הבא מחמת ירושה, צריך להביא ראיה...או נשתמש בה אפילו יום אחד – משנה בבא בתרא ג,ד: ...והבא משום ירושה – אינו צריך טענה.
פיהמ״ש שם: הבא משום ירושה, הוא שירש אותה שדה. וכל זמן שנתברר שאכלה אביו שלש שנים, או אכלה הוא שלש שנים, או אכלה האב מקצת השלש והבן תשלום השלש, נתקיימה החזקה לבן.
ההוא גברא דדר בקשתא (שם מקום) בעיליתא (עליה שעל גג הבית) ארבע שני, אתא מארי דביתא אשכחיה, אמר ליה: מאי בעית בהאי ביתא? אמר ליה: מפלניא זבינתה (והוא אמר לי) דזבנה מינך (ולא ידענא אי דידך היא, שאלו היה מחזיק מודה שהיא של מערער, היה יכול המערער לומר לו, זיל לאו בעל דברים דידי את, ואינו עומד עמו בדין, כמו שביארנו למעלה בענין השדה). אתא לקמיה דר׳ חייא, אמר ליה: אי אית לך סהדי דדר בה איהו דזבנת מיניה ואפי׳ חד יומא – אוקימנא לה בידך, ואי לא (כיון דידיעא האי עליתא למערער בסהדי) – לא (מתוקמא בידך אפומיה דמוכר). אמר רב, הוה יתיבנא קמיה דחביבי (פירוש: הייתי יושב לפני דודי שהוא ר׳ חייא), ואמרי ליה: וכי אין אדם עשוי ליקח ולמכור בלילה (ושמא המוכר קנה אותה מהמערער בלילה ומכר אותה באותה לילה עצמה, וכיון שאפשר להיות כן נעמיד העלייה בחזקת המחזיק שהרי דר בה שני חזקה)? וחזיתיה לדעתיה, אי אמר ליה: קמאי דידי זבנה מינך – מהימן, מיגו דאי בעי אמר ליה: אנא זבנתה מינך. אמר רבא, כוותיה דר׳ חייא מסתברא, דקתני: הבא משום ירושה – אינו צריך טענה; (אלמא) טענה הוא דלא בעי (כלומר שאינו צריך לומר לו שקנאה אבי ממך, אלא כשאמר לו מאבי ירשתיה די לו), הא ראיה (דדר בה אבוה אפילו חד יומא) בעי (שיש לומר באותו היום קנאה זבין מן המערער. ודיקא מילתא מדקתני אינו צריך טענה ולא קתאני אינו צריך כלום)...
רב האיי גאון ז״ל (הובא בספר הנר עמ׳ צה):
...ואמר רבא כוותיה דר׳ חייה מסתברא, דקתני הבא מחמת ירושה אינו צריך טענה, כי אמר ליה יורש למאריה דביתא, מאבי ירשתיו – אין צריך לומר זבניה אבי מינך, וזה הוא שאמרנו ״טענה הוא דלא בעי, אבל ראיה בעי״ – שהיתה בידו של אביו אפילו יום אחד כר׳ חייא, וקא מסייע ליה רבא מדלא קאמר, הבא מחמת ירושה – אין צריך כלום, אלא הכי קאמר, ״אין צריך טענה״ כלומר אבל צריך ראיה, ומאי ראיה דהויא בהכין דדר בה אבוה אפילו חד יומא.
רי״ף בבא בתרא רמז תשיג:
...אמר רבא כוותיה דר׳ חייא מסתברא, דקתני ״והבא מחמת ירושה אינו צריך טענה״ – טענה הוא דלא בעי הא ראיה דדר בה אבוה בעי וכן הלכתא.
תחזור השדה וכל הפירות וכו׳ – כלעיל הלכה יב (ד״ה הביא עדים תחזור).
שהרי אינו טוען...ולא נודעה קרקע זו לאבותיו – כמבואר לעיל הלכה יב: ״כל חזקה שאין עמה טענה – אינה חזקה״.
