוך והעתקתי לשונו דאם יצא עליה קול שהיא של יתומים אלא ודאי המחלוקת ישנה כמו שכתבתי ומפרש אותה פירוש רבותיו דכי אמרינן אין מחזיקין בנכסי קטן הני מילי היכא דידיעא דהאי ארעא דאבוהון דיתמי הוה וקא טעין איהו דזבנה אבל היכא דלא ידיעא אלא איהו הוא דקא מודי דארעא דאבוהון הוה וקא טעין דזבנה מיניה אמרינן בהו מגו ואע״ג דלא אכלה שני חזקה בחיי אבוהון דיתמי דהפה שאסר הוא הפה שהתיר אלו דברי רבו בפירושיו ועל דרך זה כתב ר״מ ז״ל זה הדין והדין דין אמת וזה פירוש נכון והרוצה לחלוק יחלוק אבל צריך להביא ראיה מעצמו אבל לא ידון דעת שכנגדו כרצונו ואם לא הביא חזרה לסברא ונהרא נהרא ופשטיה:
אכלה שני חזקה וכו׳ – מוכח בהדיא כדכתב הר״א ז״ל בהשגות שאפי׳ שיצא הקול כיון שהחזיק בחיי אביהן שלש שנים מהני חזקתו ועובדא דרבה בר שרשום (שם דף ל״ב:) מפרשה רבינו ז״ל כשהחזיק בפני הקטן ע״כ יש לתמוה על הטור ז״ל בסימן קמ״ט שכתב דאם החזיק בה שלש שנים בחיי האב דאם יצא הקול לא מהני חזקתו וכתב על זה וכ״כ הרמב״ם ז״ל ורבינו האי ז״ל ופירש ה״ר יונה דבריהם שאם יצא הקול בחיי האב קודם שהחזיק שלש שנים וכו׳ דמשמע דאית ליה בדברי רבינו ז״ל דחזקת שלש שנים בחיי האב לא מהני היכא שיצא הקול והוא הפך המובן מדבריו וכמו שפירשו הר״א וה״ה ז״ל דבריו והתימה על הרב ב״י ז״ל שראה דברי הר״א וכתב ודברי ה״ה שדעת הרמב״ם כדברי רב האיי וכדכתב הטור ז״ל. ומיהו רבינו ז״ל אית ליה בהא כפירוש רשב״ם ז״ל דהוא מפרש לקוחה היא בידי לא מצית אמרת דאי הוה אמר ליה לא מהני וכמו שכתב אינו נאמן שהרי אין מחזיקין בנכסי קטן כלומר דכיון דהחזקה של קטן לאו חזקה היא דקול מבטל החזקה ומשמע דאינו יכול לומר לקוחה היא בידי אבל מ״מ אין דעתו כפירוש רשב״ם ז״ל שמפרש שאפי׳ אכלה שלש שנים בחיי אביהן מהני דבאכלה שלש שנים בחיי אביהן אית ליה דאפילו יצא הקול לא מבטל החזקה ואם היה הטור ז״ל אומר דמסכים רבינו ז״ל עם רשב״ם ז״ל בפירוש הלכה לבד הוה ניחא אבל מ״ש שהוא מסכים בענין הדין דאפי׳ אכלה שלש שנים בחיי אביהם דלא הויא חזקה היכא דיצא הקול ליתא כדכתיבנא ודבריו צ״ע. ויש נסחאות בדברי רבינו ז״ל דכתיב בהו בדינא קמא דהחזיק בנכסי קטן וה״ז גובה בשבועה מה שטען לאביו והנסחא הזאת היה לו לבעל ההג״ה בדברי רבינו והוקשה לו דעובדא דרבה בר שרשום לא מתיישבה דאיהו הוה בעי למפטר משבועה ומ״מ הרי הוא נשבע ותירץ דלא הוה מקפיד רבה בר שרשום אלא על המתנה שהיה צריך להמתין עד אשר יגדלו ומה שאמרו בגמרא אמרי רבנן הבא ליפרע מנכסי יתומים וכו׳ דמשמע דעל השבועה היה חושש וכדכתבו התוס׳ ז״ל כבר יישבו הרא״ש ז״ל בפסקיו דה״ק אם לבסוף לא הייתי נשבע הייתי ממתין כדי שלא אשבע אבל כיון דלבסוף אני נשבע משום דאמור רבנן הבא ליפרע וכו׳ טוב לי שאשבע לאלתר ממה שאמתין עד אשר יגדלו לפי גירסא זו קשה דאמאי בחלוקה בתרא דאכלה בחיי אביהן כתב רבינו ז״ל דגובה שלא בשבועה ופירש הרב המגיד ז״ל הטעם לפי שאין כאן טענת ברי הפך דברי זה המחזיק ואין נשבעין על טענת שמא והלא בחלוקה קמא ג״כ אין כאן טענת ברי ואמאי צריך שבועה. וי״ל דלפי גירסא זו דגריס בעל ההג״ה בדברי רבינו ז״ל י״ל דאין הטעם באכלה שני חזקה בחיי אביהן דגובה שלא בשבועה משום דאין כאן טענת ברי אלא משום דאכלה שני חזקה עדיף ואלים טפי וגובה שלא בשבועה. וה״ה ז״ל דכתב טעם זה סובר דבדינא קמא ג״כ גובה שלא בשבועה וגריס בדברי רבינו ז״ל כגירסא דגריס בכ״מ בדברי רבינו ז״ל וה״ז גובה משבחה מה שטען שטעין דגריס משבחה במקום בשבועה וכו׳ שגובה מהשבח והפירות מה שטען ומ״מ לכל הגירסאות צ״ל ע״כ דמ״ש רבינו ז״ל אכלה שני חזקה בחיי אביהן דנאמן הוי אפי׳ יצא הקול דבדינא קמא כתב רבינו שהרי אין מחזיקין בנכסי קטן כלומר הטעם דהקול מבטל החזקה הוא מפני שהיא גרועה משמע דכשהחזקה אינה גרועה אלא שהיה בחיי אביהן דלא משגחינן בקלא הפך דברי הטור ז״ל שלא הבין כן בדברי רבינו ודבריו צריכין עיון כדכתיבנא:
אכלה שני חזקה וכו׳. עיין השגות דמפרש דמשו״ה רצה רבא בר שרשום לפטור עצמו משבועה הואיל שכבר אכל ולא בא להוציא במיגו וגם ס״ל להר״א דאפי׳ החזיק בחיי האב יציאת קול מבטל המיגו דחשיב מיגו דהעזה וזהו שכתב וזהו טעות גדולה דהיא היא פי׳ דמלתא דרבא בר שרשום הו״ל בהחזיק ג׳ שנים בחיי האב ועיין מ״ש בפרקין ה״ח דשיטת רבנו ורבו ברורה כמ״ש המ״מ ועיין טור שו״ע סימן קמ״ט.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

משנה תורה דפוסיםראב״דמגדל עוזלחם משנהמרכבת המשנהיד פשוטההכל
 
(י) בורח שברח מחמת סכנת נפשות, כגון שהיה המלך מבקש אותוא להמיתו, אין מחזיקין בנכסיו. אפילו אכל המחזיק כמה שנים וטען שלקח, אין אכילתו ראיה, ואין אומרין לבעל השדה למה לא מיחיתה, מפני שהוא מתעסק בנפשו. אבל הבורח מחמת ממון, הרי הוא ככל אדם, ואם לא מיחה מחזיקין בנכסיו:
When a person has to flee because of a danger to his life - e.g., the king desired to kill him - a claim of ownership cannot be established with regard to his property. Even if the person in possession of it derived benefit for several years and claimed that he purchased it, the fact that he derived benefit is not significant. We do not tell the owner of the field: "Why didn't you protest?⁠" For the answer is obvious; he was concerned over his life. If, however, a person flees because of financial matters, he is considered like any other person. Thus, if he does not protest, a claim of ownership can be established over his property.
א. בד׳ לית. אך ע׳ בראשית לז, יח.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטהעודהכל
בּוֹרֵחַ שֶׁבָּרַח מֵחֲמַת סַכָּנַת נְפָשׁוֹת כְּגוֹן שֶׁהָיָה הַמֶּלֶךְ מְבַקֵּשׁ לַהֲמִיתוֹ. אֵין מַחֲזִיקִין בִּנְכָסָיו אֲפִלּוּ אָכַל הַמַּחֲזִיק כַּמָּה שָׁנִים וְטָעַן שֶׁלָּקַח אֵין אֲכִילָתוֹ רְאָיָה. וְאֵין אוֹמְרִים לְבַעַל הַשָּׂדֶה לָמָּה לֹא מָחִיתָ מִפְּנֵי שֶׁהוּא מִתְעַסֵּק בְּנַפְשׁוֹ. אֲבָל הַבּוֹרֵחַ מֵחֲמַת מָמוֹן הֲרֵי הוּא כְּכׇל אָדָם וְאִם לֹא מִחָה מַחֲזִיקִין בִּנְכָסָיו:
בורח שברח עד מחזיקין בנכסיו. פ׳ חזקת הבתים (דף ל״ח) ומייתי לה פ״ב דכתובות (דף ט״ז):
בורח שברח מחמת סכנת נפשות וכו׳ – מסקנא דגמרא שם אמר רבא הלכתא אין מחזיקין בנכסי בורח וכו׳:
בורח שברח מחמת סכנת נפשות...אין מחזיקין בנכסיובבא בתרא לח,ב (עם פירוש ר׳ ישמעאל בן חכמון):
אמר רב יהודה אמר רב, אין מחזיקין בנכסי בורח. כי אמריתה קמיה דשמואל, אמר לי:
וכי למחות בפניו הוא צריך? ורב מאי קא משמע לן? מחאה שלא בפניו לא הויא מחאה, והאמר רב, מחאה שלא בפניו הויא מחאה! רב טעמא דתנא דידן קמפרש, וליה לא סבירא ליה. ואיכא דאמרי: אמר רב יהודה אמר רב, מחזיקים בנכסי בורח. כי אמריתה קמיה דשמואל, אמר לי: פשיטא, וכי למחות בפניו הוא צריך? ורב מאי קא משמע לן? מחאה שלא בפניו הויא מחאה, והא אמרה רב חדא זימנא! אלא הא קא משמע לן, דאפילו מיחה בפני ב׳ שאין יכולין לומר לו – הויא מחאה. דאמר רב ענן, לדידי מפרשא לי מיניה דמר שמואל: מיחה בפני שני בני אדם שיכולים לומר לו – הויא מחאה; מיחה בפני שני בני אדם שאין יכולין לומר לו – לא הויא מחאה. ורב? חברך חברא אית ליה, וחברא דחברך חברא אית ליה. אמר רבא, הלכתא: אין מחזיקין בנכסי בורח, ומחאה שלא בפניו הויא מחאה (ואפילו מיחה בפני בני אדם שאינן יכולין לומר לו, כגון שאין רוצין ללכת למקום המחזיק, או שלא היו רשאין ללכת לשם הויא מחאה). (ומתמהינן) תרתי (קאמרת דקשיין אהדדי, אמרת אין מחזיקין בנכסי בורח, אלמא לא בעי מחאה, והדר אמרת, דמחאה שלא בפניו הויא מחאה, אלמא בעי מחאה)? (ופשטינן) לא קשיא, כאן בורח מחמת ממון, כאן בורח מחמת מרדין (פירוש: שאם ברח בעל הקרקע מפני בני אדם שנושין בו ממון והחזיק זה בנכסיו ולא מיחה בו, קימא ליה חזקה, שהרי יכול הוא להודיע בעצמו ולעורר על המחזיק במקום שהוא שם. אבל בבורח מחמת שמרד במלך והמלך מבקש אותו להמיתו, אפילו החזיק בנכסיו כמה שנים אין שם חזקה, מפני שאינו יכול להודיע עצמו לשום אדם בעולם שמא יתפרסם ויתפס).
רי״ף בבא בתרא רמז תשו:
אמר רבא: הלכתא אין מחזיקין בנכסי בורח ומחאה שלא בפניו הויא מחאה. תרתי? לא קשיא, כאן בבורח מחמת ממון כאן בבורח מחמת מרדין. ואפילו מיחה בפני [בני] אדם שאין יכולים לומר לו – הויא מחאה. מאי טעמא? חברא – חברך1 אית ליה, וחברא דחברך – חברא אית ליה.
אפילו אכל המחזיק כמה שנים וכו׳ – ראה מה שביארתי לעיל הלכה ה (ד״ה הגוי). גם כאן משמיענו רבינו להוציא מדינא דמלכותא שבארבעים שנה עלתה לו חזקה, שאין כן הדין בבורח מחמת נפשות. והוזקק לכך מפני שלהלכה קיימא לן בדרך כלל ״דינא דמלכותא – דינא״, אולם ראה שפסק בהלכות גזלה ואבדה ה,טו: ״מלך שהיו דיניו שכל מי שלא יתן המס שעל השדה תהיה השדה לנותן המס, וברח בעל השדה מפני המס, ובא זה ונתן מס שעליה למלך ואכל פירותיה – אין זה גזל, אלא אוכל פירותיה ונותן המס עד שיחזרו הבעלים, שדין המלך דין הוא״. הרואה יראה שגם שם אין הדין לגמרי כמו שגזר המלך, שהרי חוק המלך הוא ״שכל מי שלא יתן המס שעל השדה – תהיה השדה לנותן המס״, ורבינו פסק שנותן המס אוכל הפירות עד שיחזרו הבעלים בלבד, ואין השדה נעשית שלו, ושם ביארתי. עוד פסק שם (הלכה יג): ״מלך שכעס על אחד מעבדיו ושמשיו מבני המדינה ולקח שדהו או חצירו – אינו גזל, ומותר להנות בה, והלוקח אותה מן המלך הרי היא שלו ואין הבעלים מוציאין אותה מידו״. ברם גם זה אינו דומה לנידון שלנו, שהרי הדין הפרסי אינו להפקיע את הבעלות לטובת המלך, אלא דין חזקה שלהם הוא חזקת ארבעים שנה, אשר על כן אם בדינינו לא עלתה לו חזקה, איך יועיל דין המלכות לזכותו במה שאינו שלו? הלא לא קנה שדה זו מן המלך! הואיל וכאן מדובר על בורח מאימת המלך, שמא היה עולה על הדעת שתועיל למחזיק דין חזקת ארבעים שנה, משמיענו שאינו כן. אילו גזר המלך להפקיע את רכושו של הבורח, מותר לקנות השדה מן המלך ואין בכך גזל, אבל אם לא לקחם ממנו המלך אין להחזיק בנכסי הבורח בשום אופן.
1. נראה שצריך לומר: ״חברך – חברא אית ליה״.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטההכל
 
(יא) מחזיקין בנכסי אשת איש. כיצד, אכלה מקצת שני חזקה בחיי הבעל, ושלש שנים אחר מיתת הבעל, וטען ואמר אתא מכרת לי ובעליך, מעמידין אותה בידו, מתוך שיכול לומר ממך לקחתיה אחר מות בעליך, שהרי אכלה שני חזקה אחר מיתת הבעל ולא מיחת בו. אבל אם אכלה בחיי בעלה כמה שנים, ולא אכלה שני חזקה אחר מיתת בעלה, אין לו חזקה:
A claim of ownership can be established over the property of a married woman.
What is implied? A person benefited from the land for a portion of the period necessary to establish a claim of ownership during the lifetime of the woman's husband, and for three years after the husband's death. If he claims: "You and your husband sold it to me,⁠" he is allowed to maintain possession. The rationale is that since the person in possession could say: "I purchased it from you after the death of your husband" - for he benefited from it for the amount of time necessary to establish a claim of ownership after the death of her husband and she did not protest his word is accepted with regard to the claim mentioned above.
