×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(א) כתוב בתורה ״לא יראה לך חמץ״ (שמות י״ג:ז׳). יכול אם טמן אותו, או הפקיד אותו ביד גויים, לא יהיה עובר עליוא, תלמוד לומר ״שאור לא ימצא בבתיכם״ (שמות י״ב:י״ט), אפילו הטמינו או הפקידוב. יכול לא יהיה עובר אלא אם כן היה החמץ בביתו, אבל אם היה רחוק מביתו, בשדה או בעיר אחרת, לא יהיה עובר, תלמוד לומר ״בכל גבולך״ (שמות י״ג:ז׳), בכל רשותוג. יכול יהיהד חייב לבער מרשותו חמץ של גוי או של הקדש, תלמוד לומר ״לא ייראה לך״, שלך איןה אתה רואה, אבל אתה רואה של אחרים ושלו גבוה:
The Torah (Exodus 13:7) states: "No chametz shall be seen for you.⁠" Perhaps, if it were buried1 or entrusted to a gentile,⁠2 he would not transgress the commandment? The Torah (Exodus 12:19) states: "leaven should not be found in your homes,⁠" [implying] even if it is buried or entrusted.⁠3
Perhaps4 he would only transgress [the commandment] when chametz is [found] in his house,⁠5 but if it were outside his house, in a field or in another city, he would not violate [the commandment]?⁠6 The Torah7 states (Exodus 13:7): "[No leaven shall be seen for you] in all your territory"8 - i.e., in all your possessions.
Perhaps a person will be obligated to remove from his property chametz that belongs to a gentile or that was consecrated?⁠9 The Torah states (ibid.): "No [leaven] shall be seen for you.⁠"10 [We may infer]: You may not see your own [leaven]. However, you may see [leaven] belonging to others11 or which was consecrated.⁠12
1. because the chametz is not "seen.⁠"
2. because ostensibly, the leaven is not "for you.⁠"
3. it is still "found in your homes.⁠" The place in which a watchman keeps an entrusted article is also considered "your homes.⁠"
The prohibition against entrusting chametz to a gentile is not explicitly stated in the Talmud. It can be derived from the leniency allowing one to maintain possession of chametz belonging to a gentile mentioned at the conclusion of the Halachah. Some authorities explain that the Rambam derived the concept from the Mechiltah of Rabbi Shimon bar Yochai.
In his commentary on the Torah (Exodus 12:19), the Ramban differs with the concept in its entirety and states that a person does not transgress the prohibition against possessing chametz when it is entrusted to a gentile. The Shulchan Aruch (Orach Chayim 440:4) accepts the Rambam's opinion. No later halachic authorities question the matter.
4. if the latter verse were taken as the source of the prohibition
5. as that verse states
6. Therefore,
7. includes the verse originally mentioned which
8. i.e., in all your possessions -- in the totality of a person's domain.
9. for that is also "seen.⁠" Therefore,
10. From the addition of the latter phrase
11. for that is not "for you.⁠" The rules governing this concept are the major subject of this chapter.
12. for use in the Temple, or to be sold for the purposes of the Temple. Once an article has been consecrated, it no longer belongs to its original owner and becomes the property and responsibility of the Temple treasury. Property consecrated to be given to charity is not governed by these rules.
א. בב2-1 לית. וכך ד (גם פ, ק).
ב. ב1 (מ׳הטמינו׳): הפקידו או הטמינו.
ג. ב2-1: רשותך. וכך ד (גם פ, ק).
ד. ב1: יהא. וכך ד (גם פ).
ה. ב2-1: אי. וכך ד (גם פ, ק). וכ״ה לפנינו בגמ׳ פסחים ה:. וכך היה גם בת1, ותוקן כבפנים.
ו. ד (גם ק): או של. אך בגמ׳ פסחים שם כבפנים.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמעשה רקחאור שמחיד פשוטהעודהכל
(הקדמה)
{לא ייראה ולא יימצא}
(א) כָּתוּב בַּתּוֹרָה: ״[וְ]⁠לֹא יֵרָאֶה לְךָ חָמֵץ״ (שמות יג,ז). יָכוֹל אִם טָמַן אוֹתוֹ אוֹ הִפְקִיד אוֹתוֹ בְּיַד גּוֹיִים לֹא יִהְיֶה עוֹבֵר? תַּלְמוּד לוֹמַר: ״שְׂאֹר לֹא יִמָּצֵא בְּבָתֵּיכֶם״ (שם יב,יט) - אֲפִלּוּ הִטְמִינוֹ אוֹ הִפְקִידוֹ. יָכוֹל לֹא יִהְיֶה עוֹבֵר אֶלָּא אִם כֵּן הָיָה הֶחָמֵץ בְּבֵיתוֹ, אֲבָל אִם הָיָה רָחוֹק מִבֵּיתוֹ, בַּשָּׂדֶה אוֹ בְּעִיר אַחֶרֶת, לֹא יִהְיֶה עוֹבֵר? תַּלְמוּד לוֹמַר: ״בְּכָל גְּבֻלֶךָ״ (שם יג,ז; דברים טז,ד) - בְּכָל רְשׁוּתוֹ. יָכוֹל יִהְיֶה חַיָּב לְבַעֵר מֵרְשׁוּתוֹ חָמֵץ שֶׁלַּגּוֹי אוֹ שֶׁלַּהֶקְדֵּשׁ? תַּלְמוּד לוֹמַר: ״לֹא יֵרָאֶה לְךָ״ (שם) - שֶׁלְּךָ אִי אַתָּה רוֹאֶה, אֲבָל אַתָּה רוֹאֶה שֶׁלַּאֲחֵרִים אוֹ שֶׁלַּגָּבוֹהַּ.
כָּתוּב בַּתּוֹרָה לֹא יֵרָאֶה לְךָ חָמֵץ (שמות י״ג:ז׳). יָכוֹל אִם טָמַן אוֹתוֹ אוֹ הִפְקִיד אוֹתוֹ בְּיַד עַכּוּ״ם לֹא יִהְיֶה עוֹבֵר תַּלְמוּד לוֹמַר שְׂאֹר לֹא יִמָּצֵא בְּבָתֵּיכֶם (שמות י״ב:י״ט), אֲפִלּוּ הִפְקִידוֹ אוֹ הִטְמִינוֹ. יָכוֹל לֹא יִהְיֶה עוֹבֵר אֶלָּא אִם כֵּן הָיָה הֶחָמֵץ בְּבֵיתוֹ אֲבָל אִם הָיָה רָחוֹק מִבֵּיתוֹ בַּשָּׂדֶה אוֹ בְּעִיר אַחֶרֶת לֹא יִהְיֶה עוֹבֵר תַּלְמוּד לוֹמַר (שמות י״ג:ז׳) בְּכׇל גְּבֻלֶךָ (דברים ט״ז:ד׳), בְּכׇל רְשׁוּתְךָ. יָכוֹל יְהֵא חַיָּב לְבַעֵר מֵרְשׁוּתוֹ חָמֵץ שֶׁל עַכּוּ״ם אוֹ שֶׁל הֶקְדֵּשׁ תַּלְמוּד לוֹמַר לֹא יֵרָאֶה לְךָ (שמות י״ג:ז׳, דברים ט״ז:ד׳), שֶׁלְּךָ אִי אַתָּה רוֹאֶה אֲבָל אַתָּה רוֹאֶה שֶׁל אֲחֵרִים וְשֶׁל גָּבוֹהַּ:
כתב הרב: כתוב בתורה לא יראה לך חמץ יכול אם טמן אותו או הפקיד אותו ביד גוים לא יהיה עובר תלמוד לומר שאור לא ימצא בבתיכם אפילו הפקידו או הטמינו – אמר המפרש יכול נלמוד ממקרא זה שאם טמן את שלו שלא יראהו שלא יהא עובר דהא בראיה תליא מלתא דהא לא יראה כתוב ת״ל שבעת ימים שאור לא ימצא אסר לך הטמנה שאף היא בכלל מציאה וכן פקדון יכול לא יהא עובר אא״כ היה חמץ בביתו כלומר דהא כתוב לא ימצא בבתיכם ופי׳ של אחרים גוים:
(א-ג) כתוב בתורה לא יראה עד שברשות העכו״ם הוא. פ״ק דפסחים ורמיזא בפ׳ כל שעה (דף ל״א):
כתוב בתורה לא יראה לך חמץ וכו׳ – ברייתא פ״ק (דף ה׳:) לפי שנאמר לא יראה וכו׳ ושם מבואר שאם הטמין שהוא עובר בבל יראה ובל ימצא:
ומ״ש רבינו: או הפקידו ביד העכו״ם – אע״פ שאינו מבואר בברייתא דבר פשוט הוא וק״ו ומה חמץ של עכו״ם שחייב ישראל באחריותו חייב לבערו זה שהוא של ישראל לגמרי לא כל שכן וכמה דברים יש בגמרא מורים שאסור להפקיד חמץ ביד עכו״ם ולעבור עליו למד רבינו מהברייתא השנויה במכילתא ונחלקו בפירושה ובגרסתה רבינו והרמב״ן ז״ל שהרמב״ן ז״ל כתב בפירוש התורה שאינו עובר בלאו אלא בחמץ שלו וברשותו דאיכא תרתי הא לאו הכי לא:
יכול לא יהא עובר וכו׳ – זה מבואר בברייתא הנזכרת:
יכול יהא חייב לבער וכו׳ – ג״ז שם ובשלא קבל עליו אחריות כמו שיתבאר לפנינו:
כתוב בתורה לא יראה לך חמץ יכול אם טמן אותו או הפקיד אותו ביד עכו״ם לא יהא עובר עליו – כלומר דמדכתיב לא יראה משמע שריותא דטמן ומדכתיב לך משמע דוקא כשהוא בידך אבל אם הפקיד אותו ביד עכו״ם שרי ת״ל שאור לא ימצא בבתיכם דמדכתיב לא ימצא אסור אפילו טמון דהא אם יחפשו אחריו וכמטמונים יבקשוהו אז ימצאוהו ומדכתיב בבתיכם משתמע איסורא להפקידו ביד עכו״ם שהרי המקום שמניח בו חמצו ביד עכו״ם הרי הוא ביתו:
כתוב בתורה לא יראה לך חמץ יכול אם טמן אותו וכו׳ – קשה דכבר ריבה דכשהפקיד אותו ביד נכרי עובר א״כ כל שכן כשהוא בשדה או בעיר אחרת. וי״ל דלא הוה מרבינן הפקידו ביד נכרי אלא אחר שריבה לנו הכתוב דבשדה ובעיר אחרת חייב מבכל גבולך ואחר שריבה הכתוב כן מרבינן הפקידו ביד נכרי מקרא דלא ימצא בבתיכם אבל אי לאו קרא דבכל גבולך לא הוה מרבינן הפקידו ביד נכרי. ועוד י״ל דנהי דמרבינן הפקידו ביד נכרי כשהוא בביתו ובאותה העיר אבל בשדה ובעיר אחרת מנין ת״ל בכל גבולך:
כתוב בתורה וכו׳ או הפקיד אותו ביד גוים. שם דף ה׳ וכתב הרב המגיד דהך דהפקיד ביד גוים מקל וחומר יליף לה וכו׳ ע״כ. אף דלא הוי ק״ו גמור דשאני התם שהוא בביתו של ישראל מכל מקום מסתברא דלא לקי עליה אף בעשה מעשה כיון דמק״ו יליף לה ומרן ז״ל כתב דמכח דרשה דקרא נפקא ליה וגם מזה אין להכריח שילקה דהא לא הוזכרה זאת הדרשא בש״ס אלא דברי רבינו הם וכמו שנראה גם מתוך דברי מרן ז״ל אלא דקשה לי במ״ש בסוף דבריו וז״ל ומדכתיב בבתיכם משתמע איסורא להפקידו ביד גוים שהרי המקום שמניח בו חמצו ביד גוי הרי הוא ביתו ע״כ. וקשה חדא דהיכי יליף לה דאף בביתו של גוי מיקרי בתיכם ואדרבא אי הוה כתיב בבית הוה מצינן למדרש הכי טפי ותו דבגמרא אמרינן דגוי שהפקיד חמצו אצל ישראל זקוק לבער ייחד לו בית אין זקוק לבער ומסקינן דבעלמא שכירות לא קניא ושאני הכא דאפקיה רחמנא בלשון לא ימצא מי שמצוי בידך יצא זה שאין מצוי בידך ופי׳ רש״י שאין מצוי בידך שהרי אותה זוית מסורה לגוי ע״כ. הרי דבעלמא שכירות לא קניא דגבי גוי שהפקיד אצל ישראל אי לאו קרא דלא ימצא הוה אמינא דלא קניא ואם כן הכא דליכא קרא מנא לן ותו דאיך אפשר דבבית הגוי ממש יקרא ביתו של ישראל והרי גבי בית ישראל פשיטא לן דאסור אם לא ייחד לו בית ואם נאמר דמכח קרא דבבתיכם יליף לה הכי אכתי קשה דהך דרשא נראה דלא הוזכרה בשום דוכתא ואפשר דכונת מרן דאיירי בייחד לו בית דאז מקרי בתיכם טפי ואף דלא משתמע הכי לגמרי מ״מ ילפינן לה הכי מכח דין ישראל שהופקד אצלו חמץ של גוי וייחד לו בית דנ״ל היתרא בהכי מקרא דלא ימצא הכי נמי גבי חמץ של ישראל כיון שהגוי ייחד לו בית מקרי שפיר ביתו של ישראל בענין פסח ובתיכם דקאמר גילוי מלתא בעלמא הוא.
יכול יהא חייב לבער מרשותו חמץ של עכו״ם או של הקדש ת״ל לא יראה לך שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים או של גבוה.
במכילתין דף כ״ח: מה שאור דראיה שלך כו׳ אף שאור דאכילה שלך א״א אוכל, אבל אתה אוכל של אחרים ושל גבוה כו׳ ואזדו לטעמייהו כו׳ האוכל שאור של נכרי שעבר עליו הפסח לדברי ר״י רבא אמר לוקה וראב״י אמר אינו לוקה כו׳ מ״ד לא מעל כר׳ יהודה - וצ״ע קצת אמאי לא מזכרי בפלוגתייהו האוכל שאור של נכרי ושל הקדש דבדידי׳ קא מפלפל הגמרא בכל הסוגיא הלא דבר הוא. ויתכן דלר׳ יהודא דסבר חמץ לאחר הפסח אסור מקרא דלא יאכל חמץ אטו חמץ שנתחמץ אחר הפסח יהא אסור, אלא החמץ שהי׳ חמץ בפסח. ואיפוא נזכר זה בכתוב. וע״כ דקרא כתיב שבעת ימים מצות תאכלו כי כל אוכל מחמצת כו׳ והרחיבה התורה זמן האיסור לומר דהחמץ שהזהרתי אותך בפסח עליו שלא תאכלנו הוא אסור באכילה אף אחר הפסח ולעולם, ולכן של נכרי בפסח ג״כ הי׳ אסור באכילה ובכרת והרחיבה התורה עליו זמן האיסור שיהא זה החמץ שקאי עלי׳ בכרת בפסח אסור לעולם וע״ז קאמר ולא יאכל חמץ. ולפ״ז נחקור בחמץ של טבל שלא חל עליו איסור חמץ כדאמר פרק כל שעה דף ל״ה שמשום זה אין יוצאין בו ידי מצה ועבר הפסח והפרישו ממנו תו״מ אם אסור לר׳ יהודא או לא כיון שלא חל עליו איסור חמץ בפסח. ונראה דתליא בהך דפליגי ר׳ יוסי ור׳ שמעון בפרק ד׳ אחין דף ל״ב דאע״ג דשניהם סברי אין איסור חל על איסור מ״מ אם חל לקוברו בין רשעים גמורים נחלקו דלר׳ יוסי הוי רשע גמור ומעלה עליו כאילו עשה שתים אע״ג דאינו חייב אלא אחת, א״כ ה״ה הכא לאחר הפסח אסור, אבל לר׳ שמעון דלא חלה עליו כלל איסור השני ה״ה כאן כיון דלא עבר משום חמץ בתוך הפסח שרי לאחר הפסח ולא שייך כאן מה דקאמר רב אשי ביבמות איסור אחות אשה מתלה תלי וקאי אי פקע איסור א״א חייל אח״א עיי״ש, דהכא הוי כמי שנתחמצה לאחר הפסח, דהא לא כתיב בתורה לא תאכל חמץ שעבר עליו הפסח, רק כתיב שבעת ימים כו׳ כי כל אוכל מחמצת וכו׳ ואח״כ כתיב לא יאכל חמץ היינו שמה שנאסר עליו בתוך שבעת הימים אותו חמץ נשאר באיסורו ולא יצא לכלל היתר ואיהו כיון שלא חל עליו איסור בתוך הפסח גם לאחר הפסח אינו אסור, וא״כ בחמץ הקדש הלא בשעה שהי׳ הקדש לא חל עליו איסור חמץ דאין איסור חל על איסור ורבי יהודא אית לי׳ אין איסור חל על איסור בכ״ד ותו לא חל לאחר הפסח איסור ללקות ואף לרבא הוא מותר אם נפדה לאחר הפסח וקרוב לזה כתבו התוספות פרק גיד הנשה דאם אינו חל איסור גיד מחיים תו לא נאסר לאחר מיתה דבעינן שיהא חל מחיים כמו ביעקב אבינו עיי״ש ולפ״ז הא דמוקי רב אחא בר יעקב לקמן ומ״ד מעל כר״ש הוא מתרי טעמי דאם סבר לאחר הפסח מותר כר״ש או סבר כר״ש דאין איסור חל על איסור ואף לקוברו בין רשעים גמורים לא חלה כלל ותו מותר לאחר הפסח ודו״ק.
ולפ״ז אתי שפיר טובא מה דאיתא בחולין דף ד׳ סברוה הא מני ר״י היא דאמר חמץ אחר הפסח דאורייתא וקתני מפני שהן מחליפין אלמא לא שביק היתרא ואכיל איסורא. וכבר נתקשו בזה רבנן קדמאי איך אמרו זה לרבא דאיהו סובר דלר׳ יהודא אף חמץ של נכרי אחר הפסח לוקה על אכילתו וראב״י הדר בי׳ לגביה וא״כ למאי מחליפין אידי ואידי איסורא נינהו. ולפש״ב יתכן, דהא ר׳ יהודא סבר בפרק ר׳ ישמעאל דף ס״ז דמירוח עכו״ם אינו פוטר וקא סבר מעשרין משל ישראל על של נכרים ומשל נכרים על של ישראל ובב״מ סוף פרק השואל אמר סברוה מאי שדה אבותיו כו׳ שדה אברהם יצחק ויעקב וקא סבר אין קנין לעכו״ם להפקיע מיד מעשר כו׳ עיי״ש א״כ לר׳ יהודא דס״ל אין קנין לעכו״ם בא״י ומירוח דידי׳ אינו פוטר ואין איסור חל על איסור לכן הוי עיסתם עיסת טבל ולא חל עלה איסור חמץ תוך הפסח ותו הוי כמי שנתחמצה אחר הפסח משו״ה מותרת לאחר הפסח כשלוקחה מיד הגוי ומפרישה. וזה נכון.
והנה בתוספתא איתא מפני שהן מחליפין בשאור שלהן וכן פירש העיטור באורך. וכבר העירו קצת מזה בתוספות דלחמץ עיסתן מחליפין שאור שלהם בשאור של גוים יעו״ש וא״כ איך מייתי ראי׳ מכאן דלא שביק היתרא ואכיל איסורא אף בדאורייתא הא כאן לא הוי רק תערובות ואפילו אם נאמר טעם כעיקר דאורייתא מ״מ כאן ודאי לא יהיב לחמץ אפילו אחד מששים. ואם נימא דהמחמץ אינו בטל דבר תורה הא לא מצינן למימר דבפרק יוצא דופן בעיסה שנדמעה או שנתחמצה קאמר דדימוע דרבנן, אך הא מצי לדחויי כמו שפירשו תוספות שם דמה שהחולין חשובין כתרומה ליפטר מן החלה זה הוי דרבנן, אולם נ״ל דהכא למאי דסברוה כר׳ יהודא אתי א״כ ר״י סובר דמין במינו לא בטל ושאור ועיסה הוי מין במינו כדתנן במסכת ערלה פרק ב׳ כיצד שאור של חטים שנפל תוך עיסה של חטים ויש בו כדי לחמץ כו׳ להקל ולהחמיר. מין בשאינו מינו כיצד כגון גריסין שנתבשלו עם עדשים כו׳ הרי חזינן דשאור חטים בעיסת חטים הוי מין במינו וא״כ הוי דבר תורה ולכך הוי איסורא דאורייתא לר״י לשיטתי׳ והגמ׳ מסיק דכר׳ שמעון אתי דסבר לאחר הפסח מדרבנן. וכן איתא בירושלמי פרק השוכר את הפועל הלכה י״א תני רבי שמעון אומר כו׳ שמשחרית בורר לו שאור לכל אותו היום. הרי דלר׳ שמעון אסור באכילה במחמץ בשאור ולא הוי בתערובת וכהמגן אברהם.
(הקדמה)
פתיחה לפרק רביעי
הפרק הזה דן בפרטי האזהרות של בל יראה ובל ימצא – על איזה חמץ ובאילו נסיבות נאסר לקיים חמץ ברשותו. שלשה נושאים נידונים בו: א) חמץ שאינו שלו; ב) מכירת חמץ; ג) תערובת חמץ.
א) חמץ שאינו שלו. עובר אדם על כל חמץ שהוא שלו אפילו הטמינו או הפקידו ביד גוי. אבל חמץ של הקדש, ושל גוי, אפילו נמצא ברשותו אלא שלא קיבל עליו אחריות, אינו חייב לבערו. גוי אנס שהפקיד חמצו אצל ישראל ואם יאבד יתחייב הישראל לשלם עבורו בעל כרחו, אע״פ שלא קיבל אחריות חייב לבערו שהרי הוא כשלו. ישראל שלוה מן הגוי ומסר חמצו לגוי והתנה שאם לא ישלם חובו לפני הפסח הרי הגוי זוכה בחמץ מעכשיו – החמץ הזה הוא ברשות הגוי ומותר לאחר הפסח. (א-ה)
ב) מכירת חמץ. בשעת הדחק, כגון שהיו באים בספינה, מותר לישראל לתת חמצו לגוי בערב פסח במכר או במתנה, וחוזר ולוקחו אחר הפסח. (ו-ז)
ג) תערובת חמץ. תערובת חמץ הראויה לאכילה עוברים עליה משום בל יראה ובל ימצא. אבל תערובת שאינה ראויה לאכילה, וכן כל שנפסדה צורת החמץ, כגון רטיה ואספלנית וכיו״ב, מותר לקיימם בפסח. דבר שנתערב בו חמץ, ואינו מאכל כל אדם, כגון תרופות מסויימות, אע״פ שמותר לקיימו בפסח אסור לאכלו. (ח-יב)
החמץ עצמו שנתבטל מאליו, והוא כגון שנפסל מאכילת כלב, בכך נאבד ממנו שם מאכל לגמרי. יש גם אפשרות לבטל חמץ במעשה, כגון שמשתמשים בו לכיבוס או לצורך ניירות. השימוש הזה מפקיע ממנו שם מאכל ״שאין צורת החמץ עומדת״.
(א-ב) כתוב תורה וכו׳ – דברי רבינו כאן מקבילים לספר המצוות לא תעשה רא:
האזהרה שהוזהרנו שלא ימצא חמץ ברשותנו ואף על פי שאינו נראה, או פקדון, והוא אמרו: ׳שבעת ימים שאר לא ימצא בבתיכם׳.
כל זה, מלבד הפסוק כמובן, כתוב בלשון ערבי, ואין רבינו מזכיר שם שום מקור מחז״ל. מעתה ברור הוא שאינו מצטט מילולית לא ברייתא ולא גמרא, וגם אין מקור המבטא בדיוק אותו תוכן בקצרה, שהרי אילו היה כזה היה רבינו מביאו כדרכו בקודש בספר המצוות. אף גם זאת, כוונתו בספר המצות באמרו ״או פקדון״ (בתרגום ר״ח הלר ז״ל: ״או היה פקדון״) היא כמו כאן: או הפקיד אותו ביד גוים – כלומר, בגלל כך אינו נראה, והרי זה כמי שהטמינו1.
דברי רבינו בנויים על צירוף כמה מקורות. ראשית, הרישא של הברייתא בפסחים ה,ב:
תנו רבנן: ׳שבעת ימים שאור לא ימצא בבתיכם׳ – מה תלמוד לומר, והלא כבר נאמר ׳לא יראה לך שאור... בכל גבולך׳? לפי שנאמר ׳לא יראה לך שאור׳ – שלך אי אתה רואה, אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה. יכול יטמין ויקבל פקדונות מן הנכרי? תלמוד לומר ׳לא ימצא׳... אין לי אלא שבבתיכם; בבורות בשיחין ובמערות מנין? תלמוד לומר ׳בכל גבולך׳.
הרואה יראה שבברייתא למדו בבת אחת שני ענינים: א) אם הטמין חמצו או הרחיקו בבורות שיחין ומערות, עובר עליו משום בל ימצא. התיבות המודגשות מציעות דין זה.
ב) ״שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים (= גוים) ושל גבוה״. כיון ששני ענינים שונים הם, והלימוד השני אין ענינו בביאור מהות הלאו ״לא ימצא״, לפיכך ראה רבינו להפריד את הדיון בשני הנושאים הללו והביא את הדין השני בסוף.
ברם לא רק המטמין חמצו עובר על בל ימצא, אף המפקידו בידי גוי עובר אלא אם כן התנה עמו כמבואר לקמן בהלכה ה. אולם דין זה יתכן והוא שנוי במחלוקת תנאים. שנינו במכילתא דרבי ישמעאל (מסכת דפסחא פרשה י; לשמות יג,ז וכן לעיל שם יב,יט):
׳בכל גבולך׳ למה נאמר? לפי שנאמר ׳שאור לא ימצא בבתיכם׳ – שומע אני כשמועו, תלמוד לומר ׳בכל גבולך׳. אם כן למה נאמר ׳בבתיכם׳? מה ביתך ברשותך, אף גבולך ברשותך. יצא חמצו של ישראל שהוא ברשות נכרי – אף על פי שהוא יכול לבערו, אבל אינו ברשותו; יצא חמצו של נכרי שהוא ברשות ישראל וחמץ שנפלה עליו מפולת – אע״פ שהוא ברשותו, אבל אינו יכול לבערו.
יש לעמוד על נקודה חשובה בברייתא זו. התנא מדבר רק על לא ימצא, והוא מלמדנו שאילו לא נאמר בבתיכם גם חמצו של ישראל ביד גוי וגם חמץ שנפלה עליו מפולת היו עוברים עליהם בלא ימצא. כיון שנאמר בבתיכם, נתמעט חמצו של ישראל שהוא ברשות נכרי. אמנם חמץ שנפלה עליו מפולת ברשותו הוא, אבל אין עובר עליו מפני שאינו יכול לבערו. כדרכנו למדנו שהטמון אף הוא ברשותו, וכיון שיכול לבערו עובר עליו על בל ימצא. מכאן שגם אם טמן וגם אם הפקיד ביד גוי החמץ הוא מצוי, ורק כיון שנתמעט מבבתיכם אינו עובר על חמץ המופקד ביד גוי.
אם נפרש ברייתא זו כפשוטה, נמצא שכל פקדון של גוי ביד ישראל אין הישראל עובר עליו, וכן כל פקדון של ישראל ביד גוי אין הישראל עובר עליו. הרמב״ן בפירוש התורה (לשמות יב,יט) הבין כך מכילתא זו על כל פנים לענין חמץ של ישראל ביד גוי:
ולמדנו מן הברייתא הזו שלא הוזהרנו מן התורה אלא שלא נקיים חמץ שלנו ברשותנו, בין בבתינו בין בגבולינו, אבל אם הפקדנו אותו ביד גוי בבית שלו אין אנו עוברים עליו בבל יראה ובל ימצא. וכן הדבר, שאם לא תאמר כן, על חמץ שלו עובר בכל מקום ואפילו הפקידו ביד גוי במדינת הים, ועל של נכרי אינו עובר עליו אפילו בביתו של ישראל; ואם כן למה נאמר בבתיכם ולמה נאמר בגבולך? אין בין בתינו וגבולנו לבתי הגוים וגבוליהם הפרש! אלא שלא הוזהרנו כלל מן התורה אלא מרשותנו. אבל מדברי סופרים הוצרכנו לבער חמץ שלנו מכל מקום. ולפי זה אמרו בגמרא (פסחים ו,א): ייחד לו בית אינו עובר עליו, לומר שהחמץ של נכרי שקבל עליו אחריות, אע״פ שנידון כשלו, אינו אסור אלא ברשות ישראל, אבל ברשות גוי מותר, ואפילו מדבריהם לא גזרו עליו כלל.
וכן כתב גם בחידושיו לפסחים ו,א: ״ונראה לי שזה דין תורה בלבד הוא, אבל מדבריהם חמצו של ישראל שהוא ברשות נכרי צריך ביעור, דהא תניא לקמן (לא,א): אבל נכרי שהלוה את ישראל על חמצו אחר הפסח עובר, ואוקימנא כשהרהינו אצלו. הרהין – בביתו של גוי משמע. ומאי עובר – שהוא אסור, הואיל ועבר עליו מדבריהם״.
לא כך סובר רבינו. הוא משמיע לנו כאן שהטמינו או הפקיד אותו ביד גוים – שניהם אינם נראים, ואילו ציותה תורה רק על בל יראה שניהם היו מותרים; אלא שניהם נאסרים משום לא ימצא. דבר זה למדנו מן המכילתא, שהרי התנא במכילתא דן את שניהם כמצויים אף שאינם נראים. אולם לדעת המכילתא אפילו אחרי שכלולים הם שניהם בלא ימצא, פטור על חמצו ביד גוי משום שנתמעט מבבתיכם כיון שאינו ברשותו. בניגוד למכילתא, הברייתא בפסחים אינה מזכירה כלל דין המפקיד חמצו ביד גוי, ולכאורה זהו מפני שתפשו כדבר פשוט שאין זה אלא כמטמינו, וכיון שעל טמון חייב הוא הדין על הפקידו ביד גוי. לדעת ברייתא זו בבתיכם נדרש לענין אחר: ״מה שאור האמור בבתים עובר משום בל יראה ובל ימצא... ובל יקבל פקדונות מן הנכרים, אף שאור האמור בגבולין... ומה שאור האמור בגבולין שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים... אף שאור האמור בבתים – שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים״. בבתיכם בא לפטור חמצו של גוי אפילו הוא אתך בבית כי נתמעט מלך. אבל אין ללמוד שום דבר לגבי חמץ של ישראל המופקד ביד גוי בביתו של הגוי. אם כך הוא, הרי הברייתא המובאה בפסחים חולקת על המכילתא, ואין הלכה כמכילתא זו.
אולם יתבאר לפנינו, שהגמרא בפסחים ה,ב מעמידה שאין הנפקד עובר על פקדון של גוי בידו רק אם לא קבל עליו אחריות, אבל אם קבל עליו הישראל אחריות כי אז עובר. במקביל, שמא יש להעמיד לדעת המכילתא את הפטור על פקדון של ישראל ביד גוי רק במקרה שהרהינו וכמו שמפורש בהלכה ה לפנינו. אם נפרש כך, אין צורך לדחות את הברייתא במכילתא מהלכה, אלא יש להעמידה בתנאים מסויימים. בין כך ובין כך ההלכה נקבעת לפי הגמרא בפסחים הנ״ל.
מעתה נמצא לדעת רבינו שעל חמץ טמון או ביד גוי עובר בלא ימצא דוקא, אבל לא בבל יראה, כי האזהרה בל יראה היא על ראייה ממש. כבר ציינו האחרונים כי שיטה זו יסודתה בהררי קודש בתורת הגאונים. כך איתא בה״ג הלכות חמץ (ד״י עמ׳ 271): ״ובתר דבטליה, אי משתכח ליה בתר הכי וחזי ליה, לא מחייב עליה בבל יראה ובבל ימצא״. וכתב רבינו חננאל ז״ל (פסחים ה,ב): ״שאין אדם רואה בביתו אלא דבר המצוי בביתו״ ולהלן שם: ״אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה אין לי אלא שמותר לך לראות חמצו של נכרי אלא בנכרי שלא כבשתו... שמותר לראות חמצו של נכרי שלא כבשתו...⁠״ אף רש״י ז״ל כתב (פסחים ו,א ד״ה אפילו מראש השנה נמי): ״וכשראהו עובר עליה״ ולהלן שם (כא,א ד״ה ואי תנא חיה): ״דאי משיירא מצנעא לה [נהי דעבר בבל ימצא,] בבל יראה לא עבר״ (וראה שם גם תוד״ה ואי).
ואשר למה שמסיים רבינו: ״הא למדת שחמץ שלישראל אם הניחו ברשותו, אפילו טמון אפלו בעיר אחרת ואפילו מפקד ביד גוים – הרי זה עובר משום לא יראה ולא ימצא״, כבר הסברתי לעיל (א,ג) שכוונתו היא שאם עשה מעשה, כגון שקנה חמץ או חימץ עיסתו, לוקה רק מלקות אחת – כי בכל אופן שייך לכל הפחות אחד מן הלאווין האלה, אבל שתי מלקיות לעולם אין, כי כך כתב רבינו מפורש בהלכות סנהדרין יט,ד.
נמצא שמצד אחד מונה רבינו במנין המצוות (בהקדמה למשנה תורה, וכן בספר המצוות) שני לאוין נפרדים: ״ר. שלא יראה חמץ... רא. שלא ימצא חמץ״; ומצד שני, אינו לוקה אלא אחת על שני הלאוין הללו. ברם רבינו עצמו הסביר לנו תופעה זו, אלא שכדי להבין דבריו צריך להסביר את הרקע לענין ונביא דבריו בזה וגם כמה דוגמאות נוספות כדי להבהיר את הענין.
כתב רבינו בכלל התשיעי בהקדמה לספר המצוות:
שאין ראוי למנות את הלאוין והעשה אלא את הדברים שמוזהרים עליהם ושמצווים בהם.
...לפי שפעמים נאמרו בענין עצמו לאו אחר לאו לחיזוק... אלא אם כן תמצא מאמר חכמים בחלוק הענינים, ויבארו לך המפרשים שכל לאו מהן, או כל עשה, כולל ענין זולת הענין שכולל הלאו האחר או העשה, הרי אז ראוי למנותו בלי ספק, כי אז לא נשאר שהוא לחזוק אלא לתוספת ענין...
הנה נתבאר לך, שכל לאו שלא בא לתוספת ענין הרי הוא נקרא יתר, כלומר שהוא נכפל. ואף על פי שאמרו שהוא לעבור עליו בשני לאוין, הרי בכל זאת לאו יתר הוא... ולפיכך אין ראוי למנותו הואיל ונכפל...
ודע, שאפילו אם תמצא לשון חכמים שהעובר עברה פלונית כבר עבר על כך וכך לאוין... אין זה מחייב למנות כל אותם הלאוין כל אחד בפני עצמו... כיון שהענין אחד ואין בו רבוי... אלא אם כן תמצאם אומרים: לוקה שתים או לוקה שלש – הרי אז נמנה כל אחד בפני עצמו, לפי שאין אדם לוקה שתי מלקיות על שם אחד... אבל לוקה שתי מלקיות על שני שמות, כלומר שני ענינים שבאה האזהרה בכל ענין מהם בפני עצמו...
הנה נתבאר ונתברר שאין ראוי למנות כל לאו הנמצא בתורה ולא כל עשה, לפי שאפשר שהוא נכפל, אלא ראוי למנות את הענינים שמצווים בהם או שמוזהרים עליהם. ואי אפשר לדעת שהלאו או העשה הנכפל בא לתוספת ענין אלא על ידי מורה שיורה על כך, והם מקבלי הפירוש ע״ה.
הרואה יראה שרבינו פותח בהבחנה בין רבוי לאוין שיש בכל אחד מהם תוספת ענין, לבין כפילות שאינה אלא לחיזוק בלבד. ברם במושג ״תוספת ענין״ מצביע הוא על שני סוגים: הודעה שיש בו רבוי מלקיות, אע״פ ״שהענין אחד״, שאף רבוי מלקיות נחשב כמו תוספת ענין כמובן; ותוספת ענין בתוכן האזהרה שאינה מלווה ברבוי מלקיות. הרי שלגבי מנין המצוות ישנן שתי אמות מידה:
א) אם אמרו חז״ל לוקה שתים, הרי שני שמות יש כאן, ואע״פ שהאחד כלול בחבירו – נמנים הם בשני לאוין.
ב) אם אמרו חז״ל, שהם ״מעתיקי השמועה״, שהלאו הנכפל ״בא לתוספת ענין״, אף על פי שאין לוקין עליו בנפרד, מכל מקום יש למנותו בתרי״ג2.
נדגים את כל אחד משני התנאים הללו.
א) מנה רבינו שלש מצוות במנין מצוות לא תעשה: ״שטו. שלא לקלל הדיין... שיו. שלא לקלל הנשיא... שיז. שלא לקלל אחד משאר ישראל״, ובספר המצוות מציין כי על כל אחד חייב מלקות בנפרד על פי המכילתא (לשמות כב,כז): ״ומה תלמוד לומר ׳אלהים לא תקלל׳? לחייב על זה בפני עצמו ועל זה בפני עצמו״. ועל פי מקור זה הסביר בהלכות סנהדרין כו,ב: ״הואיל ומקלל כל אדם מישראל חייב, למה ייחד לאו לדיין ולאו לנשיא? לחייבו שתים. נמצאת למד שהמקלל אחד מישראל...לוקה אחת; ואם קלל דיין לוקה שתים; ואם קלל נשיא לוקה שלש״.
הרי מבואר שאע״פ שהדיין והנשיא כלולים הם בישראל, למדו חכמים שחייבים על כל לאו בנפרד – מלקות אחת על שם ישראל, ומלקות אחת על שם דיין או נשיא. ממילא, אם נזדמן שהוא גם דיין וגם נשיא חייב עליו שלש מלקיות.
ב) במנין הלאוין מנה רבינו: ״קלג. שלא יאכל זר תרומות... קלד. שלא יאכל אפילו תושב כהן ושכירו תרומה״. בספר המצוות באר שהזר שאכל תרומה לוקה, ועל תושב כהן ושכיר כתב: ״ואם אכל הרי דינו כשאר זרים״. בהלכות תרומות ו,ה-ו פסק: ״הזר אסור לאכל תרומות שנאמר ׳וכל זר לא יאכל קדש׳ (ויקרא כב,י). אפילו היה תושב כהן או שכירו לא יאכל קדש שנאמר ׳תושב כהן ושכיר לא יאכל קדש׳ (שם)... זר שאכל תרומה בזדון... חייב מיתה בידי שמים... ולוקה על אכילתה״. ובהלכות סנהדרין יט,ב: ״כל מחוייבי מיתה בידי שמים שהן בלא תעשה ויש בהן מעשה שלוקין עליהן שמונה עשר ואילו הם: א. זר שאכל תרומה גדולה״, ולא מנה תושב ושכיר. ברור שתושב ושכיר לוקין מפני שאף הם כלולים בזר, אבל אין כאן מלקות משום זר ומלקות שניה משום הלאו הנוסף לתושב ושכיר, אע״פ שנמנו בשני לאוין נפרדים.
נמצא שהלאו השני על תושב ושכיר נמנה מפני שהוא מחדש לנו את עצם הדין שתושב ושכיר אינם כעבד כנעני האוכל בתרומה, אלא כלולים הם בסוג ״זר״. אבל כיון שכלולים הם בסוג ״זר״, אין מקום לחייבם מלקות שניה שהרי אף הם לוקים משום שם ״זר״ בלבד.
נחזור לעניננו. שני לאוין נצטוינו ולפי פשוטו של מקרא כך ביאורם: בל יראה על חמץ שבגלוי בכל גבולו אפילו רחוק מביתו, ובל ימצא אפילו בטמון או במופקד ביד גוי אבל דוקא בבתיכם. גם לפי פשוטו, יש כאן לאו נכפל בחמץ נגלה בתוך ביתו, שהרי כל דבר הנראה ודאי מצוי הוא, וכיון שכן לא יתכן לחייבו שתי מלקיות אלא אם כן גילו לנו חכמים במפורש ששני שמות הם. ברם אחרי שלמדנו שגם על בל ימצא עובר אפילו רחוק מביתו בשדה או בעיר אחרת, נמצא שכל הלאו של בל יראה לעולם כלול הוא בתוך בל ימצא, שהרי לא יתכן להתחייב על בל יראה בשום מקום שלא יהיה בו גם בל ימצא. ברם, לא בגלל כך נחשבים שני הלאוין כאחד בלבד, שהרי כבר הסביר רבינו שבמקום שהלאו השני בא לתוספת ענין נמנה הוא לבדו. והרי כאן בא הכתוב ׳לא יראה... בכל גבולך׳ לתוספת ענין ללמד גם על בל ימצא. ומאידך, למדנו מן הכתוב ׳לא ימצא... בבתיכם׳ תוספת ענין על המבואר בבל יראה לגבי חמץ של הקדש ושל גוי שהוא מותר אפילו נמצא עמו בבית. לפיכך, נמנים כאן שני לאוין במנין המצוות, אע״פ שהעובר במעשה לוקה רק אחת. ברם כיון שכל לאו מלמד על השני, לפיכך לעולם יש כאן עבירה על שני לאוין, וזהו שכתב רבינו א,ב: והמניח חמץ ברשותו בפסח אע״פ שלא אכלועובר בשני לאוין וכו׳.
מעתה זכינו להבין למה האריך פה רבינו בהבאת לשון הברייתות וביאורם, ולא הסתפק בפסיקת ההלכה בלבד, שהרי בכך האיר לנו את כל הענין שלא יהיו פסקיו כחידה סתומה.
יכול יהיה חייב לבער... חמץ שלגוי וכו׳ – פסחים ה,ב:
תנו רבנן: שבעת ימים שאר לא ימצא בבתיכם מה תלמוד לומר? והלא כבר נאמר לא יראה לך שאר... בכל גבלך. לפי שנאמר לא יראה לך שאר שלך אי אתה רואה, אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה. יכול יטמין ויקבל פקדונות מן הנכרי תלמוד לומר לא ימצא. אין לי אלא בנכרי שלא כיבשתו, ואין שרוי עמך בחצר. נכרי שכיבשתו ושרוי עמך בחצר מנין? תלמוד לומר לא ימצא בבתיכם. אין לי אלא שבבתיכם, בבורות בשיחין ובמערות מנין? תלמוד לומר: בכל גבלך. ועדיין אני אומר: בבתים עובר משום בל יראה ובל ימצא ובל יטמין ובל יקבל פקדונות מן הנכרי. בגבולין שלך אי אתה רואה, אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה. מניין ליתן את האמור של זה בזה ושל זה בזה? תלמוד לומר: שאר שאר לגזירה שוה. נאמר שאר בבתים – שאר לא ימצא בבתיכם, ונאמר שאר בגבולין – לא יראה לך שאר. מה שאור האמור בבתים – עובר משום בל יראה ובל ימצא ובל יטמין ובל יקבל פקדונות מן הנכרים, אף שאור האמור בגבולין – עובר משום בל יראה ובל ימצא ובל יטמין ובל יקבל פקדונות מן הנכרים. ומה שאור האמור בגבולין – שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה, אף שאור האמור בבתים – שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה.
ואפלו היה שלגר תושבפסחים ה,ב (עם פירוש ר״ח):
אמר מר, אין לי אלא בנכרי שלא כיבשתו ואין שרוי עמך בחצר, נכרי שכיבשתו ושרוי עמך בחצר מנין? תלמוד לומר: לא ימצא. כלפי לייא? אמר אביי, איפוך. רבא אמר, לעולם לא תיפוך, וארישא קאי. שלך אי אתה רואה – אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה, אין לי אלא בנכרי שלא כיבשתו ואין שרוי עמך בחצר (שאין בך יכולת למנעו), נכרי שכיבשתו ושרוי עמך בחצר מנין (שאע״פ שיש בך יכולת למנעו שמותר)? תלמוד לומר לא ימצא. והאי תנא מיהדר אהיתירא (כלומר ממשמע הני קראי מראין הדברים שמותר לראות חמצן של נכרי שלא כבשתו) ונסיב לה קרא (לא ימצא בבתיכם דמשמע) לאיסורא? (ופרקינן: היית אומר אסור שנאמר לא ימצא, מכל מקום קמ״ל) משום שנאמר לך לך תרי זימני (דאפילו נכרי שכבשתו שרי דקרינא ביה שלך אי אתה רואה וכו׳).
שלגר תושב שיד ישראל שולטת עליו – השווה הלכות עבודה זרה י,ז: ״...בזמן שיד ישראל תקיפה... אסור לנו להניח גוי עובד עבודה זרה בינינו... אלא עד שיקבל עליו שבע מצות שנצטוו בני נח... ואם קיבל עליו שבע מצות הרי זה גר תושב״. זהו שפירש כאן רבינו את המושג המוזכר בברייתא נכרי שכיבשתו ושרוי עמך בחצר. אם הוא שרוי עמך בחצר וכיבשתו הרי זאת אומרת שיד ישראל תקיפה, ממילא מוכח שהמדובר הוא בגר תושב.
ראה שם ביארתי סוגי גר תושב, ואי״ה בהלכות אסורי ביאה יד,ח יבואר עוד.
אבל צריך לעשות מחיצה וכו׳ – פסחים ו,א: ואמר רב יהודה אמר רב, חמצו של נכרי עושה לו מחיצה עשרה טפחים משום היכר, ואם של הקדש הוא אינו צריך. מאי טעמא? מיבדל בדילי אינשי מיניה.
מוכח שכאן מדובר בשלא קבל הישראל עליו אחריות עבור חמצו של הנכרי, שהרי בהלכה ג דן במקרה שקיבל עליו אחריות. דעת רבינו היא שהמחיצה אינה באה להתיר לקיים שם חמצו של הנכרי, שהרי טעם ההיתר הוא מפני שאינו שלו. אלא חכמים הצריכו מחיצה משום היכר שלא יתערב בשלו ויבוא לידי מכשול. ישנם ראשונים הסוברים שמותר לקיים החמץ של גוי אם ייחד לו בית לגוי או שעשה מחיצה, אפילו קיבל הישראל עליו אחריות (שם תוד״ה יחד). אבל אין כן דעת רבינו.
שלהקדש אינו צריך וכו׳ – ראה לעיל ג,ח דין מקביל.
1. המפרשים עמדו על בעיות שונות בלשון רבינו בהלכה זו, וחיפשו לו מקורות. יש ששמחו למצוא מקבילה לדברי רבינו כאשר נתפרסם המדרש הגדול מאת ר׳ דוד בר׳ עמרם ז״ל מחכמי תימן ובו משוקעים שרידים ממכילתא דרבי שמעון בר יוחאי ועוד מדרשי חז״ל שנאבדו במשך הדורות. במהדורת המכילתא דרשב״י של רי״נ אפשטיין ורע״צ מלמד ז״ל הבנויה על שרידי כתבי יד של המכילתא שנתגלו אחר כך, כבר הכירו שיש להתייחס במתינות רבה לנוסחאותיו של המדרש הגדול כי הרבה העתיק הוא ישירות מדברי רבינו. אף על פי כן, בתורה שלמה (שמות יב,יט) העתיק בשם המכילתא את הנוסח שבמדרש הגדול.
2. ראה תשובות רבנו אברהם בן הרמב״ם לרבי דניאל הבבלי (שאלה ד), שהשואל מקבל שרבוי מלקיות מורה על כך שמונים את הלאוין בנפרד, אבל הוא מתעלם מכך שגם ״תוספת ענין״ אחרת מעניקה ללאוין המוכפלים מעמד עצמאי במנין, ובתחלת תשובתו מעמידו רבנו אברהם על כך.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמעשה רקחאור שמחיד פשוטההכל
 