הביא ראיה שנראה בה אביו...שמא בא לבקר אותה ולא קנאה –
בבא בתרא מא,ב (עם פירוש ר״י בן חכמון):
איבעיא להו: נראה בו, מאי (פירוש: אם הביא המחזיק עדים שנראה זה המוכר בזו הקרקע, אבל לא הביא ראיה שנשתמש בה ולא שדר בה אפילו יום אחד,מה דינו)? אמר אביי: היא היא (ואינו צריך יותר מזו). רבא אמר: עביד איניש דסיאר ארעיה ולא זבין (פירוש: אדם עשוי הוא לבקר את הקרקע שיקננה, ואינו קונה...וכיון שלא באו עדים שנשתמש בה או שדר בה אפילו יום אחד, לא קימא לה חזקה דמחזיק).
רי״ף בבא בתרא רמז תשיג:
איבעיא להו: נראה בו מאי? אביי אמר, היא היא; רבא אמר, עביד איניש דסאיר ולא זבין. והילכתא כרבא.
(יד)
הרי שאכל שדה זו שנים רבות...תחזור השדה, וכל הפירות, למערער –
בבא בתרא ל,א: ההוא דאמר ליה לחבריה, מאי בעית בהאי ארעא? אמר ליה, מפלניא זבינתה דאמר לי דזבנה מינך. אמר ליה, את לאו קא מודית דהאי ארעא דידי היא, ואת לא זבינתה מינאי? זיל, לאו בעל דברים דידי את. אמר רבא, דינא קאמר ליה.
רי״ף בבא בתרא רמז תרפד:
ההוא דאמר ליה לחבריה, מאי בעית בהאי ארעא? אמר ליה, מפלניא זבינתה, דאמר לי דזבנה מינך. אמר ליה, ואת לאו קא מודית דהאי ארעא דידי היה ואת לאו מינאי זבינתה? זיל את לאו בעל דברים דידי את. אמר ליה רבא, דינא קאמר ליה. האי מעשה נמי פשיטא הוא ולית ביה ספיקא והלכתא כותיה, דכל כי האי גוונא לא מוקמינן לה לארעא בידא דנתבע, אלא היכא דאית ליה סהדי דדר בה, ההוא דזבנא מיניה חד יומא, ואכלה איהו שני חזקה. אי נמי דאמר קמאי דידי זבנה מיניה ההוא פלניא דזבינתה אנא מיניה, ואכלתה אנא שני חזקה, או אכלה איהו שני חזקה – כדבעינן למימר קמן, אבל היכא דלית ליה סהדי, דדר בה ההוא פלניא דזבנה מיניה אפילו חד יומא, ולא קאמר איהו קמאי דידי זבנא מינך ואכלתה שני חזקה, כגון האי – דינא הוא דהדרא ארעא לגבי מרא, ואזיל האי ומשתעי דינא בהדי מוכר דזבנה מיניה, ואע״ג דלית ליה סהדי למרא קמא דארעא דיליה היא, אלא האי הוא דקא מודה דארעא דיליה היא, ולא אמרינן בכהאי גוונא הפה שאסר הוא הפה שהתיר ומוקמינן לארעא בידיה, אלא כיון דאודי דהאי ארעא להאי היא – הוה ליה ודאי, והאי דאמר ליה, אמר לי פלניא דזבנה מינך – הוה ליה ספק, ואין ספק מוציא מידי ודאי. הילכך דינא הוא דמהדר ליה לארעא להאי דאודי ליה דדיליה היא, ואזל איהו ותבע לאידך דזבנה מיניה. ואי אית ליה פסידא בהאי דאודי ליה – איהו אפסיד נפשיה דלא איבעי ליה למיזבן ארעא הכין. וחזינן לרבוותא בהאי מעשה שקלא וטריא ופלוגתא בפירושיה, ואיכא מאן דאפקיה להאי מימרא דרבא מהלכתא, ואנן לא סבירא לן הכי אלא כדכתיבנא, וטעמא תריצא הוא ולית ביה קושיא כלל.
הרי״ף מדגיש: ״כיון דאודי דהאי ארעא להאי היא – הוה ליה ודאי״. הואיל והודאת בעל דין כמאה עדים, נמצא ששדה זו היתה בחזקת המערער אע״פ שהוא לא הביא עדים על כך, ואין להוציאה מחזקתו כי אם בעדים או בחזקת שלש שנים עם טענה ראויה, ואין מיגו להוציא בשום מקום (ראה ר״י מיגאש לקמן טו,ט ד״ה הביא המערער).