If, however, he benefited from the property for several years during the lifetime of her husband, but did not benefit from it for the amount of time necessary to establish a claim of ownership after the death of her husband, he does not establish a claim of ownership.
א. כך תוקן בא׳, וכך ת1. ב1, ת2: אתה. וכך היה בא׳ לפני התיקון. ד (גם ק) [עד ׳לי׳]: מכרתה לי את. וגם זה שיבוש (כי היה צ״ל ׳מכרתיה׳).
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטהעודהכל
מַחֲזִיקִין בְּנִכְסֵי אֵשֶׁת אִישׁ. כֵּיצַד. אֲכָלָהּ מִקְצָת שְׁנֵי חֲזָקָה בְּחַיֵּי הַבַּעַל וְשָׁלֹשׁ שָׁנִים אַחַר מִיתַת הַבַּעַל. וְטָעַן וְאָמַר מְכַרְתָּהּ לִי אַתְּ וּבַעֲלֵךְ מַעֲמִידִין אוֹתָהּ בְּיָדוֹ מִתּוֹךְ שֶׁיָּכוֹל לוֹמַר מִמֵּךְ לְקַחְתִּיהָ אַחַר מוֹת בַּעֲלִיךְ שֶׁהֲרֵי אֲכָלָהּ שְׁנֵי חֲזָקָה אַחַר מִיתַת הַבַּעַל וְלֹא מִחֵת בּוֹ. אֲבָל אִם אֲכָלָהּ בְּחַיֵּי בַּעְלָהּ כַּמָּה שָׁנִים וְלֹא אָכְלָה שְׁנֵי חֲזָקָה אַחַר מִיתַת בַּעְלָהּ אֵין לוֹ חֲזָקָה:
[י] אבל מקצת בחיי הבעל ומקצת לאחר מיתתו לא ולא דמי לאכלה בפני האב שנה ולפני הבן שנתים דהתם אם היה אוכלה שלש בחיי האב הוי חזקה תוס׳ ע״כ:
מחזיקין בנכסי אשת איש כו׳ עד יחזיר כל הפירות שאכל. פ׳ חזקת הבתים (דף ג׳):
וכן האוכל שני חזקה עד כל הפירות לבעלים. כך הורו הגאונים ז״ל:
מחזיקין בנכסי אשת איש וכו׳ – שם ובהלכות:
מחזיקין בנכסי אשת אישבבא בתרא נ,ב:
ולא לאיש חזקה בנכסי אשתו. והאמר רב, אשת איש צריכה למחות, במאן? אילימא באחר, והאמר רב, אין מחזיקין בנכסי אשת איש...רב יוסף אמר: לעולם באחר, וכגון שאכלה מקצת חזקה בחיי הבעל ושלש לאחר מיתת הבעל, מיגו דאי בעי אמר ליה ״אנא זבינתה מינך״, כי אמר לה נמי: ״את זבינתה ליה וזבנה ניהלי״ – מהימן. גופא: אמר רב, אין מחזיקין בנכסי אשת איש. ודייני גולה אמרו, מחזיקין. אמר רב, הלכה כדייני גולה. אמרו ליה רב כהנא ורב אסי לרב, הדר ביה מר משמעתיה? אמר להו, מסתברא אמרי כדרב יוסף.
גירסת הדפוסים: ״את זבינתה ליה וזבנא ניהלי״ = את מכרת את השדה לבעלך והוא מכר אותה לי. אבל נראה שרבינו גרס מעין כך: את זבינתה ניהלי וזבנא איהו – כלומר, את מכרת לי וגם הוא מכר לי. הדין נכון לפי שתי הגירסאות כמבואר בהלכות אישות כב,טז: ״מכרו שניהם בנכסי מלוג, בין שלקח מן האיש תחלה וחזר ולקח מן האשה, בין שלקח מן האשה וחזר לקח מן האיש – מכרן קיים. וכן האשה שמכרה או נתנה נכסי מלוג לבעלה – מכרה ומתנתה קיימין״.
רבינו פוסק כהעמדתו של רב יוסף ומטעמו, וכן פסק הרי״ף (רמז תשלג):
אמר רב, אין מחזיקין בנכסי אשת איש; ודייני גולה אמרו, מחזיקין בנכסי אשת איש. אמר רב, מיסתבר טעמייהו דדייני גולה. אמרו ליה רב כהנא ורב אסי לרב, הדר ביה מר משמעתיה? אמר להו, מיסתבר טעמייהו דאמרי כדרב יוסף, דאמר רב יוסף, אשת איש צריכה למחות באחר; והיכי דמי – כגון שאכלה מקצת חזקה בחיי בעלה ושלש שנים אחר מיתת הבעל, דמגו דמצי אמר לה מינך זבינתה ואכלתה שני חזקה כי קאמר לה נמי את זבינתה ניהליה ואנא זבינתה מיניה – מהימן.
אבל אם אכלה בחיי בעלה כמה שנים...אין לו חזקה – שאני אומר שהבעל לא מכר לו אלא לפירות בלבד שהרי אין לו לבעל אלא פירות בנכסי מלוג של אשתו. וראה הלכות אישות כב,כ.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהיד פשוטההכל
 
(יב) כל חזקה שאין עמה טענה אינה חזקה. כיצד, הרי שאכל פירות שדה זו כמה שנים, ובא המערער ואמר לו, מאין לך שדה זו, שלי היא, השיבו ואמרא, איני יודע של מי היא, וכיון שלא אמר לי אדםב ירדתי לתוכה, אין זו חזקה, שהרי לא טען שלקחה ולא שנתנה לו ולא שירשה:
אף על פי שלא טען, אין מוציאין אותה מידו עד שיביא זה המערער עדים שהיא שלו. הביא עדים, תחזור לו השדה, ומוציאין מזה כל הפירות שאכל. ואין פותחין לזה המחזיק תחילה, ואין אומרין לוג שמא שטר היה לך ואבד, עד שיטעון הואד מעצמו. ואם לא טען, יחזיר כל הפירות שאכל:
וכן, האוכל שני חזקה מחמת שטר שישה בידו, ונמצא השטר בטל, בטלה החזקה, ותחזור השדה עם כל הפירות לבעלים:
Possession of property for the time necessary to establish a claim of ownership is of no consequence unless it is accompanied by a claim of acquisition.
What is implied? A person benefited from the produce of a field for several years. Afterwards, the person raising the protest comes and claims: "How did you acquire this field? It's mine.⁠"
The person in possession responds: "I don't know who the owner is. Since no one said anything to me about it. I took possession of it.⁠"
This does not establish a claim of ownership. For he is not claiming that he acquired it, that it was given to him, or that he inherited it. Nevertheless, even though he does not issue such a demand, the field is not expropriated from him until the person protesting brings witnesses that the field belongs to him. When, however, he brings witnesses, the field and all the benefit that he received from it is expropriated from the squatter.
We do not open by asking the squatter: "Perhaps you had a deed of acquisition and you lost it.⁠" He must make such a claim on his own. If he does not make such a claim, he must return all the produce that he reaped. Similarly, when a person benefits from a field for the number of years necessary to establish a claim of ownership on the basis of a deed of sale, and that deed of sale was disqualified, the claim of ownership established is nullified. The field and all of the produce reaped must be returned to the original owner.
א. בד׳ (גם ק) נוסף: לו. אך בכתבי⁠־היד לית.
ב. בב1 נוסף: דבר. ובד׳: כלום.
ג. בד׳ לית. וחסרון המורגש הוא.
ד. בד׳ (גם ק) לית. אף זה חסרון המורגש.
ה. ד (גם ק) [מ׳שטר׳]: שיש שטר. שינוי לשון לגריעותא.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםתשובות הרמב״ם הקשורות למשנה תורההגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמשנה למלךיד פשוטהעודהכל
כׇּל חֲזָקָה שֶׁאֵין עִמָּהּ טַעֲנָה אֵינָהּ חֲזָקָה. כֵּיצַד. הֲרֵי שֶׁאָכַל פֵּרוֹת שָׂדֶה זוֹ כַּמָּה שָׁנִים וּבָא הַמְעַרְעֵר וְאָמַר לוֹ מֵאַיִן לְךָ שָׂדֶה זוֹ שֶׁלִּי הִיא הֱשִׁיבוֹ וְאָמַר לוֹ אֵינִי יוֹדֵעַ שֶׁל מִי הִיא וְכֵיוָן שֶׁלֹּא אָמַר לִי אָדָם כְּלוּם יָרַדְתִּי לְתוֹכָהּ. אֵין זוֹ חֲזָקָה שֶׁהֲרֵי לֹא טָעַן שֶׁלְּקָחָהּ וְלֹא שֶׁנְּתָנָהּ לוֹ וְלֹא שֶׁיְּרָשָׁהּ. וְאַף עַל פִּי שֶׁלֹּא טָעַן אֵין מוֹצִיאִין אוֹתָהּ מִיָּדוֹ עַד שֶׁיָּבִיא זֶה הַמְעַרְעֵר עֵדִים שֶׁהִיא שֶׁלּוֹ. הֵבִיא עֵדִים תַּחְזֹר לוֹ הַשָּׂדֶה וּמוֹצִיאִין מִזֶּה כׇּל הַפֵּרוֹת שֶׁאָכַל וְאֵין פּוֹתְחִין לָזֶה הַמַּחֲזִיק תְּחִלָּה וְאֵין אוֹמְרִים שֶׁמָּא שְׁטָר הָיָה לְךָ וְאָבַד עַד שֶׁיִּטְעֹן מֵעַצְמוֹ וְאִם לֹא טָעַן יַחְזִיר כׇּל הַפֵּרוֹת שֶׁאָכַל. וְכֵן הָאוֹכֵל שְׁנֵי חֲזָקָה מֵחֲמַת שֶׁיֵּשׁ שְׁטָר בְּיָדוֹ וְנִמְצָא הַשְּׁטָר בָּטֵל בָּטְלָה הַחֲזָקָה וְתַחְזֹר הַשָּׂדֶה עִם כׇּל הַפֵּרוֹת לַבְּעָלִים:
[כ] בין בחזקת שלש שנים בין בחזקת יום אחד איירי רשב״ם ועיין בסימן ע״א ובספר קנין סי׳ כ״ט:
[ל] ה״ה אם אמר מפלוני זבינתה דזבנה מינך דלא הויא חזקה עד שיאמר אתה מכרת לי כו׳ אלא דעדיפא ליה למינקט שלא אמר לו אדם דבר לאשמועינן דלא הוי פתח פיך לאלם כדאמרינן בגמרא תוס׳ ע״כ:
[מ] שמעינן מהכא דאי הוה הדר טעין הכי מהימנינן ליה דכה״ג אין קרוי חוזר וטוען דאינו מכחיש טענה הראשונה רשב״ם ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יא]

כל חזקה שאין עמה טענה וכו׳ – משנה שם וגמרא (דף מ״א):
וכן כל האוכל וכו׳ – תוספתא האוכל את השדה מחמת אונו ונמצאת אונו פסולה חזקתו בטלה:
כל חזקה שאין עמה טענה כו׳. כתב הטור ז״ל סי׳ קמ״ו ס״ד ודין הפירות שאכל פירשתי למעלה כו׳. ולא ידעתי מה שייך הכא דין הפירות דמ״ש למעלה דהיינו בסימן קמ״ה הוא בחזקה שיש עמה טענה אבל בחזקה שאין עמה טענה לעולם מחזיר הפירות וצ״ע:
כל חזקה שאין עמה טענה, אינה חזקה – משנה בבא בתרא ג,ד: כל חזקה שאין עמה טענה – אינה חזקה. אמר לו, מה אתה עושה בתוך שלי? / שלא אמר לי אדם דבר – אינה חזקה. שמכרתה לי, שנתתה לי במתנה – הרי זו חזקה.
פירש רבינו ישמעאל בן חכמון את לשון המשנה:
״שלא אמר לי אדם דבר מעולם״. פירוש: אם השיבו המחזיק שאיני יודע של מי היא, וכיון שלא אמר לי אדם דבר, ירדתי לתוכה והחזקתי בה – אינה חזקה.
ברור שהוא פירש כך על פי לשונו של רבינו ״איני יודע שלמי היא״, והכוונה היא שאם לא אמר אלא ״שלא אמר לי אדם דבר״, נשמע כאילו מודה הוא שידע שהיא של המערער, אלא שלא היה מוחה בידו. לפיכך צריך לומר בפירוש ״איני יודע שלמי היא״.
בבא בתרא מא,א (עם ליקוט מפירוש רבינו ישמעאל בן חכמון):
גמ׳. (אמרינן בגמרא) פשיטא (דכל כי האי גונא אינה חזקה)! מהו דתימא: (אע״ג דלא טעין מחזיק, נימא) האי גברא מיזבן זבנה ליה האי ארעא ושטרא הוה ליה ואירכס, והאי דקאמר הכי (שלא אמר לי אדם דבר מעולם), סבר: אי אמינא מיזבן זבנה לי האי ארעא, אמרי לי אחוי שטרך (משום דלא ידע דין חזקה), הלכך לימא ליה אנן: דלמא שטרא הוה לך ואירכס, כגון זה ׳פתח פיך לאלם׳ (משלי לא,ח) הוא, קא משמע לן (דלא טענינן ליה ולא מידי. ואע״ג דלא טעין איהו נמי לא מפקינן לה מיניה עד דמיתי מערער סהדי דדיליה היא, וכד מיתי סהדי, מהדרינא לה נהליה, ומפקינן נמי מיניה דמחזיק כל פירי דאכל).
אין מוציאין...עד שיביא...עדים שהיא שלו – שהרי בלא עדים אין לו למערער חזקה בקרקע זו, ולפיכך אין לו כח להוציא מן התפוס בה. השווה לעיל יא,א: ״כל הקרקעות הידועות לבעליהן, אע״פ שהן עתה תחת יד אחרים – הרי הן בחזקת בעליהן...אם אין עדים לשמעון שהיתה ידועה לו, נשבע ראובן הסת ויעמוד במקומו״.
הביא עדים תחזור...ומוציאין מזה כל הפירות שאכלבבא בתרא לג,ב: אמר רב נחמן, הדרא ארעא והדרי פירי.
פירש ר״י מיגאש (הובא בספר הנר עמ׳ עו):
מוקמינן לה לארעא ופירא דילה בחזקת מארה, דאמרינן להאיך, זיל אהדרינהו לפירי למארי דארעא דהא לית לך ראיה דזבנתה מיניה.
וכן האוכל שני חזקה...ונמצא השטר בטל וכו׳ – תוספתא בבא בתרא ב,ב: האוכל שדה מחמת אונו ונמצאת אונו שהיא פסולה הרי זו אינה חזקה.
ירושלמי שבועות ב,ב: המחזיק מחמת אונו ונמצאת פסולה אינה חזקה. רבי ירמיה אמר במחלוקת; רבי שמואל אמר רבי זירא רבי יעקב בר אחא בשם רבי אבינא, דברי הכל היא. אמר רבי יוסי תמן בבא בשטר ובחזקה, הכא בבא בשטר. אמר רבי יודן, תמן בבא בשתי כיתי עדים, הכא בכופר בראיותיו.
בירושלמי נחלקו האם דין שטר שנמצא פסול נתון במחלוקת רבי ורבן שמעון בן גמליאל (בבא בתרא קסט,א) בעניין הבא לידון בשטר וחזקה או שדין זה הוא לדברי הכל. בעניין הבא לידון בשטר וחזקה, רבי אמר נידון בשטר ורבן שמעון בן גמליאל אמר נידון בחזקה (וראה לפנינו טו,א הסבר הגמרא לשיטת רבינו).