(ב) הא למדת שחמץ של ישראל אם הניחו ברשותו, אפילו טמון, אפילוא בעיר אחרת, ואפילו מופקד ביד גויים, הרי זה עובר משום ״לא ייראה״ ו״לאב יימצא״. וחמץ של הקדש או של גוי שהיה אצל ישראל, אפילו היהג עמו בבית, הרי זה מותר, מפני שאינו שלו. ואפילו היה של גר תושב שיד ישראל שולטת עליו, אין כופין אותו להוציא החמץ מרשותנוד בפסח. אבל צריך לעשות מחיצה גבוהה עשרה טפחים בפני חמצו של גוי, שמאה יבוא להסתפק ממנו. אבל של הקדש אינו צריך, מפני שהכל פורשין מן ההקדש, כדי שלא יבואו לידי מעילה:
[From the above,] you can learn that chametz belonging to a Jew which was left in his possession, even though it is buried, is located in another city, or is entrusted to a gentile, causes him to violate [the commandments]: "[leaven] shall not be seen" and "[leaven] shall not be1 found.⁠"
Chametz that either was consecrated or belongs to a gentile, and is located within a Jew's property, even if it was with him at2 home—behold, this is permitted, for [the chametz] is not his.⁠3 Even if it belonged to a resident alien4 under the authority of the Jewish people,⁠5 we need not force him6 to remove the chametz from his property on Pesach.⁠7
Nevertheless, it is necessary to construct a partition at least ten handbreadths high in front of chametz belonging to a gentile,⁠8 lest one come to use it.⁠9 [With regard to chametz] that has been consecrated, this is unnecessary; everyone shies away from consecrated property, lest they infringe on [the prohibition of] מעילה.⁠10
1. for in each of these instances, chametz was present within a Jew's possession on Pesach.
2. As evident from the following halachah, this law applies only when the Jew does not accept responsibility for the chametz.
3. the Jew's,
4. Hilchot Melachim 8:10 and Hilchot Avodah Zarah 10:6 define this term as referring to a gentile who keeps the seven universal laws given to Noah's descendants. A gentile who accepts these rules of behavior may be granted the privilege of living in Eretz Yisrael.
5. Pesachim 5b emphasizes that even a gentile who lives in a Jew's home may keep chametz during Pesach.
6. the Jew
7. Some manuscripts of the Mishneh Torah state: "We need not force him (i.e., the gentile) to remove his chametz from our property.⁠"
8. A similar partition is not required when a gentile entrusts other forbidden objects to a Jew. As mentioned above, greater stringencies are taken regarding chametz than other forbidden substances, since the use of chametz is permitted during the entire year.
9. The Kessef Mishneh notes that in Halachah 3:8, the Rambam considers covering the chametz with a utensil as a sufficient measure to prevent the use of the chametz. Two explanations are offered why, in the present instance, a more stringent measure is required:
a) the amount of chametz the gentile entrusted for safekeeping is probably too large to be covered by utensils;
b) covering the chametz with a utensil is only a temporary measure, intended to be effective only until the end of the day of the festival. Once that day is concluded, the chametz must be destroyed. In contrast, in this instance the chametz will remain in the Jew's possession throughout the entire holiday. Hence, more severe measures must be taken.
The Ramban and the Ba'al HaItur do not accept this requirement and maintain that if a Jew does not accept responsibility for the chametz, he is not obligated to construct a partition. All that is necessary is that the chametz be placed out of the way. Nevertheless, the Shulchan Aruch (Orach Chayim 440:2) and the later halachic authorities all follow the Rambam's opinion.
10. Leviticus 5:15-16 describes the prohibition of מעילה, the misappropriation of consecrated property for personal use.
א. ב2-1: ואפילו. וכך ד (גם פ, ק).
ב. ב2-1 (מ׳לא׳): בל יראה ובל.
ג. בב2 לית.
ד. ב1: ברשותו. ב2: מרשותיו. ד (גם פ): מרשותו.
ה. ב2: שלא.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמעשה רקחאבן האזליד פשוטהעודהכל
הָא לָמַדְתָּ שֶׁחָמֵץ שֶׁלְּיִשְׂרָאֵל - אִם הִנִּיחוֹ בִּרְשׁוּתוֹ, אֲפִלּוּ טָמוּן, וַאֲפִלּוּ בְּעִיר אַחֶרֶת, וַאֲפִלּוּ מֻפְקָד בְּיַד גּוֹיִים, הֲרֵי זֶה עוֹבֵר מִשּׁוּם ׳לֹא יֵרָאֶה׳ וְ׳לֹא יִמָּצֵא׳; וְחָמֵץ שֶׁלַּהֶקְדֵּשׁ אוֹ שֶׁלַּגּוֹי שֶׁהָיָה אֵצֶל יִשְׂרָאֵל - אֲפִלּוּ הָיָה עִמּוֹ בַּבַּיִת, הֲרֵי זֶה מֻתָּר, מִפְּנֵי שֶׁאֵינוֹ שֶׁלּוֹ. וַאֲפִלּוּ הָיָה שֶׁלְּגֵר תּוֹשָׁב שֶׁיַּד יִשְׂרָאֵל שׁוֹלֶטֶת עָלָיו - אֵין כּוֹפִין אוֹתוֹ לְהוֹצִיא הֶחָמֵץ מֵרְשׁוּתֵנוּ בַּפֶּסַח. אֲבָל צָרִיךְ לַעֲשׂוֹת מְחִצָּה גְּבוֹהָה עֲשָׂרָה טְפָחִים בִּפְנֵי חֲמֵצוֹ שֶׁלַּגּוֹי, שֶׁמָּא יָבוֹא לְהִסְתַּפֵּק מִמֶּנּוּ; אֲבָל שֶׁלַּהֶקְדֵּשׁ - אֵינוֹ צָרִיךְ, מִפְּנֵי שֶׁהַכֹּל פּוֹרְשִׁין מִן הַהֶקְדֵּשׁ, כְּדֵי שֶׁלֹּא יָבוֹאוּ לִידֵי מְעִילָה.
הָא לָמַדְתָּ שֶׁהֶחָמֵץ שֶׁל יִשְׂרָאֵל אִם הֱנִיחוֹ בִּרְשׁוּתוֹ אֲפִלּוּ טָמוּן וַאֲפִלּוּ בְּעִיר אַחֶרֶת וַאֲפִלּוּ מֻפְקָד בְּיַד עַכּוּ״ם הֲרֵי זֶה עוֹבֵר מִשּׁוּם (שמות י״ג:ז׳) (דברים ט״ז:ד׳) לֹא יֵרָאֶה וְלֹא יִמָּצֵא (שמות י״ב:י״ט). חָמֵץ שֶׁל הֶקְדֵּשׁ אוֹ שֶׁל עַכּוּ״ם שֶׁהָיָה אֵצֶל יִשְׂרָאֵל אֲפִלּוּ הָיָה עִמּוֹ בַּבַּיִת הֲרֵי זֶה מֻתָּר מִפְּנֵי שֶׁאֵינוֹ שֶׁלּוֹ. וַאֲפִלּוּ הָיָה שֶׁל גֵּר תּוֹשָׁב שֶׁיַּד יִשְׂרָאֵל שׁוֹלֶטֶת עָלָיו אֵין כּוֹפִין אוֹתוֹ לְהוֹצִיא הֶחָמֵץ מֵרְשׁוּתוֹ בְּפֶסַח. אֲבָל צָרִיךְ לַעֲשׂוֹת מְחִצָּה גְּבוֹהָה עֲשָׂרָה טְפָחִים בִּפְנֵי חֲמֵצוֹ שֶׁל עַכּוּ״ם שֶׁמָּא יָבוֹא לְהִסְתַּפֵּק מִמֶּנּוּ. אֲבָל שֶׁל הֶקְדֵּשׁ אֵינוֹ צָרִיךְ מִפְּנֵי שֶׁהַכֹּל פּוֹרְשִׁין מִן הַהֶקְדֵּשׁ כְּדֵי שֶׁלֹּא יָבוֹאוּ לִידֵי מְעִילָה:
[א] ילפינן לה מדכתיב לך לך תרי זימני, ע״כ:
[ב] עכו״ם שכבשתו ושרוי עמך בחצר מנין:
* [טור שם וכתב דאפילו אם הוא שומר חנם עליו חייב לבער ע״ש והסמ״ג כתב כרבינו]:
כתב הרב: וחמץ של הקדש או של גוי שהיה אצל ישראל אפילו היה עמו כו׳ ואפילו היה של גר תושב שיד ישראל שולטת בו – והוא גוי שכבשתו האמור בגמרא וגר תושב נקרא מי שקבל עליו שלא לעבוד ע״ז ואוכל נבלות ושאר איסורין כמו שמצינו בנעמן שלא קבל עליו אלא שלא לעבוד ע״ז בלבד דכתיב כי לא יעשה עוד עבדך עולה או זבח לאלהים אחרים וגו׳. אבל צריך לעשות מחיצה גבוהה עשרה טפחים בפני חמצו של גוי שמא יבא להסתפק ממנו ומש״ה צריך מחיצה עשרה ולא סגי בכפיית כלי כדאמרינן בפרקין דלעיל גבי מוצא חמץ בי״ט דהכא מסתמא יש בו פת הרבה שאין דרך להפקיד דבר מועט ומש״ה לא סגי בכפיית כלי ולא שייך ביה נמי שהרי לא יתכסה בו אבל מוצא חמץ בי״ט מסתמא דבר מועט הוא שהרי כבר עשה ביעור. א״נ מוצא חמץ בי״ט סגי בכפיית כלי משום דאינו אלא לפי שעה דהיינו לי״ט ומיד כשיצא י״ט בליל חולו של מועד יוציאנו מביתו אבל חמצו של גוי שיעמידנו ברשותו כל המועד אם יכפה עליו את הכלי יש לחוש שמא יאכל ממנו שהרי הכלי ניטל לצורך ומנא לשבעה יומי לא מבטלי אינשי מש״ה צריך מחיצה עשרה ונראה שהרב מפרש להא מלתא בדלא קביל ובעי מחיצה עשרה משום דלמא אתי למיכל מיניה אבל של הקדש אינו צריך מפני שהכל פורשין מן ההקדש כדי שלא יבואו לידי מעילה והא דאמרינן שהכל פורשין מן ההקדש דוקא לגבי אכילה אמרינן הכי אבל לגבי הנאה לא בדילי משום דלא מאיס כע״ז דמאיסא והכי מוכח התם פרק משילין. וי״א דבמקום שנהגו שלא לאכול פת של גוים א״צ לעשות מחיצה עשרה לחמצו של גוי כיון דבדילי מיניה ולא נהירא דלא דמי איסור שהוא מן המנהג לאיסור שהוא מן התורה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

חמץ של הקדש וכו׳ – שם אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה ושם מפורש שאפילו נכרי שכבשתו ושרוי עמך בחצר הדין כן ומפרש רבינו נכרי שכבשתו גר תושב:
אבל צריך לעשות מחיצה וכו׳ – שם (דף ו׳.) אמר רב חמצו של עכו״ם עושה לו מחיצה עשרה ומדברי רבינו דבשלא קבל עליו אחריות הוא וכן פירש״י ז״ל זה לשונו חמצו של עכו״ם המופקד אצלו ולא קבל עליו אחריות דאמרינן דמותר להשהותו עושה לו מחיצה בי״ד משום היכרא וזה דעת קצת מפרשים ז״ל אבל בעל העטור והרמב״ן ז״ל וקצת מן האחרונים מפרשים דבלא קבל עליו אחריות לא בעינן מחיצה עשרה אלא מפנהו לכל מקום כדי שלא יכשל בו ובקבל עליו אחריות די בייחד בית ובמחיצה עשרה דכיון דייחד לו בית לאו ברשותו הוא אע״ג דקביל עליה אחריות. זהו דעתם ז״ל:
אבל של הקדש וכו׳ – כבר נתבאר זה פ״ג גבי מצא חמץ ביו״ט שבשל הקדש אינו צריך היכר:
אבל צריך לעשות מחיצה גבוהה עשרה טפחים – ולא סגי ליה בכפיית כלי כדלעיל משום דמסתמא הוא הרבה שאין דרך להפקיד מועט ולא יתכסה בכלי. א״נ התם שהוא לפי שעה סגי ליה בכפיית כלי אבל זה שצריך לעמוד כל המועד לא סגי ליה שהכלי ניטל לצורך ואתי למיכל מיניה:
של גר תושב. נוסח אחר של גוי תושב ונראה שהוא ט״ס.
אבל צריך וכו׳. דף ו׳ ופי׳ הרב המגיד ומרן ז״ל דבלא קבל עליו אחריות איירי וכן פירש רש״י ז״ל.
(ב-ד) הא למדת שהחמץ של ישראל אם הניחו ברשותו אפילו טמון ואפילו בעיר אחרת ואפילו מופקד ביד עכו״ם הרי זה עובר משום לא יראה ולא ימצא, חמץ של הקדש או של עכו״ם שהיה אצל ישראל אפילו היה עמו בבית הרי זה מותר מפני שאינו שלו, ואפילו היה של גר תושב שיד ישראל שולטת עליו אין כופין אותו להוציא החמץ מרשותו בפסח, אבל צריך לעשות מחיצה גבוהה עשרה טפחים בפני חמצו של עכו״ם שמא יבוא להסתפק ממנו, אבל של הקדש אינו צריך מפני שהכל פורשין מן ההקדש כדי שלא יבואו לידי מעילה. עכו״ם שהפקיד חמצו אצל ישראל אם קבל עליו ישראל אחריות שאם אבד או נגנב ישלם לו דמיו הרי זה חייב לבערו הואיל וקבל עליו אחריות נעשה כשלו, ואם לא קבל עליו אחריות מותר לקיימו אצלו ומותר לאכול ממנו אחר הפסח שברשות העכו״ם הוא. עכו״ם אנס שהפקיד חמצו אצל ישראל אם יודע הישראל שאם אבד או נגנב מחייבו לשלמו וכופהו ואונסו לשלם אע״פ שלא קבל אחריות הרי זה חייב לבערו שהרי נחשב כאילו הוא שלו מפני שמחייבו האנס באחריותו.
השגת הראב״ד, עכו״ם אנס שהפקיד וכו׳, כתב הראב״ד ז״ל דבר זה הוציא ממאי דאמר להו רבא לבני מחוזא בעירו חמירא דבני חילא כיון דאילו מיגניב או מיתביד ברשותייכו קאי ובעיתו לשלומי כדידכו דמי ונדמה ליה שזה האחריות מן האונס הוא וע״כ היה וא״כ במוצאי הפסח היכן היה נמצא שהיה אומר להם רב נחמן פוקו ואייתו לן חמירא דבני חילא והלא נשרף היה כשלהם אלא ודאי לא היה אונס בדבר כלל והיו יכולים להחזירו לשמירת עצמן כשירצו וע״כ החזירוהו להם ומוצאי הפסח נטלוהו מהם והתשלומים שהם מן האונס אינן כדין האחריות עכ״ל.
איתא בגמ׳ פסחים דף ו׳ נכרי שנכנס לחצירו של ישראל ובציקו בידו אין זקוק לבער הפקידו אצלו זקוק לבער יחד לו בית אין זקוק לבער שנאמר לא ימצא עיי״ש, ופירש״י דיחד לו בית מהני רק אם לא קבל אחריות אבל כשקבל אחריות לא מהני יחד לו בית, והק׳ בתוס׳ אם לא קבל אחריות מאי איריא יחד לו בית אפילו בלא יחד לו נמי אינו עובר על חמצו של נכרי אם לא קבל אחריות, ופי׳ ר״ת דיחד לו בית מהני אף היכי דקבל אחריות, ור״פ אית ליה מסברא כיון שיחד לו בית הוי כאילו קיבל עליו אחריות על חמצו של עכו״ם בביתו של עכו״ם.
והנה סברתו זו של ר״ת דהוי כאילו קבל אחריות על חמצו של עכו״ם בבית עכו״ם מפרש הרמב״ן בשתי אפשרות, לפי מה שמפרש הרמב״ן מקודם (במה שכתב וכמדומים היינו) הרי זה פטור משום דאינו שלו ולכן אי אפשר שיעבור בבל ימצא דלכל היותר הרי זה יכול להחשב כאילו קבל אחריות על החמץ של הנכרי בביתו של נכרי דאין סברא לחייב את הישראל שיעבור משום בל יראה ובל ימצא, אולם בסוף מפרש הרמב״ן דברי ר״ת לפי המכילתא דבתיכם דכיון דהחמץ נשאר ברשותו של עכו״ם ע״י יחוד הבית אינו עובר דצריך בעלים ורשות כפי דברי המכילתא, והרמב״ן מוכיח גם מסוגיא שלנו דתלוי הדבר ברשות דאל״ה מה דרשו בגמ׳ הדרשות דבתיכם וגבולין אם נימא דעל חמץ שלו הרי הוא עובר בכל מקום שהוא נמצא א״כ מהו המיעוט דבתיכם, אלא ודאי דהמיעוט דבתיכם בא ללמד שעל חמצו אינו עובר רק ברשותו עיי״ש.
והנה באמת יש להסביר דברי ר״ת כפי סברתו הראשונה של הרמב״ן דכיון דיחד לו בית הרי נשאר הדבר כאילו קבל רק עניני אחריות של החמץ דאין סברא לומר שהישראל יעבור על בל יראה ומה שמדייק מהך דרשה דבתיכם אינו קשה כ״כ דיש לומר דבא להורות דוקא בהיכי דאין בידו עתה לבער וכגון היכי דהחמץ נמצא ברשותו של גזלן אין הדין מחייב את הנגזל לפדות את החמץ בכסף כדי שיוכל לבערו דכיון דעתה החמץ אינו בביתו ואינו יכול לקבלו כיון שנגזל לא חייבה תורה את בעל החמץ לבערו וזאת אנו למדים מבתיכם שהחמץ שהוא בבתיך הרי אתה מצווה לבערו ואם לאו לאו.
אכן הסברא נותנת לדין זה של רבינו תם דאמרינן בגמ׳ דף ה׳ ע״ב הניחא למ״ד דבר הגורם לממון לאו כממון דמי היינו דאיצטריך לא ימצא אלא למ״ד כממון דמי לא ימצא למה לי, סד״א הואיל וכי איתיה הדר בעיניה לאו ברשותיה קאי קמ״ל, והמסקנא של הגמ׳ היא שמשום גורם לממון אינו חיוב כיון דאם לא נאבד צריך להחזירו לבעלים כמו שהוא, אלא החיוב הוא משום האחריות דכיון שקבל האחריות חדשה התורה שזה נכלל בדין לא ימצא, והיינו משום דכל דבר הנמסר לשומר הרי השומר נחשב לבעל הדבר דכן יש בכוחו של בעלים להעמיד בעלים אחרים במקומו ולכן כל שהדבר נמצא ברשות השומר הריהו חייב על עניני הדבר ושמירתו וענין האחריות הוא רק תנאי וראיה לדבר דכיון שהשומר קבל אחריות הרי זה אומר דמקבל את הדבר בתורת בעלות, אבל היכי דלא קבל אחריות אין זה מוכח שרוצה לקבל את הדבר בתורת בעלות, אולם הרי צריכנן קבלתו המפורשת לזה וזה מוכיח ענין קבלת אחריות של השומר, (ועיין באבן האזל הלכות נזקי ממון פ״ד הל׳ ו׳ שמבאר את מחלוקתם של הרמב״ם והראב״ד בדין שומר, אך באמת יש חילוק בין דין שומר כבעלים לענין ניזקין ובין הדין לענין בל יראה דהתם גבי ניזקין גם ש״ח חייב וגבי חמץ לענין בל יראה כתב הרמב״ם דדוקא נתחייב בגנבה ואבדה חייב).
והנה הרמב״ם בהל׳ ד׳ כתב דאנס שהפקיד חמצו אצל ישראל כיון דצריך לשלם מצד דכופהו ואונסו הר״ז חייב לבערו, והראב״ד השיג ע״ז דתשלומים מן האונס אינן כדין האחריות, ובאמת דברי הרמב״ם קשים דלמה יעבור הרי מדין התורה אין החמץ שלו ואינו בעלים, דדין בעלים אינו רק מצד דין התורה אבל מה שמחויב מצד סיבות של אונס אמאי יתחייב בדין הביעור, אבל לפי מה שבארנו דדין בעלים הוא משום שהדבר ברשותו דשומר נקרא בעלים אלא דהאחריות הוא רק ראי׳ שרוצה לקבל עליו את הבעלות א״כ גם גבי עכו״ם אנס דכיון שיתחייב בסוף באחריות הרי ישנה הסכמתו לקבל את הבעלות.
ולפי מה שבארנו דלמסקנת הגמ׳ אין החיוב בדין ביעור משום דגורם לממון כממון כיון שאיתא בעיניה חוזר לבעליו אלא דהחיוב נגרם ע״י קבלת אחריותו מדין בעלים, וגם הקצוה״ח בסי׳ שפ״ו מבאר את מסקנת הגמ׳ דחוזר מדין גורם לממון א״כ קשה שפיר קושיתו של הקצוה״ח מהגמ׳ דסנהדרין ד׳ קי״ב דאמרי׳ גבי עיר הנדחת דעל הקדש דקיבל אחריות דנשרף ולא הוי כקדשי שמים, וא״כ קשה כיון דכאן גבי חמץ לא מחייבינן מדין גורם לממון כיון דאיתיה בעיניה והתם נמי כיון דההקדש איתיה הדר בעיניה הוי כקדשי שמים, אולם יש ליישב בפשטות והוא דידוע דכל חיוב אחריות הוא לפי דעת הראשונים רק מזמן שהחפץ אינו בעין שאז דין האחריות מחייב בתשלומי דמי החפץ אבל בעת שהחפץ היה בעין הרי הוא חפצו של הבעלים ואף לשיטת הראשונים שהחיוב הוא מזמן קבלת האחריות הוא רק על דיני הגביה דאמרינן שהוא גובה למפרע, אבל כל עיקר דין האחריות הוא בעת שהחפץ אינו בעין ולא לפני כן, משא״כ גבי הקדש דהתם החפץ הוא כבר קדוש דכיון דאמר הרי עלי צריך להביא את הקרבן או את ההקדש ושם האחריות היא להיפך שמוטל עליו ההתחייבות בשמירה ולהעמידו ברשות הקדש ולפטור מן החיוב ולכן כל שעה ושעה יש דין שמירה שחל מצד דין האחריות והוי כליתא בעיניה ונחשב כאילו הוא שלו ולכן הרי זה בכלל דין עיר הנדחת ולא ככל קדשי שמים.
ובזה יתישבו דברי הירושלמי בפסחים דשם איכא פלוגתא דתנאי דאיכא מ״ד לא יראה לך שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של גבוה ושל הקדש ואיכא מ״ד דאף בשל הקדש עובר, ומתחילה מפרש הירושלמי הפלוגתא שאם הקדיש את חמצו לפני שהגיע זמן ביעורו הרי החמץ יצא מרשותו ואינו עובר אבל הקדיש לאחר זמן ביעורו עובר, ובסוף מסיק הירושלמי שכאן משתמע שהסוגיא היא כר׳ שמעון האומר בקדשים שחייב באחריותן הוי כבעלים ולכן האחריות מחייב אותו לבער, והקשה בספר אור שמח על דברי הירושלמי אם כאן מיירי שקבל עליו אחריות הרי מחויב לבער אף לרבנן דפליגי עליה דר״ש מדין לא ימצא כמבואר בגמ׳, וכן יקשה עוד יותר שם בירושלמי שמביא מחלוקת בין תנאים אם עוברים בבל יראה על חמץ שהוציאו לפלטיא, ובסוף מסיים הירושלמי כדלעיל דכאן משתעי בהקדש שקבל עליו אחריות וכר׳ שמעון דקשה להבין מה שייך ענין זה להקדש עיי״ש בדברי הקרבן העדה שמוחק את סיום דברי הירושלמי.
ונראה לבאר דברי הירושלמי ובזה יתורץ דברי הרמב״ם בהל׳ ב׳ דכתב דישראל שהפקיד חמצו אצל העכו״ם עובר על בל יראה ובל ימצא, ואשר פסק זה הוא דלא כהמכילתא דבתיכם המובא ברמב״ן דממעט מבתיכם חמצו של ישראל הנמצא ברשות עכו״ם דאינו עובר בבל יראה, וא״כ אמאי פסק דלא כהמכילתא ומאין יצא לו חידוש דין זה, וכבר תמה עליו הר״ן בזה. והנה בארנו לעיל דשומר יש לו דין בעלים והאחריות הוא רק הוכחה שמקבל עליו הבעלות וא״כ זהו מחייב בדין הביעור ואף שהחמץ ימצא ברשותו של אחר דכיון דהוא בעל החמץ הרי חייבה תורה בביעור בכל מקום שהוא נמצא, משא״כ גבי הקדש דשם האחריות לא הוי מדין בעלים וכל היכי דאיתא ברשותא דרחמנא הוא ואין כאן נפקד והחיוב בהקדש הוא רק מטעם גורם לממון במה שמחויב באחריות ולכן שפיר הם דברי הירושלמי ולא קשה קושית האור שמח שהקשה דאם קבל אחריות הרי חייב לדברי הכל ומה תלה זה בדברי ר״ש, אולם לפי דברינו ניחא דרבנן דמודים בהיכי שקבל אחריות הוא דוקא היכי דע״י האחריות חל דין בעלים אבל מדין גורם לממון לבד בזה אין חיוב האחריות מחייבו בדין ביעור וכנ״ל ולכן שפיר תולה הירושלמי את זה בר׳ שמעון דדוקא לדידיה מהני דין גורם לממון לחייבו בדין ביעור, וכן הוא במה דאמר בירושלמי גבי חמצו הנמצא בפלטיא דלמאן דאמר שאף בפלטיא עוברים בבל יראה, וממ״ד זה בודאי הוה סיעתא לדברי הרמב״ם דאף על חמץ שאינו ברשותו עובר, ולמ״ד דאינו עובר זהו רק בהקדש כמו שמסיים הירושלמי ואליבא דר״ש, היינו משום דגבי הקדש חיוב הביעור הוא מדין גורם לממון ולא מדין הבעלות, ולכן שפיר דהיכי דהחמץ אינו שלו וגם אינו נמצא ברשותו, ורק מדין גורם לממון אינו חייב בדין ביעור דהוי כאילו קבל אחריות גרידא על החמץ דלפחות צריך להיות ברשותו, עכ״פ מוכח משיטת הירושלמי דאם החמץ הוא שלו אף דאינו ברשותו או בחמץ של הקדש היכי דהחיוב הוא מדין בעלים הרי זה עובר אף בפלטיא וא״כ מוכח דלא כדברי המכילתא, וע״ז סמך הרמב״ם במה שפסק דישראל שהפקיד את חמצו אצל עכו״ם עובר בבל יראה.
עיין בלח״מ בהל׳ ג׳ שכתב ולתרץ הכל נ״ל לומר דודאי רבינו ורש״י מפרשים כמו שפי׳ הר״ן בשם רש״י ז״ל הפקידו אצלו מסתמא קביל עליה אחריות וכו׳ דהוי כמו שורך ברשותי דחייב ואם כן האחריות הוא מן הסתם כו׳ נ״ב דבריו תמוהין דזה לא שייך אלא להשיטות דגם ש״ח שאינו חייב אלא בפשיעה עובר על בל יראה אבל לשי׳ הרמב״ם דבעינן אחריות דגו״א א״כ היכי שייך לומר דבסתמא פקדון משמע אחריות דגו״א, ונראה דהוא מפרש לגמ׳ דהפקידו אצלו זקוק לבער אינו אלא משום שלא יבא לאוכלו ייחד לו בית היינו בית מיוחד דלא כפירש״י וזהו כמו מחיצה עשרה, אף דלר״פ קאי הא דאמר בברייתא שנאמר לא ימצא ארישא, י״ל דהוא אסמכתא, וכן משמע מלשון זקוק לבער דאינו משום בל יראה, ומה דאמר לבער היינו הוצאה מן הבית וכן כתב המאירי עי״ש.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםהגהות מיימוניותספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהמעשה רקחאבן האזליד פשוטההכל
 
(ג) גוי שהפקיד חמצו אצל ישראל, אם קיבל עליו ישראל אחריותוא שאם אבד או נגנב ישלם לו דמיו, הרי זה חייב לבערו, הואיל וקיבל עליו אחריות נעשה כשלו. ואם לא קיבל אחריות, מותר לקיימו אצלו, ומותר לאכול ממנו אחר הפסח, שברשות הגוי הוא:
A gentile who entrusted his chametz to a Jew: Should the Jew accept the responsibility of1 paying for the worth of the chametz if it is lost or2 stolen—behold, he is obligated to destroy it.⁠3 Since he accepted responsibility for it,⁠4 it is considered as though it were his.⁠5
If he did not accept responsibility for it,⁠6 he may keep it in his domain7 and may eat from it after Pesach,⁠8 for it was in the gentile's possession.⁠9
1. caring for the chametz as a watchman would, and
2. due to factors other than his personal negligence. Rashi and Rabbenu Asher obligate a Jew to destroy any chametz belonging to a gentile for which he has accepted responsibility, even if his responsibility is less than that specified above. The Shulchan Aruch HaRav (Orach Chayim 440:13,16) and the Mishnah Berurah advise following the latter opinion.
3. before the sixth hour on the fourteenth of Nisan.
4. and would have to pay for it if it is lost.
Pesachim 5b offer two possible explanations why the chametz is considered as if it belongs to the Jew. One opinion maintains that throughout the Torah, an article that causes financial liability is considered as one's responsibility.
Another opinion maintains that in this instance, since the Torah adds a special commandment "leaven should not be found,⁠" extra stringency must be taken. From this discussion, we see that the responsibility to destroy this chametz stems from the Torah itself, and is not merely a matter of Rabbinic decree.
5. and, hence, must be destroyed. Tosefot, Pesachim 6a maintains that if a Jew designates a specific place within his home for the gentile and tells him to place his chametz there, he is not obligated to destroy it even though he accepted responsibility for it. Rashi does not accept this position. From the Rambam's omission of the matter, we may assume he also follows Rashi's view (Lechem Mishnah).
The Shulchan Aruch (Orach Chayim 440:1) quotes the Rambam and hence, requires the acceptance of the more stringent position. However, the Shulchan Aruch HaRav (440:16) and the Mishnah Berurah (440:3) mention certain leniencies based on Tosefot's position.
6. the gentile's chametz
7. without transgressing the prohibitions against possessing chametz
8. in contrast to chametz possessed by a Jew during Pesach which is forbidden to be used (Halachah 1:4)
9. Pesachim 6a mentions a situation where a gentile brings chametz that he wishes to entrust to a Jew, and the latter designates a particular portion of the house for him to put the chametz. Under such circumstances, there is no need to destroy the chametz.
There are some authorities who explain that the Talmud is speaking about a situation in which the Jew accepted responsibility for the chametz. Nevertheless, since he told the gentile to put it in one specific place, it is considered as if that place belongs to the gentile, and thus the chametz is not found in the Jew's possession.
The Rambam does not accept this interpretation and requires the gentile's chametz to be destroyed whenever a Jew accepts responsibility for it. Though the Shulchan Aruch HaRav and the Mishnah Berurah mention the more lenient opinion, they require that the more stringent approach be followed.
א. ב2: אחריות. וכך ד (גם פ, ק).
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחצפנת פענחאבן האזליד פשוטהעודהכל
גּוֹי שֶׁהִפְקִיד חֲמֵצוֹ אֵצֶל יִשְׂרָאֵל: אִם קִבֵּל עָלָיו יִשְׂרָאֵל אַחֲרָיוּתוֹ, שֶׁאִם אָבַד אוֹ נִגְנַב יְשַׁלֵּם לוֹ דָּמָיו - הֲרֵי זֶה חַיָּב לְבַעֲרוֹ; הוֹאִיל וְקִבֵּל עָלָיו אַחֲרָיוּת, נַעֲשָׂה כְּשֶׁלּוֹ. וְאִם לֹא קִבֵּל אַחֲרָיוּת - מֻתָּר לְקַיְּמוֹ אֶצְלוֹ, וּמֻתָּר לֶאֱכֹל מִמֶּנּוּ אַחַר הַפֶּסַח, שֶׁבִּרְשׁוּת הַגּוֹי הוּא.
עַכּוּ״ם שֶׁהִפְקִיד חֲמֵצוֹ אֵצֶל יִשְׂרָאֵל אִם קִבֵּל עָלָיו יִשְׂרָאֵל אַחֲרָיוּת שֶׁאִם אָבַד אוֹ נִגְנַב יְשַׁלֵּם לוֹ דָּמָיו הֲרֵי זֶה חַיָּב לְבָעֲרוֹ הוֹאִיל וְקִבֵּל עָלָיו אַחֲרָיוּת נַעֲשָׂה כְּשֶׁלּוֹ. וְאִם לֹא קִבֵּל עָלָיו אַחֲרָיוּת מֻתָּר לְקַיְּמוֹ אֶצְלוֹ וּמֻתָּר לֶאֱכֹל מִמֶּנּוּ אַחַר הַפֶּסַח שֶׁבִּרְשׁוּת הָעַכּוּ״ם הוּא:
כתב הרב: גוי שהפקיד חמצו אצל ישראל אם קבל עליו ישראל אחריות שאם אבד או נגנב ישלם לו דמיו הרי זה חייב לבערו כו׳ – אמר המפרש אחר שסתם הרב דבריו ולא הביא ההוא דיחד לו בית אין זקוק לבער משמע דסבירא ליה דהיכא דקבל עליה אחריות אף על גב דיחד לו בית זקוק לבער וכן דעת הרי״ף ז״ל שהשמיט ברייתא דיחד לו בית וסוגיא דידה משום דלית בית חדושא והיא בהדיא ההיא ברייתא דאמרינן לעיל מינה דקבל עליה אחריות אסור ובלא קביל מותר וסימן לדבר בדלא קביל היינו יחד לו בית ולרב בעל המאור יש סברא אחרת בזה לקולא דהיכא דיחד לו בית אף על גב דקביל עליה אחריות אין זקוק לבער משום דכתיב שאור לא ימצא בבתיכם ומההיא קרא נפקא לן חמץ של גוים לאיסורא וכיון דיחד לו בית לאו ביתו מקרי דלאו ברשותיה קאי ותו דלא ימצא כתוב מי שמצוי בידך יצא זה שאינו מצוי בידך ומש״ה אין זקוק לבער. ואעפ״י שהסברא נותנת כדבריו כסברא קמייתא נקטינן דלעולם בדקביל אסור וממילא שמעת דחמץ של נכרי אחר הפסח מותר באכילה וא״כ החמץ שמביאין הנכרים תשורה לישראל אם הגיע לישראל משחשכה מותר באכילה אבל אם בא לידי ישראל או לרשותו מבעוד יום אסור בהנאה דהו״ל חמץ של ישראל שעבר עליו הפסח שאסור בהנאה בד״א בשאר הימים אבל אם הביאוהו בביתו של ישראל ביום שמיני של פסח אע״פ שהיה מקצת היום ברשותו של ישראל ביום ח׳ של פסח מותר באכילה אחר הפסח שהרי אינו אסור ביום שמיני אלא לדידן משום מנהג דהא ידיע לן בקיבועא דירחא ומשום הכי מותר והוא שלא יתכוין הישראל לזה אלא שהניחו הגוי ברשותו שלא מדעתו ורצונו ואין מורין כן אלא לבני תורה:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק א]

