(הקדמה)
פתיחה לפרק שני
בפרק זה מפורשים פרטי כתיבת הפרשיות של תפילין.
תחילה מבואר כי של ראש כותבין ארבעה קלפים ושל יד ארבעה דפים על קלף אחד. (א)
צריך לכתוב את הפרשיות כמו שהן כתובות בתורה: הפתוחות – פתוחות, והסתומה – סתומה. גם הכתיב במלא וחסר הוא כמו שכתוב בתורה. ואם שינה פסל. לתועלת הסופרים מנה רבינו כאן כל החסירות והמלאות בפרשיות של תפילין. כמו כן גם מנה אילו אותיות מצויינות בתגין, ומניין התגין לכל אחת, אע״פ שהתגין אינן מעכבין. (ב–יא).
על פי רשימה זו ניתן לבדוק אם נכתבו הפרשיות כתיקנן, והרי זה מוכיח על מי שכתבן שבקי הוא בהלכתן בחסירות ומלאות, ולפיכך יש לתלות שיודע גם שאר הלכות כגון שצריך לשמה אע״פ שדבר זה לא ניתן לבדוק. על כן הלוקח תפילין ולא נתברר לו שנכתבו בידי מומחה צריך לבודקן, והבדיקה מועילה. אולם תפילין שחזקתן כשירות אינן טעונין בדיקה כל זמן שחיפויין שלם. (יב–יג)
(א) כיצד כותבין... שלראש – השווה ריש פרק ראשון שגם שם הקדים של ראש לשל יד, וכן במנין המצוות בראש הלכות אלה ושם ביארתי.
הלשון ״כיצד כותבין״ מקורו בברייתא המובאה בסמוך.
של ראש כותבין ארבע הפרשיות וכו׳ –
מנחות לד, ב: ת״ר, יכול יכתבם על ארבעה עורות ויניחם בארבעה בתים בארבעה עורות? תלמוד לומר ׳ולזכרון בין עיניך׳ – זכרון אחד אמרתי לך ולא שנים שלשה זכרונות. הא כיצד? כותבן על ארבעה עורות ומניחו בארבעה בתים בעור אחד.
מאי משמע ״בארבעה בתים בעור אחד״? זהו שפירש רבינו שארבעת הבתים מחוברין הן בעור אחד, וכל מעשהו מבואר להלן ג, ב–ג.
ושל יד כותבין וכו׳ –
מנחות לד, ב: תנו רבנן, כיצד כותבן? תפילה של יד כותבה על עור אחד, וכו׳ שאות אחת מבחוץ וכו׳.
רישא זו של הברייתא היא לדברי הכל, וראה לקמן ג, ו הובא המשך הברייתא.
בארבעה דפין על קלף אחד... בבית אחד – ספרי ל
דברים ו, ח: ׳וקשרתם לאות על ידך׳ – כרך אחד של ארבע טוטפות. שהיה בדין הואיל ואמרה תורה תן תפילין ביד ותן תפילין בראש, מה בראש ארבע טוטפות אף ביד ארבע טוטפות? תלמוד לומר ׳וקשרתם לאות על ידך׳ כרך אחד של ארבע טוטפות.
והשווה מכילתא ל
שמות יג, ט: ׳והיה לך לאות וגו׳ ׳ – כרך אחד של ארבע פרשיות וכו׳.
ושמא משמעות לשון הספרי ״כרך אחד של ארבע טוטפות״ הוא כמו כרך אחד של ארבעה דפין, כי רק אם כל פרשה כתובה על דף נפרד אפשר לקרוא להן טוטפות. (וראה עוד לקמן ג, ו.)
להלן בספרי שם בכל הכי״י: או יעשה ארבעה כיסים של ארבע טוטפות? תלמוד לומר ׳וקשרתם לאות על ידך׳, כיס אחד של ארבע טוטפות.
המפרשים הגיהו במקום ׳וקשרתם לאות על ידך׳ את הפסוק על של ראש ׳ולזכרון בין עיניך׳. אולם יתכן שלפני רבינו היתה הגירסא שבכי״י ועל פיה כתב כאן ״ומניחו בבית אחד״ שהמדובר הוא בשל יד. ואף שלכאורה הדבר מובן מאיליו מכל מקום הרי למדנו מדין זה שאות אחת מבחוץ ועל כל פנים צריך לטלות עור אחד כמבואר לקמן ג, ו, שבדיעבד אפילו בפנים הן ארבעה עורות נפרדים כל שהניחן בבית אחד יצא.
עוד נראה שרבינו גורס בברייתא
מנחות לד, ב הנ״ל כגירסת הרי״ף ז״ל בהלכות תפילין (רמז רנ) וז״ל: תנו רבנן, כיצד כותבן? תפלה של יד כותבה על עור אחד ומניחה בבית אחד בעור אחד וכו׳.
גם באור זרוע הלכות תפילין סימן תקע מובאה ברייתא זו כגירסת הרי״ף ז״ל.
וגוללו כמין ספר תורה מסופו לתחילתו – לקמן ג, ז מבואר שגם הפרשיות של ראש גוללן מסופן לתחילתן, וראה שם המקורות לכך. כאן לא בא אלא לפרש איך מעמידין את הדפים. דהיינו, אפשר לכתוב את הפרשיות זו תחת זו. אבל לא כך הוא מעשה התפילין, כי צריך לסדר את הדפים זה בצד זה כמין ספר תורה שהעמודים הם זה מצד זה מתחיל מימין היריעה ומסיים את העמוד האחרון בשמאלה. לקמן ג, ו יתבאר שכך הוא סדרן של הפרשיות.