לפנינו טו,א פוסק רבינו שהבא בשטר ובחזקה אומרין לו בתחילה, ״קיים שטרך״, ואם אינו יכול לקיימו דנין אותו בחזקה. וכפי הנראה פוסק רבינו כרבי יוסי בירושלמי. כאן מדובר שבא בשטר ואילו לפנינו מדובר שבא בשטר ובחזקה, ושפתי רבינו ברור מיללו כאן שהחזקה מחמת השטר היא, ואילו בפרק הבא אין החזקה תלויה בשטר, אלא שתי טענות הם בפי המחזיק – שטר וחזקה.
רב האי גאון בספר המקח והממכר שער מ עניין יח (בני ברק תשנ״ד, עמ׳ שסט):
...תדע דתורת החזקה אימתי תתקיים למחזיק, היכא שלא טען המחזיק שיש לו שטר מכירה באותו מושב של בית דין, אבל אם טען ואמר, ״(אם) יש לי שטר עם שני חזקה״ – נמצא שבעל הקרקע מוחזק בטענתו וראוי לאותו בית דין שיניח ראית החזקה בכל ומכל, ואין לו שיסמוך אלא על הבאת השטר שטען הלוקח. הילכך אם הביא שטר המכירה כמו שטען – ראיתו ראיה, ואם לא הביא ונמצאו דבריו בטלים, או שהביא ונמצא בטל – נתבטלה נמי החזקה, ואין לו בה הועלה כלל וחוזר הקרקע למעורר עליה. כדגרסינן ״האוכל שדה מחמת אונו ונמצאת אונו פסולה הרי זו אינה חזקה״.
גם רבינו חננאל העתיק תוספתא הנ״ל (שבועות מא,ב): ״המחזיק מחמת אונו ונמצא פסול – בטלה החזקה״.
נשאל רבינו בעניין חזקה שלא נתבררה כראוי (בלאו סי׳ קג עמ׳ 172):
שאלה: ילמדנו רבינו בדבר ראובן אשר נפטר והניח שלשה בנים ובת, ואחד הבנים גדול והשנים קטנים. והניח להם חצר. והבן הגדול נתחייב חוב ולא מצא דרך לפורעו ומעל ופרע אותו לבעל החוב בעת העדרו בהתגברו על שני אחיו הקטנים, עד אשר לקח מהם שטרות החצר הנזכרת ומשכנם אצל שמעון בעד השליש המגיע לו בירושה. אחר כך גזר אלוהים המות על השלשה אחים היורשים. אחר כך נפטר גם שמעון שהשליש ממושכן בידו, והניח אשה ובת. באה אשת שמעון, שהמשכון היה בידו, אל בת ראובן, אחות היורשים, ותבעה ממנה סך המשכון. היה קשה עליה להביאה בזאת העת, וכפה הצורך לאשת שמעון, שהמשכון היה בידו, למשכן השטרות, שקבלם בעלה הנפטר, אצל לוי. והיה לוי מקבל שכירות השליש, ואת שכירות השני שלישים היתה מקבלת אחות היורשים עד אשר נסתבבה לה סבה שחייבה אותה לעבור לפוסטאט: נתרחקה מלגבות שכירות השני שלישים שעברו אליה בירושה משני אחיה הקטנים. אז מצא לוי, שהמשכון בידו, דרך לדור בחצר הנזכרת ותפס אותה. ונפטרה בת ראובן בפוסטאט והניחה שני בנים הראויים לרשתה. רצו לתבוע החצר מלוי, שבידו היה המשכון בפעם השניה, ולעשות עמו חשבון על שכירות המקום שבאה לידו. יורנו רבינו, אם רשאים יורשי בת ראובן לעשות חשבון עם לוי, שבידו היה המשכון בפעם השניה והדר כעת בחצר, ולהדיין עמו במה שטענו, אף שהוא טוען בין יתר טענותיו שהענין מפורסם? ומה חייב לוי להם בזה? ושכרו כפול.

התשובה: אם נתאמת כל מה שנזכר, הרי החצר בכללה ליורשי בת ראובן, וכל מה שקבל מהשכירות בשליש החצר יתנכה ממנו סך החוב המקוים על האח הגדול, ושאר השכירות יוחזר ממי שלקחו וינתן ליורשי בת ראובן. ואם יטעון לוי שקנאה ממי שיש לו זכות למכור, ונתקיימה לו החזקה, צריך הוא לפרש טענתו וצורת החזקה כדי שיורו לפי זה. וכתב משה.

עוד נשאל (בלאו סי׳ רכז עמ׳ 402):

שאלה: ויורנו הדרתו הקדושה יהדרו אל, בדבר שני אנשים שותפים בבית, לאחד מהם חצי ושמין מקניה, ולשני רביע ושמין שבאו לו בירושה, והבית מדור עליון ומדור תחתון. דר בעל החצי והשמין במדור התחתון, והשני בעליה, וביניהם הפרש בשכירות. וכאשר תבע הדר בעליה משותפו הפרש השכירות, לא פרע לו דבר. וכאשר הוצרך הבית לתקון, אמר הדר בעליה לו: כבר [נשאר] אצלך מעודף השכירות מה שנשאר, והנותר נשלח לך. והלך הדר במדור התחתון ותקן הבית במה שתקן, וטען שהמדור התחתון כולו קנין אצלו, בטענת חזקה, אף על פי שהעליון ממלא המים מאצלו. האם לו בזה חזקה? והאם יכול העליון לתבוע ממנו הפרש השכירות אחרי זמן רב? יורנו אדוננו מה מחייב הדין הזה, ושכרו כפול.

תשובה: לא תתקיים זאת החזקה אלא בטענה, וצריכים לשמוע טענתו של זה הטוען בדבר כל המדור התחתון, ואומרים לו, ״באיזה אופן הגיע לך זה?⁠״ ואם אין החזקה מתקיימת לו – יפרע ההפרש, אלא אם טען שבעל העליה מחל לו על זה. וכתב משה.
יש לשים לב שדייק רבינו בלשונו בשתי התשובות האלה, כמו שפסק כאן: אין פותחין לזה המחזיק תחלה ואין אומרין לו, ״שמא שטר היה היה לך ואבד״. אלא שואלים אותו לפרש טענתו, ורק אם יטען מעצמו טענה ראויה תתקיים חזקתו.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםתשובות הרמב״ם הקשורות למשנה תורההגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהמשנה למלךיד פשוטההכל
 
(יג) הבא מחמת ירושה צריך להביא ראיה שדר אביו בשדה זו או נשתמש בה אפילו יום אחד, וכיון שאכלה הוא שלש שנים מחמת אביו מעמידין אותה בידו:
אבל אם לא הביא ראיה שדר בה אביו כלל, תחזור השדה למערערא, וכל הפירות למערער שיש לו עדים שהוא שלו, שהרי אינו טוען עליו שמכר או נתן לו, ולא נודעה קרקע זו לאבותיו. הביא ראיה שנראה בה אביו, אינה כלום, שמא בא לבקר אותה ולא קנייה, אלא צריך להביא ראיה שדר בה אביו אפילו יום אחד:
When a person claims ownership of a field as an inheritance, he must bring proof that his father dwelled in or used this field for even one day. Once that is accomplished, since he benefited from the field for three years on the basis of his father's ownership, he is allowed to retain possession.
If, however, he did not bring proof that his father lived in it at all, the field and all of the produce reaped must be returned to the person lodging the protest, if he brings witnesses who testify that the field belongs to him. The rationale is that the person in possession does not claim that the owner sold or gave him the field, and it is not known that the field belonged to his ancestors.
If the person in possession brought proof that his father was seen in the field, it is of no consequence. Perhaps he went to inspect it and did not purchase it. Instead, he must bring proof that his father dwelled there for at least one day.
א. בת2-1 לית. וכך ד (גם פ, ק). והקריאה בלי פסיק.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםתשובות הרמב״ם הקשורות למשנה תורההגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהיד פשוטהעודהכל
הַבָּא מֵחֲמַת יְרֻשָּׁה צָרִיךְ לְהָבִיא רְאָיָה שֶׁדָּר אָבִיו בְּשָׂדֶה זוֹ אוֹ נִשְׁתַּמֵּשׁ בָּהּ אֲפִלּוּ יוֹם אֶחָד וְכֵיוָן שֶׁאֲכָלָהּ הוּא שָׁלֹשׁ שָׁנִים מֵחֲמַת אָבִיו מַעֲמִידִין אוֹתָהּ בְּיָדוֹ. אֲבָל אִם לֹא הֵבִיא רְאָיָה שֶׁדָּר בָּהּ אָבִיו כְּלָל תַּחְזֹר הַשָּׂדֶה וְכׇל הַפֵּרוֹת לַמְעַרְעֵר שֶׁיֵּשׁ לוֹ עֵדִים שֶׁהוּא שֶׁלּוֹ. שֶׁהֲרֵי אֵינוֹ טוֹעֵן עָלָיו שֶׁמָּכַר אוֹ נָתַן לוֹ וְלֹא נוֹדְעָה קַרְקַע זוֹ לַאֲבוֹתָיו. הֵבִיא רְאָיָה שֶׁנִּרְאָה בָּהּ אָבִיו אֵינָהּ כְּלוּם שֶׁמָּא בָּא לְבַקֵּר אוֹתָהּ וְלֹא קְנָאָהּ. אֶלָּא צָרִיךְ לְהָבִיא רְאָיָה שֶׁדָּר אָבִיו בָּהּ אֲפִלּוּ יוֹם אֶחָד:
[נ] מההוא גברא דדר בקשתא בעיליתא ע״כ:
[ס] כרבא דאמר עביד איניש דסייר ארעא ולא זבין ודלא כאביי דאמר היא היא ע״כ:
הבא מחמת ירושה כו׳ עד סוף הפרק. פרק חזקת הבתים (דף מ״א):
הבא מחמת וכו׳ – במשנה הבא משום ירושה אינו צריך טענה ומפורש בגמ׳ דהוא הדין למקח ושם נתבאר דבעינן דדר ביה קמא חד יומא כמו שכתב רבינו ויש מי שפירש דבעינן ראיה שהם יורשים או לוקחים מזה שהחזיק בה יום אחד הא לאו הכי אע״פ שהחזיקו בה שלש שנים כיון שאין חזקתו מחמת עצמן אינה חזקה והרמב״ן ז״ל חלוק עליהם ואמר דהמחזיק במטלטלין יוכיח אע״פ שטוען מפלוני לקחתים טוענין לו שאותו פלוני לקחם מזה המערער שהביא עדים שהיו שלו ומאמינין זה המחזיק בהן שהוא לקחם ממנו אף בקרקע כיון שהחזיק בו שני חזקה אינו צריך להביא ראיה שלקחה או שירשה מזה שהוא טוען וכן עיקר:
הביא ראיה שנראה וכו׳ – שם מחלוקת אביי ורבא וקיי״ל כרבא וכתב הרשב״א ונ״ל שאם היה שדה ונראה הראשון הרי היא בחזקת שלקחו שאין אדם עשוי לפרנס את הקרקע אא״כ לקחו וכיון שהחזיק בו השני שלש שנים ה״ז חזקה:
הבא מחמת ירושה וכו׳ – כתב ה״ה ז״ל ויש מי שפירש דבעינן שהם יורשים או לוקחים וכו׳. אין לפרש ביורשים דקאמר דר״ל שהוא בן המת או קרוב שראוי ליורשו אלא אע״פ שידענו שזה יורשו מ״מ צריך להביא ראיה איך באה לו בתורת ירושה דאל״כ אפשר שאע״פ שאביו אכלה יום אחד הורידוהו בתורת אריסות ואילו היה כן היה מודה לכך צריך שיביא ראיה שהניחה לו אביו בתורת ירושה והרמב״ן ז״ל סובר דאע״פ שלא ידענו כן אלא שהוא אומר שאביו הניחה לו אנו טוענין שאביו לקחה ממנו וכל זה מתבאר בתשובת הרשב״א ז״ל הובאה בח״מ בב״י סימן קמ״ו:
הבא מחמת ירושה, צריך להביא ראיה...או נשתמש בה אפילו יום אחד – משנה בבא בתרא ג,ד: ...והבא משום ירושה – אינו צריך טענה.
פיהמ״ש שם: הבא משום ירושה, הוא שירש אותה שדה. וכל זמן שנתברר שאכלה אביו שלש שנים, או אכלה הוא שלש שנים, או אכלה האב מקצת השלש והבן תשלום השלש, נתקיימה החזקה לבן.
בבא בתרא מא,ב (עם ליקוט מחידושי ר׳ ישמעאל בן חכמון):
ההוא גברא דדר בקשתא (שם מקום) בעיליתא (עליה שעל גג הבית) ארבע שני, אתא מארי דביתא אשכחיה, אמר ליה: מאי בעית בהאי ביתא? אמר ליה: מפלניא זבינתה (והוא אמר לי) דזבנה מינך (ולא ידענא אי דידך היא, שאלו היה מחזיק מודה שהיא של מערער, היה יכול המערער לומר לו, זיל לאו בעל דברים דידי את, ואינו עומד עמו בדין, כמו שביארנו למעלה בענין השדה). אתא לקמיה דר׳ חייא, אמר ליה: אי אית לך סהדי דדר בה איהו דזבנת מיניה ואפי׳ חד יומא – אוקימנא לה בידך, ואי לא (כיון דידיעא האי עליתא למערער בסהדי) – לא (מתוקמא בידך אפומיה דמוכר). אמר רב, הוה יתיבנא קמיה דחביבי (פירוש: הייתי יושב לפני דודי שהוא ר׳ חייא), ואמרי ליה: וכי אין אדם עשוי ליקח ולמכור בלילה (ושמא המוכר קנה אותה מהמערער בלילה ומכר אותה באותה לילה עצמה, וכיון שאפשר להיות כן נעמיד העלייה בחזקת המחזיק שהרי דר בה שני חזקה)? וחזיתיה לדעתיה, אי אמר ליה: קמאי דידי זבנה מינך – מהימן, מיגו דאי בעי אמר ליה: אנא זבנתה מינך. אמר רבא, כוותיה דר׳ חייא מסתברא, דקתני: הבא משום ירושה – אינו צריך טענה; (אלמא) טענה הוא דלא בעי (כלומר שאינו צריך לומר לו שקנאה אבי ממך, אלא כשאמר לו מאבי ירשתיה די לו), הא ראיה (דדר בה אבוה אפילו חד יומא) בעי (שיש לומר באותו היום קנאה זבין מן המערער. ודיקא מילתא מדקתני אינו צריך טענה ולא קתאני אינו צריך כלום)...
רב האיי גאון ז״ל (הובא בספר הנר עמ׳ צה):
...ואמר רבא כוותיה דר׳ חייה מסתברא, דקתני הבא מחמת ירושה אינו צריך טענה, כי אמר ליה יורש למאריה דביתא, מאבי ירשתיו – אין צריך לומר זבניה אבי מינך, וזה הוא שאמרנו ״טענה הוא דלא בעי, אבל ראיה בעי״ – שהיתה בידו של אביו אפילו יום אחד כר׳ חייא, וקא מסייע ליה רבא מדלא קאמר, הבא מחמת ירושה – אין צריך כלום, אלא הכי קאמר, ״אין צריך טענה״ כלומר אבל צריך ראיה, ומאי ראיה דהויא בהכין דדר בה אבוה אפילו חד יומא.
רי״ף בבא בתרא רמז תשיג:
...אמר רבא כוותיה דר׳ חייא מסתברא, דקתני ״והבא מחמת ירושה אינו צריך טענה״ – טענה הוא דלא בעי הא ראיה דדר בה אבוה בעי וכן הלכתא.