עכו״ם שהפקיד חמצו וכו׳ – שם (דף ה׳ ו׳.) מבואר בגמרא דקביל עליה אחריות חייב לבערו וכבר כתבתי שיש סוברין שביחוד בית די אפילו קביל עליה אחריות ומן ההלכות נראה כדעת רבינו:
עכו״ם שהפקיד חמצו אצל ישראל אם קבל עליו ישראל אחריות וכו׳. הרי זה חייב לבערו – פ״ק (דף ו׳) אמרו ת״ר עכו״ם שנכנס לחצירו של ישראל וכו׳ הפקידו אצלו זקוק לבער ייחד לו בית אין זקוק לבער ע״כ. ופירש רש״י ז״ל דייחד לו בית קאי אשלא קבל אחריות ור״ת ז״ל פירש בשקבל אחריות עוד שם בגמרא אמר רב חמצו של נכרי עושה לו מחיצה י׳ טפחים משום היכר ואם של הקדש אינו צריך וכו׳ ע״כ. ותתחלף פרוש המימרא זו לפי הפירושים דלפירוש רש״י ז״ל דייחד לו בית הוא כשלא קבל אחריות הך דחמצו של עכו״ם עלה קאי ואמר דמדרבנן בעינן עוד שיעשה לו מחיצה גבוהה י׳ שמא יבא להסתפק וכו׳. ולפי פי׳ ר״ת דייחד לו בית הוא כשקבל אחריות קאי עליה הך מימרא וקאמר דבייחד לו בית וקבל אחריות בעינן עוד שיעשה לו מחיצה עשרה וזה מדרבנן כדי שלא יבא להסתפק נמצא לפי פירוש זה כשקבל אחריות בעינן ליחד לו בית מדאורייתא ומדרבנן מחיצה עשרה וכשלא קבל אחריות לא בעינן מדאורייתא ייחד לו בית ולא מדרבנן מחיצה עשרה אלא מפנהו לכל מקום כדי שלא יכשל בו. ולפירוש קמא כשלא קבל בעינן ייחד לו בית מדאורייתא ומדרבנן מחיצה וכשקבל לא סגי בייחד לו בית מדאורייתא ומדרבנן מחיצה. ורבינו נראה שמסכים לפירוש רש״י ז״ל שכן כתב שכשלא קבל בעיא מחיצה עשרה טפחים וזה מבואר בדברי ה״ה אלא שדבריו סתומים ואני כתבתי ע״ד. והשתא יש לתמוה על רבינו אם דעתו הוא כך למה לא הצריך כשלא קבל אחריות שייחד לו בית אלא כתב סתם ואם לא קבל אחריות מותר לקיימו והיל״ל וייחד לו בית כמו שאמרו בגמרא בברייתא כיון דהוא ז״ל מפרש דייחד לו בית אאין לו אחריות קאי ואם היה מפרש כפירוש ר״ת זה אי אפשר משום דהכא קאמר דכשלא קבל צריך לעשות מחיצה עשרה כדפרישית ועוד דהיה לו לומר שקבל ביחוד בית סגי. ועוד קשה לפירוש רבינו ורש״י דבלא קבל סגי ביחוד בית א״כ למה הוצרכו בגמ׳ כשאמרו שם (בדף ה׳:) אמר מר יכול יטמין וכו׳ והקשו והא אמרת וכו׳ ותירצו הא בקביל [עליו אחריות] הא בלא קביל לוקמא אידי ואידי בלא קביל הא דייחד לו בית הא דלא ייחד דהשתא דחק בתרי דוחקי חדא דמוקי חדא בשקבל אחריות ואפילו ייחד ואחרת בדלא קבל וייחד והא טפי הוא עדיף לן. ועוד דלא הוה שייך לאקשויי אפירכא דהיינו מקשינן לאיכא דאמרי דאמר הניחא למ״ד דבר הגורם לממון לאו כממון וכו׳ אלא למאן דאמר וכו׳ דהא כיון דלא קבל אחריות לאו גורם לממון הוא ושפיר אצטריך קרא להכי. מיהו לזה י״ל דלא רצו בגמרא לתרץ הכי משום הך יכול יטמין ויקבל פקדונות למ״ד דבר הגורם לממון לאו כממון איירי כדקבל אחריות דהא ודאי להכי איצטריך קרא ולהכי רצה הגמ׳ לתרץ דלאידך נמי איצטריך קרא להכי כדקס״ד הואיל ואיתא בעיניה ואכתי קשה קצת מה שהקשו בגמ׳ ללישנא בתרא אלא למאן דאמר כממון דמי לא ימצא למה לי הא אצטריך קרא לאסור אע״ג דייחד לו בית קמ״ל. ולתרץ הכל נ״ל לומר דודאי רבינו ורש״י מפרשים כמו שפירש הר״ן בשם רש״י ז״ל הפקידו אצלו מסתמא קביל עליה אחריות וכו׳ דהוי כמו שורך ברשותי דחייב ואם כן האחריות הוא מן הסתם אבל ייחד לו בית הוי שאומר לו הנח ולא קבל אחריות ואין זקוק לבערו ואם כן אין הדבר תלוי אלא בקבל אחריות או לא קבל ולכך לא הוצרך רבינו להזכיר כאן ייחד דייחד היינו לא קבל שא״ל הנה הבית לפניך הנח וכבר נתבאר שם בהל׳ שכירות פ״ב דהנה הבית לפניך לא קבל עליו אחריות כלל ולא הוי לא שומר חנם ולא שומר שכר ובזה אתי שפיר הכל דכשתירצו בגמ׳ הא בקביל הא בלא קביל ר״ל הא דקביל כגון שייחד לו בית. ומ״מ קשה לי דמדברי רבינו נראה שלהצריכו לבער בעינן שיקבל האחריות כשומר שכר דהוי כנגנב או נאבד וכמו שכתב אם קבל עליו אחריות שאם יאבד או יגנב וכו׳ וכמו שכתב הרב ב״י בשמו בטור סי׳ ת״מ וא״כ אמאי קאמר בברייתא דהפקיד לו מסתמא זקוק לבער הא הפקיד בסתמא לא הוי אלא שומר חנם ושומר חנם אין זקוק לבער ואפילו תימא דאיירי בקבל אחריות מ״מ ייחד לו בית דקאמר זקוק לבער אמאי נקט ייחד לו בית דמשמע דאומר לו הרי הבית לפניך ואינו אלא שומר חנם ולא שומר שכר הוה ליה לאשמועינן אפילו דייחד והוי שומר חנם דאין זקוק לבער:
אם קיבל עליו ישראל אחריות שאם אבד או נגנב ישלם לו דמיו ה״ז חייב לבערו וכו׳. ז״ל הריב״ש סי׳ ת״א ולקנות חמץ לצורך העכו״ם במעותיו של עכו״ם בחוה״מ איסור גמור הוא וכו׳ ולא עוד אלא שהוא עובר עליו בבל יראה לפי שכשהוא קונה אותו בשביל העכו״ם אין העכו״ם בעל המעות קונה אותו שהרי אין ישראל זה נעשה שליח לעכו״ם ואינו זוכה בשבילו וכו׳. ולא הבנתי כונת הרב בזה דהן לו יהי דיש שליחות לעכו״ם הרי עובר בבל יראה דאף דנימא דהעכו״ם בעל המעות קונה אותו מטעם דהישראל הוא שלוחו מ״מ הוה ליה חמצו של עכו״ם ביד ישראל ואחריותו עליו דעבר משום בל יראה. גם מ״ש מ״מ גם העכו״ם לא קנה אותו והרי הוא ברשות העכו״ם הראשון והוה ליה כחמצו של עכו״ם ביד ישראל כשקיבל עליו אחריות וכו׳ גם בזה לא ירדתי לסוף דעת הרב דלא דמי כלל לחמצו של עכו״ם ברשות ישראל וקבל עליו אחריות דהתם שניהם בעלים מיקרו זה מפני שגוף החמץ שלו וזה מפני שאחריותו עליו אבל הכא עכו״ם הראשון כיון שלקח דמיו נסתלק לגמרי והוי הפקר וישראל לא ניחא ליה דליקני שלא לעבור כמו שכתב הרב למעלה אם כן אין כאן חמצו של ישראל כלל דומה למאי דאמרינן בפרק חזקת הבתים נכסי העכו״ם הרי הן כהפקר כל המחזיק בהם קנה מה״ט דעכו״ם כיון דשקיל זוזי איסתלק וישראל לא קנה עד שיכתוב לו את השטר וה״נ דכוותה (א״ה וגם העכו״ם השני לא זכה מטעם דאין שליחות). סוף דבר שדברי הרב ז״ל מרפסן איגרי וצ״ע:
גוי שהפקיד וכו׳. איכא למידק אמאי לא כתב רבינו ייחד לו בית האמור בברייתא דף ו׳ ייחד לו בית אין זקוק לבער שנאמר לא ימצא וכו׳ ופירש רש״י ייחד לו בית כלומר לא קבלו עליו אלא אמר לו הרי הבית לפניך הניחו באחת מהזויות אין זקוק לבער ע״כ. ור״ת הקשה עליו דאם כן מאי איריא ייחד כיון דלא קבל עליו אחריות אפילו לא ייחד ותו דה״נ מסיק למימרא דשכירות קניא וכו׳ ופירש ז״ל דאפי׳ באחריות מיירי וכו׳ ע״כ. והשתא אי רבינו מפרש כפירוש רש״י ז״ל אמאי לא הזכיר דמלבד שלא קבל עליו אחריות בעי גם כן יחוד בית ולפי׳ ר״ת נמי אף בקיבל אחריות ביחוד בית סגי ורבינו אסר לגמרי כשקבל עליו אחריות. ודברי רש״י לכאורה קשים דלפי דבריו כשהקשו לעיל מגופא דברייתא ותירצו הא דקביל עליה אחריות הא דלא קביל עליה אחריות אמאי לא משני הא והא בדלא קביל והא בייחד לו בית הא בדלא ייחד לו בית. ואפשר דהיינו טעמא משום דעדיפא מינה משני מעובדא דאמר להו רבא לבני מחוזא דאף בסתם כקבל עליו אחריות הוא ולא נחית השתא אלא לאוקומי כי היכי דלא תקשה גופא דברייתא אמנם בדין לא קיבל עליו מה דין שייך ביה סמיך אהך ברייתא דהכא דזה על כרחך לומר כי היכי דלא ליקשו מתניתא אהדדיה.
אמנם ראיתי להר״ן ז״ל שתירץ בעד רש״י לקושיית ר״ת בדרך אחר וע״פ דרכו תירץ הפר״ח סי׳ ת״כ לקושיין דאנן בעינן למשכח שריותא אפילו ברשותו כדמוכח מקרא דשלך אי אתה רואה דהיינו ברשותו דאי ברשות אחרים אפי׳ שלו מצי לראותו ואהא קאמרינן אתה רואה של אחרים ולהכי משני דמיירי בדלא קיבל אחריות עיי״ש. ולמאי דקשיא לן דלמה לא הזכיר רבינו דין ייחד לו בית תירץ הרב לח״מ ז״ל במ״ש הר״ן דרש״י ז״ל בסתמא איירי וא״כ אין הדבר תלוי אלא בקבל אחריות או לא קבל ולכך לא הוצרך רבינו להזכיר ייחד בית דייחד היינו לא קבל וכו׳ וכבר ביארו בהלכות שכירות וכו׳ יעו״ש. ובאמת דתירוצו של הר״ן לדברי רש״י שלפנינו קשה להולמו שהרי כתב הפקידו אצלו וקבל עליו אחריות ייחד לו בית כלומר לא קבלו עליו אלא אמר לו וכו׳ וכמו שהבין ר״ת והרא״ש ז״ל ולפי שיטה זו אף בייחד בית דהיינו שלא קבל אחריות בעי נמי מחיצה ולכאורה הוה אפשר דרבינו ס״ל דבין יחוד בית בין מחיצה עשרה היינו משום היכר דכולהו איירי בלא קבל עליו אחריות וכן נראה מתוך דברי הרח״א נר״ו ע״ד רש״י ז״ל אמנם רואה אני שאי אפשר לומר כן בשום פנים דבגמרא קאמר ייחד לו בית אין זקוק לבער שנאמר לא ימצא בבתיכם והא לאו דידיה הוא דגוי כי קמעייל לביתא דנפשיה קמעייל ופריך למימרא דשכירות קניא וכו׳ מוכח להדיא דלאו משום היכר הוא אלא מגוף הדין דוקא וכמסקנא דהתם.
כותי שהפקיד כו׳ אם קבל עליו ישראל אחריות שאם נגנב או נאבד כו׳ – דעת רבי׳ ז״ל כדעת ר״י שהביא הרא״ש בפ״ק דפסחים דבעי׳ קבל אחריות דגניבה ואבידה הא לא״ה אע״גב דמיחייב בפשיעה לא קרי׳ לך אך דעת הרא״ש ובה״ג שם דאפילו ש״ח כיון דמיחייב בפשיעה קרי׳ ביה לך ומיחייב לבעורי וכן נראה שהוא דעת רש״י לפי מה שפי׳ הר״ן שם אברייתא דיחד לו בית אין זקוק לבער דה״ק הפקידו סתם אין זקוק לבער דהוי כאומר כנוס שורך ברשותי דחייב ויחד לו בית סתם אין זקוק לבער דהוי כאומר כנוס שורך ברשותך דאפי׳ ש״ח לא הוי ואע״ג דגוים אמעיטו משמירה וכמ״ש רבינו בה׳ שכירות מדכתיב רעהו ס״ל לרש״י ז״ל כיש אומרים שכתב מרן בסי׳ ש״א דכל הני דאמעיטו משמירה לא אמעיטו אלא מדין ש״ש ומשבועה אבל בפשיעה מיחייב וכ״כ ה״ה ז״ל שם שכן נר׳ דעת רש״י ז״ל שם ע״ש ומסתמיות דברי מרן שם משמע דאכולהו קאמר דמיחייב בפשיעה ועיין בס׳ מחנה אפרים שנתקשה בזה ולדעתי לא ק״מ ועיין בס׳ חק יעקב סי׳ ת״מ סק״א יע״ש:
אך ק״ל לדעת רש״י ז״ל דהפקידו אצלו בסתמא זקוק לבער מהא דאמרי׳ בפ׳ כ״ש דל״א ע״ב הב״ע כגון שהרהינו אצלו וקמפלגי בדר׳ יצחק דאמר ר״י מנין לבע״ח שקונה משכון שנאמר ולך תהיה צדקה אם אינו קונה משכון צדקה מנין ת״ק סבר הנ״מ ישראל מישראל אבל ישראל מגוי לא קני משכון ור״מ סבר ק״ו ישראל מישראל קני ישראל מגוי לא כ״ש והשתא לדעת רש״י ע״כ צ״ל דת״ק דקאמר ישראל שהלוה לגוי על חמצו אינו עובר דאיירי במפרש בהדיא שאינו מקבל אחריות כלל ואפילו מפשיעה דאי בסתמא כי נמי נימא דישראל מגוי לא קני משכון ת״ל דמיחייב משום דהוי ש״ח וכיון שכן ק׳ דאיך קאמר ר״מ ק״ו הוא הא ב״ח דקונה משכון היינו משום דמתחייב באונסין ובשמירתו עומד וכמ״ש רש״י ז״ל שם וא״כ במפרש בהדיא שאינו מקבל אחריות דאז לא מיחייב אפילו בפשיעה כמ״ש מרן ז״ל בח״מ סי׳ ע״ב משם מוהר״מ יע״ש היכי קרי׳ ביה לך לחיובי לבעוריה אי משום קרא דולך תהיה צדקה הא קרא לא מיירי במפרש שאינו מקבל אחריות אפילו מפשיעה וכ״נ ק׳ דאמאי הוצרך תלמו׳ לו׳ דת״ק סבר ישראל מגוי לא קני משכון והול״ל דת״ק ס׳ הנ״מ בסתמא אבל במפרש בהדיא לא קני למעבר עלי׳ בב״י וכן מוכח בהדיא ממ״ש ה״ה ז״ל בדין ה׳ וז״ל ורבי׳ לא כתב סוף המשנה ישראל שהלוה לגוי על חמצו אחר הפסח אסור בהנאה והטעם לפי שנראה כו׳ דישראל מכותי קונה משכון כו׳ הילכך חייב באחריותו וכבר נתבאר שחמצו של כותי ברשות יש׳ וחייב יש׳ באחריותו שחייב לבערו ע״כ ואם איתא דב״ח קונה משכון ואפי׳ במפרש שאינו חייב באחריות מיחייב א״כ לא הו״ל לרבי׳ למסמך אהך דינא דחמצו של גוי וקבל עליו יש׳ אחריות כיון דנ״מ אפי׳ בשאינו מקבל אחריות אלא משמע דכל שלא קבל עליו ישראל אחריות לא מיחייב לבעוריה וכן מוכח ג״כ מדברי התוס׳ ד״פ שה״ד דמ״ד ד״ה שומר שכתבו וז״ל והשתא הא דאמרינן בפרק קמא דפסחים וכו׳ היינו אי מגניב או מתביד באונס דאי לא״ה ישראל שהלוה לגוי על חמצו יאסר בהנאה בלא דר״י ורבנן נמי אמאי פליגי שהרי חייב באחריות גניבה ואבידה מדשמואל דקי״ל כוותיה כו׳ ע״ש ואמאי לא כתבו דאצטריך דר״י לאסור אפילו במפרש בהדיא שאינו מקבל אחריות גניבה ואבידה דאי מדשמואל לא מחייב לבעוריה ורבנן נמי בהכי פליגי אלא מוכח דכל שאינו מקבל אחריות לא מחייב לבעוריה וכן מצאתי בפירוש המשנה שנדפס עם תי״ט ולח״מ שכתב כן בפי׳ הלח״מ וז״ל יש׳ שהלוה לגוי על חמצו בכל ענין חייב לבער דישראל קונה משכון וחייב באחריותו אלא א״כ התנה בפירוש שלא יתחייב באחריות עכ״ד יע״ש וליישב דעת רש״י ז״ל היה נראה לומר דס״ל לרש״י דסוגיא דפ׳ כ״ש מיירי ביש׳ שהלוה לגוי על חמצו והרהינו אצלו בסתמא ואע״ג דמיחייב בפשיעה ועבר עליה בב״י לדעת רש״י ז״ל מ״מ לאוסרה בהנאה אחר הפסח כיון דאינו אלא משום קנסא דהשתא לדעת רש״י קאי התם תלמוד׳ כי קנסו רבנן לא קנסו אלא בחמצו של ישראל אבל בחמצו של גוי וקבל עליו אחריות כיון שאינו שלו לא שייך למקנסיה דמה איכפת ליה והכי איתא בירושלמי בפ׳ הנזכר גוי שהפקיד חמצו אצל יש׳ ר׳ יונה אומר מותר ר״י אומר אסור אר״י חמצו של גוי הוא יש׳ הוא שעבר עליה וס״ל ז״ל דתלמודא דידן כר׳ יונה סבירא ליה מדפריך לימא כתנאי ישראל שהלוה גוי על חמצו כו׳ ותסברא אימא סיפא אבל נכרי שהלוה ישראל על חמצו לאחר הפסח ד״ה עובר והא איפכא מבעי ליה כו׳ ואמאי לא משני דסיפא מיירי בנכרי שהלוה לישראל על חמצו וקבל עליו אחריות דעובר עליו והילכך אפי׳ למ״ד למפרע הוא גובה הו״ל חמצו של גוי ביד ישראל וקיבל עליו אחריות דעובר עליו ועיין בהר״ב חד״ה ז״ל אלא משמע דס״ל לתלמודא דידן דחמצו של גוי שקיבל עליו ישראל אחריות לא מתסר בהנאה אחר הפסח ומש״ה כי אוקמי׳ פלוגתייהו בשהרהינו אצלו וקמפלגי בדר״י ס״ל לרש״י דהשתא לפום הך אוקמתא אפי׳ לרבא מיירי בשפדאו נכרי לבסוף כמ״ש התוס׳ שם לאביי ות״ק ס״ל דישראל מגוי לא קני משכון והו״ל חמצו של נכרי ברשות ישראל דאע״ג דעבר עליה לא אסור בהנאה לאחר הפסח דכיון דפדאו נכרי לא שייך למקנסיה וא״נ אפילו נימא דלרבא מיירי ברייתא בשלא פדאו נכרי מ״מ כיון דישראל מגוי לא קני משכון אשתכח דאדמטא זימניה ולא פרעיה הו״ל חמצו של גוי ולבתר הכי הוא דקני ליה והו״ל כחמצו של גוי שעבר עליו הפסח שהוא מותר בהנאה אפי׳ בא אח״כ ליד ישראל ור״מ ס״ל דק״ו הוא והילכך בשעה שעבר עליה הו״ל חמצו של ישראל ואסרוהו רבנן דכי קא פדי׳ ליה בתר הכי הוא דקני ליה והו״ל כחמצו של ישראל שעבר עליו הפסח שבא אח״כ ליד גוי דאסור בהנאה:
ובהכי נ״ל ליישב מ״ש רש״י שם אברייתא דקתני גוי שהרהין פת פורני אצל ישראל אינו עובר עליו ואם אמר לו הגעתיך עובר וז״ל ואם אמר לו הגעתיך מעכשיו קאמר אם לא אפרע לך מכאן עד יום פ׳ עובר ואע״פ שלא הגיע הזמן שמא כשיגיע הזמן לא יפרע ונמצא עובר למפרע בב״י וכתב הפר״ח סי׳ תמ״ח ס״ג שכונת דבריו דכיון שאם אינו פורע עובר אף אם לא הגיע הזמן עובר ואע״ג דכשבא הזמן ופרעו אח״כ נמצא למפרע היה חמץ של גוי מ״מ כבר עבר הלאו ולא יועיל אח״כ לבטל הלאו שכבר עבר כיון שאין בידו לקיים התנאי ומכאן החזיק הרב הנז׳ סברת הרדב״ז דהנותן לגוי מתנה ע״מ להחזיר לא מהני ועובר עליו בב״י ואע״פ שנתקיים התנאי אח״כ יע״ש ויש להקשות עליו שכפי זה נר׳ דדברי רש״י סתרי אמ״ש בפי׳ המשנה וז״ל ישראל שהרהין לגוי על חמצו אחר הפסח אסור בהנאה דכיון שהרהינו אצלו ומט׳ זימניה ולא פרעיה מההיא שעתא דאוזפיה קם ליה ברשותיה ע״ש הרי בהדיא דאינו אסור אלא היכא דמטא זימניה ולא פרעיה ואילו לפי מ״ש אברייתא דמי שהרהין נראה דאפי׳ בדפרעיה אח״כ עובר וכן הקשה עליו הר״ב מח״א המ״א דכ״ב יע״ש:
ולדעתי ק״ל עוד עלה מסוגיא דהתם גופה דאי כדברי רש״י כי פרכינן עלה ופלוגתא דאביי ורבא אי ב״ח מכאן ולהבא הוא גובה או למפרע הוא גובה לימא כתנאי ישראל שהלוה לגוי על חמצו כו׳ היכי משנינן עלה אלא הב״ע בשהרהינו אצלו וקמפלגי בדר״י כו׳ ואכתי תקשי לאביי דאמר למפרע הוא גובה דאם כן לת״ק אמאי אינו עובר משום דישראל מגוי לא קני משכון הא כיון דלמפרע הוא גובה הו״ל חמצו של ישר׳ והתוס׳ ז״ל שם בד״ה אלא הוקשה להו זה ותי׳ דהשתא כי מוקמינן לפלוגתייהו בדר״י מיירי בשפדאו נכרי לבסוף יע״ש והשתא לפי דברי רש״י אע״פ שפדאו נכרי לבסוף מ״מ כיון שאם אינו פוד׳ עבר עלי׳ השתא נמי עבר עלי׳ דסתם ב״ח לאביי הו״ל כמעכשיו לרבא וכיון דלאביי עכ״ל דאפי׳ נתקיים התנאי ופדאו אינו עובר מינה נשמע לרבא דבהא לא אשכחן דפליגי אכן לפי מ״ש יש ליישב דס״ל לרש״י דאע״ג דלעבור בב״י עובר עליו מיד כיון שאין בידו לקיים התנאי מ״מ לאוסרה בהנאה אחר הפסח כיון שאינו אלא משום קנסא לא אסרי׳ ליה אלא דוקא בדמטא זימניה ולא פרעי׳ דהו״ל חמצו של ישר׳ למפרע אבל כל שפרעו אח״כ כיון דישראל מגוי לא קני משכון אגלאי מילתא למפרע דחמצו של גוי הוה ולא קנסי׳ ליה אף על גב דעבר עליה:
שוב ראיתי שמ״ש ליישב דעת רש״י אינו מעלה ארוכה למ״ש שם אברייתא דגוי שהרהין וז״ל אינו עובר בפסח דקסבר ישראל מגוי לא קני משכון ע״כ והשתא ק׳ דכפי מה שפי׳ דאינו עובר בפסח בב״י קאמר ע״כ מיירי בשהתנה בפי׳ שאינו מקבל אחריות אפילו מפשיעה דאל״כ הו״ל חמצו של גוי שקבל עליו יש׳ אחריות וא״כ אמאי הוצרך לו׳ דקסבר יש׳ מגוי לא קני משכון אפי׳ ס״ל דקני משכון אינו עובר כיון שהתנה שאין אחריותו עליו וכן ק׳ ממ״ש רש״י לעיל מזה וז״ל אבל יש׳ מגוי לא קני משכון הילכך לא עבר עליה דאמר מר אבל אשה רואה של אחרים ושל גבוה משמע דלענין לעבור עליו בב״י קאי התם:
גם מ״ש לישב דברי הפר״ח ז״ל נראה דליתא דא״כ תקשי ליה לאביי הך ברייתא דאמאי אינו עובר הא אפי׳ נימא דברייתא איירי בשפדאו הגוי אח״כ כמ״ש התוס׳ מ״מ כיון שאם אינו פודהו עבר עליה השתא נמי עבר עליה אלא ודאי משמע דכל שנתקיים התנאי למפרע הו״ל חמצו של גוי שאינו עובר עליו ולומר דלאביי אינו עובר דקתני בברייתא לאחר הפסח קאמר ולעולם דבתוך הפסח עבר בב״י ומ״ש רש״י ז״ל דאינו עובר בפסח קא׳ היינו לרבא דס״ל דמכאן ולהבא הוא גובה זה ודאי דוחק:
שוב ראיתי להרמב״ן ז״ל במלחמותיו שכתב דלפום מסקנא דמוקמי׳ לפלוגתייהו דת״ק ור״מ בדר״י בין לאביי בין לרבא מכאן ולהבא הוא גובה דע״כ לא קאמר אביי אלא במקרקעי דכיון דאי זבין ואקדיש לא אתי מלוה וטריף אשתכח דהשתא הוא דקני ליה והשתא ל״ק לאביי הא ברייתא דגוי שהרהין כו׳ יע״ש וא״כ אפשר שדעת רש״י כדעת הרמב״ן ולא תיקש׳ ליה מסוגיי׳ דשמעתין כנ״ל ומ״מ לפי דעת התוס׳ בד״ה שקונה ובפ׳ שה״ד ד״ה הנז׳ דס״ל דחמצו של גוי ברשות ישראל כיון שאחריותו עליו אסור בהנאה לאחר הפסח וכן הוא דעת הרז״ה ז״ל שם נר׳ ודאי דס״ל דאפי׳ בתנאי שאינו בידו לקיימו כל שנתקיים התנאי אינו עובר דאל״כ תקשי לאביי ברייתא אפילו נימא דמיירי בשפדאו ושלא כדעת הרדב״ז ואף לדעת התוס׳ ז״ל אפשר לומר דודאי לאביי דמפרש ברייתא דאם אמר לו הגעתיך עובר דקאי אזמן פריעה ס״ל דכל שנתקיים התנאי אינו עובר אמנם לרבא דמפרש בריי׳ במעכשיו ואם אמר לו הגעתיך דקתני אזמן הלואה קאי ע״כ ס״ל דאפילו בנתקיים התנאי עובר דאל״כ הכי הו״ל לברייתא לומר ואם אמר לו הגעתיך והגיע הזמן ולא פרעו הר״ז עובר מדלא קתני הכי משמע דכולא מלתא תליא בזמן הלואה אם אמר לו הגעתיך ודוק:
ולעיקר קושיין דאקשינן לדעת רש״י ז״ל נראה לומר שדעת רש״י ז״ל דסוגיא דפרק כ״ש מיירי כגון שהחזירו ישראל לרשותו של גוי כל ימי הפסח שאין אחריותו עליו וכ״כ הר״ז ז״ל דהשתא לר״מ דס״ל יש׳ מגוי ל״ק משכון אעג״ב דחייב באחריותו כיון שהרהינו אצלו בסתמא מ״מ כל שהחזירו ביד בעליו ואין אחריותו עליו הו״ל חמצו של גוי ביד גוי ואינו עובר עליו ודע שדברי הר״ז ז״ל הללו נראה שלא כדעת הרב מג״א סימן הנזכר סק״א שכתב וז״ל ואפי׳ הפקידו ביד גוי אחר שאינו בעליו כו׳ ומשמע דאם הפקידו ביד בעליו אינו עובר ועיין בח״מ סימן ע״ב ס״ג דאפילו חזר והפקידו ביד בעליו מ״מ הו״ל בעליו כש״ח והוא חייב בגניבה ואבידה ע״ש מ״מ הוה ליה כמקבל אחריות חמצו של גוי בביתו של גוי דשרי כמ״ש הטור בשם ר״ת ואע״ג דלא קי״ל בהא כר״ת היינו כשהישראל ייחד לו קרן זוית בביתו אבל בבית הגוי לכ״ע שרי עכ״ל ובס׳ חק יעקב חלק עליו וכתב דלא דמי לחמצו של גוי בביתו של גוי דלא קבלו ברשותו מעולם מה שאין כן בקבל ישראל הפקדון הו״ל כחמצו לענין ביעור אף שחזר והפקידו לו הוה ליה כחמצו של ישראל ביד גוי ואפילו לדעת ר״ת דייחד לו בית מהני שאני התם דיחד לו מתחלה ע״ש ודברי הרז״ה הללו מטין לדעת בעל חק יעקב ז״ל ושלא כדעת הר״ב פר״ח ז״ל ג״כ שכתב דזהו לדעת הרמב״ן אבל לפי שיטת ר״ת כיון שאינו שלו אלא שקבל עליו אחריות כל שהפקידו ביד גוי אחר א״צ לבער שהרי לדעת הרז״ה ז״ל כדעת ר״ת דיחד לו בית מהני ואפי״ה כתב דמיירי בשהחזירו ישר׳ לרשותו של גוי שאין אחריותו עליו משמע דאם אחריותו עליו אפי׳ חזר והפקידו ביד בעליו לא מהני הן אמת שלפי זה משמע דיחד לו בית לא מהני אלא בשיחדו מיד בקבלת הפקדון אבל אם יחדו לו אחר זמן לא מהני וכמ״ש הרב הנז׳ ואילו מדברי הרז״ה ז״ל משמע דאפי׳ יחדו לו אח״כ מהני מדכתב א״נ במיחד לו בית כל ימי הפסח אף ע״ג דקביל עליה אחריות וצ״ל דכל ימי הפסח לאו דוקא דאם לא כן נמצאו דבריו סותרים כנ״ל ולפ״ז מ״ש בהגה אפילו חזר והפקידו ביד גוי אחר לאו למימרא דאם הפקידו ביד בעליו אפילו בקבל אחריותו עליו דמהני אלא ה״ט משום דס״ל דכל שהפקידו ביד בעליו אינו חייב באחריותו כדעת הרז״ה ז״ל ואפי׳ למה שפסק מרן בח״מ סימן הנז׳ דאם הפקידו ביד בעליו שהוא חייב באחריותו בגניבה ואבידה הכא מודה דאינו חייב כפי מ״ש הש״ך ז״ל דה״ט משום דקי״ל דשומר אבידה ש״ש הוי משום פרוטה דר״י והילכך כיון דקבל הנאה ממנו אפילו הפקידו ביד בעליו לא מהני וא״כ בגוי שהפקיד אצל יש׳ כיון דליכא משום פרוטה דרב יוסף כמ״ש התוס׳ בפ׳ ש״ה משום הכי אינו חייב באחריותו ודוק:
תו ק״ל קצת לדעת רש״י דאם כן ע״כ צ״ל דברייתא דלעיל דנפ״ל התירא בשלא קבל עליו אחריות מקרא דלא יראה לך פליגא אהך ברייתא דנפ״ל מקרא דלא ימצא דכל שאינו מקבל אחריות לא קרינן ביה מצוי וכ״כ הרא״ם ז״ל בפ׳ בא דהך בריי׳ פליגא אברייתא דספרי דמייתי רש״י ז״ל בפירוש החומש דנפ״ל מקרא דלא ימצא בבתיכם וכיון שכן ק״ל מהא דגרסי׳ בפ׳ כ״ש דכ״ג והרי חמץ דרחמנא אמר כו׳ ותנן ר״י הגלילי אומר תמה על עצמך היאך חמץ אסור בהנאה כל ז׳ שאני התם דא׳ קרא לא יראה לך שלך א״א רואה אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה ואידך תרי לך כתיבי כו׳ והשתא אמאי לא משני בפשיטות דר״י הגלילי נפ״ל מקרא דלא ימצא כדנפ״ל לאידך ברייתא ודוק:
ולשיטת ר״ת ז״ל דיחד לו בית אפי׳ בקבל עליו אחריות אין זקוק לבער הקשה הפר״ח ז״ל דא״כ כי ק״ל אהא דאמרינן יכול יטמון ויקבל פקדונו מן הגוים ת״ל לא ימצא דהא אמרת רישא שלך אי אתה רואה כו׳ אמאי לא משני דהא ביחד והא בלא יחד ותירץ הוא ז״ל דלא ק״מ דאנן בעינן למשכח שריותא אפילו ברשותו כדמוכח מקרא דשלך א״א רואה דהיינו ברשותו דאי ברשות אחרים אפילו שלו מצי לראותו ואהא קאמרינן אבל אתה רואה של אחרים ולהכי משני דמיירי בדלא קיבל עליה אחריות עכ״ד:
ולע״ד נראה דתי׳ זה אינו עולה לדעת הרא״ש ז״ל דס״ל כדעת רבינו ודעימיה דחמצו של ישראל ברשות גוי עובר עליו המפקיד כיון דעיקר הממון של יש׳ הוא ודעת הרא״ש ז״ל כדעת ר״ת דיחד לו בית מהני אפילו קבל אחריות וכמ״ש הטור ז״ל סימן ת״מ וא״כ לפי דעתו ז״ל תקשי דאמאי לא משני דהיתרא דשלך א״א רואה מיירי ביחד לו בית ושפיר איכא לאוקומי קרא הכי שלך אי אתה רואה אפי׳ ברשות אחרים אבל אתה רואה של אחרים ברשות אחרים כגון שיחד לו בית ולעיקר קו׳ נ״ל דאיכא למימר דמש״ה לא משני הכי משום דאי מיירי ביחד לו בית ל״ל מקרא דלא יראה לך תפ״ל מקרא דלא ימצא כדנפ״ל לאידך בריי׳ דדחיקא ליה לתלמודא לומר דהנהו ברייתות פליגן אהדדי ואפי׳ לר״פ דקאמר דארישא קאי כבר כתבו התוס׳ דנפ״ל מסבר׳ ולא צריך קרא כנ״ל פשוט ומן האמור בזה מבואר דמ״ש עוד הפר״ח שלפי דעת רבינו דס״ל דחמצו של יש׳ ברשות גוי מיחייב לבעוריה משמע דה״ה ביחד לו בית וקבל עליו אחריות דמחייב לבעוריה דלותא דלא תליא הא בהא שהרי דעת הרא״ש ז״ל יוכיח דס״ל כדעת רבי׳ ואפי״ה הסכים לדעת ר״ת ז״ל דיחד לו בית מהני ומ״מ דעת רבי׳ ע״כ כדעת רש״י ז״ל מדלא הביא דין זה דיחד לו בית וכן נר׳ מדברי ה״ה ז״ל ודוק:
כתב הב״ח דלד״ה היכא דקבל עליו אחריות ולא יחד לו בית אלא קבלו ממנו בסתם אינו מועיל הפסק מחיצת י״ט לעשותו רשותו של גוי דשמא הגוי אינו חפץ שיהא מונח חמצו אלא ברשות ישראל כו׳ יע״ש והפר״ח חלק עליו יע״ש ולע״ד נראה עיקר כדעת הב״ח כדמוכח מההיא דאמר רבא בעירו חמירא דבני חילא מבתייכו כיון דאילו מגניב ומתביד ברשותייכו קאי ובעיתו לשלומי כדידכו דמי ואם איתא אמאי ל״ק להו דיעשו מחיצת י״ט וסגי בהכי ודוחק לומר דמבתייכו לאו דוקא וה״ה מחיצת י״ט דכיון דעושה מחיצת י״ט נמצא דלאו בביתייהו הוא דזה דוחק ותו דלפי מה שהעלה הפר״ח דאפילו בלא קבל אחריות בעינן מחיצת י״ט וכן נראה שהוא דעת הטור ז״ל שמתחילה כתב בסתם דבעינן מחיצת י״ט אפילו לא קבל אחריות ואילו סמוך ונראה הביא מחלוקת רש״י ור״ת ז״ל וכתב שלזה הסכים הרא״ש ז״ל משמע שדעתו ז״ל דאפילו לדעת ר״ת ז״ל בעי׳ מחיצת י״ט אפי׳ לא קבל אחריות א״כ ע״כ דבעירו חמירא מביתייכו דקא׳ היינו לומר דאפילו מחיצת י״ט לא מהני דאי במחיצה מהני מאי האי דקאמר כיון דאילו מגניב הא בלא״ה נמי מיחייב כדרב ולומר דרבא פליגא אדרב הא ודאי ליתא דמנין לנו לומר כיון שבגמ׳ מייתי הא דרב כהלכתא פסיקתא ואם איתא לא הוה שתיק תלמודא מינה כנ״ל:
עכו״ם שהפקיד חמצו. כתב הלח״מ ומ״מ קשה לי וכו׳ אפילו לא ייחד והוי שומר חנם דאין זקוק לבער ע״כ. ואני אומר דודאי רבנו סובר דצריך שיקבל עליו אחריות גנבה ואבדה כפשטות לשון הש״ס ד״ה ע״ב דאלו מגנב ומתביד אבל ש״ח א״צ לבער ופי׳ הברייתא שבדף ו׳ לדעת רב אשי אינו לדרך רבנו כפרש״י כדס״ד הלח״מ וגם לא כפי׳ התוספות אלא ה״פ לדרך רבנו הפקידו אצלו זקוק לבער והוא שקבל אחריות גנבה ואבדה כמסקנת הש״ס לעיל. והא דקאמר ייחד לו בית אין זקוק לבער שנאמר לא ימצא בבתיכם היינו דוקא בלא קיבל אחריות גנבה ואבדה ולרבותא נקיט דלא מבעיא בש״ח ולא ייחד לו בית שא״צ לבער אלא אפילו ייחד לו בית דהיינו נכרי השרוי עמו בחצר דסד״א דחייב אפילו לא קיבל אחריות כדס״ד הש״ס דף ה׳ ע״ב אליבא דרבא להיתרא נכרי שכבשתו ושרוי עמך בחצר מנין ת״ל לא ימצא ומפרש רבנו דהיינו הך דרב אשי ולעיל מפיק מדכתיב לך לך תרי זימני ורב אשי מפיק מדכתיב לא ימצא בבתיכם. ולבסוף מסיק הש״ס דאפילו תימא שכירות לא קניא נפקא ליה מגוף לא ימצא פרט לזה שאינו מצוי בידך ועי׳ מ״ש רבנו ה״ד.
עכו״ם שהפקיד חמצו כו׳ ואם לא קיבל עליו אחריות כו׳ ומותר לאכול ממנו אחר הפסח שברשות העכו״ם הוא.
הא אם קבל עליו אחריות דהוי כשלו לעבור בבל יראה קנסוהו חכמים ואסור אחר הפסח. כן מוכח מלשונו הזהב. ובירושלמי פליגי בה אמוראי בפרק ב׳ הלכה ב׳ בחמצו של עו״ג שקבל עליו אחריות לאחר הפסח. אולם רבינו הכריח מהא דאמר רב נחמן פוקו וזבינו חמירא דבני חילא ופירש רבינו חננאל דזהו שאור של גוים אלמים דאותן בני חילא דמוזכרים בשמועה דחמץ שקיבל עליו אחריות ובשאור שלהן מותר להחמיץ דהוה ע״י תערובת והביאו העיטור הרי חזינא אע״ג דלא הוי חמץ שלו רק של עו״ג שקבל עליו אחריות מ״מ אסור לאחר הפסח וזה מקור נאמן לפסק רבינו להחמיר במילי דרבנן ודברי ר״ח דברי קבלה.
הריב״ש סימן ת״א כתב וז״ל: ולא עוד אלא שעובר עליו בבל יראה לפי שהוא כשקונה אותה בשביל הגוי אין הנכרי בעל המעות קונה אותה כו׳ דהא קיי״ל אין שליחות לעו״ג כו׳ וא״כ כו׳ ואף אם נאמר שהישראל עדיין לא זכה כו׳ מ״מ גם העו״ג לא קנה אותו וה״ה עדיין ברשות העו״ג הראשון כו׳ אלא אחריותו על ישראל זה ועובר עליו עכ״ד. פירוש, דכאן מניח הישראל חמץ שקנה עבור העו״ג ברשותו וא״כ מיוחד המקום להניח שם חפציו של העו״ג וקנהו בחזקה במה שמניח החמץ של נכרי דנעשה רשותו של הנכרי בעל החמץ וכמוש״כ הט״ז וקצות החושן באורך סימן קפ״ט יעו״ש דלהיות המקום שאול נעשה כשביל המיוחד להילוך דבחזקת תשמישין קנהו והוי כמו יחד לו בית דנעשו חמצו של עו״ג בביתו של עו״ג ועיין מחנה אפרים הלכות שכירות סימן א׳ בזה, ואף אם הניח הישראל כיון דהונח תבואתו של הגוי בבית ישראל תו הוי שאול לו לעו״ג הבית כיון דצבר כליו קנה ולא בעי בזה דין שליחות ועיין מחנה אפרים הלכות מכירה סימן ט״ו בזה, אבל כיון דהעו״ג לא זכה והישראל לא זכה ולנכרי הראשון שהוא שלו לא איכפת לי׳ כלל בזה החמץ א״כ הרי החמץ ברשות ישראל וחייב באחריותו ועבר בבל יראה. ומה שהחמץ נשאר של העו״ג הראשון, דכסף אינו קונה לחודא במטלטלין ורק במשיכה לכמה פוסקים א״כ כל שלא קנה המושך עדיין לא נפק מרשותי׳, ולא דמי למה שאמרו הקונה שדה מן העו״ג מכי מטא זוזי לידי׳ הוא דאיסתלק. דתמן במעות לבד קני בשדה אלא דבמקום שכותבין את השטר לא סמכא דעתי׳ דלוקח ועו״ג הוא מסתלק בזוזי לחודא, אבל כאן אם לא קני במשיכה תו נשאר כסף לבד ואינו קונה במטלטלין לכן נשאר החמץ של העו״ג הראשון ועבר בבל יראה דהוי חמצו של גוי שקיבל עליו אחריות. ומסולקת תמיהת המשל״מ בזה ע״ש ותבין ודו״ק.
הואיל וקבל עליו אחריות נעשה כשלו.
הוה״ד בשל הקדש אם קבל עליו אחריות ג״כ צריך לבער. והנה בירושלמי אמרו אית תנא תני לא יראה לך, לך אין את רואה אבל רואה את לגבוה, אית תנא תני אפילו לגבוה כו׳ אר״ב בר חייא קומי ר״ז תיפתר בקדשים שהוא חייב באחריותן כר״ש. ולפום סוגיא דתלמודין הלא לכו״ע איתרבי בקיבל עליו אחריות מקרא דלא ימצא ובברייתא דבבלי יכול יטמין ויקבל פקדונות מן העכו״ם הא דלא תני הקדש בהדייהו. נראה דחזינא כאן גבי חמץ צריך קרא לרבויי להתיר עו״ג שכיבשתו ושרוי עמך בחצר ובשום מקום לא מצאנו בהא דממעט של גוי דנצריך מיעוטא לעו״ג שכיבשתו בפני עצמו ועיין תוספות ופשוט דבקרא כתיב שאור לא ימצא בבתיכם כי כל אוכל מחמצת ונכרתה הרי דגילתה התורה טעמו שלא יראה שלא יבא לאוכלו שעל אכילה בכרת וזהו דאמר איתקוש השבתת שאור לאכילת חמץ דמשעה שהזהיר על אכילת חמץ צוה על השבתתו כדי שלא יבוא לאוכלו אבל ודאי לא שייך למילף דהשבתה יהא בכרת כמו באכילה דזה גדר וסייג לאכילה ואיך שייך להחמיר על הגדר כמו על האיסור עצמו ועיין בתוספות, לכן סד״א דעו״ג שכיבשתו ושרוי עמך בחצר שלא יקפיד על אכילתך בשאור שלו עובר בבל יראה להכי בעי קרא מיותר להתיר עו״ג שכיבשתו. אם כן נראה דבחמץ של הקדש למ״ד אין איסור חל על איסור אף איסור כולל, הרי שאור של הקדש שהיתה חמץ בבוא הפסח אינו עובר אם אוכלה בכרת דלא חל איסור חמץ על איסור הקדש אף שנכללו בהאיסור גם שאור של הדיוט והוי כאוכל נבילה ביום הכפורים. וא״כ ליכא קרא דלא ימצא דמיני׳ דרשינן לקיבל עליו אחריות בשאור דהקדש דכתיב טעמא כי כל אוכל מחמצת ונכרתה וכאן ליכא איסורא דחמץ לא כרת ולא לאו דיליה רק איסור הקדש להכי לא תני הברייתא של הקדש ובפרט למאי דמוקי כר״ש ואיהו סבר אין איסור חל על איסור בכולל.
עוד איתא שם בירושלמי. אית תנא תני לך אין את רואה רואה את בפלטיא [פירוש. מקום הפקר] אית תנא תני אפילו בפלטיא כו׳ א״ר בון בר חייא תיפתר בקדשים שחייב באחריותן וכר״ש. ולא עמדו המבארים עליו ויש שמחקוהו. ונ״ל פשוט דסרטיא ופלטיא הוא בעצמותו מקום הפקר וכמו דאמרו המוצא בסרטיא ופלטיא ובכ״מ שהרבים מצוים הרי אלו שלו ב״מ כ״ד עיי״ש וא״כ חמץ שלו המונח בסרטיא הרי הוא הפקר לכל עובר ושב ומה יועיל לו אם מונח ברה״ר כיון שאינו שלו. אמנם ריש פרק שילוח הקן פליגי רב ושמואל ור״י ור״ל בתרנגולת שמרדה, דסברי דממון גבוה לא פקעה קדושתה ע״י מה שמונחת במקום הפקר דכל היכא דאיתא בי גזא דרחמנא איתא ותו כי אמר עלי להביא זה לבדק הבית ג״כ לא מחויב לשלם אם נאבדה דכל היכא דאיתא בי גזא דרחמנא איתא. אבל היכא דנשרף דליתנהו בעולם מתחייב באחריותן אם נדר בלשון עלי ועיי״ש דמפרש טעמא דרשב״ל, והובאה פלוגתא זו בשקלים פרק ב׳ הלכה א׳ בירושלמי. ולפ״ז בקדשים שהיה חייב באחריותן אם היו מונחים ברה״ר במקום הפקר אף מקודם זמן הביעור עדיין לא פקע זכות גבוה מהן כמו בתרנגולת שמרדה ועדיין באחריותו קאי דאם ישרף יהא חייב לשלם והשתא פטור כיון דאיתנייהו בעינא וכל מקום דמנחי בי גזא דרחמנא נינהו וא״כ קיום החמץ מועיל לו, דאם יאבדו לגמרי שיפסדו או ישרפו יהא חייב לשלם ובקיומן בסרטיא אכתי פטור מלשלם נמצא דקיום החמץ הוי של ממונו שהוא גורם לממון דיליה ושפיר עבר בב״י לר׳ שמעון דסבר דבר הגורם לממון כממון דמי. ואשתכח דזה גרע מאילו היה ממונו מונח בסרטיא, שחמצו המונח בסרטיא מקום שהרבים מצויים הוי אבוד ממנו ולאו שלו הוא ואינו ברשותו משא״כ של הקדש הרי בי גזא דרחמנא דכתיב לה׳ הארץ ומלואה ותו אחריותו לא פקע מזה והוי גורם לממון. וזה נכון בפירוש הירושלמי.
ובזה יתפרש לן סוגיא עמומה בפרק הזהב דרמי הגמרא משנה דשקלים דתנן בה בני העיר ששלחו שקליהן ונגנבו או נאבדו אם משנתרמה התרומה נשבעין לגזברין ואם לאו נשבעין לבני העיר ובני העיר שוקלין אחרים תחתיהן דהא בהקדישות אין שו״ח נשבע ואין שו״ש משלם ואמר ר׳ יוחנן הא מני ר״ש דאמר קדשים שחייב באחריותן נשבעין עליהן ופריך התינח עד שלא נתרמה התרומה משנתרמה התרומה קדשים שאינו חייב באחריותן נינהו דתניא תורמין על האבוד ועל הגבוי כו׳. והתמיה עצומה למה צריך להביא הברייתא הלא מפורש במשנתינו דמשנתרמה התרומה נשבעין לגזברים וטעמו דהבעלים לא מתחייבי להפריש כיון שנתרמה התרומה דתורמין על האבוד ואיך הוי ס״ד דר׳ יוחנן לתרץ כן ועיין בתוספות ולפי זה מחוור הסוגיא. דבשקלים פרק ב׳ בירושלמי תנינן הפריש שקלו ואבד ר׳ יוחנן אמר חייב באחריותו עד שימסרנו לגזבר רשב״ל אומר הקדש ברשות גבוה בכל מקום שהוא. מתניתין פליגא על רשב״ל נשבעין לבני העיר ובני העיר שוקלין אחרים תחתיהן לא עוד היא משום תקנה עכ״ל ולפלא כי בתלמודין ריש פרק שלוח הקן דמפלפלי טובא בזה ולא רמו עלה ממשנתינו דשקלים והנראה דבבלי אמר שם על הא דפריך מדתניא נדר מתה או נגנבה או שאבדה חייב באחריותה ומשני דקדשי מזבח שאני דמחוסר הקרבה אבל קדשי בדק הבית דלאו מחוסר הקרבה אע״ג דאמר עלי לא מתחייב ע״כ וא״כ יש לומר דשקלים כיון דקרבנות ציבור מייתי מינייהו וזאת עולת חדש בחדשו חדש והביא מתרומה חדשה הוי כקדשי מזבח דמחוסר הקרבה ואם נגנבו ונאבדו חייב באחריותן וזה פשוט. ולפ״ז א״ש דזה דוקא עד שלא נתרמה התרומה, אבל משנתרמה התרומה דשיריים לא אזלי לקרבנות ורק חומת העיר ומגדלותיה וכל צרכי העיר באין משירי הלשכה כמו ששנינו בפרק ד׳ ולכן אין מועלין בשיריים עיין קדושין נ״ד ובשקלים סוף פרק ג׳ דפליגי בזה ר״מ ורבנן אם שלמו שלשתן אם חוזר לשיריים א״כ לא עדיפה מקדשי בדק הבית ולא מתחייב באחריותן דאם נגנבו או נאבדו הרי כל היכא דמנחי בי גזא דרחמנא נינהו דקדושה לא פקע מינייהו דר׳ יוחנן לטעמיה ריש שילוח הקן דס״ל דתרנגולת שמרדה לא פקע הקדש מינה וה״נ בשקלים האבודים ולא מתחייב באחריות דכל היכא דאיתא ברשות גבוה נינהו ובאומר הרי זה כו״ע מודו והכא כערכין ללישנא קמא דרב המנונא דלא מתחייב באחריותו יעו״ש בעומק לכן נשבעין לגזברים דההפסד להקדש הוא ואפי״ה הוי דבר הגורם לממון דאם ישרף או יפסד לגמרי הלא יתחייבו לשלם וא״כ הוי קדשים שחייב באחריותן ונשבעין עליהם אלא דנשבעין לגזברים דההפסד שלהן הוי אבל לעולם אימא לך דאין תורמין על האבוד לכן מייתי ברייתא לקושיא דא דתורמין על האבוד וא״כ אף אם ישרף ג״כ יהא הבעלים פטור מלשקול אחרים תחתיהן וא״כ הא לאו דבר הגורם לממון הוי ואמאי נשבעין עליהן ודו״ק.
אמנם דע דלפי לישנא בתרא דפסחים דאפילו לר״ש צריך רבוי לרבות גבי חמץ משום דכל כמה דאיתנהו בעינא לאו ממונו הוי וא״כ כאן דהשתא הרי לא מתחייב עדיין הבעלים באחריותן אלא דלכן נשבע משום דאם ישרף יהיו הבעלים חייבין לשלם א״כ הוי כמו דאיתנייהו בעינא ולא הוי כממון שלו, וצ״ל דהשמועה אזלא כלישנא קמא דפסחים דלר״ש לא בעי קרא לרבות חמץ שקיבל עליו אחריות והיא ג״כ שיטת הירושלמי דסבר דבלא רבויא דקרא לר״ש עבר בבל יראה על חמץ שקבל עליו אחריות. אבל אין להוכיח, דסברה הסוגיא דאפילו איתנהו בעינא ברשות הגורם לממון קאי דאל״כ כי נגנב או נאבד אמאי חייב באחריותו הא הוי כמי שמסרוהו הקדש לשמור ואח״כ פדהו והוא חולין דאין דין שמירה נוהג בו כמו״ש רבינו פרק ב׳ מהלכות שכירות. זה אינו כיון דאם הי׳ נגנב או נאבד חייב בתשלומין מיקרי דאיתא לחיוב שמירה מתחלת נתינה ודוקא שהפקידו הקדש דאם היה נגנב או נאבד היה פטור מדין תשלומין זה מקרי שלא היה דין שמירה בשעת נתינה. וזה פשוט. אמנם במקום אחר ביארתי דאף כל זמן דאיתנהו בעינייהו ג״כ הוי כממון הבעלים ורק גבי חמץ אמר כן משום דמצד דבר הגורם לממון לא חשבינן אלא שיש לו ממון אבל לא החפץ והוי ממון בעלים ולא חמץ רק מידי דאינו חמץ.
וזאת הסברא יש לומר שכיוונו אלי׳ רבנן בתוספות ב״ק דף ע״א: בהא דמוקי דסברי דבר הגורם לממון כממון דמי׳ אמאי לא אמר דר״מ לטעמיה דדאין דינא דגרמי וכתבו וי״מ דר״ש סבר דהגורם לממון כממון דמי׳ אבל ממה דאמר ר״מ דמתחייב בדינא דגרמי אין להוכיח שיהא חייב ארבעה וחמשה בדבר הגורם לממון. ומדלא הזכירו תוס׳ כפל מצינן לומר דכיונו דהוי כממונו אבל לא על שם עצמיות החפץ מה שהוא שצ״ל שגנב בעל חי שור או שה וכפל איה״נ דמתחייב דהוי כגונב ממונו. וזה כוונה חדשה בתוספות.
ולפ״ז ממה דמצינו לר׳ שמעון דמחייב ד׳ וה׳ בקדשים שחייב באחריותן נוכיח דחשיב לדבר הגורם לממון כממון היינו שגוף החפץ הוא שלו ולכן בקדשים שחייב באחריותן חייב ד׳ וה׳ וכן גבי חמץ לעבור בבל יראה. אמנם זה דוקא בליתנהו בעינא שברשות הבעלים ג״כ אינו שהרי נגנב ונאבד לכן חשוב כאילו גוף החפץ למקבל אחריות, אבל כל כמה דאיתנהו בעיניה דגוף החפץ הדר לבעלים לא נוכל לחשוב אותו כאילו גוף החפץ הוא של הנפקד המקבל אחריותו דהא הדר למריה להכי לא נוכל לחשבו כאילו הוא חמצו של הבעלים רק ממון אית לי׳ גביה לכן בחמץ אמרינן שפיר דצריך רבוי דבל״ז הו״א דכל כמה דאיתנהו לא הוי חמץ של הנפקד רק ממונו, אבל כאן גבי שומרים שפיר חשיב כממון של הדיוט אף כל כמה דאיתנהו בעינא ודו״ק.
ובזה מתישב ג״כ מה דאמר בפרק מרובה דף ע״ו נהי דסבר ר״ש מ״ל מכרו להדיוט מ״ל מכרו לשמים איפכא מיבע״ל קדשים שחייב באחריותן פטור דאכתי לא נפק מרשותי׳ משום דממון אית לי׳ גבי׳ דהקדש חשוב אפילו כ״ז דאיתנהו בעינא ודו״ק. ויש אתי בזה להאריך ואכ״מ.
אולם לולא דברינו נראה בטעמא דתלמודא דבבלי דלא מותיב ממשנה דשקלים משום דבשקלים תנן בפרק ז׳ בהמה שנמצאת מירושלים כו׳ זכרים עולות, ופריך בפרק ב׳ דקדושין אטו שלמים ליכא זכרים ומשני רב הושעיא בבא לחוב בדמיהן וכר׳ מאיר דאמר הקדש במזיד מתחלל בין קדושת דמים בין קדוה״ג ואפילו קדשי קדשים. והוא דאם מתכוין לגזול לעצמו ממון הקדש אפילו קדשי הגוף פקעה קדושתייהו ונעשו חולין יעו״ש בתוספות דף נ״ה אם כן לפ״ז אע״ג דאמרינן דקדשים שנאבדו בקדושתייהו קיימי וכן תרנגולת שמרדה משום דלה׳ הארץ ומלואה מ״מ במתכוין לגזול לר״מ פקעה קדושתייהו ונעשו חולין דלא עדיפא מקדשים קדוה״ג לדידן דע״י גזילה נפקעת הקדושה ונעשו חולין וז״ב אם כן כאן שבני העיר חייבין לשקול והמה שלחו על ידיהן ונאבדו היינו שטוענים שנאבדו ואנן אמרינן דמשקרי והם גזלו לעצמו נמצא דפקעה הקדושה לתנא דשקלים דסבר כר׳ מאיר ונעשין חולין ותו הוי כמו דנשרפו או נאבדו לגמרי מן העולם ושפיר חייב הבעלים באחריותן. ואע״ג דמשתבעי לבעלים כי מהימני לבעלים מהימני בשבועה דהא הימנינהו מעיקרא אבל להקדש אינם נאמנים ע״י שבועתם דהא לא האמינו אותם מעיקרא וכדאמר ריש בבא מציעא בטעמא דחנוני ופועלים דמצי אמר אנא שליחותא דידך קא עבידנא מאי אית לי גבי שכיר אע״ג דקא משתבע לי לא מהימן כו׳ כן הכא מצי הקדש לומר אטו אנא תבענא לשומר הלא לדידך קא תבענא וגבי שליח מה אית לי דאיהמני׳ בשבועה ודו״ק.
ומדברי הירושלמי שהבאנו לעיל דסרטיא ופלטיא כשחמצו מונח שם עובר ודוקא בקדשים שחייב באחריותן וכפי מה שביארנו ואפילו בהניח קודם זמן ביעור בסרטיא ופלטיא עובר עליו צריך עיון על שיטת הרמב״ן והר״ן שכתבו דחמצו של ישראל המופקד אצל עו״ג אין עובר בבל יראה מה״ת אלא מדבריהם עובר ולכן בחמץ של עו״ג שקבל עליו הישראל אחריות אם מונח אצל עו״ג אחר כיון שהוא חמצו של עו״ג בביתו של עו״ג לא גזרו רבנן ואינו עובר גם מדבריהם. ויעוין שאגת אריה שהעמיק בזה. והא הכא בקדשים שחייב באחריותן המונח בסרטיא ופלטיא מקודם זמן הביעור דעובר ואף אם נאמר דעובר מדבריהם ג״כ מתנגד לשיטת הר״ן. ויש לומר, לפי תירוצא קמא דגמרא דילן דלר״ש דסבר גורם לממון כממון דמי לא צריך קרא לרבות חמצו של גוי שקבל עליו אחריות א״כ כמו שאסרו חכמים להשהות חמץ של ישראל ברשות גוי כן אסרו להשהות חמצו של גוי או הקדש שחייב באחריותן ברשות שאינו שלו כיון דגורם לממון כממון דמי והירושלמי דתלי לה בפלוגתא דר״ש אלמא דסבר דלר״ש לא צריך קרא כלל ולכן אמר שפיר דעובר במונח בסרטיא ודע זה.
אולם כשאני לעצמי אמינא דבאמת קושית רבינו יונה עצומה כפי מה שפירשה השאגת אריה סימן פ״ג דאטו אם כתיב בבתיכם אבית קפיד קרא הלא כתיב וגונב מבית האיש אע״ג דנגנב מבית הנפקד ביתו קרינא כיון דברשותו הוא למוכרו ולהקנותו וכי״ב, ואטו ממון הדיוט המונח בבית הקדש יפטור הגנב עיי״ש. ונלע״ד בתרי אנפי. חדא, דחמץ בלא״ה אינו ממונו כיון דאסור בהנאה ולאו דיליה הוא א״כ אע״ג דרחמנא קריא לך דעשאו כאלו הוא ברשותו בכ״ז בבתיכם לא שייך דמונח ברשות שלו כאילו ברשות אחר ויד כ״א שולט בו בשוה לכן דרשו כפי עומק פשטיות הבנת המקרא דאם הוא בביתו עובר עליו פרט כשהוא מופקד ביד הגוי, אבל לר״ש דסובר דהגל״מ כממון דמי וחמץ שעבר עליו הפסח מותר א״כ אם נימא דרשאי להשהותו שוב הוי ממונא דילי׳ ושליט עליו כנכסיו והגונבו חייב בתשלומין א״כ תו א״ש מה דבלאוי דלא ימצא ועשה דתשביתו קרי להו בבתיכם כיון דאי לאו איסור השהיה הא משום איסור הנאה דילי׳ הוה ממון תו דרשינן לקרא כפי מובנו המושכל דאף אם מופקד אצל גוי מ״מ עדיין שליט עליו כנכסיו ובביתו קרינא בי׳ וכ״ש לריה״ג דסבר דחמץ בפסח מותר בהנאה והך מכילתא אתיא כמאן דסבר דחמץ אסור בהנאה וחמץ שעבר עליו הפסח אסור או דהגל״מ לאו כממון דמי. ולפי פירושו במק״א דדוקא בהקדש דלפדייה עומד הוי רק גורם לממון, הא בחמץ דעלמא דלאחר הפסח יהא מותר הוי ממון ממש א״כ לדידן דקיי״ל חמץ שעבר עליו הפסח מותר ממונו הוי ושפיר עובר אף אם מופקד ביד גוי וכן פסק רבינו ומיושב מה שהקשה עליו הר״ן.
עוד נראה, דטעמא דמכילתא דמפקא לה מבבתיכם להוציא מי שחמצו מופקד ביד גוי כו׳ דהביטו על עומק פשוטו של מקרא [ומעט מזה רמז רבינו נסים ריש מכילתין] דכתיב אך ביום הראשון תשביתו שאור מבתיכם כי כל אוכל חמץ ונכרתה שבעת ימים שאור לא ימצא כו׳ כי כל אוכל מחמצת כו׳ הרי דמורה המקרא לנו הטעם מדוע החמיר בבל ימצא ובתשביתו כי כל אוכל חמץ ונכרתה ושמא אתי לאוכלו ולכך אם הוא מופקד ביד גוי תו אינו עובר עליו דלא אתי לאוכלו וז״ב. א״כ תו תלוי דרשת המכילתא בפלוגתא חדשה, דזה לדידן דלא דרשינן טעמא דקרא, אבל לר״ש דדריש טעמא דקרא א״כ אי לא הוי כתיב טעמא דכי כל אוכל חמץ הוה מפרשינא מעצמנו טעמא משום דלא בדיל מיני׳ ושמא יבוא לאוכלו ולכן אסרה רחמנא בשהייתו, והשתא דמפרשא טעמא בהדיא ע״כ בא להורות דאף במקום דלא שייך הטעם ג״כ אסור וכדאמר הגמרא סנהדרין דף כ״א וקדושין ס״ח וה״נ הך בבתיכם קאי למעט חמצו של גוי בייחד לו בית כדאמר רב אשי, ודרשינן בבתיכם כמו בוגונב מבית האיש שפירושו ממון שלו אף אם הוא מונח בכ״מ שהוא, ולפי הני שני תירוצים לר״ש עובר אף אם חמצו דאחריות מונח ברשות הפקר או מופקד ביד גוי מה״ת וא״ש דברי הירושלמי בפשיטות. ונכון.
ומותר לאכול ממנו כו׳. הנה לכאורה משמע דאם קבל עליו אחריות אסור בהנאה ובאמת זה הוה מחלוקת בירושלמי פ״ב דפסחים ע״ש וגם זה תליא אם אדם אוסר דבר שאינו שלו ועי׳ ב״ק ד׳ ל״ט ע״ב וד׳ מ׳ ע״ב לאו כל כמינך דמיעדת לי לתוראי ע״ש. אך באמת נ״ל דרבינו ז״ל דייק כאן ומותר לאכול ולא כתב מותר סתמא משום דאם קבל עליו אחריות אסור רק הוא שעבר עליו וכעין מש״כ רבינו ז״ל בהל׳ כלאים פרק ה׳ הלכה ט׳ ע״ש בהשגות ועי׳ תוס׳ ע״ז ד׳ י״ג ע״א ד״ה מעות דרק לדידיה אסור ושם ד׳ י״ח ע״ב ד״ה מאי בינייהו ועי׳ ב״מ ד׳ צ׳ ע״ש אך באמת יש לפרש דברי רבינו ז״ל בהל׳ כלאים בענין אחר ע״ש מש״כ בזה:
[השמטה במש״כ בדברי רבינו הל׳ כלאים פ״ה ה״ט דמבואר שם דאם קיים אחר כלאים בכרם חבירו הוא אסור בהנאה וכל אדם מותרין ור״ל כך דהנה מבואר בירושלמי פ״ב דכלאים ובתוספתא שם פ״ג ופ״ב דשקלים דכלאי הכרם הוי הפקר וע׳ נדרים דף ל״ד ע״ב גבי ראה ככר של הפקר ע״ש במפרשים ובירושלמי פאה פ״ג וכ״מ ור״ל כך דההקדש לא חל רק דאם אח״כ הגביה אותה אז חל למפרע ולכך אם הגביה אותה לקנות א״כ חל ההקדש על הכל ולכך מעל בכל אבל אם לא נתכוין לזכות בה רק לצורך בנין וא״כ לא קנה לגמרי ולכך לא חל ההקדש ג״כ על כולה ולא מעל רק לפי טובת הנאה דיותר לא הוי הקדש וע׳ תוס׳ ב״ב דף ע״ט ע״ב. וא״כ גם כאן גבי כלאים אם הוא יטלם א״כ הוי כמו שזכה בהם למפרע וא״כ ממילא אסורים לכל אבל אם לא יטלום שוב לא זכה בהם כלל ואינם נאסרים כלל וכן מוכח בדברי הירושלמי בכלאים שם ומה שהקשה הר״א ז״ל דהרי בירושלמי שם מסיק דמיירי בפועל ר״ל כך דקשיא להירושלמי דהרי מקיים הוא על ידי מעשה בהכרם ואם כן שוב יזכה בההפקר דהוי כמו חזקה דהיינו גדר ותירץ דמיירי בפועל ולא נתכוין לקנות ועי׳ ב״מ דף י׳ ע״א ותוס׳ ע״ז דף ס״ב ע״א ובירושלמי פ״ח דגטין וכ״מ: ע״כ השמטה]
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ב]