(יב) הלוקח וכו׳ –
עירובין צז, א: אמר רב חסדא אמר רב, הלוקח תפילין ממי שאינו מומחה בודק שתים של יד ואחת של ראש, או שתים של ראש ואחת של יד. מה נפשך אי מחד גברא קא זבין, לבדוק או שלש של יד או שלש של ראש? אי מתרי תלת גברי זבין, כל חד וחד ליבעי בדיקה? לעולם מחד גברא זבין ובעינן דמיתמחי בשל יד ובשל ראש ... אימא סיפא, וכן בצבת השני וכן בצבת השלישי... בצבתים דמתרי תלתא גברי זבין. אי הכי אפילו רביעי נמי ואפילו חמישי נמי? אין הכי נמי... ולעולם אפילו רביעי וחמישי נמי.
לקח ממנו מאה קציצות – בברייתא הנ״ל לא הוזכר מאה, וגם בתוספתא
עבודה זרה ג, ח ששם נראה מקורה לא הוזכר מניין מאה, ז״ל התוספתא: ואם לקח ממי שאיננו מומחה ומצא בידו שנים ושלשה צבתים של תפילין בודק הימנו תפילין אחת של יד או של ראש בצבת הראשון וכן בשני וכן בשלישי וכן ברביעי.
וראה בתוספת ראשונים שברייתא זו הובאה בכמה חילופי גירסא קלים אבל בכולן לא הוזכר מאה קציצות. ולא זכיתי למצוא מקור למספר זה, אלא אם כן נאמר שתפש רבינו מספר זה מפני שהוא רגיל בהרבה מקומות כגון בתוספתא שם ד, יא: חתיכה שיש בה סימן... ואפילו באחד מן מאה הרי זו מותרת. וכאלה רבים.
אם מצאן כשרים הוחזק זה האיש – לעיל בהלכה ג הבאתי
ממנחות מב, ב ״תפילין יש להם בדיקה״ פירש רבינו גרשום ז״ל: יש להן בדיקה בחסירות ויתירות או אם עשויין כהלכתן. אמנם ישנן כמה הלכות בעשיית התפילין שלא ניתן לבדוק אם נעשו כמצוותן כגון אם נתכוון לקדש השמות וכיו״ב, אולם מאחר שאנו בודקין את הניתן לבדוק וראינו שמי שעשה אותן עשה את הכל כדבעי אנו תולין שמן הסתם היה בקי בכל הלכותיהן, ומן הנראה לעינים נדון על שאינו נראה. (וראה תוד״ה תפילין.)
צבתים – פיהמ״ש
עירובין י, א: צבתים, עשויות אגודות, מן ׳שול תשולו לה מן הצבתים׳
(רות ב, טז) ... שהצבתים שיהיו של ראש ושל יד בלבד קשורין זה בזה. והוא מן הגמרא שם צז, א: צבתים זווי זווי.
(יג) הכותב תפילין... או שלקחן מן המומחה או משאר אדם ובדקם וכו׳ – מנה רבינו את כל שלש אלה להורות שדינן שווה ואף לכתחילה מותר ליקח תפילין משאר אדם ויסמוך על בדיקתן ואינו מחוייב להקפיד ליקחן דווקא מן המומחה או לכתוב בעצמו. והוצרך לכך שהרי נחלקו בזה הראשונים. לפנינו בדפוס
במנחות מב, ב איתא: תפילין יש להן בדיקה ואין נקחין אלא מן המומחה. ספרים ומזוזות יש להן בדיקה וניקחין מכל אדם. וראה שם בתוד״ה תפילין וכן
בעירובין צז, א ד״ה הלוקח שלכתחילה צריך ליקח דווקא מן המומחה ואין הבדיקה מועילה אלא בדיעבד. אולם רבינו לא העתיק ״ואין נקחין אלא מן המומחה״, ונראה שהוא גורס כהרי״ף ז״ל שהביא ברייתא זו בהלכות ציצית (רמז רעא) בנוסח אחר (על פי דפוס קושטא וכי״י מהדורת ר״נ זק״ש ז״ל): ת״ר ... ספרים יש להן בדיקה ואין נלקחין אלא מן המומחה, תפילין ומזוזות יש להן בדיקה ונלקחין מכל אדם. על גירסא זו ברי״ף העיד גם הרמב״ן ז״ל במלחמת (סוכה פרק ראשון דף ד ע״ב מדפי הרי״ף דפוס ווילנא) וז״ל: וזו גירסת רבינו וכל ספרי הגאונים ז״ל. (אולם ברי״ף דפוס ווילנא בהלכות ציצית שם הגיהו על פי הגמרא אשר לפנינו.)
אינו צריך לבודקן פעם אחר וכו׳ – ירושלמי עירובין י, א: תני, תפילין צריך לבודקן אחת לי״ב חדש, דברי ר׳; רשב״ג אומר, אינן צריכות בדיקה. הלל הזקן אומר, אלו מאבי אמה הן. (ומאי קמ״ל? אלא לומר דלא נבדקו מאז ועד עתה הואיל וחיפויין קיים והרי הן בחזקתן. – קה״ע)
פסק רבינו כרשב״ג הואיל והלל הזקן עשה מעשה כוותיה ומעשה רב. (וראה מכילתא ל
שמות יג, י הביאה התוספות
מנחות מב, ב ד״ה תפילין בסוף הדיבור.)