תחזור השדה וכל הפירות וכו׳ – כלעיל הלכה יב (ד״ה הביא עדים תחזור).
שהרי אינו טוען...ולא נודעה קרקע זו לאבותיו – כמבואר לעיל הלכה יב: ״כל חזקה שאין עמה טענה – אינה חזקה״.
הביא ראיה שנראה בה אביו...שמא בא לבקר אותה ולא קנאהבבא בתרא מא,ב (עם פירוש ר״י בן חכמון):
איבעיא להו: נראה בו, מאי (פירוש: אם הביא המחזיק עדים שנראה זה המוכר בזו הקרקע, אבל לא הביא ראיה שנשתמש בה ולא שדר בה אפילו יום אחד,מה דינו)? אמר אביי: היא היא (ואינו צריך יותר מזו). רבא אמר: עביד איניש דסיאר ארעיה ולא זבין (פירוש: אדם עשוי הוא לבקר את הקרקע שיקננה, ואינו קונה...וכיון שלא באו עדים שנשתמש בה או שדר בה אפילו יום אחד, לא קימא לה חזקה דמחזיק).
רי״ף בבא בתרא רמז תשיג:
איבעיא להו: נראה בו מאי? אביי אמר, היא היא; רבא אמר, עביד איניש דסאיר ולא זבין. והילכתא כרבא.
הלכה כרבא נגד אביי כבבא מציעא כב,ב.
(יד)
הרי שאכל שדה זו שנים רבות...תחזור השדה, וכל הפירות, למערערבבא בתרא ל,א: ההוא דאמר ליה לחבריה, מאי בעית בהאי ארעא? אמר ליה, מפלניא זבינתה דאמר לי דזבנה מינך. אמר ליה, את לאו קא מודית דהאי ארעא דידי היא, ואת לא זבינתה מינאי? זיל, לאו בעל דברים דידי את. אמר רבא, דינא קאמר ליה.
רי״ף בבא בתרא רמז תרפד:
ההוא דאמר ליה לחבריה, מאי בעית בהאי ארעא? אמר ליה, מפלניא זבינתה, דאמר לי דזבנה מינך. אמר ליה, ואת לאו קא מודית דהאי ארעא דידי היה ואת לאו מינאי זבינתה? זיל את לאו בעל דברים דידי את. אמר ליה רבא, דינא קאמר ליה. האי מעשה נמי פשיטא הוא ולית ביה ספיקא והלכתא כותיה, דכל כי האי גוונא לא מוקמינן לה לארעא בידא דנתבע, אלא היכא דאית ליה סהדי דדר בה, ההוא דזבנא מיניה חד יומא, ואכלה איהו שני חזקה. אי נמי דאמר קמאי דידי זבנה מיניה ההוא פלניא דזבינתה אנא מיניה, ואכלתה אנא שני חזקה, או אכלה איהו שני חזקה – כדבעינן למימר קמן, אבל היכא דלית ליה סהדי, דדר בה ההוא פלניא דזבנה מיניה אפילו חד יומא, ולא קאמר איהו קמאי דידי זבנא מינך ואכלתה שני חזקה, כגון האי – דינא הוא דהדרא ארעא לגבי מרא, ואזיל האי ומשתעי דינא בהדי מוכר דזבנה מיניה, ואע״ג דלית ליה סהדי למרא קמא דארעא דיליה היא, אלא האי הוא דקא מודה דארעא דיליה היא, ולא אמרינן בכהאי גוונא הפה שאסר הוא הפה שהתיר ומוקמינן לארעא בידיה, אלא כיון דאודי דהאי ארעא להאי היא – הוה ליה ודאי, והאי דאמר ליה, אמר לי פלניא דזבנה מינך – הוה ליה ספק, ואין ספק מוציא מידי ודאי. הילכך דינא הוא דמהדר ליה לארעא להאי דאודי ליה דדיליה היא, ואזל איהו ותבע לאידך דזבנה מיניה. ואי אית ליה פסידא בהאי דאודי ליה – איהו אפסיד נפשיה דלא איבעי ליה למיזבן ארעא הכין. וחזינן לרבוותא בהאי מעשה שקלא וטריא ופלוגתא בפירושיה, ואיכא מאן דאפקיה להאי מימרא דרבא מהלכתא, ואנן לא סבירא לן הכי אלא כדכתיבנא, וטעמא תריצא הוא ולית ביה קושיא כלל.
הרי״ף מדגיש: ״כיון דאודי דהאי ארעא להאי היא – הוה ליה ודאי״. הואיל והודאת בעל דין כמאה עדים, נמצא ששדה זו היתה בחזקת המערער אע״פ שהוא לא הביא עדים על כך, ואין להוציאה מחזקתו כי אם בעדים או בחזקת שלש שנים עם טענה ראויה, ואין מיגו להוציא בשום מקום (ראה ר״י מיגאש לקמן טו,ט ד״ה הביא המערער).
וכן באר המאירי בבא בתרא ל,א (סופר עמ׳ 174):
...השדה וכל פירותיה חוזרין למערער, וחוזר זה ודן עם המוכר, ואפילו לא היו לו עדי אבות, שמכל מקום הוא מודה שהיא שלו ושלא לקחה ממנו, ואף אינו טוען בברי שפלני לקחה הימנו, אלא שהוא אמר לו כך, ואין ספק מוציא מידי ודאי. ואין כאן דין מתוך, רוצה לומר מתוך שהיה יכול לומר ממך לקחתיה ונאמן כשאמר פלני לקחה ממך יהא נאמן, שהרי הוא מאמינו שפלני אמר לו כן אלא שטוען עליו שהוא גזלן, ולא נאמר דין הפה שאסר הוא הפה שהתיר אלא כשאוסרו בידיעתו ומתירו בידיעתו, כגון שדה זו של אביך היתה ולקחתיה ממנו, שנמצא מכל מקום שהיה יכול לשתוק, אבל זה אוסר בידיעתו ומתיר בספקו כלומר, שלך היתה בודאי אבל שמא מכרתה לזה, ונמצא שאף הוא אינו טוען בבריא שאותו פלוני לקחה מזה.
רבינו ישמעאל בן חכמון מעתיק מעשה זה ומפרשו, אבל יש בו תוספת על הנוסח שלנו, ונראה או שכך היה לפניו בגמרא ולא העתיק מלשונו של רבינו כרגיל אצלו, או שבא להסביר יסוד הדין:
ההוא דאמר ליה לחבריה, ״מאי בעית בהאי ארעא״? אמר ליה, ״מפלניא זבנתה דאמר לי דזבנה מינך, ואכלתה שני חזקה. ואנא ידענא דדילך הואי״, ולא הביא הלוקח עדים שדר בה זה שמכרה לו אפילו יום אחד. אמר לו המערער, ״את לא קא מודית לי דהאי ארעא דידי היא ואת לא זבנתה מינאי? פלניא דזבנה ניהלך גזלנא הוא ובתורת גזלנות אתת לידיה. זיל, לאו בעל דברים דידי את״. אמר רבא, דינא קאמר ליה. ותחזור הקרקע וכל הפירות למערער, הואיל והמחזיק מודה לו שהקרקע שלו היא ולא קנאה ממנו, דהוה ליה בקניינו מפלוני ספק שמא לא מכרה לו המערער, וארעא ודאי היא למערער, ואין ספק מוציא מידי ודאי, וכן כל כיוצא בזה.
לכאורה יש מקבילה למקרה זה לעיל ח,ז:
מי שהיו בידו דברים העשויין להשאיל ולהשכיר, אע״פ שהודה ואמר לו, ״יודע אני שהיו שלך, אבל פלוני מכרם לי״ או ״נתנם לי במתנה״ – אין מוציאין אותן מידו, אפילו הביא זה עדים שהן ידועים לו, שאדם עשוי למכור את כליו.
שם מדובר על כלים העשוים להשאיל ולהשכיר שדינם כקרקע שהיא נשארת בחזקת בעליה הראשונים, ומי שהם תחת ידו צריך להביא ראייה שאמנם לקוחים הם בידו. עם כל זה, אם הודה המחזיק שהם של התובע, לא בלבד אם לא הביא המערער עדים שהם ידועים לו, אלא אפילו הביא עדים כאלה, בכל מקרה אין מוציאים אותם מיד המחזיק. בניגוד לכך, כאן פסק ״תחזור השדה וכל הפירות למערער, אע״פ שאין לזה המערער עדים שהיא שלו״, ואין צריך לומר אם הביא עדים שהיתה שלו. למה נשתנה דינם של דברים העשויים להשאיל ולהשכיר מקרקעות בפרט זה אע״פ שבעיקרון דינם שווה?
ברם הרואה יראה שיש הבדל יסודי בין כלים העשויים להשאיל ולהשכיר לבין קרקעות. הקרקע עוברת מרשות לרשות בשטר, ואם אבד השטר ניתן לסמוך על חזקת שלש שנים עם טענה, מה שאין כן כלים. השכיר אדם קרקעו ואין צריך לומר מכרה, כותבים שטר. אם קנה אדם שדה מפלוני והוא יודע שמקודם היתה של אחר, לא יספיק שישמור את השטר שלו או יביא עידי חזקה, עליו גם לוודא שהמוכר מוכר לו את שלו ולא מה שאינו שלו, ואם יתברר שהוא גזלן, יוציאו את השדה מתחת ידו. זהו שמדגיש הר״י בן חכמון שהמערער אומר לו למחזיק: ״פלניא דזבנה נהלך גזלנא הוא, ובתורת גזלנות אתת לידיה״. כל עוד שלא הוכח שהמוכר ההוא דר בה אפילו יום אחד, או שהנתבע אומר שראה שהוא קנה כדין, נמצא שאין לו טענה עם חזקתו, וחזקה בלי טענה אינה כלום. הואיל ולא הוכח שהגיעה ליד המוכר כדין, הרי אין מנוס מן המסקנה שבתורת גזלנות באה לידו, וממילא אתה לקחת מן הגזלן, שהרי אתה ידעת כי שלי היתה השדה, ואתה לא קנית ממני. על כן תחזור השדה ויחזרו הפירות.
לא כך הוא במיטלטלין העשויים להשאיל ולהשכיר. דרכם של אלו להיות מושכרים ומושאלים תדיר לאנשים רבים ומתגלגלים בין אנשים שונים, ולא תיקנו להם שטר ואף לא תיקנו דין חזקת שלש שנים, שהרי לא שייך בכלים כאלה שהבעלים ימחה על מי שהם תחת ידו. אדרבה, הללו עוברים תחת ידי אנשים שונים כל הזמן. מעתה, אם רואים כלי זה אצל פלוני ואפילו השתמש בו זמן רב, אי אפשר להוכיח מכך שהוא שלו כי שמא שאלו או שכרו. הקונה כלי כזה, בסתם, אי אפשר לו לוודא אם הכלי הנמכר של המוכר או שמא מוכרים לו כלי שהוא שאול או גזול, ולא יועיל לקונה אפילו אם יידע שהכלי הזה היה פעם של פלוני המשכיר ומשאיל כלים כאלה. מעתה אין לקונה אלא לסמוך על מה שאמרו חכמים ״לאחזוקי איניש בגנבי לא מחזקינן״ (שבועות מו,ב), וממילא אם אחר כך יבוא המרא קמא לערער, והוא טוען שנגנב הכלי ממנו, גם לו אנחנו נאמר: ״לאו כל כמיניה, לאחזוקי איניש בגנבי לא מחזקינן״ (שם). הואיל ולעתים בגלל מצוקה או סיבה אחרת ״אדם עשוי למכור את כליו״, עדיף להניח כי אמנם כך קרה, ולפיכך מניחים את הכלי בידו של המחזיק. במה דברים אמורים? אם טען המחזיק שקנה מאחרים, אבל בשום אופן לא תועיל לו טענת ״אתה מכרת לי״ או ״אתה נתת לי״, הואיל ואין דין חזקת שלש שנים, לעולם אין המחזיק נאמן בטענה זו אלא אם כן הביא ראייה.
והוא לקחה ממך – חזקת שלש שנים בקרקע מועילה רק עם טענה (לעיל הלכה יב) וטענה זו חייבת להיות מופנית לתובע כדי לדחות את תביעתו. מעתה, אם יטען המחזיק ״פלוני מכרה לי״ ואינו מתייחס כלל למרא קמא, קל וחומר שהלה יכול לומר לו, ״לא בעל דברים דידי את״. לפיכך, מנסח רבינו את טענת המחזיק כך: ״פלוני מכרה לי, והוא לקחה ממך״. הואיל והוא לקחה ממך, נמצא שאני בא אליך מכוחו של אותו לוקח ראשון, וממילא יש כאן טענה. אולם עם הטענה צריך גם חזקה, אבל לזאת תועיל חזקת הלוקח השני (כלעיל יב,ו), אלא שכדי שהחזקה של הלוקח השני תתייחס ללוקח הראשון צריך ראייה שאותו לוקח ראשון דר בה לכל הפחות יום אחד וכן כתב המאירי (מובא להלן ד״ה שהרי יש לו טענה) במפורש: ״והתחילה החזקה ביד זה שמכרה לו וגמרה הוא״ או שהלוקח השני ראהו לוקח מן המרא קמא.
ואם תאמר, איך תצטרפנה שנות חזקה של הלוקח השני עם יום אחד של הלוקח הראשון, אם אין ללוקח השני שטר מכירה מן הראשון, הרי כבר נתבאר לעיל (יב,ו) ששנות חזקה מצטרפות רק אם מכרו זה לזה בשטר! אמנם כן הוא, וברור שכוונת אומרו ״פלוני מכרה לי״ היא: פלוני מכרה לי בשטר כדת וכדין. אולם הואיל וכבר חלפו שלש שנים מאז המכירה, אין לדרוש מן המחזיק שיוציא שטרו. וכן פירש הר״ח בבא בתרא לה,ב (שיטת הקדמונים, רמ״י בלוי, עמ׳ מג) על מקרה מקביל בישראל הבא מחמת גוי (לעיל ה-ו).
ואי טעין ישראל ואמר יהב לי ההוא גוי שטר זביני דזבנה מינך, ואיזדהרי ביה, וכיון דעברי שני חזקה תו לא איזדהרי ביה ואירכס לי, מהימן. דדמי למאן דאמר ליה, קמאי דידי זבנה ההוא גוי מינך.
וראה שרבינו הוסיף על לשון הגמרא בסיפור הזה ופתח כך: ״הרי שאכל שדה זו שנים רבות״. ואין צריך לומר שאם באמת הוציא שטר מכירה אין צריך יותר.
הביא...עדים שפלוני...דר בה אפילו יום אחד וכו׳ – המקור הוא בבא בתרא מא,ב הובא לעיל הלכה יג (ד״ה הבא מחמת ירושה).
הרואה יראה שאם יש עדים למחזיק שאותו שמכר לו דר בה אפילו יום אחד, הרי שהשדה נשארת אצלו, ואפילו טען שהוא עמד וראה את הקניין נאמן כפי שבאר רבינו בהמשך. וכן פסק הרי״ף בבא בתרא רמז תשיג:
ההוא גברא דדר בקשתא בעיליתא ארבע שנין אתא מאריה דביתא אשכחיה, אמר ליה, מאי בעית בהאי ביתא? אמר ליה, מפלניא זבינתיה דזבניה מינך. אתא לקמיה דר׳ חייא אמר ליה, אי אית לך סהדי דדר ביה ההוא מקמך אפילו חד יומא מוקמינן ליה בידך, ואי לא – לא. אמר רב, הוה יתיבנא קמיה דחביבי ואמרי ליה: וכי אין אדם עשוי ליקח ולמכור בלילה? וחזיתיה לדעתיה, דאי אמר ליה ״קמאי דידי זבנה מיניה״, הוה מהימן, מיגו דאי בעי אמר ״זבינתיה מינך״ מהימן. אמר רבא, כוותיה דר׳ חייא מסתברא, דקתני: והבא מחמת ירושה אינו צריך טענה, טענה הוא דלא בעי הא ראיה דדר בה אבוה – בעי. וכן הלכתא.