...השדה וכל פירותיה חוזרין למערער, וחוזר זה ודן עם המוכר, ואפילו לא היו לו עדי אבות, שמכל מקום הוא מודה שהיא שלו ושלא לקחה ממנו, ואף אינו טוען בברי שפלני לקחה הימנו, אלא שהוא אמר לו כך, ואין ספק מוציא מידי ודאי. ואין כאן דין מתוך, רוצה לומר מתוך שהיה יכול לומר ממך לקחתיה ונאמן כשאמר פלני לקחה ממך יהא נאמן, שהרי הוא מאמינו שפלני אמר לו כן אלא שטוען עליו שהוא גזלן, ולא נאמר דין הפה שאסר הוא הפה שהתיר אלא כשאוסרו בידיעתו ומתירו בידיעתו, כגון שדה זו של אביך היתה ולקחתיה ממנו, שנמצא מכל מקום שהיה יכול לשתוק, אבל זה אוסר בידיעתו ומתיר בספקו כלומר, שלך היתה בודאי אבל שמא מכרתה לזה, ונמצא שאף הוא אינו טוען בבריא שאותו פלוני לקחה מזה.
רבינו ישמעאל בן חכמון מעתיק מעשה זה ומפרשו, אבל יש בו תוספת על הנוסח שלנו, ונראה או שכך היה לפניו בגמרא ולא העתיק מלשונו של רבינו כרגיל אצלו, או שבא להסביר יסוד הדין:
ההוא דאמר ליה לחבריה, ״מאי בעית בהאי ארעא״? אמר ליה, ״מפלניא זבנתה דאמר לי דזבנה מינך, ואכלתה שני חזקה. ואנא ידענא דדילך הואי״, ולא הביא הלוקח עדים שדר בה זה שמכרה לו אפילו יום אחד. אמר לו המערער, ״את לא קא מודית לי דהאי ארעא דידי היא ואת לא זבנתה מינאי? פלניא דזבנה ניהלך גזלנא הוא ובתורת גזלנות אתת לידיה. זיל, לאו בעל דברים דידי את״. אמר רבא, דינא קאמר ליה. ותחזור הקרקע וכל הפירות למערער, הואיל והמחזיק מודה לו שהקרקע שלו היא ולא קנאה ממנו, דהוה ליה בקניינו מפלוני ספק שמא לא מכרה לו המערער, וארעא ודאי היא למערער, ואין ספק מוציא מידי ודאי, וכן כל כיוצא בזה.
לכאורה יש מקבילה למקרה זה לעיל ח,ז:
מי שהיו בידו דברים העשויין להשאיל ולהשכיר, אע״פ שהודה ואמר לו, ״יודע אני שהיו שלך, אבל פלוני מכרם לי״ או ״נתנם לי במתנה״ – אין מוציאין אותן מידו, אפילו הביא זה עדים שהן ידועים לו, שאדם עשוי למכור את כליו.
שם מדובר על כלים העשוים להשאיל ולהשכיר שדינם כקרקע שהיא נשארת בחזקת בעליה הראשונים, ומי שהם תחת ידו צריך להביא ראייה שאמנם לקוחים הם בידו. עם כל זה, אם הודה המחזיק שהם של התובע, לא בלבד אם לא הביא המערער עדים שהם ידועים לו, אלא אפילו הביא עדים כאלה, בכל מקרה אין מוציאים אותם מיד המחזיק. בניגוד לכך, כאן פסק ״תחזור השדה וכל הפירות למערער, אע״פ שאין לזה המערער עדים שהיא שלו״, ואין צריך לומר אם הביא עדים שהיתה שלו. למה נשתנה דינם של דברים העשויים להשאיל ולהשכיר מקרקעות בפרט זה אע״פ שבעיקרון דינם שווה?