(ג-ד) גוי שהפקיד וכו׳ – פסחים ה,ב (עם פירוש ר״ח):
אמר מר, יכול יטמין ויקבל פקדונות מן הנכרים – תלמוד לומר לא ימצא. הא אמרת רישא: שלך – אי אתה רואה, אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה.לא קשיא הא – דקביל עליה אחריות, הא – דלא קביל עליה אחריות. כי הא דאמר להו רבא לבני מחוזא: בעירו חמירא דבני חילא מבתייכו, כיון דאילו מיגנב ואילו מיתביד – ברשותייכו קאי ובעיתו לשלומי – כדילכון דמי, ואסור (הנכרים בני החיילות היו מפקידין את החמץ שלהן בבתי ישראל והיו נותנין להם קמח ואומרין להם, עשו לנו לחם; ואפילו אם אבד אותו הלחם באונס אין משגיחין אלא מענישין אותם. נמצא אותו לחם כל זמן שהוא אצלם כאלו שלהם הוא). הניחא למאן דאמר: דבר הגורם לממון כממון דמי. אלא למאן דאמר: לאו כממון דמי, מאי איכא למימר? שאני הכא, דאמר לא ימצא. איכא דאמרי: הניחא למאן דאמר דבר הגורם לממון לאו כממון דמי – היינו דאיצטריך לא ימצא. אלא, למאן דאמר כממון דמי – לא ימצא למה לי? איצטריך, סלקא דעתך אמינא הואיל וכי איתיה – הדר בעיניה, לאו ברשותיה קאי – קמשמע לן.
בה״ג הלכות חמץ (ד״י עמ׳ 275):
ודאי גוי דאפקיד גבי ישראל חמץ – אי קביל עליה ישראל נטירותא, כיון דאי פשע ביה ומיגניב או אבד מיחייב לשלומי ומיחייב לבעוריה. ואי נטירותא ברשותא דגוי היא, דאמר ליה, הא ביתא קמך – לא מיחייב לביעורה.
וכן כתב הרי״ף פסחים רמז תרצא: ״ואי קביל עליה אחריות אסור דהוא ליה כדידיה... ואי לא קביל עליה אחריות שרי״.
ואם לא קיבל... מותר לקיימו אצלו וכו׳ – כלעיל הלכה ב.
ומותר לאכול ממנו אחר הפסח – ירושלמי פסחים ב,ב על המשנה: ״חמץ של נכרי שעבר עליו הפסח מותר בהנאה״:
הא באכילה אסור? מתניתא במקום שלא נהגו לוכל פת עכו״ם; אבל במקום שנהגו לוכל פת עכו״ם מותר אפילו באכילה.
ראה גם לעיל א,ד (ד״ה חמץ שעבר עליו הפסח).
גוי אלם וכו׳ – זה הוא המקרה של רבא ובני מחוזא וכפירוש הר״ח המובא לעיל. הראב״ד ז״ל משווה בין המסופר על רבא במחוזא (פסחים ה,ב) עם הסיפור על רב נחמן (שם ל,א) כי בשניהם מדובר על בני חילא. ואמנם הר״ח כתב במעשה של רב נחמן: ״נראין הדברים דחמירא דא דבני חילא ברשות ישראל הות, ואע״ג דכדידהו דמי הוה שרי רב נחמן דהא על ידי תערובות הוא״. לפי זה מדובר על כך שהישראלים לא ביערו את חמצם של בני החיל כדין, ואף על פי כן התיר רב נחמן בדיעבד מטעם שהיה חמץ שעבר עליו הפסח שנתערב בחמץ של היתר. אבל הראב״ד מפרש שלא היו חייבים לבער כלל, ופירוש זה אינו מוכרח. ויש מפרשים שאין שני הסיפורים קשורים זה לזה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמשנה למלךמעשה רקחשער המלךמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחצפנת פענחאבן האזליד פשוטההכל
 
(ד) גוי אלםא שהפקיד חמצו אצל ישראל, אם יודע הישראליב שאם אבד או נגנב מחייבו לשלמו, וכופהו ואונסו לשלם, אףג על פי שלא קיבל אחריות הרי זה חייב לבערו, שהרי נחשב כאילו הוא שלו מפני שמחייבו האנס באחריותו:
Should a gentile who forces his way upon people1 entrust his chametz to a Jew: If the Jew knows that if it is lost or stolen, [the gentile] will obligate him to pay for2 it—forcing and compelling him to pay even though he did not accept responsibility—he3 is obligated to destroy it. It is considered as though it were his, for the gentile holds him responsible for it.⁠4
1. a literal translation of the word אנס. Some editions of the Mishneh Torah use the expression אלם instead. However, the intention remains the same, regardless of which term is used.
2. This law is derived from the following passage (Pesachim 5b): Ravvah told the inhabitants of Mechuzah: "Destroy the chametz belonging to the king's soldiers.⁠" Since the army would hold the Jews responsible if it were stolen, it was considered their property.
3. In the previous halachah, the Rambam requires a Jew to destroy chametz only if he willingly accepts responsibility for it. Nevertheless, in this instance,
4. whether the Jew willingly accepts that responsibility or not. Certain opinions maintain that this law applies only when the secular law of the land would uphold the gentile's view, as in the instance cited from Pesachim, and not when a private individual takes the law into his own hands (Maggid Mishneh). Nevertheless, this differentiation is not accepted by most halachic authorities.
א. ד (גם פ): אנס. שינוי לשון שלא לצורך.
ב. ד: הישראל. אך בכתבי⁠־היד כבפנים.
ג. ב2: ואף (והקריאה בפסיק אחרי ׳אחריות׳, ולא אחרי ׳לשלם׳).
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחאבן האזלחדושי הגר״מ הלוייד פשוטהעודהכל
גּוֹי אַלָּם שֶׁהִפְקִיד חֲמֵצוֹ אֵצֶל יִשְׂרָאֵל - אִם יוֹדֵעַ הַיִּשְׂרְאֵלִי שֶׁאִם אָבַד אוֹ נִגְנַב מְחַיְּבוֹ לְשַׁלְּמוֹ, וְכוֹפֵהוּ וְאוֹנְסוֹ לְשַׁלֵּם וְאַף עַל פִּי שֶׁלֹּא קִבֵּל אַחֲרָיוּת, הֲרֵי זֶה חַיָּב לְבַעֲרוֹ, שֶׁהֲרֵי נֶחֱשָׁב כְּאִלּוּ הוּא שֶׁלּוֹ, מִפְּנֵי שֶׁמְּחַיְּבוֹ הָאַנָּס בְּאַחֲרָיוּתוֹ.
עַכּוּ״ם אַנָּס שֶׁהִפְקִיד חֲמֵצוֹ אֵצֶל יִשְׂרָאֵל אִם יוֹדֵעַ הַיִּשְׂרָאֵל שֶׁאִם אָבַד אוֹ נִגְנַב מְחַיְּבוֹ לְשַׁלְּמוֹ וְכוֹפֵהוּ וְאוֹנְסוֹ לְשַׁלֵּם אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא קִבֵּל אַחֲרָיוּת הֲרֵי זֶה חַיָּב לְבַעֲרוֹ. שֶׁהֲרֵי נֶחְשָׁב כְּאִלּוּ הוּא שֶׁלּוֹ מִפְּנֵי שֶׁמְּחַיְּבוֹ הָאַנָּס בְּאַחְרָיוּתוֹ:
גוי אנס שהפקיד חמצו אצל ישראל – א״א, דבר זה הוציא ממאי דאמר להו רבא לבני מחוזא, בעירו חמירא דבני חילא, כיון דאילו מיגניב ומיחסר ברשותייכו הוא כדידכו דמי (פסחים ה,ב) – ונדמה לו שזה האחריות מן האנס הוא ועל כרחם היה, ואם כן במוצאי הפסח היכן היה נמצא שיהיה אומר להם רב נחמן (פסחים ל,א), פוקו ואייתו לן חמירא דבני חילא – והלא נשרף כשלהם? אלא ודאי לא היה אונס בדבר כלל, ויכולים היו להחזירו לשמירת עצמן כשירצו, וערב הפסח החזירוהו להם, ובמוצאי הפסח נטלוהו מהם, והתשלומין שהם מן האונס אינן כדין אחריות.
[ג] אמר להו רבא לבני מחוזא בעירו חמירא דבני חילא כיון דאילו מיגניב או מיתביד ברשותייכו קאי ומיחייביתו לשלומי כדידכו דמי, ע״כ:
כתב הרב: גוי אלם שהפקיד חמצו אצל ישראל אם יודע הישראל שאם אבד או נגנב כו׳ אעפ״י שלא קבל עליו אחריות הרי זה חייב לבערו שהרי נחשב כאלו הוא שלו מפני שמחייבו האנס באחריותו – אמר המפרש הראב״ד הגיה א״א דבר זה הוציא ממאי דאמר להו רבא בעירו חמירא דבני חילא כו׳ ונדמה לו שזה האחריות מן האנס הוא ועל כרחם היה וא״כ במוצאי הפסח איך היה נמצא שהיה אומר להם רב נחמן פוקו ואייתו לן חמירא דבני חילא והלא נשרף היה כשלהם אלא ודאי לא היה אונס בדבר כלל ויכולין היו להחזירו לשמירת עצמם כשירצו וערב הפסח החזירוהו להם ובמוצאי הפסח נטלוהו מהם והתשלומין שהן מן האונס אינן כדין אחריות. ע״כ וכתב הרב בעל השלמן ובאמת אין טעם להגהה זו כי בודאי הדעת נותנת כדברי הרב ומלתא דאמר להו רבא מוכחת כן דסתמא קאמר להו בעירו חמירא דבני חילא בין קבלו עליהם אחריות בין לא קבלו אלמא דאחריות מן האונס אחריות הוא דא״כ נימא להו לא תקבלו חמירא דבני חילא באחריות והאי מלתא דרב נחמן כדבריו כן הוא ושמא אותן בני חילא לא היו אנסין כראשונים והחזירוהו להם או אפילו יהיו אנסים הרי אמר להו רבא בעירו חמירא דבני חילא. קבלו עליהם אחריות בין לא קבלו כלומר שיוציאוהו מביתם ויחזירוהו להם ויהיו פטורין מן האחריות. או שמא האי חמירא דרב נחמן לא היה נפקד אצלם שהרי אין להם רשות בזה ולא היו מפקידין אותו בבית אחר ואוכלין אותו בביתו של ישראל ואמר להם רב נחמן שאעפ״י שברור להם שנאפה תוך הפסח והוא חמץ של נכרי מותר לאחר הפסח כר׳ שמעון דאי כר׳ יהודה אסור:
עכו״ם אנס שהפקיד עד שמחייבו האנס באחריותו: כתב הראב״ד ז״ל דבר זה הוציא ממאי דאמר להו רבא לבני מחוזא וכו׳:
ואני אומר מאד נבהלתי אם אלו הדברים יצאו מפי רבינו הראב״ד ז״ל ואם יצאו לא ירדתי לסוף דעתו שהרי דברי ר״מ ז״ל ברורים ומבוארים בגמ׳ מסודרים זה אחר זה כסדורו ממש. והנני מוכיח וראה בעיניך דגרסינן ריש פ״ק דפסחים (דף ה׳) בההיא שמעתא גופא דבני חילא שזכר ז״ל אמר מר יכול יטמין ויקבל פקדונות מן העכו״ם ת״ל לא ימצא והא אמרת רישא שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה לא קשיא הא דקביל עליה אחריות הא דלא קביל עליה אחריות כי הא דאמר להו רבא וכו׳, ראה כי אם כשאבד או נגנב משלם הוא האחריות והוא המחייב לבער דהא מדמי להו אהדדי ולכך פסק ר״מ ז״ל דין הפקדון מן העכו״ם ואחריו כתב דין האנס כי כן הם בני חילא אנסין. ומה שכתוב בשם הראב״ד ז״ל שנדמה לו לר״מ ז״ל אדרבה ערוך שם בתרי לישני בלישנא קמא אקשינן הניחא למ״ד דבר הגורם לממון כממון דמי אלא למ״ד דבר הגורם לממון לאו כממון דמי מאי איכא למימר ת״ל לא ימצא איכא דאמרי הניחא למ״ד דבר הגורם לממון לאו כממון דמי היינו דכתיב לא ימצא כלומר היינו דאיצטריך למיכתב לא ימצא לחייבו אלא למ״ד דבר הגורם לממון כממון דמי לא ימצא למה לי כלומר למאי איצטריך למיכתב הא פשיטא דהיינו כממון דמי היינו אחריות ואפילו בלא קרא ומתרץ איצטריך כלומר אפ״ה איצטריך קרא דלא ימצא סד״א הואיל וכי איתיה לאו ברשותיה קאי ולאו כדידיה דמי כלומר ואינו חייב לבערו קמ״ל קרא דלא ימצא דכדידיה דמי וכן פירש״י ז״ל כזה וכן כתב ר״י אלפס ז״ל מסקנא זאת והוא דעת ר״מ ז״ל מפורש אות באות. ובזה מתורץ מה שהקשה הראב״ד ז״ל מדרב נחמן דאמר בפרק כל שעה פוקו אייתו חמירא דבני חילא ומהיכן נמצא והלא כבר נשרף שהרי עיניך רואות שאמר צאו והביאו מכלל שלא היה ברשותם. ועוד כי מלשון הגמרא נראה שלפעמים נגנב או נאבד ולפעמים נשאר ואינו חובה שהיו הם שומרים אותו חמץ בביתם ממש אלא אדרבה אורחא דמילתא לשמרו בבית אחר או עושים לו מחיצה בפני עצמו צרור וחתום ובמידי דצייר וחתים לית ליה רשותא וזה פשוט:
עכו״ם אנס שהפקיד חמצו אצל ישראל וכו׳ – שם (דף ה׳) אמר רבא לבני מחוזא בעירו חמירא דבני חילא כיון דאילו מיגניב או מיתביד ברשותייכו קאי ובעיתו לשלומי כדידכו דמי ומחייביתו לבעורי. ומפרש רבינו שתשלומין אלו היו שלא מן הדין אלא משמע באונס ואף על פי כן נקרא החמץ שלהן וצריכין לבערו או להחזירו להם קודם הפסח. ובהשגות כתוב שאין אחריות מן האונס אחריות שיתחייב לבערו בשביל כך וכן כתבו מקצת המפרשים ז״ל שזה האחריות מדין ומחק המלכות היה שהיה עליהם לפרנס אנשי החיל שהיו שומרים העיר. אבל בהלכות ה״ר יצחק אבן גיאת ז״ל נראה כדברי רבינו שכך כתוב שם פירוש אנשי החיל אולי שהיו נותנין להם קמח לעשות לחם ואם נגנב או אבד אין משגיחין בהן אלא פורעין אותו משום הכי אמר להן בעירו עכ״ל:
עכו״ם אנס וכו׳ – וכתב הראב״ד א״א דבר זה הוציא ממאי דאמר להו רבא לבני מחוזא בעירו חמירא דבני חילא וכו׳ (פסחים ה׳:) וכתב בעל ההשלמה אין טעם להשגה זו כי בודאי הדעת נותנת כדברי הרב ומילתא דאמר להו מוכחת כן דסתמא א״ל בעירו חמירא דבני חילא בין קבילו עליהם אחריות בין לא קבילו אלמא דאחריות מן האונס אחריות הוא דאל״כ נימא להו לא תקבלו חמירא דבני חילא באחריות והאי מילתא דרב נחמן כדבריו כן הוא ושמא אותן בני חילא לא היו אנסים כראשונים והחזירוהו להם או אפילו היו אנסים הרי אמר להם רבא בעירו חמירא דבני חילא כלומר שיוציאוהו מרשותן ויחזירוהו להם ויהיו פטורים מאחריות או שמא האי חמירא דר״נ לא היה נפקד אצלם שהרי אין להם רשות בזה ולא היו מפקידין אותו לבית אחד ואוכלים אותו בבית ישראל ואמר להם ר״נ שאע״פ שברור להם שנאפה תוך הפסח והוא חמץ של עכו״ם מותר לאחר הפסח כר״ש:
עכו״ם אנס שהפקיד חמצו אצל ישראל וכו׳ – כתב ה״ה שכונת הראב״ד ז״ל שהאחריות אינו מצד האונס אלא שחוק המלכות הוא כשנותנים להם קמח והם עושים הפת שכל זמן שהפת בידם הם יקבלו האחריות ואם נגנבו או נאבדו חייבים לשלם ויש כאן השגה וצריך להבינה וכן כתוב שם ונדמה לו שזה האחריות מן האונס הוא ועל כרחו היה וא״כ במוצאי הפסח איך היה נמצא שהיה אומר להם רב נחמן פוקו ואייתו לן חמירא דבני חילא וכו׳ אלא ודאי לא היה אונס בדבר כלל ויכולים היו להחזירו ע״כ. ולכאורה קשה דאפילו שיהיה האחריות מן האונס מ״מ אתי שפיר מה שאמר פוקו ואייתו לן חמירא דבני חילא וכו׳ שאפשר שהיו מחזירין לו קודם הפסח וכמו שתירץ הוא עצמו וכמו שכתב ה״ה בעד רבינו שכתב או להחזירו קודם הפסח וכו׳. ונראה שהוא ז״ל סבר כדברי רבינו שהוא מפרש בגמרא חמירא דבני חילא שהיו מפקידין אצלו חמץ כדי שישמרוהו על כרחם ויתחייבו בגנבתו והוא דומה לדין זה שכתב עכו״ם אנס שהפקיד וכו׳ וזהו שכתב בתחלת ההשגה זה הוציא ממאי דאמר רבא וכו׳ ולכך הוקשה לו שכיון שהאנס היה נותן לו זה הפת לשומרו נראה ודאי שלא היה יכול להחזירו קודם הפסח להם דהם מכריחים להם שישמרוהו לכך פירש ודאי שאין אונס בדבר בשמירה כלל אלא בני החיל נותנים להם קמח והיו עושים הפת וכל זמן שהיה הפת בידם היו חייבים באחריותו מדין המלכות אבל כשהחזירוהו היו פטורים ויכולים היו להחזירו להם בכל עת שירצו כדי שהם ישמרו וז״א לשמירת עצמן. זה נראה שהבין הראב״ד ז״ל בדברי רבינו ז״ל. אבל רבינו ז״ל נראה שהוא מפרש דבני החיל היו נותנים קמח והם היו עושים הפת ולא היו מכריחים שישמרו אלא כל זמן שהם רוצים להחזירו מקבלים אותו אבל כל זמן שהוא בידם חייבים לשלם שלא מן הדין אלא מחמת האונס ולכן היו יכולים להחזירו קודם הפסח וזה ג״כ הבין ה״ה ז״ל בדברי רבינו ז״ל:
גוי אנס וכו׳. דף ל״ה א״ל רבא לבני מחוזא בעירו חמירא דבני חילא וכו׳ והראב״ד השיג על רבינו עיין להרב המגיד ומרן ז״ל.
עכו״ם אנס. עיין בהשגות ועיין מל״מ ה״ג ויש ט״ס בלשון הראב״ד שכתב מן האנס הוא וע״כ היה וצ״ל וערב פסח היה גם מ״ש כשירצו וע״כ החזירוהו צ״ל וע״פ החזירוהו להם. וכן בלח״מ ועל כרחו היה צריך למחוק ולהגיה וע״פ היה וכוונת הראב״ד דחמירא דבני חילא שהיו בעלי בתים אופים חמץ משלהם ליתן לבני חיל מחק המלך הילכך אע״ג שזיכו הבעלים ע״י אחר לבני החיל מ״מ כל זמן שלא הגיעו ליד בני החיל הוי של בעה״ב כיון דאי מיגנב ומתביד וכו׳ משא״כ כל שמסרו ליד בני חיל ולא קבלו אחריות אין התשלומין שמן האונס חשוב אחריות הגם דרש״י פסחים דף ל׳ ע״א פי׳ אהא דפוקו זבינו חמירא נכרים אע״פ שאופהו יום זה שעבר והוא פסח ע״כ. באמת פי׳ רש״י דחוק דסתם בני חילא לאו נחתומים הם ופת נכרים של בעה״ב לכו״ע אסור ומסתמא רב נחמן היה נזהר אפי׳ מפת פלטר והאיך אפשר שיאפו ישראל ביו״ט פת חמץ לעכו״ם עי׳ מ״ש רבנו פ״א מהל׳ יו״ט הי״ד בני החיל וכו׳. לכן העיקר כמ״ש הראב״ד דלהכי לא נקיט פוקו זבינו חמירא מנכרים דודאי פת עכו״ם אסור ודוקא קאמר חמירא דבני חילא דהיינו שאפאו ישראל קודם פסח ונתנו ליד הנכרי ועבר עליו הפסח. דבהכי ניחא קושיית הלח״מ דס״ל הראב״ד דבהכרח איירי שהיה חמירא דבני חילא מופקד אצל ישראל דאי מסרוהו קודם פסח לנכרי אכתי האיך אמר פוקו זבינו ניחוש לאחלופי שיחליף הנכרי בפת שלו שנאפה ביו״ט דאסור משום פת עכו״ם דקיי״ל ע״ז דף ל״ט דחילחית מורייס פת גבינה בעי מיהו חותם אחד דודאי איכא למטעי בין פת שנאפה מע״פ לפת שנאפה ביו״ט ראשון אלא ודאי דא״ל זבינו חמירא מהמופקד ביד ישראל דליכא חשש חליפין ואעפ״כ לא היה צריך לבערו ומשיג דלדעת רבנו דחייב לבערו במוצאי פסח היכן יהיה נמצא ומשו״ה סובר הר״א דחמץ דבני חיל המופקד ביד ישראל בלי אחריות א״צ לבער ובאמת ר״נ ציוה לקנות מהמופקד אצל ישראל דליכא חשש חליפין ולא היה שם אונס כלל שיקבל הישראל אחריות אלא היה יכול הישראל להחזיר שמירתו ולומר לנכרי איני מקבל אחריותו עלי כל ימי פסח אע״פ שהיה בבית ישראל. ובהכרח החזירוהו להם פי׳ שאמרו לו כן בע״פ ובמוצאי פסח קנאוהו ממנו כיון שהיה בבית ישראל וליכא חשש חליפין. ומוכח דתשלומין שמצד האונס אינו בכלל אחריות. והא דאמר רבא בעירו חמירא דבני חילא היינו כשקיבל אחריות א״נ לאחר אפיה כשלא מסר עדיין לבני חיל דבהכי אזדו כל דברי הכ״מ אלא די״ל דאותן בני חיל לא היו אנסים כהנך דרבא גם דברי הלח״מ תמוהים ולדרך רבנו צ״ל דאיירי ר״נ בפת של בני חיל שהיה בבית הנכרים דליכא אחריות אונס ובאופן דליכא חשש חליפין כגון שהיה סימן בפת בני החיל או שהיו ישראל חייבין לאפות כל צרכן של בני החיל ומעולם לא קנו פת אחר או דליכא אופה נכרי.
שהרי נחשב כאילו כו׳. עי׳ בהשגות ועיין חולין דל״ט * ע״ב דאמר שם חזינן אי אינש אלמא הוא ע״ש ברש״י ותוס׳ ועי׳ מש״כ התוס׳ עירובין דס״ט ע״ב ד״ה ושלהם ע״ש ובירוש׳ שם מה דמקשה מעתה בתינו אינו שלנו ע״ש ושם אמר ג״כ דאם ע״י גזל לא מצי אסיר ע״ש ועי׳ מש״כ רבינו ז״ל בהלכות מ״א פרק י״ג הלכה כ״ז ע״ש דמשמע דהוה כמו שהיין שלו כיון שדין המלך היה לחלק יינו וליקח הדמים כפי מה שירצה ע״ש:
[השמטה עכו״ם אנס כו׳. עי׳ בהשגות ועי׳ מש״כ התוס׳ שבועות ד׳ מ״ד ע״א דהא גבי עכו״ם לא שייך דין שומרים כלל אף למ״ד דגזילתו אסורה וכמש״כ רבינו בהל׳ שכירות פ״ב ה״ה גבי נתגייר ע״ש זה בודאי אף אם נימא דגזל עכו״ם שרי וכן לדידן דקיי״ל דהפקעת הלואתו שרי לא ר״ל דאינו חייב לו כלל רק דר״ל דאינו מוטל עליו לשלם ונ״מ דאם נתגייר צריך לשלם לו ועי׳ ב״מ ד׳ ע״ב ע״א גבי ריבית ע״ש ובירושלמי דמאי פ״ו ה״ב גבי חוכר וב״ק ד׳ צ״ו ע״א. אך באמת נ״ל לחלק בין אם תבעו העכו״ם ולא רצה ליתן לו אז י״ל דקנה הישראל ואם עדיין לא תבעו לא קנה הישראל ועי׳ מש״כ בהגהות אשר״י פ״ח דב״ב משום רש״י על הנפקד ממומר ע״ש. ובזה מדוייק לשון התוס׳ ב״ק ד׳ קי״ד ע״א ד״ה ולא שכ׳ שם היה יכול לכפור משמע שעדיין לא כפר ועי׳ ב״ק דף ק״ט גבי גזל הגר ע״ש בע״ב ברש״י ד״ה קנה. וראיה לזה דהנה עי׳ בהך דב״מ ד׳ ס״ז מבואר שם גבי אבק רבית דאם נימא דינכה לו מה שחייב לו הוה כמו הוצאה מידו דאמר שם סלוקי בלא זוזי אפוקי מיניה וקשה הא קיי״ל בכ״מ ששטר העומד לגבות לאו כגבוי דמי וצ״ל דשם רק דעדיין הוא מחויב אבל אם נימא שיפטר עי״ז זה גופא הוה כמו מוציא בידים וא״כ לפי״ז כיון דקיי״ל דגזל עכו״ם אסור מה״ת ע״כ הפקעת הלואתו לא ר״ל דאינו חייב לו כלל רק דאינו מחויב לשלם לו. אך באמת כבר הארכתי במ״א אם גבי הלואה עיקר הוא מה שהוא חייב לשלם עי׳ בירושלמי פ״י דשבועות גבי המלוה ע״מ שלא לתובעו וגבי גזל יש שני דברים א׳ ההשבה והב׳ מה שיש גזילה תחת ידו ועי׳ ב״ק דף ק״ה ע״א ד״ה ב׳ דברים, אך גבי עכו״ם אף דצריך להשיב כמבואר בתוספתא ובדברי רבינו פ״א מהל׳ גזילה מ״מ זה לא הוה מחמת השבה רק מחמת שצריך להוציא הגזילה מתחת ידו ועי׳ בתוספתא ב״ק פ״י דנקט שם חמור גזל עכו״ם מגזל ישראל וגבי עכו״ם אינו מתקן בההשבה ועי׳ בהך דסנהדרין דף נ״ז ע״א במה דנקט שם גבי פועל בכרם דבכה״ג גבי ישראל ג״כ שרי. ולכאורה קשה הא משכחת לה לרש״י בהך דב״מ דף פ״ז ע״ב דיכול ליתן לתוך כליו ע״ש. אך לפמש״כ א״ש דגבי עכו״ם אין החיוב על מה שיש הדבר אצלו רק על הלקיחה ולכך גבי פועל בכרם כיון דהלקיחה היתה בהיתר לגבי ב״נ לא מקרי כלל גזל וגם נ״מ להך דב״ק דף ס״ה גבי תברא או שתיא דאזלינן בתר השתא ועי׳ רש״י ע״ט ע״א שם ד״ה וטבחו דאז נעשה עליו גנב. והנה עי׳ בהך דע״ז דף נ״ט ע״ב גבי מה דאמר ר״א דעכו״ם דנסכא דנהי דדמי החמרא אינו יכול לתבוע ממנו מ״מ יכול ליטול ממנו דמי ההיזק ע״ש ולא הוה כמו נהנה מאיסורי הנאה ועי׳ ב״ק ד׳ צ״ח ע״ב גבי אומר לו הרי שלך לפניך ותוס׳ שם דף נ״ו ע״ב ד״ה פשיטא מה דמחלקין בין שומר לגזלן וכן ס״ל לרבינו בהל׳ נזקי ממון פי״א ה״ט דאם החזירו שומר לבעליו אחר גמר דין לא מהני וגבי גזלן בפ״ג מהל׳ גזילה ה״ד פסק דמהני וע״כ משום דס״ל דשומר חייב לא מחמת היזק הדבר רק מחמת הדבר בעצמו והוה כעין דאמרינן בב״ב ד׳ קל״ז ע״ב מאי אהדריה דנהי דהדבר לא נאבד מ״מ הדבר אינו וזה החילוק ג״כ בהך דערכין ד׳ כ׳ ע״ב גבי חלטו ועי׳ בתוספתא דב״ק פ״י גבי גזלן ע״ש. אך זה רק גבי ישראל דהתורה שיעבדה שמירתן ועיין תוס׳ כתובות דף נ״ו ע״ב ועי׳ בהך דב״ק ד׳ ס״ב ע״א גבי נטירותא דכספא ודהבא לא קבילת ע״ש משמע דזה הוה בגדר שהוא משעבד נפשו להשמירה לא שהתורה שיעבדה אותו ויהיה נ״מ גבי חמץ אם התנה שיהא פטור בפשיעה וכדומה אם עובר אי נימא דשוב לא הוה שומר או דזה ב׳ דברים ועי׳ ב״מ ד׳ ל״ד ע״א בתוס׳ וע״ש דף פ״ב ע״ב וד׳ פ״א ע״ב דחמץ קיל מחמת לא ימצא ואף דהוא שלו מ״מ כיון דאינו מצוי תחת ידו פטור מן ב״י ע״ש עי׳ בירושלמי פ״ב דפסחים דאמר שם דהחיוב בקדשים שחייב באחריותם רק לר״ש ודלא כגמ׳ דילן ומשום דקדשים אין החיוב בעבור הדבר רק בעבור שנאבד הדבר דהרי יכול להפטר בדבר פחות בערכו מהנאבד כמבואר ב״ק ד׳ ע״ב ומנחות ד׳ ק״ב ע״ב כאשר נדרת ולא כאשר הפרשת, ושם דק״ח ע״ב ועי׳ בהך מחלוקת דר״ש ור״י במעילה ד׳ י״ט אם מחמת קיום הנדר והחיוב חייב באחריות או מחמת הדבר וי״ל דזה כונת הירושלמי בפסחים הך דר״ש וה״נ כאן לגבי אנס תליא בזה אך י״ל דכיון דידע מתחלה שיתחייב לשלם לו הוה כמו קיבל אחריות. ועי׳ ע״ז דף ט״ו ע״א דמסיק שם גזרה משום שאלה והא מבואר ביבמות דף ס״ו ע״ב ובירושלמי פי״א דתרומות דכהן ששאל פרה מישראל אוכלת בתרומה ע״ש וכאן מדמי להו להדדי אך זה רק בישראל מישראל דשייך דין שומרים משא״כ בב״נ וע׳ פסחים ד׳ ל״א ע״ב ע״ש ובהך דע״ז ד׳ ע״ה ע״ב גבי מר בר רב אשי דאמר שם אי משום דקסבר משכנתא כזבינא אף דזה הוה מב״נ: ע״כ השמטה]
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ב]

פ״ד מה׳ חמץ ומצה ה״ד וז״ל: נכרי אנס שהפקיד חמצו אצל ישראל אם יודע הישראל שאם אבד או נגנב מחייבו לשלמו וכופהו ואונסו לשלם אע״פ שלא קיבל אחריות ה״ז חייב לבערו וכו׳ עכ״ל. והט״ז הקשה (ט״ז או״ח ת״מ:א׳) מהא דפריך הגמ׳ (פסחים ה׳:-ו׳.) אם גורם לממון כממון דמי לא ימצא ל״ל, והא נ״מ לענין דין זה. וקושיתו מובנת, דהרי מדין גורם לממון כממון דמי בעינן שיהא על פי דין גורם לממון, דדבר הגורם לממון לא הוי דין מסוים בחמץ לענין בל יראה, אלא דאם כממון דמי הרי הוא הבעלים בכל התורה כולה. ופשוט דבעינן שיהא על פי דין נחשב גורם לממון. ובמה שאחד יחייבו על ידי גזילה אינו נעשה הבעלים מדין גורם לממון כממון דמי. ושיטת הרמב״ם בע״כ הוא בתורת הגזה״כ דלא ימצא, דהוי גזה״כ ודין מסוים של אחריות לענין בל יראה דחמץ. וא״כ באמת תמוה דברי הרמב״ם מקושית הגמ׳ לא ימצא ל״ל, וכמו שהקשה הט״ז. ועוד יותר קשה דהרי מקור דברי הרמב״ם הוא מהך דבעירו חמירא דבני חילא. והרמב״ם מפרש דזהו דין אנס, והרי זה לשון הגמ׳ (שם) הא דקביל עלי׳ אחריות הא דלא קביל עלי׳ אחריות כי הא דאמר להו רבא וכו׳ בעירו חמירא דבני חילא וכו׳ הניחא למ״ד דבר הגורם לממון כממון דמי וכו׳ ע״כ. ולפירוש הרמב״ם דמפרש הך דבעירו על אנס. הרי להדיא מפורש בהגמ׳ דדין אנס יכול להיות גם מדין גורם לממון כממון דמי, וזה תמוה מאד וכמש״כ למעלה.
ונ״ל דהנה בעיקר הדין והגזה״כ דבאחריות עובר בבל יראה, צ״ע מה הדין בקבלת אחריות תשלומי חפץ בלא קבלת שמירה. דנראה דעצם אחריות שמירה ג״כ שייך לגזה״כ דלא ימצא מ״מ. וזה מתבאר משיטת רש״י בביאור הברייתא (שם דף ו׳ ד״ה יחד) דהפקידו אצלו זקוק לבער יחד לו בית אין זקוק לבער דקאי בלא קיבל עליו אחריות. והראשונים (תוס׳ שם ד״ה יחד והרמב״ן שם) הקשו דא״כ למה בעינן יחד לו בית. ופשוט דזהו שיטת רש״י דתרי דינים הם, אחריות תשלומי החפץ וקבלת עצם השמירה, דגם זה נכלל בכלל הגזה״כ דאחריות דעובר בבל יראה. וזה הוא הדין הברייתא דהפקידו אצלו זקוק לבער בלא יחד לו בית, וביחד לו בית אינו זקוק לבער. אשר דחזינן דעצם קבלת השמירה ג״כ נכלל בכלל אחריות שמירה, ושייכא לגזה״כ דבאחריות עובר בבל יראה. אשר ע״כ אם יצויר אחריות תשלומי חפץ בלא קבלת שמירה ובלא אחריות שמירה, איני יודע אם אחריות כזו היתה באמת שייכא כלל לגזה״כ של אחריות דבל יראה. די״ל דכל דין אחריות הוא דין אחריות שמירה, וקבלת תשלומי החפץ בלא קבלת עצם השמירה הוא רק קבלת תשלומין ולא שייך זה לדין אחריות דבל יראה. ואם כן הוא, אז תמוהה מאד שיטת הרמב״ם, דסובר דגם היכא דמחייבו האנס בתשלומין ג״כ עובר בבל יראה, אף דעל פי דין פטור מתשלומין, מ״מ אם אך בהיכי תמצי הוא באחריותו אז שייך גבי׳ הדין דאחריות דבל יראה. אבל כל זה לא שייך ולא מקרי באחריותו אלא אם הי׳ הדין דבאחריות תשלומי חפץ לבד הוא בכלל דין זה. אבל מכיון דבעינן אחריות שמירה וקבלת שמירה, ואחריות וקבלת שמירה הרי ליכא גם בהיכי תמצי, וזה שהאנס מחייבו בתשלומין היכא דנגזל אף אם נימא דהוא בכלל אחריות, אבל הוא רק אחריות תשלומי החפץ ולא אחריות שמירה. אשר לכאורה מדברי הרמב״ם אלה יש להוכיח דלא בעינן דוקא עצם קבלת שמירה ואחריות שמירה, אלא קבלת אחריות תשלומי החפץ לבד הוא בכלל דין זה, וצ״ע בזה.
אם לא שנימא דכל דין אנס שכתב הרמב״ם הוא היכא דעצם קבלת שמירה באמת קיבל עליו, ורק על דין תשלומין הוא שכתב הרמב״ם דאפילו היכא שכופהו לשלם ג״כ הוא בכלל דין אחריות. והרי ז״ל הרמב״ם נכרי אנס שהפקיד חמצו אצל ישראל כו׳ וכופהו ואונסו לשלם עכ״ל. ופירושו דשומר הוא על פי דין וקיבל עליו עצם השמירה, אלא דאחריות תשלומין לא קיבל עליו. ותרי דינים הם, אחריות תשלומין וקבלת שמירה. ולדין אחריות דבל יראה תרוייהו בעינן. ולא הוזכר ברמב״ם כלל כל דין אחריות דבל יראה לבד משומר. וגם דין אנס שכתב הוא רק על דין אחריות תשלומין, אבל בודאי הוא שומר על פי דין. ועל דין אחריות תשלומין סובר הרמב״ם דלא בעינן אלא שיהא באחריותו בהיכי תמצי. (אבל אחריות שמירה וקבלת שמירה בלי דין שומר, מלבד דלא יצויר בהיכי תמצי אופן שלא יהי׳ על פי דין שומר, הרי גם עצם הדין ליכא.) ולענין דין אחריות שמירה וקבלת שמירה בעינן שיהא באמת על פי דין שומר עליו, וגם דברי הרמב״ם קאי באופן זה.
אלא דצ״ע אם שייך בחפץ של נכרי קבלת שמירה בלא קבלת אחריות תשלומין, דהרי בנכרי ליכא חלות דין שמירה [רמב״ם פ״ב מה׳ שכירות ה״א]. ואך דיכול להתחייב בקנו מידו, וזהו מדין התחייבות ממון של כל התורה כולה. וא״כ היכא דההתחייבות ממון ותשלומין חסר, ואיכא רק ההתחייבות על השמירה עצמה בלבד, צ״ע אם יכול להיות התחייבות על השמירה עצמה. אכן נראה דהתחייבות שמירה עצמה הוי ג״כ התחייבות ממון על הבעין עצמו, על ידי היכי תמצא של שמירה, ושפיר שייך גם על זה בעצמו דין קנו מידו והתחייבות כמו על כל התחייבות ממון.
והנה בב״ק דף ע״א מבואר דשור שנגמר דינו בבית שומר למ״ד החזירו מוחזר הוי בכלל גורם לממון אצל השומר דכממון דמי לר״ש. והנה למ״ד דיכול לומר הרש״ל משום דהיזק שאינו ניכר לא שמי׳ היזק ואתפסתי׳ לא הוי טענה (שם דף מ״ה ובתוד״ה השתא), לכאורה היה נראה דאם השור אינו בעין פטור גם מתשלומין. דבגזלן כשאנו דנים אם יכול לומר הרש״ל בהיזק שאינו ניכר הרי אנו דנים אם מקרי כעין שגזל אם לא, ואם הוי שינוי או לא. וכשאינו בעין בודאי חייב אף אם היזק שאינו ניכר לא שמי׳ היזק מדין גזל ומדין דכל הגזלנים משלמין כשעת הגזילה [ב״ק דף צ״ג]. משא״כ גבי שומר כשאנו דנים אם יכול לומר הרש״ל בהיזק שאינו ניכר, פירושו הוא שדנים אם חייב מדיני שומרים משום מזיק היכא דהוי היזק שאינו ניכר. דאם היזק שאינו ניכר שמי׳ היזק, אז חייב מדיני שומרים על זה, וע״כ אינו יכול לומר הרש״ל. ואם לא שמי׳ היזק, אז פטור מדיני שומרים על זה וע״כ יכול לומר הרש״ל. נמצא דלמ״ד דיכול לומר הרש״ל ואינו חייב מדיני שומרים על זה שנעשה איסור הנאה, א״כ בנגנב ונאבד החפץ פטור, דכיון דעל זה שנעשה איסור הנאה פטור מדיני שומרים משום דהיזק שאינו ניכר לא שמי׳ היזק, א״כ גם בנאבד החפץ פטור, משום דהוי גניבה של איסורי הנאה דאינו שוה כלום. ושומר משלם כמו ששוה החפץ בשעת גניבה ולא כמו ששוה בשעת קבלת שמירה.⁠1 נמצא דגבי שומר למ״ד דיכול לומר הרי שלך לפניך באיסורי הנאה משום דהיזק שאינו ניכר לא שמי׳ היזק, אם החפץ אינו בעין פטור לגמרי.
אשר לפי״ז לכאורה צ״ע דברי הגמ׳ דב״ק, דמבואר דלמ״ד החזירו מוחזר הוי גורם לממון להשומר. ואמאי הוי גורם לממון להשומר כיון דבאמת אינו חייב באחריות החפץ, ואם נגנב או נאבד פטור איך גורם לממון הוא. אשר ע״כ נראה להוכיח מתוך דברי הגמ׳ דכל זמן שהחפץ בעין מיהא חייב לו מדיני שומרים, וכשנאבד החפץ נמצא דלא החזיר לו החפץ שחייב לו מדין שומר ונשאר חייב לו גוף החפץ. אלא כשאינו בעין אין אנו מחייבין אותו בתשלומין משום דעל איסורי הנאה פטור בהלכות דיני ממונות מתשלומין. ולדין גורם לממון אין אנו צריכין דוקא שיהא חייב בתשלומי החפץ, אלא אם אך הוא חייב להחזיר הבעין ויכול לפטור את עצמו בהחזרתו, הוי בכלל גורם לממון דכממון דמי לר״ש. ובאמת כן מסתבר דמהיכי תיתי דלדין גורם לממון נבעי דוקא שיהא חייב בתשלומין, ולמה לא יהא דין גורם לממון גם על החזרת הבעין עצמו, שחייב להחזיר לו ואינו מחזירו, משום זה דנשאר חייב לו בהחזרתו הוי בכלל גורם לממון דכממון דמי לר״ש.
אשר לפי״ז הרי נמצא דכל שומר הוי בכלל גורם לממון אף באופן שאינו חייב בתשלומי החפץ, וא״כ הרי ניחא קושית הט״ז על הרמב״ם. דלפי מש״נ דדין אנס שכתב הרמב״ם קאי באופן דעצם השמירה קיבל עליו, אלא דלא קיבל עליו תשלומי החפץ, נמצא דגורם לממון מיהא הוי, וכמש״נ, דכל שקיבל עליו שמירת החפץ אף דלא קיבל עליו תשלומי החפץ הוי בכלל גורם לממון דכממון דמי לר״ש. ונמצא דכל מחלוקת הראשונים בדין אנס הוא רק לפי מה דקי״ל דגורם לממון לאו כממון דמי, אלא דהוי דין בפ״ע דבאחריות עובר בבל יראה ולדין אחריות בעינן דוקא אחריות תשלומין. משא״כ לר״ש דגורם לממון כממון דמי, הרי הוי גורם לממון משום עצם השמירה שקיבל על עצמו, ועובר על בל יראה לכו״ע, וניחא דברי הרמב״ם.
תשובת הגר״ח
ברכה מרובה לבני יקירי חמדת לבבי ומשוש נפשי משה הלוי ולעזרתו כלתי הצנועה ת׳ ולבנם יקיר נפשי שי׳ ויתברך, כולם יתברכו בחיים ארוכים ומאושרים כה״י לעולמים.
מכתביך בני יקירי הגיעוני. וממש השיבו את נפשי מהודעת שלומכם ושלום הבן יקיר לי כי טוב הוא כאשר תדע שזה משיבת נפש כולנו.
ע״ד עסק2 שכתבת כמדומני שעוד לא באה העת מנוחה. אשר כמעט לא ראיתי מי שיחדש כעת עסק.⁠3 וההכרח לחכות עוד.
את חי״ת בדברי הרמב״ם ראיתי ומאד נהנתי מהם. אולם ההקדמה הראשונה שהרמב״ם מיירי בקיבל שמירה נכון הוא וראוים הדברים. אבל ההקדמה השני׳ שגם היכא שהשומר פטור מתשלומין ג״כ הוי בכלל גורם לממון, וכמו שכתבת בהסוגיא דב״ק אינו נראה. אלא דזה ג״כ נכון דהדין גורל״מ אינו תלוי רק בדין החזרת החפץ ולא משום דין תשלומין, וע״כ רק בעינן שיהא לו נזק מחסרון החזרת החפץ שחל עליו מדינא. וע״כ דבריך נכונים בדברי הרמב״ם במעט שינוי קל.
אנחנו כולנו בחו״ש, עזרתי אמך הצנועה ת׳ בחו״ש ונוסעת אחש״ק הבעל״ט לדאמאטשעווא כי הד״ר אומרים שבקיץ דאמאטשעווא טוב יותר מאטוואצק. הודיעני אם בא מכתב ממחו׳ חותנך הגאון הגדול האב״ד שליט״א ומה כתוב בו. כאשר תדע כי נפשנו הומי׳ לדעת מהטבת בריאותו, העליון ירפאהו וישיבו לאיתנו. התראתי עם אחד שידבר אודותיך באשמענא והבטיחני להודיעני במכתב תשובתם בזה.
והעליון יסכים לשובע רוב עונג ונחת מכם ומכל צאצאיכם היקרים שי׳ ויתברכו בהיותכם כולכם מבורכים ומאושרים כה״י לעולמים.
אביך מוקירך,
חיים הלוי סאלאווייציק
י״ז למב״י התרס״ו
1. עיין ש״ך חו״מ סי׳ רצ״ה סק״ז.
2. יש כאן תיבה שאינה ברורה בכת״י.
3. יש כאן תיבה שאינה ברורה בכת״י.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ג]

משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דהגהות מיימוניותספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחאבן האזלחדושי הגר״מ הלוייד פשוטההכל
 