וראה ברי״ף רמז תרפד (הובא בדיבור הקודם):
...דכל כי האי גוונא לא מוקמינן לה לארעא בידא דנתבע, אלא היכא דאית ליה סהדי דדר בה ההוא דזבנא מיניה חד יומא, ואכלה איהו שני חזקה. אי נמי דאמר, קמאי דידי זבנה מיניה ההוא פלניא דזבינתה אנא מיניה, ואכלתה אנא שני חזקה, או אכלה איהו שני חזקה – כדבעינן למימר קמן.
כתב רבינו חננאל בפירושו לבבא בתרא ל,א (מובא בספר הנר עמ׳ עא):
האי מעשה שייך בההוא מעשה דאמר ליה ״אנא בשכוני גואי הואי״, דהכא לית ליה שהדי למרי ארעא דהאי ארעא דידיה היא, דאי הוו ליה שהדי לא אמר ליה ״לאו את מודית דהאי ארעא דידי היא״, אלא שמע מינה דלא הוו ליה שהדי דהא ארעא דידיה היא, וכיוון דאודי ליה דידע דהאי ארעא דידיה היא הוה ליה הכיר בה בשדה שאינה של מוכר ולקחה ממנו, דדינא הוא דאתי מרי ארעא ושקיל לה.
וכן פסק רב האי גאון בספר המקח והממכר שער מ (בני ברק תשנ״ד עמ׳ שסד):
...ואם היה אותו לוקח ראשון ישראל, כגון שטוען זה שהקרקע בידו, לקחתיו מפלוני ישראל שלקחו ממך – אינו צריך זה שהקרקע בידו להביא עדים שאותו ישראל שהוא לוקח ראשון אכלה שני חזקה, אלא אם הביא עדים שאותו לוקח ראשון שמכרה לזה עמד באותו קרקע אפי׳ יום אחד דיה לו. כדגרסינן: ההוא גברא דדר בקשתא דעיליתא ארבעא שנין, אתא מריה דביתא אשכחיה אמר ליה, מאי בעית בהאי ארעא? אמר, מפלוני זבנתה דזבנה ממך. אתא לקמיה דר׳ חייא אמר ליה, אי אית לך סהדי דדר בה ההוא פלוני אפילו חד יומא – מוקימנא לה בידך. ולא תעלה על דעתך לומר אם יעידו עליו שראו אותו באותו קרקע שיועיל כלום, אלא שיעידו שדר בו דירה ממש ואפילו יום אחד...אבל אם טען אותו שהקרקע בידו, דאותו ישראל שהוא לוקח ראשון בפניו לקחו, הוה ליה דינו כאלו טוען ממך לקחתיה, דאמר רב, הוה יתיבנא קמיה דחביבי ואמרי ליה, וכי אין אדם עשוי ליקח ולמכור בלילה? וחזיתיה לדעתיה דאי אמר ליה ״קמאי דידי זבנה ממך״ – מהימן, מגו דאי בעי אמר ליה אנא זבינתיה ממך...
שהרי יש לו טענה...ואלו רצה טען וכו׳ – הרבה חלקו על רבינו, אבל דעתו ברורה ובהירה והוא עצמו ביארה בשלמות.
כבר ביארנו שכדי שתיחשב טענת המחזיק טענה צריכה היא להיות מופנית למרא קמא כמפורש לקמן טו,ו: ״...שכל חזקה שאין עמה טענה על הבעלים אינה כלום״. בנוסף, רק שלש טענות באות בחשבון כמבואר לעיל הלכה יב: ״...שהרי לא טען שלקחה, ולא שֶׁנִּתְּנָה לו, ולא שירשה״. לפיכך אינה מתקבלת טענה ״פלוני מכרה לי״, כי חייב הנתבע להסביר איך יצאה השדה מחזקתו של הבעלים הראשונים. אם יש לו טענה שהיא שווה בערכה לטענה ״ממך לקחתיה״, הרי גם זו תספיק בצירוף עם שנות חזקה להעמיד את השדה בידו. לפיכך הטוען ״פלוני מכרה לי״ צריך לטעון גם: ״והוא לקחה ממך״, ובכך תחשב טענתו שווה בערכה לטענה ״ממך לקחתיה״. מסביר רבינו שכדי לאשש טענת ״פלוני מכרה לי״ צריך ״עדים שפלוני שמכרה לו דר בה אפילו יום אחד, או שטוען הנתבע ״בפני לקחה ממך״, ובכך ״יש לו טענה עם חזקתו״. ומוסיף רבינו שאנו רואים טענה זו כשווה בערכה לטענת ״ממך לקחתיה״ שהרי: ״אילו רצה טען ואמר, ממך לקחתיה״.
יש שהבינו שכאילו רבינו מעניק נאמנות לטענת הנתבע ״פלוני מכרה לי״ על יסוד מיגו ״שאילו רצה וכו׳⁠ ⁠⁠״. ומתוך כך התקשו: אם מאמינים לו בגלל המיגו למה צריך עדים שדר בה יום אחד וכו׳? אולם לפי האמור אין המדובר כאן להאמין לו בטענתו בלבד, כי אם רק להשוות טענתו חשובה שתצטרף עם חזקת שלש שנים1. ועוד מה שייך מיגו לכאן, הרי אין מיגו להוציא.
זאת ועוד, לדעת רבינו מהות המיגו היא כפשוטה: ״למה לו לשקר!⁠״ – כלומר, אנו מקבלים את הטוען שהוא איש אמין בדבריו. ברם, אמינותו זו מוסבת על מה שהוא יודע בלבד ולא יותר2. תדע שאין לך אמינים יותר משני עדים כשרים, ואע״פ כן נאמנותם היא רק על עובדות שהם מכירים בלבד, אבל אין סומכים על אומדן דעתם, כמו שפסק (הלכות שאלה ופקדון ו,ד): ״באו עדים והעידו לדיין שאין זה אמוד...שאין זו ראייה ברורה, ואומדן דעתם אינו אומד דעתו״. מעתה לא תהא אמינותו של המחזיק גדולה משל עדים!
ברם, כדי שתיחשב טענה ראויה, זקוקה היא לאישוש. כשהוא אומר ״פלוני מכרה לי״, ניתן לקבל טענה זו, כי זוהי עובדה שהוא יכול לדעת אותה. אבל כאשר הוא מוסיף ואומר: ״והוא לקחה ממך״, מניין לו זאת? שמא אין זאת אלא אומדן דעתו בלבד? לפיכך העמיד הרי״ף, ובעקבותיו גם רבינו, שני תנאים: או שיאמר: ״בפני לקחה ממך, ואחר מכרה לי״, כי כאשר מספר עובדה הרי הוא אמין, או שיביא עדים שהמוכר דר בה כבעל הבית העושה בתוך שלו, ונמצא שכבר החזיק מאז. מעתה, טענתו כולה היא טענה. אולם בטענה בלבד אין להוציא קרקע מחזקת בעליה, לפיכך, צריך גם חזקת שלש שנים, ובצירוף שנות חזקה עם טענה ראויה ״מעמידין אותה בידו״. זהו שכתב רבינו ״שהרי יש לו טענה עם חזקתו״.
וראה שמעין זה ביאר המאירי בבא בתרא מא,ב (סופר עמ׳ 238):
מי שהחזיק בחצר חברו שלש שנים ובא המערער בעדי אבות והלה טוען מפלני לקחתיה בחזקת שהוא לקחה ממך, אם הביא זה עדים שאותו פלוני שמכרה לו דר בה יום אחד כאדם הדר בשלו...הואיל והתחילה החזקה ביד זה שמכרה לו וגמרה הוא, ועוד שלא פשע כשלקחה ממנו אחר שראהו דר שם כשלו, ומכל מקום דוקא שדר בה הוא שני חזקה שלמים חוץ מאותו יום או אותו זמן שדר בו האחר, שאם לא כן אין מצרפין אלא בשטר...ואם טען בבריא שהוא יודע על אותו פלני שלקחה ממנו3 או שבפניו מכרה לו הרי זו טענה והחזיק.
והנה התוספות (בבא בתרא ל,א ד״ה לאו) מציעים שאם אמר המחזיק, ״בפני דר בה המוכר יום אחד״ – נאמן, ואין צריך להביא על כך עדים, והם דנים בסיפור (בבא בתרא מא,ב) ממנו לכאורה משמע אחרת:
גבי ההוא דדר בקשתא דעיליתא ארבע שנין ואמר, מפלניא זבינתיה דזבנה מינך. אתא לקמיה דר׳ חייא, אמר ליה, אייתי סהדי דדר ביה אפילו חד יומא ואוקמי לה בידך. משמע דאי לית ליה סהדי אין נאמן לומר, קמי דידי דר בה חד יומא במיגו דאי בעי אמר מינך זבנתיה – כיון שכבר הודה דלאו מיניה זבנה לית ליה תו מיגו. ואין לו להאמינו במאי דקאמר השתא מתוך שהיה יכול לשקר בתחילה קודם שהודה, דלא הוה מסיק אדעתיה שהיה זקוק לטענה זו.
לפי זה צריך לחלק שאם אמר לו בתחילה שראהו דר בה יום אחד, אין צריך עדים על כך. ושמא יש לומר שאפילו בתחילה צריך על כך עדים, הואיל ופלוני מכרה לזה מן הסתם רצה לשכנע אותו שהשדה היא שלו ויתכן שנהג בפניו כבעל הבית העושה בתוך שלו, ובפני אדם אחד יתכן לעשות דבר כזה כדי להטעותו. לפיכך, אע״פ שאנו מאמינים למחזיק שאמנם כך ראה, מכל מקום גם זה נכלל בטענת המערער ״פלוני...גזלן הוא״, והוא התחזה לפניך כאילו דר בה ורואה אותך. אבל אם הביא שני עדים שראוהו שדר בה אין זה מתקבל על הדעת שאף הם הוטעו. אם כנים אנו בזה, נמצא שרבינו לא חילק כמו התוספות.
1. השווה שו״ת רבי עקיבא איגר החדשות סימן כט. וקצות החושן סימן קמו ס״ק יב.
2. השווה: פירוש ר״י קרקושא, בבא בתרא מא,ב (שיטת הקדמונים, בלוי, עמ׳ קמח):
ונראה לי כיון דכי נמי מהימנינן ליה דדר בה חד יומא מתורת מיגו עדיין אין טענתו שלימה, שהרי צריך שנטעון לו ונאמר דאי הות בידיה דמוכר הוה טעין מינך זבינתיה. כל כהאי גוונא לא אמרינן מיגו להאמינו בה. מיגו להאמינו בטענה שצריכה עוד טענה אחרת.
3. אפשרות זו הוסיף המאירי, אבל הרי״ף ורבינו לא ציינוה.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםתשובות הרמב״ם הקשורות למשנה תורההגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהיד פשוטההכל
 
(יד) הרי שאכל שדה זו שנים רבות, ובא מערער ואמר לו, מה לך ולשדה זו, הודה לו ואמר לו, יודע אני שהיתה שלך, אבל פלוני מכרה לי והוא לקחה ממך, אמר לו המערער, פלוני שמכר לך גזלן הוא, הואיל והודה לו שהיא שלו ושלא לקחה ממנו, תחזור השדה וכל הפירות למערער, אף על פי שאין לזה המערער עדים שהיא שלו. וכן כל כיוצא בזה:
הביא זה המחזיק עדים שפלוני שמכרה לו דר בה אפילו יום אחד, או שאמר לו, בפני לקחהא ממך ואחר כך מכרה לי, מעמידיןב אותה בידו, שהרי יש לו טענה עם חזקתו, ואילו רצה טען ואמר ממך לקחתיה, שהרי יש לו שני חזקה:
The following laws apply when a person benefited from a field for many years and the person raising the protest states: "What are you doing in this field?⁠"
The person in possession acknowledges the truth of his statements, but says: "I know that it once belonged to you, but so-and-so sold it to me, and he purchased it from you.⁠"
The person raising the protest states: "So-and-so, the person who sold you the field, is a robber.⁠"
Since the person in possession admitted that the field belonged to him and that he did not purchase it from him, the field and all of its produce must be returned to the person raising the protest. This applies even though that person does not bring witnesses that the field belongs to him. Similar laws apply in all analogous situations.
If the person in possession brings witnesses who testify that the person who sold the field to him lived in it for even one day or he told him, "He purchased it from you in my presence and afterwards he sold it to me,⁠" he is allowed to retain possession, for he has a definite claim and he has established a claim of ownership. If he desired, he could have claimed: "I purchased it from you.⁠" His claim would have been accepted, for he lived in it long enough to establish a claim of ownership.
א. ד: לקח. שינוי לשון לגריעותא.
