(הקדמה)
פתיחה לפרק רביעי
הפרק הזה דן בפרטי האזהרות של בל יראה ובל ימצא – על איזה חמץ ובאילו נסיבות נאסר לקיים חמץ ברשותו. שלשה נושאים נידונים בו: א) חמץ שאינו שלו; ב) מכירת חמץ; ג) תערובת חמץ.
א) חמץ שאינו שלו. עובר אדם על כל חמץ שהוא שלו אפילו הטמינו או הפקידו ביד גוי. אבל חמץ של הקדש, ושל גוי, אפילו נמצא ברשותו אלא שלא קיבל עליו אחריות, אינו חייב לבערו. גוי אנס שהפקיד חמצו אצל ישראל ואם יאבד יתחייב הישראל לשלם עבורו בעל כרחו, אע״פ שלא קיבל אחריות חייב לבערו שהרי הוא כשלו. ישראל שלוה מן הגוי ומסר חמצו לגוי והתנה שאם לא ישלם חובו לפני הפסח הרי הגוי זוכה בחמץ מעכשיו – החמץ הזה הוא ברשות הגוי ומותר לאחר הפסח. (א-ה)
ב) מכירת חמץ. בשעת הדחק, כגון שהיו באים בספינה, מותר לישראל לתת חמצו לגוי בערב פסח במכר או במתנה, וחוזר ולוקחו אחר הפסח. (ו-ז)
ג) תערובת חמץ. תערובת חמץ הראויה לאכילה עוברים עליה משום בל יראה ובל ימצא. אבל תערובת שאינה ראויה לאכילה, וכן כל שנפסדה צורת החמץ, כגון רטיה ואספלנית וכיו״ב, מותר לקיימם בפסח. דבר שנתערב בו חמץ, ואינו מאכל כל אדם, כגון תרופות מסויימות, אע״פ שמותר לקיימו בפסח אסור לאכלו. (ח-יב)
החמץ עצמו שנתבטל מאליו, והוא כגון שנפסל מאכילת כלב, בכך נאבד ממנו שם מאכל לגמרי. יש גם אפשרות לבטל חמץ במעשה, כגון שמשתמשים בו לכיבוס או לצורך ניירות. השימוש הזה מפקיע ממנו שם מאכל ״שאין צורת החמץ עומדת״.
(א-ב) כתוב תורה וכו׳ – דברי רבינו כאן מקבילים לספר המצוות לא תעשה רא:
האזהרה שהוזהרנו שלא ימצא חמץ ברשותנו ואף על פי שאינו נראה, או פקדון, והוא אמרו: ׳שבעת ימים שאר לא ימצא בבתיכם׳.
כל זה, מלבד הפסוק כמובן, כתוב בלשון ערבי, ואין רבינו מזכיר שם שום מקור מחז״ל. מעתה ברור הוא שאינו מצטט מילולית לא ברייתא ולא גמרא, וגם אין מקור המבטא בדיוק אותו תוכן בקצרה, שהרי אילו היה כזה היה רבינו מביאו כדרכו בקודש בספר המצוות. אף גם זאת, כוונתו בספר המצות באמרו ״או פקדון״ (בתרגום ר״ח הלר ז״ל: ״או היה פקדון״) היא כמו כאן: או הפקיד אותו ביד גוים – כלומר, בגלל כך אינו נראה, והרי זה כמי שהטמינו1.
דברי רבינו בנויים על צירוף כמה מקורות. ראשית, הרישא של הברייתא
בפסחים ה,ב:
תנו רבנן: ׳שבעת ימים שאור לא ימצא בבתיכם׳ – מה תלמוד לומר, והלא כבר נאמר ׳לא יראה לך שאור... בכל גבולך׳? לפי שנאמר ׳לא יראה לך שאור׳ – שלך אי אתה רואה, אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה. יכול יטמין ויקבל פקדונות מן הנכרי? תלמוד לומר ׳לא ימצא׳... אין לי אלא שבבתיכם; בבורות בשיחין ובמערות מנין? תלמוד לומר ׳בכל גבולך׳.
הרואה יראה שבברייתא למדו בבת אחת שני ענינים: א) אם הטמין חמצו או הרחיקו בבורות שיחין ומערות, עובר עליו משום בל ימצא. התיבות המודגשות מציעות דין זה.
ב) ״שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים (= גוים) ושל גבוה״. כיון ששני ענינים שונים הם, והלימוד השני אין ענינו בביאור מהות הלאו ״לא ימצא״, לפיכך ראה רבינו להפריד את הדיון בשני הנושאים הללו והביא את הדין השני בסוף.