(ה) ישראל שהרהין חמצו אצל הגוי, אם אמר לו, אם לא הבאתי לך מעות מכאן ועד יום פלוני קנה חמץ זה מעכשיו, הרי זה ברשות הגוי, ואותו החמץ מותר לאחר הפסח, והוא שיהיה הזמןא שקבע לו קודם הפסח. ואם לא אמר לו קנה מעכשיו, נמצא אותו החמץ כאילו הוא פיקדון אצל הגוי, ואסור בהנייה לאחר הפסח:
A Jew who gives his chametz to a gentile1 as security2 for a loan and tells him: "If I do not bring the money between today and such and such a date, you acquire the chametz [retroactively] from the present moment,⁠"3 the chametz is considered as4 in the gentile's possession5 and is permitted to be used after Pesach.⁠6 This applies if the date specified was before Pesach.⁠7
However, if he did not tell him: "you acquire the chametz [retroactively] from the present moment,⁠"8 that chametz is9 considered as an article entrusted to the gentile,⁠10 and it is forbidden to benefit from it after Pesach.⁠11
1. before Pesach, transferring it into the latter's domain
2. The Aruch relates that the word רהן means security in Arabic.
3. This specific statement is required, because although a Jewish lender is considered to have acquired a certain degree of ownership over an article given him as security, this principle does not apply with regard to a gentile (Pesachim 31b, Maggid Mishneh).
4. payment for the loan. Hence, it is
5. In a responsa (no. 252), the Rambam writes that it is as if the Jew sold the chametz to the gentile outright.
6. as is all chametz that belonged to gentiles during the holiday.
7. more specifically, before the sixth hour on the fourteenth of Nisan.
The Ra'avad disagrees with this law and maintains that if this stipulation was included, the chametz is considered as belonging to the gentile even if the date mentioned is after Pesach. The Rambam maintains that since the Jew has the right to redeem his chametz during Pesach, it is still considered his (Rabbenu Ephraim). In this instance, the Shulchan Aruch (Orach Chayim 441:1) accepts the Ra'avad's view.
Nevertheless, this leniency applies only when the Jew willingly foregoes any right to the chametz and considers to have repaid his loan with it. Should the Jew decide to redeem his chametz after Pesach, he is retroactively considered the owner and is liable for possessing chametz throughout the holiday.
8. even if the day of payment is fixed before Pesach
9. not considered as repayment for the loan. Rather, it is
10. to ensure payment. Hence, it is still considered as the Jew's property
11. as stated in Halachah 1:4.
The Ra'avad disagrees with this point as well, maintaining that if the date mentioned is before Pesach, the chametz becomes the gentile's property, and the Jew does not transgress the prohibitions against possessing chametz.
The difference between the Rambam and the Ra'avad revolves around the principle of Asmachtah, an agreement which was never intended to be fulfilled. The Ra'avad maintains that, generally, the fact that a borrower does not specify that the security would retroactively become the lender's property implies that he never really intended to sell it to him and always considers it as his own. Thus, were such a transaction to be carried out between Jews, the Ra'avad maintains that the security would never become the lender's property. However, he explains that this law applies only regarding business dealings carried out between Jews, and not to those involving gentiles. Therefore, in this instance, the chametz given as security becomes the gentile's property.
In contrast, the Rambam does not consider such an agreement an Asmachtah. However, he does not accept a gentile's right to an article given as security. Hence, though the date for repayment passes before Pesach, he still considers the article as belonging to its original Jewish owner.
In this matter, the Shulchan Aruch HaRav follows the more stringent view if the chametz is worth more than the loan, and forbids its use after Pesach. However, if it is not worth more than the loan, that text and, similarly, the Mishnah Berurah, require the Jewish borrower to redeem his chametz before Pesach. However, if he fails to so, they allow people to rely on the Ra'avad's opinion and benefit from the chametz.
Different laws apply to chametz given to a Jew as security by a gentile or by another Jew. In the former instance, a Jew is considered the owner of the chametz if the agreement included the clause specifying retroactive ownership, even though the time for payment is not fixed until after Pesach. If the agreement lacked that clause, and the Jew is not held responsible for the chametz (see Halachah 3 above), the Jew is not liable for that chametz (Shulchan Aruch). Nevertheless, other authorities do not accept this decision.
א. ד (גם פ): אותו זמן. שינוי לשון לגריעותא.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דברכת אברהם על משנה תורהספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחאבן האזליד פשוטהעודהכל
יִשְׂרָאֵל שֶׁהִרְהִין חֲמֵצוֹ אֵצֶל הַגּוֹי: אִם אָמַר לוֹ ׳אִם לֹא הֵבֵאתִי לְךָ מָעוֹת מִכָּאן וְעַד יוֹם פְּלוֹנִי, קְנֵה חָמֵץ זֶה מֵעַכְשָׁו׳ - הֲרֵי זֶה בִּרְשׁוּת הַגּוֹי, וְאוֹתוֹ הֶחָמֵץ מֻתָּר לְאַחַר הַפֶּסַח, וְהוּא שֶׁיִּהְיֶה הַזְּמַן שֶׁקָּבַע לוֹ קֹדֶם הַפֶּסַח; וְאִם לֹא אָמַר לוֹ ׳קְנֵה מֵעַכְשָׁו׳ - נִמְצָא אוֹתוֹ הֶחָמֵץ כְּאִלּוּ הוּא פִּקָּדוֹן אֵצֶל הַגּוֹי, וְאָסוּר בַּהֲנָיָה לְאַחַר הַפֶּסַח.
יִשְׂרָאֵל שֶׁהִרְהִין חֲמֵצוֹ אֵצֶל הָעַכּוּ״ם אִם אָמַר לוֹ אִם לֹא הֵבֵאתִי לְךָ מָעוֹת מִכָּאן וְעַד יוֹם פְּלוֹנִי קְנֵה חָמֵץ זֶה מֵעַכְשָׁו הֲרֵי זֶה בִּרְשׁוּת הָעַכּוּ״ם וְאוֹתוֹ הֶחָמֵץ מֻתָּר לְאַחַר הַפֶּסַח. וְהוּא שֶׁיִּהְיֶה אוֹתוֹ זְמַן שֶׁקָּבַע לוֹ קֹדֶם הַפֶּסַח. וְאִם לֹא אָמַר לוֹ קְנֵה מֵעַכְשָׁו נִמְצָא אוֹתוֹ הֶחָמֵץ כְּאִלּוּ הוּא פִּקָּדוֹן אֵצֶל הָעַכּוּ״ם וְאָסוּר בַּהֲנָיָה לְאַחַר הַפֶּסַח:
ואותו החמץ מותר לאחר הפסח והוא שיהיה זמן שקבע לו קודם הפסח – א״א דבר זה לא נהיר ולא צהיר אלא אפילו לא הגיע זמנו עד לאחר הפסח אינו עובר עליו ואם הגיע זמנו קודם הפסח אפי׳ לא אמר מעכשיו קנאו שאין דין אסמכתא לגוי.
שאלה: הוקשה על מה שאמר ז״ל: ישראל שהרהין את חמצו אצל הגוי אם אמר לו אם לא הבאתי לך מעות מכאן ועד יום פלוני קנה חמץ זה מעכשיו הרי זה ברשות הגוי ואותו החמץ מותר לאחר הפסח והוא שיהיה זמן שקבע לו קודם הפסח ואם לא אמר לו קנה מעכשיו נמצא אותו חמץ כאלו הוא פקדון אצל הגוי ואסור בהנאה לאחר הפסח. הא גופה קשיא אם הזמן שקבע לו קודם הפסח הוא מאי אצטריך מעכשיו הרי כבר הגיע זמן ולא החזיר לו מעותיו וקנה אותו הגוי במעותיו ובמשיכת החמץ ועוד כגון זה צריכא למימר הא ודאי חמץ של גוי הוא ולא נשתייר לישראל בו כלום והרי הוא כחמץ שנמכר לגוי מכר גמור וממתניתין נמי תיקשי דתנן נכרי שהלוה את ישראל על חמצו לאחר פסח מותר בהנאה ואם תאמר משנה זו לא התירה אלא כגון שהרהינו אצלו וקבעו לו זמן וכלה הזמן לפני הפסח ליכא למימר הכא דאי כדאמרת היכי מצינן לאותובי מינה על רבא דאמר בעל חוב מכאן ולהבא הוא גובה ולמימר ליה אי אמרת בשלמא למפרע הוא גובה אמטול הכי מותר בהנאה דברשותא דגוי קאי כלומר משעת נתינת המעות נשתעבדו לו גוף הנכסים ואע״פ שלא הגיע הזמן הקבוע אלא אי אמר מכאן ולהבא הוא גובה כלומר כל אותו הזמן שבין נתינת המעות לזמן הפרעון לא נשתעבדו לו גוף הנכסים אמאי מותר בהנאה ברשותא דישראל קאי כלומר והלא שבעת ימי הפסח בתוך הזמן וכבר עברו עליו וברשותא דישראל היה ואמאי מותר בהנאה ואוקמא רבא בשהרהינו אצלו ולפיכך קנאו ובמסקנא תריץ מתניתין בהדי ברייתא ואוקימנין מתניתין כדאמר ליה קני מעכשיו ולפיכך אם עבר הזמן ולא נתן לו מעותיו נמצא החמץ של גוי משעה שאמר לו קנה מעכשיו ואע״פ שלא נגמרה קנייתו עד שעבר הפסח והגיע הזמן הואיל ולא קיים תנאו קנה למפרע ולפיכך מותר והברייתא שאמרה אבל נכרי שהלוה את ישראל על חמצו אחר הפסח דברי הכל עובר בדלא אמר ליה מעכשיו נמצינו למידין מכאן אע״פ שהגיע הוא ולא קנה משכון דלאו בר צדקה הוא כיון דאמר ליה קני מעכשיו קנה ולא מצינן לאוקמי מתניתין בשקבעו לו זמן והגיע הזמן קודם הפסח...
תשובה: זו ודאי קושיא שראוי להקשות כמותה וכמה זמן נתקשת לי קושיא זו בחיי אבא מארי ז״ל עד שפירש לי טעמא מסברא ואחר פטירתו לחיי העולם נתגלו לי ראיותיה וכתבתי אותן בפירוש מסכת פסחים שחברתי אותו וזה נוסח דברי שם צריכין לברורי בהא שמעתא סברא דסבירא ליה לאבא מארי ז״ל בה סבר דתנן נכרי שהלוה את ישראל וכו׳ ואוקמה דלא הוי מותר בהנאה אלא עד דאמר ליה קני מעכשיו צריך שיהיה הזמן הקבוע לפריעת החוב קודם הפסח כגון שהלוהו בראש חודש ניסן ואמר ליה אם לא הבאתי לך מעות מכאן ועד עשרה ימים בניסן קני לחמץ זה מעכשיו ופירש זה אגב שיטפא קשה הרבה דאם הזמן הקבוע קודם הפסח למה הצריכוהו לקני מעכשיו אפילו לא אמר ליה קני מעכשיו כשיגיע אותו הזמן קנה ליה והוי ליה ברשות הגוי וכד מעיינת בהאי פירושא משכחת ליה דיקא וליכא לפרושא אלא הכין דאם הזמן הקבוע אחר הפסח מתי יקנה הגוי לחמץ מעכשיו שהוא עת המשכון כשיגיע אותו הזמן בודאי הילכך לא קנה הגוי לחמץ מעת המשכון אלא לאחר הפסח וליכא ליה בפסח קנייה ביה כלל דעדיין לא מטא הזמן הקבוע ביניהן ונמצא החמץ בפסח עדיין ברשות ישראל ועבר על בל יראה ובל ימצא ואי אפשר שיהיה זה מותר בהנאה הנה נתברר דצריך הזמן הקבוע שיהיה קודם הפסח בודאי ואחר כך יהיה מותר בהנאה ודקא קשיא לן אמאי צריך לקנוי מעכשיו אם הזמן קודם הפסח והוא כשיגיע הזמן קנה לא קשה מידי דלא הצריכוהו לקני מעכשיו אלא כדי שיגמור ישראל ויקנה לגוי דאי לא אמר הכי לא קני הגוי לחמץ ואפילו מטא הזמן הקבוע תדע דבקנית הגוי למשכון הוא דהצרכנו לקני מעכשיו דקא מקשינן נהי נמי דהרהינו אצלו הא אמרת גוי מישראל לא קני ופרקינן לא קשיא הא דאמר ליה קני מעכשיו הא דלא אמר ליה קני מעכשיו וכך יתבאר מתוספתא דהזמן הקבוע קודם הפסח דתניא בה נכרי שהלוה את ישראל על חמצו אמר לו אם לא באתי קודם הפסח הרי מכור לך אחר הפסח מותר באכילה ואין צריך לומר בהנאה ישראל שהלוה את הנכרי וכו׳ אלו נוסח דברי שם בפירוש מסכת פסחים ואחר דברי התוספתא שכתבנו אותם אין בפירושו ז״ל ודקדוקו ספק כל שכן שדבריו ז״ל הדין אתם והדעת מכרעת אותן מהטעם שביארנו אותו למעלה ואחר זה הביאור אין הלכה זו צריכה תירוץ אחר למבינים.
כתב הרב: ישראל שמשכן חמצו אצל הגוי אומר לו אם לא הבאתי לך מעות מכאן ועד יום פלוני קנה החמץ זה מעכשיו כו׳ – אמר המפרש הא מיירי בישראל שלוה מעות מן הגוי ושם לו חמצו במשכון לצמיתות מותר לאכלו אחר הפסח והוא שיהיה הזמן שקבע לו קודם הפסח אבל אם הזמן הוא אחר הפסח אסור דהא גוי לא קני ליה קנין גמור אלא לאחר הפסח והכי תניא בתוספתא נכרי שהלוה את ישראל על חמצו ואמר לו אם לא באתי קודם הפסח מכור מותר וכן הסכים ר׳ אפרים וצ״ע אי מיירי בהגיע זמן קודם הפסח מאי קמ״ל פשיטא דמותר דהא לגמרי קם ליה ברשותא דגוי והרי לקוח הוא בידו ואפילו לא אמר ליה מעכשיו דהא דידיה הוא ואפילו קאי ברשותא דישראל מש״ה נראה דמוקי לה הראב״ד בהגיע זמן לאחר הפסח ואשמעינן דהיכא דאמר ליה מעכשיו קני ואפילו גוי מישראל ויש לתרץ אליבא דר׳ משה שהרהין החמץ אצל הגוי ואמר לו אם לא פרעתיך מכאן ועד י״ג בניסן יהא שלך שתוכל ללקחו ולמכרו אם לא תרצה להמתין לי עד שאפדנו וכשהגיע הזמן לא לקח ממנו ועדין הוא ברשות ישראל ועבר עליו הפסח דאי לא אמר ליה מעכשיו עובר דברשות ישראל קאי אבל כי אמר ליה מעכשיו אינו עובר דודאי דגוי הוא הואיל והזמן נמי קודם הפסח ואפי׳ הוא ברשות הישראל. ע״כ מפרק כל שעה:
ישראל שהרהין עד ואסור בהנאה לאחר הפסח: כתב הראב״ד ז״ל לא נהיר ולא צהיר וכו׳:
ואני אומר רבינו אפרים ז״ל הסכים ופירש כן וכן נראה על נכון גמרא וסברא דהא התם פרק כל שעה גמרא מתניתין דעכו״ם שהלוה את ישראל על חמצו מייתי עלה לאלתר מימרא דבעל חוב אביי אמר למפרע הוא גובה ורבא אמר מכאן להבא הוא גובה ושקלינן וטרינן עלה ממתני׳ ואוקמינן בשהרהינו אצלו והדר אמרינן לימא כתנאי וכו׳ עד דמסיק ישראל מעכו״ם קני עכו״ם מישראל לא קני ומותבינן עלה ממתניתין עד דמסיק להדיא הלכה פסוקה אלא לאו ש״מ שאני היכא דא״ל מעכשיו להיכא דלא א״ל מעכשיו למדנו דלגבי עכו״ם בעינן מעכשיו כמ״ש ר״מ ז״ל וכן הביא אותה ר״י אלפס ז״ל וגם מסוגיין דלמפרע ולהבא שמעינן דמיירי ודאי כר״מ ז״ל בשהגיע הזמן שקבע לו קודם הפסח דמההיא שעתא הוא דקם ליה ברשותיה דאי לאו הכי למאי מייתי לה הא לא דמיין להדדי וסברא נמי איתא שאם לא הגיע עדיין הזמן שהרהינו אצלו במאי קני ליה ומעכשיו נמי דקאמר מאי קא מהני ליה אכתי לא מטא זימניה וכדמשמע מתוך פירש״י ע״כ:
ישראל שהרהין את חמצו וכו׳ – משנה פרק כל שעה (פסחים ל׳:) עכו״ם שהלוה את ישראל על חמצו אחר הפסח מותר בהנאה ובגמרא (דף ל״א:) העמיד רבא כגון שהרהינו אצלו ואמר לו קנה מעכשיו וכן מבואר בהלכות והטעם שאנו צריכין מעכשיו לפי שעכו״ם מישראל אינו קונה משכון כדאיתא בגמ׳ ולפיכך אע״פ שהרהינו אצלו אי לא אמר מעכשיו לא קנה. וסובר רבינו דבעינן טפי שיהיה הגעת הזמן קודם הפסח הא לאו הכי אע״פ שכשעבר פסח ולא פדאו ישראל איגלי מילתא דלמפרע של עכו״ם היה כיון שבפסח היה ביד ישראל לפדותו אמרינן הואיל ואי בעי לפדותו הרי הוא שלו השתא נמי אסור וזהו דעת רבינו אפרים ז״ל והזקיקום לזה דברי התוספתא שאמרה עכו״ם שהלוה את ישראל על חמצו ואמר לו אם לא באתי מכאן עד קודם הפסח הרי הוא מכור לך וכו׳ אלמא דבעי הגעת זמן קודם הפסח. ובהשגות. א״א לא נהיר ולא צהיר ולא בהיר וכו׳. דעת הר״א ז״ל שיש אסמכתא במשכון כמו שכתב פ׳ י״א מהל׳ מכירה אלא שבעכו״ם קונה ואין בו דין אסמכתא ודעת רבינו בהפך שאין דין אסמכתא במשכון כמו שנתבאר שם אבל עכו״ם מישראל אינו קונה וכן הוא בגמרא דלכולי עלמא קלישא קנית עכו״ם מישראל ואם כדברי הר״א ז״ל דכל שהגיע זמן קודם הפסח אפילו בלא מעכשיו קנה עכו״ם למה טרח בגמ׳ לאוקומי למתני׳ בדאמר ליה מעכשיו לוקמיה שהגיע זמן קודם הפסח. ויש לדחות בזה דמשום דמתניתין סתמא מיתניא העמידוה במעכשיו. ואני סובר שרבינו והרב ר׳ אפרים סוברים דמתני׳ דוקא דקודם הפסח הגיע זמן מדקתני אחר הפסח מותר בהנאה ומשמע דמיד אחר הפסח מותר. וא״א לומר בשקבע אחר הפסח דאכתי עד הגעת זמן ודאי לדברי הכל אינו מותר והיה לו לומר הגיע זמן ולא פדה מותר. וכן אין לפרש שקבע לו זמן בתוך הפסח דודאי ישראל לא קבע זמן לפדות חמצו בתוך הפסח שיחוייב לבערו אלא ודאי בקודם הפסח הוא והן הן דברי התוספתא. ומ״מ דעת רוב האחרונים ז״ל כדברי הר״א ז״ל בחלוק הראשון דכל שאמר לו מעכשיו אפילו הגיע זמן אחר הפסח מותר וכן נראה מן ההלכות שהכל תלוי במעכשיו וכן נראה מדברי הרב אבן גיאת ז״ל וזה עיקר וכ״כ בעל העטור ורבינו לא כתב סוף המשנה ישראל שהלוה את העכו״ם על חמצו אחר הפסח אסור בהנאה והטעם לפי שנראה שהוא פוסק כסתם מתני׳ דישראל מעכו״ם קונה משכון וכר״מ דאמר הכין בגמרא וכדין ישראל מישראל הלכך חייב באחריותו וכבר נתבאר שחמצו של עכו״ם ברשות ישראל וחייב ישראל באחריותו שחייב לבערו כנ״ל:
ישראל שהרהין חמצו אצל העכו״ם אם אמר לו וכו׳ – רבינו כתב והוא שהגיע הזמן קודם הפסח ונראה טעמו כמו שאמר ה״ה ז״ל וא״ת להר״א ז״ל שאמר שאפילו לא אמר לו מעכשיו קנאו שאין דין אסמכתא לעכו״ם הרי אמרו בגמרא דעכו״ם מישראל לא קני. וי״ל דמ״ש כן הוא לענין שאינו קונה המשכון אבל לעולם אע״פ שאינו קונה המשכון אם התנה עמו שיקנה לזמן פלוני והגיע הזמן ובא דקני אפילו עכו״ם ועוד דקני טפי מישראל משום דאין אסמכתא לעכו״ם. ורבינו סבר דאע״פ שאין אסמכתא במשכון מ״מ עכו״ם לא קני משום דעכו״ם מישראל לא קני בין במשכון בין בהגעת זמן ובמעכשיו בעינן הגעת זמן קודם הפסח מפני דכיון דעכו״ם מישראל אינו קונה משכון ואין לו קנין בחמץ (ההלואה) אמרינן הואיל ובעי לפדותו ישראל הרי הוא שלו השתא נמי אסור אבל אם היה קונה משכון ודאי דלא הוה מהני לך הך טעמא דהואיל ובידו וכו׳ וז״ש ה״ה ולפיכך אע״פ שהרהינו כו׳. וא״ת ולרבינו כשהקשו בגמ׳ (דף ל״א) תנן עכו״ם שהלוה וכו׳ א״א בשלמא וכו׳ אמאי לא תירצו דמותר בהנאה משום דהגיע זמן קודם הפסח דהשתא לא אסיק אדעתיה דעכו״ם מישראל אינו קונה משכון לומר דאעפ״כ לא מהני. וי״ל דאדרבה משום דאסיק אדעתיה דעכו״ם מישראל קונה משכון אין הפרש בין עכו״ם לישראל מש״ה הוה סליק אדעתיה דמתני׳ איירי בין קודם הפסח בין לאחר הפסח וכן המתרץ כשתירץ כשהרהינו אצלו היה סבור דעכו״ם קונה משכון ולכך ודאי אפילו דהגיע זמן אחר הפסח מותר דהרי עכו״ם קנה משכון, אבל לפי המסקנא דעכו״ם אינו קונה משכון ודאי דבעינן הגעת זמן קודם הפסח וכדכתב ה״ה ז״ל. וא״ת לרבינו כשהקשו לימא כתנאי ישראל שהלוה כו׳ למה הוצרכו להעמיד בשהרהינו דבכי הא מקשה ליה בתר הכי מתניתין דעכו״ם שהלוה לישראל וכו׳ לוקמה בשלא הרהינו והגיע זמן קודם הפסח אבל בהרהינו אפילו עכו״ם קני ונימא דיש חילוק בין עכו״ם לישראל להיכא דלא הרהינו דכי אמרינן מכאן ולהבא הוא גובה הוא בישראל דקני אבל בעכו״ם אע״ג דהגיע הזמן קודם הפסח מר סבר עכו״ם וישראל שוים וכיון דהגיע זמן קנאו אע״פ שלא הרהינו ומר סבר דיש חלוק דבישראל קני ועכו״ם לא קני אע״פ שהגיע זמן. וי״ל דכיון דאתית לחלק בין עכו״ם לישראל אין סברא לומר דלא תחלק במשכון דהא מטעמא דאתית לחלק בין ישראל לעכו״ם משום דאלים קניניה דישראל עכו״ם במשכון נמי נימא הכי דקרא דולך צדקה תהיה בישראל איירי ודוקא ישראל אלים קניניה אבל עכו״ם לא:
כתב ה״ה: ואם כדברי הר״א ז״ל דכל שהגיע כו׳ אפשר לתרץ לזה משום דלהאי תירוצא דמעכשיו איכא מנא תימרא דאמרו התם מנא תימרא דתני׳ עכו״ם שהרהין פת וכו׳ ואתי שפיר הברייתא בחלוק המעכשיו דברייתא הכי משמע דקאמר הגעתיך ופי׳ מעכשיו אבל בין הגיע זמן קודם הפסח ללא הגיע קודם הפסח לא מיישב האי חילוק בברייתא דברייתא בחדא גוונא איירי. עוד כתב ה״ה ז״ל ויש לדחות דמתניתין סתמא מיתניא. וא״ת מאי חזית משום דסתמה מתני׳ לאוקמה בין קודם זמן בין לאחר זמן וכדאמר מעכשיו אדרבה לוקמה בשהגיע קודם הזמן ובין דאמר מעכשיו ובין דלא אמר מעכשיו וי״ל דטפי עדיף לאוקמי אוקימתא בענין ההלואה היאך היתה יותר מאוקימתא בענין הדבר שאירע אחר ההלואה דהגעת הזמן הוא ענין שאירע אחר ההלואה אם הגיע הזמן קודם הפסח אם לאו ומתני׳ הוה ליה לפרושי והגיע זמן קודם הפסח אבל ענין ההלואה מה שדברו ביניהם לא חש מתני׳ לפרושי אלא אמר עכו״ם שהלוה סתמא. עוד כתב שהכל תלוי במעכשיו כו׳ כלומר אם אמר מעכשיו בין הגיע זמן קודם בין לא הגיע קודם מהני כדעת הר״א ז״ל ואם לא אמר מעכשיו אפילו הגיע הזמן קודם לא מהני שלא כדעת הר״א ז״ל. והטעם לפי שהוא נראה שפוסק כסתם מתניתין. וא״ת מנ״ל לה״ה דסתם מתניתין דקאמרה וישראל שהלוה את עכו״ם כו׳ קאמר כמתני׳ דישראל מעכו״ם קונה משכון הא סיפא דמתני׳ איירי במעכשיו דומיא דרישא דאי בלא מעכשיו אפילו עכו״ם שהלוה לישראל אסור וא״כ כיון דסיפא דמתני׳ איירי במעכשיו נימא דמאי דקונה משום דאמר מעכשיו דומיא דרישא דאע״ג דאינו קונה משום דאמר מעכשיו סגי. וי״ל דמשמע ליה לה״ה ז״ל דסיפא דמתני׳ הוא דין כולל בין דאמר מעכשיו בין דלא אמר מעכשיו דכל היכא דמצינו לאוקמי הדין כולל מוקמינן כסתם מתניתין:
ישראל שהרהין וכו׳. משנה דף ל׳ וכתב הרב המגיד ז״ל דרבינו הזקיקו לפרש דוקא קודם הפסח מהתוספתא פ״ב דקתני אם לא באתי קודם פסח וכו׳ ע״כ. ואף דלסברת רבינו מוכרח לומר כן דהא איהו ס״ל דכותי מישראל אינו קונה משכון וכמ״ש הרה״מ אח״ז מ״מ לשון הזקיקום שכתב ז״ל הוא מגומגם דהא איכא למדחי דהא דתני הכי היינו בדלא א״ל מעכשיו אבל בדא״ל מעכשיו אפילו שקבע הזמן אחר הפסח מותר וכמ״ש הר״ן ז״ל ומ״מ יש ליישב. ומדהשמיט רבינו דין ישראל שהלוה לגוי דהיינו סיפא דמתניתין משמע דס״ל דבכל גווני אסור ולא הוצרך להזכירו מטעמא שהזכיר הרה״מ ז״ל עיין עליו. ומוכרח הוא דאם איתא דגם ישראל מגוי בעינן מעכשיו לישמועינן רבוותא בישראל מגוי וכ״ש גוי מישראל ולפ״ז על כרחך דבישראל מגוי לאו דוקא קודם פסח אלא אפי׳ אחר הפסח דהא כיון דחשבינן ליה כקבל עליו אחריותו וכמ״ש הרה״מ אם כן בפסח או אחר הפסח איירי ואם כן קשה טובא כיון דרבינו פוסק כאותה תוספתא על כרחך אותה תוספתא סברא דגם ישראל מגוי אינו קונה משכון כת״ק דהתם דהא מוקים לה בקודם פסח דומיא דרישא [וגם רבינו גופיה בפירוש המשנה השוה שניהם דאיירי במעכשיו דוקא] אם לא שנאמר דלא ס״ל כהך תוספתא בהא אי נמי דאגב דנקט ברישא קודם פסח דהוא דוקא נקט נמי בסיפא קודם פסח ולאו דוקא.
ומאי דקשיא אכתי לדעת רבינו ממ״ש בגמרא לרבא דס״ל דבעל חוב מכאן ולהבא הוא גובה ממתני׳ דגוי שהלוה לישראל ואמרו אי אמרת בשלמא למפרע הוא גובה אמטו להכי מותר בהנאה אלא אי אמרת מכאן ולהבא הוא גובה אמאי מותר בהנאה ברשותא דישראל הוה קאי הכא במאי עסקינן בשהרהינו אצלו ואם איתא לישני ליה דהכא בקודם פסח איירי וכ״כ הרה״מ ז״ל והרב לח״מ כתב דלפי המסקנא דגוי אינו קונה משכון ודאי דבעינן הגעת זמן קודם פסח וכמ״ש הרה״מ ז״ל ע״כ. ואכתי קשה קצתדכיון דסתם תלמודא הוה ס״ל בפשיטות דמתניתין בלאחר הפסח היא כשתירץ במסקנא הא דאמר מעכשיו וכו׳ הו״ל לאשמועינן להדיא דסתם מתניתין אינה כמו שהיינו סבורים מתחילה. אכן אין להקשות לדעת רבינו אמאי איצטריך למתני אחר הפסח דמלתא דפשיטא היא דאי אמרת בשלמא דהכוונה על זמן הפרעון ניחא ואפשר דקמ״ל דדוקא אחר הפסח מותר אבל בתוך הפסח אף דמן התורה אפשר דשרי ליהנות מחמץ של גוי קמ״ל דהכא לא מקילינן כל כך. א״נ י״ל דסירכא דלישנא דסיפא נקט דהא על כרחך רישא לאו דוקא דהא באכילה נמי מותר.
ישראל שהרהין. עיין בהשגות ומ״מ ולח״מ. ולשון הר״ן נכרי שהלוה וכו׳ אוקמו בגמ׳ כשהרהינו אצלו וא״ל קנה מעכשיו דאז קאי ברשות הנכרי אע״ג שקבע זמן אחר הפסח ואע״ג שבידו לפדותו לא אמרינן הואיל כיון דחסר ממון ולא דמי לחלה דאמרינן הואיל דבעי מיתשיל ועובר בבל יראה דהתם חסר רק דבור. ואין לומר דדוקא כשהגיע זמנו קודם פסח דא״כ למה אוקים הש״ס במעכשיו דהא אין דין אסמכתא במשכון דאם אמר אם לא אפרע לך בזמן פלוני המשכון מחול לך אין בו משום אסמכתא וכן הוא בתוספתא פ׳ הזהב דבע״ח קונה משכון בין משכנו בשעת הלואה או שלא בשעת הלואה ודלא כמ״ש ה״ר אפרים והביא ראיה מהתוספתא דאיירי בקבע זמן קודם פסח וליתא דהתוספתא איירי בדלא אמר מעכשיו משו״ה מצריך קבע זמן קודם פסח ע״כ תורף דברי הר״ן בקצרה עיין בלשונו באריכות וזהו דעת הראב״ד. ואולם הרמב״ן במלחמות כתב דכל שלא א״ל קנה מעכשיו לא קנה נכרי אלא משעת גוביינא כיון דאלו הו״ל זוזי היה מסלק לו עיי״ש וזה שתירץ המ״מ לדרך רבנו דכל שהגיע זמנו אחר הפסח אע״ג דא״ל מעכשיו לא קנאו הגוי עד אחר הפסח דאז נקנה לו למפרע במשיכה משא״כ כל תוך ימי הפסח הקנין תלוי ועומד ועובר בבל יראה כיון שבידו לפדותו ומשו״ה כשעבר הפסח אסור בהנאה משום קנס דלא ס״ל לרבנו מה שמחלק הר״ן בין משכון לחלה דאף במשכון דחסר ממון אמרינן הואיל. וכשקבע זמן קודם פסח נמי בעינן מעכשיו דאל״כ כיון שלא קנה במשיכה בשעת הרהנה אינו מוחלט לו אע״ג שהגיע זמנו ולא פרעו דהאי שעתא ליכא קנין משיכה משו״ה מצריך רבנו תרתי קבע זמן קודם פסח וגם מעכשיו. נמצא דרבנו פליג על הרמב״ן וס״ל דאפילו אמר מעכשיו לא קנה אלא דמשעת גוביינא קנה למפרע אבל כל תוך הפסח עובר בבל יראה מתורת הואיל כמ״ש.
אך עי׳ מ״ש רבנו פי״א מהל׳ מכירה ה״ד ומה שחולק עמו שם הראב״ד דלדרך רבנו לא שייך אסמכתא במשכון מטלטלין שבידו ולפי״ז נכרי שהרהין אצל ישראל הרי ממ״נ אי קונה משכון והוי שומר שכר עיין פ״י מהל׳ שכירות ה״א אפילו הגיע זמן אחר הפסח וגם לא אמר מעכשיו ה״ז אסור כיון דחייב באחריותו. ואי נמי לא קנה משכון (כל שחייב באחריות בדיניהם הרי רוצה בקיומו ועובר בבל יראה כמ״ש ה״ד. ותו) אכתי כל שאמר מעכשיו ואפילו הגיע זמנו אחר הפסח עובר ולא הוי דומיא דרישא וכ״כ רבנו בפירוש המשנה התנאי בשניהם שיאמר לו אם לא הבאתי לך ביום פלוני מעות קנה מעכשיו ואם לא א״ל זה הרי החמץ ברשות בעליו ולא ברשות אותו שהוא ממושכן אצלו ע״כ הרי דסובר רבנו דבין ישראל מעכו״ם ובין עכו״ם מן ישראל אינו קונה משכון כרבנן דר״מ ודלא כמ״ש המ״מ אלא דכל שיד עכו״ם תקיפה וחייב בדיניהם עובר כמ״ש. ומה שהקשה המ״מ לדעת הר״א דלמה לא אוקים הש״ס מתני׳ בהגיע זמן קודם הפסח. הנה לדעת הראב״ד פי״א מהל׳ מכירה ה״ד דאפי׳ במשכון מטלטלין שבידו שייך אסמכתא נמצא בסיפא דמתניתין בנכרי שהרהין אצלו ישראל אפילו הגיע זמן קודם פסח לא קנאו ישראל מדין אסמכתא לדעת רבנן דר״מ דישראל מנכרי לא קנה ומשו״ה לא מתוקמא מתניתין אלא במעכשיו ואע״ג שהגיע הזמן אחר הפסח. ומ״ש הלח״מ וא״ת לרבנו כשהקשו בגמרא תנן נכרי שהלוה וכו׳ אמאי לא תירץ דאיירי שהגיע זמן קודם הפסח דאכתי לא אסיק אדעתיה דגוי מישראל לא קנה משכון וכו׳ דבריו תמוהים דהא קס״ד דלא הרהינו ובמה יקנה המשכון כיון שלא משך אע״ג שעשאו אפותיקו ובזה אזדא נמי קושיא שנייה של הלח״מ מ״ש וא״ת לרבנו כשהקשו לימא כתנאי וכו׳ וזה פשוט ועיין בצרור החיים שהאריך בענין הואיל.
והוא שיהיה אותו הזמן כו׳. עיין בהשגות ובאמת טעם רבינו דאם לא הגיע הזמן קודם הפסח הוה כמו הך דמבואר בכ״מ דחמץ מפקיע משיעבוד כיון דיכול לסלקו במעות. ועי׳ בהך דקדושין ד׳ ח׳ ע״א ובירוש׳ שם גבי מחלוקת דר״י ור״א אם הוה בגדר תנאי או לכשישלים ועי׳ בהך דגיטין ד׳ י״ח ע״ב גבי אמר לעשרה כו׳ ג״כ כעין זה ועיין בירושלמי פסחים פרק ב׳ דנראה דהיתה גירסא אחרת כאן:
ישראל שהרהין חמצו אצל עכו״ם אם אמר לו אם לא הבאתי לך מעות מכאן ועד יום פלוני קנה חמץ זה מעכשיו הרי זה ברשות העכו״ם.
ובמ״מ ורבינו לא כתב סוף המשנה ישראל שהלוה את העכו״ם על חמצו אחר הפסח אסור בהנאה, והטעם לפי שנראה שהוא פוסק כסתם מתניתין דישראל מעכו״ם קונה משכון. נ. ב. וכן הביא דברי המ״מ בב״י סימן תמ״א ומ״מ בשו״ע פסק כהרא״ש, ולא הזכיר דעת הרמב״ם ולא העירו ע״ז כל המפרשים.
ישראל שהרהין וכו׳ – משנה פסחים ב,ג: נכרי שהלוה את ישראל על חמיצו – לאחר הפסח מותר בהנאה; וישראל שהלוה את הנכרי על חמיצו – לאחר הפסח אסור בהנאה.
פיהמ״ש שם: התנאי בכולן שיאמר לו, אם לא הבאתי לך מעות ביום פלוני קנה מעכשיו; אבל אם לא אמר לו כן הרי אותו החמץ נחשב ברשות בעליו לא ברשות מי שהורהן בידו.
גמרא שם לא,ב: אלא הכא במאי עסקינן כגון שהרהינו אצלו... תנן: נכרי שהלוה ישראל על חמצו אחר הפסח מותר בהנאה. נהי נמי דהרהינו אצלו, הא אמרת נכרי מישראל לא קני! לא קשיא: הא – דאמר ליה מעכשיו, הא – דלא אמר ליה מעכשיו. ומנא תימרא דשני ליה בין היכא דאמר מעכשיו ובין היכא דלא אמר מעכשיו, דתניא: נכרי שהרהין פת פורני אצל ישראל אינו עובר; ואם אמר לו הגעתיך עובר. מאי שנא רישא ומאי שנא סיפא? אלא לאו שמע מינה: שאני היכא דאמר ליה מעכשיו להיכא דלא אמר ליה מעכשיו. שמע מינה.
רי״ף פסחים רמז תשכג: כגון שהרהינו אצלו ואמר ליה קני לך מעכשיו אי לא מייתינא לך זוזי מכאן עד יום פלוני. ואי לא אמר ליה קני לך מעכשיו לא קני ליה נכרי וקם ליה ברשותיה דישראל ואסיר, וכן הלכה.
שיהיה הזמן שקבע לו קודם הפסח – תוספתא פסחים ב,י: ישראל שהלוה את נכרי על חמיצו ואמר לו, אם לא באתי קודם לפסח הרי הוא מכור לך – אחר הפסח אסור בהנאה ואין צריך לומר באכילה.
אשר להשגת הראב״ד, כבר נשאל על כך רבנו (בלאו סי׳ רנב; עמ׳ 460):
שאלה: יבאר לנו כבודך... וגם כן בפרק ד בהלכה החמישית: ישראל שהרהין את חמצו אצל הגוי, אם אמר לו, ״אם לא הבאתי לך מעות מכאן ועד יום פלוני, קנה חמץ זה מעכשיו״ – הרי זה ברשות הגוי ואותו החמץ מותר לאחר הפסח, והוא שיהיה זמן שקבע לו קודם הפסח. ואם לא אמר לו, ״קנה מעכשיו״, נמצא אותו החמץ כאילו הוא פקדון אצל הגוי ואסור בהנאה לאחר הפסח.
זה הזמן אשר קבע לו קודם הפסח הוא אם לא הבאתי לך המעות או זולתו? ומה ישאר שהרהינו אלא מכירה גמורה?
תשובה: ...והזמן אשר קבע לו קודם הפסח הוא חוזר על מאמר הראשון אשר הוא אם לא הבאתי. ואומרך שהיא מכירה – כן הוא, ולולי זה לא היה מותר לאחר הפסח אם נתנדב הגוי לישראל והניחו לישראל בתורת משכון עם היות שאלו היה רוצה היה לוקחו, והודיענו שהוא מותר והגוי היה מוכרו אחר הפסח.
העולה מדבריו הוא, שאם הזמן שקבע לו הוא אחרי הפסח, נמצא שעד אז עדיין הדבר בספק האם קנה הגוי את החמץ למפרע או שמא ישלם היהודי את חובו ויתברר למפרע שהחמץ היה של הישראל כל הזמן. ואם אחר הפסח יבוא היהודי לקנות את החמץ, הרי יתכן שהגוי יראה בזה רק תשלום החוב ויחזיר את המשכון, ולא תהא דעתו על מכירה חדשה. זה הוא שכתב רבינו בתשובה הנ״ל: ״לא היה מותר לאחר הפסח אם נתנדב הגוי לישראל, והניחו לישראל בתורת משכון״ כלומר, אם הגוי מחזיר את החמץ בתורת החזרת משכון ולא מכירה חדשה, הרי החמץ אסור. אמנם יש לו לגוי רשות לזכות במשכון – ״עם היות שאלו היה רוצה היה לוקחו״ – אבל ודאי שאין לסמוך על זה כלל. אבל אם הזמן שקבע הוא לפני הפסח, ולא שילם, ורק אחרי הפסח בא לקנות מן הגוי את החמץ, כבר זכה בו הגוי מזמן, ואם יתננו לו עכשיו אין זאת אלא מכירה חדשה.
כיון שלא נשאל על זה לא חש רבינו להסביר למה בכלל צריך שיאמר לו ״קנה מעכשיו״. הטעם הוא מפני שהגוי אינו קונה משכון כמבואר בפסחים לא,ב: ״ודאי נכרי מישראל לא קני״. נמצא שאם לא אמר לו, ״קנה מעכשיו״, אין כאן אלא התחייבות להקנות לו את המשכון בהגיע הזמן שקבע בלא שישלם את החוב, וזו היא אסמכתא. וראה הלכות מכירה יא,ו-ז: ״כל התנאין שמתנין בני אדם ביניהן אף על פי שהן בעדים ובשטר, אם יהיה כך או אם תעשה כך, אתן לך מנה או אַקְנֶה לך בית זה, ואם לא יהיה או לא תעשה, לא אַקְנֶה לך ולא אתן לך, אף על פי שעשה או שהיה הדבר לא קנה, שכל האומר, אם יהיה או אם לא היה – לא גמר והקנה... כל האומר, קנה מעכשיו, אין כאן אסמכתא כלל וקנה, שאילו לא גמר להקנותו לא הקנהו מעכשיו״.
אף ר׳ אברהם בנו של רבינו נשאל שאלת הראב״ד וביאר כנ״ל (שו״ת ברכת אברהם, סי׳ כב):
שאלה: ועוד הוקשה על מה שאמר ז״ל: ישראל שהרהין את חמצו אצל הגוי, אם אמר לו, אם לא הבאתי לך מעות מכאן ועד יום פלוני קנה חמץ זה מעכשיו – הרי זה ברשות הגוי, ואותו החמץ מותר לאחר הפסח, והוא שיהיה זמן שקבע לו קודם הפסח. ואם לא אמר לו, קנה מעכשיו – נמצא אותו חמץ כאלו הוא פקדון אצל הגוי ואסור בהנאה לאחר הפסח. הא גופה קשיא, אם הזמן שקבע לו קודם הפסח הוא, מאי אצטריך מעכשיו? הרי כבר הגיע זמן ולא החזיר לו מעותיו וקנה אותו הגוי במעותיו ובמשיכת החמץ. ועוד כגון זה צריכא למימר? הא ודאי חמץ של גוי הוא ולא נשתייר לישראל בו כלום והרי הוא כחמץ שנמכר לגוי מכר גמור! וממתניתין נמי תיקשי דתנן: נכרי שהלוה את ישראל על חמצו – לאחר פסח מותר בהנאה. ואם תאמר משנה זו לא התירה אלא כגון שהרהינו אצלו וקבעו לו זמן וכלה הזמן לפני הפסח, ליכא למימר הכי. דאי כדאמרת היכי מצינן לאותובי מינה (פסחים לא,א) על רבא דאמר: בעל חוב מכאן ולהבא הוא גובה. ולמימר ליה, אי אמרת בשלמא למפרע הוא גובה אמטו להכי מותר בהנאה דברשותא דגוי קאי, כלומר משעת נתינת המעות נשתעבדו לו גוף הנכסים ואע״פ שלא הגיע הזמן הקבוע. אלא אי אמר מכאן ולהבא הוא גובה, כלומר כל אותו הזמן שבין נתינת המעות לזמן הפרעון לא נשתעבדו לו גוף הנכסים, אמאי מותר בהנאה – ברשותא דישראל קאי, כלומר והלא שבעת ימי הפסח בתוך הזמן וכבר עברו עליו וברשותא דישראל היה, ואמאי מותר בהנאה? ואוקמא רבא בשהרהינו אצלו ולפיכך קנאו. ובמסקנא תריץ מתניתין בהדי ברייתא ואוקימינן מתניתין בדאמר ליה קני מעכשיו, ולפיכך אם עבר הזמן ולא נתן לו מעותיו נמצא החמץ של גוי משעה שאמר לו קנה מעכשיו, ואע״פ שלא נגמרה קנייתו עד שעבר הפסח והגיע הזמן, הואיל ולא קיים תנאו קנה למפרע ולפיכך מותר. והברייתא שאמרה אבל נכרי שהלוה את ישראל על חמצו אחר הפסח דברי הכל עובר – בדלא אמר ליה מעכשיו. נמצינו למידין מכאן אע״פ שהגוי הוא ולא קנה משכון דלאו בר צדקה הוא, כיון דאמר ליה קני מעכשיו קנה. ולא מצינן לאוקמי מתניתין בשקבעו לו זמן והגיע הזמן קודם הפסח.
תשובה: זו ודאי קושיא שראוי להקשות כמותה וכמה זמן נתקשת לי קושיא זו בחיי אבא מארי ז״ל עד שפירש לי טעמא מסברא, ואחר פטירתו לחיי העולם נתגלו לי ראיותיה וכתבתי אותן בפירוש מסכת פסחים שחברתי אותו. וזה נוסח דברי שם:
צריכינן לברורי בהא שמעתא סברא דסבירא ליה לאבא מארי זצ״ל בה. סבר דהא דתנן נכרי שהלוה את ישראל וכו׳, ואוקמה דלא הוי מותר בהנאה אלא עד דאמר ליה קני מעכשיו, צריך שיהיה הזמן הקבוע לפריעת החוב קודם הפסח. כגון שהלוהו בראש חודש ניסן ואמר ליה, אם לא הבאתי לך מעות מכאן ועד עשרה ימים בניסן קני לחמץ זה מעכשיו. ופירוש זה אגב שיטפא קשה הרבה, דאם הזמן הקבוע קודם הפסח, למה הצריכוהו לקני מעכשיו, אפילו לא אמר ליה קני מעכשיו כשיגיע אותו הזמן קנה ליה והוי ליה ברשות הגוי? וכד מעיינת בהאי פירושא משכחת ליה דיקא, וליכא לפרושי אלא הכין. דאם הזמן הקבוע אחר הפסח, מתי יקנה הגוי לחמץ מעכשיו שהוא עת המשכון? כשיגיע אותו הזמן בודאי. הילכך לא קנה הגוי לחמץ מעת המשכון אלא לאחר הפסח, וליכא ליה בפסח קנייה ביה כלל, דעדיין לא מטא הזמן הקבוע ביניהן, ונמצא החמץ בפסח עדיין ברשות ישראל ועבר על בל יראה ובל ימצא, ואי אפשר שיהיה זה מותר בהנאה. הנה נתברר דצריך הזמן הקבוע שיהיה קודם הפסח בודאי ואחר כך יהיה מותר בהנאה1.
ודקא קשיא לן אמאי צריך לקני מעכשיו אם הזמן קודם הפסח והוא כשיגיע הזמן קנה? לא קשה מידי, דלא הצריכוהו לקני מעכשיו אלא כדי שיגמור ישראל ויקנה לגוי, דאי לא אמר הכי לא קני הגוי לחמץ ואפילו מטא הזמן הקבוע. תדע דבקנית הגוי למשכון הוא דהצרכנו לקני מעכשיו. דקא מקשינן: נהי נמי דהרהינו אצלו הא אמרת גוי מישראל לא קני? ופרקינן: לא קשיא הא דאמר ליה קני מעכשיו, הא דלא אמר ליה קני מעכשיו.
וכך יתבאר מתוספתא דהזמן הקבוע קודם הפסח, דתניא בה (פסחא ב,ט-י): נכרי שהלוה את ישראל על חמצו, אמר לו אם לא באתי קודם הפסח הרי מכור לך – אחר הפסח מותר באכילה ואין צריך לומר בהנאה; ישראל שהלוה את הנכרי וכו׳.
אלו נוסח דברי שם בפירוש מסכת פסחים. ואחר דברי התוספתא שכתבנו אותם אין בפירושו ז״ל ודקדוקו ספק, כל שכן שדבריו ז״ל הדין אתם והדעת מכרעת אותן מהטעם שביארנו אותו למעלה. ואחר זה הביאור אין הלכה זו צריכה תירוץ אחר למבינים.
1. אף שאין להשוות בין הנושאים, מכל מקום מעין דוגמה יש בהלכות גירושין ט,יא: ״הרי זה גיטך מעכשו אם לא באתי מיכאן ועד שנים עשר חדש״ ...מת בתוך שנים עשר – אע״פ שאי אפשר שיבוא והרי היא מגורשת, לא תנשא במקום יבם עד אחר שנים עשר חודש כשיתקיים התנאי.
הרי שעד תום הזמן שקבע אין דנים למפרע אע״פ שכבר מת ובודאי יתקיים התנאי. בנידוננו יש ספק של ממש שהרי באמת יתכן שהגוי יתנדב להחזיר המשכון, והרי לא נתקיים התנאי.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםראב״דברכת אברהם על משנה תורהספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראצפנת פענחאבן האזליד פשוטההכל
 