ב. מכאן עד הל׳ נחלות ב, ב חסר בכ״י א׳, והשלמנו לפי כ״י ב1.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךאבן האזלעודהכל
הֲרֵי שֶׁאָכַל שָׂדֶה זוֹ שָׁנִים רַבּוֹת וּבָא הַמְעַרְעֵר וְאָמַר לוֹ מַה לְּךָ וּלְשָׂדֶה זוֹ הוֹדָה וְאָמַר לוֹ יוֹדֵעַ אֲנִי שֶׁהָיְתָה שֶׁלְּךָ אֲבָל פְּלוֹנִי מְכָרָהּ לִי וְהוּא לְקָחָהּ מִמְּךָ. וְאָמַר לוֹ הַמְעַרְעֵר פְּלוֹנִי שֶׁמָּכַר לְךָ גַּזְלָן הוּא. הוֹאִיל וְהוֹדָה שֶׁהִיא שֶׁלּוֹ וְשֶׁלֹּא לְקָחָהּ מִמֶּנּוּ תַּחְזֹר הַשָּׂדֶה וְכׇל הַפֵּרוֹת לַמְעַרְעֵר אַף עַל פִּי שֶׁאֵין לְזֶה הַמְעַרְעֵר עֵדִים שֶׁהִיא שֶׁלּוֹ. וְכֵן כׇּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה. הֵבִיא זֶה הַמַּחֲזִיק עֵדִים שֶׁפְּלוֹנִי שֶׁמָּכַר לוֹ דָּר בָּהּ אֲפִלּוּ יוֹם אֶחָד אוֹ שֶׁאָמַר לוֹ בְּפָנַי לָקַח מִמְּךָ וְאַחַר כָּךְ מְכָרָהּ לִי. מַעֲמִידִין אוֹתָהּ בְּיָדוֹ שֶׁהֲרֵי יֵשׁ לוֹ טַעֲנָה עִם חֶזְקָתוֹ וְאִלּוּ רָצָה טָעַן וְאָמַר מִמְּךָ לְקַחְתִּיהָ שֶׁהֲרֵי יֵשׁ לוֹ שְׁנֵי חֲזָקָה:
[ע] כתב ר״ח ראינו לרבותינו הגאונים דהאי מחזיק לית ליה למיחת לדינא בהדי מריה דארעא אלא האי דזבין ליה נחית בהדיה ואין נראה לרשב״ם דהא כל זכות שתבא לידו מכר לו ראשון לשני ולא יוכל לדחות ולומר לאו בעל דברים דידי את אלא אי משכח סהדי דדר ביה חד יומא הוה מוקים ליה ר׳ חייא בידיה תוספות ע״כ:
[פ] וכן פירש רבינו שמואל שלא היו עדים למערער מדנקט ולאו את מודית לי ולא שייך לומר הפה שאסר הוא הפה שהתיר כיון שאין ידוע לו האמת וכל שכן אם היה עדים למערער וכן פירש ר״י אלפס ואביאסף ע״כ:
[צ] ודוקא שטוען מתחלה קמי דידי זבנה מינך אבל היכא דאמר כבר מפלוני זבינתה דזבנה מינך תו לא מהימן לומר קמי דידי זבנה מינך במגו דאי בעי אמר תחילה לא היתה שלך מעולם דמגו למפרע לא אמרינן כדמוכח גבי ההוא דדר בקשתא בעיליתא ארבע שנין כו׳ דאמר ליה רבי חייא אית לך סהדי דדר בה אפילו חד יומא מוקמינן ליה בידך משמע הא לית ליה סהדי לא מהימן לומר קמי דידי דר בה חד יומא במגו דאי בעי אמר מינך זבינתה דכיון שכבר הודה דלאו מיניה זבניה לית ליה מגו ואין להאמינו במאי דקאמר השתא במגו שהיה יכול לשקר מתחלה קודם שהודה לו דלא הוה מסיק אדעתיה שהיה זקוק לטענה זו שהיה צריך לשקר בשביל כך ועוד ראיה מהא דשבועת הדיינין מנה לי בידך אמר לו הן למחר אמר תנהו לי נתתיו לך פטור ופריך מינה למאן דאמר המלוה חבירו בעדים צריך לפרעו בעדים ומאי קושיא דילמא שאני הכא דפטור במגו דאי בעי אמר אתמול לא הד״מ א״ו מגו למפרע לא אמרינן. ועוד ראיה מפ׳ זה בורר גבי ההיא איתתא דנפק שטרא מתותי ידה אמר ידענא ביה דפריע וכו׳ עד כיון דאיתחזק בב״ד אי בעיא קלתיה לא אמרינן אע״פ שקודם שראינוהו בידה מהימן למימר פרוע במגו דאי בעי קלתיה עוד האריכו התוספות:
[ק] בכל דבריו אלה פרשב״ם דמהימן אם הוחזק בה שלש שנים וכן פראבי״ה ור״י אומר דכדבריו כן הוא היכא דיש עדים למערער שהקרקע היתה שלו אבל בהאי עובדא שלא היו לו עדים שהיתה שלו אפילו לא החזיק בה שלש שנים כי אמר קמי דידי זבנה מינך או קמי דידי דר בה חד יומא מהימן במגו דאי בעי אמר לא היתה שלך מעולם עיין בהגהה דלעיל מינה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יג]

הרי שאכל שדה זו וכו׳ – זה מעשה שם (דף ל׳) ההוא דאמר ליה לחבריה מאי בעית בהאי ארעא אמר ליה מפלניא זבנתה דאמר לי דזבנה מינך אמר ליה לאו מודית לי דהאי ארעא דידי היא ואת לאו זבנתה מינאי זיל לאו בעל דברים דידי את אמר רבא דינא קאמר ליה ע״כ. וכל מה שכתב רבינו עד סוף הפרק מבואר בהלכות על זה המעשה בארוכה וכתבו המפרשים ז״ל אם בא זה לחזור על המוכר שמכרה לו מחמת אחריות יש מי שכתב שהדין עם הלוקח כיון שיצאה ממנו בבית דין ויש מי שכתב שהמוכר יכול לטעון אתה הפסדת לעצמך כשהודית שהיתה שלו שאם לא הודית כיון שלא היו לו עדים שהיתה שלו לא היתה יוצאה ממך וכן נראה מדברי ההלכות ועיקר. עוד נחלקו המפרשים במי שאין לו עדים שהיתה שלו אלא הודאת המחזיק והביא המחזיק עדים דדר ביה קמא חד יומא אם הוא צריך שני חזקה זה המחזיק או נאמר כי היכי דקמא הוה מהימן לומר מינך זבנתה אף בלא שני חזקה מגו דאי בעי אמר לא היתה שלך מעולם אף זה כן ויש מי שכתב שצריך הוא שני חזקה מגו דהכחשה אזל ליה כיון שהוא מודה שהיתה של המערער והוא לא לקחה ויש מי שכתב שאינו צריך שני חזקה ולדעת הראשון הסכים הרשב״א ז״ל וכן נראה מלשון רבינו:
הרי שאכל שדה זו שנים רבות וכו׳ – כתב ה״ה ז״ל דאם בא זה לחזור על המוכר שמכרה לו מחמת אחריות יש מי שכתב שהמוכר יכול לטעון אתה הפסדת לעצמך כשהודית שהיתה שלו שאם לא הודית לא היתה יוצאה ממך כיון שאין לו עדים וכן נראה מדברי ההלכות ע״כ. ולשון ההלכות בפרק חזקת כך הוא הילכך דינא הוא דמהדר ליה להאי ארעא דאודי ליה דדיליה הוא דאזל איהו ותבע לאידך דזבנה מיניה ואי אית ליה פסידא בהאי דאודי ליה איהו דאפסיד אנפשיה דלא איבעי ליה למזבן ארעא הדין ע״כ. ובאמת שתחילת הדברים שכתב ואי אית ליה פסידא בהאי דאודי איהו דאפסיד אנפשיה משמע כדברי ה״ה ז״ל דהוא הפסיד על עצמו במה שהודה אבל מ״מ מ״ש בסוף דלא הוה ליה למזבן ארעא הדין לא משמע כן דהיה לו לומר דלא ה״ל לאודויי דזהו הטעם האמיתי ולא היה לו לומר דלא הוה ליה למזבן. ונראה דמפני כך כתב הרב״י ז״ל בסימן קמ״ו על דברי הרי״ף ז״ל ואינם מובנים אצלי. ולי נראה לומר פירוש אחר בדבריו שלא כדברי ה״ה ז״ל דודאי יכול לתבוע הדמים שמכרם לו וזהו שכתב בתחלת דבריו ואזל איהו ותבע לההוא דזבנה מיניה דלפירוש ה״ה ז״ל איך יכול לתבוע ממנו כיון שאין לו דין עמו ולפיכך צריך לדחוק ולפרש דהוא ילך לתבוע לאחר ואם האחר ידחהו דלא היה לו להודות איהו דאפסיד אנפשיה והכוונה לומר שיחזיר לו הקרקע עכ״פ אך לפי מה שאני מפרש הם מיושבים. ומ״ש ואי אית ליה פסידא כלומר אע״פ שמ״מ נמשך הפסד לו במה שהודה דמ״מ הקרקע יוצא מתחת ידו וא״כ אם הוקר הקרקע אינו נותן לו אלא הדמים שנתן בראשונה והוא לו הפסד ובודאי דאין לחייבו משום שהודה שהוא אמר האמת הדברים כאשר היו ואין להענישו בשביל כך אלא בשביל שהיה לו לדקדק כשלקח הקרקע שיהיה למוכר ראיה ברורה שלקחו ממי שמכרו לו וכיון שהוא לא דקדק בכך ראוי לו שיפסיד מה שעלה הקרקע ונתייקר ולא יתנו לו אלא הדמים שנתן. עוד כתב ה״ה ז״ל ויש מי שכתב צריך הוא שני חזקה מיגו דהכחשה וכו׳. וכן נראה דעת רבינו ז״ל שכתב שהרי יש לו טענה עם חזקתו וזה איירי בשאין לו עדים שהיתה שלו שכן כתב לעיל הואיל והודה שהוא שלו ולא לקחה ממנו וכו׳, משמע דאין לו עדים שהיתה שלו ועל דא קאמר דין זה דהביא עדים וכו׳ דאיירי בשיש לו שני חזקה והמיגו אינו מועיל לו היכא דאין לו חזקה מגו דאי בעי אמר לא היה שלו משום דכבר הודה כן ואי אמר דמי שמכרה לקחה זה הוא לא ידע אלא על פיו. אך קשה היכא שאמר בפני לקחה ממך תועיל לו אע״פ שאין לו שני חזקה מיגו דאי בעי אמר לא היה שלי ולמה הצריך רבינו טענה עם חזקה בשתי חלוקות בשלמא בחלוקה דדר בה יום אחד ניחא אלא בחלוקה דבפני לקח ממך מאי איכא למימר:
הרי שאכל שדה זו שנים רבות כו׳. ואם המוכר כפר בו וטוען חזקה שאין עמה טענה אי מהימן או לא עיין בתשובות מהריב״ל ח״ב סימן ע׳ בני אהרן סימן א׳ הרב מהרשד״ם סימן תס״א ועיין בתשובות מהרש״ל סוף סימן א׳ מהריב״ל ח״ב סימן ע״ה. ועיין ב״י סימן רמ״ה סי״ב במה שנחלקו הראב״ד ורש״י ודו״ק ועיי׳ פ״מ ח״א סימן ס״ג. עיין בתשובות מהרימ״ט חה״מ סי׳ כ״ז (דף ל״א ע״ג) במ״ש ואע״ג דלא ידעינן שזה קנאה ממנו כו׳. ודברי הרב ז״ל הם כספר החתום מסיבת כמה טעיות שנפלו בכל דף ודף עד שלא יוכל הקורא להבין כוונתו. מיהו מה שנראה בכוונת דבריו הוא לומר דאפילו לא נודע בבירור שדר בה המוכר יום אחד בחזקת שהיא שלו אלא שנודע בעדים שמכרה לזה המחזיק סגי דאם לא היתה שלו ודאי לא היה מוכרה ועדיף מעדים המעידים שדר בה חד יומא וזו שחידש הרב ז״ל לא ראינו לשום אחד מהמחברים שכתב כן ובאמת הם דברים תמוהים דלעולם צריך שיעידו שדר בה המוכר למחזיק הזה חד יומא בחזקתו ועדי מכירה בלא חזקת חד יומא לאו כלום הוא. וכן מוכח בבירור מההיא שמביא ה״ה בפרקין אם צריך נמי עדי מכירה מההוא שדר בה חד יומא או נאמר מאחר שנתברר שדר בה חד יומא וזה החזיק שלש שנים נאמן בטענתו שהוא לקחה והרמב״ן הכריח שא״צ עדי לקיחה ע״כ משמע דדוקא בעדי לקיחה הוא מחלוקתם אבל בעדים שדר בה חד יומא כ״ע לא פליגי בזה. והנראה שהרב המחבר נרגש מזה בסוף דבריו ורצה ליישב זה ולא ידענו כוונתו מרוב הטעיות שנפלו ואיברא דקושטא דמלתא אנו בעניותנו לא נראה לנו כלל דבריו בזה וצ״ע. ועיין בפירוש רשב״ם ז״ל שכתב והכא בהאי עובדא כו׳. ומה שהכריחו לומר דהאי עובדא מיירי בשהודה המחזיק מעצמו הוא משום דס״ל כסברת הרמב״ן דאי לא ידע שהיא של המערער כ״א ע״פ המוכר אין מוציאין אותה מידו אף שלא דר בה המוכר חד יומא ולא טענינן ליה אפ״ה אין מוציאין אותה מיד המחזיק משום דלא שייך לומר אין ספק מוציא מידי ודאי וכמו שהאריך בזה הרמב״ן. ולפ״ז ניחא דברי רשב״ם שכתב והכא בהאי עובדא אפילו הביא עדים דדר בה חד יומא לא מהני כיון שאין לו שני חזקה וסתם הדברים ולא פירש דכיון דע״כ האי עובדא מיירי בשידע המחזיק מעצמו דאי לא ידע מעצמו אפילו אם לא הביא עדים אין מוציאין אותה מידו מש״ה כתב בסתם דאפילו הביא עדים אינו מועיל ולפ״ז אזדא לה קושית הרא״ש שכתב דלא מוכח לישנא כלל כו׳ דהא כפי סברת ה״ר יונה מוכרחין אנו לומר דסוגיין מיירי בשידע המחזיק מעצמו דאלת״ה היכי קאמר רבא דינא קא א״ל והרא״ש לא הקשה לרשב״ם אלא משום דסבור דאף דלא ידע מעצמו אמר רבא דדינא קאמר ליה ומש״ה הקשה לרשב״ם דאמאי לא טענינן היכא דדר בה חד יומא. וכ״ת דס״ל דפשטא דעובדא מוכח דהודה המערער הא ליתא דהא לא מוכח כלל שהודה המחזיק ועל זה הביא דברי ה״ר יונה דקאמר דע״כ מיירי בשידע המערער ומש״ה שפיר קאמר רשב״ם וע״ז כתב ולי נראה כו׳. שבא להשיב על דברי ה״ר יונה שכתב דסוגיין מיירי בשידע המחזיק משום דס״ל דאי לא ידע אמאי קאמר רבא דינא קאמר ליה דזה אינו דאף דנימא דלא ידע המחזיק שהיתה של המערער כ״א ע״פ המוכר שפיר קאמר רבא דדינא קאמר ליה משום דאין מגו זה טוב לגבי אותו שלקחה וא״כ הדרא קושיין לדוכתה דהיכי קאמר רשב״ם דבעובדא דידן אפילו אם יש עדים למחזיק שדר בה המוכר אינו מועיל דאמאי לא טענינן ללוקח מאי דמצי אבוהון למיטען. וכ״ת דס״ל לרשב״ם ז״ל דהך עובדא איירי בשהודה המחזיק מעצמו ומעשה שהיה כך היה הא ליתא דהא לא מוכח מידי שהודה המחזיק מעצמו וא״כ אמאי לא טענינן ללוקח. ומ״מ אעיקרא דמלתא נ״ל דמה שתמה הרא״ש על רשב״ם אינו מה שהקשה הרמב״ן דאמאי לא טענינן ללוקח שהרי דין זה דרשב״ם דאפי׳ דר בה מוכר חד יומא דלא טענינן ליה לא הביאו הרא״ש בהלכותיו אלא עיקר קושית הרא״ש היא על דברי רשב״ם שכתב דטעמא דמצי א״ל זיל לאו בעל דברים דידי את הוא משום שהרי הודה שהיתה של המערער וכו׳ הלכך יחזיר הקרקע למערער דלא אתי ספק ומוציא מידי ודאי וע״ז תמה דהא לא מוכח לישנא כלל דהודה למערער שהקרקע היתה שלו אלא שאמר מפי המוכרה לו שהוא אמר לו שקנאה ממנו ואילו היה עומד בפנינו אותו שמכרה לו היה נאמן לומר שלך היתה ולקחתיה ממך במגו