ברם לא רק המטמין חמצו עובר על בל ימצא, אף המפקידו בידי גוי עובר אלא אם כן התנה עמו כמבואר לקמן בהלכה ה. אולם דין זה יתכן והוא שנוי במחלוקת תנאים. שנינו במכילתא דרבי ישמעאל (מסכת דפסחא פרשה י; ל
שמות יג,ז וכן לעיל שם יב,יט):
׳בכל גבולך׳ למה נאמר? לפי שנאמר ׳שאור לא ימצא בבתיכם׳ – שומע אני כשמועו, תלמוד לומר ׳בכל גבולך׳. אם כן למה נאמר ׳בבתיכם׳? מה ביתך ברשותך, אף גבולך ברשותך. יצא חמצו של ישראל שהוא ברשות נכרי – אף על פי שהוא יכול לבערו, אבל אינו ברשותו; יצא חמצו של נכרי שהוא ברשות ישראל וחמץ שנפלה עליו מפולת – אע״פ שהוא ברשותו, אבל אינו יכול לבערו.
יש לעמוד על נקודה חשובה בברייתא זו. התנא מדבר רק על לא ימצא, והוא מלמדנו שאילו לא נאמר בבתיכם גם חמצו של ישראל ביד גוי וגם חמץ שנפלה עליו מפולת היו עוברים עליהם בלא ימצא. כיון שנאמר בבתיכם, נתמעט חמצו של ישראל שהוא ברשות נכרי. אמנם חמץ שנפלה עליו מפולת ברשותו הוא, אבל אין עובר עליו מפני שאינו יכול לבערו. כדרכנו למדנו שהטמון אף הוא ברשותו, וכיון שיכול לבערו עובר עליו על בל ימצא. מכאן שגם אם טמן וגם אם הפקיד ביד גוי החמץ הוא מצוי, ורק כיון שנתמעט מבבתיכם אינו עובר על חמץ המופקד ביד גוי.
אם נפרש ברייתא זו כפשוטה, נמצא שכל פקדון של גוי ביד ישראל אין הישראל עובר עליו, וכן כל פקדון של ישראל ביד גוי אין הישראל עובר עליו. הרמב״ן בפירוש התורה (ל
שמות יב,יט) הבין כך מכילתא זו על כל פנים לענין חמץ של ישראל ביד גוי:
ולמדנו מן הברייתא הזו שלא הוזהרנו מן התורה אלא שלא נקיים חמץ שלנו ברשותנו, בין בבתינו בין בגבולינו, אבל אם הפקדנו אותו ביד גוי בבית שלו אין אנו עוברים עליו בבל יראה ובל ימצא. וכן הדבר, שאם לא תאמר כן, על חמץ שלו עובר בכל מקום ואפילו הפקידו ביד גוי במדינת הים, ועל של נכרי אינו עובר עליו אפילו בביתו של ישראל; ואם כן למה נאמר בבתיכם ולמה נאמר בגבולך? אין בין בתינו וגבולנו לבתי הגוים וגבוליהם הפרש! אלא שלא הוזהרנו כלל מן התורה אלא מרשותנו. אבל מדברי סופרים הוצרכנו לבער חמץ שלנו מכל מקום. ולפי זה אמרו בגמרא
(פסחים ו,א): ייחד לו בית אינו עובר עליו, לומר שהחמץ של נכרי שקבל עליו אחריות, אע״פ שנידון כשלו, אינו אסור אלא ברשות ישראל, אבל ברשות גוי מותר, ואפילו מדבריהם לא גזרו עליו כלל.
וכן כתב גם בחידושיו
לפסחים ו,א: ״ונראה לי שזה דין תורה בלבד הוא, אבל מדבריהם חמצו של ישראל שהוא ברשות נכרי צריך ביעור, דהא תניא לקמן (לא,א): אבל נכרי שהלוה את ישראל על חמצו אחר הפסח עובר, ואוקימנא כשהרהינו אצלו. הרהין – בביתו של גוי משמע. ומאי עובר – שהוא אסור, הואיל ועבר עליו מדבריהם״.