(ו) ישראל וגוי שהיו באין בספינה, והיה חמץ ביד ישראל, והגיעה שעה חמישית, הרי זה מוכרו לגוי או נותנו לו במתנה, וחוזר ולוקחו ממנו אחר הפסח. ובלבד שיתננו לו מתנה גמורה:
A Jew and a gentile are traveling together in a ship,⁠1 and the Jew possesses chametz.⁠2 When the fifth hour [on the fourteenth of Nisan] arrives—behold,⁠3 he should sell it to the gentile or give it to him as a present.⁠4 He may return and buy it back from him after Pesach,⁠5 as long as he gives it to him as an outright present.⁠6
1. This halachah is a quote from the Tosefta, Pesachim 2:6. Nevertheless, it is worthy of question why the Rambam quotes that source verbatim. Often, when mentioning such a law, the Rambam will eliminate particulars that are extraneous to the principle he wishes to communicate.
2. in the ship or in other places.
3. behold, he should sell it to the gentile -- Today, in many Jewish communities, the sale of chametz to gentiles is an almost indispensable element in the observance of Pesach. Nevertheless, the details of the sale and the legal provisions which, a) on one hand, ensure that the gentile is the sole legal owner of the chametz on Pesach, and
b) assure the Jewish owner of receiving the goods in return, or their monetary equivalentare a technical matter which has been discussed by the Rabbis in their responsa over the generations. For this reason, it is not advisable for a person to sell his chametz himself. Rather, he should entrust the local Rabbi with the responsibility of carrying out the sale.
4. Hilchot Avodah Zarah 10:4 states that we should not give presents to gentiles. However, in this instance, giving such a gift will prevent a Jew from violating a Torah prohibition. Hence, there is no objection.
The halachic authorities emphasize that the sale or gift of chametz to the gentile must be formalized by a kinyan (legal transaction) recognized by both Torah and secular law. Thus, the gentile becomes its legal owner.
5. The Shulchan Aruch (Orach Chayim 448:3) states: "Even though the Jew who sells it to the gentile knows that he will not touch it at all, but will watch it for him until after Pesach and then return it to him, it is permitted.⁠"
6. This expression excludes conditional gifts or sales, as explained in the following halachah.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהגהות מיימוניותספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
יִשְׂרָאֵל וְגוֹי שֶׁהָיוּ בָּאִין בִּסְפִינָה, וְהָיָה הֶחָמֵץ בְּיַד יִשְׂרָאֵל, וְהִגִּיעָה שָׁעָה חֲמִישִׁית - הֲרֵי זֶה מוֹכְרוֹ לַגּוֹי אוֹ נוֹתְנוֹ לוֹ בְּמַתָּנָה, וְחוֹזֵר וְלוֹקְחוֹ מִמֶּנּוּ אַחַר הַפֶּסַח; וּבִלְבַד שֶׁיִּתְּנוֹ לוֹ מַתָּנָה גְּמוּרָה.
יִשְׂרָאֵל וְעַכּוּ״ם שֶׁהָיוּ בָּאִין בִּסְפִינָה וְהָיָה חָמֵץ בְּיַד יִשְׂרָאֵל וְהִגִּיעָה שָׁעָה חֲמִישִׁית הֲרֵי זֶה מוֹכְרוֹ לְעַכּוּ״ם אוֹ נוֹתְנוֹ לוֹ בְּמַתָּנָה וְחוֹזֵר וְלוֹקְחוֹ מִמֶּנּוּ אַחַר הַפֶּסַח. וּבִלְבַד שֶׁיִּתְּנֶנּוּ לוֹ מַתָּנָה גְּמוּרָה:
[ד] עיין בהל׳ מאכלות אסורות פ״ג, ע״כ:
כתב הרב: ישראל וגוי שהיו באין בספינה והיה חמץ ביד ישראל והגיע שעה חמישית הרי זה מוכרו לגוי או נותנו לו במתנה וחוזר ולוקחו ממנו לאחר הפסח ובלבד שיתננו במתנה גמורה – אמר המפרש כלומר שימשוך אותו הגוי ויהיה ברשותו ולא יערים בזה כלל וקמ״ל שכיון שמכרו סתם ולא הזכיר שהוא יקח ממנו אחר הפסח שמותר:
(ו-ח) ישראל ועכו״ם שהיו באין בספינה כו׳ על בל יראה ובל ימצא. בתוספתא פרק כל שעה:
תערובת חמץ וכו׳ עד מדברים הנאכלים. לשון מכילתא כל מחמצת לא תאכלו לרבות כותח הבבלי ושכר המדי וחומץ האדומי יכול יהו חייבין עליהן כרת ת״ל חמץ מה חמץ מין אחד שהוא מין גמור יצאו אלו שאינן מין גמור כזו לעבור עליהן בלא תעשה ע״כ:
(ו-ז) ישראל ועכו״ם שהיו באין בספינה וכו׳ – תוספתא.
ומה שכתב: ואם עשה כן ה״ז עובר וכו׳ – הוא כפי דעתו שכתב שהמפקיד חמצו ביד עכו״ם עובר בלאו כנזכר בראש הפרק:
ישראל וגוי וכו׳. תוספתא הביאה הרא״ש פ״ב. ובנוסח אחר כת״י כתוב והגיעה שעה חמישית של י״ד בניסן כיצד יעשה וכו׳.
(ו-ז) ישראל וגוי וכו׳ – ירושלמי פסחים ב,ב (וכן תוספתא ב,יב בשינויים): ישראל וגוי שהיו באין בספינה וחמץ ביד ישראל הרי זה מוכרו לגוי או נותנו לו מתנה וחוזר ולוקחו ממנו לאחר הפסח ובלבד שיתנו לו מתנה גמורה. אומר הוא ישראל לגוי, עד שאת לוקח במנה בוא וקח לך במאתים, עד שאת לוקח לך מגוי בוא וקח לך מישראל שמא אצטריך ואקח ממך אחר הפסח.
והגיעה שעה חמישית – הוסיף רבנו לפי המבואר לעיל (א,ט) שבשעה חמישית עדיין מותר ליהנות מן החמץ אע״פ שאין לאוכלו עוד.
ובלבד שיתננו לו מתנה גמורה – מוכח שלכך התירו לו אם נתן במתנה גמורה, הואיל והוא שעת הדחק ששניהם נמצאים בספינה, ואם יבער את החמץ ויזרקנו לים, לאחר הפסח לא יהיה לו מה לאכול. אבל בסתם לא התירו לתת את החמץ לגוי או למוכרו, כדי שלא יערים. ואם הערים או נתנו או מכרו על תנאי הרי זה עובר על בל יראה ובל ימצא. ראה מה שביארתי לעיל א,ד (ד״ה חמץ).
אבל לא ימכור... על תנאי וכו׳ – כלעיל (הלכה א) שהמפקיד חמצו ביד גוי עובר בלאו, וכל שלא אמר מעכשיו, כמבואר בהלכה ה, הרי החמץ ברשות ישראל.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםהגהות מיימוניותספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(ז) אומר הואא ישראל לגוי, עד שאתה לוקח במנהב בוא וקח במאתים, עד שאתה לוקח מגוי בוא וקח מישראל, שמא אצרךג ואקח ממך אחר הפסח. אבל לא ימכור לוד ולא יתן לו על תנאי, ואם עשה כן, הרי זה עובר על בל ייראה ובל יימצא:
The Jew may tell the gentile:⁠1 "Rather than buy a manah's worth [of chametz], come and buy two hundred [dinars'] worth [of chametz]...⁠2 Rather than buy from a gentile, come and buy from a Jew.⁠3 Perhaps I will need [chametz] and will buy from you after4 Pesach.⁠"
However, he cannot sell or give [chametz] to him on condition. If he does5 so—behold, he transgresses [the prohibitions]: "[leaven] shall not be seen" and "[leaven] shall not be found.⁠"
1. This is a continuation of the above Tosefta, ibid. 2:7.
2. i.e., don't buy a small amount from me; buy a larger quantity. Alternatively, some interpret this quote within the context of the circumstances mentioned in the Tosefta, and explain that the gentile was buying provisions for the journey for himself. The Jew tells him: "Don't buy enough only for yourself; buy for me as well.⁠"
3. i.e., from me
4. The halachic authorities even allow the Jew to promise the gentile a profit. These statement are permitted as long as the Jew does not make a binding commitment. The intimation that he will repurchase the chametz after Pesach is not considered significant.
However, he cannot sell or give [chametz] to him on condition. — This includes all conditional agreements, not only those requiring the gentile to return the chametz after Pesach.
5. behold, he transgresses [the prohibitions]: "[leaven] shall not be seen" and "[leaven] shall not be found.⁠" -- For until that condition is fulfilled, the Jew remains the owner of the chametz.
The above restrictions apply even if the condition is phrased in a manner in which, once the gentile fulfills the condition, he retroactively becomes the owner of the chametz from the time the agreement was originally made. We fear that, perhaps, the gentile will not fulfill his commitment, and thus the Jew will remain the owner of the chametz. Hence, even though the chametz was in the physical possession of the gentile during Pesach, the Jew might be its legal owner. See also Radbaz, Vol. 5, Responsum 1416.
א. בד׳ (גם ק) לית. אך בירוש׳ פסחים פ״ב ה״ב, שם הוא מקור הדברים, כבפנים.
ב. ב2: בארבע מאות. אך בירוש׳ שם כבפנים.
ג. ב1: ואצטרך. ד: אצטרך. וכך הוא בירוש׳ שם לפנינו. אך ע׳ לעיל ג, ד הערה 3.
ד. בד׳ לית. קיצור מכוון.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטהעודהכל
אוֹמֵר הוּא יִשְׂרָאֵל לַגּוֹי ׳עַד שֶׁאַתָּה לוֹקֵחַ בְּמָנֶה, בּוֹא וְקַח בְּמָאתַיִם׳, ׳עַד שֶׁאַתָּה לוֹקֵחַ מִגּוֹי, בּוֹא וְקַח מִיִּשְׂרָאֵל׳, ׳שֶׁמָּא אֶצְטָרֵךְ וְאֶקַּח מִמְּךָ אַחַר הַפֶּסַח׳. אֲבָל לֹא יִמְכֹּר לוֹ וְלֹא יִתֵּן לוֹ עַל תְּנַאי; וְאִם עָשָׂה כֵּן - הֲרֵי זֶה עוֹבֵר עַל ׳בַּל יֵרָאֶה׳ וּ׳בַל יִמָּצֵא׳.
אוֹמֵר יִשְׂרָאֵל לְעַכּוּ״ם עַד שֶׁאַתָּה לוֹקֵחַ בְּמָנֶה בּוֹא וְקַח בְּמָאתַיִם. עַד שֶׁאַתָּה לוֹקֵחַ מֵעַכּוּ״ם בּוֹא וְקַח מִיִּשְׂרָאֵל שֶׁמָּא אֶצְטָרֵךְ וְאֶקַּח מִמְּךָ אַחַר הַפֶּסַח. אֲבָל לֹא יִמְכֹּר וְלֹא יִתֵּן לוֹ עַל תְּנַאי. וְאִם עָשָׂה כֵּן הֲרֵי זֶה עוֹבֵר עַל בַּל יֵרָאֶה וּבַל יִמָּצֵא:
אומר הישראל לגוי עד שאתה כו׳ – פירו׳ עכשיו בא להתיר שאפילו הגוי אינו רוצה ליקח שיאמר לו כבר לקחתי כל הצריך לי ומותר לישראל לומר לו אעפ״י שדי לך במה שלקחת קח עוד את שלי או שהגוי רוצה ליקח מגוי חבירו ואומר לו קח ממני שמא אצטרך לאחר הפסח ולא אקח כי אם ממך וכיון שלא התנה לו בודאי אקח ממך מותר.
ומ״ש: עד שאתה לוקח במנה – הכי מפרשי לה מקצת רבנן קדמאי עד שאתה לוקח במנה בא וקח במאתים שידמה דבר שיש בו אונאה שלוקח ממנו בכפלים ממה ששוה ויש לו לגוי לחזור בו כיון שמוכרו לו מכירה גמורה ומקבל מעותיו ולא התנה לו שיקחנו ממנו אחר הפסח אלא אמר לו שמא אצטרך ברשותא דגוי קאי ומותר אחר הפסח ולא מסתבר דהערמה גדולה היא. ונראה לפרש כגון ישראל וגוי שרוצין להפליג בספינה ערב הפסח והנה הישראל אינו יכול ליקח חמץ הצריך לאחר הפסח צידה לדרכו מפני הפסח ואומר לגוי עד שאתה לוקח צידה לדרכך במאה דינרים בא וקח במאתים לצרכי וצרכך ועד שאתה לוקח מפלטר גוי בא וקח מפלטר ישראל כדי שאוכל אני לאכול ממנו אחר הפסח ומיירי במקום שנהגו שלא לאכול פת של גוים א״נ עד שאתה לוקח מגוי קח מישראל שמבערין חמצן ותמצא בזול שמגלה כל כך ישראל דעתו שמחזר אחר הזול והנני מחלה פניך על זה שאם אצטרך אחר הפסח אקח ממך אפ״ה מותר אע״פ שהגוי קונהו לדעת ישראל ולא יקנהו כי אם לצרכו אפ״ה מכיון שהישראל לא אמר לו בודאי ולא אמר לו תנאי בפירוש אלא שמא לאו שלוחו הוי וברשותו דגוי קאי וזה עיקר ע״כ מהתוספתא ואיתא נמי בירושלמי בהדיא. אך מ״ש הרב אבל לא ימכור לו ולא יתן לו על תנאי ליתיה בתוספתא ולא בירושלמי אלא ביאור הוא שהוסיף משלו. וגרסינן בתוספתא משכיר ישראל בהמתו לגוי להוליך עליה חמץ ממקום למקום ואפילו בתוך הפסח דהא אמרינן ייחד לו בית אין זקוק לבער ובשכירות הוא כדקאמר למימרא דשכירות קניא כו׳ ואפילו שכרו לו בתוך ימי הפסח דהא אמרינן גוי שנכנס לחצרו של ישראל ובצק בידו אין זקוק לבער וזה אחר זמן איסורו הוא שנכנס לחצרו עם הבצק בידו דאי קודם זמן איסורו מאי קאמר והאי דאמרינן בירושלמי בתוך הפסח מהו ר׳ ירמיה אמר מותר ר׳ יוסי אמר אסור הלכתא כר׳ ירמיה וכן פסק הריא״ג. ובשאלתות דרב אחא ואסור ליה לישראל להשכיר בהמתו לגוי להוליך עליה חמץ אפילו ממקום למקום נראה שהוא פסק כר׳ יוסי כיון דאיתותב ר׳ ירמיה כדאיתא התם. מיהו אם השכירה השכר מותר. דדוקא בחמרין וביין נסך קנסו מפני שתופס דמיו ומשום חומרא דיין נסך קנסו אפילו פועל דלא נפיש אגריה אבל בשאר אסורי הנאה שכרן מותר אבל לכתחלה אסור להשתכר באיסורי הנאה וכן נראה שהסכים הרב בעל התוספות והתוספתא שמתיר להשכיר יש לומר דאתיא כר׳ ירמיה דאמר בירושלמי חמץ של נכרי בתוך הפסח מותר ולא קי״ל כותיה. וברייתא דחנות של גוים לא כתבה הרב וראינו גרסות הספרים מוחלפות בה, ברם הכי גריס רבינו האיי גאון והכי פסק חנות של ישראל ומלאי של ישראל ופועלי גוים נכנסין ויוצאין חמץ שנמצא שם אחר הפסח אסור בהנאה וכ״ש באכילה דבתר עיקרא אזלינן דהיינו חנות ומלאי ואין הולכין אחר הפועלים ונמצא דהוי חמץ של ישראל שעבר עליו הפסח. וחנות של גוים ומלאי של גוים ופועלי ישראל נכנסין ויוצאין חמץ הנמצא שם אחר הפסח מותר באכילה ואצ״ל בהנאה דהוי חמץ של נכרי שעבר עליו הפסח ולענין מצות ביעור נמי ודאי בתר רשותא אזלינן שאם החנות של ישראל הוא חייב לבדקו ולבערו ואם החנות של גוים אע״פ שהניח שם ישראל את חמצו אם נתיאש ממנו אין זקוק לבער שהרי אינו מצוי אצלו. והשתא דאתית להכי יפה כוון הרב שלא הזכירה דהא אשמועינן דינא דחמץ של נכרי ושל ישראל שעבר עליו הפסח. ואית מקצת רבנן דגרסי איפכא וסברי דבתר פועלים אזלינן ולא בתר חנות ומלאי ומסתברא כר׳ האיי וכן גריס ר״ש ורב עמרם נמי הכי גריס ושמעינן מינה דבכל חמץ של ישראל קא קניס ר׳ שמעון ואע״ג דעבד ליה ביטול דהכא ודאי מסתמא בעל החנות מבטל כל חמירא דאיתיה ברשותיה ותו לא קא עבר עליה ואפ״ה קנסינן כן נראה מזאת הברייתא וי״ל שדעת הר״ם כן שהרי כתב בפרק ראשון ואפילו הניחו בשגגה או באונס וכן נראה ממ״ש בפרק ג׳ גבי מי ששכח או הזיד כו׳ מפני שהוא אסור בהנאה וכמו שביארנו שם מיהו יש סברא אחרת בזה וכתבנוה בריש פ״ק מהלכות אלו ופי׳ מלאי פת ויין הנמכר לתוכו. ע״כ מפרק כל שעה. וכתוב בספר האורה שאלו את ר׳ ישראל וגוי שיש להם תנור בשותפות מהו לומר לו טול אתה שבוע של פסח ואני אטול אחר כך כנגדך ומהו לאפות בו בשבת ואמר ר׳ מתנה ישראל קודם הפסח ליטול ממנו דמים באותו שבוע ואינה דומה לישראל וגוי שיש להם שדה בשותפות שלא יאמר לו טול אתה חלקך בשבת ואני חלקי בחול לפי שכל הטרחים שהם טורחים בשדה לאמצע וכשעודרין בו בשבת נראה כטורח בשביל ישראל אבל כאן כיון שנטל דמים מתחלה מותר. ע״כ:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

ולא יתן לו – נראה שהוא הפך מ״ש ובלבד שיתננו לו מתנה גמורה:
אומר ישראל וכו׳. תוספתא פ״ב כלשון רבינו ויש גורסין עד שאתה לוקח במאתים קח במנה שהוא יותר בזול עיין להרב ב״י סימן תמ״ח. ומ״ש רבינו אבל לא ימכור ולא יתן לו על תנאי עיין להרב מג״א והרב מגן דוד [ט״ז] אופן תנאי המותר והאסור.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחיד פשוטההכל
 
(ח) תערובת חמץ עוברין עליה משום בל ייראה ובל יימצא, כגון המורייס, וכותח הבבלי, ושיכר המדי, שעושין אותוא מן הקמח, וכל כיוצא באלו מדברים הנאכלים. אבל דבר שיש בו תערובת חמץ ואינו ראוי לאכילה, הרי זה מותר לקיימו בפסח:
[A person] who possesses a mixture of chametz transgresses [the prohibitions]: "[leaven] shall not be seen" and "[leaven] shall not be found" because of it;⁠1 for example: pickle-brine,⁠2 Babylonian kotach, and Median beer,⁠3 which are made from flour.⁠4
[The same applies] to other similar substances which are eaten.⁠5 However, a substance which contains a mixture of chametz, but is not fit to be eaten,⁠6 may be kept on Pesach.⁠7
1. As explained in Halachah 1:6, according to the Rambam a person who eats a mixture of chametz does not transgress the same Torah prohibition as one who eats chametz itself. Hence, he is not liable for the punishment of כרת. The Maggid Mishneh explains that the possession of these mixtures only violates the prohibitions against possessing chametz when they contain a substantial amount of chametz (at least the size of an olive in a quantity to be eaten בכדי אכילת פרס).
Rav Moshe HaCohen maintains that even the possession of a smaller amount violates these prohibitions. Rav Yosef Caro supports this view in the Kessef Mishneh. Although he does not explicitly state so in the Shulchan Aruch (Orach Chayim 442:1) when discussing this law, the later authorities (Shulchan Aruch HaRav, Mishnah Berurah) accept this opinion as binding.
2. a mixture containing brine, fish-hash, flour, and sometimes wine.
3. See Halachah 1:6 for a description of these substances.
4. which are made from flour.
5. or drunk.
6. by human beings.
7. This is called חמץ נוקשה, "hardened chametz,⁠" and is permitted by the Shulchan Aruch (Orach Chayim 447:12). See the following halachot. However, if the substance is originally intended for human consumption and then becomes spoiled, one is considered to have violated the prohibitions against possessing chametz until it becomes spoiled to the extent that it will not be eaten by a dog. (See Halachah 11.)
א. ב2: אותן.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםברכת אברהם על משנה תורההגהות מיימוניותספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךצפנת פענחאבן האזליד פשוטהעודהכל
תַּעֲרֹבֶת חָמֵץ - עוֹבְרִין עָלֶיהָ מִשּׁוּם ׳בַּל יֵרָאֶה׳ וּ׳בַל יִמָּצֵא׳, כְּגוֹן הַמֻּרְיָס וְכוּתָח הַבַּבְלִי וְשֵׁכָר הַמָּדִי שֶׁעוֹשִׂין אוֹתוֹ מִן הַקֶּמַח, וְכָל כַּיּוֹצֵא בָּאֵלּוּ מִדְּבָרִים הַנֶּאֱכָלִים. אֲבָל דָּבָר שֶׁיֵּשׁ בּוֹ תַּעֲרֹבֶת חָמֵץ וְאֵינוֹ רָאוּי לַאֲכִילָה - הֲרֵי זֶה מֻתָּר לְקַיְּמוֹ בַּפֶּסַח.
תַּעֲרֹבֶת חָמֵץ עוֹבְרִין עָלֶיהָ מִשּׁוּם בַּל יֵרָאֶה וּבַל יִמָּצֵא. כְּגוֹן הַמּוּרְיָס וְכוּתָח הַבַּבְלִי וְשֵׁכָר הַמָּדִי שֶׁעוֹשִׂין אוֹתוֹ מִן הַקֶּמַח. וְכׇל כַּיּוֹצֵא בָּאֵלּוּ מִדְּבָרִים הַנֶּאֱכָלִים. אֲבָל דָּבָר שֶׁיֵּשׁ בּוֹ תַּעֲרֹבֶת חָמֵץ וְאֵינוֹ רָאוּי לַאֲכִילָה הֲרֵי זֶה מֻתָּר לְקַיְּמוֹ בְּפֶסַח:
שאלה: קשיא לי מן הנוקשא שנשנית במשנה ואלו עוברין בפסח כותח הבבלי ושכר המדי וחומץ האדומי וזיתם המצרים וזומן של צבעים ועמילן של טבחים וקולן של סופרים ור׳ אליעזר אומר אף תכשיטי נשים והאי עוברין דתנן משום לא יראה ולא ימצא וליכא מאן דפליג אמתניתין דהא הוא שעובר על הנוקשא שהמה זומן ועמילן וקולן והוא ז״ל לא הזכיר איסור זה שהרי לא פרט אלא התערובת וכן אמר: תערובת חמץ עוברין עליה משום בל יראה ובל ימצא כגון המוריס וכותח הבבלי ושכר המדי שעושין אותן מן הקמח וכל כיוצא באלו מדברים הנאכלין. וכן נמי לענין אכילה לא אסר אלא התערובת בלבד אבל הנוקשא לא וקשיא דהא תנן הרי אלו באזהרה ואין בהן משום כרת דאלמא דין הנוקשא כדין התערובת ואמאי קא מחייב אתערובת בלאו כר׳ אליעזר ואנוקשא פטר והא בין רב יהודה דקא מוקים לה למתניתין כר׳ מאיר ובין רב נחמן דמוקים לה כר׳ אליעזר כולהו מודה דמאן דמחייב אתערובת מחייב אנוקשא ולא פליגי אלא בחומר תערובת מן הנוקשא דרב יהודה סבר כיון דר׳ מאיר מחייב אנוקשא בעיניה כל שכן אתערובת דמחייב שהתערובת דבר הנאכל הוא והנוקשא לאו בר אכילה הוא אלא אם כן על ידי הדחק ורב נחמן סבר ר׳ אליעזר היא וכיון דמחייב אתערובת שאינו חמץ בפני עצמו מחייב כל שכן הנוקשא שהוא חמץ בפני עצמו ולעולם כולהו לא ילפיה אלא מדכתיב כל ר׳ מאיר מרבי הנוקשא כל שכן התערובת ור׳ אליעזר מרבי התערובת וכל שכן הנוקשא ותניא כותיה דרב יהודה שלא ריבה ר׳ אליעזר מכל אלא התערובת בלבד אבל נוקשא לא הלכך הויא מתניתין כר׳ מאיר ולעולם בין לרב נחמן בין לרב יהודה אנוקשא חייב ואם תאמר לא אוקימנא מתניתין אליבא דיחיד אלא כדי לבטלה אם כן מאי שנא מתערובת שחייב עליה הוה ליה למיפטר נמי בתערובת ואי מדתניא במכילתא סתם כותיה דר׳ אליעזר באיסור תערובת ולא אמר את הנוקשא מי אלימא ממתניתין הא מתניתין כיון דאוקימנא בדברי יחיד בטלה בריתא נמי הא אוקימנא בפירוש כר׳ אליעזר כל שכן דלאו הלכתא היא...
תשובה: האי נוקשא דהוא חמץ שאין בו תערובת כדאמרת היכי דמי אי ראוי לאכילה הוא כבר חייב על אכילתו כרת ואם אינו ראוי לאכילה פטור הוא על אכילתו ולענין קיומו בפסח אם צורת החמץ ניכרת עובר על קיומו ואם אין צורת החמץ ניכרת אלא נפסדה פטור הוא על קיומו כל אילו הדינין כבר פירש אותם אע״פ שלא פירש לשון נוקשא שאין אנו יודעין מה הוא ביחוד ואם הנוקשא כמו שאמרת זומן ועמילן וקולן של סופרים כבר אמר בגדים וכו׳ ניירות שדבקו אותן בחמץ וכל כיוצא בזה מותר לקיימן בפסח ואין בהן משום לא יראה ולא ימצא שאין חמצו החמץ עומדת מכלל שהחמץ עצמו שדבקו בו אם הוא בפני עצמו אסור לקיימו...
[ה] פסק ראב״ן דבש של עכו״ם אין מחזיקין בו חמץ לומר דיש קמח בו אם לא נדע בבירור אבי״ה, ע״כ:
כתב הרב: תערובת חמץ עוברין על בל יראה כו׳ – אמר המפרש זה ביארנו ונבארהו עדין בסוף הפרק:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ו]

(ח-ט) תערובת חמץ עוברין עליה וכו׳ – ראש פרק שלישי (פסחים מ״ב.) אלו עוברין בפסח כותח הבבלי וכו׳ ופירש רש״י ז״ל אלו עוברין עליהן בבל יראה ובל ימצא וכן פירשו הגאונים ז״ל וכבר נתבאר פ״א שרבינו פוסק שאין בתערובת חמץ לאו באכילתו אא״כ אכל כזית חמץ בכדי אכילת פרס ובודאי לדבריו ה״ה שאינו עובר עליו אלא בתערובת שיש בו כזית בכדי א״פ וזהו שכתב כגון כותח הבבלי וכו׳ אותן שהזכיר פ״א שיש בהן כזית בכדי א״פ וזה הפסק הוא עיקר. ויש מן הגאונים סוברין שאפילו בפחות מכן עובר עליו וגם ראיתי מי שמפרש דברי רבינו כך שאע״פ שאינו עובר באכילתו חייב בביעורו שהרי יש כזית חמץ שם ואע״פ שהוא מעורב בכמה זיתים עובר הוא על קיומו. כך פירש דברי רבינו הרב ר׳ משה הכהן ז״ל וסייע דברי רבינו בדעת זו. וכונת רבינו צריכה לי עיון:
אבל דבר שיש בו תערובת וכו׳ כיצד עריבת העבדנין – ברייתא פרק אלו עוברין (פסחים מ״ה) ת״ר עריבת העבדנין שנתן בתוכה קמח תוך שלשה ימים חייב לבער אחר שלשה ימים אין חייב לבער אמר ר׳ נתן בד״א שלא נתן בתוכה עורות אבל נתן לתוכה עורות אפילו תוך שלשה אין צריך לבער אמר רבא הלכה כר׳ נתן אפילו יום אחד אפילו שעה אחת ע״כ בגמ׳:
תערובת חמץ עוברין עליה וכו׳ – כתב הרב המגיד כבר נתבאר בפרק ראשון וכו׳. ולי יותר מתיישב אצלי פירוש ה״ר משה כהן דאע״ג דללקות על אכילתו בעיא כזית בכדי אכילת פרס לעבור עליו בבל יראה ובל ימצא בבציר מהכי סגי והטעם משום דלענין אכילה כל שהוא פחות מכזית בכדי אכילת פרס ה״ל כאילו אכל חצי זית היום וחצי זית למחר ואינו לוקה שכלל הוא בידינו שכל שאכל כזית איסור ושהה באכילתו יותר מכדי אכילת פרס אין לוקין עליו אבל לעבור עליו בבל יראה כיון שעוברין על התערובת מאחר שיש כאן כזית מה לי שיהיה בכדי אכילת פרס או יותר מאכילת פרס. ומה שהביא ה״ה ראיה ממה שכתב כאן רבינו כגון כותח הבבלי וכו׳ אותן שהזכיר פ״א (שאין) [שיש] בהם כזית בכדי א״פ לאו ראיה היא שהרי ה״ה בעצמו כתב שם בהשיבו להשגת הראב״ד ואני אומר שאין זו השגה שרבינו כבר ביאר הדין במה הוא תלוי ובאר דדוקא כשאכל באלו כזית בכדי אכילת פרס אע״פ שבדרך אכילתן אין שם השיעור הזה לפי דרכן של בני אדם ולזה כתבו בהל׳ כגון כותח הבבלי מ״מ אם אכלו ודאי לוקה, עכ״ל. הרי שהוא אומר דלפי דרכן של בני אדם בכותח וכיוצא בו אין בהם כזית בכדי אכילת פרס ובפרק א׳ לפי שהוצרך לחלק בין יש בהם כזית בכדי א״פ לאין בהם נקט יש בהם כזית ברישא והדר אמר דכי אין בו כזית אינו לוקה וכן דרך המדברים למינקט הן קודם ללאו אבל הכא נקיט סתמא לפי דרכן של בני אדם שאין בו כזית בכדי אכילת פרס ועוד שכיון שלמעלה בפ״א חילק בין יש בו כזית בכדי אכילת פרס לאין בו וכאן כתב סתם הא ודאי לא שני ליה לענין זה בין יש בו כזית בכדי אכילת פרס לאין בו:
תערובת חמץ עוברין עליה משום בל יראה ובל ימצא – ריש פרק ואלו עוברין (דף מ״ב) כו׳ ופי׳ רש״י ז״ל ואלו עוברים עליה כו׳ כן כתב ה״ה ז״ל. וא״ת למה ליה לה״ה לומר דרבינו מפרש כפירוש רש״י כיון שהוא סבור דדעת רבינו הוא דמה שעובר בבל יראה הוא היכא דאיכא כזית בכדי א״פ אפילו יפרש כפירוש התוספות מאי אלו עוברים ר״ל עוברים מעל השלחן אבל ליכא לאו בשהייה אתי שפיר דע״כ לא קאמרינן הכי אלא משום דבגמרא לא מרבינן ליה מכל מחמצת ואפילו באכילה לית לן איסורא אלא מרבויא דכל ולהכי בשהייה דליכא רבויא ליכא לאו אבל בכזית בכדי א״פ דאיכא רבויא ודאי דאיסורו בשהייה כחמץ גמור. וי״ל דה״ה לא כתב כן אלא מפני שיש פי׳ אחר בדעת רבינו דאפילו בדליכא כזית בכדי א״פ חייב בשהייה וכדכתב לקמיה בשם הרמ״ך ואם היה מפרש רבינו כפי׳ התוספות אין מקום לפי׳ זה כלל דהא אפילו לר״א ליכא לאו בשהייה בדליכא כזית בכדי א״פ כ״ש לרבנן אבל אם יפרש כפי׳ רש״י ז״ל יש מקום לשני הפירושים ולהכי כתב ה״ה דיש לומר דרבינו מפרש כפירוש רש״י ז״ל ולהכי כונתו צריכה עיון אם הוא כפירוש הראשון או כפירוש השני:
תערובת חמץ וכו׳. כן פירש רש״י ורבינו בפירוש המשנה דף מ״ב דעוברין דקתני מתניתין היינו בבל יראה ובל ימצא וכו׳ ומ״ש שם לר׳ אליעזר דאסר אף טפולי נשים משום גזרה שמא ישרו אותו האבק בשעת הרחיצה וכו׳ ע״כ. וקשה קצתדכיון דפירש ז״ל דעוברין היינו על בל יראה ובל ימצא מעתה ר״א דקאי את״ק משמע דעוברין נמי קאמר וי״ל דכוונתו דר״א עיקר דינו לאסור אותו טיפול אטו שמא יבא לרחוץ בו ע״י מים ואז קעבר אלאו ועיין עוד להרב המגיד ומרן ז״ל. ומבואר הדבר דבפחות מכזית חמץ אפילו בעין אין אסור לקיימו מדין תורה כלל ולא שייך בזה דין חצי שיעור דזה לא נאמר אלא לענין אסור אכילה דילפינן מכל חלב כדאיתא בריש פרק יוה״כ. ותו דבל יראה ובל ימצא חידוש הוא דאין לנו כיוצא בו בכל התורה כולה ומסתברא דאין לך בו אלא חידושו כדאמרינן בעלמא ועיין עוד להפר״ח סי׳ תע״ז.
תערובת חמץ עוברים עליו משום ב״י כו׳ – כתב ה״ה ריש פ׳ א״ע בפסח כותח הבבלי כו׳ ופרש״י ז״ל א״ע עלייהו בב״י כו׳ אמנם התוס׳ ז״ל שם משם ר״ת ז״ל חלקו על רש״י וכתבו דכיון דנפ״ל מריבוייא דכל מחמצת דוקא לאכילה דאתרבי מקרא מיחייב אבל לעבור עליו בב״י כיון דליכא ריבוייא לא מיחייב ואלו עוברים פי׳ מעל השולחן דאין נאכלין ומשמע מדבריהם דדוקא מעל השולחן עוברין אבל להצניע מותר דכל דליכא ב״י לא מיחייב לבעורינהו וכ״כ התוס׳ בר״פכ״ש ד״ה ר״י דלר״ת מותר להשהות כותח הבבלי בפסח וכ״כ הרא״ש שם לחד תי׳ יע״ש אך התוס׳ ז״ל בריש פסחים כתבו משם רשב״א דאפילו לפירוש ר״ת דליכא ב״י בתערובת חמץ מיחייב לבעוריה מדרבנן והוכיח כן ממתני׳ דא״ע דמ״ח דתנן שאור ישרף והאוכלו פטור דברי ר״י והיינו חמץ נוקשה כדמוכח התם ואי מותר להשהותו אמאי ישרף ישהה אותו עד אחר הפסח יע״ש:
וצריך להבין לדעת התוס׳ דר״פכ״ש והרא״ש ז״ל דמה יענו לההיא דשאור ישרף וכן ק׳ לדעת הטור ז״ל שכתב בריש סי׳ תמ״ב דלרבנן אפי׳ לאו אין בו אלא איסורא בעלמא ולדבריהן מותר להשהותו שהרי הך מתני׳ ר״י היא דס״ל דח״נ אפי׳ לאו אין בו וכדקתני והאוכלו פטור ואפ״ה קתני ישרף:
וראיתי להר״ב מ״א ז״ל סי׳ הנז׳ שתי׳ לזה דלדעת הטור צ״ל דמתניתין מיירי בי״ט דלאפותה אי אפשר מכיון דאסור באכילה מדרבנן והטלה לצונן נמי לא מהני מכיון שהתחיל להחמיץ והילכך ישרף מיד עכ״ד ודבריו סתומים דא״כ אי מתני׳ מיירי בי״ט היכי קתני ישרף הא הו״ל הבערה שלא לצורך ואם נאמר דס״ל להטור ז״ל כדעת אחיו הר׳ יחיאל ז״ל שהביא בסי׳ תמ״ו דהמוצא חמץ בי״ט אם לא ביטל מעי״ט דיכול לשורפו כיון שיש מצוה בשריפתו וא״כ ה״נ גבי שאור שנתחמץ בי״ט כיון שלא היה בכלל הביטול מעי״ט יכול לשורפו מטעם מתוך כדי שלא יחמיץ ויעבור בב״י א״כ ק׳ דיאפנה בי״ט משום מתוך כיון שיש מצו׳ באפייתו כדי שלא יחמיץ ומאי אולמי׳ דאפיה מהבער׳ שהרי אפי׳ באפי׳ ובישול אמרי׳ מתוך כדמוכח מסוגיא דפ״ק די״ט ואף לדעת רבי׳ ז״ל שכתב בפ״א מה׳ י״ט דדוקא בהוצאה והבערה אמרי׳ מתוך אבל בשאר מלאכות לא היינו משום דרבינו דחה אותה סוגיא די״ט מכח סוגיא אחריתי וכמו שמבואר בהר״ב פר״ח שם יע״ש וכבר כתוב אצלי בזה במ״א:
אמנם לפי סוגיא די״ט עכ״ל דבאפייה ובשול נמי אמרינן מתוך וא״כ לפי אותה סוגיא תקשי דאמאי ישרף ותו שסברת רבינו הלזו נראה דיחידאה היא כמו שיראה הרואה לשם:
ומוהר״י איסקאפה ז״ל בס׳ ראש יוסף תי׳ דס״ל ז״ל דכיון שהגיע לשיעור קרני חגבים לר״י או הכסיפו פניו לר״מ מיד מחמיץ והילכך חשו חכמים שלא יאפנה שמא מתוך כך יחמיץ יעויין שם אך אכתי ק״ל מאותה שאמרו בפרק כ״ש דף ל״ו ע״א אין לשין עיסה ביין ושמן ודבש ואם לש רג״א תשרף מיד ופי׳ רש״י דאפי׳ לר״י דאמר מ״פ אין מחמיצין ל״ק הך דאיהו אין חייבין כרת על חימוצו קאמר ולא הוי חמץ גמור אבל חמץ נוקשה מיהא הוי ואותו חימוץ הן ממהרי׳ להחמיץ ואי אפשר לשומרן והתוס׳ ז״ל בד״ה מ״פכתבו משם ר״ת דהך בריי׳ מיירי במ״פ עם מים דמ״פ עם מים ממהרי׳ להחמיץ ולא הוי אלא חמץ נוקשה וכ״כ הרא״ש והסמ״ג יע״ש והשתא ק׳ דלפי דעתם ז״ל דח״נ כיון שאינו חייב כרת לא מיחייב לבעוריה אמאי קאמר דישרף מיד ישהא אותו עד אחר הפסח דבהא לא שייכא תיר׳ ז״ל ובשלמא לדעת הטור ז״ל דס״ל דלר״א אסור להשהותו איכא למימר דר״ג ס״ל כר״א אך לדעת הסמ״ג והרא״ש לחד תירוץ דאפילו לר״א לא מיחייב לבעורינהו קשה:
ולכן נ״ל ליישב דס״ל ז״ל דמתני׳ דקתני שאור ישרף כו׳ היינו משום דר״י לטעמיה דס״ל דחמץ לאחר הפסח אסור בהנאה ד״ת דנפ״ל מתלתא קראי כדאיתא בפ׳ כ״ש והילכך לר״י כי היכי דח״נ בתוך הפסח אסור מדרבנן גזירה אטו חמץ ד״ג ה״נ איכא למגזר לאחר הפסח אטו חד״ג דאסור מן התורה משא״כ לר״ש דקי״ל כוותיה דחמץ לאחר הפסח אינו אסור אלא משום קנסא הואיל ועבר עליה בב״י ליכא למגזר אלא בחמץ גמור דעבר בב״י אבל בחמץ דרבנן לא וליכא למימר דנגזור ח״נ אטו חמץ גמור דהא הו״ל גזירה לגזירה והילכך קתני מתני׳ דישרף דלא נפקא לן מידי במאי דמשהי׳ אותו שהרי אפי׳ ישהא אותו לאחר הפסח אסור בהנאה כדכתבי׳ ומכח זה נראה שהוצרכו התוספ׳ ז״ל לומר דאפילו לר״י מותר ח״נ לאחר הפסח משום דאי הוה אסור לא הוה ק״ל מידי אמנם לדעת הטור ז״ל ודעימיה איכא למימר דס״ל כדכתיבנא (ובהכי הוה ניחא לי שרבינו ז״ל בפ״ה דין י״ג כשהביא דין שאור שהכסיפו פניו כתב ה״ז אסור לאוכלו והשמיט ישרף האמור במשנה משום דס״ל דההיא ר״י היא דלטעמיה אזיל כדכתיבנא אלא שה״ה ז״ל בפרקין דין א׳ כתב בדעת רבינו דח״נ אסור לקיימו יע״ש ועיין בהר״ב מ״ק) וההיא דפ׳ כ״ש א״ל דר״ג ס״ל כר״י ומש״ה קאמר דישרף מיהו ללישנא דישרף מיד ק״ק דמשמע דצריך לשורפו מיד הא להשהותו ולשורפו לא ואפשר עוד לומר דס״ל להרא״ש וסיעתיה כמ״ש התו׳ בר״פכל המנחות ד״ה אי לחד תי׳ דרחב״ג דקאמר מחמיצין בתפוחים ס״ל דמ״פ עם מים מחמיצין חמץ גמור ור״ל דקאמר אין חייבים על חימוצו כרת והוי ח״נ אתי כת״ק דרחב״ג ע״ש וא״כ איכא למי׳ דר״ג דקאמר ישרף מיד ס״ל כרחב״ג דהוי ח״נ ומ״ש דמיירי כשיש בו מים היינו משום דבאין בו מים לכ״ע אין מחמיצין כלל וכן מצאתי בתשובת הרשב״א שצידד לומר כן דאפשר דר״ג סבירא ליה כרחב״ג יע״ש מיהו אכתי ק׳ ממ״ש שם ד״מ ע״ב אמתני׳ דאין נותנין קמח לתוך חרדל או חרוס׳ ואם נתן יאכל מיד אר״ב מחלוק׳ לתוך החרדל אבל לתוך החרוסת ד״ה ישרף מיד וכתב הרא״ש שם דמיירי בשיש בו מעט מים מעורב דאל״כ מ״פ אין מחמיצין וכ״כ ה״ה ז״ל בפ״ה וכל המפרשים ז״ל והשתא לפי דעתם ז״ל דמ״פ עם מים הוי חמץ נוקשה היכי קאמר דישרף מיד ואף לפי מ״ש אינו אלא לרחב״ג דס״ל דהוי ח״נ ולית הלכתא כוותיה והיכי קאמר ד״ה ומהיותר תימה על הטור ז״ל דבסי׳ תס״ד כתב וז״ל חרדל או שאר טיבולין שיש בהן מים אין נותנין בהן קמח כו׳ ובשאר טיבולין כיון שאין חדין ודאי מחמיץ וצריך לשורפו מיד עכ״ד ואילו בסימן תס״ב כתב בפשיטות דמ״פ עם מים הוי ח״נ ואין בו כרת וא״כ כפי מה שפסק בסימן תמ״ב כרבנן דח״נ אפי׳ לאו אין בו ומותר להשהותו מדכתב ולזה הסכים א״א הרא״ש ז״ל איך סתם וכתב דצריך לשורפו מיד והול״ל שישהא אותו עד אחר הפסח כמסקנת הרא״ש וצ״ע כעת:
ואשר אני אחזה ליישב בהציע שאול דלפי דעת הטור וסיעתיה דס״ל דמ״פ עם מים הוי ח״נ ואינהו ס״ל כר״י דח״נ לא אסור אלא מדרבנן אם כן ק״ט דקרא דכתיב במנחות בפ׳ ויקרא כל המנחה אשר תקריבו לה׳ לא תאפה חמץ היכי משכחת לה דהא קרא במנחת מרחשת הטעונה שמן כתי׳ וא״כ הו״ל מ״פ עם מים ואין מחמיצין ובפרק כל המנחות דף נ״ו פרכינן לרבי יוסי הגלילי דאמר כל המנחה לרבות מנחת נסכים לחימוץ דמ״פ הן ומ״פ אין מחמיצין ומשני לה ופרש״י והתוספ׳ שם דבשאר מנחות ל״ק ליה דכיון דשמנן מועט יודע הי׳ שמגבלן במים דבלא״ה אי אפשר לגבל אבל מנחת נסכים שמנן מרובה וס״ד שאין בהן מים יע״ש והשתא לפי דעתם ז״ל תקשי להו קרא דלא תעשה חמץ דשאר מנחות נמי היכי משכחת לה כיון דמ״פ עם מים הוי ח״נ ובריש כל המנחות משמע בהדיא דשאור דר״י לר״י לא הוי חמץ לענין מנחות לעבור עליו בלאו דלא תאפה חמץ ולכן נ״ל דס״ל ז״ל דהא דאמרינן בא״ע דלר״י ח״נ אינו עובר עליו בלאו היינו דוקא בהנהו דקתני מתני׳ זומן ועמילן וקולן של סופרים דכל הני לאו בני אכילה נינהו וכמ״ש רש״י ז״ל דמ״ג ד״ה כותח וכן שיאור דר״י לר״י אינו ראוי לאכילה הואיל והחמיץ קצת ולא גמר להחמיץ וכמ״ש רש״י ז״ל בד״ה אתאן לר״מ משו״ה אינו עובר עליו אמנם בעיסה הנילושה בשמן ומים כיון דחזי לאכילה שהרי עבידי אינשי דעבדי הכי והתורה נמי אחשביה אכילה בכל המנחות הטעונות שמן הנאכלין לכהנים משו״ה אע״ג דאין חימוצו יפה כ״כ כעיסה הנילושה במים עבר עליה בלאו ומוכח להו הכי ממימרא דר״ל דקאמר עיסה שנילוש׳ ביין כו׳ אין חייבין על חימוצה כרת דכיון דקי״ל הלכתא כרבנן דר״א דח״נ דרבנן מאי אין חייבין על חימוצה כרת דקא׳ משמע דהא מילקא לקי כמ״ש הרא״ש שם מש״ה ס״ל ז״ל דאפילו למאי דקי״ל כרבנן דר״א הכא מודו דלקי מיהא וה״ט דלענין מלקות ילפי׳ ממנחות דכי היכי דהתם הוי מ״פ עם מים ואפי״ה הזהירה תורה שלא תאפה חמץ ה״נ לענין חמץ בפסח אבל כרת דחמיר לא ילפי׳ מלאו וא״נ ס״ל לר״ל דאפי׳ רבנן דלא דרשי כל היינו דוקא גבי ערובין וח״נ דאלו עוברי׳ דאין סברא לרבות כיון דלא חזו לאכילה אבל עיסה הנילושה במ״פ עם מים כיון דחזי לאכילה אע״ג דאין חימוצו יפה כ״כ מרבינן ליה מריבויא דכל דבדבר שיש סברא לרבות אפי׳ רבנן דרשי כל כמ״ש התו׳ שם ד״ה מאן יע״ש ומשו״ה בכרת דליכא ריבויא דכי כל אצטריך לרבויי נשים דאי הוה כתיב כל לא הוה מרבינן מיניה נשים דאין סברא לרבות משום היקשא וכמ״ש התוס׳ שם אין חייבין על חימוצו כרת ובהכי אתו כהוגן דברי הטו׳ והרא״ש והרי״ף ז״ל שפסקו כרבנן דר״א דח״נ דרבנן והביאו מימרא דר״ל כלשונה דאין חייבי׳ על חימוצו כרת דמשמע דמילקא לקי כמ״ש הרא״ש בהדיא ועיין בס׳ ראש יוסף סי׳ תס״ב שנתקשה בזה:
גם מה שהקשה מוהראנ״ח ז״ל בס׳ מים עמוקים סי׳ ע״ג לדעת הרי״ף ז״ל דס״ל דמ״פ עם מים הוי ח״נ וכמ״ש הר״ן והרשב״א בסימן של״ג שזהו דעת הרי״ף א״כ איך כתב בא״ע דהא דתנן שכר המדי וחומץ האדומי בדאית ביה מיא עסקינן אבל לית ביה מיא לא וקי״ל מ״פ א״מ כו׳ הא שכר המדי וחומץ האדומי חשיבי ליה בגמרא חמץ נוקשה ע״י תערובת דאמרינן התם ת״כ דר״י כל מחמצת לא תאכלו לרבות כותח הבבלי ושכר המדי וחומץ האדומי כו׳ מאן שמעת ליה דאמר על עירובו בלאו ר״א ואילו נוקשה בעיניה לא קתני ש״מ נוקשה לר״א לית ליה ולדעת הרי״ף ז״ל הא ע״כ אית ליה מדקתני חומץ האדומי יע״ש מה שתירץ שלכאורה יש להקשות עליו דכיון דמ״פ עם מים הוי פלוגתא דת״ק ורחב״ג אי הוי ח״נ או ח״ג א״כ מנ״ל לתלמו׳ דר״א ס״ל כרחב״ג אדתקשי ליה לר״י אך המעיין בדברי התו׳ שם בד״ה ואילו נוקשה יתיישב ואין להאריך ודו״ק:
האמנם כפי מ״ש נראה דלא ק״מ דמאי דקאמר תלמודא התם ואילו נוקשה בעיניה ל״ק היינו ההיא דזומן של צבעים וכל הני דקתני דלא חזו לאכילה דבהא הוא דפליגי אבל חומץ האדומי אע״ג דהוי מ״פ עם מים מודו כ״ע דעובר עליו בלאו כיון דהא מיהא חזי לאכילה וכמ״ש וממילא רויחא נמי קושין דאקשינן לעיל כמובן כנ״ל ליישב דעת הטור ז״ל:
וכפי זה נראה שאף לדעת הטור וסיעתיה דס״ל דח״נ דרבנן אפשר לומר דס״ל כדעת רבינו ז״ל שכתב בפ״ו דמצה שלשה במ״פיוצאין בה י״ח דלא מקרי מצה עשירה אלא בנילוש׳ ביין ושמן ולאפוקי ממ״ש הפר״ח ז״ל בסימן תס״ב סק״א שדין זה אינו אלא לדעת הרמב״ם דס״ל דמ״פ עם מים מחמיצין ומשמע דהוי ח״ג ולפיכך יוצא בה י״ח אבל לדעת התוס׳ שכתבו דמ״פ עם מים הוי ח״נ וכן דעת הטור ואינהו ס״ל דח״נ דרבנן אין קיום לדין הרמב״ם דאפי׳ נימא דעיסה שנילושה בשאר מ״פ הוי לחם עוני ולא מקרי מצה עשירה אפ״ה אינו יוצא משום דקרא כתיב ושמרתם את המצות דבעי שימור ובלש במ״פ עם מים לא בעי שימור מן התורה יע״ש אכן כפי מ״ש אף הטור ז״ל אפשר דיודה בזה משום דמ״פ עם מים הוי ח״ג דבר תורה וסעד לזה ממ״ש הטור סימן תנ״ה וז״ל והרבה נוהגין שלא ליתן מלח בפת בפסח כו׳ וי״א שבלילה הראשונה אין ליתן בה מלח משום מצה עשירה וגם זה אינו שאינ׳ נקראת מצה עשירה כו׳ והשתא ק׳ דלפי מ״ש הטור סימן תס״ב דמלח דינו כמ״פ א״כ היאך התיר ליתן מלח בלילה הראשונה דל מהכא טעמא דמצה עשירה אפי׳ הכי אינו יוצא בה משום דקרא כתיב ושמרתם דבעי שימור ועיסה זו לא בעי שימור מן התורה דהו״ל ח״נ דאין איסורו אלא מדרבנן ולדעת הפר״ח ז״ל צ״ל דכיון דאין נותנים בה אלא מלח מועט הו״ל מ״פ מועטין ומים מרובין ומחמיצין ח״ג וכמ״ש בסמוך ודו״ק:
אלא שמדברי אביו הרא״ש ז״ל משמע דלא ס״ל לחלק בהכי ממה שהקשה בפר׳ כ״ש לפי מה שהבין בדעת הרי״ף ז״ל דמ״פ עם מים אין מחמיצין כלל ממ״ש בותיקא דבמיא ומילחא אסור אע״ג דהוי מ״פ עם מים ואם איתא דיש לחלק לפי דעתו בין מ״פ מועטין דהוי ח״ג ובין מ״פ מרובים דהוי ח״נ מאי ק״ל להרי״ף נימא דה״נ לדעת הרי״ף מ״פ מרובים עם מים אין מחמיצין כלל ומ״פ מועטין עם מים מחמיצין והיינו ההיא דותיקא דאורחא דמילתא מילחא דהוו מ״פ הוו מועטין אלא משמע דלא ס״ל לחלק בהכי ודו״ק:
אך דעת התוס׳ בפרק כ״ש בד״ה הנזכ׳ נראה דס״ל דמ״פ עם מים דינו כח״נ דכל הני דא״ע מדהוצרכו לומר דמתניתין איירי שהשעורים שורין אותן במים קודם שמשימין אותן ביין וכן נראה מדברי התוספות דפרק כל המנחות ד״ה אין מחמיצין יע״ש ולפי דבריהם צ״ל דר״י דס״ל דח״נ דרבנן ס״ל דמ״פ עם מים הוי ח״ג דאם לא כן ק׳ קרא דלא תאפה חמץ האמור במנחות הטעונות שמן ובהכי ניחא לי מאי דק״ל בדברי התוס׳ דפ׳ כל המנחות דנ״ג ד״ה אי דר״מ לר״מ כו׳ שהק׳ וז״ל ולקמן פליגי רחב״ג ורבנן אי מחמיצין בתפוחים כו׳ אבל במסקנא דקאמר לרבנן דהוי נוקשה ואפ״ה אמר רחב״ג דמחמיצין בתפוחים פליגי אי חשיב ח״נ כח״ג לענין לחמי תודה ושתי הלחם וקשיא ההיא דחולין דמשמע דלכ״ע חשיב חמץ כו׳ יע״ש וכן הקשו שם בחולין וק״ט לכאורה דמאי קושיא נימא דרבנן דרחב״ג דס״ל דאין מחמיצין בתפוחים ס״ל כר״י דח״נ אינו אסור אלא מדרבנן אמנם לר״מ דסבירא ליה דח״נ לוקין עליו ה״נ לענין לחמי תודה חשיב ח״ג והיינו דפריך אי דר״מ לר״מ מדלקי עליו חמץ הוא אכן כפי מ״ש הנה נכון דעכ״ל דרבנן דס״ל דמ״פ עם מים הוי ח״נ לפי שיטת׳ ז״ל שכתבו לקמן דהא דמחמיצין בתפוחים מיירי במ״פ עם מים ע״כ דס״ל לרבנן דר״מ דח״נ לקי עליה דאי הוי דרבנן א״כ קרא דלא תאפה חמץ דכתיב גבי מנחות היכי משכחת לה:
וא״נ אפשר לומר דס״ל דהא דאמר ר״ל עיסה שנילוש׳ ביין ושמן אין חייבין על חמוצה כרת היינו דוקא כשאין ביה רוב מים והכי דייק לישנא דנילושה דעיקר לישתה יין ושמן אלא שנתנו בו מעט מים אבל כל שנתנו בו רוב מים בתר רובא אזלינן ומחמיצין ח״ג והילכך בשאר מנחות ששמנן מועט לוג שמן לעשרון הזהירה תור׳ שלא תעשה חמץ כשיתנו בו רוב מים:
ובהא ניחא לי מה שהקשה מוהראנ״ח סימן הנז׳ לדעת התוס׳ דמפרשים אין מחמיצין כלל וההיא ברייתא דכל המנחות דאין מחמיצין בתפוחים ואמרינן עלה בגמרא דח״נ מיהא הוי מיירי במ״פ עם מים דא״כ לפי מאי דס״ד התם בתלמודא דמ״ד אין מחמיצין בתפוחים ס״ל דלא הוי חמץ כלל א״כ תקשי ליה דהא כמה מנחות שיש בהם שמן והזהירה תורה עלייהו לא תאפה חמץ משמע דבאים לידי חמוץ יע״ש ולפי מ״ש י״ל דהך בריי׳ מיירי כשאין נותנים בו רוב מים אבל כל שרובו מן המים מודה דהוי חמץ גמור ואין זה דוחק שהרי לדעת רש״י ג״כ ס״ל דבריי׳ מיירי במ״פ לבד אבל כל שנותנים בו מים מודה דהוי ח״ג ומחמיצין בתפוחין וכמ״ש הרב ז״ל אלא דק״ק דא״כ מאי פריך אלא הא דתניא תפוח שרסקו ונתנו לתוך העיסה וחמצה הרי זה אסור לימא רחב״ג היא ולא רבנן ואמאי לא קאמר דאפילו רבנן היא ומיירי במ״פ עם מים דהכי מוכח לישנא דנתנו לתוך העיסה דמשמע שכבר היתה עיסה ונילוש׳ במים וי״ל ודוק:
כיצד עריבת כו׳. עיין בהשגות נ״ל דס״ל לרבינו דאף אם לא נפסל לכלב דכיון שנשתנה צורת החמץ אין עליו שוב שם גדר חמץ ואף אם מתחילה היה חמץ כמו בהלכה י׳ ובהלכה י״א גבי בגדים וכמ״ש רבינו ז״ל בהלכות כלאים גבי פשתן וקנבוס וגם לאחר הביעור והך דהלכה ט׳ מיירי בלא נפסל לכלב ולא נשתנה צורתו אז בעי לפני הביעור נמצא כך דאם נפסל מלאכול לכלב אף אם לא נשתנה צורתו ואף לאחר הביעור מותר להשהה אותו ואם נשתנה צורתו אף בראויה לכלב ג״כ מותר להשהה ואם קודם הביעור נפסל מאכילת אדם ג״כ מותר להשהה ועי׳ במה דפליגי הרא״ש ז״ל ורבינו בהל׳ טומאת אוכלים פ״ב הי״ד והלכה י״ח על הך דכריתות ד׳ כ״א וכאן ד׳ מ״ה ע״ב גבי הך מחלוקת דר״נ ורבנן דרבינו ז״ל ס״ל דרק אם נטמאה אז לא פקעה ממנה הטומאה עד שתיפסל מאכילת כלב וזהו מה דאמר בנזיר ד׳ נ׳ וכ״מ דטומאה קלה עד לכלב אבל כ״ז שלא קבל טומאה אז משנפסל מאכילת אדם שוב לא מיקרי אוכל לקבל טומאה וזה רק אם לא נשתנה צורתו אבל נשתנה צורתו זה הוה בכלל מש״כ רבינו שם בהל׳ י״ח יבש כחרס ועי׳ נזיר ד׳ נ׳ ע״א ונדה ד׳ נ״ה ועי׳ פסחים ד׳ ט״ו ע״ב שאני התם דעפרא בעלמא גבי פת שעפשה דאמר שם דהוה עפרא ואפשר שם דר״ל משום מה שכתב הרמב״ן ז״ל במלחמות פ״ג דב״מ על הך דד׳ ל״ח ע״א דתרומה אם אינה ראויה לאכילת אדם פקעה ממנה הקדושה ועי׳ בירושלמי פ״ב דמעש״ש דשמן של מעש״ש שנסרח פקעה ממנה הקדושה משא״כ בשל שביעית והטעם משום דקדושת שביעית נהגה גם באוכלי בהמה גם לשיטת רבינו י״ל דעפרה היינו אם עדיין לא קיבל טומאה הוה כמו עפרה ועי׳ בירושלמי פ״ג דתרומות ה״א גבי קישות ונמצאת מרה ובחלה פ״ד ה״ו ע״ש בירושלמי והך הפת שעיפשה דגמ׳ דידן ד׳ מ״ה ע״ב בלא נפסלה מאכילת כלב ולכך דייק רבינו לשון עצמה דהנה עי׳ בנדה דף נ׳ ע״ב גבי גוזל שנפל לגת מה דפליגי שם ריב״נ ורבנן אם טמא אם חשב עליו לכלב אם טהור. ועי׳ בטהרות פ״ז מ״ו עי׳ בדברי רבינו ובר״ש דפליגי רק בנפל לגת דהוא עצמו אינו מאוס רק הגת מאסתו ס״ל לרבנן שם דאם חשב עליו לאדם אף דאינו ראוי לאדם מ״מ מטמא טומאת אוכלים וריב״נ ס״ל דמטמא אף אם לא חישב עליו לאדם והטעם כיון דהוא עצמו אינו מאוס רק נמאס ע״י דבר אחר שפיר י״ל עליו שם אוכל ועי׳ שם בפיהמ״ש מה שביאר שם לא כשיטת התוס׳ בנדה שם וה״נ גבי חמץ דאם נתעפש ע״י סיבה אחרת אז חייב לבער ובזה א״ש מה שהקשה התוס׳ פסחים ד׳ כ״א ע״ב ד״ה חרכו מהך דשם דף ז׳ ע״ב ע״ש ועי׳ בתוספתא פ״ג דפסחים דאמר שם בצק שעיפש או שיבש וי״ל זה ראיה לשיטת הראב״ד ז״ל לעיל פ״א ה״ב דרק בצק ע״ש אך גבי קילור ורטיה ושאר דברים אף שנתקלקל ע״י שאר דבר לא ע״י עצמו ונתן לתוכו חמץ מ״מ מותר לקיימו לשיטת רבינו מחמת שנשתנה הצורה והראב״ד ז״ל השיג עליו וכתב דמאחר קבל הטעם ר״ל דהשינוי הוא מחמת דבר אחר ולא מחמת עצמו וצריך לבער ועיין ב״ב דף פ׳ ע״ב כגון שזב ע״ג כו׳ ע״ש ברשב״ם והראב״ד ז״ל הולך לשיטתיה דאם היה עליו שם אוכל מתחלה אף דעדיין לא קיבל טומאה שוב מקבל טומאה עד שיפסל מאכילת כלב ולכך פליג כאן על רבינו דאם נתחמץ תחלה ואח״כ נסרח אף קודם הפסח בפסח צריך לבער כ״ז שלא נפסל מאכילת כלב ורבינו ז״ל ס״ל דבזה אין צריך לבער רק אם נתחמצה ובא הפסח ואח״כ נסרח דזה הוה כמו כבר קבלה טומאה כמו שכתבתי וא״ש ועי׳ בנדה דף נ״ו ע״א ע״ש ומש״כ בזה לעיל ועי׳ בתוספתא סוף פ״א דמס׳ דמאי גבי פת המרחץ פטורה מן הודאי ומה דאמר שם רשב״ג דאינו מטמא טומאת אוכלים וטס״ו שם ועי׳ במנחות ד׳ ס״ט ע״א גבי חטים שבגללי בקר ובגרסת רבינו שם פ״ב מהל׳ טומאת אוכלים ועי׳ חולין ד׳ ע״ז ע״ב גבי עור חמור דלא מהניא מחשבה וע׳ בחלה פ״א מ״ח דאמר שם בין כך ובין כך מטמא טומאת אוכלים ועיין שם מש״כ רבינו ז״ל בפהמ״ש דנראה שם דאף אם חשב מתחלה לכלבים מטמא טומאת אוכלים וא״צ מחשבה והנה עי׳ בנדה דף נ׳ ע״א גבי עולשין דאם חשב עליה לבהמה לא מהניא הכשר וע״ש בתוס׳ ד״ה שזרען ע״ש אך עולשין מבואר בירושלמי פ״ז דשביעית ופ״ו דסתמא הם למאכל בהמה ובזה א״ש הך דפסחים ד׳ ל״ט ע״א מה דפליגי שם אם עולשי שדה ראויה למרור דפליגי בזה דהא מבואר שם בגמ׳ דמאכל בהמה פסול למרור דבעיא ניקח בכסף מעשר ועיין בתוס׳ נדה ד׳ נ״א ע״א דבחצר וגינה שאני משדה ולכך ס״ל לת״ק דעולשי שדה אין יוצא בהם ידי מרור ובזה א״ש הך דסוכה די״ג ע״ב בתוס׳ ד״ה ירקות דס״ל לרש״י דאינן מקבלים טומאה ע״ש בתוס׳ מה שהקשה עליו ובזה א״ש דכ״ז דלא חשיב עליהם למאכל אדם אינו מטמא טומאת אוכלים ועי׳ בנדה ד׳ נ״א ע״ב דתיאה אינו מקבל טומאת אוכלים לדידן ועי׳ חולין ד׳ נ״ט ע״א דהיינו מרירתא והוא ג״כ מין מרור וע״כ כשיחשוב עליהם אבל דבר שהוא אוכל אדם א״צ מחשבה ורק מעשה מוציא כמבואר בסוכה ד׳ י״ג ועי׳ מש״כ רבינו ז״ל בהל׳ טומאת אוכלים פ״א ה״ז ע״ש בהשגות אך לשיטת ר״ל בירושלמי דחלה פ״א דמיירי כשעירב בה מורסן ולכך אינה ראויה לאכילה ואינו קרוי לחם וא״כ קשה לפי שיטת רבינו למה מטמא טומאת אוכלים וע״כ צ״ל כדכתיבנא דיש נ״מ בין היכא שאינה ראויה מחמת עצמה דאז אינה מטמא טומאת אוכלים והיכא דאינה ראויה מחמת דבר אחר דאז שפיר מטמא וכן גבי חמץ. ועי׳ בע״ז ד׳ ס״ז ע״א גבי נותן טעם לפגם ע״ש עוד י״ל דגבי חמץ דס״ל לרבינו דהיכא דאין צורת החמץ עומדת נסתלק שם חמץ מעליו זה רק היכא שלא נשתייר הדבר מהיכן הוא בא אבל אם נשתייר יש שם הראשון עליו וכמו דאמרינן בברכות ד׳ ל״ז ע״ב בבא מלחם גדול ע״ש וזה ג״כ ר״ל הגמ׳ בע״ז ד׳ ס״ו ע״ב שאני התם דמיקליה איסורא ר״ל דאף דריחא מילתא הוא זה רק כשעיקר האיסור קיים אז ריחו ג״כ אסור אבל אם העיקר איסור נשרף אז אין ריחו אסור ועי׳ בע״ז ד׳ מ״ב גבי שברי ע״ז דרצה לחלק ג״כ כה״ג ובזה א״ש הך דביצה דף ל״ט ע״א דשלהבת של ע״ז מותרת משום שאין בה ממש וריח של ע״ז אסור אף דאין בידו האיסור גופא עי׳ ע״ז ד׳ י״ג ותוס״י יומא דף נ״ט ע״ב ודף ס׳ ועי׳ ברכות ד׳ נ״ג ע״א היה מהלך בשוק של עכו״ם ע״ש ועי׳ רש״י פסחים ד׳ כ״ו ע״א וברכות ד׳ מ״ג וכבר כתבתי בזה אך בזה א״ש ועי׳ שבת ד׳ ס״א ע״ב דריחא בעלמא אפילו כ״ש ליכא ותוס׳ ע״ז ד׳ ס״ו ע״ב ובזה א״ש ג״כ דתוס׳ מיירי שהאיסור שממנו יוצא הריח הוא בעין וגבי שבת לא שייך זה דמ״מ אין כאן כמות ועיין תוס׳ ביצה ד׳ ל״ט ע״א:
תערובת חמץ עוברין עליה משום בל יראה ובל ימצא, כגון המורייס וכותח הבבלי ושכר המדי שעושין אותו מן הקמח.
וכותח הבבלי, עיין במ״מ ובכ״מ אי בעי גם לענין בל יראה ובל ימצא בכא״פ, ועיין מש״כ בפ״ה מאיסורי מזבח הלכה א׳ דבכותח הבבלי יש שני ענינים חדא דיש בו תערובת חמץ היינו תערובת לח בלח ע״י שחלק מהחמץ נימוח בתוך הכותח ונתן טעם חמץ בהשאר, וע״ז דריש מקרא דכל מחמצת דחיוב מלקות בתערובת חמץ דבל״ז לא היינו יודעים דתערובת חמץ אסור אף דדעת הרמב״ם בפ״ה הלכה ו׳ דבעי כזית מעיקר החמץ בכא״פ מ״מ בעי קרא משום דחמץ אחר שנתערב באינו חמץ אין בו אותו חומץ שהיה בו מתחילה דע״י התערובת נחלש חימוצו, כמ״ש בסה״מ ל״ת קצ״ח ועוד איכא בהכותח גם פתיתי פת ממש שנשארו ולא נימוחו. ומבואר הא דפריך בפסחים אי כזית בכא״פ דאורייתא מ״ט פליגי רבנן עליה דר״א בכותח הבבלי כיון דלפ״מ שנתבאר עיקר הריבוי דכל מחמצת הוא דאף שחמץ כזה אינו חמץ גמור אחר שנחלש ע״י התערובת מ״מ חייבין עליה מלקות וא״כ מה מהני מה דחייב בכא״פ בשאר איסורים הא כאן הוי חידוש מיוחד לא רק בכמות החמץ אלא גם באיכות חימוצו וא״כ לרבנן דלא דרשי כל מחמצת לרבות חמץ כזה שפיר דפטרי בתערובת חמץ אפילו אי איכא שיעור כזית בכא״פ דזהו רק לענין צירוף האיסור אבל לא במה שנוגע בעיקר האיסור, ולפ״מ שבארנו דבכותח הבבלי חמץ בעין מעורבו אף דפליגי על ר״א בדין תערובת חמץ אבל בחמץ בעין הלא מודו דהא הוי חמץ גמור וא״כ ליחייב בכותח משום החמץ בעין, וע״ז משני דליכא כזית בכא״פ והוא דחמץ בעין ליכא כזית בכא״פ בדמישטר קא שטיר דאי קשריף ואכיל בטלה דעתו, וכ״ז לרבנן דלית ליה לאו בתערובת חמץ אבל לר״א שפיר חייב בכותח הבבלי דביחד עם התערובת חמץ שנמוח בתוך הכותח יש כזית בכא״פ. ועייש״ה מש״כ ליישב דעת הרמב״ם בפ״א ה״ו דפסק דבתערובת חמץ בעי שיאכל מעיקר החמץ בכא״פ ובכל מה שנתבאר שם.
(ח-ט) תערובת חמץ עוברין עליה משום בל יראה וכו׳ – משנה פסחים ג,א: אלו עוברין בפסח: כותח הבבלי, ושכר המדי, וחומץ האדומי, וזיתוס המצרי, וזימא של צבעין, ועמילן של טבחים, וקולן של ספרים; ר׳ אליעזר אומר, אף טפולי נשים. זה הכלל: כל שהוא מין דגן הרי זה עובר בפסח.
פיהמ״ש שם: ענין עוברין – עוברין עליהן בבל יראה ובבל ימצא... ושכר – כל דבר המשכר, ויש שעושין משקאות המשכרין ממשרת חטים ושעורים וכיוצא בהן. וכך היה שכר של אנשי מדי... וחומץ האדומי היו נותנין בו גרגרי שעורים. וזיתוס... והיו משתמשים בו לרפואה. וזימא של צבעין – משרת מורסן וסובין משתמשים בו צבעי הארגמן. ועמילן של טבחים – לוקחין חטים... וטוחנין אותן ולשין אותן ועושין מהן ככרות קטנות, ומכסין באותן הככרות קדרות האוכל... וקולן של ספרים – בצק שעושין אותו כורכי הספרים מאבק בית הריחים ומדבקים בו כל מה שרוצים לדבק... זה הכלל כל שהוא מין דגן – כלומר, כל דבר שמעורב בו אחד מחמשת המינין עם מים עובר עליו בפסח, אבל בלי מים או במי פירות אינו עובר עליו, ומותר לאכלו.
המנויים במשנה הם ארבעה דברים הנאכלים – כותח, שכר, חומץ, ועמילן של טבחים; תרופה אחת – זיתוס; שני חומרי מלאכות שונות – זימא וקולן. בגלל החשיבות למעשה אשר מבוארת לפנינו, ראה רבינו להוסיף מוריס שאף הוא מאכל, ופתח בו, והמשיך עם המנויים במשנה והזכיר כאן כותח הבבלי ושכר המדי – אחד מאכל ואחד משקה. השמיט חומץ האדומי ועמילן של טבחים שאף הם משקה ואוכל וכללם באמרו וכל כיוצא באלו מדברים הנאכלים, שהרי שתי הדוגמאות שהזכיר יספיקו. בפיהמ״ש מסביר על פי הגמרא (מב,ב) שזיתוס המצרי הוא תרופה שמעורב בה חמץ, ״והיו משתמשים בו לרפואה״. מדבריו אלה מוכח שבימיו כבר לא השתמשו בזיתוס המצרי. לפיכך, ראה רבינו למנות בהלכה י תרופה המקבילה והיא התריאק שהיתה מקובלת בימיו, כפי שביארתי לקמן, ובניגוד לזיתוס התריאק מותר לקיימו. הקבלה זו בין תריאק לזיתוס מופיעה כבר אצל רב האי גאון כמובא לקמן. זימא של צבעין פירשו בגמרא (מב,ב בגירסת כי״מ וראשונים [דק״ס]): ״מיא דחיזרא דעבדי ליה ללכא״, ובפיהמ״ש כתב תרגום מילולי: ״משרת מורסן סובין משתמשים בו צבעי הארגמן״. ברור הוא שארגמן הוא רק דוגמא אחת, כי הכובסים והצבעים משתמשים בחומר זה לסוגי בגדים שונים. וכך כתב בפסקי רי״ד על אתר (מהדורת יד הרב הרצוג עמ׳ רנה): ״ששורין במים הסובין ומסננין אותן, והצבעין שורין בהן הבגדים הצבועין ומגהצין אותן בהן, ואלה מי סובין הן מחמיצין ואין שם תערובת״. כדרכו בקודש השתמש רבינו כאן (הלכה יא) במונח עברי, שכנראה היה רווח בימיו, במקום ״זימא״, והוא ״חלב חטה״ (הנקרא היום בלשוננו המדוברת ״עמילן״). ולבסוף הביא דינו של קולן של ספרים אלא שוב לא קראו בשמו התלמודי שאינו מוכר, אלא תיאר פעולתו: ״שדבקו... בחמץ״ (שם).
המוריס – השווה הלכות ציצית ב,ה: ״לוקחין בצק שלשעורים שמעפשין אותו למורייס״. הרי שהמורייס היו מערבים בו בצק מעופש. ומשמיענו שאע״פ שהבצק הזה מעופש, כיון שכך היא דרך עשייתו של המוריס, ראוי הוא לאכילה ועוברים עליו בבל יראה ובל ימצא.
נראה שהקדים רבינו להזכיר שעוברים בבל יראה ובל ימצא על המוריס מפני שהיו שהקילו בו, ונעשה הדבר ענין לענות בו בימי הגאונים. ראה אוצה״ג פסחים (התשובות סי׳ קלג; עמ׳ 49) תשובה ארוכה מאד מאת רב האי גאון שצווח על המזלזלים באיסור לקיים המוריס, ואעתיק פה רק את השאלה וחלק מן התשובה ממנה רואים עד כמה נתפשט הדבר:
שאלה: ודשאלתון הא דתנן: ואלו עוברין בפסח כותח הבבלי וכו׳ למדנו מהלכה זו דכל שהוא מין דגן חייבין אנו לבערו. ויש במקומנו אנשים שעושין מוריס, שעושין אותו מקמח חטים ושעורים ומלח כל השנה, וכשמגיע זמן הפסח מצניעין אותו בבית מן החצר וטחין פתח הבית בטיט, ולאחר הפסח מוציאין אותו ומוכרין אותו לישראל. ומיחו בהם תלמידים ולא קבלו, והם אומרין שתלמידי חכמים בקיאים הורום לעשות כן, ואיתו להו טעמא מהא דאמר רב (פסחים כט,ב): חמץ בזמנו בין במינו בין שלא במינו אסור; לאחר זמנו, במינו אסור, שלא במינו מותר. ואמרו שהמים מין היתר והקמח מין אסור. ותו אית מאן דדמיה לכיפת שאור שיחדה לישיבה (שם מה,ב). כדין הורום או לא? ילמדנו אדונינו.
תשובה: הכין חזינא דלא כדין הורו ושלא כשורה, וטועים אינון מן כמה אנפי...
תערובת חמץ ואינו ראוי לאכילה... מותר לקיימו וכו׳ – לעיל (א,ב ד״ה החמץ בפסח) ביארנו שהתורה אסרה את החמץ רק בהיותו דבר הנאכל, אבל אם ביטל ממנו תורת מאכל ואין צריך לומר אם נתייחד לשימוש אחר יצא מכלל האיסור (לעיל ב,ב). מעתה הוא הדין בדבר שיש בו תערובת חמץ – אם אותו דבר אינו ראוי לאכילה, מותר לקיימו בפסח, שהרי אינו דבר מאכל. אע״פ שהחמץ המעורב בו אילו היה נפרד היה ראוי לאכילה, כיון שעתה הוא בתערובת שאינה ראויה, הרי שהמרכיב של חמץ נתבטל מתורת מאכל בגלל היותו מעורב עם דברים אחרים, שהתערובת כולה מיועדת לשימוש שאינו של אכילה. ואין צריך לומר אם פעולת התערובת היא לקלקל את המרכיב של חמץ עד שאילו היה נפרד כבר לא היה ראוי לאכול לבדו.
עוד זאת, חמץ עצמו אפשר שיתקלקל עד שלא יהיה עוד דבר הנאכל. אולם רק אם נפסד עד שאינו ראוי אפילו לאכילת כלב – רק אז נתבטל ממנו שם מאכל ומותר לקיימו; אולם אם נפסד ואינו ראוי למאכל אדם בלבד אבל הכלב יאכלנו, עדיין איסורו עליו. כיון שלא נועד אלא למאכל אין שם מאכל מופקע ממנו כל זמן שעדיין ראוי לכלב. אולם שונה הוא דינה של תערובת חמץ – כל שאין התערובת ראויה לאכילת אדם הרי מותר לקיימה בפסח, ואפילו יתכן שיאכלנה כלב. הואיל ועירבו את החמץ לתוך תערובת שאינה ראויה לאכילה הרי במעשה זה נועד החמץ לשימוש אחר, ובכך מתבטל ממנו שם מאכל לגמרי וחל עליו שם אחר, ואפילו ירצה הכלב לאכלו לא יוכל שהרי לא יתנו לו.
כיצד עריבת העבדנין – פסחים מה,ב (עם פירוש ר״ח):
תנו רבנן: עריבת העבדנין שנתן לתוכה קמח, תוך שלשה ימים חייב לבער, קודם שלשה ימים (באחד עשר... וכל שכן מקדם) – אינו חייב לבער. אמר רבי נתן, במה דברים אמורים שלא נתן לתוכה עורות, אבל נתן לתוכה עורות אפילו תוך שלשה אין חייב לבער. אמר רבא, הלכה כרבי נתן, אפילו יום אחד ואפילו שעה אחת.
אם נתן לתוכה עורות, החמץ מתבטל תיכף, אע״פ שאילו היו מפרידין את הקמח עדיין היה ראוי לאכול לבדו. עצם העובדה שנתן לתוכה עורות מוכיחה על כך שייחד את הקמח הזה לשימוש של עיבוד עורות וכבר ביטלו מתורת מאכל. אבל, אם לא נתן העורות ונתן הקמח עדיין יתכן להשתמש בקמח לאוכלו כל עוד לא נתקלקל. לפיכך, תוך שלשה ימים חייב לבער. אבל אם כבר עברו עליו שלשה ימים, אין הקמח השרוי ראוי עוד לאכילה שהרי נפסד והבאיש.
השווה אוצר הגאונים פסחים (התשובות סי׳ קלג; עמ׳ 53 – התשובה בשלמותה הובאה לעיל ב,טו):
...וכן לענין עריבת העבדנים שנתן לתוכה קמח תוך שלשה ימים חייב לבער דעדין דעתיה עליה, לאחר שלשה ימים אין חייב לבער דאמאיס להו ההוא קמח ואסחיה מן דעתיה.
קודם שעת הביעור – בה״ג (ד״י עמ׳ 280): והיכא דאית ליה עריבת העבדנין שנתן לתוכה קמח ומים כדי לעבד בה עורות והגיע שעת ביעור חמץ – אם בתוך שלשה ימים עשאן, חייב לבער; ואם לאחר שלשה ימים – אינו חייב לבער. מאי טעמא? דכיון דעברו עליו שלשה ימים נפסד ונפסל מלאכול הכלב. ואם נתן לתוכה עורות אפילו יום אחד או שעה אחת קודם ביעור חמץ – אין זקוק לבער, דמדנתן בתוכה עורות מיד נפסל מאוכל ואין הכלב יכול לאוכלו...
הדגיש רבינו שהמדובר הוא ״קודם שעת הביעור״, וזה מתייחס לכל המנויים בהלכה זו ובהלכה י לפנינו, שהרי אותה פתח בתיבת ״וכן״, ובכך מחבר אותה לכאן.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםברכת אברהם על משנה תורההגהות מיימוניותספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהכסף משנהלחם משנהמעשה רקחשער המלךצפנת פענחאבן האזליד פשוטההכל
 