שלא היתה שלך מעולם וא״כ זה הבא מכחו אמאי לא מהימן נמי בטענה זו וממ״ש אמאי לא מהימן מוכח דקושייתו אינה משום דאמאי לא טענינן ללוקח אלא דמאי לא מהימן לומר שכך אמר לו המוכר במגו והן הן הדברים שהקשה הרמב״ן להראב״ד שהלוקח נאמן הוא לומר כך וכך אמר לי פלוני מגו דאי בעי אמר לאו דידך הוא ואותו פלוני נאמן היה לומר מפלוני לקחתיה בדין מיגו כו׳ ועל זה הביא סברת ה״ר יונה שכתב דמיירי בשהודה המחזיק ובזה ניחא דלא שייך לומר דלהימניה משום מגו משום דהן לו יהי שכך אמר לו הוא ספק וודאי ואין ספק מוציא מידי ודאי וכמ״ש הרמב״ן והרא״ש כתב דלעולם דמיירי בשלא ידע שהיתה של המערער כ״א ע״פ המוכר וכ״ת כי היכי דהמוכר היה נאמן לומר שלך היתה ולקחתיה ממך במגו דלא היתה שלך ה״נ להימניה ללוקח שכך וכך אמר לו המוכר משום האי מגו ותירץ דאין מגו זה טוב לגבי אותו שלקחה. וקודם שנבאר תירוץ זה דהרא״ש ראיתי לחקור בזה שאומר מפלניא זבינתיה דאמר לי דזבנה מינך באיזו דבר אנו חושדין אותו דמשקר עד שהוצרך הרמב״ן לומר דנאמן משום מגו והרא״ש כתב דאינו נאמן משום דאין מגו זה טוב לגבי הלוקח אם נאמר דמאי דחשדינן ליה הוא במאי דקאמר דלקחה דאפשר דלא לקחה זה לא יתכן בדברי הרמב״ן שכתב שזה נאמן הוא לומר כך וכך אמר לי פלוני מגו דאי בעי אמר לאו דידך הוא משמע דמאי דאצטריך להאמינו משום מגו הוא במאי דקאמר כך וכך אמר לי פלוני לא במאי דקאמר מפלוני זבינתיה והנראה דמאי דחשדינן ליה דמשקר הוא במה שאמר שהמוכר אמר לו שהיתה של המערער אך לא אמר לו שלקחה הימנו וע״ז כתב הרמב״ן ז״ל דנאמן הוא לומר שהמוכר אמר לו שלקחה משום מגו דלא היתה שלך מעולם והרא״ש סובר שאין זה מגו טוב דירא לומר לא היתה שלך מעולם שמא ימצא המערער עדים אבל עכשיו שאומר שהמוכר אמר לו שלקחה הוא סבר דכיון שמכרה לא ימצא עדים שהמערער מכרה לו ואפילו אם יביא המערער עדים שהיתה שלו לא יועילו לו. ואיכא לעיוני דודאי אם זה המחזיק לא היה אומר אלא מפלניא זבינתיה ואיני יודע אם היתה שלך או לא פשיטא דלכ״ע אין מוציאין הקרקע מיד המחזיק שהרי אפילו חזקה שאין עמה טענה דקי״ל דאינה חזקה אפ״ה כל שלא הביא המערער עדים שהיתה שלו וגם המחזיק לא הודה לו שהיתה שלו אין מוציאין אותה מידו וכמו שכתבתי במקום אחר ואפילו אם אין למחזיק שני חזקה דינא הכי וכמו שיע״ש וא״כ כ״ש באומר מפלניא זבינתיה וע״כ לא קאמר הראב״ד דמוציאין אותה מיד המחזיק אלא משום דהודה הלוקח שהמוכר אמר לו שהיתה של המערער והודאת בע״ד כמאה עדים דמי לחובתו ופשיטא דנאמן אף בלא שום מגו דהא לית ליה למחזיק שום אחיזה בקרקע זה עד שנסתפק אם שקר ענה המחזיק אם לא והרי האומר שלא אמר לי דבר מעולם אין מוציאין אותה מידו אף דליכא שום טענה בדבריו כדי להאמינו ופשיטא דהרא״ש מודה בזה דאף דלית ליה שום מיגו מ״מ אין מוציאין אותה מידו כיון שזה הלוקח לא ידע שהיתה של המערער לא מעצמו ולא מפי המוכרה לו ואילו היה אומר מפלניא זבינתיה והוא אמר לי דשלך היתה ולא אמר דאמר לו המוכר שלקחה מהמערער נראה דלכ״ע מוציאין אותה מיד המחזיק שהרי הודה שאמר לו המוכר לו שהיתה של המערער ולא אמר לו המוכר שלקחה א״כ פשיטא דמוציאין אותה מידו ולא שייך הכא להאמינו במגו דהא לא טען שום טענה כדי להאמינו וגם לא הביא עדים שדר בה המוכר יום אחד שנטעון לו מאי דמצי מוכר למיטען דודאי כל שהביא עדים שדר בה המוכר טענינן ליה אף שלא אמר שאמר לו המוכר שלקחה מהמערער וכדמוכח ההוא עובדא דקשתא דאמר מפלניא זבינתיה דזבנה ממך ופירש רשב״ם בחזקה שהייתי סבור דזבנה מינך לקחתיה ממנו ואמרינן התם דאי אית ליה סהדי דדר בה קמא חד יומא טענינן ליה ה״נ הכא לסברת הרמב״ן וסייעתו והכא מה שנחלקו הראשונים הוא באומר מפלניא זבינתיה שאמר לי דשלך היתה ולקחה ממך דהוי קול ושוברו עמו דהרמב״ן סובר דנאמן במה שאמר שהמוכר אמר לו שלקחה משום מגו והרא״ש ז״ל ס״ל דאין זה מגו טוב. אך קשה לי דהתינח אם לא היה כאן כי אם מגו דלא היתה שלך מעולם ניחא דאין זה מגו טוב משום דסבור שימצא עדים שהמערער מכרה ואינו ר״ל לא היתה שלך כי ירא שמא ימצא עדים שהיתה שלו אך קשה דלהימניה במאי דאמר שאמר לו המוכר שלקחה במגו דאי הוה שתיק ולא היה אומר אלא מפלניא זבינתיה ותו לא ואם היה אומר כדברים האלה אם היה מוצא עדים שהמערער מכרה יועילו לו אף אם יביא עדים המערער דהיתה שלו וכבר כתבנו לעיל דלכ״ע אם לא היה אומר כי אם מפלוני זבינתה לא היו מוציאין אותה מידו כיון דלא ידע שהיתה של המערער מפי שום אדם הן אמת שקושיא זו שייכא לכל הפירושים שכתבנו בדברי הרא״ש ודו״ק:
ודע שכפי פירוש זה שכתבנו בדברי הרא״ש ז״ל דקושייתו איננה הקושיא שהקשה הרמב״ן לרשב״ם כ״א מה שהקשה הרמב״ן להראב״ד ז״ל א״כ ליכא שום גלוי דעת לא בה״ר יונה ולא בהרא״ש מה היא סברתם בההיא דנחלקו הרמב״ן ורשב״ם אי איכא סהדי דדר בה קמא חד יומא אי טענינן ללוקח או לא דהא אינהו לא קא מיירו בדאיכא סהדי דדר בה קמא חד יומא אי טענינן או לא אלא בנאמנות דברי המחזיק שאמר מפלניא זבינתיה דאמר לי דזבנה מינך ואי איכא סהדי דדר בה קמא חד יומא וידע המחזיק מעצמו ששדה זו היתה של המערער אפשר דיסברו ה״ר יונה והרא״ש דלא טענינן ליה וכסברת רשב״ם ז״ל ואפשר דיודו לסברת הרמב״ן דטענינן ליה והיכא דאיכא סהדי דדר בה חד יומא ולא ידע המחזיק שהיתה של המערער כ״א מפי המוכרה לה״ר יונה אפילו בלא טעמא דטענינן ליה ללוקח אין מוציאין אותה מיד המחזיק ולהרא״ש ז״ל אפשר דיודה וטענינן ליה ואפשר דס״ל דלא טענינן ליה:
ולפי הפירוש האחר שכתבנו דלעולם דקושית הרא״ש על רשב״ם היא קושית הרמב״ן על רשב״ם ז״ל דאמאי לא טענינן ליה כיון דדר בה קמא חד יומא וכתבנו דמ״ש ול״נ כו׳ הוא לדחות דברי ה״ר יונה ולחזק קושיתו שהקשה בתחלה נמצא דדעת הרא״ש ז״ל הוא דהיכא דידע המוכר מעצמו שהיתה של המערער ודר בה קמא חד יומא פשיטא דלא טענינן ליה ומאי דפליגי רבינו יונה והרא״ש אינו אלא היכא דלא דר בה קמא ולא ידע המחזיק שהיתה של המערער כ״א מפי המוכרה לו דלה״ר יונה ז״ל אין מוציאין אותה מיד המחזיק וכסברת הרמב״ן ולהרא״ש אפ״ה מוציאין אותה מיד המחזיק וכסברת הראב״ד ומיהו אף דס״ל כסברת הראב״ד מודה דאי דר בה קמא חד יומא דטענינן ליה וכבר כתבנו דאפשר דגם הראב״ד ז״ל מודה בזה:
הרי שאכל שדה זו שנים רבות, ובא המערער ואמר לך מה לך ולשדה זו הודה ואמר לו יודע אני שהיתה שלך, אבל פלוני מכרה לי והוא לקחה ממך, ואמר לו המערער פלוני שמכר לך גזלן הוא, הואיל והודה שהוא שלו ושלא לקחה ממנו תחזור השדה וכל הפירות למערער, אע״פ שאין לזה המערער עדים שהוא שלו, וכן כל כיוצא בזה, הביא זה המחזיק עדים שפלוני שמכר לו דר בה אפי׳ יום אחד או שאמר לו בפני לקחה ממך, ואחר כך מכרה לי מעמידין אותה בידו, שהרי יש לו טענה עם חזקתו, ואילו רצה טען ואמר ממך לקחתיה שהרי יש לו שני חזקה.
הודה ואמר לו יודע אני שהיתה שלך וכו׳, מבואר דמפרש הרמב״ם במה דאמר התובע את לאו קא מודית דהאי ארעא דידי הוי, שהודה לו מפורש קודם שאמר לו מפלניא זבינתה דאמר לי דזבנה מינך, וכן מפרש הרא״ש בכונת הרשב״ם במה שכתב שהרי הודה שהיתה של המערער דמשום זה אינו מועיל מה שטוען דאמר לי דזבנה מינך, ואם לא הודה בתחלה סובר הרא״ש שהי׳ צריך להיות נאמן במה שטוען מדברי המוכר לו כמו שהיה המוכרו לו נאמן משום הפה שאסר הוא הפה שהתיר, ולפי פי׳ זה בדברי הרשב״ם הקשה הרא״ש וכתב ותמיה לו דלא מוכח לישנא כלל שהודה המחזיק שהקרקע היתה של המערער, אלא שאמר מפי המוכרה לו שהוא אמר לו שקנאה ממנו, וסובר הרא״ש בתחלת דבריו דכמו שהמוכרה לו הי׳ נאמן, ה״נ צריך להיות נאמן גם הלוקח הבא מכוחו, והביא הרא״ש דברי רבינו יונה שפירש כן דמיירי שאמר המחזיק שיודע שהיתה של המערער, אף בלא דברי המוכרה לו, אחר כך כתב הרא״ש וז״ל ולי נראה דאע״ג דאותו שמכרה לו הי׳ נאמן במיגו דלא היתה שלך מעולם, אין מיגו זה טוב לגבי אותו שלקחה כי ניחא ליה טפי למימר שלקחה מאותו שמכרה לו, כי הוא סבר שימצא עדים שהמערער מכרה לו, אבל לא בעי למיטען לא היתה שלך מעולם, כי הוא ירא שהוא ימצא עדים שהי׳ שלו, ולפי דברי הרא״ש בסוף יש לומר שאין צריך לפרש בדברי הרשב״ם שמפרש שהודה המחזיק בעצמו שהקרקע היתה של המערער, אלא שאמר רק מפלניא זבינתה דאמר לי דזבנה מינך, ומ״מ אף דמי שמכרה לו היה נאמן בהפה שאסר לא מהני זה לגבי המחזיק.
אכן המל״מ כאן הביא דברי הרא״ש ותמה דמה כונתו במה שכתב שלא נאמין לדברי המחזיק דממ״נ אם לא נאמין לדבריו והוא קנה הקרקע מפלניא, אבל אותו פלניא לא אמר לו שקנה מהמערער, א״כ אין אנו יודעין כלל שהקרקע היא של המערער, ובאיזה כח נוציא ממנו ולמה צריכין אנו כאן לנאמנות של מיגו, שעל זה כתב הרא״ש שאין מאמינים לו כי אין המיגו טוב לגבי המחזיק, ונשאר המל״מ בתימה.
ונראה דבאמת אין כונת הרא״ש במה שכתב ולי נראה, שהוא חוזר מתחלת דבריו, וכל זמן שהלוקח לא הודה שהקרקע הוא של המערער לא נוציא ממנו, אלא דמה שהביא הרא״ש מדברי רבינו יונה אין הכונה שהלוקח הודה בתחילה שהקרקע היא של המערער, דהא כתב הרא״ש מתחלה דלא מוכח לישנא כלל שהודה המחזיק שהקרקע של המערער, וא״כ מה חידש הרא״ש וכתב ומצאתי שכתב הר׳ יונה ז״ל דמיירי המחזיק שידע שהיה הקרקע של המערער אף בלא דברי המוכרה לו, לכן מוכרחים אנו לפרש דהחידוש הוא שמקודם פי׳ הרא״ש בדעת הרשב״ם דמיירי שהלוקח הודה מתחלה קודם שאמר מפלניא זבינתה דאמר לי דזבנה מינך, דזה יודע בעצמו שהקרקע הוא של המערער, ועל זה תמה הרא״ש וכתב דלא מוכח לישנא כלל שהודה המחזיק שהקרקע היא של המערער, ומה שהביא אח״כ מדברי רבינו יונה זהו לפרש דברי הגמ׳ שטען המערער ואמר להמחזיק את לאו קא מודית דהאי ארעא דידי היא, וקשה דמתי הודה הא לא אמר מפלניא זבינתה דאמר לי דזבנה מינך וממ״נ אם מאמינים לו בזה הרי סובר הרא״ש דצריך להיות נאמן כמו שהיה נאמן המוכר לו אם היה טוען, ואם אינו נאמן בזה שפלניא אמר לו כן, א״כ לא הודה כלל, ומה אומר לו את לאו קא מודית, לכן מפרש רבינו יונה דזה ודאי דבתחלה לא אמר המחזיק אלא מפלניא זבינתה דאמר לי דזבנה מינך, ומה שאמר לו אח״כ המערער את לאו קא מודית זהו טענה מצד עצמה ולא שייכא לטענת המחזיק, אלא שהמערער אמר לו הלא אתה יודע שהקרקע שלי היא, וזהו שהיו בעיר אחת.
והנה דברים אלו מבוארים מדברי רבינו יונה בעצמו שהובא בש״מ שם בסוגיא שכתב מדברי עליות הר״י שכתב וז״ל עלה בידינו ראובן שאמר לשמעון מה אתה עושה בתוך הקרקע שלי, ואין לו לראובן עדים על קרקע זו שהיא של אבותיו, אמר לו מלוי לקחתיה, והוא אמר לי שלקחה ממך, א״ל ראובן והלא אתה יודע שקרקע זו שלי היתה או של אבותי, והודה לו שמעון בזו או שתק, זכה ראובן בקרקע וכו׳ ומה שכתב הרבינו יונה ״או שתק״ הדבר ברור שזהו מפרש במה דאמר המערער את לאו קא מודית, ובטענה זו זכה בקרקע אף שאין לו עדים שהקרקע שלו, וזהו שכתב הרא״ש לפרש מדברי רבינו יונה שאף שכתב מקודם דא״א לפרש שמתחלה הודה המחזיק שיודע שהקרקע שלו, ושעל זה כתב הרא״ש דלא מוכח לישנא כלל שהודה המחזיק, אך זהו אם היינו צריכים לפרש שבתחלת הטענה הודה לו ולא הוזכר זה בגמ׳, אבל רבינו יונה כתב שאחר שאמר מפלניא זבינתה דאמר לי דזבנה מינך, אז אמר לו המערער והלא אתה יודע שקרקע זו שלי היתה ושתק המחזיק, ואמרינן בזה שתיקה כהודאה.