לא כך סובר רבינו. הוא משמיע לנו כאן שהטמינו או הפקיד אותו ביד גוים – שניהם אינם נראים, ואילו ציותה תורה רק על בל יראה שניהם היו מותרים; אלא שניהם נאסרים משום לא ימצא. דבר זה למדנו מן המכילתא, שהרי התנא במכילתא דן את שניהם כמצויים אף שאינם נראים. אולם לדעת המכילתא אפילו אחרי שכלולים הם שניהם בלא ימצא, פטור על חמצו ביד גוי משום שנתמעט מבבתיכם כיון שאינו ברשותו. בניגוד למכילתא, הברייתא בפסחים אינה מזכירה כלל דין המפקיד חמצו ביד גוי, ולכאורה זהו מפני שתפשו כדבר פשוט שאין זה אלא כמטמינו, וכיון שעל טמון חייב הוא הדין על הפקידו ביד גוי. לדעת ברייתא זו בבתיכם נדרש לענין אחר: ״מה שאור האמור בבתים עובר משום בל יראה ובל ימצא... ובל יקבל פקדונות מן הנכרים, אף שאור האמור בגבולין... ומה שאור האמור בגבולין שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים... אף שאור האמור בבתים – שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים״. בבתיכם בא לפטור חמצו של גוי אפילו הוא אתך בבית כי נתמעט מלך. אבל אין ללמוד שום דבר לגבי חמץ של ישראל המופקד ביד גוי בביתו של הגוי. אם כך הוא, הרי הברייתא המובאה בפסחים חולקת על המכילתא, ואין הלכה כמכילתא זו.
אולם יתבאר לפנינו, שהגמרא
בפסחים ה,ב מעמידה שאין הנפקד עובר על פקדון של גוי בידו רק אם לא קבל עליו אחריות, אבל אם קבל עליו הישראל אחריות כי אז עובר. במקביל, שמא יש להעמיד לדעת המכילתא את הפטור על פקדון של ישראל ביד גוי רק במקרה שהרהינו וכמו שמפורש בהלכה ה לפנינו. אם נפרש כך, אין צורך לדחות את הברייתא במכילתא מהלכה, אלא יש להעמידה בתנאים מסויימים. בין כך ובין כך ההלכה נקבעת לפי הגמרא בפסחים הנ״ל.
מעתה נמצא לדעת רבינו שעל חמץ טמון או ביד גוי עובר בלא ימצא דוקא, אבל לא בבל יראה, כי האזהרה בל יראה היא על ראייה ממש. כבר ציינו האחרונים כי שיטה זו יסודתה בהררי קודש בתורת הגאונים. כך איתא בה״ג הלכות חמץ (ד״י עמ׳ 271): ״ובתר דבטליה, אי משתכח ליה בתר הכי וחזי ליה, לא מחייב עליה בבל יראה ובבל ימצא״. וכתב רבינו חננאל ז״ל
(פסחים ה,ב): ״שאין אדם רואה בביתו אלא דבר המצוי בביתו״ ולהלן שם: ״אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה אין לי אלא שמותר לך לראות חמצו של נכרי אלא בנכרי שלא כבשתו... שמותר לראות חמצו של נכרי שלא כבשתו...״ אף רש״י ז״ל כתב (
פסחים ו,א ד״ה אפילו מראש השנה נמי): ״וכשראהו עובר עליה״ ולהלן שם (כא,א ד״ה ואי תנא חיה): ״דאי משיירא מצנעא לה [נהי דעבר בבל ימצא,] בבל יראה לא עבר״ (וראה שם גם תוד״ה ואי).
ואשר למה שמסיים רבינו: ״הא למדת שחמץ שלישראל אם הניחו ברשותו, אפילו טמון אפלו בעיר אחרת ואפילו מפקד ביד גוים – הרי זה עובר משום לא יראה ולא ימצא״, כבר הסברתי לעיל (א,ג) שכוונתו היא שאם עשה מעשה, כגון שקנה חמץ או חימץ עיסתו, לוקה רק מלקות אחת – כי בכל אופן שייך לכל הפחות אחד מן הלאווין האלה, אבל שתי מלקיות לעולם אין, כי כך כתב רבינו מפורש בהלכות
סנהדרין יט,ד.
נמצא שמצד אחד מונה רבינו במנין המצוות (בהקדמה למשנה תורה, וכן בספר המצוות) שני לאוין נפרדים: ״ר. שלא יראה חמץ... רא. שלא ימצא חמץ״; ומצד שני, אינו לוקה אלא אחת על שני הלאוין הללו. ברם רבינו עצמו הסביר לנו תופעה זו, אלא שכדי להבין דבריו צריך להסביר את הרקע לענין ונביא דבריו בזה וגם כמה דוגמאות נוספות כדי להבהיר את הענין.