(ט) כיצד, עריבת העבדנין שנתן לתוכהא קמח ועורות, אפילו נתנו שעה אחת קודם שעתב הביעור, הרי זה מותר לקיימו. ואם לא נתן העורות, ונתן הקמח, קודם שלשה ימים לשעת הביעור, מותרג, שהרי נפסד והבאיש, תוך שלושה ימים, חייב לבער:
How is [the latter principle]⁠1 applied? A tanner's trough into which one placed flour and animal hides:⁠2 Even if this was done one hour before [the time chametz must be] destroyed,⁠3 one may keep it.⁠4 If one placed flour [in the trough] without animal hides three days before [the time chametz must be] destroyed, one may keep it, for the [chametz] has surely become spoiled and rotten.⁠5 Within three days,⁠6 one is obligated to destroy it.⁠7
1. allowing one to keep chametz unfit for consumption
2. The flour is useful in drying out the hides and absorbing their natural moisture. See also Shabbat 79a ("There are three hides").
3. the end of the fifth hour on the fourteenth of Nisan
4. for as soon as the flour comes in contact with the hides, it is no longer fit for consumption.
5. from the residual moisture and odor left in the trough. If the chametz was placed in the trough
6. of the end of the fifth hour on the fourteenth
7. for it may not have spoiled.
א. ד: לתוכן. אך אינו נותנן לתוך העבדנין...
ב. בד׳ לית. וחסרון המורגש הוא.
ג. בד׳ (גם פ) נוסף: לקיימו. תוספת לשם הבהרה.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםספר המנוחהמגיד משנהיד פשוטהעודהכל
כֵּיצַד? עֲרֵבַת הָעַבְּדָנִין שֶׁנָּתַן לְתוֹכָהּ קֶמַח וְעוֹרוֹת - אֲפִלּוּ נְתָנוֹ שָׁעָה אַחַת קֹדֶם שְׁעַת הַבִּעוּר, הֲרֵי זֶה מֻתָּר לְקַיְּמוֹ. וְאִם לֹא נָתַן הָעוֹרוֹת, וְנָתַן הַקֶּמַח קֹדֶם שְׁלשָׁה יָמִים לִשְׁעַת הַבִּעוּר - מֻתָּר, שֶׁהֲרֵי נִפְסַד וְהִבְאִישׁ; תּוֹךְ שְׁלשָׁה יָמִים - חַיָּב לְבַעֵר.
כֵּיצַד. עֲרֵבַת הָעַבְּדָנִין שֶׁנָּתַן לְתוֹכָהּ קֶמַח וְעוֹרוֹת אֲפִלּוּ נְתָנוֹ שָׁעָה אַחַת קֹדֶם הַבִּעוּר הֲרֵי זֶה מֻתָּר לְקַיְּמוֹ. וְאִם לֹא נָתַן הָעוֹרוֹת וְנָתַן הַקֶּמַח קֹדֶם שְׁלֹשָׁה יָמִים לִשְׁעַת הַבִּעוּר מֻתָּר לְקַיְּמוֹ שֶׁהֲרֵי נִפְסַד וְהִבְאִישׁ. תּוֹךְ שְׁלֹשָׁה יָמִים חַיָּב לְבָעֵר:
כיצד עריבת העבדנין כו׳ – לפי שדרכן של מעבדי עורות לתת קמח לתוכן בשעת עבודן כדאמרינן גבי שלש עורות דמליח וקמיח כו׳,
אפילו נתנו שעה אחת קודם שעת הביעור הרי זה מותר לקיימו – כלומר משום דהתחיל להפסיד משעת נתינת העורות ותו לא עבר עליה דכעפרא בעלמא הוא ואמרינן לא יראה לך חמץ בתורת חמץ אבל בתורת עפר יראה.
תוך ג׳ ימים חייב לבער – דקים להו לרבנן דההוא קמחא לא באיש ולא פסיד כ״כ בלא עורות תוך ג׳ ימים ואכתי תורת חמץ עליו ומש״ה חייב לבער. ע״כ מפרק אלו עוברין:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק ח]

משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםמקורות וקישוריםספר המנוחהמגיד משנהיד פשוטההכל
 
(י) וכן הקילור, והרטייה, והאספלניתא, והתריאק, שנתן לתוכן חמץ, מותר לקיימן בפסח, שהרי נפסדה צורת החמץ.
Similarly, an eye salve, a compress, a plaster, or Tiriac into which chametz was placed may be kept on Pesach, for the nature of the chametz is spoiled.
א. כך ב2, וכ״ה בטיוטת פיהמ״ש שבת יט, ב בכ״י רבנו. ת1: והאספלונית.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםראב״דספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחיד פשוטהעודהכל
וְכֵן הַקִּלּוֹר וְהָרְטִיָּה וְהָאִסְפְּלָנִית וְהַתִּרְיָק שֶׁנָּתַן לְתוֹכָן חָמֵץ - מֻתָּר לְקַיְּמָן בַּפֶּסַח,⁠א שֶׁהֲרֵי נִפְסְדָה צוּרַת הֶחָמֵץ.
א. במהדורת יד פשוטה נוסף: ״וְאֵין בָּהֶן מִשּׁוּם בַּל יֵרָאֶה וּבַל יִמָּצֵא״.
וְכֵן הַקִּילוֹר וְהָרְטִיָּה וְהָאִסְפְּלָנִית וְהַתְּרִיאַ״ק שֶׁנָּתַן לְתוֹכָן חָמֵץ מֻתָּר לְקַיְּמָן בְּפֶסַח שֶׁהֲרֵי נִפְסְדָה צוּרַת הֶהָּמֵץ:
וכן הקילור והרטיה והאספלנית והתריאקה – א״א, זה שבוש ומאחר קבל ומטעם אחר ולא מטעמו.
כתב הרב: וכן הקילור והרטייה והאספלנית – אמר המפרש כל אלו עניני תחבושת הן אך לפי שינוי מקום תחנותם נשתנו שמותם כי יש מהם מונחים על העין ויש על גב היד ובכלם משימים קמח, ע״כ מן התוספתא. והתריאקה זו היא רפואה מועילה ועושין אותה מבשר אפעה ומביצי חיה א׳ ידועה לרופאים ומעורב בסממנים ומערבין בו לחם חמץ יבש שחוק ועושין אותו עוגות ונילוש בדבש ורוב רפואתו לספק נפשות לארס של נחשים ועקרבים ולמכה של חלל. וכתב ר׳ האיי גאון בתשובת שאלה אע״ג דכיוצא בו ר״ל התריאקה מבערינן ליה בפסחא הכא שאני מפני שמוכן לרפואת נפשות וליכא מידעם לבר מיניה דקאים באתריה ולאו מידעם דיכיל איניש לחדושי כותיה ולתקוני לאחר הפסח חדא שאינו נעשה אלא למלכים ועוד שצריך לישנו לאחר הפסח מש״ה מצניעין אותו לרפואה ואין מעבירין אותו בפסח. ואעג״ב דלא שכיח ההוא עדנא מאן דצריך ליה וסמכין על הא דתנן ועל ספק נפשות דוחה את השבת ואמרינן עלה אמר רב יהודה לא ספק שבת זו אלא ספק שבת אחרת אף אתון הכי עבידו ולא תחושו ע״כ:
וכן הקילור עד נפסדה צורת החמץ: כתב הראב״ד ז״ל זה שבוש וכו׳:
ואני אומר מרבותיו קיבל ר״י אלפס ז״ל שהוא דקדק כך מתוך ההלכה פ״ק דפסחים ופרק ואלו עוברין גמרא מתני׳ דבצק שבסדקי ונסתייע מן התוספתא כראוי וכן כתב הר״ם ז״ל מקוצי בשכר אלא א״כ יש בו כזית בכדי אכילת פרס וכן חמץ נוקשה ואם הראב״ד יש לו טעמים אחרים אנכי לא ידעתי וזה דין ראוי וכמו שאכתוב בסמוך:
וכן הקילור והרטיה והאספלנית וכו׳ – תוספתא הקלור והאספלנית והרטיה שנתן לתוכן קמח אין צריך לבער והובאה בהלכות וכתב רבינו האיי גאון וכ״ש תריא״ק שאינו צריך לבער ונתבארו דברי רבינו. ובהשגות א״א זה שבוש דמאחר קבל ומטעם אחר ולא מטעמו עכ״ל. ואין בדברים אלו טעם:
וכן הקילור והרטייה והטריאק״ה וכו׳ – בהשגות כתוב זה שבוש דמאחר קבל הטעם כו׳. כונתו לומר דאין הטעם אלא מפני שנפסל מן הכלב כמו שכתב לקמן בהשגה אחרת:
וכן הקילור וכו׳. תוספתא ריש פרק שלישי.
הפת עצמה וכו׳ דף מ״ה. ודין מלוגמא וכו׳ למ״ש הרב המגיד בדעת רבינו דהירושלמי איירי בתוך הפסח וכ״כ הר״ן ז״ל לפי דבריו דין זה של הירושלמי חסר בדברי רבינו והרב מגדל עוז פירש דהירושלמי פליג אתוספתא ואש״ס דילן עיין עליו דלפי דבריו לא קשה מידי וגם דברי הירושלמי הם סתומים ומשמע דאיירי כדין התוספתא א״כ משמע דפליג אמנם מדברי הרא״ש ז״ל שם לא משמע כן שהרי כתב על זה הירושלמי משם רב האי דכ״ש טריא״ק שמערבין בו חמץ יבש שחוק עם בשר אפעה שאין זקוק לבער עיי״ש וזה מורה כדברי הרה״מ ז״ל.
וכן הקילור. עיין בהשגות ונראה כוונתו להשיג על בבא דתריא״ק שכלל רבנו עם קילור ורטייה ואספלנית הנזכר בתוספתא וזהו שכתב שמאחר קבל ר״ל שדין התריא״ק למד מדברי רב האי גאון ובאמת הגאון התיר לקיים התריא״ק מטעם אחר ולא מטעמו. דז״ל הרא״ש פ׳ אלו עוברין תניא בתוספתא קילור ואספלנית ורטייה שנתן לתוכן קמח א״צ לבער מלוגמא שהסריח א״צ לבער ירושלמי מלוגמא שנתחמצה ואח״כ נסרחה זקוק לבער כתב ר׳ האי גאון דמלוגמא שהסריח א״צ לבער כ״ש טריא״ק שמערבין בו חמץ יבש שחוק עם בשר אפעה שא״צ לבער ע״כ. וס״ל להראב״ד בכוונת רב האי שהחמץ שבתריא״ק לא נפסל מאכילת כלב ולא דמי לחמץ שבקילור ורטייה דמסריח מיד דמשו״ה לא למד תריא״ק מקילור אלא למד היתר התריא״ק ממלוגמא דחזי נמי לאכילת כלב והראב״ד לשיטתו דלקמן הי״א פסק במלוגמא כהירושלמי וא״כ ה״ה בתריא״ק אפילו אם ודאי החמץ המעורב בו נתחמץ תחלה בעינן מיהת שהסריח קצת קודם שנתערב דס״ל להר״א דתריא״ק לא נפסל מאכילת כלב. וכן משמעות רבנו לקמן הי״ב דאפילו למאכל קצת בני אדם חזי. ואולי ס״ל להר״א דהתירו שהיית תריא״ק בק״ו מן מלוגמא הואיל דחזי לרפואה ומשום פיקוח נפש. והנראה בכוונת רבנו דס״ל דתערובת חמץ אע״ג דחזי לכלב כל שאינו מאכל אדם אינו עובר בבל יראה וזהו שכתב רבנו לעיל ה״ח דכל תערובת אפילו יש בו כזית בכא״פ דומיא דכותח מותר לקיימו הואיל שאינו ראוי לאכילה ר״ל לאכילת אדם. וזהו מ״ש רבנו ה״ט עריבת העבדנין וכו׳ שהרי נפסד והבאיש ר״ל ונפסל מאכילת אדם וזהו שכתב כאן דברים שאין עומדין לאכילה כלל דומיא דקילור וכו׳ שמותר לקיים התערובת אפילו לא הבאיש כלל ולא עוד אפילו התריא״ק שהוא מאכל קצת בני אדם כיון שאינו מאכל כל אדם ואינו עומד לאכילה ונפסד צורת החמץ ע״י תערובת מותר לקיימו וזהו מ״ש רבנו לקמן דבר שנתערב בו חמץ ואינו מאכל לאדם כלל ר״ל דומיא דקילור וכו׳ או שאינו מאכל כל אדם ר״ל דומיא דתריא״ק אע״פ שמותר לקיימו וכו׳. וזהו שדקדק רבנו בלשונו ה״ט וכתב שהרי נפסד ונבאש וכאן כתב שהרי נפסד צורת החמץ דהתם לא חשיב תערובת ממש דהקמח לחוד והעורות לחוד אלא דמחזי כתערובת שהקמח דבוק בעור הילכך בעינן נבאש דנפסל לאדם משא״כ הכא דהו״ל תערובת ממש כיון דנפסד צורת החמץ ואינו עומד לאכילה מחמת מיאוס אפילו לא הבאיש כלל מותר לקיימו ודלא כמ״ש הלח״מ.
ובזה מדוקדק מאד מ״ש רבנו לקמן הי״א הפת עצמה שעיפשה דתיבת עצמה לא נזכר בש״ס והוסיפה רבנו להורות דיש חילוק דדוקא בתערובת סגי בנפסל לאדם משא״כ בפת חמץ בעינן שנפסל מאכילת כלב מחמת עצמה או נתעפשה ממש עד דלא חזי לכלב. ואח״כ כתב רבנו דין מלוגמא שנסרחה אצל דין הפת ולא אצל דין הקילור עיין בערוך ערך מלוגמא דמפרש מלוגמא רפואה ובמוסיף הערוך פי׳ מלוגמא רטייה ומזור דלפ״ז צריך הבנה הא דנקיט בתוספתא קילור ורטייה ואח״כ נקיט מלוגמא דהיינו רטייה והיינו מלוגמא אלא ודאי דה״ק רטייה שמערבין בו קמח דה״ל תערובת א״צ לבער אפילו לא הסריח אבל מלוגמא דהיינו רטייה שכלה חמץ דוקא כשנסרח א״צ לבער וזה ברור דמשו״ה כתב רבנו מלוגמא שהוא חמץ בעין אצל פת בעין וקמ״ל דאפ״ה בנסרחה א״צ לבער אע״ג דחזי לכלב הואיל שמלוגמא אין עומדת לאכילה. ומפרש רבנו דזהו כוונת רב האי שלמד היתר התריא״ק בק״ו ממלוגמא שנסרחה אע״ג דליכא למילף תריא״ק מקילור ורטייה שאין עומדין לאכילה כלל משא״כ תריא״ק דעומד לאכילת בני אדם הצריכין רפואה לזה למדו רב האי בק״ו ממלוגמא שהסריחה ולא נפסלה מאכילת כלב שהאוכלה בכרת כדין חמץ בעין דחזי לכלב ומ״מ מותר לקיימו הואיל שאין עומד לאכילה כ״ש התריא״ק שהאוכלו רק במלקות אפילו יש בו כבא״פ כדין תערובת שיהיה מותר לקיימו כיון שאינו מאכל כל אדם. וסיים רבנו דין חלב חטה וניירות שדבקן בחמץ שהם ג״כ בעין דומיא דפת ומלוגמא ומ״מ מותר לקיימן אפילו לא הסריח הואיל שאין צורת החמץ עומדת ר״ל שחלב חטה נבלע וחמץ שבניירות מכוסה וזה ברור בכוונת רבנו ועי׳ מ״ש לקמן הי״א.
ובמיימוני דפוס וינוציא הגירסא בדברי הראב״ד א״א זה שיבוש דמאחר קבל הטעם ולא מטעמו ע״כ ואולי ה״ק דטעם קילור ורטייה שנתן לתוכו קמח מפני שהקמח מקבל טעם הרטייה ושוב אינו מחמיץ ולא כטעמו של רבנו א״נ דמשיג על דין טריא״ק דשאני קילור ורטייה שהקמח מקבל טעמן ושוב אינו מחמיץ משא״כ בטריא״ק שנתן לתוכו חמץ. ויותר נכון בכוונת הר״א דמשיג על דין התריא״ק דרב האי דשאני קילור ורטייה שנתן לתוכן קמח דהו״ל הסריח ולבסוף החמיץ. ומלוגמא שנסרחה טעם המלוגמא עצמה פגום משא״כ טריא״ק שמשימין בו חמץ דהו״ל נתחמץ ואח״כ הסריח לא חשיב טעם לפגם דמאחר קיבל הטעם לפגם ולא מטעמו של עצמו דס״ל להר״א דדוקא דבר הנפגם מחמת עצמו שרי לקיימו משא״כ מה שמשובח מחמת עצמו ונפגם מחמת התערובת אסור לקיימו. וזהו דלקמן הי״א מפרש הר״א את הירושלמי דיש הפרש במלוגמא דכל שנסרחה תחלה בתערובת ואח״כ נתחמצה חשוב פגום מטעמו מחמת עצמו ושרי לקיימו משא״כ בנתחמצה ואח״כ נסרחה בתערובת דממקום אחר קיבל טעם לפגם אסור לקיימו וזה נכון בכוונת הר״א. ולדרך רבנו דמלוגמא חמץ בעין ליכא לפרש כן ויש לו שטה אחרת כמ״ש ועי׳ מ״ש הי״א.
וכן הקילור והרטיה כו׳ מותר לקיימן בפסח שהרי נפסדה צורת החמץ. הפת עצמה שעפשה וכו׳ א״צ לבער וכו׳.
ובהשגות הראב״ד לעיל פ״א ה״ב חלק הראב״ד טובא בין חמץ לשאור דשאור דווקא הואיל וראויה לחמע בה כמה עיסות אחרות ולכך אפילו נפסל מאכילת כלב ג״כ חייב לבער אבל חמץ כי נפסל מאכילת כלב אינו חייב לבער [ועיין במה שכתבתי שם] ולפ״ז יתכן לומר דכיון דאין בחמץ טעם הואיל וראויה לחמע כמה עיסות אחרות א״כ היכא שנפסל׳ מאכילת אדם קודם הפסח שוב היא מותרת לגמרי בהנאה. דניחזי בנבילה אם סרוחה מעיקרא כל שאינה ראויה לגר אינה נבילה ואם נסרחה לבסוף בעי שתפסל מאכילת כלב וכר״מ בע״ז דף ס״ז ועיין באורך בנוב״י מהד״ק חיי״ד עיי״ש, גם הר״ן כתב בשמעתין דכל שנפסל מאכילת אדם קודם הפסח א״צ לבער אי לאו דראויה לחמע בה כמה עיסות אחרות ע״ש.
וביאור דברי הראב״ד כאן הוא, ששאור אך אם נפסל מאכילת כלב קודם הפסח צריך לבער הואיל וראוי לחמע כמה עיסות אחרות, וא״כ הך ברייתא דפסחים מ״ה הפת שעיפשה והכלב יכול לאוכלה נשרפת עם טמאה בפסח ע״כ בחמץ מיירי דאי בשאור אפילו נפסלה באכילת כלב וקודם הפסח נמי צריכה ביעור ואם בחמץ הרי קודם הפסח אם נפסלה מאכילת אדם א״צ ביעור וכמו״ש, וצ״ל דמפרש לה בשאור ולרבותא קאמר לה ובאמת גם אם נפסלה מכלב בעי ביעור משום שראויה לחמע כמה עיסות אחרות וקמ״ל דאפילו לא נפסלה מכלב נשרפת עם טמאה בפסח ודו״ק.
ומיהו צ״ע דאם נפסלה מאכילה לבד החימוץ והחמיע שבה גם לענין חמץ א״צ ביעור ואם לא נפסלה רק מחמת החימוע אין סברא לומר דהוי עפרא בעלמא וכדאמר הגמרא בדף ט״ו וצ״ע.
ועל מה שכתב רבינו וכן הקילור והרטייה כו׳ שנתן לתוכן חמץ כתב הראב״ד זה שבוש. שבתוספתא איתא קמח והוי כנסרחה ובסוף החמיצה שאין חמוצו ברור ומה שקיבל היינו התריא״ק משמיה דרב האי גאון הוא מטעם אחר שאינו רק משהו חמץ ומותר בהנאה לשיטתו הידועה עיי׳ פט״ו ממאכלות אסורות הלכה י״ד וט״ס נפל בדבריו והבן.
ובזה יבואר הירושלמי פרק כ״ש הלכה א׳ ואיידא אמר דא לא יאכל חמץ היום אפילו לכלבים הר״ז בא לאוסרו כו׳ דפירושו דלא יאכל בכל מיני אכילה אפילו אכילת כלב ודווקא היום שעומדת לאכילת כלב היום אבל אם נפסלה מאכילת אדם מבעו״י וראויה לכלב שוב הוה כסרוחה מעיקרא ואינו אוכל כלל ומותר להאכילו לכלב וזה דוקא בחמץ והבן ונכון בס״ד.
אולם לא אכחד למש״כ הראב״ד בהלכות טו״א דכיון דחזיא מתחלתה לאדם אף שנפסלה מאכילת אדם ושוב טמאה מקבלת טומאה וא״כ לפ״ד הא דקאמר הגמרא בע״ז למעוטי סרוחה מעיקרא היינו באופן שלא היתה ראויה לאכילה כלל אבל הכא שהיתה ראויה קודם פסח לאכילה וחמץ שמו עליו וכפי שיטת הרמב״ן דחמץ שמו עליו א״כ צריך ביעור עד שיפסל מאכילת כלב והך ברייתא בפת חמץ מיירי ומה שמתרץ בנסרחה והחמיצה היינו דאין חימוצו ברור אבל לא מטעם שנפסל קודם שבא איסור חמץ וכן מוכח בירושלמי דמדמה זה להמעיסה והחליטה עיי״ש ודו״ק בכ״ז. ועיין שלח בספרי זוטא גבי עיסת הכלבים אם אין הרועים כו׳ יעוי״ש היטב ואכמ״ל.
(י-יא) וכן הקילור... שנתן לתוכן חמץ וכו׳ – תוספתא פסחים ג,ג: הקילור והאספלנית ורטייה שנתן לתוכה קמח – אין צריך לבער. מלוגמא שנסרחה אין צריך לבער. המסית שנתן לתוכה קמח הרי זו אסורה. חלות בצק שעיפשו או שיבשו הרי אלו אסורות.
תוספתא זו באה בסמוך תיכף לברייתא של עריבת העבדנין, ואף הר״ח בפירושו הסמיכה לברייתא ההיא. ובהלכות ריצ״ג1 (הלכות פסחים עמ׳ פה):
ומתניתא בהדיא תנינא בתוספתא: הקולר והאספלנית והרטיה שנתן לתוכן קמח אין צריך לבער... וכל שכן טריאקי. וטעמא מאי שהרי נפסל ונפסד ההוא קמחא מידי דהוה אעריבת העבדנין... וכן תני להו בתוספתא גבי הדדי למימרא דחד טעמא הוא.
אף רבינו משמיענו שדינם של אלה הוא כמו עריבת העבדנים. לפיכך פתח ״וכן״, והמשיך להסביר ״שנתן לתוכן חמץ״ – כלומר תערובת יש כאן. והוסיף להסביר שהרי נפסדה צורת החמץ, כלומר, אע״פ שהמרכיב של חמץ לא נסרח ולא נתקלקל ואילו היה עומד בנפרד עדיין ראוי הוא, אבל כיון שנתערב בתרופות הללו כבר נתבטל מתורת מאכל.
עוד כלול במשמעות מילת הקשר ״וכן״, שגם כאן המדובר הוא ״קודם שעת הביעור״. זאת אומרת, בכל אותן התרופות המנויות נתן חמץ קודם שעת הביעור. והפת שעיפשה ומלוגמא שנסרחה אף בהן מדובר על קודם שעת הביעור, ולפיכך אינו צריך לבער. אבל אם עיפשה או נסרחה תוך זמן איסורו כבר עבר על בל יראה ובל ימצא.
להגדרת התרופות הנמנות כאן:
הקילור – פיהמ״ש שבת ח,א: סם מרפא לעין.
רטיה – פיהמ״ש ערובין י,יג: היא חתיכת בד שמרוח עליה משחה כדי ליתן על גבי מכה.
האספלונית – פיהמ״ש כלים כח,ג: כל הרטיות נקראות איספלנית ויש בהן על כל פנים שמן או דונג וחלב וכיוצא בכך.
התריאק – פרקי משה (כא, 50-52; מונטנר עמ׳ 250): ישתה מן התריאק הגדול לעקיצת הרמשים... וכן ישתה את התריאק מי שעומד לצאת בדרך רחוקה, לדחות היזק המימות... הלוקח מן התריאק לרפואת הארסים... שמתיר רעת הארסים מסם המות... זאת הרפואה כולה לקומם הארסים...
גם עושים רטיה מתריאק – שם (כד; עמ׳ 307): ...ולקח מן התריאק ועשה ממנו תחבושת והניח עליו...
על ההיתר לקיים את התריאק דנו הרבה בימי הגאונים. ואעתיק פה תשובת שאלה לרב האי גאון ז״ל (אוצה״ג פסחים סי׳ מא; עמ׳ 17):
ודשאלתון... טריאקא... מערבין בו לחם חמץ יבש שחוק, ועושין אותו עוגות כמין סלעים ומיבשין אותן ומכניסין אותן עם שאר סימנין בטריאקא. מי שעושה אותו טריאקא כך, ואינו מעבירו בפסח, אי נמי נהנה ממנו לאחר הפסח – מהו מתחייב? מי מדמינן ליה לזיתום המצרי דמשקה הוא ומעברינן ליה בפסחא, או דלמא כיון דמין ושאינו ממינו הוא מעורב בסימנין שאינו מינו והכל נילוש בדבש שאינו ממינו, ורוב רפואתו לספק נפשות הוא לארס של נחשים ועקרבים ולמכות של חלל אמרינן מותר? ילמדנו אדוננו.
תשובה: הכין חזינא פשיטא דמאי דאיתיה איסור הנאה מחמת עבודה זרה אסור אפילו לרפואה... ומאי דאיתיה אסור הנאה דלא מן הדין אנפא, כגון חמץ בפסח וכל שכן לאחר הפסח... מותרין להתרפא מהן, וכל שכן תריאקא דאית ביה כמה תערובות ולא תבעי לך דאף על גב דאית ביה חמץ, או דמטיה מידעם דמיתסי בטריאקא, שרי לאסוייה בגויה, ואפילו בלחם חמץ ואפילו בשאור כי צריכא ליה מילתא.
אלא הכין הוא ספיקא לענין שהוייה מן קמי פסחא כדליכא ההוא עידנא איניש דצריך ליה, ומשום חששא בעלמא דלא תתיליד מילתא הוא דקא משתהי – מי שרי הכין או לא?
והכי גמירנא משום ראשונים דשרי. וחזינא נמי רבואתא מפלגי מבהקי חסידי וקדישי דטרחי בכל טבליהון (?) עד דמשכחין קלי טריאקא דנפק מבית נכאת מלכים ומצנעין ליה ומשהין ליה בפסחא, ואמרין כדאמריתון דעל ידי תערובות מין בשלא במינו הוא, וההוא חמץ דאית ביה כגון שבטל במיעוטו דמי. ואע״ג דכיוצא בו מעברינן ליה בפסחא, הכא שאני מפני שמוכן לרפואת נפשות, וליכא מידעם לבר מיניה דקאים במקומו, ולאו מידעם דיכיל איניש לחדושי כותיה ולתקוני אחר הפסח, חדא שאינו נעשה אלא למלכים, ועוד שצריך לישנו הרבה. משום הכי מצניעין אותו לרפואה, ואין מעבירין אותו בפסח, ואע״ג דלא שכיח ההוא עידנא מאן דצריך ליה, וסמכין אהא דתנן (יומא פג,א): וכל ספק נפשות דוחה את השבת; ואמרינן עלה (שם פד,ב): אמר רב יהודה אמר שמואל, לא ספק שבת זו אלא אפילו ספק שבת אחרת. אף אנתון הכי עבידו ולא תחושו.
לעיל הובאו דבריו של רי״צ גיאת שהוא מצטט את תשובתו של רב האי, והוא מוסיף טעם להתיר לקיים תריאק בפסח ולאו דוקא משום סכנת נפשות, והוא מפני שהיתה תרופה חשובה בזמנם וכפי שעולה גם מדברי רבינו הנ״ל. ונראה שבעקבותיהם גם רבינו הזכיר תריאק. ראה לעיל (הלכה ח) הסברתי שרבינו הכניס התריאק במקום התרופה המוזכרת במשנה, זיתוס המצרי, שכבר לא היתה נהוגה בימיו. ונראה שלזיתוס נתכוון רב האי באמרו ״ואע״ג דכיוצא בו מעברינן״ שהרי הזיתוס הוזכר בשאלה. ברם רבינו נותן טעם כללי יותר להתיר לקיים את התריאק, ולפי זה מותר אפילו בלא חשש סכנה. ונראה שרבינו הולך בזה לשיטתו בספרו הנהגת הבריאות השער השני (מונטנר [12] עמ׳ 48): ״...לבריאים כבר זכרו, מהנהגת הבריאות לקחת את התריאק בכל עשרה מן הימים״. והיינו שכתב לקמן (הלכה יב) על התריאק ״שאינו מאכל כל אדם... אע״פ שמותר לקיימו, אסור לאכלו עד אחר הפסח״. ברור שאין דבר זה אמור במי שהוא מסוכן. ובפרקי משה הנ״ל מחלק בין תריאק הגדול לסתם תריאק.
צורת החמץ – במורה נבוכים א,א באר רבנו את המושג צורה:
הצורה הטבעית, כלומר על הענין אשר בו נהיה הדבר ונעשה מה שהוא. והיא אמתתו מחמת היותו אותו המצוי.
צורת החמץ היא מהותה כדבר מאכל. כאשר מערבים את החמץ באחת התרופות נפסדת צורתו מפני שהוא אינו עומד עוד למאכל כל אדם אלא לשימוש תרופתי מסויים.
הפת עצמה וכו׳ – פסחים מה,ב (עם דברי הרי״ף מודגשים, פסחים רמז תשמד):
תנו רבנן: הפת שעיפשה ונפסלה מלאכול לאדם, והכלב יכול לאוכלה מטמאה טומאת אוכלין בכביצה, ונשרפת עם הטמאה בפסח. הא אם נפסלה מלאכול לכלב אינה צריכה שריפה. משום רבי נתן אמרו: אינה מטמאה. כמאן אזלא הא דתנן, כלל אמרו בטהרות: כל המיוחד לאוכל אדם – טמא עד שיפסל מלאכול לכלב. הא אם נפסל מלאכול לכלב נפיק ליה מתורת אוכל והוה ליה עפרא בעלמא. כמאן – דלא כרבי נתן.
פסחים טו,ב: לימא מסייע ליה: הפת שעיפשה ונפסלה מלאכול לאדם, והכלב יכול לאכלה – מטמאה טומאת אוכלין בכביצה, ונשרפת עם הטמאה בפסח. שאני התם, דעפרא בעלמא הוא.
הדגיש רבנו ״הפת עצמה״, שכן חילק רבנו: קודם עסק בחמץ בתערובת, וכאן מדובר בחמץ לבדו. שונה דין התערובת מדין הפת עצמה. בתערובת מתבטל החמץ כיון שהתערובת כולה אינה ראויה לאכילה. כאשר מערבים חמץ לתוך תערובת כזאת יש בכך ביטול החמץ, והפיכתו לדבר שאינו נאכל. החמץ עצמו יכול להתבטל מאליו, בנוסף על אפשרות ביטול בלב או ביטול במעשה המיעדו לשימוש אחר. החמץ עצמו מתבטל מאליו כאשר נפסל מאכילת כלב, ואז פוסק מלהיות דבר הנאכל. אולם כל עוד לא נפסל מאכילת כלב, אע״פ שכבר אינו ראוי למאכל אדם, עדיין לא נתבטל מאליו ועדיין טעון ביעור.
ומלוגמא שנסרחה – תוספתא פסחא ג,ג שהובאה לעיל. והעתיקה הרי״ף פסחים רמז תשמד: מלוגמא שנסרחה אין צריך לבער.
פיהמ״ש שביעית ח,א: ומלוגמא – מלה מורכבת מלא לוגמא2, ולוגמא שם כל צד מצדדי הפה, רצה לומר לעיסת אוכל, לפי שדרך ללעוס לעיסה אחת חטים או תאנים או זולתם ושמים על הנפחים והפצעים שבגוף.
פיהמ״ש כלים כח,ג: ומלוגמא – כל המזורים שעושים מן הקמח וזולתו כגון מה שלועסין מן הלחם והתאנים וכיוצא בהן.
המלוגמא אע״פ שנעשית בלעיסת מאכלים ראויים כגון עיסה או לחם, ולאו דוקא בתערובת שאר מינים, כיון שנסרחה הרי הוא מקצה אותה לתחבושת על המכה, ואין צורך שתפסל מאכילת כלב, שהרי כבר ביטלה מתורת מאכל לפני זמן הביעור. אמנם הראב״ד ז״ל מציין לירושלמי ב,ו:
מלוגמא שנסרחה – אית תניי תני זקוק לבער, ואית תניי תני אין זקוק לבער. מאן דאמר זקוק לבער – בשנתחמצה ואחר כך נסרחה; ומאן דאמר אינו זקוק לבער – בשנסרחה ואחר כך נתחמצה.
כפי שראינו הר״ח והרי״ף מביאים מן התוספתא דין מלוגמא שנסרחה ואינם מחלקים על פי הירושלמי בין נתחמצה תחילה לבין נתחמצה בסוף, ואף רבינו לא חילק. ברם המגיד משנה פירש, שדברי הירושלמי הם בנתחמצה בפסח, אשר על כן אם לא נסרחה מקודם, כבר עבר עליה. אבל בתוספתא, וכן רבינו, דיברו על נסרחה לפני הפסח, וכאשר נכנס הפסח לא חל איסור חמץ על מלוגמה זה, ואין הבדל אימתי נתחמצה. גם המאירי מפרש כך את הירושלמי (בית הבחירה פסחים מה,ב; ר״י קליין עמ׳ קנז):
מלוגמא אינה נפסלת לכלב עד שתסרח, והוא שאמרו: מלוגמא שנסרחה אין צריך לבער. ופירשו בה בתלמוד המערב: שנסרחה קודם זמן האיסור.
בגדים שכבסו אותן בחלב חטה – לעיל (הלכה ח) ביארתי שזהו הפירוש של המונח ״זימא״ המוזכר במשנה, והיום נקרא בפינו ״עמילן״.
וכן ניירות שדבקו – משנה פסחים ג,א: וקולן של ספרים.
פיהמ״ש שם: וקולן של סופרים, בצק שעושין אותו כורכי הספרים מאבק בית הריחים ומדבקים בו כל מה שרוצים לדבק.
כך מפורש בגמרא שם מב,ב: ומאי קרי ליה קולן של ספרים? דסופרים נמי מדבקין בהו ניירותיהן.
במשנה נמנו זימא וקולן שעוברים עליהם, והיינו לפני שהשתמשו בהם, כי בטיבם אינם מקולקלים ואילו רצה יכול היה לאוכלם. אבל אחרי שכבר השתמש בהם למלאכה כבר ביטלם מתורת מאכל ״שאין צורת החמץ עומדת״ שהרי עכשיו הוא דבוק בבגד או בניירות. ואע״פ שאינם מאוסים, אין זו צורת מאכל להיות דבוק ומפוזר דק דק על הבד או על הנייר.
ראה לעיל (א,ו ד״ה עירוב חמץ לוקה) הבאתי את הסוגיא בפסחים מג,א בה נידונת המשנה הנ״ל ושם חילקו בין עירוב חמץ לבין חמץ נוקשה. עירוב חמץ הוא כגון כותח הבבלי וכו׳ וכמו שביאר רבינו שבהם רק מרכיב אחד הוא חמץ אבל יש בהם גם שאר דברים; חמץ נוקשה הוא כגון זימא של צבעין וקולן של ספרים שהחמץ הוא בעצמו בלי תערובת. ראינו שרבינו מתיר לקיים אותם אחרי שכבר נשתמשו בהם למלאכה ״שאין צורת החמץ עומדת״. יש מן הראשונים המפרשים שהסוג ״חמץ נוקשה״ מוגדר בהרחבה, כגון שכתב רש״י ז״ל: ״נוקשה בעיניה... כגון שיאור דנוקשה הוא, דאינו ראוי לאכילה הואיל והחמיץ קצת ולא גמר״. והמאירי (בה״ב קליין עמ׳ קלט): ״במשנתנו הוזכרו דברים שאין ראויים לאכילה, והם הקרויים נוקשה בעיניה, כלומר חמץ רע שאין ראוי לאכילה״.
יש שתמהו על רבינו למה לא הזכיר כלל את המושג ״חמץ נוקשה״? נשאל בנו רבנו אברהם על כך (שו״ת ברכת אברהם סי׳ כא, מהדורת רמב״ם פרדס סי׳ כ״ו):
שאלה: וקשיא לי נמי מן הנוקשא שנשנית במשנה: ואלו עוברין בפסח כותח הבבלי ושכר המדי וחומץ האדומי וזיתום המצרי וזימא של צבעים ועמילן של טבחים וקולן של סופרים; ור׳ אליעזר אומר, אף תכשיטי נשים. והאי עוברין דתנן – משום לא יראה ולא ימצא, וליכא מאן דפליג אמתניתין דהילכתא היא שעובר על הנוקשא שהיא זימא ועמילן וקולן. והוא ז״ל לא הזכיר איסור זה שהרי לא פרט אלא התערובת, וכן אמר: תערובת חמץ עוברין עליה משום בל יראה ובל ימצא כגון המוריס וכותח הבבלי ושכר המדי שעושין אותן מן הקמח וכל כיוצא באלו מדברים הנאכלין. וכן נמי לעניין אכילה לא אסר אלא התערובת בלבד, אבל הנוקשא לא. וקשיא, דהא תנן: הרי אלו באזהרה ואין בהן משום כרת. דאלמא דין הנוקשא כדין התערובת; ואמאי קא מחייב אתערובת בלאו כר׳ אליעזר ואנוקשא פטר? והא בין רב יהודה דקא מוקים לה למתניתין כר׳ מאיר, ובין רב נחמן דמוקים לה כר׳ אליעזר, כולהו מודו דמאן דמחייב אתערובת מחייב אנוקשא, ולא פליגי אלא בחומר תערובת מן הנוקשא. דרב יהודה סבר כיון דר׳ מאיר מחייב אנוקשא בעיניה, כל שכן אתערובת דמחייב, שהתערובת דבר הנאכל הוא והנוקשא לאו בר אכילה הוא אלא אם כן על ידי הדחק; ורב נחמן סבר ר׳ אליעזר היא, וכיון דמחייב אתערובת דבר הנאכל כל שכן אנוקשא בעיניה, אם על התערובת שאינו חמץ בפני עצמו מחייב, כל שכן אנוקשא שהוא חמץ בפני עצמו. ולעולם כולהו לא ילפיה אלא מדכתיב ׳כל׳ – ר׳ מאיר מרבי הנוקשא כל שכן התערובת, ור׳ אליעזר מרבי התערובת וכל שכן הנוקשה. ותניא כותיה דר׳ יהודה שלא ריבה ר׳ אליעזר מ׳כל׳ אלא התערובת בלבד אבל נוקשא לא, הולכך הויא מתניתין כר׳ מאיר. ולעולם בין לרב נחמן בין לרב יהודה אנוקשא חייב. ואם תאמר, לא אוקמינא מתניתין אליבא דיחיד אלא כדי לבטלה, אם כן מאי שנא מתערובת שחייב עליה הוה ליה למיפטר נמי בתערובת. ואי מדתניא במכילתא (דרבי ישמעאל3) סתם כותיה דר׳ אליעזר באיסור תערובת, ולא אמר את הנוקשא, מי אלימא ממתניתין, הא מתניתין כיון דאוקימנה בדברי יחיד בטלה לה, בריתא נמי הא אוקימנה בפירוש כר׳ אליעזר, כל שכן דלאו הלכתא היא.
תשובה: האי נוקשא דהוא חמץ שאין בו תערובת כדאמרת היכי דאמי? אי ראוי לאכילה הוא כבר חייב על אכילתו כרת, ואם אינו ראוי לאכילה פטור הוא על אכילתו. ולענין קיומו בפסח – אם צורת החמץ ניכרת עובר על קיומו, ואם אין צורת החמץ ניכרת אלא נפסדה פטור הוא על קיומו. כל אילו הדינין כבר פירש אותם, אע״פ שלא פירש לשון נוקשא שאין אנו יודעין מה הוא ביחוד. ואם הנוקשא כמו שאמרת זימא ועמילן וקולן של סופרים, כבר אמר: בגדים וכו׳ ניירות שדבקו אותן בחמץ וכל כיוצא בזה מותר לקיימן בפסח ואין בהן משום לא יראה ולא ימצא שאין צורת החמץ עומדת. מכלל שהחמץ עצמו שדבקו בו אם הוא בפני עצמו אסור לקיימו. הנה זכר דין הנוקשא.
ראה מה שפירשתי לעיל א,ו.
1. ״ובא להוכיח מכאן שהטעם בקילור ואספלנית הוא לא מטעם היתר ברפואה כמובא בגאונים, עיין תשה״ג אסף ח״א (ירושלים תרפ״ט), עמ׳ 212, אלא מחמת שהחמץ נפסל באכילה, ואף תיריאק דינו כן״ (תוספתא כפשוטה פסחים עמ׳ 513).
2. פירוש רבנו מבוסס על דברי רב נחשון בפירוש הגאונים על טהרות כח,ג: מלוגמא – מלוא לוגמיו. וכן השתמש רבנו במונח זה בהלכות ממרים ז,ב: ״והוא שיאכל משקל חמשים דינרין מבשר זה במלוגמא אחת וישתה חצי לוג מיין זה בבת אחת״.
3. ׳כל מחמצת לא תאכלו׳ (שמות יב,כ) – למה נאמר? לפי שאמר ׳כל אוכל חמץ ונכרתה׳... אין לי אלא חמץ גמור, תערובתן מנין? תלמוד לומר ׳כל מחמצת לא תאכלו׳.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםראב״דספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחיד פשוטההכל
 