ומה שהוצרך הרא״ש להוסיף על דברי רבינו יונה וכתב ולי נראה, זהו משום דכבר כתבנו החילוק בין גדר הפה שאסר הוא הפה שהתיר ובין גדר מיגו, דמיגו הוא בגדר ראיה והוכחה, והנה מקודם כשטען הרא״ש על פי׳ הרשב״ם וכתב דלא מוכח לישנא שהודה שהקרקע היתה של המערער, אלא שאמר מפי המוכרה לו שהוא אמר לו שקנאה ממנו, ואילו היה עומד בפנינו אותו שמכרה לו היה נאמן לומר שלך היתה ולקחתיה ממנו במיגו דלא היתה שלך מעולם, וא״כ זה הבא מכחו אמאי לא מהימן נמי בטענה זו עכ״ל, ולכאורה קשה למה הזכיר טעמא דנאמנות משום מיגו ולא בלשון הפה שאסר הוא הפה שהתיר כמפורש כן במשנה בכתובות ריש פ״ב אכן ראיתי כן גם בחדושי הרמב״ן בסוגיא זו, שמקודם כתב ופי׳ ולאו קא מודית הודאה גמורה היה מודה לו שהוא של אבותיו, אבל מאי דאמר לו ההוא גברא דדידיה הוי לאו הודאה היא, דאע״ג דהודאת בע״ד כמאה עדים הכא לא, דהא איהו אמר דזבנא מינך, והפה שאסר הוא הפה שהתיר, אלא כיון דקא מודה האי דאיהו גופיה ידע דאבהתיה היא ואיהו מיניה לא זבנה הו״ל ספק וודאי, ואין ספק מוציא מידי ודאי, וכן נראה מדברי רבינו הגדול שהוא מפרשה כשהלה מודה לו שהוא עצמו יודע שהיתה למערער זה, ואע״פ שהרב ר׳ אברהם בר׳ דוד ז״ל מפרש דאיהו לא ידע כלל אלא מפיו של זה המוכר, ולא אמרינן הפה שאסר הוא הפה שהתיר אלא בדבר שהאוסרו אוסרו מידיעתו ומתירו מידיעתו, אבל הכא זה שמע מפי המוכר כי של זה היתה מתחילה, ובאמת היה ראוי להאמינו דהודאת בע״ד כמאה עדים, וכי הדר אמר אנא זבנתה מיניה זה הדבר אצלו בספק ואין לו להאמינו על זכותו, וא״כ הו״ל ספק וודאי, ואין ספק מוציא מידי ודאי, ואין הדברים אצלי אלא דברי הבאי שזה נאמן הוא לומר כך וכך אמר לו פלוני, מיגו דאי בעי אמר לאו דידך הוא ואותו פלוני נאמן היה לומר מפלוני לקחתיה בדין מיגו שאילו בב״ד אמר כן היו מאמינים אותו, עכשיו שאמר לו למה לא יהא נאמן, עכ״ד הרמב״ן, וצריך באור מה שבתחלה כתב בדין הפה שאסר הוא הפה שהתיר, ואח״כ כשבא להשיג על דברי הראב״ד כתב מדין מיגו.
ונראה לבאר מקודם דברי הראב״ד דסובר דמה דתנן שדה זו של אביך היתה ולקחתיה ממנו שהפה שאסר הוא הפה שהתיר, זהו רק כשאמר כן בב״ד, ואף דהגמ׳ בכתובות דף כ״ב אמר על זה למה לי קרא סברא היא, הוא אסרה והוא שרי לה, מ״מ גם לשון זה הוא אסרה והוא שרי לה לא שייך אלא בב״ד שהם המחליטים ע״פ דבורו אם אסר ואם התיר, אבל יחיד השומע ממנו לא יוכל לדין הך דינא, דכיון שהוא האוסר הוא המתיר, דאפשר היו ב״ד חוקרין אותו עד שהיה מודה שמה שאסרה אמת, ומה שהתיר אח״כ אינו אמת והיינו בדיני ממון שצריך ב״ד לפסוק למי שייך השדה, ובזה נוכל להבין מה שהרמב״ן החולק על הראב״ד בא על זה בטענת מיגו, שלהמוכר לו היה מיגו, וכן למחזיק זה יש מיגו, ושינה שיטתו שמתחלה קודם שהביא דברי הראב״ד לא נחת עלה מטעם מיגו אלא מטעם הפה שאסר, אלא דהרמב״ן נחת כאן גם לסברת הראב״ד דלא נוכל לבוא כאן מדין הפה שאסר, כיון שאינו מתיר ממש שהוא אינו יודע, לכן אף שגם זה אינו יודע אם השדה היתה של המערער אלא מפי המוכרה לו, מ״מ יש לומר דבזה צריך הוא לקבל הודאת המוכרו שהשדה היתה של המערער, אבל על זה שקנה אין לו רשות להאמינו לכן נחת על זה הרמב״ן מדין מיגו, שמיגו הוא ראיה והוכחה, וגם הוא להחליט ע״פ המיגו דודאי קנה המוכרו לו מהמערער.
ובזה חידש רבינו יונה לומר דיש חילוק בין אם הודה המחזיק מקודם שהקרקע היתה של המערער, קודם שאמר מפלניא זבינתה דאמר לי דזבנה מינך, ובין אם אמר לו זה אח״כ, דבתחלה כשהודה ולא היה אז שום ראיה שהמוכר קנה מהמערער ודאי אינו נאמן אח״כ והוי מיגו למפרע, אבל אם מקודם אמר מפלניא זבינתה דאמר לי דזבנה מינך שכבר היה דין להאמינו ע״פ הראיה של מיגו, בזה היה סברא להאמינו אף לאחר שהודה שיודע בעצמו כיון שכבר היה ראיית המיגו קודם, לכן כתב רבינו יונה דכמו שאם באו עדים שהשדה של המערער לא יוכל המחזיק לזכות בהשדה אלא בשטר או עדים שקנה מהמערער, כן גם עתה שהודה שיודע בעצמו, כן לא יוכל לזכות בהשדה אלא בשטר, וטעמו נראה דסובר דאין אנו מצרפין הטענות שמקודם, ואף דמקודם היה לו מיגו, וכן המוכרה לו היה נאמן במיגו, אבל עכשיו שיש עדים אינו נאמן בזה, וכן הוא בדין כשהודה הודאה גמורה, שיודע בעצמו דהודאתו כמאה עדים.
וע״ז בא הרא״ש מטעם אחר דכיון דגם זה שאנו מאמינים לו שאמר לו המוכרה לו שקנה מהמערער אינו אלא מדין מיגו, דכבר כתבנו דברי הראב״ד דמטעם הפה שאסר אין לבוא כאן, וכיון שאנו צריכין למיגו כתב הרא״ש שאין המיגו טוב לגבי המחזיק כי אינו רוצה לטעון לא היתה שלך מעולם, שירא שמא ימצא המערער עדים שהיתה שלו, ומיושב התימה שתמה המל״מ על הרא״ש שהוא למד בדברי הרא״ש שדעתו לפרש שלא הודה שיודע בעצמו, ולכן תמה שפיר אבל לפי מה שכתבנו מיושב.
והנה המ״מ כתב וז״ל וכתבו המפרשים אם בא זה לחזור על המוכר שמכרה לו מחמת אחריות, יש מי שכתב שהדין עם הלוקח כיון שיצאה ממנו בב״ד, ויש מי שכתב שהמוכר יכול לטעון אתה הפסדת על עצמך כשהודית שהיתה שלו, שאם לא הודית כיון שלא היו לו עדים שהיתה שלו לא היתה יוצאה ממך, וכן נראה מדברי ההלכות ועיקר, וכתב על זה הלח״מ והביא דברי הרי״ף שכתב הילכך דינא הוא דמהדר ליה להאי ארעא, דאודי ליה דדיליה הוא, דאזל איהו ותבע לאידך דזבנה מניה, ואי אית ליה פסידא בהאי דאודי ליה איהו דאפסיד אנפשיה דלא איבעי ליה למזבן ארעא הדין, עכ״ד, וכתב הלח״מ וז״ל ובאמת שתחלת הדברים שכתב ואי אית ליה פסידא בהאי דאודי איהו דאפסיד נפשיה, משמע כדברי המ״מ דהוא הפסיד על עצמו במה שהודה, אבל מ״מ מה שכתב בסוף דלא הוה ליה למזבן ארעא הדין לא משמע כן, דהיה לו לומר דלא הוה ליה לאודויי דזהו הטעם האמיתי, ולא היה לו לומר דלא הוה ליה למזבן, ונראה דמשום זה כתב הב״י בסי׳ קמ״ו על דברי הרי״ף ואינם מובנים אצלי, וכתב הלח״מ ולי נראה פירוש אחר בדבריו שלא כדברי המ״מ דודאי יכול לתבוע הדמים שמכרם לו בהם, וזהו שכתב בתחלת דבריו, ואזל איהו ותבע לההוא דזבנה, דלפירוש המ״מ איך יכול לתבוע ממנו כיון שאין לו דין עמו, לכן כתב לפרש דנ״מ רק אם הוקרה הקרקע אינו נותן לו אלא הדמים שנתן בראשונה והוא לו הפסד, ובודאי דאין לחייבו משום שהודה שהוא אמר באמת הדברים כאשר היו ואין להענישו בשביל כך, אלא בשביל שהיה לו לדקדק כשלקח הקרקע שיהי׳ למוכר ראיה ברורה שלקחו ממי שמכרו לו, וכיון שהוא לא דקדק בכך ראוי לו שיפסיד מה שעלה הקרקע ונתייקר ולא יתנו לו אלא הדמים עכ״ל הלח״מ.
והנה דברי הלח״מ אינם מבוארים דאם מעיקר הדין צריך לשלם כמו שנתייקר מה מחלק בין עיקר הדמים למה שנתייקר, וכתב וכיון שהוא לא דקדק ראוי לו שיפסיד מה שעלה הקרקע ונתייקר, ממ״נ אם מה שלא דקדק היא טענה יפסיד כל הדמים, ואם אינה טענה למה יפסיד מה שנתייקר, אמנם לכאורה יש להוכיח כדברי הלח״מ מעיקר הלכה דהא הרי״ף מפרש שהודה שיודע בעצמו שהיתה של המערער, כמו שכתב כאן הרמב״ם בפירוש, וכתב על זה המ״מ וכל מה שכתב רבינו עד סוף הפרק מבואר בהלכות, וכן כתב הרמב״ן בחידושיו שהרי״ף מפרש כן, וא״כ הלא הוא הלכה בב״מ דף ט״ו ע״ב הכיר בה שאינה שלו ולקחה מעות יש לו שבח אין לו, וא״כ כאן אם נימא דמה שלא דקדק אם המוכר לו קנה מהמערער הוי כמו הכיר בה שאינו שלו דאין לו שבח גם בשביל שנתייקר אינו צריך לשלם כמו שפירש״י בהא דרב משום שקרקע זה אינו קנוי לו, ואם נימא דכיון שהמוכר לו אמר לו דזבנה מהמערער לא הוי כמו הכיר בה שאינה שלו, וצריך לשלם גם שבח למה יפסיד מה שנתייקר בשביל שלא דקדק, אכן אין לצרף דין זה עם הכיר בה שאינה שלו, דשם נתברר שאינה שלו, וגם המוכר ידע שאינה שלו, אבל כאן הלא המוכר טוען שהיא שלו, וכן אמר להמחזיק דזבנה מהמערער, ולכן מה שמוציאין מהמחזיק בשביל שהודה בעצמו שיודע שהיתה של המערער אין המוכר אשם בדבר.
אלא דבאמת מפורש בדברי הרשב״א מובא בש״מ שכתב וז״ל ולענין האחריות כתב רש״י ז״ל דיכול לחזור על המוכר שהרי הוציאה המערער מידו בב״ד, אבל מורי הרב ז״ל כתב שהפסיד לוקח שהוא גרם לעצמו, וכ״נ מדברי הרי״ף ז״ל עכ״ל, וכן מפורש שם מדברי רבינו יונה מעליות הר״י וז״ל קבל עליו לוי אחריות מכירת זו הקרקע והרי היא יוצאת מתחת יד שמעון בדין מחמת מה שהודה שהוא יודע שהיתה של ראובן מתחלה כמו שבארנו יכול לוי לטעון ברי לי שלקחתי ממנו, והרי אני נאמן הייתי לומר שלקחתיה ממנו מתוך שהייתי יכול לומר שלא היתה שלו מעולם אלא שהדין נותן שתצא מתחת ידיך, הואיל שאתה יודע שהיתה של ראובן, ואין אתה יודע במקח שלקחתיה ממנו, עכ״ד, ואף שלא סיים מפורש שלוי פטור אבל פשוט דזהו כונתו, ועוד שמורו הרב של הרשב״א הוא הרבינו יונה, וא״כ מפורש ברבינו יונה והרשב״א דלא כהלח״מ.
אכן מוטל עלינו ליישב דברי הרי״ף שעמד על זה הלח״מ שכתב הילכך דינא הוא דמהדר ליה להאי ארעא דאודי ליה דדיליה היא, דאזל איהו ותבע לאידך דזבנה מיניה ואי אית ליה פסידא בהאי דאודי ליה איהו דאפסיד אנפשיה דלא איבעי ליה למזבן ארעא הדין, שתמה על זה בצדק הלח״מ דמה כתב דאזל איהו ותבע לאידך דזבנה מיניה, דמה יתבע כיון שכתב אח״כ שאינו יכול לתבוע כיון שאנו מפרשים דבריו שגם הקרן אינו יכול לתבוע ונראה דאם המוכר לו ידע שהוא יודע שהקרקע היתה של המערער אז אין לו טענה למה הודה, דודאי אין זה טענה שיטעון שקר שאינו יודע כיון שזה באמת נוגע בקיום המקח שלא יוכל המערער לתבוע ממנו כל זמן שלא יודה לו, ולכן התחיל הרי״ף שהוא יתבע מן המוכר לו וזהו אם המוכר יודע שהוא יודע דודאי היה לו לחשוב שיודה ויוציאו ב״ד ממנו הקרקע, ואח״כ כתב ואי אית ליה פסידא בהאי דאודי, והיינו אם המוכר לו לא ידע שהוא יודע בעצמו שהיתה של המערער דאז לא יצטרך המוכר לשלם לו שלא חשב שהוא יודע וחשב שלא יגיד אלא מפלניא זבינתה דזבנה מינך, דאז לא היו מוציאין ממנו, על זה כתב איהו דאפסיד אנפשיה וסיים דבריו דלא הוי ליה למזבן ארעא הדין, והיינו דכיון שיודע בעצמו שהיתה של המערער היה לו לחשוב שהמערער ישאל אותו בב״ד ויהי׳ מוכרח להודות, אבל המוכר אינו מחוייב לשלם לו שלא היה לו לקנות הקרקע באופן זה, והיה לו לומר למוכר שיודע בעצמו שהיתה של המערער, והיה לו לשאול אם יש לו עדים שקנה מהמערער, וזהו שכתב המ״מ שהמוכר יכול לטעון לו אתה הפסדת על עצמך כשהודית שהיתה שלו, והיינו שהוא אינו חייב בדבר, שלא ידע שהוא יודע שהקרקע של המערער ויודה, וא״כ רק הוא גרם במה שהודה, והוסיף הרי״ף דכיון דבאמת ידע לא הוה למזבן ארעא הדין והיינו שהיה צריך לחשוב שיוציא המערער ממנו הקרקע כשלא ישקר ויודה על האמת, והמוכר לו אינו חייב שלא ידע שהוא יודע בעצמו שהיתה של המערער.
משנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךאבן האזלהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144