ברם הרואה יראה שיש הבדל יסודי בין כלים העשויים להשאיל ולהשכיר לבין קרקעות. הקרקע עוברת מרשות לרשות בשטר, ואם אבד השטר ניתן לסמוך על חזקת שלש שנים עם טענה, מה שאין כן כלים. השכיר אדם קרקעו ואין צריך לומר מכרה, כותבים שטר. אם קנה אדם שדה מפלוני והוא יודע שמקודם היתה של אחר, לא יספיק שישמור את השטר שלו או יביא עידי חזקה, עליו גם לוודא שהמוכר מוכר לו את שלו ולא מה שאינו שלו, ואם יתברר שהוא גזלן, יוציאו את השדה מתחת ידו. זהו שמדגיש הר״י בן חכמון שהמערער אומר לו למחזיק: ״פלניא דזבנה נהלך גזלנא הוא, ובתורת גזלנות אתת לידיה״. כל עוד שלא הוכח שהמוכר ההוא דר בה אפילו יום אחד, או שהנתבע אומר שראה שהוא קנה כדין, נמצא שאין לו טענה עם חזקתו, וחזקה בלי טענה אינה כלום. הואיל ולא הוכח שהגיעה ליד המוכר כדין, הרי אין מנוס מן המסקנה שבתורת גזלנות באה לידו, וממילא אתה לקחת מן הגזלן, שהרי אתה ידעת כי שלי היתה השדה, ואתה לא קנית ממני. על כן תחזור השדה ויחזרו הפירות.
לא כך הוא במיטלטלין העשויים להשאיל ולהשכיר. דרכם של אלו להיות מושכרים ומושאלים תדיר לאנשים רבים ומתגלגלים בין אנשים שונים, ולא תיקנו להם שטר ואף לא תיקנו דין חזקת שלש שנים, שהרי לא שייך בכלים כאלה שהבעלים ימחה על מי שהם תחת ידו. אדרבה, הללו עוברים תחת ידי אנשים שונים כל הזמן. מעתה, אם רואים כלי זה אצל פלוני ואפילו השתמש בו זמן רב, אי אפשר להוכיח מכך שהוא שלו כי שמא שאלו או שכרו. הקונה כלי כזה, בסתם, אי אפשר לו לוודא אם הכלי הנמכר של המוכר או שמא מוכרים לו כלי שהוא שאול או גזול, ולא יועיל לקונה אפילו אם יידע שהכלי הזה היה פעם של פלוני המשכיר ומשאיל כלים כאלה. מעתה אין לקונה אלא לסמוך על מה שאמרו חכמים ״לאחזוקי איניש בגנבי לא מחזקינן״
(שבועות מו,ב), וממילא אם אחר כך יבוא המרא קמא לערער, והוא טוען שנגנב הכלי ממנו, גם לו אנחנו נאמר: ״לאו כל כמיניה, לאחזוקי איניש בגנבי לא מחזקינן״
(שם). הואיל ולעתים בגלל מצוקה או סיבה אחרת ״אדם עשוי למכור את כליו״, עדיף להניח כי אמנם כך קרה, ולפיכך מניחים את הכלי בידו של המחזיק. במה דברים אמורים? אם טען המחזיק שקנה מאחרים, אבל בשום אופן לא תועיל לו טענת ״אתה מכרת לי״ או ״אתה נתת לי״, הואיל ואין דין חזקת שלש שנים, לעולם אין המחזיק נאמן בטענה זו אלא אם כן הביא ראייה.
והוא לקחה ממך – חזקת שלש שנים בקרקע מועילה רק עם טענה (לעיל הלכה יב) וטענה זו חייבת להיות מופנית לתובע כדי לדחות את תביעתו. מעתה, אם יטען המחזיק ״פלוני מכרה לי״ ואינו מתייחס כלל למרא קמא, קל וחומר שהלה יכול לומר לו, ״לא בעל דברים דידי את״. לפיכך, מנסח רבינו את טענת המחזיק כך: ״פלוני מכרה לי, והוא לקחה ממך״. הואיל והוא לקחה ממך, נמצא שאני בא אליך מכוחו של אותו לוקח ראשון, וממילא יש כאן טענה. אולם עם הטענה צריך גם חזקה, אבל לזאת תועיל חזקת הלוקח השני (כלעיל יב,ו), אלא שכדי שהחזקה של הלוקח השני תתייחס ללוקח הראשון צריך ראייה שאותו לוקח ראשון דר בה לכל הפחות יום אחד וכן כתב המאירי (מובא להלן ד״ה שהרי יש לו טענה) במפורש: ״והתחילה החזקה ביד זה שמכרה לו וגמרה הוא״ או שהלוקח השני ראהו לוקח מן המרא קמא.