כתב רבינו בכלל התשיעי בהקדמה לספר המצוות:
שאין ראוי למנות את הלאוין והעשה אלא את הדברים שמוזהרים עליהם ושמצווים בהם.
...לפי שפעמים נאמרו בענין עצמו לאו אחר לאו לחיזוק... אלא אם כן תמצא מאמר חכמים בחלוק הענינים, ויבארו לך המפרשים שכל לאו מהן, או כל עשה, כולל ענין זולת הענין שכולל הלאו האחר או העשה, הרי אז ראוי למנותו בלי ספק, כי אז לא נשאר שהוא לחזוק אלא לתוספת ענין...
הנה נתבאר לך, שכל לאו שלא בא לתוספת ענין הרי הוא נקרא יתר, כלומר שהוא נכפל. ואף על פי שאמרו שהוא לעבור עליו בשני לאוין, הרי בכל זאת לאו יתר הוא... ולפיכך אין ראוי למנותו הואיל ונכפל...
ודע, שאפילו אם תמצא לשון חכמים שהעובר עברה פלונית כבר עבר על כך וכך לאוין... אין זה מחייב למנות כל אותם הלאוין כל אחד בפני עצמו... כיון שהענין אחד ואין בו רבוי... אלא אם כן תמצאם אומרים: לוקה שתים או לוקה שלש – הרי אז נמנה כל אחד בפני עצמו, לפי שאין אדם לוקה שתי מלקיות על שם אחד... אבל לוקה שתי מלקיות על שני שמות, כלומר שני ענינים שבאה האזהרה בכל ענין מהם בפני עצמו...
הנה נתבאר ונתברר שאין ראוי למנות כל לאו הנמצא בתורה ולא כל עשה, לפי שאפשר שהוא נכפל, אלא ראוי למנות את הענינים שמצווים בהם או שמוזהרים עליהם. ואי אפשר לדעת שהלאו או העשה הנכפל בא לתוספת ענין אלא על ידי מורה שיורה על כך, והם מקבלי הפירוש ע״ה.
הרואה יראה שרבינו פותח בהבחנה בין רבוי לאוין שיש בכל אחד מהם תוספת ענין, לבין כפילות שאינה אלא לחיזוק בלבד. ברם במושג ״תוספת ענין״ מצביע הוא על שני סוגים: הודעה שיש בו רבוי מלקיות, אע״פ ״שהענין אחד״, שאף רבוי מלקיות נחשב כמו תוספת ענין כמובן; ותוספת ענין בתוכן האזהרה שאינה מלווה ברבוי מלקיות. הרי שלגבי מנין המצוות ישנן שתי אמות מידה:
א) אם אמרו חז״ל לוקה שתים, הרי שני שמות יש כאן, ואע״פ שהאחד כלול בחבירו – נמנים הם בשני לאוין.
ב) אם אמרו חז״ל, שהם ״מעתיקי השמועה״, שהלאו הנכפל ״בא לתוספת ענין״, אף על פי שאין לוקין עליו בנפרד, מכל מקום יש למנותו בתרי״ג2.
נדגים את כל אחד משני התנאים הללו.
א) מנה רבינו שלש מצוות במנין מצוות לא תעשה: ״שטו. שלא לקלל הדיין... שיו. שלא לקלל הנשיא... שיז. שלא לקלל אחד משאר ישראל״, ובספר המצוות מציין כי על כל אחד חייב מלקות בנפרד על פי המכילתא (ל
שמות כב,
כז): ״ומה תלמוד לומר ׳אלהים לא תקלל׳? לחייב על זה בפני עצמו ועל זה בפני עצמו״. ועל פי מקור זה הסביר בהלכות
סנהדרין כו,ב: ״הואיל ומקלל כל אדם מישראל חייב, למה ייחד לאו לדיין ולאו לנשיא? לחייבו שתים. נמצאת למד שהמקלל אחד מישראל...לוקה אחת; ואם קלל דיין לוקה שתים; ואם קלל נשיא לוקה שלש״.
הרי מבואר שאע״פ שהדיין והנשיא כלולים הם בישראל, למדו חכמים שחייבים על כל לאו בנפרד – מלקות אחת על שם ישראל, ומלקות אחת על שם דיין או נשיא. ממילא, אם נזדמן שהוא גם דיין וגם נשיא חייב עליו שלש מלקיות.