(יא) הפת עצמה שעיפשה ונפסלה מלאכול הכלב, ומלוגמא שנסרחה, אינו צריך לבער:
בגדים שכיבסו אותן בחלב חיטה, וכן ניירות שדיבקו אותן בחמץ, וכל כיוצא בזה, מותר לקיימן בפסח, ואין בהן משום ״לא יראה״ (שמות י״ג:ז׳) ו״לא ימצא״ (שמות י״ב:י״ט), שאין צורת החמץ עומדת:
Bread itself which has become moldy and is no longer fit for consumption by a dog,⁠1 or a compress2 that has become spoiled,⁠3 need not be destroyed.⁠4
Clothes which were washed with starch5 and, similarly, papers which were stuck together with chametz, and other like cases, may be kept on Pesach.⁠6 Their [possession] does not constitute a [violation of the prohibitions]: "[leaven] shall not be seen" and "[leaven] shall not be found,⁠" for they no longer have the form of chametz.⁠7
1. in contrast to chametz which is not human food, as mentioned in the previous halachot, and is permitted once it is no longer fit for human consumption.
Rav Chayim Soloveitchik (Hilchot Ma'achalot Asurot 15:1) differentiates between the two cases as follows. Chametz itself is a forbidden substance. Hence, it must be spoiled to the point that a dog cannot benefit from it. In contrast, the other substances are merely mixtures of chametz. They are only forbidden because they contain the taste of chametz. Hence, once that taste is no longer suitable for human consumption, there is no reason why they should remain forbidden.
He continues relating that, as stated in Halachot 11 and 12, chametz that is obviously designated for purposes other than food can be used even though it has not become spoiled. Thus, one could explain that once the chametz in the above mixtures becomes unfit for human consumption, it is clearly not food. In contrast, bread which is originally made for that intent must spoil more.
2. This compress differs from the one mentioned in the previous halachah. It is made from wheat and figs that have been chewed, and is then applied to an infected area. (See Bava Kama 102a.) It is not mixed with bitter medications, and hence is generally fit to be eaten before it becomes spoiled.
3. beyond being fit for consumption by a dog. Rabbenu Manoach emphasizes that it must become spoiled before the prohibition against chametz takes effect. Otherwise, it must be destroyed.
4. for in its present form it is no longer considered useful.
5. made from wheat
6. This law is accepted by the Shulchan Aruch. However, the Ramah (Orach Chayim 442:3) states that if the chametz is visible as a separate entity, it must be destroyed.
7. i.e., they are not in the form of food. Halachah 2:15 provides a similar example: a mound of yeast that has been set aside as a seat.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםראב״דהגהות מיימוניותספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחיד פשוטהעודהכל
הַפַּת עַצְמָהּ שֶׁעִפְּשָׁה וְנִפְסְלָה מִלֶּאֱכֹל הַכֶּלֶב, וּמְלוּגְמָה שֶׁנִּסְרְחָה - אֵינוֹ צָרִיךְ לְבַעֵר.
בְּגָדִים שֶׁכִּבְּסוּ אוֹתָן בְּחֵלֶב חִטָּה, וְכֵן נְיָרוֹת שֶׁדִּבְּקוּ אוֹתָן בְּחָמֵץ, וְכָל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה - מֻתָּר לְקַיְּמָן בַּפֶּסַח וְאֵין בָּהֶן מִשּׁוּם ׳לֹא יֵרָאֶה׳ וְ׳לֹא יִמָּצֵא׳, שֶׁאֵין צוּרַת הֶחָמֵץ עוֹמֶדֶת.
*הַפַּת עַצְמָהּ שֶׁעִפְּשָׁה וְנִפְסְלָה מִלֶּאֱכֹל הַכֶּלֶב וּמְלוּגְמָא שֶׁנִּסְרְחָה אֵינוֹ צָרִיךְ לְבָעֵר. בְּגָדִים שֶׁכִּבְּסוּ אוֹתָן בְּחֵלֶב חִטָּה וְכֵן נְיָרוֹת שֶׁדִּבְּקוּ אוֹתָן בְּחָמֵץ וְכׇל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה מֻתָּר לְקַיְּמָן בְּפֶסַח וְאֵין בָּהֶן מִשּׁוּם (שמות י״ג:ז׳) (דברים ט״ז:ד׳) לֹא יֵרָאֶה וְלֹא יִמָּצֵא (שמות י״ב:י״ט) שֶׁאֵין צוּרַת הֶחָמֵץ עוֹמֶדֶת:
ומלוגמא שנסרחה אינו צריך לבער – א״א, בירושלמי (פ״ב ה״ו) בשנסרחה ולבסוף נתחמצה.
ואין בהן משום לא יראה ולא ימצא שאין צורת החמץ עומדת – א״א, אין זה טעם, אלא שכבר נפסל מן הכלב, ועל כל זה שהוא כמו שיחדו לישיבה וטח פניו בטיט (פסחים מה,ב).
[ו] וכן כתב בתשובה העיד ר׳ משולם על רבי אליעזר הגדול שהיו בגדיו גשטירק״ט בפסח וכן נהג אחריו ר״י:
כתב הרב: הפת שעיפשה ונפסלה מלאכול לכלב ומלוגמא שנסרחה אינו צריך לבער – אמר המפרש משום הכי אין צריך לבער דכיון דנתקלקלה כל כך בעיפושה שנפסלה מלאכול לכלב נפק ליה מתורת אוכל והו״ל עפרא בעלמא. ע״כ מפרק אלו עוברין. האי דקאמרי ומלוגמא שנסרחה אינו צריך לבער ר״ל שנסרחה כבר קודם ראותה שעת איסור אבל אם נתחמצה בפסח ואחר כך ראתה שעת איסור צריך לבער והכי מפרש לה בגמרא דבני מערבא ופי׳ מלוגמא רפואה עשויה עם קמח ויין מהול במים כשיעור מלא לוגמיו ולפיכך נקראת מלוגמא. וכתב הראב״ד ולפיכך אמרו במלוגמא שנסרחה ולא אמרו כך בקילור ואספלנית כו׳ מפני שקילור ואספלנית ורטיה יש בהם דבר מה והקמח שנותנין בו מיד נפסד אבל מלוגמא הוא קמח נילוש במים או ביין שנותנין אותו ע״ג מורסא או על גבי כאב ואינו נסרח אלא לאחר זמן מחמימות הבשר ע״כ מן התוספתא:
כתב הרב: בגדים שכבסו אותן בחלב חטה וכן ניירות שדבקו אותן כו׳ מותר לקיימן בפסח ואין בהם משום לא יראה ולא ימצא שאין צורת החמץ עומדת – אמר המפרש דס״ל (לר״ס) [לר״מ] להא דתנן אלו עוברים בפסח וקא חשיב בהו קולן של סופרים שהוא פרורא דאושכפי שהסופרים מדבקין בו ניירותיהם לאו למימרא עוברין עליהן בבל יראה ובל ימצא כמו שפירשנו. ולא מתבערין אלא עוברים על ידם שאסורין באכילה דאע״ג דאמרי רבנן על עירובי בולא כלום מלקא הוא דלא לקי אבל איסור׳ איכא או היכא דאיכא כזית בכדי אכילת פרס דלקי וכן פירש רבי יעקב אלו עוברין כמו עוברין מעל השלחן אבל מותר לקיימן בפסח, ודיקא נמי דקתני אלו עוברין ולא קתני באלו עוברין, וכ״ת היכי אמרינן לעיל תערובת חמץ עוברין עליו בבל יראה ובל ימצא כגון המורייס וכותח הבבלי שעושין אותו מן הקמח וכיוצא בו מדברים הנאכלים אבל דבר שיש בו תערובת חמץ ואינו ראוי לאכילה מותר לקיימו בפסח ע״כ ונראה מדבריו שפירש אלו עוברין בפסח משום בל ימצא ובדברים שאין נאכלין כגון קולן של סופרים משמע ליה עוברין באכילה:
(יא-יב) הפת שעיפשה עד צריך לבער: כתב הראב״ד ז״ל בירושלמי מפרש בשנסרחה ולבסוף נתחמצה עכ״ל:
ואני אומר ר״י אלפס כתב כדברי ר״מ ז״ל בהלכה הנזכרת ובתוספתא ולא חשש לזה הירושלמי והדין עמו. חדא דהא אנן לגבי עריבת העבדנין פסקינן כר׳ נתן להדיא שאם נתן לתוכן עורות אפילו שעה אחת אינו חייב לבער והא התם נתחמצת קודם ואח״כ נסרחה ועוד הפת שעפשה ונפסלה מלאכול לכלב חמץ היה תחלה ואח״כ נפסל ואסיקנא פ״ק דפסחים ופ׳ אלו עוברין דאינו צריך לבער מפני שנפסדה צורתו כמו שכתב ר״מ ז״ל דהיינו פי׳ שנפסלה מלאכול לכלב דברייתא ומתני׳ דפ׳ אלו עוברין וכמו שפירש״י ז״ל:
בגדים שכבסן עד צורת החמץ עומדת. פ׳ אלו עוברין ובתוספתא:
כתב הראב״ד אין זה טעם וכו׳:
ואני אומר כבר כתבתי תשובה נצחת בזה פעמים שלש בס״ד:
דבר שנתערב עד סוף הפרק. פרק אלו עוברין:
הפת עצמה שעפשה וכו׳ – ברייתא שם (מ״ה:) וכבר בארתי דין זה פ״א:
ומלוגמא של חמץ שנסרחה וכו׳ – תוספתא בהלכות מלוגמא שנסרחה אינו צריך לבער ע״כ. ובהשגות א״א בירושלמי מפרש בשנסרחה ולבסוף נתחמצה ע״כ. ובאמת שכן הוא בירוש׳ ולא הביאו בהלכות וגם רבינו לא כתבו לפי שדברי הירוש׳ הם בנתחמצה בפסח ובכה״ג בעינן נסרחה ולבסוף נתחמצה ודברי התוספתא הם בנסרחה קודם הפסח דכי אתא פסח לא חל עליה איסור חמץ דהא הות סרוחה והוה לה כפת שעפשה ונפסלה מלאכול לכלב דודאי נתחמצה ולבסוף עפשה. ואפשר דמלוגמא שנסרחה אינה ראויה אף לכלב וכן עיקר ולזה סתמו ההלכות ורבינו:
בגדים שכבסו אותן בחלב חטה וכו׳ – מ״ש רבינו וכן ניירות שדבקו אותן בחמץ אינו מה שנזכר (מ״ב.) בגמ׳ קולן של סופרים דהתם אסור לקיימו והוא קודם שדבקו בו הניירות שהרי הוא נוקשה בעיניה ואסור לקיימו אלא דברי רבינו הם אחר שדבקו בו הניירות וה״ל כעריבה שנתן לתוכה עורות. וז״ש רבינו שאין צורת החמץ עומדת. ודבר ברור הוא שאחר שנתדבקו מותר לקיימן. ובהשגות א״א אין זה טעם אלא שכבר נפסל וכו׳. ואין בסתירה טעם ודברי רבינו הכרח:
מלוגמא (של חמץ) – לשון ה״ה נראה דהוה ליה כפת שעיפשה וכו׳. כלומר ואע״ג דראויה לכלב מ״מ כיון שהיא מלוגמא שאינו פת גמור דמי להתם דהתם נמי גבי חימצה ולבסוף עיפשה ואפילו דמלוגמא כו׳ ר״ל או אפשר דהתם והכא שוים והכא נפסלה אפילו מלאכול לכלב וכן עיקר:
בגדים שכבסו אותן בחלב חטה וכו׳ – כתב ה״ה שהם נוקשה בעינייהו ואסור לקיימן וא״ת הא קי״ל כרבנן דליכא לאו בתערובת חמץ ולא בחמץ נוקשה ואפילו ר׳ אליעזר לא פליג אלא בתערובת אבל בחמץ נוקשה מודה כדאמרו בגמרא תניא כוותיה וכו׳. וי״ל דמ״מ איסורא איכא כדכתב הטור ז״ל וכיון דאיכא איסורא מדאורייתא ודאי דאיכא איסור שהייה מדרבנן כדמשמע שם מדברי הרב ב״י שהקשה על הטור כפי הסברא הזאת:
כתב עוד ה״ה: ודוקא בחמץ שיש בו כזית וכו׳. וא״ת אם נאמר כפי׳ הרמ״ך בדברי רבינו דס״ל דאיכא איסור בשהייה אפילו בדליכא כזית בכדי א״פ אי אפשר לומר דהמקיים תערובת אסור דא״כ לפי טעם רבינו בהל׳ מאכלות אסורות פטור דהטעם דהחמץ אין לו בטול משום דהוי דבר שיש לו מתירין קשה דהתינח בשיש משהו דלא בטיל מהאי טעמא אבל כשיש כזית אפילו שיהיה בכמה זיתים אסור לקיימו ואם המקיים התערובת אסור הא הוי דבר שאין לו מתירין אחר הפסח דתערובתו אסור לאחר הפסח כיון דקיימו בשלמא לה״ה ז״ל דס״ל דדוקא אי איכא כזית בכדי א״פ ודאי דלא שייך לומר בכזית בכדי א״פ לבטל דהא ודאי אין שיעור ששים לבטלו ואי כזית בכמה ביצים הוי דבר שיש לו מתירין. וכי תימא אין דין זה אלא לפירוש ה״ה בדברי רבינו אבל לפי׳ הרמ״ך ודאי דס״ל כדברי רבינו דמקיים התערובת מותר זה אי אפשר דהא ה״ה נסתפק בדעת רבינו ז״ל אם כונתו כפי׳ הרמ״ך ומ״מ כתב דין זה לקמן פשוט לדעתו משמע דלכל הפירושים איתניא. וי״ל דמכל מקום אין זו סברא דפחות מכזית לא ליבטיל משום דהוי דבר שיש לו מתירין וכזית ליבטיל ולהכי לא פלוג ואמרו דכזית לא ליבטיל. ומ״ש ה״ה שנראה מדברי רבינו דין זה לא ראיתי טעם ברור בדברי רבינו אלא משום דסתם ולא כתב דתערובת חמץ מותר:
בגדים שכבסו וכו׳. כתב הרב המגיד ז״ל דאינו מה שנזכר בגמרא קולן של סופרין דהתם אסור לקיימו וכו׳ אלא שדברי רבינו הם אחר שדבקו בו הניירות והו״ל כעריבה וכו׳ ע״כ. וכ״כ הרב לח״מ ז״ל דאיכא איסורא דאורייתא באכילתו ולפיכך איכא איסורא דרבנן בשהייתו ונסתייע מדברי הטור ע״פ פירוש הרב ב״י שם סימן תמ״ב ובאמת שמשמעות דברי הטור הכי מוכחי מדכתב ולרבנן אפילו לאו אין בהם דמשמע הא איסורא דאורייתא יש בהם דאל״כ לימא אפילו איסורא דאורייתא אין בהם וכמ״ש הרב ב״י שם אמנם ממ״ש הטור גופיה לקמיה בדברי הרי״ף ז״ל לא משמע הכי שסיים דאין באכילתם אלא איסורא דרבנן עיי״ש מלבד שיש גמגומים אחרים בזה וכבר ראיתי שנתעורר עליהם הרב מגן דוד [ט״ז] שם אשר מתוכם הסכימו האחרונים זלה״ה דדעת הטור היא דליכא אלא איסורא דרבנן והרב חיים אבואלעפיא נר״ו הקשה זה גם כן להרב ב״י אלא שמתחילה הקשה על הרה״מ והרב לח״מ שכתבו בדעת רבינו דנוקשה צריך לבערו וכתב דאף דאיכא איסורא דאורייתא מ״מ אינו חייב לבערו מדלא קעבר בל יראה ודקדק כן מדרבינו לא הזכיר בו שריפה וגם חכמים דמתניתין לא אמרו ישרף ע״כ. ואחרי המחילה איני מוצא הכרח לחלוק על הרה״מ והרב לח״מ בזה דמתניתין דקתני איזהו שאור וכו׳ לא הוצרכו לומר ישרף משום דקיימי אדברי ת״ק דקתני סתמא דלכו״ע שאור ישרף והאוכלו פטור וכו׳ ואחר זה מייתי פלוגתא דרבי יהודה ורבנן במציאות שאור מה הוא וכולהו קיימי אשיאור וסידוק דקתני סתם מתניתין ולענ״ד נראה דברי הרח״א נר״ו דחוקים בזה ורבינו גם כן נראה שזו כוונתו מתיבת וכן שכתב דאי לא קאי אלא אאיסורא הכי הו״ל למימר ואם הכסיפו פניו אסור לאכלו וכו׳ ומ״מ לקושיית המפרשים דכיון דליכא רבויא מהיכא תיתי לן איסורא דאורייתא י״ל לדעת הרה״מ והרב ב״י והרב לח״מ ז״ל דשמא איכא שום רבויא וכמ״ש התוספות דף מ״ג ד״ה מאן תנא וכו׳ ודוחק.
הפת עצמה וכו׳ ומלוגמא. עיין בהשגות ועי׳ מ״ש ה״י. ובירושלמי פ׳ כל שעה מלוגמא שנסרחה אית תניי תני זקוק לבער ואית תניי אין זקוק לבער מ״ד זקוק לבער בנתחמצה ואח״כ נסרחה ומ״ד אין זקוק לבער בנסרחה ואח״כ נתחמצה ומפרש הר״א דבעינן שטעמו פגום מחמת עצמו וכמ״ש ה״י. ועיין מ״מ ולח״מ שדבריהם הם דחוקים דמה ענין נתחמצה בפסח אכתי משנפסל לאכילת כלב זהו ביעורו מה גם דודאי נסרחה לאו היינו נפסל מאכילת כלב. ולדרך רבנו מלוגמא כלו חמץ כמ״ש ה״י צריך לפרש הירושלמי דכל שהיה חמץ קודם סרחון ה״ז אסור לקיימו עד שיפסל מאכילת כלב משא״כ כשנפסל תחלה מאכילת אדם ע״י סרחון אע״פ שהחמיץ אח״כ מותר לקיימו. ולא חילק רבנו בזה דפשוט הוא דנתחמצה ואח״כ נסרחה היינו פת שעיפשה ופשיטא דבעינן שיפסל לכלב א״נ דקמ״ל רבנו דסתם מלוגמא שנסרחה ודאי נסרחה ואח״כ נתחמצה דמסתמא בשעת גיבול מטיל תוכו מעט סימנים ולא מתוקמא ברייתא דזקוק לבער אא״כ נוטל חמץ גמור ועושאו מלוגמא דהיינו פת שעיפשה ולכך לא הוצרך רבנו לבאר זה וכמ״ש. ומ״ש רבנו בגדים שכבסו עיין השגות והטעם ראשון שכתב אינו לדרך רבנו כמ״ש ה״י דאפילו חזי למאכל אדם א״צ לבער והטעם השני שכתב הר״א הוא באמת כוונת רבנו וכמ״ש ה״י עיי״ש.
וכן הקילור והרטיה כו׳ מותר לקיימן בפסח שהרי נפסדה צורת החמץ. הפת עצמה שעפשה וכו׳ א״צ לבער וכו׳.
ובהשגות הראב״ד לעיל פ״א ה״ב חלק הראב״ד טובא בין חמץ לשאור דשאור דווקא הואיל וראויה לחמע בה כמה עיסות אחרות ולכך אפילו נפסל מאכילת כלב ג״כ חייב לבער אבל חמץ כי נפסל מאכילת כלב אינו חייב לבער [ועיין במה שכתבתי שם] ולפ״ז יתכן לומר דכיון דאין בחמץ טעם הואיל וראויה לחמע כמה עיסות אחרות א״כ היכא שנפסל׳ מאכילת אדם קודם הפסח שוב היא מותרת לגמרי בהנאה. דניחזי בנבילה אם סרוחה מעיקרא כל שאינה ראויה לגר אינה נבילה ואם נסרחה לבסוף בעי שתפסל מאכילת כלב וכר״מ בע״ז דף ס״ז ועיין באורך בנוב״י מהד״ק חיי״ד עיי״ש, גם הר״ן כתב בשמעתין דכל שנפסל מאכילת אדם קודם הפסח א״צ לבער אי לאו דראויה לחמע בה כמה עיסות אחרות ע״ש.
וביאור דברי הראב״ד כאן הוא, ששאור אך אם נפסל מאכילת כלב קודם הפסח צריך לבער הואיל וראוי לחמע כמה עיסות אחרות, וא״כ הך ברייתא דפסחים מ״ה הפת שעיפשה והכלב יכול לאוכלה נשרפת עם טמאה בפסח ע״כ בחמץ מיירי דאי בשאור אפילו נפסלה באכילת כלב וקודם הפסח נמי צריכה ביעור ואם בחמץ הרי קודם הפסח אם נפסלה מאכילת אדם א״צ ביעור וכמו״ש, וצ״ל דמפרש לה בשאור ולרבותא קאמר לה ובאמת גם אם נפסלה מכלב בעי ביעור משום שראויה לחמע כמה עיסות אחרות וקמ״ל דאפילו לא נפסלה מכלב נשרפת עם טמאה בפסח ודו״ק.
ומיהו צ״ע דאם נפסלה מאכילה לבד החימוץ והחמיע שבה גם לענין חמץ א״צ ביעור ואם לא נפסלה רק מחמת החימוע אין סברא לומר דהוי עפרא בעלמא וכדאמר הגמרא בדף ט״ו וצ״ע.
ועל מה שכתב רבינו וכן הקילור והרטייה כו׳ שנתן לתוכן חמץ כתב הראב״ד זה שבוש. שבתוספתא איתא קמח והוי כנסרחה ובסוף החמיצה שאין חמוצו ברור ומה שקיבל היינו התריא״ק משמיה דרב האי גאון הוא מטעם אחר שאינו רק משהו חמץ ומותר בהנאה לשיטתו הידועה עיי׳ פט״ו ממאכלות אסורות הלכה י״ד וט״ס נפל בדבריו והבן.
ובזה יבואר הירושלמי פרק כ״ש הלכה א׳ ואיידא אמר דא לא יאכל חמץ היום אפילו לכלבים הר״ז בא לאוסרו כו׳ דפירושו דלא יאכל בכל מיני אכילה אפילו אכילת כלב ודווקא היום שעומדת לאכילת כלב היום אבל אם נפסלה מאכילת אדם מבעו״י וראויה לכלב שוב הוה כסרוחה מעיקרא ואינו אוכל כלל ומותר להאכילו לכלב וזה דוקא בחמץ והבן ונכון בס״ד.
אולם לא אכחד למש״כ הראב״ד בהלכות טו״א דכיון דחזיא מתחלתה לאדם אף שנפסלה מאכילת אדם ושוב טמאה מקבלת טומאה וא״כ לפ״ד הא דקאמר הגמרא בע״ז למעוטי סרוחה מעיקרא היינו באופן שלא היתה ראויה לאכילה כלל אבל הכא שהיתה ראויה קודם פסח לאכילה וחמץ שמו עליו וכפי שיטת הרמב״ן דחמץ שמו עליו א״כ צריך ביעור עד שיפסל מאכילת כלב והך ברייתא בפת חמץ מיירי ומה שמתרץ בנסרחה והחמיצה היינו דאין חימוצו ברור אבל לא מטעם שנפסל קודם שבא איסור חמץ וכן מוכח בירושלמי דמדמה זה להמעיסה והחליטה עיי״ש ודו״ק בכ״ז. ועיין שלח בספרי זוטא גבי עיסת הכלבים אם אין הרועים כו׳ יעוי״ש היטב ואכמ״ל.
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק י]

משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםראב״דהגהות מיימוניותספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהלחם משנהמעשה רקחמרכבת המשנה מהדורה בתראאור שמחיד פשוטההכל
 
(יב) דבר שנתערב בו חמץ ואינו מאכל אדםא כלל, או שאינו מאכל כל אדםב, כגון התריאק וכיוצא בו, אף על פי שמותר לקיימו, אסור לאכלו עד אחר הפסח. ואף על פי שאין בו מן החמץ אלא כל שהוא, הרי זה אסור לאכלו:
A substance which is not eaten by people or one which is generally not eaten by people,⁠1 with which chametz has become mixed— e.g., Tiriac and the like, though one may keep it [during Pesach],⁠2 eating it is prohibited3 until after Pesach.⁠4 Even though it contains only the smallest amount of chametz,⁠5 eating it is forbidden.⁠6
1. even if it has not been spoiled to the point that it is unfit for human consumption (Rav Chayim Soloveitchik, ibid.)
2. as stated in Halachah 10.
3. Though the mixture is generally not used for human consumption, the fact that an individual eats from it shows that he considers it as food. Hence, it is prohibited.
4. Nevertheless, a person may benefit from it on Pesach (Shulchan Aruch HaRav 442:24, Mishnah Berurah).
5. less than the size of an olive בכדי אכילת פרס, as in Halachah 1:6.
6. Nevertheless, in the case of danger to life or limb, one may use a remedy which is chametz in the midst of Pesach (Shulchan Aruch HaRav 466:5, Mishnah Berurah).
א. ד: לאדם. אך במשנה שביעית ח, א ועוד בכ״י רבנו כבפנים.
ב. בב2 לית מ׳או׳.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחשער המלךיד פשוטהעודהכל
דָּבָר שֶׁנִּתְעָרֵב בּוֹ חָמֵץ וְאֵינוֹ מַאֲכַל אָדָם כְּלָל, אוֹ שֶׁאֵינוֹ מַאֲכָל כָּל אָדָם, כְּגוֹן הַתִּרְיָאק וְכַיּוֹצֵא בּוֹ - אַף עַל פִּי שֶׁמֻּתָּר לְקַיְּמוֹ, אָסוּר לְאָכְלוֹ עַד אַחַר הַפֶּסַח; וְאַף עַל פִּי שֶׁאֵין בּוֹ מִן הֶחָמֵץ אֶלָּא כָּל שֶׁהוּא - הֲרֵי זֶה אָסוּר לְאָכְלוֹ.
דָּבָר שֶׁנִּתְעָרֵב בּוֹ חָמֵץ וְאֵינוֹ מַאֲכָל לְאָדָם כְּלָל. אוֹ שֶׁאֵינוֹ מַאֲכַל כׇּל אָדָם כְּגוֹן הַתְּרִיאַ״ק וְכַיּוֹצֵא בּוֹ אַף עַל פִּי שֶׁמֻּתָּר לְקַיְּמוֹ אָסוּר לְאָכְלוֹ עַד אַחַר הַפֶּסַח. וְאַף עַל פִּי שֶׁאֵין בּוֹ מִן הֶחָמֵץ אֶלָּא כׇּל שֶׁהוּא הֲרֵי זֶה אָסוּר לְאָכְלוֹ:
כתב הרב: דבר שנתערב בו חמץ ואינו מאכל אדם כלל – פירש כגון קילור ואספלנית ומלוגמא ופת שעיפשה וכיוצא בהן
או שאינו מאכל כל אדם כגון התריאקה – פי׳ שאינה נאכלת אלא למלכים כמו שכתבנו או לאנשים אשר נשכם כלב שוטה או הכישם חמת זוחלי עפר
אע״פ שמותר לקיימו אסור לאכלו עד אחר הפסח ואע״פ שאין בו מן החמץ אלא כל שהוא הרי זה אסור לאכלו – ע״כ ואצ״ל דכשאסור לאכלו דוקא כשהוא בריא או אפילו חולה שאין בו סכנה משום דדרך הנאתו הוא ר״ל אכילת התריאקה וכיוצא בה מן המרקחת שנכנס בהם חמץ אבל במקום סכנה מותר לאכלה היא וכיוצא בה ואפילו חמץ בעיני׳ כדבעינן למימר קמן, ע״כ מפרק אלו עוברין:
[ביאור לפסוק זה כלול בביאור פסוק יא]

דבר שנתערב בו חמץ וכו׳ – מבואר בגמ׳ (דף ל׳.) דחמץ בזמנו בין במינו בין שלא במינו במשהו כמו שכתבתי פ״א והרבה מהגאונים כדעת רבינו שאפילו נתערב כמה זמן קודם הפסח אסור לאכלו בפסח שחוזר וניעור וכ״כ בהלכות ה״ר יצחק ן׳ גיאת ז״ל. ויש מן האחרונים חולקים בזה ואומרין דכל שנתערב קודם זמנו אינו חוזר וניעור ואין איסורו במשהו וכדברי הגאונים ראוי לנהוג ולהחמיר. ודע שדין תערובת חמץ הוא כדין שאר תערובות אלא שמה שאוסר בשאר תערובות פחות מששים אוסר בחמץ במשהו אבל אם בשאר תערובות לא היה צריך ששים אלא קליפה או נטילת מקום כמו שאבאר בהל׳ מאכלות אסורות אף בחמץ כן ר״ל שחם בחם בלא רוטב די בקליפה שאם נגע ככר חמץ בככר מצה ושניהם חמין ואין שם דבר המפעפען לא אסר אלא מקום מגעו בלבד לפי שאינו מבליע יותר וזה ברור כתבוהו המפרשים ז״ל ושם בהלכות מאכלות אסורות יתבאר דיני התערובת בארוכה. ותערובת חמץ שעבר עליו הפסח נראה מדברי רבינו שכיון שהוא עובר עליו ודאי אסור הוא לאחר הפסח וכשאמרו כי קניס ר״ש ה״מ בעיניה אבל ע״י תערובת לא ר״ל שאם עבר הפסח על חמץ ואח״כ נתערב מותר לפי שבתערובת זה לא נעשה איסור ולא עבר עליו הפסח אבל בתערובת שעבר עליו הפסח כיון שהיה מחוייב לבערו ועבר עליו אסור ויש מפרשים שכתבו כן. ודוקא בחמץ שיש בו כזית בכדי א״פ שעובר עליו כפי מה שכתבתי למעלה:
דבר שנתערב וכו׳. מבואר שם דף ל׳.
דבר שנתערב בו חמץ כו׳ – כת׳ ה״ה ז״ל דעת רבי׳ ז״ל שאפילו נתערב קודם הפסח אסור לאוכלו תוך הפסח דחוזר וניעור ויש חולקים בזה ואומרים דכל שנתערב קודם זמן איסורו אינו חוזר וניעור כו׳ וכן הוא דעת הר״ן ז״ל בתשובה סי׳ נ״ז שכתב וז״ל לפיכך נ״ל להלכה שכיון שאין באותן חיטין המבוקעו׳ אחד מס׳ שמותר לטחון הכל קודם הפסח ולאכול בפסח יע״ש וק״ל עלה מאותה שכתב הר״ן בפ׳ הנודר מן הירק דנ״ח אברייתא דקתני ר״ש אומר כל דשיל״מ כו׳ לא נתנו בהם חכמים שיעור וכל דבר שאל״מ נתנו בהם חכמים שיעור אמר ליה והלא שביעית לא נתנו בהם חכמים שיעור דתנן השביעית אוסרת בכ״ש א״ל אף אני לא אמרתי אלא לביעור וכתב הר״ן ז״ל אף אני לא אמרתי שהשביעית אוסרת בכ״ש אלא לענין שצריך ביעור לאוכלו קודם הביעור דכיון דאפשר לאוכלו קודם הביעור הו״ל כדשיל״מ אבל לא״ב כלומר אם נתערבו לאחר הביעור שאם יהיו אסורים תערובתן לא שרו באכילה בין במינ׳ בין שלא במינה בנ״ט עכ״ד והשתא ק׳ דה״נ אמאי התיר הר״ן לטוחנן קודם הפסח ולאוכלן בפסח הא כיון דיכול לאוכלו קודם הפסח הוה ליה כדבר שיל״מ דומיא דשביעית ויש לחלק ודו״ק:
דבר שנתערב וכו׳ – אחר שדיבר רבנו בדין קיום חזר והדגיש שאין הדין כן לענין אכילה כמבואר לעיל א,ו.
שאינו מאכל אדם כלל – כגון הקילור ואספלנית ומלוגמא ופת שעיפשה.
שאינו מאכל כל אדם כגון התריאק – ראה לעיל (הלכה י) ביארתי דברי רבינו אלה.
אסור לאכלו עד אחר הפסח... כל שהוא וכו׳ – כמבואר לעיל (א,ה): ״חמץ שנתערב בדבר אחר תוך הפסח הרי זה אוסר בכל שהוא. וחמץ של ישראל שעבר עליו הפסח... אם נתערב... הרי זה מותר לאכלו אחר הפסח, שלא קנסו ואסרו אלא בחמץ עצמו, אבל התערובת מותרת באכילה לאחר הפסח״.
הרי זה אסור לאכלו – אם אוכלו נמצא מחשיבו דבר הנאכל.
משנה תורה כ״י תימנייםמשנה תורה דפוסיםספר המנוחהמגדל עוזמגיד משנהמעשה רקחשער המלךיד פשוטההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144