ואם תאמר, איך תצטרפנה שנות חזקה של הלוקח השני עם יום אחד של הלוקח הראשון, אם אין ללוקח השני שטר מכירה מן הראשון, הרי כבר נתבאר לעיל
(יב,ו) ששנות חזקה מצטרפות רק אם מכרו זה לזה בשטר! אמנם כן הוא, וברור שכוונת אומרו ״פלוני מכרה לי״ היא: פלוני מכרה לי בשטר כדת וכדין. אולם הואיל וכבר חלפו שלש שנים מאז המכירה, אין לדרוש מן המחזיק שיוציא שטרו. וכן פירש הר״ח
בבא בתרא לה,ב (שיטת הקדמונים, רמ״י בלוי, עמ׳ מג) על מקרה מקביל בישראל הבא מחמת גוי (לעיל ה-ו).
ואי טעין ישראל ואמר יהב לי ההוא גוי שטר זביני דזבנה מינך, ואיזדהרי ביה, וכיון דעברי שני חזקה תו לא איזדהרי ביה ואירכס לי, מהימן. דדמי למאן דאמר ליה, קמאי דידי זבנה ההוא גוי מינך.
וראה שרבינו הוסיף על לשון הגמרא בסיפור הזה ופתח כך: ״הרי שאכל שדה זו שנים רבות״. ואין צריך לומר שאם באמת הוציא שטר מכירה אין צריך יותר.
הביא...עדים שפלוני...דר בה אפילו יום אחד וכו׳ – המקור הוא
בבא בתרא מא,ב הובא לעיל הלכה יג (ד״ה הבא מחמת ירושה).
הרואה יראה שאם יש עדים למחזיק שאותו שמכר לו דר בה אפילו יום אחד, הרי שהשדה נשארת אצלו, ואפילו טען שהוא עמד וראה את הקניין נאמן כפי שבאר רבינו בהמשך. וכן פסק הרי״ף בבא בתרא רמז תשיג:
ההוא גברא דדר בקשתא בעיליתא ארבע שנין אתא מאריה דביתא אשכחיה, אמר ליה, מאי בעית בהאי ביתא? אמר ליה, מפלניא זבינתיה דזבניה מינך. אתא לקמיה דר׳ חייא אמר ליה, אי אית לך סהדי דדר ביה ההוא מקמך אפילו חד יומא מוקמינן ליה בידך, ואי לא – לא. אמר רב, הוה יתיבנא קמיה דחביבי ואמרי ליה: וכי אין אדם עשוי ליקח ולמכור בלילה? וחזיתיה לדעתיה, דאי אמר ליה ״קמאי דידי זבנה מיניה״, הוה מהימן, מיגו דאי בעי אמר ״זבינתיה מינך״ מהימן. אמר רבא, כוותיה דר׳ חייא מסתברא, דקתני: והבא מחמת ירושה אינו צריך טענה, טענה הוא דלא בעי הא ראיה דדר בה אבוה – בעי. וכן הלכתא.
וראה ברי״ף רמז תרפד (הובא בדיבור הקודם):
...דכל כי האי גוונא לא מוקמינן לה לארעא בידא דנתבע, אלא היכא דאית ליה סהדי דדר בה ההוא דזבנא מיניה חד יומא, ואכלה איהו שני חזקה. אי נמי דאמר, קמאי דידי זבנה מיניה ההוא פלניא דזבינתה אנא מיניה, ואכלתה אנא שני חזקה, או אכלה איהו שני חזקה – כדבעינן למימר קמן.
כתב רבינו חננאל בפירושו
לבבא בתרא ל,א (מובא בספר הנר עמ׳ עא):
האי מעשה שייך בההוא מעשה דאמר ליה ״אנא בשכוני גואי הואי״, דהכא לית ליה שהדי למרי ארעא דהאי ארעא דידיה היא, דאי הוו ליה שהדי לא אמר ליה ״לאו את מודית דהאי ארעא דידי היא״, אלא שמע מינה דלא הוו ליה שהדי דהא ארעא דידיה היא, וכיוון דאודי ליה דידע דהאי ארעא דידיה היא הוה ליה הכיר בה בשדה שאינה של מוכר ולקחה ממנו, דדינא הוא דאתי מרי ארעא ושקיל לה.