ב) במנין הלאוין מנה רבינו: ״קלג. שלא יאכל זר תרומות... קלד. שלא יאכל אפילו תושב כהן ושכירו תרומה״. בספר המצוות באר שהזר שאכל תרומה לוקה, ועל תושב כהן ושכיר כתב: ״ואם אכל הרי דינו כשאר זרים״. בהלכות תרומות ו,ה-ו פסק: ״הזר אסור לאכל תרומות שנאמר ׳וכל זר לא יאכל קדש׳
(ויקרא כב,י). אפילו היה תושב כהן או שכירו לא יאכל קדש שנאמר ׳תושב כהן ושכיר לא יאכל קדש׳
(שם)... זר שאכל תרומה בזדון... חייב מיתה בידי שמים... ולוקה על אכילתה״. ובהלכות
סנהדרין יט,ב: ״כל מחוייבי מיתה בידי שמים שהן בלא תעשה ויש בהן מעשה שלוקין עליהן שמונה עשר ואילו הם: א. זר שאכל תרומה גדולה״, ולא מנה תושב ושכיר. ברור שתושב ושכיר לוקין מפני שאף הם כלולים בזר, אבל אין כאן מלקות משום זר ומלקות שניה משום הלאו הנוסף לתושב ושכיר, אע״פ שנמנו בשני לאוין נפרדים.
נמצא שהלאו השני על תושב ושכיר נמנה מפני שהוא מחדש לנו את עצם הדין שתושב ושכיר אינם כעבד כנעני האוכל בתרומה, אלא כלולים הם בסוג ״זר״. אבל כיון שכלולים הם בסוג ״זר״, אין מקום לחייבם מלקות שניה שהרי אף הם לוקים משום שם ״זר״ בלבד.
נחזור לעניננו. שני לאוין נצטוינו ולפי פשוטו של מקרא כך ביאורם: בל יראה על חמץ שבגלוי בכל גבולו אפילו רחוק מביתו, ובל ימצא אפילו בטמון או במופקד ביד גוי אבל דוקא בבתיכם. גם לפי פשוטו, יש כאן לאו נכפל בחמץ נגלה בתוך ביתו, שהרי כל דבר הנראה ודאי מצוי הוא, וכיון שכן לא יתכן לחייבו שתי מלקיות אלא אם כן גילו לנו חכמים במפורש ששני שמות הם. ברם אחרי שלמדנו שגם על בל ימצא עובר אפילו רחוק מביתו בשדה או בעיר אחרת, נמצא שכל הלאו של בל יראה לעולם כלול הוא בתוך בל ימצא, שהרי לא יתכן להתחייב על בל יראה בשום מקום שלא יהיה בו גם בל ימצא. ברם, לא בגלל כך נחשבים שני הלאוין כאחד בלבד, שהרי כבר הסביר רבינו שבמקום שהלאו השני בא לתוספת ענין נמנה הוא לבדו. והרי כאן בא הכתוב ׳לא יראה... בכל גבולך׳ לתוספת ענין ללמד גם על בל ימצא. ומאידך, למדנו מן הכתוב ׳לא ימצא... בבתיכם׳ תוספת ענין על המבואר בבל יראה לגבי חמץ של הקדש ושל גוי שהוא מותר אפילו נמצא עמו בבית. לפיכך, נמנים כאן שני לאוין במנין המצוות, אע״פ שהעובר במעשה לוקה רק אחת. ברם כיון שכל לאו מלמד על השני, לפיכך לעולם יש כאן עבירה על שני לאוין, וזהו שכתב רבינו א,ב: והמניח חמץ ברשותו בפסח אע״פ שלא אכלו – עובר בשני לאוין וכו׳.
מעתה זכינו להבין למה האריך פה רבינו בהבאת לשון הברייתות וביאורם, ולא הסתפק בפסיקת ההלכה בלבד, שהרי בכך האיר לנו את כל הענין שלא יהיו פסקיו כחידה סתומה.