וכן פסק רב האי גאון בספר המקח והממכר שער מ (בני ברק תשנ״ד עמ׳ שסד):
...ואם היה אותו לוקח ראשון ישראל, כגון שטוען זה שהקרקע בידו, לקחתיו מפלוני ישראל שלקחו ממך – אינו צריך זה שהקרקע בידו להביא עדים שאותו ישראל שהוא לוקח ראשון אכלה שני חזקה, אלא אם הביא עדים שאותו לוקח ראשון שמכרה לזה עמד באותו קרקע אפי׳ יום אחד דיה לו. כדגרסינן: ההוא גברא דדר בקשתא דעיליתא ארבעא שנין, אתא מריה דביתא אשכחיה אמר ליה, מאי בעית בהאי ארעא? אמר, מפלוני זבנתה דזבנה ממך. אתא לקמיה דר׳ חייא אמר ליה, אי אית לך סהדי דדר בה ההוא פלוני אפילו חד יומא – מוקימנא לה בידך. ולא תעלה על דעתך לומר אם יעידו עליו שראו אותו באותו קרקע שיועיל כלום, אלא שיעידו שדר בו דירה ממש ואפילו יום אחד...אבל אם טען אותו שהקרקע בידו, דאותו ישראל שהוא לוקח ראשון בפניו לקחו, הוה ליה דינו כאלו טוען ממך לקחתיה, דאמר רב, הוה יתיבנא קמיה דחביבי ואמרי ליה, וכי אין אדם עשוי ליקח ולמכור בלילה? וחזיתיה לדעתיה דאי אמר ליה ״קמאי דידי זבנה ממך״ – מהימן, מגו דאי בעי אמר ליה אנא זבינתיה ממך...
שהרי יש לו טענה...ואלו רצה טען וכו׳ – הרבה חלקו על רבינו, אבל דעתו ברורה ובהירה והוא עצמו ביארה בשלמות.
כבר ביארנו שכדי שתיחשב טענת המחזיק טענה צריכה היא להיות מופנית למרא קמא כמפורש לקמן טו,ו: ״...שכל חזקה שאין עמה טענה על הבעלים אינה כלום״. בנוסף, רק שלש טענות באות בחשבון כמבואר לעיל הלכה יב: ״...שהרי לא טען שלקחה, ולא שֶׁנִּתְּנָה לו, ולא שירשה״. לפיכך אינה מתקבלת טענה ״פלוני מכרה לי״, כי חייב הנתבע להסביר איך יצאה השדה מחזקתו של הבעלים הראשונים. אם יש לו טענה שהיא שווה בערכה לטענה ״ממך לקחתיה״, הרי גם זו תספיק בצירוף עם שנות חזקה להעמיד את השדה בידו. לפיכך הטוען ״פלוני מכרה לי״ צריך לטעון גם: ״והוא לקחה ממך״, ובכך תחשב טענתו שווה בערכה לטענה ״ממך לקחתיה״. מסביר רבינו שכדי לאשש טענת ״פלוני מכרה לי״ צריך ״עדים שפלוני שמכרה לו דר בה אפילו יום אחד, או שטוען הנתבע ״בפני לקחה ממך״, ובכך ״יש לו טענה עם חזקתו״. ומוסיף רבינו שאנו רואים טענה זו כשווה בערכה לטענת ״ממך לקחתיה״ שהרי: ״אילו רצה טען ואמר, ממך לקחתיה״.
יש שהבינו שכאילו רבינו מעניק נאמנות לטענת הנתבע ״פלוני מכרה לי״ על יסוד מיגו ״שאילו רצה וכו׳ ״. ומתוך כך התקשו: אם מאמינים לו בגלל המיגו למה צריך עדים שדר בה יום אחד וכו׳? אולם לפי האמור אין המדובר כאן להאמין לו בטענתו בלבד, כי אם רק להשוות טענתו חשובה שתצטרף עם חזקת שלש שנים1. ועוד מה שייך מיגו לכאן, הרי אין מיגו להוציא.
זאת ועוד, לדעת רבינו מהות המיגו היא כפשוטה: ״למה לו לשקר!״ – כלומר, אנו מקבלים את הטוען שהוא איש אמין בדבריו. ברם, אמינותו זו מוסבת על מה שהוא יודע בלבד ולא יותר2. תדע שאין לך אמינים יותר משני עדים כשרים, ואע״פ כן נאמנותם היא רק על עובדות שהם מכירים בלבד, אבל אין סומכים על אומדן דעתם, כמו שפסק (הלכות שאלה ופקדון ו,ד): ״באו עדים והעידו לדיין שאין זה אמוד...שאין זו ראייה ברורה, ואומדן דעתם אינו אומד דעתו״. מעתה לא תהא אמינותו של המחזיק גדולה משל עדים!
ברם, כדי שתיחשב טענה ראויה, זקוקה היא לאישוש. כשהוא אומר ״פלוני מכרה לי״, ניתן לקבל טענה זו, כי זוהי עובדה שהוא יכול לדעת אותה. אבל כאשר הוא מוסיף ואומר: ״והוא לקחה ממך״, מניין לו זאת? שמא אין זאת אלא אומדן דעתו בלבד? לפיכך העמיד הרי״ף, ובעקבותיו גם רבינו, שני תנאים: או שיאמר: ״בפני לקחה ממך, ואחר מכרה לי״, כי כאשר מספר עובדה הרי הוא אמין, או שיביא עדים שהמוכר דר בה כבעל הבית העושה בתוך שלו, ונמצא שכבר החזיק מאז. מעתה, טענתו כולה היא טענה. אולם בטענה בלבד אין להוציא קרקע מחזקת בעליה, לפיכך, צריך גם חזקת שלש שנים, ובצירוף שנות חזקה עם טענה ראויה ״מעמידין אותה בידו״. זהו שכתב רבינו ״שהרי יש לו טענה עם חזקתו״.
וראה שמעין זה ביאר המאירי
בבא בתרא מא,ב (סופר עמ׳ 238):
מי שהחזיק בחצר חברו שלש שנים ובא המערער בעדי אבות והלה טוען מפלני לקחתיה בחזקת שהוא לקחה ממך, אם הביא זה עדים שאותו פלוני שמכרה לו דר בה יום אחד כאדם הדר בשלו...הואיל והתחילה החזקה ביד זה שמכרה לו וגמרה הוא, ועוד שלא פשע כשלקחה ממנו אחר שראהו דר שם כשלו, ומכל מקום דוקא שדר בה הוא שני חזקה שלמים חוץ מאותו יום או אותו זמן שדר בו האחר, שאם לא כן אין מצרפין אלא בשטר...ואם טען בבריא שהוא יודע על אותו פלני שלקחה ממנו3 או שבפניו מכרה לו הרי זו טענה והחזיק.
והנה התוספות (
בבא בתרא ל,א ד״ה לאו) מציעים שאם אמר המחזיק, ״בפני דר בה המוכר יום אחד״ – נאמן, ואין צריך להביא על כך עדים, והם דנים בסיפור
(בבא בתרא מא,ב) ממנו לכאורה משמע אחרת:
גבי ההוא דדר בקשתא דעיליתא ארבע שנין ואמר, מפלניא זבינתיה דזבנה מינך. אתא לקמיה דר׳ חייא, אמר ליה, אייתי סהדי דדר ביה אפילו חד יומא ואוקמי לה בידך. משמע דאי לית ליה סהדי אין נאמן לומר, קמי דידי דר בה חד יומא במיגו דאי בעי אמר מינך זבנתיה – כיון שכבר הודה דלאו מיניה זבנה לית ליה תו מיגו. ואין לו להאמינו במאי דקאמר השתא מתוך שהיה יכול לשקר בתחילה קודם שהודה, דלא הוה מסיק אדעתיה שהיה זקוק לטענה זו.
לפי זה צריך לחלק שאם אמר לו בתחילה שראהו דר בה יום אחד, אין צריך עדים על כך. ושמא יש לומר שאפילו בתחילה צריך על כך עדים, הואיל ופלוני מכרה לזה מן הסתם רצה לשכנע אותו שהשדה היא שלו ויתכן שנהג בפניו כבעל הבית העושה בתוך שלו, ובפני אדם אחד יתכן לעשות דבר כזה כדי להטעותו. לפיכך, אע״פ שאנו מאמינים למחזיק שאמנם כך ראה, מכל מקום גם זה נכלל בטענת המערער ״פלוני...גזלן הוא״, והוא התחזה לפניך כאילו דר בה ורואה אותך. אבל אם הביא שני עדים שראוהו שדר בה אין זה מתקבל על הדעת שאף הם הוטעו. אם כנים אנו בזה, נמצא שרבינו לא חילק כמו התוספות.