יכול יהיה חייב לבער... חמץ שלגוי וכו׳ –
פסחים ה,ב:
תנו רבנן: שבעת ימים שאר לא ימצא בבתיכם מה תלמוד לומר? והלא כבר נאמר לא יראה לך שאר... בכל גבלך. לפי שנאמר לא יראה לך שאר שלך אי אתה רואה, אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה. יכול יטמין ויקבל פקדונות מן הנכרי תלמוד לומר לא ימצא. אין לי אלא בנכרי שלא כיבשתו, ואין שרוי עמך בחצר. נכרי שכיבשתו ושרוי עמך בחצר מנין? תלמוד לומר לא ימצא בבתיכם. אין לי אלא שבבתיכם, בבורות בשיחין ובמערות מנין? תלמוד לומר: בכל גבלך. ועדיין אני אומר: בבתים עובר משום בל יראה ובל ימצא ובל יטמין ובל יקבל פקדונות מן הנכרי. בגבולין שלך אי אתה רואה, אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה. מניין ליתן את האמור של זה בזה ושל זה בזה? תלמוד לומר: שאר שאר לגזירה שוה. נאמר שאר בבתים – שאר לא ימצא בבתיכם, ונאמר שאר בגבולין – לא יראה לך שאר. מה שאור האמור בבתים – עובר משום בל יראה ובל ימצא ובל יטמין ובל יקבל פקדונות מן הנכרים, אף שאור האמור בגבולין – עובר משום בל יראה ובל ימצא ובל יטמין ובל יקבל פקדונות מן הנכרים. ומה שאור האמור בגבולין – שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה, אף שאור האמור בבתים – שלך אי אתה רואה אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה.
ואפלו היה שלגר תושב –
פסחים ה,ב (עם פירוש ר״ח):
אמר מר, אין לי אלא בנכרי שלא כיבשתו ואין שרוי עמך בחצר, נכרי שכיבשתו ושרוי עמך בחצר מנין? תלמוד לומר: לא ימצא. כלפי לייא? אמר אביי, איפוך. רבא אמר, לעולם לא תיפוך, וארישא קאי. שלך אי אתה רואה – אבל אתה רואה של אחרים ושל גבוה, אין לי אלא בנכרי שלא כיבשתו ואין שרוי עמך בחצר (שאין בך יכולת למנעו), נכרי שכיבשתו ושרוי עמך בחצר מנין (שאע״פ שיש בך יכולת למנעו שמותר)? תלמוד לומר לא ימצא. והאי תנא מיהדר אהיתירא (כלומר ממשמע הני קראי מראין הדברים שמותר לראות חמצן של נכרי שלא כבשתו) ונסיב לה קרא (לא ימצא בבתיכם דמשמע) לאיסורא? (ופרקינן: היית אומר אסור שנאמר לא ימצא, מכל מקום קמ״ל) משום שנאמר לך לך תרי זימני (דאפילו נכרי שכבשתו שרי דקרינא ביה שלך אי אתה רואה וכו׳).
שלגר תושב שיד ישראל שולטת עליו – השווה הלכות
עבודה זרה י,ז: ״...בזמן שיד ישראל תקיפה... אסור לנו להניח גוי עובד עבודה זרה בינינו... אלא עד שיקבל עליו שבע מצות שנצטוו בני נח... ואם קיבל עליו שבע מצות הרי זה גר תושב״. זהו שפירש כאן רבינו את המושג המוזכר בברייתא נכרי שכיבשתו ושרוי עמך בחצר. אם הוא שרוי עמך בחצר וכיבשתו הרי זאת אומרת שיד ישראל תקיפה, ממילא מוכח שהמדובר הוא בגר תושב.
ראה שם ביארתי סוגי גר תושב, ואי״ה בהלכות אסורי ביאה יד,ח יבואר עוד.
אבל צריך לעשות מחיצה וכו׳ –
פסחים ו,א: ואמר רב יהודה אמר רב, חמצו של נכרי עושה לו מחיצה עשרה טפחים משום היכר, ואם של הקדש הוא אינו צריך. מאי טעמא? מיבדל בדילי אינשי מיניה.
מוכח שכאן מדובר בשלא קבל הישראל עליו אחריות עבור חמצו של הנכרי, שהרי בהלכה ג דן במקרה שקיבל עליו אחריות. דעת רבינו היא שהמחיצה אינה באה להתיר לקיים שם חמצו של הנכרי, שהרי טעם ההיתר הוא מפני שאינו שלו. אלא חכמים הצריכו מחיצה משום היכר שלא יתערב בשלו ויבוא לידי מכשול. ישנם ראשונים הסוברים שמותר לקיים החמץ של גוי אם ייחד לו בית לגוי או שעשה מחיצה, אפילו קיבל הישראל עליו אחריות (שם תוד״ה יחד). אבל אין כן דעת רבינו.
שלהקדש אינו צריך וכו׳ – ראה לעיל ג,ח דין מקביל.